گیاه کتان

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
گیاه کتان








شناسنامه


کتان Linaceae
:تیره
Linum usitatissimum L. – Linum crepitans Dum
:نام لاتین
Line – Flax – Common flax
:نام انگلیسی کتان
:نام فارسی کتان - مطبح
:نام عربی شرح گیاه
کتان گیاهی است یکساله با ریشه های نسبتاً عمودی و منشعب همراه با ریشه های کناری طول ریشه اصلی آن گاهی اوقات به 100 سانتی متر و ریشه های کناری به 15 سانتی متر می رسد و در مناطق خشک ریشه آن به عمق زیاد خاک فرو می رود. ارتفاع ساقه در کتان های لیفی به حدود 65 تا 100 و حداکثر 150 سانتیمتر و در کتان های روغنی بین 30 تا 50 سانتی متر است. در کتان های روغنی ساقه منشعب شده در صورتیکه در کتان لیفی انشعاب ندارد. کتان بطور کلی دارای یک ساقه اصلی است که گل ها و میوه و در نتیجه دانه در انتهای ساقه بوجود می آید. برگهای کتان بدون دمبرگ به رنگ سبز مایل به خاکستری و در طول ساقه بطور متناوب و به حالت افتاده قرار گرفته اند. هر برگ دارای سه بریدگی است و برگها از ماده مومی پوشیده شده اند. طول برگهای این گیاه حدود 25 تا 35 میلی متر و عرض آنها از 2 تا 15 میلی متر تغییر می کند. آرایش گل در انتهای ساقه تشکیل و شامل چندین شاخه فرعی منشعب می باشد که هر شاخه فرعی به یک گل ختم و هر گل نیز تبدیل به یک میوه می گردد. گل کتان از نوع پنتامر (5 تایی) و خود بارور می باشند گلها در انواع مختلف به رنگهای سفید ، زرد ، صورتی ، قرمز ، آبی ، بنفش روشن و بنفش تیره بوده و هر گل دارای 5 کاسبرگ ، 5 گلبرگ ، 5 پرچم و بساک می باشد. تخمدان دارای 5 حفره است که در هر حفره دو تخمک وجود دارد که به دو دانه تبدیل می شود میوه کتان به صورت کپسول 5 خانه ای است که در هر کپسول حداکثر 10 دانه وجود دارد. دانه ها کتابی شکل و کشیده و تقریباً مستطیلی که یک طرف دانه ها پهن و بزرگ و طرف دیگر نوک تیز است. رنگ دانه در انواع مختلف از قهوه ای ، قهوه ای مایل به زرد ، زرد تیره ، قهوه ای مایل به سیاه تا سیاه تغییر می نماید. کتان به طور کلی به دو گروه تقسیم می شود : 1- کتان لیفی که برای تهیه الیاف آن کشت می شوند.ارتفاع ساقه آنها بیش از کتان روغنی و بدون انشعاب است. طول معمولی الیاف موجود در ساقه آنها حدود 1 تا 4 و حداکثر 90 سانتی متر وقطر الیاف آنها بین 8 تا 25 و بطور متوسط 12 تا 18 میکرون بوده و اغلب در برابر بیماریهای ویروسی مقاومند. 2- کتان روغنی که برای تهیه روغن موجود در دانه آن کشت می شود. ساقه آن کوتاهتر از کتان لیفی و مقدار روغن موجود در دانه آن بین 30 تا 40 و گاهی اوقات 45 درصد می باشد. این کتان برای تذکره رشد و نمو و تولید دانه احتیاج به هوای گرم دارد. تذکر: قدمت زراعت کتان به 10000 تا 15000 سال قبل از میلاد می رسد.و کشت آن در مدیترانه قفقاز و خاور دور متداول بوده و از ساقه آن استفاده می شده است اولین کتانی که در ناحیه مدیترانه کشت گردید کتان چند ساله Linum angustifolium بوده که در حال حاضر کتان زراعی L.usitatissimum که منشأ آسیایی دارد جایگزین آن شده و به حالت یکساله و چند ساله رشد می نماید.
نیاز اکولوژیکی
آب و هوا : کتان گیاه مخصوص مناطق گرم و معتدل است و در طول دوره رشد به نسبت انواع مختلف احتیاج به هوای معتدل و یا گرم با رطوبت کافی دارد سرما و یخبندان عامل محدود کننده رشد و نمو آن است که علاوه بر عدم رشد موجب کم شدن و کیفیت و کمیت محصول می شود و در مرحله تولید جوانه و خروج آن از خاک اگر درجه حرارت محیط به (5-) درجه سانتی گراد برسد گیاه جوان کلی از بین خواهد رفت. کتانهای روغنی برای رشد و نمو نسبت به کتانهای لیفی گرمای بیشتری نیاز دارند و این نوع کتان طالب مناطق گرم و خشک یا نیمه گرمسیر است. کتانهای لیفی طالب مناطق معتدل با رطوبت کافی بوده و درصو رتیکه در مدت 100 تا 120 روز دوره رشد نمو آنها حدود 700 میلی متر باران ببارد زراعت موفقی خواهند داشت. کتانهای پائیزه شامل کتانهایی است که طول دوره زندگی آنها طولانی و مقاومت آنها در مقابل سرما زیاد است و سرمای تا (12-) درجه را بخوبی تحمل می نمایند کتانهای روغنی جز و این دسته محسوب می شوند. کتانهای بهاره شامل انواعی می باشند که طول دوره رشد آنها کمتر از پائیزه و در دوره رشد بویژه در اوایل دوره زندگی به سرما نیازی ندارند و اگر هوا سرد باشد بخوبی رشد نمی کنند زیرا در مقابل سرما حساس می باشند این دسته شامل کتانهای لیفی یا فیبری هستند. بطورکلی کتان گیاهی روز بلند است و هر گاه طول روز 14 تا 18 ساعت باشد گل دهی گیاه در مدت 10 تا 15 روز انجام و به اتمام خواهد رسید. خاک:زمین جهت کشت کتان باید دارای عمق کافی و کاملاً قابل نفوذ باشد و از طرفی باتلاقی و زه دار نباشد خاکهای رسی شنی بدون زه و نسبتاً عمیق همچنین خاکهای لمونی که دارای مواد غذایی کافی باشند برای کشت این گیاه مناسبند. PH خاکهائی که دارای pH حدود 7 و یا کمی اسیدی باشند برای کاشت آن مناسبند لیکن بهترین pH بین 5/5 تا 7 می باشد. خاکهای شنی و خاکهایی که دارای هوموس زیادی می‌باشند برای کاشت کتان مناسب نیستند.زیرا زیادی هوموس روی الیاف همچنین مقاومت گیاه در برابر ورس موثر واقع شده و مقاومت گیاه را در مقابل ورس کم می کند (البته در مورد کتان لیفی) کشت کتان روغنی بر خلاف کتان لیفی در خاکهای هوموسی نتیجه بخش بوده و به علت زیادی ازت تعداد شاخه ها و مقدار محصول را بالا می برد. تقویت زمین،بطور کلی مواد مورد نیاز اصلی کتان عبارتند از: فسفر، پتاس و ازت در زمینی که کتان روغنی کاشته می شود افزایش فسفر به زمین موجب ازدیاد روغن شده و وجود اسید فسفریک تاثیر نسبی در زود رسی محصول دارد. مقدار مواد مورد نیاز کتان بر حسب شرایط محیط و جنس خاک به قرار زیر است : کتان لیفی ازت خالص 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار ، کتان روغنی : ازت خالص 80 کیلوگرم در هکتار فسفر خالص برای هر دو نوع کتان حدود 100 کیلوگرم در هکتار (به صورت ) در خاکهایی که از لحاظ پتاس خیلی ضعیف باشند می توان برای جبران کمبود بین 75 تا 100 کیلوگرم در هکتار پتاس اضافه نمود. ضمناً می توان 30 تا 40 تن در هکتار کود دامی پوسیده به خاک اضافه کرد و همراه با شخم پائیزی به زیر خاک فرو برد. بطورکلی نیاز کتان به پتاس و ازت چندان زیاد نبوده لیکن نیاز آن به فسفر زیاد است زیادی ازت در زمین سبب کاهش کیفیت الیاف و کلفت شدن آنها می گردد. تناوب : بهترین گردش زراعی برای کتان بعد از غلات مانند گندم و چاودار است همچنین می توان آنرا بعد از سیب زمینی و یا چغندر قند به شرط آنکه زمین فاقد علف هرز باشد کشت نمود. از کشت کتان در زمینهایی که چند سال متوالی غلات کاشته شده و همچنین از کشت متوالی آن در یک زمین باید خودداری نمود. کشت کتان را بعد از شبدر ، یونجه و یا نباتات علوفه ای می توان انجام داد.
آماده سازی زمین
زمینی که کتان کاشته می شود نباید علف هرز و بقایای محصول سال قبل را داشته باشد همچنین باید خاک دارای عمق کافی و قسمت سطح الارض آن نرم و قابل نفوذ باشد. لذا باید زمین را در پائیز و قبل از شروع سرمای زمستان و یخبندان شخم زد و عملیات تکمیل تهیه زمین را قبل از بذر پاشی انجام داد. در بهار قبل از کاشت زمین را باید دیسک زد تا کلوخها کاملاً خرد شده علفهای هرز نیز زیر خاک قرار گیرند. انتخاب و آماده کردن بذر : ابتدا باید نسبت به انتخاب واریته مورد نظر اقدام شود و بهتر است قبل از کاشت بذر آنرا با مواد ضد عفونی کننده برای جلوگیری از سرایت بیماریهای قارچی ضد عفونی نمود. مقدار بذر برای تولید کتان حدود 100 تا 120 کیلو در هکتار که در مناطق مرطوب می توان 160 تا 180 کیلوگرم مصرف نمود. مقدار بذر مصرفی برای کتان لیفی روغنی حدود 35 تا 60 و حداکثر 80 کیلوگرم در هکتار می باشد. فواصل گیاهان در روی خطوط در مورد کتان لیفی بین 7 تا 10 و در مورد کتان روغنی حدود 10 تا 15 سانتی متر باید در نظر گرفته شود. عمق کاشت بذر کتان در شرایط مناسب زراعتی و خاک حدود 1 سانتی متر است خصوصیات واریته انتخابی شامل : (1) مقاوم به سرما (2) مقاوم به ورس
کاشت
کتان تابع شرایط منطقه ، نوع خاک و نوع کتان می باشد. معمولاً اراضی سبک را بایستی زودتر کشت کرد و سپس به کشت زمینهای سنگین اقدام نمود. از طرفی کتانهای پائیزه را باید زمانی کشت کرد که تا قبل از شروع سرمای زیاد گیاه بخوبی رشد کرده و بتواند در مقابل سرمای زمستان مقاومت نماید. کتانهای بهاره را موقعی کشت می نمایند که سرمای زمستان بکلی بر طرف شده و خطر سرمازدگی در پیش نباشد. تاریخ کشت کتانهای بهاره با در نظر گرفتن شرایط جوی از اوایل فروردین تا اوایل اردیبهشت می باشد. کشت خطی کتان به مراتب بهتر از کشت دست پاش بوده در اینصورت فواصل بوته ها 10 تا 15 سانتی متر و فاصله ردیف ها 50 سانتی متر خواهد بود. در صورتیکه بذر پاشی در شرایط مساعد و خوب انجام شود حدود 90 درصد بذور در مدت پنج روز جوانه تولید می نمایند. در این شرایط هر گاه تعداد بذر جوانه زده در 5 روز کمتر از 90 درصد باشد. باید مقدار بذر بیشتری کاشته شود تاکمبود قوه نامیه جبران شود زمانی که تعداد بذر سبز شده کمتر از 75 درصد باشد،باید نسبت به کشت مجدد و یا واکاری اقدام نمود.
دوره رشد
کتان گیاهی است یکساله با ریشه های ضعیف و دوره رشد و زندگی آن حدود 100 تا 120 روز (در مورد کتانهای بهاره) است. به علت کوتاه بودن دوره رشد لازم است در موقع جوانه زدن مواد غذایی کافی و لازم در اختیار گیاه باشد کتان در شرایط مناسب بین 5 تا 8 و حداکثر 15 روز بعد از کاشت جوانه تولید کرده و جوانه آن از خاک خارج می شود و حدود 70 روز بعد از تولید جوانه گل دادن آن شروع می گردد و 30 تا 45 روز بعد ار ظهور اولین گل دوره رشد آن کامل و محصول رسیده و آماده برداشت می باشد.
داشت
1) مراقبتهای لازم در کشت کتان آبیاری و وجین و مبارزه با بیماریها و آفات می باشد. آبیاری : در مناطقی که باران به اندازه کافی می بارد می توان کتان لیفی را به صورت دیم کشت نمود. کتان روغنی در طول دوره زندگی نسبت به کتان لیفی به آب بیشتری نیاز دارد در مناطقی که هوا گرمتر است باید کشت گردد و زمان لازم برای رشد آن حدود 100 تا حداکثر 120 روز می باشد که در این مدت لازم است به مقدار کافی آبیاری شود. وجین : لازم است در زمان رشد کتان یک یا دو مرتبه مزرعه وجین شود و دقت شود که در موقع وجین بوته های کتان تکان نخورند زیرا به علت داشتن ریشه های ضعیف امکان از بین رفتن آنها وجود دارد. در صورت زیادی علفهای هرز می توان از علف کشهای شیمیایی استفاده نمود که بهترین زمان مبارزه با علفهای هرز با این مواد موقع ظهور گلهای کتان است. بیماریها و آفات و) آفات مهم کتان عبارتند از : Longitarsus parsulus و Aphtona euphorbia که برای مبارزه با آنها ضد عفونی کردن بذور با لیندین و یا طعمه پاشی در سطح خاک موثر می باشد از دیگر آفات تر یپش کتان می باشد که با حشره کشها می توان با آن مبارزه نمود. از بیماریهای مهم کتان عبارتند از : 1- زنگ کتان که راه مبارزه با آن شامل جمع آوری بقایای گیاهی و معدوم نمودن آنها – رعایت اصول آیش و تناوب - ضد عفونی بذور قبل از کاشتر استفاده از ارقام مقاوم می باشد. 2- بوته میری کتان. 3- انگل های گلدار که شایع ترین آنها در مناطق ساحلی شامل سس می باشد. 4- ورس که می تواند به علت مصرف بیش از حد ازت و آبیاری بی رویه باشد.
برداشت
برداشت کتان لیفی: برای برداشت کتان لیفی باید به مسائل زیر توجه داشت (1) رشد ساقه کامل شده و ارتفاع قابل استفاده آن بین 70 تا 90 سانتی متر باشد. (2) ساقه کاملاً خشک نشده و نسبتاً نرم باشد زیرا ساقه های نرم الیاف ظراف تر و نرمتر تولید می نمایند (3) قطر ساقه بیش از اندازه ضخیم نشود (حدود 2 تا 4 میلی متر) زیرا ساقه های قطور الیاف زبر و خشن تولید می کنند. (4) ساقه ها در حالت طبیعی کاملاً ایستاده قرار گرفته ، خمیده و یا خوابیده نباشند زیرا ساقه های خمیده و ورس کرده (خوابیده) محصول کمتری تولید کرده الیاف شکسته نیز کیفیت خوبی ندارند. (5) برداشت زود و به موقع کیفیت الیاف را بهتر کرده و بقایای ساقه و خرده کاه آن نیز دارای کیفیت بالائی می باشند. 9- برداشت کتان بذری یا روغنی کتان روغنی را هنگامی باید برداشت نمود که ساقه و برگها شروع به زرد شدن نموده و حدود دو سوم برگها ریزش نامایند. در این حالت رشد کپسولها کامل شده و شروع به زرد شدن نموده اند و قبل از آنکه کپسول ها تیره رنگ شده و به رنگ قهوه ای تیره در آمده و همچنین قبل ار سفت شدن (زیر فشار ناخن له نشوند). بایستی عمل برداشت انجام شود. این زمان معمولاً حدود 30 تا 35 روز پس از ظهور گل ها می باشد. در موقع برداشت کتان لیفی باید دقت نمود که تمام طول ساقه برداشت شود. بهترین وسیله برداشت استفاده از ماشینهای مخصوص است این نوع ماشینها ساقه ها را پس از قطع از نزدیک سطح زمین در دسته های کوچک 3 تا 5 کیلوگرمی دسته بندی کرده و آنها را به شکل مخروط در روی زمین باقی می گذارد. برای سهولت برداشت می توان چند روز قبل از شروع کار برگهای موجود در روی گیاهان را بوسیله سموم مختلف برگ ریز مانند دی کات Diquat و غیره به نسبت 600 تا 1000 گرم در هکتار که سبب ریزش برگها می شوند از بین برد. تا عمل برداشت ساده تر انجام شود.ماشینهای برداشت می توانند روزانه 3 تا 5 هکتار را برداشت نمایند.پس از برداشت الیاف موجود در ساقه ها را به دو روش استفاده از آب گرم و یا لیف کشی روی زمین جدا می کنند. مقدار محصول کتانهای روغنی بین 700 تا 1700 کیلو و در هکتار متغیر است. لیکن اگر عملیات زراعی کامل باشد این مقدار به 2500 کیلوگرم نیز می رسد مقدار روغن کتانهای روغنی بین 30 تا 35 و گاهی 45 درصد می باشد و حدود 15 تا 25 روز پس از گل دادن که رشد دانه ها کامل می شود روغن در دانه ها شروع به جمع شدن می کند بطور متوسط از هر هکتار کتان روغنی می توان حدود 600 تا 1000 کیلوگرم روغن بدست آورد.مقدار الیاف تولیدی در هر هکتار بطور متوسط 500 تا 900 کیلوگرم است.کتان کیفی معمولاً فاقد محصولات فرعی می باشد.
خواص دارويي دانه ‌كتان (بزرگ) Flaxseed
دانة كتان (بزرگ) در سرتاسر جهان براي تأمين غذا، دارو و الياف پارچه، تورهاي صيادي و ساير فرآورده هاي مورد استفاده قرار گرفته است. مصريان باستان هزاران سال پيش به كشت و پرورش كتان (بزرگ) مبادرت مي ورزيدند، و اين گياه امروزه در سراسر جهان يافت مي شود. كتان منبع غني الياف غذايي محسوب مي شود كه به كاهش ميزان كلسترول كمك مي كنند. روغن اين گياه در سلامتي قلب و عروق مؤثر است. مدتها پيش انسان ها به فوايد روغن اين گياه پي بردند، و از بذر آرد شده و آرد نشده آن به عنوان ملين استفاده مي كردند. خاصيت ملين بودن روغن اين گياه مربوط به مواد لعاب دار موجود در آن است. روغن كتاب حاوي اسيدهاي چربي امگا- 3 و همچنين اسيدهاي امگا-6 است. روغن اين گياه غني ترين منبع اسيدهاي چرب امگا-3 در طبيعت است و حاوي بيشتر از دو برابر امگا-3 موجود در روغن هاي ماهي است و از نظر قيمت هر انس آن ارزانتر از انواع روغن ماهي است. اين گياه سبب كاهش خطرات احتمالي تصلب شرايين نيز مي شود. روغن گياه مزبور همچنين داراي مواد مغذي گياهي نظير فتواستروژن است. اين مواد شبه استروژني طبيعي هستند كه مي توانند درد و ناراحتي ناشي از يائسگي را كاهش دهند.

[/FONT]
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
معرفي گياه
كتان نوعي گياه سالانه است كه در خاك هاي مرطوب عميق حاوي شن، گل و لاي و خاك رس زياد به خوبي رشد مي كند. بذرهاي موجود در اين گياه غني از روغن كتان است كه گاهي اوقات به آن روغن بزرك گفته مي شود (توجه: روغن بزرك تجاري كه معمولاً در بازسازي اسباب و اثاثيه مورد استفاده قرار مي گيرد مصرف انساني ندارد). سبوس بذر اين گياه از نظر لعاب غني است. هم روغن بذر و هم لعاب موجود در آن داراي خواص غذايي و درماني است.
تركيبات گياه
فرآورده هاي حاصله از كتان از بذرهاي موجود در داخل آن تهيه مي شود. بذرهاي اين گياه حاوي روغن هاي چربي به نام اسيد آلفالينولنيك (ALA) و اسيد لينوليك است. اسيد آلفالينولنيك (ALA) در واقع همان روغن امگا-3 موجود در كتان است. كتان همچنين حاوي ساير مواد مهمي نظير "ليگنال ها" است كه مي تواند از بدن شما در قبال برخي از انواع سرطان مراقبت كند.
اشكال موجود
مي توان چندين نوع فرآورده حاصله از كتان را از بازار و بذرهاي رسيده، انواع كيك هاي بزرك و رغن بزرك را مجموعاً از فروشگاه هاي مواد بهداشتي، غذايي خريداري كرد. اين گياه را مي توان به شكل مايع (براي تهيه مواد غذايي) يا به صورت ژله هاي نرم به عنوان تقويت كننده و مكمل مواد غذايي تهيه كرد.
نحوه مصرف
اگر با افزايش ميزان كلسترول، آنژين، فشار خون بالا و پسوريازيس، اگزما، آرتريت روماتيسمي يا بيماري تصلب شرايين چندگانه (MS) مواجه هستيد، مي توانيد از فوايد اضافه كردن روغن كتان به برنامه غذايي خودتان بهره مند شويد. روغن اين گياه سبب كاهش كلسترول ليپوپروتئين كم تراكم (يعني كلسترول نامطلوب بدن) و سطح تري گليسريد مي شود. تحقيقات به عمل آمده نشان مي دهد كه روغن كتان در مقابل حملات قلبي بيشتر از روغن كانولا يا روغن زيتون ايجاد مصونيت و مراقبت مي كند. مصرف روغن كتان احتمال ابتلا به سرطان را كاهش مي دهد. اين بدان خاطر است كه كتان حاوي غني ترين منبع ليگنان است كه در جلوگيري از بيماري هاي قلبي- عروقي و سرطان نقش اساسي دارد. تحقيقات اخير مؤيد اين است كه ليگنان موجود در كتان داراي اثرات مراقبتي طولاني مدت و كوتاه مت در مقابل سرطان روده است. براي حصول اطمينان از اينكه بدن شما هم اسيدهاي چرب پروري و هم ليگنان لازم را از طريق برنامه غذايي دريافت مي كند. در جستجوي وجود روغن كتان بغني از انواع ليگنان باشيد. بهترين راه مصرف روغن كتان اضافه كردن آن به غذاهايي نظير سالادها است. اما نبايد از روغن مزبور براي پخت و پز استفاده كنيد، چون گرما سبب نابودي اسيدهاي چرب سالم در روغن كتان مي شود. اگر از تنگي نفس، التهاب معده (گاستريت) يا التهاب روده كوچك رنج مي بريد، اضافه كردن فرآورده هاي اين گياه را به غذاهاي مختلف آزمايش كنيد. دانه كتان منبع خوبي از لعاب است كه به مثابة ملين عمل مي كند. در صورتي كه دانه كتان كوبيده شده، خرد شده يا آسياب نشده استفاده مي كنيد، حتماً مايعات، به ويژه آب كافي مصرف كنيد.
ميزان مصرف
* يك قاشق غذايي دانه اين گياه به صورت كامل يا كوبيده شده (اما نه آسياب شده) با 150 ميلي ليتر مايعات روزانه دو يا سه بار براي درمان التهاب معده و التهاب روده كوچك. دو يا سه قاشق غذاخوري بذرهاي خرد نشده همراه با 10 برابر آب به عنوان مسهل حجيم شونده.
* ضماد: 100 گرم دانه خيس خورده در آب جوش به مدت 10 تا 15 دقيقه را صاف كنيد و وسط دو لايه پنير قرار دهيد و استفاده كنيد.
* دم كرده (مايعي كه از طريق جوشاندن گياه در آب تهيه مي شود): 15 گرم بذر خرد نشده خيس خورده در يك ليوان آب به مدت 10 تا 15 دقيقه.
* روغن كتان: يك قاشق غذاخوري روغن به طور روزانه به غذاهايي نظير سالاد اضافه شود.
نكات احتياطي
اگر مقدار مصرفي روغن كتان را رعايت كنيد، با هيچگونه عارضه اي مواجه نخواهيد شد. اما اگر ميزان مصرف آن بالا باشد و آب كافي نخوريد، ممكن است با ناراحتي داخلي مواجه شويد. اگر باردار يا شيرده هستيد مي توانيد كتان بزرك و روغن كتان بزرك را به غذايتان اضافه كنيد. اما اطمينان يابيد كه بيشتر از مقدار توصيه شده مصرف نكرده باشيد و اين موضوع را ابتدا با پزشك معالج خود مشورت كنيد.
تداخل هاي احتمالي
از مصرف همزمان دانه كتان با ساير داروها يا تقويت كننده هاي غذايي اجتناب ورزيد. كتان مي تواند روند جذب ساير داروها، ويتامين ها و مواد معدني را كند كند. قبل از مصرف اين گياه در صورتي كه دارويي را به طور مرتب استفاده مي كنيد (خواه به صورت نسخه تجويزي يا غير تجويزي) با پزشك معالج خود مشورت كنيد.

بذرک درخت کتان

اين گياه که الياف محکمي دارد از 5000 سال پيش از ميلاد مسيح، کشت مي شده و در کتاب تورات به آن اشاره شده است. نام علمي گونه ي اين گياه، اوزيتاتي سيموم به معني ''مفيدترين'' است که نمايانگر ارزش فراوان استفاه هاي گوناگون گياه است. جوامع اوليه ساقه ي بذرک پوشاک تهيه مي کرده اند و بعدها از آن براي تهيه نخ، طناب، تور ماهيگيري و همچنين بادبان استفاده مي شده است. در اسطوره هاي توتني (نژاد قديم آلماني) الهه هولدا اين گياه را به انسان معرفي کرد و هنر تابيدن نخ و پارچه بافي را به او آموخت. امروزه گياه بذرک به مقدار فراوان به منظورهاي تجاري بخصوص در ايرلند، اروپاي شمالي و آمريکا کشت مي شود .
از کوبيدن دانه هاي رسيده بذرک که تخم کتان ناميده مي شود، ضماد مخصوص جهت درمان جوش و ورمهاي پوستي تهيه مي شود. دانه هاي گياه داراي خاصيت تسکين درد مي باشند و خارش و التهابات پوستي را از ميان مي برند. دم کرده ي تخم بذرک نيز خاصيت آرامش بخشي دارد و به علت لعابي که توليد مي کند، گياه پزشکان آن را براي درمان عفونتهاي تنفسي مانند برونشيت (التهاب نايژه ها) و جمع شدن مايع در پرده ي جنب پيرامون ريه (پلورزي)، تجويز مي نمايند. تخم کتان همچنين يک ملين قوي و موثر است. از تخم کتان روغن زرد روشني به دست مي آيد که به روغن بذرک مشهور است. در قديم از اين روغن براي دفع سهل و راحت سنگهاي صفرايي از بدن استفاده مي شده، اما اين استفاده ي پزشکي ديگر منسوخ گشته است. تا جنگ جهان دوم، روغن بذرک يکي از اجزاي اصلي تهيه رنگها و مواد جلا دهنده بوده است د
گر چه کارخانه هاي سازنده ي رنگهاي آلي، براي ساخت رنگها و همچنين نقاشها در تهيه تابلوهاي رنگ و روغن، هنوز از روغن بذرک استفاه ميکنند، با اين حال، مواد مصنوعي به طور قابل ملاحظه اي جايگزين روغن بذرک شده اند. روغن بذرک يکي ز اجزاي جلا دهنده ي لوازم منزل مانند مبلمان مي باشد و براي پرداخت و جلا دادن کارهاي چوبي از اين روغن استفاده مي شود. از تفاله ي تخم کتان نيز در تغذيه دام استفاده مي گردد .

زيستگاه طبيعي :
زاد و بوم گياه بذرک نامعلوم است. اين گياه در بيشتر مناطق معتدل پراکنده است و به طور تجارتي در اروپاي شمالي، شمال غربي ايالات متحده و روسيه کشت مي شود. گياه بذرک به طور وحشي تنها در کنارهايي جاده ها و زمينهاي دست نخورده مي رويد .

دامنه انتشار
کشت این گیاه 5000 تا 5500 سال قبل از میلاد در ایران انجام می شد و یکی از زراعتهای قدیمی کشور می باشد. مهمترین مناطق کاشت عبارتند از : آذربایجان شرقی (آذران ‏ اردبیل، سراب ، مشکین شهر) آذربایجان غربی (ارومیه ، بوکان ، خوی ، ماکو) اصفهان (سمیرم ، شهرضا) خوزستان (بهبهان ، رامهرمز) زنجان (اطراف قزوین) فارس (شهرستان لار) کرمان ( بافق ، رفسنجان) لرستان مازندران
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
دستورالعمل كاشت، داشت و برداشت كتان

د

کتان روغنی گیاهی علفی ، یکساله و متعلق به خانواده LINACEAE است . منشا این گیاه غرب مدیترانه گزارش شده است یعنی بعبارتی در طول دوره رویش به هوای گرم و رطوبت کافی نیاز دارد . ریشه این گیاه مستقیم ، سفید رنگ ، منشعب و طول آن بین 100 تا 130 سانتیمتر است . ساقه استوانه ای ، مستقیم ، صاف و ارتفاع آن بین 40 تا 50 سانتیمتر است . برگها بلند ، نیزه ای شکل ، فاقد دمبرگ ، به طول 2.5 سانتیمتر و بصورت متناوب نسبت به یکدیگر روی ساقه قرار می گیرند .
گلها در انتهای ساقه اصلی و فرعی و به رنگ سفید ، صورتی ، آبی و یا بنفش رنگ است . میوه این گیاه از نوع کپسول و چند خانه ای است که در داخل آن چند دانه تشکیل می شود . میوه ها پس از رسیدن باز شده و دانه ها بیرون می ریزند . دانه ها مسطح و به رنگ قهوه ای روشن و براق است . دوره رویشی کتان کوتاه و بین 90 تا 120 روز است . چنانچه در فصل بهار کشت شود اولین گلها اواسط بهار (اواخر اردیبهشت، اوایل خرداد)تشکیل می شوند .

1- آماده سازي خاك:
درفصل پائيز پس از افزودن 30 تا 40 تن در هكتار كود حيواني پوسيده، 80 تا 100 كيلو گرم اكسيد فسفر و 75 تا 100 كيلو گرم در هكتار اكسيد پتاس، زمين را شخم عميقي زده و تا بهار رها مي‌‌كنند. اوايل بهار پس از خرد كردن كلوخها با ديسك، بستر را جهت كاشت بذر آماده مي‌كنند.

2- زمان و روش كاشت:
زمان كشت اين گياه با توجه به اقليم منطقه از نيمه دوم اسفند تا اواسط فروردين ماه مي‌باشد بطوريكه بذور را بر روي رديفهايي بفاصله 15-20 سانتي متر و در عمق 2 تا 3 سانتي متر كشت مي‌نمايند. بذور كتان توسط بذركار غلات كشت مي شود و پس از كشت بايستي براي تراكم بخشيدن به بستر سطحي خاك، غلتك مناسبي زده شود و پس از كشت بلافاصله آبياري مناسبي انجام پذيرد.

3- داشت (مراقبت و نگهداري):
1-3- مبارزه با علفهاي هرز
2-3- مبارزه با آفات و امراض
3-3- آبياري مناسب

4- برداشت:
زمانيكه 70-75 درصد ميوه ها رسيده باشند ميتوان اقدام به برداشت نمود. ميوه ها در زمان رسيدن قهوه‌اي روشن و دانه هاي داخل آن قهوه‌اي براق ميشوند. خشك كردن دانه ها در دماي 35 درجه سانتيگراد انجام مي‌گيرد. عملكرد دانه كتان 1-5/1 تن در هكتار است.
 

Similar threads

بالا