بورس کالا

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]واکنش بازار آتی سکه به ریزش شدید اونس طلا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770508

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: انتظار سرمایه‌گذاران بازارهای جهانی طلا در نهایت با اعلام آمارهای جدید اقتصادی به انجام رسید و موجب شد تا قیمت این فلز گرانبها رکورد سقوط روزانه را طی دو ماه اخیر شکسته و در معاملات روز دوشنبه افت 35 دلاری را ثبت کند.

این مساله موجب شد تا بازار طلا و سکه تهران که پیش از پایان دادوستدهای بازار نیویورک، معاملات اش به پایان رسیده و فرصت نکرده بود به این ریزش واکنش نشان دهد، برای جبران این امر، معاملات روز گذشته خود را با کاهش نسبتا شدید بها آغاز کند.
تازه ترین گزارش اقتصادی منتشر شده در آمریکا نشان می‌دهد میزان تولیدات صنعتی این کشور در ماه نوامبر به بالاترین حد خود در 20 ماه اخیر رسیده است.
براساس این گزارش کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بهبود وضعیت صنایع بزرگ آمریکا احتمال متوقف شدن محرک پولی فدرال رزرو را افزایش خواهد داد و این مساله به ضرر قیمت جهانی طلا خواهد بود. شاخص تولیدات صنعتی PMI ماه نوامبر آمریکا روز دوشنبه 3/57 واحد اعلام شد که شاهد 9/0 واحد افزایش بود. این شاخص حاکی از رشد فعالیت‌های اقتصادی در این کشور است. از سوی دیگر شاخص خرید مدیران در اقتصاد آمریکا طی ماه نوامبر به بیش از 7/54 واحد رسیده است. این رقم در ماه اکتبر به 8/51 واحد رسیده بود. افزایش این شاخص به بیش از 50 واحد، نشانگر رشد و رونق بخش صنعت آمریکا است. در معاملات روز دوشنبه در پایین‌ترین قیمت، بهای طلا به 1216 دلار هم رسید و در نهایت بر رقم 1219 دلار ثابت شد. این بیشترین کاهش قیمت طلا در یک روز در دو ماه اخیر به شمار می‌رود. همچنین این ارقام نزدیک‌ترین رقم‌ها به کف قیمتی سال 2013 بود. در اواخر ژوئن امسال، قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی به 1200 دلار رسیده بود و پس از آن، قیمت روز گذشته این فلز، کمترین بها از 27 ژوئن به حساب می‌آمد.
با توجه به در پیش بودن آمارهای اقتصادی بیشتر طی این هفته، قیمت طلا در مقابل این آمارها آسیب پذیر به نظر می‌رسد و باید انتظار داشت بهای فلز زرد بیش از پیش نوسانی شود. از سوی دیگر فرا رسیدن فصل خریدهای آخر سال که طی آن بخش زیادی از ذخایر طلا به پول نقد تبدیل می‌شود نیز عاملی در افت قیمت طلا طی روزهای آینده خواهد بود. استراتژیست‌های بازار طلا بر این باورند که قیمت طلا در برابر سطح 1200 دلار در هر اونس به شدت آسیب پذیر است.
روز گذشته در بازار قراردادهای آتی سکه طلا، شاهد ریزش قیمت‌ها بودیم. در این روز از همان آغاز داد و ستدها، سررسیدهای دور این بازار کاهش قیمت بیش از یک درصدی را تجربه کردند و دو سررسید نزدیک نیز کمتر از یک درصد از بهای خود کاستند. با شروع معاملات در بازار نقدی، این سکه‌ها افت هشت هزار تومانی را به خود دیدند و پس از آن با شدت گرفتن این ریزش، بازار آتی نیز بر شدت کاهش قیمت‌ها افزود و تغییر قیمتی این سررسیدها در محدوده بالای دو درصد دنبال شد.
به این ترتیب قیمت سکه نقدی روز گذشته باز هم از ارزش طلای خود کمتر بود و در این میان نزدیک ترین سررسید بازار آتی نیز همچنان پایین تر از قیمت سکه نقدی معامله می‌شد. بهای دلار هم روز سه شنبه به نسبت آخرین قیمت روز پیش از آن، کاهش را نشان می‌داد. افت این شاخص در کنار جو کاهشی حاکم برای روزهای آتی برای اونس طلا باعث شدند تا ریزش‌ها در بازار سکه نقدی و آتی ادامه‌دار شود.
از عوامل موثر بر افت قیمت دلار روز گذشته، می‌توان به روند عرضه و تقاضا و جو خوش بینی که همچنان بر بازارها سایه انداخته و خرید را به تعویق می‌اندازد اشاره کرد. علاوه بر این هنوز آمار بیکاری آمریکا اعلام نشده و قرار است روز جمعه اعلام شود. در صورتی که این آمار حاوی اخباری مثبت از ایجاد شغل در آمریکا باشد، به تداوم روند فعلی بازارها دامن خواهد زد و در غیر این صورت باید برای هفته آینده میلادی انتظار افزایش قیمت طلا در بازارهای بین‌المللی را داشته باشیم.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
کاهش عرضه، رقابت در رینگ پتروشیمی را افزایش داد

[h=1]معاملات مچينگ به روال سابق برمي‌گردد؟[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770560
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: مبادلات رينگ پتروشيمی در دومین عرضه از هفته معاملاتی با رقابت به کار خود پایان داد، این در شرایطی است که مبادلات این محصولات روز گذشته در بازار آزاد هم باتوجه به تغییر قیمت‌های بورس اندکی افزایش را بر خلاف هفته گذشته تجربه کرده است.
به اين ترتيب، مبادلات روز سه‌‌شنبه محصولات پتروشیمی در شرایطی برگزار شد که حجم تقاضاها نسبت به میزان عرضه همچنان افزایشی بود. به گفته مدیر بخش پتروشیمی کارگزاری توسعه سرمایه دنیا برخی از تولید‌کنندگان برای افزایش قیمت‌ها از عرضه کردن محصولات خود در بورس خودداری می‌کنند تا میزان تقاضا برای آن محصول را بالا ببرند. این در حالی است که فروشندگان بازار آزاد نیز نگرانند که مبادا قیمت‌ها مجددا کاهشی شود، به همین دلیل ترجیح می‌دهند که محصولات کمتری را عرضه كنند تا مانع كاهش قيمت‌ها در بازار شوند، چرا که نرخ ارز طی هفته گذشته روند نزولی داشته و همچنان این احتمال وجود دارد که قیمت این محصولات مجددا با کاهش رو به رو شوند، به همین دلیل این کارشناس معتقد است که پیش‌بینی آینده بازار پتروشیمی سخت‌تر از گذشته است.
از سوي‌ديگر به‌رغم روند نزولی قيمت نفت و تعدادی از محصولات پتروشيمی طی هفته اخير، قيمت‌ها در بازار داخلی تغییری نداشت و این موضوع شبهاتي را در بازار داخلی به وجود آورده که شهاب کاکاوند در این رابطه به «دنیای اقتصاد» گفت: افت قیمت‌ها در هفته اخیر تنها به دلیل جو مثبت بازار بوده است و در عرضه‌های روز سه‌شنبه مجددا تولید‌کنندگان حجم اندکی از محصولات را عرضه کردند و موجب افزایش رقابت در این رینگ معاملاتی برای سومین روز متوالی شدند.
همچنین وی در مورد شایعه تعيين نرخ خوراک بر مبنای نرخ‌های منطقه افزود: مدتی است که بحث خوراك در بازار پیچیده اما از شایعه تا واقعیت فاصله زیاد است. به فرض حتي اگر این خبر به واقعیت تبدیل شود باز هم مدت زمان زیادی لازم است تا تاثیر‌گذاری بر قیمت‌ها مشخص شود، اما این نکته را نباید فراموش کرد که با این اتفاق قیمت‌ها اگر بیشتر نشود پایین‌تر نخواهد آمد؛ چرا که تجار داخلی حاضر نخواهند شد پایین تر از قیمت منطقه محصولات خود را به فروش برسانند.
درهمين‌حال شایعه بازگشت خرید از مچینگ به روال عادی نيز یکی از مواردی بود که کم و بیش در بازار جریان داشت و از این رو نگرانی‌ها در خصوص کاهش قیمت‌ها را افزایش داد.
گفته می‌شود قانون عدم خرید از مچینگ برای پروانه‌داران غيرمرتبط با توجه به اینکه سبب افزایش تقاضا در رینگ پتروشیمی و بالا بردن قیمت‌ها در بازار داخل شده بود، لغو شده است.
به این ترتیب روز گذشته شرکت‌های تولیدی فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی نسبت به عرضه حدود 89 هزار تن انواع قیر داخلی و صادراتی، انواع پلی اتیلن، پلی پروپیلن، استایرن بوتادین، PVC و اکریلو نیتریل بوتادین اقدام کردند که تمامی کالاها با رقابت و تعیین سقف انجام شد. البته این در حالی است که انواع پلیمری‌ها افت اندکی را نسبت به هفته اخیر تجربه کردند. از طرفی نیز بیشتر تولید‌کنندگان این حوزه در انتظار افزایش قیمت‌ها در بازارهای جهانی به سر می‌برند و معتقدند که در هفته‌های آتی علاوه بر قیمت‌های جهانی این محصولات، بازار پتروشیمی داخلی نیز به جهت شایعاتی مبنی بر افزایش صادرات توسط بخش خصوصی با رشد قیمت‌ها مواجه خواهد شد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770557
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]دوری از خام فروشی در یک بازه زمانی معین[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770558
گروه بورس کالا- رییس انجمن تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان سنگ آهن ایران از رفع مشکلات و محدودیت‌های معدن‌کاران با وجود ارتباط بیشتر با مرکز فراوری معادن خبر داد و افزود: اکنون که راه برای پیشرفت در صنایع معدنی باز شده باید بحث خام فروشی را با برنامه و تدابیر مشخص حل کرد.
مهرداد اکبریان افزود: تمامی معدن‌داران در کشور راهی به جز اینکه به دنبال ارزش افزوده بالاتر بروند ندارند؛ چرا که بخش خصوصی به طور قطع در کنار مباحث جمعی، صنفی و ملی به دنبال سود اقصادی فردی خود هستند، بنابراین افراد این بخش باید به دنبال راهکاری باشند تا سود بیشتری را برای آنها به ارمغان آورد، بنابراين لزوم توجه به بحث ارزش افزوده در اين ميان بسيار پررنگ و اثرگذار است.
وی افزود: ما فقط انتقادی که به مسوولان در گذشته و اکنون داریم این است که معدن از مرحله‌ای که امروز هست و آن مرحله ایده‌آلی که ما از آن صحبت می‌کنیم بايد یک مرحله گذر و گذار را طي كند، یعنی ممکن است 2 ، 3 یا 5 سال زمان ببرد تا بخش معدن به چشم‌انداز مطلوب ما برسد. به این ترتیب قوانین سفت و سختی که معدن‌دار را محدود کند و باعث ضرر و خسارت مالی به معدن ومعدن دار شود تنها نتیجه‌ای را که به همراه خواهد داشت، افت تولید و تعطیلی معدن است. به گفته وی در حقیقت معدن‌دار دیگر این فرصت را ندارد که چند سال زمان صرف کند بدون اینکه در چرخه تولیدی به ارزش افزوده برسد.
اکبریان ادامه داد: تمام حرف ما این است که به سمت ارزش افزوده حرکت کنیم سپس در این مسیر خام فروشی را کنار بگذاریم که این امر در یک بازه زمانی مشخص انجام خواهد شد.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن خاطرنشان کرد: حتی فرمایشات مقام معظم رهبری در سال جدید هم روی این موضوع متمرکز بود که باید از خام‌فروشی در یک بازه زمانی معین دوری کرد.
به همين دليل بار ديگر تاكيد مي‌كنم اگر این بازه زمانی مشخص را مسوولان دولتی به خوبی رعایت بکنند، همکاری‌ها از سوی بخش خصوصی نیز بیشتر خواهد بود، اما اگر در این مسیر محدودیت ایجاد شود، منتقدانه خواهیم گفت به طور قطع معادن به ویژه معادن کوچک با ضرر و زیان زیادی مواجه خواهند شد. وی در پایان ابراز امیدواری کرد دولت تدبیر و امید و وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت این موضوع را با توجه به رویکرد خوبی که در این مدت از دولت جدید دیده‌ایم هرچه زودتر مرتفع کنند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]آثار مثبت مذاکرات ژنو بر صنعت فولاد در بلند‌مدت[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770559
گروه بنگاه‌ها- زهرامسافر: نایب ريیس انجمن فولاد با بیان اینکه مذاکرات صورت گرفته در ژنو می‌تواند در بلند‌مدت اثرات مثبتی بر صنعت کشور بگذارد، افزود: در این مدت هم دولت و هم تولیدکنندگان فعال در این عرصه باید با یکدیگر تعامل و همکاری داشته باشند تا مشکلات پیش روی صنعت فولاد از میان برداشته شود.حمیدرضا طاهری‌زاده گفت: نباید توقع داشت که همه مشکلات صنعت به یکباره با توافقات ژنو از بین رود بلکه ابتدا باید بسترهای لازم جهت حل مشکلات فراهم شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از پروژه‌های کشور به صورت تعطیل و نیمه‌تعطیل است بنابراین دولت باید با یک برنامه‌ریزی صحیح حل مشکلات را از پایه دنبال کند.وی با بیان اینکه دولت در مدت 100 روز نخست کاری خود صنعت را فراموش نکرد، عنوان کرد: انجمن فولاد با وزارت صنعت، معدن و تجارت جلسات خوبی داشتند و امید است نتیجه این جلسات در آینده مثمر‌ثمر باشد.
نایب رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد تاکید کرد: در 3 ماهه اول امسال مجوز صادرات 30 هزار تن فولاد و در تابستان و پاییز نیز مجوز صادرات 150 هزار تن فولاد صادر شد و برای دریافت مجوز صادرات 180 هزار تن فولاد در زمستان نیز مذاکره‌ای صورت گرفته که منتظر پاسخ آن هستیم.وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بازار فولاد با رکود مواجه شده و با کاهش تقاضا رو‌به‌رو است که امیدواریم با پشت سر گذاشتن تحریم‌ها و همین‌طور ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بخش‌های تولیدی کشورمان رونق به صنعت کشور به خصوص فولاد بازگردد.
کمبود مواد اولیه مشکل اصلی کارخانه‌های فولاد
مدیر‌عامل فولاد هرمزگان نیز در گفت‌و‌گو با فولاد‌نیوز ضمن بیان این مطلب افزود: برای خارج شدن از رکود به وجود آمده در بازار لازم است دولت اقدام به برنامه‌ریزی‌های اساسی در زمینه تامين مواد اوليه و آماده‌سازی فضا برای تولید‌کنندگان و صنعتگران کند. مرتضی آقاجانی خاطرنشان کرد: نمی‌توان توقع داشت توافقات ژنو در حال حاضر تاثیر مستقیمی بر بازار بگذارد، بنابراين به کمک رفع تحریم‌ها و همین‌طور ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بخش‌های تولیدی کشورمان، زمینه‌های لازم برای توسعه هر چه بیشتر صنعت فولاد در آینده نزدیک فراهم خواهد شد.وی تاکید کرد: هم‌اکنون مهم‌ترین مشکلی که کارخانه‌های فولاد‌سازی با آن مواجه هستند تامین مواد اولیه است كه دولت در راستای کمک به صنعت فولاد با برنامه‌ریز‌های منظم می‌تواند مشکل کمبود مواد اولیه را هر چه سریع‌تر رفع کند.
آقاجانی با اشاره به اینکه صنعت فولاد برای رفع مشکلات خود نیازمند حمایت‌های دولت است، عنوان کرد: دولت در 100 روزه نخست فعالیت خود فرصت کرده تا به مشکلات تورم رسیدگی کند و تا حدودی آن را کنترل نمايد، بنابراين از این پس باید توجه خود را معطوف به صنایع مادر کند.
وی تصریح کرد: با برداشته شدن نسبی تحریم‌ها و حل مشکلات ارز، حمل‌و‌نقل و تسهیلات بانکی می‌توان به آینده امیدوار بود، بنابراين در این مدت صنعتگران فعال در حوزه فولاد نیز باید تمام توان خود را برای حل مشکلات به کار گیرند تا به کمک دولت و وزرات صنعت، معدن و تجارت مشکلات سریع‌تر رفع شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770578
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]تداوم ثبات نسبی در بازار فولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770579
گروه بنگاه‌ها- روز گذشته برخی تولیدکنندگانی که در برابر موج کاهشی قیمت‌ها مقاومت کرده بودند اقدام به کاهش نرخ کردند. به نظر می‌رسد پایین آمدن سطح مبادلات، تولید‌کنندگان را ناچار به کاهش قیمت‌ها برای تداوم تولید کرده و آنها همچنان در انتظار بهبود شرایط هستند. دیروز فولاد جنوب، فولاد کیمیا، اصفهان در و مجتمع فولاد یزد از جمله تولید‌کنندگانی بودند که قیمت‌های پیشنهادی را کاهش دادند.





 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
غلبه بر كمبود آب در معادن سنگ‌آهن

[h=1]پرعیارسازی سنگ‌آهن، بازدهی معادن را افزایش می‌دهد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770580
یك كارشناس ارشد معدن گفت: با استفاده از فن آوری‌های نوین و روش‌های جدید پرعیارسازی سنگ‌آهن،‌ می‌توان بسیاری از طرح‌های توسعه این ماده معدنی را در كشور به اجرا درآورد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)،‌ مدیر مجتمع معادن سنگ‌آهن فلات مركزی با اعلام خبر فوق افزود: روش جدید پرعیارسازی، نیاز واحدهای تولید سنگ‌آهن به آب را به طور چشمگیری كاهش می‌دهد و این امر با توجه به كمبود آب در اقلیم خشك كشورمان از یك سو و قرار گرفتن معادن سنگ‌آهن در مناطق بیابانی از دیگر سو، ‌منافع زیست محیطی و اقتصادی متعددی در پی خواهد داشت.
به گفته محمد مرشدزاده با اجرای «پرعیارسازی به روش خشك» هزینه تولید سنگ‌آهن و در ادامه آن فولاد نیز كاهش خواهد یافت.
وی درباره معادن مجتمع سنگ‌آهن فلات مركزی ایران گفت: در این مجتمع معدنی كه در محدوده شهرستان بافق واقع شده است 6 معدن وجود دارد كه با اكتشافات فعلی از ذخیره‌ای بالغ بر 520میلیون تن برخوردارند. محمد مرشدزاده با اشاره به اینكه 320میلیون تن از ذخایر موجود قابل برداشت هستند، افزود: بالاترین عیار مجتمع معدنی فلات مركزی مربوط به معدن چاه گز است كه با ذخیره 100میلیون تنی از عیار 53درصد برخوردار است.
وی با بیان اینكه ضرورت دارد برای افزایش تولید سنگ‌آهن به عنوان ماده اصلی تولید فولاد از روش‌های جدید استفاده شود، تصریح كرد: كمبود آب در منطقه و پایین بودن متوسط عیار در سطح 36درصد در معادن این مجتمع سبب شد كه برنامه استفاده از فن‌آوری‌های نوین را در دستور كار قرار دهیم.
وی ادامه داد:‌ تحقیقات انجام شده توسط این شركت و مشاوران نشان می‌دهد با استفاده از فن آوری جدید می‌توان از روش «پرعیارسازی خشك با مگنت» برای بالابردن عیار آهن معادن مجتمع فلات مركزی استفاده كرد به گونه‌ای كه از هزینه كمتری در تولید سنگ‌آهن برخوردار باشد.
مرشدزاده با اشاره به اینكه برخی معادن این ناحیه به تازگی فعال شده و برخی دیگر در آستانه فعالیت هستند گفت: در حال حاضر مشغول تكمیل زیرساخت‌ها همچون جاده،‌ آب و برق و ... هستیم، اما تولید آزمایشی از سال گذشته در معادن این مجتمع آغاز شده است.
مرشدزاده همچنین به برنامه‌های دیگر این مجتمع معدنی اشاره كرد و گفت:‌ برای تولید فولاد خام نیز در حال مذاكره با یك شركت اروپایی هستیم تا با بهره گیری از ذخایر كم عیار این منطقه كارخانه‌ای برای تولید آهن اسفنجی احداث كنیم. به گفته وی، متوسط عیار سنگ‌آهن در معادن این ناحیه 36درصد است.
وی با بیان اینكه سال‌هاست كه چنین روشی برای تولید فولاد در برخی شركت‌های اروپایی به اجرا در آمده است، خاطر‌نشان كرد: با توجه به رشد قیمت سنگ‌آهن طی 10 سال اخیر،‌ بسیاری از مفاهیم در مورد اقتصادی بودن معادن تغییر كرده به طوری كه امروزه شركت‌هایی هستند كه با متوسط عیار 25درصد و حتی كمتر اقدام به تولید فولاد می‌كنند. مرشد‌زاده تصریح كرد: در سال‌های گذشته شركت‌های چینی برای خرید معادن كم‌عیار به كشورهایی همچون برزیل هجوم آورده‌اند به این دلیل كه برای توسعه صنعت فولاد، به تامین مواد اولیه طی سال‌های متمادی نیاز دارند. وی ابراز امیدواری كرد كه به زودی در ایران نیز بتوان روش‌های جدید تولید سنگ‌آهن و فولاد را به كار گرفت و علاوه بر ایجاد صرفه اقتصادی،‌ در روش‌های تولید نیز تنوع ایجاد كرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
مدیرعامل شرکت قیر مهر پارسیان:

[h=1]دولت مقدمات صادرات کل قیر کشور را از کانال بورس کالا فراهم کند[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770581
روز سه‌شنبه 12 آذرماه، شرکت قیر مهر پارسیان برای اولین بار یک هزار تن قیر 6070 تولیدی خود را از طریق تالار صادراتی بورس کالای ایران به بازارهای جهانی عرضه کرد. به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران، علیرضا شریعتی، مدیرعامل شرکت قیر مهر پارسیان طی گفت‌وگو‌یی در‌خصوص دلایل حضور این شرکت در تالار صادراتی بورس کالای ایران گفت: بورس کالا، مرجعی معتبر برای خریدار و فروشنده است و مشتریانی که برای خرید محصول به بورس کالا می‌آیند، از کیفیت آن محصول مطمئن هستند و اگر هم در مواردی نادر، کیفیت یک کالا مطلوب نباشد می‌توانند از طریق بورس پیگیری کنند. در مقابل فروشنده نیز با خیال راحت ازواریز 100 درصدی وجه معامله در حسابش اطمینان دارد.

وی با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین معضل بازار قیرایران، وجود دلالانی است که به تولید و صادرات این محصول ضربه وارد می‌کنند، گفت: بورس کالای ایران می‌تواند دست دلالان را از معاملات داخلی و صادراتی قیر کوتاه کند؛ چراکه برخی دلالان که تعدادشان هم کم نیست، برای کوتاه‌مدت هم که شده قیر را زیر قیمت تولیدکنندگان واقعی عرضه می‌کنند و از منظر دامپینگ قیمتی به معضلی بزرگ برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان واقعی تبدیل شده‌اند.
او گفت: در صورتی که دولت از بورس کالا در بخش صادراتی بیش از گذشته حمایت کند و با برنامه‌ای حساب شده، مقدمات صادرات کل قیر کشور را از کانال بورس کالا فراهم کند، شک نکنید که دست واسطه‌های غیر‌ضروری، قطع و محصول باکیفیت ایرانی با قیمتی واقعی، شفاف و به صورت کاملا هدفمند به کشورهای هدف صادر می‌شود.
شریعتی تصریح کرد: نکته دیگر این است که فروشندگان قیر باید فاکتور منشأداشته باشند تا مشخص شود قیری را که در اختیار دارند، از کجا تهیه کرده‌اند. در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های تولید‌کننده از جمله شرکت مهر پارسیان، ماده اولیه تولید قیر (وکیوم باتوم) را از خود بورس کالا خریداری می‌کنند و محصول خود را نیز در تالار داخلی یا صادراتی عرضه می‌کنند. این روند ایده‌آل است و مسوولان مربوطه باید از این پروسه مطلوب، حمایتی ویژه کنند؛ اما در این بین دلالان با قیمتی به مراتب پایین‌تر، قیر را به خریداران داخلی و خارجی پیشنهاد می‌دهند که این موضوع ضربه بزرگی به تولید کنندگان وارد می‌کند.
بورس کالا مرجعی بین‌المللی
مدیرعامل شرکت قیر مهر پارسیان گفت: هر کشوری آرزو دارد تا بورس کالایی داشته باشد و قیمت‌های آن به عنوان مرجع در منطقه مورد استناد قرار گیرد . این در حالی است که هم اکنون عرضه‌های مطلوب قیر از طریق بورس کالا به بازارهای جهانی باعث شده است تا قیمت قیر ایران در منطقه مرجع شود و مورد استناد مراجع معتبر بین‌المللی قرار گیرد. شریعتی ادامه داد: طرف‌های خارجی بارها به ما اعلام کرده‌اند که بورس را به عنوان یک رفرنس و مرجع قبول دارند و با توجه به مشخص بودن کیفیت قیر در معاملات بورس کالا، خواستار خرید از این بورس شده‌اند. حتی چند شرکت چینی، اماراتی و گرجستانی به صورت مکتوب درخواست خود را به ما ارائه داده‌اند. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه بورس کالا مرجعی دارای اعتبار در صحنه بین‌المللی است، امیدواریم که مسوولان ارشد کشور به حمایت ویژه از این بازار، دست دلالان را از معاملات قیر و سایر محصولات کوتاه کنند تا تولیدکنندگان نیز با ظرفیت کامل و به دور از هر دغدغه‌ای به تولید و صادرات از طریق بورس بپردازند.
کارخانه قیر مهر پارسیان که با ظرفیت تولید 100 هزار تن قیر در سال 85 تاسیس و دارای استاندارد اروپا ISO 9001 است، پس از پذیرش قیر تولیدی خود متعهد به عرضه 50 درصد از کل تولید سالانه و تناوب عرضه دو بار در ماه در بورس کالای ایران شده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
بهای اونس طلا به 1212 دلار هم رسید [h=1]روزهای خطرناک طلای جهانی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770748

گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: «قیمت‌ها بیش از این خواهد ریخت؟» این سوالی است که در یکی دو هفته اخیر به سبب ریزش‌های ادامه‌دار در بازار ارز و سکه، بین مردم پیچیده است. آنچه که نمودارهای ماهانه و سالانه اونس جهانی طلا نشان می‌دهد، خط سربه‌زیری است که گویا فعلا رمق و انگیزه چندانی برای صعود ندارد و بازار طلای تهران را نیز به دنبال خود می‌کشاند. طی یک ماه اخیر اونس فلز زرد 120 دلار از قیمت خود را از دست‌داده و در این مدت از بهای سکه تمام بهار آزادی در بازار نقدی، نزدیک به 100 هزار تومان کاسته شده است. در همین حال قیمت دلار بازار آزاد نیز بیش از 60 تومان کاهش یافته است.

بازار جهانی طلا روزهای خطرناکی را می‌گذراند. سرمایه‌گذاران طلا در بازارهای بین‌المللی به جمعه آینده امیدوارند که قرار است آمار نرخ بیکاری آمریکا اعلام شود. روند فعلی این بازار با اخبار خوش اقتصادی که طی چند روز گذشته اعلام شد و احتمال کاهش محرک‌های پولی را افزایش داد، به طور نگران‌کننده‌ای ریزشی شده است و اگر آمار روز جمعه مثبت باشد، به این وضعیت دامن خواهد زد. پیرامون ارزش طلا، اغلب پیش‌بینی‌ها همچنان از کاهش آن در آینده نزدیک و در سال 2014 خبر می‌دهند. در همین راستا تازه‌ترین تحلیل تکنیکال رویترز نشان می‌دهد که قیمت جهانی طلا به زودی به کمتر از 1213 دلار در هر اونس کاهش خواهد یافت. این پیش‌بینی البته روز گذشته محقق شد.
همچنین این گزارش حاکی است که در صورت افت قیمت طلا به کمتر از 1213 دلار، احتمال کاهش بیشتر قیمت آن به زیر 1188 دلار نیز وجود خواهد داشت. هرچند که ارقام پیش‌بینی شده برای طلا با هم متفاوت اند، اما همگی از سقوط اونس این فلز حکایت دارند. به طور مثال برخی کارشناسان اقتصادی آمریکا، رشد نرخ سود بانکی، تقویت ارزش دلار و نا‌اطمینانی‌ها به کاهش محرک پولی آمریکا را – از آنجا که تردید سرمایه‌گذاران نسبت به خرید طلا را دوچندان کرده است - سه دلیل سقوط قیمت طلا به 1100 دلار در سال 2014 می‌دانند. بعضی دیگر از تحلیلگران بازار طلا بر این باورند که عدم افزایش قیمت طلا به بیش از 1226 دلار، نشانگر ادامه روند نزولی تقاضا در بازارهای جهانی است و سطح مقاومتی بعدی برای طلا 1195 دلار خواهد بود.
اوضاع برای دلار هم چندان مناسب به نظر نمی‌رسد و پیش‌بینی‌ها حاکی است که ارزش این ارز مهم در آینده نزدیک چندان بالا نخواهد رفت. دلار هنوز نتوانسته به سطح روانی 3000 تومان و نقطه تعادلی خود بازگردد. روز گذشته البته این ارز کمی افزایش قیمت را به نسبت سه‌شنبه تجربه کرد که این مساله در نتیجه بالا رفتن تقاضا و اصلاح قیمت صورت گرفت. برخی معامله‌گران بازار ارز بر این باورند که دولت اجازه نخواهد داد که بهای دلار بیش از اینها کاهش یابد و در مقابل برخی دیگر معتقدند که اگر نرخ ارز بالا باشد همزمان با افزایش درآمدهای دولت، هزینه‌های دولت نیز افزایش خواهد یافت و منطقی به نظر نمی‌رسد که دولت به دنبال افزایش نرخ ارز باشد. به هر ترتیب از آنجا که جو خوش بینی به آینده اقتصادی کشور همچنان مثبت است، فعلا در بین معامله‌گران، آینده صعودی برای دلار پیش‌بینی نمی‌شود.
سررسیدهای جاری سکه بورس کالا هم به دنبال روند جهانی طلا و کاهش بهای دلار، همچنان در مسیر نزولی هستند. در چنین شرایطی تغییر در برخی قوانین این بازار از جمله کاهش وجه تضمین اولیه هم نتوانسته معامله گران را به دادوستد در این بازار تشویق کند. همان‌طور که نمودار حجم قراردادهای معامله شده سررسیدهای جاری این بازار نشان می‌دهد، در اکثر روزهای معاملاتی، حجم قراردادهای معامله شده بین 1000 تا 5000 قرارداد بوده است که حاکی از افت شدید دادوستدها است.
ریزش‌های روز گذشته بازار نقدی و آتی سکه چندان زیاد نبود؛ این در حالی بود که در این روز بهای طلا در بازار جهانی (تا لحظه تنظیم این گزارش) به 1212 دلار هم رسید هر چند دوباره تا حدی بالا رفت. کاهش قیمت سکه نقدی در بیشترین میزان به شش هزار تومان رسید و این رقم برای سکه‌های آتی در حدود پنج هزار تومان بود.
در ساعات پایانی بازار روز گذشته سکه آتی، نوسانات قیمتی در محدوده مثبت هم صورت گرفت. در این زمان، سکه نقدی با قیمت‌های روز سه‌شنبه برابری می‌کرد که این مساله به دنبال تغییر مسیر محدود اونس طلا روی داد.
با توجه به اینکه پارامتر افزایشی خاصی در هفته جاری انتظار بازار ارز و طلا را نمی‌کشد، چشم‌ها به روز جمعه و انتشار آمارهای جدید اقتصادی از آمریکا دوخته شده تا در نهایت مشخص شود که آیا سرمایه‌گذاران بازار جهانی طلا، برای مدتی با فلز زرد خداحافظی خواهند کرد و یا آمار منفی از ایجاد شغل در آمریکا، این فلز گرانبها را نجات خواهد داد.




 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
در گفت‌و‌گو با رییس اتحادیه کشوری آهن و فولاد مطرح شد:

[h=1]جان‌بخشی به صنعت و بازار فولاد با تحقق اصل 44[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770895

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: بازاری پویا و زنده در هر اقتصادی یکی از لازمه‌های اصلی چرخش پایه‌های صنعت در هر کشوری است. از این‌رو چهارمین همایش صنعت فولاد و معدن ایران در حالی پایان بهمن ماه برگزار می‌شود که قرار است نگاه ویژه‌ای نیز در همایش امسال به بازار مصرفی فولاد صورت ‌گیرد. از این‌رو آسیب‌شناسی بازار آهن در سال 92 را رد دو طیف چالش‌ها و راهکارها به محمد آزاد، رییس اتحادیه کشوری آهن و فولاد سپردیم که وی نیز در مصاحبه‌ای تفصیلی، به بیان موارد مطرح شده پرداخت.
نگاهی به روزهای سپری شده از سال 92 در بازار آهن نشان می‌دهد، روند معاملات این بازار تمایزات و تفاوت‌های آشکاری نسبت به سال‌های گذشته دارد، ارزیابی شما از روند بازار در سال جدید در حوزه‌های نظیر سیاست‌گذاری، نرخ‌گذاری و تصمیمات معامله‌گران چیست؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم، بازار آهن و فولاد هر ساله روند خاصی را در حوزه معاملات دنبال می‌کند. به این صورت که ابتدای سال تولیدکنندگان فولادی به دقت رفتار مصرفی متقاضیان بازار را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و در سمت دیگر نیز مصرف‌کنندگان روند ساخت‌و‌سازهای مسکونی، پروژه‌های انبوه‌سازی و عمرانی را بررسی می‌کنند، یعنی هر دو طیف عرضه و تقاضا به دقت وضع مصرف آهن را می‌سنجند.
مصرف آهن نیز در طول سال بیش از دو فصل کار و کم کاری نیست. در واقع فصل کار بازار آهن از ابتدای سال جدید شروع می‌شود و تا اوایل پاییز ادامه دارد در حالی‌که در فصل کم‌کاری، روند مبادلات از فصل پاییز تا اواخر زمستان با سردی و بی‌تحرکی پیگیری می‌شود. امسال روندی را که شاهد بودیم این بود که تمامی رویکردها در بازار به وضعیت سیاسی کشور و تغییر دولت معطوف شده بود؛ چرا که عمر دولت نهم و دهم رو به پایان بود و اکثر آحاد جامعه پیش‌بینی می‌کردند دولت جدید، گرایش‌ها، افکار و سیاست‌های متفاوتی را مد نظر قرار خواهد داد، از این‌رو فضای رفتاری معامله‌گران و خریداران بازار کم کم به سمتی می‌رفت که صبر و انتظار را برای انجام معاملات پیشه کنند.
علاوه بر این مساله، فاکتور دیگری نیز که زمینه‌ساز بروز سیاست صبر و انتظار در انجام معاملات در بازار آهن از اندکی پیش از سال 92 شده بود، نوسانات زیاد ارزی و کاهش پی‌در‌پی در ارزش پول ملی در برابر دیگر ارزهای رایج جهانی در سال گذشته بود. در واقع افزایش نرخ ارز از این جهت بازار فولاد را با التهاب فزاینده‌ای در قیمت مقاطع و محصولات فولادی در سال 91 و سپس انتظار برای کاهش قیمت روبه‌رو ساخت که بخش عمده‌ای از نیاز صنعت فولاد به مواد اولیه از طریق واردات تامین می‌شود. به همین دلیل قیمت بالای خرید مواد اولیه‌ای از قبیل شمش از خارج نیز منجر به رشد قیمت محصولات فولادی تولیدی شد. در واقع می‌توان این‌گونه جمع‌بندی کرد که کمی قبل از سال جدید و همان اوایل سال 92، نامعلومی وضعیت سیاسی دولت جدید و اینکه چه شخصی و با چه رویکردی روی کار خواهد آمد بازار را مردد کرده بود. در این میان افزایش نرخ ارز نیز این نگرانی را ایجاد کرده بود که رشد قیمت‌ها در بازار فولاد که از اواسط سال 91 آغاز شده بود تا کجا پیش خواهد رفت، بنابراین همه این عوامل دست به دست هم دادند تا با یک بازار راکد در ابتدای تابستان روبه‌رو باشیم به طوری که اگر در فصل بهار معاملات تاحدودی در جریان بود، اما در تابستان دیگر خبری از همین معاملات کم حجم نیز در بازار آهن نبود.
در مجموع من معتقدم پیش آمدن بحث انتظارات و رقم خوردن حماسه سیاسی مردم در خرداد ماه موجب شد تا رویکرد بازار مصرف و تولید دو راه متفاوت را از ابتدای تابستان در پیش بگیرند؛ چرا که تولیدکننده‌ها مایل بودند بر توان و حجم تولید خود اضافه کنند؛ در حالی که بازار مصرف دیگر هیچ سیگنال مثبتی به سمت بخش تولید و عرضه روان نمی‌کرد. علاوه بر این در همین شرایط که پس از انتخابات به تدریج حباب بازارهای ارز و طلا و مسکن در حال تخلیه شدن بود و روند معاملات مسکن جذابیت خود را از دست می‌داد، معامله‌گران نیز ترجیح دادند از خریدهای انباری و در حجم زیاد پرهیز کرده و معاملات خود را معطوف به رفع نیازهای روزانه کنند.
چرا بحث انتظارات و خودداری از خرید به واسطه مساله انتخابات ریاست جمهوری تا به این حد پررنگ و اثرگذار ظاهر شد؟
شاید در هر دو دوره دولت نهم و دهم شاهد حضور یک رییس جمهور در کشور بودیم، اما سیاست‌گذاری‌ها به خصوص در حوزه اقتصادی در هر دوره در بسیاری از موارد تفاوت و بعضا تناقض داشت. از سوی دیگر در دولت دهم با مسائلی همچون هدفمندی فاز اول یارانه‌ها، تشدید تحریم‌ها و نوسانات ارزی و رشد فزاینده نقدینگی و تورم، فضای جامعه به سمتی برده شده بود که همه به نوعی به دنبال راه فرار از شرایط موجود بودند. در این شرایط مساله انتخابات راه گریزی از این شرایط را در برابر آحاد جامعه قرار می‌داد و این مساله که چه جریانی با چه رویکری سکان کشور را در دست خواهد گرفت خیلی جذابیت ایجاد کرده بود.
بار دیگر تاکید می‌کنم تحت این شرایط حتی دیگر انگیزه‌ای برای انبار کردن آهن‌آلات در میان تجار و معامله‌گران باقی نمانده بود. از سوی دیگر همه فعالان بازار و تولیدکننده‌ها به دنبال صادرات بودند تا بتوانند مشکل تامین نقدینگی و تعادل لازم میان حجم تولیدات و تقاضا را در شرایطی که بازار به سمت رکود حرکت کرده بود برقرار كنند.
آیا بازار در این چند ماه سپری شده از سال 92 از جانب سیاست‌گذاری‌های صورت گرفته توسط دولت نیز تحت فشار بوده است؟
یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که هر ساله موجب رونق و پویای روند معاملات بازار آهن می‌شود، بحث بودجه عمرانی است؛ چرا که هرساله معادل 30 درصد از بودجه‌ای که برای پروژه‌های عمرانی و زیرساختی در نظر گرفته می‌شود به خرید آهن‌آلات اختصاص می‌یابد. در سال جاری اما هنوز فعالیت عمرانی جدیدی از سوی دولت آغاز نشده زیرا به دلیل تاخیر دولت دهم در ارائه لایحه بودجه به مجلس، اواخر خردادماه بودجه سال جاری به تصویب رسید که در این میان بار دیگر برای اصلاح به مجلس برگشت و به این سان روند تخصیص بودجه عمرانی روال عادی خود را طی نکرد. در همین حال دولت یازدهم نیز تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام باقی‌مانده از سال‌های گذشته را در اولویت قرار داده و عدم اجرای طرح‌های جدید به معنای کاهش مصرف فولاد و مقاطع فولادی در کشور است. پس در مجموع باید گفت که اهتمام و توجه دولت به بحث ارائه لایحه بودجه به مجلس در زمان مقرر و قانونی از این جهت که دید شفاف و روشنی نسبت به آینده فضای اقتصادی کشور در بسیاری از حوزه‌ها از جمله فعالیت‌های عمرانی به فعالان صنعت و بازار می‌دهد در پیشگیری از بروز مشکلاتی نظیر امسال برای بخش بازار و تولیدکننده‌ها بسیار حائز اهمیت و در خور توجه است.
به غیر از بحث بودجه عمرانی آیا مشکلاتی دیگری نیز به دلیل سیاست‌گذاری‌ها و تصميمات دولت، تولیدکننده‌های فولادی و به تبع آن بازار آهن را تحت فشار قرار داده است؟
بله، متاسفانه در طول سال‌های گذشته و امسال یکسری از مشکلات وجود داشته و دارد که هم تولیدکننده‌ها و هم بخش بازار را بسیار از خود متاثر کرده است. یکی از تنگناهایی که هم‌اکنون برطرف به کمک رویکرد خوب دولت جدید برطرف شده، مربوط به گشایش اعتبارات اسنادی بود که تقریبا همزمان با تخلف بانکی 3 هزار میلیارد تومانی بخش تولید را تحت فشار قرار داد، به‌طوری‌که تولیدکنندگانی که پیش از این با سپرده‌گذاری 10 درصد قیمت کالا در بانک، اسناد اعتباری گشایش و کالا را خریداری و سپس با بانک تسویه حساب می‌کردند، ملزم شدند تا 130 درصد از قیمت کالا را برای باز کردن ال‌سی بپردازند، که این موضوع موانع بسیاری را برای تولید ایجاد کرد. در همین حال دولتی بودن یکی از طرف‌های قرارداد برای گشایش اعتبار یکی از الزاماتی بود که از همان ابتدا مشکل بخش دولتی را برطرف کرد، اما طی سه سال گذشته بخش خصوصی نتوانست برای رفع این مشکل چاره‌سازی کند. به‌‌رغم آنکه طی سه سال گذشته وعده‌های بسیاری برای رفع این مشکل در نظر گرفته شد، اما این مشکل کماکان پابرجا بود تا اینکه دولت یازدهم سعی کرد کار نیمه تمام دولت قبل را به پایان برساند.
هم‌اکنون با گذشت سه سال از بروز این مشکل، بر اساس تصمیم دولت آقای روحانی به منظور رفع موانع تولید، سرمایه‌گذاری، اشتغال، ایجاد تحرک اقتصادی و بـهبود فضای کسب‌و‌کار و به استناد اصل 138 قانـون اساسی، میزان پیش‌دریافت برای واردات کالاها و خدمات در روز گشایش اعتبار اسنادی حداکثر به میزان 30‌ درصد معادل ریالی تعیین شده است. البته پس از ابلاغ این مصوبه هرچند تا مدتی بانک‌ها برای گشایش اعتبار با واحدهای تولیدی و تجار همکاری نمی‌کردند، اما این مشکل دیگر برطرف شده و نگرانی‌ها از این موضوع تا حدود زیادی رنگ باخته است.
البته در این میان مشکل دیگری که همچنان پابرجا است و بخش بازار از آن رنج می‌برند، مساله مالیات‌های وضع شده است. در حالی‌که تحریم‌های نفتی مانع از دستیابی به درآمد ارزی مورد نیاز دولت شده است، دولت به دنبال راه جایگزین برای تحقق درآمدهای مورد نیاز و انتظار خود بود که یکی از راه‌های تامین این مهم، بحث مالیات‌ستانی بوده است.
اما در بازار آهن متاسفانه این مساله به یک معضل لاینحل تبدیل شده است؛ چرا که مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد از دو سو موجب به تعطیلی کشاندن بسیاری از واحدهای فروش آهن شده است. در بحث مالیات بر عملکرد مشکل به این صورت بود که اگر برای سال جاری مثلا X تومان به عنوان مالیات در نظر گرفته شد، سازمان امور مالیاتی به سال‌های قبل هم رجوع کرده و به کمک برگه‌های متمم برای آنها نیز مالیات در نظر گرفت. در این میان آنچه صنف آهن را از خود بسیار متاثر کرد و به تعطیلی کشاند، مالیات بر ارزش افزوده بود؛ چرا که به صورت مضاعف از این صنف اقدام به اخذ مالیات شد.
ما در این زمینه بارها به مسوولان اعلام کردیم مایل به پرداخت مالیات حقه‌ایم، اما این نحوه مطالبه مالیات را غیرمطلوب و اشتباه می‌دانیم زیرا با تعطیلی واحدهای فروش آهن بسیاری از آنها به ناچار رو به معاملات پنهانی آورده‌اند که به طور قطع ادامه این روند به مکانیسم سالم و مطلوب مد نظر ما برای خرید و فروش آهن لطمه می‌زند.
در واقع اگر میزان تولید فولاد در سال به عنوان مثال 20 میلیون تن باشد، این سازمان، مالیات این رقم را از بخش خصوصی می‌گیرد؛ در حالی‌که از این حجم حدود 50، 60 درصد را به صورت مواد اولیه و از راه خرید از بورس کالا به خود واحدهای تولیدی بازمی‌گردد و شاید تنها 20 تا 30 درصد را معامله‌گرانی که محصولات فولادی خریداری شده را در بازار آزاد توزیع می‌کنند مورد معامله قرار می‌دهند که مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز هنگام معامله در بورس کالا می‌پردازند، بنابراین تنها باید بر 15 تا 20 درصد از 20 میلیون تن تولید فولاد در سال که به دست صنف آهن فروش می‌رسد مالیات وضع کرد نه اینکه کل رقم توليد را از جانب صنف آهن مشمول مالیات دانست. به اعتقاد من کل این مسیر شفاف است و با یک بررسی دقیق و کارشناسی به راحتی می‌توان به رقم مالیات حقه صنف آهن‌فروش دست پیدا کرد.
تحت این شرایط به نظر شما بهترین کمکی که دولت می‌تواند به بخش خصوصی و بازار کند، چیست؟
دولت اگر قصد کمک به اقتصاد کشور دارد و می‌خواهد شعار حماسه اقتصادی را در سال جاری و سال‌های آینده تحقق ببخشد، باید اجرای واقعی اصل 44 قانون اساسی را در اولویت کارهای خود قرار دهد. به این شکل که 80 درصد امور را به مردم و بخش خصوصی واگذار کند و 20 درصد از حاکمیت بخش‌های مهم کشور همچنان به عهده خود باشد. به نظر من دولت نمی‌تواند تاجر خوبی باشد بلکه تنها در بحث حاکمیتی و سیاست‌گذاری است که قادر است موفق عمل کند. البته انتخاب دکتر جهانگیری به عنوان معاون اول رییس جمهور و وزیران دیگر تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید نشان می‌دهد دولت جاری عزم جدی در تحقق اصل 44 قانون اساسی دارد؛ چرا که تمامی این اشخاص از فعالان صنایع کشور بوده و اطلاع دقیق و کاملی از وضعیت بازار و بخش خصوصی دارند، بنابراین به خوبی می‌توانند با تجربیات خود دولت را در رسیدن به هدف خصوصی‌سازی صحیح یاری کنند.
برگزاری همایش‌های فولادی با نگاهی به بخش بازار را تحت چه شرایطی مثبت قلمداد می‌کنید؟
این همایش‌ بسیار راهگشا است البته در شرایطی که مسوولان دولتی و نهادهای تصمیم‌گیر نیز حضوری پررنگ و اثرگذار در جریان برگزاری آن داشته باشند. علاوه بر این حضور فعالان هر دو بخش صنعت فولاد، معدن و بازار آهن اگر با هدف روشنگری باشد، بسیاری از ایده‌های راهگشا شکل خواهد گرفت که می‌توان آنها را به منظور ارتقای کل مجموعه فولاد و معدن کشور به کمک حمایت‌های دولت بکار گرفت.
***
علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر از این همایش می‌توانند با شماره‌های 32 و 87762430 یا وب سایت http://events.den.ir تماس حاصل فرمایند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اروپايي‌ها در صف بازگشت به معادن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770749
احمد بختيار*
توفيقات دولتمردان و به ويژه مردان سياست خارجي كشورمان چشم انداز روشني را براي اقتصاد ايجاد كرده است. در اين ميان مي‌توان از بخش معدن و صنايع معدني به عنوان يكي از حوزه‌هاي پيشرو ياد كرد كه مورد توجه بسياري از شركت‌هاي پيمانكاري و سرمايه‌گذاري خارجي قرار گرفته است.
نكته قابل توجه اين است كه صاحبان صنايع و غول‌هاي اقتصادي مغرب زمين كه در واقع خود را از بازيگران پشت صحنه سياست خارجي كشورهايشان قلمداد مي‌كنند، نتوانسته بودند در 5-6 سال گذشته آن طور كه مايل هستند بر نظام‌هاي خود فشار آورند تا سهمي از بازار ايران داشته باشند به همين رو در طول سال‌هاي گذشته يا به استراتژي «اختفا» رو مي‌آوردند و در پوشش شركت‌هاي ايراني فعاليت مي‌كردند يا با حركت به سوي قطع ارتباط با طرف‌هاي ايراني، به طور كلي صحنه را خالي مي‌كردند.
در آن مدت و همزمان با افزايش فشارهاي سياسي رغبت شركت‌هاي صاحب نام براي حضور در طرح‌هاي معدني و صنايع معدني ايران روندي نزولي پيدا كرده بود، به طوري كه اين شركت‌ها حتي تمايل به حضور «پيمانكاري» نيز در طرح‌ها نداشتند؛ ‌موضوع سرمايه‌گذاري نيز به طريق اولي به كلي دور از ذهن به نظر مي‌رسيد.
به طور مثال شركتي همچون اس.ام.اس دماگ آلمان كه از سرشناسان صنعت فولاد است در طول سال‌هاي اخير همواره درخواست طرف‌هاي ايراني را بي پاسخ مي‌گذاشت، اما در ماه‌هاي اخير اين روند معكوس شده، به طوري كه در روزهاي گذشته خبر رسيد اين بار درخواست از سوي طرف آلماني بوده تا سهمي از بازار رو به توسعه طرح‌هاي معدني و صنايع معدني ايران داشته باشد.
اين امر البته تنها مختص به آلماني‌ها نبوده و شركت‌هايي از استراليا، ‌فنلاند، ‌ايتاليا، سوئيس و ... نيز درخواست‌ها و برنامه‌هاي مشابهي در ايران دارند و در يك كلام؛ نتايج تغيير فضاي كنوني را مي‌توان در زنده شدن دوباره طرح‌هاي معدني و صنايع معدني از جمله روي مهدي‌آباد و ‌الكترود گرافيتي در كنار پروژه‌هاي توليد فولاد، ‌كنسانتره سنگ‌آهن، طلا، مس و ... در نقاط مختلف كشور مشاهده كرد. همكاری‌‌هايي كه به حضور «پيمانكاري» محدود نمي‌شود بلكه در برخي طرح‌ها مانند تجهيز معدن سرب و روي مهدي‌آباد سرمايه‌گذاري را نيز دربر دارد. يادآوري اين نكته خالي از لطف نيست كه برخي از اين پروژه‌ها از جمله معدن مهدي آباد و الكترود گرافيتي طي5 تا 10 سال گذشته به عارضه سكون دچار شده بودند.
اين در حالي است كه 3 سال پيش، ‌ايتاليايي‌ها براي امضاي قرارداد يكي از طرح‌هاي فولادي (در شرق كشور) با احتياط كامل وارد مذاكره و امضاي قرارداد مي‌شدند به طوري كه حتي اجازه تهيه عكس و خبر را به رسانه‌هاي داخلي نمي‌دادند تا نامي از آنها برده نشود. در اين ميان آلماني‌ها نيز به رغم آنكه در 100 سال گذشته همواره سعي كرده بودند ارتباط اقتصادي خود با ايران را حفظ كنند پس از اجراي طرح بزرگ فولاد هرمزگان پذيراي هيچ پروژه اي در اين حوزه نبودند اما اكنون ورق برگشته و شركت‌هاي معتبر از بيم جاماندن از قطاري كه حركت را آغاز كرده، به تكاپو افتاده‌اند.
موضوعي كه رييس هيات عامل ايميدرو در نخستين گفت و گوي خبري با رسانه‌ها اعلام كرد بر همين نكته تاكيد داشت. مهدي كرباسيان گفته بود «به تمام شركت‌هايي كه تمايل به حضور در بازار ايران دارند اعلام مي‌كنيم، در اجراي طرح‌هاي معدني و صنايع معدني اولويت با كساني است كه زودتر اقدام كنند» به همين دليل است كه شركاي ديروز مي‌دانند اگر دير وارد عرصه شوند ميدان را پيشاپيش به حريفان واگذار كرده‌اند و اين فرصتي است كه بايد براي توسعه اقتصاد كشور از آن بهره برد و نيازمند همسويي قواي سه‌گانه است.
* کارشناس معدن
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار بتن ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770750
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ثبات قیمت‌ها به پایان هفته کشیده شد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770751
گروه بنگاه‌ها- تثبیت قیمت فولاد که از روزهای اخیر آغاز شده، همچنان ادامه‌دار شد به گونه‌ای که به پایان هفته نیز سرایت کرد.
در معاملات روز چهارشنبه 13 آذرماه، اغلب تولید‌کنندگان محصولات خود را بدون تغییر نرخ به بازار عرضه کردند.
در این روز، تنها آریان فولاد در برخی مقاطع شاهد کاهش قیمت بود.







 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
طی هفته گذشته در بازار پتروشیمی چه گذشت؟

[h=1]پتروشیمی‌ها در انتظار تثبیت قیمت خوراک گاز[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۱ کد خبر: DEN-770897

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: بازار محصولات پتروشیمی طی هفته‌ گذشته با رقابت و افزایش قیمت‌های پایه به کار خود پایان داد. البته این در حالی است که بازار آزاد ‌این محصولات طی این مدت برخلاف هفته گذشته نوسان‌های رو‌به بالایی را تجربه کرده بود. از طرفی هم عواملی چون عرضه‌های کم و تقاضای زیاد بازار موجب نگرانی خریداران و مصرف‌کنندگان شد، تا جایی که اعتراض برخی از تقاضا‌کنندگان را برانگیخت. به این ترتیب فعالان اقتصادی وضعیت بازار محصولات پتروشیمی را بی‌ثبات ارزیابی می‌کنند و معتقدند عرضه‌های اندک پتروشیمی‌ها در بورس کالا و تقاضای زیاد خریداران سبب شده است تا معامله این محصولات در هفته‌های گذشته با سقف قیمت انجام شود.
برخی از کارشناسان بازار پتروشيمی می‌گويند: گر چه روند قيمت نفت و تعدادی از محصولات پتروشيمی طی هفته اخير منفی بوده است، اما عدم تغيير قيمت شبهاتی در بازار ايجاد کرده است، از سوی ديگر تغيير قيمت خوراک گاز هم به اين شبهات دامن زده تا آنجا که تعدادی از معامله گران عدم افت قيمت‌های پايه را در رينگ پتروشيمی به موضوع مشخص نبودن قيمت گاز مرتبط می‌دانند، اتفاقی که پيش تر، مسوولان مجتمع‌ها را سر دو راهی قرار داده است.
از طرفی نیز اخبار منتشر‌شده حاکی از آن است که احتمالا دولت با نرخ 7 سنتی گاز پتروشیمی‌ها موافقت کند که انتشار این خبر موجب شد تا در این روز خریداران در بازار عقب نشینی کنند.
با اين حال هنوز در خصوص تاثيرپذيری قيمت خوراک گاز اظهارنظرات متفاوتی مطرح است، برخی از کارشناسان معتقدند؛ افزایش قيمت گاز، سود مجتمع‌های پتروشيمی را نسبت به گذشته با تهديدهاي کمتری مواجه خواهد کرد وگرنه در هر حال قيمت تمام شده توليد افزايش مي‌يابد.
اين در حالی است که عده‌ای از کارشناسان هم در انتظار افزايش تورم بخش پتروشيمي با تغيير قيمت خوراک گاز هستند، البته هنوز تصميمی برای خوراک مايع گرفته نشده است، اما به هر حال وضعیت بهتری نسبت به خوراک گاز دارد. شنیده‌ها حاکی از آن است که دولت قصد دارد با تخفیف در قيمت خوراک مایع زمینه‌های تبدیل خوراک به ارزش افزوده و اشتغال بیشتر در بخش پتروشیمی را فراهم کند.
با این وجود برخی از فعالان مجتمع‌های پتروشيمی معتقدند در این مدت تعدادی از اين مجتمع‌ها با سودهای پايين و برخی از آنها هم با ضرر و زيان به کار خود ادامه داد‌ه‌اند، اما دولت معتقد است زمانی که قيمت محصولات از ارز مرجع به مبادله‌ای تغییر یافت، سود اين مجتمع‌ها هم افزايش يافته و به سطح معقولی رسيده است.به ترتیب روز گذشته عرضه‌های نقدی تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی نیز به رقمی بالغ بر 65 هزار و 630 تن رسیده بود که بیشتر محصولات عرضه شده در این روز شیمیایی‌ها بوده‌اند.گر چه نرخ‌های پایه اکثر محصولات پتروشیمی در هفته جاری با افزایش در بورس کالا روبه‌رو شد، اما هنوز با وجود رشد قیمت‌ها در بازار داخل به همین واسطه، رکود ادامه دارد و بسیاری از معامله گران ترجیح می‌دهند احتیاط کنند.
این در شرایطی است که برخی از کالاها مانند گريدهای متفاوت کربنات سدیم‌ها همچنان مورد توجه تاجران هستند. به گفته معامله‌گران اختلاف قيمت بازار و بورس بيشتر خريداران را در شرايط رکودی به سمت اين کالاها هدايت می‌کند. علاوه بر فاصله قيمتی در حال حاضر قرار گرفتن در فصل مصرف برخي کالاها هم سبب رشد تقاضای اين کالاها شده است.
همچنین با وجود افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی در بورس کالا و بازار داخل، تعدادی از بازاریان به سکوت در بازار پتروشیمی در این روز اشاره می‌کنند و معتقدند برخی از معامله‌گران متاثر از رشد قیمت پایه برخی از محصولات در بازار داخل پیشنهادهای خود را افزایش داده‌اند، به همین دلیل برخی از تاجران، قیمت‌های پيشنهادی را واقعی و دقیق اعلام نمي‌كنند.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
زش‌های شدید اونس طلا در هفته گذشته موجب شد [h=1]تلاش سکه برای ترکیدن حباب منفی ناکام ماند[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771131
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: هفته‌ای ‌که گذشت برای بازار قراردادهای آتی سکه، روزهای مهمی داشت؛ از تغییر برخی قوانین این بازار گرفته تا نوسانات شدید قیمت طلا در بازارهای جهانی.
پس از اینکه واکنش شدید بازارهای ارز و سکه به توافق هسته‌ای ‌در اوایل دو هفته گذشته فروکش کرد، این بازارها به تدریج شروع به اصلاح قیمت‌ها کردند و بر بهای سکه‌های نقدی و آتی تا حدودی افزوده شد. این روند ادامه داشت تا اینکه اونس فلز زرد پس از بازگشت از تعطیلات پایان هفته میلادی گذشته، روز دوشنبه (11 آذر) را با ریزش عجیب 35 دلاری - در پی انتشار آمارهای مثبت از اقتصاد آمریکا - آغاز کرد. به این ترتیب سکه‌های بازار نقدی چاره‌ای ‌جز این نداشتند که در پی این ریزش، مجددا از قیمت‌های خود بکاهند.
در این هفته باز هم طلای جهانی به بازیگر اصلی بازارها تبدیل شد و موجب شد تا قیمت سکه نقدی تمام بهار طرح جدید، ابتدا تا انتهای هفته گذشته را با نوسانات هماهنگ با تغییرات این شاخص مهم بگذراند. به این ترتیب سررسیدهای جاری آتی نیز پیرو این تغییرات نوسان کردند. در دو روز اول هفته گذشته در نبود سایه سنگین اونس طلا، بازار سکه تهران فرصت را غنیمت شمرد و برای از بین بردن حباب منفی قیمت تلاش کرد و توانست تا پایان معاملات روز یکشنبه، 22 هزار تومان (به نسبت قیمت پنج‌شنبه 7‌آذر) افزایش یابد. در این دو روز، دلار هم کمی بر بهای خود افزوده بود. با توجه به این افزایش‌ها، سکه نقدی تنها در روز یکشنبه توانست حباب منفی را از بین ببرد و پس از آن مجددا به آن دچار شد.
در هفته گذشته، طلای جهانی در بیشترین و کمترین قیمت خود، اختلاف 24 دلاری داشت. بهای این فلز در کمترین قیمت چهارشنبه گذشته به 1212 دلار هم رسید و تنها 12 پله تا مرز 1200 دلاری (کف قیمت سال 2013 ) فاصله داشت. این هفته برای اونس طلا بسیار پر خبر بود. از یک سو قرار بود آمارهای اقتصادی ماهانه مثل نرخ بیکاری آمریکا اعلام شود و از سوی دیگر روز دوشنبه، رییس فعلی فدرال رزرو این کشور سخنرانی کرد. روز سه‌شنبه نیز اخباری پیرامون انتخاب جانت یلن به ریاست آتی این بانک منتشر شد. به همین دلیل برای هفته گذشته میلادی، پیش‌بینی حرکت‌های ناگهانی اونس طلا وجود داشت که به وقوع پیوست. تنها آمار مهمی که باقی بود، آمار بیکاری آمریکا بود که روز جمعه (15 آذر) اعلام شد.
برخی پیش‌بینی‌ها حاکی از این بود که اگر گزارش وزارت کار آمریکا نشانگر بهبود وضعیت بازار کار باشد، احتمال کاهش قیمت طلا به کمتر از 1220 دلار وجود دارد و اگر قیمت طلا به کمتر از 1215 دلار برسد این رقم به زودی به کمتر از 1180 دلار نیز خواهد رسید. پس از ریزش شدید اونس در معاملات چهارشنبه قبل (1212 دلار) بهای طلا با تشدید گمانه زنی‌ها پیرامون این آمار مهم، روند معکوسي به خود گرفت و رو به بالا حرکت کرد تا به نقطه 1243 دلاری رسید. اما این قیمت روز پنج شنبه باز هم تحت تاثیر ترس سرمایه‌گذاران بین‌المللی از توقف محرک پولی آمریکا بار دیگر کاهش یافت تا در دادوستدهای دو روز پایانی هفته میلادی، با تغییرات فراوان در محدوده 1224 دلار نوسان کند. در این روز کمترین و بیشترین قیمت طلا در بازار نیویورک (تا لحظه تنظیم این گزارش) به ترتیب 1224و 1234 دلار بود.
در میان ریزش‌های شدید طلا، برخی پیش‌بینی‌ها از کاهش ارزش دلار در آینده خبر می‌دهند که به درخشش مجدد طلا منجر خواهد شد. به اعتقاد این گروه، ارزش دلار آمریکا طی سال‌های اخیر به صورت غیر منطقی افزایش یافته و با جایگزین شدن ارزهای معتبر بین‌المللی دیگر به جای دلار طی سال‌های آینده، ارزش آن به شدت کاهش خواهد یافت و باید منتظر رشد چشمگیر قیمت طلا در بازارهای جهانی باشیم. بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که از زمان وقوع بحران مالی و اقتصادی در سال 2008 میلادی دولت آمریکا به صورت مصنوعی و ساختگی ارزش دلار را در سطح کنونی نگه داشته و ارزش واقعی دلار بسیار کمتر از ارقام کنونی است.در حالی که برخی معامله‌گران بازار طلا بر این باورند که از آنجا که وضعیت اقتصادی آمریکا برای سال 2014 میلادی چندان مناسب ارزیابی نمی شود، فدرال رزرو محرک پولی را کاهش نخواهد داد و این مساله منجر به حفظ ارزش طلا در بازارهای جهانی خواهد شد، برخی دیگر از کارشناسان اقتصادی معتقدند که اگر اعتماد سرمایه‌گذاران بین‌المللی نسبت به بازار طلا در سال 2014 احیا و جلب نشود، قیمت طلا در سال آینده میلادی نیز به روند نزولی خود ادامه خواهد داد.
از سوی دیگر قیمت دلار در بازار آزاد داخلی طی هفته گذشته با نوسانات اندک، نتوانست به کانال سه هزار تومانی بازگردد. از دلایل افت ارزش دلار در روزهای اخیر کاهش تقاضا و ورود دلارهای خانگی به بازار عنوان شده است؛ چرا که به نظر می‌رسد دیگر سرمایه‌گذاری بر روی دلار، سود آوری گذشته را ندارد. پیش‌بینی حاکم شدن روند نزولی دلار در بازار با لغو کامل تحریم‌های اقتصادی در آینده، آزاد سازی دلارهای بلوکه شده، کاهش تورم و افزایش تجارت و مناسبات بین‌المللی، افقی منفی پیش‌روی بازار ارز ترسیم کرده است. اما به اعتقاد تحلیلگران بازار ارز، مرز روانی سه هزار تومان، رقمی است که دلار دوباره به آن باز خواهد گشت و نوسانات خود را در این محدوده دنبال خواهد کرد. برخی نوسانات هفته گذشته برای دلار نیز در پی بالا گرفتن شایعات پیرامون رقم این ارز مهم در بودجه سال آینده صورت گرفت.
از ویژگی‌های بازار آتی سکه در هفته گذشته می‌توان به کاهش چشمگیر اختلاف قیمتی بین سررسیدها و معامله نزدیک‌ترین سررسید این بازار زیر قیمت سکه نقدی اشاره کرد. در هفته گذشته همچنین تغییرات مهمی در بازار آتی سکه صورت گرفت که کاهش وجه تضمین به دو میلیون تومان و افزایش حداقل وجه تضمین مورد نیاز به 70درصد وجه تضمین اولیه، از جمله آنها بود. از سوی دیگر از این پس قرار است مبناي تحویل کالا، سکه ضرب سال 86 باشد و امکان تحویل کالا برای سکه‌های ضرب شده سایر سال‌ها به غیر از سکه ضرب سال 86، بر اساس پرمیوم تعیین شده توسط بورس کالا وجود دارد.
با وجود این تغییرات و به رغم تلاش بورس کالای ایران برای رونق بخشی به بازار آتی سکه، سررسیدهای جاری سکه بورس کالا هم به دنبال روند جهانی طلا و کاهش بهای دلار، همچنان در مسیر نزولی هستند. در چنین شرایطی تغییر در برخی قوانین این بازار از جمله کاهش وجه تضمین اولیه هم نتوانسته معامله‌گران را به دادوستد در این بازار تشویق کند.
خبرهایی از جنس ضرب سکه‌های جدید یا تعیین رقمی دور از انتظار برای دلار در بودجه سال 93 و همچنین تغییرات شدید قیمتی برای اونس طلا، پتانسیل ایجاد حرکات ناگهانی در بازار فعلی آتی را دارند. این سه تغییر مهم در بازار قراردادهای آتی سکه طلا، استراتژی حضور و فعالیت در این بازار را به میزان قابل توجهی تغییر خواهد داد و برخی پیش‌بینی‌ها حاکی است که اگر بازار رونق بگیرد، احتمال شوک ناگهانی وجود خواهد داشت. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود خریداران و فروشندگان با شناخت ریسک‌های فعلی بازار، همچنان به آرامی و بدون ایجاد هیجان به دادو‌ستد بپردازند.
روند روز گذشته دادوستد طلا در بازار جهانی که اغلب با افزایش قیمت همراه بود، نشان می‌داد که پیش‌بینی‌ها از آمار نرخ بیکاری در بین سرمایه‌گذاران طلا چندان مثبت نبوده است. آخرین قیمت ثبت شده بر تابلوها برای اونس طلا در پایان معاملات روز گذشته، تاثیر مهمی بر آغاز معاملات امروز بازارهای سکه نقدی و آتی خواهد داشت، چرا که این بازارها فرصت کافی برای واکنش نشان دادن به روند اونس را دارند. علاوه بر این از روز دوشنبه هفته جاری، باز هم این بازار جهانی طلا است که مسیر را برای سکه‌های آتی روشن خواهد کرد. در این بین، فعلا انتظاری برای افزایش بهای دلار به میزان چشمگیر نیز وجود ندارد.




 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]سقوط آرام بازار فولاد![/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771132
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: هفته گذشته قیمت‌های به ثبت رسیده در بازار فولاد به خوبی نشان داد تا زمانی‌که محرک‌های واقعی به سمت تقاضا تزریق نشود این بازار همچنان میزبان افت قیمت‌ها خواهد بود.


بر این اساس، متوسط قیمت میلگرد سایزهای سنگین که ابتدای هفته حدود 1785 تومان به ازای هر کیلو بود تا روز پایانی معاملات در روز چهارشنبه به 1770 تومان تنزل یافت. در همین حال میانگین قیمت تیرآهن شاخه‌های سنگین نیز که روز شنبه به طور تقریبی 940 هزار تومان ثبت شده بود، پایان هفته به 938 هزار تومان در هر شاخه رسید.
البته نوسانات رو به پایین قیمت در بازار مقاطع در حالی است که شمش‌های وارداتی به کشور هفته نسبتا آرامی را -به تبع از نوسانات محدود نرخ ارز در طول این هفته- پشت سر گذاشت به طوری‌که در روزهای یکشنبه، دوشنبه و چهارشنبه انواع ابعاد این کالا با ثبات قیمت روبه‌رو بود و افت میانگین هفتگی آن تنها 5 تومان در هر کیلو به ثبت رسید. هفته گذشته متوسط قیمت شمش فولاد وارداتی روز شنبه 1633 تومان بود که روز چهارشنبه به 1628 تومان در هر کیلو رسید.
در این میان، یکی از تجار بازار آهن مهم‌ترین عامل افت روزانه قیمت‌ محصولات فولادی از سوی واحدهای فروش و فولادسازان خصوصی را تنها رکود تقاضا و نیاز به تامین نقدینگی لازم دانسته و بیان می‌کند: از ابتدای آذرماه تا کنون برخی سایزهای میلگرد حدود 50 تا 60 تومان در هر کیلو کاهش یافته‌اند كه البته همین روند را در مورد تیرآهن نیز می‌توان دید، اما از آنجا که این افت در یک بازه زمانی 2 هفته‌ای و به صورت روزانه تا یک درصد کاهش رخ داده است، بازار با هیچ‌گونه شوک و التهابی از اين جانب مواجه نشده و روند عادی و آرام خود را پی گرفته است.
این معامله‌گر معتقد است که در هفته‌ها و بعضا ماه‌های پیش‌رو روال بازار کماکان اینگونه است. هرگونه تغییر و تحول خاصی در روند قیمت‌ها و معاملات محصولات فولادی به سال جدید موکول خواهد شد، زیرا سمت تقاضا بنا به یکسری فاکتورها از قبیل تداوم روند رکودی ماه‌های اخیر و در پیش بودن فصل زمستان که هرساله با خود افت نسبی مبادلات فولاد را به همراه می‌آورد سیگنال مثبتی به سمت عرضه در این چند ماه نخواهد فرستاد.
در طول هفته گذشته در رینگ معاملاتی فولاد در بورس کالا نیز شاهد ثبات قیمت‌ها و شکاف میان عرضه از تقاضای محصولات فولادی بودیم. بر این اساس، بالغ بر 109 هزار و 140 تن انواع مصنوعات فولادی اعم از شمش، اسلب و مقاطع روی تابلو معاملات رفت که 101 هزار و 140 تن آن (یعنی 92 درصد از حجم عرضه)به فروش رسید. البته در این میان روند مبادلات سبد میلگردهای عرضه شده مانند هفته‌های گذشته و همراه با سردی زیاد خریداران بود، اما معاملات شمش و اسلب روند رو به بهبودی را از خود نشان داد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
رشد 50 درصدی حجم معاملات در بورس کالا

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771183
در هفته منتهی به 14 آذر ماه، در پی معامله نزدیک به 487 هزار تن انواع کالا، ارزش معاملات هفتگی بورس کالای ایران از مرز 7 هزار و 200 میلیارد ریال فراتر رفت و به لحاظ حجم و ارزش به ترتیب رشد 50 و 47 درصدی را تجربه کرد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران، گروه های فولاد، قیر، مس، لوب کات و گندم با رشد حجم معاملات در طول هفته گذشته مواجه شدند.
در تالار داخلی و صادراتی محصولات صنعتی و معدنی و در گروه محصولات فولادی بالغ بر 180 هزار تن انواع مقاطع فولادی با ارزشی افزون بر 2856 میلیارد ریال داد‌و‌ستد شد. در این تالار همچنین 100 هزار تن سنگ‌آهن، حدود 13 هزار تن انواع مس، 1040 تن انواع آلومینیوم، 160 تن کنسانتره مولیبدن و 9 تن کنسانتره فلزات گرانبها مورد معامله قرار گرفت.
این گزارش حاکی است، تالار داخلی و صادراتی فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در هفته‌ای که گذشت شاهد معامله بیش از 58 هزار تن انواع قیر با ارزشی بیش از 856 میلیارد ریال بود که به لحاظ حجم و ارزش به ترتیب رشد 29 و 42 برای این کالا ثبت شد. در این تالار، حدود 39 هزار تن انواع مواد پلیمری به ارزش بیش از 1420 میلیارد ریال به فروش رسید.
تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران همچنین شاهد معامله بیش از 24 هزار تن انواع وکیوم باتوم، 16 هزار تن لوب کات، 8250 تن گوگرد، حدود 25 هزار تن انواع مواد شیمیایی و 30 تن انواع گاز بود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]راه‌اندازی قراردادهای آتی جدید در بورس کالا[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۲ کد خبر: DEN-771184
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: به‌زودی قرارداد آتی زیره سبز، ذرت و میلگرد در بورس کالای ایران راه‌اندازی می‌شوند.
حسین پناهیان در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری مهر با اعلام اینکه تا یکی، دو ماه آینده قرارداد آتی زیره سبز در بورس کالا راه‌اندازی می‌شود، افزود: همچنین روی فیوچرز ذرت و میلگرد هم کار کرده‌ایم. مدیرعامل بورس کالای ایران تصریح کرد: روی ابزارهای قرارداد آتی چند کالا اقداماتی را انجام داده ایم که به‌زودی راه‌اندازی می شوند. وی خاطرنشان کرد: ابزار دیگر سلف موازی استاندارد است که در این بحث روی میلگرد اقداماتی صورت گرفته و راه‌اندازی خواهد شد.
پناهیان یادآور شد: این اقدامات امکان معاملات و نقل و انتقال قراردادهای سلف موازی روی ابزارهای مختلف را فراهم کرده است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]ثبات و سکوت بازار فولاد دنباله‌دار شد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771362
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: پس از بازگشایی معاملات روزانه بازار فولاد در روز شنبه قیمت‌هایی که تا ساعات میانی روز برای برخی مقاطع به ثبت رسید گویای تداوم روند نزولی قیمت‌ها در هفته جاری بود.
البته در خلال چند روز گذشته و مشخصا دیروز، نرخ ارز تغییرات بسیار ناچیزی را تجربه کرده، به طوری‌که نوسانات آن توان اثرگذاری بر سطح قیمت‌ها در بازار مقاطع و شمش را نداشته است، از این رو معامله‌گران معتقدند جریانات کاهشی این بازار صرفا از رشد زیاد حجم عرضه محصولات فولادی در مقابل تقاضای بسیار اندک آن نشات می‌گیرد.
در این میان انواع ابعاد بیلت‌های وارداتی به کشور هم روز شنبه، با افت قیمت تا سقف 4/2 درصد روبه‌رو شدند.
به گفته یکی از تجار بازار آهن، اواخر هفته قبل، چندین محموله شمش به بنادر وارد شدند که به دلیل عدم فروش و انباشت آنها با ورودی‌های روز شنبه، واردکننده‌ها قیمت‌های پیشنهادی این روز را تا این سطح تنزل دادند. علاوه بر این تداوم روند نزولی قیمت‌ مقاطع در روزهای اخیر موجب شده تا معامله‌گران به انتظار کاهش سطح بهای شمش‌های وارداتی تا حدود 1500 تومان باشند.
هرچند در شرایط فعلی تولیدکننده‌های فولاد و واحدهای فروش نگران تداوم این وضعیت و از سوی دیگر مشکل بغرنج تامین نقدینگی لازم هستند، اما نشانه‌هایی دال بر بهبود این شرایط در سال جدید وجود دارد. به گفته محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس‌جمهور، در بودجه سال 93 سعی شده به طرح‌های عمرانی مورد نیاز توجه ویژه شود، زیرا در بودجه سال گذشته این طرح‌ها بسیار پایین بوده و نقش دولت در اشتغال‌زایی و رونق فقط بر روی کاغذ بوده است، بر همین اساس رویکرد دولت جدید این است که طرح‌های عمرانی مورد نیاز را با رویکرد حضور بخش خصوصی مورد توجه قرار دهد تا به سمت تحقق سریع‌تر این طرح‌ها حرکت کند. وی در مورد فاینانس‌ها و خطوط اعتباری‌ جدیدی که قرار است ایجاد شود نیز گفته است: ایران از نظر ذخایر ارزی در شرایط خوبی قرار دارد اما در سال‌های اخیر دسترسی به این ذخایر و مدیریت استفاده از آنان برای توسعه اقتصاد کشور کاهش پیدا کرده بود، اما در حال حاضر با هماهنگی‌هایی که با برخی کشورها انجام شده، توافق‌هایی در حال انجام است تا برای پروژه‌های عمرانی کشور از تامین مالی‌هایی که متکی به ذخایر کشور است استفاده کنیم.
با این شرایط اگر در سال آتی منابع لازم به خوبی در اختیار بخش خصوصی برای راه‌اندازی پروژه‌های عمرانی قرار گیرد، می‌توان امیدوار بود بخش اعظمی از نگرانی‌های فولادسازان و دست‌اندرکاران بازار نسبت به ركود تقاضا از این طریق مرتفع شود.
شمش لندن کماکان در مسیر صعود
به‌رغم روند نزولی قیمت‌ شمش‌های وارداتی به کشور و از سوی دیگر مقاطع تولید داخل، قیمت هر تن شمش فولاد در بورس کالایی لندن (LME) کماکان در مسیر افزایشی قرار دارد، به طوری‌که این کالا از قیمت 235 دلار در اواخر ماه نوامبر به 255 دلار در روز جمعه 6 دسامبر رسیده است. در همین حال موسسه بین‌المللی مپس نیز پیش‌بینی کرده احتمالا قیمت جهانی فولاد در ماه‌های پیش‌رو حدود 6 درصد بهبود خواهد داشت، البته در حالی‌که میزان رشد قیمت در نقاط مختلف دنیا متفاوت است، اما بیشترین سهم افزایش قیمت فولاد بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا مشاهده خواهد شد.
براساس پیش‌بینی این موسسه در آسیا، کشورهای اصلی تولیدکننده فولاد، رشد قیمت باثباتی خواهند داشت و در آمریکای شمالی روند صعودی که از اواسط سال جاری آغاز شد تا اوایل سال 2014 گسترش خواهد یافت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نوسان اندک بازارهای نقدی و آتی سکه[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771377
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: آنچه که طلا در معاملات بازارهای جهانی روز جمعه تجربه کرد، نوسان 26 دلاری بود که به دنبال داغ شدن بازار گمانه‌زنی‌ها از انتشار آمار نرخ بیکاری آمریکا، بین سرمایه‌گذاران و معامله‌گران طلا، اتفاق افتاد. در این روز قرار بود با اعلام این آمار، روند بعدی قیمت برای طلا در هفته جدید میلادی روشن شود؛ چراکه این مساله می‌توانست به طور مستقیم بر تصمیم بانک مرکزی آمریکا مبنی بر ادامه یا توقف محرک پولی تاثیرگذار باشد.

در نهایت پس از انتشار آمار بازار کار آمریکا که بهتر از حد پیش‌بینی‌ها بود و احتمال تعدیل قریب‌الوقوع سیاست تسهیل کمی فدرال رزرو در ماه جاری میلادی را تقویت کرد، قیمت طلا در روز جمعه کاهش یافت. در این روز بهای طلا در کمترین و بیشترین میزان به ترتیب به 1215 و 1241 دلار رسید و در نهایت با کاهش 12 دلاری از سقف قیمت خود، در پایان دادوستدهای این روز بر بهای 1229 دلار ثابت شد. در همین حال برخی تحلیلگران بازار طلا معتقدند تا زمانی که شاهد شفافیت بیشتری پیرامون کیفیت اقدام فدرال رزرو نباشیم، وضعیت قیمت فلزات گرانبها کاهشی خواهد بود. اکنون سرمایه‌گذاران تمام توجه خود را معطوف نشست روزهای 17 و 18 دسامبر فدرال رزرو خواهند کرد تا ببینند بانک مرکزی آمریکا تصمیم می‌گیرد چه زمانی سیاست خرید اوراق قرضه ماهیانه خود را کاهش دهد.
در چنین شرایطی و با عنایت به اینکه واکنش طلای جهانی - در جهت کاهش قیمت – به آمار مثبت بیکاری شدید نبود، سکه نقدی بازار تهران روز گذشته شاهد تلاش اندکی در جهت از بین بردن حباب منفی خود بود و در آغاز معاملات خود، به میزان محدودی بر قیمت‌ها افزود. این در شرایطی بود که ساعتی پیش از آغاز به کار بازار نقدی، بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالا، با کاهش اندک قیمت به استقبال معامله‌گران رفته بود. در آغاز دادوستدهای این بازار کمتر از یک درصد از قیمت هر چهار سررسید کاسته شده بود؛ اما وقتی سکه نقدی با افزایش محدود قیمت کار خود را آغاز کرد، از میزان ریزش‌های آتی نیز به تبع آن کاسته شد.
پس از اینکه در اکتبر گذشته دولت آمریکا به علت بحران بودجه و سقف بدهی‌ها به مدت 16 روز تعطیل شد، توافقی بین کنگره و کاخ سفید برای بازگشایی دولت فدرال این کشور صورت گرفت که تا 15 ژانویه 2013 اعتبار دارد و در صورت عدم توافق دو طرف بر سر بودجه و سقف بدهی‌ها بعد از این تاریخ، باید منتظر وقوع بحران مالی دیگری در آمریکا باشیم. به همین دلیل است که برخی پیش بینی‌ها حاکی از جان گرفتن دوباره طلا در بین سرمایه‌گذاران دارد، چراکه این گروه بر این باورند این موضوع که مشکلات اقتصادی آمریکا در آینده نزدیک حل شود بسیار بعید است و این مساله جایگاه طلا را مجددا تقویت خواهد کرد. بنابر آخرین گزارش رویترز، کمیته بودجه سنا و کمیته بودجه کنگره قصد دارند تا 13 دسامبر (جمعه آینده) به توافق نهایی بر سر بودجه 2014 میلادی آمریکا دست یابند. اگر کنگره آمریکا تا این تاریخ بودجه پیشنهادی دولت اوباما را تصویب کند، پس از آن نوبت به سنا خواهد رسید تا این بودجه را تصویب کند.
هنوز مشکلات و چالش‌های زیادی برای تصویب بودجه آمریکا وجود دارد و بعید به نظر می‌رسد که بودجه سال آینده این کشور بدون دردسر و چالش تصویب شود. علاوه بر بحث بودجه، بحران سقف بدهی‌های آمریکا نیز به شدت مساله ساز شده است. افزایش بدهی‌های آمریکا به معنای کاهش ارزش دلار بوده و این مساله افزایش قیمت جهانی طلا را در پی خواهد داشت. برخی کارشناسان بازارهای طلایی بر این باورند که قیمت طلا تا پایان امسال روندی نزولی خواهد داشت و این روند تنها در صورتی متوقف خواهد شد که نگرانی‌ها نسبت به متوقف شدن محرک پولی فدرال رزرو تا حدی کاهش یابد. در این سو، اما دیروز برای سیزدهمین روز متوالی، دلار در بازار آزاد کمتر از 3000 تومان معامله شد. در حالی امروز قرار است مجلس شورای اسلامی منتظر حضور دولتمردان و تحویل لایحه بودجه پیشنهادی سال 93 باشد که روز گذشته آخرین جلسه بررسی دولت بر روی اعداد و ارقام بودجه برگزار شد و همچنان سخن از دلار 2600 تومانی به گوش می‌رسید. بازار دلار که مدتی است با حجم تقاضای اندکی روبه رو است و نتوانسته از کانال 2900 تومانی خود عبور کند، چشم به بررسی‌های نمایندگان مجلس دوخته تا مسیر آتی خود را پیدا کند.
پیرامون وضعیت فعلی بازار قراردادهای آتی سکه باید گفت آنچه که طی روز گذشته اتفاق افتاد با روال چند هفته گذشته تغییر چندانی نداشت؛ به طوری که حجم معاملات همچنان زیر 10 هزار قرارداد است و از سوی دیگر سکه آذر به عنوان نزدیک‌ترین سررسید این بازار که چند روزی است زیر قیمت سکه نقدی معامله می‌شود، دیروز هم همین وضعیت را داشت و برای ساعاتی با اختلاف 20 هزار تومانی با سکه نقدی دادوستد می‌شد؛ اما با گذشت ساعاتی، این اختلاف کمتر شد که نشان می‌داد با مشخص شدن قیمت‌ها در بازار نقدی، آتی سکه بهای سررسیدهای خود را به تناسب این قیمت‌ها، تغییر می‌دهد.
به عقیده برخی کارشناسان بازار آتی سکه، اینکه معاملات این بازار مدتی است زودتر از بازار نقدی آغاز می‌شود، موجب شده تا روند واقعی عرضه و تقاضا در دوره پیش گشایش نیم ساعته - با نگاهی به آخرین قیمت روز گذشته سکه نقدی – تعیین‌کننده قیمت در آتی سکه باشد. دیروز همچنین نزدیک ترین سررسید این بازار دیرتر از سایر سررسیدها بر تابلوی معاملات حاضر شد که نشان می‌داد خریداران و فروشندگان بر سر قیمت این سررسید به توافق نرسیده بودند. با این وجود، این تغییر در ساعت معاملاتی هرچند مورد انتظار بسیاری از معامله‌گران بود اما نتوانست بر حجم قراردادهای معامله شده بیفزاید ضمن اینکه وجه تضمین هم در هفته گذشته یک میلیون تومان کاهش یافته بود، اما این امر هم بر جذابیت این بازار نیفزود.


 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نگاهی به مدل توسعه صنعت فولاد در کره‌جنوبی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771364

سید‌محمد‌رضا دانشگر
بخش اول
در‌خصوص الگوی توسعه فولاد در ایران، بحث‌ها و نظرات کارشناسی مختلف و متفاوتی وجود دارد. با توجه به تاریخچه و نحوه شکل‌گیری صنعت فولاد کره‌جنوبی و شباهت‌هایی که با کشورمان دارد، نگاهی به الگوی توسعه صنعت فولاد در کره‌جنوبی، برای مسوولان تدوین استراتژی‌های صنعت فولاد کشور خالی از فایده نخواهد بود.
کره‌جنوبی با تولید حدود 70 میلیون تن فولاد خام در سال 2012، بعد از کشورهای چین، ژاپن، ایالات متحده، هند و روسیه، ششمین تولید‌کننده فولاد دنیا است و در سال‌های اخیر همواره در بین غول‌های فولادی جهان جای داشته است. کارخانه‌های مطرح این کشور شامل کارخانه POSCO با 40 میلیون تن (پنجمین کارخانه بزرگ دنیا) و Hyundai Steel با 17 میلیون تن تولید فولاد خام در سال 2012، جزو بزرگ‌ترین فولادسازهای دنیا است، شرکت POSCO با 56 میلیارد دلار فروش سالیانه در رتبه 167 از فهرست جهانی فورچون 500(Fortune 500) قرار دارد. کره‌جنوبی تقریبا تمام سنگ‌آهن مورد نیاز خود (حدود 65 میلیون تن)، حامل‌های انرژی و همچنین بخش زیادی از قراضه مصرفی (حدود 10 میلیون تن) را از خارج کشور وارد می‌کند. این کشور سال گذشته با صادرات بیش از 30 میلیون تن محصولات فولادی چهارمین صادر‌کننده فولاد دنیا بوده و بالاخره اینکه کره‌جنوبی در 10 سال گذشته همواره رکورددار سرانه مصرف فولاد در بین کشورهای دنیا با متوسط بیش از 1100 کیلوگرم فولاد به ازای هر نفر و فاصله زیاد با رتبه دوم این شاخص بوده است. به جهت مقایسه، بد نیست بدانید که دومین سرانه مصرف فولاد جهان مربوط به کشور تایوان با 770کیلوگرم است و مقدار این شاخص در سال 2012 برای کشور آمریکا 306 کیلوگرم، آلمان 460، ترکیه 382 و ایران 240 کیلوگرم بوده است.این کشور فولاد‌سازی را تقریبا همزمان با ایران شروع کرد. در سال 1973 (1352 شمسی) کل تولید فولاد کره‌جنوبی حدود یک میلیون تن بوده که با تولید فولاد ایران در آن زمان (شامل کارخانه‌های ذوب‌آهن، گروه ملی و نورد و لوله اهواز) برابری می‌کرد، اما توسعه مداوم و سریع صنعت فولاد این کشور باعث شده که امروزه تولید فولاد خام کره‌جنوبی حدود 5 برابر تولید 15 میلیون تنی ایران باشد.
صنعت فولاد؛ موتور جهش اقتصادی کره‌جنوبی
در اوایل دهه 60 میلادی، کره‌جنوبی اقدام به هدف‌گذاری در راستای استراتژی ایجاد «واحدهای بزرگ و یکپارچه فولادسازی (integrated Plants)» کرد. در آن زمان اقتصاد کره‌جنوبی که دو جنگ جهانی دوم و جنگ با کره‌شمالی را گذرانده بود، از لحاظ تامین سرمایه، دانش فنی، نیروی انسانی، انرژی و مواد اولیه به شدت در مضیقه بود، اما دولتمردان دوراندیش این کشور برای عبور از اقتصاد جنگ‌زده آن زمان، «نقشه راه صنعتی‌سازی کره‌جنوبی» را در سر می‌پروراندند که به‌صورت مرحله به مرحله، از صنایع ساده و سنگین تا صنایع پیشرفته و پیچیده را دربرمی‌گرفت.
در ابتدای راه، ایجاد و توسعه صنایع فولاد به عنوان صنعت مادر مورد تاکید قرار گرفت که در ادامه و با گذشت چهار دهه، صنعت فولاد کره‌جنوبی با رشدی استثنایی و غیرخطی به یکی از موفق‌ترین صنایع فولاد دنیا با بیشترین بهره‌وری و همچنین عامل اصلی رشد سایر صنایع مانند کشتی‌سازی و خودرو‌سازی تبدیل شد. جدول موجود در متن سهم صنعت فولاد را در کل صنعت کره‌جنوبی نشان می‌دهد:
از کل 70 میلیون تن فولاد خام تولیدی کره‌جنوبی، 65 میلیون تن آن در سه کارخانه فولادPOSCO، شرکت Hyundai Steel و گروه فولاد Dongkuk تولید می‌شود. بقیه ظرفیت فولاد کره‌جنوبی محدود به کمتر از 10 کارخانه دیگر است که فولاد خام تولیدی آنها برای تولید فولادهای خاص و با ارزش افزوده بالا مانند قطعات فولادی فورج شده، لوله‌های بدون درز، فولادهای آلیاژی و ضد زنگ، بید وایر(سیم لاستیک رادیال)، ورق‌های پوشش دار و ... به‌کار برده می‌شود.
شرکت POSCO: پرچم‌دار صنعت کره‌جنوبی
بنیان و شکل‌گیری صنعت فولاد کره‌جنوبی به شرکت آهن و فولاد پوهانگ (Pohang Iron and Steel Co.) یا شرکت POSCO بازمی‌گردد. در سال 1961 پارک چون هی، ريیس‌جمهور وقت کره‌جنوبی دریافت که صنعت آهن و فولاد می‌تواند دروازه ورود کره‌جنوبی به اقتصاد صنعتی باشد، بنابراین توسعه صنعت فولاد را به عنوان محور استراتژی‌های توسعه صنعتی خود در برنامه پنج ساله اول توسعه (1962 تا 1967) برگزید. تا آن زمان کل صنعت فولاد کره‌جنوبی محدود به یکی دو کارخانه نورد می‌شد که توسط ژاپنی‌ها بنا شده بود. وی ماموریت تاسیس و احداث شرکت آهن و فولاد پوهانگ را به یک افسر سابق ارتش و از کارآفرینان مشهور آن زمان کره‌جنوبی به‌نام پارک تائه جون واگذار کرد.
اولین واحد بزرگ فولادسازی: احداث کارخانه با دست خالی
اما پارک تائه جون کار مشکلی در پیش رو داشت. احداث یک مجتمع فولادسازی نیاز به سرمایه کلانی داشت و به علاوه کشور کره‌جنوبی هیچ تجربه‌ای در این صنعت نداشت. در ابتدا دولت کره‌جنوبی قصد داشت از دانش فنی و سرمایه‌گذاری خارجی استفاده کند، بنابراین برای تامین منابع مالی متوسل به بانک جهانی شد، اما این بانک بعد از انجام بررسی‌های کارشناسی اعلام کرد که کشور کره‌جنوبی به هیچ عنوان توجیه اقتصادی برای احداث کارخانه فولاد ندارد؛ چرا‌که این کشور علاوه بر نداشتن سنگ‌آهن و مواد اولیه و نیروی متخصص، بازاری نیز برای فروش محصولات در داخل کشور ندارد. نزدیک‌ترین بازار صادراتی به کره‌جنوبی هم کشور ژاپن بود که خود تولید‌کننده و صادر‌کننده فولاد بود.پارک تائه جون دریافت که او و افرادش برای تحقق اهداف کشور خود راه درازی در پیش رو خواهند داشت، اما هیچکدام از مشکلات فوق مانع از انجام ماموریت وی نشد. او تصمیم گرفت کارخانه فولاد را با سرمایه، دانش و نیروی انسانی داخلی بسازد، بنابراین دولت کره‌جنوبی تعداد زیادی از کارگران و مهندسان خود را برای کار و یادگیری این صنعت به کشورهای ژاپن و استرالیا فرستاد. مهم‌ترین الگوی آنها برای یادگیری، کارخانه NIPPON Steel ژاپن بود.(در آن زمان ژاپنی‌ها کشور فقیر کره را تهدیدی جدی برای صنعت خود نمی‌دیدند) این پروسه آموزش باعث وقفه‌ای چند ساله در احداث کارخانه فولاد نسبت به برنامه 5 ساله اول شد، اما نهایتا کارخانه فولاد POSCO بعد از چند سال تلاش شبانه‌روزی به دست مهندسان کره‌ای ساخته شد و در سال 1973 با راه‌اندازی اولین کوره بلند تولید فولاد خام را با ظرفیت سالیانه 1 میلیون تن در شهر ساحلی پوهان آغاز کرد.
استراتژی کره‌جنوبی؛ محدودیت در تعداد صنایع– تولید در کلاس جهانی
کشور کره در آن زمان منابع اولیه و یا مزیت رقابتی چندانی برای تولید فولاد نداشت، بنابراین استراتژی صنعت فولاد بر توسعه کارخانه موجود، افزایش تولید و کاهش قیمت تمام شده بنا نهاده شد. این الگو از سوی دولت در سایر صنایع نیز به‌شدت رعایت می‌شد که نتیجه آن تولد غول‌های صنعتی کره‌جنوبی مانند کشتی‌سازی هیوندای، خودرو سازی هیوندای و صنایع الکترونیک سامسونگ و ال جی بود.
الگوی برگزیده دولت کره در دهه‌های 70 و 80 میلادی عبارت بود از سرمایه‌گذاری دولتی در تعداد محدودی از صنایع مادر و حمایت همه جانبه از این صنایع، توسعه فیزیکی این صنایع با هدف کاهش قیمت تمام شده، کسب دانش فنی از ژاپن و اروپا و تقویت واحدهای تحقیق و توسعه، تنظیم سیاست‌های تشویقی برای ارتقای این صنایع و ورود آنها به بازارهای جهانی و نهایتا واگذاری به بخش خصوصی.
بنابراین از همان روز اول تولید، طرح‌های توسعه شرکت POSCO نیز همزمان در حال طراحی و اجرا بود. در سال 1983 ظرفیت تولید شرکت به 1/9 میلیون تن رسید و بعد از چندین طرح توسعه پی در پی عمودی و افقی که همگی با کمک وام‌های کم بهره دولتی یا وام‌های بین‌المللی با حمایت دولت انجام گرفت، هم‌اکنون ظرفیت تولید POSCO نزدیک به 40 میلیون تن است (به اندازه کل تولید فولادآلمان) و طیف وسیعی از محصولات فولادی شامل انواع ورق گرم و سرد، مقاطع و کلاف، ورق فولادی صنایع کشتی و خودرو سازی و لوله‌های نفت و گاز و انواع ریل را در‌برمی‌گیرد و همچنین این شرکت مبدع و مالک یکی از آخرین تکنولوژی‌های تولید فولاد به‌نام FINEX است. کارخانه POSCO که در سال 2000 به بخش خصوصی واگذار شد، اکنون یکی از پربازده‌ترین کارخانه‌های فولاد دنیا بوده و کمترین قیمت تمام شده عملیاتی را در بین فولادسازان بزرگ جهان دارد. این کارخانه در سال 2013 برای چهارمین سال پیاپی به عنوان رقابتی‌ترین کارخانه فولاد دنیا انتخاب شد. دنگ ژیائوپینگ رهبر کشور چین گفته که شرکت POSCO باید به عنوان الگوی صنایع فولاد و حتی سایر صنایع چین در نظر گرفته شود.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]نماي بازار مقاطع ايران[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771365
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد

تصمیمی برای آزادسازی قیمت سنگ‌آهن گرفته نشده

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771378

پروژه فولاد قاینات یکی ازهشت پروژه فولاد کشور است که واحد احیای آن با 76 درصد پیشرفت فیزیکی در صدر هشت طرح فولاد کشور قرار دارد. معاون وزیر صنعت معدن و تجارت از راه‌اندازی طرح فولاد قاینات تا یک ماه آینده خبر داد. مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو در گفت‌وگو با «ایلنا» در خصوص انتشارخبرهایی مبنی بر آزادسازی قیمت سنگ‌آهن اظهار کرد: قیمت سنگ‌آهن آزاد نشده و هیچ تصمیم جدیدی هم برای آزادسازی نرخ سنگ آهن گرفته نشده است.
وی با اشاره به برطرف شدن چالش تامین مالی پروژه‌های استانی فولاد افزود: پروژه سپیددشت در اولویت دریافت تسهیلات ارز بود که با توافق شركت ام‌سی‌سی‌چین، ال‌سی‌آن، باز شد و سایر طرح‌های فولادی نیز در مرحله نهایی شدن است. معاون وزیر صنعت معدن و تجارت خاطرنشان کرد: همچنین ال‌سی طرح فولاد قاینات نیز در مرحله باز شدن است و تا يك ماه آینده شاهد راه‌اندازی فولاد قاینات خواهیم بود. دیگر طرح‌های فولاد کشور در شهرهای بافق، میانه، شادگان، بافت، سبزوار، نیریز و چهارمحال و بختیاری است، و طرح فولاد قاینات از نظر پیشرفت فیزیکی از این طرح‌ها جلوتر است.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]به شایعات پیرامون افزایش سنگ آهن اعتنا نکنیم[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771379
گروه بنگاه‌ها- زهرامسافر: هفته گذشته خبری مبنی بر آزادشدن قیمت سنگ آهن بر روی خروجی یکی از سایت‌های خبری رفت که واکنش اعضای انجمن تولیدکنندگان فولاد که نمایندگان رسمی تولید کنندگان فولاد در کشور هستند را به دنبال داشت.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در این خصوص گفت: اینکه بدون هیچ گونه پایه و اساس منطقی شایعه شود قیمت سنگ آهن دولتی در حال افزایش است کار پسندیده‌ای نیست؛ خصوصا در شرایطی که طی چند ماهه گذشته بر خلاف روند افزایش بهای تمام شده فولاد، قیمت آن در بازار کاهش چشمگیری داشته است، طرح اینگونه مباحث هیچ‌گونه محلی از اعراب ندارد. رسول خلیفه سلطان افزود: خوشبختانه دولت به عنوان متولی تنظیم بازار طی چند سال گذشته سعی کرده که نسبتی منطقی بین قیمت سنگ آهن و فولاد خام برقرار کند. به گفته وی، این موضوع با ورود شرکت‌های تولیدکننده فولاد خام بخش خصوصی به مدار تولید اهمیت مضاعفی پیدا کرده است. اخیراً کارخانه‌های فولادساز بخش خصوصی مصرف کننده آهن اسفنجی، منتظر تصمیمات مسوولان برای برقراری ارتباط منطقی بین قیمت آهن اسفنجی و شمش فولادی هستند تا با توجه به کاهش قیمت محصولاتشان مجبور به کاهش ظرفیت تولید بیش از این نباشند. دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: بر این اساس وقتی موارد را در یک مجموعه به صورت یکپارچه بررسی کنیم درخواهیم یافت به طرح چنین شایعاتی نباید اعتنا کرد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
نماي بازار بتن ايران

روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771380
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]کاهش دسته جمعی قیمت‌ها در بازارفولاد[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۳ کد خبر: DEN-771381
گروه بنگاه‌ها- دیروز اغلب واحدهای فولادی تولیدات خود را با کاهش قیمت در بازار غیر رسمی عرضه کردند. در مبادلات روز شنبه 16 آذرماه جاری، مقاطع جهان فولاد، آریان فولاد،بناب، کرمان و یزد با افت نرخ روبه‌رو شد. در این روز، شمش فولاد برخی از واحدهای ذوبی از جمله اصفهان در و فولاد جنوب نیز کاهش قیمت را تجربه کرد.






 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]بازار آهن گرفتار در پیچ و خم بی‌رونقی[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772001
گروه بورس کالا- حدیث موسوی: مبادلات محصولات فولادی روز گذشته در حالی در بازار آهن تهران و شهرستان‌ها برگزار شد که همانند روزهای اخیر، قیمت‌ها روال کاهشی را در پیش گرفته بود.
یکشنبه علاوه بر مقاطع تولید داخل، قیمت شمش بلوم وارداتی به کشور نیز نسبت به روز یکشنبه با افت 5 تا 10 تومانی در هر کیلو مواجه شدند. در همین حال بهای کلاف ساده سایز 5/6 ساده وارداتی از کشور روسیه نیز 5 تومان تنزل یافت. هرچند تا حدودی از آهنگ شتابان افت قیمت شمش وارداتی به کشور کاسته شده، اما کمترین اثری از ثبات قیمت این کالا در مبادی ورودی وجود ندارد. يكشنبه فولادسازان خصوصی هم اعم از کارخانه‌های فولاد یزد، گیلان، شاهرود و گلستان قیمت تیرآهن و میلگردهای تولیدی خود را 5 تا 20 تومان در هر کیلو کاهش دادند.
روز گذشته بورس کالا نیز میزبان دو فولادساز بود که طبق پیش‌بینی کارگزاران عرضه‌های روی تابلو آنچنان که باید مورد اقبال خریداران قرار نگرفت. در این روز ورق‌های گرم B، گرم C، سرد B، گالوانیزه G و قلع اندود فولاد مبارکه با همان قیمت‌‌های پیشین این کارخانه برای معامله عرضه شد که از مجموع 23 هزار و 900 تن، معادل 8 هزار و 560 تن انواع ورق به فروش رسید. از سوی دیگر تختال فولاد هرمزگان جنوب هم در حجم 15 هزار تن و با قیمت 1400 تومان عرضه شد که خریداران تحت تاثیر روند نزولی قیمت‌های بازاری از خرید این محصول با این قیمت پایه امتناع کردند. به نظر می‌رسد سه‌شنبه و چهارشنبه هفته جاری نیز معاملات تالار صنعتی و معدنی بورس کالا در غیاب فولادسازان بزرگی نظیر ذوب‌آهن و فولاد خوزستان برگزار شود؛ چراکه بازار مصرف به خوبی در چند وقت اخیر نشان داده که کشش قبول نرخ‌های پای اعلامی را به دلیل شدت رکود حاکم بر بازار ندارد.
به هر طریق واحدهای فولادساز و بسیاری از واحدهای فروش آهن به واسطه برآورده نشدن انتظارات آنها در فروش محصولات خود در بازار داخل طی چند ماه گذشته، با چالش بزرگی تحت عنوان کمبود و ضعف شدید نقدینگی دست به گریبانند که در شرایط فعلی نیز کاهش پی‌در‌پی سطح قیمت‌ آهن‌آلات و مصنوعات فولادی وارداتی نیز برای کم کردن از فاصله زیاد میان عرضه و تقاضا و ترغیب خریداران برای معامله راه به جایی نمی‌برد.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]اصرار بازار بر ثبات قیمت‌ها[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۵ کد خبر: DEN-772034
گروه بورس کالا – طیبه شهبازی: این هفته بازار ارز و سکه روزهای به شدت راکد و کم نوسانی را پشت سر می‌گذارد. در دو روز ابتدای هفته جاری که جای اونس طلا در معاملات این بازارها خالی بود، شاهد تغییرات قیمتی اندکی بودیم که نشان از کمرنگ شدن عرضه و تقاضا هم داشت. اما انتظار می‌رفت روز گذشته که طلای جهانی با نفس تازه وارد دادوستدهای هفته میلادی جدید می‌شد، با نوسانات خود بتواند بازارهای داخلی را تکان دهد، ولی چنین نشد.
روز گذشته در اولین روز کاری بازارهای بین‌المللی، تغییرات قیمتی اونس فلز زرد بسیار اندک بود و در کمترین و بیشترین بها - تا ساعت 16:30 به وقت تهران - به ترتیب 1225 و 1232 دلار بود که نوسان شش دلاری را نشان می‌داد. همین نوسان اندک هم در پی گمانه‌زنی‌ها پیرامون طرح محرک اقتصادی بود که همچنان طلا را تحت فشار قرار داده است. سکه‌های نقدی در این روز به تبع تغییرات اندک اونس طلا، اغلب با همان قیمت‌های روز یکشنبه معامله شدند. بازار قراردادهای آتی سکه هم همین روال را در پیش گرفت. قیمت دو سررسید آذر و دی باز هم کمتر از بهای سکه نقدی بود به این ترتیب جذابیتی برای معامله‌گران این بازار نداشت. زمانی که اعتقاد به نزولی بودن قیمت‌ها در بازار نقدی داریم، از طریق فروش می‌توانیم از ضرر بیشتر جلوگیری کنیم یا برای خرید دست نگه داریم تا اصطلاحا قیمت‌ها به کف برسند و در حداقل قیمت‌ها اقدام به خرید کنیم. اما این ریزش قیمت‌ها آنقدر طولانی شده که بورس کالا مدتی است مجبور می‌شود از میزان وجه تضمین مورد نیاز برای بازار قراردادهای آتی سکه بکاهد. روز گذشته باز هم طبق اطلاعیه ای از سوی این شرکت اعلام شد که با شروع معاملات روز پنج شنبه 21 آذر، وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ اوﻟﻴﻪ ﺑﺮاﺑﺮ ﻣﺒﻠﻎ یک میلیون و 900 هزار تومان خواهد بود. به این ترتیب 100 هزار تومان دیگر از این وجه کاسته خواهد شد.
از آنجا که فعلا انتظاری برای افزایش قیمت در بین سرمایه‌گذاران ارز و سکه دیده نمی‌شود و بازار همچنان کاهشی است، معمولا دو راهکار برای استفاده از چنین موقعیتی وجود دارد، اول اینکه موقعیت فروش ایجاد کنیم و با کاهش یافتن قیمت و بستن موقعیت فروش، از طریق ایجاد موقعیت عکس (خرید) در قیمت‌های پایین‌تر، سود ببریم. دوم اینکه موقعیت فروش و تحویل در سررسید قرارداد را مد‌نظر قرار دهیم؛ به این ترتیب که در قیمت مشخصی سکه را در بازار آتی بفروشیم و بعد از کاهش قیمت در بازار نقدی (زمانی که احساس کردیم قیمت‌ها به کف خود رسیده‌اند) سکه را به تعداد پیش فروش شده، در بازار نقد بخریم و تا سررسید قرارداد نگه‌داشته و تحویل ‌دهیم. این روش ترکیبی از استراتژی آربیتراژ و نوسان‌گیری است و در شرایطی که نقدشوندگی بازار آتی بالا نباشد (مثل اتفاقی که اکنون برای سررسید دی افتاده است) یا احتمال می‌دهیم که در قیمت‌های مورد نظر امکان بستن موقعیت فروش در بازار آتی (از طریق اتخاذ موقعیت خرید) فراهم نباشد، می‌تواند مفید باشد.
پیش از این تا سال 89 سررسیدهای آتی سکه در ماه‌های زوج برنامه‌ریزی شده بودند، اما طی سال‌های ۹۰ و ۹۱ به دلیل رونق معاملات، دوره قراردادهای آتی سکه یک ماهه شد. حال قرار است از سال آینده مجددا فاصله زمانی قراردادها در ماه‌های زوج برنامه‌ریزی شود. به گفته مدیر قراردادهای مشتق کالایی بورس کالا در
گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، به این ترتیب سررسید‌های سال آینده، اردیبهشت، تیر، شهریور، آبان، دی و اسفند خواهد بود. به گفته عزیزی افزایش اختلاف سررسیدها به دو ماه - که به گزارش «دنیای اقتصاد» با وضعیت فعلی، این اختلاف بسیار اندک است - موجب افزایش افق سرمایه‌گذاری‌ها در این معاملات خواهد شد.
با توجه به اینکه طی سال‌های ۹۰ و ۹۱ استقبال از معاملات سکه باعث یک ماهه شدن قراردادهای آتی شده بود و حالا بورس کالای ایران معاملات را به روال سال قبل بازگردانده، می‌توان گفت که در سال آینده بازار سکه احتمالا حامل تحول و تلاطمات خاصی نخواهد بود که بتواند آربیتراژورها و نوسان‌گیران را به سمت این بازار جذب کند.
 

Similar threads

بالا