بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در همایش تجارت الکترونیک آهن و فولاد، تشریح شد

[h=1]مزیت‌های سامانه بازار هوشمند آهن‌آلات ایرانیان[/h]گروه بنگاه‌ها– آزاده حسینی: چندی است که سامانه‌ای برای تجارت آهن‌آلات به صورت الکترونیکی با حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و اتحادیه صنف آهن‌فروشان راه‌اندازی شده است اما فعالان این صنف غالبا با روش‌های سنتی داد و ستد کرده و به دلیل برخی موارد از جمله مسایل مالیاتی از شفاف شدن صورت‌های مالی خود نگران هستند از این رو مدیران سامانه بازار هوشمند آهن‌آلات (بها) که خود از فعالان صنعت فولاد هستند با برگزاری همایشی سعی در معرفی مزیت‌های این سامانه به اعضای صنف آهن‌آلات داشتند.
این همایش که در آن ابعاد مختلف داد و ستد در سامانه بها معرفی و تشریح شد با حضور نوده فراهانی، ريیس اتاق اصناف ایران و محمد آزاد، ريیس اتحادیه صنف فروشندگان آهن و فولاد و مدیران سامانه بها و فعالان این صنف از سراسر کشور برگزار شد.
نکته کلیدی این سامانه که بخش عمده پرسش‌ها به آن مربوط می‌شد تضامین لازم برای تحویل کالا و پرداخت وجه آن بود. با توجه به این موضوع که این سامانه با حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت و مشارکت مستقیم انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و اتحادیه کشوری صنف فروشندگان آهن و فولاد پایه‌ریزی شده، تعهدهای مربوط به اجرا نیز از سوی این نهادها تایید می‌شود.
در این همایش نوده فراهانی ضمن حمایت از سامانه بها آن را نقطه عطفی در ارتقای جایگاه تجارت الکترونیک در سطح ملی دانست و اظهار كرد: ساختار این سامانه مطمئنا به نفع فعالان این صنف بوده و با توجه به مزیت‌هایی که دارد فعالان این صنف را جذب خواهد کرد.
در همین راستا ريیس اتحادیه کشوری صنف فروشندگان آهن و فولاد نیز ضمن برشمردن مزیت‌های این سامانه گفت: این سامانه بزرگ‌ترین سرویس‌دهنده اینترنتی در زمینه آهن و فولاد کشور بوده و می‌تواند بسیاری از مشکلات فعالان این صنف را مرتفع کند.
محمد آزاد ضمن توصیه این سامانه به اعضای صنف آهن و فولاد گفت: به فعالان این صنف توصیه می‌کنم که برای شفاف کردن داد و ستد‌های خود و کوتاه کردن دست واسطه‌ها و برای اینکه بتوانند مستقیم از تولیدکننده خرید کنند در سامانه ثبت‌نام کرده و از فعالیت آن مطمئن باشند، چرا که بها سایت امنی است.
وی در خصوص محفوظ بودن اطلاعات خریداران و فروشندگان این سامانه اظهار كرد: اطلاعات خریداران و فروشندگان محفوظ بوده و در اختیار نهاد یا ارگانی قرار داده نمی‌شود و حفظ پول و کالای آنها را تعهد می‌کنیم.
وی ادامه داد: فاکتورهایی که در این سایت صادر می‌شود قابل استناد برای سازمان امور مالیاتی است و می‌توانند هر فاکتوری که از سایت دریافت می‌کنند را ملاک قرار داده و آن را به‌عنوان یک فاکتور رسمی حساب کنند، چراکه در حال حاضر بخش اعظم فاکتورهایی که در سطح بازار صادر می‌شود مورد تایید سازمان امور مالیاتی نیست.
آزاد تصریح کرد: به زودی قرار است جلسه‌ای در همین رابطه با مسوولان سازمان امور مالیاتی داشته باشیم و نتیجه این توافقات را به اطلاع اعضا خواهیم رساند.
علی محمدزمانی، مدیرعامل سامانه بازار هوشمند آهن‌آلات (بها) نیز در خصوص نوع فعالیت این سامانه گفت: سامانه بازار هوشمند آهن‌آلات ایرانیان امکان دستیابی به چرخه کامل داد و ستد در فضای مجازی را فراهم می آورد. این طرح در سه بخش تبادل اطلاعات، داد و ستد کالا و نهایتا تسویه پول، با چشم‌انداز تبدیل شدن به بزرگترین سرویس‌دهنده اینترنتی در بخش خرید و فروش آهن و فولاد در سطح ملی فعالیت خود را آغاز کرده است.
وی در تشریح مزیت‌های این سامانه اظهار كرد: مزیت‌های استفاده از پرتال بازار هوشمند آهن‌آلات شامل توسعه بازار فروش، افزایش فروش و درآمدها و نتیجتا بازگشت مطلوب‌تر سرمایه‌گذاری، ایجاد فرصت‌های تجاری جدید، افزایش فرصت‌های جدید شغلی، امکان ارایه خدمات و محصولات در سطح ملی و متعاقب آن در سطح جهانی، جلوگیری از اتلاف وقت و کاهش ترددهای غیر ضروری، کاهش هزینه‌های سربار و ایجاد رقابت است.
وی همچنین دسترسی سریع و طبقه‌بندی شده به اطلاعات، حذف واسطه‌ها، کاهش هزینه‌های تبلیغات کالا، ورود به بازارهای فرامنطقه‌ای و حضور در بازار به صورت «همه‌جا، همه‌کس، همه‌وقت» را از دیگر مزیت‌های این سامانه عنوان کرد.
محمد زمانی در خصوص رویکرد امنیت سامانه و همچنین وضعیت معاملات با اشاره به تمهیدات صورت گرفته در این خصوص گفت: برای جلوگیری از نفوذ و هرگونه خلل در روند اجرای بخش‌های مختلف سامانه امضای الکترونیک صادره توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت برای فعالان بازار در نظر گرفته شده، همچنین با توجه به اینکه تفاهم‌نامه‌های متعددی در این خصوص با معاونت بازرگانی داخلی وزارت متبوع و سایر مراجع ذی‌ربط برای حفظ امنیت کالا و وجه متعاملان صورت گرفته، امکان هرگونه آسیب‌پذیری و سوءاستفاده از سامانه به حداقل ممکن رسیده است.
در بخش دیگری از این همایش به سوالات متعدد حضار در خصوص چگونگی کمک به فعالان بازار در مواردی همچون اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خریداران کالا و همچنین فروشندگان، ساز و کار تفکیک قیمت کالا از بهای کالا و ارزش افزوده در زمان صدور فاکتور رسمی توسط سامانه در بخش فروش و موارد دیگر پاسخ داده شد.
زمانی در این بخش ضمن تاکید بر رعایت استانداردهای مالی و مالیاتی پیش‌بینی شده در این سامانه گفت: از این به بعد خریداران کالا اعتبار مالیاتی ارزش افزوده را بر مبنای فاکتور فروش سامانه کسب خواهند کرد و صرفا پرداخت ارزش افزوده مابه التفاوت خرید و فروش را متعهد بوده و این موضوع مانع پرداخت مکرر مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد.
همچنین وی اظهار كرد: با توجه به اینکه بهای خرید کالا از سامانه به‌صورت رسمی و با استناد به مدارک معتبر خرید و فروش تنظیم می شود، صورتحساب خرده فروشی محاسبه خواهد شد و امکان مذاکره و اصلاح ضرایب مالیاتی فعلی به وجود خواهد آمد و این سرآغازی برای شفافیت معاملات بازار آهن و فولاد می شود.
در همین راستا مدیر بازاریابی شرکت بازار هوشمند آهن‌آلات نیز در حاشیه این مراسم در خصوص مزیت‌های شرکت بازار هوشمند آهن‌آلات گفت: تا‌کنون تولیدکنندگان و فروشندگان آهن‌آلات جهت توزیع کالای خود به شرکت‌ها و آهن‌فروشان محدودی که طی سالیان متمادی می‌شناختند کالای خود را عرضه می‌کردند، در صورتی که در سامانه بها با توجه به امکانات گسترده سامانه این امکان برای آنها ایجاد شده تا در یک فضای مجازی کالای خود را به فعالان بازار آهن و فولاد در سراسر کشور توزیع کنند.
محمد صادق چیت‌ساز ادامه داد: مزیت دیگر بها امنیت بازگشت وجه کالا با ضمانت بانک پاسارگاد و شرکت بازار هوشمند آهن‌آلات است. طی سال‌های اخیر یکی از بزرگترین معضلات بازار آهن کناره گیری خریداران، ورشکستگی و عدم بازگشت وجه کالا بوده که خوشبختانه در بازار هوشمند آهن‌آلات وجه کالا با امنیت کامل به دست فروشنده می‌رسد.
وی افزود: یکی از مشکلات اخیر بازار آهن صدور فاکتور فروش بوده که اکثر فروشندگان به ندرت فاکتور فروش صادر می‌کنند، همچنین در مورد فروش، بازار می‌تواند شبهه پولشویی و این قبیل مسايل را داشته باشد، اما در «بها» این موضوع امکان‌پذیر نیست و این موضوع در بازار هوشمند آهن‌آلات حل شده است و «بها» فاکتور فروش رسمی که مورد قبول سازمان امور مالیاتی کشور است، برای خریداران صادر می‌کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رييس هيات مدیره تعاونی‌های آلومینیوم‌کاران خبر داد

[h=1]کاهش قیمت‌ها در بخش آلومینیوم[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۶ بازدید: 285 بار کد خبر: DEN-774863

رييس هيات مدیره اتحادیه آلومینیوم ‌کاران با اشاره به کاهش ۱۰ تا ۲۰ درصدی قیمت مواد اولیه و مصنوعات آلومینیوم،‌ از پیشنهاد خود برای افزایش مهلت تقسیط بدهی تولیدکنندگان این بخش به ۱۰ سال خبر داد.

هبت‌الله فاضلی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار كرد: در ماه‌های اخیر و پس از استقرار دولت جدید در بخش مواد اولیه و مصنوعات آلومینیوم 10 تا 20 درصد کاهش قیمت رخ داده است. رييس هيات مدیره اتحادیه تعاونی‌های آلومینیوم‌کاران ایران گفت: به همین دلیل تمام تولیدات آلومینیومی با کاهش قیمت مواجه شده و وضعیت بازار خرید و فروش رونق گرفته است. وی ادامه داد: اما متاسفانه مشکلات بانکی و تسهیلات‌دهی کماکان ادامه دارد و با وجود بخشنامه رييس کل بانک مرکزی، هنوز انتظار ما برآورده نشده است. فاضلی یادآور شد: در سال‌های گذشته به دلیل مشکلات مختلف از جمله تحریم کاهش تولید داشته‌ایم و بدهی‌های زیادی برای تولیدکنندگان این بخش ایجاد شده است.
وی افزود: بنابراین هنوز بخش‌های تولیدی آسیب‌دیده با مشکل مواجهند و نظام بانکی هم این واحدها را به دلیل داشتن یک چک برگشتی یا بدهی تحریم کرده و به آنها خدمات نمی‌دهد. این فعال بخش تعاون با اشاره به نامه‌نگاری با معاون وزیر صنعت برای حل مشکلات این بخش گفت: دولت از کمک به حل مشکلات و شنیدن نظرات تولیدکنندگان استقبال می‌کند و از این لحاظ رضایت داریم. فاضلی، انجام اقدامات اساسی در این بخش را منوط به حل مشکلات بانکی و تقسیط بدهی تولیدکنندگان دانست و افزود: طبق مصوبه مجلس استمهال بدهی‌های بانکی 5 سال در نظر گرفته شده، در حالی که این زمان برای تولیدکنندگان کم است. وی با بیان اینکه پیشنهاد ما تقسیط 10 ساله بدهی‌ها است، گفت: موانع بانکی موجود اجازه فعالیت بیشتر، دریافت تسهیلات و گسترش تولید را نمی‌دهد.فاضلی با اشاره به آمادگی تولیدکنندگان برای صادرات آلومینیوم ابراز امیدواری کرد: مشکلات گشایش LC و محدودیت‌های بین‌المللی برای صادرات در این بخش حل شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با رسیدن قیمت قراضه به 1000 تومان

[h=1]پيش بيني كف قيمتي جديد براي مقاطع[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 602 بار کد خبر: DEN-775100

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: روز گذشته پس از بازگشایی دوباره بازار آهن بعد از تعطیلی مربوط به اربعین، قیمت انواع محصولات فولادی موجود در بازار با کاهش روبه‌رو شد.

براساس این گزارش، روز سه‌شنبه به‌رغم ثبات قیمت شمش‌های وارداتی به کشور و نوسان رو به بالاي نرخ ارز در بازار آزاد، اما متوسط قیمت آهن‌آلات اعم از سایزهای مختلف میلگرد و شاخه‌های سبک تیرآهن‌های ذوبی، کاهش
چند درصدی را نسبت به آخرین قیمت روز یکشنبه تجربه کرد. دیروز همزمان با ریزش قیمت‌ها در بازار آزاد، فولادسازان خصوصی نیز بهای میلگردهای خود را در اکثر سایزها 5 تا 20 تومان کاهش دادند.
به گفته یکی از معامله‌گران، قیمت قراضه تا سطح 1000 تومان در هر کیلو تنزل یافته است که بر این اساس پیش‌بینی می‌شود قیمت شمش نیز تا حدود 1440 تومان و به تبع آن مقاطع تا 1600 تومان کاهش یابد. البته این معامله‌گر معتقد است: اگر بهای قراضه در این سطح باقی مانده یا حتی بیشتر نیز کاهش یابد، قیمت‌ مقاطع نه به یکباره بلکه اندک‌اندک و طی روزهای آتی، خود را تا این سطح قیمتی تعدیل خواهند کرد.
از سوی دیگر روز گذشته در بورس کالا نیز فولاد مبارکه اصفهان اقدام به عرضه سلف چند نوع ورق تولیدی خود کرد. این شرکت ورق گرم B را با قیمت تقریبی 1609 تومان در حجم 8800 تن عرضه کرد که 2090 تن از آن به فروش رسید. ورق گرم C نیز دیگر عرضه این شرکت با قیمت 1628 تومان بود که تا پایان زمان معاملات 2750 تن از 9900 تن حجم عرضه، مورد معامله قرار گرفت.
در این روز ورق سرد B هم با بهای 1990 تومان در هر کیلو به میزان 2000 تن به روی تابلو عرضه رفت که نیمی از آن مورد استقبال خریداران قرار گرفت. در همین حال فولاد مبارکه بالغ بر 31 هزار و 30 تن انواع ورق را توسط کارگزاران در سیستم مبادلاتی مچینگ ثبت کرد.
امروز هم تالار صنعتی و معدنی میزبان فولادسازان دولتی است. شرکت‌های ذوب‌آهن اصفهان و فولاد خوزستان به ترتیب عرضه 3 هزار و 300، 11 هزار و 264 و 20 هزار تن سبد میلگرد و تیرآهن، سبد تیرآهن شاخه 22 و شمش بلوم را در قالب دو معامله سلف و یک معامله نقدی در دستور کار دارند که به دلیل روند کاهشی قیمت‌ شمش و مقاطع در خارج از فضای بورس، رفتار خریداران در قبال این عرضه‌ها نامعلوم است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بهترین یا بدترین زمان خرید طلا؟[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 3460 بار کد خبر: DEN-775185

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: با وجود اینکه در نشست پایانی سال 2013 فدرال رزرو آمریکا - که در آن در مورد سیاست تسهیل پولی تصمیم‌گیری شد - پیرامون اینکه خرید اوراق قرضه تا چه زمانی به طور کامل متوقف خواهد شد، سخنی به میان نیامد، اما اکثر پیش‌بینی‌ها و همچنین جو حاکم میان سرمایه‌گذاران بازارهای طلایی از توقف کامل این سیاست در آینده نزدیک و حتی در سال 2014 حکایت می‌کنند.
این مساله موجب شده تا پیش‌روی معامله‌گران طلا در بازارهای جهانی، چشم‌انداز خوشایند و امیدوارکننده‌ای وجود نداشته باشد. این گروه معتقدند که وضعیت اقتصادی آمریکا در ماه‌های پیش رو شاهد بهبود خواهد بود و به این ترتیب فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش خواهد داد، و این مساله موجب افزایش شدید تقاضا برای دلار و کاهش تقاضای طلا خواهد شد. در اینکه توقف کامل محرک پولی فدرال رزرو آمریکا تاثیر منفی – حداقل برای کوتاه مدت - بر قیمت جهانی طلا خواهد داشت، شکی نیست (هرچند برخی با این نظر هم مخالف اند و می‌گویند آن زمان، وقتی است که بازار از اینکه سایه سنگین اعمال فشارهای فدرال رزرو وجود نخواهد داشت، مطمئن می‌شود و در نتیجه احتمال افزایش قیمت‌ها وجود دارد) و اما آنچه فدرال رزرو در هفته گذشته اعلام کرد این بود که این بانک فعلا تصمیمی برای افزایش نرخ سود بانکی ندارد.
شرایط کنونی و ریزش‌های پی در پی اونس طلا، دو نظر کاملا متفاوت را پیرامون زمان مطلوب برای خرید این فلز گرانبها به وجود آورده است. از یک سو عده‌ای می‌گویند اکنون بهترین زمان برای خرید طلا است، چراکه قیمت طلا در طول 11 سال اخیر، 260 درصد افزایش داشته، یعنی به طور میانگین هر سال قیمت طلا بیش از 23 درصد رشد داشته است، در نتیجه قیمت جهانی طلا تا پایان دهه جاری یا حتی زودتر از آن، با دو برابر افزایش به بیش از ۲۵۰۰ دلار خواهد رسید. این گروه همچنین معتقدند که در سال 2009 میلادی نیز افت شدید شاخص سهام موجب شد تا همه فروشنده باشند و کسی حاضر به خرید سهام نباشد. آن زمان فرصت بسیار مناسبی برای خرید سهام بود. وضعیت بازار طلا نیز اکنون مشابه سال 2009 است و بنابراین اکنون بهترین فرصت برای خرید طلا است. اما فاندامنتالیست‌هایی وجود دارند که معتقدند همیشه رویدادهای هست که تحلیل‌های تکنیکال را تغییر دهد و نمی توان بر اساس آنچه در گذشته اتفاق افتاده دقیقا برای آینده پیش‌بینی کرد.
از سوی دیگر اما نظری کاملا مخالف وجود دارد مبنی بر اینکه هرآینه ممکن است بانک مرکزی آمریکا محرک پولی را متوقف کند که این مساله طلا را به شدت مورد فشار قرار خواهد داد؛ بنابراین اکنون بدترین زمان ممکن برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا است. به باور این گروه، قیمت واقعی طلا بسیار کمتر از میزان کنونی است و این مساله، کاهش بهای طلا در آینده نزدیک را افزایش می‌دهد. این نظریه هم مخالفینی دارد که معتقدند بازارها بر اساس پیش‌بینی از آینده برنامه ریزی و مسیریابی می‌کنند و از آنجا که پیش‌بینی‌های فعلی از توقف سیاست تسهیل پولی حکایت دارد و قیمت طلا را به زیر 1200 دلار رسانده است، زمانی که در نهایت این اتفاق به وقوع بپیوندد، چون کاملا منطبق بر پیش‌بینی‌ها بوده، بنابراین تاثیری بر بازار طلا (در جهت کاهش مجدد قیمت) نخواهد داشت.
روز گذشته دادوستدی در بازارهای بین المللی برای طلا صورت نگرفت؛ چراکه معامله‌گران در تعطیلات پایان سال میلادی به سر می‌بردند. در چنین شرایطی بازارهای داخلی شاهد نوسان اندک بها بودند و از حجم دادوستدها هم بسیار کاسته شده بود و این بازارها هم تا حدودی طعم تعطیلی را می‌چشیدند. تغییرات قیمتی سکه‌های بازار نقدی در نهایت حدود 6000 تومان بود و سررسیدهای آتی سکه هم کمتر از یک درصد از قیمت‌ها کاستند. در میان سکه‌های این بازار در حال حاضر کم اقبال ترین سکه بهمن است و سررسید اردیبهشت با بیشترین حجم قراردادهای معامله شده روبه رو است. این انتظار وجود دارد که با پایان یافتن ماه صفر و در پایان سال جاری تاحدودی تقاضا وارد بازار شده و قیمت‌ها را تکان دهد.
دلار اما در این میان کمی افزایش بها گرفت. نوسان دلار در جهت بالا رفتن قیمت البته از روز یکشنبه آغاز شد که دیروز هم ادامه پیدا کرد. برخی معامله‌گران بازار دلیل این امر را به میزان اندکی به خرید دلار مسافرتی ربط می‌دادند و عده‌ای هم معتقدند که علت افزایش بهای دلار این بوده که انتظارات بازار از رسیدن خبرهای خوش از مذاکرات ژنو، کاملا مرتفع نشده است. دلار روز گذشته در حدود قیمت 2960 تومان نوسان می‌کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]سهم 25 درصدی سنگ‌آهن در صادرات غیر‌نفتی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 294 بار کد خبر: DEN-775103
طی هشت ماهه نخست سال جاری میزان صادرات سنگ‌آهن از ایران به رقمی معادل 7/15 میلیون تن رسیده که با توجه به کل حجم صادرات غیر‌نفتی کشور (که به گزارش گمرک ایران طی این دوره زمانی رقمی معادل 8/56 میلیون تن بوده) نشان از سهم 25 درصدی دارد.


به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين، البته بخش عمده‌ای از سنگ‌آهن صادراتی از کشور شامل سنگ‌های با خلوص کمتر از 40 درصد بوده و ارزش ثبت‌شده این صادرات طی هشت ماهه نخست سال جاری رقمی معادل 926 میلیون دلار بوده است، ارزش هر تن سنگ‌آهن صادراتی در دوره مورد بررسی معادل 64 دلار بوده که در مقایسه با ارزش 48 دلاری هر تن سنگ‌آهن طی سال 91 گویای رشد 33 درصدی است.
از دیگر کانی‌های فلزی صادر شده از کشور طی هشت ماهه نخست سال 92 می‌توان به مس، آلومینیوم، سرب و کروم اشاره کرد که سر جمع صادرات این کانی‌ها معادل 466 هزار تن بوده و ارزشی معادل 121 میلیون دلار را به خود اختصاص داده است.
در اين ميان‌ گران‌ترین کانی فلزی صادر شده از کشور سرب بوده است که هر تن آن با قیمتی معادل 865 دلار از کشور خارج شده و ارزان‌ترین کانی فلزی سنگ آلومینیوم بوده که هر تن آن با قیمتی معادل 10 دلار از کشور خارج شده است. نکته قابل تامل آنکه دلیل بالا بودن قیمت صادراتی سرب بالا بودن سهم کنسانتره در حجم صادراتی این کانی در مقایسه با سنگ خام معدنی بوده است. قابل ذکر آنکه آمارهای گمرک نشان می‌دهد طی سال 91 کشور چین بالغ بر 7/27 میلیون تن کالای صادراتی ایران را با ارزشی بالغ بر 5/5 میلیارد دلار خریداری کرده است، در رتبه بعدی عراق دومین مقصد صادراتی ایران طی سال 91 محسوب می‌شود که بالغ بر 8/13 میلیون تن کالای صادراتی ایران با ارزشی معادل 25/6 میلیارد دلار دریافت کرده است.
این وضعیت نشان می‌دهد در حالی که چین خریدار مواد اولیه ایرانی است، عراق کالاهای مصرفی با ارزش افزوده بالا از ایران وارد کرده است.
نگاهی به ترکیب حجمی کالاهای وارداتی چین طی سال 1391 نشان می‌دهد که از جمع 27 میلیون تن کالای وارداتی چین از ایران بالغ بر 21 میلیون تن سنگ‌های فلزی شامل آهن، کروم، مس، سرب و روی بوده است. قابل توجه آنکه کل صادرات سنگ‌های فلزی کشور طی سال 91 معادل 21 میلیون تن است که در عمل 95 درصد آن راهی چین شده است، سر جمع صادرات صورت گرفته از سرفصل معادن کشور رقمی معادل 7/45 میلیون تن بوده که نشان می‌دهد رشد درآمدهای صادرات غیر نفتی کشور طی سال 91 ناشی از سهم بالای صادرات مواد خام معدنی بوده است. در واقع اگر اتفاقی در زمینه کاهش وابستگی به صادرات نفت خام در کشور افتاده، تنها جابه‌جا‌یی خام فروشی نفت با محصولات معدنی بوده است که بعد از صدور و تبدیل به کالای واسطه یا نهایی با قیمتی چند برابر دوباره به کشور وارد می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]آزادسازی سنگ‌آهن منتفی است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 84 بار کد خبر: DEN-775104
در حالی از چند هفته پیش تاکنون بحث‌های متعددی درباره آزادسازی قیمت سنگ‌آهن مطرح شده که وزیر صنعت، معدن و تجارت در تازه‌ترین اظهارنظر خود به صورت تلویحی این موضوع را منتفی دانست.


محمدرضا نعمت‌زاده در گفت‌وگو با «ایسنا»، در پاسخ به این سوال که چه تصمیمی درباره آزادسازی نرخ سنگ‌آهن گرفته شده و این موضوع چقدر جدی است، گفت: تا جایی که من اطلاع دارم قیمت سنگ‌آهن همین الان نیز آزاد است. سنگ‌آهنی که به خارج از کشور صادر می‌شود به قیمت جهانی فروخته می‌شود و سنگ‌آهنی نیز که در داخل به فروش می‌رسد قیمت آن با توافق سنگ‌آهنی‌ها و فولادسازان تعیین می‌شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت در عین حال از ارائه جزيیات بیشتر درباره مباحث مطرح شده مبنی بر آزادسازی قیمت سنگ‌آهن دو واحد زیرمجموعه ایمیدرو خودداری کرد.
اوایل آذر‌ماه سال جاری ريیس ایمیدرو اعلام کرده بود که قیمت سنگ‌آهن آزاد نشده و هیچ تصمیم جدیدی هم برای آزادسازی نرخ سنگ‌آهن گرفته نشده است. ريیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن چندی پیش با اشاره به اینکه قیمت سنگ‌آهن برای دو واحد زیرمجموعه ایمیدرو شامل گل‌گهر و چادرملو آزاد شده است، در عین حال عنوان کرد که آزادسازی قیمت سنگ‌آهن برای شرکت‌های زیرمجموعه ایمیدرو نیازی به مصوبه دولت نداشته و این اتفاق از طریق مصوبات داخلی سازمان توسعه معادن صورت گرفته است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 131 بار کد خبر: DEN-775106
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در اولین کنسرسیوم تولید‌کنندگان شمش فولاد مطرح شد

[h=1]راهکارهای اساسی برای قیمت‌گذاری شمش فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 104 بار کد خبر: DEN-775186
گروه بنگاه‌ها- زهرا مسافر: در اولین جلسه کنسرسیوم تولید کنندگان شمش فولاد که با حضور نمایندگان واحدهای خصوصی تولید ذوب کشور در سالن اجتماعات انجمن همگن ریخته‌گری اصفهان برگزار شد، در خصوص ملاک قیمت‌گذاری شمش و راهکارهای اساسی جهت هماهنگی میان نرخ آن با محصول نهایی بحث و بررسی صورت گرفت.
در این نشست همچنین واحدهای تولید‌کننده حاضر، متفقا بر تشکیل تعاونی و انجمن تولید کنندگان شمش فولاد، کنترل بازار قراضه و ساماندهی نرخ شمش در بازار تاکید کردند.
مجید نورشرق، مدیرعامل فولاد کیمیا به‌عنوان برگزار کننده این کنسرسیوم با اشاره به اینکه از یک ماه اخیر شکاف قیمتی میان قراضه، محصول و شمش فولاد به هم خورده است، گفت: از این رو اغلب واحدهای ذوب خصوصی کشور با ضرر مواجه شده‌اند و به همین دلیل به سمت و سوی استفاده از آهن اسفنجی روی آورده‌اند که از قیمت مناسبی برخوردار نبود، زیرا قبلا قیمت آهن اسفنجی سه ماه به سه ماه تغییر می‌کرد و با قیمت شمش فولاد خوزستان سنجیده می‌شد، اما در حال حاضر با نرخ شمش فولاد خوزستان سنجیده نمی‌شود و قیمت آن مرتب در حال افزایش است که به هیچ وجه منطقی نیست.
به گفته وی، در شرایط کنونی به علت عدم هماهنگی میان قیمت قراضه و شمش انسجام بین شمش و محصول نیز با مشکل روبه‌رو شده که این امر موجب زیان ده شدن واحدهای ذوب گردیده است.
مدیرعامل فولاد کیمیا با بیان اینکه هم اکنون اختلاف میان شمش تولید داخل و شمش وارداتی در بنادر حدود 100 تومان است، تشریح کرد: درحال حاضر با عدم هماهنگی در زمینه قیمت‌گذاری شمش با مشکل اساسی مواجه هستیم که باید در جهت رفع آن انسجام لازم صورت بگیرد.
وی تاکید کرد: واحدهای تولیدی ذوب القایی به عنوان تامین‌کننده حدود 10 درصد از فولاد خام کشور باید نماینده‌ای در شورای رقابت داشته باشند، تا بتوانند از حمایت‌های دولت برخوردار شوند.
نورشرق با تاکید بر تداوم فعالیت کنسرسیوم تولید‌کنندگان شمش فولاد در ماه‌های آتی، افزود: برای بقا و تامین هزینه‌های تولید همانند فولادسازان بزرگ، برخورداری از سوبسیدهای دولتی حق قانونی ما است.
وی با اشاره به اینکه با سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در واحدهای ذوب به علت عدم حمایت‌های دولت، با ضرر مواجه هستیم، گفت: از این رو طی دو ماهه اخیر برخی از واحدها به بهانه تعمیرات و ... خطوط تولید خود را تعطیل کرده اند.
ابوذر وردی‌نژاد، مدیرعامل سپاهان ذوب نیز در این نشست با اشاره به اینکه میزان تولید فولاد خام کشور 17 میلیون و 600 هزار تن است، گفت: از این میزان 16 میلیون تن از سوی فولاد سازان بزرگ از جمله خوزستان، مبارکه، ذوب آهن و ... تولید می‌شود و واحدهای ذوب خصوصی با کوره القایی نیز حدود یک میلیون و 600 هزار تن تولید دارند که در واقع حدود 10 درصد از کل تولید فولاد خام کشور را به خود اختصاص می‌دهند.
وی با بیان اینکه فولادسازان بزرگ از حمایت‌های دولتی برخوردارند، افزود: این در حالی است که واحدهای ذوب القایی که حدود 10 درصد از تولید فولاد خام کشور را بر عهده دارند به رغم سرمایه‌گذاری‌هایی که انجام داده‌اند از این گونه حمایت‌ها محرومند، از این رو در چنین شرایطی از قدرت رقابت برخوردار نیستند.
مدیرعامل سپاهان ذوب توضیح داد: بر اساس پیش بینی‌های موجود مصرف فولاد در منطقه خاورمیانه به علت افزایش تقاضا در کشورهایی از جمله عراق و افغانستان با رشد فزاینده‌ای روبه‌رو است، این در حالی است که به‌رغم برخورداری از منابع غنی سنگ‌آهن و انرژی در کشور در مقایسه با ترکیه که فاقد امکانات و منابع برای تولید فولاد است، از امکانات صادرات برخوردار نیستیم.
وی خاطرنشان کرد: صنعت فولاد کشور به عنوان صنعت مادر به رغم سرمایه‌گذاری‌های زیاد مجتمع‌های بزرگ کشور به علت شرایط موجود ناشی از محدودیت‌های بین‌المللی نمی‌تواند از شرایط فاینانس خارجی استفاده کند از این رو در صورت عدم حمایت از فعالیت‌های واحدهای کوچک، این واحدها از مدار تولید کشور خارج خواهند شد.
وردی نژاد خواستار حمایت دولت از بخش خصوصی به ویژه صنایع بالادستی فولاد شد و افزود: طی سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری‌های زیادی در صنایع بالادستی فولاد صورت گرفته است، اما به علت عدم حمایت دولت با مشکل مواجهند.
وی نرخ رشد مصرف فولاد در کشور طی 11 سال گذشته را سالانه 5/2 درصد اعلام کرد و افزود: این درحالی است که از 8 سال اخیر این رشد به تدریج با کاهش مواجه شده، به گونه‌ای که هم‌اکنون به صفر رسیده است.
مدیرعامل سپاهان ذوب گفت: برای برون‌رفت از بحران کنونی باید نماینده‌ای در شورای رقابت از میان واحدهای ذوب القایی حضور داشته باشد تا بتوانیم از حمایت‌های دولت برخوردار شویم.
همچنین در این نشست علی یزدانی، مدیرعامل اسپریس فولاد ساوه با انتقاد از عرضه فولاد زیر قیمت بازار از سوی برخی از تولید‌کنندگان گفت: در صورت کاهش قیمت از سوی فولادسازان بزرگ کشور واحدهای ذوب کوچک‌تر از مدار تولید خارج خواهند شد.
وی با اشاره به ثبات قیمت دلار در بازار آزاد افزود: دلیلی برای کاهش نرخ از سوی فولادسازان بزرگ وجود ندارد، زیرا ما به علت عدم حمایت دولت با واحدهای بزرگ نمی‌توانیم رقابت کنیم و در صورت کاهش قیمت سوبسید‌هایی را که به فولادسازان بزرگ تعلق می‌گیرد، باید به فولادسازان کوچک هم بدهند.
مدیرعامل اسپریس فولاد ساوه با اشاره به اینکه در سال 91 از 17 میلیون تن محصولات فولادی نورد شده در کشور حدود 7 تا 8 میلیون تن در زمینه ورق و حدود 9 میلیون تن بیلت مصرف شده است، اعلام کرد: اما در سال جاری به علت کاهش مصرف، قیمت‌های کاذب ایجاد شده است و در صورت افزایش تقاضا قیمت فولاد واقعی خواهد شد.
وی ضمن تاکید بر الزام حمایت دولت از واحدهای فولادسازی کوچک تر، خواستار افزایش تعرفه گمرکی واردات از سوی دولت شد تا با کاهش واردات بتوان تولید را افزایش و در نتیجه شاهد اشتغالزایی در کشور شویم.
سرفرازیان، قائم‌مقام مدیرعامل لاهور شرق نیز گفت: اصلی ترین معضل واحدهای فولادسازی کشور، تحلیل تکنیکال بازار است، زیرا با ایجاد جو روانی ناشی از ترس در بازار، تقاضا کاهش می‌یابد و در صورت عرضه زیاد شاهد کاهش قیمت‌ها می‌شویم.
وی با اشاره به کسری بودجه دولت افزود: از آنجا که 60 درصد مصرف مقاطع ساختمانی متعلق به سازمان‌های دولتی است، از این رو با رکود در پروژه مسکن مهر شاهد کاهش تقاضا در بازار هستیم و 40 درصد مابقی نیز به دلیل مشکلات موجود در بازار فولاد از جمله کمبود مواد اولیه و ... با رکود مواجه است .
سرفرازیان شرح داد: برای برون رفت از مشکلات موجود در بازار فولاد باید با سیاست‌گذاری اساسی، قیمت شمش را کنترل کنیم که برای تحقق این امر باید نرخ ضایعات را کاهش داده و بازار قراضه را ساماندهی کرد.
وی خواستار حضور نماینده‌ای از بخش خصوصی فولاد در سازمان‌های دولتی شد تا بتوان تحلیل درست تری از بازار ارایه دهیم.
در همین حال در ادامه این نشست حاج رستم، مدیرعامل فولاد آریا خاطرنشان کرد: برای کنترل بازار شمش و برون رفت از بحران موجود در آن باید کارگروهی تشکیل شود تا بتوان بازار فروش بیلت و خرید قراضه را کنترل و ساماندهی کرد.
نادر ترکمان، مدیرعامل فولادسازان جم نیز با اشاره به اینکه هم اکنون مشکل اصلی واحدهای ذوبی عدم کنترل بازار قراضه و عدم هماهنگی در زمینه قیمت در بازار است، افزود: طرح‌ها و پیشنهادهای ارایه شده به مثابه مسکنی در بلند مدت محسوب می‌شود، اما در شرایط کنونی باید خود را از ورطه نابودی نجات دهیم.
وی گفت: ذوب آهن هم اکنون با کاهش قیمت به زیر قیمت تمام شده دامپینگ کرده است و این به آن معنی است که ارایه شمش به بازار از سوی این شرکت به منزله نبود خریدار برای محصولات این شرکت است.
ترکمان با انتقاد از دپوی شمش کره‌ای و چینی در بندر امام، توضیح داد: این میزان واردات موجب بحران در زمینه نرخ شمش تولید شده است، از این رو تا پایان امسال شاهد ورشکستگی فولادسازان بخش خصوصی خواهیم بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کاهش قیمت مقاطع فولادی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۷ بازدید: 1080 بار کد خبر: DEN-775187
گروه بنگاه‌ها- در معاملات نخستین روز کاری پس از تعطیلی اربعین برخی واحدهای فولادی بخش خصوصی، نرخ محصولات خود را با کاهش قیمت در بازار غیر‌رسمی عرضه کردند.در این روز، مقاطع هفت الماس، جهان فولاد غرب کرمانشاه، برخی از مقاطع یزد و کرمان شاهد افت قیمت در بازار بودند. شمش فولاد تولید داخل بدون نوسان قیمت روز سه‌شنبه را پشت سرگذاشت.








 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در نیمه دوم سال جاری رقم خورد

[h=1]کاهش چشمگیر حجم و ارزش معاملات سکه آتی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 220 بار کد خبر: DEN-775350
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بازار آتی سکه که چند ماهی است با رکودی کم سابقه دست و پنجه نرم می‌کند، چشم انداز پیش رو را با توجه به ثبات دلار و نوسانات اندک طلای جهانی - مخصوصا با تعطیلات ژانویه - چندان امیدوارکننده ارزیابی نمی‌کند. حجم قراردادهای معامله شده این بازار در کنار ارزش معاملات در طول یک سال اخیر به شدت کاهش یافته که نشان‌دهنده از دست رفتن بخش مهمی از جذابیت این بازار برای معامله گران است. این مساله بی‌ارتباط با ریزش مداوم قیمت‌ها نبوده است.
نمودار حجم قراردادهای این بازار در نیمه دوم سال جاری نشان می‌دهد که پس از 10 شهریور که رکورد سالانه حجم قراردادها را ثبت کرد و به نزدیک 20 هزار قرارداد رسید، این بازار در مسیر نزولی - از نظر حجم قراردادهای معامله شده - قرار گرفته تا جایی که در تاریخ 30 شهریور به رقم دور از انتظار 160 قرارداد رسید و پس از آن هم این حجم در دامنه محدود بین هزار تا 10 هزار قرارداد نوسان کرد. در چند ماه اخیر که قیمت‌های ارز و سکه نقدی رو به افول نهاده، سکه‌های آتی از گزند این ریزش‌ها در امان نماندند و تا جایی ریزش کردند که بورس کالای ایران ناگزیر شد در چند مرحله از میزان وجه تضمین اولیه این بازار بکاهد و حتی در مقطعی، وجه تضمین اضافی را هم حذف کند.
تغییر در ساعات معاملاتی بازار آتی سکه نیز از جمله اقدامات شرکت بورس کالا در آبان ماه بود که به نظر می‌رسید بتواند تاحدودی به افزایش حجم معاملات و حضور بیشتر خریداران و فروشندگان منجر شود که البته این‌طور نشد. طی ماه‌های اخیر، علاوه بر مذاکرات ژنو که نهایتا به تعداد دفعات انگشت شماری - اما با تاثیرگذاری قوی - توانست بازارهای ارز و سکه را نوسانی کند، تنها تغییرات قیمتی طلا در بازارهای بین‌المللی بود که به بازارهای داخلی جهت می‌داد.
اونس طلا در اواخر سال 2010 با افزایش نقدینگی از سوی بانک مرکزی آمریکا و بازخرید اوراق قرضه از سوی این بانک و ثبت رکورد نرخ پایین سود بلند مدت که طلا را برای سرمایه‌گذاران جذاب کرد، رکورد قیمتی 1900 دلار در هر اونس را به ثبت رساند، از آن پس رو به پایین حرکت کرد تا جایی که در پایان سال 2013، بهای طلا 28 درصد کاهش یافت و به 12 سال متوالی افزایش قیمت پایان داد. قیمت طلا در سال 2013 در حدود 460 دلار کاهش یافت.
این فلز گرانبها در ساعات پایانی روز سه‌شنبه، پیش از آغاز رسمی تعطیلات کریسمس به 1206 دلار رسید. گرچه سال 2013 دوران فاجعه باری برای طلا بوده ولی کاهش قیمت طلا در شش ماه نخست 2013 (342 دلار) به مراتب بیشتر از شش ماه دوم (127 دلار) بوده است؛ به این ترتیب شاید بتوان گفت طلا بحران بزرگ را پشت سر گذاشته است.
روز گذشته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار طی اظهارنظری، ریسک قراردادهای آتی سکه را به شدت بالا دانست و افزود که به سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای توصیه نمی‌کنم در این بازار فعالیت کنند. صالح‌آبادی در گفت و گو با رادیو اقتصاد اضافه کرد: بازار آتی سکه ویژه سرمایه گذاران حرفه‌ای و افرادی است که می‌خواهند در بازار طلا پوشش ریسک دهند و به جای خرید فیزیکی سکه از نوسان قرارداد آتی سکه استفاده می‌کنند. به گفته وی، ارزش معاملات قرارداد آتی سکه طلا در بورس کالا در سال جاری 32 درصد کاهش را نشان می‌دهد و جذابیت طلا برای مردم کمتر شده است.
پس از این سخنان، روز گذشته از میزان دادوستدهای سررسیدهای این بازار باز هم کاسته شد. البته بازارهای جهانی هم تعطیل بودند، بنابراین سکه‌های نقدی و آتی تقریبا نوسانی نداشتند و بهای دلار هم در این میان به نسبت روز سه شنبه ثابت بود. در این روز با گذشت پنج ساعت از معاملات، در مجموع سررسیدها تنها کمتر از هزار قرارداد معامله شده بود. به گفته یکی از کارگزاران این بازار، در روزهای اخیر که نوسانات سکه‌ها بسیار اندک است، معامله گران کمتر خرید و فروش می‌کنند و بیشتر به تغییر پوزیشن‌ها و انتقال از سررسیدی به سررسید دیگر اقدام می‌کنند.
در سوی دیگر، قرار است در تاریخ شش ژانویه (دو هفته آینده) تصویب تحریم‌های جدید غرب علیه ایران در سنای آمریکا بررسی شود؛ به این ترتیب در آن زمان شاید بتوان روزهای پر‌نوسانی را
(البته نه چندان طولانی) برای بازارهای ارز و سکه پیش‌بینی کرد. البته از آنجا که وضعیت فعلی قیمت‌ها بر مبنای پیش‌بینی‌های خوش‌بینانه شکل گرفته است، اگر این تحریم‌ها تصویب نشود، انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها وجود ندارد اما در صورت تصویب، می‌توان افزایش محدود قیمت را انتظار داشت.




 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در پاسخ به رقابت صورت گرفته در رینگ فولاد اتفاق افتاد

رشد قیمت شاخه سنگین‌های بازار

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 98 بار کد خبر: DEN-775508

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: آخرین روز معاملاتی بورس کالا در گروه محصولات فولادی با تحرک بیشتری نسبت به هفته‌های گذشته برگزار شد. چهارشنبه فولاد خوزستان 70 هزار تن سلف شمش بلوم را با قیمت 1440 تومان و با شرایط بازپرداخت حداکثر 90 روزه با سود ماهانه 5/0 درصد در معرض فروش گذاشت که با 63 هزار و 500 تن تقاضا روبه‌رو شد، اما در نهایت 22 هزار و 500 تن از آن در زمان معاملات و 10 هزار تن دیگر آن در زمان مچینگ مورد معامله قرار گرفت.
به گفته یکی از کارگزاران حاضر در معاملات روز گذشته رینگ فولاد، شرکت عرضه‌کننده شمش از ابتدا قرار بود با این پیش فرض که همه خریداران قیمت 1420 تومان را بپذیرند با این نرخ پایه در معاملات شرکت کند، اما عدم پذیرش برخی خریداران و از سوی دیگر ثبت نرخ‌های پایین‌تر از این رقم موجب شد تا نه تنها شمش با بهای 1420 تومان عرضه نشود، بلکه از کل حجم تقاضا نیز تنها بخشی از آن به فروش برسد.
در همین حال روز گذشته ذوب‌آهن اصفهان نیز اقدام به عرضه دو سبد نقد و سلف مقاطع کرد. عرضه نقدی این شرکت سبد تیرآهن شاخه 22 بود که نرخ پایه 1920 تومانی آن در قیاس با قیمت‌های بازار آزاد، بهای ارزنده‌ای برای خریداران به شمار می‌رفت از این‌رو این محصول که در حجم 11 هزار و 264 تن عرضه شده بود با 67 هزار و 584 تن تقاضا روبه‌رو شد که در نتیجه با تعیین سقف قیمت و بهای پایانی 2112 تومان به فروش رسید.
از آنجاکه تیرآهن‌های شاخه‌ سنگین مصارف خاصی داشته و بیشتر برای ساختمان‌های بلند‌مرتبه و برج‌ها کاربرد دارند از این‌رو تنها برخی تجار نسبت به خرید و انبار آن رغبت می‌ورزند نه همه معامله‌گران. روز گذشته نیز گفته می‌شود، این محموله توسط یک تاجر به منظور دپو در انبار فروش خریداری شده است.
در همین حال این شرکت 6600 تن سبد میلگرد و تیرآهن خود را نیز با قیمت 1605 تومان به صورت سلف عرضه کرد که 3300 تن از آن در زمان رسمی معاملات و نیم دیگری از آن در زمان مچینگ به جای دریافت طلب از ذوب‌آهن خریداری شد.
به این ترتیب رینگ فولاد بورس کالا در روز چهارشنبه با افزایش قیمت تیرآهن و ثبات قیمت شمش و میلگرد به کار خود پایان داد.
رشد 12 درصدی قیمت تیرآهن شاخه 27
البته همانطور که انتظار می‌رفت، تعیین سقف قیمت برای تیرآهن شاخه 22 در مبادلات روز گذشته بورس کالا به افزایش قیمت شاخه‌های مختلف تیرآهن موجود در بازار آزاد به خصوص شاخه‌های سنگین مانند 24 و 27 نیز ختم شد، به طوری‌که این دو شاخه به ترتیب افزایش 2/11 و 2/12 درصدی قیمت را نسبت به روز سه‌شنبه تجربه کردند.
اما این موضوع در حالی‌ است که معامله‌گران معتقدند بازار به دلیل رکود و ضعف تقاضا به هیچ وجه توان پذیرش نرخ‌های فعلی تیرآهن ذوبی را نداشته و این کالا به زودی به سطح قیمت‌های قبلی باز خواهد گشت.
از سوی دیگر در آخرین روز معاملاتی بازار آهن در روز چهارشنبه، به رغم رشد قیمت‌ تیرآهن در بازار آزاد، همانگونه که بسیاری از واحدهای خصوصی تولیدکننده مقاطع قیمت پیشنهادی محصولات درب کارخانه خود را با افت 5 تا 30 تومانی اعلام کردند، قیمت انواع سایزهای میلگرد در بازار آزاد نیز با ثبات یا افت نسبی روبه‌رو شد. در این میان محموله‌های شمش‌ وارداتی به کشور هم در بنادر شمالی کشور پس از تجربه چند روز ثبات، افت 10 تومانی را در هر کیلو تجربه کرد.
البته در حالی‌که بازار فولاد کشورمان از پیش از ورود به رکود فصلی پاییز و زمستان با ضعف تقاضا دست به گریبان بوده است، نگاهی به بازارهای جهانی فولاد نیز نشان می‌دهد، این مشکل در برخی دیگر از کشورها هم تاحدودی وجود دارد.
در هند، جو بازار فولاد اخیرا تغییری نکرده؛ چراکه فعالیت بازارهای اصلی مصرف‌کننده از جمله ساخت و ساز و تولید در رکود به‌سر می‌برد. بازار فولاد اوکراین نیز وارد دوره رکود فصلی شده که در این میان بخش‌های مصرف کننده‌ای که بیشترین افت تقاضا را داشته‌اند بازار مسکن و تولید کنندگان لوله بوده است. از سوی دیگر در ترکیه نیز خریداران تمایلی به معامله فولاد ندارند و فولادسازان در تلاشند خود را با شرایط فعلی وقف دهند.
در امارات وضعیت داد‌و‌ستد در بازار فولاد مساعد نیست و ارزش معامله‌ها نسبت به ماه قبل تغییری نکرده و شرکت‌های ساختمانی ترجیح می دهند تنها برای رفع نیاز فوری فولاد بخرند.
در همین حال در آفریقای جنوبی چالش زیادی بر بازار فولاد حاکم است و انتظار می‌رود، حجم فروش‌ها تا پس از تعطیلات سال نو راکد باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در پاسخ به رقابت صورت گرفته در رینگ فولاد اتفاق افتاد

[h=1]رشد قیمت شاخه سنگین‌های بازار[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 98 بار کد خبر: DEN-775508

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: آخرین روز معاملاتی بورس کالا در گروه محصولات فولادی با تحرک بیشتری نسبت به هفته‌های گذشته برگزار شد. چهارشنبه فولاد خوزستان 70 هزار تن سلف شمش بلوم را با قیمت 1440 تومان و با شرایط بازپرداخت حداکثر 90 روزه با سود ماهانه 5/0 درصد در معرض فروش گذاشت که با 63 هزار و 500 تن تقاضا روبه‌رو شد، اما در نهایت 22 هزار و 500 تن از آن در زمان معاملات و 10 هزار تن دیگر آن در زمان مچینگ مورد معامله قرار گرفت.
به گفته یکی از کارگزاران حاضر در معاملات روز گذشته رینگ فولاد، شرکت عرضه‌کننده شمش از ابتدا قرار بود با این پیش فرض که همه خریداران قیمت 1420 تومان را بپذیرند با این نرخ پایه در معاملات شرکت کند، اما عدم پذیرش برخی خریداران و از سوی دیگر ثبت نرخ‌های پایین‌تر از این رقم موجب شد تا نه تنها شمش با بهای 1420 تومان عرضه نشود، بلکه از کل حجم تقاضا نیز تنها بخشی از آن به فروش برسد.
در همین حال روز گذشته ذوب‌آهن اصفهان نیز اقدام به عرضه دو سبد نقد و سلف مقاطع کرد. عرضه نقدی این شرکت سبد تیرآهن شاخه 22 بود که نرخ پایه 1920 تومانی آن در قیاس با قیمت‌های بازار آزاد، بهای ارزنده‌ای برای خریداران به شمار می‌رفت از این‌رو این محصول که در حجم 11 هزار و 264 تن عرضه شده بود با 67 هزار و 584 تن تقاضا روبه‌رو شد که در نتیجه با تعیین سقف قیمت و بهای پایانی 2112 تومان به فروش رسید.
از آنجاکه تیرآهن‌های شاخه‌ سنگین مصارف خاصی داشته و بیشتر برای ساختمان‌های بلند‌مرتبه و برج‌ها کاربرد دارند از این‌رو تنها برخی تجار نسبت به خرید و انبار آن رغبت می‌ورزند نه همه معامله‌گران. روز گذشته نیز گفته می‌شود، این محموله توسط یک تاجر به منظور دپو در انبار فروش خریداری شده است.
در همین حال این شرکت 6600 تن سبد میلگرد و تیرآهن خود را نیز با قیمت 1605 تومان به صورت سلف عرضه کرد که 3300 تن از آن در زمان رسمی معاملات و نیم دیگری از آن در زمان مچینگ به جای دریافت طلب از ذوب‌آهن خریداری شد.
به این ترتیب رینگ فولاد بورس کالا در روز چهارشنبه با افزایش قیمت تیرآهن و ثبات قیمت شمش و میلگرد به کار خود پایان داد.
رشد 12 درصدی قیمت تیرآهن شاخه 27
البته همانطور که انتظار می‌رفت، تعیین سقف قیمت برای تیرآهن شاخه 22 در مبادلات روز گذشته بورس کالا به افزایش قیمت شاخه‌های مختلف تیرآهن موجود در بازار آزاد به خصوص شاخه‌های سنگین مانند 24 و 27 نیز ختم شد، به طوری‌که این دو شاخه به ترتیب افزایش 2/11 و 2/12 درصدی قیمت را نسبت به روز سه‌شنبه تجربه کردند.
اما این موضوع در حالی‌ است که معامله‌گران معتقدند بازار به دلیل رکود و ضعف تقاضا به هیچ وجه توان پذیرش نرخ‌های فعلی تیرآهن ذوبی را نداشته و این کالا به زودی به سطح قیمت‌های قبلی باز خواهد گشت.
از سوی دیگر در آخرین روز معاملاتی بازار آهن در روز چهارشنبه، به رغم رشد قیمت‌ تیرآهن در بازار آزاد، همانگونه که بسیاری از واحدهای خصوصی تولیدکننده مقاطع قیمت پیشنهادی محصولات درب کارخانه خود را با افت 5 تا 30 تومانی اعلام کردند، قیمت انواع سایزهای میلگرد در بازار آزاد نیز با ثبات یا افت نسبی روبه‌رو شد. در این میان محموله‌های شمش‌ وارداتی به کشور هم در بنادر شمالی کشور پس از تجربه چند روز ثبات، افت 10 تومانی را در هر کیلو تجربه کرد.
البته در حالی‌که بازار فولاد کشورمان از پیش از ورود به رکود فصلی پاییز و زمستان با ضعف تقاضا دست به گریبان بوده است، نگاهی به بازارهای جهانی فولاد نیز نشان می‌دهد، این مشکل در برخی دیگر از کشورها هم تاحدودی وجود دارد.
در هند، جو بازار فولاد اخیرا تغییری نکرده؛ چراکه فعالیت بازارهای اصلی مصرف‌کننده از جمله ساخت و ساز و تولید در رکود به‌سر می‌برد. بازار فولاد اوکراین نیز وارد دوره رکود فصلی شده که در این میان بخش‌های مصرف کننده‌ای که بیشترین افت تقاضا را داشته‌اند بازار مسکن و تولید کنندگان لوله بوده است. از سوی دیگر در ترکیه نیز خریداران تمایلی به معامله فولاد ندارند و فولادسازان در تلاشند خود را با شرایط فعلی وقف دهند.
در امارات وضعیت داد‌و‌ستد در بازار فولاد مساعد نیست و ارزش معامله‌ها نسبت به ماه قبل تغییری نکرده و شرکت‌های ساختمانی ترجیح می دهند تنها برای رفع نیاز فوری فولاد بخرند.
در همین حال در آفریقای جنوبی چالش زیادی بر بازار فولاد حاکم است و انتظار می‌رود، حجم فروش‌ها تا پس از تعطیلات سال نو راکد باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 281 بار کد خبر: DEN-775352
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تکرار روزهای رکود در بازار آهن[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 521 بار کد خبر: DEN-775353
گروه بنگاه‌ها- معاملات آخرین روز کاری بازار در هفته جاری باز با رکود همراه بود.
اغلب تولید‌کنندگان از شرایط بازار اظهار نارضایتی کرده و تا پایان سال نیز امید چندانی به بهبود وضعیت ندارند.
در این روز برخی تولید‌کنندگان از جمله شرکت فولاد جنوب، فولاد آلیاژی کیمیا و هفت الماس قیمت محصولات خود را کاهش دادند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]راهکاری برای حل مشکل فولاد‌سازان و معدنی‌ها[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 200 بار کد خبر: DEN-775510
قدیر قیافه*
چند سالی است موافقان و مخالفان وضع عوارض صادراتی سنگ‌آهن هر ساله در 6 ماهه دوم به طرح نظرات خود در رسانه‌های جمعی مبادرت ورزیده و هر یک از دو گروه به بیان دیدگاه‌ها ودلایل خود مبنی بر مخالفت یا موافقت با اخذ عوارض پرداخته و برمواضع خود پای می‌فشارند.
گروه موافق وضع عوارض صادراتی مبحث جلو گیری از خام فروشی و حفظ ارزش افزوده بیشتر در کشور را به‌عنوان دو دلیل اصلی مطرح می‌کنند و گروه مخالفان نیز از سهم کم بخش خصوصی از معادن سنگ‌آهن کشور، به خطر افتادن حیات معادن کوچک سنگ‌آهن و بسته شدن آنها، از دست رفتن حداقل بیش از ده هزار شغل مستقیم و ده‌ها هزار شغل غیر مستقیم، غیراقتصادی شدن فعالیت معادن کوچک و غیر مولد شدن سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در معادن سنگ‌آهن به عنوان دلایل خود نام می‌برند.
مسوولان محترم وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از ضرورت وضع عوارض و بی تاثیر بودن عوارض برروند فعلی تولید سنگ‌آهن دانه بندی و صادرات آن می‌گويند. واقعیت قضیه این است که پیش از هر گونه اتخاذ تصمیمی پاسخ به پرسش‌های زیر شاید بتواند همه صاحب نظران را به یک جمع‌بندی مشترک برساند:
1-آیا در شرایط حال حاضر اخذ عوارض کمکی به تولید فولاد کشور و تنظیم بازار خواهد کرد؟
2- آیا هم‌اکنون واحدهای تولید کنسانتره و گندله و همچنین تولید‌کنندگان فولاد توان جذب همه سنگ‌آهن تولیدی را دارند؟
3-چنانچه دولت محترم از مقوله اخذ عوارض بدنبال کسب در آمد باشد، آیا درآمد مورد نظر ایشان محقق خواهد شد؟
4-خسارات و زیان‌های آتی که با بسته شدن تعدادی از معادن کوچک به لحاظ غیر‌اقتصادی شدن فعالیت و قیمت تمام شده بالا وارد خواهد شد، قابل جبران خواهد بود ؟
5- بر‌اساس اظهار نظرهای کارشناسی برای ایجاد یک شغل مستقیم هم اکنون کشور نیازمند یک میلیارد و هشتصد میلیون ريال سرمایه‌گذاری است، آیا در صورت بسته شدن معادن کوچک و بیکاری مستقیم بیش از ده هزار نفر از شاغلین این بخش، قادر به ایجاد جایگاه شغلی برای بیکاران اضافه شده خواهیم بود؟
آیا درآمد احتمالی جذب شده از محل اخذ عوارض صادراتی سنگ‌آهن کفاف ایجاد جایگاه شغلی جدید با صرف هیجده هزار میلیارد ريال برای تعداد شاغلین بیکار شده را می‌دهد؟
6- در سال آتی میلادی استرالیا و برزیل به ترتیب 128 و 30میلیون تن بیش از سال 2013 سنگ‌آهن جهت صادرات تولید کرده و چین نیز 51 میلیون تن بیشتر سنگ‌آهن مصرف خواهد کرد، شفاف تر بگوییم تقریبا دو کشور عمده تولید‌کننده و صادر‌کننده سنگ‌آهن جهان هشت برابر حجم صادرات سنگ‌آهن ایران افزایش تولید خواهند داشت، به‌طور قطع با وضع عوارض، کاهش نرخ‌های جهانی و قیمت تمام شده بالا، سنگ‌آهن ایران قادر به رقابت نبوده و از دور حذف شده و بخشی از درآمد ارزی کشور نیز محقق نمی‌شود. در این صورت چه سازمان مسوولی می‌تواند تضمین کند که بار دیگر قادر خواهیم بود سهم اندک خود را به‌دست آوریم؟
7- معدنکاران و تولیدکنندگان سنگ‌آهن در صورت خروج از بازار صادرات، محصول خود را به کدام‌یک از مصرف‌کنندگان داخلی باید عرضه کنند؟ با چه قیمتی؟ و آیا مصرف داخلی کل تولید سنگ‌آهن را پوشش می‌دهند؟
بهتر است هر دو دیدگاه کنار یکدیگر نشسته و در یک محیط آرام و به‌دور از تبلیغات و هجمه رسانه‌ای به بررسی و نقد دیدگاه‌های هم پرداخته و به راه‌حلی منطقی و مفید و موثر هم از نقطه نظر حفظ منافع ملی و هم منافع بنگاهی کار آفرینان دست یابند؟
*کارشناس حوزه معدن
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بخش معدن نیازمند استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 183 بار کد خبر: DEN-775511
نایب رییس خانه معدن ایران اعلام كرد: بخش معدن كشور با توجه به سرمایه‌بر بودن آن، در حال حاضر نیازمند استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی است. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، محمدرضا بهرامن با بیان اینكه به‌تازگی نماینده بخش خصوصی معدن در جلسات صندوق توسعه ملی حضور یافته است، افزود: این حضور می‌تواند نگاه تصمیم‌گیران در توزیع منابع این صندوق به بخش‌های تولیدی كشور از جمله بخش معدن را هم هدایت كند.
وی با اشاره به نیاز بخش معدن به استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی گفت: بخش معدن به ویژه واحدهای فرآوری به منظور ایجاد ارزش افزوده به منابع مالی مختلف از جمله تسهیلات نیاز دارند. بهرامن درباره اقدامات انجام شده دولت یازدهم در بخش معدن اظهار داشت: لغو بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های بازدارنده، مشخص كردن وضعیت پهنه‌های اكتشافی معادن، آزادسازی ورود ماشین‌آلات دست دوم معدنی و همچنین اصلاح ماده 24 قانون معادن از جمله حركت‌های جدید انجام شده در بخش معدن است.
وی توضیح داد: بر اساس اصلاحیه ماده 24 قانون معادن، سازمان‌های حفاظت محیط زیست و همچنین منابع طبیعی درباره مجوزهای مربوط به فعالیت‌های معدنی، در مدت 15 روز پاسخگو خواهند بود.
بهرامن ادامه داد: همچنین آزادسازی ورود ماشین‌آلات دست دوم معدنی كه با پیگیری‌های تشكل‌های معدنی انجام شد، علاوه بر اینكه خبر نویدبخشی برای معدنكاران محسوب می‌شود، سبب كاهش قیمت ماشین‌آلات معدنی در كشور شده كه به نفع بخش معدن است. ایران دارای حدود 60 میلیارد تن ذخیره معادن است و با داشتن 68 نوع ماده معدنی یكی از 10 كشور مطرح جهان در بخش معدن محسوب می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار مقاطع ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۸ بازدید: 227 بار کد خبر: DEN-775512
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با استقبال معامله‌گران از افزایش قیمت دلار به بیش از 3000 تومان
[h=1]بازار آتی سکه، اندکی رونق گرفت[/h]

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: با گذشت دلار از مرز 3000 تومان و رسیدن بهای این ارز به 3010 تومان در معاملات روز گذشته، سکه‌های نقدی و آتی جرات بیشتری برای صعود پیدا کردند و تا حوالی ساعت 13 این روز 14 هزار تومان بر قیمت سکه نقدی و بیش از یک درصد (حدود 10 هزار تومان) بر بهای دو سررسید دی و بهمن آتی سکه افزوده شد.

افزایش قیمت سکه البته از روز شنبه آغاز شده بود. در این روز سکه نقدی تا
9000 تومان هم بالا رفت اما در نهایت به نسبت قیمت پنج‌شنبه گذشته، در پایان معاملات افزایش 6500 تومانی را ثبت کرد. این افزایش بها اما روز گذشته سرعت بیشتری پیدا کرده بود. با اینکه در شروع به کار بازار نقدی، سکه‌های تمام بهار طرح قدیم و جدید،
2500 تومان از بهای خود را از دست دادند، اما به سرعت این روند جهت عکس به خود گرفت و قیمت‌ها رو‌به افزایش گذاشتند تا جایی که بر قیمت سکه تمام بهار طرح جدید و قدیم 14 هزار تومان افزوده شد. نوسان این سکه‌ها روز گذشته بین دو قیمت 870 تا 884 هزار تومان بود.
در بازار قراردادهای آتی سکه طلا، دو سررسید نزدیک (دی و بهمن) بیش از سایرین افزایش قیمت داشتند اما در این میان بهای سکه اسفند توانست از مرز 900 هزار تومان عبور کند و در بیشترین قیمت، بهای 900 هزار و 500 تومان را ثبت کند. این سکه بیش از دو هفته بود که زیر 900 هزار تومان خرید و فروش می‌شد.
از سوی دیگر حجم قراردادهای معامله شده دیروز با گذشت سه ساعت از شروع دادوستدها، به بیش از 3000 قرارداد رسیده بود که نشان می‌داد معامله‌گران از این افزایش بها استقبال کرده‌اند. حجم معاملات بازار قراردادهای آتی سکه از چند هفته گذشته تاکنون، در پایان معاملات روزانه در بیشترین زمان به حدود 3000 قرارداد رسیده بود.
قیمت سکه‌های بازار نقدی که از روز شنبه رو به افزایش گذاشته، طی دو روز ابتدای هفته، باز هم دارای حباب شده است؛ این درحالی است که در روند ریزشی یکی، دو ماه اخیر، سکه‌های نقدی بعضا یا حباب منفی داشتند یا با ارزش طلای خود برابری می‌کردند. روز گذشته پس از اینکه سکه‌های بازار نقدی به میزان 14 هزار تومان افزایش قیمت گرفتند، روند این افزایش برای ساعاتی متوقف شد که موجب شد سررسید‌های آتی هم از نوسانات خود بکاهند.
نوسانات دو روز گذشته در بازار سکه در حالی رخ داد که بازارهای جهانی طلا در تعطیلات به سر می‌بردند و بهای طلا در نقطه 1213 دلاری ثابت بود. اما دلار که چند روزی است تحرکات دور از انتظاری را از خود نشان می‌دهد، بیش از یک ماه بود (از تاریخ 2 آذر) که زیر 3000 تومان نوسان می‌کرد و امید چندانی برای صعود این ارز مهم وجود نداشت. افزایش قیمت روز گذشته دلار در حالی بود که برخی صرافان اظهار می‌کردند که انتظار نداشتند دلار بتواند از سطح 3000 تومانی عبور کند. برخی فعالان بازار نوسانات هفته گذشته دلار را تاحدودی مربوط به افزایش سطح تقاضا برای خرید دلار مسافرتی و از سوی دیگر مربوط به گمانه‌زنی‌ها از احتمال تصویب تحریم‌های جدید سنای آمریکا علیه ایران در ششم ژانویه می‌دانستند. اما پس از اینکه اخبار فساد اقتصادی و سیاسی مربوط به ترکیه و مبادلات طلا در‌ هالک بانک این کشور با ایران و عدم امکان حواله ارزی از طریق این کشور منتشر شد، این صعود بها برای دلار شدت گرفت و توجه معامله‌گران را به خود جلب کرد. این تغییرات قیمتی البته در نظر برخی کارشناسان اقتصادی، مقطعی و قابل بازگشت است.
گروهی دیگر از فعالان بازار ارز، پایان سال میلادی و رشد حجم تقاضا را دلیل اصلی صعود دلار می‌دانند. از طرفی به عقیده برخی دیگر، علت این پدیده بروز نگرانی در بازار است، این گروه بر این باورند که عرضه و تقاضا چندان تغییری نکرده است و مساله ترکیه هم نباید موجب افزایش نرخ ارز شود چراکه‌هالک بانک ترکیه تنها راه انتقال ارز به ایران نیست و وقفه در نقل و انتقال وجوه ارزی از طریق ترکیه، هرچند عرضه و تقاضا را تا حدودی کاهش می‌دهد، اما موجب مسدود شدن راه‌های انتقال ارز به ایران نمی‌شود و در واقع نگرانی به وجود آمده از امکان حواله ارز از طریق ترکیه، تا حدودی نرخ دلار را تحت تاثیر قرار داده و مطمئنا با ایجاد آرامش در این کشور، این شوک از بازار ایران نیز خارج می‌شود.
در همین حال رییس پیشین اتحادیه طلا، جواهر، سکه و صراف تهران پیرامون دلایل افزایش قیمت سکه به «دنیای اقتصاد» گفت: دلیل این مساله صعود بهای طلا در بازارهای بین المللی و افزایش قیمت دلار بوده است. وفادار علت افزایش بهای دلار را هم بیش از عوامل ذکر شده، پیش رو بودن تعطیلات و بالا رفتن تقاضای دلار مسافرتی دانست. رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر نیز افزایش ۹ دلاری طلای جهانی، اتمام ماه صفر و افزایش قیمت ارز در بازار را از مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت طلا و سکه طی روزهای اخیر اعلام کرد. کشتی‌آرای در گفت‌و‌گو با خبرگزاری «تسنیم»، گفت: معمولا در روزهای پایانی ماه صفر تقاضای مردم برای خرید طلا و سکه بالا می‌رود و همین افزایش تقاضا موجب تقویت قیمت‌ها در بازار شده است.
در بازارهای جهانی اما به دلیل اینکه بسیاری از سرمایه‌گذاران در تعطیلات به سر می‌برند، عده کمی در نظرسنجی پیرامون روند حرکتی قیمت طلا برای هفته جاری شرکت کرده‌اند که اغلب آنها به افزایش قیمت رای داده و مهم‌ترین دلیل آن را افزایش تقاضای فیزیکی دانسته‌اند. در دو هفته گذشته، اما عبور قیمت طلا از مرز 1200 دلاری، کارشناسان را به این باور رساند که این سطح کارکرد مقاومتی خود را از دست داده است به این ترتیب سطح
1180 دلار را جایگزین آن کردند.
با تعطیلات پیش رو در این هفته، قطعا بازار ارز، سکه و طلای تهران شاهد کاهش چشمگیر حجم معاملات خواهد بود و این مساله در کنار تعطیلات کریسمس و افت دادوستد طلا در بازارهای جهانی، عملا بازارها را به تعطیلی می‌کشاند، اما در روزهای آینده اعلام آمارهایی از اقتصاد آمریکا و روشن شدن نسبی نتایج مذاکرات پیش رو در ژنو، تاثیر خود را اگر نه در هفته جاری، در هفته آینده بر نوسانات بازارهای ارز و سکه خواهد گذاشت. گفتنی است مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 مجددا از امروز شروع می‌شود. این در حالی است که مجلس شورای اسلامی طرح الزام دولت به غنی‌سازی 60 درصد را در دست بررسی دارد. پیرامون این مساله روز گذشته معاون وزیر خارجه کشورمان اعلام کرد که اگر مجلس تصمیم بگیرد با اجرای این قانون توافق ژنو اجرایی نشود تابع هستیم. عراقچی در ادامه افزود: در سمت مقابل نیز در کنگره طرح‌های تحریمی مختلفی در دست بررسی و کار دارند و هر کدام از این طرح‌های تحریمی جدید که توسط کنگره اجرا و تصویب شود توافقات ژنو متوقف می‌شود و در این جای شکی نیست. با توجه به اینکه بازارهای ارز و طلا طی ماه‌های اخیر بنا را بر بهبود روابط و اوضاع دیپلماسی کشور گذاشته و جو حاکم بر این بازارها جو خوش‌بینی به آینده این مذاکرات بوده، اقدام به افزایش قیمت‌ها به میزان چشمگیری نکرده‌اند؛ اما چنانچه اخبار مثبتی از ژنو مخابره نشود، این بار می‌توان انتظار بالا رفتن قیمت‌ها را – که البته از دو روز پیش آغاز شده – دور از ذهن ندانست.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
مضای تفاهم‌نامه سه جانبه در ایمیدرو [h=1]تسهیلات خرید ماشین‌آلات معدنی برای معدنکاران[/h] DEN-776174


گروه بورس کالا- سحر نمایشی: رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، طی نشست خبری که دیروز در سازمان ایمیدرو با حضور جمعی از خبرنگاران برگزار شد، تفاهم‌نامه‌ سه جانبه‌ای را به منظور تامین و تولید ماشین‌آلات و صنایع معدنی میان سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی و بانك ملت، امضا كرد.
مهدی کرباسیان در این جلسه یکی از مهم‌ترین مشکلات معادن را کمبود ماشین‌آلات معدنی و تجهیزات مورد نیاز معدنکاران دانست و اظهار كرد: ایران بیش از 700 میلیارد دلار ذخایر معدنی قطعی دارد که امید است با بر‌داشتن مشکلات از سر راه این صنعت از این عقب‌ماندگی جدی که سال‌ها است در گیر آن هستیم ،
خارج شویم.
همچنین وی اشاره کرد که یکی از مشکلاتی که بخش معدن به ویژه در بخش خصوصی با آن دست و پنجه نرم می‌کرد بحث ماشین‌آلات معدنی است که ظرف این چند سال به شدت با کمبود آن مواجه بوده‌ایم و این امر به سرمایه‌گذاری و حمایت ویژه نيازمند است. به گفته وي، خوشبختانه با همکاری بسیار نزدیکی که با بانک ملت و حمایت هیات مدیره آن داشته‌ایم، اولین موافقت‌نامه بین این 3 بخش امضا شد و اعتباری که به اين موضوع تعلق می‌گیرد با ضمانت صندوق بیمه معدنی و با حمایت، مشارکت و ضمانت ايميدرو برای واردات و همچنین تولید ماشین‌آلات بخش معدن تخصیص خواهد يافت.
کرباسیان افزود: در دنیا متوسط سهم معادن از GDP 11 درصد است در حالی که در کشور ما اين نسبت زیر 5 درصد است و این نشان‌دهنده آن است که در این حوزه باید کارهای زیادی انجام شود.
به گفته وي این اولین قدمی است که موجب خواهد شد یکی از کمبود‌های حوزه معدن برطرف شود و حركت به سمت رشد سریع‌تر را شاهد باشیم.
وی گفت: صندوق بیمه معدنی که در این تفاهم‌نامه حضور دارد یک صندوق بیمه‌ای است که حمایت‌های زیادی را در این بخش مبذول داشته است. لذا این صندوق باید تقویت شود، از طرف ديگر پیش‌بینی شده بودجه امسال این صندوق با پیشنهاد ما از 10 میلیارد تومان به 200 میلیارد تومان افزایش پیدا کند تا بتواند اثر گذاری خوبی داشته باشد.
وي ادامه داد: متاسفانه باید بگویم که یکی از تصميمات اشتباهی که در اواخر سال گذشته صورت گرفت آن بود که این صندوق را در لیست واگذاری قرار داده بودند و ما اکنون از دولت تقاضا کرده ایم و قرار است در هیات واگذاری این صندوق حاکمیتی لغو واگذاري شود، تا بتواند وظایفش را انجام دهد.
به گفته كرباسيان، با تقویت سرمایه این صندوق و حمایت‌های دیگر می‌توان معدنکاران بخش خصوصی را حمایت كرد، در حقیقت این صندوق فقط برای حمایت معدنکاران بخش خصوصی است و در مدت یکی دو ماه اخیر مجددا با تفاهم‌نامه‌ای که بین بانک ملت و این صندوق امضا شده است 51میلیاردتومان اعتبار هم در آن حوزه به معدنکاران اختصاص يافته كه این رقم اضافه بر رقمی است که در حال حاضر عملياتي مي‌شود.
به گفته رييس هيات عامل ايميدرو در راستای تحقق برنامه پنجم توسعه و به منظور ساماندهی ناوگان ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی كشور، دفتر زیرساخت و تجهیز معادن ایمیدرو، طرح تامین و تولید ماشین‌آلات سنگین معدني و صنایع معدنی را تدوین و پس از جلسات متعدد كارشناسی با شركت‌های مرتبط و نظام بانكی به مرحله عملیاتی رسانده است.
در ادامه اين نشست، مدیر عامل بانک ملت ضمن تشکر از دكتر کرباسیان و با تاكيد بر ضرورت توسعه معادن و صنايع معدني و پيشرفت منابع زیر‌بنایی و اثر‌گذار بر صنعت گفت: هدف از امضای این تفاهم‌نامه پرداخت تسهیلات به بخش معادن است، به طوری که معدنکارانی که نیاز به خرید ماشین‌آلات و تجهیزات- چه به صورت ارزی و چه ریالی- دارند، بانک طبق تفاهم صورت گرفته با کمک صندوق فعالیت‌های معدنی آن را با توجه به شرایط پرداخت خواهد کرد.
ديوان‌دره‌اي گفت: براساس تفاهم‌نامه امضا شده با بانک ملت، تعداد تقریبی پیش‌بینی شده تولید و تامین انواع ماشین‌آلات مورد نیاز برای مدت پنج سال، یک هزار و 200 دستگاه است. این تعداد برای سال اول حدود 120 دستگاه ماشین‌آلات سنگین معدنی پیش‌بینی شده است.
اجرای سیاست‌های حمایتی و نظارتی سازمان از طریق ارایه یارانه سود تسهیلات مربوط به تامین و تولید ماشین‌آلات سنگین دست اول مورد‌نیاز خریداران برای مدت تفاهمنامه بخشی دیگر از مفاد تفاهمنامه را تشكیل می‌دهد.
مطابق این تفاهم‌نامه، واردات ماشین‌آلات معدنی دست دوم به كشور بر اساس مجوز قانونی اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ارزیابی و ارائه گواهی عمر مفید برای ماشین‌آلات تامین‌شده توسط شركت یا شركت‌های تامین‌كننده طرف تفاهم از طريق ايميدرو و ارائه تسهیلات خرید برای این ماشین‌آلات توسط بانک انجام خواهد شد.
به این ترتیب وظیفه بانک در این تفاهم‌نامه، اعطای تسهیلات به میزان حداكثر 80 درصد قیمت فاكتور خرید ماشین‌آلات سنگین‌ معدنی دست اول به معرفی‌شدگان گروهی از سوی سازمان توسعه است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بررسی وضعیت بازار جهانی طلا در هفته‌ای که گذشت
[h=1]امیدهای جهانی به افزایش قیمت طلا؟[/h] DEN-776153

الهام بادپا (بیتا) *
طی هفته گذشته میلادی عواملی همچون نزدیکی به ایام کریسمس و افت حجم معاملات در بازارها، سخنان رئیس صندوق بین‌المللی پول همراه با انتشار گزارش‌هایی از اوضاع اقتصادی اروپا، آمریکا و چین به بروز نوساناتی در قیمت ارز، طلا، نفت و فلزات منجر شد.
در این بین ادامه خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به چشم‌انداز اقتصادی آمریکا همراه با اظهارات اخیر رئیس صندوق بین‌المللی پول مبنی بر اینکه روند بهبود اقتصادی این کشور سریع‌تر از حد مورد انتظار پیش می‌رود، به بازارهای سهام رونق بخشید.
از سوی دیگر در عین حال که انتشار گزارش نه چندان چشمگیری از شاخص مهم تمایلات مصرف‌کنندگان در آمریکا (که موجب افزایش فروش دلار با هدف شناسایی سود شد) همراه با عوامل دیگری نظیر نزدیک شدن به تعطیلات پایان سال و انتظار معامله‌گران برای اعلام گزارش‌ مهم دیگری از اوضاع اقتصادی آمریکا فشار رو به پایینی بر شاخص دلار وارد کرد، رشد تمایل فعالان بازار برای ریسک‌پذیری به افزایش نرخ برابری یورو به دلار کمک کرد.
به علاوه اظهارات یکی از مقامات رسمی فدرال رزرو درخصوص اینکه بانک مرکزی در اوایل سال 2015 اقدام به افزایش نرخ بهره خواهد کرد هم تا حدی بر امیدوار‌ی‌ فعالان بازار افزود؛ چراکه در صورت بهبود اوضاع و مهیا شدن شرایط مساعد اقتصادی، این اقدام صورت خواهد پذیرفت.
در این بین در اولین روز هفته گذشته میلادی کاهش سرمایه‌گذاری به دلیل نزدیکی به ایام تعطیلات و همچنین افت فیزیکی طلا در آسیا (مخصوصا از سوی هند به دلیل رشد ارزش روپیه) همراه با ادامه تاثیر منفی تصمیم اخیر فدرال رزرو بر بهای این فلز گرانبها (درخصوص کاهش برنامه حمایتی خود) به افت بهای طلا در بازارهای جهانی دامن زد.
اما در روز سه‌شنبه هم اگرچه برخی بازارها تعطیل بودند و همین مساله‌ از حجم معاملات می‌کاست اما در کل جو روانی بازارهای سهام مثبت بود و به نظر می‌رسید این امیدواری نسبت به وضعیت موجود به سال آینده هم تسری خواهد یافت.
در بازار طلای روز سه‌شنبه در حالی که آرام شدن جو روانی بازار طلا به دلیل نزدیک شدن به تعطیلات کریسمس کمی به رشد بهای این فلز گرانبها کمک کرد اما در کل فشار رو به پایینی که از جانب عواملی همچون افزایش خوش‌بینی نسبت به اوضاع اقتصادی بر قیمت این کالا وارد می‌شد را نمی‌توان نادیده گرفت.
در این میان انتشار گزارش دور از انتظاری از وضعیت تولید در آمریکا (رشد قابل توجه شاخص سفارشات کالاهای بادوام) همراه با بهبود بازار مسکن در این کشور ازآنجاکه تا حدی حاکی از بهبود روند رو به جلو برای رسیدن به سطح مطلوبی از رونق اقتصادی بود بر خوش‌بینی سرمایه‌گذاران تاثیر گذاشت. به علاوه باوجود بسته بودن اکثر بازارها در میانه هفته گذشته (چهارشنبه)، اخبار مثبت از آنجا که به نوعی درست بودن تصمیم اخیر فدرال رزرو را تایید می‌کرد، تقاضا برای دلار را در جهان افزایش داد.
با این حال انتشار گزارش مثبتی از بازار کار آمریکا (کاهش مطالبات بیکاری در هفته گذشته) موجب ادامه روند صعودی بازارهای سهام در روزهای پایانی هفته گذشته شد؛ گرچه با توجه به جوی که به دلیل فرارسیدن ایام کریسمس پیش آمده بود به نظر می‌رسید بسیاری از سرمایه‌گذاران و فعالان بازار فعالیت نداشته و همین مساله‌ از حجم معاملات می‌کاست. همچنین بنابر گزارش منتشر شده از سوی یکی از مقامات ارشد چینی، نرخ رشد اقتصادی سالانه این کشور در سال 2013 حدود 6/7 درصد و بالاتر از آنچه که دولت چین پیش‌بینی کرده بود، اعلام شد.
در روز پنج‌شنبه اما بستن موقعیت‌های فروش در بازار طلا در کنار افت اندک شاخص دلار بر بهای این فلز گرانبها افزود؛ اگرچه کاملا مشهود بود بهبود اوضاع اقتصادی در جهان همراه با رشد بازارهای سهام از تمایل فعالان بازار برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالاتر کاسته است.
با این حال از آنجاکه بانک‌های اروپایی اقدام به خرید یورو در پایان سال کرده‌اند، ارزش یورو در برابر دلار در آخرین روز از هفته گذشته میلادی به بالاترین سطح خود در دو سال اخیر رسید.
شایان ذکر است بانک مرکزی اروپا قرار است وضعیت سرمایه بانک‌های منطقه پولی یورو را در پایان سال 2013 بررسی کند؛ اقدامی که در نهایت برای تعیین بانک‌هایی که به وجه نقد جدید نیاز خواهند داشت مورد استفاده قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر به موجب مقارن بودن با ایام کریسمس، پایین بودن حجم معاملات در بازارهای سهام (کمتر از میانگین) فشار رو به پایینی بر آنها وارد ساخت.
در بازار طلای روز جمعه بااینکه بهای طلا به دلیل رشد خرید فیزیکی از سوی مصرف‌کنندگان چینی و افت شاخص دلار تا حدی تقویت شد اما در کل در آستانه ثبت رکورد بیشترین افت قیمت خود در سه دهه اخیر است، چراکه مطلوبیت بازارهای سهام همراه با افزایش خوش‌بینی نسبت به روند بهبود اقتصادی در جهان از جذابیت این کالای گرانبها کاسته است. در سال جاری قیمت طلا بیشترین کاهش خود را از سال 1981 تجربه کرد، به علاوه می‌توان گفت قیمت فعلی طلا 37 درصد کمتر از بالاترین سطح خود در تمام ادوار گذشته یعنی هزار و 920 دلار است که در سال 2011 آن را تجربه کرد.
*تحلیلگر اقتصاد جهانی- شرکت کارگزاری بهمن
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]قیمت آهن بدون تغییر[/h] DEN-776156

گروه بنگاه‌های اقتصادی – روز گذشته تولید‌کنندگان فولاد قیمت محصولات خود را بدون تغییر اعلام کردند. تعطیلات این هفته رکود بازار فولاد را تشدید کرد از این رو تولید‌کنندگان نرخ این هفته را تغییری ندادند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
همزمان با افت حجم معاملات بازار آزاد صورت گرفت
[h=1]ثبت سقف قیمت تیرآهن 20 در بورس[/h] DEN-776175

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: بازار آهن و بورس کالا روز گذشته را متفاوت از یکدیگر به پایان رساندند؛ زیرا در حالی‌که خرید و فروش‌های بازار آزاد در حداقل حجم خود قرار داشت، اما رینگ فولاد به صحنه رقابت خریداران برای تصاحب برخی عرضه‌های ذوب‌آهن بدل شده بود.
بر‌اساس این گزارش یکشنبه تالار صنعتی و معدنی میزبان 4 محصول فولادی نقد و سلف قرار گرفت که تا پایان زمان معاملات تنها یکی از عرضه‌ها با سردی خریداران روبه‌رو شد. شرکت نورد و لوله صفاطوس نقدی تیرآهن شاخه 18 را با قیمت 1550 تومان در حجم 880 تن عرضه کرد که معامله نشد، ذوب‌آهن اما روز پررونقی را برای عرضه‌های خود شاهد بود.
این شرکت نقدی سبد تیرآهن 20 را با بهای 2050 تومان در حجم 13 هزار و 46 تن به روی تابلو معاملات برد که فاصله قیمتی نسبتا زیاد آن با بازار آزاد، -2700 تومان قیمت هر کیلو تیرآهن شاخه 20 در بازار آهن- خبر از یک خرید ارزنده را به تجار می‌داد، از این‌رو در مقابل این حجم از عرضه بالغ بر 104 هزار و 368 تن تقاضا شکل گرفت که موجب شد، این محصول با تعیین سقف قیمت و بهای پایانی 2255 تومان به فروش برسد.
به گفته یکی از کارگزاران، شاخه‌های سنگین و نیمه سنگین تیرآهن را تنها معدودی از تجار خریدارای و انبار می‌کنند نه اکثر معامله‌گران و از آنجا که در سال جاری پروژه‌های عمرانی فعالیتی نداشته‌اند و استفاده از این قبیل شاخه‌ها به نسبت سال‌های قبل کاهش چشمگیری یافته است به همین دلیل تمرکز کارخانه ذوب‌آهن بیشتر در تولید میلگرد و شاخه‌های سبک تیرآهن بوده، بنابراین هنگامی که این شاخه نیمه سنگین با قیمت پایین در بورس كالا عرضه می‌شود رقابت زیادی میان معامله‌گران برای خرید آن رخ می‌دهد.
از سوی دیگر روز گذشته نقدی سبد طول کوتاه میلگرد و تیرآهن نیز با قیمت 1430 تومان عرضه شد که بیش از 21 هزار تن مازاد تقاضا برای آن شکل گرفت. در همین حال این سبد در طول نرمال (12 متر) نیز به صورت سلف، با قیمت 1605 تومان و در حجم 13 هزار و 200 تن به روی تابلو رفت که 9900 تن از آن در زمان معاملات و 3300 تن دیگر آن در زمان مچینگ فروخته شد. گفته شده خرید این سبد به صورت اعتباری بوده است به همین دلیل این حجم از آن نیز به فروش رسید وگرنه بهای آن در مقایسه با قیمت‌های بازاری چندان مناسب و ارزنده نبود.
به هر ترتیب روز یکشنبه، رینگ فولاد بورس کالا با ثبات قیمت میلگرد و رشد قیمت تیرآهن به کار خود پایان داد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]چانه‌زنی معدنکاران با وزارت صنعت بر سر عوارض صادرات[/h] DEN-776176

پروا سلطانی در گفت‌‌و‌گو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه موضوع دریافت عوارض از واحدهای سنگ‌آهنی هنوز قطعی نشده است، اظهار كرد: این مساله‌ در جلسات بخش خصوصی و وزارت صنعت در حال پیگیری است. نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان سنگ‌آهن با اشاره به اینکه دریافت عوارض از واحدهای سنگ‌آهنی به صلاح بخش معدن نیست، افزود: مطالعات مربوط به این مساله‌ انجام شده و در اختیار وزارت صنعت قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: فعلا با وجود طرح‌های توسعه‌ای فولادی در دست اجرا، نیازی به سنگ‌آهن دانه‌بندی شده بیش از تولید فعلی نداریم و در صورتی که بخشی از برنامه چشم‌انداز طرح‌های فولادی اجرایی شود، نیاز به سنگ‌آهن خواهیم داشت.
سلطانی ادامه داد: در حال حاضر کشور در شرایط رکود صادراتی و تحریم قرار دارد و صادرات سنگ‌آهن می‌تواند به دور زدن بخشی از تحریم‌ها کمک کند.
به گفته وی، وضع عوارض سنگ‌آهن در شرایطی که قرار است ایران به سازمان تجارت جهانی بپیوندد، مناسب نیست. وی با بیان اینکه در صورت بهره‌برداری از 7 طرح فولادی، به افزایش عرضه سنگ‌آهن نیاز خواهیم داشت، گفت: اجرای این طرح‌ها تنها به سنگ‌آهن نیاز ندارد، بلکه به آب، گاز و برق هم نیازمند است.
نایب رئیس انجمن سنگ‌آهن با بیان اینکه 7 طرح فولادی در مناطق خشک واقع شده‌اند، افزود: اجرای این طرح‌ها صدمه زیادی را به محیط زیست وارد خواهد کرد. وی با اشاره به اینکه این طرح‌ها بیشتر از 50 درصد پیشرفت فیزیکی نداشته‌اند، گفت: طرح‌های سنگ‌آهنی که تا سال 94 وارد مدار تولید می‌شوند، نیاز صنعت فولاد را تامین خواهد کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نتایج نشست بعدی ژنو و تعیین تکلیف تحریم‌های جدید روشن خواهد کرد
[h=1]خوش‌بینی «آتی» تداوم خواهد داشت؟[/h]

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: بالاخره حکم جانت یلن برای ریاست بانک مرکزی آمریکا نهایی شد تا وی رسما ریاست فدرال رزرو آمریکا را از تاریخ 1 فوریه به دست بگیرد. نمایندگان سنای آمریکا در نشست دوشنبه شب خود سرانجام صلاحیت این بانوی 67 ساله را که نامزد پیشنهادی باراک اوباما بود، برای احراز ریاست فدرال رزرو تایید کردند. بر همین اساس ریاست فعلی این بانک که طی هشت سال گذشته بر عهده بن برنانکی بود، تا 31 ژانویه به یلن تحویل داده خواهد شد.
فدرال رزرو آمریکا از سال 2008 میلادی اجرای سیاست‌های انبساطی پولی را در اولویت قرار داده و با پایین نگه داشتن نرخ بهره، 4 تریلیون دلار نقدینگی به اقتصاد این کشور تزریق کرده و یلن نقش موثری در اجرای این سیاست‌ها بر عهده داشته است. به عقیده کسانی که با ریاست وی و همچنین با ادامه سیاست تسهیل پولی موافق بودند، به احتمال زیاد وی در نشست‌های بعدی بانک مرکزی آمریکا پیرامون تکلیف این طرح، از ادامه آن دفاع خواهد کرد.
یلن در شرایطی به ریاست فدرال رزرو آمریکا می‌رسد که این بانک در آخرین نشست خود در سال 2013 میلادی تصمیم گرفت محرک پولی خود را به 75 میلیارد دلار کاهش دهد. این مساله تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت کالاهای مختلف از جمله طلا داشته و موجب شد تا بهای این فلز گرانبها طی دو روز بیش از 40 دلار سقوط کرده و وارد کانال 1100 دلاری شود.
از سوی دیگر آنچه که از ابتدای ژانویه تاکنون بر بازار طلا گذشته، افزایش پلکانی و آرام قیمت بوده است. بهای طلا از آغاز سال 2014 تا روز گذشته افزایش 30 دلاری را تجربه کرد که به اعتقاد برخی کارشناسان بازار طلا، این امر در پی کاهش شاخص سهام در بازارهای مالی جهان و افزایش چشمگیر تقاضای چین رخ داده است. کسانی که معتقدند صعود طلا به دنبال افت شاخص سهام روی داده همچنین بر این باورند که این روند چندان دوام نخواهد آورد و با افزایش مجدد ارزش سهام قیمت طلا نیز بار دیگر با کاهش روبه‌رو‌ خواهد شد.
گمانه‌زنی‌هایی که درمورد آینده طلا صورت می‌گیرد اساسا بر پایه توقف یا تداوم سیاست تسهیل پولی بانک مرکزی آمریکا است؛ مساله ای که این بانک تا 17 دسامبر 2013 موضع روشنی پیرامون آن اتخاذ نکرده بود و در این روز اعلام کرد که فعلا تا حدودی به محدود کردن خرید اوراق قرضه دست خواهد زد و هدف گذاری بعدی را همچنان در‌هاله ای از ابهام باقی گذاشت. با توجه به این مساله تمام کسانی که رای به صعود یا سقوط طلا در سال جاری میلادی می‌دهند، بر مبنای حدس و گمان از توقف و تداوم این طرح نتیجه‌گیری می‌کنند.
در همین راستا برخی تحلیل‌های تکنیکال موید این مطلب است که احتمالا بهای جهانی طلا در نیمه نخست سال 2014میلادی به دامنه 960 تا 1140 دلار کاهش خواهد یافت. بنابر این تحلیل در حال حاضر اونس طلا در کمتر از بهای میانگین 200روزه خود مبادله می‌شود و زیر میانگین 100روزه از نوامبر تاکنون قرار گرفته است. در سوی دیگر جریان کسانی هستند که معتقدند روند صعودی قیمت طلا در کوتاه مدت ادامه خواهد یافت. به باور این گروه طلا در دو هفته گذشته با رشد 2 درصدی، بهترین عملکرد خود از ماه اکتبر را ثبت کرده است. مساله دیگری که این گروه به آن استناد می‌کنند، خریدهای فیزیکی کشورهای آسیایی است. بر اساس این ادعا، رشد تقاضای فیزیکی در روزهای نخست سال جدید میلادی به خصوص از سوی بازارهای آسیایی تاثیر زیادی بر رشد فزاینده قیمت طلا داشته است.
اما در عین حال برخی تحلیلگران اقتصادی می‌گویند افزایش مجدد قیمت طلا در بازارهای جهانی، تاثیر منفی زیادی بر تقاضای کشورهای آسیایی خواهد داشت. بر همین اساس گفته می‌شود افزایش بیش از 30 دلاری قیمت طلا در روزهای اخیر موجب شده تا خریداران و سرمایه‌گذاران عقب‌نشینی کنند. عملکرد ناامید‌کننده طلا در سال 2013 و احتمال توقف سیاست انبساطی موجب تردید بسیاری از سرمایه‌گذاران طلا شده و در کنار این مساله، پیش‌بینی‌های بعضا متضاد هم باعث شده تا مناسب بودن یا نبودن روزهای ابتدایی سال 2014 برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا، روشن نباشد.
در این سو اما روز گذشته نوسانات قیمتی سکه در بازار نقدی در هر دو محدوده مثبت و منفی دنبال شد؛ هرچند این دامنه محدود بود و تا میانه معاملات این روز تنها 3000 تومان میان کمترین و بیشترین بهای سکه اختلاف قیمت وجود داشت. سررسیدهای بازار قراردادهای آتی اما روز گذشته را به نسبت دوشنبه با کاهش بها در تمام سررسیدها گذراندند. دیروز قیمت دلار و بهای جهانی طلا به نسبت روز دوشنبه تغییر چندانی نداشت و سکه‌های آتی هم اختلاف قیمت سررسیدهای دور خود را کاهش داد.
پیش از این زمانی که بازار سکه روند می‌گرفت (به سمت افزایش یا کاهش بها) سکه‌های آتی به تغییرات قیمتی سکه نقدی واکنش‌های شدید نشان می‌دادند و گاهی چند برابر نوسان قیمت نقدی افزایش یا کاهش قیمت می‌گرفتند، اما اکنون که مدت طولانی است بازارها با ثبات همراهند، شاهد هستیم که بازار آتی سکه عکس العمل چندانی به نوسانات سکه نقدی از خود نشان نمی دهد. این مساله نشانگر آن است که با گذشت زمان، بازار نسبت به اینکه چشم انداز پیش رو حاوی رویدادی با پتانسیل تاثیرگذاری بر بازارها نیست، اطمینان بیشتری پیدا می‌کند. در چنین شرایطی با افت اندک قیمت، فروشندگان سکه آتی به شناسایی سود می‌پردازند و با بالا رفتن اندک بها نیز خریداران، حاشیه سود را شناسایی می‌کنند و بازار همچنان با ثبات نسبی پیش می‌رود.
در بازار قراردادهای آتی سکه، از روز شنبه 21 دی ماه، ﻗﺮارداد آتی ﺳﻜﻪ ﻃﻼ، ﺗﺤﻮﻳﻞ ﺗﻴﺮ 1393 راه‌اﻧﺪازی می‌شود و ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. بر‌اساس اطلاعیه اخیر بورس کالای ایران، ﻗﺮاردادﻫﺎی آتی در اوﻟﻴﻦ روز ﻣﻌﺎﻣﻼتی ﺑﺪون ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗیمتی، ﺑﺎ دوره ﮔﺸﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﻣﺪت 30 دﻗﻴﻘﻪ در اﺑﺘﺪای ﺟﻠﺴﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼتی آﻏﺎز و ﺑﺎ دوره ﻋﺎدی ﻣﻌﺎﻣﻼتی و اﻋﻤﺎل ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤﺖ روزاﻧﻪ اداﻣﻪ می‌ﻳﺎﺑﺪ. ﻗﻴﻤﺖ ﭘﺎﻳﻪ ﻗﺮارداد آتی، ﻫﻤﺎن ﻗﻴﻤﺖ ﻛﺸﻒ ﺷﺪه در ﺣﺮاج ﺗﻚ قیمتی ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد، ﻛﻪ ﻣﺒﻨﺎی ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤﺖ روزاﻧﻪ ﺑﺮای اداﻣﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼت در ﺣﺮاج ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﻗﺮار ﺧﻮاﻫﺪ ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺪیهی اﺳﺖ در ﺻﻮرت ﻋﺪم اﻧﺠﺎم ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ درﺣﺮاج ﺗﻚ قیمتی، ﻗﺮارداد آتی ﻣﺘﻮﻗﻒ و ﻣﺠﺪدا ﻫﻤﻴﻦ ﻓﺮآﻳﻨﺪ، روز ﻛﺎری ﺑﻌﺪ ﺗﻜﺮار ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ. به این ترتیب بازار آتی از روز شنبه به مدت یک هفته با پنج سررسید از معامله گران استقبال خواهد کرد تا پس از آن طبق روال با خداحافظی از سررسید نزدیک خود، مجددا چهار سررسیده شود.
در سوی دیگر اما روز گذشته برخی خبرها از افزایش تعداد موافقان تصویب لایحه تحریم علیه ایران در سنای آمریکا حکایت داشت. این طرح که با عنوان «قانون ایران بدون سلاح هسته‌ای» آماده شده، تا روز دوشنبه از بین 100 عضو سنا، حدود 48 حامی جذب کرده است. این در حالی است که، این طرح در روز 19 دسامبر که اولین بار ارائه شد، تنها از حمایت 26 سناتور برخوردار بود. هرچند تعداد حامیان این طرح افزایش یافته، اما هنوز مشخص نیست که آیا تعداد موافقان آن می‌تواند به اکثریت دو سوم کل سنا برسد تا بتواند وتوی رئیس جمهور را بی اثر کند یا خیر. اخبار تکمیلی این مساله می‌تواند در روزهای آینده تا حدودی بازارها را نوسانی کند.
از طرفی اتحادیه اروپا اعلام کرده است که مذاکره با ایران در روزهای آینده از سر گرفته می‌شود و بر همین اساس قرار است در پایان هفته جاری عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان با معاون کاترین اشتون در شهر ژنو ملاقات کند. 20 ژانویه به عنوان تاریخ پیشنهادی برای اجرای توافق ژنو در نظر گرفته شده و در صورت توافق عراقچی و اشمید، آغاز توافق از این روز خواهد بود. از سوی دیگر روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که به توافق نهایی برای اجرای توافقنامه ژنو خیلی نزدیک‌ شده‌ایم و ادامه گفت‌وگوها به زودی از سر گرفته خواهد شد. این خبرها طی روزهای اخیر تاثیر خاصی بر بازارهای ارز و سکه نداشتند اما در صورتی که رویدادی غیر از آنچه بازارها را خوشبین و امیدوار به آینده کرده، اتفاق بیفتد، می‌توان انتظار نوسانی شدن بازار ارز و سکه را داشت.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
فرمول قیمت گذاری مس از گذشته تا کنون
[h=1]فرمول مس دوباره تغییر می‌کند؟[/h]

گروه بورس کالا - سحر نمایشی: از دو سال گذشته تا کنون بورس کالای ایران در راستای تطبیق با شرایط بازار داخل و قیمت‌های جهانی و به منظور جلوگیری از ایجاد رانت یا توسعه قاچاق کالا، فرمول قیمت‌گذاری مس و آلومینیوم را هر چند وقت یک بار تغییر داده، به طوری که اولین فرمول قیمت گذاری این دو فلز بر اساس نرخ جهانی بورس شانگهای بود که پس از مدتی پیرو تصمیم کارگروه قیمت‌گذاری بر‌اساس نرخ بورس لندن محاسبه شد، به طوری که فرمول مس از روش محاسباتی میانگین هفتگی LME + 60 دلار پریمیوم ضرب‌در نرخ ارز مبادله ای، به میانگین هفتگی + LME100 دلار پریمیوم ضرب در ارز مبادله‌ای تغییر یافت که در این میان تنها قیمت پریمیوم این محصول از 60 به 100 دلار تغییر یافت.
به گفته کارشناسان بورس کالای ایران این اتفاق در شرایطی افتاد که قیمت مس به صورت بی‌رویه‌ای روند صعودی در پیش گرفته بود و با تغییر این فرمول قیمت‌ این محصول اندکی کاهش یافت. تغییر قیمت آلومینیوم نیز همزمان با تغییر فرمول این محصول در بورس کالا رخ داد و قیمت آلومینیوم که ۶۹۰۰ تومان بود به حدود ۶۵۰۰ تومان کاهش یافت. فرمول جدید تا پایان سال 91 مبنای محاسباتی در بورس کالای ایران بود تا اینکه در ابتدای سال 92 و ادامه دار شدن نوسانات نرخ ارز، بورس کالا تصمیم گرفت مجددا تغییری در فرمول این فلزات ایجاد کند، چرا که با افزایش مجدد نرخ ارز نظم روند معاملاتی این فلز دوباره به هم ریخت و با افزایش قیمت‌ها بازار آزاد رونق بیشتری نسبت به بورس پیدا کرد، به همین دلیل برای اینکه نظم خرید و فروش به رینگ معاملاتی فلزات پایه بازگردد و رقابت در معاملات ایجاد شود به یک فرمول جدید نیاز بود. به همین ترتیب بدون هیچ تغییری نسبت به ساختار فرمول قبلی عدد 5/0 به عنوان حق گمرکی به فرمول اضافه شد. با تعریف این فرمول قیمت مس در ابتدا اندکی افزایش یافت، اما به دلیل جو مثبت انتخابات و روزهای ‌رکود بازار، تالار فلزات پایه دیگر رنگ رقابت را ندید، به این ترتیب این صعود قیمتی هم خیلی دوام نداشت. همچنین بعد از روی کار آمدن دولت جدید و آرام یافتن نرخ ارز، حضور دلالان در بازار کاهش یافت و روند بازار با رکود مواجه شد.
پس از بازگشت آرامش و نظم به رینگ فلزات، شرکت ملی صنایع مس تصمیم گرفت فرمول را به حالت قبل باز گرداند. برگشت این فرمول تغییری در قیمت این فلز ایجاد نمی کرد، اما ثبات در تصمیم گیری و برنامه ریزی برای تولید کنندگان را تسهیل می‌كرد. به این ترتیب فرمول مجددا به حالت قبل بازگشت و تنها رقم پریمیوم 100 دلاری به 80 دلار تغییر کرد (میانگین هفتگی LME + 80 دلار پریمیوم ضرب در نرخ ارز مبادله‌ای). با اینکه با تغییر این فرمول تغییری در نظم معاملات به وجود نیامد اما باز هم‌ گویی این فرمول نتوانسته توقع تولید‌کنندگان را بر آورده سازد، به همین دلیل شرکت‌های عرضه‌کننده خواهان تغییر در فرمول قیمت‌گذاری شده‌اند. در این بین سازمان حمایت با ارسال نامه‌ای به مدیرکل دفتر وزارتی وزیر صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد تغییر فرمول محاسبه قیمت مس را مطرح کرده است.
بر‌اساس این نامه، نحوه محاسبه قيمت مس كاتد طي نامه شماره 313131 مورخ 13/12/1391 معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت و پس از طرح موضوع در ستاد تنظيم بازار جهت اجرا طبق دستورالعمل طراحی شده با لحاظ ساير هزينه‌های مرتبط همچون پریميوم به مراجع ذيربط ابلاغ شده است. بر این اساس با توجه به وجود الزامات قانونی درخصوص نحوه قيمت‌گذاری كالاها در بورس كالا مطابق ماده (15) مصوبه شماره 6954/2450 مورخ 23/2/1380 هيات وزيران (سبد حمايتی) و ماده (18) لايحه توسعه ابزارهاي مالی «دولت موظف است كالاهاي پذيرفته شده در بورس را از نظام قيمت‌گذاری خارج کند»، لذا در شرايط كنونی به منظور تثبيت و تعادل وضعيت بازار كالاهای مسی پيشنهاد می‌شود قيمت‌گذاری انواع محصولات مسی بر مبنای فرمول زير و با بهره‌گيری از سازوكار عرضه و تقاضا در بورس كالای ايران صورت پذيرد.
قيمت انواع محصولات مسی = ميانگين 15 روزه قيمت ارز متقاضی مورد تاييد مراجع ذي‌صلاح ضرب در متوسط قيمت 15 روزه مس در بورس فلزات لندن + حقوق گمركی و سود بازرگاني (با ضريب 7/0 نسبت به قيمت پايه.)
در بخش دیگری از این نامه آمده است: الزام شركت ملي صنايع مس به رعايت مصوبات كارگروه مربوطه در ارتباط با عرضه مكفی و مستمر محصولات توليدی و همچين ضرورت ارائه اعتبارات اسنادي داخلی دوماهه از سوی این شركت به خريداران مورد تاكيد است.
این در حالی است که بورس کالا معتقد است این نامه بر اساس خواسته تولید کنندگان سولفور مولیبدن نوشته شده، چراکه تولید کنندگان این بخش مواد اولیه مورد نیاز را 15 درصد پایین تر از قیمت با احتساب ارز مبادله‌ای تهیه می‌کنند و برای اینکه این موقعیت را از دست ندهند این فرمول را پیشنهاد کرده‌اند. به گفته یکی از کارشناسان شرکت ملی صنایع مس تولید کنندگان این بخش دو راه دیگر نیز برای به‌دست آوردن افزایش سود خود انجام می‌دهند؛ یکی اینکه کاتد را خریداری کرده و برای به دست آوردن سود بیشتر آن را تبدیل به قراضه کرده و مجددا به ما می‌فروشند و دیگر اینکه این قراضه را به دیگر کشورها صادر می‌کنند.
طی تماس تلفنی که خبرنگار «دنیای اقتصاد» با روابط عمومی سازمان حمایت داشت غلامرضا کاوه، مدیر روابط عمومی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اظهار کرد: این فرمول در حد یک پیشنهاد است و تا زمانی که ستاد تنظیم بازار که مسوولیت کاهش و افزایش قیمت‌ها را دارد با این فرمول موافقت نکند هیچ تغییری در قیمت فعلی این فلز به وجود نخواهد آمد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]آزموده را آزمودن خطاست[/h]



رضا خیام *
این روزها در محافل خبری و هر‌جا که پای معدنکاران به میان می‌آید بحث اخذ عوارض از صادرات سنگ‌آهن است. این در حالی است که تجربیات کشورهای دیگر نشان می‌دهد اخذ عوارض صادرات از سنگ‌آهن تاثیرات بسیار سوئی بر این صنعت و اقتصاد کشور خواهد داشت.
یکی از کشورهايی که تجربه این زیان را داشته هند است. دولت این کشور تصمیم گرفت عوارض 25 درصدی را روی صادرات سنگ‌آهن وضع و اجرا کند. پس از اینکه تعرفه به 25 درصد رسید، صادرات سنگ‌آهن این کشور با کاهش 90 درصدی مواجه شد و صادرات حدود 117 میلیون تني اين كشور پس از وضع عوارض به 10 میلیون تن کاهش
پیدا کرد. این در حالی بود که هند نسبت به ایران از زمینه‌های مناسبی برای صادرات این ماده معدنی برخوردار است. اما با افزایش تعرفه صادرات سنگ‌آهن این کشور کاهشي 90 درصدی را تجربه کرد.
موقعیت جغرافیایی هند به گونه‌ای است که مسافت کمی تا چین (بزرگ‌ترین بازار سنگ‌آهن فعلی جهان) دارد و امکان استفاده از مزایایی چون حمل‌و‌نقل دریایی ارزان هم براي آن مهيا است، اما با وجود چنين مزیت‌هایي بازهم تعرفه 25 درصدی کمر صادرات این کشور را شکست. دولت هند با توجه به ظرفیت‌های صنعتی خود تصور استفاده صددرصدي تولیدات سنگ‌آهن خود را در داخل داشت، اما این گونه نشد و این تصمیم ضرر چندین میلیاردی را برای این اقتصاد بزرگ به همراه داشت.
این تجربه نشان می‌دهد که عوارض صادرات سنگ‌آهن بیش از آنکه مزیت به دنبال داشته باشد، با ضررهای هنگفتی مواجه خواهد شد. یعنی طبق برنامه‌ریزی که دولت انجام داده اگر طی سه سال آینده عوارض صادرات سنگ‌آهن 25 درصد شود، عاقبتی چون هند در انتظار
ما است. با وضع اين عوارض، صادرات 20 میلیون تنی سنگ‌آهن کشور به 2 میلیون تن کاهش پیدا خواهد کرد. از طرف دیگر فرصت‌های شغلی زیادی نيز
از بین مي‌رود.
اگر فرض کنیم که به ازای هر 1000تن صادرات سنگ‌آهن یک شغل ایجاد می‌شود، با کاهش 18 میلیون تن صادرات این ماده معدنی 18 هزار موقعیت شغلی از بین می‌رود و 18 هزار نفر بر تعداد بیکاران کشور اضافه می‌شود. طبق اظهار نظر معاون فناوری ریاست‌جمهوري، دولت برای ایجاد هر شغل صنعتی حدود 160 میلیون تومان هزینه می‌کند. یعنی بعد از کاهش ظرفیت اشتغال و بیکاری 18 هزار نفر در صنعت معادن کشور، دولت باید معادل 2880 میلیارد تومان صرف ایجاد زمینه اشتغال در سایر صنایع کند. این تنها جبران بیکاری ناشي از اين تصميم است که به واسطه وضع عوارض صادرات سنگ‌آهن و کاهش ظرفیت‌های اشتغالزایی در این صنعت به وجود خواهد آمد.
دولت سالانه هزینه‌های دیگری را هم صرف تناسب اشتغال با رشد جمعیت می‌کند. از منظر دیگر اگر ارزآوری صادرات سنگ‌آهن را در نظر داشته باشیم متوجه می‌شویم که با کاهش صادرات درآمدهای ارزی هم به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کنند.
اگر فرض کنیم که به ازای هر تن صادرات سنگ‌آهن 90 دلار ارز به کشور وارد می‌شود، با کاهش 18 میلیون تنی صادرات سنگ‌آهن حدود یک میلیارد و 620 میلیون دلار از درآمدهای ارزی کشور کاسته می‌شود. این در حالی است که دولت قصد دارد ظرف مدت سه سال اين عوارض را به 25 درصد برساند.
از سوي ديگر این سیاست، در سال نخست که عوارض تنها 10 درصد است، تاثیر مستقیمی روی تولید این صنعت خواهد گذاشت و حدود 20 درصد از تولید این بخش کم می‌شود. با اين اوصاف از يك سو باید منتظر افت 4 میلیون تنی تولید سنگ‌آهن و از سوي ديگر منتظر افزایش بیکاری در صنوف و مشاغل مرتبط با این صنعت باشیم.
به این ترتیب دولت نيز باید برای جذب بیکاران ناشي از وضع عوارض در این صنعت، حدود 720 میلیارد تومان هزینه صرف اشتغالزایی در صنایع دیگر کند، مضاف بر اينكه با وضع عوارضي 10 درصدي در سال نخست حدود 360 میلیون دلار نیز ظرف این مدت از درآمدهای ارزی کشور کاسته خواهد شد.
*کارشناس معدن
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
قیمت تیرآهن کاهش یافت

قیمت تیرآهن کاهش یافت

[h=1]قیمت تیرآهن کاهش یافت[/h]

گروه بنگاه‌های اقتصادی- سه‌شنبه اغلب محصولات فولادی تغییر قیمت چندانی نداشتند و تنها تیرآهن در بازار با کاهش مواجه شد.
روز گذشته اغلب تولید‌کنندگان در نرخ‌های پیشنهادی خود تغییری ندادند و تغییر محسوس قیمت مربوط به تیرآهن بود. به نظر می‌رسد به واسطه عرضه‌های ذوب‌آهن در بورس کالا نرخ این محصول تعدیل شده است.

 

Similar threads

بالا