زراعت سویا

asal arian

عضو جدید
همه چیز درباره ی سویا :

سویا از خانواده Fabaceae و تیره بقولاتمی باشد که بر حسب قد دسته بندی شده است. گیاهی است یکساله به طول 60-50سانتی متر با برگهای سه قسمتی دارای گلهای کوچک سفید یا بنفش بصورت گلاذین درزیر برگهاست. این گیاه بخاطر دانه های سرشار از پروتئین آن کشت داده می شود،این دانه ها پس از جدا شدن شسته شده و برای تهیه محصولات بر مبنای سویا مورداستفاده قرار می گیرند.

با اینکه سویا همیشه در طبیعت وجود داشته استولی فقط در چند دهه گذشته بدلیل پی بردن به امتیازات و خواص بسیارحیرت انگیزو والای آن توجه محققین را بخود جلب نموده است.
سویا به عنوان " یکاعجازغذایی " و حتی به عقیده برخی بیش از یک اعجاز تلقی شده است و به همیندلیل امروزه بیش از پیش " سیمای سویا " به صورت کاملا برجسته در کابینتهایغذا و دارو دیده می شود

اجزای ترکیبی سویا :
اجزاء ترکیبی و تغذیه ایسویا در رفرنسهای غذایی U.S.D.A به ثبت رسیده است.

محصولات سویا حاویهر سه ماده غذایی اصلی یعنی پروتئینها، کربوهیدراتها و چربی بوده و همچنینحاوی سایر عناصر غذایی از جمله ویتامینها، کلسیم، آهن، املاح معدنی واسیدفولیک می باشد.

این گیاه از نظر پروتئین بسیار غنی بوده و یک منبعخوبی از ایزوفلاونهاست که دارای فواید زیادی در تامین سلامتی میباشد.

پروتئین سویا جزء اصلی فرمولهای غذای کودک بر مبنای سویاست. آنالیزهای این محصول نشان دهنده میزان مولتی ویتامین و کلسیم موجود در آن وهمچنین تعیین سطح ایزوفلاون می باشد.

اسیدآمینه های موجود در پروتئینسویا که متفاوت از منابع غذایی حیوانی و سایر پروتئینهای گیاهی است قادر استسنتز و متابولیسم کلسترول را تصحیح نماید.

دانه سویا فاقد گوگرد حیاتیبوده و شامل اسیدآمینه های سیستئین و متیونین است که بدن به هیچ وجه نمیتواند آنها را بسازد و این اسیدآمینه ها معمولا توسط برنج و سایر حبوبات درجاهائیکه دانه سویا به طور سنتی مصرف می شود تامین می گردد. محصولات تخمیریسویا نیز مثل بسیاری از خانواده بقولات محتوی پروتئین و ویتامین و مواد ضدسرطانی است.

برای پی بردن به اهمیت پروتئینها و سایر اجزای ترکیبیسویا به آمار ارائه شده که از طرف کمپانی Bung limited food Agri Business کهسرویس تهیه و توزیع غذاهای صنعتی را در آمریکای شمالی و جنوبی عهده دار است ومرکز اصلی آن در برزیل می باشد توجه فرمائید. این کمپانی ضمن اینکه تهیه وتوزیع گندم، ذرت، روغنها،محصولات چربی و اجزای مورد نیاز شیرینی پزیها،نانوایی ها و غذاهای سرپایی و فوری تفننی، پستاها، غذاهای منجمد و ... را بهعمده فروشیها و خرده فروشیها عهده دار است، مرکز آن در برزیل بوده و اینکمپانی یکی از سه تولید کننده بزرگ دنیاست که مقام مهمی در بازار عرضه مشتقاتسویایی و تمام اجزای غذایی آنرا داراست.

این کمپانی در مورد اجزایترکیبی مشتق از سویا اعلام نموده که از سال 1999 بدلیل اینکه اداره کل غذا وداروی آمریکا ( FDA ) نقش مفید پروتئینهای سویا را که پائین آورنده بیماریهایشایع کرونرقلبی است شناسایی و مشخص نموده، به آژانس مذکور اجازه داده شد کهتهیه و توزیع این اجزاء را بصورت کاملا بهداشتی و با سلامت کامل برعهدهبگیرد.

آماری که از طرف کمپانی Bunge ارائه شده بیانگر این است کهپروتئینهای جدا شده از سویا یا (Isp) Isolqteds soy proteins به مصرف جهانیرسیده و این مصرف سالانه از 150 کیلو تن نیز تجاوز نموده، درحالیکه بعد ازسال 1970 این رقم زیر 10 کیلوتن بوده است. همچنین توزیع لستین جدا شده ازسویا در 5 سال گذشته رشدی معادل 5 % داشته است. توجه به موارد فوق اهمیت خواصغذایی محصولات سویایی را کاملا محرز نموده و توسعه آنها را در جهان امروزثابت می نماید. جدول زیر مواد موجود در 100 گرم دانه خشک و رسیده، جوانهسویا، شیر سویا و سبوس سویا را نشان می دهد.

مواد موجود در سویا:

دانه خشک
جوانه سویا
شیرسویا
سبوس سویا
 

roshy

عضو جدید
زراعت سویا

در واپسين سالهاي قرن بيستم شايد بتوان سويا را منبع اساسي و عمده پروتئين مصرفي و مردمان قرن آينده خواند. امروزه سويا به عنوان يک کالاي استراتژيک نه تنها پاسخگوي مصارف غذايي متنوع و متعدد در زنجيره غذايي است،بلکه مصارف صنعتي فراواني نيز يافته است. گفته هاو مطالبي که در آثار ادبي و ژنتيکي آمده گوياي اين واقعيت است که سويا يا لوبياي روغني از نباتات قديمي و بومي آسياست که در سال 2838 قبل از ميلاد در نواحي شمال شرقي چين شناسايي و کشت آن مرسوم شد. همچنين سويا يکي از پنج دانه مقدس(برنج،گندم ،جو،ارزن،سويا) محسوب مي شده است.تاريخچه زراعت سويا داراي سه مرحله است . مرحله اول با کشت آن توسط مردم قديم چين شروع شد و مرحله دوم با آغاز دهه دوم قرن بيستم هنگامي که سويا بصورت يکي از صادرات مهم آسياي شرقي درآمد آغاز گرديد و مرحله سوم از حدود سي سال پيش با ابداع روشهاي مدرن کاشت،داشت و برداشت سويا شروع شد و با توليد ارقام سازگار با شرايط محيطي متفاوت و همچنين پيشرفت صنايع فرآورده هاي غذايي زمينه مناسبي را براي افزايش سريع سطح زير کشت اين گياه فراهم شد.

هم اکنون کشور آمريکا يکي از بزرگترين توليدکنندگان سويا در جهان است بطوريکه در سال 1970 ميلادي در حدود 31 ميليون تن توليد سويا داشته است و در همين زمان چين کمونيست با9/6 ميليون تن مقام دوم و برزيل با 4/1 ميليون تن مقام سوم را به خود اختصاص داده اند .در ايران نخستين بار در سال 1317 مقداري بذر سوياي خوراکي براي ناحيه گيلان و نيز مقداري بذر سويا ي علوفه اي براي ناحيه کرج وارد گرديد و در سال 1341 با واردات بذر سويا از ژاپن و عقد قرارداد با زارعين در جهت بالا بردن سطح زير کشت و توسعه آن اقدام شد.تا جايي که در سال 1353 حدود 20 هزار هکتار زير کشت اين گياه قرار گرفت و در سال 1355 اين رقم به حدود 60 هزار هکتار رسيد و محصول آن بالغ بر هزار تن شد. کشت سويا هم در زراعت بهاره و هم در زراعت تابستانه صورت مي گيرد که کشت دوم آن در ايران بعد از محصولاتي چون گندم،جو،سيب زميني،کاهو و باقلا انجام مي شود و بدين لحاظ نياز به اختصاص زميني خاص جهت کشت ندارد. مهمترين مناطق کشت سويا در استانهاي گلستان و مازندران (گرگان،گنبد،ساري)و در استانهاي لرستان و آذربايجان شرقي (دشت مغان) است. اين گياه از خانواده بقولات است و مي توان آن را به عنوان منبع ازت جهت تقويت خاک براي کشت بعدي بکار برد.همچنين بدليل مصارف متنوع دانه سويا افزايش توليد آن ضروري به نظر مي رسد. البته دانه سويا بطور متوسط حاوي 18 درصد روغن و 44 درصد پروتئين است که مي تواند مهمترين ماده اوليه صنايع روغنکشي و توليد فرآورده هاي پروتئيني و خوراک دام باشد.
:redface:
 

roshy

عضو جدید
زراعت سویا2

زراعت سویا2

چون ريشه سويا تا عمق 5/1 متري زمين نفوذ مي کند،لذا اين گياه در خاکهاي عميق رشد بيشتري داشته و محصول بهتري مي دهد.بهترين خاک براي کشت سويا خاک رسي شني مي باشد و در صورتيکه داراي هوموس باشد به مراتب بهتر است. براي تهيه زمين سويا بايستي زمين را در پاييز شخم زد تا بقاياي گياهان پوسيده شده و شفيره آفات از بين برود. سپس در صورت موجود بودن آب کافي زمين را در زمستان يخ آب داد که خود موجب از بين رفتن و نابودي حشرات شده و از طرف ديگر ذخيره آب را در خاک بالا مي برد. در اواخر زمستان يا بهار زمين را شخم سطحي زده و دو يا سه بار ديسک عمود بر هم ميزنند و سپس با ماله کشيدن زمين را مسطح مي کنند. در اراضي رسي و سنگين تهيه زمين مستلزم دقت بيشتري است. زيرا زمانيکه زمين آملده کار مي باشد وباصطلاح گاورو است خيلي کوتاه مي باشد . در اين نوع خاکها بايستي در مواقعي که خاک بيش از حد لازم خيس و يا خشک است از کار در زمين خودداري نمودچون ريشه سويا در خاک بوسيله غده هاي باکتري ازت توليد مي کند. لذا مقدار کمي کود اوره معادل 50 گرم يا معدل 100 کيلوگرم فسفات آمونيوم مي توان به زمين اضافه کرد. البته لازم به ذکر است که در هر نوع خاک بلافاصله قبل از کشت بذر با باکتري مخصوص سويا آغشته شود و سپس کشت مي شود ميزان کود فسفر مورد نياز برابر 150 کيلوگرم سوپر فسفات مي باشد و مقدار کود پتاسه مورد نياز برابر 50 کيلوگرم سولفات پتاسيم است. کود حيواني نيز بايستي به زمين داده شود. مشکل اساسي سويا ،سيز شدن آن مي باشد زيرا سويا به سله و خشکي سطح خاک حساسيت فوق العاده اي دارد و زمينهاي کلوخ دار باعث عدم جوانه زدن بسياري از دانه ها مي گردد بنابراين در اين مرحله بايد مواظبت هاي لازم بعمل آيد و در صورت امکان عمليات سله شکني انجام شده و تا سبز شدن کامل رطوبت خاک بوسيله آبياري نگهداري شود. زمان کاشت سويا معمولا در بهار پس از رفع خطر سرماي بهاره مي باشد. و در نقاطي که پنبه کشت مي شود . بطور کلي تعيين يک تاريخ کاشت براي تمام ارقام سويا و براي تمام شرايط غير ممکن است ولي مي توان گفت که براي تمام ارقام اعم از زودرس يا ميانه رس يا دير رس کاشت زود در بهار پس از رفع خطر سرما پيشنهاد مي گردد. سويا را حتما بايستي بصورت خطي و براي سهولت آبياري روي پشته کاشته و در کشت از بذر پاش استفاده نمود.اما مهمترين دليل کاشت خطي اين است که ميتوان بذر را در عمق مناسبي با رطوبت قرار داد . سويا در دو مرحله رشد احتياج به آب فراوان دارد.يکي موقع گل دادن که اگر در آبياري غفلت شود ريزش گلها افزايش مي يابد و ديگري موقع دانه بستن که در اين موقع نيز عدم آبياري به موقع موجب ريز شدن دانه ها مي شود. گرچه سويا گياهي مقاوم به خشکي نيست ولي احتياجات آبي آن نيز زياد نمي باشد. معمولا هر 10 الي 15 روز يکمرتبه آبياري با توجه به شدت گرما و فصل نمو گياه کافي خواهد بود . از بين بردن علفهاي هرز نيز در افزايش توليد محصول اهميت بسزايي دارد و اگر سويا با بذر پاش کاشته شود و يکنواخت سبز گردد خيلي زود شاخ و برگ و بوته ها زمين را مي پوشانند و از سبز شدن علفهاي هرز جلوگيري بعمل مي آيد. تنگ کردن براي تنظيم مقدار بوته هاي روي خطوط لازم است و معمولا فواصل بوته ها را دو الي هشت سانتيمتر در نظر مي گيرند.يکي از بهترين تناوبهاي زراعي براي سئيا عبارت از غلات ،سويا،آفتابگردان يا گلرنگ- غلات و يا پنبه يا چغندر قند- آفتابگردان يا گلرنگ ،گنم،سويا،پنبه يا چغندر قند خواهد بود. وقتي که غلافها قهوه اي زرد يا سفيد استخواني شدند و رنگ سبز غلافها تغيير کرد سويا رسيده است. در اين موقع دانه سويا سخت است و شيري نمي باشد . در بعضي از ارقام در صورتيکه برداشت تاخير شود غلافها باز شده و دانه هاي سويا مي ريزد و در ارقام ديگر که غلاف باز نمي شود اگر هوا مرطوب باشد قارچها به غلاف حمله مي کنند و دانه ها سياه مي گردد. در صورتيکه در مواقع برداشت بارندگي شود بايستي تا خاتمه از برداشت خودداري نمود. در موقع برداشت نبايستي سويا را از ريشه کند و بايستي آنرا با داس قطع نمود تا موقع خرمنکوبي به شن و خاک آلوده نشود .
:redface:
 

roshy

عضو جدید
برداشت سویا

برداشت سویا

چون ريشه سويا تا عمق 5/1 متري زمين نفوذ مي کند،لذا اين گياه در خاکهاي عميق رشد بيشتري داشته و محصول بهتري مي دهد.بهترين خاک براي کشت سويا خاک رسي شني مي باشد و در صورتيکه داراي هوموس باشد به مراتب بهتر است. براي تهيه زمين سويا بايستي زمين را در پاييز شخم زد تا بقاياي گياهان پوسيده شده و شفيره آفات از بين برود. سپس در صورت موجود بودن آب کافي زمين را در زمستان يخ آب داد که خود موجب از بين رفتن و نابودي حشرات شده و از طرف ديگر ذخيره آب را در خاک بالا مي برد. در اواخر زمستان يا بهار زمين را شخم سطحي زده و دو يا سه بار ديسک عمود بر هم ميزنند و سپس با ماله کشيدن زمين را مسطح مي کنند. در اراضي رسي و سنگين تهيه زمين مستلزم دقت بيشتري است. زيرا زمانيکه زمين آملده کار مي باشد وباصطلاح گاورو است خيلي کوتاه مي باشد . در اين نوع خاکها بايستي در مواقعي که خاک بيش از حد لازم خيس و يا خشک است از کار در زمين خودداري نمودچون ريشه سويا در خاک بوسيله غده هاي باکتري ازت توليد مي کند. لذا مقدار کمي کود اوره معادل 50 گرم يا معدل 100 کيلوگرم فسفات آمونيوم مي توان به زمين اضافه کرد. البته لازم به ذکر است که در هر نوع خاک بلافاصله قبل از کشت بذر با باکتري مخصوص سويا آغشته شود و سپس کشت مي شود ميزان کود فسفر مورد نياز برابر 150 کيلوگرم سوپر فسفات مي باشد و مقدار کود پتاسه مورد نياز برابر 50 کيلوگرم سولفات پتاسيم است. کود حيواني نيز بايستي به زمين داده شود. مشکل اساسي سويا ،سيز شدن آن مي باشد زيرا سويا به سله و خشکي سطح خاک حساسيت فوق العاده اي دارد و زمينهاي کلوخ دار باعث عدم جوانه زدن بسياري از دانه ها مي گردد بنابراين در اين مرحله بايد مواظبت هاي لازم بعمل آيد و در صورت امکان عمليات سله شکني انجام شده و تا سبز شدن کامل رطوبت خاک بوسيله آبياري نگهداري شود. زمان کاشت سويا معمولا در بهار پس از رفع خطر سرماي بهاره مي باشد. و در نقاطي که پنبه کشت مي شود . بطور کلي تعيين يک تاريخ کاشت براي تمام ارقام سويا و براي تمام شرايط غير ممکن است ولي مي توان گفت که براي تمام ارقام اعم از زودرس يا ميانه رس يا دير رس کاشت زود در بهار پس از رفع خطر سرما پيشنهاد مي گردد. سويا را حتما بايستي بصورت خطي و براي سهولت آبياري روي پشته کاشته و در کشت از بذر پاش استفاده نمود.اما مهمترين دليل کاشت خطي اين است که ميتوان بذر را در عمق مناسبي با رطوبت قرار داد . سويا در دو مرحله رشد احتياج به آب فراوان دارد.يکي موقع گل دادن که اگر در آبياري غفلت شود ريزش گلها افزايش مي يابد و ديگري موقع دانه بستن که در اين موقع نيز عدم آبياري به موقع موجب ريز شدن دانه ها مي شود. گرچه سويا گياهي مقاوم به خشکي نيست ولي احتياجات آبي آن نيز زياد نمي باشد. معمولا هر 10 الي 15 روز يکمرتبه آبياري با توجه به شدت گرما و فصل نمو گياه کافي خواهد بود . از بين بردن علفهاي هرز نيز در افزايش توليد محصول اهميت بسزايي دارد و اگر سويا با بذر پاش کاشته شود و يکنواخت سبز گردد خيلي زود شاخ و برگ و بوته ها زمين را مي پوشانند و از سبز شدن علفهاي هرز جلوگيري بعمل مي آيد. تنگ کردن براي تنظيم مقدار بوته هاي روي خطوط لازم است و معمولا فواصل بوته ها را دو الي هشت سانتيمتر در نظر مي گيرند.يکي از بهترين تناوبهاي زراعي براي سئيا عبارت از غلات ،سويا،آفتابگردان يا گلرنگ- غلات و يا پنبه يا چغندر قند- آفتابگردان يا گلرنگ ،گنم،سويا،پنبه يا چغندر قند خواهد بود. وقتي که غلافها قهوه اي زرد يا سفيد استخواني شدند و رنگ سبز غلافها تغيير کرد سويا رسيده است. در اين موقع دانه سويا سخت است و شيري نمي باشد . در بعضي از ارقام در صورتيکه برداشت تاخير شود غلافها باز شده و دانه هاي سويا مي ريزد و در ارقام ديگر که غلاف باز نمي شود اگر هوا مرطوب باشد قارچها به غلاف حمله مي کنند و دانه ها سياه مي گردد. در صورتيکه در مواقع برداشت بارندگي شود بايستي تا خاتمه از برداشت خودداري نمود. در موقع برداشت نبايستي سويا را از ريشه کند و بايستي آنرا با داس قطع نمود تا موقع خرمنکوبي به شن و خاک آلوده نشود .
:redface:
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
عکس هایی از مراحل مورفولوژیکی گیاه روغنی سویا

عکس هایی از مراحل مورفولوژیکی گیاه روغنی سویا








 

رامین قاسم نتاج

اخراجی موقت
زراعت سويا
اهمیت وجایگاه سویا دردشت مغان
دشت مغان که در شمال استان اردبیل در حاشیه رود مرزی ارس واقع شده است از مناطق مهم سویا کاری در کشور محسوب می شود. کشت سویا در دشت مغان ابتدا با تاسیس شرکت دانه های روغنی در پارس آباد در حوالی سال 1350شمسی آغاز شد واولین بذر کشت شده مربوط به رقم وارداتی ولییامز بوده است. کشت سویا در اطراف شهرستان بیله سوار ، بابک و نواحی شرق پارس آباد و جعفرآباد عمده ترین نواحی کشت سویا در دشت مغان بشمار می روند. در سال 1381، سطح زیر کشت سویا در دشت مغان بالغ بر پنج هزار هکتار و در سال 1382بالغ بر شش هزار هکتار، در سال 1385حدود ده هزار هکتار و در سال 1386حدود سیزده هزار هکتار بوده است. عملکرد کل منطقه در سال 1381بالغ بر 10 هزار تن و در سال1382بالغ بر 12هزار تن بوده است. میانگین عملکرد کل منطقه در سال82 بالغ بر 2200 کیلوگرم و در سال 1385 دو تن وسیصد و پنجاه کیلوگرم در هکتار بوده است. در این منطقه عملکردهای تا 5/3 تن نیز قابل استحصال است . درصد کشت سویا در دشت مغان بصورت کشت دوم می باشد . عواملی که موجب گسترش کشت سویا در مغان گردیده عبارتند از: الگوی خاص کاشت در دشت مغان ، مهارت بالای کشاورزان منطقه، سطح بالای مکانیزاسیون، شرایط آب وهوایی مناسب ودسترسی به آب کافی، شرایط مناسبی را برای جایگزینی سریع سویا پس از برداشت غلات در دشت مغان فراهم آورده است. خصوصیات گیاه سویا:
این گیاه در فارسی با نامهای متفاوتی از جمله، سوژا، لوبیا روغنی، لوبیا چینی، نخود فرنگی چینی ولوبیا منچوری نامیده شده است . در زبان انگلیسی به soybean مشهور است. سویا گیاهی است که در بهار بعنوان کشت اول و در تابستان بعنوان کشت دوم کاشته می شود . سویا دارای ریشه اصلی عمیقی بوده که می تواند تا 150 سانتی متری خاک نیز نفوذ نماید. در سویا علاوه بر ریشه اصلی، ریشه فرعی به صورت حجمی نیز وجود دارد که در صورت مساعد بودن شرایط و وجود باکتری های همزیست سویا ، ازت موجود در هوا را، در گره های ریشه سویا تثبیت می نماید . سویا گیاهی روزکوتاه است. رنگ گلهای آن متنوع می باشد. (از جمله سفید ، بنفش و صورتی ) گل آذین آن، خوشه ای و دانه ی آن کلیوی یا گرد می باشند. سویا در دمای 8 تا 10 درجه ی سانتی گراد جوانه می زند، سویا گیاهی است کاملاً خودگشن و میزان دگر گشنی در آن کمتر از5 درصد گزارش شده است . لذا می توان از بذور برداشت شده برای کشت سال های بعد استفاده کرد. گلدهی در سویا با روزهای کوتاه تحریک می شود . وزن هزار دانه در سویا بین 80 تا 450 گرم متغیر است. اما در ارقام زراعی متداول وزن هزار دانه، بین120 تا 230 گرم می باشد. دانه که بازده اقتصادی سویا ست حدود 47 درصد وزن اصلی گیاه را در زمان رسیدن تشکیل می دهد. تناوب زراعی :
در دشت مغان 95 درصد مزارع سویا بصورت کشت دوم پس از برداشت غلات کاشته می شود. لذا عمده ترین تناوب سویا در این منطقه تناوب غلات ( گندم و جو ) و سویا می باشد. استفاده از این تناوب با وجود برخی معایب از قبیل رطوبت زیاد خاک در زمان خاک ورزی برای کشت های پاییزی، ایجاد شرایط مناسب برای ایجاد بیماری های قارچی خاکزی و کرپه نمودن کشت غلات میتواند با کنترل علف های هرز و ایجاد حاصلخیزی برای محصول بعدی نقش مؤثری داشته باشد.
ارقام سویا :
مهمترین رقم غالب منطقه در دشت مغان ویلیامز است که جزو ارقام (متوسط رس ) و گروه رسیدگی 3 می باشد . در کنار این رقم، رقم زان نیز که از ارقام اصلاح شده خارجی و متعلق به گروه 3 زود رس می باشد نیز بخصوص در نواحی حاشیه ای رود ارس در سطح محدودی کشت می گردد . نکته حائز اهمیت در استفاده از رقم زان، محدودیت تاریخ کاشت آن در منطقه می باشد بطوریکه این رقم بایستی حداکثر تا پنجم تیر ماه باید در منطقه کاشته شود تا بتوان عملکرد قابل قبولی و حتی بالاتر از ویلیامز از آن انتظار داشت ، در غیر این صورت به دلیل درشتی دانه آن، کاشت پس از این تاریخ باعث پایین آمدن ویگور بذر شده و در نهایت سطح سبز و عملکرد نهایی را تحت تأثیر قرار می دهد. رقم بعدی که در دست معرفی در دشت مغان است، موسوم به 17.L است که در مقایسه با ارقام دیگربرتری خود را هم از نظر سازگاری، عملکرد و فاصله بیشتر اولین غلاف از سطح زمین از خود نشان داده است که بتدریج مراحل جایگزینی خود را در منطقه طی خواهد کرد.
خصوصيات​
¬
رقم ¯
گروه رسیدن طول دوره (رشد) عملکرد دانه (تن درهکتار) تیپ رشدی رنگ گل رنگ کرک ارتفاع اولین غلاف ار سطح زمین (سانتیمتر)
وزن صد دانه (گرم) مقاومت به خوابیدگی مقاومت به ریزش ارتفاع بوته (سانتیمتر) نوع شاخه بندی درصد روغن درصد پروتئین
ویلیامز31205/3 نامحدودسفيد طلائی10150 مطلوب مطلوب110 تک شاخه2137
زان 3زودرس 1155/2 نامحدودبنفش طلائی10180 مطلوب مطلوب90 تک شاخه2236
17.L31204 نامحدودسفيد طلائی10150 مطلوب مطلوب110 تک شاخه2237
نوع خاک:
نوع خاک دشت مغان عموماً لومی – رسی است. که جزو خاک های سنگین و نیمه سنگین محسوب می شوند . خاک مطلوب سویا کاری ، خاک های رسی شنی هوموس دار و دارای زهکش مناسب و با PH حدود 8-8/7 می باشد. سویا در گستره وسیعی از خاک ها در صورت وجود زهکش، قابل کشت است ولی خاک های شنی برای این گیاه مناسب نیست. در جمع خاک هایی با بافت متوسط، برای زراعت سویا ایده آل است. آماده سازی زمین :
عملیات آماده سازی زمین، با توجه به نوع تصمیم کشاورز در مورد کاشت به روش کاشت، خشکه کاری و یا هیرم کاری متفاوت خواهد بود. کاشت سویا :
1)خشکه کاری: پس از آماده سازی زمین، بصورت فا رو با فاصله خطوط60-50 سانتی متر با استفاده ازدستگاههای پنو ماتیک با صفحه های مخصوص سویا، عملیات کاشت انجام می گیرد. میزان مصرف بذر دراین روش 110-90 کیلوگرم بسته به نوع رقم می باشد . فاصله روی ردیف 8-3 سانتی متر وعمق کاشت 5 -3 سانتی متر می باشد ، سویا از نظر عملکرد به شدت نسبت به فاصله ردیف واکنش نشان می دهد. آبیاری در این روش بصورت نواری و هر 20-15 روز یکبار، با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه صورت می گیرد و در مجموع بین 4-3 بار آبیاری انجام می گیرد. میزان آب مصرفی در روش بارانی در دشت مغان بین 5 تا 7 هزار متر مکعب می باشد. 2) هیرم کاری: در این روش که غالب کشاورزان محلی بخصوص در اطراف شهرستان بیله سوار و منطقه بابک از آن استفاده می کنند، با از بین بردن کاه وکلش پس ازبرداشت غلات، زمین را بلافاصله آبیاری می کنند و پس از گاورو شدن زمین، 150-120 کیلوگرم بذر با دستگاه ردیف کار مناسب کشت می شود و آبیاری تا زمان ظهور گل ها متوقف می شود، سپس در مرحله گل دهی آبیاری دوم انجام می گیرد و ابیاری سوم نیز در مرحله پر شدن دانه ها صورت می گیرد. در مجموع با آب قبل از کاشت که به آب هیرم معروف است معمولاً سه بار آبیاری انجام می گیرد. در مواردی که هوا بسیار گرم باشد و یا زمین شیب دار باشد، ممکن است آبیاری چهارم نیز ضرورت پیدا کند.
تاریخ کاشت:
در دشت مغان بهترین تاریخ کاشت برای کاشت اول، 15 اردیبهشت تا 10 خرداد می باشد، و برای کشت دوم که 95 درصد کشت غالب منطقه می باشد ، تاریخ کشت مناسب بسته به تاریخ برداشت غلات در منطقه با توجه به شرایط آب و هوایی، بین 10خرداد، تا 20تیر ماه می باشد. که در عمل تا پایان تیر ماه نیز عملیات کاشت در منطقه ادامه پیدا می کند . در حالت کلی جهت دستیابی به محصول قابل قبول در سویا لازم است یک دوره ی رشدی حداقل به مدت90تا 100 روز برای این گیاه در دشت مغان در نظر گرفته شود . اصولاً زمانی که دمای خاک به 10 سانتی گراد برسد، می توان اقدام به سویا کاری کرد.
گره های ریشه ای: قبل از کاشت، بذر سویا با باکتری ریزوبیوم ژاپونیکوم به همراه محلولی حاوی آب و شکر، مخلوط شده و مورد کاشت قرار می گیرد. (به میزان یک بسته باکتری برای 60کیلوگرم بذر ). هدف از این عمل، تسریع و کمک به فرآیند تشکیل گره های ریشه ای می باشد. گره های ریشه ای برآمدگی های کوچکی هستند که برروی ریشه سویا بوجود می آیند و این گره ها حاوی باکتری هایی هستند که ازت هوا را به شکل قابل استفاده برای گیاه تثبیت می کنند. تثبیت ازت همراه با رشد گیاه، افزایش می یابد و در مرحله شروع پر شدن دانه ها به حداکثر می رسد. در صورتی که غده ها رشد کنند، و شرایط خاک مناسب باشد، زراعت سویا می تواند در طول دوره ی رشد خود تا 280 کیلوگرم ازت در هکتار را تثبیت نماید. رنگ قسمت داخلی یک غده سالم صورتی یا قرمز است. اگر رنگ داخل غده، سفید قهوه ای یا سبز باشد، بیانگر آن است که تثبیت ازت صورت نمگیرد. PHخاک جهت رشد کامل گیاه وتشکیل گره های باید بین 8/6-6باشد. زیاد بودن ازت در خاک از رشد وفعالیت غده ها می کاهد.
همچنین کمبود فسفر هم از ارزش غده ها خواهد کاست. نکته مهم در زراعت سویا در دشت مغان، عدم تشکیل گره هاست که ضرورت استفاده از کود ازته را ایجاب می کند که البته یافتن دلیل قطعی این مسئله نیازمند بررسی های بیشتر می باشد اما دلایل احتمالی آن می توان به کیفیت باکتری ریزوبیوم ژاپونیکوم توزیع شده بین کشاورزان منطقه، PH نامناسب خاک، بافت خاک، کمبود یا فقدان هوموس در خاک وگرمی هوا یا خاک اشاره کرد. در مورد PH، می توان این توضیح را افزود که 74 در صد خاکها ی دشت مغان داری PH بین 8-8/7، ا در صد بین3/7-5/6 و 25 درصد بیشتر از 8 می باشند و از سوی دیگر PH مطلوب رشد باکتری ها جهت تشکیل گره ها، 8/6-6 می باشد. موضوع دیگری که به نظر می رسد از دلایل کمبود فعالیت باکتری ها در دشت مغان باشد، می توان به عادت نادرست سوزاندن کاه وکلش مزارع غلات در دشت مغان اشاره کرد که ضربات شدیدی به جمعیت میکروار گانیسم ها در خاک وارد می کند که توصیه می شود برای حذف کاه وکلش به جای سوزاندن 30-20 کیلوگرم کوداوره در هکتار یه کاه و کلش اضافه گردد وسپس اقدام به شخم عمیق شود. از احتمالات دیگر، شدت فعالیت مکانیزاسیون و کوبیدگی بافت خاک در اثر فعالیت ماشین آلات هنگام کاشت سایر محصولات در دشت مغان می باشد که باعث از بین رفتن خلل وفرج طبیعی خاک و کاهش شدید تهویه خاک وتاثیرات احتمالی این فرآیند بر فعالیت باکتری می باشد. كود دهي:
به طور اصولی توصیه کودی بایستی بر اساس آزمون خاک انجام گیرد .ولی در روش عمومی در دشت مغان در مزارع سویا کاری ،قبل از کاشت میزان 200 کیلوگرم کود فسفره از منبع فسفات آمونیوم به زمین داده می شود .کود ازته نیز از منبع کود اوره ،به میزان 150 کیلوگرم در دو زمان مختلف شامل :50 کیلوگرم قبل کاشت به عنوان استارتر رشد و100 کیلوگرم پس از کاشت به صورت سرک مصرف می شود . روش کوددهی هم با توجه به نوع کاشت متفاوت است در روش خشکه کاری که عملیات کاشت به صورت ردیفی انجام می گیرد ،عملیات کود پاشی توسط کودکار ردیفی انجام می گیرد در مزارع بزرگ مانند کشت وصنعت ها که از آبیاری بارانی (سنتر پیوت)استفاده می شود ،کود از طریق تزریق در مخازن آب آبیاری موسوم به «کود آبیاری»انجام می گیرد .در مزراع هیرم کاری ،کود به صورت مخلوط با آب آبیاری به مزارع داده می شود . البته از نظر تئوریک ،گیاه سویا با توجه به اینکه از خانواده لگومینوز بوده وتوان تثبیت ازت هوا را دارد نیازی به کود دهی با کود ازته ندارد اما با توجه به شرایط خاکهای منطقه وعدم تشکیل گره های ریشه ای در سویا جهت دستیابی به عملکرد مطلوب وبالا مصرف کود ازته به صورت سرک ضروری به نظر میرسد. کمبودها:
در بین عناصر ریز مغذی ،کمبود آهن وروی در خاکها ی منطقه مشاهده می شود . بطوری که بررسی ها ومطالعات انجام یافته بر روی نتایج خاکهای منطقه بیانگر آن است که حدود 72 درصد خاکهای منطقه از کمبود آهن(کمتراز4/5 ppm) حدود 69 در صد خاکهای منطقه از کمبود روی (کمتر از 7 ppm ) رنج می برند .ضمن اینکه 75در صد خاکهای منطقه از لحاظ میزان مس قابل جذب دارای وضعیت مناسب ومطلوب (بیش از 77/. ppm مس قابل جذب)وهمچنین از لحاظ منگنز 57 درصد خاکهای منطقه دارای وضیعت مطلوب و مناسب یعنی بیش از (4/6 ppm) منگنز قابل جذب می باشد . لذابه منظور جبران این ریز مغذی ها با توجه به نتایج آزمون خاک هر مزرعه می توان برای جبران کمبود آهن از منبع سولفات آهن ، برای جبران روی ازمنبع سولفات روی وبرای جبران کمبود مس از منبع سولفات مس (کات کبود) البته با احتیاط زیاد استفاده کرد برای جبران کمبود منگنز نیز می توان از منبع سولفات منگنز استفاده کرد .در حالت کلی به منظورجبران کمبود ما کرو المانها ومیکرو المانها می توان از کودهای مایع استاندارد استفاده کرد این کودها در بازار با نامهای تجاری متفاوت عرضه می شوند .بهترین مرحله استفاده از این کودها ،مرحله گلدهی می باشد ،اما تا مرحله پر شدن دانه هانیز می توان از این کودها استفاده کرد .میزان مصرف نیز با توجه به نوع هر کدام بین 4-1لیتر در هکتار با توجه به دستورالعمل مربوطه متغیر می باشد.
علف های هرز :
از مهمترین علف های هرز مزراع سویا در دشت مغان می توان به تاج ریزی یا انگورک ،تاج خروس، پیچک، سلمه تره،خرفه، گاوه پنبه وسور گوم اشاره کرد . روش مبارزه با علف های هرز نیز قبل از کاشت با سمپاشی با علفکش ترفلان به مقدار 5/2-2 لیتر در هکتار سونالان به میزان 4-3 لیتر در هکتار ویا لاسو به میزان 5-4 لیتر در هکتار انجام می پذیرد اما در مبارزه پس از کاشت می توان ازسه روش در این زمینه استفاده کرد. الف) مکانیکی :در این روش پس از اینکه گیاه کاملاًمستقر گردید ومعمولا پس از آبیاری اول ویا دوم بسته به میزان وشدت علف های هرز ، قبل از اینکه بوته ها به حدی رشد کنند که ادوات نتوانند وارد مزرعه شوند می توان با کولتیواتور زنی ویا شمشیر زنی (وسیله جهت کنترل واز بین بردن علف های هرز در کشت های ردیفی)که دردشت مغان متداول است علف های هرز را کنترل کرد.
ب) در روش دستی :با استفاده از کارگران عمل حذف علفهای هرز در مزارع سویا صورت می گیرد . ج) روش سمپاشی :با استفاده از علف کش بازاگران پس از 4برگی شدن سویا به میزان 3-2 لیتر در هکتار می توان در حهت کنترل علف های هرز اقدام نمود .نکته مهم این است که رشد رویشی فراوان وتراکم زیاد بوته در کنترل علفهای هرز بسیار موثر می باشد وهمچنین کلاٌعملیاتی که بذور علف های هرز را به عمق خاک می برند ،از درصد سبز شدن بذور علفهای هرز موجود در مزرعه ودر نتیجه از تجمع علف های هرز خواهد کاست.
آفات:
در دشت مغان آفات مهمی که بصورت گسترده کشت سویا را محدود ویا با مشکل های جدی مواجه کند وجود ندارد. اما در طول فصل زراعی مواردی از خسارت ناشی از خرگوش،پرنده کاکولی ،آگروتیس (کرم طوقه بر )ترپیس ,کنه هلیوتیس (کرم دانه خوار سویا )کرم برگ خوار (کارادرینا )مشاهد می شود . به طور کلی مبارزه با آفات سویا بخصوص در موقع گل کردن گیاه ضروری است . 1) آگروتیس: این آفت در مراحل اولیه رویش وجوانه زنی باعث خسارت می گردد. جهت کنترل آن از دو روش در منطقه استفاده می شود: در روش اول ،از طعمه پاشی استفاده می شود ،این عمل با مخلوطی از 100 کیلوگرم آرد یا سبوس گندم سه کیلوگرم سم سوین و14-12لیتر آب انجام می گیرد محصول حاصل که حالت خمیری شکل بخود گرفته ، در سطح مزرعه در اواخر روز وقبل از غروب آفتاب که جمعیت آگروتیس در سطح خاک در حال افزایش است انجام می گیرد . در روش دوم ،عمل سمپاشی با سم دور سبان به مقدار دو لیتر در هکتار انجام می گیرد (درشب)
2) تریپس: جزو آفات مکنده است. بوسلیه خرطوم باریکی که دارد شیره گیاه را می مکد. در هوای خشک وحمله شدید آفت برگ های خسارت دیده تا حدودی رنگ قهوه ای پیدا می کنند . غالبادر مرحله 8-7 برگی شروع به تغذیه از گیاه می نمایند ،خسارت اقتصادی بندرت پیش می آید . جهت کنترل سم متاسیتوکس به مقدار 5/1 لیتر درهکتار ویا سم پر یمور 5/0 کیلو در هکتار به کار می رود.
3) کنه دونقطه ای: مهمترین وزیان آورترین آفت سویا بخصوص در تابستان های گرم وخشک است که غالبا در پایان مرحله رویشی وآغاز مرحله زایشی شروع به خسارت زدن میکند ،این آفت به شدت تکثیر می شود برگهای آسیب دیده زرد وقهوه ای شده وقبل از موعد می ریزند . شدت خسارت این آفت موقعی که فاصله بین بوته ها کم وآبیاری کافی نباشد بیشتر است . ازسم اومایت به مقدار یک لیتر در هکتار ویا سم نوسیرون به مقدار یک لیتر در هکتار استفاده می شود . 4) کرم کپسول خوارسویا (هلیوتیس): که لارو این آفات از دانه های سویا در داخل غلاف تغذیه کرده وباعث کاهش عملکرد محصول می گردد. جهت مبارزه با آفات ،ازسم لا روین به مقدار 1 کیلودر هکتار استفاده می شود.
5) کارادرینا: یا کرم برگ خوار سویا به صورت لارو از برگهای سویا تغذیه نموده وباعث کاهش سطح سبز برگ می شود،جهت مبارزه با این آفات ،از سموم فسفره از قبیل سم نواکرون به مقدار دولیتر در هکتار وسم دور سبان به مقدار 5/2-2 لیتردر هکتار انجام می گیرد. نکته مهم در این زمینه مراعات فاصله کاشت وجهت باد در مزارع سویا ،نسبت به مزارع ذرت می باشد ،چرا که مزارع ذرت در دشت مغان ،به عنوان منبع مهم انتقال انواع آفات مکنده وجونده به مزارع سویا عمل میکنند.
بيماريهاي سويا:
در مناطق سویا کاری در دشت مغان ،بیماری گسترده ای که مانعی جدی بر سر کشت سویا باشد وجود ندارد. اما مواردی از بیماریهای زیر در برخی مزراع سویا در دشت مغان مشاهده می شود: الف) پوسیدگی فیتوفترایی ساقه و ریشه (Phytophtora Sojae) این بیماری خاکزاد عمدتاً در خاکهای رسی که زهکشی مطلوبی ندارند دیده می شوند . قارچ عامل بیماری بر روی بقایای گیاهان در خاک دوام پیدا می کند . بیماری با افزایش رطوبت خاک و بارندگی بروز می یابد . آلودگی وخسارت در تمام مراحل رشد می تواند حادث شود .علائم بیماری شامل کاهش بوته هابه دلیل پوسیدگی بذر یا مرگ بوته قبل از جوانه زنی است علائم به صورت پوسیدگی بذر، پژمردگی و مرگ گیاهچه و در گیاهان مسن تر علائم زردی، پژمردگی و در نهایت مرگ گیاه را در پی دارد . برگ های بوته های آلوده در بین رگبرگ ها زرد شده و بدنبال آن پژمردگی عمومی و مرگ گیاه حادث می شود در اراضی مناطق بیله سوار بدلیل نوع و روش آبیاری، مشکل زهکشی و عدم رعایت تناوب زراعی این بیماری بخصوص در کشت های دیر هنگام بیشتر مشاهده می گردد . جهت کنترل این بیماری بایستی ضمن تغییر روش آبیاری، از کشت سویا در اراضی با زهکش ضعیف و یا با سابقه این بیماری پرهیز کرد. کنترل شیمیایی نیز با استفاده از ترکیبات متالاکسیل که با اسامی تجاری ردومیل ( به میزان یک کیلوگرم در هکتار )، سابدو، آپرون، عرضه می شود صورت می گیرد.
ب) لکه آجری یا ارغوانی ( Cercospora cassiicola ) بصورت محدود دیده می شوند . دیرتر از آن ظاهر می شوند که خسارت اقتصادی ایجاد کنند. در ارقام دیررس یا ارقام حساس در سال هایی که بارندگی زیاد است یک بیماری بالقوه است. زخم های روی برگ بصورت قرمز یا قهوه ایی تا قطر 15 میلی متر دیده می شوند. آلودگی های شدید ممکن است باعث ریزش برگهای نارس شود . بیشتر ارقام رشد محدود و پرمحصول وسازگار به این بیماری متحمل هستند . جهت کنترل شیمیایی نیز می توان اندام های هوایی را با سم سیستمیک زینب به مقدار یک کیلو در هکتار، سمپاشی کرد.
ج) پوسیدگی زغالی (Macrophomina Phaseolina ) زمانی که بوته هادر تنش رطوبتی یا کمبود مواد غذایی فشردگی خاک ،نماتدها و سایر عوامل بیماری زا باشند، بیماری به شدید ترین شکل دیده می شود. علائم بیماری در هوای خشک وگرم ومعمولا پس از گلدهی ظاهر می شود واین بیماری در درجه اول یک بیماری طوقه است ولی می تواند در قسمت های هوایی نیز آلودگی کند. در بافت های آلوده ریشه اصلی وقسمت پایین ساقه نوعی تغییر رنگ متمایل به خاکستری گسترش می یابد. سرانجام بیماری گرداگرد ساقه را میگیرد وسبب پژمردگی ومرگ بوته می شود اسکلروتها به صورت پوششی از پودر زغال نمایان می شوند به همین دلیل پوسیدگی زغالی نامیده می شود. تاکنون رقم مقاوم ویا قارچ کشی برای کنترل بیماری شناخته نشده است نگهداری بوته ها به شکل سالم وقوی خسارت را کم می کند، لذا استفاده از کود وآب کافی و تراکم کم وتناوب طولانی وکنترل علفهای هرز عوامل موثری می باشند. د)لکه های قهوه ای (Septoria glycines) لکه های قهوه ای قرمز گوشه دار ظاهر می شود، سپس برگ زرد شده ومی افتد لکه به بالای بوته پیشرفت می کند. یک بیماری رایج در گیاهان جوان است، اگر هوای گرم ومرطوب مدتی ادامه یابد آلودگی وریزش برگها از قسمت پایین به بالای بوته پپیشرفت می کند. معمولا هوای گرم وخشک اواسط فصل باعث توقف توسعه بیماری می گردد ولی ممکن است بیماری مجدداًدر نزدیک دوره رسیدن فعال شود .توسعه بیماری می تواند سب کاهش شدید عملکرد شود. در صورت کشت مداوم وبدون مراعات تناوب، بیماری می تواند شدیدتر گسترش یابد . برگها به شدت آسیب دیده وزرد رنگ شده و می ریزند. ارقام بسیار مقاوم وجود ندارد؛ گرچه تفاوتهایی در ارقام دیده می شود مراعات تناوب زراعی وشخم عمیق کاه وکلش وکاشت بذر سالم از راههای کنترل می باشد.
و) موزاییک سویا این بیماری بوسیله ویروس موازئیک سویا (smv) ایجاد می شود. این بیماری با کشت بذرهای آلوده وبوسیله حداقل 31 گونه شته گسترش می یابد علائم، بسته به رقم وسن گیاه، نژاد ویروس ودرجه حرارت متفاوت است. علائم در اب وهوای خنک 18 تا 24 درجه سانتیگراد بیشتر قابل مشاهد است .وقتی درجه حرارت از 30درجه بالاتر باشدممکن است علائم روی برگ ها دیده نشود برگهای جوانتر علائم شدید تری نشان می دهند برگ های آلوده پیچیده شده واز اندازه طبیعی باریک تر هستند وبرگچه های آلوده چروکیده شده و حاشیه آنها به سمت پایین می پیچد.گیاهان آلوده کوتاه شده وفاصله میان گره ها و دمبرگ ها کوتاه می شود غلاف های آلوده معمولا کوچکتر دانه های آلوده خال های سیاه یا قهوه ای داشته واز دانه های سالم کوچکترند جهت کنترل از کاشت بذر عاری از ویروس، کنترل شته ,و علف هرز وجدا نمودن سویا از سایر گیاهان لگو مینوز، می توان استفاده کرد.
توصیه های عمومی جهت کنترل بیمارهای سویا : به منظور کنترل گسترش بیماریها در مزارع سویا می بایستی اقدامات زیر را انجام داد: 1- مراعات تناوب زراعی صحیح با غیر لگومینوزها 2- مبارزه با علفهای هرز وبقایای گیاهی سال قبل 3- استفاده از بذور سالم وترجیحاًگواهی شده 4- تقویت بافت خاک 5- حذف بوته های بیمار از مزرعه 6- سمپاشی به موقع 7- استفاده از ابزارآلات وماشین های کشاورزی تمیز وغیر آلوده 8- مراعات عمق کاشت مناسب 9- زهکشی مطلوب خاک 10- استفاده بهینه ومتعادل از کودهای ازته وپتاسه (عموما ،هرچه بافت گیاه تردتر باشد حساسیت به بیماری ها بیشتر وهرچه بافت خشبی تر مقاومت به بیماری بیشتر می باشد ) برداشت سویا
ریزش کامل برگها در زمان رسیدن گیاه نشان می دهد که محصول در مدت یک هفته ،آماده برداشت خواهد بود رطوبت دانه 5روزپس از ریزش تمام برگها به کمتر از 15درصد می رسد درمجموع پیشنهاد می شود ،محصول سویا در رطوبت 13 در صد برداشت گردد. درحالت کلی از برداشت در هوای بارانی جداً بایستی خوداری کرد. در دشت مغان، تاریخ برداشت معمولاًبا توجه به شرایط آب وهوای منطقه مابین 20 مهر تا اواسط آذر ماه می باشد روش برداشت در دشت مغان نیز بر دونوع است: در روش اول با استفاده از کمباین ،عمل برداشت سویا انجام میگرد ،در این روش زمان کوتاه و هزینه پایین است، اما مقداری از محصول در ساقه ی بوته ها بر روی زمین می ماند وبرداشت نمی گردد لذا افت محصول در این روش بیشتر از روش برداشت دستی است .در روش دوم که موسوم به روش دستی است، بوته ها بصورت دستی توسط کارگر با داس چیده شده وسپس با کمباین کوبیده می شوند. در این روش، افت محصول به حداقل می رسد، اما هزینه کارگری افزایش پیدا میکند، اما با توجه به استفاده از افراد خانواده در سطح منطقه، این روش، متداول تر وعمومی تراست.
تدوین و گردآوری : امیر غریب عشقی
 

Similar threads

بالا