بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بازار پتروشيمي‌ها در هفته گذشته

[h=1]پليمري‌ها از شيميايي‌ها سبقت گرفتند[/h] DEN-779331



گروه بورس كالا- سحر نمايشي: هفته گذشته براي فعالان بازار پتروشيمي پر از التهاب و نوسان بود. علاوه‌بر كاهش خوراك گاز مجتمع‌هاي پتروشيمي كه بيشتر خبرها را طي هفته گذشته شامل مي‌شد، رشد قيمت‌هاي پايه تا مرز 5 درصد هم توانست يكي از موضوعات مهمي باشد كه بازار كالاهاي پتروشيمي را به سمت رونق بيشتر سوق داده بود. گرچه برخي از فعالان آگاه معتقدند كه محصولات پتروشيمي از روز دوشنبه تا كنون با تاثير گرفتن از اخبار خوش اقتصادي با افزايش قيمت‌هاي پايه مواجه شدند، اما برخي ديگر معتقدند كه افزايش تقاضا طي اين مدت قيمت‌ها را صعودي كرده است آن هم در شرايطي كه برخي از توليد كنندگان براي افزايش قيمت‌ها ازعرضه كردن برخي محصولات در بورس خودداري مي‌كنند تا ميزان تقاضا براي آن محصول را براي هفته‌هاي آتي بالا ببرند.


از اين رو شايعه افت قيمت‌هاي پايه در بازار نيز سبب شد تا عده‌اي يقين كنند كه در هفته پيش رو هم قيمت‌هاي پايه با افت مواجه خواهند شد، به همين دليل از خريد و فروش اجتناب كرده و مي‌گويند: تا به كف رسيدن قيمت‌ها انتظار خواهند كشيد.
با اين حال برخي از كارشناسان بازار مي‌گويند: با توجه به پارامترهاي موجود بعيد به نظر مي‌رسد كه قيمت‌ها در شرايط فعلي تغيير مسير دهند.
قيمت‌هاي پايه طي هفته گذشته با سقف قيمت معامله شد، البته اين در حالي است كه به گفته اين گروه اختلاف قيمت‌ها بين بازار و بورس وجود دارد و بعيد به نظر مي‌رسد كه در هفته جاري، تغيير خاصي داشته باشد.
در همين حال بازار محصولات پليمري هميشه با التهاب بيشتري نسبت به شيميايي‌ها همراه بوده است، به طوري كه به گفته مدير بخش پتروشيمي كارگزاري توسعه سرمايه دنيا با اينكه بازار هر دو محصول طي هفته اخير با حداكثر قيمت معامله شد، اما بازار پليمري‌ها با تقاضاي بيشتري مواجه بود، چرا كه بيشتر توليد كنندگان شيميايي‌ها به دليل كمبود گاز و متوقف شدن توليدات، محصولات خود را در بورس عرضه نمي‌كنند. البته اين در حالي است كه برخي از محصولات پليمري همچون پلي اتيلن سبك خطي به دليل كافي بودن عرضه طي اين مدت با كاهش تقاضا
مواجه شد.
كاكاوند در ادامه افزود: همواره تقاضا در اين بازار نوسان بيشتري نسبت به بازار شيميايي‌ها دارد. همچنين بالا بودن تنوع محصولات پليمري، خريداراني خردتر را مي‌طلبد و از اين رو نوسان گيري از اين كالاها هم بيشتر خواهد بود.
همچنين وي معتقد است كه قيمت‌ها بسيار بالا رفته و احتمال اين وجود دارد كه با برداشته شدن محدوديت‌هاي صادراتي و هجوم تجار به سمت صادرات، قيمت‌ها افزايش بيشتري را هم تجربه كنند.
از سوي ديگر روز چهارشنبه در تالار فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي، مجتمع‌هاي پتروشيمي اروند، برزويه، بندرامام، بوعلي سينا، پارس، تندگويان، خراسان، رازي، شازند، كارون، مارون و شركت‌هاي سرمايه‌گذاري صنايع شيميايي ايران و فرساشيمي انواع مواد شيميايي را روي تابلوي
عرضه بردند.
از جمله محصولات شيميايي عرضه شده در اين روز مي‌توان به ارتوزايلن، استايرن منومر، اسيد سولفوريك، اسيد كلريدريك، اسيد نيتريك، الكيل بنزن خطي، اوره صنعتي، ايزوبوتانول، آب ژاول، آروماتيك سنگين، بنزن، پارازايلين، تري اتانول آمين، دي اتانول آمين، دي اتيل هگزانول، DEG، سود كاستيك، كريستال ملامين، منومر وينيل استات، گوگرد، MEG و منو اتانول آمين اشاره كرد كه در اين ميان، الكيل بنزن خطي شركت سرمايه‌گذاري صنايع شيميايي ايران بيشترين تقاضا را در اين رينگ معاملاتي
شاهد بود.
اين در حالي است كه تري اتانول آمين پتروشيمي شازند با كاهش تقاضا نسبت به هفته‌هاي اخير مواجه شد. از ديگر محصولات عرضه شده در تالار مذكور مي‌توان به حدود 14 هزار تن وكيوم باتوم، يك هزار تن گوگرد گرانوله، 600 تن سلاپس واكس و 200 تن آرگون اشاره كرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کاهش اندک قیمت‌ها در بازارآهن[/h] DEN-779431

گروه بنگاه‌ها: روز گذشته قیمت انواع آهن از سوی تولیدکنندگان با اندکی کاهش اعلام شد.
رفع برخی تحریم‌ها از پایان دی‌ماه و کاهش نرخ ارز باعث ایجاد موج کاهشی در بازار شده است.
دیروز شرکت فولاد کرمان و شرکت نورد فولاد صنعتی و ساختمانی یزد قیمت‌ها را بین 5 تا 50 تومان در هر کیلو کاهش دادند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]حل مشکلات صنعت فولاد‌سازي با انتقال به جنوب کشور[/h] DEN-779457

گروه بنگاه‌ها- مدير عامل شرکت فولاد هرمزگان گفت: صنعت فولاد‌سازي به آب زيادي احتياج دارد که اين موضوع سازگاري زيادي با جنوب کشور که داراي آب‌هاي آزاد هست، دارد و براي اينکه مشکل حمل‌ونقل را کاهش دهيم بايد مسوولان اين صنايع را به جنوب منتقل کنند.
مرتضي آقا جاني در گفت‌و‌گو با خبرگزاری موج در مورد توسعه فولاد با بيان اين مطلب گفت: فولاد را بايد به دست فولاد‌سازان با تجربه که در اين عرصه صاحب‌نام هستند، بسپاريم که خود مسووليت آن را بر عهده بگيرند و در اين زمان است كه فولاد کشور به گام‌هاي موثري در اين عرصه مي‌رسد.
وي با اشاره به اينکه بخش خصوصي هميشه دنبال سرمايه‌گذاري، اشتغال و درآمدزايي بالا است، اظهار كرد: همه نيازهاي صنعت فولاد را بخش خصوصي مي‌تواند تامين كند و اين بخش با سرمايه چند برابري که به دست مي‌آورد، مي‌تواند به ارزش افزوده بالايي سریع‌تر از پيش‌بيني‌ها دست پيدا کند.
وي ادامه داد: بخش خصوصي هميشه تمايل داشته در اين صنعت سرمايه‌گذاري کند و مسوولان بايد به‌طور عملي قواعد خوبي در اين بخش به‌کار گيرند تا گره‌هایي را که در اين عرصه وجود دارد باز کنند.
وي درباره مشکلات فولاد عنوان کرد: از جمله مشکلات صنعت فولاد‌سازي نبود توازن ميان معادن و فولاد‌سازي در زمينه مواد اوليه است درحالي كه اين مواد پشتوانه اصلي صنعت فولاد‌سازي به حساب مي‌آيد.
آقاجاني در ادامه عنوان کرد: مشکل ديگر صنعت فولاد، انرژي است که هم از لحاظ گاز طبيعي، برق و زيرساخت‌هايي که وجود دارد جوابگوي برنامه‌ريزي‌ها انجام گرفته براي توليد 55 ميليون تن فولاد در افق 20 ساله نيست.
اين فعال حوزه فولادي کشور بيان كرد: مواد فولاد‌سازي سنگين است و جاده‌هاي فعلي جوابگوي نياز‌هاي حمل‌و‌نقل آن نيست و اين صنعت احتياج به يک شبکه ريلي مناسب دارد، بنابراين همه اين مواردي که ذکر شد براي توسعه زير‌ساخت‌هاي فولادسازي لازم است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]توسعه صنايع معدني نياز به افزايش اعتبارات «معدن» دارد[/h]


معاون وزير صنعت معدن و تجارت خواستار افزايش اعتبارات بخش معدن براي اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي اين حوزه شد. به گزارش روابط‌عمومي سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران(ايميدرو)، مهدي كرباسيان كه در مراسم معارفه مدير عامل جديد شركت ملي فولاد ايران سخن مي‌گفت، تصريح كرد:‌ به تازگي برنامه جديد اكتشاف سنگ‌آهن آغاز شده و اين برنامه كه با هدف تامين مواد اوليه صنايع معدني و صنعت كشور به اجرا درآمده به اعتبارات كافي نياز دارد.
رئيس هيات عامل ايميدرو به قرارداد ايميدرو، ‌سازمان زمين‌شناسي و بانك ملت اشاره كرد و گفت:‌ فاز نخست احياي بخش معدن با برنامه اكتشاف 12 هزار كيلومتر مربعي شروع شده و پس از يكسال سطح اكتشاف 20 هزار و در نهايت 200 هزار كيلومتر مربع از مساحت كشور را دربرمي‌گيرد. وي تاكيد كرد:‌ زماني مي‌توان به اجراي طرح‌هاي صنايع معدني اميدوار شد كه بخش اكتشاف خوراك آتي صنايع را تامين كند. به گفته وي اجراي برنامه در سطح 200 هزار كيلومتر مربع به 1200 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد. معاون وزير صنعت معدن و تجارت درباره جايگاه سازمان‌هاي توسعه‌اي در كشورهاي پيشرفته گفت: ژاپن به عنوان يك كشور صنعتي، سازماني همچون ايميدرو و ايدرو را در اختيار دارد و به‌رغم اينكه اقتصاد آن كشور در اختيار بخش خصوصي است همواره به تقويت سازمان توسعه‌اي خود مي‌پردازند. كرباسيان، وجود سازمان‌هاي توسعه‌اي را زمينه‌ساز گسترش حضور بخش خصوصي در اقتصاد ملي خواند. وي همچنين به اقدامات جديد دولت براي لغو تصميم واگذاري شركت ملي فولاد اشاره كرد و گفت: خوشبختانه با هماهنگي و اقدامات معاون اول رئيس‌جمهوري، ‌وزير اقتصاد و دارايي، هيات عالي واگذاري و سازمان خصوصي سازي و همچنين همكاري مجلس شوراي اسلامي مصوبه واگذاري اين شركت لغو شد. رئيس هيات عامل ايميدرو به برنامه چشم‌انداز توليد فولاد در كشور اشاره كرد و خواستار استفاده از روش‌هاي متنوع براي توليد فولاد شد. به گفته وي با توجه به ذخاير بالاي زغال‌سنگ حرارتي در كشور مي‌توان بخشي از بار توليد فولاد را با استفاده از گاز طبيعي كاهش داد.
رئيس هيات عامل ايميدرو، وظيفه فعلي شركت ملي فولاد را راه‌اندازي طرح‌هاي استاني فولاد اعلام كرد و اظهار كرد:‌ با توجه به تجربه 54 ساله اين شركت، مشكلات موجود حل و فصل خواهد شد. كرباسيان گفت: با توجه به سوابق و تجربيات مدير عامل جديد شركت ملي فولاد، اميد تازه‌اي براي به سرانجام رساندن طرح‌هاي فولادي در استان‌ها ايجاد شده است. محمد خانداداش پور نيز در اين جلسه گفت:‌ برنامه‌هاي شركت ملي فولاد فراتر از طرح‌هاي استاني است به اين دليل كه فعاليت اين شركت در سطح ملي تعريف شده است. وي تمركز در تصميم‌گيري را يكي از نيازهاي شركت ملي فولاد ذكر كرد و اظهار داشت: تسريع در راه‌اندازي طرح‌هاي استاني، ‌بازنگري در طرح جامع فولاد و مطالعه براي توسعه اين صنعت در سواحل خليج فارس ازجمله اولويت‌هاي شركت ملي فولاد است
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]پیشنهاد تاسیس انجمن شمش رد شد[/h] DEN-779474

گروه بنگاه‌ها- دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ضمن رد تشکیل انجمن شمش توسط تولیدکنندگان این صنعت گفت: این مساله‌ صحت ندارد و در حد حرف بود و قرار بر این شد این انجمن مانند گذشته به فعالیت خود و تعامل با انجمن فولاد ادامه دهد.
سید‌رسول خلیفه سلطان در گفت‌وگو‌ با فولاد نیوز ضمن استقبال از آزادسازی محصولات فولادی، خواستار اختصاص صادرات شمش و محصولات فولادی به تولیدکنندگان این بخش شد. وی همچنین در واکنش به خبری مبنی بر اینکه صنعت فولاد دارای آلایندگی‌های زیادی است گفت: این خبر بیشتر شیطنت برخی دوستان است و صحت ندارد. صنعت فولاد دارای مزیت‌های بسیاری است و با توجه به اینکه کشور ما دارای پهنه جغرافیایی وسیعی برای تهیه فولاد است، بنابراین الزامات زیست‌محیطی کمتری برای تهیه فولاد داریم.
خلیفه‌سلطان افزود: مناطق وسیع کشور ما دارای ذخایر مناسبی جهت فعالیت و سرمایه‌گذاری در صنعت فولاد است و می‌توان با استفاده از فناوری‌های به روز در سطح دنیا از میزان آلایندگی کارخانه‌های تولیدی کاست.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بهره مالکانه ۳۰ درصدی سنگ‌آهنی‌ها در مجلس رای نمی‌آورد[/h] DEN-779479

عضو کمیسیون صنایع مجلس گفت: مصوبه کمیسیون تلفیق درباره بهره مالکانه ۳۰ درصدی معادن سنگ آهن، در صحن علنی مجلس رای نخواهد آورد.سید‌محمد بیاتیان در گفت‌‌و‌گو با خبرگزاری فارس، اظهار كرد: دریافت بهره 30 درصدی از معادن سنگ‌آهن در شرایطی توسط کمیسیون تلفیق مصوب شده که تاکنون هیچ سهمی از بهره مالکانه 15 درصدی حاصل از معادن نصیب حوزه‌های انتخابی نمایندگان نشده‌است. وی تصریح کرد: در این شرایط حتی اگر بهره مالکانه دو برابر شود هم نفعی به حال مجلس نخواهد داشت، مگر اینکه این رقم به استان‌ها برگردد. وی افزود: به احتمال زیاد این مصوبه کمیسیون تلفیق با واکنش نمایندگان مجلس روبه‌رو خواهد شد. به گزارش خبرگزاري فارس، کاتب، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: استخراج کنندگان سنگ آهن که بیش از 30 درصد سود داشته باشند بايد بهره مالکانه پرداخت کنند، به همین خاطر مقرر شد که 30 درصد از ارزش فروش کنسانتره سنگ آهن را به عنوان حق انتفاع بپردازند. کاتب گفت: قرار شد از مصارف این درآمد، 40 درصد برای توسعه زیرساخت‌های همان معادن که در آن اکتشاف انجام می‌شود، و 20 درصد از درآمد در بخش اعتبارات عمرانی همان استان هزینه ‌شود. وی افزود: همچنین 40 درصد به حساب خزانه واریز می‌شود تا در بخش اعتبارات کشوری مورد استفاده قرار گیرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
پس از يك هيجان زودگذر در پي رويدادهاي مهم سياسي

[h=1]بازگشت بازارهاي ارز و سكه به تعادل[/h] DEN-779661


گروه بورس كالا – طيبه شهبازي: رويدادهايي كه در هفته گذشته پتانسيل نوساني كردن بازارهاي ارز و سكه را داشتند كم نبودند. با اين وجود باز هم شاهد تغييرات شديد قيمتي براي دلار و سكه طلا نبوديم. از رسيدن اونس طلا به بالاترين رقم در يك ماه اخير و تصويب بودجه آمريكا براي سال جديد ميلادي گرفته، تا خبرهاي مهم از ژنو و رسيدن به توافق جديد پيرامون مساله هسته‌اي ايران، مسائلي بودند كه در هفته گذشته از اهميت ويژه برخوردار بودند. در كنار اين اخبار، مساله لغو تحريم‌هاي ايران و همچنين عقب نشيني كنگره آمريكا از اعمال تحريم‌هاي جديد عليه كشورمان قرار داشت.

در ميان اين همه خبرهاي خوشايند و اميدواركننده، بازار قراردادهاي آتي سكه بورس كالا هم به تبع جو شكل گرفته در بازار و تغييرات سكه نقدي و دلار، هفته گذشته را با نوسانات بيشتري به نسبت چند هفته اخير گذراند. اين بازار شنبه تا چهارشنبه هفته قبل را با پنج سررسيد در تابلو معاملاتي پشت سر گذاشت. سكه تازه نفس تير، سررسيدي بود كه از روز شنبه به جمع اين سكه‌ها پيوست تا براي كمتر از يك هفته معامله گران فرصت انتقال از سررسيدهاي نزديك به دور را داشته باشند. به اين ترتيب سكه دي ماه كه روز چهارشنبه شاهد آخرين روز معاملاتي خود بود، طي روزهاي پنج شنبه گذشته و امروز از طريق شعب منتخب بانك سامان، به خريداران تحويل مي‌شود.
جمعه 20 دي‌ماه، زماني كه سرمايه‌گذاران طلا در بازارهاي لندن و نيويورك در انتظار اعلام آمار بيكاري يك ماهه آمريكا بودند، قيمت طلا با شيبي ملايم رو به صعود گذاشت تا در نهايت در پايان دادوستدهاي اين روز بهاي اين فلز با افزايش 21 دلاري به نسبت روز قبل از آن، به 1248 دلار در هر اونس رسيد. اين افزايش به دنبال انتشار آمارهاي نااميدكننده از بازار كار آمريكا و كاهش نگراني از اتخاذ سياست تعديل تدريجي خريد اوراق قرضه فدرال رزرو در طول امسال صورت گرفت.
جو رواني حاكم بر بازار جهاني طلا پس از اعلام رسمي احراز پست رياست فدرال رزرو آمريكا توسط يلن، بر پايه افزايش بهاي اين فلز در سال 2014 شكل گرفته است. مخالفان تداوم سياست تسهيل پولي بر اين باورند كه وي با پافشاري بر ادامه يافتن اين طرح و همچنين باقي ماندن نرخ سود بانكي نزديك به صفر درصد، لطمات جبران ناپذيري را بر بدنه اقتصاد آمريكا وارد خواهد كرد. نمودار يك ماهه تغييرات بهاي اونس طلا هم نشان از صعودي بودن قيمت اين فلز دارد.
آنچه در اولين روز هفته ميلادي گذشته در بازارهاي جهاني بر اونس طلا گذشت، در ابتدا افزايش قيمت و پس از آن روند رو به كاهش تا ميانه معاملات اين روز و بعد دوباره صعود قيمت بود. بيشينه بهاي طلا روز دوشنبه 1254 دلار بود كه بيشترين قيمت براي اين فلز از يك ماه گذشته تاكنون به حساب مي‌آمد و در پايان معاملات اين روز هم، با همين قيمت با معامله‌گران خداحافظي كرد.
در همين حال روز شنبه گذشته، در بازارهاي داخلي شاهد بالا رفتن بهاي سكه‌هاي نقدي و آتي بوديم. در اين روز بر قيمت سكه در بازار نقدي - تا ميانه معاملات – حدود 9000 تومان افزوده شد تا سكه تمام بهار آزادي بين 874 تا 883 هزار تومان نوسان كند.
پيش از بازگشايي بازارهاي نقدي، سررسيدهاي آتي سكه كار خود را با افزايش محدود بها آغاز كرده بودند. روز شنبه در اولين روز معاملات سررسيد تير، اين سكه با بهاي 942 هزار و 500 تومان كشف قيمت شد. پيش از اين سررسيد ارديبهشت در تاريخ 20 آذر امسال با بهاي 922 هزار تومان كشف قيمت شده بود كه روز شنبه بهاي 918 هزار تومان را ثبت كرد و از كاهش قيمت خبر داد.
با وضعيت فعلي كه بازارهاي ارز و سكه خالي از سفته‌بازان شده‌اند، قيمت، ديگر ملاك خريد و فروش قرار نمي‌گيرد و اين تنها عرضه و تقاضا است كه اين بازارها را سرپا نگه داشته است. به عبارت ديگر تقاضاي واقعي براي ارز و سكه اكنون جايگزين سفته‌بازي شده است و قيمت‌هاي اعلامي براي سكه، ملاك خريد و فروش قرار نمي‌گيرد. در همين راستا بازار قراردادهاي آتي سكه هم ديگر نسبت به تغييرات قيمت سكه نقدي، واكنش‌هاي شديد نشان نمي‌دهد و با بالا و پايين شدن اندك قيمت، خريداران و فروشندگان اين بازار تنها به شناسايي سود و به انتقال موقعيت‌ها مي‌پردازند.
با مقايسه قيمت روز پنج‌شنبه گذشته سكه تمام بهار آزادي در بازار نقدي به نسبت بهاي يك ماه پيش از آن، مي‌توان به ثبات قيمتي اين سكه پي برد. در طول يك ماه گذشته كمترين و بيشترين قيمت ثبت شده در پايان معاملات روزانه براي سكه تمام بهار طرح جديد به ترتيب 866 و 884 هزار تومان بوده است يعني تنها 18 هزار تومان اختلاف. قيمت اين سكه در ماه‌هاي شهريور، مهر، آبان و آذر به ترتيب از بيش از يك ميليون تومان، 933، 929 و 880 هزار تومان بوده است كه نشان از كاهش تدريجي آن دارد.
در اين ميان بازار قراردادهاي آتي سكه طلا هم به‌طور طبيعي از نوسانات سكه نقدي پيروي مي‌كند. بهاي سررسيد دي اين بازار در آخرين روز معاملاتي خود 870 هزار و 979 هزار تومان بود كه در مقايسه با قيمت كشف شده اين سررسيد (يك ميليون و 165 هزار تومان) كاهش بيش از 290 هزار توماني را نشان مي‌داد.
روند ريزشي قيمت در بازارهاي ارز و سكه كه از اواسط مرداد همزمان با روي كار آمدن دولت تدبير و اميد آغاز شده، تا ماه‌هاي پاياني سال ادامه پيدا كرده است و جو بازارهاي اين چنيني را كه اوج رونق آنها با هيجانات و افت و خيزهاي شديد بها قرين است، با ركود روبه رو كرده به گونه‌اي كه اكنون نه تنها تقاضاي سفته‌بازي از بازارهاي ارز و سكه رخت بربسته، بلكه بازار قراردادهاي آتي سكه هم شاهد حجم معاملات بسيار پايين هستند كه نشان‌دهنده بي رغبتي معامله‌كنندگان براي حضور در اين بازار است.
مدير قراردادهاي مشتق كالايي بورس كالا اما در گفت و گو با خبرگزاري فارس، با تاكيد بر اينكه نوسان نرخ سكه بر ميزان معاملات بازار آتي اثر مستقيم دارد، گفت: با راه‌اندازي سررسيدهاي ماه‌هاي زوج سال و تعيين طولاني‌تر افق سرمايه‌گذاري، از معاملات سكه آتي استقبال شده است. پدرام زادنو عزيزي با اشاره به آخرين تحولات بازار سكه آتي و نوسان آن پس از رخدادهاي سياسي بين‌المللي، اظهار كرد: با آمدن اخبار مثبت سياسي، نرخ سكه در بازار و معاملات آتي با كاهش مواجه شد، اما اين كاهش قيمت موجب از رونق افتادن معاملات نشد، بلكه هرچه نوسان سكه افزايش مي‌يابد، به نسبت حجم معاملات با رشد همراه مي‌شود. وي پيرامون ورود سررسيد جديد به اين بازار گفت: اخيرا سررسيد سكه براي تيرماه 93 راه‌اندازي شده كه پس از آن شاهد استقبال سرمايه‌گذاران از آن بوديم، چرا كه افق سرمايه‌گذاري بلندمدت موجب اطمينان خاطر بيشتر آنان مي‌شود.
اين اظهارات البته در شرايطي است كه حجم قراردادهاي معامله شده بازار آتي سكه نسبت به يك سال گذشته به شدت كاهش يافته و نوسانات اندك در بازارهاي ارز و سكه نقدي در كنار ريزش‌هاي پياپي بها، موجب كاهش رغبت
معامله‌گران براي حضور در اين بازار شده است.
از ديگر سو، روز يكشنبه گذشته در بازار قراردادهاي آتي سكه طلا، اختلاف ميان سررسيدها آنقدر كاهش يافته بود كه نزديك ترين سررسيد اين بازار (سكه دي ماه) كه تنها سه روز تا تحويل آن فرصت باقي بود، با دورترين سررسيد كه به تازگي وارد اين بازار شده بود، تنها 65 هزار تومان اختلاف قيمت داشت، يعني كمتر از 70 هزار تومان اختلاف براي 6 ماه. اين در حالي است كه زماني كه قيمت سكه‌هاي آتي بالاي يك ميليون تومان بود، اختلاف ميان سررسيدها به 40 هزار تومان هم مي‌رسيد كه موجب مي‌شد تفاوت قيمت براي چهار ماه، به بيش از 100 هزار تومان برسد.
روزهاي ابتدايي هفته گذشته كه حامل اخبار مهم مذاكرات ژنو بودند، نتوانستند به‌طور شديدي به هيجاني شدن بازارهاي ارز و سكه دامن بزنند، اما از عصر يكشنبه كه خبر توافق اخير ژنو مخابره شد، اين بازارها تا حدودي شروع به ريزش كردند و روز دوشنبه هم به اين كاهش‌ها ادامه دادند؛ به طوري كه در اين روز از بهاي دلار بيش از 20 تومان و از قيمت سكه نقدي 8000 تومان كاسته شد - كه البته ريزش شديدي براي سكه به حساب نمي‌آمد- چراكه اونس طلا در اين روز به بيشترين بهاي يك ماه خير خود رسيده بود و به سكه اجازه ريزش شديدتر را نمي‌داد. با اين وجود با توجه به نوسانات نامحسوس بهاي سكه در ماه‌هاي اخير، می‌توان اين ريزش را مهم تلقي كرد.
صعود طلا در بازارهاي جهاني اما با آمدن آمارهاي جديد و مثبت اقتصادي روز سه‌شنبه هفته گذشته روند عكس به خود گرفت. آمارهاي قوي از ميزان خرده فروشي در آمريكا و بهبود چشم‌انداز رشد اقتصاد جهاني موجب افزايش شاخص‌ها در بازارهاي سهام شده و قيمت طلا را در روزهاي سه‌شنبه و چهارشنبه اين هفته كاهشي كرد و باعث شد تا طلا از بالاترين قيمت يك ماه اخير خود (1253 دلار كه روز دوشنبه ثبت كرده بود) فاصله بگيرد. اين در شرايطي بود كه نشست بعدي فدرال رزرو آمريكا در روزهاي 28 و 29 ژانويه، تاحد زيادي مسير حركتي قيمت طلا را در هفته‌هاي آينده مشخص
خواهد كرد.
در اين دو روز سكه‌هاي نقدي و آتي هم تقريبا با نوسانات اونس طلا هماهنگ شدند. بعد از توافق اخير ژنو، بازار ارز دوباره به روزهاي متعادل خود بازگشت و به نوسان اندك در محدوده 2945 تا 2955 تومان ادامه داد كه اين مساله بازار سكه را باز هم متوجه تغييرات بهاي جهاني طلا كرده است. به‌طور كلي طي روزهاي بعد از توافق هسته‌اي با 1+5، قيمت‌ها افت شديدي را تجربه نكردند، اما انتظارات افزايشي تعديل شد و حالا ديگر بازار با خيال راحت تري به خوش‌بيني خود ادامه مي‌دهد.
آنچه در پيش رو است، آغاز لغو تحريم‌ها عليه ايران از سوي كشورهاي غربي و اتحاديه اروپا از روز دوشنبه است كه از اهميت بالايي براي بازارهاي ارز و سكه برخوردار است؛ اما باز هم نمي‌توان منتظر ريزش‌هاي شديد قيمتي بود چراكه روند پيش رو كاملا مورد انتظار اين بازارها بوده است و شوكي را متوجه قيمت‌ها نخواهد كرد. در كنار اين مسائل، تغييرات قيمتي اونس طلا هم مورد توجه بازارهاي داخلي است و تصويب نهايي بودجه آمريكا مساله مهمي است ك پيش روي بازارهاي جهاني طلا قرار دارد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
شمش بلوم چگونه به 1400 تومان رسيد؟
[h=1]دومينوي كاهش قيمت‌ها در بازار فولاد[/h] DEN-779663


گروه بورس كالا- حديث موسوي: شايد بسياري از فعالان بازار و توليدكننده‌هاي فولاد، سال جاري را با چشم‌پوشي از 3 ماه ابتدايي آن تعبير به ركود نزولي كنند؛ چراكه هم تقاضا در سطح پاييني قرار دارد و هم قيمت‌ها در اغلب اوقات به سمت پايين متمايل است.
درحالي‌كه از يك ماه مانده به سال 92 كم‌كم زمزمه‌هاي ركود در فضاي بازار و ميان معامله‌گران پيچيد، اما قيمت‌ها كماكان صعودي بود و اغلب عرضه‌هاي تالار صنعتي در گروه محصولات فولادي با اميد به تزريق بودجه‌هاي عمراني و بهبود روند ساخت‌وساز در ماه‌هاي آتي به خوبي و گاه با تعيين سقف قيمت به فروش مي‌رسيد، اما پيش و پس از انتخابات شرايط بازار و قيمت‌ها به گونه‌اي كاملا متفاوت رقم خورد.
بعد از 24 خرداد ماه كه موج كاهش قيمت بسياري از بازارهاي كالايي از جمله فولاد را دربرگرفت، كمتر كسي در بازار آهن فكر مي‌كرد طي 7 ماه آتي نه تنها هيچ بودجه‌اي به پروژه‌هاي عمراني اختصاص نيافته و ركود گسترده‌اي بخش مسكن را فرا گيرد، بلكه قيمت‌ مقاطع و شمش نيز به تاسي از ركود در اين بازار خود را تا قيمت‌هاي اين روزها پايين بكشد.
نزول پلكاني قيمت شمش
تيرماه قيمت پايه شمش بلوم فولاد خوزستان در بورس كالا 1560 تومان بود و اين محصول در زمان‌هاي عرضه عموما به دليل رقابتي كه ميان خريداران رخ مي‌داد، افزايش نرخ مي‌خورد و بيش از 1700 تومان فروخته مي‌شد. اما به مرور و به واسطه سياست صبر و خوش‌بيني كه در بازار نسبت به تداوم روند كاهشي قيمت‌ها به وجود آمد و از سوي ديگر مازاد توليد كارخانه‌هاي فولادي و عدم فروش محصولات آنها، به‌طور طبيعي ميل به خريد شمش كاهش يافت.
تا اواسط مهرماه نيز نرخ پايه فروش شمش بلوم فولاد خوزستان همان 1560 تومان بود و با تسهيلاتي كه اين كارخانه به خريداران مي‌داد اعم از فروش نقدي، اعتباري اين محصول با شرايط بازپرداخت 90 روزه، اگر رقابتي نيز به وجود مي‌آمد بهاي پاياني نهايتا به اندكي بالاتر از 1600 تومان مي‌رسيد.
اما سنگ بناي اوليه اين كاهش نرخ پايه از اول آبان ماه گذاشته شد. عرضه سبد ميلگرد و تيرآهني كه ذوب‌آهن در اين تاريخ با نرخ 1650 تومان در بورس كالا انجام داد نه تنها بازار مقاطع و عرضه‌هاي بعدي اين محصول را از سوي خصوصي‌ها به ميزان زيادي از خود متاثر ساخت بلكه منجر شد تا سد قيمت 1560 توماني شمش خوزستان هم در رينگ فولاد شكسته شود.
در آن زمان عرضه‌هاي مقاطعي از جمله سبد ميلگرد كه در بورس كالا انجام مي‌شد چه از سوي فولادسازان خصوصي و چه دولتي‌ها در محدوده قيمتي بالاي 1730 تومان بود كه با اين عرضه پر سر و صدا، روند معاملات بعدي تحت تاثير قرار گرفت، به طوري‌كه پايان آبان ماه همسو با كاهش قيمت‌ها در بازار آزاد، نرخ پايه ميلگرد به 1695 تومان در بورس كالا كاهش يافت.
در تاريخ 8 آبان نيز پس از ماه‌ها، براي اولين بار شمش بلوم با نرخ 1540 تومان به روي تابلو معاملات رفت كه نكته جالب توجه مازاد عرضه اين محصول در روز عرضه در تالار بود. در همان اثنا عرضه شمش 1510 توماني ذوب‌آهن نيز بار ديگر فشار مضاعفي را روي قيمت پايه شمش فولاد خوزستان وارد كرد.
پايان اين ماه كه 225 هزار تن سبد سبد ميلگرد و تيرآهن ذوبي راهي بازار شد، بازهم قيمت‌ها خود را به سمت پايين تعديل كردند. اين در حالي بود كه توافق ژنو در تاريخ 3 آذرماه نيز موج تازه‌اي از افت قيمت‌ها را به بسياري از بازارها تزريق كرد.
اواسط آذر نرخ پايه فروش ميلگرد در بورس روي 1640 تومان تثبيت شد، رقمي كه تا دو ماه پيش از آن، كمتر معامله‌گري حتي فكرش را مي‌كرد، اما شرايط معاملات و قيمت‌ها نشان داد بازهم خوشبين‌ها موفق‌ترند؛ چراكه مي‌توانند با صبر خود خريدهاي ارزان‌تري در روزها و هفته‌هاي آتي انجام دهند. اين دومينوي كاهش قيمت‌ها در بازار و بورس كالا البته به همين جا ختم نشد.
26 آذر ماه نرخ فروش تختال فولاد هرمزگان نيز در حالي‌كه تا پيش از آن به‌رغم ركود و روال كاهنده قيمت‌ها همواره بالاتر از 1400 تومان بود، رقم 1370 تومان اعلام شد و يك روز بعد هم با عرضه سبد ميلگرد و تيرآهني كه ذوب‌آهن با قيمت 1600 تومان انجام داد به‌طور عام عرضه‌هاي بعدي از سوي خصوصي‌ها و خود ذوب‌آهن با نرخ‌هايي در اين محدوده و بعضا تا 1580 تومان به روي تابلو معاملات رفت. هرچند نرخ‌هاي فروش درب كارخانه‌ها نيز از اين رقم پايين‌تر بود.
دي ماه زماني بود كه شمش روي پله 1400 توماني ايستاد. چهارم اين ماه همزمان با نزول قيمت شمش‌هاي وارداتي و شمش‌هاي توليد فولادسازان داخلي اين محصول با نرخ 1440 تومان در تالار عرضه شد. هفدهم دي ماه نيز بار ديگر شمش با همين قيمت به خريداران عرضه شد، با اين تفاوت كه نه رقابتي براي خريد صورت گرفت و نه قيمت پاياني افزايش ‌يافت.
در نهايت اين محصول به نقطه‌اي رسيد كه در تاريخ بيست و چهارم اين ماه با قيمت 1400 تومان و در حالي‌كه مازاد عرضه مهم‌ترين شاخصه ارائه آن در تالار است در معرض فروش گذاشته شد.
به اين ترتيب در كمتر از 7 ماه قيمت‌ها در بازار و بورس كالا به سمت پايين تعديل شدند و شرايط هم‌اكنون به گونه‌اي است كه اين مسير به دليل اجرايي شدن روند رفع تحريم‌ها از 30 دي ماه بازهم در مسير نزولي پيش‌بيني مي‌شود.
آينده مبهم تقاضا و چالش‌ توليدكننده‌ها و بازار
در حال حاضر در يك سمت توليدكننده‌هايي قرار گرفته‌اند كه با انبوهي از محصولات توليدي دپو شده در انبارها مواجهند و با آنكه حجم توليد را پايين آورده‌اند، اما تاب تحمل هزينه‌هاي انبارداري، هزينه‌هاي ثابت، حقوق و دستمزد و... براي آنها بسيار طاقت‌فرسا شده و در سمت ديگر تجار و بازارياني كه يا برخي از آنها ورشكسته شده‌اند يا عده‌اي ديگر از آنها در معرض ورشكستگي قرار گرفته‌اند.
چشم‌انداز آتي روند معاملات نيز در ابهام و ترديد است. از يكسو اعتبارات عمراني بنا به گفته سخنگوي دولت در سال آينده به پروژه‌هايي با 80 درصد پيشرفت به بالا تخصيص مي‌يابد كه طبيعتا در اين مرحله پروژه مورد نظر فاز فلزكاري را پشت سر گذاشته و تمركز بر مراحل پاياني كار است و از سوي ديگر وام‌هاي جديد مسكن به صورت رسمي ابلاغ شده و معاملات مسكن مهر آزاد شده است.
برخي از كارشناسان مسكن، وام‌هاي 35 و 50 ميليوني مسكن را در رونق‌بخشي به معاملات و در پس آن كليد خوردن پروژه‌هاي جديد ساختمان‌سازي مثبت قلمداد مي‌كنند و از اين منظر به روند معاملات آهن در سال جاري بسيار خوشبينند. برخي ديگر اما معتقدند، سناريوهاي ديگري در برابر اين بازار وجود دارد.
اگر مطابق انتظار آنچنان كه بايد در مرحله اجرا و خريد، اين وام‌ها محرك تقاضا عمل نكنند، اين روند كج دار و مريز بازار فولاد، دامنه ركودي خود را تا سال آينده نيز ادامه خواهد داد. در اين ميان به‌طور سنتي انتظار بر اين است از اواسط بهمن ماه روند معاملات بازار و بورس كالا فعال شده و به اصطلاح راه بيفتد، اما اگر اين امر محقق نشود و باز هم تقاضا به مقاومت خود ادامه دهد، پيش‌بيني تداوم ركود در سال جاري چندان دور از انتظار نخواهد بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بودجه آمريكا باز هم دردسرساز خواهد شد؟

DEN-779759

گروه بورس كالا - اتفاق مهمی كه در هفته گذشته رخ داد تصويب لايحه بودجه آمريكا توسط مجلس نمايندگان و سنای اين كشور بود. پيش از اين در تاريخ اول اكتبر 2013، به دليل عدم تصويب لايحه بودجه در كنگره اين كشور، دولت آمریکا براي 17 روز متوالي تعطيل شد تا براي 17 روز جو بازار طلا را هيجاني كند. دولت ايالات متحده در لبه پرتگاه ورشكستگى بود و شمارش معكوس براى رسيدن به توافق احتمالى ميان نمايندگان كنگره آمريكا آغاز شده بود.
سناى اين كشور روز 16 اكتبر براى انجام آخرين تلاش جهت جلوگيرى از پايان مهلت استقراض دولت آماده مي‌شد و اين مساله و نگرانى پيرامون آن، موجب شد تا طلا در نهايت در روز 17 اكتبر، با افزايش چشمگير قيمت، دوباره وارد كانال 1300 دلارى شود و در پايان اين روز، بهاى 1320 دلار را براى خود به ثبت برساند. در اين روز (17 اكتبر) در نهايت قانون افزايش سقف بدهى، توسط اوباما امضا شده و فعاليت دولت فدرال اين كشور پس از 17 روز از سر گرفته شد.
اين اقدام ساعاتى پس از موافقت مجلس نمايندگان و سناى آمريكا با ارائه يك راه حل ميانه براى حل بحران تعطيلى دولت آمريكا انجام شد. طبق اين توافق، بودجه نهادهاى دولت فدرال تا 15 ژانويه 2014 (چهارشنبه گذشته) تصويب شده و با افزايش سقف بدهى‌هاى دولت تا فوريه آينده موافقت شد. به اين ترتيب از اواسط دسامبر گذشته بايد يك كميسيون به نمايندگان هر دو حزب پيشنهادهايى ارائه می‌داد مبنى بر اينكه چگونه بدهى‌هاى آمريكا مي‌تواند در طولانى‌مدت كاهش پيدا كند.
حالا با تصويب اين لايحه در هفته گذشته، آمريكا نخستين بار بعد از سه سال از بي‌ثباتي بودجه رها خواهد شد. در لايحه بودجه، هزينه‌هاي دولت فدرال آمريكا 1012 ميليارد دلار تعيين شد كه حدود 92 ميليارد دلار هزينه عمليات نظامي در خارج (جنگ در افغانستان) و 5/6 ميليارد دلار اعتبارات فوق‌العاده مرتبط با بلاياي طبيعي به آن افزوده مي‌شود و به حدود 1111 ميليارد دلار مي‌رسد.
اين ميزان هزينه كه بودجه اجتماعي را شامل مي‌شود يك پيروزي براي جمهوري‌خواهان به حساب مي‌آيد چون از كاهش هزينه‌ها در چهارمين سال متوالي حكايت دارد.
مجلس سنا نيز لايحه بودجه را روز پنج‌شنبه گذشته تصويب کرد. در پاییز گذشته، بسيارى از تحليلگران اقتصادى از اين صلح سياسى دقيقه نودى به توافق شكننده دموكرات‌ها و جمهوري‌خواهان بر سر بودجه ياد كرده و آن را موقتى ارزيابى كردند.
پيش‌بيني اين گروه اين بود كه اين دوران، بحران جديدى را با خود به همراه خواهد داشت و حداكثر در دو ماه پس از آن و بعد از كريسمس، اين وضعيت تكرار شده و آمريكا باز در آستانه ورشكستگى قرار خواهد گرفت، چراكه به عقيده اين كارشناسان، مشكل اساسى در اين كشور كه همان ناكارآمدى نظام پارلمانى يا به عبارت ديگر دعوا و كشمكش هميشگى ميان دو حزب مخالف در پارلمان اين كشور است، هنوز حل نشده است.
اما آنچه با نزديك شدن به موعد اين توافق شاهد بوديم، جو آرام بازارهاي مالي آمريكا و عدم تاثيرپذيري بازارها از مساله بودجه بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نايب رئيس كميسيون اقتصادي مجلس خبر داد
[h=1]بررسي ۲ راهكار براي تعديل حق انتفاع بهره‌برداري از معادن[/h] DEN-779765

عضو كميسيون تلفيق با تاكيد بر اينكه پس از تصويب حق انتفاع ۳۰ درصدي در اين كميسيون، ۲ راهكار در حال بررسي است، گفت: نرخ ۳۰ درصدي حق‌انتفاع، نسبت به سال گذشته كه بر مبناي معادل ارزش ۵ درصد شمش فولاد خوزستان دريافت مي‌شد، كمتر است.
محمد‌رضا پورابراهيمي، نايب رئيس كميسيون اقتصادي و عضو كميسيون تلفيق مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس، با اشاره به اينكه بر مبناي مصوبه سال گذشته به ازاي بهره‌برداري بخش خصوصي از معادن معادل ارزش 5 درصد شمش فولاد خوزستان به عنوان حق انتفاع به دولت پرداخت مي‌شد، اظهار كرد: با توجه به مباحث كارشناسي، اين مبنا اصلاح و قرار شد 30 درصد ميزان فروش با عنوان حق انتفاع دريافت شود. وي ادامه داد: براساس گزارش‌هاي كارشناسي، عدد 5 درصد ارزش شمش خوزستان حدود 50 تا 60 درصد درآمد شركت‌هاي سنگ‌آهني و ارزش فروش آنان را شامل مي‌شد كه امسال مبناي محاسبه منطقي‌تر شد؛ بنابراين تعيين 30 درصدي حق انتفاع به نسبت سال گذشته منطقي‌تر و كمتر است.
پور‌ابراهيمي گفت: در اين باره تيم كارشناسي تشكيل شد كه در آن نمايندگان دولت، مجلس و سنگ‌آهني‌ها حضور داشتند، اين رقم بين 20 تا 25 درصد فروش مورد موافقت قرار گرفت و در كميسيون تلفيق پس از بحث و بررسي 30 درصد تعيين شد.
پورابراهيمي با بيان اينكه شركت‌هاي سنگ‌آهني پس از تصويب حق انتفاع 30 درصدي اعتراض كردند، گفت: اعتراض آنان به دليل تحت‌الشعاع قرار گرفتن طرح‌هاي توسعه‌اي بود و اعتقادمان در كميسيون تلفيق اين است كه به شكلي تصميم‌گيري شود كه منابع از اين شركت‌ها خارج نشود. وي گفت: هم‌اكنون گل‌گهر چندين طرح گندله‌سازي و فولاد‌سازي را در استان كرمان در دست اجرا دارد كه بتواند از ظرفيت‌هاي درآمدي جديدي استفاده كند، اما نرخ 30 درصدي مورد اعتراض قرار گرفت و بر همين مبنا تيم كارشناسي جديدي براي بررسي ابعاد آن تشكيل شده است.وي گفت: بنابراين پيشنهاد اول تعيين حق انتفاع به‌طور منطقي متناسب با سودآوري آنان بررسي مي‌شود و پيشنهاد دوم محاسبه قيمت‌گذاري نرخ فروش آنان بر مبناي نرخ ارز صادراتي است. وي با اشاره به اينكه هم‌اكنون با تعيين نرخ فروش محصولات بر مبناي ارز صادراتي، رانت بزرگي در حوزه سنگ‌آهن از بين خواهد رفت، گفت: با افزايش نرخ فروش محصولات سنگ‌آهني، درآمد اين شركت‌ها حداقل 80 و حداكثر 100 درصد افزايش مي‌يابد كه متناسب با اين امر مي‌تواند حق انتفاع، دريافت شود.
پورابراهيمي با بيان اينكه حق انتفاع بايد به زيرساخت‌هاي توسعه سنگ‌آهني‌ها كمك كند، گفت: با افزايش درآمد اين شركت‌ها، حق انتفاع نيز مي‌تواند متناسب با آن تعيين شود تا سودآوري و سرمايه‌گذاري آنان دچار چالش نشود.
نايب رئيس كميسيون اقتصادي مجلس و نماينده مردم كرمان با بيان اينكه وزارت صنعت نيز بايد در خصوص قيمت‌گذاري و ديگر موارد تصميم واحد بگيرد، گفت: در حوزه مديريت بازار، شفافيت و نحوه قيمت‌گذاري امري ضروري است.
۳۰ درصد بهره‌ مالكانه زياد نيست
در همين حال اسماعيل جليلي عضو كميسيون تلفيق مجلس در مورد تاثير مصوبه اخير كميسيون مبني بر دريافت 30 درصد بهره‌مالكانه از معادن سنگ‌آهن گفت: اين مصوبه اثري روي صنعت نمي‌گذارد، ولي حاشيه سود كساني كه از معدن بهره‌برداري مي‌كنند را كاهش مي‌دهد.
جليلي گفت: با مصوبه اخير كميسيون تلفيق درباره دريافت بهره‌ مالكانه 30 درصدي از معادن سنگ‌آهن و واريز آن به خزانه عمومي دولت اين درآمد صرف امور كشوري دولت خواهد شد. نماينده مسجد سليمان در پاسخ به اين سوال كه چرا اين مصوبه مورد پسند معدني‌ها نيست، گفت: تا‌كنون بيشترين سود از معادن نصيب شركت‌هاي معدني مي‌شد، در حالي كه معادن جز انفال است و بهره‌برداري از انفال حق عمومي براي همه مردم است.
عضو كميسيون تلفيق تصريح كرد: به نظر من رقم 30 درصد بهره‌مالكانه معادن رقم بالايي نيست و يك رقم پايين است.
عوارض در بين زنجيره توليد پخش شود
از سوي ديگر عضو كميسيون تلفيق مجلس با بيان اينكه مصوبه كميسيون حق انتفاع دولت در معادن سنگ‌آهن ۳۰ درصد بود، گفت: پيشنهاد من ۲۰ درصد بود، زيرا به نظرم شيب اين دريافت تند است. غلامرضا تاجگردون اظهار كرد: بهره مالكانه حقي است كه توسط دولت از شركت‌هايي كه پروانه بهره‌برداري معدن دارند، دريافت مي‌شود. وي افزود: حق انتفاع براي توليدكنندگان و بهره‌برداران سنگ‌آهن در كميسيون تلفيق 30 درصد تعيين شده است و در صورت تصويب در صحن مجلس به قانون تبديل مي‌شود. تاجگردون با بيان اينكه تعيين 30 درصدي حق انتفاع، تصميم درستي نبوده است، گفت: اين تصميم تاثير منفي بر شركت‌هاي بورسي داشته و آنان را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد. عضو كميسيون تلفيق مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه در اين بخش به تنهايي بيش از 3 هزار ميليارد تومان سرمايه‌گذاري انجام شده است، گفت: توليد و اشتغال بالايي در اين بخش وجود دارد كه نبايد با چنين تصميماتي، دچار زيان شود.
نماينده گچساران ادامه داد: پيشنهاد كرديم تا اين ميزان عوارض در بين زنجيره توليد پخش شده و از همه آنان دريافت شود. وي با بيان اينكه بايد شيب دريافت حق انتفاع دولت به نسبت سال گذشته، همچنان ملايم‌ باشد، گفت: يكي از بخش‌هاي پيشرو در سرمايه‌گذاري، سنگ‌آهني‌ها هستند كه بيش از 3 هزار ميليارد تومان سرمايه‌گذاري در اين بخش انجام شده است. تاجگردون تاكيد كرد: نبايد در بخش‌هايي كه به سودآوري رسيده‌اند، با تعيين چنين عوارض‌ سنگيني، آنها را تحت‌الشعاع قرار دهيم.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
مغايرت مصوبه تلفيق در بهره مالكانه با خواست وزارت صنعت

DEN-779766


نايب رئيس انجمن سنگ‌آهن با بيان اينكه مصوبه كميسيون تلفيق در مورد بهره مالكانه معادن سنگ‌آهن با درخواست وزارت صنعت مغايرت دارد، گفت: موضوع آزادسازي قيمت سنگ‌آهن بر مبناي قيمت جهاني در حال پيگيري است.
پروا سلطاني در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس، با اشاره به مصوبه اخير كميسيون تلفيق براي دريافت بهره مالكانه 30 درصدي از معادن سنگ‌آهن، اظهار كرد: اين مصوبه باعث زيان شركت‌هاي سنگ‌آهني مي‌شود و اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي اين شركت‌ها را با مشكل روبه‌رو مي‌كند.
وي ادامه داد: در حال حاضر تاثير تصميم كميسيون تلفيق بر بازار سرمايه و سهام شركت‌هاي سنگ‌آهني را شاهد هستيم كه باعث كاهش ارزش سهم اين شركت‌ها شده است.
وي تصميم مجلس براي دريافت بهره مالكانه 30 درصدي از معادن سنگ‌آهن را تصميمي شتاب‌زده عنوان كرد و گفت: در اين مساله جوانب امر در نظر گرفته نشده و با طرفين توافقي صورت نگرفته است.
سلطاني تصريح كرد: بهره مالكانه مانند هزينه‌‌اي كه مستاجر به موجر پرداخت مي‌كند، از سوي معدنكار به صاحب پروانه بهره‌برداري معدن پرداخت مي‌شود كه مانند همه جاي دنيا از توافق بين طرفين، حاصل مي‌شود.
وي تصميم دولت را تصميم يك طرفه دانست و گفت: معدنكاران با اين مصوبه كميسيون تلفيق غافلگير شدند.
سلطاني با بيان اينكه مصوبه كميسيون تلفيق، مشمول معادن بزرگ سنگ‌آهن مي‌شود، گفت: رايزني براي جلوگيري از تصويب اين مصوبه در صحن مجلس ادامه دارد.
نايب رئيس انجمن سنگ‌آهن تصريح كرد: وزارت صنعت خواستار اعمال بهره مالكانه 30 درصدي براي معادن سنگ‌آهن نبود و در مجموع، رقم 1200 ميليارد تومان را براي درآمد حاصل از معادن در بودجه 93 پيش‌بيني كرده بود.
وي در پايان از پيگيري بحث آزادسازي قيمت سنگ‌آهن خبر داد و گفت: پيشنهادي در مورد آزادسازي قيمت سنگ‌آهن مطرح است كه بر اساس آن، قيمت جهاني سنگ‌آهن مدنظر قرار مي‌گيرد و قيمت تحويل سنگ‌آهن در معدن با كسر هزينه حمل‌و‌نقل، مشخص خواهد شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با آغاز رسمي لغو تحريم‌ها عليه كشورمان، روز گذشته روي داد
[h=1]تشديد افت قيمت در بازار ارز، سكه نقدي و آتي[/h] DEN-780166

گروه بورس كالا – طيبه شهبازي: بالاخره موعد عملي شدن وعده‌ها فرا رسيد و آخرین روز آذر 1392 را به روزي به يادماندني تبديل كرد. ديروز در حالي كه از همان ساعات ابتدايي روز، اخبار خبرگزاري‌هاي مختلف نشان مي‌داد كه خوش‌بيني طولاني مدت بازارهاي ارز و سكه بي دليل نبوده است، باز هم شاهد افت قيمت در اين بازارها بوديم. كاهش قيمت طلا و سكه در بازارهاي داخلي در شرايطي بود كه قيمت جهاني طلا با شروع معاملات جهاني اين فلز در روز دوشنبه، رو به افزايش گذاشته بود.

خبرهاي خوش ديروز كم نبود. از آغاز اجراي برنامه اقدام مشترك ايران و 1+5 از ديروز و شروع لغو تحريم‌هاي اتحاديه اروپا عليه ايران گرفته تا دعوت رسمي از ايران براي حضور در كنفرانس ژنو 2 در آستانه برگزاري اين كنفرانس در سوئيس. بان كي مون دبير كل سازمان ملل متحد شب دوشنبه، ضمن تاكيد بر نقش مثبت ايران براي حل بحران سوريه، به‌طور رسمي از تهران براي شركت در نشست ژنو 2 دعوت كرد. اين خبري بود كه پتانسيل اثرگذاري بر بازارهاي ارز و سكه را داشت؛ چراكه تا زمان اين دعوت رسمي، حضور ايران در اين كنفرانس قطعي نبود. مذاكرات موسوم به ژنو2 در تاريخ 22 ژانويه - 2بهمن- در مونترو سوئيس برگزار خواهد شد. از طرفي بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي كه از روز شنبه وارد تهران شده بودند، روز گذشته در بازديد از سايت‌هاي نطنز، فردو و اراك، تعليق غني‌سازي 20 درصد توسط ايران را تاييد كردند و اين مساله آغازگر لغو تدريجي تحريم‌ها براي 6 ماه پيش رو شد. مباحث و مشاوره‌هاي مربوط به تعليق غني سازي، بين ايران و بازرسان آژانس تا ظهر ديروز به طول انجاميد و مرحله تعليق و اقدامات ديگر از بعدازظهر و با پايان اين گفت‌وگوهاي فني آغاز شد.
همزمان با اين تعليق از سوي ايران، طرف مقابل هم قرار بود اقدامات متقابل را از روز گذشته آغاز كند. از جمله اين اقدامات، تشكيل اجلاس شوراي وزيران اتحاديه اروپا در بروكسل و اصلاح قانون مربوط به تحريم‌ها بر اساس توافقات ژنو بود. به گفته عضو ارشد تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي كشورمان، قرار بود آمريكايي‌ها نيز دستورالعمل‌هاي لازم براي اجراي تعليق تحريم‌ها عليه ايران را از روز دوشنبه آغاز كرده و اين دستورالعمل‌ها را به شركت‌هاي مختلف كه طرف قرارداد با ايران هستند، اعلام كنند.
در سوي ديگر به گفته رييس سازمان انرژي اتمي كشورمان، اكنون پول‌هاي بلوكه شده ايران به صورت نقد وارد كشور مي‌شود، خريدهاي ديگر تحت عنوان انسان دوستانه آزاد مي‌شود، صادرات و فروش محصولات پتروشيمي به اتحاديه اروپا سهل مي‌شود و نقل و انتقال مالي بين ايران و اروپا به 10 ميليون يورو ارتقا پيدا مي‌كند. به گفته صالحي براي فروش طلا مشكلي نداشتيم اما الان خريد و فروش طلا هم آسان‌تر مي‌شود.
از طرفي مهم‌ترين نكته اين توافق‌نامه، فروريختن جنبه رواني تحريم‌ها است. مساله‌اي كه هرچه بيشتر جو بازارهاي ارز و سكه را به آرامش و كاهش تدريجي قيمت‌ها ترغيب مي‌كند. برخي كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه از جمله اثرات مثبت اقدامات روز گذشته ايران و غرب مي‌توان به فعال‌سازي ظرفيت‌هاي توليد در كشور و تبديل بيكاري در كشور به ظرفيت اشتغال، همچنين كاهش تورم و افزايش رشد اقتصادي اشاره كرد. از سوي ديگر دسترسي ايران به بازارهاي جهاني و ايجاد فرصت براي نقل و انتقال منابع از ديگر اثرات اين توافق مهم است و به‌طور كلي رفع تحريم‌ها باعث كاهش انتظارات تورمي در مردم و ايجاد ثبات و آرامش در اقتصاد كشور خواهد شد.
از طرفي درحالي كه قرار بود آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، گزارشي درباره پايبندي ايران به تعهدات هسته‌اي خود و اجراي توافق ژنو منتشر كند، روز گذشته مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا درباره از سرگيري دور جديد مذاكرات هسته‌اي در چند هفته آتي ابراز اميدواري كرد. در ديگر سو با توجه به فرارسيدن روز اجراي توافقات ژنو و واريز 2/4 ميليارد دلار پول بلوكه ‌شده ايران (كه رقم كل آن بر اساس ارزيابي مجلس ايران به 60 ميليارد دلار مي‌رسد)، روز گذشته سه بانك براي عامليت انتقال اين پول‌ها تعيين شدند. ورود اين حجم عظيم ارز به كشور، به انتظارات كاهشي قيمت دلار دامن مي‌زند.
در كنار خبرهاي مثبت روز گذشته كه البته دور از انتظار نبودند، مي‌توان به ابراز اميدواري وزير امورخارجه آمريكا براي ديدار با رييس جمهور كشورمان در نشست مجمع جهاني اقتصاد در داووس و گفت‌وگو با وي درخصوص مساله سوريه، برنامه‌ هسته‌‌اي ايران و ساير مسائل اشاره كرد.
در اين سوي مرزها اما آنچه كه روز گذشته در بازارهاي ارز و سكه مشاهده شد، ريزش نه چندان شديد بود، كه به پيش‌بيني‌ها جامه عمل پوشاند. در اين روز از قيمت سكه تمام بهار آزادي طرح جديد و قديم – تا ميانه روز - حداکثر 5000 تومان كاسته شد و نوسان قيمت اين سكه‌ها بين 852 تا 857 هزار تومان بود. ديروز همچنين بازار قراردادهاي آتي سكه شاهد افت قيمت‌ها بود. با شروع به كار اين بازار در ساعت 10:30 صبح ديروز، دادوستدها با ريزش قيمتي بين 9 تا 15 هزار تومان صورت گرفت. در اين بين بيشترين كاهش قيمت متوجه نزديك ترين سررسيد اين بازار با كمتر از 16 هزار تومان افت بود. سررسيد ارديبهشت سكه‌هاي آتي كه مدت زيادي با قيمت بيش از 900 هزار تومان دادوستد شده بود، از روز شنبه گذشته با آغاز موج جديد ريزش‌ها، در محدوده كمتر از اين ميزان معامله مي‌شود. كاهش قيمت‌هاي روز گذشته سكه در بازار نقدي و آتي در حالي صورت گرفت كه بهاي جهاني طلا در اين روز با افزايش به 1260 دلار هم رسيده بود و عمده نوسان طلا در اين روز بالاي 1255 دلار (قيمت پايان معاملات جمعه) صورت گرفت. هرچند ظهر روز گذشته به وقت تهران، بهاي جهاني طلا با افت اندك در محدوده قيمت روز جمعه نوسان مي‌كرد.
ديروز با آغاز به كار بازار نقدي و آمدن قيمت سكه، در ادامه معاملات در بازار قراردادهاي آتي سكه طلا، شاهد كاهش اندك شيب ريزش قيمت‌ها و ثبات بوديم؛ به طوري كه دامنه اين افت قيمت بين 11 تا 13 هزار تومان ثابت شد. دليل اين مساله البته روند عرضه و تقاضا بود به طوري كه ابتدا بازار كمي هيجاني ريخت اما در ادامه با ورود تقاضا، اندكي اين ريزش
را جبران كرد.
دلار هم در اين روز با تاثيرپذيري از رويدادهاي مثبت، دوباره با افت بها مواجه شد به نحوي كه قيمت اين ارز مهم در اين روز با افت 22 توماني به نسبت آخرين قيمت روز شنبه، در محدوده 2900 تومان معامله شد. به گفته برخي صرافان، قيمت دلار البته روز گذشته به كمتر از 2900 تومان هم رسيده اما در تابلوي صرافي‌ها درج نشده است؛ اتفاقي كه طي يكسال گذشته تنها در تاريخ 4 آذر ماه و پس از اعلام توافق نهايي در ژنو سوئيس با 1+5 روي داد و بهاي دلار را به 2880 تومان رساند. ريزش مجدد دلار در روز دوشنبه به كاهش قيمت سكه منجر شد و باعث شد تا در كنار تشديد جو هيجاني بازارها، سكه از روند افزايشي اونس طلا تبعيت نكند.
همچنين گفته مي‌شود دليل ديگر ريزش قيمت دلار در روز گذشته، عرضه سهام بزرگ‌ترين هلدينگ دارويي كشور در بورس اوراق بهادار و فروش دلار برخي موسسات حقوقي شبه دولتي به‌منظور خريد سهام اين هلدينگ بوده است.
رو گذشته همچنين اختلاف ميان سررسيد‌هاي آتي سكه اندكي افزايش يافت. از طرفي مانند روال چندين ماه قبل بازار آتي سكه (زماني كه بازارها روند مي‌گرفتند و واكنش‌هاي آتي در جهت ريزش و افزايش بها شديدتر از نقدي بود و اكنون مدت‌ها است شاهد اين روند نيستيم) ديروز شاهد كاهش قيمت بيشتري به نسبت سكه نقدي بود. البته سكه نقدي در اين روز بعد از مدت‌ها زير قيمت طلاي جهاني خود و سکه سررسيد بهمن هم زير بهاي نقدي دادوستد شد.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار نیازمند کاتالیزور است[/h] DEN-780190

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: در جریان مبادلات روز گذشته بازار فولاد، قیمت‌ها تحت تاثیر نوسانات کاهشی بازارهای موازی قرار گرفت و افت تازه‌ای را تجربه کرد.
بر اساس این گزارش، بازار آهن که از پنج‌شنبه هفته قبل تا روز یکشنبه هفته جاری در تعطیلی به‌سر می‌برد، پس از بازگشایی دوباره آن در روز دوشنبه درحالی‌که یکی از بی‌رونق‌ترین روزهای معاملاتی خود را تجربه می‌کرد، متاثر از تحولات بازارهای ارز و سکه در پی انتشار اخبار مربوط به توقف غنی‌سازی 20 درصدی در نطنز و حواشی مربوط به آن قرار گرفت و برخی محصولات آن تا سقف 4/2 درصد کاهش یافت.
در بنادر شمالی و جنوبی کشور نیز روال ریزشی بهای‌ انواع محصولات فولادی وارداتی به تبع از افت نرخ ارز کاملا مشهود بود؛ چراکه دلار پس از مدت‌ها حرکت در کانال 2900 تومانی و تجربه نوسانات محدود، سرانجام در این روز به محدوده 2800 تومان وارد شد. به این ترتیب دوشنبه بیلت‌های فابریک ترک و کره‌ای در بندر امام با 30 تومان کاهش قیمت در هر کیلو روبه‌رو شدند و در بندر انزلی نیز شمش‌های روس 20 تومان افت نرخ را به ازای هر کیلو تجربه کردند که البته همین نوسانات قيمتي در مورد کلاف 5/6 ساده چین و روس هم حاکم بود.
بنابراین بازار دیروز به طور یکدست کاهشی بود؛ چراکه در کنار تغییرات نزولی قیمت محصولات وارداتی، هم تولیدکننده‌ها قیمت پیشنهادی محصولات خود را درب کارخانه‌ها کاهش دادند و هم در بازار آزاد، بهای آهن‌آلات ریختند.
به گفته یکی از تجار آهن، در حال حاضر برای راه افتادن معاملات چه برای خریدهای انباری و چه نیازهای مصرفی، نیازمند حضور یک کاتالیزور هستیم، زیرا پیش‌تر و در واقع قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم، اکثر بازارها دستخوش التهاباتی که ناشی از افزایش لحظه‌ای قیمت‌ها بود قرار داشتند به همین دلیل در آن دوره‌ها حتی اگر خرید مصرفی صورت نمی‌گرفت، به آدرس انبارها تقاضای زیادی راهی بازارها می‌شد تا به این وسیله ریسک رشد قیمت در آینده با خرید ارزانتر فعلی پوشش داده شود.
وی ادامه داد: اما هم‌اکنون شرایط سیاسی کشور دارای ثبات و آرامش است، مذاکرات چند ساله هسته‌ای به نتیجه رسیده و تحریم‌ها در مسیر رفع شدن است، از این‌رو آینده فضای اقتصادی کشور هم با رفع تنگناهایی که در گذشته بود، روبه رشد و مثبت ارزیابی می‌شود، به همین دلیل این ثبات و سکون بازار آهن که با صبر خریداران نیز درآمیخته تنها با حضور یک کاتالیزور مانند رونق ساخت و ساز و تخصیص اعتبارات عمرانی جای خود را به تحرک و فعالیت خواهد داد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رئیس هیات عامل ايميدرو اعلام کرد
[h=1]تامين برق مورد نياز فولاد و آلومينيوم در منطقه ويژه خليج فارس[/h] DEN-780167


با امضاي تفاهم‌نامه احداث نيروگاه 500 مگاواتي بين سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) و شركت سرمايه‌گذاري غدير، برق مورد نياز صنايع مختلف از جمله فولاد و آلومينيوم در منطقه ويژه معدني و فلزي خليج فارس تامين مي‌شود. به گزارش روابط عمومي ايميدرو، مهدي كرباسيان ديروز در جريان امضاي تفاهم‌نامه مذكور گفت: در فراخوان ايميدرو براي احداث نيروگاه ياد شده كه حدود 13 سال عملياتي نشده بود، 16 شركت اعلام آمادگي كردند كه در نهايت شركت برق و انرژي غدير برنده شد.

وي سياست دولت و ايميدرو را جذب سرمايه‌گذار بخش خصوصي و غيردولتي براي اجراي طرح‌هاي معدن و صنايع معدني ذكر كرد و گفت: وظيفه دولت نيز فقط فراهم كردن زمينه‌هاي سرمايه‌گذاري و تسهيل امور براي سرمايه‌گذاران است.
كرباسيان به طرح‌هاي فولاد استاني نيز اشاره كرد و افزود: در 7 طرح فولاد استاني، LC دو طرح باز شده و بقيه نيز با رفع مشكل بانك‌هاي عامل آن كه هفته گذشته انجام شد، در مسير گشايش اعتبار قرار گرفته‌اند كه نخستين آن طرح فولاد ني‌ريز است. رييس هيات عامل ايميدرو ادامه داد: براي اجراي طرح فولاد ني ريز طبق قراردادي كه امروز بين ايميدرو و شركت فولاد‌گستر غدير امضا شد، در بخش آورده نقدي، شركت مذكور 65 درصد و ايميدرو 35 درصد مشاركت خواهند كرد و بقيه از محل فاينانس خارجي تامين خواهد شد.
كرباسيان اظهار کرد: طرح فولاد ني ريز در حال حاضر بيش از 70 درصد در بخش احيا پيشرفت فيزيكي دارد كه اميدواريم شركت فولاد گستر غدير به سرعت آن را تكميل و راه اندازي كند و بخش فولاد سازي آن را نيز در مدت سه سال و حتي كمتر از آن به بهره‌برداري برساند.
وي گفت: براي اجراي طرح ني ريز حدود 1020 ميليارد تومان سرمايه‌گذاري لازم است كه 420 ميليارد تومان از منابع شركاي داخلي و بقيه به صورت فاينانس خواهد بود. همچنين قيمت سنگ‌آهن نيز بر اساس سياست‌هاي دولت تعيين خواهد شد. محمدرضا سليماني اميري مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري غدير نيز در جريان امضاي اين تفاهم‌نامه گفت: اين شركت در ماه‌هاي اخير همكاري‌هاي خود را با ايميدرو در بخش‌هاي معادن آغاز كرده و اكنون نيز با امضاي تفاهم‌نامه وارد مشاركت در بخش برق و انرژي شده است.
به گزارش روابط عمومي ايميدرو، تفاهم‌نامه احداث نيروگاه 500 مگاواتي در منطقه ويژه صنايع معدني و فلزي خليج فارس و همچنين قرارداد مشاركت در ساخت و راه‌اندازي طرح نيمه‌تمام فولاد ني‌ريز روز دوشنبه بين مهدي كرباسيان معاون وزير و رييس هيات عامل ايميدرو، محمدرضا سليماني اميري مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري غدير و مديران دو شركت تحت پوشش امضا شد.
اين گزارش حاكي است: با امضاي تفاهم‌نامه‌اي بين سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) و شركت سرمايه‌گذاري برق و انرژي غدير، يك نيروگاه 500 مگاواتي در منطقه ويژه اقتصادي صنايع معدني و فلزي
خليج‌فارس و مجتمع آلومينيوم المهدي احداث مي‌شود.
بر‌اساس اين تفاهم‌نامه، شركت غدير نيروگاه مذكور را در منطقه ياد‌شده احداث و انرژي حاصل از توليد نيروگاه را به ايميدرو مي‌فروشد و ايميدرو نيز نسبت به خريد برق توليدي نيروگاه اقدام خواهد كرد.
مطابق اين تفاهم‌نامه نيروگاه 500 مگاواتي به صورت سيكل تركيبي بوده و به روش B.O.O (ساخت، مالكيت و بهره‌برداري) احداث خواهد شد و خريد تضميني برق نيروگاه توسط ايميدرو نيز به صورت بلندمدت و طبق قراردادي كه با توافق طرفين تدوين مي‌شود، انجام خواهد شد.
همچنين قرارداد سرمايه‌گذاري و مشاركت در ساخت، تكميل و راه‌اندازي طرح نيمه‌تمام فولاد ني ريز روز دوشنبه بين سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) و شركت فولاد گستر غدير سيرجان امضا شد.
مدت اجراي اين قرارداد و تكميل و اجراي طرح مطابق برنامه زمانبندي 36 ماه از زمان گشايش اعتبار اسنادي است.
نسبت مشاركت طرفين به ميزان 35 درصد سهم ايميدرو و 65 درصد طرف دوم قرارداد خواهد بود.
مطابق اين قرارداد، ايميدرو پس از تكميل و راه‌اندازي طرح، متعهد به تامين سنگ‌آهن مورد نياز كارخانه به مدت 20 سال و به قيمت روز است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بازار آهن در کف قیمت‌ها

DEN-780169

گروه بنگاه‌ها- درمعاملات روز دوشنبه 30 دی‌ماه، به‌رغم کاهش نرخ دلار در بازار آزاد، آهن همچنان بر روی منحنی با ثبات قرار داشت.
به اعتقاد فعالان، هم‌اکنون آهن در کف قیمتی قرار دارد، از این رو افت نرخ دلار بر روی این بازار بی‌تاثیر بود.
در این روز، تمامی فولاد سازان بخش خصوصی بدون نوسان تولیدات خود را عرضه کردند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نايب رئيس خانه معدن با اشاره به بهره مالكانه 30 درصدي اعلام كرد
[h=1]روي توسعه معادن حساب نكنيد[/h] DEN-780191

نايب رئيس خانه معدن با اشتباه دانستن بهره مالكانه 30 درصدي معادن كه از سوي كميسيون تلفيق مجلس براي سال آينده تصويب شد، گفت: اخذ اين ميزان بهره مالكانه از معادن اجراي پروژه‌هاي توسعه‌اي آنها را مختل مي‌كند.
محمدرضا بهرامن در گفت‌وگو با «ايسنا»، با اشاره به اينكه كميسيون تلفيق قرار است جلسه‌اي با موضوع بازنگري در بهره مالكانه 30 درصدي سال آينده داشته باشد، افزود: خانه معدن، اتاق بازرگاني و بخش خصوصي مخالف اين ميزان بهره مالكانه بوده و اعتقاد دارند كه در صورت نهايي شدن اخذ اين ميزان بهره مالكانه در سال آينده توسعه بخش معدن متوقف خواهد شد.
وي گفت: علاوه‌بر اينكه بهره مالكانه نبايد 30 درصد باشد، شركت‌هاي معدني نيز حق ندارند 100 درصد سود خود را تقسيم كنند و بايد حتما بخشي از درآمدهاي بخش معدن صرف توسعه اين بخش و سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي توسعه‌اي شود. نايب رئيس خانه معدن با اشاره به اينكه بهره مالكانه 30 درصدي معادن فعلا فقط شامل دو معدن مي‌شود، اما ممكن است به ساير معادن نيز تسري پيدا كند، در ارتباط با اينكه چقدر احتمال دارد بهره مالكانه 30 درصدي تعيين شده براي معادن در سال آينده اصلاح شده و كاهش يابد، عنوان كرد: من فكر مي‌كنم بهره مالكانه به حدود 20 درصد كاهش يابد كه البته اين موضوع به رايزني‌ها و نظر نهايي كميسيون تلفيق بستگي دارد.
پيش‌تر در بودجه سال جاري بهره مالكانه دو معدن سنگ‌آهن چادرملو و گل‌گهر پنج درصد تصويب شده بود كه اخيرا كميسيون تلفيق در جريان بررسي لايجه بودجه 1393 اين رقم را براي سال آينده معادل 30 درصد به تصويب رساند.
بهره مالكانه (حق انتفاع از پروانه بهره‌برداري) مبلغي است كه به عنوان بخشي از ارزش كانسنگ مصرفي و به صورت امتياز منابع داراي ارزش اقتصادي (براي نمونه حق استخراج از معدن) از سوي مصرف‌كننده به صاحب پروانه پرداخت مي‌شود. مصرف‌كنندگان كانسنگ معدن كه خود داراي معدن نبوده و صاحب پروانه نيستند يا بايد مستقيما نسبت به خريد كانسنگ اقدام كنند يا از صاحب پروانه براي مدت معين، در قالب قراردادهاي مشخص (استخراج و فروش، اجاره معدن و...) و با پرداخت مبلغي به ازاي مصرف هر تن كانسنگ، نسبت به تامين ماده معدني مورد نظر اقدام كنند كه اين مبلغ همان بهره مالكانه موردنظر است. در نظريه اقتصادي، ميزان بهره مالكانه يك منبع طبيعي مانند معادن در شرايط بازارهاي رقابتي معادل ارزشي است كه بازار حاضر است به منبع طبيعي مورد بحث بپردازد. بر همين اساس، بهره مالكانه را ارزش ذاتي منابع زيرزميني مي‌دانند كه متعلق به صاحب پروانه است و در مورد معادن بزرگ متعلق به دولت است.
بهره مالكانه با حقوق دولتي متفاوت بوده؛ به طوري كه برابر ماده 14 قانون معادن بهره‌بردار موظف است، درصدي از بهاي ماده معدني معدن را به عنوان حقوق دولتي پرداخت كند. خواه بهره‌بردار بخش خصوصي باشد يا بخش دولتي بايد حقوق دولتي را پرداخت و درآمد حاصل از آن به خزانه واريز شود، در حالي كه حقوق مالكانه بابت تعلق پروانه بهره‌برداري معدن بايد توسط مصرف‌كننده به صاحب پروانه بابت استفاده از كانسنگ معدن پرداخت شود. بنابراين رابطه مالي بين يك شركت بهره‌بردار معادن يا ساير منابع طبيعي (مانند نفت و گاز و...) با دولت به عنوان صاحب پروانه معادن بزرگ به بهره مالكانه محدود نمي‌شود؛ بلكه بهره‌بردار مانند هر موسسه اقتصادي ديگر بايد انواع ماليات‌هايي را كه قانون مقرر كرده است، بپردازد و بهره مالكانه بابت تعلق پروانه بهره‌برداري قابل پرداخت است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
دبير انجمن توليدكنندگان فولاد ايران مطرح كرد
صادرات فولاد كشور از طريق بورس كالا امكان‌پذير است

DEN-780192

براساس تصميم جديد دولت، صادرات شمش و محصولات فولادي بدون محدوديت ميزان و نوع محصول تا پايان خرداد‌ماه سال آينده آزاد شده كه اين كار به‌منظور حمايت از توليدكنندگان و با توجه به مصرف داخلي اتخاذ شده است.
در اين ميان با توجه به حضور فولادسازان بزرگ كشور در معاملات داخلي بورس كالاي ايران، به نظر مي‌رسد كه صادرات محصولات فولادي از كانال بورس نيز مي‌تواند آغازي براي صادرات هدفمند و شفاف فولاد باشد.
رسول خليفه‌سلطان، دبير انجمن توليدكنندگان فولاد ايران در اين باره در گفت‌و گو با «ايسنا» اظهار كرد: بازار فولاد چند ماهي است كه در شرايط ركود و كاهش تقاضا به سر مي‌برد و اين بهترين فرصت براي صادرات شمش و محصولات فولادي به شمار مي‌رود.
وي با بيان اينكه ما هميشه به دنبال ايجاد فرصت صادراتي بوده‌ايم، افزود: با توجه به ظرفيت توليد فولاد در كشورمان، ما بايد زودتر به فكر صادرات محصولات فولادي مي‌افتاديم كه به نظر مي‌رسد در سال‌هاي آينده با افزايش حجم توليد، شاهد صادرات مطلوب فولاد به بازارهاي جهاني باشيم.
دبير انجمن توليدكنندگان فولاد اظهاركرد: اينكه در سال‌هاي گذشته جلوي صادرات فولاد گرفته مي‌شد، به دليل آن بود كه ما سالانه بين 10 تا 11 ميليون تن به واردات نياز داشتيم، اما اكنون با افزايش قدرت توليد و كاهش تقاضا چيزي حدود 2 تا 3 ميليون تن كمبود داريم كه اين حجم نيز به زودي از طريق كارخانه‌هاي داخلي تامين مي‌شود.
خليفه‌سلطان با بيان اينكه بورس كالا بستري مناسب براي صادرات محصولات فولادي است، گفت: بورس كالا با توجه به تجربه معاملات داخلي فولاد و صادرات محصولات مختلف مي‌تواند ابتكار عمل را در دست بگيرد و نقش بسزايي در صادرات محصولات فولادي داشته باشد.
وي با اشاره به اينكه احتمالا فولادسازان نيز از طريق اين بازار شفاف اقدام به صادرات خواهند كرد، افزود: البته نمي‌توان همه توليدكنندگان را الزام كرد كه از طريق بورس صادرات داشته باشند، اما به نظر مي‌رسد كه بورس با توجه به سازوكار مناسبش، مي‌تواند سهم خوبي را در صادرات فولاد ايفا كند.
دبير انجمن توليدكنندگان فولاد تصريح كرد: با توجه به اينكه در بورس قيمت‌ها به صورت رقابتي كشف مي‌شود، قيمت فولاد ايران با نرخ‌هاي واقعي به بازارهاي جهاني عرضه مي‌شود و از اين جهت نيز بورس بستري مناسب براي صادرات است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار فولاد، کماکان در انتظار[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 288 بار کد خبر: DEN-780442
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: به‌رغم آنکه بارها معامله‌گران و فعالان بازار فولاد اعلام کردند قیمت مقاطعی همچون میلگرد به کف رسیده و بیش از این سطح قیمت‌ها کاهش نمی‌یابد، اما به‌طور روزانه شاهد نزول قیمت‌ها در بازار مقاطع هستيم.
روز گذشته نیز در ادامه این داستان دنباله‌دار، اکثر مقاطع با ریزش چند تومانی قیمت در بازار مواجه شدند. این در حالی است که فولادسازان خصوصی از جمله فولاد گیلان، الیگودرز، ظفربناب، نیشابور و نیک صدرای طوس و... نیز بهای میلگردهای تولیدی را در اکثر سایزها در بازه 5 تا 30 تومان کاهش دادند. در این میان برخی از دست‌اندرکاران بازار معتقدند با آنکه کارخانه‌های تولیدی حجم تولید را به‌منظور تامین نیازهای مالی و پوشش برخی از هزینه‌های خود کاهش داده‌اند، اما هنوز به ضرر نرسیده‌اند وگرنه واحد فولادی را تعطیل می‌کردند. در مقابل این ادعا نیز عده‌ای دیگر می‌گویند، تعطیلی یک کارخانه فولادی و راه‌ اندازی مجدد آن در زمان بهبود معاملات و روند دادوستدها هزینه‌های به مراتب بالاتری برای کارخانه‌دار به همراه دارد که گاه تحمل و تخصیص این هزینه و گردش مالی بالا غیرممکن است، از این‌رو فولادسازان کم‌توان‌تر و به‌خصوص خصوصی‌ها چاره‌ای به جز تحمل شرایط جاری و کاهش روزانه قیمت به امید ترغیب خریداران برای معامله محصولات خود ندارند.
هم‌اکنون معاملات محصولات فولادی در بازار و بورس کالا، هم دستخوش رکود واقعی تقاضا قرار گرفته و هم رکود روانی ناشی از انتظار برای خرید ارزان‌تر در آینده. در همین حال روز گذشته قائم‌مقام بانک مرکزی نیز از کاهش نرخ ارز طی روزها و ماه‌های آینده خبر داد و گفت: 2/4 میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران طی دوره زمانی شش ماهه از طریق حساب‌های بانک مرکزی وارد کشور می‌شود که اتفاق بزرگی برای کشور به حساب می‌آید، از سوی دیگر با توجه به اینکه نرخ ارز را عرضه و تقاضا در بازار تعیین می‌کند با نظر به گشایش‌های ارزی ایجاد شده طبیعی است که انتظار داشته باشیم نرخ ارز به سمت کاهش تغییر کند.
با توجه به این گفته‌ها، اگر افت نرخ ارز در خلال روزها و ماه‌های آتی محقق شود، قیمت‌ها در بازار فولاد بیش از پیش تحت فشارهای کاهنده قرار گرفته و افت می‌کند، مگر آنکه معاملات در این بازار به‌دلیل رونق در صنایع پایین‌دست از رکود خارج شده و به علت ورود حجم عظیمی از تقاضاهای انباشت شده در خلال ماه‌های گذشته، با تحرک و استقبال خوبی از سوی خریداران انجام شود. در این صورت پیش‌بینی غالب این است که صرف‌نظر از نوسانات نزولی نرخ ارز، شاهد ریزش قیمت‌ها در سطح بازار فولاد نباشیم. در میان نوسانات نزولی قیمت‌ها در بازار مقاطع و ضعف معاملات، سه‌شنبه رینگ فولاد نیز تنها شاهد عرضه یک محصول فولادی در تالار صنعتی بود. در این روز فولاد خوزستان، 8 هزار و 50 تن سلف شمش بلوم را با قیمت 1400 تومان به شرکت گروه ملی صنعتی فولاد ایران فروخت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
افزايش چشمگير قيمت دلار و سكه نقدي، در كنار صعود كمرنگ سكه‌هاي آتي

[h=1]ترمز كاهش قيمت‌ها كشيده شد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 1892 بار کد خبر: DEN-780446
گروه بورس كالا – طيبه شهبازي: با پايان يافتن دور جديد كاهش قيمت‌ها و پشت سر گذاشتن دو روز ريزشي، ديروز دلار و سكه در بازار تهران با افزايش بها روبه‌رو شدند. گفته مي‌شود خبر باز پس‌گيري دعوت از ايران براي حضور در نشست ژنو 2 از سوي دبير كل سازمان ملل متحد، موجب شد تا روز گذشته بازاريان به اين مساله واكنش نشان دهند و دلار افزايش قيمت بگيرد و با اختلاف 20 توماني به نسبت روز دوشنبه، به 2920 تومان برسد. اين مساله باعث شد تا بر قيمت سكه‌هاي نقدي و آتي افزوده شود كه ميزان اين افزايش براي سكه نقدي كمي دور از انتظار مي‌نمود.

خبر حضور ايران در نشست مونترو سوئيس توانسته بود روز دوشنبه در كنار خبرهاي خوش ديگر همچون آغاز لغو تحريم‌ها، بازارهاي ارز و سكه را با افت چشمگير قيمت مواجه كند. روند گذشته بازارها (حداقل تا قبل از روي كار آمدن دولت يازدهم) به گونه‌اي بود كه به اخبار مهم، بيش از يك روز واكنش نشان مي‌دادند و روند كاهش يا افزايش قيمت‌ها كمي به طول مي‌انجاميد؛ اما حالا بازار به سرعت مسير عوض مي‌كند به نحوي كه با وجود اهميت مسائل روي داده در روز 30 دي ماه، بازار سكه و ارز كه چندين ماه است واكنش‌هاي هيجاني شديد را تجربه نكرده، ديروز شاهد افزايش بها بود. البته ورود تقاضا براي دلار – كه به نظر مي‌رسيد كف قيمتي خود را مي‌آزمايد - هم در بالا رفتن قيمت اين ارز در روز گذشته بي تاثير نبود. مساله تقاضا البته در مورد سكه چندان صدق نمي‌كند چراكه ديد مردم به طلا و سكه – پس از تداوم ريزش‌هاي پياپي در چند ماه اخير – بد شده و از طرفي كاهش قيمت جهاني طلا هم در اين مورد اثرگذار بوده است. از طرفي روز گذشته قائم‌مقام بانك مركزي در گفت‌و‌گو با «ايسنا»، از كاهش نرخ ارز طي روزها و ماه‌هاي آينده به دليل گشايش‌هاي ارزي ايجاد شده خبر داد و گفت: 2/4 ميليارد دلار از دارايي‌هاي بلوكه شده ايران طي دوره زماني شش ماهه از طريق حساب‌هاي بانك مركزي وارد كشور مي‌شود كه اتفاق بزرگي براي كشور به حساب مي‌آيد. كميجاني توافقات صورت گرفته را اتفاق بزرگي براي كشور دانست و خاطر‌نشان كرد: روند رو به بهبود است و در نتيجه توجيه بسيار بالايي براي تداوم خوش‌بيني وجود دارد. وي همچنين با اشاره به اينكه نرخ ارز را عرضه و تقاضا در بازار تعيين مي‌كند، گفت: با توجه به گشايش‌هاي ايجاد شده طبيعي است كه انتظار داشته باشيم نرخ ارز به سمت كاهش تغيير كند. به اين ترتيب برخي كارشناسان بازار ارز بر اين باورند كه اين اظهارات تا حدودي جلوي افزايش بهاي دلار را گرفت؛ چراكه اين امكان وجود داشت كه قيمت اين ارز مهم روز گذشته به دليل سيگنال‌هاي منفي به بازار، با افزايش بيشتري مواجه شود. به علاوه يوسفيان از اعضاي كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي معتقد است كه كاهش قيمت دلار و افزايش ارزش پولي ملي، افت جزئي قيمت نفت و كاهش نرخ تورم، رهاورد اصلي توافقات ژنو است. در همين راستا روز دوشنبه، شاهد تقويت ارزش ريال ايران در برابر ارزهاي مهم خارجي در بازار آزاد بوديم.
روز دوشنبه دفتر مطبوعاتي شوراي اتحاديه اروپا با انتشار بيانيه‌اي اعلام كرد كه اين اتحاديه به عنوان بخشي از آغاز اجراي برنامه اقدام مشترك، برخي تحريم‌هاي مشخص اعمالي بر تهران را تعليق كرده است. به اين ترتيب ممنوعيت تامين پوشش بيمه‌اي و حمل‌ونقل مرتبط با فروش نفت خام ايران به خريداران كنوني، ممنوعيت عليه واردات، خريد يا حمل و نقل محصولات پتروشيمي ايراني و خدمات مرتبط تعليق شد. همچنين به‌منظور ايجاد امكان براي حمل و نقل نفت خام ايراني و محصولات پتروشيمي، ممنوعيت عليه تامين كشتي نيز در كنار ممنوعيت تجارت طلا و فلزات گرانبها با دولت ايران‌، نهادهاي عمومي آن و بانك مركزي ايران نيز معلق شد. از طرفي همان‌گونه كه در برنامه اقدام مشترك پيش‌بيني شده است، آستانه نقل و انتقال مالي مجاز از ايران براي تسهيل تجارت مشروع با آن به ميزان ده برابر افزايش يافت.
پس از كاهش قيمت‌هاي روز دوشنبه به دنبال اخبار خوش، آنچه بازار قراردادهاي آتي سكه روز گذشته تجربه كرد، در ابتدا كمي كاهش قيمت در سررسيدها (به جز سررسيد اسفند) بود اما در ادامه با آمدن قيمت‌هاي نقدي، سكه‌هاي آتي هم افزايش بها گرفتند. سكه‌هاي نقدي روز گذشته از همان آغاز دادوستدها با روند صعودي قيمت روبه رو بودند. افزايش تدريجي بهاي اين سكه‌ها به گونه‌اي بود كه تا ميانه روز به 13 هزار تومان هم رسيد. پيش از اين آخرين باري كه سكه نقدي با چنين افزايشی رو به رو شده بود هشتم دي ماه بود كه افزايش 11 هزار توماني داشت. در اين روز بهاي دلار با افزايش به 3025 تومان رسيد؛ در حالي كه روز قبل از آن، رقم 2985 تومان را ثبت كرده بود. سكه‌هاي آتي اما در بيشترين افزايش قيمت روز گذشته، 5000 تومان صعود كردند كه البته اين ميزان براي نزديك ترين سررسيد اين بازار (سكه بهمن) بود كه بيشترين ميزان نوسان را هم براي ديروز به ثبت رساند. صعود اندك قيمت سكه‌هاي بازار قراردادهاي آتي در اين روز بسيار كند پيش مي‌رفت و در ادامه هم كمي تعديل شد. اين همه در شرايطي بود كه روند حركتي طلا در بازارهاي بين‌المللي با كاهش قيمت همراه بود. نوسانات روز گذشته اين فلز گرانبها در بازار لندن و نيويورك – به جز ابتداي معاملات – زير سطح قيمتي ثبت شده براي روز دوشنبه بود. در اين روز كمينه و بيشينه قيمت طلا – تا ساعت 16:00 به وقت تهران - 1247 و 1257 دلار و قيمت نهايي روز دوشنبه هم 1254 دلار بود. از طرفي به گزارش سايت طلا، انتشار بيانيه سياست پولي ژاپن، ميزان رشد اقتصادي چين، نرخ بيكاري انگليس، فعاليت‌هاي كارخانه‌اي اروپا و ميزان مدعيان اوليه درخواست بيمه بيكاري آمريكا، از مهم‌ترين شاخص‌هاي اقتصادي جهان در هفته جاري ميلادي هستند كه برخي اعلام شده و سرمايه گذاران بازار طلا در انتظار انتشار باقي اين آمارها از جمله انتشار بيانيه سياست پولي ژاپن در روز چهارشنبه و شاخص خريد مديران كارخانه‌اي كشورهاي چين، فرانسه، آلمان، اروپا و كانادا در روز پنج‌شنبه و نيز شاخص خالص قيمت مصرف كنندگان كانادا در روز جمعه هستند. از سوي ديگر، برخي تحليلگران غربي معتقدند كه انتظاري مبني بر اينكه با لغو تحريم‌ها بر ضد ايران، تحول بزرگي در بازار جهاني طلا به وجود آيد وجود ندارد و تقاضاي طلا در شرايط كنوني بيشتر تحت تاثير تقاضاي هند و چين است و تحولات اين كشورها مي‌تواند تاثير زيادي بر قيمت طلا داشته باشد. در چنين شرايطي، روز گذشته در بازار آتي سكه شاهد افزايش تعداد موقعيت‌هاي باز بوديم و بر تعداد خريداران و فروشندگان جديد كمي افزوده شده بود؛ در حالي كه روز دوشنبه تعداد فروشندگان بيشتر بود. اين نشان مي‌داد كه فعالان اين بازار دوباره در حال جهت‌گيري هستند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 117 بار کد خبر: DEN-780389
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
به‌رغم تنوع در عرضه‌هاي پتروشيمي در بورس كالا

[h=1]تقاضا همچنان تشنه است[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 193 بار کد خبر: DEN-780444
گروه بورس كالا- سحر نمايشي: افزايش رقابت براي تعداد زيادي از محصولات پتروشيمي روز گذشته محصولات كمتري را نصيب بسياري از معامله‌گران در رينگ اين محصولات كرد.
از اين رو تعداد بيشتري از محصولات پليمري نسبت به هفته گذشته با سقف قيمت توسط كارگزاران معامله شدند. به گفته معامله‌گران، فاصله قيمت برخي از اين محصولات در بازار و بورس به اندازه‌اي است كه اگر قيمت‌ها هم روندي نزولي يابد، باز هم خريداران سود خواهند كرد، از اين رو احتياط براي ورود به مبادلات منطقي به نظر نمي‌رسد.
البته در اين روز روند افزايشي نرخ جهاني اين محصولات نيز در تغيير قيمت‌ها بي‌تاثير نبود، اما فعالان آگاه تنها دليل عمده رشد نرخ اين محصولات را عدم عرضه توليد‌كنندگان طي اين مدت مي‌دانند.
فعالان بازار معتقدند درست است كه ميزان تقاضا نسبت به روز دو‌شنبه افزايشي بود، اما نسبت به هفته قبل اندكي منطقي شده است، چرا كه به گفته فعالان بازار از زماني كه بحث تغيير قيمت خوراك گاز در بازار اين محصولات مطرح شده، خريداران تا جايي كه امكان داشت محصولات مورد نياز خود را خريداري كردند و اكنون ميزان تقاضا در بورس و بازار منطقي‌تر از هفته‌هاي گذشته به نظر مي‌رسد، به گفته فعالان بازار، افزايش تقاضاي برخي محصولات همچون پلي پروپيلن شيميايي MR230C تنها به دليل تقاضاي فصلي بوده است.
با اين حال در اين روز مانند هفته گذشته پلي‌اتيلن ترفتالات بطري BG821 شركت پتروشيمي تندگويان و پلي‌اتيلن سنگين فيلم OFF - EX5 درجه 1 پتروشيمي مارون، همچنين پلي پروپيلن شيميايي ZR230C شركت نويد زرشيمي با سقف قيمت خريداري شدند اما ميزان تقاضاي اين محصولات كمتر از هفته‌هاي قبل بوده است.
به گفته معامله‌گران، عرضه‌هاي اندك و اختلاف قيمت بالاي اين محصولات در بورس و بازار از دلايلي است كه بيشتر خريداران را به رقابت براي خريد اين كالا وادار مي‌كند.
در همين حال پلي پروپيلن نساجي ZH550J شركت نويد زرشيمي هم كه روز گذشته به ميزان 2037 تن عرضه شده بود با سقف قيمت خريداري شد. اين كالا با قيمت 3 هزار و 888 تومان در هر كيلو توسط كارگزاران خريداري شد، در حالي كه پلي پروپيلن نساجي با گريد ZH510L همين شركت با قيمت 3 هزار و 883 تومان در هر كيلو به فروش رسيد.
گرچه تعداد زيادي از محصولات پليمري‌ها، روز گذشته با سقف قيمت خريداري شدند، اما در اين روز برخي از كالاها مانند پلي‌اتيلن سنگين فيلم EX5 شركت پتروشيمي مارون با كمبود تقاضا مواجه شد، در حالي كه قيمت پايه اين محصول بدون تغيير باقي ماند.
همچنين تالار داخلي و صادراتي فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي بورس كالاي ايران طي يك ماه گذشته شاهد معامله بيش از 898 هزار تن انواع كالا به ارزشي حدود 6/16 هزار ميليارد ريال بود. در اين تالار، حدود 367 هزار تن انواع قير به ارزش بيش از 5 هزار ميليارد ريال در حالي مورد دادوستد قرار گرفت كه در مقايسه با ماه قبل، رشد 73 و 71 درصدي را در حجم و ارزش تجربه كرد.
حجم معاملات انواع مواد پليمري نيز در دي ماه به 189 هزار تن بالغ شد و رشد 12 درصدي حجم و 14 درصدي ارزش براي اين گروه نيز در بورس ثبت شد.
تالار فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي بورس كالاي ايران همچنين شاهد معامله بيش از 194 هزار تن انواع وكيوم باتوم، 65 هزار تن لوب كات، حدود 74 هزار تن انواع مواد شيميايي، 8 هزار تن گوگرد، 350 تن انواع گاز و 72 تن انواع روغن بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با توليد حدود 6/5 ميليون تن

مجموعه فولاد مباركه رتبه نخست را درتوليد فولاد كشور دارد

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 177 بار کد خبر: DEN-780445

گروه بنگاه‌ها- گزارش‌هاي مربوط به عملكرد شركت‌هاي فولادي داخلي، نشان مي‌دهد كه شركت فولاد مباركه اصفهان براي نهمين ماه متوالي، جايگاه نخست توليد فولاد كشور را در اختيار دارد.
به گزارش روابط عمومي سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران، شركت‌هاي فولادي كشور از ابتداي فروردين تا پايان آذر، 11 ميليون و 906 هزار و 417 تن شمش توليد كردند. در حالي كه ميزان توليد شمش فولاد كشور در مدت مشابه سال گذشته، 10 ميليون و 843 هزار و 714 تن بود كه حاكي از رشد حدود 10 درصدي توليد است.
از ميان شركت‌هاي بزرگ توليد‌كننده فولاد كشور، مجموعه «فولاد مباركه» (هرمزگان و سبا) با توليد 5 ميليون و 631 هزار و 851 تن، «فولاد خوزستان» 2 ميليون و 757 هزار و 35 تن و «ذوب‌آهن اصفهان» يك ميليون و 607 هزار و 406 تن، به ترتيب رتبه‌هاي اول تا سوم را در توليد فولاد خام كسب كردند. از اين رو، در حال حاضر شركت‌هاي مذكور حدود 73 درصد فولاد خام كشور را توليد مي‌كنند. همچنين طي اين مدت ميزان توليد فولاد خراسان 531 هزار و 995 تن، فولاد آلياژي ايران 266 هزار و 994 تن و گروه ملي صنعت فولاد ايران 242 هزار و 536 تن بود. طبق اين گزارش، طي آذر سال 92، در مجموع يك ميليون و 357 هزار و 226 تن شمش فولادي در كشور توليد شد كه در مقايسه با ميزان شمش فولاد توليد شده در مدت مشابه سال گذشته (يك ميليون و 188 هزار و 612 تن)، حاكي از رشد 15 درصدي توليد است.
بر اساس گزارش ياد شده، طي 9 ماهه امسال، 12 ميليون و 560 هزار و 122 تن انواع محصولات فولادي (تيرآهن، ورق عريض، ورق گرم، ورق گالوانيزه، ميلگرد، كلاف و لوله) توسط شركت‌هاي فولادي توليد شد. اين رقم در ماه آذر، يك ميليون و 435 هزار و 239 تن بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 82 بار کد خبر: DEN-780447
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
ثبات نسبی در بازار آهن

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۷ بازدید: 92 بار کد خبر: DEN-780449
گروه بنگاه‌ها- با وجود کاهش نرخ دلار در روزهای گذشته، نرخ آهن تغییر چندانی نداشت. فعالان بازار آهن معتقدند که قیمت آهن به کف رسیده و امکان کاهش بیشتر در شرایط فعلی وجود ندارد.
البته، دیروز شرکت‌های صنایع فولاد کرمان و نورد فولاد صنعتی و ساختمانی یزد نرخ آهن‌آلات تولیدی خود را بین 10 تا 50 تومان در هر کیلو کاهش دادند.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
مصاحبه «دنياي اقتصاد» با مدير بودجه و اعتبارات ايميدرو

[h=1]نقش حقوق مالكانه معادن در رشد و توسعه[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۸ بازدید: 191 بار کد خبر: DEN-780630

گروه بورس كالا- سحر نمايشي: از آنجا كه بهره مالكانه معادن به عنوان روشي براي تنظيم رابطه مالي بين صاحب پروانه و بخش خصوصي نقش مهمي را ايفا مي‌كند، در نتيجه نظر به اصل 44 قانون اساسي و در راستاي كم كردن تصدي‌گري دولت و خصوصي سازي‌هاي صورت گرفته، دولت از طريق سازمان خصوصي سازي اقدام به واگذاري شركت‌هاي خود از جمله شركت‌هاي معدني و تابعه سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) كرده است.

نا گفته نماند كه بهره مالكانه با حقوق دولتي متفاوت است؛ به طوري كه برابر ماده 14 قانون معادن بهره‌بردار موظف است، درصدي از بهاي ماده معدني را به عنوان حقوق دولتي پرداخت كند. خواه بهره‌بردار بخش خصوصي باشد يا بخش دولتي، بايد حقوق دولتي را پرداخت و درآمد حاصل از آن به خزانه واريز شود، در حالي كه حقوق مالكانه بابت تعلق پروانه بهره‌برداري معدن بايد توسط مصرف‌كننده به صاحب پروانه بابت استفاده از كانسنگ معدن پرداخت شود. بنابراين رابطه مالي بين يك شركت بهره‌بردار معادن يا ساير منابع طبيعي (مانند نفت و گاز و...) با دولت به عنوان صاحب پروانه معادن بزرگ به بهره مالكانه محدود نمي‌شود؛ بلكه بهره‌بردار مانند هر موسسه اقتصادي ديگر بايد انواع ماليات‌هايي را كه قانون مقرر كرده است، بپردازد و بهره مالكانه بابت تعلق پروانه بهره‌برداري قابل پرداخت است.
در اين بين، دكتر فرزاد بزرگي، مدير بودجه و اعتبارات ايميدرو در گفت‌وگو با «دنياي‌اقتصاد» به برخي موضوعات مهم در اين بخش اشاره كرده و راهكارهايي نيز براي بهبود فرآيند سود آوري معادن در كشور، ارائه كرده است. البته هدف از اين مصاحبه با توجه به ارزش ذاتي اين معادن، مزيت‌ها و مضراتي است كه در راستاي اجراي حقوق مالكانه به وجود خواهد آمد. متن كامل گفت‌وگوي «دنياي اقتصاد» با وي را در ادامه بخوانيد.
به اعتقاد شما آيا بهره مالكانه معادن كه در بودجه 93 تعيين شده، منطقي و قابل اجرا است؟
به‌طور كلي هر فعاليتي كه در پرتو قانون و در مسير اهداف اجتماعي و منافع عمومي باشد، منطقي و قابل اجرا است. در تبصره 3 ماده (10) قانون مصوب 1377 و در ماده 8 قانون اصلاح قانون معادن مصوب سال 1390 به طور صريح قيد شده است: پروانه بهره‌برداري سندي رسمي، لازم الاجرا، قابل معامله، تمديد و توثيق است كه متضمن حق انتفاع دارنده پروانه از ذخيره معدني مندرج در پروانه و نيز در بردارنده تعهدات وي در اجراي مفاد آن است. بنابراين، طبق قانون، حق انتفاع يكي از طرق مالكيت است و در واقع سلول بنيادين حق انتفاع، حق مالكيت است و صاحب حق، نسبت به ملك از انواع اختيارات و توانايي‌ها برخوردار است. به عنوان مثال، كسي كه حق مالكيت نسبت به يك ملك را دارد در واقع مي‌توان گفت از حق و حقوق مسلم و از اختيارات و توانايي‌هاي قانوني و حقوقي لازم برخوردار است و به همين دليل است كه پروانه بهره‌برداري سندي رسمي و لازم الاجرا تلقي شده است و طبق قانون هرگاه سندي با رعايت كليه جهات و تشريفات قانوني وضع شده باشد، معتبر بوده و در مورد صحت آن جاي هيچگونه بحث و انكار و ترديدي وجود نخواهد داشت و هرگاه شخص يا اشخاصي اعم از اشخاص حقيقي يا حقوقي از اعتبار دادن به اسناد رسمي استنكاف كنند، مورد تعقيب قضايي يا اداري قرار مي‌گيرند و چنانچه در نتيجه تقصير، ضرري به صاحبان اسناد رسمي وارد شود در قانون مجازات‌هايي به‌منظور جبران خسارت وارده در نظر گرفته مي‌شود. پس، اصل موضوع حق انتفاع، بر پايه حق مالكيت و حق حاكميتي بنا نهاده شده است كه منطقي و قابل اجرا است و چگونگي نحوه اجرا با توجه به اين اصل كه دولت نماينده و حافظ منافع مردم است، از سوي قانون‌گذار تعيين مي‌شود.
دريافت بهره مالكانه معادن چه مزيت‌ها و مضراتي به دنبال خواهد داشت؟
چند قاعده كلي بر معادن حاكم است. قاعده اول اينكه، معادن به عنوان يك سرمايه مولد و تامين‌كننده مواد اوليه صنايع است. قاعده دوم، مهمترين و اساسي ترين پايه اقتصاد ملي يك كشور را منابع معدني تشكيل مي‌دهد و كشوري كه فاقد ماده معدني است بايد مقدار زيادي از انرژي، وقت و منابع خود را صرف واردات ماده معدني نمايد تا شكوفايي اقتصاد رخ دهد. قاعده سوم، مواد معدني داراي ارزش هستند و ارزش ذاتي آنها متعلق به همه جامعه است. قاعده چهارم، كاني‌هاي معدني، جزو ذخيره و اموال عمومي دولت است كه معادل استخراج از پوسته زمين، از موجودي انبار عمومي دولت كاسته مي‌شود. اين همان اصل پايان پذيري مواد معدني است. قاعده پنجم، واگذاري معادن از قاعده لاضرر و لاضرار پيروي مي‌كند. يعني در دين اسلام احكامي كه موجب ضرر افراد شود، وجود ندارد. معادن نيز جزو اموالي است كه از اساس از شمول دارايي فردي خارج است و اين دارايي به همه افراد جامعه تعلق دارد و دولت به عنوان نماينده عموم مي‌تواند اين اموال را در اختيار ديگران قرار دهد به شرط آنكه از قاعده لاضرر و لاضرار تبعيت كند. حق استفاده از ماده معدني مربوط به يك نسل نمي‌شود. به عبارتي، حق به وجود آمده متعلق به يك فرد يا گروه يا عده خاص از جامعه نيست. بنابراين، نمي‌توان آن را خريد و فروش نمود، چون خريد و فروش چيزي كه به طور قانوني و شرعي ممنوع است، باطل خواهد بود. بند «الف» ماده(3) قانون سياست‌هاي كلي اصل(44) قانون اساسي واگذاري حقوق مالكانه و حق بهره‌برداري شركت‌هايي كه جزء گروه يك ماده(2) قانون سياست‌هاي كلي اصل(44) هستند را مجاز دانسته است. به عبارت ديگر، فقط در مورد آن دسته از شركت‌هايي كه جزو شركت‌هاي ذيل اصل(44) قانون اساسي هستند، اجازه واگذاري حقوق مالكانه و حق بهره‌برداري داده شده است.
در بند «ب» ماده(3) قانون اخيرالذكر، واگذاري شركت‌هايي كه جزء گروه دو ماده(2) قانون سياست‌هاي كلي اصل(44) قانون اساسي است را صرفا شامل واگذاري سهام تصريح كرده است و به صورت كلي و جزئي اشاره‌اي به واگذاري حقوق مالكانه و حق بهره‌برداري نكرده است. اگر غير آن بود، هدف قانون‌گذار، در خصوص حفظ حاكميت دولت، استقلال كشور، عدالت اجتماعي و رشد و توسعه اقتصادي تامين نمي‌شد.
بنابراين، اگر منافع حاصل از بهره‌برداري مواد معدني كه به عنوان يك سرمايه عمومي و ملي محسوب مي‌شود، صرف ايجاد يك سرمايه عمومي و ملي ديگر شود، مزيت است و برعكس، چنانچه اين سرمايه تبديل به هزينه جاري و مصرفي شود، چون در هزينه جاري، عين مال و امكان انتفاع از سرمايه از بين مي‌رود، شايد بتوان گفت مال به تباهي رفته است و تباه كردن مال مردم موجب دين به مردم مي‌شود. به بيان ديگر، اگر معادل ارزش ماده معدني، ارزش سرمايه‌اي ديگر به‌وجود نيايد، قاعده اتلاف بر آن متصور مي‌شود و اتلاف‌كننده مديون جامعه خواهد بود. لذا، مصرف كردن حقوق مالكانه در جهت سرمايه گذاري، مثل تبديل از يك سرمايه به سرمايه ديگر است و چه بسا به اين ترتيب، ارزش افزوده ايجاد شده و رفاه و آسايش عمومي فراهم مي‌شود ولي اگر حقوق مالكانه صرف هزينه‌هاي جاري و اداري شود، مثل آتش زدن به اصل مال است كه اصل مال به كلي از ارزش ساقط مي‌شود و هم انتقال آن به نسل‌هاي بعدي منتفي مي‌شود.
آيا مي‌توان ادعا كرد كه اخذ بهره مالكانه معادن مي‌تواند در سودآوري بخش معدن و در نهايت اقتصاد كشورموثر باشد؟
كشورهايي مثل استراليا، كانادا، چين و آمريكا، كشورهايي معدني هستند كه در آنها بهره مالكانه پرداخت مي‌شود. اگرچه، هر يك از اين كشورها روش‌هاي مختلفي براي پرداخت بهره مالكانه وضع كرده‌اند به نحوي كه، برخي از آنها بهره مالكانه را بر اساس وزن و حجم استخراج و بعضي ديگر بر اساس ارزش كل ماده معدني استخراج شده يا ارزش ماده معدني سر معدن و گروهي ديگر از اين كشورها نيز بهره مالكانه را بر اساس سود يا درآمد محاسبه و پرداخت مي‌كنند، همگي آنها از يك سود متعارف و معقول برخوردارند به‌طوري‌كه اين كشورها ضمن اينكه معدني هستند جزو كشورهاي صنعتي و پيشرفته و داراي اقتصاد برتر هستند. بنابراين، اگر برداشت ما از بهره مالكانه بخشي از ارزش ذاتي ماده معدني باشد كه به صاحب ماده معدني(جامعه) پرداخت شود، همانند پرداختي است كه همه شركت‌ها در قبال خريد ماده اوليه خود(به غير از مواد معدني) دارند، نه تنها اثر منفي يا كاهنده بر سودآوري ندارد، بلكه تاثير مثبت و فزاينده‌اي بر اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي دولت خواهد داشت. به عبارت ديگر، چنانچه پرداخت بهره مالكانه جزيي از قيمت خريد مواد اوليه معدني تلقي شود، سودآوري بخش معدن، به نحوه استفاده از مصرف مواد اوليه، بهره وري نيروي كار و سربار مصرفي و هزينه‌هاي جاري و اداري بستگي دارد. بنابراين، وقتي دولت بهره مالكانه را در جهت تقويت زيرساخت و امور زيربنايي و سلامت جامعه هزينه مي‌نمايد عملا منجر به افزايش رفاه عمومي مي‌شود.
به اعتقاد شما ميزان و نحوه اخذ بهره مالكانه معادن در كشورما با ساير كشورهاي دنيا همخواني دارد ؟
شركت‌هاي بزرگ دنيا كه در بخش معادن فعاليت دارند، بابت ارزش طبيعي يا ارزش ذاتي ماده معدني حقوق دولتي و بهره مالكانه پرداخت مي‌كنند. البته در برخي از كشورها شركت‌هاي بزرگ معدني همزمان حقوق دولتي و ماليات مي‌پردازند كه درآن صورت پرداخت آنها نسبت به شركت‌هايي كه توليد‌كننده ماده معدني نيستند، بيشتر است.
به‌طور مثال در كانادا نرخ ماليات يا حقوق دولتي طي 10 سال گذشته بين 37 تا 45 درصد سودخالص و نرخ بهره مالكانه نيز بين 10 تا 17 درصد سود خالص است. در كشور استراليا نرخ ماليات يا حقوق دولتي بين 29 تا 30درصد ارزش ماده معدني و نرخ بهره مالكانه نيز بين 5/3 تا 5 درصد ارزش ماده معدني است، در آمريكا نيز نرخ ماليات يا حقوق دولتي بين 35 تا 44 درصد و نرخ بهره مالكانه نيز 10درصد سود خالص را شامل مي‌شود. اگرچه در اين كشورها از روش‌هاي مختلفي براي وصول ارزش طبيعي يا ارزش ذاتي ماده معدني استفاده مي‌كنند، اما سودي كه براي شركت‌هاي معدني به عنوان سود خالص قابل تخصيص باقي مي‌ماند، همانند سود خالص ساير شركت‌ها كه در بخش غيرمعدني فعاليت مي‌كنند، است.
به عبارت ديگر، اختلاف زيادي در نسبت سودآوري شركت‌هاي معدني با شركت‌هاي غيرمعدني وجود ندارد و تفاوت سودآوري ناشي از كارآيي، بهره وري و نوآوري و فرآوري چند مرحله‌اي توليد به حساب مي‌آيد. اما در ايران، اگر بخواهيم مقايسه كنيم نسبت سود خالص بعد از كسر بهره و ماليات به فروش خالص شركت‌هاي بزرگ معدني طي پنج سال گذشته، طبق صورت‌هاي مالي حسابرسي شده ميانگين بين 68 تا 71 درصد است. در صورتي كه اين نسبت، براي شركت‌هاي بزرگ صنعتي و توليدي متوسط صنعت در مدت پنج سال گذشته در ايران، اين نرخ نخواهد بود و دليل آن نيز مشخص است كه ارزش طبيعي يا ارزش ذاتي ماده معدني محاسبه نشده است و شركت‌هاي معدني بابت بهره مالكانه(حق انتفاع) پرداختي نداشته‌اند و يا اگر طي سنوات گذشته پرداختي بابت حقوق دولتي صورت گرفته است مبلغ آن و اثرآن به ميزاني بوده كه نسبت سود خالص بعد از كسر بهره و ماليات به فروش خالص را در سطح مذكور قرار داده است.
نظر شما درباره بودجه سال 1393 و انتظارات دولت از بخش صنعت و معدن چيست و آيا اجرايي است؟
بودجه برنامه سالانه است كه در قالب ارقام مالي براي آينده ترسيم و تدوين مي‌شود. اين برنامه مي‌تواند با دو نگرش تهيه شود. يك ديدگاه اين است كه، بدون اينكه واقعيت‌هاي موجود را تحليل كنيم و عملكرد گذشته مورد واكاوي قرار گيرد، به صورت كلي و با پيش فرض‌هايي در قالب دستورالعمل‌هاي ابلاغي، بودجه بندي صورت گيرد. ديدگاه ديگر مي‌تواند اين باشد كه بودجه بندي براساس واقعيت‌هاي موجود و شرايطي كه در آن قرار داريم، عملياتي شود. بديهي است وقتي شرايط محيطي، فاكتورهاي اقتصادي و جهت گيري در پرداخت‌ها طي سال‌هاي گذشته متغير و تمركز روي هزينه‌هاي جاري بوده است، لذا برنامه ريزي آتي با تكيه بر ارقام و اطلاعات گذشته مالي و پولي كارآيي لازم را نخواهد داشت. بنابراين بودجه بندي وقتي كارآ و اثر بخش است كه مبتني بر واقعيت‌هاي موجود و بر پايه حقيقت پيش‌بيني شود. امروزه شيوه «بودجه‌بندي بر مبناي صفر» و «بودجه‌بندي بر مبناي طرح ريزي و برنامه‌ريزي» كمك مي‌كند تا فعاليت‌ها و برنامه ها، ارزشيابي و اولويت‌بندي شود.
دولت با دو واقعيت روبه‌رو است. از يك سو، با اين واقعيت‌ها روبه‌رو است كه ملزم و متعهد است پرداخت‌هايي را انجام دهد. به‌طور مثال دولت، بايد طرح‌ها و پروژه‌هاي عمراني، ملي و استاني خود را كه در سال‌هاي گذشته شروع نموده به سرانجام برساند، مخارج جاري خود را پرداخت نمايد، حداقل خدمات بهداشتي، درماني، رفاهي و اجتماعي را ارائه و پرداخت‌هاي آموزشي و پرورشي را ادامه دهد، تعهدات و بدهي سنواتي بر ذمه دولت را پرداخت و شركت‌هاي زيان ده در اختيار دولت را تامين مالي كند. از سوي ديگر با اين واقعيت‌ها نيز روبه‌رو است كه به‌دليل واگذاري سهام شركت‌ها، سود سهام دولت تقليل يافته است، حقوق مالكانه به درستي وصول نمي‌شود، به دليل شرايط اقتصادي و وضعيت بازار امكان افزايش ماليات‌ها و عوارض ميسر نيست و منابع درآمدي حاصل از فروش نفت و گاز نيز به‌صورت روان و سيال وصول نمي‌شود. لذا، بودجه مركز ثقلي است كه اگر مجلس محترم شوراي اسلامي به عنوان قانون‌گذار همچون گذشته با امعان نظر و التفات عمل كند، مي‌تواند بين اين دو واقعيت مذكور آشتي برقرار سازد، به‌طوري كه در بلندمدت اثر آن در فاكتورهاي اقتصادي و اجتماعي پديدار شود.
اين نكته كه انتظارات دولت از بخش صنعت و معدن چيست و آيا اجرايي است، بايد گفت انتظارات و توقعات درعين حال يك خواسته است و بيان‌كننده شيوه اداره امور و انگيزه انجام كار است. امروزه در دنيا شيوه «مديريت بر مبناي انتظار» مورد توجه است. زيرا منجر به نتيجه بهتر و تمايل به تلاش و كوشش بيشتر مي‌شود.
اگر بپذيريم كه اغلب معادن ايران در مناطق كوهستاني و غير‌قابل كشت و كم تحرك اقتصادي وجود دارند و قابليت شكل‌گيري آنها بدون زيرساخت‌هاي معدني نظير راه، برق و ترويج علم و فناوري براي توليد بهتر و آسان‌تر مواد اوليه معدني امكان‌پذير نيست و با توجه به ذخاير قطعي معدني كشور كه بين 37 تا 40 ميليارد تن برآورد مي‌شود و براساس آن، ايران جزو بهترين كشورهاي معدني دنيا است، براي اينكه به انتظار جامعه در بخش صنعت و معدن پاسخ درست و بحق داده شود، نياز به منابع مالي است و چون اين منابع بالقوه در كشور وجود دارد، با نهادينه كردن منابع درآمدي دولت مي‌توان انتظارات جامعه و كشور را برآورده كرد كه لازمه آن تصويب قوانين درقالب احكام محكم است. در آن صورت است كه متعهدين به پرداخت بدهي و ديون دولت نمي‌توانند با استفاده از الفاظ و معاني و تلميح كردن موضوع در مسير اجرايي كردن مواد قانوني ايجاد ابهام و تفسير به راي كنند و از پرداخت‌هاي قانوني خود به دولت امتناع ورزند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
با پررنگ شدن تحركات دلار در بازار آزاد، طي يك هفته اخير صورت گرفت
[h=1]نافرماني سكه از اونس طلا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۱۱۸ بازدید: 1321 بار کد خبر: DEN-780796
گروه بورس كالا - طيبه شهبازي: روند افزايش قيمت در بازارهاي ارز و سكه در حالي روز گذشته هم ادامه پيدا كرد كه در مقايسه با رفتارهاي چند ماه گذشته اين بازارها، پيش‌بيني رسيدن به تعادل و ثبات قبلي، محتمل‌تر به نظر مي‌رسيد. با اين وجود روز گذشته بر قيمت دلار، سكه نقدي و آتي افزوده شد. اين در شرايطي بود كه در اين روز روند حركتي اونس طلا در بازارهاي جهاني متفاوت بود.
ديروز با آغاز به كار بازار قراردادهاي آتي سكه طلا در ساعت 10:30 صبح، شاهد افزايش محدود بها در اغلب سررسيدها (به غير از دو سررسيد ارديبهشت و تير) بوديم. با شروع معاملات در بازار نقدي سكه، وقتي سكه تمام بهار طرح جديد هم با صعود قيمت به نسبت بهاي روز سه شنبه مواجه شد، سررسيدهاي آتي كمي بر شدت افزايش بها افزودند. در اين ميان بيشترين افزايش و بيشترين نوسان قيمتي باز هم مربوط به نزديك‌ترين سررسيد اين بازار بود. در آغاز دادوستدهاي روز چهارشنبه سكه نقدی به ميزان 5000 تومان افزايش بها گرفت اما به تدريج اين ميزان به حدود 10 هزار تومان رسيد.
در همان زمان، تغييرات قيمتي سررسيدهاي آتي سكه بين 3000 تا 9000 تومان بود و سررسيدهاي دور هم افزايش قيمت گرفته بودند. اين افزايش قيمت‌ها براي ارز و سكه، پس از دو روز ريزشي (28 و 30 دي به دليل اخبار مهم توافق ژنو و رفع تحريم‌ها) آغاز شده است. در همين حال، روز گذشته رئيس اتحاديه كشوري طلا و جواهر از واقعي بودن قيمت طلا و سكه در حال حاضر خبر داد و گفت: قيمت‌ها به ميزان حداقلي خود رسيده‌اند. كشتي‌آراي با تاكيد بر واقعي بودن قيمت‌ها در ادامه افزود: اكنون قيمت‌ها هيجاني نبوده و تغيير قيمت‌ها بي علت و داراي حباب نخواهد بود. وي از تعادل حجم عرضه و تقاضا خبر داد و گفت: مصرف‌كنندگان واقعي براي رفع نياز به بازار ورود مي‌كنند و ديگر خبري از افراد سرمايه گذار در بازار طلا و سكه نيست. كشتي آراي بر اين باور است كه حجم خريد و بازار به سمت رونق طبيعي خود پيش خواهد رفت و اين موضوع به دليل نزديكي به ايام عيد نوروز و مراسم‌هاي مختلف است؛ او همچنين به اعتماد توليدكنندگان طلا به بازار اشاره كرد و گفت: توليد در زمان فعلي بدون ضرر است و طالب واقعي خود را دارد.
با مقايسه نمودارهاي تغييرات قيمتي اونس طلا و سكه نقدي، به عدم تبعيت بازار سكه داخلي از نوسانات طلاي جهاني در يك هفته اخير پي مي‌بريم. در حالي كه بهاي جهاني طلا از تاريخ 25 دي ماه رو به افزايش گذاشته است، سكه در بازار نقدي جهت عكس را پيموده تا بيش از طلا، به تحركات قيمتي دلار و رويدادهاي سياسي و مهم اين روزها توجه كند و پس از آن هم از 30 بهمن به بعد باز هم جهت حركت اين دو بازار خلاف هم است. در حالي كه طلاي جهاني تحت تاثير گمانه‌زني‌ها از نشست هفته آينده فدرال رزرو آمريكا و پيش‌بيني كاهش مجدد ميزان خريد اوراق قرضه از سوي اين بانك، طي روزهاي اخير با افت قيمت رو‌به‌رو شده، سكه طلا ترجيح داده بر قيمت بيفزايد. يكي از دلايل افزايش بهاي ارز و سكه، ورود حجمي از تقاضا به اين بازارها در پي اين باور كه قيمت‌هاي 30 دي كف قيمت بوده‌اند، صورت گرفته است.
اين تقاضا در شرايطي وارد بازار شده كه قائم‌مقام بانك مركزي از كاهش نرخ دلار براي هفته‌ها و ماه‌هاي پيش رو خبر داده و دليل آن را آزادشدن دارايي‌هاي ايران و ورود حجم بالايي ارز به كشور عنوان كرده بود. در همين راستا برخي كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه اين مساله نبايد منجر به كاهش هيجاني بهاي دلار در بازار آزاد شود و بر لزوم تدوين يك سياست اصولي براي مديريت ارز و قيمت آن در كشور تاكيد مي‌كنند.
از طرفي بين روزهاي 21 تا 30 دي ماه، به دليل تشديد جو خوش‌بيني بازارها به رويدادهاي پيش‌رو، از قيمت سكه نقدي بيش از 33 هزار تومان كاسته شده و حالا بازار در حال جبران اين ريزش است. در همين مدت زمان، سكه سررسيد بهمن بازار آتي هم دقيقا به همين ميزان بهاي خود را از دست داده است. در مورد افزايش قيمت‌ها نيز، سكه نقدي از 30 دي تا روز گذشته 11 هزار تومان از اين ريزش را جبران كرده و سكه بهمن آتي هم در اين فاصله 10 هزار تومان بر قيمت خود افزوده است.
در همين حال روز گذشته اختلاف بهاي نزديك‌ترين و دورترين سررسيدهاي آتي به حدود 43 هزار تومان مي‌رسيد. اين اختلاف بين دورترين سررسيد آتي با سكه نقدي، 43 هزار تومان بود. اين تفاوت در روز 22 دي ماه به 75 هزار تومان مي‌رسيد كه تفاوت كمي براي 6 ماه به نظر مي‌رسيد و حالا اين تفاوت قيمت براي پنج ماه به كمتر از 50 هزار تومان رسيده است كه نشان از كاهش اختلاف قيمتي بين سررسيدهاي آتي سكه دارد.
افزایش قیمت روز گذشته ارز و سکه در حالی صورت گرفت که نشست ژنو 2 برای حل بحران سوریه بدون حضور ایران در مونترو سوئیس آغاز شد. واکنش به این مساله را البته این بازارها روز سه‌شنبه نشان داده بودند. معامله‌گران سکه در روزهای پیش رو منتظر اخبار خاص سیاسی از جنس خبرهای چند روز گذشته نیستند، بنابراین این احتمال وجود دارد که در روزهای پیش رو دوباره شاهد چرخش بازارهای داخلی به سوی بازار جهانی طلا و تاثیرپذیری سکه‌های نقدی و آتی از نوسانات اونس طلا باشیم.






 

Similar threads

بالا