فلفل یا پلپل سیاه میوههای خشک شده تیره رنگ گیاه فلفل است.[۱] گیاه فلفل بومی جنوب هند است. فلفل یا پلپل سیاه (nigrum پیپر) گیاه رونده گل دهنده ای از خانواده Piperaceae، که برای میوه آن کشت می شود، که معمولا به صورت خشک به عنوان ادویه و چاشنی استفاده می شود. میوه آن، که به صورت خشک شده به دانه فلفل معروف است، در حدود 5 میلی متر (0.20 اینچ) قطر دارد، کاملا بالغ آن قرمز تیره است ومثل همه میوه های گوشتدار(مثل گیلاس)، شامل یک دانه تکی است. دانه های فلفل و پودر فلفل که حاصل آسیاب آنهاست، ممکن است صرفا به عنوان فلفل یا دقیق تر به عنوان فلفل سیاه، فلفل سفید و یا فلفل سبز شناخته شوند. دانه های فلفل سبز در واقع دانه های فلفل سیاه نابالغند. فلفل سیاه بومی کشور هندوستان است و بطور گسترده در آنجا و در جاهای دیگر مناطق گرمسیری کشت می شود. ویتنام در حال حاضر، با تولید %34 محصول فلفل جهان در سال 2008، بزرگترین تولید کننده و صادر کننده فلفل است. فلفل خشک آسیاب شده از دوران باستان برای طعم آن و به عنوان دارو استفاده می شود. فلفل سیاه بالاترین رده را در داد و ستد ادویه در جهان برخورداراست و یکی از رایج ترین ادویه جات اضافه شونده به غذاهای اروپایی و مانند آن است. تندی فلفل سیاه بخاطر ماده شیمیایی piperine است و تقریبا روی همه میزهای شام در جهان صنعتی، در کنار نمک طعام یافت می شود.
فلفل قرمز (به انگلیسی: Chili pepper) میوه گیاهی از سرده فلفل دلمهای است که عضوی از خانواده سیبزمینیان میباشد. فلفل قرمز از قاره آمریکا میآید. بعد از تبادل کلمبیایی، تیپهای گوناگونی از فلفل قرمز در سراسر دنیا برای استفاده خوراکی و پزشکی پرورش پیدا کرد.
زیره دانهای معطر و ضدنفخ است که در آشپزی و پزشکی کاربرد دارد و در دو نوع زیره سبز (Cumin) و زیره سیاه (Caraway) وجود دارد که دومی به "زیره ایرانی" معروف است.
دانههای زیره با چوب، کوبیده میشد. این دانه به صورت خودرو در افغانستان، ایران، ازبکستان، تاجیکستان، ترکیه، مراکش، مصر، هند، کوبا، سوریه، مکزیک و شیلی رشد میکند. این دانه در فلسطین به صورت خودرو رشد نمیکند اما در زمان گذشته در آنجا زراعت میگردید. بیشترین زیره در ایران، در شهر کرمان رشد میکند.
جویدن مقداری زیره برای از بین بردن بوی بد دهان، بوی سیر و بوی پیاز بسیار مفید است.
فلفل قرمز (به انگلیسی: Chili pepper) میوه گیاهی از سرده فلفل دلمهای است که عضوی از خانواده سیبزمینیان میباشد. فلفل قرمز از قاره آمریکا میآید. بعد از تبادل کلمبیایی، تیپهای گوناگونی از فلفل قرمز در سراسر دنیا برای استفاده خوراکی و پزشکی پرورش پیدا کرد.
زیره دانهای معطر و ضدنفخ است که در آشپزی و پزشکی کاربرد دارد و در دو نوع زیره سبز (Cumin) و زیره سیاه (Caraway) وجود دارد که دومی به "زیره ایرانی" معروف است.
دانههای زیره با چوب، کوبیده میشد. این دانه به صورت خودرو در افغانستان، ایران، ازبکستان، تاجیکستان، ترکیه، مراکش، مصر، هند، کوبا، سوریه، مکزیک و شیلی رشد میکند. این دانه در فلسطین به صورت خودرو رشد نمیکند اما در زمان گذشته در آنجا زراعت میگردید. بیشترین زیره در ایران، در شهر کرمان رشد میکند.
جویدن مقداری زیره برای از بین بردن بوی بد دهان، بوی سیر و بوی پیاز بسیار مفید است.
- زیره.
- سُماق درختچه ایست کوهستانی که میوههای خوشهای دارد و میوهٔ آن پس از کوبیده شدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی همچون کباب استفاده میشود.
گیاه سماغ از راسته ناترکسانان (Sapindales)، تیرهٔ پسته (Anacardiaceae) است.
سماغ در قدیم سماک نیز تلفظ میشده.[نیازمند منبع] درختچه سماغ در شمیران، تفرش خراسان، قم، محلات، شیراز، رودبار، تبریز، و باغات اقلید و بعضی از کشورهای خاورمیانه می روید. سماغ برای دندان درد مفید است و اشتها را تحریک میکند. لثه را تقویت و از خونریزی معده جلوگیری میکند. به دلیل داشتن تانن فراوان قابض و پاک کننده معده میباشد. خوردن سماغ تازه ایجاد مسمومیت میکند. همچنین سماغ برای بیماران دیابتی بسیار مفید است. در یونان باستان از چوب سماغ به جهت رنگ آمیزی پارچههای پشمی استفاده میشده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ داده به چرم نیز استفاده شده است.
زَردچوبه یا زَرچوبه: (Curcuma longa) نوعی گیاه و ادویهای است که از آن گیاه تهیه میشود. زردچوبه از رده زنجبیلوارها (Zingiberidae)، راسته زنجبیلها (Zingiberales)، تیره زنجبیلیان (Zingiberaceae)، جنس زردچوبههایها (Curcuma) است.
پودر زردچوبه به رنگ زرد تیرهاست که یکی از پرکاربردترین ادویه جات به شمار میرود. رویشگاه اصلی این گیاه هند است و قسمت اصلی ادویه معروف کاری را که در بسیاری از غذاهای هندی به کار میرود، تشکیل میدهد.
مواد ضد باکتری زردچوبه موجب میشود، از آن به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده شود.
ویژگیهای درمانی
زردچوبه به دلیل خصوصیات آنتی آکسیدانی قوی خود یکی از مؤثرترین مواد در جلوگیری از سرطانی شدن سلولهای بدن است. این گیاه همچنین موجب افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون در بیماران دیابتی میگردد.
درمان پسوریازیس، دردهای دندان و لثه، مار گزیدگی و عقرب گزیدگی از دیگر اثرات درمانی این گیاه است.