بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
ضرورت تفاهم و اتحاد تشکل‌های مرتبط به منظور

[h=1]ایجاد شورای آهن و فولاد کشور[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۰۶ بازدید: 93 بار کد خبر: DEN-777532
مهرداد اکبریان*
مدتی است که موضوع ایجاد عوارض صادراتی بر صادرات سنگ‌آهن با هدف ایجاد انگیزش برای تولید محصول با ارزش افزوده بالاتر، محور کاری وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته و رسانه‌ها نیز با ورود به این موضوع خواسته یا نخواسته مسوولان را در شرایط انتخاب اجباری، قرار داده‌اند در حالی که هنوز جلسات کارشناسی از سوی انجمن به عنوان تشکل صنفی و نماینده تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن با مسوولان این وزارتخانه در حال انجام است و هنوز تصمیم‌گیری قطعی در اين خصوص صورت نگرفته است. از طرفي توجه به اين نكته ضروري است كه با گذشت سه دهه از انقلاب ديگر زمان آزمون و خطا گذشته و ضرورت دارد، دیدگاه‌ها و رویکرد‌هاي توسعه در بخش دولتی و خصوصی با رعایت اصل رقابت باشد.
در حال حاضر آینده‌نگری در بخش فولاد کشور نيز توسط مسوولان همزمان در سه بخش معدن، صنعت و تجارت یک الزام است و در این بین نقش تشکل‌های مرتبط در فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری می‌تواند بسیار مفید باشد.
بر همین اساس انجمن سنگ‌آهن کشور نیز از ابتدای تاسیس در سال 1391 رویکرد تفاهم و اتحاد با تشکل‌های مرتبط را در دستور کار خود قرار داده و با برگزاری جلسات مشترك با انجمن فولاد، سعی كرد بر‌خلاف رویه‌های قبلی که تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز سرنوشت فولاد کشور فقط در دست بخش دولتی بود، با پیشنهاد شورای آهن و فولاد، الزامات توسعه در دو بخش معدن و فولاد را با دید کارشناسی و بر‌اساس اصل رقابت و توسعه و در نظر گرفتن تامین منافع صنایع بالا‌دستی و پایین‌دستی تهیه و به وزارت صنعت و معدن و تجارت ارائه كند و این موضوع را به تدريج توسعه دهد؛ چراكه سهم بخش خصوصی از مالکیت بنگاه‌های اقتصادی در حال افزایش است و ضرورت دارد تولید آهن و فولاد در کشور، همانند تجارب موفق توافق و اتحاد در کشورهای پیشرفته صنعتی از جمله ژاپن، آمریکا و چین در انسجام بخش معدن، صنعت و تجارت و نقش‌آفرینی تشکل‌های صنفی صورت بپذيرد.
در عمل اما به‌رغم تمامي تلاش‌ها، عدم تجربه در این خصوص موجب عدم رغبت به تشكيل اين شورا شد و تا اجباری صورت نپذیرد، معمولا اشخاص به کار تیمی در کشورمان تمایلی نخواهد داشت، اما الزامات بقا و توسعه و آینده‌نگری در داشتن برنامه منسجم در حلقه‌های تولید یک محصول ما را بر آن داشت تا از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، به عنوان مسوول‌ تشکل‌های صنفی درخواست كنيم تا در این خصوص نقش خود را ایفا و تامین منافع طرفین را با ایجاد تفاهم و اتحاد در چارچوب شورای صنفی آهن و فولاد برقرار كند، تجربه نقش‌آفرینی، اتحاد و تفاهم تشکل‌های آهن و فولاد در کشورهای چین و ژاپن حاکی از انسجام و نقش‌آفرینی این تشکل‌ها در تدوین:
میزان تولید، طرح‌های توسعه، تغییرات تکنولوژی، تامین تقاضا، برنامه صادرات، برنامه واردات در بخش‌های مواد اولیه، فولاد خام و محصول نهایی، برنامه‌های تشویقی یا تعرفه‌های حمایتی است که مي‌توان در کشور نیز از مدل بومي آن استفاده كرد و موجب تقویت دو بخش سنگ‌آهن و فولاد کشور شد.
در اين ميان حوزه کار شوراي آهن و فولاد کشور می‌تواند به شرح زیر باشد:
1- ارائه مشورت در تدوين، قوانین و مقررات مطابق با قوانین و سیاست‌های مرتبط ملی و ویژگی‌های اين صنعت به منظور مدیریت و همچنین ایفای نقش به عنوان مسوول‌ برنامه ساماندهي شرکت‌های آهن و فولاد از جمله: تعدیل ساختاری، توسعه بازار، پیشرفت سالم و پایدار صنعت آهن و فولاد و واردات و صادرات محصولات در نتیجه تشویق شرکت‌ها و موسسات به رقابت سالم و حمایت از حقوق قانونی و منافع عمومی صنعت آهن و فولاد.
2- انجام تحقیقات صنعتی، امور تحقیقاتی و مشارکت در برنامه‌ریزی‌های توسعه صنعتی و سیاست‌ها و قوانین مرتبط، ارائه مشاوره و پیشنهاد به دولت جهت کنترل و مدیریت کلان.
3- سازماندهی نشریات، پردازش موضوعات مختلف از جمله اطلاعات مربوط به بازارهای داخلی و خارجی آهن و فولاد، مدیریت کسب و کار، همچنین حوزه‌های اقتصادی و تکنولوژی.
4- مشارکت در ساخت و اصلاح ضوابط و مقررات تکنولوژی‌های مربوطه، حوزه‌های اقتصادی و مدیریت، اعمال فشار رو به جلو برای پیاده‌سازی این قوانین توسط شرکت‌های عضو، همچنین ارزیابی و معاینات صنعتی و از سوي ديگر همکاری با ارگان‌هاي دولتی جهت نظارت و پیگیری اصلاح و بهبود شرکت‌ها و موسسات و محصولات، به ویژه آن دسته که مطابق معیارهای کیفی موجود نیست.
5- مشارکت در صدور گواهی نامه‌های پیشرفت، بازده اقتصادی و امکان‌سنجی سرمایه‌گذاری‌های مهم، نو‌آوری و ایجاد پروژه در اين صنعت.
6- آموزش كسب و كار مربوطه، انجام مطالعات براي ارزيابي معيارهاي مربوط و آزمون‌ها، همچنين بهبود مهارت‌هاي كاركنان حرفه‌اي.
7- شركت در فعاليت‌هاي مرتبط بين‌المللي به نمايندگي از صنعت آهن و فولاد ايران، ايجاد ارتباط با سازمان‌هاي آهن و فولاد خارج از كشور و ترويج در ارتباطات بين المللي اقتصادي، تكنولوژيك و همكاري ها.
همچنین اين شورا می‌تواند شامل دپارتمان‌ها و کمیته‌های تخصصی از جمله: دپارتمان آمار و اطلاعات، دپارتمان بررسی بازار، دپارتمان علوم و حفاظت از محیط زیست، دپارتمان منابع انسانی، دپارتمان همکاری‌های بین‌الملل و دپارتمان مشاوره و خدمات و همچنین کمیته هماهنگی بازار و واردات و صادرات، کمیته اصلاحات و مدیریت، کمیته آمار و اطلاعات، کمیته استاندارد کیفیت، کمیته امور مالی و قیمت‌گذاری، کمیته حفاظت از محیط زیست و صرفه‌جویی انرژی، منابع انسانی و امنیت کار، کمیته تجهیزات متالورژی، لجستیک و کمیته سنگ‌آهن صادراتی باشد.
در همين حال انجمن سنگ‌آهن ایران نیز به عنوان نماینده صنفی تولید‌کنندگان سنگ‌آهن کشور حاضر است به دور از جنجال‌های رسانه‌ای، دغدغه‌های تامین سنگ‌آهن فولاد کشور و ضرورت‌های توسعه بخش فرآوری را همزمان با بخش دولتی (ایمیدرو) با برنامه منسجم و کارشناسی شده برطرف كند. به اين ترتيب پیشنهاد مشخص این انجمن تشکیل شورای آهن و فولاد با حضور انجمن فولاد ایران، انجمن سنگ‌آهن ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو به عنوان یک بنگاه اقتصادی توسعه‌ای) است. این شورا می‌تواند با یکی كردن دیدگاه‌ها و رویکردها و نظرات کارشناسی، برنامه منسجمی را به وزارت صنعت، معدن و تجارت و خصوصا معاونت معدنی این وزارتخانه ارائه كند تا این معاونت معظم نیز در انتخاب اجباری تعیین تعرفه صادراتی برای تامین نظرات بخش صنعت قرار نگیرند و دو بخش معدن و تجارت فدای بخش صنعت نشود، بلکه توسعه صنعت می‌تواند متوزان با توسعه بخش معدن و تجارت و تامین منافع همه بخش‌ها باشد.
*رئيس هيات مديره انجمن تولید‌کنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بی‌اعتنایی سکه‌های آتی به اخبار مهم[/h]

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: خبرهایی که روز گذشته پتانسیل نوسانی کردن بازار ارز و سکه را داشتند کم نبودند اما از میان این همه، ریزش اونس طلا در بازارهای جهانی قدرت بیشتری داشت و توانست سکه را با خود هم مسیر کند. در این روز یکی از مهم‌ترین خبرهای رسیده پیرامون افزایش تعداد موافقان تحریم علیه ایران در سنای آمریکا بود.
در سوی دیگر اما دیدارهای مقامات اروپایی به همراه وزیر اسبق خارجه این کشور با مقامات ایرانی پیرامون بهبود روابط بین دو کشور قرار داشت. جک استراو در این دیدارها از پیگیری برای لغو فوری تحریم‌ها علیه ایران سخن گفت. همچنین پس از بررسی‌های صورت گرفته در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، روز گذشته سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه از تصویب دلار 2650 تومانی در بودجه 93 خبر داد.
سومین روز از روزهای معاملاتی طلا در بازارهای بین‌المللی، با کاهش بهای این فلز آغاز شد. دیروز برای دومین روز متوالی بهای طلا در معاملات بازارهای غربی با کاهش روبه‌رو‌ شد که علت اصلی آن افزایش شاخص سهام و امیدواری‌ها نسبت به بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا عنوان می‌شود. کاهش کسری تجاری آمریکا در ماه نوامبر و رسیدن آن به پایین‌ترین رقم در چهار سال اخیر نیز تاثیر زیادی بر افت قیمت جهانی طلا در 2 روز اخیر داشته است.
طلا که با شروع به کار بازارهای جهانی در روز دوشنبه، بهای 1238 دلار را ثبت کرده بود، طی 2 روز گذشته 15 دلار از ارزش خود را از دست داد. البته روز دوشنبه بهای این فلز به 1246 دلار هم رسیده بود که در مقایسه با کمترین قیمت روز گذشته، تفاوت 23 دلاری را نشان می‌داد. این در حالی است که اغلب پیش بینی‌ها در مورد روند قیمتی هفته جاری طلا، افزایشی بود.
متاثر از این ریزش، سکه‌های بازار نقدی تهران طی دو روز گذشته از قیمت خود کاستند که البته افت بهای این سکه‌ها چندان محسوس نبود. یکی از دلایل این مساله، ثبات نسبی بهای دلار و همچنین هم‌قیمت بودن سکه با ارزش طلای آن است که اجازه ریزش بیشتر را به سکه نمی دهد؛ از سوی دیگر تقاضا برای سکه در روزهای پایانی سال را هم باید بر این عوامل اضافه کرد.
از طرفی دلار که چهار روز ابتدایی هفته جاری را با نوسان در دامنه 2960 تا 2980 تومان سپری کرده بود، روز گذشته کمی افزایش بها گرفت و به 2990 تومان هم رسید. صعود دلار پس از آن روی داد که خبرها از افزایش قریب‌الوقوع بودن اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران حکایت می‌کردند. این در حالی است که کاخ سفید به شدت نسبت به تصویب این تحریم‌ها هشدار داده و وزیر امور خارجه آمریکا نیز هشدار داده که حتی اگر این تحریم‌ها نرم هم باشند، باز هم موجب از بین رفتن توافق ژنو خواهند شد.
اما به هر ترتیب ایجاد جو نگرانی ناشی از این مساله توانست تا حدودی بر قیمت دلار بیفزاید اما نتوانست مجددا این ارز را وارد کانال 3000 تومانی کند. تصویب دلار 2650 تومانی برای بودجه سال آینده اما تاثیری بر قیمت روز گذشته دلار نداشت چراکه این همان قیمتی بود که از قبل برای دلار بودجه در نظر گرفته شده بود و هدفگذاری‌های معامله گران در این مدت بر مبنای همین نرخ صورت گرفته بود. بنابر این یکی از عواملی که می‌توانست بر بهای دلار تا پایان سال تاثیرگذار باشد از دایره بیرون رفت و حال باید دید آیا تقاضای دلار مسافرتی و شب عید می‌تواند بر قیمت ارز بیفزاید یا خیر.
اقدام سناتورهای آمریکایی برای تصویب طرح تحریم در حالی است که معاون وزیر امورخارجه کشورمان طی روزهای جاری برای مذاکره با مقامات اتحادیه اروپا آماده می‌شود و وزیر امور خارجه ایران هم از امکان‌پذیر بودن دستیابی به راه حل جامع سخن می‌گوید. در چنین شرایطی به احتمال زیاد توافقنامه هسته‌ای امضا شده میان ایران و کشورهای 1+5 از اواخر ماه جاری میلادی به اجرا گذاشته می‌شود و اگر سناتورهای آمریکایی پیش از آغاز اجرای این توافقنامه اقدامی را علیه ایران انجام دهند، تلاش‌های انجام شده برای حل موضوع هسته ای ایران را از بین می‌برند.
با وجود چنین اخباری اما سکه‌های بازار قراردادهای آتی، روز گذشته تنها در مسیر کاهش قیمت حرکت کردند. سکه‌های نقدی هم نوسان بسیار محدودی داشتند و بیشتر پیرامون همان بهای روز سه‌شنبه خرید و فروش می‌شدند. ریزش بهای سررسیدهای آتی بین 2 تا چهار هزار تومان بود و دورترین سکه این بازار تا میانه معاملات روز گذشته با قیمت 912 هزار تومان معامله می‌شد. اگر ورود تقاضای شب عید بتواند بر بهای دلار بیفزاید، سررسیدهای آتی می‌توانند به رونق بازار خود کمی امیدوار باشند.

 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در بازار پتروشیمی‌ها چه گذشت؟
[h=1]هفته‌ای متاثر از نرخ خوراک گاز[/h]


گروه بورس کالا - سحر نمایشی: طی هفته گذشته بازار پتروشیمی در حالی با رشد قیمت‌ها که ناشی از شایعاتی در مورد خوراک گاز بود، دست و پنجه نرم کرد که معاملات این محصولات در بورس کالا با ثبت سقف قیمت برای اکثر کالاها به پایان رسید.

به این ترتیب مبادلات محصولات پتروشیمی طی هفته اخیر در شرایطی انجام شد که حجم تقاضاها نسبت به دو هفته گذشته افزایش یافته بود. در این بین درحالی‌که نرخ برخی محصولات در بازارهای جهانی با روند صعودی مواجه شده بود، به دلیل نامشخص بودن وضعیت نرخ خوراک گاز، قیمت‌ها در بورس کالا و بازار آزاد افزایش زیادی را تجربه نکرد.
به گفته مدیر بخش پتروشیمی کارگزاری توسعه سرمایه دنیا طی هفته گذشته حدود 70 تا 80 درصد محصولات پتروشیمی با تعیین سقف و تسهیم به نسبت معامله شد؛ آن هم با وجود اینکه به دلیل کمبود گاز برخی مجمتع‌های پتروشیمی از عرضه محصولات خود خودداری کردند.
شهاب کاکاوند اظهار كرد: بیشتر تولیدکنندگان به دلیل مشخص نبودن نرخ خوراک گاز محصولات خود را با کمترین حجم ممکن عرضه می‌کنند، در شرایطی که تقاضا در بورس و بازار بیشتر از هفته‌های گذشته بوده است. به طورمثال برخی از محصولات همچون پلی پروپيلن‌های نوید زرشیمی و مارون با میزان عرضه 2 هزار تن، با تقاضای 12 هزار تنی مواجه شده‌اند.
وی افزود: از طرفی نیز پیش‌بینی رشد پارامترهای تاثیر گذار این نوید را به معامله‌گران می‌داد که با افزیش نرخ خوراک و روند صعودی بازارهای جهانی این احتمال وجود دارد که قیمت‌ها به زودی با رشد مواجه شوند، به همین دلیل معامله‌گران ترجیح دادند طی این مدت خریدهایشان را انجام دهند. به همین دلیل تقاضا افزایش یافت و رقابت در این رینگ معاملاتی قیمت برخی از محصولات همچون پی‌وی‌سی‌ها را افزایش داد.
این درحالی است که تولید کنندگان همچنان به دنبال افزایش قیمت‌های پایه هستند و هر‌چه بیشتر تلاش می‌کنند با در بسته مواجه می‌شوند؛ چرا که سازمان حمایت تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان در حال حاضر با رشد قیمت‌ها مخالفت می‌کند.
البته بر‌اساس اخبار منتشر شده این احتمال وجود دارد که پس از افزایش قیمت خورا ک گاز، بیشتر مجتمع‌های پتروشیمی واکنش نشان دهند و تقاضای آزاد‌سازی قیمت‌ها و لغو سقف قیمت‌ها را در بورس داشته باشند. اگرچه نظر دولت هم عدم افزایش قیمت‌ها تا پایان سال است، اما برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که کمیسیون انرژی و صنایع مجلس برای افزایش خوراک گاز به توافق رسیده‌اند، این در حالی است که رئیس اتحادیه صادر‌کنندگان فرآورده‌های نفتی، گاز و پتروشیمی نیز با اعلام اینکه حجم صادرات سالانه این اتحادیه معادل 26 میلیارد دلار است، گفت: قیمت خوراک واحد‌های پتروشیمی تا پایان امسال تعیین می‌شود.
به گزارش «ایسنا»، حسن خسروجردی با انتقاد از تنش‌های ایجاد شده پیرامون تعیین قیمت خوراک واحد‌های پتروشیمی گفت: وزارت نفت قول داده است که تا پایان امسال نرخ خوراک این واحد‌ها را مشخص کند. رئیس اتحادیه صادر‌کنندگان فرآورده‌های نفتی، گاز و پتروشیمی با اشاره به اینکه زمانی که واحد‌های پتروشیمی در اختیار دولت بود، نرخ خوراک پایین تعیین می‌شد، گفت: اکنون که واحد‌ها به بخش خصوصی واگذار شده است، اگر قرار است سرمایه‌گذاری در این بخش افزایش پیدا کند، نمی‌توان قیمت خوراک را بالا برد. خسروجردی تاکید کرد: قیمت خوراک پتروشیمی که قرار است با تخفیف تعیین شود، باید شامل حال بخش‌های میان‌دستی هم بشود.
به هر ترتیب روز چهارشنبه در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، مجتمع‌های پتروشیمی ارومیه، اروند، آبادان، برزویه، بندرامام، بوعلی سینا، بیستون، پارس، تندگویان، خراسان، رازی، شازند، کارون، کرمانشاه، مارون و شرکت‌های سرمایه‌گذاری صنایع شیمیایی ایران و فرساشیمی انواع مواد شیمیایی را روی تابلوی عرضه ‌بردند.
از جمله محصولات شیمیایی عرضه شده در این روز می‌توان به ارتوزایلن، استایرن منومر، اسید ترفتالیک، اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، اسید نیتریک، الکیل بنزن خطی، اوره صنعتی، ایزوبوتانول، آب ژاول، آروماتیک سنگین، بنزن، پارازایلین،
تری اتانول آمین، دی اتانول آمین، دی اتیل هگزانول، DEG، سود کاستیک، کریستال ملامین، منومر وینیل استات، گوگرد ، MEG و منو اتانول آمین اشاره کرد که در این میان الکیل بنزن خطی شرکت سرمایه‌گذاری صنایع شیمیائی ایران، ارتوزایلن شرکت پتروشیمی برزویه و دی اتیل هگزانول شرکت پتروشیمی شازند بیشترین تقاضا را در این روز تجربه کردند.
البته این در حالی است که کمترین حجم تقاضا را نیز محصول منو اتانول آمین شرکت پتروشیمی شازند به خود اختصاص داد که با 3 هزار تن عرضه در این تالار معاملاتی تنها با 40 تن تقاضا مواجه شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]رویای کاهش مصرف انرژی در صنعت فولاد به واقعیت می‌پیوندد[/h] DEN-777748

الهه مکری *
رشد اقتصادی و جمعیتی در جهان موجب افزایش چشمگیر تقاضا برای انرژی شده وانتظار می‌رود با توجه به عدم ثبات قیمت حامل‌های انرژی این روند در سال‌های آتی تشدید شود. در صنعت فولاد این موضوع از یک سو فرصت و از سوی دیگر تهدید تلقی می‌شود. به طوري كه براساس رویکرد کاهش وابستگی صنعت به منابع انرژی، خلق تکنولوژی‌ها و فناوری‌های جدید با هدف حفاظت از منابع طبیعی، دستیابی به منابع سوخت جایگزین و ارتقای فرآیندهای نوین تولید فولاد سازگار با محیط زیست، مورد تشویق و توجه ویژه قرار گرفته است.
در حال حاضر صنعت فولاد در بین صنایع مختلف بیشترین میزان مصرف انرژی را در جهان به خود اختصاص داده است که تقریبا معادل 15درصد انرژی مورد مصرف در بخش صنایع است.
این امر حاکی از تمرکز و وابستگي شديد صنعت فولاد بر انرژی است. این در حالی است که 20درصد از کل هزینه تولید فولاد به هزینه انرژی مصرفی آن در فرآیند تولید اختصاص دارد.
فولاد یکی از مهم‌ترین فاكتورهاي موجود در جهت رفع نیازهای روزمره جوامع خصوصا در تولید فناوری‌ها، به‌شمار می‌آید چنانچه در تولید سیستم‌های حمل‌و‌نقل، زیرساخت‌های عمرانی ومسکونی، تولیدات صنعتی و کشاورزی و همچنین تولید و انتقال آب وانرژی نقش محوری ایفا می‌کند. لذا ضرورت توجه جدی به هزینه‌های روبه افزایش تولید و انتقال انرژی در حال حاضر و در آینده در فرآیند تولید فولاد از اهمیت بسیار برخوردار است.
در صنعت فولاد در مرحله نخست انرژی، تبدیل سنگ‌آهن و ضایعات آهن را به فولاد ممکن می‌سازد تا در نهایت منجر به تولید صدها محصول فولادی مورد استفاده هر روزه بشر شود.
این فلز، فلزی است بسیار سخت و بادوام که فرآیند تولید آن نیاز به دمای بسیار بالا دارد و دستیابی به چنین دمایی نیاز به انرژی بسیار خواهد داشت.
از سال 1975 آنچه در صنعت فولاد رخ داده حاکی از کاهش مصرف انرژی به میزان 45درصد به ازاي تولید هرتن فولاد است که بطور قطع دستاوردی مثبت به‌شمار می‌آید.
امروزه فناوری و تکنولوژی نوین، تولید فولاد مستحکم‌تر را امکان پذیر ساخته و تولید فولاد مستحکم و مقاوم نیز به نوبه خود موجب کاهش ميزان مصرف فولاد در تولید مصنوعات فولادی شده است. از سوی دیگر به‌کارگیری فولاد بازیافتی
(از ضایعات و قراضه) در تولید فولاد نیز صرفه جویی در مصرف انرژی را به دنبال دارد. تولید فولاد از ضایعات و قراضه فولادی با كمك تکنولوژی کوره‌هاي قوس الکتریکی در مقایسه با روش تولید از سنگ آهن با استفاده از کوره‌هاي انفجاری 60درصد صرفه‌جویی انرژی را به همراه خواهد داشت.
امروزه قریب به دو سوم فولاد تولید شده در جهان با استفاده از بازیافت ضایعات صورت می‌گیرد و این امر صنعت فولاد را در جهان به‌عنوان صنعت پیشرو در تولیدات بازیافتی معرفي کرده است.
همچنین صنعت فولاد نقش خطیری در تحقق توسعه پایدار ایفا می‌کند. طی سال‌ها این صنعت شاهد تحولات چشمگیر و پیشرفت‌های مهم و قابل سنجش با شاخص‌ها و اهداف قابل دستیابی بوده است. ضمن اینکه صنعت فولاد براساس مدیریت پایدار محیط زیست و منابع محدود، خود را در رابطه با چالش‌های جهانی مرتبط با محیط زیست مسوول‌ می‌داند.
انرژی باد
صنعت انرژی طیف وسيعي از محصولات و راهکارهای مرتبط با هریک از مراحل چرخه انرژی ارائه می‌دهد که در برگیرنده تمامی مراحل تولید، تبدیل و انتقال انرژی بوده و از سوی تولیدکنندگان فولاد مد‌نظر قراردارد.
به‌عنوان مثال بهره‌گیری از انرژی باد نیازمند امكانات زیرساختی خاص و قابل اتکا است که از یک سو سازگار با پتانسیل و بار انرژي بالا بوده و از سوی دیگر قادر به کاهش اثرات سوء زیست محیطی باشد.
برج‌هاي شبکه ای توربین بادی به‌واسطه جذابیت زیست محیطی خود و نیز صرفه اقتصادی، خصوصا در برنامه‌های کاربردی ساحلی، طی سال‌های اخیر تولد دوباره را تجربه کرده اند.
در نقاط مرتفع كه افزایش سرعت باد افزایش بهره‌وری را به همراه دارد افزايش قدرت توربین‌ها را نيز به‌دنبال داشته، علاوه بر این در یک سطح عمودی نوسانات وزش باد با افزایش ارتفاع کاهش می‌یابد و در نتیجه منجر به كاهش تنش خستگی نیز خواهد شد.
طرح شبکه‌ای توربین‌های بادی، حوزه ديد مستقیم (ديد مقابل) و شفافیت دید را كاهش مي‌دهد و در عين حال موجب کاهش وزن، به‌رغم افزايش مقاومت خمش سازه‌ها مي‌شود. استفاده از سـازه‌های فولادی مقاوم سازی شده ارزان‌قیمت، همراه با حفاظت سازه‌ها به شیوه گالوانیزه کردن آن، رويكرد استفاده از برج‌های شبکه ای را به یک سرمایه‌گذاری بلندمدت عالی مبدل ساخته که مزایای دیگری همچون سبک بودن، هزینه کمتر، سهولت در استقرار در فضاهای محصور و محدود (مثل جنگل‌ها وتپه‌ها و ...) و البته هزینه‌های چرخه حیات بسیارپایین را نيز برای تولید انرژی پایدار در برخواهد داشت.
انرژی خورشیدی
فناوری خورشیدی قادر است انرژی خورشید را به دو شیوه مختلف، استفاده از سلول‌های فتوولتائیک و یا از طریق جمع‌کننده‌های انرژی (کلکتورها) که به‌وسیله تابش خورشید گرم شده‌اند جمع‌آوری کند.
ساخت نیروگاه‌های خورشیدی نیاز به طيف متنوعي از مقاطع فولادی طویل دارد که حفاظت ازآنها در برابر زنگ زدگی به روش گالوانیزه گرم صورت مي‌گيرد. این اقدام موجب می‌شود سازه‌ها در آينده نیاز به اقدام خاص جهت تعمیرات و نگهداری نداشته باشند.
انرژی زیست توده‌اي
زیست توده‌ها منبع انرژی تجدید پذیر حاصل از مواد زیستی و زنده است. انرژی این مواد یا بصورت مستقیم و یا پس از تبدیل به سایر منابع انرژی (نظير زیست سوخت ‌ها) مورد استفاده بشر قرار می‌گیرند. زیست توده با بازیافت و تبدیل مواد زائد به انرژی اثرات زیست محیطی را کاهش می‌دهد. طی سالیان اخیر صنعت فولاد محصولات جدیدی را به تولید رسانده، از جمله مقاطع فولادی Histar .
ویژگی این نوع محصولات شامل سنگینی و استحکام کششی بالا است یعنی ترکیبی از قدرت کشش بالا و سختی بسیار در درجه دمای پایین که دارای قابلیت بسیار زیاد جوش‌پذیری بوده و مناسب استفاده در نیروگاه‌های «زیست توده» هستند.
مقاطع فولادی Histar 460 دارای ظرفیت تحمل بالا بوده و سازه‌های فولادی مستحکم از این نوع فولاد حدودا 20درصد تا 50درصد سبک‌تر از پروفیل‌های ساخته شده از فولاد معمولی است. علاوه بر این دستیابی به چنین پیشرفتی در صنعت مذکور، هزینه‌های ساخت و ساز، وزن سازه‌ها و همچنین میزان انتشار کربن (اثرات زیست محیطی) را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش خواهد داد.
* رییس گروه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه تجارت ایران TPO
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ثبات قیمت‌ها در پایان هفته[/h] DEN-777767

گروه بنگاه‌های اقتصادی- در مبادلات آخرین روز کاری رسمی در هفته جاری، قیمت فولاد همچنان روی منحنی باثباتی قرار داشت.
در این روز، تنها گالوانیزه رنگی هفت الماس با کاهش و شمش فولاد کیمیا رشد اندک قیمت را در بازار غیر‌رسمی تجربه کرد. سایر فولادسازان محصولات خود را بدون تغییر قیمت به بازار عرضه کردند.








 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]عوارض سنگ‌آهن معادله‌ای با چند مجهول[/h]

گروه بنگاه‌ها- زهرا مجتهد: عوارض صادرات سنگ‌آهن برای سال 93 را می‌توان یکی از اولین چالش‌های بخش خصوصی با دولت یازدهم دانست. از یک سو دولت یازدهم با شعار حمایت از بخش خصوصی و رونق کسب‌و‌کار، کار خود را آغاز کرد و از سوی دیگر کمبود منابع مالی این دولت را وادار کرد تا در بودجه سال آینده فشار زیادی را برای انواع عوارض و مالیات پیش‌بینی کند. در اين ميان همه چیز از زمانی آغاز شد که جعفر سرقینی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که از سال آینده برای صادرات سنگ‌آهن عوارض وضع می‌شود. البته شکل ظاهری قضیه حکایت از این داشت که این اقدام می‌تواند مانع از «خام‌فروشی» در کشور شود، اما به نظر می‌رسد که اهداف دیگری پشت این تصمیم باشد كه کسب درآمد برای دولت و کمک نسبی به برخی شرکت‌های فولادی می‌تواند از اهداف جنبی این تصمیم به شمار آيد. در سمت مقابل بخش خصوصی در برابر این تصمیم با رویکردی متفاوت ظاهر شد.

اگرچه انتظار می‌رفت این بخش که در سال 91، 1/20 میلیون تن و در 9 ماه اول سال 1/16 میلیون تن صادرات سنگ‌آهن داشته برخوردی بسیار محکم با این تصمیم داشته باشد، اما تقریبا تشکل‌های بخش خصوصی به جز جلسات کارشناسی با برخی مقامات دولتی اقدام خاصی انجام ندادند و این در حالی است که اقداماتی نظیر جلسات با سایر مسوولان غیر‌دولتی یا رده بالای دولتی، مصاحبه‌های متعدد با خبرنگاران و هشدار نسبت به عواقب این تصمیم می‌توانست موثرتر باشد. البته انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن تصمیم گرفت تا راه مدارا را با دولت در پیش بگیرد، اگرچه اتحادیه صادرکنندگان و تولیدکنندگان مواد معدنی مواضع سخت‌تری را اتخاذ کرد اما در اینجا چند سوال بدون پاسخ مانده است.
1) چگونه در حالی که دولت در سطح کلان مالیات از صادرات را برای 93 حذف کرده و به دنبال توسعه صادرات است، برای صادرات سنگ‌آهن نه تنها جایزه صادراتی در نظر نمی‌گیرد، بلکه به دنبال تعیین عوارض است؟
2) دولت یازدهم و مسوولان آن شباهتی به مسوولان دولت دهم ندارند و رده‌های مختلف و لایه‌های بالایی و میانی این دولت مملو از مدیران با سابقه، طرفدار بخش خصوصی و مخالف سازوکارهای محدودکننده است، چرا بخش خصوصی ما از این فرصت طلایی برای رفع این مشکل خود استفاده نمی‌کند؟
3) کاهش ارزش دلار از یک سو و هزینه‌های سنگین استخراج و انتقال سنگ‌آهن برای صادرات از سوی دیگر، این احتمال را ایجاد می‌کند که صادرات سنگ‌آهن برای سال 93 چندان به صرفه نباشد و نتواند متحمل عوارض 10 درصدی بشود. در این صورت کسی پیش‌بینی کرده که ده‌ها میلیون تن سنگ‌آهن تولیدی در کجا باید دپو شود؟ یا در صورت کاهش استخراج و تولید، تکلیف ده‌ها هزار شغل ایجاد شده در این بخش و هزاران دستگاه ماشین آلات آن چه می‌شود؟
4) حتی در صورت لغو تحریم‌ها و سرازیر شدن انبوه دلار و ریال به اقتصاد ایران، کارخانه‌های فولادسازی ما زودتر از سال 94 به بهره‌برداری نخواهند رسید و تازه آن زمان نیز بخش بزرگی از آنها با ظرفیت کامل خود به بهره‌برداری نمی‌رسند. پس تکلیف ظرفیت 50 میلیون تنی سنگ‌آهن کشور چه خواهد شد؟
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]خریدهای تجاری در راه بازار و بورس کالا؟[/h] DEN-777871


گروه بورس کالا- حدیث موسوی: در حالی‌که بازار آهن آخرین روز معاملاتی خود در هفته جاری را با رکود و سکوت نسبی گذراند، اما در بورس کالا با عرضه‌هایی که چند فولادساز خصوصی و دولتی داشتند، روز پرکاری برای کارگزاران و خریداران رقم خورد.


ذوب‌آهن اصفهان که مدتی است سبد میلگرد و شاخه‌های سبک و سنگین تیرآهن را به صورت نقد و سلف عرضه می‌کند، روز چهارشنبه نیز با سلف سه محصول فولادی در معاملات تالار صنعتی شرکت کرد. در این روز تیرآهن شاخه 14 با قیمت 1600 تومان در حجم 30 هزار تن از سوی این شرکت به روی تابلو رفت که با تقاضایی به همان میزان نیز روبه‌رو شد. به گفته یکی از کارگزاران قیمت تمام شده این سبد متناسب با قیمت بازار و بعضا 20 تا 30 تومان به ازای هر کیلو پایین‌تر بود، به همین دلیل تجاری که کم‌کم خریدهای پایان سال را آغاز کرده‌اند، این کالا را که در سبدهای 10 هزار تنی قابل خرید بود، مورد معامله قرار دادند.
در همین حال سبد تیرآهن 24 ذوبی نیز با قیمت 2000 تومان در حجم 13 هزار و 244 تن عرضه شد که بیش از 79 هزار تن مازاد تقاضا را تجربه کرد، در نتیجه این محصول با تعیین سقف قیمت و بهای پایانی 2200 تومان به فروش رسید. دیگر محصول عرضه شده توسط ذوب‌آهن، 6006 تن سبد تیرآهن شاخه 30 با قیمت پایه 1700 تومان بود که برای خرید آن نیز بیش از 48 هزار تن تقاضا شکل گرفت که در نهایت این محصول نیز با تعیین سقف قیمت و رقم پایانی 1870 تومان به خریداران فروخته شد.
یک مقام آگاه شرکت ذوب‌آهن در ارتباط با عرضه‌های اخیر این شرکت در بورس و قیمت‌ پایه برخی محصولات آن که نسبت به بازار آزاد سطح پایین‌تری دارد در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» گفت: از آخرین عرضه تیر سنگین ذوب‌آهن حدود 3 ماه می‌گذرد.
در این دوره تجاری که این محصول را از بورس کالا خریداری کرده بودند به دلیل رکود نتوانستند آن را در بازار بفروشند که ما نیز به این دلیل عرضه دیگری در بورس نداشتیم، اما پس از چند ماه که دوباره شاخه سنگین تیرآهن را در بورس عرضه کردیم در راستای بهبود و تعدیل قیمت، نرخ پایه را 2000 تومان اعلام کردیم تا به این ترتیب حباب موجود در قیمت‌های بازاری این محصول را که روی کیلویی 2900 تا 3000 بسته شده، کاهش دهیم و قیمت‌ها را منطقی سازیم.
وی افزود: قیمت 1600 تومان شاخه‌های سبک تیرآهن را منطقی می‌دانیم، اما معتقدیم اختلاف موجود بین سطح قیمت‌های بازاری تیر سنگین و بورس در عرضه‌های بعدی ذوب‌آهن منطقی‌تر شده و كاهش خواهد يافت؛ چراکه روند قیمت‌های بازاری شاخه‌های 20، 22، 24 و 27 در مسیر نزولی است.
وی ادامه داد: علاوه بر این مساله، عامل دیگری نیز که مشوق ما برای عرضه‌های تیرآهن با این قیمت بود، تلاش در راستای فرهنگ‌سازی استفاده از این کالا در ساخت بنای مسکونی بود، زیرا مقاطع نوردی از لحاظ ایستایی مقاومت بیشتری نسبت به تیرورق دارند و سیاست ما نیز این است که مقاطع سنگین را جایگزین ورق در ساخت‌ و سازهای مسکونی کنیم.
این مقام آگاه در نهایت خاطرنشان کرد: در همین راستا ما یکسری اقداماتی را از طریق سازمان شهرداری انجام داده‌ایم تا روی این مساله فرهنگ‌سازی مناسبی صورت گیرد و از این پس بتوانیم ساختمان‌های مقاوم‌تری را در برابر زلزله احداث کنیم.
میلگرد و تختال، عرضه‌های بدون خریدار
روز گذشته در جریان مبادلات بورس کالا، 2200 تن نقدی سبد میلگرد نیز از سوی مجتمع فولاد خراسان عرضه شد که خریدار نداشت.
در همین حال 10 هزار تن اسلب هم از سوی فولاد خوزستان با قیمت 1425 تومان به روی تابلو رفت که هیچ خریداری ترغیب به معامله این محصول نشد. مدیر بخش فلزات یکی از کارگزاری‌ها معتقد است در شرایطی که بازار دستخوش رکود است و قیمت‌ها میل به کاهش دارند، قیمت‌های پایه این دو کالا ارزنده نبود.
از سوی دیگر در حالی‌که بهای شمش از 1560 تومان به 1400 تومان رسیده، منطقی نیست تختال بازهم با همان بهای 1425 پیشین در بورس کالا عرضه شود؛ چراکه همواره تفاوت قیمت معقولی در حد 140 تا 150 تومان بین این دو کالا وجود داشته است حال آنکه هم‌اکنون این‌چنین نیست، بنابراین اگر قیمت پایه تختال تعدیل نشود، عرضه‌های آن با سردی خریداران روبه‌رو خواهد شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اتوتک، ظرفیت تولید 10 میلیون تن گندله در ایران را دارد[/h] DEN-777872

گروه بنگاه‌ها- به دنبال چاپ گزارشی در صفحه 15 شماره 2086 مورخ 20/9/92 با عنوان «ماجرای سنگان، تغییرات مدیریتی و پیمانکار»، توضیحات مدیر ارشد پروژه‌های گروه صنعتی بازرگانی ایران، اروپا برای روزنامه ارسال شد که از نظر می‌گذرد.

1- این شرکت اروپایی همواره با تلاش‌های بسیار، موفق به اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذی‌صلاح اروپایی برای ارائه خدمات مستقیم به پروژه‌های مختلف مشتریان ایرانی خود مانند شرکت صنعتی و معدنی گل‌گهر و شرکت ملی صنایع مس ایران شده است.
2- معمولا وقتی پیمانکاری در اجرای تعهدات قراردادی با تاخیرات طولانی مواجه می‌شود، از پروژه خلع ید شده و کار به نفر دوم واگذار می‌شود که این امر در پروژه گندله‌سازی سنگان محقق نشده است.
3- شاخه آلمانی شرکت Outotec آمادگی لازم برای احداث واحدهای گندله‌سازی با ظرفیت 10 میلیون تن در سال در ایران را دارد.
4- هرگز تقاضایی برای گشایش LC از سوی شاخه آلمانی شرکت Outotec مطرح نشده است.
5- این شرکت همواره در ایران فعال بوده و حتی در دوره تحریم‌ها بیشترین حجم کار خود را در ایران داشته است و پروژه‌های اجرایی این مجموعه گواه این ادعا است.
6- Outotec مرجع صادرکننده ضمانت‌نامه بانکی نبوده و در این مورد بانک‌های اروپایی براساس سیاست‌های خود از ارائه ضمانت‌نامه‌های بانکی در رابطه با بازار ایران خودداری می‌کنند. به هر حال شرکت Outotec با ارائه ضمانت‌نامه شرکتی این موضوع را در پروژه‌های خود پوشش داده است.
7- Outotec تنها متذکر شده است که قرارداد جامعی برای تامین بسته تجهیزات اصلی فرآیند گندله‌سازی، مطابق با اسناد مناقصه وجود ندارد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نیم نگاه سکه آتی به وقایع تاثیرگذار[/h]

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: در کنار تغییرات بهای جهانی طلا، از مهم‌ترین عواملی که در هفته گذشته پیش روی سکه و ارز قرار داشت تا بلکه به نوسانی شدن این بازارها کمک کند، یکی موضوع تعیین تکلیف تصویب تحریم‌های جدید علیه کشورمان در سنای آمریکا و روشن شدن نتایج نشست ژنو و دیگری مشخص شدن رقم نهایی نرخ ارز در بودجه سال آینده بود. اما با این وجود باز هم آنچه بیش از سایر عوامل تغییرات نسبتا محدود قیمتی سکه در بازار تهران اثرگذار بود، نوسانات بهای طلا در بازارهای بین‌المللی بود.

تغییر و تحولات قیمتی سکه نقدی و سررسیدهای آتی سکه در هفته گذشته چندان چشمگیر نبود. در این هفته بهای سکه نقدی بین 874 تا 878 هزار تومان بود و سررسیدهای آتی سکه هم به نوسانات اندک قیمتی در هر دو محدوده منفی و مثبت پرداختند. سکه‌های بازار نقدی روزهای شنبه تا دوشنبه این هفته را در مسیر افزایشی قرار داشتند. این در شرایطی بود که اونس طلا در پایان معاملات روز جمعه 13 دی، بهای 1236 دلاری را (افزایش 12 دلاری به نسبت بهای روز پنج شنبه) به ثبت رسانده بود و دلار هم بین 2960 تا 2980 تومان نوسان می‌کرد.
در چنین شرایطی طی سه روز ابتدایی هفته گذشته، بازار قراردادهای آتی سکه هم به حرکت آرام خود در مسیر افزایش قیمت ادامه داد. روز سه شنبه با شروع به کار مجدد بازار جهانی طلا، از قیمت این فلز کاسته شد و در پایان معاملات این روز بهای 1232 دلار را ثبت کرد. در این روز دلار و سکه‌های نقدی با قیمت روز قبل خود برابری می‌کردند و تنها کمی از بهای آنها کاسته شد. آتی سکه هم به تبع این بازارها تنها کمی از بهای سررسیدهای خود کاست. این روند روز چهارشنبه هم برای سکه‌های نقدی و آتی تکرار شد و در روز پایانی هفته گذشته تا حدودی برگشت.
اما پیرامون بهای جهانی طلا، یکی از عواملی که در هفته گذشته توانست تاحدودی موجب تلاطم در بازار این فلز شود، صحبت‌های رییس کل بانک مرکزی آمریکا بود. برنانکی طی سخنانی، از بهبود رشد اقتصادی آمریکا طی ماه‌های آینده گفت اما اضافه کرد که هنوز فاصله زیادی تا دستیابی به رشد و رونق باثبات و پایدار وجود دارد. این صحبت دو پهلوی برنانکی نتوانست جهت مشخصی به بازار طلا بدهد. این یکی از آخرین سخنرانی‌های او بود و سنای آمریکا روز سه شنبه هفته گذشته حکم جانت یلن را برای ریاست بانک مرکزی آمریکا نهایی کرد. بر این اساس این بانوی 67 ساله، از تاریخ اول فوریه ریاست فدرال رزرو را رسما بر عهده خواهد گرفت.
از رویدادهای دیگر هفته پیش می‌توان به تصویب نرخ 2650 تومان برای دلار در بودجه سال 93 و همچنین اظهارنظر رییس کل بانک مرکزی پیرامون کاهش احتمالی و مشروط بهای دلار در روزهای آینده اشاره کرد. هرچند این موارد نتوانست بر قیمت دلار بازار آزاد تاثیر چندانی داشه باشد چراکه نرخ 2650 تومانی ارز همان پیشنهاد مطرح شده در چند ماه گذشته بود که بازاریان بر مبنای همان برنامه‌ریزی کرده بودند و حرف‌های سیف هم چندان جنبه تعیین مسیر برای دلار نداشت.
نکته دیگر این بود که دبیرکل بانک مرکزی از عرضه سکه‌های ربع و نیم با بسته‌بندی بانک مرکزی برای شب عید خبر داد. این مساله از این جهت دارای اهمیت بود که در گذشته بانک مرکزی در چنین شرایطی به عرضه سکه‌های تمام بهار اقدام می‌کرد. این اقدام بانک مرکزی می‌تواند نشان دهنده این مساله باشد که این بانک معتقد است سکه تمام بهار حباب ندارد و با ارزش طلای خود برابری می‌کند و به همین دلیل نیازی به عرضه این سکه به منظور کاهش قیمت نیست. اما از طرفی این مساله که سکه‌های نیم و ربع با چه دلاری قیمت‌گذاری خواهند شد و آیا ارزش افزوده 6 درصدی نیز برای آن لحاظ می‌شود یا خیر از اهمیت برخوردار است. پیرامون بازار قراردادهای آتی سکه و تغییرات چند ماه اخیر باید گفت پیش از این زمانی که بازار سکه به سمت افزایش یا کاهش بها حرکت می‌کرد، سکه‌های آتی به تغییرات قیمتی سکه نقدی واکنش‌های شدید نشان می‌دادند و گاهی چند برابر نقدی افزایش یا کاهش قیمت می‌گرفتند، اما اکنون که مدت طولانی است بازارها با ثبات همراهند، شاهد هستیم که بازار آتی سکه عکس‌العمل چندانی به نوسانات سکه نقدی از خود نشان نمی‌دهد.
این مساله نشانگر آن است که با گذشت زمان، بازار نسبت به اینکه چشم انداز پیش رو حاوی رویدادی با پتانسیل تاثیرگذاری بر بازارها نیست، اطمینان بیشتری پیدا می‌کند. واکنش‌های نامحسوس این بازار به رویدادهای هفته گذشته هم موید همین موضوع است. در چنین شرایطی با افت اندک قیمت، فروشندگان سکه آتی به شناسایی سود می‌پردازند و با بالا رفتن اندک بها نیز خریداران، حاشیه سود را شناسایی می‌کنند و بازار همچنن با ثبات نسبی پیش می‌رود.









موانع پیش روی طلا در سال 2014

گروه بورس کالا – بر‌اساس آنچه از نمودار تغییرات قیمتی اونس طلا از هفته پایانی سال 2013 تا روز گذشته بر‌می‌آید، طلا در یک روز مانده به پایان دسامبر، افت 17 دلاری را به ثبت می‌رساند و پس از آن در شب سال نو میلادی، تنها پنج دلار بر قیمت آن افزوده می‌شود و پس از آن در اولین روز سال 2014 نمودار نوسانات بازار طلا باز هم رو به بالا حرکت می‌کند و رقم 1216 دلار را برای این روز به ثبت می‌رساند. به این ترتیب این فلز گرانبها، سال 2014 را با روند صعودی بها آغاز کرد و به همین روال تا پایان هفته اول ژانویه ادامه داد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، افزایش فروش سکه طلا در بازارهای آمریکا و استرالیا، در کنار رشد تقاضای طلا در بازار چین، تاثیر زیادی بر افزایش قیمت این فلز زرد در روزهای نخست ژانویه داشته است.
اما آنچه پس از آن اتفاق افتاد، قرارگیری طلا در مسیر نزولی بود. با آغاز هفته دوم ژانویه، قیمت طلا افت اندکی را تجربه کرد و پس از آن در تاریخ هشتم این ماه، ریزش 13 دلاری را به خود دید. این کاهش تحت‌تاثیر گزارش پیش‌بینی یکی از موسسات نظرسنجی مبنی بر افزایش ایجاد فرصت‌های اشتغال در بخش خصوصی آمریکا طی ماه دسامبر رخ داد اما بار دیگر روز پنج شنبه کمی بر بهای طلا افزوده شد. روز گذشته نیز در آستانه انتشار گزارش وزارت کار آمریکا در خصوص وضعیت اشتغال و نرخ بیکاری این کشور طی ماه دسامبر، بازار طلا نوسانی شده و قیمت جهانی طلا با افزایش روبه‌رو‌ شد.
سرمایه گذاران بین المللی نگران این مساله هستند که بهبود وضعیت بازار کار و اشتغال آمریکا، فدرال رزرو را متقاعد کند تا بخش بیشتری از محرک پولی خود را کاهش دهد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی انتشار گزارش روز گذشته وزارت کار آمریکا، تاثیر زیادی بر روند تحولات قیمت طلا در کوتاه مدت خواهد داشت. روز جمعه - تا ساعت 18 به وقت تهران - قیمت طلا در محدوده بین 1228 تا 1241 دلار نوسان می‌کرد. از طرفی قرار است وزارت دارایی آمریکا روز دوشنبه آینده گزارش مهمی را در خصوص وضعیت بودجه این کشور در سه ماه نخست سال مالی 2014 میلادی
منتشر کند.
بر‌اساس گزارش اخیر وزارت دارایی این کشور، کسری بودجه آمریکا طی ماه‌های اکتبر، نوامبر و دسامبر 111 میلیارد دلار کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. به این ترتیب کاهش کسری بودجه آمریکا موجب تقویت ارزش دلار شده و این مساله فشار زیادی را بر قیمت طلا وارد کرده است. هرچند به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل تاثیرگذار بر روند تحولات قیمت طلا سیاست‌های محرک پولی فدرال رزرو آمریکا است، ولی تحولات اقتصادی چین دومین اقتصاد بزرگ جهان و یکی از بزرگترین بازارهای طلای جهان نیز تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت این فلز زرد دارد. بر اساس گزارش منتشر شد از سوی دولت چین، نرخ تورم این کشور طی ماه دسامبر به کمتر از 5/2 درصد رسیده که این پایین ترین میزان در هفت ماه اخیر به شمار می‌رود.
افزایش نرخ تورم چین معمولا موجب افزایش شدید تقاضا برای طلا می‌شود ولی کاهش نرخ تورم می‌تواند افت نسبی تقاضای طلا را به همراه داشته باشد. در این میان البته برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که نرخ تورم چین طی ماه‌های آینده با افزایش نسبی روبه‌رو خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود نرخ تورم چین طی شش ماه دوم امسال به بیش از 5/3 درصد برسد؛ این در حالی است که کاهش رشد اقتصادی چین طی ماه‌های اخیر نیز تاثیر منفی زیادی بر قیمت طلا داشته است. از سوی دیگر به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار طلا، رشد بدهی‌های کشورهای صنعتی به نفع قیمت طلا خواهد بود.
این گروه بر این باورند که گرچه قیمت طلا در سال 2013 عملکرد ناامید‌کننده‌ای داشته ولی افزایش چشمگیر بدهی‌های کشورهای مختلف به خصوص کشورهای صنعتی و توسعه یافته موجب رشد قیمت طلا در سال 2014 خواهد شد. بنابراین نظریه، از آنجا که نیروهای ساختاری فعال در بازار طلا هنوز تغییر نکرده است، طی سال 2014 خریداران طلا بار دیگر به بازار بازخواهند گشت و قیمت جهانی این فلز امسال به بیش از 1350 دلار خواهد رسید.
در سوی دیگر قضیه، مساله مهم واردات هند مطرح است. دولت هند با اتخاذ سیاست‌های محدودکننده فراوان در سال 2013 میلادی که در زمینه کاهش واردات طلا اتخاذ کرد، تاثیر منفی زیادی بر قیمت جهانی طلا گذاشت. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، اتخاذ سیاست‌های محدود‌کننده در زمینه واردات طلا نه تنها تقاضای طلا در بازار هند را کاهش نداده بلکه موجب رشد فزاینده قاچاق شده است. حالا وزیر بازرگانی و صنعت هند از تجدیدنظر این کشور در سیاست‌های مربوط به واردات طلا با همکاری بانک مرکزی این کشور در سال 2014 میلادی خبر داده است. به باور کسانی که امید به افزایش بهای فلز زرد دارند، بالا رفتن تقاضای هند به صعود بهای طلا کمک شایان توجهی خواهد کرد.



 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
مسوولان «فقط» بازديد مي‌كنند!

مسوولان «فقط» بازديد مي‌كنند!

تداوم مشکلات 25 ساله بازار شادآباد
[h=1]مسوولان «فقط» بازديد مي‌كنند![/h] DEN-778155


گروه بورس کالا- حدیث موسوی: بازار شادآباد با قدمت 25 ساله واقع در منطقه 18 شهرداری تهران، میزبان کالاهای صنعتی، ساختمانی و آهن‌آلات است. در این بازار 260 هزار متر مربعی که بیش از 11 هزار واحد تجاری در آن به عرضه آهن‌آلات ساختمانی اعم از تیرآهن، لوله و اتصالات، ورقه‌های فلزی، یراق‌آلات، پیچ و مهره و ... می‌پردازند، مجتمع تجاری 17 شهریور واقع شده که با دارا بودن 1584 واحد تجاری در نوع خود یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌هاي عرضه کالاهای صنعتی و ساختمانی در کشور است. به رغم این بزرگی و قدمت، اما همواره کسبه و صنوف مجتمع تجاری 17 شهریور از مشکلات متعدد و بی‌شماری که هیچ‌گاه چاره‌ای اساسی برای آنها در طول این سال‌ها اندیشیده نشده، رنج برده و می‌برند.
کسبه این بازار می‌گویند: هرچند طی چند سال گذشته بارها و بارها مشکلات مختلف این مجتمع در صدا و سیما، بیش از 50 روزنامه و خبرگزاری انعکاس یافته، اما هیچ‌گاه اقدام عملی و مناسبی نیز از سوی مسوولان برای رفع این موانع صورت نگرفته است.
مجتمع بزرگ 17 شهریور که از سال 67 جایگزین بازاری در منطقه گمرک تهران شده به دلیل دسترسی آسان و نزدیکی به اتوبان آزادگان، جاده قدیم کرج و اتوبان سعیدی دارای شرایط بسیار مطلوبی برای تجارت و دادوستد است، اما هنوز هم پس از گذشت این همه سال تاسیسات سرمایشی و گرمایشی آن راه‌اندازی نشده، مضاف براینکه چند سالی است تنها پارکینگ باقی مانده از 2 پارکینگی که در شمال و جنوب مجتمع به دلیل نوع فعالیت مجموعه در نقشه‌های اولیه به صورت غیرمسقف طراحی شده بود تا بعد از ساعت کاری به صورت بارانداز و تخلیه بار استفاده شود، توسط شهرداری تخریب و غیرقابل استفاده شده است.
به گفته گنجی، عضو هیات مدیره پیچ و مهره فروشان تهران به دلیل نبود پارکینگ غیرمسقف، خسارت میلیاردی به کسبه وارده شده؛ چراکه نبود پارکینگ مناسب برای تخلیه بار و بی‌توجهی مدیران شهری به تامین زیرساخت‌های مناسب این مجتمع موجب کاهش فروش محصولات صنعتی و ساختمانی موجود در بازار شده که تحمل این شرایط در کنار رکودی که از ابتدای سال معاملات انواع کالاها اعم از صنعتی و ساختمانی را در تهران و شهرستان‌ها فراگرفته، فشار مازادی را بر صنوف فعال در این مجتمع تحمیل کرده است.
وی می‌افزاید: در حال حاضر کسبه اتومبيل‌هاي خود را جلوی واحدهای فروششان پارک می‌کنند كه در این شرایط نیز دیگر جایی برای تردد خودروهاي سنگین که بتوانند بار خود را تخلیه کنند باقی نمی‌ماند. از سوی دیگر خریداران کالا هم نمی‌توانند به مجموعه ورود پیدا کنند، بنابراین باید اذعان کرد بخش دیگری از کاهش فروش کسبه و صنوف علاوه بر نبود پارکینگ غیرمسقف به خاطر نبود جای مناسب جهت تردد خودرو‌ها است.
البته تمامی این موارد در حالی است که حتی با وجود سابقه 25 ساله این مجتمع، هنوز اسناد مالکیت به کسبه اعطا نشده و از 8 بلوک تجاری فعال در آن پس از مدت‌ها تلاش تنها 2 بلوک توانسته‌اند کد نوسازی را که برای صادر شدن سند لازم است از طرف شهرداری دریافت کنند.
در تاریخ 9 تیرماه سال 80، شهرداری موظف شد تا پیگیر اسناد واحدها، راه‌اندازی سیستم گرمایشی و سرمایشی، راه‌های ترافیکی و نماسازی باشد، اما پس از گذشت 12 سال و به‌رغم چنین وعده‌هایی هيچ باری از دوش کسبه برداشته نشده است. از سوی دیگر فروردین ماه سال جاری نیز مصطفی پورمحمدي که آن زمان رییس سازمان بازرسی کل کشور بود به دعوت از واحدهای صنعتی، تجاری و بازاریان آهن فروش منطقه شادآباد ضمن بازدید از بخش‌های مختلف این بازار، هیاتی ویژه را مامور رسیدگی به مشکلات و مسائل آنها کرد و چند ماه بعد نیز رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام طی نامه‌ای به قالیباف، شهردار تهران، دستور رسیدگی به مشکلات این مجتمع را ابلاغ کرد.
علاوه بر این، در دوره‌ای دیگر نیز محمد علی مددی و پور ابراهیمی دو تن از نمایندگان مجلس به نیابت از دکتر لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی از نزدیک نقایص این بازار را مورد ارزیابی قرار دادند، اما متاسفانه بازهم معضلات و مشکلات این بازار کماکان پابرجا است.
در حال حاضر مشکل آب، برق و گاز مجموعه نیز تنها با پیگیری‌های شخصی و هزینه کسبه و هیات امنا برطرف شده، اما به نظر می‌رسد راه چاره باقی مشکلات تنها به دست مدیران شهرداری و مسوولان دولتی است که باید هرچه سریع‌تر برای رفع آنها وارد میدان عمل شوند.
بسیاری از کسبه فعال در این بازار معتقدند: مادامی که مسوولان شهرداری رفع موانع را تنها در یک بازدید خلاصه کنند و با وعده‌هایی که هیچ‌گاه رنگ تحقق به خود نمی‌بینند با مشکلات مجتمع تجاری صنعتی 17 شهریور شادآباد برخورد کنند، نه تنها دردی از این بازار درمان نمی‌شود بلکه فعالیت فعلی کسبه نیز سخت‌تر از گذشته خواهد شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
معاون بازرگانی مجتمع فولاد و ذوب‌آهن نطنز اعلام کرد
[h=1]کشور از واردات مفتول‌های صنعتی بی‌نیاز می‌شود[/h] DEN-778156

گروه بنگاه‌ها – زهرا مسافر: مجتمع فولاد و ذوب‌آهن نطنز با توانایی تولید محصولات صنعتی با استاندارد جهانی علاوه بر آنکه در زمره تولیدکنندگان مفتول‌های صنعتی قرارگرفته، می‌تواند با ورود به بازارهای جهانی و رعایت استاندارد محصولات تولیدی جدید از خروج مقادیر معتنابهی ارز جلوگیری و نیاز داخل را به طور کامل مرتفع کند.
معاون بازرگانی مجتمع فولاد و ذوب‌آهن نطنز با بیان این مطلب گفت: شرکت فولاد نطنز با سوابق طولانی فعالیت اقتصادی در صنعت فولاد کشور همواره تا به امروز به ‌رغم معضلات و مشکلاتی که ناشی از قوانین و سیاست‌های کارشناسی نشده دولتی بوده، توانسته در مسیر تولید کشور قرار گيرد و همچنین برنامه تولید محصولات خود را در خط کامل شمش در واحدهای ذوب و نیز نورد در واحد فولادسازی مجتمع به رغم افت و خیزهای اقتصادی کشور به نحو شایسته‌ای به پیش ببرد و با حضور خود در بازارهای داخلی و بعضا صادرات بخشی از تولید به خارج، جایگاه موثری در جرگه تولید کنندگان فولاد کشور به دست آورد.
محمد حسین نوروزی با بیان اینکه این شرکت با هدف توسعه و گسترش کیفی محصولات خود توانسته است از کلاس تولیدکنندگان محصولات آهنی عبور کند، افزود: این شرکت با اتکا به نیروهای کارآزموده و مجرب و نیز بهره‌گیری از روش‌های علمی و با هدف دستیابی به خودکفایی در زمینه تولید مواد اولیه صنایع کشور وارد گروه تولیدکنندگان جهانی محصولات صنعتی فولادی شده است.
معاونت بازرگانی مجتمع فولاد و ذوب‌آهن نطنز تصریح کرد: این مجتمع با داشتن واحدهای فولادسازی Steel making plant و نورد مفتول wire rod rolling mill امکان و توانایی تولید محصولات صنعتی را با تنوع فراوان مصرفی در صنایعی از جمله مقاطع خاص فراهم آورده است.
وی مفتول‌های مصرفی در صنایع الکترودسازی با مارک‌های SG1 و RSd7 و USd7...، مفتول‌های مصرفی در صنایع فنرسازی و تولیدکنندگان سیم مصرفی در لاستیک خودرو و سیم‌های پیش تنیده با مارک‌های فولادی C62، C67 و SWRH 62B و SWRH 72B ، مفتول‌های مصرفی تولیدکنندگان در صنایع پیچ و مهره، صنایع اتومبیل‌سازی از گروه فولادی CHQ (cold heading quality)، مفتول‌های مصرفی تولیدکنندگان میخ و پرچ و پیچ و مهره‌های مصارف عمومی و صنایع کششی با مارک‌های فولادی RST34-2 ، مفتول‌های مصرفی تولیدکنندگان مش و توری و خرپا با مارک‌های فولادی RST37-2و RST34-2 را از جمله تولیدات جدید این شرکت برشمرد.
به گفته نوروزی، اطلاعات موجود گویای این است که بخشی از واردات محصولات فولادی در سال گذشته به کشور مربوط به واردات مفتول‌های صنعتی یاد شده است، محصولاتی که عمدتا از سنگ‌آهن صادر‌شده به کشورهای صنعتی تولید‌کننده و تبدیل آن به کالاهای صنعتی در این بخش به همراه ارزش افزوده قابل توجهی به کشور وارد و از این طریق بخش قابل توجهی از آنچه توسط صادرات در منابع ارزی کشور ذخیره شده، تقدیم تولیدکننده خارجی شده است.
معاونت بازرگانی مجتمع فولاد و ذوب‌آهن نطنز تاکید کرد: از سویی دیگر اعلام حضور و توانایی تولید محصولات صنعتی با استاندارد جهانی در جمع و گروه تولیدکنندگان مفتول‌های صنعتی، این شرکت را قادر ساخته مسیر فوق را در جهت توسعه اقتصادی کشور به گونه‌ای تعریف کند که با ورود به بازارهای جهانی و کلاس تولید استاندارد محصولات یادشده با ایجاد ارزش افزوده از خروج ارز به خارج از کشور جلوگیری کند.
وی افزود: به طور حتم ورود به صنایع پایین دستی فولادی کشور خود مشوق و راه‌گشای فعالان آینده در صنعت فولاد کشور قرار گرفته و در مسیر خود باعث بلوغ صنایع مفتولی و در نتیجه توسعه صنعت خواهد شد.
معاونت بازرگانی مجتمع فولاد و ذوب‌آهن نطنز تصریح کرد: سیاست اخیر شرکت و عمل به آن قطعا می‌تواند به عنوان بخشی هر‌چند کوچک اما موثر در گسترش و توسعه تولیدات داخل و در نتیجه رشد اقتصادی – علمی کشور قرار گيرد و با امید به بهره‌مندی از فعالیت در فضای امن و عادلانه در اقتصاد کشور در آینده، این شرکت به انجام تعهد و رسالت خود در صنعت فولاد کشور بپردازد.
نوروزی با اشاره به اینکه همواره تولید میلگرد ساختمانی دارای جذابیت بیشتری برای عرضه عمده در بازار است و مشتریان گسترده‌ای را در برمی‌گیرد ، خاطرنشان کرد: حضور پرتوان این شرکت در تولید محصولات صنعتی مستلزم آن است که واحدهای صنعتی نیز با حضور فعال و تعامل مستقیم با کارخانه نسبت به حمایت از ادامه این روند تولید و قطع وابستگی به واردات میلگرد صنعتی اقدام کنند و با ایجاد کارگروه‌های فنی با کارخانه در راستای بهینه‌سازی محصولات، این مجموعه را یاری کنند.
به گفته وی، حمایت کارخانه‌هاي مصرف‌کننده از این تولید داخلی انگیزه‌ای قوی در جهت حضور مستمر و اندیشیدن به کیفیت بهتر را برای این شرکت ایجاد می‌کند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
فولاد مبارکه، بزرگ‌ترین تولید‌کننده آهن اسفنجی جهان شد

DEN-778157

گروه بنگاه‌ها - مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان گفت: این شرکت در سال 2013 بزرگ‌ترین تولید‌کننده آهن اسفنجی بین شرکت‌های فولادساز جهان شد. بهرام سبحانی افزود: این شرکت در سال 2013 هشت میلیون و 121 هزار و 483 تن آهن اسفنجی تولید کرد.
این موفقیت در حالی حاصل شده است که مجموعه واحد‌های فولاد سازی جمهوری اسلامی ایران با تولید 14 میلیون و 528 هزار تن آهن اسفنجی به عنوان دومین تولید کننده بزرگ آهن اسفنجی دنیا در سال 2013 معرفی شدند.
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان خاطر نشان کرد: براساس تولید سال 2013 و مقایسه آن با سال 2012 میلادی تولید آهن اسفنجی جمهوری اسلامی ایران به میزان 25/4 درصد رشد داشته است. سبحانی افزود: هند با تولید 18 میلیون و 679 هزارتن آهن اسفنجی رتبه اول را بین کشورهای جهان داراست که نسبت به تولید سال 2012 کاهش 5/7 درصدی را در تولید داشته است.
وی تصریح کرد: بعد از هند و ایران، مکزیک با تولید شش میلیون و 119 هزار تن رتبه سوم را در دنیا از نظرتولید آهن اسفنجی به‌دست آورد.
بر این اساس هند 29/5 درصد، جمهوری اسلامی ایران 22/9 درصد و مکزیک 9/7 درصد از کل تولید جهانی آهن اسفنجی را در سال 2013 به خود اختصاص داده‌اند.
مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان گفت: این شرکت با اجرای مگامدول‌های شهید خرازی و شهید شهبازی در سال گذشته و سال جاری بیشترین افزایش تولید را در کشور داشته، به طوري كه سهم فولاد مبارکه در تولید آهن اسفنجی کشور به میزان 60 درصد رسيده است.
سبحانی تاکید کرد: امید است با راه‌اندازی مگامدول شماره دو طرح شهید خرازی و طرح‌های توسعه در دست اجرا و با همت و تلاش خستگی ناپذیر کارکنان این شرکت بتوانیم در آینده نزدیک سهم فولاد مبارکه اصفهان را در تولید آهن اسفنجی کشور افزایش دهیم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با اجرای طرح آلومینیوم جنوب؛
[h=1]نخستین پروژه بزرگ ایمیدرو در منطقه ویژه لامرد اجرا می‌شود[/h] DEN-778158

گروه بورس کالا - معاون وزیر و رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام کرد: طرح آلومینیوم جنوب به عنوان نخستین پروژه بزرگ ایمیدرو در منطقه ویژه لامرد اجرا خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی ایمیدرو، دکتر مهدی کرباسیان گفت: منابع مالی طرح آلومینیوم جنوب حل شده كه از یک میلیارد و 100 میلیون دلار سرمایه گذاری مورد نیاز این طرح 49 درصد آن توسط ایمیدرو و 51 درصد توسط گروه سرمایه‌گذاری غدیر تامین می‌شود.
واحد آلومینیوم جنوب، اولین واحدی است كه در منطقه ویژه لامرد اجرا می‌شود و مزیت این منطقه دسترسی به منابع آب فراوان‌، انرژی ارزان و نزدیكی به آب راه‌های بین‌المللی در خلیج فارس است. وي ظرفیت تولید طرح آلومینیوم جنوب را 276 هزار تن ذکر کرد و افزود: با راه‌اندازی این طرح فرصت اشتغال زیادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در منطقه ایجاد خواهد شد.کرباسیان اجرای طرح‌های مهم صنعت فولاد و دیگر صنایع کارساز مانند آلومینیوم در منطقه پارسیان و لامرد را به دلیل وجود امکانات زیربنایی مهم خواند و افزود: پیشنهاد ایمیدرو اجرای طرح‌های جدید فولادی و دیگر صنایع بزرگ در منطقه ویژه خلیج فارس و دریای عمان است. وی اظهار كرد: در منطقه ویژه پارسیان و لامرد در حال حاضرتنها مشكل كمبود برق است كه این مشكل نیز با فراخوانی که ایمیدرو برای احداث نیروگاه 230 مگاواتی داده حل خواهد شد.
کرباسیان ادامه داد: برای اجرای طرح‌های بزرگ فولادی در این منطقه نیز مذاکراتی با چند سرمایه گذار خارجی انجام‌شده که پروژه چهار میلیون تنی فولاد را شروع کنند و پیشنهاد ایمیدرو به آنها مشارکت از مرحله اکتشاف تا کنسانتره، گندله و در نهایت فولاد است که اين پیشنهاد مورد استقبال سرمایه گذاران خارجی قرار گرفت.
رییس هیات عامل ایمیدرو همچنین منطقه ویژه خلیج فارس را یکی دیگر از مناطق مهم برای اجرای طرح‌های بزرگ صنعتی و معدنی برشمرد و گفت: اکنون در این منطقه پروژه‌های فولاد هرمزگان و کاوه جنوب در دست اجرا است و با هماهنگی‌های انجام شده با شورای مناطق آزاد قرار است 2500 هکتار زمین جدید به این منطقه افزوده شود تا بتوانیم با زیرساخت‌هایی که فراهم می‌کنیم، سرمایه‌گذار بیشتری جذب کنیم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
تولید‌کنندگان شمش فولاد در دومین نشست خود خواستار شدند

[h=1]كمك دولت به توليدكنندگان براي خروج از بحران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۰۹ بازدید: 236 بار کد خبر: DEN-778261

گروه بنگاه‌های اقتصادی- زهرا مسافر: دومین نشست تولید‌کنندگان شمش فولاد به منظور تایید نهایی برای تاسیس انجمن تولید‌کنندگان شمش فولاد، بررسی و تعیین اساسنامه و تعیین اعضای‌ هيات مدیره، بررسی و تبادل نظر درخصوص تاسیس تعاونی تولید‌کنندگان شمش و قطعات فولادی برای خرید ضایعات به‌صورت عمده و متمرکز از خارج و داخل کشور، واردات مواد اولیه و افزودنی به‌صورت عمده و متمرکز، خرید آهن اسفنجی با قیمت مناسب از تولید‌کنندگان داخلی به‌صورت عمده و متمرکز، بررسی بحران و رکود فعلی و شناسایی راهکارهای کوتاه‌مدت و بلندمدت برای گریز از آسیب‌ها و عوارض آن، شناسایی خواسته‌های موثر، معقول و قابل قبول از دولت و چگونگی انجام اقدامات لازم در این خصوص، بررسی راهکارهای مناسب برای پیشگیری از کاهش قیمت شمش در محل هتل بزرگ تهران برگزار شد.


در این نشست تولید‌کنندگان شمش خواسته‌های خود از دولت به‌ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت را به‌صورت مکتوب ارائه کردند و خواستار یافتن راهکارهایی مناسب برای خروج از بحران شرکت‌های ذوب و تولید‌کنندگان شمش شدند.
جبران کسری ضایعات آهن به عنوان تنها راه‌حل عملی و واردات از کشورهای دیگر با قیمت مناسب و اختصاص ارز مبادله‌ای به آن از جمله خواسته‌های تولید‌کنندگان حاضر در نشست بود.
از سوي ديگر اهم خواسته‌های تولید‌کنندگان شمش حاضر در این نشست شامل موارد زير بود:
ارائه آهن اسفنجی با قیمت منطقی و متناسب با قیمت تمام شده به شرکت‌های ذوب از سوی دولت و دستگاه‌های ذی‌ربط.
حذف ارز مبادله‌ای ‌از واردات محصولات نهایی فولادی مانند شمش، ميلگرد و مقاطع فولادی و اختصاص آن به مواد اولیه کارخانه‌های ذوب آهن و تولید فولاد که مهم‌ترین آنها ضایعات آهن، آهن اسفنجی و گندله آهن است.
حذف تعرفه گمرکی واردات ضایعات آهن و فولاد، حذف هزینه 6 درصد مالیات بر ارزش افزوده از خرید ضایعات آهن وارداتی، اختصاص مبلغ 30 میلیون دلار به اضافه وام 20 میلیارد تومانی از صندوق توسعه برای خرید ضایعات و ماشین‌آلات مورد نیاز شرکت تعاونی تولید‌کنندگان شمش، اختصاص 20 هکتار زمین برای جمع‌آوری، تفکیک و فرآوری ضایعات آهن و تقسیم آن بین اعضا، تشکیل کمیته‌ای ‌برای بررسی، نظارت و تعیین نرخ فروش آهن اسفنجی که تولید‌کنندگان آن به‌رغم خرید مواد اولیه ارزان و یارانه‌ای ‌به قیمتی گران و بی‌حساب و کتاب آن را می‌فروشند، نظارت بر قیمت فروش فروآلياژ که تولید آن در انحصار شرکت‌های داخلي قرار دارد و قیمت‌های آنها با قیمت‌های جهانی همخوانی ندارد و به هر قیمتی که می‌خواهند می‌فروشند، افزایش تعرفه گمرکی واردات شمش فولادی، میلگرد ساختمانی و ساير محصولات فولادی که در داخل کشور تولید می‌شود و همچنین ممنوعیت صادرات سنگ‌آهن به‌صورت خام. همچنین در این نشست برای تشکیل انجمن تولید‌کنندگان شمش فولاد، دیدگاه‌های مختلف در این زمینه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظرات موافق و مخالف برای تشکیل انجمنی موازی با انجمن فولاد کنونی مطرح شد که در ادامه می‌خوانید:
مدیر‌عامل فولاد کیمیا در این نشست با اشاره به اینکه مشکل کمبود قراضه مربوط به تمام کشورها است و تنها کشور ما با این مشکل مواجه نیست، گفت: ترکیه در حالی که قراضه را با قیمت جهانی از آمریکا وارد می‌کند از سویی دیگر صادرکننده شمش و مقاطع فولاد است و این در حالی است که در کشور ما با وجود برخورداری از انرژی فراوان در اين مورد با مشکل مواجهیم.
مجید نورشرق با انتقاد از نبود رقابت سالم در کشور افزود: در مقطعی از زمان که مسائل و مشکلات اقتصادی در بازار رخ می‌دهد تولید به تنهایی نمی‌تواند مشکلات را حل کند، اما تولید‌کنندگان می‌توانند با مکانیزمی واحد و اعتبار بخشیدن به توافقات فی‌مابین مشکلات را مرتفع کنند.
وی با اشاره به اینکه در هیچ کجای جهان مواد اولیه خود را خام‌فروشی نمی‌کنند، تصریح کرد: این در حالی است که شاهد فروش 22 میلیون تن سنگ‌آهن با عیار بالا در کشور هستیم.
مدیرعامل فولاد کیمیا تصریح کرد: درحال که سنگ‌آهن با عیار بالا را به‌راحتی صادر می‌کنند، چگونه انتظار می‌رود که قیمت آهن اسفنجی با رشد مواجه نشود.
وی با بیان اینکه استرالیا به راحتي زغال صادر می‌کند، اما چین تا زمانی که کک تولید نکند حتی یک کیلو از زغال تولیدی خود را به خارج از کشور صادر نمی‌کند، خاطرنشان کرد: این در حالی است که به واسطه صادرات سنگ‌آهن از کشور، برخی از واحدهای فولادی با کمبود سنگ
آهن مواجه‌اند.
نورشرق گفت: در حال حاضر مشکل اساسی واحدهای ذوب کشور، كمبود و قیمت بالای قراضه است و باید برای ساماندهی بازار این مواد اولیه مورد نیاز تدابیری اندیشیده شود.
نظری مدیرعامل ذوب بریس نیز در این نشست با تاکید بر اینکه ایجاد اشتغال از اهداف دولت است، خاطرنشان کرد: در صورت تداوم روند کنونی و عدم تحقق نیازهای ما، واحدها با تعطیلی خطوط تولید مواجه خواهند شد، زیرا هم‌اکنون به‌شدت با کمبود ضایعات آهن مواجهیم.
به گفته وی، برای بقای واحدهای ذوب کشور دستگاه‌های ذی‌ربط باید هرچه سریع‌تر نسبت به تامین قراضه آهن تدابیر لازم را اتخاذ کنند؛ چراکه در خارج از کشور ضایعات آهن موجود است.
اباذر وردی‌نژاد، مدیر‌عامل سپاهان ذوب نیز در دومین نشست تولید‌کنندگان شمش فولاد افزود: در کشور یکسری تشکل‌‌های کارفرمایی و کارگری موجود است که هر کدام برای رسیدگی به درخواست‌ها و تبادل اطلاعاتشان از ارگان یا دستگاه ویژه‌ای ‌برخوردارند که انجمن تولید‌کنندگان فولاد از جمله آنها است که در كنار کارآمدی اما از اشکالاتی نیز برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه انجمن یعنی نماینده بخش خصوصی و هدف از ایجاد آن یعنی عدم دخالت دولت در تصمیم‌گیری‌های آن، تصریح کرد: این در حالی است که در اعضای هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان فولاد کشور مدیرانی از بخش‌های دولتی حضور دارند و از این رو نمی‌توان انتظار داشت که منافع بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌های آنها لحاظ شود.
وردی‌نژاد تاکید کرد: زمانی که از بخش‌های دولتی سوال می‌شود چرا دامپینگ می‌کنید، در پاسخ می‌گویند ما در حاشیه سود قرار داریم ودرصورت هرگونه اعتراض سهمیه سنگ‌آهن‌مان را قطع می‌کنند، از این رو با چنین دیدگاهی تا مادامی که مدیرعامل این شرکت‌ها از سوی دولت تعیین می‌شود بنابراین عضویت آنها در انجمن فولاد چگونه NGO خوانده می‌شود.
به اعتقاد وی، انجمن صنفی با دارا بودن اعضای دولتی به هیچ وجه در قانون تعریف نشده است و تا زمانی که اعضای هیات مدیره اینگونه تشکل‌های خصوصی، مديران دولتی باشند، نمی‌توان برای بخش خصوصی انتظار احقاق حق داشت.
جلیل اوحدی نماینده فولاد اصفهان دُر نیز در این نشست درخصوص رفع مشکلات واحدهای ذوبی گفت: واحدهای تولید شمش می‌توانند با سرمایه‌گذاری فعالیت خوبی داشته و در تعامل با انجمن تولید‌کنندگان فولاد احقاق حق و سهم خواهی کنند.
وی افزود: در برابر هیچ تشکل خصوصی نباید قرار بگیریم بلکه باید در کنار آنها باشيم تا آنچه که خواسته تولید‌کنندگان است چه از داخل یا خارج را به‌دست آوریم.
اوحدی همچنین با بیان اینکه هم‌اکنون کمبود قراضه از مشکلات اساسی تولید‌کنندگان شمش است، تاکید کرد: چنانچه واحدهای دولتی با اخذ مجوز از دولت برای تامین نیازهای خود قراضه وارد کنند و قراضه تولید داخل را نخرند، مشکلات واحدهای ذوب بخش خصوصی برطرف خواهد شد.
وی همچنین بر تشکیل شبه بورس اشاره کرد و افزود: با تشکیل این بازار ثانویه می‌توان قراضه و آهن اسفنجی مورد نیاز را خریداری و شمش تولیدی را در آن عرضه کرد؛ چراکه این بازار می‌تواند در ثبات قیمت‌ها نقش بسزایی داشته باشد.
یزدانی مدیرعامل اسپریس فولاد در دومین نشست تولید‌کنندگان شمش فولاد نیز خاطرنشان کرد: درحال حاضر صنعت فولاد کشور با مشکل اساسی تولید شمش و میلگرد مواجه است.
وی افزود: در انجمن تولید‌کنندگان فولاد اغلب تولید‌کنندگان مقاطع از جمله میلگرد عضو هستند که تامین شمش ارزان از جمله خواسته‌های آنها است، از این رو واحدهای تولید شمش با آنها تضاد منافع خواهند داشت.
مدیرعامل اسپریس فولاد همچنین به عدم برخورداری از سوبسیدهای دولتی واحدهای ذوبی اشاره كرد و ادامه داد: درصورت عدم توجه از سوی دولت ما با سرمایه‌گذاری هنگفت در این واحدها از چرخه تولید حذف خواهیم شد.
وی به کمبود ضایعات آهن از جمله مشکلات اساسی پیش روی واحدهای ذوب اشاره کرد و گفت: در تمام دنیا ضایعات آهن معامله می‌شود، اما در طبقه بندی ارزی کشور ما اين موضوع از اولویت برخوردار نیست بنابراين دولت باید تدابیری اتخاذ کند تا اين مهم در این طبقه‌بندی گنجانده شود.
یزدانی با بیان اینکه واحدهای ذوب کشور دارای نقاط مشترکی هستند که با انجمن تولید‌کنندگان فولاد همخوانی ندارد، افزود: اما می‌توان در کنار همدیگر برای رفع مشکلات فعالیت خوبی داشت.
به گفته وی، به‌رغم نیاز 22 میلیون تنی کشور به فولاد، 16 میلیون تن فولاد توليد شده است زيرا نمی‌توان به راحتي در کشور به توليد فولاد پرداخت، از این رو باید مشکلات ریشه‌یابی و مرتفع شود.
فرنگی‌زاده، مدیرعامل کلاچ نیز در این نشست با اشاره به اینکه در هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان فولاد از بخش خصوصی نیز حضور دارند، تصریح کرد: حدود یک ماه گذشته جلسه‌ای ‌در انجمن فولاد تشکیل شد که دستور این جلسه درخصوص کاهش قیمت قراضه و آهن اسفنجی بود که حتی با ایمیدرو نیزدر این خصوص مذاکراتی صورت گرفت.
مدیرعامل کلاچ با بیان اینکه ایجاد انجمنی مستقل از انجمن تولید‌کنندگان فولاد موجب تقابل میان دو انجمن می‌شود، تصریح کرد: برای برون رفت از مشکلات کنونی واحدهای ذوب کشور تنها راهکار این است که با داشتن نمایند‌گاني ‌در هیات مدیره انجمن فولاد نسبت به حل مسائل و مشکلات خود اقدام کنیم.
میر‌محمد صادقی، مدیرعامل غلتک‌سازان همچنین برای احقاق حق واحدهای ذوب از طریق حضور نمایندگاني ‌در هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان فولاد تاکید و تصریح کرد: چنانچه بتوان خواسته‌های مشترک و قابل اجرا را از طریق انجمن فولاد کنونی بیان و برطرف کنیم، بهتر از تشکیل انجمنی موازی با آن است.
حاج رستمی، مدیرعامل کاوه فولاد آریا نیز در دومین نشست تولید‌کنندگان شمش فولاد به کمبود قراضه و نوسان قیمت آن به عنوان مشکل اساسی واحدهای ذوب اشاره و خاطرنشان کرد: با تداوم اين شرايط به ناچار مجبور به تعطیلی این واحدها هستیم.
وی درخصوص تشکیل انجمن تولید‌کنندگان شمش گفت: با وجود آنکه برخی از اعضای هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان فولاد دولتی هستند، اما عضوهایی از بخش خصوصی قوی نیز در این انجمن حضور دارند که نقش بسزایی در تصمیم‌گیری‌ها ايفا مي‌كنند، از این رو می‌توان از نفوذ آنها برای احقاق حقوق خود استفاده کنیم.
مدیرعامل کاوه فولاد آریا افزود: به‌رغم آنکه افزایش قیمت شمش فولاد با منافع نوردی‌های عضو در انجمن تولید‌کنندگان فولاد در تضاد است، اما تشکیل انجمنی موازی منطقی نیست.
رضا شهرستانی، مدیرعامل نورد و تولید قطعات فولادی نیز در این نشست درخصوص تثبیت نرخ شمش فولاد تصریح کرد: با اين كار به همان نسبت قیمت محصول نیز کاهش خواهد یافت.
وی با اشاره به اینکه قیمت‌ها را عرضه و تقاضا تعیین می‌کند، خاطرنشان کرد: کاهش یا تثبیت قیمت تنها به منزله مسکن کوتاه‌مدت است و به‌ناچار در مقطعی از زمان با توجه به شرایط حاکم مجبور به افزایش قیمت‌ها خواهیم شد.
به گفته وی، در مقطعی از زمان مجوز 100 میلیون تن تولید فولاد از سوی دولت به سرمایه گذاران در بخش نورد داده شد اما به علت کمبود شمش، واحدهای ذوب برای تولید شمش وارد مدار تولید شدند كه در این برهه از زمان کمبود مواد اولیه موجب شد تا این واحدها با مشکلات زیادی مواجه شوند.
شهرستانی صرفه‌جویی و کاهش هزینه‌های تولید را تنها راه برون‌رفت از مشکلات پیش روی واحدهای ذوب دانست و افزود: تنها در این صورت می‌توان رقابت داشت.
وی با اشاره به نوسان نرخ دلار، تصریح کرد: به جای اینکه سرمایه هنگفتی را برای خرید قراضه صرف کنیم، با ایجاد یک واحد احیای مستقیم مي‌توانيم آهن اسفنجی تولید کنیم تا برای حداقل 10 سال آینده واحدهای ذوب با مشكلي از اين بابت مواجه نباشند.
مدیرعامل نورد و تولید قطعات فولادی خاطرنشان کرد: درحال حاضر بنادر کشور برای تخلیه قراضه آماده نیستند و این تنها در حیطه سرمایه‌گذاری از سوی دولت است.
وی با بیان اینکه با تعامل با انجمن تولید‌کنندگان فولاد می‌توان به خواسته‌های خود رسید، گفت: تشکیل انجمنی مستقل برای تولید‌کنندگان شمش اشتباه است؛ چراکه میزان تولید فولاد کشور تنها 17 میلیون تن است که اندازه تولید یک شرکت چینی نیست، از اين رو تشکیل انجمن‌های موازی توجیهی
ندارد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
افزایش قیمت سکه‌های نقدی و آتی

افزایش قیمت سکه‌های نقدی و آتی

صعود 20 دلاری بهای طلا در بازارهای جهانی موجب شد
[h=1]افزایش قیمت سکه‌های نقدی و آتی[/h]

گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: هرچند در پایان معاملات هفتم و هشتم ژانویه، تاحدودی از بهای طلا در بازارهای بین‌المللی کاسته شد، اما نمودار تغییرات قیمتی این فلز از ابتدای ژانویه همچنان رو به افزایش دارد. روز جمعه زمانی که سرمایه گذاران طلا در بازار لندن و نیویورک در انتظار اعلام آمار بیکاری یک ماهه آمریکا بودند، قیمت طلا با شیبی ملایم رو به صعود گذاشت تا در نهایت در پایان دادوستدهای این روز بهای این فلز با افزایش 20 دلاری به نسبت روز پنج شنبه، به 1247 دلار در هر اونس رسید.
این افزایش به دنبال انتشار آمارهای ناامیدکننده از بازار کار آمریکا و کاهش نگرانی از اتخاذ سیاست تعدیل تدریجی خرید اوراق قرضه فدرال رزرو در طول امسال صورت گرفت. بر اساس گزارش وزارت کار آمریکا، در ماه دسامبر، اقتصاد این کشور تنها 74 هزار فرصت شغلی ایجاد کرده که کمترین میزان افزایش از ژانویه 2011 تاکنون است.
به این ترتیب، اکنون طلا در بیشترین سطح قیمتی از یک ماه گذشته تاکنون قرار دارد. قیمت طلا در یازده دسامبر 2013، 1252 دلار بود که با توافق بین نمایندگان سنا و کنگره آمریکا پیرامون چالش بودجه 2014 با دولت این کشور، از این زمان رو به افول گذاشت تا در نهایت، دوباره به سقف قیمتی یک ماه اخیر نزدیک شود. جو روانی حاکم بر بازار جهانی طلا پس از اعلام رسمی احراز پست ریاست فدرال رزرو آمریکا توسط یلن، بر پایه افزایش بهای این فلز در سال 2014 شکل گرفته است. مخالفان تداوم سیاست تسهیل پولی بر این باورند که وی با پافشاری بر ادامه یافتن این طرح و همچنین باقی ماندن نرخ سود بانکی نزدیک به صفر درصد، لطمات جبران ناپذیری را بر بدنه اقتصاد آمریکا وارد خواهد کرد.
همچنین درحالی که قرار است روز دوشنبه گزارشی پیرامون کسری بودجه آمریکا در سه ماه ابتدایی 2014 اعلام شود، رئیس فعلی بانک مرکزی این کشور می‌گوید: گرچه چشم‌انداز اقتصادی آمریکا در سال 2014 میلادی امیدوار‌کننده است، ولی هنوز نگرانی‌های زیادی نسبت به کسری بودجه سنگین دولت و هزینه‌های مربوط به برنامه بهداشت و سلامت وجود دارد.
وی تصریح کرد: بی شک، بهبود وضعیت کسری بودجه و بدهی‌های آمریکا تاثیر مثبتی بر رشد و رونق اقتصادی با ثبات و پایدار این کشور خواهد داشت. به اعتقاد برنانکی، وضعیت اقتصادی آمریکا طی سال‌های آینده بهتر خواهد شد ولی نباید چالش‌های مربوط به بحران کسری بودجه و بدهی‌های دولت را فراموش کرد.
در همین حال روز گذشته در بازارهای داخلی هم شاهد بالا رفتن بهای سکه‌های نقدی و آتی بودیم. در این روز بر قیمت سکه در بازار نقدی - تا میانه معاملات – حدود 9000 تومان افزوده شد تا سکه تمام بهار آزادی بین 874 تا 883 هزار تومان نوسان کند. پیش از بازگشایی بازارهای نقدی، سررسیدهای آتی سکه کار خود را با افزایش محدود بها آغاز کرده بودند اما در این میان سکه تازه وارد تیر ماه که از روز گذشته وارد این بازار شده و قابل معامله است، در ابتدا کمی کاهش قیمت گرفت و پس از آن با افزایش بها در بازار نقدی، این سررسید هم با سایرین همراه شد. در اولین روز معاملات سررسید تیر، این سکه با بهای 942 هزار و 500 تومان کشف قیمت شد. پیش از این سررسید اردیبهشت در تاریخ 20 آذر امسال با بهای 922 هزار تومان کشف قیت شده بود که این سکه روز گذشته تا ساعت 16:00 بهای 919 هزار تومان را ثبت کرد که نشان از کاهش قیمت داشت.
دیروز در حالی که سکه‌های تمام بهار بازار نقدی حدود 9000 تومان افزایش قیمت گرفته بودند، نزدیک‌ترین سررسیدهای بازار قراردادهای آتی نهایتا کمتر از 7000 تومان بر قیمت‌ها افزودند. این روال البته چند ماهی است که در این بازار مشاهده می‌شود و برخلاف گذشته است که بازارها روند می‌گرفتند و در نتیجه آن آتی سکه در جهت افزایش یا کاهش بها، شدیدتر از سکه‌های نقدی عمل می‌کرد. رفتارهای فعلی این بازار نشان می‌دهد که اکنون معامله گران آتی امیدی به تغییر روند فعلی بازارها تا چند ماه آینده ندارند و با افزایش و کاهش اندک بها، تنها به شناسایی سود می‌پردازند. هرچند با وضعیت فعلی که بازارهای ارز و سکه خالی از سفته بازان شده‌اند، قیمت، دیگر ملاک خرید و فروش قرار نمی‌گیرد و این تنها عرضه و تقاضا است که این بازارها را سرپا نگه داشته است. به عبارت دیگر، تقاضای واقعی برای ارز و سکه اکنون جایگزین سفته‌بازی شده است و قیمت‌های اعلامی برای سکه، ملاک خرید و فروش قرار نمی‌گیرد.
اخبار مهمی که طی روزهای اخیر موفق نشدند بر بازار ارز و سکه اثرگذار باشند، شاید با نهایی شدنشان بتوانند تا حدودی بازارها را نوسانی کنند. از جمله این خبرها، مشخص شدن تکلیف تحریم‌های جدید از سوی سنای آمریکا است که این روزها مرتبا خبر از قریب‌الوقوع بودن آن به گوش می‌رسد که البته بازارها به این اخبار واکنشی نشان نمی‌دهند و تا روشن شدن نتیجه منتظر می‌مانند. بازتاب نتایج برخاسته از مذاکرات اخیر در ژنو هم چندان نمایان نشده و تا زمان نهایی شدن آن، به نظر نمی‌رسد شاهد نوسان چندانی بر پایه اخبار این موضوع باشیم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
پیشنهاد تشکیل صندوق حمایت از فرآوری معدنی

[h=1]فولاد و سنگ‌آهني‌ها پای میز مذاکره[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۰۹ بازدید: 341 بار کد خبر: DEN-778262


گروه بنگاه‌های اقتصادی– آزاده حسینی: اعضای تولید‌کنندگان سنگ‌آهن و فولاد با توجه به نزدیک بودن فعالیت و در واقع ارتباط بین حوزه‌های كاري جلسه‌ای را به منظور هماهنگی بیشتر در اتاق بازرگانی ايران برگزار کردند.

دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران هدف از برگزاری این جلسه را هماهنگی ساختاری در خصوص موضوعات مشترك ميان فولاد و سنگ‌آهن دانست و گفت: در این جلسه بعضی از موضوعات فی‌ما‌بین بخش معدن و تولید فولاد مطرح شد که یکی از موضوعات هماهنگی ساختاریافته بین این دو بخش بود زيرا آنچه که مسلم است ما زنجیره تامین مواد معدنی تا محصول را یک مجموعه می‌دانیم که نیازمند هماهنگی در بخش‌های مختلف است.
رسول خلیفه سلطان ادامه داد: هم بخش معدن و هم صنعت یک زنجیره بزرگ و به هم پيوسته هستند كه سرمایه‌گذاری‌های بزرگی در هر دو بخش انجام شده، اما نامتجانسی فراواني در آنها وجود دارد. به هر جهت موضوعاتی که در هر دو بخش باید به آنها پرداخته شود زیاد است و طبیعی است که این هماهنگی ساختاریافته در کل بخش معدن و فولاد باید به وجود بیاید.
وی تصریح کرد: از همین رو این جلسه در اتاق بازرگانی و به دعوت هيات ريیسه اتاق ایران برگزار شد، زيرا اتاق ایران جایگاه صنفی بالایی دارد و می‌تواند اصناف را با هم هماهنگ کند.
پيشنهاد برگزاري ميز هماهنگي
خلیفه سلطان با اشاره به پیشنهادی که در این جلسه مطرح شد، گفت: در این جلسه پیشنهاد شد که یک میز هماهنگی بین دو بخش معدن و فولاد شکل بگیرد كه انجمن فولاد نیز به نوبه خود از این موضوع استقبال کرد. فقط شرطی که عنوان کردیم این بود که کارها کارشناسی و حرفه‌ای بوده، جلسات مرتب برگزار شود و در این جلسات افراد ذی‌صلاح از هر دو طرف حضور یابند.
وی افزود: همچنین در این جلسات موضوعات و رویه‌ها و راه حل‌ها باید با اطلاعات و اعداد و ارقام روشن مطرح شود كه البته این کار با یک یا دو جلسه انجام نمی‌شود بلكه باید طبق یک فرآیند متشکل و منظم با اهداف معین در یک دوره زمانی معین انجام شود. مثلا چهار موضوع مطرح شود که قصد حل آنها را داریم و برای حل آن زمان و فرآیند قرار دهیم؛ فرآیندی که در آن اطلاعات حاکم باشد و موضوعات فی‌مابین براساس این اطلاعات در اتاق ایران بررسی شود.
وی ادامه داد: موضوع دیگری که در جلسه مطرح شد، عوارضی است که برای سنگ‌آهن وضع شده و از ابتدای سال 93 قرار است اجرایی شود كه در خصوص استفاده از این فرصت توسط بخش خصوصی فولاد و شرکت‌های معدنی جهت فرآوری بیشتر سنگ‌آهن خام و پیشنهادی که قبلا هم توسط انجمن در وزارت صنایع سابق و ستاد فولاد مطرح شده بود، صحبت شد.
دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران اظهار کرد: انجمن تولیدکنندگان فولاد همیشه به شدت از این پیشنهاد دفاع کرده که اگر عوارضی از صادرات سنگ‌آهن گرفته می‌شود، بخش عمده این عوارض در قالب یک صندوق حمایت از فرآوری معدنی تجمیع شود، از محل آن صندوق تسهیلات داده شود و حمایت‌های بیمه‌گری و سایر اقدامات حمایتی نيز انجام شود. چه برای اکتشاف چه فرآوری در معادنی که بخش زیادی از آن در دست بخش خصوصی است.
وی تاکید کرد: در واقع عوارض برای صادرات سنگ‌آهن باید ابزاری باشد برای اینکه ما در فرآوری و اکتشاف رشد کنیم و معدنی‌ها به سمت تولید کنسانتره و متعاقبا گندله بروند.
وی تصریح کرد: پیشنهاد تکمیلی انجمن تولیدکنندگان فولاد این است که این صندوق به نحوی عمل کند که در دوره زمانی معین مثلا یک یا دو سال هر معدن کاری موفق به فرآوری شد، مبلغی که به عنوان عوارض صادراتی پرداخت کرده را به عنوان جایزه فرآوری به وی برگردانند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]طی هفته گذشته در بازار فلزات پایه چه گذشت؟[/h]

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: بازار فلزات داخلی طی یک هفته اخیر شاهد معاملاتی توام با نوسان بود تا جایی که برخی فلزات همچون مس، روی و نیکل از ابتدای هفته با روند صعودی معاملات خود را آغاز کردند، اما در روزهای پایانی هفته با تغییر مسیر بازارهای جهانی، این فلزات نیز با نوسان‌های رو‌به پایینی مواجه شدند؛ این در حالی است که برخی از فلزات همچون سرب از ابتدا تا انتهای هفته با روند نزولی رو‌به‌رو شدند، همچنین قلع نیز طی این مدت به روند ثابت خود ادامه داد.
شایعات، تقاضا در بازار مس را افزایش داد
به گفته فعالان آگاه با توجه به التهاب موجود در بازار مس و شایعات مربوط به تغییر قیمت این فلز، در حال حاضر قیمت‌ها در این بازار واقعی نیست؛ چرا که تغییر فرمول قیمت‌گذاری این فلز تنها در حد پیشنهاد از سوی سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان بوده و جو به وجود آمده در بازار تنها موجب افزایش قیمت و رشد تقاضا
شده است.
این در شرایطی است که برخی از فعالان بازار دلیل این رشد قیمت را علاوه بر شایعات موجود در بازار، افزایش نرخ ضایعات دانسته و معتقدند اگر قیمت قراضه به همین منوال پیش رود به زودی از نرخ کاتد بیشتر خواهد شد، به همین دلیل فعالان بازار این رشد قیمت را کاملا غیرمنطقی دانسته و تبعات آن را برای بازار نگران‌کننده توصیف می‌کنند. البته نگرانی فعالان مسی کاملا منطقی است، چراکه طی چند سال اخیر با افزایش نرخ ضایعات نسبت به کاتد، بازار مس به شدت به هم ریخته است. از طرفی روند رو به رشد قیمت قراضه در بازارهای جهانی نیز در افزایش قیمت قراضه در داخل بی‌تاثیر نبوده است.
اين در حالي است كه به گزارش رویترز، موسسه وودمکنزی از افزایش ۴ درصدی توليد مس به علت ورود معادن جدید مس در ۵ سال آینده خبرداد و گفت: مازاد عرضه در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ حدود 200 تا 300 هزار تن در سال برآورد شده است. اين در حالي است كه احتمال ثابت ماندن مصرف مس از سوی چین در سال‌های آینده بیشتر است، اما بر اساس چگونگی رشد اقتصادی این کشور از سال 2000 به بعد این انتظار می‌رود که نرخ مصرف در سال 2014، همچون نرخ‌های مصرف آلمان، ایالات متحده و ژاپن، به بالاترین سطح برسد.
نیکل در مسیر صعود
از سوی دیگر نیکل نیز که در این مدت پله‌های صعود را دو تا یکی طی می‌کند تقاضای بیشتری نسبت به ماه‌های گذشته پیدا کرده است، در حالی که کاهش موجودی انبارها به قدری تجار را نگران کرده که به گفته کارشناسان بعید نیست که شاهد صعود غیر‌منطقی این فلز باشیم.
به گفته فعالان بازار فلزات پایه، عامل اصلی این رشد قیمت علاوه بر انتشار اخبار و شایعات، رشد نرخ این فلز در بورس لندن بوده است. البته فعالان اقتصادی در بازارهای جهانی به دنبال آن هستند که قیمت این فلز را در محدوده قیمتی مشخص نگه دارند، اما این عوامل داخلی است که سبب افت و خیزهای غیر‌منطقی این فلز می‌شود.
قلع ثابت ماند
با اینکه قلع مدت‌ها است تغییر قیمت جدیدی را تجربه نکرده است، اما همچنان در بازار داخلی خریداری ندارد. حتی شایعات هم نمی‌تواند بازار این فلز را گرم کند و معامله‌گران همچنان در انتظار کاهش بیشتر بهای این فلز و نزدیک شدن آن به قیمت واقعی‌اش هستند، چرا که معتقدند قیمت این فلز با توجه به نرخ جهانی آن، امكان ریزش بیشتری دارد. از طرفی هم قیمت این فلز در بازارهای جهانی طی هفته گذشته با اینکه در ابتدای هفته رشد قیمتی را تجربه کرد، اما این روند صعودی خیلی دوام نداشت و قیمت‌ها در روزهای پایانی هفته با کاهش نرخ مواجه شد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]آغاز هفته با ثبات نسبی قیمت‌ها[/h] DEN-778391

گروه بنگاه‌های اقتصادی- در مبادلات اولین روز کاری هفته پیش رو، اغلب فولادسازان خصوصی تولیدات خود را بدون نوسان قیمت عرضه کردند.
در این روز، تنها شمش فولاد جنوب و مقاطع بردسیر کرمان کاهش نرخ را تجربه کردند.
به گفته قعالان بازار، کشف قیمت‌ها، طبق روال هر هفته یکشنبه‌ها صورت می‌گیرد.








 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]میانگین قیمت مقاطع در انبارهای تهران[/h] DEN-778392

 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در پی اعلام رسمی اجرای توافق ژنو از 20 ژانویه رخ داد
[h=1]افت چشمگیر قیمت سکه‌های آتی پس از مدت‌ها[/h]آتی سکه روند گرفت صعود اونس طلا، جلوی ریزش بیشتر قیمت را گرفت
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: خبرهای مربوط به احتمال رسیدن ایران و 1+5 به توافق نهایی و آغاز لغو تحریم‌ها علیه کشورمان، توانست از روز یکشنبه مسیر بازارهای ارز و سکه را نزولی کند. در این روز البته تا قبل از معاملات عصر، افت قیمت‌ها چندان چشمگیر نبود و در پایان معاملات این روز، از قیمت سکه نقدی حدود 6000 تومان کاسته شد. اما روز گذشته با رسیدن اخبار تکمیلی از مساله تحریم‌ها و توافق ژنو، بازارهای ارز و سکه باز هم ریزشی شدند اما این افت قیمت کمتر از میزان مورد انتظار بود.

بازار آتی سکه که کار خود را پیش از شروع به کار بازار نقدی آغاز کرده بود، در ساعات ابتدایی دادوستدهای دیروز، کمتر از یک درصد از بهای سررسیدهای خود کاست، اما با شروع به کار بازار نقدی سکه، از بهای سکه تمام بهار طرح جدید کمتر از سه هزار تومان کاسته شد. در این زمان کاهش قیمت سررسیدهای آتی به بالای یک درصد رسید.
آنچه که در اولین روز هفته میلادی جدید در بازارهای جهانی بر اونس طلا گذشت، در ابتدا افزایش قیمت و پس از آن روند رو به کاهش تا میانه معاملات این روز بود. بیشینه بهای طلا روز گذشته 1254 دلار بود که بیشترین قیمت برای این فلز از یک ماه گذشته تا دیروز به حساب می‌آید. افزایش بهای روز گذشته برای طلا که تا حدود ساعت 16 به وقت تهران، 9 دلار بود به دنبال انتشار آمارهای ناامیدکننده از بازار کار آمریکا صورت گرفت.
دلار اما دیروز به نسبت روز یکشنبه، افت بیش از 20 تومانی را نشان می‌داد. با توجه به تشدید جو روانی مثبت در بین مردم و بازاریان و با عنایت به ریزش محسوس دلار در بازار آزاد، انتظار می‌رفت سکه با شیب تندتری به ریزش بها اقدام کند، اما افزایش بهای طلا در بازارهای بین‌المللی اجازه افت بیشتر قیمت را به سکه نداد.
در میانه معاملات دیروز طلای جهانی، روند بهای این فلز تغییر کرد و رو به کاهش گذاشت. در این زمان سکه نقدی هم جرات پیدا کرد و 8000 تومان از قیمت خود کاست. این در حالی بود که گرم طلا بیش از هزار و 300 تومان افت قیمت داشت و مثقال طلا هم 5700 تومان ریخته بود، دلار نیزدر مسیر نزولی قرار داشت. به این ترتیب سکه حباب داشت اما حاضر به ترکاندن این حباب نبود. سکه‌های بازار قراردادهای آتی بورس کالا در این زمان بین 13 تا 20 هزار تومان در سررسیدهای نزدیک و دور کاهش قیمت داشتند. سکه‌های اردیبهشت و تیر به عنوان دورترین سررسیدهای این بازار به ترتیب 18 و 21 هزار تومان ریزش قیمت داشتند، یعنی بیش از دو درصد افت. چنین تغییرات قیمتی برای سکه‌های آتی مدت زیادی بود که رخ نداده بود و این بازار در کنار سکه نقدی و دلار، روزهای راکدی را پشت سر می‌گذاشت؛ حالا اما به نظر می‌رسد بازار آتی روند گرفته است؛ چراکه اتفاق روز گذشته نشان داد که باز هم عکس‌العمل این بازار شدیدتر از بازار نقدی شده است.
به طور کلی روند ریزشی قیمت‌ها در بازارهای نقدی و آتی سکه کند پیش می‌رفت. این در حالی بود که خبر از احتمال لغو تحریم‌های خودرو از 30 دی ماه با توجه به رویکرد مثبت رئیس جمهور آمریکا نسبت به مذاکرات ژنو و تلاش وی برای اقدامات مناسب در راستای مذاکره با ایران یکی از خبرهای مهم روز گذشته بود. تحریم خودروی ایران از 10 تیرماه سال 91 و با تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا اجرایی شد. همچنین صحبت از اجرایی شدن توافقنامه ژنو در تاریخ 20 ژانویه (30 دی) بسیار جدی تر از قبل به گوش می‌رسید.
در همین راستا وزیر امور خارجه آمریکا توافقات صورت گرفته را گامی مهم توصیف کرد و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز شب دوشنبه، از به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و 1+5 و اجرایی شدن مفاد توافق هسته ای از بیستم ژانویه خبر داد، موضوعی که مورد تایید مقامات ایران هم قرار گرفت. خبر آزاد شدن 550 میلیون دلار از پول‌های بلوکه شده ایران در غرب در تاریخ اول فوریه (12 بهمن) و واریز آن به حساب جمهوری اسلامی نیز از دیگر اخبار مهم روز گذشته بود. با اجرایی شدن توافقنامه هسته ای ژنو بین ایران و کشورهای 1+5، چهار میلیارد و 200 میلیون دلار از پول‌های بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران نیز به تدریج در اختیار کشورمان قرار می‌گیرد.
از سوی دیگر روز گذشته نشست سه‌جانبه پاریس برای اعلام تصمیم نهایی حضور ایران در کنفرانس ژنو2 برگزار شد که قرار بود پس از نشست این روز، موضوع مشارکت ایران در کنفرانس ژنو 2 نهایی و اعلام شود.
با روندی که بازارهای داخلی در پیش گرفته‌اند، به نظر می‌رسد باید برای رؤیت تغییرات شدیدتر قیمتی، منتظر 30 دی باشیم، هرچند این احتمال هم وجود دارد که اگر این رویداد مهم در این روز اجرایی شود، از آنجا که مورد انتظار بازارها بوده و بر همین مبنا برنامه ریزی کرده‌اند، باز هم نوسان قیمت‌ها به سمت ریزش، بیش از میزان فعلی نباشد؛ اما در صورتی که اتفاقی غیر از آنچه مورد انتظار است روی دهد، احتمالا بازار ارز و سکه عکس‌العمل شدیدی در جهت افزایش بها نشان خواهد داد.
پیش از این زمانی که در تاریخ 24 نوامبر (3 آذر) خبر توافق اولیه با 1+5 در ژنو سوئیس به گوش رسید، از بهای دلار در همین روز حدود 90 تومان کاسته شد و سکه نقدی هم افت 50 هزار تومانی را تجربه کرد. به همین ترتیب سکه‌های بازار آتی هم افت قیمت چشمگیری داشتند. سررسید دی ماه در این روز بیش از 40 هزار تومان ریخت و روز بعد از آن، 12 هزار تومان دیگر هم افت کرد. چنین واکنشی از آتی سکه از 4 آذر به بعد نه در جهت کاهش و نه افزایش بها تکرار نشد.
اگر به نمودار تغییرات قیمتی سررسیدهای آتی از 23 شهریور تاکنون توجه کنیم، روشن است که سکه‌های این بازار، پس از افت چشمگیر در تاریخ 3 آذر، تاکنون نتوانسته اند به سطح قیمتی پیش از این تاریخ بازگردند. طبق این نمودار، بیشترین قیمت در بین سه سررسید مورد مطالعه، پس از توافق ژنو، با کمترین بها در پیش از این توافق؛ تنها 40 هزار تومان اختلاف را نشان می‌دهد در حالی که تفاوت بیشترین قیمت‌ها به طور مثال برای سررسید دی ماه، در قبل و بعد این توافق، بیش از 280 هزار تومان است. بررسی نمودار فوق، نشان می‌دهد که سطح قیمت‌ها قبل و بعد از این توافق اختلاف شدیدی را نشان می‌دهد که تاکنون پابرجا
مانده است.



 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
واکنش بازار فولاد به خبر رفع تحریم‌ها
[h=1]ورود قیمت‌ها به کانال کاهشی جدید[/h]گروه بورس کالا- حدیث موسوی: انتشار جزئیاتی از 8 مرحله آزادسازی اموال بلوکه شده ایران به مبلغ 2/4 میلیارد دلار از سوی آمریکا که اولین مرحله آن در یکم فوریه به مقدار 550 میلیون دلار صورت خواهد گرفت، بازار فولاد را که خود به واسطه رکود تقاضا بسیار مستعد افت قیمت است، روز گذشته وارد فاز کاهشی جدیدی کرد. در واقع صرف‌نظر از اثرات واقعی این موضوع که در میان‌مدت بر اقتصاد کشور آشکار خواهد شد، اثرات روانی انتشار این اخبار در کوتاه مدت موجب شد تا در روز نخست، بسیاری از بازارهای کالایی از جمله فولاد با ریزش قیمت تازه‌ای مواجه شوند.
بر‌اساس توافق ماه نوامبر سال گذشته میلادی ایران تعهد کرد که غنی‌سازی اورانیوم را به 5 درصد برساند و روند غنی‌سازی 20 درصد را متوقف کند، در مقابل غرب نیز متعهد شد تحریم‌های اقتصادی ضدایرانی را در بازه زمانی 6 ماهه کاهش دهد که از تاریخ 20 ژانویه (30 دی)، با اعلام رضایت طرف‌های غربی و ایرانی روند تدریجی رفع تحریم‌ها و عمل به تعهدات از سوی طرفین آغاز خواهد شد.
به هر ترتیب روز گذشته فولادسازان خصوصی مانند فولاد یزد، شیراز و زنجان میلگردهای تولیدی را در اکثر سایزها 5 تا 30 تومان کاهش دادند و از سوی دیگر برخی محصولات وارداتی به کشور نیز از جمله شمش‌های بلوم روس در بنادر شمالی، 5 تومان افت قیمت را در هر کیلو تجربه کردند. در بازار آزاد هم قیمت‌ها همانند روزهای اخیر و البته با شیب تندتری کاهش یافتند به طوری‌ که به عنوان مثال تیرهای ذوبی به خصوص شاخه سنگین‌ها تا سقف 2 درصد ریختند. همین موضوع بر معاملات روز دوشنبه بورس کالا و رفتار خریداران نیز اثر گذاشت. در این روز ذوب‌آهن اصفهان، نقدی سبد طول کوتاه میلگرد و تیرآهن را با قیمت پایه 1440 تومان عرضه کرد که خریداران با توجه به انتظار افت بیشتر قیمت در روزهای آتی، با آنکه تقاضای بیش از 8 هزار تنی را ثبت کرده بودند، از پذیرش نرخ پایه صرف نظر کردند و به این ترتیب معامله‌ای روی این محصول صورت نگرفت. به گفته یکی از کارگزاران این سبد نرمال در سایزهای 5/5 تا 5/11 متری عرضه شده بود و در مقایسه با قیمت‌های بازاری - با آنکه غالبا اختلاف قیمت حدود 100 تومان میان طول 12 متری و نرمال این سبد وجود دارد- بهای مناسبی داشت، اما مساله اخبار مربوط به رفع تحریم‌ها موجب شد تا معامله‌گران از خرید این محصول عقب بکشند. روز گذشته سلف شمش بلوم هم به دو شرکت فولاد آذربایجان و گروه ملی صنعتی فولاد ایران با قیمت 1400 تومان در حجم 19 هزار و 50 تن فروخته شد، اما کارگزاران در ارتباط با عرضه امروز همین محصول معتقدند، با دیدی که خریداران نسبت به تداوم روند کاهشی قیمت‌ها پیدا کرده‌اند، اين محصول چندان مورد اقبال قرار نگیرد.
از سوی دیگر روز گذشته فولاد مبارکه نیز ورق‌های گرم B، C و سرد B را در مجموع حجم 24 هزار تن عرضه کرد که تا پایان زمان معاملات 23 درصد از آنها به فروش رسید، مضاف بر اینکه این شرکت بیش از 121 هزار تن انواع ورق علاوه را نیز در سیستم مبادلات مچینگ ثبت کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کاهش قیمت آهن آلات در بازار[/h]گروه بنگاه‌های اقتصادی- با خبر اعلام لغو برخی تحریم‌ها ‌در پایان دی‌ماه قیمت‌ها در بازار با کاهش همراه شد. در پی اعلام خبر مذکور قیمت ارز در بازار با کاهش همراه شد که این موضوع افت قیمت آهن را نیز دربر‌داشت. به نظر می‌رسد در روزهای آتی نیز شاهد کاهش بیشتر سطح قیمت‌های اعلامی از سوی تولیدکنندگان فولاد باشیم.










 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در نخستین جلسه انجمن تولیدکنندگان لوله‌های فولادی و پوشش خطوط انتقال از سوی اعضا مطرح شد
[h=1]درخواست حمایت دولت از تولیدکنندگان لوله‌های فولادی[/h]

گروه بنگاه‌ها– آزاده حسینی: نخستین جلسه مدیران عامل انجمن تولیدکنندگان لوله‌های فولادی و پوشش خطوط انتقال با حضور مدیران عامل و نمایندگان شرکت‌های عضو در محل انجمن برگزار شد و چالش‌های تولید‌کنندگان مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه ولی‌اله مهابادی، رئیس هیات مدیره انجمن در گزارشی به شرح اقدامات انجام شده و تلاش‌های گسترده جهت استقرار، معرفی و شناساندن پتانسیل کلیه اعضای انجمن در حوزه‌های ساخت لوله‌های قطور فولادی و پوشش خطوط انتقال و انعکاس مشکلات به کارفرمایان و حوزه‌های مختلف تصمیم‌گیری در سطح کشور پرداخت.
این انجمن با حضور در پنجمین کنفرانس لوله‌های خطوط انتقال نفت وگاز ضمن رونمایی از لوگوی انجمن، با در اختیار داشتن غرفه‌ای در این نمایشگاه با حضور مدیران عامل عضو، توانمندی‌های وسیع اعضای انجمن را در بازدید نمایندگان شرکت‌های زیر مجموعه وزارت نفت، شرکت خطوط لوله و مخابرات و پیمانکاران پروژه‌های حوزه نفت و گاز، به نمایش گذاشت.مهابادی در این نشست به پیگیری موضوعات مورد درخواست اعضا از طریق معاونت صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت، از جمله درخواست جلوگیری از واردات لوله‌های فولادی و توجه به توان شرکت‌های پوشش کار در کشور پرداخت و اظهار كرد: اعضای این انجمن برای تامین لوله‌های طرح انتقال آب از خلیج فارس به مجتمع گل‌گهر آمادگی دارند.
وی تاکید کرد: این انجمن همچنین خواستار جلوگیری از واردات لوله از خارج از کشور و همراهی رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن در حمایت از صنایع داخلی و لزوم افزایش تعرفه واردات لوله‌های فولادی با توجه به تغییرات نرخ ارز و همچنين اخذ تسهیلات از منابع در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت شد.مهابادی اظهار کرد: انجمن پیگیری‌هایی را از وزارت نفت به‌ویژه برای انعکاس مشکلات اعضا به شرکت ملی گاز، کارگروه حمایت از ساخت داخل شرکت ملی نفت، شرکت بازرگانی شرکت ملی گاز، شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران و شرکت نفت فلات قاره ایران انجام داده و بر حمایت از تولیدکنندگان لوله‌های فولادی در تامین لوله‌های گاز ترکمنستان تاکید دارد. به علاوه اعتراضات اعضا نسبت به موافقت ضمنی و توصیه به خرید لوله از اوکراین و پرداخت وجه آن از محل مطالبات ترکمنستان از طریق شرکت ملی گاز نیز اعلام شده است؛ ضمن آنکه اعتراض به واردات لوله‌های با پوشش به‌رغم توان پوشش کاران لوله در کشور نیز مطرح است.
وی به پیگیری‌ها و طرح مشکلات از طریق کمیسیون‌های انرژی و صنایع و معادن و حمایت از تولید مجلس شورای اسلامی اشاره و درخواست اعضای هیات مدیره انجمن جهت نشست‌ با کمیسیون‌ها را از برنامه‌های در حال پیگیری انجمن عنوان کرد. وی به اهم مشکلات اعضای انجمن در شرایط موجود پرداخت و گفت: فقدان سفارش و خالی بودن ظرفیت کارخانه‌های لوله‌سازی و پوشش خطوط انتقال و تاخیر در پرداخت مطالبات از سوی سفارش‌دهندگان، باعث رکود و توقف فعالیت در کارخانجات تولیدی شده است که در این زمینه خواهان تصویر روشنی برای برون رفت این کارخانه‌ها از ركود در بودجه سال 93 به همراه پیش‌بینی اعتبارات لازم جهت اجرای پروژه‌ها از سوی دولت تدبیر وامید هستیم.
وی ادامه داد: عدم پرداخت به‌موقع مطالبات به كارفرمايان، اکثر شرکت‌ها را به بحران و رکود سوق می‌دهد، این در حالی است که آنها بابت دیرکرد پرداخت‌هایشان هیچ‌گونه جریمه‌ای نمی‌پردازند. ازسوي ديگر بدهی‌های سنگین بانکی از مشکلات اساسی بخش تولید است و ضمانت‌نامه‌های بانکی شرکت در مناقصات و سایر ضمانت‌نامه‌ها، توان مالی سازندگان را بسیار محدود می‌سازد و عملا باعث می‌شود در بسیاری از مناقصات نتوانیم شرکت کنیم.
وی افزود: اخذ ضمانت‌نامه‌های متعدد (بابت قرارداد) و ضمانت حسن انجام کار باید با توجه به حجم سرمایه‌گذاری انجام شده در شرکت‌های بزرگ لوله‌سازی تعیین شود و کارفرما به اخذ چک و سفته بسنده کند تا باعث کاهش هزینه‌های بانکی شود، چراکه باید به سمتی برویم تا با دادن تاییدیه از سوی انجمن نیازی به اخذ ضمانت‌نامه نباشد.
وی اظهار كرد: مناقصه‌هایی وجود دارد که بیش از یک سال و نیم سرگردان مانده و ما نمی‌توانیم در همه مناقصه‌ها شرکت کنیم و ضمانت نامه بدهیم. مهابادی تصریح کرد: پرداخت LC به طرف خارجی به سرعت صورت می‌گیرد، ولی درمورد پرداخت سازندگان داخلی با مشکلات و تاخیر همراه است. به گفته مهابادی انجمن همچنین خواستار حمایت دولت ایران از شرکت‌های ایرانی در کشورهای ثالث است. رئیس هیات مدیره انجمن تاکید کرد: در پروژه‌هایی که به پیمانکاران داخلی واگذار می‌شود، بعضا پیمانکاران (EPCF) در بخش تامین لوله و پوشش، خود را ملزم به خرید از سازندگان داخلی ندانسته و اقدام به واردات لوله همراه با پوشش از خارج می‌کنند که در این رابطه تقاضا داریم کارفرمایان در اسناد مناقصه باتوجه به کیفیت بالای تولیدات لوله‌های فولادی و پوشش تحت استانداردهای بین‌المللی بر تامین لوله‌ها و پوشش از کارخانه‌هاي داخلی تاکید کنند.
متاسفانه در گذشته نیز مصداق این موضوعات زیاد دیده می‌شود به عنوان نمونه می‌توان به واردات بیش از 1000 کیلومتر لوله‌های گاز ترش از آلمان جهت پروژه‌های پارس جنوبی در دو سال قبل اشاره کرد که از پرونده‌های مورد اعتراض کلیه اعضای این انجمن بوده و انتظار تکرار آن را نداریم.
وی درخصوص برنامه‌های آتی انجمن گفت: مواردی چون دعوت از کارفرمایان برای بازدید از کارخانه‌ها و امکانات اعضای انجمن، استفاده از توان صندوق توسعه ملی در جهت تقویت بنیه مالی اعضا و
سرمایه‌گذاری‌ها و توسعه و پیگیری تخصیص منابع کافی ارزی به منظور تامین قطعات مورد نیاز کارخانه‌ها باتوجه به مشکلات تحریم و تامین مواد اولیه موردنیاز، هم افزایی اعضا جهت حضور در بازارهای جهانی کشورهای همسایه مثل عراق، ترکمنستان، پاکستان و هماهنگی با سازندگان و سرمایه‌گذاران برجسته خارجی و جلوگیری از رقابت ناسالم در بازارهای بین المللی، تلاش برای یکسان‌سازی شرایط قراردادهای داخلی و خارجی و کار روی تهیه و تنظیم قراردادهای تیپ برای اعضاء به نحوی که قراردادها یکطرفه به ما دیکته نشود اهم مواردی است که باید مورد بررسی و برنامه‌ریزی انجمن قرار گیرد. وی همچنین افزود: تشکیل کمیته‌های تخصصی در انجمن از جمله کمیته رتبه‌بندی و تشخیص صلاحیت تقاضای عضویت، کمیته مطالعات و توسعه بازار و تامین مالی پروژه‌ها و اعتبارات، کمیته بانک‌ها و هماهنگ‌کننده تشکیل مشارکت و کنسرسیوم‌ها، کمیته برنامه‌ریزی آموزشی و توسعه تکنولوژی جهت رفع مشکلات مشترک کارخانه‌های تولید‌کننده لوله و پوشش لوله‌های فولادی، حمایت موثر از منافع مشترک اعضا، برگزاری یا حضور در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی مرتبط با اهداف و وظایف انجمن، تهیه و انتشار نشریه انجمن حاوی اخبار و اطلاعات روزمره مرتبط با فعالیت انجمن و اعضای آن و همچنین اخبار مناقصه‌ها و پروژه‌ها از اقدامات آتی انجمن است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
تقويت اخبار خوش سياسي در چند روز اخير موجب شد
[h=1]تداوم ريزش قيمت سكه‌هاي آتي با شيب ملايم[/h]

گروه بورس كالا - طيبه شهبازي: بعد از توافق اخير ژنو و حركت بيش از 20 توماني دلار به سوي افزايش قيمت، حالا بازار ارز دوباره در حال بازگشت به روزهاي متعادل خود است و به نوسان اندك در محدوده 2945 تا 2955 تومان مي‌پردازد كه اين مساله بازار سكه را باز هم متوجه تغييرات بهاي جهاني طلا كرده است.

به‌طور كلي طي روزهاي بعد از توافق هسته‌اي با 1+5، قيمت‌ها افت شديدي را تجربه نكردند اما انتظارات افزايشي تعديل شد و حالا ديگر بازار با خيال راحت تري به خوش‌بيني خود ادامه مي‌دهد. سكه‌هاي بازار قراردادهاي آتي هم كه روز دوشنبه بيش از يك درصد افت قيمت گرفته بودند، سه‌شنبه گذشته در شروع معاملات اين بازار كمتر از يك درصد بر قيمت‌ها افزودند، اما در اين ميان دو سررسيد نزديك و دور اين بازار (سكه‌هاي دي و تير) كمي كاهش قيمت داشتند.
در مورد نوسانات روز سه‌شنبه سكه در بازار نقدي، پس از رسيدن افزايش قيمت اين سكه‌ها به 6000 تومان، روند بازار معكوس شد و بهاي سكه تمام بهار طرح جديد 2000 تومان كاهش يافت. به اين ترتيب كمترين و بيشترين بهاي سكه به ترتيب 871 و 877 هزار تومان بود. در اين روز قيمت سررسيد بهمن با سكه نقدي برابري مي‌كرد و سكه دي زير بهاي نقدي معامله مي‌شد.
اين در حالي بود كه از بعد از ظهر اين روز همزمان با ساعات پاياني كار بازارهاي نقدي و آتي سكه، قيمت طلا در بازارهاي جهاني رو به كاهش گذاشته بود و در نهايت هم دادوستدهاي اين فلز با افت 8 دلاري خاتمه پيدا كرد. در همين حال آمارهاي قوي از ميزان خرده فروشي در آمريكا و بهبود چشم‌انداز رشد اقتصاد جهاني موجب افزايش شاخص‌ها در بازارهاي سهام شده و قيمت طلا را روز گذشته براي دومين روز متوالي كاهش داد و باعث شد تا طلا از بالاترين قيمت يك ماه اخير خود (1253 دلار كه روز دوشنبه ثبت كرده بود) فاصله بگيرد. اين در شرايطي است كه نشست بعدي فدرال رزرو آمريكا در روزهاي 28 و 29 ژانويه، تاحد زيادي مسير حركتي قيمت طلا را در هفته‌هاي آينده مشخص خواهد كرد.
روز چهارشنبه، اما بازار نقدي سكه در حالي كار خود را آغاز كرد كه بهاي اونس طلا 1245 دلار، يعني همان قيمت پاياني روز سه‌شنبه بود. اما نوسانات قيمتي طلا در بازارهاي بين المللي طي روز چهارشنبه بين 1236 تا 1246 دلار بود كه نشان از خريد و فروش اين فلز در محدوده زير 1246 دلار داشت.
در اين روز از قيمت سكه‌هاي نقدي اندكي كاسته شد و سكه‌هاي آتي هم بين 3000 تا 6000 تومان در سررسيدهاي دور و نزديك خود كاهش بها داشتند. سكه تير در اين ميان بيش از ساير سررسيدها افت قيمت داشت. اين در حالي بود كه ريزش سكه نقدي در نهايت به 3000 تومان مي‌رسيد. از سوي ديگر سررسيد دي‌ماه تا باز شدن بازار نقدي، تقاضايي براي خريد يا فروش نداشت و با آمدن قیمت سكه نقدي، نزديك‌ترين سررسيد آتي، هم قيمت اين سكه نرخ گذاري شده و در طول اين روز زير قيمت سكه نقدي
معامله مي‌شد.
نوسانات نسبتا اندك دو روز اخير در شرايطي است كه خبرهاي خوش پيرامون مذاكرات 1+5 با ايران و همچنين وضع تحريم‌هاي جديد، مدام قوت مي‌گيرند. روز گذشته خبر از عقب نشيني سناي آمريكا از تصويب تحريم‌هاي جديد عليه كشورمان به گوش رسيد.
از سوي ديگر نشست ژنو 2 قرار است 22 ژانويه (2 بهمن) با هدف بررسي بحران سوريه در اين كشور برگزار شود. در اين خصوص روز گذشته دبير كل سازمان ملل متحد طي سخناني اعلام كرد كه از مشاركت تهران در ژنو 2 حمايت مي‌كند. اين اخبار اگرچه بازارهاي ارز و سكه را به ريزش‌هاي شديد وادار نكرد، اما خيال اين بازارها را از روند خوشايند پيش رو راحت‌تر كرد.
در همين راستا به گفته رئيس اتحاديه كشوري طلا و جواهر، نگرش بازار به نشست ژنو همچنان مثبت است و افت قيمت‌ها در بازار طلا و سكه در مجموع باعث كاهش تقاضا شده است، اين در حالي است كه مردم در انتظار افت بيشتر هستند، همين امر كاهش خريد و فروش را رقم زده و قيمت‌ها را در اين بازار نزولي كرده است.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در گفت‌و‌گو با عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس مطرح شد
[h=1]لزوم تدوين سياست جامع براي صنعت فولاد[/h] D


گروه بورس كالا- حديث موسوي: بررسي چالش‌ها و فرصت‌هاي موجود در صنعت فولاد و معدن ايران به‌رغم نگاهي كه صاحب‌نظران و فعالان اين بخش‌ها به آن دارند، همواره يكي از دغدغه‌هاي قانونگذاران نيز است. به اين منظور به سراغ علي عليلو، عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي رفتيم تا در گفت‌و‌گويي با وي برخي از مسائل مهم صنعت فولاد را از زاويه ديد اين نماينده مورد نقد و بررسي قرار دهيم. متن اين گفت‌و‌گو در ادامه مي‌آيد.
بخش قابل توجهي از مشكلات صنعت فولاد ايران، نبود استراتژي مشخص براي اين بخش است كه اولا بتواند ميان حلقه‌هاي پيشين توليد ارتباط برقرار كند و از سوي ديگر قادر باشد ارتباط بين فولاد و بخش‌هاي وابسته را به درستي تبيين كند، به نظر شما مشكل در تبيين اين استراتژي چيست؟
وزارت صنعت، معدن و تجارت مسوول و متولي اصلي تدوين يك راهبرد كارآمد براي صنعت فولاد كشور است. تا پيش از ادغام وزارتخانه‌ها به دليل سازوكار نظام‌مند و منسجم مابين وزارت صنايع و معادن و شركت ملي فولاد تدوين برنامه راهبردي و تبيين نقشه راه به عنوان سند پايين دستي اين راهبرد امكان‌پذير بود، اما با توجه به تغيير و تحولات فرآيندي و تشكيلاتي كه در سال‌هاي اخير در اين صنعت افتاده شاهد بوديم متاسفانه به‌رغم آنكه صنعت فولاد جزو صنايع بالادستي است، اما فاقد انسجام در سياست‌گذاري و در نتيجه فقدان سند راهبردي و نقشه راه مدون است. اين در حالي است كه ابتدايي‌ترين مراكز توليدي نيز براي خود داراي برنامه راهبردي و به تبع آن برنامه‌اي مشخص براي روند توليد، قيمت‌گذاري و فروش محصولات خود هستند، اما صنعت فولاد و زنجيره وابسته به آن به‌رغم گستردگي، عمق و اهميت فوق‌العاده‌اي كه به دليل تغذيه خطوط صنايع پايين دستي دارد فاقد يك راهبرد مشخص بوده و جاي آن دارد كه فعالان اين حوزه هرچه سريع‌تر انسجام گسسته خويش را بازيافته و به‌منظور تدوين اين مهم وارد عمل شوند.
به نظر مي‌رسد مشكلات ناشي از دولتي بودن بخش‌هاي مهم فولادي كشور و ضعف ساختاري بخش خصوصي در اين صنعت به عدم توازن در صنعت فولاد منجر شده است.اين عدم توازن چه هزينه‌هايي را براي بخش فولاد به همراه دارد؟ چگونه مي‌توان اين تعارضات را به حداقل رساند؟
به نظر من با اين مساله نبايد كليشه‌اي برخورد كنيم و همه مشكلات صنعت فولاد يا ساير صنايع را ناشي از عدم توازن موجود و طبيعتا اثرات نامطلوب نشات گرفته از آن، مرتبط با دولتي بودن برخي مراكز توليد‌ و سازمان‌ها بدانيم. تصدي‌گري دولت در بخش‌هاي مختلف اقتصادي در كشور ما پيشينه چند 10 ساله دارد، خصوصا در حوزه توليد كه اين موضوع از شدت بيشتري برخوردار است، اما براي اينكه بتوانيم به درستي اين عدم توازن‌ها را كه بخشي از آنها ناشي از خصوصي سازي نادرست و بخش ديگر آن مربوط به دولتي بودن بخش‌هاي توليدي است برطرف سازيم، بايد عملكرد واحدهاي توليدي را كه طي ساليان گذشته در فرآيند خصوصي شدن قرار گرفته‌اند قبل و بعد از نقل وانتقال مورد ارزيابي دقيق، علمي، فني و اقتصادي قرار دهيم به اين ترتيب قادر خواهيم بود به ديد و شماي كلي از عملكرد اين واحدها دست يابيم و متوجه شويم از ديدگاه عارضه‌يايي آيا ضعف در اجراي سياست‌هاي تدوين شده بوده؟ آيا نظارت در اجراي سياست‌ها از ضعف رنج مي‌برد؟ آيا فرآيند خصوصي‌سازي به شكل صحيح خود صورت نگرفته و ما را دچار پس‌رفت و اتلاف منابع كرده است؟ يا مجموعه‌اي از عوامل ديگر موجبات اين شرايط نامطلوب را فراهم آورده‌اند؟
به هر طريق اصل بر كوچك شدن دولت و خصوصي شدن است به گونه‌اي ‌كه اجازه دهيم مردم صاحب اقتصاد باشند و گرداننده پول و دارايي خود، اما اگر سازوكار اين فرآيند به درستي صورت نگيرد، نتيجه معكوسي از آن حاصل مي‌شود.
به اعتقاد من بايد در وهله اول روي اين مساله فرهنگ‌سازي كنيم و در مراحل بعدي هنگامي‌كه يك واحد توليدي را به دست سرمايه‌گذار خصوصي سپرديم كماكان نظارت‌ها را البته به دور از افراط و تفريط به صورت قوي ادامه دهيم. متاسفانه در حال حاضر يا نظارتي پس از خصوصي‌سازي صورت نمي‌گيرد يا اينكه به صورت امنيتي با آن واحد برخورد مي‌شود. مساله حساس و مهم در اين ميان اين نكته است كه نبايد به قدرت‌پروري مبادرت ورزيم يعني همواره رقبايي در كنار واحدهاي خصوصي و دولتي وجود داشته باشند كه به مساله انحصار در يك صنعت برخورد نكنيم.
مثال ساده كلامم بلايي است كه بر سر صنعت خودرو كشورمان آمده است؛ اتخاذ انواع حمايت‌هاي بي‌ چون و چرا اعم از تعرفه‌هاي بالاي واردات از صنعت خودرو پنجاه ساله ما كودكي ساخته كه به‌رغم تمام توجهات در همان دوران طفوليت خويش باقيمانده و قادر به حفظ خود در برابر ساده‌ترين رقبا نيست. اين مساله البته در صنعت فولاد كه يك صنعت زيربنايي و مادر به شمار مي‌رود از اهميت بيشتري برخوردار است به همين دليل به‌منظور جلوگيري از بروز هرگونه تعارض و ناهماهنگي ناشي از دولتي بودن و از سوي ديگر خصوصي‌ بودن برخي بخش‌ها در اين صنعت، لازم است مطالعه خوب، سازوكار خوب و پياده‌سازي و نظارت صحيحي بر مساله مهم خصوصي‌سازي داشته باشيم و اين مهم را در تمامي جوانب آن به درستي دنبال كنيم تا در اين حالت صنعت فولاد رشد كند و روز به روز پوياتر شود كه از اين پويايي هم مردم منتفع شوند و هم صنعت و ساختار توليد.
مساله ديگري نيز كه بايد به آن اشاره كرد اين است كه در مساله خصوصي‌سازي چه در صنعت فولاد و چه در صنايع ديگر بايد يك راهبرد درست و واقعي به دور از شعار و اهداف غيرواقعي را تعريف كنيم. يك برنامه كارآمد به اين منظور بايد بخش نظري كاملي داشته باشد و همواره در معرض نظارت دولت و در حضور رقبا اعم از داخلي و خارجي (واردات) باشد. در اين زمينه اهليت هم از اهميت بسزايي برخوردار است؛ چراكه اگر اين مورد رعايت نشود، چه بسا به جاي پيشرفت دچار پس رفت نيز شويم. از سوي ديگر همه دستگاه‌ها بايد با نگاه مديريتي، علمي و دلسوزانه با اين مساله برخورد كنند و از اعمال سليقه‌هاي شخصي پرهيز كنند. در اين مسير وجود يك قانون جامع و فراگير كه در شكل اجرايي نيز درست عمل كند بسيار ضروري است. براي رسيدن به اين قانون جامع و فراگير بايد كارگروهي از دولت، مجلس و نمايندگان صنعت فولاد وجود داشته باشند تا روي اين مساله كار كنند. متاسفانه اين قانون جامع و برنامه مشخص نه تنها در صنعت فولاد بلكه در ساير صنايع نيز وجود ندارد و همواره فعالان بخش‌ها به روزمرگي مشغول بوده‌اند. حتي اگر برنامه‌اي نيز وجود داشته به اندازه كافي فراگير و قابل دفاع نبوده است از اين‌رو پس از مدتي كنار گذاشته شده و همان بي‌برنامگي‌هاي گذشته محور فعاليت‌ها قرار گرفته است.
در رابطه با مساله‌اي كه پيرامون لزوم تدوين قانون جامع و فراگير مطرح كرديد، دكتر آل اسحاق بحث مديريت يكپارچه را در صنعت فولاد كه بسيار مورد اقبال فعالان صنعت فولاد و معدن كشور قرار گرفته پيشنهاد كرده‌اند، اين يكپارچگي از چه ابعادي قابل بررسي است؟
اگر منظور از يكپارچگي در مديريت، يكپارچگي در سياست‌گذاري و برنامه‌ريزي آن هم به كمك علوم و فناوري روز و استفاده از تجربيات صاحب‌نظران است، اين ايده كاملا متين و قابل تحسين است. به عنوان مثال وزارت صنعت، معدن و تجارت با تشكيل ستادي به اين منظور به كارهاي مطالعاتي، علمي و تجربي در اين زمينه وارد شود و از همه ظرفيت‌ها نيز به خوبي بهره ببرد تا بتوان به برنامه كارآمد و منسجمي براي اين صنعت دست پيدا كرد. از طرف ديگر چون به قوانين تجاري و حمايتي نيز نياز است مجلس با كمال ميل و تمام توان كمك خواهد كرد تا خلأهاي قانوني اين موضوع هم‌پوشاني و رفع شود تا در نهايت بتوانيم با هم افزايي بخش‌هاي اجرا و تقنين يكپارچگي و دوري جستن از هرگونه تعارض و ناهماهنگي، سياست‌گذاري و مديريت صنعت فولاد و معدن كشور را با تدوين برنامه راهبردي وتهيه اسناد بالا دستي نهادينه كنيم.
بنابراين طرح اين ايده بسيار ضروري و ارزنده بوده و مجلس و همين‌طور كميسيون صنايع و معادن پشت اين قضيه خواهد ايستاد.
البته بايد تاكيد كنم چون تلاش و سياست‌گذاري‌ها در راستاي كوچك كردن دولت و خصوصي‌سازي است نبايد براي اين مهم به سمت تشكيل معاونت يا ايجاد سازمان دولتي جديدي در وزارت صنعت، معدن و تجارت رفت بلكه با تشكيل كارگروهي راهبردي، قوي و منسجم مي‌توان به هدف مورد نظر نايل آمد.
وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن كه در قانون بودجه تصويب مي‌شود، چه سياستي در متن خود دارد؟ ممانعت از توليد، خام فروشي، كسب درآمد براي دولت؟ آيا نبايد طرف دوم معادله را كه مي‌تواند حمايت از توليد و صادرات فولاد، اشتغال‌زايي، توسعه اقتصادي و... باشد مدنظر قرار داد؟
صادرات مواد خام معدني در تمامي دنيا مشمول اخذ عوارض و ماليات دولتي است و كشور ما نيز به‌رغم دارا بودن معادن بسيار غني نمي‌تواند از اين قاعده مستثني باشد و بيش از اين دچار اپييدمي خام فروشي گردد. به‌طور سنتي و به‌خصوص در چند سال گذشته اين‌گونه در اذهان جا افتاده كه هر صاحب سرمايه‌اي در گوشه‌اي از كشور معدن راه‌اندازي كرده و به استخراج و سپس صادرات ماده معدني بپردازد. كدام منطق حكم مي‌كند درجايي‌كه فولادسازهاي كشور ناچار به واردات نوع فرآوري شده سنگ‌آهن براي استفاده در واحد توليدي هستند سنگ‌آهن با خلوص بالا با قيمتي نازل صادر شود؟ اما به اين علت كه غالب معدن‌داران كشور خصوصي هستند، نمي‌توان به صورت دستوري مانع از اين كار شد؛ چراكه اين موضوع تعرض بر مالكيت خصوصي محسوب مي‌شود و از سوي ديگر نمي‌توان فقط بر وضع عوارض تكيه كرد و تنها سياست تنبيهي را مدنظر قرار داد. براي نتيجه‌گيري بهتر لازم است تا سياست تشويقي نيز در اين مسير استفاده شود. دولت نيز در اين راه بايد كمك كند و براي جلوگيري از خام فروشي با ارائه برنامه‌هايي مناسب فرآوري سنگ‌آهن را تبليغ، ترويج و اجرايي سازد. به عنوان مثال به كساني كه تلاش كنند و براي فرآوري ماده معدني سرمايه‌گذار جذب كنند بايد سياست‌هاي حمايتي و تشويقي اعم از جوايز صادراتي را به‌كار گيريم. به اين ترتيب هرچند وضع عوارض سازوكاري لازم است، اما تنها عامل بازدارنده از پديده خام فروشي نيست، بلكه به كمك برنامه‌هاي تشويقي مي‌توان به هدف اصلي دست يافت.
فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها در راه است و به دليل مصرف بالاي انرژي توسط بخش فولاد و كاهش توان اين بخش از بعد نقدينگي و مالي، شروع دور جديد نيازمند دقت نظر بيشتري است. مجلس چه پيشنهادهايي براي جبران روند گذشته و بهبود اوضاع صنعت فولاد در بخش انرژي دارد؟
جريان هدفمندي يارانه‌ها اين نبود كه براي دولت بار مالي ايجاد كند، بلكه از ابتدا قرار بود از محل درآمد آن فعاليت‌هاي اقتصادي خصوصا در بخش‌هاي توليدي توسعه يابند. علت اصلي بروز مشكلات و تنگناهايي كه در اجراي فاز اول پيش آمد اين بود كه دولت پيشين بر اساس چارچوب مصوب مجلس شوراي اسلامي پيش نرفت و انحراف از سياست‌ها و اهداف برنامه‌ريزي شده موجب شد تا سيستم پولي و مالي دچار مشكل شود و تورم فزاينده معيشت مردم را با سختي روبه‌رو كند. در حال حاضر دولت با اضافه كردن يك تبصره به لايحه بودجه سال 93 برنامه فاز دوم هدفمندي را در آن گنجانده، اما مساله اينجا است كه تحليل‌هايي كه پيرامون روند اجرايي اين فاز صورت مي‌گيرد بر اساس وضعيت فعلي است در حالي كه دولت بايد برنامه اوليه را مرور كرده و بررسي كند، فاز اول از كجاي مسير منحرف و تنگناهاي فراواني را به وجود آورد. به عقيده من سياست دولت بايد بر بازگرداندن برنامه هدفمندي به مدار اصلي باشد كه به اين منظور با طرح مشكلات و ارائه اصلاحات لازم به‌طور قطع مجلس به ياري دولت خواهد آمد. به هر ترتيب اجراي هدفمندي يارانه‌ها قدرت ريسك و برنامه‌ريزي دقيق مي‌خواهد. در اين مقطع بهترين كار براي كمك به چرخه صنعت و توليد اعم از هر بخشي از جمله فولاد، آسيب‌شناسي فاز اول اجراي هدفمندي و بازگرداندن آن به مدار اصلي و قانوني است تا ديگر شاهد بروز مسائل دوره قبل در بعد زندگي مردم و واحدهاي توليدي نباشيم.
چهارمين همايش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ايران در راه است، پيشنهادهاي شما براي اجراي هرچه بهتر اين همايش چيست؟
همايش‌هاي تخصصي در ارتباط با صنعت فولاد و معدن درصورتي مفيد، كارا و براي فعالان هر دو طيف راهگشا است كه در كنار هزينه‌هايي كه براي برگزاري آنها صرف مي‌شود به سمت كارهاي تحقيقاتي نيز حركت كنيم و در اين مسير از پتانسيل دانشگاه‌ها، افراد باتجربه و صاحب‌نظران نيز بهره ببريم. بنابراين بهترين پيشنهاد براي غناي هرچه بيشتر اين همايش‌ها اين است كه مسائل و چالش‌هاي صنعت فولاد و معدن ايران در قالب كارگروه‌هايي نقد و بررسي و ارزيابي شود و سپس حاصل كار در قالب اين همايش‌ها به عموم ارائه گردد.
***
علاقه‌مندان جهت كسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند با شماره‌هاي 87762430 و 32 يا وب‌سايت http://events.den.ir تماس حاصل فرمايند.
 

Similar threads

بالا