دستگاه CT SCAN

hassan_niazy

مدیر بازنشسته
با سلام
من یک سری اطلاعات فنی و تخصصی درباره این دستگاه نیاز دارم که یک کمی فراتر از معرفی دستگاه باشه .
اگه هرکدوم از دوستان مطلبی دارند اینجا بگذارند تا ما هم استفاده کنیم . البته منظورم اطلاعات پزشکی و روشهای پزشکی و . . . اینها نیست و صرفا دنبال اطلاعات فنی می گردم .

اگه کسی سرویس منوال یا یوزر منوال دستگاه خاصی رو هم داره ممنون می شم به من هم بده
با تشکر
 

mohamadhoseinzare

عضو جدید
اصول توموگرافی

اصول توموگرافی

سیستمهای توموگرافی حرکتی:

اطلاعات مربوط به عمق را در بر دارد و در همه سطوح به جز سطح مورد نظر ، عدم وضوح یا

رنگ باختگی حرکت عمومی ایجاد می کند.

در این روش لوله اشعه ایکس و فیلم را حول محوری واقع در صفحه مورد نظر از بدن حرکت

میدهند. و اسکن به صورت خطی یا پیچشی یا دایره ای صورت می گیرد.

قدرت این روش برای جداکردن یک روش خاص محدود است چون فقط می تواند صفحات غیر

دلخواه را کم رنگ کند. کیفیت وضوح تصویر با رادیوگرافی معمولی فرقی ندارد.

توموگرافی محوری کامپیوتری این مزیت را دارد که قادر به تولید تصویر ایزوله از یک قسمت و

حذف کامل قسمتهای دیگر است.
 
آخرین ویرایش:

mohamadhoseinzare

عضو جدید
سیستمهای توموگرافی حرکتی:

اطلاعات مربوط به عمق را در بر دارد و در همه سطوح به جز سطح مورد نظر ، عدم وضوح یا

رنگ باختگی حرکت عمومی ایجاد می کند.

در این روش لوله اشعه ایکس و فیلم را حول محوری واقع در صفحه مورد نظر از بدن حرکت

میدهند. و اسکن به صورت خطی یا پیچشی یا دایره ای صورت می گیرد.

قدرت این روش برای جداکردن یک روش خاص محدود است چون فقط می تواند صفحات غیر

دلخواه را کم رنگ کند. کیفیت وضوح تصویر با رادیوگرافی معمولی فرقی ندارد.

توموگرافی محوری کامپیوتری این مزیت را دارد که قادر به تولید تصویر ایزوله از یک قسمت و

حذف کامل قسمتهای دیگر است.
یه چنین مطالبی دارم که تو وبلاگم گذاشتم با این موضوعات:

Cardiac CT for calcium scoring
آرتیفکت های CT SCAN
تکنیکهای تصویربرداری
ELECTRON Beam Computed Tomography ( EBCT )
Spiral CT Scan
مواد حاجب و کاربرد آن
سی تی کولونوسکوپیCT Colonoscopy
آرایه آشکار ساز
آرایه آشکار ساز
تیوب پرتو X-ray tube
اصول توموگرافی
تارخچه پیدایشCT اسکن
 

elahe.20

عضو جدید
فضاي فيزيكي و طرح مناسب CT
physical space And CT suite Design:

يكي از اشتباهات بسيار معمول در طراحي محل دستگاههاي CT ابتدائي نسبت به دستگاههاي جديد اختصاص فضاي زيادي از كف اطاق به دستگاه است. فضاي كف اطاق تقريبا" از ارزش زيادي در بيمارستان برخودار است. و با مشكلات زيادي در بخش راديولوژي و پرتونگاري تهيه مي شود.
اغلب اين سوال مطرح است كه حداقل فضاي لازم جهت محل CT چه مقدار است؟ مناسبترين سوال اينست كه چه مقدار فضاي مطلوب براي محل CT و عملكرد مؤثر آن و همين طور راحتي بيمار و محيط كار لازم است؟ مشكل عمده ديگر اغلب در توزيع فضا يا اختصاص دادن مناطق مناسب براي اجزاء مختلف CT اين محل هاي مختلف شامل اطاق اسكن، اطاق كنترل اپراتور، اطاق كامپيوتر، اطاق نگاتسكوپ، محل انبار ترانسفورماتورهاي الكتريكي و محلهاي كوچكتر جهت بايگاني امور پزشكي، نوارهاي مغناطيسي و غيره. پيش بيني فضاي مطلوب براي قرار دادن دستگاهCT و اجزاء آن كار مشكلي نيست. اطاق اسكن، ميز بيمار و گانتري فضاي زيادي را اشغال مي كنند. همچنين فضاي مناسبي را بايد در اطراف ميز و گانتري جهت تردد پرسنل و وسايل موجود، به وجود آورد.
گاهي اوقات لازم است بيماران بسيار ضعيف و ناتوان را با تخت بيمارستان انتقال داد. به همين خاطر راهروهاي منتهي به اطاق اسكن بايد به حد كافي بزرگ باشد تا تخت هاي بيمارستاني از آن عبور نمايد. سيستم احياء حيات نظير، دستگاه تنفس مصنوعي در مواقع مورد نياز بايد در نزديك بيمار وجود داشته باشد. كابينت ها و قفسه ها جهت وسايل مختلف پزشكي از جمله مواد حاجب، وسايل تزريق وريدي، مايعات، داروها و سورنگ ها مورد نياز مي باشد. اطاق اسكن CT را بايد بيشتر جهت كار اسكن و سلامت جان بيمار و آسايش او طراحي كرد تا اينكه وسايل اضافي را در آن جاي داد. و معمولا" فضاي كوچكي براي تجهيزات پزشكي در نظر گرفته مي شود. اطاق يا مكان كنترل اپراتور بايد به قدر كافي بزرگ باشد تا تكنولوژيست در محيط كارش راحت باشد و در ضمن تسهيلات لازم براي اطاق اسكن و كامپيوتر فراهم باشد. ترمينال اپراتور، ژنراتور اشعه ايكس و اغلب يك ميز كار جهت كارهاي متفرقه مورد نياز است. اطاق نگاتسكوپ بايد فضاي مناسب براي مونيتور ترمينال، دوربين مولتي فرمت، نگاتسكوپ، نگهدارنده كاست فيلم و ميز كار داشته باشد. اطاق كامپيوتر نيز بايد به سادگي براي تكنولوژيست هايي كه با سيستم سروكار دارند در دسترس باشد. كه اين موارد شامل تعويض نوارهاي مغناطيسي، برنامه دادن به كامپيوتر و خاموش و روشن كردن ديسك گردان است. همچنين اطاق مناسب براي كارهاي تداركاتي، تعميرات و غيره لازم است.
عموما " يك فضاي سر بسته در مجاور اطاق اسكن جهت وسايل الكتريكي نظير ترانسفورماتور و ساير وسايل مورد لزوم، نياز است.(به عنوان مثال، تانك توليد كننده پالس و ترانسفورماتور ولتاژ بالا در CT/T جنرال الكتريك).
فضاي كافي از كف اطاق را بايد جهت تردد افراد در محل كار، بدون دخالت يا برخورد با ساير پرسنل در محل كنترل اپراتور و اطاق نمايش تصوير ايجاد كرد.
نكته قابل توجه و مهم، مشاهده بيمار در طي روند كامل اسكن است. براي اين منظور يك پنجره شيشه اي سربي بزرگ مابين اطاقهاي كنترل و اسكن قرار داده مي شود. در اين حالت مي توان تخت بيمار و گانتري را به طور مستقيم زير نظر قرار داد.
جهت راحتي ديد مستقيم صورت بيمار در زمانيكه به داخل گانتري هدايت مي گردد، ميز بيمار و گانتري به طور مايل در محور طولي اطاق قرار مي گيرند. البته مي توان از دوربين هاي مدار بسته تلويزيوني جهت مشاهده بهتر صورت بيمار در مواقعي كه توسط گانتري پوشيده شده، استفاده كرد.
يك سيستم ارتباط صوتي دوطرفه جهت ارتباط لفظي بين اپراتور و بيمار ضروريست. همانند ساير اطاق هاي راديوگرافي، حفاظ سربي لازم جهت به حداقل رساندن پرتوگيري براي محيط كار و پرسنل CT مورد نياز است. نشت اشعه لامپ اشعه ايكس نيز بايد در حد قابل قبول باشد.
 

elahe.20

عضو جدید
شرايط محدود A mbient conditions:

معمولا" در اطاق كامپيوتر شرايط محيطي محدودي اعمال مي شود كه اهميت حفظ شرايط مناسب دمائي و رطوبت براي محيط كار مشخص مي شود. در سيستم جنرال الكتريك، دماي هواي اطاق كامپيوتر بايد در حدودcْ 27-18 محدوده دماي مناسب (22-c ْ23) و ماكزيمم اختلافf ْ 5 ( ْ2) در هر ساعت است.
براي سيستم هاي CT/T بايد رطوبت در حد 20% تا 70% باشد كه حالت مطلوب آن 40% تا 60% با ماكزيمم اختلاف 5% است.
علاوه بر آن اطاق كامپيوتر بايد از نظر گرد و خاك كاملا" تميز گردد. تجمع گرد و خاك روي دستگاههاي نيمه هادي منجر به انتقال گرما و در نتيجه ساكن نگهداشتن آن گردد و از آن مهمتر ذرات ريز گرد و غبار مي توانند به هدهاي ديسك صدمه بزنند. سيگار يكي از موارد آلوده كننده و خطرناك متداول است كه ضرورتا" بايد از كشيدن آن در اطاق كامپيوتر خودداري كرد. البته خارج از محيط اطاق كامپيوتر شرايط دمائي و رطوبت اهميت چنداني ندارد.
از خنك شدن بيش از حد لامپ اشعه ايكس مي توان توسط يك دماسنج كاملا" مناسب (بيشتر از c ْ33) جلوگيري نمود. شرايط محدود در اطاق اسكن و كنترل، بايد در جهت آسايش تكنولوژيست تنظيم شود. وجود مايعات لغزنده و مزاحم در قسمتهاي كامپيوتر و محيط اطراف آن منجر به نارسائي در كار آنها خواهد شد. صفحه كليد اپراتور و ترمينال نمايش در برابر آلودگي ناشي از اين مايعات خوراكي بسيار آسيب پذير است.
به ويژه تكنولوژيست ها و پزشكان بايد از خطرات ناشي از ريختن مايعات نوشيدني روي صفحه كليدها آگاه باشند.

محيط بيمار patient Environment:

مسئله مهم ديگر در محيط بيمار شكل ظاهري اطاق اسكن است. از طراحي حرفه اي در پزشكي جهت توسعه بيشتر و مناسب محيط بيمار استفاده مي شود و اغلب بيمارستانها و دفاتر پزشكي به اهميت آن پي برده اند. از اينرو تسهيلات لازم جهت جلب مشتري فراهم مي شود ولي اكنون اغلب تلاشهاي به سالن ها، اطاق انتظار، دفاتر اجرائي، اطاق بيماران، نماي ساختمان و فضاي بيروني آن محدود شده است.
گرچه اين مسائل بيشتر جهت منافع شخصي است ولي سالن هاي زيبا و مبلمان و اطاقهاي انتظار مناسب بيشتر موجبات رضايت خاطر ملاقات كنندگان را فراهم مي كند تا بيماراني كه تحت مطالعات و درمان تشخيصي قرار مي گيرند. بسيار مهم است كه در طي آزمايش شرايط محيطي مناسبي را براي بيمار به وجود آوريم. بنابراين آرام كردن بيمار و كاهش نگراني او حداقل كار است.
فاكتورهاي متعددي در ايجاد و حفظ يك محيط مناسب براي بيماران تحت درمان يا آزمايش دخالت دارند. و مسلم است كه ظاهر پرسنل، لباس، نحوه برخورد تيم پزشكي، پزشكان، پرستاران و تكنولوژيست ها و بهياران اهميت زيادي دارد.
مبلمان مناسب اطاق آزمايش يا درمان مي تواند ترس و وحشت بيماران را از اينكه در يك محيط غريب و ناآشنا قرار گرفته اند از بين ببرد. ظاهر يك وسيله تشخيصي يا درماني كه بيمار با آن مواجه است ممكن است ترسناك، طبيعي يا حتي رضايت بخش باشد.
اگر چه جنبه هاي فيزيكي و كلينيكي محيطي را كه از نظر روانشناسي براي بيمار ناراحت كننده است قابل تغيير و تبدل مي باشد اما بهتر است كه تلاش اوليه جهت رفع اين مشكلات، پيش بيني از قبل صورت گيرد. بنابراين نتيجه مي شود كه جهت تاسيس چنين محيطي، تلاش تيم هاي مختلف از جمله تيم پزشكي، مهندسين ساختمانهاي بيمارستاني، طراحان داخلي، مهندسين صنعتي و ابزارآلات لازم است.
تلاشهاي مبرم و اوليه در ساخت و مهندسي يك وسيله پزشكي نظير دستگاه CT بايد در جهت راحتي كار بدون ترس و واهمه يا ناراحتي براي بيمار باشد. به عنوان مثال گانتري بسياري از دستگاههاي ابتدائي CT شبيه يك دستگاه برش بزرگ گوشت بود كه بيمار آن را در ذهن تداعي مي نمود. و اين تصوير هنگامي به وجود مي آيد كه پزشك يا تكنولويست از آنچه كه بايد برش يا مقطع تهيه شود صبحت و بحث به ميان مي آورد.
جنبه هاي خوب مهندسي نظير سيستم هاي مكانيكي كه بيماران غير متحرك را به داخل ميز CT جابجا مي كند در حركت بيمار و كار مستخدم مفيد است.
مبلمان اطاق اسكن ممكن است براي يمار بيگانه باشد و اطاق تنگ و كوچك به نظر برسد. و يا قفسه ها و وسايل جنبي پزشكي نظير سوزنها، جعبه داروها در اطاق پراكنده باشند. رنگ اطاق نيز ممكن است خيلي روشن يا تاريك و كسل كننده باشد( كه اغلب ظاهري عرفاني يا نامطلوب به اطاق مي دهد).
طراحي ساختماني مناسب و مبلمان خوب دكوراسيون را بهتر مي كند. جهت هماهنگ كردن تلاشها در جهت اين هدف مشترك از محيط مناسب براي بيمار، لازم است كليه قسمتها مشمول و درگير از مراحل برنامه ريزي گرفته تا نصب دستگاه با هم همكاري داشته باشند. راه حل برقراري محيط مناسب و درست و ظاهر كلينيكي بهتر و محيطي گرم و راحت، برخورد متناسب با اين موارد ذكر شده است.






 

hassan_niazy

مدیر بازنشسته
با سلام
با تشکر از همه دوستانی که مطالب مفیدی رو در این زمینه برای استفاده در یادداشتهاشون گذاشتند .
دیروز که داشتم دنبال مطلب در زمینه ct scan می گشتم یک سایت مرجع خوب در این مورد پیدا کردم که بد نیست شما هم یک سری بهش بزنید
سایت جامع علوم رادیولوژی ایران مطالب جامعی در زمینه انواع روشهای تصویر برداری دارد که این مطالب هم برای کاربران عادی ، رادیولژیستها و نیز مهندسان پزشکی قابل استفاده و مفید است
لینک سایت در زیر آمده است
http://www.prin.ir/index.html
 

Similar threads

بالا