بندر انزلی، بهشت اروپایی ایران

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
بندر انزلی، یکی از شهرهای زیبای شمال ایران است که هر سال پذیرای میلیون ها توریست است، جاذبه های دیدنی زیادی دارد و در کنار کمیت، تنوع دیدنی هایش هر گردشگری را به چند روز ماندن در انزلی تشویق می کند.

بندر انزلی یکی از دیدنی ترین شهرهای استان گیلان هم به جهت طبیعی و هم معماری های دیدنی است. انزلی دومین شهر گیلان با فاصله 40 کیلومتری (نیم ساعته) از رشت و پنجمین بندر فعال اقتصادی کشور محسوب می شود.





چرا انزلی؟

درباره وجه تسمیه این بندر زیبا نظرات مختلفی وجود دارد. گروهی معتقدند هنگامی که آخرین فاتحان عرب با گذر از کوه های البرز سرانجام به انزلی رسیدند، دستور پیاده شدن و فرود آمدن نهایی را به سربازان خود دادند و نام انزلی از فعل انزل به معنای فرود بیا آمده است. برخی نیز آن را تغییر یافته لغتی روسی به معنای «بمان» می دانند اما نزدیکترین حدس به منطق، به معنی لنگرگاه اشاره می کند (انزل به معنای لنگر)، همچنین در برخی متون یونانی برکه و مرداب با اسامی آنزالیا و انزلیوس خوانده شده اند که احتمال ریشه گرفته نام انزلی از واژه های یاد شده باشد نیز منتفی نیست. به عنوان آخرین داستان در این زمینه جالب است بدانید که موسسان اولیه شهر را دو برادر به نام انزل خان و غازان خان می دانند که در عین رقابت بنای این دو شهر را گذاشتند.



دیدنی های بندر انزلی

در سفر به انزلی دیدن برخی از آثار را نباید از دست داد، در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می شود:

تالاب انزلی


تالاب انزلی به باور کارشناسان محیط زیست یکی از بزرگترین و جالبترین تالاب های دنیا از نظر تنوع زیستی است و در ساحل جنوب غربی خزر و در غرب دلتای سفید رود، در جنوب شهر انزلی واقع است. این تالاب با وسعتی در حدود 280 کیلومتر مربع مربع و عمق 1.5 تا 2.8 متری و جزایر کوچک و بزرگی که سر از آن بیرون آورده اند.





در زمستان میزبان انواع پرنده های دریایی به ویژه قوهای سفید، غاز، اردک، مرغابی، چنگر و دیگر پرندگان مهاجر است. یکی از جذابیت های بی نظیر تالاب انزلی، نیلوفرهای آبی است که در سراسر تالاب به چشم می خورد. نیزارها و لاله دریایی نیز در حاشیه تالاب مناظری دیدنی در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد. قایق سواری بر پهنه مرداب یکی از مفرح ترین لحظات سفر به بندر انزلی است.







موج شکن

موج شکن انزلی که برای جلوگیری از آسیب رساندن موج های دریا به کشتی ها و قایق ها ساخته شده، اکنون به محلی برای تفریح تبدیل شده است. تقریبا هر بازدیدکننده از انزلی یک عکس یادگاری در کنار موج شکن دارد.





در سال 1274 ساخت موج شکن غازیان و انزلی آغاز شد و 1293 کار ساخت آن به پایان رسید. موج شکن ها روی تیرهای چوبی که در کف دریا تعبیه شده اند ساخته شده و در سال های اخیر مورد مرمت قرار گرفته اند.







پل های انزلی


در گذشته که غازیان و انزلی دو شهر جدا از هم بودند، رفت و آمد بین آن دو از طریق قایق انجام می شد. در سال 1314پل های انزلی و غازیان به منظور اتصال این دو مکان آغاز شد. پل فعلی با جلوه هایی از گذشته خود به صورت بتونی ساخته شده است. گفته می شود در گذشته یکی از دهانه های آن متحرک بود.


برج ساعت

این برج که یکی از قدیمی ترین بناهای انزلی است و هنوز از آن استفاده می شود، پشت بازار سپه و میدان انزلی واقع شده است. ظاهرا این برج به دستور خسروخان گرجی، حاکم ناصرالدین شاه در انزلی در سال 1194 شمسی ساخته شده است.



این برج آجری 28 متری با چراغ روغنی اش به منظور دیده بانی و همچنین راهنمایی کشتی ها ساخته شده و پس از آن که در سال 1307 بازسازی شد در هر چهار طرف آن ساعتی نصب شد و از آن پس نامش را برج ساعت گذاشتند. این برج از فاصله چندین کیلومتری قابل مشاهده است.








بلوار ساحلی

از آنجا که بندر انزلی از سالیان دور با روسیه تزاری هم مرز بوده و رفت و آمدهای بسیاری بین شهرهای هم مرز با انزلی صورت می گرفته حال و هوایی اروپایی داشته که نشانه های آن را در معماری شهر می توان مشاهده کرد.







بلوار انزلی

پارک بزرگی که در امتداد تالاب وجود دارد با وسعت 3500 متری در سال 1305 ساخته شده است. در شمال این بلوار دو موج شکن معروف انزلی چشم اندازی زیبا ایجاد کرده اند. در حاشیه جنوبی آن امروز غرفه های چای و قلیان در تمام مسیر وجود دارد که محل تجمع جوانان، خانواده ها و گردشگران خصوصا در شب های تعطیل است.







کاخ انزلی

در فاصله دو پل انزلی و غازیان، کاخ سلطنتی انزلی در وسعتی نزدیک به 1500 متر در کنار ساحل دیده می شود. این کاخ در فاصله سال های 1308 تا 1314 و پس از حادثه آتش سوزی کاخ خوشتار یا در کنار کاخ اصلی ساخته شد.

کاخ خوشتاریا خود متعلق به تاجر روسی بوده که برق را به ایران آورده است. کاخ امروز به موزه نظامی نیروی دریایی تبدیل شده که انواع سلاح گرم و سرد از زمان صفویه به بعد را در معرض تماشا قرار می دهد.





حافظیه انزلی

در بالای بلوار ساحلی انزلی و در کنار بنای شهرداری، بنایی سفید رنگ شبیه حافظیه شیراز قرار دارد. این بنا در سال 1311 به سفارش شهرداری و توسط گروهی از مهندسان آلمانی احداث شد. پیش از این، مکان برگزاری کنسرت های موسیقی بوده و هنوز هم به دلیل شباهتی که با حافظیه دارد به همین نام خوانده می شود. اکنون از این محل در کنار جذابیت گردشگری به عنوان مکان برگزاری نمایشگاه های کوچک نقاشی و صنایع دستی استفاده می شود.






کشتی میرزاکوچک خان جنگلی

این کشتی تنها شناور سواحل شمالی کشور است که برای مقاصد تفریحی مورد استفاده قرار می گیرد. صرف یک وعده همراه با موسیقی و عبور روی آب های تالاب انزلی و دریای خزر تجربه ای است که ارزش امتحان کردن دارد.


چی بخوریم؟


سفره گیلانی خیلی معروف است اما سفره انزلی چی ها هم شهره عام و خاص شده است. غذاهای دریایی و فصلی که با سبزی های محلی طبخ می شود، به همراه کباب های خوشمزه، تنها بخشی از سفره مردمان انزلی است. معروفترین غذایی که در انزلی می توانید میل کنید، فسنجان است. این خورش تقریبا مانند بقیه فسنجان ها تهیه می شود با این تفاوت که مزه غالب آن ترشی است. رب انار فسنجان شمالی باید از نوع ترش آن باشد؛ همچنین فسنجان سنتی انزلی را به جای مرغ با گوشت چرخ کرده با مرغابی درسته می پزند.

از انواع کباب های لذیذ، توصیه می شود در انزلی ترشه کباب را امتحان کنید که گوشت راسته گوسفند یا گوساله است که در سُسی شامل گردوی چرخ کرده، رب انار، پیاز، چوچاق و جعفری برای نصف روز خوابانده شده است. انواع ماهی شمالی با بهترین طبخ در انزلی پیدا می شود اما ماهی سوف (در فصل) ماهی سفید و اوزون برون بهترین گزینه ها هستند. بهترین بشقاب پیش غذای انزلی شمال اشپل، گردو و باقالاست. بورانی بادمجان، زیتون و سیر ترشی را در کنار غذا فراموش نکنید. کال کباب، ترشه شامی و خورش از دیگر خوراک های خوشمزه انزلی هستند.


چی بخریم؟


شنبه بازار انزلی از 70 سال پیش تاکنون به شکل هفتگی در خیابان میرزا کوچک خان برگزار می شود. در این بازار که محل تجمع انزلی چی ها و مردم روستاهای اطراف است، همه نوع جنسی عرضه می شود؛ از مرغ و جوجه زنده، تا انواع سبزی های محلی، انواع ترشی تا کفش و لباس و ابزار کشاورزی. از مراکز خرید دیگر شهر می توانیم از بازار انزلی واقع در خیابان پاسداران و بازار پردیس در خیابان مطهری نام ببریم.

بازار ساحلی که محل فروش صنایع دستی است نیز در بلوار ساحلی قرار دارد. بازار گیلار غازیان و بازار سپه در خیابان سپه نیز از دیگر مراکز خرید شهر هستند. مرغوبترین سوغات انزلی را که شامل انواع ماهی، سبزیجات محلی، سیر ترشی و زیتون است را در شنبه بازار می توانید تهیه کنید. حلوا عسلی، کاکا و نباتی همدر اکثر قنادی ها و سوغاتی فروشی ها قابل دسترس هستند. مرواریدبافی، رایج ترین صنایع دستی انزلی است که آن را هم می توانید از بازار هفتگی و مراکز فروش سوغات تهیه کنید.

 

javad ta

عضو جدید
کاربر ممتاز
مناطق ديدني شهر بندر انزلي
انزلي از گذشته هاي دور مورد توجه گردشگران داخلي و خارجي بوده است و بخصوص سياحان خارجي در سفرنامه هاي خود به ديدنيهاي انزلي ، درختهاي مركبات ، مرداب ، گلها و ... اشاره كرده اند. قايقراني‌، ماهيگيري و شكار پرندگان روي تالاب انزلي‌، قايقراني در دريا و گردش در پارك و بلوار ساحلي و ديدار از بازار محلي مجموعه اي از خدماتي است كه براي گردشگران تدارك ديده شده است.

۱. مرداب انزلي : مهمترين و جالب‌ترين نقطه شهر انزلي‌، تالاب آن است. مرداب بين المللي انزلي، زيباترين و بزرگترين مرداب دنيا است كه از نظر زيست محيطي ، سياحتي و اقتصادي اهميت دارد. تالاب انزلي سواحلي پوشيده از نيزار و گلهاي دريايي رنگارنگ و نيلوفر دارد و قايقراني و اسكي ، شكار ، ماهيگيري و گردش با قايق از تفريحات رايج در آن است. وسعت آن ۲۸۰ كيلومتر مربع و با عمق ۲/۸- ۱/۲ متر و داراي جزاير متعدد است. در زمستانها هزاران پرنده دريايي بخصوص قوهاي زيبا به اين محل مهاجرت مي كنند. به علت فراواني گلهاي نيلوفر، مرداب به جزيره گلها نيز معروف است. انواع ماهيان و گياهان در مرداب وجود دارند.
اين تالاب در قسمت جنوبي بندر انزلي قرار دارد و طول متوسط آن در امتداد شرقي - غربي - ۳‌كيلومتر و عرض متوسط آن در امتداد شمالي - جنوبي تقريبا ۳كيلومتر و وسعت كنوني آن ۹۰كيلومتر مربع است، در حالي كه تالاب انزلي در گذشته با باتلاق‌هاي اطراف آن در وسعتي حدود ۴۰۰تا ۴۵۰‌كيلومتر گسترده بوده است. حداكثر عمق آب در بهار ۵/۲ متر در قسمت غربي و ميزان بارندگي در اين منطقه سالانه ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ ميلي متر است. تالاب انزلي به دليل ويژگي‌هاي طبيعي و خصوصيات حياتي آن از زيباترين مناظر آبي ايران و جهان است. گل‌هاي نيلوفر آبي كه غنچه‌ها و برگ‌هاي آن سر از آب برآورده و سطح وسيعي از تالاب را پوشانده اند، در كنار لانه‌هاي پرندگان متعدد، متنوع و زيباي بومي‌‌و مهاجر منطقه‌، انبوه نيزارها و سكوت حاكم بر آنها از جمله زيبايي‌هاي اين تالاب به شمار مي‌‌آيند. در برخي نقاط تالاب آب چنان تميز و شفاف است كه مسافران قايق سوار، تصوير خود در آسمان آبي بيكران را مشاهده مي‌‌كنند و لذت مي‌‌برند. از ديدني‌هاي ديگر انزلي‌، محوطه فانوس دريايي يا برج ساعت است.


- ۲[FONT=&quot]دريا كنار : ساحل دريا منطقه آزاد انزلي به طول تقريبي ۱۰ كيلومتر مكان دل انگيزي جهت آب تني و آفتاب گيري است. آنچه سواحل انزلي را از سواحل ديگر درياي خزر متمايز مي‌‌سازد، عمومي‌‌بودن سواحل آن است كه در دسترس همگان قرار دارد، در حالي كه ساير سواحل درياي خزر مورد دخل و تصرف بخش خصوصي قرار گرفته و مسافران محترم بايد از پشت ديوارهاي بلند و ويلاهاي اختصاصي به دريا بنگرند. خوشبختانه در تابستان سال ۸۶ با همت مسئولان منطقه آزاد انزلي بخشي از نوار ساحلي محدوده اين منطقه ، آزاد سازي گرديد و طرح ساحلي ويژه اي نيز در اين ناحيه با امكانات ۶۵ آلاچيق سنتي و بتني، طرح شناي برداران و خواهران، زمين واليبال و فوتبال ساحلي، پاركينگ، سرويس بهداشتي، محل استقرار گروه امداد و نجات و ساير امكانات رفاهي براي گردشگران در حدود سه كيلومتر از نوار ساحلي منطقه ايجاد شده است[/FONT][FONT=&quot].[/FONT]
[FONT=&quot]- ۳[/FONT]بلوار: اين پارك ساحلي در سال ۱۳۰۷ ساخته شده است. بلوار به وسعت ۳۵۰۰۰ متر مربع در كنار موج شكن و مشرف به دريا ساخته شده و همراه با گلزار زيبايش ديدني مي باشد.
[FONT=&quot][/FONT]
۴. موج شكن ( مول ) : در سال ۱۸۹۵ ميلادي جهت ايجاد اسكله و مقاومت در برابر امواج ، زير نظر دو مهندس روسي ساخته شده و مانند دماغه اي در داخل دريا پيش رفته است. در سالهاي اخير بناي موج شكن توسعه يافته است.
[FONT=&quot][/FONT]​
[FONT=&quot]
[/FONT]


۵. پلهاي غازيان و انزلي : به همراه پل انزلي در سال ۱۳۱۶ شمسي ساخته شده است . دريا از روي اين پل بزرگ ، جلوه زيبايي دارد.

۶. پل جديد غازيان : ديدن دريا از روي اين پل عظيم ديدني و تماشايي است.

۷. مناره : برج ساعت انزلي واقع در محوطه پشتي بازار سپه ( ميدان انزلي ) كه قدمت آن به سال ۱۸۱۵ ميلادي مي رسد ، ۲۸ متر ارتفاع دارد و به منزله فانوس دريايي بوده است كه در ساحل انزلي و در دل دريا مشاهده مي‌‌شود. اين فانوس در سال ۱۲۳۰تا ۱۲۳۴ هجري قمري در زمان حكومت ناصرالدين شاه توسط خسروخان گرجي حاكم وقت ساخته شده است و با روغن چراغ روشن مي‌‌شده و براي راهنمايي دريانوردان به كار مي‌‌رفته است. در سال ۱۳۰۷ شمسي پس از مرمت اين برج ، ساعتي چهار سو بر فراز آن استوار گرديد كه بعد از تعويض و تعمير در سال ۱۳۶۹ ، هم اكنون به درستي كار مي كند.

۸. موزه : كاخ ميان پشته در سال ۱۳۱۲ شمسي ساخته شده و داراي ۱۱ اتاق و يك سالن پذيرايي و چهار سرويس حمام و دستشويي با نماي بسيار زيباست. اين كاخ در حال حاضر موزه نظامي مي باشد و انواع سلاحهاي گرم و سرد از زمان صفويه تا كنون در معرض ديد عموم است.
موزه نظامي بندرانزلي در ساختماني قرار گرفته كه خود موزه‌اي از معماري و هنر است. اين كاخ موزه كه در ميان باغ دلگشايي با درختهاي نارنج و سرو محصور شده از شمال به آبهاي نيلگون خزر نظاره دارد. بناي اين كاخ موزه كه به كاخ ميان پشته معروف است در سال ‪ ۱۳۱۰به دستور رضاخان و به دست مهندسان ايراني ساخته شده است.
از در شمالي به راهروي پهن سرسراي كاخ وارد مي‌شوي كه اكنون ماكتهايي از كشتي‌هاي مختلف و برخي ابزار ديگر دريايي در دو طرف و وسط آن قرار داده شده‌است. بعد از گذر از ميان اين راهرو به محوطه سرسراي كاخ مي‌رسي كه با دو رديف پله متقارن سپيد زيبا تو را به طبقه بالا راهنمايي مي‌كند. ساختمان داراي يك سرسراي وسيع ، ‪ ۱۱اتاق و يك سالن پذيرايي با چهار حمام و دستشويي است. سقف اتاقها از بتون مسلح است و روي آن به شكل زيبايي با دستان هنرمندان گچ بري شده و گوشه‌ها نيزبا تعدادي مجسمه‌هاي كوچك گچي زينت داده شده است.
كاخ ميان پشته از سال ‪ ۱۳۶۷پس از تعميرات اساسي به موزه نيروي دريايي تبديل شد. در حياط كاخ چند اراده تانك و توپ و سلاحهاي سنگين و نيمه سنگين در بين درختان قرار داده شده كه از همان ابتدا نظامي بودن كاخ را به ما يادآوري مي كند.
در طبقه پايين بنا سلاحهاي سبك و ادوات نظامي از زمان زنديه تا دوره رضا خان قرار داده شده‌است. تفنگهاي بزرگ قلعه‌اي، تفنگهاي سنگ چخماق، سپر و كلاهخود و نيزه‌ها سلاحهاي ابتدايي هستند كه جنگاوران كشورمان در قديم از آن استفاده مي‌كردند. طبقه دوم بنا حالت كاخ بودن خود را بيشتر حفظ كرده و در آن از مبلمان مورد استفاده رضاخان و مهمانهايش ، قفسه‌هاي چوبي بسيار خوش ساخت و ظريف و در عين حال مقاوم ، شمعدانها و ساعتهاي برنزي ، ظروف چيني و كريستال كه تعدادي از آنها هداياي سران كشورهاي خارجي به رضا خان است، نگهداري مي شود.
راديو ضبط مبله هديه هيتلر به رضا خان يكي از اين تحفه‌ها است. تابلوي كبك آويز اثر كمال الملك و تابلوي نقاشي كار ناصرالدين شاه از جمله تابلوهاي موجود در كاخ است. يكي ديگر ازآثار زيباي موجود لوستري است كه از چوب يك پارچه تراشيده شده و بر سقف يكي از اتاقها نصب شده‌است. ميزهاي چوبي خوش تراش با طرحهاي بسيار ظريف و زيبا حكايت از سليقه هنرمندانه صنعتگران آن زمان دارد. در همه اتاقها شوميه ديواري تعبيه شده و پنجره‌هاي بزرگ فضاي درون كاخ را به طبيعت زيباي پيرامون پيوند مي‌دهد.
سالانه تعداد قابل توجهي از ايرانگردان و حتي گردشگران خارجي از اين موزه ديدن مي‌كنند.


۹. ميدان مالا

۱۰. شنبه بازار : بازار محلي با قدمت بيش از ۱۰۰ سال، در روزهاي شنبه هر هفته برگزار مي شود و محل فروش انواع محصولات و غذاهاي محلي است.

۱۱. بازارچه مرزي : بازارهاي معروف به بازار روسي عبارتند از گيلار ، كاسپين ، پرديس و سنگاچين

۱۲. دهكده ساحلي : مجتمع مسكوني و ويلايي دهكده ساحلي در ورودي شرقي انزلي واقع شده است و داراي ۵۰ سوئيت ، ۲۵ آلاچيق و... با قابليت اسكان صدها نفر مي باشد. اين مجتمع داراي رستوران، فروشگاه، پارك ، مسجد ، منطقه شناي برادران و خواهران، زمينهاي ورزشي ، ويلاهاي ساحلي و ... مي باشد.

۱۳. پارك شهر

۱۴. آرامگاه بي بي حوريه

۱۵. امامزاده صالح

۱۶. آرامگاه آقا پير

۱۷. ساختمان شهرداري و شهرباني : مشرف به بلوار ساخته شده و محل ترنم موزيك كه به حافظيه معروف است در آن واقع است. بناي شهرداري انزلي يك بناي زيبا و ضمنا از نظر تاريخي قابل توجه است‌، زيرا شهرداري بندر انزلي اولين شهرداري ايران است. اين بنا در سال ۱۳۰۰ هجري شمسي ساخته شده است.

۱۸. سينماها : چهار سينماي قديمي شهر عبارتند از گل سرخ، هلال احمر، ايران و نيروي دريايي

۱۹. مجتمع تفريحي طرح دريا : مناطق ويژه و مجهز طرح شنا مخصوص خواهران و برادران در خيابان پاسداران ، ساحل قو و نيز جنب هتل سفيدكنار قرار دارد كه مجهز به انواع خدمات رفاهي، نجات غريق ، اسكله قايقراني ،مركز خريد و غيره مي باشند.

۲۰. آرامگاه آقا سيد نجفي : آيت الله سيّد محمد نجفي در سال ۱۲۵۷ شمسي در نجف اشرف ( عراق ) ديده به جهان گشود.ايشان از نوادگان امام حسين (ع ) و از سلاسه پاك پيامبر اسلام است. زندگي معنوي و روحاني و جاويد آقا هميشه در قلب عاشقان و مريدانش جا دارد و هرگز فراموش نمي شود. روح بزرگوار و مقام معنوي وي واسطه برآوردن حاجات نيازمندان و متوسلين بسياري در درگاه الهي بوده است. وي دروس ابتدائي و سطح را نزد پدر بزرگوارش مرحوم آيت الله سيد حسين حسيني بادكوبه اي كه خود از استادان بزرگ و نامي در حوزه علميه نجف اشرف بودند، فرا گرفت. ايشان تا سن ۳۰ سالگي در نجف اشرف اقامت داشت سپس به ايران مهاجرت كرده و در بندرانزلي سكني گزيد و درطول حيات پربارش در اين شهر به تدريس علوم حوزوي و تبليغ امور ديني اشتغال داشت. آيت الله ميلاني يكي از شخصيت هاي بزرگ حوزه هاي علميه در كشور در خصوص شخصيت منحصر به فرد آقا سيد محمد نجفي مي فرمودند: آيت الله سيد محمد نجفي در صورت اقامت در قم در رديف مراجع بزرگ تقليد مطرح مي شدند. آيت الله سيّد محمد نجفي كه در نهايت زهد و سادگي و تواضع در بندر انزلي زندگي مي كرد، سرانجام در روز ۱۶ مهرماه ۱۳۵۸ در سن ۸۲ سالگي به ملكوت اعلي پيوست و پيكر مطهرش در مسجد « سامانسر» غازيان انزلي كه بعد ها به نام خود وي تغيير نام يافت به خاك سپرده شد.


۱۳۹۲/۱۱/۰۱:تاریخ به روز رسانی
 

Similar threads

بالا