:::... درباره کمپوست ...:::

Hooshmand-gsm

عضو جدید
توضیحاتی درباره موادی بازیافتی و مفید بنام " کمپوست "


















چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟



توليد كود كمپوست از زباله‌هاي خانگي، بحثي است كه اولين بار بيش از دو دهه پيش در كشورهاي اروپايي و آمريكايي مطرح شد.

مردم آموختند با اين روش نه تنها مي‌توانند از حجم زباله‌هاي توليد شده شهري بكاهند، بلكه كود مورد نياز براي پرورش گياهان خانگي را نيز بي‌هيچ هزينه‌اي تامين ‌كنند.

آمار دقيقي از ميزان توليد سالانه كمپوست در خانه‌ها در دست نيست اما بر اساس آمارهاي جهاني به طور ميانگين سالانه در هر خانه بيش از 200 پوند (90.718 كيلو) زباله از مواد طبيعي در هر آشپزخانه توليد مي‌شود كه به راحتي مي‌توان آنها را به كمپوست تبديل كرد.

براي توليد كمپوست تقريبا از تمام مواد ارگانيك مي‌توان استفاده كرد. كپه اوليه كمپوست نيازمند نسبت مناسبي از مواد غني از كربن يا "قهوه‌اي" و مواد غني از نيتروژن يا "سبز" است.

مواد قهوه‌اي به موادي چون برگ خشك، ني و چوب خشك گويند و مواد سبز شامل مواد طبيعي با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانه‌ها است.

مخلوط كردن مواد مختلف از اين دست مي‌تواند كودهاي كمپوستي با درصدهاي متفاوتي از مواد مغني توليد كند. توليد مغذي‌ترين كمپوست بيشتر به يك هنر شباهت دارد كه از لابه‌لاي تجربه فراوان بيرون مي‌آيد تا علم صرف.

ايده‌آل درصدهاي مواد، 25 قسمت مواد قهوه‌اي در مقابل يك قسمت مواد سبز است. اگر حجم كربن در مواد اوليه زياد باشد سبب مي‌شود كه تجزيه مواد به كندي انجام شود و در نتيجه توليد كود مدت زمان بيشتري ببرد. وجود مقادير زياد نيتروژن در مواد اوليه هم سبب مي‌شود بوي كود زياد باشد.

برگ‌ها بخش زيادي از زباله‌هاي حياط‌ها و باغ‌ها را تشكيل مي‌دهند. براي توليد كود كمپوست خوب در خانه كه به كار نگهداري گل‌هاي گلداني‌تان بيايد، مي‌توانيد از مقاديري از برگ‌هاي ريخته شده در پارك نزديك خانه‌تان استفاده كنيد.

هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زيادي از زباله‌هايي چون پوست خربزه و هندوانه، هويج، چاي‌هاي كيسه‌اي، هسته سيب، پوست موز و تقريبا هر چيز طبيعي ديگري كه در آشپزخانه به كار مي‌رود، توليد مي‌شود. شما تقريبا مي‌توانيد تمام زباله‌هاي طبيعي آشپزخانه‌تان را بازيافت كنيد.

البته موادي چون گوشت و مواد گوشتي، مواد لبني و مواد چرب مثل سس سالاد و كره بادام‌ زميني براي توليد كود دردسرآفرين هستند. ضايعات گوشت در كمپوست باعث ايجاد بوي بد و جذب حشرات موذي مي‌شود. پوست تخم مرغ هم ماده اوليه خوبي براي كود كمپوست است اما به كندي تجزيه مي‌شود.

براي توليد كمپوست در خانه مي‌توانيد از سطل‌هاي فلزي در بسته استفاده كنيد و آن را در جايي چون بالكن خانه‌تان قرار دهيد. اين كار به شما اين امكان را مي‌دهد كه هر به هر اندازه زباله كه توليد شد، به كود قبلي خود بيفزاييد.

حواستان باشد كه زباله‌هاي خانگي جزو مواد "سبز" هستند، در نتيجه هر بار كه مقداري زباله آشپزخانه‌اي به سطلتان اضافه مي‌كنيد، روي آن را با حدود 20 سانتي‌متر از مواد "قهوه‌اي" مثل برگ‌هاي خشك، بپوشانيد. براي اينكه كودتان با سرعت بيشتري توليد شود، مي‌توانيد تمام مواد آن را به قطعات كوچكتري تقسيم كنيد.

استفاده از برگ‌هاي سوزني كاج هم براي توليد كمپوست توصيه مي‌شود. براي استفاده از اين برگ‌ها لازم است آنها را در طي فرآيند تجزيه‌شان خرد كنيد و هر چند روز يك بار آنها را به قطعات كوچكتري ببريد. حسن به كار بردن اين برگ‌ها در اسيدي كردن خاك است. اگر خاكي كه براي گلدان‌ها يا حياطتان به كار مي‌بريد قليايي است، با اضافه كردن برگ‌هاي سوزني كاج به مواد اوليه كودتان، مي‌توانيد جنس خاك را ارتقا دهيد.

براي اينكه روند توليد كمپوست كوتاه‌تر شود، بايد به جزئيات هم توجه كرد. اگر در منطقه‌اي سردسير زندگي مي‌كنيد، سطل بازيافتتان را در محلي قرار دهيد كه در معرض تابش نور خورشيد باشد تا با كمك گرماي خورشيد، مواد زودتر تجزيه شوند. اگر هم در منطقه‌اي گرمسير و خشك زندگي مي‌كنيد، سطل را در سايه قرار دهيد تا سرعت تبخير آب مواد موجود در آن كم شود.

زمان مورد نياز براي توليد كمپوست كاملا به نسبت مواد اوليه شما و شرايط محيطي بستگي دارد، اما مي‌توانيد از روي شرايط ظاهري كود، پي ببريد كه آماده است يا نه. كود كامپوست نهايي به رنگ قهوه‌اي تيره است و بوي خاك مي‌دهد. اغلب در آن بخش‌هايي از برگ كه تجزيه نشده است، ديده مي‌شود.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
تولید کمپوست به روش نیمه صنعتی

تولید کمپوست به روش نیمه صنعتی

در باغات و فضای سبز هرساله مقدار زیادی مواد آلی زائد تولید میشود که با توجه به کمبود مواد آلی در خاکهای کشاورزی کشور ما استفاده صحیح ازاین مواد مطمئنا اثرات مثبت قابل توجهی در کیفیت و کمیت تولید خواهد داشت هدف از این نوشتار جمع آوری نظرات مختلف برای کاربردی کردن استفاده از مواد الی خام موجود در فضای سبز وباغات مانند شاخه وبرگ حاصل از هرس ، علف های زده شده، گلهای جمع آوری شده و....میباشد​
 

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
کلا در تولید کمپوست نسبت کربن به نیتروژن ،حفظ رطوبت وتهویه (در روشهای هوازی) بسیار اهمیت دارد بنابراین در روشهای ارائه شده باید سادگی ، سرعت عمل وکم هزینه بودن برای اقتصادی شدن در نظر گرفته شود
یکی از روشهای ساده که بعضی باغداران استفاده میکنند روش کانال کود میباشدکه حفر کانال هزینه اصلی میباشد از مزایای ان عدم حمل ضایعات هرس میباشدو در همان محل حفر کانال دفن میشوندوالبته کاربرد مواد الی نیز فقط جهت همان درختان میباشد
 
آخرین ویرایش:

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
احتمالا ارائه این نظر که بعضی گفته اند به مخلوط کمپوست اهک اضافه گردد جهت جلوگیری از اسیدی شدن بیش از حد مخلوط در حین تجزیه بوده است که با توجه به نظرات غالبتر که ضرر انرا بیش از منفعت ان دانسته اند عدم استفاده ان توصیه میشود
در مخلوط اولیه جهت تهیه کمپوست :
شاخه کوچک وخار وخاشاک و خرده چوب جهت تهویه
برگ وچمن جهت تامین نیتروژن
کود دامی تازه جهت تامین میکروارگانیزم
نیتروژن زیاد سبب بوی بد آمونیاک وحتی بوی تخم مرغ گندیده (بوی سولفور)و نیتروژن کم سبب کاهش میکرو ارگانیزمها و کندی تجزیه میگردد
آبیاری سبک به مواد خشک در مراحل اولیه مخلوط نمودن ضروری است شیوه ابیاری نیز باید بسیار آرام انجام گیرد در روش آبیاری هر یک ازطبقات میبایستی مرطوب گردند ولی نحوه رطوبت دهی نباید به صورتی باشد که لایه هابه حالت غرقابی در ایند
کمپوست از واژه لاتین compositus به معنای آمیخته گرفته شده است
بررسی کارشناسان نشان میدهد که مصرف کمپوست نسبتا درشت در باغهای میوه وتاکستانها مناسبتر است ولی در سبزی وسیفی باید کمپوستی که بیشترین تخمیر و دگرگونی را یافته باشد بکار رود چرا که در غیر این صورت فعالیت مایکروارگانیزم ها موجب افزایش گاز کربنیک و کمبود اکسیزن خاک شده در نتیجه فعالیت ریشه ها محدود می گردد
رطوبت ایده ال در جریان تهیه کمپوست حدود 55 درصد است
 

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
روش های تهیه کمپوست در دنیا :
1 – روش هوازی (هندوستان ) :
در نزدیکی محل نگهداری دام چاله ای به عمق 3 فوت، طول وعرض 8 – 6 فوت حفر می شود . بقایای گیاهی استفاده شده به عنوان بستر دامها را به همراه فضولات موجود جمع اوری کرده وبصورت لایه ای (5 – 3 متر )در گودال انبار می شود . بر روی این لایه مقدار کافی فضولات حیوانی اضافه می شود به منظور حفظ رطوبت در حد اپتیمم ، مقداری اب به روی ان پاشیده میشود و مراحل افزودن لایه ها و فضولات حیوانی بر روی هم انقدر ادامه دارد تا گودال پر شده و فضولات حیوانی تا ارتفاع یک فوتی از سطح زمین برسد به منظور جلوگیری از نفوذ باران به داخل گودال ، می توان سطح بالایی انرا با پوششی محافظت کرد با مخلوط کردن محتویات گودال هر دو هفته یکبار ، کمپوست خوبی بعد از حدود 16 هفته تهیه کرد.
2 – روش غیر هوازی (هندوستان ) :
سعی بر ذخیره سازی مقدار مواد غذایی بیشتری با استفاده از شرایط غیر هوازی است . انباشتن توده های فضولات همانند روش قبلی انجام میشود ، با این تفاوت کهبین هر توده با پوششی از گل مسدود می شود ودر نتیجه عمل تخمیر غیر هوازی ،درجه آنرا افزایش می دهد. با استفاده از این روش کمپوستی سرشار از عنصر ازت در حدود 32 هفته تولید میشود.
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
کمپوست

کمپوست

1-مقدمه وهدف:
استفاده از سموم و کودهای شیمیائی در مزارع، علیرغم بازدهی اولیه خوبی که دارند، عملاً در درازمدت اثرات سوئی برجا می گذارند. همچنین به دلیل علاقه زارعین به مصرف کودهای شیمیایی، استعمال کودهای آلی که جهت بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیائی و بیولوژیکی خاک الزامی می باشد، در اکثر موارد به فراموشی سپرده شده است و این امر سبب سفتی خاکهای زراعی گشته و نفوذپذیری آنها را کاهش می دهد. تداوم این روند سبب تخریب هرچه بیشتر ساختمان خاک، کاهش شدید در مقدار مواد آلی و نهایتاً افزایش وزن مخصوص خاکهای زراعی شده است. بنابراین بایستی فرهنگ استفاده از کودهای آلی به جای کودهای شیمیائی در بین کشاورزان رواج یابد.

2 - کمپوست چیست؟
کمپوست از کلمه لاتین Compositus به معنای مخلوط و یا مرکب اقتباس شده است و عبارت است از تجزیه بیولوژیکی موادآلی و تبدیل آن به هوموس قابل مصرف برای گیاهان توسط موجودات زنده نظیر حشرات ، کرم خاکی و میکروارگانیسم ها (باکتری ها و قارچ ها) . به عبارت دیگر مواد آلی نامتجانس بوسیله میکرو ارگانیزم های مختلف در حضور رطوبت و گرما، در محیط هوازی وشرایط کنترل شده تجزیه می شوند و حرارتی حدود 65 الی 75 درجه سانتی گراد تولید می نمایند. کمپوست تولیدی در این فرایند به اندازه کافی پایدار بوده و بدون آن که عوارض زیست محیطی در پی داشته باشد ،قابل انبار شدن و یا مصرف کردن است.
در حقیقت عمل کمپوست شدن یک شکل طبیعی از چرخه زندگی (زنجیره غذایی) است که دائما در طبیعت رخ می دهد.

3-هدف از تولید کمپوست:
با استفاده از کمپوست، خاک ترد وپوک شده و منافذ عبوری بسیاری در آن ایجاد می شود و سبب می‌گردد که اکسیژن براحتی توسط ریشه گیاه جذب شده و نفوذپذیری خاک افزایش ‌یابد.
همچنین کمپوست دارای قابلیت نگهداری آب زیادی بوده و با ممانعت ازایجاد شرایط خشک، نیاز آبی گیاه را کاهش داده و خاک اطراف ریشه گیاه را همواره مرطوب نگاه می‌دارد.استفاده از کمپوست ، سبب افزایش میزان مواد آلی خاک می شود، چون غنی از ترکیبات هوموسی است. تبادلات اکسیژن، آب و مواد مغذی مورد استفاده ریشه گیاه توسط کمپوست ارتقاء می یابد. همچنین میزان ظرفیت تبادل کانیونی خاک بهبود پیدا می‌ کند و در نهایت کاتیونها در اختیار ریشه گیاهان قرار گرفته و عناصر ماکرو و میکرو درون خاک افزایش می یابد.

4-- ویژگیها وتبعات مصرف کمپوست:
احداث کارخانجات کمپوست و استفاده از محصول آن می تواند تبعات مفیدی را در پی داشته باشد. به عنوان نمونه به موارد ذیل می توان اشاره نمود:

-کاهش آلودگی محیط زیست (زمین، آب و هوا)
در اکثر قریب به اتفاق شهرهای ایران، عملیات دفن زباله به صورت غیربهداشتی و با در نظر نگرفتن اصول حفاظتی اولیه صورت می گیرد، که اثرات نامطلوب دراز مدت و کوتاه مدتی در پی دارند. مثلا نشت شیرابه های زباله دفن شده در لندفیل، منجر به آلوده شدن آبهای زیرزمینی منطقه که مصارف آشامیدنی نیز دارند، می شوند.
مشکل دیگر دفن های غیر بهداشتی و غیر اصولی، خارج شدن زمین از کاربری های اقتصادی به مدت زمان طولانی است. زیرا زمین سالها در اشغال زباله باقی می ماند خصوصا اینکه بسیاری از مواد دفن شده، فساد ناپذیر نبوده و به صورت اولیه خود در زمین باقی می مانند (از جمله مواد پلیمری و ... ) از این رو در مناطقی که زمین از ارزش اقتصادی بالائی برخوردار است و یا کمبود زمین وجود دارد (مانند شهرهای شمالی کشور)، کمپوست می‌تواند به عنوان یک راه حل مناسب مورد توجه قرار گیرد.
مسئله تغذیه دامها و طیور از زباله های تخلیه شده در محل دفن نیز یکی دیگر از مشکلات اساسی است که موجب بروز و شیوع بیماریهای عفونی می گردد .

-کاهش حجم زباله
در حدود 70 درصد کل زباله های ایران را بقایای مواد غذایی و محصولات کشاورزی تشکیل می دهند و کمپوست کردن آن ، باعث کاهش 75درصد از مقدار مواد زائد جامد شهری (MSW) می شود .

-جلوگیری از فرسایش خاک
یکی از مشخصات خاک دراکثر نقاط کشور ایران (خصوصا" مناطق مرکزی) عدم پایداری آن است. در این نوع زمینها، قشر رویی خاک، یعنی قشر غنی از مواد آلی، براثر اکسیداسیون تجزیه شده و از بین می رود.
خاک با از دست دادن مواد آلی خود (هوموس)، خاصیت چسبندگی اش را از دست داده و تحت اثر وزش باد، شروع به فرسایش می کند. ذرات ریز خاک توسط باد پراکنده شده و پس از بارندگی به حرکت در می آیند و به این ترتیب تمام مواد مغذی محلول در آب شسته شده، از بین می رود. به این پدیده فرسایش گفته می شود. کمپوست ترکیبی است که هوموس خاک را احیاء نموده و از فرسایش بی رویه خاک جلوگیری می کند.

- قابلیت نگهداری آب در زمین
یکی دیگر از مشخصه های زمین مزروعی، قدرت نگهداری آب مورد نیاز گیاه در خاک می باشد، خصوصا" خاکهای رسی که در معرض شرایط جوی فصول خشک قرار می گیرند. امروزه از ترکیبات مختلفی جهت بهبود این مشخصه استفاده می شود مثلا" ورمیکولیت، پرلیت و ...
اما از لحاظ اقتصادی مناسب ترین و بهترین ماده در این مورد، کود کمپوست است که علاوه بر توانایی مذکور ارزش غذایی مناسبی نیز برای خاک دارد.

-متخلخل نمودن خاک
کمپوست حجم خلل و فرج خاکها را افزایش داده و ساختمان آنها را اصلاح می کند. از عوارض ناخواسته کاربرد انواع کودهای شیمیایی سخت و محکم شدن خاکهای کشاورزی است. با بکاربردن کود کمپوست ،به خاطر داشتن مواد آلی وهوموس این مشکل نیز برطرف می‌شود. دراین صورت توسعه ریشه گیاه به راحتی امکان پذیر است.


-بهبود ساختارفیزیکی خاک
وقتی کمپوست به خاک های رسی اضافه می شود باعث سبک شدن این خاک ها و زمانی که به خاک های شنی اضافه شود باعث نگهداری بهتر آب در آن می شود.

- کود آلی مناسب
کمپوست حاصل از زباله های خانگی حاوی مقادیر متنابهی از عناصر معدنی است که تعدادی از آنها
برای رشد گیاهان ضروری است. از جمله بور، روی، مس، منگنز، مولیبدن، کبالت و همچنین سایر عناصر عمده مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و سدیم.در ضمن کمپوست با متعادل کردن PH باعث سهولت جذب این عناصر می شود.
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
کمپوست چیست ؟

کمپوست چیست ؟

کمپوست چیست ؟

مقدمه

محل های دفن زباله در سر تا سر جهان سر زیر شدن است . دیگری به آسانی نمی توان مکانی برای دفن زباله پیدا کرد . بنابراین انسان می خواهد که محل های دفن زباله کنونی را نگه داشته و روش های جایگزینی مقابله با زباله را گسترش دهند . یک به یک ما از مقابله خلاقانه با آشغال های حیاطمان عاجز شده ایم و شهرها دیگر قابلیت حمل برگ ها و علف های چیده شده را ندارند .
تقریباً یک سوم فضای محل های دفن زباله با مواد زائد آلی حاصل از حیاط ها و آشپزخانه های ما احاطه شده است . حالا فرض کنیم که بتوانیم از این منبع عظیم به عنوان مواد اولهی تهیه ماده ای استفاده کنیم که باعث پویایی و حاصلخیزی خاک شده و سهم عمده ای در سر سبزی محیط اطراف ما و از همه مهمتر ازدیاد محصولات کشاورزی شود .
ملاحظه می نمائید که این مطلب یکی از مهمترین شاخه های صنعت در طی سالیان اخیر می باشد .
موضوع پروژه اینجانب در باره کمپوست یعنی ماده حاصله از فرآیند تبدیل زباله به ماده ای است که می تواند کمک شایانی به جامعه بشری در زمینه کشاورزی کند

کمپوست چیست ؟ ( تعاریف و توضیحات اولیه درباره کمپوست )
کمپوست عبارت اس از بقایای گیاهی و حیوانی زباله های شهری یا لجن فاضلاب است که تحت شرایط پوسیدگی قرار گرفته باشند . بطوریکه مواد سمی آن از بین رفته مواد پودر شده و شکل اولیه خود را از دست داده باشند .
برای تهیه کمپوست می توان از بقایای چوب بری ها ، زباله شهری ، بقایای کشتارگاه ها و کارخانه های کنسرو ماهی ، لجن فاضلاب و اجساد گیاهان پست غیر آوندی استفاده کرد .
بطور کلی کمپوست از نظر مواد غذایی ضعیف هستند (‌به استثنای بقایای کشتارگاه ها و کارخانه های کنسرو ماهی که از نظر ازت قوی می باشند . )
کمپوست محصول یک فرآیند بیوتکنولوژیکی و به عبارت دیگر استحاله مواد آلی است که توسط تعداد کثیری میکرو ارگانیزم های هوازی گرما دوست در داخل توده ای زباله در مجاورت حرارت و رطوبت و اکسیژن انجام می گیرد و با ایجاد 60 تا 75 درجه سانتیگراد گرما و تشکیل آنتی بیوتیک ها در حین عمل پاستورایزاسیون انجام گرفته و عوامل بیماری زا و بذر علف های هرز از بین می رود .
کمپوست محصول نهایی و نمونه ای پیچیده از فرآیند تغذیه است که شامل صدها موجود زنده متفاوت مانند باکتری ها ، قارچ ها ، کرم ها و حشرات می باشد . آنچه که پس از مواد آلی تجزیه شده این موجودات باقی می مانند ، ماده ای عنف و خاکی است که برای رشد گیاهان بسیار مناسب است .
کمپوست (‌کود حاصل از زباله ) یکی از بهترین مالچ های ( کاه و برگی که برای حفظ گیاه دور آن می ریزند ) اصلاح کننده خاکی است که می توان از آن به جای کودهای تجاری استفاده نمود خصوصیت ویژه کمپوست ارزان بودن آن است .
کمپوست سازی تکرار نابودی مواد و نظام عادی طبیعت در سطح جنگل ها را نشان می دهد .
در هر چمنزار ، جنگل و باغی ، گیاهان می میرند ، به زمین افتاده می پوسند .

این گیاهان به تدریج بوسیله موجودات زنده موجود در خاک تجزیه می شوند و سرانجام به این بخشهای گیاه به صورت ذرات قهوه ای رنگ جنگل تبدیل می شوند که به این ماده غنی رد اصطلاح هوموس می گویند .

هوموس خاک را سبک و ترد می کنند . هدف ما در ایجاد کمپوست ، تولید هوموس می باشد .
کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی جانداران ذره بینی است که توانایی شکستن مولکول های درشت مواد آلی را دارا می باشند . این فعالیت سبب تولید ترکیبات هوموسی شده که به راحتی توسط گیاه جذب می شود.
مواد موجود در کمپوست و توصیه های لازم جهت داشتن کمپوست جذب
تقریباً هر ماده ای برای ساخت توده کمپوست مناسب می باشند . توده کمپوست به نسبت مناسبی از مواد غنی کربنی یا ( مواد قهوه ای رنگ ) ، نیتروژنی یا ( مواد سبز رنگ ) احتیاج دارد .
در بین مواد قهوه ای رنگ برگهای خشک ، کاه و خورده های چرب وجود دارد . مواد نیتروژنی سبز رنگ و تازه هستند . مانند علف های کوتاه شده و ته مانده غذای آشپزخانه .
ترکیب نوع خاصی از مواد یا تغییر نسبت آن ها می تواند در سرعت تجزیه تغییراتی را ایجاد کند . دسترسی به بهترین ترکیب که از تجزیه بدست می آید ، امری بسیار مهم در این پروسه است .نسبت ایده آل این مواد 25 بخش قهوه ای به یک بخش مواد سبز است .
درصد زیاد کربن باعث تجزیه آهسته مواد شده در صورتی که درصد زیاد نیتروژن ، پروتئین تولید می کند . برگ ها درصد زیادی از مواد باغی را تشکیل می دهند . این برگها سرشار از مواد معدنی می باشند که از ریشه در خت بدست آمده و منبع طبیعی کربن می باشند .
برگ درختان بلوط ، ماگنولیای جنوبی ، درخت های راش برای کمپوست سازی بسیار سفت و گوشتی هستند . در عمل کمپوست سازی باید از چوب درختانی مانند بسیار سفت و گوشتی هستند.
در عمل کمپوست سازی باید از چوب درختانی مانندگردوی سیاه ، برگ های اکالیپتوس و سوماک و کلاً گیاهانی که مقداری سم در خود ترشح می کنند ، پرهیز کرد . چون مدت زمان تهیه کمپوست را افزایش می دهند .
استفاده زیاد از برگ های سوزنی کاج کمپوست ما را اسیدی می کند که برای خاک های قلیایی مفید است . علفهای کوتاه شده سریع تجزیه می شوند و به اندازه فضولات دارای نیتروژن مفید است از آن جا که علف های کوتاه شده در یک جا جمع می شوند ، هوا به آن ها نرسیده و بو می گیرند.
این امر آنها را سرشار از مواد قهوه ای می نماید . اگر برای کمپوست مقدار قابل توجهی علف کوتاه شده دارید ، برای خشک کردن ، آنها را حداقل یک روز زیر نور آفتاب روز زمین پهن کنید بعد از اینکه این برگ ها به رنگ زرد یا کاهی تبدیل شدند ، دیگر اسیدی نخواهند بود .
زائدات آشپزخانه شامل پوست هندوانه ، پوست هویج و موز ، هسته سیب و هر نوع مواد قابل بازیافت دیگری می توان از آن در عمل کمپوست سازی استفاده کرد . در حالی که تکه های گوشت و دیگر فرآورده های آن محصولات روزمره و غذاهای چرب مانند سس سالاد و کره بادام زمینی و همچنین مواد غیر غذایی مانند مدفوع گربه و سگ ، مو ، زغال سنگ ، آهک برای تولید کمپوست اصلاً مناسب نیستند .
خاکسترهای چوب که از شومینه بدست می آیند می توانند به ترکیب کمپوست اضافه شوند .
خاکستر قلیایی است . پس نباید بیش از 2 سطح با ابعاد 3*3*3 به کمپوست خاکتسر اضافه نمود .
باید در استفاده از خاکستر زغال سنگ پرهیز کرد . چون زغال سنگ معمولاً دارای مقدار زیادی سولفور و آهن می باشد که می تواند به گیاهان آسیب برساند زغال چوب به خوبی تجزیه نمی شود و بهتر است از آن استفاده نشود .
آشغال باغی باید به کمپوست اضافه شود . آشغال های باغی شامل گیاهان ضعیف ، شاخه های باریک و گل های پژمرده می باشند .
اگر چه علف های هرز و بذرهای آن وقتی دمای داخلی کمپوست به 130 درجه فارنهایت می رسد می میرند ولی بعضی از آنها نیز باقی خواهند ماند . برای مقابله با این مشکل علف های هرز را با سیستم ریشه ای مقاوم یا علف های هرزی که بذر خواهند داد باید کمپوست کرد .
کاه و یونجه فاسد شده منبع کربن فراوانی برای کمپوست بویژه در جایی که برگ کمی در کمپوست وجود دارد ایجاد می کنند . یونجه از کاه نیتروژن بیشتری دارد . کاه و یونجه ممکن است دارای بذرهای علف های هرز باشند . بنابراین دمای داخلی کمپوست باید زیاد باشد . به علاوه لوله های باریک گاه باعث ورود هوا به داخل کمپوست می شود .
فضولات یکی از بهترین موادی است که می توان آن را به کمپوست اضافه کرد . فضولات دارای مقدار زیاد نیتروژن و موجودات ریز مفید می باشند . برای کمپوست می توان از فضولات خفاش ، گوسفند ، اردک ، خوک ، گاو ، کبوتر ، و تمامی حیوانات علف خوار استفاده کرد .
بهتر است از فضولات حیوانات گوشتخوار در کمپوست استفاده نشود چون دارای مواد بیماری زای خطرناک هستند . اکثر فضولات وقتی که تازه هستند ، ( گرمند ) یعنی آنقدر غنی از مواد غذایی هستند که می توانند ریشه نازک گیاهان را بسوزانند و یا دمای کمپوست را بالا برده و کرم های خاکی و باکتری های مفید را نابود کنند .
جلبک ها و خزه ها منابع خوبی برای کمپوست سازی هستند . قبل از استفاده این ها در کمپوست باید نمک آنها با آب شستشو شود . موادی که می توان به کمپوست اضافه کرد بسیار زیادند .
از جمله این مواد می توان به چوب ذرت ، زائدهای پنبه ای ، آشغال های رستوانها یا بازارهای کشاورزی ، زائده های درخت انگور ، خاک اره ، شن سبز ، سم ها و شاخه های خوراکی ، رازک ، پوسته بادام زمینی ، کاغذ و مقوا ، خاک سنگ ، دانه های پنبه خوراکی ، استخوان خوراکی ، زائدات مرکبات ، قهوه ، یونجه و حلزون زمینی[2]اشاره کرد .

جدول مربوط به عناصر موجود در کمپوست با درصدهای مناسب :
PPMدرصد
2500-60منگنز
250-2مس
750-25روی


درصدعنصر
5/3- 5/3نیتروژن
15-1/0فسفر
5/5-25/0پتاسیم
25/1-45/0کلسیم
5/0-25/0منیزیم
75/0-2/0گوگرد
5/3-15/0سیلیسیم
25/1-15/0سدیم
75/0-5/0کلر
5/0-04/0آلومینیم
05/0-04/0آهن
البته لازم به ذکر است که این امر غیر ممکن است که تمام عناصر در جدول فوق در یک کود کمپوست جای گیرد و معمولاً تعداد خیلی کمتری از این عنصر در یک مقدار کود کمپوست قرار دارند ولی بطور کلی برای یک کمپوست آلی باید مقادیری نزدیک به جدول ذیل داشته باشیم :
7-6/5PH
Mmhos/Cm5/3-2نمک محلول
PPM40 <آمونیوم
PPM9-6فسفر
PPM200-150پتاسیم
PPM350-180کلسیم
PPM150 <سدیم کلرید
در جدول ذیل مقادیر به ترتیب پایین ، متوسط و بالای پارامتر ها را مشاهده می کنید .
واحدبالامتوسطپایینپارامتر
-8 >5/7- 65PH
Mmhos/Cm10 >6/32-1نمک محلول
PPM-200-100100 <نیترات
PPM40 >-10 <آمونیوم
PPM40 >30-1010 <فسفر
PPM400 >300-200100 <پتاسیم
PPM400 >300-200100 <کلسیم
PPM150 >140-8075 <سدیم کلرید

رده بندی کمپوست از لحاظ سمیت
نوع کمپوستوزن خشک گیاه
نسبت به شاهد
رده بندی از لحاظ سمیتدرصد جوانی زنی
عالی90 >بدون سمیت85 >
خوب90-80سمیت متوسط85-70
متوسط80-65سمی70-50
ضعیف65-40خیلی سمی70-30
خیلی ضعیف[3]40 <کاملاً سمی30 <



فواید و اثرات استفاده از کمپوست
کود آلی کمپوست در خاک های سنگین دانه بندی و تخلل خاک را بهتر می سازد و نفود پذیری و تهویه خاک را بهبود می بخشند . در خاک های سبک مانند اسنفج به نگهداری آب و مواد غذایی کمک نموده و از شتستشوی آن جلوگیری می کند .
اجزای ریز و درشت و مواد معدنی را در بر گرفته و به تشکیل خاک دانه کمک می کند . حالت چسبندگی خاک را کاهش داده و از مقاومت خاک در مقابل ماشین آلات کشاورزی می کاهد و عملیات زراعی با خاک با انرژی کمتری انجام می گیرد .
کمپوست می تواند 2 تا 6 برابر خود آب نگهداری نموده و از هدر رفتن آن جلوگیری کند . به خاک رنگ تیره داده و به جذب حرارت و گرم نگه داشتن خاک کمک می کند . کمپوست دارای عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف مورد نیاز گیاهان می باشد که این مواد را به تدریج آزاد و در اختیار گیاهان قرار می دهد . ذرات هوموس ترکیابت ازت کربن اسید فولیک حاصل از کمپوست دارای خاصیت جذب کنندگی شدید می باشد که عناصر غذایی را به خود جلب نموده و به آسانی در اختیار گیاهان قرار میدهد .
کمپوست عموماً فعالیت های بیولوژیکی خاک را تشدید نموده و به حاصلخیزی خاک کمک می کند . کمپوست دارای خاصیت اسیدی است و در جذب بعضی از مواد غذایی غیر محلول نقش اساسی داشته و از فرسایش خاک جلوگیری می کند .
کمپوست علاوه بر کمیت در ارتقای کیفیت محصول هم نقش اساسی دارد . استفاده از کمپوست موجب افزایش مقاومت گیاهان در مقابل امراض می گردد .
هوموس و مواد آلی خاک را افزایش داده و بعضی از ویتامین ها ، هورمون ها و آنزیمهای مورد نیاز را تامین می کند که این مواد نمی توانند بوسیله کودهای شیمیایی تامین گردند .
در جلوگیری از تغییر اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل می کنند . وقتی که در هنگام کمپوست شدن درجه حرارت به 60 درجه یا بیشتر می رسد ، عوامل پاتوژن و بیماری زا ، تخم انگلها ، و بذر علفهای هرز را نابود می کند . وزن مخصوص ظاهری خاک را به شدت کاهش داده و بنابراین برای خاک های سنگین و رسی بسیار مناسب و مفید است.
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
ورمی کمپوست

ورمی کمپوست

ورمی کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیک نوعی کرم خاکی با نام علمی Ei senia folida می باشد که این جانور با تنفید مواد آلی موجود در طبیعت آن را به کود آلی مغزی تبدیل نموده به گونه ای که امروز با این کود به عنوان یکی از غنی ترین کود های آلی بیولوژیک شناخته شده در دنیا کاربرد دارد .
ورمی کمپوست در خواص فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی خاک تاثیر بسزایی دارد .
این کود علاوه بر وزن مخصوص کم فاقد هر گونه بو ، میکروارگانیزم های پاتوژن ، باکتریهای غیر هوازی ، قارچ ها و علف های هرز می باشد .
ورمی کمپوست علاوه بر قابلیت جذب آب با حجم بالا ، شرایط مناسب جهت دانه بندی و قدرت نگهداری مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را فراهم می آورد و حاوی عناصر غذایی غنی بویژه ازت بوده که به تدریج آنها را در اختیار گیاه قرار می دهد ( این نکته از لحاظ حاصلخیزی بسیار پر اهمیت است ) این کود در مقایسه با سایر کودهای آبی دارای میزان عناصر اصلی غذایی بالاتری است . ورمی کمپوست علاوه بر عناصر ماکرو مانند ازت ، فسفر و پتاسیم که در فعالیت های گیاه نقش اساسی دارند ، حاوی عناصر میکرو مانند آهن ، مس ، روی ، منگنز نیز می باشد .
معمولاً نسبت کربن به ازت (c/n) ورمی کمپوست 20-15 بوده و طول دانه های خشک آن بین 5-1 میلیمتر متغییر است . هوموس آن نیز 20% وزن خشک می باشد.
کیفیت ورمی کمپوست به نوع مواد زاینده آلی ( محیط کشت ) تغذیه شده توسط کرم ها بستگی دارد . برای مثالر کرم ها می توانند موادی مثل خاک اره را که حاوی سلولز زیاد است هضم نموده و یک ماده اصلاح کننده خاک با کیفیت پایین تولید نمایند و برعکس کرم ها کرم ها قادرند با تغذیه موادی غنی از ازت ( مانند کود گاوی ) ورمی کمپوست با کیفیت عالی تولید نمایند . کرم های زباله خوار با تغذیه زایدات آلی ، آن ها را تجزیه و دگرگون می نمایند . هضم این کرمها به تغییر سریع مواد آلی منتهی شده و کمپوست تثبیت می شود . نتیجه این عمل دستیابی به ورمی کمپوست با کیفیت بالاست که با بالاترین کیفیت های جهانی برابری می کند . عناصر موجود در ورمی کمپوست :ازت ، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، آهن ، روی ، مس ، منگنز هستند این در حالی است که هر یک از انواع کودهای شیمیایی موجود تنها حاوی یک یا چند عنصر خاص می باشند .
از دیگر مزایای استفاده از ورمی کمپوست :

  • نرم نمودن ذرات مس ، اتصال به ذرات شن
  • نرمال نمودن PH خاک
  • حاوی درصد بالای هیومیک و اسید فلوییک که تا 5 سال باقی می ماند
  • ورمی کمپوست دارای خواص کلوئیدی بوده و باعث تهویه و نفوذ آب و توسعه ریشه می شود.

طرز تهیه کمپوست در خانه
کمپوست سازی خانگی را می توان به دو صورت انجام داد :
1- به صورت غیر فعال ( مواد را به حال خود رها کرده تا تجزیه شوند . )
2- به صورت فعال
هر گاه شما در کار فرآیند دخالت کنید کمپوست فعال دارید . کمپوست سازی غیر فعال حداقل زمان و انرژی شما را طلب می کند . این کار از طریق جمع آوری مواد آلی در یک توده دلخواه انجام می گیرد .
ممکن است زمان آن طولانی باشد ( یک یا دو سال ) ولی مواد آلی در هر نمونه ای به کمپوست تبدیل خواهد شد . استفاده از یک حصار سه طرف از جنس سیم یا آجر بهتر از توده بهم ریخته ای در حیاط شماست و باعث ایجاد یک توده منظم و زیبا می شود به آن علف های کوتاه شده ، برگ و زائدات آشپزخانه را اضافه کنید ( همیشه این مواد را با 8 اینچ مواد دیگر ترکیب کنید ) توده کمپوست به مروز زمان در اثر تجزیه تحلیل می رود .
برای دیدن کمپوست تولید شده در ته مخزن یک تا دو سال صبر کنید . وقتی آماده شد ، با بیل آنها را در فرغون ریخته و در باغچه خود بریزید .
مواد سبز و قهوه ای رنگ را برای داشتن یک ذخیره کمپوست تولید شده بیفزائید . بعد از سال اول بیشتر توده های ساده چند متر معکبی کمپوست تولید می کنند .
کمپوست سازی فعال ، حضور فعال شما را می طلبد که شامل زیر و رو کردن گهگاه توده تا صرف کامل انرژی و زمان شما می شود .
اگر از تمام تکنیک های کمپوست سازی استفاده کنید ، پس از 3 تا 4 هفته به کمپوست دست پیدا می کنید . سرعت کمپوست سازی شما بستگی به چگونگی جمع آوری مواد ، خرد کردن آنها و ترکیب آنها یکدیگر دارد . دسترسی به کربن و نیتروژن متعادل در صورتی که توده کمپوست را سریعاً تهیه کنید آسان تر خواهد بود . لایه بندی مواد کار سختی است ولی مخلوط کردن مواد با یکدیگر هم به همان شکل عمل می نماید .
برای تولید کمپوست فعال روش کلی زیر انجام پذیر است :
موادی را که می خواهید کمپوست نمایید بصورت لایه ای به ضخامت 7 تا 10 سانتیمتر روی سطح زمین یا حفره ای که روی زمین تهیه نموده اید ، قرار دهید و به ازای هر سطل از مواد کمپوست شونده حدود 100 گرم فسفات دی آمونیوم یا سوپر فسفات بر روی مواد اضافه کنید .
( در صورتی که از سوپر فسفات استفاده می کنید بهتر است حدود 40 گرم اوره به ازای هر 100 گرم سوپر فسفات اضافه می شود ) پس از پاشیدن کود شیمیایی اقدام به آب پاشی این لایه نموده و سپس لایه های جدید را به همین شکل اضافه کنید .
می توان لایه هایی از کود حیوانی و یا خاک را بطور متناوب با لایه های مواد کمپوست شونده قرار داد . در صورتی که از لایه های کود حیوانی استفاده می شود . به اضافه کردن کود ازت در زمان انباشتن مواد کمپوست شونده نیازی نیست .
اما به فسفات و همچنین سولفات کلسیم ممکن است نیاز باشد . ترکیب کودشیمیایی که برای تحریک و تکمیل پوسیدگی و تعادل عناصر به کمپوست اضافه می شود به نسبت کربن به ازت و ترکیب شیمیایی مواد کمپوست شونده بستگی دارد .
پاشیدن چند کیلوگرم اوره به ازای هر تن مواد کمپوست شونده روی توده کمپوست قبل از هر بار آبپاشی مفید است در مورد بقایای چوب بری ها لازم است کلیه عناصر غذایی به کمپوست اضافه شود . مواد کمپوست شونده را می بایستی همیشه مرطوب نگه داشت و هر 2 تا 4 هفته آن را مخلوط و زیر و رو نموده تا به خوبی تهویه و یکنواخت گردد .
زیر رو کردن زیاد توده موجب می شود که حرارت کمپوست بالا نرفته و آفات و عوامل بیماری زای موجود در مواد از بین نرود .
تجزیه غالباً در دمای داخلی بین 104 تا 131 درجه فارنهایت اتفاق می افتد .
ترمومترهای کمپوست را می توان در مغازه های لوازم کشاورزی پیدا کرد . جابجایی توده وقتی توده در بین این دماها باشد تولید نمی شود . ولی هنگامی که دما بین 104 یا بالای 131 درجه فارنهایت باشد باید توده را زیر و رو کرد . این کار باعث می شود تا توده کمپوست در اوج خود عمل کند .
بسیاری از میکروب های بیماری زا پس از 10 تا 15 دقیقه قرار گیری در معرض دمای 131 درجه فارنهایت کشته می شوند .
هر چند که برخی از آفت های گیاهی تنها وقتی می میرند که در معرض دمای 140 تا 150 درجه فارنهایت قرار بگیرند . اگر مشکل شما آفت های گیاهی هستند بگذارید در مرحله اول گرم کردن دمای توده به 150 درجه برسد و بعد دما به دمای اصلی برگردد .
کمپوست زمانی آماده مصرف می شود که مواد کمپوست شونده پوسیده و پودر شده باشند .
مدت لازم برای کمپوست شدن با مواد مصرفی و شرایط فوق فرق می کند .
زباله های شهری پس از مدتی حدود 6 هفته کمپوست می شوند .
کمپوست شده کامل خاک اره گاهی چندین ماه طول می کشد معمولاً خاک اره را حدود 6 هفته در شرایط مناسب می پوشانند تا ترکیبات سمی محلول آن پوسیده شوند و سپس مصرف می کنند .
 

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
تهیه کمپوست در کارخانه ها

تهیه کمپوست در کارخانه ها

فرآیند تولید کود در کارخانه به روشی طراحی شده است که طی آن علمیات تخمیر در یک سالن سر پوشیده انجام گرفته که با کنترل دما و رطوبت و هم زن و هوا دهی به موقع توده زباله ، علاوه بر کاهش زمان تخمیر زباله از تولید و انتشار بوهای نامطبوع جلوگیری به عمل می آید .
تولید کود آلی به طور کلی در 3 بخش صورت می گیرد :
1- سالن پذیرش
2- سالن تخمیر
3- آماده سازی نهایی


زباله های حمل شده از سطح شهر در داخل این سالن تخلیه شده و سپس لودر مواد داخل سالن را توزیع نموده و در محدوده ای به مساحت تقریبی 1000 متر مربع انبار می کند .

در زمان شروع به کار کار خانه مواد توسط ماشین آلات به داخل هاپر ریخته می شود و از آنجا توسط یک واحد نوار نقاله زنجیری به خطوط دیگر هدایت می گردند .
مواد در مسیر انتقال از روی نوارهای نقاله وارد سرند دوار اولیه و بعد از آن سرند ثانویه می شود . این دستگاه ها وظیفه جداسازی قطعات درشت را دارند و دارای طول حدوداً 9 متر و قطر دهانه 5/2 متر و چشمه هایی به قطر 5 و 10 سانتیمتر می باشند .
مواد در مسیر خط پس از عبور از سرندها به دو قسمت زیر گذر سرند و سرریز تقسیم می شوند . موادی که دارای ابعاد بزرگتری هستند با شیب ملایمی که سرندهای دوار دارند به خروجی ها هدایت شده و پس از عبور از یک مرحله جداسازی دستی که توسط نیروی انسانی در دو سوی خط انجام می شود ، ضایعات تخلیه نایلکس به بیرون سالن هدایت و جهت دفن در محل دفن زباله شهری بارگیری می گردند .
در سالن تخمیر عملیات توده گذاری ، همزنی و هوا دهی به طور پیوسته انجام می گیرد .
مواد ابتدا از طریق یک دستگاه نوار نقاله وارد کریدوری که در وسط سالن تعبیه شده می گردد و سپس از طریق دستگاهی به نام تریپر که در طول کریدور قادر است روی ریلهای خاص خود حرکت کند به روی یک پل فلزی و نقاله های زنجیری هدایت مواد در کف سالن ریخته می شود .
در این سالن در مجموع 24 محدوده مجزا (‌پایل ) با ظرفیت هر یک 350 تن وجود دارد .

لازم است که یک سیستم تهویه بسیار قوی حاوی حداقل 12 فن فشار قوی در سالن تعبیه شود در سالن تخمیر کارخانه کمپوست به منظور انبار کردن لایه ای مواد و همزنی معمولاً از مجموعه ای به نام استاکر که شامل یک واحد پل فلزی با دهانه حدوداً 26 متر و یک واحد همزن مارپیچی استفاده می شود .
هوادهی و همزنی مواد که فرمان های به هنگام آن از طریق اتاق کنترل و کامپیوتر صنعتی صادر می شود در سیکل تقریبی 22 روز ادامه یافته و نهایتاً پس از طی این دوره توسط لودر و کمپرسی به محوطه انبار هدایت شده که این مواد به مدت 60 روز نیز در محوطه باز نگه داری می گردند .
پروسه تخمیر در یک محیط سرپوشیده که دما ، رطوبت و میزان هوای ورودی آن قابل کنترل است انجام می پذیرد . بنابراین ضمن آن که از تخصیص زمان اضافی برای نگه داری مواد در طول دوره از خروج مواد مغزی گیاه در شیرابه استمالی جلوگیری شده و محصول تولیدی از کیفیت مطلوبی برخوردار می شود .
رد طی دوره 22 روزه ماندگاری مواد در این سالن ، مواد آلی توسط میکرو ارگانیزم های موجود در زباله و حضور هوایی که توسط فن هایی از کف سالن به داخل توده زباله دمیده می شود تجزیه می گردد .

حاصل این فرآیند تجزیه دی اکسید کربن ، بخار آب و یک ته مانده جامد و مقدار قابل توجهی انرژی است .
این مواد بدست آمده طی مراحل دیگری آماده سازی نهایی کمپوست ایده آل تبدیل شده پس از بسته بندی به جهت فروش عرضه می گردند .
 

Similar threads

بالا