روش های شناسایی باکتری ها

sima.niki

عضو جدید
باکتری ها به خودی خود فاقد رنگ هستند، پس ترجیحاً برای مشاهدۀ قسمت های مختلف سلول از روش رنگ آمیزی استفاده می شود.

در یک لام رنگ شده باکتری مرده مشاهده می شود که تضاد کافی در اجزاء آن بوجود آمده است. در یک لام رنگ شده ممکن است آرایش باکتری ها تغییر کند یا اینکه به خاطر رسوب رنگ اندازۀ باکتری ها متفاوت باشد.



روش های شناسایی باکتری ها:

الف) روش ماکروسکوپی: مثل دیدن کلنی.

ب) بررسی میکروسکوپی: در این روش انواع رنگ آمیزی را داریم و به شکل، اندازه، تاژک و ... توجه می شود.

ج) خصوصیات بیوشیمیایی: در این روش به خصوصیات آنزیمی مثل تخمیر انواع قندها، تجزیۀ قندها و چربی ها و ... توجه می شود.

د) خصوصیات فیزیولیژیکی.

ﮬ) خصوصیات ژنتیکی.

و) خصوصیات آنتی ژنی.

ر) خصوصیات اکولوژیکی: مثلاً رابطۀ میکروارگانیسم ها با هم.



برای دیدن فرم متحرک یک باکتری اول باید آن را در یک محیط مایع کشت داد یا می توان از خیساندۀ یونجه، جلبک، پروتوزوآ و ... استفاده کرد.

برای دیدن باکتری های متحرک از روش لام مرطوب و قطره معلق استفاده می شود.

روش لام مرطوب: در این روش یک لام معمولی بر می داریم و روی آن خیساندۀ یونجه می چکانیم و در زیر میکروسکوپ با بزرگنمایی x40 باکتری های متحرک را نگاه می کنیم. در این روش حرکت باکتری ها سطحی می باشد.

روش قطره معلق: در این روش از یک لام ته دار استفاده می کنیم. اول خیساندۀ یونجه را روی لامل می چکانیم بعد به اطراف لامل وازلین می زنیم تا لامل خاصیت چسبندگی پیدا کند، بعد از این مرحله لام ته دار را روی لامل می گذاریم به طوری که گودی لامل روی خیساندۀ یونجه قرار گیرد و بعد از آن لام را بر می داریم. حالا یک لام آماده برای بررسی میکروسکوپی داریم که لامل روی آن چسبیده شده. لازم به ذکر است که باید از بزرگنمایی x40 استفاده کنیم. در این روش حرکت باکتری ها حجمی است.



انواع باکتری ها

الف) ککسی ها: باکتری های کروی شکل را ککسی می نامند.

§ میکروکوکوس: در صورتی که ککسی ها یکی یکی باشند به آنها میکروکوکوس می گویند.

§ دیپلوکوکوس: باکتری ها دوتا دوتا به هم چسبیده اند و همچنین ممکن است لوبیایی شکل هم باشند.

§ استرپتوکوکوس (حالت زنجیری).

§ استافیلو کوکوس (حالت خوشه ای).

§ فرم تتراد : در این حالت منحصراً دسته های چهارتایی وجود دارد.

§ فرم سارسینا: در این حالت هشت باکتری به هم چسبیده اند.

ب) فرم میله ای (باسیلوس).

§ فرم میله ای با انتهای زاویه دار.

§ فرم میله ای با انتهای محدب.

§ فرم میله ای با انتهای کوچک (کوکوباسیل).

§ فرم چهارگوش.

§ میله ای خمیده.

ج) مارپیچ ها (اسپیروکت ها).



باکتری های انشعابی تشکیل ریسه می دهند (مثل قارچ ها) که جزء Actinomycetes، Nocardia و Stereptomycetes هستند.
 
بالا