بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
شرکت‌ها، اتحادیه‌ها و تعاونی‌های بخش کشاورزی در بورس کالا فعال شوند

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772035
سلسله نشست‌های هم اندیشی با مسوولان وزارت جهاد کشاورزی و فعالان بخش کشاورزی به منظور رونق معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران در حال برگزاری است. معاون اداره کل پنبه، دانه‎های روغنی و گیاهان صنعتی وزارت جهاد کشاورزی در نشست هم‌اندیشی اخیر در بورس کالای ایران اظهار کرد: بهتر است شرکت‎های کشت و صنعت، شرکت‌های سهامی زراعی و شرکت‎های تعاونی تولید که از توان علمی و فنی بالاتری نسبت به کشاورزان برخوردارند، در بورس کالا فعال شوند و خرید و فروش‎های خود را از این طریق انجام دهند.


به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران، شاهپور شکاری در جلسه هم‌اندیشی که با حضور مدیران وزارت جهاد کشاورزی و شرکت‌های سهامی زراعی و صنایع تبدیلی در بورس کالای ایران برگزار شد، تصریح کرد: بازاریابی و بازرگانی بخش کشاورزی یکی از معضلات این بخش است و زمینه‌های حل این معضل در عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا فراهم می‌شود. وی با تاکید بر اینکه فعالان بخش کشاورزی با معامله در بورس کالا از معضلات اداری و تشریفات مزایده و مناقصه رهایی می‌یابند به این نکته اشاره کرد: آنها دیگر در فرآیند مطالبات طولانی مدت نیز قرار نمی‌گیرند و به محض انجام معامله دو طرف خریدار و فروشنده به تعهدات خود عمل می‌کنند. همچنین باتوجه به بسترهای فراهم شده بورس کالا، دیگر کشاورز و فعال بخش کشاورزی مجبور نیست محصول خود را با قیمت پایین تر به سلف‌خرها بفروشد. وی با بیان اینکه برای هیچکس معلوم نیست که قیمت واقعی محصولات کشاورزی در زمان برداشت بالاتر و یا پایین تر از قیمت تضمینی باشد، تشریح کرد: براساس ماده 33 قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی این مشکل قابل حل است. از این به بعد توليدكنندگان محصولات‌ كشاورزي مي‌توانند محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه کنند و در صورت كاهش قيمت بورس نسبت به قيمت تضميني اعلام‌شده از سوي دولت، مابه‌التفاوت آن توسط دولت به توليدكنندگان پرداخت مي‌شود. «شکاری» در بخش دیگری از صحبت‌هایش تاکید کرد: اتحادیه‌ها و تعاونی‌های بخش کشاورزی همچنین می‌توانند از طریق بورس تامین مالی کنند؛ به طور مثال الان کشاورز پول ندارد که کود بخرد، کشاورز می‌تواند از طریق بورس تامین مالی کند و پس از برداشت، محصول را تحویل دهد و من معتقدم که با حضور در بورس کالا بازار محلی شرکت‎های سهامی زراعی تبدیل به یک بازار ملی و چه بسا جهانی شده و قیمت مناسبی برای کالاهایشان کشف خواهد شد.
بورس کالا باید فرهنگسازی کند
بر‌اساس این گزارش، سیامک جلیلوند، معاون اداره کل نظام‌های بهره‌برداری وزارت جهاد کشاورزی نیز در این جلسه هم‌اندیشی ضمن اعلام آمادگی برای تعامل با بورس کالا، علت عدم حضور شرکت‌های سهامی زراعی در بورس را عدم شناخت کافی عنوان و بر فرهنگ‌سازی توسط بورس تاکید کرد.
وی توضیح داد: بیش از 1350 تعاونی تولید در مجموعه شرکت‌های سهامی زراعی فعالیت دارند و 3 تا 12 هزار هکتار اراضی یکپارچه در اختیار این شرکت‎ها است که دارای سیستم‎های مکانیزه بهره‎برداری هستند. در این راستا سعی شده است که صنایع تبدیلی تکمیلی نیز در کنار اینها فعال شوند تا زنجیره ارزش تکمیل شود. از نظر انبارداری محصولات، امکانات خوبی در اختیار این شرکت‎های تولیدی نیز قرار دارد و بهتر است شرایطی فراهم شود که مدیران عامل شرکت‎های زراعی در جلسات تخصصی‌تری حضور یافته تا با سازوکار بورس کالا آشنا شوند.
حضور اتحادیه‌ها با یک ساختار حمایتی
وحیدرضا ابطحی مدیرعامل اتحادیه‎های تعاونی تولیدی کشور نیز اظهار کرد: با توجه به ابلاغ ماده 33 دستورالعمل اجرایی قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی باید تمامی کارخانه‎ها در بورس حضور داشته باشند و همه اتحادیه ‎ها با یک ساختار حمایتی حضور یابند و هنگامی‌ که بخش کشاورزی نهاده‎ای را از بورس می خرد، به تبع آن محصول نهایی را با رغبت بیشتری در بورس عرضه می‌کند؛ مثل کارخانجات خوراک دام، آرد و... . ضمن آنکه ما در استان فارس انبار ذرت مجهز به ذرت خشک‎کنی نیز در اختیار داریم که درهای آن به روی بورس کالا باز است.
پیشنهاد عرضه چغندر و محصولات لبنی در بورس کالا
جاوید رحیمی مدیرعامل شرکت سهامی زراعی اسلام آباد شهرستان قائن نیز با بیان اینکه این شرکت قابلیت اتصال سه حلقه کشاورز، انبار و کارگزار را دارد، بیان کرد: متاسفانه بخش کشاورزی شناخت کافی از بورس کالا ندارد و نمی‌داند که چه مزیت‌هایی برای آنها در بورس نهفته است ضمن اینکه این شرکت آمادگی عرضه چغندرقند و محصولات لبنی را نیز در بورس دارد.
بورس کالا را به تولید وصل کنیم
‌مجید جدیری مدیرعامل شرکت‎های سهامی زراعی گلپایگان در ادامه این نشست هم‌اندیشی با اشاره به اینکه فروش محصولات کشاورزی به دلال‌ها و واسطه‌ها، عدم انتفاع کشاورزان را در پی خواهد داشت، گفت: با همکاری تشکل‌ها بورس کالا باید به بخش تولید کشاورزی وصل شود چراکه کشاورزان هزینه زیادی متحمل می‌شوند تا به مرحله برداشت برسند و دلالان و واسطه‌ها از این وضعیت سوءاستفاده کرده و محصول را با قیمت پایین از آنها می‌خرند. از سویی دیگر بخش کشاورزی با بخش صنعتی تفاوت‌هایی دارد؛ در بخش صنعتی کالا بر‌اساس بهای تمام شده قیمت‌گذاری می‌شود اما در بخش کشاورزی عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می‎کنند و این مساله نشان می‌دهد که اساسا محصولات کشاورزی باید در یک بستر مبتنی بر مکانیسم عرضه و تقاضا عرضه شود.
وی همچنین گفت: بورس کالا بهتر است بستر خود را برای عرضه تمامی محصولات فراهم کند و به طور قطع استقبال از این بورس زیاد می‌شود، چرا که به لحاظ اداری مراحل آسانی دارد و هم از قوانین مزایده و مناقصه مستثنی است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار فولاد ثبات نسبی داشت[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772036
گروه بنگاه‌ها- دیروز بازار فولاد نسبت به دوروز نخست هفته جاری ثبات نسبی قیمت را تجربه کرد.
در مبادلات روز دوشنبه 18 آذرماه، اغلب خصوصی‌ها اعم از مقاطع و شمش شاهد ثبات نرخ در بازار غیررسمی بودند.
در این روز، تنها شمش فولاد ملایر و برخی از مقاطع آریان فولاد با کاهش نرخ روبه‌رو شدند.










 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
آغاز رایزنی‌ها برای ابطال برخی واگذاری‌های صنعتی و معدنی

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772037
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تقاضای ایمیدرو از وزیر امور اقتصادی و دارایی مبنی بر ابطال برخی خصوصی‌سازی‌ها مرتبط با این بخش خبرداد و گفت: اصلاح تصمیمات قبلی سازمان خصوصی‌سازی در مورد واگذاری برخی زیرمجموعه‌های این مجموعه در دستور کار قرار دارد. مهدی کرباسیان در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری مهر گفت: ایمیدرو در واگذاری برخی شرکت‌های زیرمجموعه خود حساسیتی ندارد، چراکه معتقد است اصل 44 باید به خوبی و به درستی اجرایی شود و اجرای مناسب آن می‌تواند منجر به رونق اقتصادی و کمک دولت در توسعه و خروج از تصدی‌گری شود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: انتقاد ما به نحوه اجرای برخی واگذاری‌ها است؛ به‌خصوص در مواردی که یک مجموعه به عنوان رد دیون به شرکت‌ها، واحدها و نهادهای خاص بدون توجه به تخصصی بودن آن مجموعه صورت گرفته است. وی از جمله نمونه‌های این واگذاری‌های غیرکارشناسی را انتقال شرکت ذوب‌آهن با چند هزار میلیارد تومان بدهی دانست و تصریح کرد: این مجموعه متاسفانه به‌رغم تمام تلاش مدیرعامل خود، بدهی‌های بسیار زیادی به معادن زغال‌سنگ و ایمیدرو دارد و توان بازپرداخت آن اندک است، در حالی که به جای حل مشکلات این مجموعه، ذوب‌آهن واگذار شده است.کرباسیان افزود: همچنین در شرکت ملی فولاد یا تهیه و تولید مواد معدنی که بازوهای ایمیدرو به شمار می‌آیند نیز واگذاری غلط صورت گرفته است که در این رابطه اعتراضات خود را به وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاون اول ريیس‌جمهوری در این رابطه اعلام کرده‌ایم.مدیرعامل ایمیدرو خاطرنشان کرد: برای اصلاح این مصوبات با هیات عالی واگذاری جلساتی برگزار شده است که امید می‌رود با عنایت وزیر امور اقتصادی و دارایی، این مصوبات غلط ابطال شده و بازوهای اجرایی به ایمیدرو برگردد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران:

[h=1]افزایش سرمایه‌گذاری در معادن سبب رشد سرمایه‌گذاری در تمام صنایع می‌شود[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772038

رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران گفت: افزایش سرمایه‌گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی می‌تواند نیروی محركه برای رشد سرمایه‌گذاری در تمام صنایع ایران باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، هرمز ناصرنیا افزود: تمام منابع طبیعی ایران از جمله منابع معدنی ایران پتانسیل‌های لازم را برای افزایش سرمایه‌گذاری دارد. وی ادامه داد: یكی از وظایف انجمن نظام مهندسی معدن ایران جلب مشاركت در سرمایه‌گذاری برای فعالیت‌های معدنی است و به همین مناسبت همایش و نمایشگاه فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی را برگزار خواهیم كرد. دومین همایش و نمایشگاه فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی از 19 تا 21 آذر ماه جاری در تهران برگزار می‌شود. ناصرنیا در‌باره محورهای همایش امسال اظهار کرد: یكی از محورهای امسال كه به ایمیدرو اختصاص دارد، در مورد راه‌های جذب سرمایه برای پروژه‌هایی است كه آماده سرمایه‌گذاری هستند. وی افزود: محور دیگر این همایش مربوط به پروژه‌های پایان نامه‌های ارشد و دكترا است كه زمینه تجاری شدن داشته باشند. ناصرنیا گفت: محور سوم این همایش كه با مدیریت وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار می‌شود، به منظور راهكارهای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران است. وی درباره راهكارهای توسعه معادن اظهار کرد: با توجه به وجود ذخایر غنی معدنی در ایران، دولت می‌تواند اقدامات مهمی از جمله اكتشافات عمیق معدنی، تامین منابع و همچنین زیرساخت‌ها را برای رونق بخش معادن ایجاد كند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772039
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدنی:

[h=1]عوارض صادرات سنگ‌آهن غیركارشناسی است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772078
دبير اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان مواد معدني ايران در نشست فعالان صنعت سنگ‌آهن گفت: فساد مالی، اتلاف منابع و سوءتدبیرها در هشت سال گذشته باعث شد تا رشد اقتصادی کشور منفی شود و متاسفانه یکی از همین سوءمدیریت‌ها مربوط به وضع عوارض روی صادرات می‌شود که نشات گرفته از دیدگاه‌های دهه ۶۰ است که طبق این دیدگاه‌ها صادرکنندگان زالوصفت بوده و منابع کشور را به تاراج می‌برند. امروز هم که بحث وضع عوارض صادراتی مطرح می‌شود ناشی از پسمانده‌های همان فکری است که امروز رشد اقتصادی کشور را منفی کرده است.
به گزارش «ایسنا»، مهندس كامران وكيل با اشاره به اینکه تنها تولید و صادرات باعث رشد اقتصادی کشور می‌شود، افزود: وضع عوارض صادراتی روی سنگ‌آهن دیدگاهی غیرکارشناسی است و مبنای قانونی ندارد. در ماده ۱۰۲ قانون برنامه پنجم توسعه عنوان شده که دولت می‌تواند در موارد خاص روی صادرات مواد با ارزش افزوده پایین عوارض وضع کند. اما آیا سنگ‌آهنی که از کشور صادر می‌شود ماده خام است؟ باید بگویم سنگ‌آهنی که از کشور صادر می‌شود بالغ بر ۱۰۰ درصد روی آن ارزش افزوده ایجاد شده و سپس اقدام به صادرات آن می‌شود. به طوری که سنگ و کلوخ داخل بیابان پرعیار شده و بعد از چند مرحله صادرات می‌شود. او با اشاره به اینکه دیگر فرصت آزمون و خطا را در اقتصاد کشور نداریم، اظهار کرد: گفته می‌شود قرار است به منظور حمایت از صنعتی دیگر روی صادرات سنگ‌آهن عوارض وضع ‌شود. این چطور حمایتی است؟ ۳۰ سال در این کشور به همین اشکال از صنعت خودرو حمایت شد، اما آیا ما در آخر خودروساز شدیم؟
وی گفت: یک کارخانه فولادسازی در کره‌جنوبی بالغ بر ۴۰ میلیون تن ظرفیت تولید دارد و کره‌ای‌ها اعتقاد دارند که تولید این میزان برای یک کارخانه فولادسازی اقتصادی نیست. آن وقت ما هشت طرح فولادی را با ظرفیت ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن در هشت نقطه کشور در دست اجرا داریم که همین امروز همه این طرح‌ها ورشکسته‌اند. علاوه بر اين صنعت فولاد ما کهنه بوده و راندمان پایینی دارد و آلودگی هوا هم ایجاد می‌کند.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدنی ایران گفت: هم‌اکنون ۸۶ درصد از معادن سنگ‌آهن کشور در دست دولت بوده که همه ذخایر آنها نیز پرعیار است.دولت می‌تواند از جیب همین معادن به جیب صنعت فولاد بریزد. اما چرا به سراغ معادن سنگ‌آهن بخش خصوصی آمده است؟ باید بگویم که اقتصاد کشور دیگر کشش چنین سیاست‌های مبتنی بر آزمون و خطا را ندارد. وکیل با اشاره به اینکه چند سال پیش اعمال عوارض روی صادرات سنگ تزئینی کشور باعث شد تا رتبه ایران در این حوزه ۱۵ پله در دنیا نزول کند که بعید هم به نظر می‌رسد به راحتی قابل جبران باشد، گفت: وظیفه تشکل‌های بخش خصوصی این است که قبل از تصمیم‌گیری‌ها در مقابل سیاست‌های غلط دولت بایستند و هشدارهای لازم را به دولت بدهند.
او در تشریح وضعیت سنگ‌آهن و اشتغالزایی این صنعت توضیح داد: در سال قبل ارزآوری ناشی از صادرات سنگ‌آهن حدود 2/1 میلیارد دلار بوده است. در اقتصاد ما به ازای هر ۱۰ هزار دلار در بخش معدن یک شغل مستقیم ایجاد می‌شود. با این حساب می‌توان گفت بالغ بر ۱۲۰ هزار نفر به صورت مستقیم در بخش‌های معادن و فرآوری سنگ‌آهن در کشور مشغول به کار هستند. از سوی دیگر هر شغل مستقیم ۵ شغل وابسته به خود نیز دارد. با این حساب بالغ بر ۷۲۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در سال قبل از صنعت سنگ‌آهن کشور ارتزاق کردند. اگر هر یک از این افراد دارای خانواده ای پنج نفره نیز باشند می‌توان نتیجه گرفت که 5/3 میلیون نفر معادل ۵ درصد از کل جمعیت کشور به نوعی وابسته به درآمد حاصل از معادن سنگ‌آهن متعلق به بخش خصوصی هستند.
وی گفت: طبق آمارهای اقتصادی هر یک درصد رشد اقتصادی به حدود ۲۰ میلیارد دلار صادرات یا سرمایه‌گذاری نیاز دارد. اگر بخواهیم با وضع عوارض جلوی صادرات سنگ‌آهن را بگیریم دیگر نمی‌توانیم به تحقق هدف‌گذاری ۱۲ درصدی رشد اقتصادی برای سال آینده خوشبین باشیم، زیرا بخش معدن در شرایط کنونی تنها راه توسعه کشور محسوب می‌شود.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدنی ایران افزود: هزینه حمل‌و‌نقل نيز در هزینه‌های تولید صنایع معدنی بسیار بالاست به همین دلیل نزدیکی به ساحل باعث می‌شود تا سهم این هزینه در مجموع هزینه‌های صنایع معدنی کاهش یابد. به همین نسبت هر چه صنایع معدنی از ساحل دور باشند صرفه اقتصادی آنها نیز کاهش می‌یابد. از سوي ديگر این بحث‌ها در حالی مطرح می‌شود که طبق نظر کارشناسان ایران در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده با بحران شدید کم‌آبی مواجه خواهد شد.
وی گفت: به گفته کارشناسان ۱۰ تا ۱۵ سال آینده نصف فلات ایران غیرقابل سکونت می‌شود. ما تاکنون در اقلیمی نیمه خشک زندگی کرده‌ایم که حالا عملا به سمت خشکی کامل می‌رود. چرا در چنین شرایطی که کشور به زودی با بحران کم‌آبی مواجه خواهد شد این تعداد کارخانه فولاد در حال احداث است؟ وکیل تاکید کرد: از سوی دیگر ظرفیت بندرعباس یک‌هجدهم ظرفیت بندر جبل علی در امارات بوده و دیگر زیرساخت‌های مورد نیاز صنعت فولاد در کشور نیز مناسب نیستند. ما الان کمبود نیروی برق نيز داریم.
نیروگاه‌های برق به خاطر سیاست‌های تثبیت قیمت چند سال قبل چندین هزار میلیارد تومان بدهکارند. از سوی دیگر کارخانه‌های فولادی آلودگی هوا را هم تشدید می‌کنند. الان اهواز آلوده‌ترین شهر جهان نامیده شده اما در حال احداث فولاد شادگان در آن منطقه هستند. باید گفت که مردم آنجا دیگر کشش آلودگی بیشتر را ندارند.
دولت ادله خود برای عوارض صادراتی سنگ‌آهن را ارائه دهد
در ادامه این جلسه سجاد غرقی؛ یکی از کارشناسان بازار سنگ‌آهن افزود: ما به عنوان تولیدكنندگان سنگ‌آهن این در‌خواست را از دولت داریم تا ادله خود را در مورد وضع عوارض سنگ‌آهن عنوان كند زیرا به اعتقاد ما ضرر و زیان وضع عوارض با انتفاعاتی که ایجاد می‌شود برابر نخواهد بود.
غرقی خاطرنشان كرد: فرصت كوتاه مدتی برای توسعه سنگ‌آهن در كشور به‌وجود آمد كه مرتبط با سیاست‌های دولت نبود. اولین مورد بازار چین و افزایش قیمت‌های جهانی بود كه براساس پیش‌بینی‌ها با ورود پرقدرت برزیل و استرالیا از سال 2015 قیمت‌ها افت خواهد كرد و این فرصت دائمی نیست.
وی تصریح كرد: دومین مورد بحث افزایش نرخ برابری دلار و ریال بود كه در یك بازه زمانی يك ساله رشدی انفجاری داشت و به این مورد هم نمی‌توان تكیه كرد. وی با اشاره به تبعات وضع عوارض صادراتی ادامه داد: عقبگرد توسعه‌ای، تاثیر منفی بر سرمایه‌گذاری معدنی و تعطیلی صنعتی سودآور، افزایش نرخ بیکاری نیروهای مولد و افزایش مهاجرت از روستا و مناطق دورافتاده به شهر، از دست رفتن بازارهای صادراتی، خروج سرمایه‌های مولدبخش خصوصی از کشور و گسیل به بازارهای غیرمعدنی در منطقه از اثرات وضع عوارض صادراتی بر امنیت فضای کسب‌وکار است.
در بسیاری از کشورهای مطرح سنگ خام صادر می‌شود
در ادامه این نشست ابوالقاسم شفیعی گفت: در سال ۱۳۸۹ توانستیم از مجلس مصوبه ممنوعیت اخذ عوارض صادراتی را بگیریم اما دولت قبل مجددا در سال ۱۳۹۰ به بهانه یک ساله بودن مصوبه مجلس دوباره عوارض صادراتی را احیا کرد که در همان زمان نیز وزیر وقت تهدید به استیضاح شد. وی گفت: وزیر صنعت، معدن و تجارت اخیرا برای حضور در نشست سازمان جهانی تجارت به بالی اندونزی سفر کرد. در شرایطی که ما خود را برای الحاق به این سازمان آماده می‌کنیم دیگر تصمیماتی مانند وضع عوارض صادراتی معنایی ندارند. وی تاکید کرد: هم‌اکنون نیز در بسیاری از کشورهای مطرح سنگ خام صادر می‌شود و همین وضعیت در مورد سنگ‌آهن نیز وجود دارد.
شفیعی عنوان کرد: چرا معدنی‌‌ها باید هزینه بی‌تدبیری فولادی‌‌ها را بپردازند؟
رییس هیات مدیره انجمن سنگ همچنين تاکید کرد: حرف‌هایی که بعضا علیه بخش معدن و معدن‌دار گفته می‌شود حرف‌های ضدتوسعه و ضدتولید هستند. معدن‌داران تاکنون بسیاری از مناطق دورافتاده کشور را آباد کرده و باعث عمران و توسعه بسیاری از مناطق محروم شده‌اند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772079
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در گفت‌وگو با دبیر انجمن تولیدکنندگان‌ فولاد مطرح شد

[h=1]نقش بسزای همایش فولاد بر تصمیم‌گیری فعالان فولاد و معدن[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772340

گروه بنگاه‌ها- زهرا مسافر: درصورت ارتقاي هرچه بیشتر در محتوای ارائه شده در همایش فولاد می‌توان مسائل و چالش‌هایی که در این بخش بزرگ صنعتی- معدنی کشور نهفته است را به طور علمی‌ مورد واکاوی قرار داد و از انحراف مسیرها جلوگیری كرده و سرعت‌ها را افزایش داد. در این باره در گفت‌وگو با رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد موانع و مشکلات این صنعت از یک سو و نقش همایش فولاد در رفع این موانع از سوی دیگر مورد بررسی قرار گرفته است.
در حال حاضر دو مشکل عمده فولادسازان، تامین برق مورد نیاز واحدهای تولیدی و مشکلات صنعت حمل و نقل ریلی است، به طوری که گفته می‌شود حتی مشکل دوم نسبت به تامین برق شرایط دشوارتری را برای آنها به وجود آورده است، برای رفع و کاهش این موانع و مشکلات تمهیدات و برنامه‌های اندیشیده شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران چیست؟
بله همین طور است. اولا جابه‌جایی فولاد و خصوصا مواد معدنی مورد نیاز آن، جز از طریق شبکه ریلی قابل برنامه‌ریزی نیست. همچنین احداث خطوط ریلی بسیار زمان‌بر است و به همین دلیل که تامین آن از سایر زیرساخت‌ها از جمله برق و گاز بسیار پر‌اهمیت‌تر است.
نکته مهم این است که حدود 67 درصد حمل ریلی فقط به حمل سنگ آهن اختصاص دارد. در چنین شرایطی مسائل این بخش نیز در زنجیره صنایع معدنی و فولاد باید برنامه‌ریزی شود. آنچه در توان این انجمن بوده طی سال‌های گذشته برای این موضوع به طرق مختلف انجام شده و حتی بحث رسانه‌ای هم كرده‌ايم. خوشبختانه در همین چند ماه اخیر پس از استقرار دولت جدید، كارگروه‌هايي بین راه‌آهن جمهوری اسلامی‌ ایران و ایمیدرو شکل گرفته و با هدایت مسوولان هر دو سازمان، موضوع توسعه شبکه ریلی و برطرف کردن گلوگاه‌های آن در دستور کار جدی قرار گرفته است. با دو خطه کردن چیزی در حدود یک هزار کیلومتر، ظرفیت همین شبکه موجود در کوتاه‌مدت به دو برابر افزايش خواهد يافت، بنابراین می‌توان انتظار داشت با صرف صحیح هزینه‌های عمرانی محدود بتوان نتایج شایان توجهی را در کوتاه مدت گرفت.
تامین برق ، گاز و آب نیز هر سه از اهمیت ویژه برخوردارند که اگر برای طرحی در دسترس نباشند نباید در آن نقطه مورد نظر پروژه‌اي اجرا شود. در مورد آب هم باید گفت طرح‌های بزرگ فولادی از بعد از گندله‌سازی باید در کنار بنادر جنوبی کشور احداث شوند. در مورد گاز هم همین‌طور؛ چرا که مراکز تولید گاز کشور نیز در همان مناطق هستند و هزینه انتقال و پمپاژ آن در شبکه گاز به حداقل می‌رسد. شاید از منظر تامین انرژی برق هم با توجه به آنکه بخش قابل توجهی از برق کشور از طریق گاز تولید می‌شود باز همین منطق حکمفرما باشد.
با توجه به گشایش در پرونده هسته‌ای کشورمان و چشم‌انداز روشنی که نسبت به رفع تحریم‌ها به وجود آمده، آینده صنعت فولاد و رشد و ترقی آن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
صنایع معدنی و در راس آن صنعت فولاد یکی از شاه بال‌های توسعه اقتصادی ایران به شمار مي‌رود. در دهه‌های آینده نقش این صنعت در مقایسه با نفت و پتروشیمی ‌نقش كليدي خواهد بود. در ایران با توجه به ذخایر معدنی حدود 4 میلیارد تن سنگ آهن و 940 تریلیون متر‌مکعب گاز و دسترسی به آب‌های آزاد بسیار موقعیت ممتاز برای توسعه صنعت فولاد تا حداقل 55 میلیون تن در سال را داریم و این پتانسیل برای کشور امری استثنایی است. به طور حتم چنانچه گشایش‌هایی در عرصه بین‌المللی در پیش باشد، ایران ظرف پنج سال آینده تولید فولاد بالاتر از سی میلیون تن را تجربه خواهد کرد و به رتبه جهانی زیر ده در تولید فولاد دست خواهد یافت.
ظرفیت و مشکلات جذب سرمایه در صنعت فولاد چیست؟
بزرگترین مشکل صنعت فولاد سرمایه‌بر بودن آن است. از این رو سرمایه‌بر بودن سرعت رشد تکنولوژی در آن بالا نیست و به همین دلیل در بازه زمانی طولانی بسیار پر بازده است. براین اساس صنعت فولاد از ظرفیت‌های بالقوه کشور برای جذب سرمایه خارجی به حساب می‌آید. صنعت فولاد مشتمل بر چند حلقه صنعتی است که در یک زنجیره از تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، فولادسازی، ریخته‌گری، نورد گرم، نورد سرد و .... شکل گرفته‌اند و این زنجیره خود صنایع جنبی دیگری را در پیشین و پسین خود ایجاد می‌کند و موتور محرکه بسیار شگرفی برای اشتغال پایدار در کشور است. توجه به ظرفیت‌های مصرف فولاد در منطقه خاورمیانه و کمی ‌دوردست‌تر، موقعیت ما را برای صادرات این محصولات نیز روشن می‌سازد.
آیا ارتباط سالم و و منسجمی‌میان بخش معدن و فولاد طی سال‌های اخیر بوده است؟ عوامل اثرگذار بر رشد و توسعه صنعت فولاد را در چه مواردی می‌دانید؟
همان‌طور که اشاره شد زنجیره تامین فولاد از استخراج، تولید کنسانتره و گندله شکل می‌گیرد. هماهنگی و توازن بین معدن و فولاد از الزامات توسعه اقتصادی کشور است. اساس و محور این هماهنگی و توازن باید برنامه‌ریزی اقتصادی بین آنها باشد. باید این بخش‌ها در یک زنجیره ارزشي تعریف شوند و میزان سودآوری آنها نسبت به حجم سرمایه‌های آنها تناسب یابد تا این حلقه ها هماهنگ و متناسب رشد کنند. خوشبختانه اهم توجه دولت در حال حاضر بر همین موضوع متمرکز است. متاسفانه به‌رغم آنکه حاشیه سود در بخش معدن دو برابر حاشیه سود تولیدکنندگان فولاد است، لیکن در بخش معدنی سرمایه‌گذاری‌های اکتشافی و استخراجی به شدت عقب است. این در حالی است که معدنی ها درآمدهای خود را صرف سرمایه‌گذاری برای تولید فولاد در مناطق خود که از نظر آب بسیار فقیر هستند می‌کنند. این امر در زمره نظارت‌هایی است که دولت تاکنون نداشته و از این پس این روند را باید اصلاح کنند.
تاثیر همایش های مربوط به فولاد و معدن را که چهارمین همایش آن توسط روزنامه دنیای اقتصاد در پایان بهمن ماه برگزار می‌شود بر تصمیم گیری فعالان هردو طیف چگونه ارزیابی می‌کنید؟
تاثیر این همایش‌ها باید منجر به تصمیمات سازنده بین اجزاي این زنجیره صنعتی شود. این همایش که بنا است نسبت به همایش‌های قبلی به لحاظ محتوی ارتقاي قابل ملاحظه‌ای داشته باشد می‌تواند مسائل و چالش‌هایی که در این بخش بزرگ صنعتی- معدنی کشور نهفته است را آشكار سازد، همه را به فکر و اندیشه فرو برد، از انحراف مسیرها جلوگیری و سرعت‌ها را افزایش دهد. به امید آنکه این همایش هر سال با شکوه‌تر و راهبردی تر برگزار شود.
***
علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره‌های 87762430 و 32 یا وب سایت http://events.den.ir تماس حاصل فرمایند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ضعف «اونس و دلار» و دست و پای بسته «آتی»[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772343
گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: اینکه در کوتاه مدت اتفاق خاصی برای طلای جهانی نمی‌افتد، چیزی است که تحلیلگران بازار طلا - پیرامون نوسانات هفته جاری میلادی - بر آن اتفاق نظر دارند. به عقیده این گروه تا مشخص شدن نتایج آخرین نشست فدرال رزرو، بازار طلا که این هفته را با کاهش محسوس نوسانات می‌گذراند، تغییرات شدیدی را به خود نخواهد دید؛ ضمن اینکه تازه ترین نظرسنجی بلومبرگ نیز نشان می‌دهد که فدرال رزرو تا سه ماه نخست سال 2014 ، محرک پولی 85 میلیارد دلاری را به کمتر از 70 میلیارد دلار کاهش خواهد داد؛ اما تا پیش از آن معامله‌گران همچنان منتظر چشم‌انداز روشن‌تری در مورد سرنوشت سیاست محرک پولی فدرال رزرو هستند.
با افزایش قیمت جهانی طلا در 2 روز اخیر، ابهام در پیش‌بینی بازار را بیشتر کرده است. البته موضوع توافق مجلس نمایندگان آمریکا بر سر بودجه سال آینده این کشور هم مطرح است که تجربه نشان داده این چالش پتانسیل نوسانی کردن بازار را دارد. قرار است پیرامون این موضوع، روز 13 دسامبر (جمعه 22 آذر) رایزنی‌ها ییدر مجلس سنا و کنگره آمریکا صورت بگیرد. در چنین شرایطی طلا دیروز در دومین روز معاملاتی خود در بازارهای بین‌المللی، باز هم با تغییرات قیمتی مواجه بود. در پایان ساعت معاملاتی روز دوشنبه، بهای جهانی طلا بر رقم 1240 دلار ثابت شده بود که اختلاف 11 دلاری را – در جهت افزایش - با آخرین قیمت جمعه قبل نشان می‌داد. دیروز هم کمترین و بیشترین قیمت جهانی طلا در معاملات نیویورک - تا ساعت 16:30 - به ترتیب 1238 و 1258 دلار بود. روز گذشته با شروع به کار بازار قراردادهای آتی سکه، به تبع افزایش بهای اونس هر چهار سررسید جاری آن، کمتر از یک درصد (بین پنج تا هفت هزار تومان) افزایش قیمت داشتند که این میزان نوسان، روالی تکراری همچون روزهای قبل از آن را نشان می‌داد. با بازگشایی بازار نقدی سکه و افزایش اندک قیمت‌ها، آتی سکه کمی بر شدت صعود بها افزود. این مساله به تدریج و با شیب بسیار ملایمی ادامه پیدا کرد تا جایی که قیمت سکه‌های نقدی بیش از 13 هزار تومان بالا رفت و در همین زمان سررسیدهای آتی حدود 13 هزار تومان افزایش قیمت گرفتند در حالی که پیش از این، بازار آتی اختلاف‌های بزرگ تری را به نسبت قیمت نقدی از خود نشان می‌داد. در ادامه معاملات این روز، سکه‌های دی تا اسفند در محدوده بالای یک درصد مثبت نوسان می‌کردند.
از امروز سکه سررسید اردیبهشت به جمع سررسیدهای آتی می‌پیوندد. به این ترتیب برای یک هفته فرصت هست تا معامله‌گران برای انتقال از سررسیدهای نزدیک به دور اقدام کرده و پس از آن با سررسید بی رمق و مهجور آذر خداحافظی کنند. سکه آذر گویا سر آن ندارد که از بهای سکه نقدی پیشی بگیرد و همچنان کمتر از این میزان دادوستد می‌شود که البته حجم خرید و فروش و همچنین تعداد قراردادهای باز این سررسید همچون سکه دی ماه، بسیار اندک است. دلیل این مساله البته این است که سکه آذر خریدار ندارد به این دلیل که اختلاف قیمت بین سررسیدها - به خاطر ثبات قیمت دلار - غیرمنطقی شده است. اگر اونس طلا بتواند در جهت صعود قیمت روند بگیرد این احتمال وجود دارد که سررسیدهای دور بازار آتی شاهد افزایش بها باشند و در این صورت سکه آذر بتواند از قیمت نقدی پیشی گرفته و باز هم برای معامله‌گران جذاب شود. در حال حاضر بازار ارز و سکه بسیار با ثبات و آرام پیش می‌رود و سکه تقریبا به طور کامل، منطبق با تحرکات اونس طلا حرکت می‌کند.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
عدم عرضه تولیدکنندگان قیمت‌ها را بالا برد

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772338
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: رینگ محصولات پتروشیمی دیروز هم شاهد ثبت سقف قیمت برای گریدهای متفاوت پلی‌اتیلن‌ها و پلی‌استایرن‌ها بود. اختلاف بیش از 300 تومانی این کالاها در بورس و بازار نقدی، انگیزه زیادی برای معامله‌گران ایجاد کرده، به طوری که طي مدت اخیر میزان کمی از این محصولات در بورس عرضه شده است به همین دلیل در بازار آزاد نیز فروشندگان قیمت محصولات خود را به دلیل عدم عرضه‌ اين محصولات با قیمت بالاتری به فروش می‌رسانند. همچنین میزان اندک عرضه گریدهای متفاوت پلی پروپیلن‌های نساجی در بورس هم سبب شده تا تقاضا برای این کالا در حد بالایی باشد.
در همین حال از روز گذشته با توجه به انتشار شایعات در خصوص افزایش قیمت پایه محصولی همچون پلی اتیلن سبک فیلم 2102TX00، اين محصول هم با رشد قیمت در بازار نقدی مواجه شد که البته گریدهای مختلف این محصول نیز رشد قیمت در این روز را تجربه كردند.
به گفته فعالان بازار پتروشیمی در حال حاضر مبادلات در بازار داخل به هم ریخته است، به طوری که خریدارها بیشتر از فروشندگان هستند و با توجه به فصل مصرف پلی اتیلن‌های سبک، همچنین پلی استایرن‌های معمولی و مقاوم، انتظار می‌رود این کالاها با افزایش حجم خرید و در نتیجه رشد قیمت بیشتری روبه‌رو شوند. البته دیروز پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ تبریز با نرخ پایه ۴ هزار و 699 تومان و حجم ۶۰۰ تن عرضه شد که با سقف قیمت یعنی 4 هزار و 934 تومان توسط معامله گران خریداری شد. این کالا در بازار داخل دیروز در محدوده ۵ هزار و 50۰ تومان قرار داشت. گرید 154۰ پلی‌استایرن معمولی تبریز هم روز گذشته در بورس با قیمت پایه 4 هزار و 555 تومان عرضه و با رقابت موجود در رینگ با قیمت 4 هزار و 629 تومان در هر کیلو به فروش رسید. از طرفی نیز با اینکه این کالا با حجم 300 تن عرضه شد اما تقاضا برای آن یک هزار و 310 تن بوده است. همچنين در معاملات این روز، گرید 1460 عرضه نشد اما پلی استایرن انبساطی400 با تعیین سقف با قیمت 4 هزار و 715 تومان معامله شد.
در گروه پلی اتیلن‌ها نیز، پلی اتیلن سبک فیلم 2102TX00 بیشترین میزان تقاضا را در این روز به ثبت رساند و با قیمت نهایی 3 هزار و 958 تومان در هر کیلو به فروش رسید.
با این حال بیشتر معامله گران در بازار آزاد پتروشیمی کم و بیش در حالت انتظار قرار دارند و ضعف مبادلات نیز نشان می‌دهد که رغبت زیادی به فروش وجود ندارد، چرا که قیمت‌ها به دلیل کمبود عرضه روند صعودی در پیش گرفته اند. این در حالی است که برخی از محصولات همچون گرید‌های مختلف پی وی سی
همچنان با ثبات قیمت‌ها روبه رو است و به جز تعدادی از کالاها که در فصل مصرف آنها قرار داریم یا محصولاتی که در بازار نقدی و بورس کالا اختلاف قیمت وجود دارد، بازار با سردی خرید و فروش همراه است. البته این موضوع در خصوص صادرات نیز صدق می‌کند؛ چرا که افت قیمت دلار سبب شده تا تمایل زیادی به صادرات وجود نداشته باشد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]حرکت بازار فولاد در یک چرخه معیوب![/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772339
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: اواسط مهرماه خبری منتشر شد با این مضمون که گمرک به تعدادی فولادساز خصوصی و دولتی مجوز صادرات محصولات فولادی را اعم از شمش، اسلب و مقاطع تا سقف ماهانه 70 هزار تن داده است. چندی بعد نیز نایب رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خبر داد، طبق اعلام دولت، متقاضیان صادرات فولاد پس از هر مرحله صادرات می‌توانند برای دریافت مجوز دیگر، مجددا اقدام کنند و به این ترتیب، صادرات فولاد به نوعی آزاد شده است.
با این شرایط انتظار این بود که آزادسازی کامل صادرات فولاد بتواند تاحدودی مشکلات ناشی از رکود تقاضا را در هر دو طیف بازار و تولیدکننده‌ها برطرف کرده و با اثرگذاری بر سطح قیمت‌های داخلی موجبات بهبود روند معاملات را فراهم کند، اما این مهم نه تنها کمترین تاثیری بر بازار نیمه‌جان فولاد نداشت بلکه بررسی روند تغییرات روزانه قیمت‌‌ها و مبادلات صورت گرفته در بازار و بورس کالا نشان می‌دهد، مهمترین چالش حال حاضر فعالان صنعت و بازار فولاد که همان تامین نقدینگی است کماکان پابرجا است.
در همین رابطه یکی از کارشناسان بازار آهن در گفت‌و‌گو با خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: آزادسازی صادرات فولاد به این معنی نیست که به همان میزان که مجوزهای صادراتی لازم اعطا شده، تولیدکننده‌ها و تجار توانسته‌اند محصولات خود را راهی بازارهای فروش خارج از کشور کنند، بلکه در حال حاضر صادرات فولاد بیشتر در حد حرف باقی مانده است و در مسیر آن موانع بیشماری وجود دارد.
محمد اعتباری افزود: مسایلی نظیر بازاریابی مقاصد صادراتی هدف، گردش سخت سرمایه و برگشت پول – به‌‌رغم اعلام رفع برخی تحریم‌ها پس از توافق ژنو- از جمله تنگناهایی هستند که همچنان در مسیر صادرات وجود دارند، از اینرو شاهدیم، صادرات آنچنان که باید با جدیت از سوی تولیدکننده‌ها و تجار دنبال نمی‌شود. وی ادامه داد: تحت این شرایط نیز طبیعی است که نتیجه مورد انتظار از آزادسازی صادرات فولاد حاصل نشود و همچنان مشکلات رکود معاملات به قوت خود باقی بماند.
این کارشناس بازار آهن در ارتباط با علت تداوم روند کاهشی قیمت‌ها در بازار نیز گفت: در حالی که بیش از نیمی از سال سپری شده، اما هر روز رکود تقاضا ابعاد تازه‌تری به خود می‌گیرد. هم‌اکنون بسیاری از تولیدکننده‌های خصوصی و کم‌توان برای جلوگیری از توقف خطوط تولیدی خود مجبور شده‌اند شمش را از بازار به صورت تهاتر کالا به کالا خریداری کنند، سپس به این دلیل که برای تولیدات خود نیز مشتری پیدا کنند هر روز سطح قیمت‌ها را نسبت به روز قبل پایین‌تر بیاورند.
اعتباری تاکید کرد: به دلیل عدم تحرک در بخش ساخت‌وسازهای مسکونی و پروژه‌های عمرانی بازار در یک چرخه معیوب قرار گرفته است که پیش‌بینی می‌شود تا اوایل زمستان قیمت هر کیلو میلگرد تا سطح 1650 تومان هم تنزل پیدا کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار مقاطع ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772341
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ماجرای سنگان؛ تغییرات مدیریتی و پیمانکار[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772342
گروه بنگاه‌ها- زهرا مجتهد: به دنبال بروز برخی تحریم‌ها در سال‌های اخیر فعالان حوزه معدن در تامین تجهیزات موردنیاز در معادن با مشکلاتی روبه‌رو بودند. برخی در این شرایط به تحریم‌ها با دید یک فرصت نگریسته و برخی دیگر نیز تحریم‌ها را دور زده و با تامین کنندگان تجهیزات به طور غیرمستقیم وارد مذاکره شده و نیاز خود را مرتفع ساختند.
در این بین، شرکت «اتوتک» که پروژه گندله‌سازی شماره یک گل‌گهر را به اتمام رسانده و در گندله‌سازی شماره دو آن پیشرفت مناسبی داشته است، نسبت به فرآیند پیمانکاری پروژه‌های مشابه در ایران واکنش نشان داده تا جایی که برخی از پروژه‌هایی که با این شرکت در مذاکره برای اخذ پیمانکاری به سر می‌بردند در نیمه راه از دانش «اتوتک» بهره نگرفته و به دنبال راهکارهای دیگری رفته‌اند. هومان خواجه‌نصیری مدیر ارشد نمایندگی این شرکت در ایران درباره این قبیل پروژه‌ها به ویژه پروژه‌های سنگان معتقد است: «استفاده از شرکت‌های کم تجربه یا غیرمتخصص در اجرای پروژه‌های کنسانتره‌سازی و گندله سازی که نمی‌توانند راندمان بهینه تولید را براساس فناوری روز دنیا ارائه کنند، از جمله مشکلات پیش روست؛ همچنین دست به دست شدن پروژه‌ها از یک کارفرما به کارفرمایی دیگر، باعث تضعیف نظارت بر اجرای صحیح قراردادها و پروژه‌ها شده است. وی در ادامه افزود: از تجربه موفق معادن مشابه مثل گل‌گهر که توانستند پروژه‌های گندله سازی خود را در سخت‌ترین شرایط تحریمی، با معتبرترین صاحب فناوری گندله‌سازی جهان پیش ببرند، استفاده نشد. فناوری‌های به کار گرفته شده در گندله‌سازی سنگان، مغایر با سایر فناوری‌های مطمئن استفاده شده در کشور است و این تافته جدا بافته در دولت قبل، می‌تواند باعث اتلاف ذخایر سنگان که سرمایه ملی این مرز و بوم می‌باشد، شود. خواجه‌نصیری با بیان این مطلب که پیمانکار فعلی گندله‌سازی سنگان با توجه به معرفی یک شرکت صاحب تکنولوژی آلمانی موفق به اخذ امتیاز فنی لازم برای انجام این پروژه شد، افزود: پیمانکار بعد از دریافت قرارداد با جایگزین کردن یک مجموعه روسی از مقررات مناقصه تخطی کرد. اکنون پس از گذشت نزدیک به 3 سال از تاریخ ابلاغ این قرارداد، به جز یک قرارداد مهندسی با این مجموعه روسی که فاقد تجربه بین‌المللی گندله‌سازی است، قرارداد جامعی برای تامین بسته تجهیزات اصلی فرایند گندله‌سازی، مطابق با اسناد مناقصه وجود ندارد.
این در حالی است که شرکت آلمانی با اخذ مجوزهای لازم از اتحادیه اروپا همچنان در حال ارائه خدمات گوناگون از جمله مهندسی، تامین تجهیزات، آموزش، نظارت و غیره به کلیدی‌ترین پروژه‌های معدنی ایران است.وی افزود: معمولا وقتی پیمانکاری در اجرای تعهدات قراردادی با تاخیرات طولانی مواجه می‌شود از پروژه خلع ید شده و کار به نفر دوم واگذار می‌شود که این امر در پروژه گندله‌سازی سنگان محقق شده است. وی تصریح کرد: از آنجا که شاخه آلمانی شرکت «اتوتک» آمادگی لازم را برای احداث واحدهای گندله‌سازی با این ظرفیت در ایران دارد، شایسته است تا کنسرسیومی از چند پیمانکار ایرانی با همکاری «اتوتک» این گام ارزشمند ملی را در سنگان بردارند. خواجه نصیری افزود: وقتی که انجام پروژه‌های لازم در سنگان به سرمایه‌گذاران ابلاغ می‌شود، معمولا با این توجیه‌ها که پروژه‌ها باید سریع‌تر انجام گیرد، یا به بهانه تحریم‌ها یا کمبود منابع مالی ، دقت و وقت کافی برای مذاکره و فراهم آوردن زمینه جلب همکاری با شرکت‌های متخصص جهان صرف نمی‌شود. طبعا در فقدان حضور شرکت‌های متخصص یک مهندسی پایه، جامع و کامل که رکن اصلی یک پروژه موفق است، به دست نمی‌آید. این در حالی است که مدیر سنگان چنین اعتقادی ندارد و بر این باور است که در زمان تحریم خود اتوتک بوده که به بهانه‌های متعدد از این قرارداد عدول کرده است. اکبر نوروزی با اشاره به این مطلب که سنگان طی دو مرحله با تغییر مالکیت مواجه بود و از «ایمیدرو» به «مبارکه» و به طور مجدد به ایمیدرو واگذار شده است، تصریح کرد: آنچه از مدیریت قبلی به من اطلاع داده شده این است که عامل اختلاف بیشتر تقاضای شاخه آلمانی برای گشایش LC بوده و به دلیل وجود تحریم‌ها این امکان برای مدیران «سنگان» فراهم نبود، از این رو با توجه به برگزاری مناقصه و برنده شدن اتوتک در آن و در نهایت عدم پیگیری و چاره‌جویی از باب تحریم‌‌ها، قضیه پیمانکاری این شرکت منتفی شد. وی به بهبود فضای کسب و کار در معادن و حذف برخی تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: احساس می‌شود که «اتوتک» در شرایط فعلی به انجام و ادامه کار متمایل شده باشد. نوروزی درباره پیمانکار فعلی سنگان خاطرنشان کرد: در حال حاضر این پیمانکار با سرمایه‌گذاری در دانش ایرانی و بهره‌گیری از تکنولوژی اروپا تجهیزات را تامین کرده و در حال انجام کار است. وی یادآور شد: اینکه پیمانکار ایرانی صاحب تکنولوژی شود بهتر است یا همچنان وابسته به سایرین باشیم. از طرفی این پیمانکار با روش به کار گرفته در زمان تحریم، اکنون صاحب برند شده و می‌تواند در حوزه‌های مشابه سنگان به فعالیت بپردازد. در همین راستا اکبری، پیمانکار پروژه‌های سنگان در رابطه با نحوه به دست گیری پروژه‌های یادشده به خبرنگار ما گفت: زمانی که با اتوتک وارد مناقصه سنگان شدیم تحریم‌های اتحادیه اروپا اعمال شده بود. در همان موقع شرکت از تعهدات خود شانه خالی کرد و با شرایط جدیدی وارد مذاکره شد. وی افزود: به نحوی که حاضر به دادن ضمانت‌نامه بانکی هم نبودند و قرارداد موردنظر آنها بیشتر یکطرفه بود. در همین حال ایمیدرو نیز شرایط را قبول نکرد. اکبری با اشاره به این مطلب که سه تکنولوژی در طراحی سایت گندله‌سازی به روش کوره مستقیم وجود دارد، افزود: نخست «تورکس» روسیه، دوم «اتوتک» آلمان و دیگری «ایکر» آمریکاست که مورد دوم با مشکل یادشده مواجه بود و در مورد سوم هم مذاکرات انجام شده به نتیجه نرسید. وی درباره ادعای «اتوتک» مبنی بر تامین تجهیزات از روسیه نیز یادآور شد: ما تنها طراحی کارخانه را به روسیه سپردیم و تجهیزات موردنیاز را از اروپا خریداری کردیم. وی اظهار کرد: ما اعتقاد داریم که تکنولوژی به کار رفته در سنگان در حال حاضر، پیشرفته‌تر از «اتوتک» است. اکبری گفت: روس‌ها طرح فرآیند گندله‌سازی را به ما دادند، اما در بسیاری از موارد دانش به کار گرفته شده، منشا ایرانی دارد. اکبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر طولانی‌شدن و کندی پیشرفت پروژه سنگان خاطر نشان کرد: دلیل این امر، تغییر مالکیت‌ها و واگذاری‌ها بوده که در این فرآیند، تصمیمات مدیران با نوسان و تغییرات مواجه بود به همین دلیل گاهی هفت ماه پروژه رها می‌شد و پیشرفت کار تحت تاثیر قرار می‌گرفت. وی مدعی است که اگر پروژه‌های گندله‌سازی گل‌گهر با سنگان مقایسه شوند، به طور حتم «سنگان» از کیفیت بالاتری برخوردار است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
درج قیمت‌های تضمینی در بورس کالا به نفع دولت و کشاورزان است

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772344
درج قیمت‌های تضمینی در بورس کالا به نفع دولت و کشاورزان است، زیرا تاکنون دولت برای خریدهای تضمینی وقت و نیروی زیادی صرف کرده و مواردی چون قیمت گذاری مناسب و منطقی محصولات، هزینه‌های بالای ترابری و کیفیت پایین کالاها از مشکلات اساسی خریدهای تضمینی بوده است.
حسینی‌پور، مدیرکالایی شرکت کارگزاری بانک کشاورزی در گفت‌‌وگو با «ایسنا»، گفت: آیین‌نامه اجرایی ماده 33 قانون بهره‌وری کشاورزی تصویب و ابلاغ شده و به نظر می‌رسد از ابتدای سال 93 قیمت تضمینی چند محصول روی تابلوی بورس کالا درج ‌شود تا پس از آزمایش چند محصول، سایر کالاهای کشاورزی نیز با قیمت تضمینی در بورس مورد معامله قرار گیرند.
حسینی پور با اشاره به اینکه اجرای ماده 33 قانون بهره وری کشاورزی، معاملات بورس کالا را متحول می‌کند، اظهار کرد: بر‌اساس این قانون، وزارت جهاد کشاورزی باید حداکثر تا پانزدهم شهریور ماه هر سال متناسب با شرایط تولید، نوع محصول و وضعیت بازار، قیمت تضمینی سال آینده محصولات کشاورزی و دامی که قابل معامله در بورس کالا است را برای تصویب به هیات وزیران پیشنهاد کند.
وی افزود: همچنین وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری بورس کالا تا پایان اردیبهشت‌ماه هر سال برای تهیه فهرست محصولات کشاورزی قابل معامله در بورس کالا اقدام کند. وی با بیان اینکه این قانون مورد حمایت کشاورزان قرار خواهد گرفت، افزود: با درج قیمت‌های تضمینی بر تابلوی بورس کالا بسیاری از مشکلات کنونی به پایان می‌رسد، به طوری‌که دولت دیگر کل مبلغ یک محصول را به کشاورز نمی‌دهد، بلکه فقط مابه‌التفاوت قیمت کشف‌شده در بورس با قیمت تضمینی رسمی را به کشاورز پرداخت می‌کند. از طرفی کالای بی کیفیت روی تابلوی بورس نمی رود و از این رو، کشاورزان به فروش محصول باکیفیت و با مناسب ترین قیمت از طریق بورس اقدام می‌کنند.
مدیر کالایی شرکت کارگزاری بانک کشاورزی گفت: دولت می‌تواند از طریق شفافیت معاملات بورس به راحتی بازار محصولات کشاورزی را کنترل و تنظیم کند تا شاهد نوسان غیر‌واقعی برخی محصولات نباشیم.
وی در پایان اظهار کرد: تمامی این اقدامات به همتی جدی در بین مسوولان دولتی نیاز دارد که امیدواریم وزیر جهاد کشاورزی همانند گذشته با حمایت ویژه از بورس کشاورزی، مقدمات رونق معاملات شفاف بورس و بهره‌برداری بیشتر از مزیت‌های بخش کشاورزی کشور را فراهم کند. بورس کالا از ابتدای امسال تلاش بی‌وقفه‌ای را برای توسعه معاملات محصولات کشاورزی آغاز کرده و با تعامل با وزارتخانه‌ها، ارگان‌ها و فعالان بخش کشاورزی در حال حاضر راه‌اندازی معاملات آتی زیره و همچنین‌ آخرین گام‌ها برای اجرای ماده 33 قانون بهره‌وری کشاورزی در این بورس در حال انجام است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تداوم کاهش قیمت‌ها در بازار بی‌رونق[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772345
گروه بنگاه‌ها- نبود تقاضا در بازار فولاد همچنان کاهش نرخ‌ها را به دنبال دارد. در مبادلات روز سه‌شنبه 19 آذرماه برخی واحدهای فولاد اعم از مقاطع و شمش تولیدات خود را با کاهشی بین 10 تا 20 تومان عرضه کردند. در این روز، شمش فولاد به قیمت 1500 تومان در هر کیلو از سوی برخی واحدهای ذوب اعلام شد.








 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۶ کد خبر: DEN-772346
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کاهش اختلاف سررسیدهای «آتی»[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772519
کاهش مجدد وجه تضمین ورود سررسید تازه نفس
گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: سرگردانی طلای جهانی برای انتخاب مسیر و گرفتن یک روند مشخص قیمتی برای روزهای پیش رو، موجب شده تا بازار قراردادهای آتی سکه در فقدان نوسان دلار در بازارهای داخلی، دچار روندی غیرمنطقی شود. آنچه این روزها در این بازار خودنمایی می‌کند، افت شدید اختلاف قیمتی بین سررسیدها است. روز گذشته این افت اختلاف بها به قدری بود که دو سررسید نزدیک این بازار (سکه‌های آذر و دی) برای دقایقی، تنها دو هزار تومان اختلاف داشتند.
در حالی که پیش‌بینی‌ها از روند طلا برای هفته جاری میلادی، اغلب کاهش بها و در مواردی هم عدم نوسان قیمتی بود، طی هفته جاری میلادی، اونس این فلز 25 دلار افزایش داشته است. این در حالی است که دوشنبه هفته گذشته، طلا در بازارهای بین المللی با 35 دلار کاهش به 1219 دلار در هر اونس رسیده بود که از ارقام روز گذشته بازار نیویورک 46 دلار کمتر بود. این اتفاق البته در پی اعلام اخباری خوش از اقتصاد آمریکا رخ داد. اما این روند افزایشی در هفته جاری به طور جدی‌تر از روز سه‌شنبه آغاز شد به طوری که در پایان این روز شاهد افزایش 22 دلاری طلا به نسبت آخرین قیمت روز دوشنبه بودیم.
افزایش تقاضای فیزیکی و عرضه کمتر طلا از سوی صندوق‌های سرمایه‌گذاری، علت رشد قیمت طلا در روزهای اخیر اعلام شده است؛ از سوی دیگر کاهش ارزش دلار در بازارهای بین‌المللی نیز از جمله این عوامل عنوان می‌شود. این مسائل موجب شد تا قیمت طلا روز سه‌شنبه با بیشترین افزایش از اواسط اکتبر روبه‌رو شود و به بیش از 1260 دلار در هر اونس برسد.
گفتنی است شاخص ارزش دلار روز سه‌شنبه برای چهارمین روز متوالی کاهش داشته که این مساله در 2 ماه اخیر بی‌سابقه بوده است. اما این صعود بها برای طلا چندان هم پایدار نبود و روز گذشته تا حوالی ساعت 14 به وقت تهران، کاهش شش دلاری را تجربه کرد. هر چند دوباره رو به افزایش گذاشت.
در همین حال برخی پیش‌بینی‌ها حاکی است که تعطیلات کریسمس هم پتانسیل نوسانی کردن بازار طلا را دارد به طوری که از احتمال افزایش قیمت طلا به بیش از 1290 دلار در هر اونس تا پیش از کریسمس سخن گفته می‌شود. برخی تحلیلگران تکنیکال معتقدند که اگر قیمت طلا بتواند تا پیش از تعطیلات کریسمس بالای 1250 دلار در هر اونس باقی بماند، احتمال رسیدن به قیمت 1267 دلاری و سپس بهای 1290 دلاری در کوتاه مدت برای این فلز وجود دارد.
در سوی دیگر، بازار سکه تهران که منتظر حرکات افزایشی طلا است، روز سه شنبه از افزایش قیمت این فلز به شدت تاثیر گرفت و به نسبت روز قبل از آن، بر بهای سکه تمام بهار طرح جدید، 16 هزار تومان افزود، البته اگر دلار هم همراهی می‌کرد، این صعود قطعا چشمگیرتر می‌شد. در این روز سکه‌های بازار قراردادهای آتی نیز به تبع سکه نقدی افزایش قیمت در محدوده دو درصد را تجربه کردند که در چند هفته اخیر بی‌سابقه بود.
روز گذشته، اما قیمت جهانی طلا به جز ابتدای معاملات که تا 1265 دلار هم افزایش یافته بود (3 دلار بیشتر از قیمت روز پیش از آن) کلا در محدوده زیر 1260 دلار نوسان کرد و به این ترتیب در حالی که نرخ دلار در بازار داخلی ثابت بود، سکه‌های نقدی حدود 5000 تومان ریزش داشتند. در همین حال سکه‌های بازار قراردادهای آتی بورس کالا هم در این روز از قیمت‌ها کاستد. روز چهارشنبه این بازار میزبان میهمان جدید بود که قرار است طی یک ماه آینده مورد دادوستد قرار بگیرد. سکه سررسید اردیبهشت، دیروز با 922 هزار تومان کشف قیمت شد و بر خلاف سایر سررسیدها در محدوه مثبت (افزایش بها) نوسان می‌کرد که البته در ابتدا بسیار
اندک بود.
نکته‌ مهمی که روز گذشته و در آستانه ورود سررسید زوج اردیبهشت در بازار آتی سکه مشاهده می‌شد این بود که سررسیدهای آذر و دی برای دقایقی تنها دو هزار تومان اختلاف بها داشتند که این کمترین اختلاف قیمتی بین سررسیدهای این بازار در یک سال اخیر بود. این مساله نشان از روند غیرمنطقی این بازار دارد که امید می‌رود با زوج شدن سرررسیدها از ابتدای سال آینده، این اشکال برطرف شود. از طرف دیگر سررسید دی ماه - سکه ای که کمتر از دیگران مورد توجه معامله گران است - روز گذشته – در زمانی که بازار ریزشی بود - بیش از سایرین کاهش قیمت داشت.
بیشترین اختلاف قیمتی بین سررسیدها به طور طبیعی بین آذر و اردیبهشت بود، اما نکته اینجا است در حالی که سررسیدهای نزدیک آتی حدود
10 هزار تومان ریخته بودند و بر قیمت سکه اردیبهشت هم افزوده شده بود، این اختلاف قیمت در حدود 50هزار تومان (برای پنج ماه) بود. ازطرفی اونس طلا در معاملات روز چهارشنبه در کمترین و بیشترین قیمت - تا ساعت 16:30 به وقت تهران – به ترتیب 1255 و 1265 دلار بود.
با توجه به اینکه طلای جهانی هنوز نتوانسته به میزان چشمگیری صعود کند و ریزش‌های متوالی طی یک سال اخیر موجب شده تا از ارزش طلا و سکه در بازار تهران کاسته شود، سکه‌های بازار آتی نیز از گزند کاهش قیمت مصون نمانده اند و شرکت بورس کالای ایران علاوه بر کاهش یک میلیون تومانی هفته گذشته از میزان وجه تضمین مورد نیاز برای حضور در این بازار - و رساندن این وجه به دو میلیون تومان، طی هفته جاری دو بار دیگر از این رقم کاسته است. طبق آخرین اطلاعیه این شرکت پس از اتمام روز معاملاتی شنبه 23 آذر، وجه تضمین اولیه برابر مبلغ یک میلیون و 800 هزار تومان تعیین می‌شود؛ به عبارت دیگر 100 هزار تومان دیگر از میزان وجه تضمین کاسته خواهد شد.
در ادامه معاملات روز گذشته بازار نقدی، از شدت کاهش قیمت‌ها تا حدی کاسته شد به طوری که سکه‌ها در حدود قیمت روز سه‌شنبه معامله می‌شدند و تاثیر این امر بر بازار آتی این بود که برخی سررسیدها افزایش قیمت اندکی گرفتند و سکه اردیبهشت هم که از ابتدا در مسیر صعودی بود، بر شیب افزایش قیمت افزود به طوری که تا حوالی ساعت 16 روز چهارشنبه بر قیمت این سررسید 13 هزار تومان افزوده شده بود. در این زمان طلای جهانی هم با اصلاح ریزش خود، صعود قیمتی را تجربه می‌کرد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]«بازاریابی قبل از تولید» نداریم[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772676
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: یکی از مسایل مورد بحث در چهارمین همایش صنعت فولاد و معدن ایران، تراز تجاری فولاد کشورمان است؛ چرا که نگاهی به آمار‌های انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نشان می‌دهد همواره در طول سال‌های گذشته مشخصا از سال‌های 88 تا مهر 92 تراز تجاری فولاد به شدت منفی بوده است به طوری‌که در برخی سال‌ها این موضوع قوت بیشتری گرفته و کم‌کم با نزدیک شدن به سال‌ 90 و سال‌های پس از آن، همزمان با بروز رکود در بازار مصرفی داخل و افزایش حجم تولید فولاد شامل انواع مقاطع و فولاد خام، همانگونه که از حجم واردات به کشور کاسته شده، این رقم به تدریج کاهش یافته، اما هیچ‌گاه مثبت نشده است.
اینکه در طول سال‌های گذشته چه مسایل و موانعی مانع از رسیدن به تراز بازرگانی مثبت برای فولاد شده است، موضوع صحبت با یک کارشناس آگاه قرار گرفت که وی در این زمینه بیان کرد: هم‌اکنون طبق گزارش انجمن جهانی فولاد، تولید این کالا در کشورمان معادل 15 میلیون تن است که اگر ظرفیت تولید کارخانه‌های دیگری را نیز که در مسیر رسیدن به بهر‌ه‌برداری قرار دارند به آن اضافه کنیم این رقم به 25 میلیون تن فولاد خواهد رسید، اما هنوز این میزان تولید نتوانسته پاسخگوی نیاز مصرفی کشور به انواع محصولات فولادی باشد، از اینرو در طول سال‌های گذشته همواره نیازمند واردات فولاد به کشور بوده‌ایم. وی افزود: البته اینکه برخی به کیفیت مقاطع وارداتی به کشور خرده می‌گیرند و به عنوان مثال میلگردهای وارداتی از چین را با درجه شکنندگی بالا عنوان می‌کنند باید پاسخ داد هرآنچه از مبادی رسمی گمرک به کشور وارد می‌شوند، الزاما باید استانداردهای لازم را اخذ کنند در غیر این صورت هیچ‌گونه محصول بی‌کیفیت فولادی وارد کشور نمی‌شود. وی ادامه داد: البته باید به استراتژی‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت در زمینه خودکفایی در زمینه تولید فولاد توجه کرد. اگر دولت برنامه رسیدن به این هدف را در دستور کار دارد، بنابراین می‌توان بنا به ذخایر و منابع بی‌شماری که مزیت نسبی کشورمان در این زمینه محسوب می‌شوند به این مهم دست پیدا کرد و با برنامه‌ریزی‌های کارشناسی و دقیق راه را برای صادرات با نگاه به یکسری فاکتورهای اثرگذار و کلیدی مانند کیفیت محصولات تولیدی باز کرد.
این کارشناس افزود: هم‌اکنون برخی کارخانه‌ها هستند که میلگرد تولیدی آنها تا به آن حد شکننده است که حتی با دست می‌توان آنها را از وسط دو نیم کرد، بنابراین هنگامی که رویکرد برخی از تولیدکننده‌های ما، تولید محصول باکیفیت نیست، چگونه می‌توان امید داشت حتی با فرض تامین کامل نیاز داخل پس از آن به سمت تراز تجاری مثبت حرکت کنیم؟ وی معتقد است: اگر دولت روی بحث واردات محصولات باکیفیت و استاندارد که قیمت مناسبی نیز دارند و از سوی دیگر تولید داخل اشراف کامل داشته باشد می‌توان امیدوار بود در مسیر رسیدن به بهبود تراز تجاری به خوبی حرکت کنیم. وی تشریح کرد: مدیریت واردات بنا به کیفیت و قیمت محصولات وارداتی، حمایت از تولید داخل با رویکرد صادرات‌گرا و در نهایت توسعه صادرات سه حلقه اصلی یک زنجیره‌اند که اگر به خوبی رعایت شوند همزمان هم می‌توان به سمت خودکفایی در تولید فولاد رسید و هم تراز تجاری فولاد را از رقم منفی حال حاضر به رقم مثبت سوق داد.
این کارشناس در پاسخ به سوالی در ارتباط با علت ضعف در یافتن بازارهای صادراتی هدف (بازاریابی) به رغم آزادسازی کامل صادرات فولاد در سال جاری خاطر نشان کرد: از آنجا که در طول سال‌های گذشته موانع و محدودیت‌های فراوانی برای صادرات وضع شده بود، تولیدکننده‌ها دچار ضعف و سستی در برنامه‌ریزی برای صادرات شده‌اند، اما یک اصل در دنیا وجود دارد به این مضمون که باید بازاریابی را قبل از تولید انجام داد، بنابراین لازم است تا این رویکرد و نگاه را در صنعت فولاد کشورمان نیز داشته باشیم.
به این ترتیب که اگر تولیدکننده‌های ما بنا به برنامه‌ریزی‌های خود می‌دانند مثلا 5 سال آینده به خودکفایی در تولید فولاد می‌رسند از هم‌اکنون برای بهبود کیفیت، استاندارد و بازاریابی مقاصد هدف برنامه‌ریزی کنند. وی تصریح کرد: قیمت تمام شده تولید در کنار بحث کیفیت نیز یک فاکتور اثرگذار بر افزایش صادرات فولاد است، بنابراین کارخانه‌ها باید سعی کنند هزینه‌های سربار را تا حد ممکن کاهش دهند تا در جهان حرفی برای گفتن داشته باشند. این کارشناس آگاه با اشاره به اینکه وضع عوارض بر صادرات و تعرفه بر واردات کالاها و خدمات از جمله فولاد از جمله موانع عضویت در سازمان تجارت جهانی (WTO) هستند، ادامه داد: باید واقعیت‌ها را پیرامون فضای کسب و کار کشورمان بپذیریم، هم‌اکنون در رنکینگ جهانی بهترین رتبه‌ای که در این زمینه عاید کشورمان شده 142 است. تحت این شرایط نمی‌توان حمایت‌هایی همچون وضع تعرفه‌های وارداتی یا عوارض‌های صادراتی را بدون پیش‌شرط‌های آن که مقررات زدایی و صفر کردن تحریم‌ها در یک بازه زمانی مشخص است کنار گذاشت؛ چرا که اینگونه حتی از این رتبه‌ای نیز که داریم به عقب‌تر رانده می‌شویم. وی گفت: باید از شعار دادن پرهیز کرد و ابتدا فضای لازم را برای رقابت‌پذیری کارخانه‌های داخل فراهم ساخت، سپس به سمت کاهش تعرفه‌ها و عوارض حرکت کرد تا زیرساخت‌های لازم برای عضویت در WTO حاصل شود. این کارشناس آگاه در ارتباط با وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن نیز گفت: در شرایطی که بسیاری از تولید و صادرکنندگان سنگ‌آهن به خام فروشی عادت کرده‌اند، وضع عوارض بهترین راهکاری است که می‌توان اتخاذ کرد. وی در نهایت خاطرنشان کرد: البته باید یک طرح جامع، کلی و در واقع یک نقشه راه مناسب برای صنعت فولاد کشور وجود داشته باشد تا زیرساخت‌های لازم برای ایجاد ارزش افزوده روی سنگ آهن صورت گیرد، سپس اگر باز هم خام‌فروشی صورت گرفت با عوارض مناسب از تداوم آن جلوگیری کرد.
***
علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره‌های 87762430 و 32 یا وب‌سایت http://events.den.ir تماس حاصل فرمایند.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
عوارض صادرات كنسانتره سنگ‌آهن سالانه پنج درصد كاهش می‌یابد

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772520
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت از قطعی شدن اخذ عوارض صادرات سنگ‌آهن از سال آینده خبر داد و گفت: میزان عوارض تعیین شده از صادرات سنگ‌‌آهن خام ( كلوخه و دانه بندی) برای سال 92 به میزان 10 درصد تعیین شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، محمدجعفر سرقینی روز سه‌شنبه در حاشیه دومین همایش و نمایشگاه فرصت‌های سرمایه گذاری در معدن و صنایع معدنی به خبرنگار ما گفت: عوارض صادرات سنگ‌‌آهن در یك برنامه سه ساله به 20 درصد افزایش می‌یابد و در مدت یادشده، میزان عوارض صادرات كنسانتره به‌تدریج هر سال پنج درصد كاهش می‌یابد و در 15 درصد متوقف می‌شود.
وی تصریح كرد: دریافت عوارض از صادرات سنگ‌‌آهن به صورت پلكانی است تا سنگ‌‌آهنی‌ها بتوانند خودشان در این ماده معدنی ارزش افزوده ایجاد كنند و خودشان از منافع آن بهره‌مند شوند كه این یك كار منطقی است.
سرقینی ادامه داد: به محض تصویب برنامه دریافت عوارض از صادرات سنگ‌‌آهن، از طریق رسانه‌ها اطلاع رسانی خواهد شد كه پیش بینی می‌شود این امر تا یك ماه آینده به صورت قطعی اعلام شود. وی در باره تاثیر تصمیم یاد‌شده اظهار کرد: اینكه گفته می‌شود خط تولید واحدهای كوچك سنگ‌‌آهن با اتخاذ این تصمیم متوقف می‌شود، صحت ندارد. سرقینی اظهار امیدواری كرد كه این تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت هیچ خللی در صادرات سنگ‌‌آهن ایجاد نكند.
وی افزود: بعد از تصمیم‌گیری نهایی در زمینه وضع عوارض صادرات سنگ‌‌آهن، جلسه‌ای نیز با سنگ‌‌آهنی‌ها خواهیم داشت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تکرار موج کاهشی قیمت آهن‌آلات[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772521
گروه بنگاه‌ها- تشدید رکود در بازار آهن باعث شد تا این بار تاجران بازار اقدام به کاهش قیمت کنند. در این بین آنها که به‌واسطه حجم مبادلات و میزان موجودی انبار‌ها در روند قیمت‌ها تاثیر‌گذاری بیشتری دارند با نرخ‌شکنی سعی در جذب مشتری دارند که به نظر می‌رسد این اقدام با آگاهی نسبت به تداوم روند کاهشی و برای ممانعت از زیان‌های بیشتر بوده است. با توجه به اقدامی که دیروز صورت گرفت به نظر می‌رسد در هفته آینده بازار کاهش بیشتری را در قیمت آهن‌آلات تجربه کند. در همین حال تولیدکنندگان به‌دنبال راهکارهایی برای حفظ فعالیت در شرایط سخت کنونی بوده و در انتظار بسته‌های حمایتی دولت از تولید‌کنندگان نیز هستند.








 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس خبر داد

خرید و فروش نهاده‌های کشاورزی از طریق بورس کالا تا سال 94

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772523
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با اشاره به اینکه عدم اجرای تبصره 4 ماده 6قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مبنی بر خرید و فروش محصولات و نهاده‌های کشاورزی به معنای تخلف نیست، گفت: در شرایطی که دولت برای قیمت‌گذاری مداخله می‌کند و نسبت به خرید محصولات کشاورزی اقدام می‌کند طبیعتا خرید و فروش محصولات کشاورزی از طریق بورس امکان‌پذیر نیست.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران، عباس رجائی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری خانه ملت درباره عدم اجرای تبصره 4 ماده 6 قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مبنی بر اینکه خرید و فروش نهاده‌ها و محصولات تولیدی در صورتی که از اقلام قابل معامله در بورس باشد باید از طریق شرکت بورس کالا انجام شود، تصریح کرد: بورس کالا برای تعیین قیمت برای کالاهای راهبردی است و در حال حاضر به دلیل اینکه دولت مداخله‌هایی در خرید تضمینی انجام می‌دهد طبیعتا بورس کالا معنا ندارد.
نماینده مردم اراک و کمیجان در مجلس شورای اسلامی افزود: خرید و فروش نهاده‌ها و محصولات تولیدی از طریق بورس کالا زمانی معنا دارد که آزاد سازی قیمت‌ها صورت گیرد و محصولات و نهاده‌های کشاورزی مانند بسیاری از کالاها در بورس کالا کشف قیمت شوند.
وی در توضیح مطلب فوق ادامه داد: اما در شرایطی که دولت برای قیمت گذاری گندم مداخله می‌کند و نسبت به خرید تضمینی گندم اقدام می‌کند، طبیعتا خرید و فروش محصولات کشاورزی از طریق بورس امکان پذیر نیست.
این نماینده مردم در مجلس نهم افزود: البته خرید و فروش برخی کالاهای کشاورزی مانند ذرت تا حدودی از طریق بورس صورت می‌گیرد، اما ساختار این موضوع باید تقویت شود و عدم اجرای تبصره 4 ماده 6قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مبنی بر خرید و فروش محصولات و نهاده‌های کشاورزی به معنای تخلف نیست اما این موضوع در دستور کار است تا خرید و فروش این محصولات نیز از طریق بورس انجام شود.
رجائی ادامه داد: به دلیل اینکه خرید و فروش محصولات کشاورزی به لحاظ ساختار کشاورزی خرد کشور شرایط خاصی دارد طبیعتا تولیدکنندگان کالاهای خرد کشاورزی نمی توانند در بازار بورس وارد شوند و این بستگی به تشکیل ساختارهای بزرگ در بخش کشاورزی دارد تا شرایط خرید و فروش نهاده‌های کشاورزی در بورس فراهم شود.
وی در پاسخ به این سوال که قانونی برای خرید و فروش نهاده‌ها و محصولات تولیدی در مجلس تصویب شده، اما شرایط اجرای آن فراهم نیست؛ در این شرایط لزوم تصویب اینگونه قوانین چیست؟ گفت: این یک قانون دائمی در حوزه کشاورزی است و باید در جهت فراهم شدن زیرساخت‌های آن حرکت کنیم و در واقع باید گفت تصویب این قانون برای آینده بخش کشاورزی پیش بینی شده است.
رجائی درباره زمان اجرای خرید و فروش نهاده‌های کشاورزی از طریق بورس تصریح کرد: در این راستا بورس کالا نیز باید در حوزه کشاورزی فعال‌تر شود، ضمن اینکه شرکت‌های بازرگانی و دولتی نیز باید در این جهت فعال‌تر شوند.
ريیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه نمی‌توان زمان دقیقی برای اجرای این تبصره اعلام کرد، گفت: شرایط و زیرساخت‌های لازم برای خرید و فروش محصولات کشاورزی از طریق بورس احتمالا تا پایان برنامه پنجم توسعه فراهم می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772524
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نگاهی به مدل توسعه صنعت فولاد در کره‌جنوبی

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772677

سید‌محمد‌رضا دانشگر*
بخش دوم
در بخش اول از این گزارش به استراتژی‌های کره‌جنوبی برای توسعه مداوم و سریع صنعت فولاد و از سوی دیگر ترسیم چهره بزرگ‌ترین کارخانه فولادسازی این کشور پرداخته شد. حال در بخش دوم از این گزارش استراتژی دو کارخانه دیگر فولادی کره‌جنوبی بررسی می‌شود.
شرکت هیوندایی استیل: دومین غول فولاد کره جنوبی و شانزدهمین کارخانه فولاد دنیا
شرکت هیوندایی استیل به لحاظ قدمت از شرکت پوسکو سابقه بیشتری دارد. این شرکت در سال 1953 به عنوان اولین کارخانه دولتی فولاد کره جنوبی کار خود را با نورد میلگرد و تحت نام «شرکت صنایع سنگین کره» آغاز كرد و در ادامه روند رو به رشد آرامی را پشت سر گذاشت، اما توسعه پرشتاب شرکت از سال 1978 و ادغام آن با گروه هیوندایی آغاز شد.
از آنجا که صنعت شماره یک فولاد کره جنوبی یعنی پوسکو فاصله زیادی با سایر رقبا پیدا کرده و جایگاهی دست‌نیافتنی به لحاظ حجم و تنوع محصولات به‌دست آورده بود، استراتژی هیوندایی استیل در بازار فولاد، رویکرد رشد مبتنی بر ادغام و تملک واحد‌های کوچک‌تر فولادی، بهسازی این واحدها و الحاق به مجموعه هیوندایی جهت تولید محصولات تخصصی مورد نیاز گروه صنایع هیوندایی بوده است و با این رویکرد شرکت‌های فولادی متعددی مانند I،Incheon Steel kangwon، شرکت Sammi Steel، Hanbo Iran and Steel و چند شرکت دیگر را تملک و به مجموعه خود اضافه كرد.
در حال حاضر مجموعه Hyundai Steel با تولید 17 میلیون تن فولاد خام و محصولات فولادی، دومین فولادساز بزرگ کره جنوبی بوده و تولید آن به تنهایی به اندازه کل تولید کشور فرانسه و بیشتر از تولید فولاد کشور ایران یا اسپانیا است.
هیوندایی استیل: تمرکز بر تولید محصولات دارای ارزش بالاتر
گروه صنایع هیوندایی در کره جنوبی بزرگ‌ترین کشتی‌ساز دنیا و یکی از بزرگ‌ترین خودروسازهای كره جنوبي است، بنابراين دیگر استراتژی مهم هیوندایی استیل تامین فولاد كارخانه‌هاي این گروه صنعتی و تولید فولادهای کیفی و با ارزش افزوده بالا به‌خصوص انواع ورق و فولاد مورد استفاده در صنایع خودرو و کشتی‌سازی است.
بین واحد تحقیق و توسعه هیوندایی موتورز و هیوندایی استیل همواره ارتباط گسترده و تنگاتنگی برقرار است که منجر به تولید تخصصی انواع ورق‌های خودرو پلیت‌های عریض کشتی‌سازی، تیر آهن H و همچنین سایر فولادهای خاص از جمله ریل ترن‌های مافوق سریع شده که از تکنولوژی پیچیده‌ای برخوردار است. این دستاوردها باعث قرار گرفتن این شرکت در سطحی بالاتر از سایر فولادسازان آسیایی به لحاظ دانش فنی و همچنین قیمت محصولات تولیدی شده است.
هیوندایی استیل که بزرگ‌ترین فولادساز به روش کوره قوس در کره جنوبی و دومین کارخانه با این ویژگی در دنیاست از سال 2010 و در پاسخ به تقاضای فزآینده صنعت خودرو کره جنوبی که عمده آن در دست گروه هیوندایی- کیا است، تولید به روش کوره بلند را نیز آغاز کرد و در سه سال گذشته دو کوره بلند خود را به بهره‌برداری رساند. با تکمیل طرح‌های توسعه شامل کوره بلند شماره 3، ظرفیت تولید این مجموعه تا پایان سال 2013 از 17 به 24 میلیون تن خواهد رسید.
شرکت Dongkuk Steel: توسعه پایدار- بهره‌وری بالا
شرکت فولاد دونگ کوک، کوچک‌ترین عضو خانواده فولاد سازان اصلی کره‌جنوبی که نسبت به دو فولاد‌ساز قبلی ناشناخته‌تر است، در سال 1954 آغاز به‌کار کرد و در دهه 60 میلادی اولین مجموعه بزرگ صنعتی بود که به بخش خصوصی واگذار شد و در دهه 80 میلادی سهام آن در بورس عرضه شد. این شرکت سال گذشته 2/7 میلیون تن فولاد تولید کرد (حدود 5/1 میلیون تن بیشتر از تولید شرکت فولاد مبارکه) و طرح‌های توسعه در دست ساخت این شرکت ظرفیت تولید آن را تا سال 2015 به 10 میلیون تن خواهد رساند. عمده محصولات این شرکت را ورق‌های ضخامت بالا و مقاطع گرد تشکیل می‌دهند.
استراتژی این فولاد‌ساز طی دهه‌های گذشته مبتنی بر شعار «توسعه پایدار و بدون شتاب، در فرصت‌های مناسب» بوده و ماحصل آن رشد آرام و پایدار شرکت در طول بیش از پنجاه سال فعالیت بوده است.
نکته جالب در مورد Dongkuk steel مدیریت منابع انسانی این شرکت است که همواره به داشتن نیروی انسانی با دانش و راندمان بالا افتخار می‌کند. متوسط سابقه کار پرسنل در این شرکت 14 سال بوده و 98 درصد پرسنل دارای قرارداد دائم هستند.
تعداد کل پرسنل این فولاد‌ساز در پایان سال 2012 و با 2/7 میلیون تن محصول نهایی 1833 نفر بوده است که به لحاظ راندمان نیروی انسانی یکی از برترین واحدهای تولید فولاد در جهان است. یادآوری می‌شود بهره‌وری متوسط نیروی انسانی در صنعت فولاد دنیا 1000 تن به ازاي هر نفر یا به عبارتی یک میلیون تن به ازاي هر 1000 نفر است. این عدد در سال 2012 برای شرکت Dongkuk معادل 9/3 میلیون تن به‌ازای هر 1000 نفر، یعنی حدود چهار برابر راندمان متوسط
جهانی است.
عدد فوق در حال حاضر برای فولاد‌سازان بزرگ کشورمان با توجه به تناژ تولید و تعداد کارکنان این واحدهای صنعتی بین 3/0 تا 5/0 میلیون تن به‌ازای هر 1000 نفر است.
سرممیز شرکت TUV NORD و کارشناس صنعت فولاد (mdaneshgar@tuvnordiran.com)
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
معاون وزیر صنعت وتجارت خطاب به معدنکاران:

[h=1]تعیین عوارض بر صادرات سنگ‌آهن قطعی است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772681

گروه بنگاه‌ها – آزاده حسینی: روز سه شنبه پس از حضور معاون وزیر صنعت و معدن در نخستین روزهمایش و نمایشگاه فرصت‌های سرمایه‌گذاری معادن و صنایع معدنی، معدنکاران خواستار دیدار اختصاصی وی از غرفه‌های آنها در نمایشگاه تعیین تکلیف در خصوص عوارض سنگ‌آهن شدند و متقاضی آن بودند تا دلایل معدنکاران و صادرکنندگان سنگ‌آهن نیز شنیده شده و سپس عوارض وضع شود.

دیروز معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت به وعده خود عمل کرده و در نمایشگاه حضور یافت، اما بر تعیین عوارض سنگ‌آهن تاکید کرد و گفت: اصرار نکنید، وضع عوارض روی صادرات سنگ‌آهن قطعی است. وی در ادامه از سیاست‌های حمایتی دولت از معادن کوچک نیز خبر داد و اظهار کرد: دولت سیاست‌های خاصی را برای معادن کوچک سنگ‌آهن به کار خواهد برد.
جعفر سرقینی در جمع فعالان صنعت سنگ‌آهن عنوان کرد: دولت در اجرای سیاست‌های خود در بخش معادن، معادن کوچک و بزرگ را از هم تفکیک خواهد کرد.
وی در واکنش به اعتراض معدنکاران بخش خصوصی نسبت به اعمال عوارض صادرات سنگ‌آهن از ابتدای سال آینده گفت: دولت تمام معادن را به یک چشم نمی‌بیند و در راستای حمایت از معادن کوچک سیاست‌های مجزایی را پیاده خواهد کرد.
اعضای انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن نیز مطرح کردند که اشتغال در معادن کوچک باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا با وضع عوارض صادرات بر سنگ‌آهن فعالیت آنها از توجیه اقتصادی می‌افتد و این به معنی احتمال تعطیلی و تعدیل نیرو در معادن کوچک است.
به گفته سرقینی قرار است از ابتدای سال 1393 عوارض 10 درصدی از صادرکنندگان سنگ‌آهن اخذ شود و این روند طی سه سال به 20 درصد افزایش یابد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
دومین واحد فولادی از مجموعه واحدهای 7 گانه گشایش اعتبارشد

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772682
خط اعتباری طرح فولاد قائنات دومین طرح از مجموعه هفت طرح فولاد استانی گشایش یافت و انتظار می رود عملیات اجرایی این طرح به زودی با سرعت بیشتری ادامه یابد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، مهدی كرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو با اعلام این خبر گفت: با همكاری خوب بانك صنعت و معدن از محل اعتبار شركت MCC چین ال.سی طرح فولادی قائنات گشایش یافت.
دكتر مهدی كرباسیان افزود: این طرح با ظرفیت 800 هزار تن در منطقه قائنات در دست اجراست كه قابلیت افزایش ظرفیت تولید تا یك میلیون تن را هم دارد.
ماه گذشته نیز ال.سی طرح فولاد سپیددشت شهركرد گشایش یافت و به این ترتیب این دومین طرح فولاد استانی است كه در دو ماه اخیر گشایش اعتبار شده است.
كرباسیان افزود: پیگیری و مذاكرات نهایی برای پنج طرح دیگر فولاد استانی نیز ادامه دارد.
طرح‌های فولاد استانی هر كدام 800 هزار تن ظرفیت دارند كه قابل افزایش تا یك میلیون تن است. با بهره‌برداری از این طرح‌ها هفت هزار شغل مستقیم و 35 هزار شغل غیرمستقیم ایجاد می‌شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اولین عرضه شمش روی شرکت سازند روی زنجان در بورس کالای ایران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772684
روز سه‌شنبه 20 آذر ماه، شرکت سازند روی زنجان برای اولین بار نسبت به عرضه شمش روی 99/99 درصدی تولیدی خود به میزان 100 تن و به قیمت پایه 65 هزار ریال در بورس کالای ایران اقدام کرد. به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل شرکت بورس کالای ایران، درخواست پذیرش شمش روی شرکت سازند روی زنجان در آذر ماه به بورس کالای ایران ارائه و در نود و چهارمین جلسه کمیته عرضه، پذیرش آن مورد تصویب قرار گرفت.

این تولید‌کننده روی متعهد شده است شرایط عرضه را به‌گونه‌ای فراهم کند که به طور متناوب یکبار در ماه عرضه در بورس داشته باشد ضمن آنکه این شرکت همچنین متعهد به عرضه 75 درصد از کل تولید سالانه خود در بورس کالای ایران است.
براساس این گزارش، شرکت سازند روی زنجان با هدف تولید شمش روی در اواخر سال 82 شروع به کار کرده و در حال حاضر این کارخانه با توجه به دارا بودن تجهیزات آزمایشگاهی و کنترل کیفی خط تولید و انجام تحقیقات تخصصی قادر به تولید اسمی 7500 تن شمش روی است. این شرکت همچنین موفق به دريافت علامت استاندارد تشويقي 3×z و2×z در توليد شمش روي و سيستم مديريت كيفيت 9001:2008 ISO شده است.
روش تولید شمش روی از طریق هیدرومتالوژی بوده و از عمده صنایع مصرف‌کننده شمش تولید کارخانه سازنده روی زنجان می‌توان به صنایع فولاد، لاستیک‌سازی، صنایع کاشی‌سازی، صنایع گالوانیزاسیون و… اشاره کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نشانه‌های صعود در بازار پتروشیمی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772686
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: مبادلات رينگ پتروشيمی در آخرین عرضه از هفته معاملاتی با رقابت به کار خود پايان داد. البته این در حالی است که در بازار غیر‌رسمی پتروشیمی‌ها نیز افزایش حجم تقاضا برای خرید شدت گرفته و بازار این محصولات به صف خرید تبدیل شده است، چرا‌که فعالان بازار معتقدند با تصویب لايحه بودجه با ارز 2600 تومان و تعیین نرخ خوراک گاز روی 14 سنت قیمت‌ محصولات پتروشیمی با روند صعودی مواجه خواهد شد. از طرفی هم با نزدیک شدن به ماه ژانویه این احتمال وجود دارد که این محصولات با رشد نرخ در بازارهای جهانی رو‌به‌رو شوند به همین دلیل معامله‌گران با اطمینان از افزایش قیمت‌ها به خرید روی آورده‌اند.
همچنین کاهش مداوم عرضه اين محصولات باعث شده هر هفته نسبت به هفته قبل از آن مقدار کمتری از عرضه‌ها به دست مشتریان برسد و بازار تشنه‌تر شود. عوامل متعددی از جمله قیمت‌ها یا نهایی نشدن معامله در زمان انجام معاملات باعث شده است بخش کمتری از کالای عرضه شده به دست مشتری برسد. بنابراین خود این موضوع نیز می‌تواند عامل افزایش قیمت‌ها و انتقال معاملات به بازارهای غیربورسی باشد، کما‌اینکه به گفته یکی از فعالان بازار محصولات پتروشیمی، حرکت خریداران در بازار این محصولات به حدی است که قیمت‌ها در بازار هر روز روند فزاینده‌ای را تجربه می‌کنند.
البته نا‌ گفته نماند که انتظار تجار نیز برای آزاد‌سازی واردات می‌تواند نقش مهمی در افزایش قیمت‌ها داشته باشد، بر همین اساس در حال حاضر تمام عوامل دست در دست هم داده‌اند تا بازار این محصولات را به صعود قیمت‌ها سوق دهند. به گفته فعالان بازار بهتر است مسوولان در این مدت سیاست‌هایی اتخاذ کنند تا بتوانند بازار را در این دوره بحرانی کنترل و هدایت کنند همچنین بهتر است تولید‌کنندگان با عرضه‌های بیشتر از هیجانات بازار بکاهند. به این ترتیب روز گذشته تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، شاهد عرضه حدود 107 هزار تن انواع مواد شیمیایی، گاز، قیر، وکیوم باتوم و سلاپس واکس بود. همچنین مهم‌ترین عرضه‌کنندگان مواد شیمیایی در این روز مجتمع‌های پتروشیمی ارومیه، اروند، آبادان، برزویه، بندرامام، بوعلی سینا، بیستون، پارس، تندگویان، خراسان، رازی، شازند، شیراز، کارون، کرمانشاه و شرکت‌های سرمایه‌گذاری شیمیایی ایران و فرساشیمی بودند.
از جمله محصولات شیمیایی عرضه شده در این روز می‌توان به ارتوزایلین، استایرن منومر، اسید ترفتالیک، اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، اسید نیتریک، الکیل بنزن خطی، اوره صنعتی، ایزوبوتانول، آب ژاول، آروماتیک سنگین، بنزن، پارازایلین، تری اتانول آمین،
جوش‌شیرین، دی اتانول آمین، دی اتیل هگزانول، DEG، سود کاستیک، کربنات سدیم، ایزوبوتانول، کریستال ملامین، منومر وینیل استات، گوگرد ، MEG و منو اتانول آمین اشاره کرد. در این میان الکیل بنزن خطی، تولید شرکت سرمایه‌گذاری صنایع شیمیايی ایران با نرخ پایه ۴ هزار و 410 تومان و حجم یک هزار و 500 تن عرضه شد که با سقف قیمت یعنی 4 هزار و 445 تومان توسط معامله‌گران خریداری شد. همچنین ارتوزایلین پتروشیمی برزویه نیز با قیمت پایه 3 هزار و 242 تومان در هر کیلو توسط تولید‌کننده پیشنهاد شد که با ایجاد رقابت با قیمت 3 هزار و 404 تومان به فروش رسید. از طرفی نیز دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند با 880 تن عرضه با تعیین سقف قیمت معامله شد و با قیمت پایانی 3 هزار و 397 تومان در هر کیلو به فروش رسید.همچنین منومر وینیل استات پتروشیمی شازند و جوش شیرین پتروشیمی شیراز هم با ایجاد رقابت بین معامله‌گران با رشد قیمت مواجه شد.

با این حال بیشتر معامله‌گران در بازار آزاد پتروشیمی کم و بیش در حالت انتظار قرار دارند و ضعف مبادلات نیز نشان می‌دهد که رغبت زیادی به فروش وجود ندارد. این در حالی است که همچنان گرید‌های مختلف پی وی سی همچنان با ثبات قیمت‌ها روبه رو است و به جز تعدادی از کالاها که در فصل مصرف آنها قرار داریم یا محصولاتی که در بازار نقدی و بورس کالا اختلاف قیمت وجود دارد، بازار با سردی خرید و فروش همراه است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]شرایط مفید بودن بورس کشاورزی از دید کارشناسی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772687
یک کارشناس کشاورزی، تشکیل بورس کشاورزی جدا از بورس کالا را مشروط به حمایت دولت از تولیدکنندگان، مفید ارزیابی کرد. احمد نیک‌فر در گفت‌وگو با «ایسنا» اظهار کرد: محصولات کشاورزی به غذا و خوراک مردم مربوط می‌شود و دولت‌ها نمی‌توانند از آن صرف‌نظر کنند؛
بنابراین یک بورس مجزا از کالا باید برای محصولات کشاورزی ایجاد شود البته دولت نباید توقع داشته باشد که بورس کشاورزی با مزایا و سود تولیدات صنعتی برابری کند بلکه نگاه دولت به این بورس باید با رویکرد حمایت از تولیدکننده داخلی باشد. وی شفافیت و کنترل قیمت را از جمله فواید بورس دانست و گفت: از دیگر مزایای بورس، ارائه محصولات با کیفیت است و این مساله به بالا رفتن ارزش افزوده محصولات کمک می‌کند. نماینده مردم اقلید در مجلس هفتم خاطرنشان کرد: در دورانی که بنده همزمان با اواخر دولت خاتمی، نماینده‌ مجلس بودم عده‌ای از کارشناسان اقتصادی بیان کردند که عرضه محصولات کشاورزی از طریق بورس می‌تواند فوایدی برای تولیدکننده داشته باشد. نیک‌فر افزود: این طرح مدت کوتاهی اجرا شد اما بعد مشاهده شد که سود اصلی بورس کالا به جیب واسطه‌ها می‌رود و کشاورزان بی‌نصیب می‌مانند زیرا تولیدکنندگان ما غالبا در بورس نقشی ندارند. کشاورزان محصولات خود را با قیمت ارزان پیش‌فروش می‌کردند و کسانی که محصولات را می خریدند آن را وارد بورس می‌کردند و سود می‌بردند. این کارشناس کشاورزی با تاکید بر فواید بورس کشاورزی گفت: بورس کشاورزی خوب است به شرطی که محصولات از طریق اتحادیه‌ها وارد بورس شوند و سود آن بین سهامداران که همان تولیدکنندگان هستند توزیع شود. کشاورزان به صورت خرده مالک نمی‌توانند وارد چرخه فرآوری شوند، بنابراین تعاونی‌های روستایی می‌توانند صنایع تبدیلی را ایجاد و محصولات را به صورت کلان وارد بورس کنند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار مقاطع ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۷ کد خبر: DEN-772721
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
افت شدید اختلاف قیمت بین سررسیدهای آتی با نقدی نشان داد

[h=1]هیچ انتظاری برای افزایش قیمت سکه وجود ندارد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۹۱ کد خبر: DEN-773581
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: امروز روز مهمی برای سرمایه‌گذاران طلا در بازارهای بین‌المللی است. قرار است آخرین نشست ماهانه فدرال رزرو آمریکا در سال 2013 برگزار شود. آنچه مسلم است در این نشست دو روزه پیرامون تداوم، ادامه یا کاهش میزان خرید اوراق قرضه و مساله محرک پولی بانک مرکزی آمریکا - که از زمان بحران سال 2008 آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است - صحبت خواهد شد اما از سوی اغلب تحلیلگران اقتصادی، انتظاری مبنی بر اینکه تصمیم مشخصی برای توقف این سیاست در این آخرین نشست اتخاذ شود، وجود ندارد و پیش‌‌بینی می‌شود تکلیف این مساله پس از روی کار آمدن خانم یلن به عنوان رییس بعدی بانک مرکزی آمریکا روشن شود.

با این وجود پس از اتمام تعطیلات پایان هفته میلادی، روز گذشته در آغاز به کار مجدد بازارهای جهانی، از قیمت طلا کاسته شد، چراکه همچنان این گمان که طلا تحت فشار احتمال کاهش محرک‌های اقتصادی قرار دارد، بین معامله‌گران این بازار وجود دارد. در چنین شرایطی برخی پیش بینی‌ها حاکی است که در ساعات نزدیک به زمان برگزاری نشست فدرال رزرو، بازار طلا با نوسانات بیشتری در جهت افزایش و کاهش قیمت مواجه شود تا در نهایت پس از اعلام نتیجه نهایی، طلا بتواند مسیر خود را برای روزهای پنج‌شنبه و جمعه آینده پیدا کند. به هر ترتیب بهای اونس طلا در واکنش به این نشست، حساس و آسیب‌پذیر خواهد بود.
به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی، علت افت قیمت طلا در ماه‌های اخیر کاهش تقاضا بوده است. این گروه بر این باورند که سرمایه‌گذاران بین‌المللی منتظر تثبیت قیمت جهانی طلا هستند. مساله دیگری که به شدت موجب نگرانی بازار جهانی طلا شده این است که ادامه روند نزولی قیمت طلا می‌تواند بسیاری از پروژه‌های معدنی را متوقف کند و این مساله موجب کاهش شدید تولید طلا خواهد شد.
دیروز تا میانه معاملات طلا در بازار نیویورک - ساعت 30/16 به وقت تهران - طلا کاهش 11 دلاری را - در بیشترین میزان ریزش - تجربه کرد و به 1228 دلار رسید. به همین ترتیب در بازار تهران نیز روز دوشنبه از بهای سکه‌های نقدی کاسته شد؛ به تبع آن، سکه‌های بازار قراردادهای آتی هم دیروز کاهش قیمت گرفتند. این ریزش‌ها برای سررسیدهای آتی در شروع کار، کمتر از یک درصد بود اما به تدریج بر شدت آن افزوده شد، به طوری که در ميانه معاملات سررسیدهای دورتر این بازار بیش از یک درصد (حدود 10 هزار تومان) ریختند.
قیمت دلار هم روز دوشنبه کاهش داشت. بهای این ارز در آغاز هفته جاری با افزایش رو‌به‌رو شد و به 2955 تومان هم رسید اما مجددا در مسیر کاهشی قدم برداشت. برخی کارشناسان بازار طلا در مورد تغییرات قیمتی برای سکه تا پایان سال بر این باورند که قیمت طلا در بازار داخل تحت تاثیر نوسانات جهانی خواهد بود اما بهای این فلز دچار نوسانات التهابی نخواهد شد. در همین خصوص رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر بر این باور است که با توجه به اینکه روزهای پایانی سال میلادی است و معمولا در چنین زمانی نوسانات قیمت طلا در بازارهای جهانی رخ می‌دهد و همین نوسانات به بازار داخل هم منتقل می‌شود، طبیعی است که قیمت‌ها در بازار داخل دچار نوسان شود، اما نوسانات به صورت التهابی و شوک نخواهد بود.
روز یکشنبه با پایان یافتن دادوستدهای بازار نقدی سکه، بهای تمام سکه طرح جدید با کاهش چهار هزار تومانی نسبت به روز قبل از آن به 876 هزار تومان رسید. روز گذشته زمانی که بازار قراردادهای آتی بورس کالا آغاز به کار کرد، سررسیدهای آذر و دی زیر قیمت نقدی روز یکشنبه باز شدند و سکه بهمن هم براي ساعاتي تنها 7000 تومان از بهای نقدی بالاتر بود. این مساله نشان می‌داد که حداقل برای دو ماه آینده، هیچ انتظار افزایش قیمتی وجود ندارد. این امر بیش از پیش اشتیاق معامله‌گران را برای حضور در این بازار کاهش می‌دهد.
وجود این اختلافات اندک قیمتی بین سررسیدهای آتی سکه و بین سررسیدهای نزدیک این بازار با سکه نقدی، موجب شده تا در کنار رکود خرید و فروش سکه در بازار آزاد، شاهد تداوم افت شدید معاملات در بازار آتی هم باشیم. چراکه انگیزه‌ای برای دادوستد در این بازار - که در بسیاری از موارد حضور آربیتراژورها و نوسان‌گیران موجب رونق آن می‌شود – باقی نمانده است.
از سوی دیگر هرچند برخی رسانه‌ها طی چند روز گذشته تلاش کردند مساله توافق ژنو را – در پی تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران – شکست خورده جلوه دهند، اما آنچه که مقامات بلندپایه دیپلماتیک کشورمان اعلام کردند موجب شد تا این جو نگرانی و بدبینی تا حدی بهبود یابد. از جمله این اظهارنظرها، صحبت‌های وزیر امور خارجه کشورمان بود مبنی بر اینکه ایران 100 درصد خود را متعهد به رسیدن به یک توافق نهایی می‎داند. ظریف همچنین اعلام کرد که ایران پس از این موفقیت در پذیرش حق غنی‌سازی خود از سوی غرب، مصمم به تداوم مذاکرات است. به این ترتیب گمانه‌زنی‌ها از نقض توافق مهم ژنو در حاشیه قرار گرفته است و تاثیری هم بر روند بازارها ندارد. نمودار حجم قراردادهای معامله شده سررسیدهای جاری سکه آتی نشان می‌دهد که بر حجم معاملات در هفته منتهي به 25 آذر به نسبت هفته منتهي به 30 آبان، کمی افزوده شده است. البته از 20 آبان تا دیروز (به مدت یک هفته) طبق روال معمول، این بازار شاهد پنج سررسید بود؛ به این ترتیب حجم قراردادهای سکه اردیبهشت نیز در افزایش حجم قراردادهای معامله شده موثر بوده است.
از امروز اما دیگر شاهد حضور سررسید آذر در بازار آتی سکه نخواهیم بود و طبق اطلاعیه اخیر شرکت بورس کالای ایران ﻓﺮآﻳﻨﺪ ﺗﺤﻮﻳﻞ در ﻗﺮارداد آتی ﺳﻜﻪ آذر ﻣﺎه 92 در روزﻫﺎی 26 و 27 آذر 1392 ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺿﻮاﺑﻂ ﭘﻴﻮﺳﺖ در سایت این شرکت اﻧﺠﺎم ﺧﻮاﻫﺪ شد. ﻟﺬا ﻛﻠﻴـﻪ ﻣﺸـﺘﺮﻳﺎن ﻓﺮوﺷﻨﺪه و ﺧﺮﻳﺪار دارای ﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ﺗﻌﻬﺪی ﺑﺎز ﻣﻮﻇﻔﻨﺪ ﺑﺮ اﺳﺎس ﺿﻮاﺑﻂ اﻋﻼم ﺷﺪه ﺟﻬﺖ ﺗﺤﻮﻳﻞ ﺳﻜﻪ ﺧﻮد از طریق شعب منتخب بانک سامان اﻗﺪام کنند.




 

Similar threads

بالا