سلام دوستان.
کسی میتونه به این سوالا جواب بده؟
1.collapse کردن محلول یعنی چی؟
2.توضیح کامل در رابطه با bumpping&hot point?
1- دوست عزیز اگه دقت کنید، اون collapse کردن رو برای حباب بکار بردم نه محلول. collapse در لغت به معنی فروریختن هست. به ترکیدن حباب، collapse کردن گفته می شه. اگه این حباب در هوا بترکه اثری از خودش باقی نمیذاره ولی اگر درون مایع باشه، ترکیدنش به معنی محو شدن یکباره ای حباب هست که خب ایجاد ضربه می کنه.
2- ببینید فرض کنید شما میخایین مقداری آب رو درون لوله آزمایش بجوشانید. پدیده ای که در عمل اتقاق می افته اینه که تشکیل حبابهای اولیه از تمام سطح انجام نمیشه و تنها از چند نقطه محدود جوشیدن شروع میشه. به این نقاط hot point گفته میشه. این نقاط، نقاطی هستن که به صورت میکروسکوپی فعالیت سطحی بالاتری به نسبت بقیه سطح داخلی لوله دارن و می تونن باعث هسته زایی برای تشکیل حباب بشن.
در شروع جوشیدن، هنوز دمای توده مایع (در اینجا آب) به دمای 100 درجه نرسیده ولی دمای سطح ظرف برای اینکه بتونه انتقال حرارت رو انجام بده، لازم هست که بالاتر از 100 درجه باشه تا گرادیان دمایی ایجاد بشه و حرارت منتقل بشه. برای همین دمای سطح از 100 درجه بالاتر میره. مایعی که به این سطح چسبیده هم به همراه سطح به دمای بالاتر از 100 درجه میرسه ولی به علت نبودن عامل هسته زا برای تشکیل حباب، حباب تشکیل نمیشه (کاری که سنگ جوش انجام میده، همین هسته زایی برای تشکیل حباب هست) و همینطور دمای مایع چسبیده به سطح داخلی لوله بالاتر میره تا جایی که انرژی کافی برای تشکیل حباب رو پیدا می کنه و یکباره حباب درست میشه ولی این حباب بخار اشباع نیست، چون دماش از 100 درجه بالاتر هست. بلکه بخار سوپرهیت با انرژی خیلی زیاد بوجود میاد. آزمایش ها نشون داده اگه سطح داخلی ظرفی خیلی خیلی تمیز و صاف و یکدست باشه، دمای بخار سوپرهیت تشکیل شده حتی به 270 درجه سانتی گراد هم میرسه ! وقتی این حباب تشکیل میشه بعلت افزایش حجم ناگهانی که ایجاد میکنه، باعث میشه بقیه مایع درون لوله به بیرون لوله پاشیده بشه. به این اتفاق bumpping گفته میشه.
یه آزمایش ساده انجام بدین تا کاملاً موضوع رو به عینه لمس کنید. 2تا لوله آزمایش تمیز بردارین و تا نصفه توش آب بریزید. توی یکیش یه تیکه فلز یا سنگ یا خورده شیشه یا هرچیز دیگه بندازین. پایین جفت لوله آزمایش ها رو روی شعله بگیرید تا به جوش بیان. مرافب باشید که نوک لوله آزمایشها به سمت کسی نباشه (وگرنه آب جوش به صورتش پاشیده میشه!). وقتی مایع به جوش بیاد، اون ظرفی که دارای سنگ جوش نیست بکدفعه یه قل شدید میزنه و نصف مایع درون لوله رو به بیرون میپاشه اما اون یکی که سنگ چوش داره به آرامی شروع به جوشیدن می کنه.