ترکیب و نسبت سبزی ها در آشپزی ایرانی

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
1710503030779.png

در فهرست غذاها و پیش غذاهای ایرانی، تعداد غذا هایی که با سبزی های خوراکی تهیه می شوند، کم نیست. اما در هر یک از این غذا ها سبزی های مختلفی به کار می رود که اضافه یا حذف آن ها، طعم نهایی غذا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. حتی برخی از این سبزیجات باید قبل از استفاده در غذا، سرخ یا در روغن تفت داده شوند که میزان تفت دادنش متفاوت است. از طرفی میزان خرد و ساطوری کردن آن ها نیز باعث تغییر طعم غذا می شود. به خاطر سپردن ترکیب و نسبت سبزی های مورد استفاده در غذا ها گاهی اوقات چندان کار راحتی به نظر نمی رسد.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی خوردن​



ترکیب و نسبت سبزی خوردن




سبزی خوردن معمولا در کنار غذا ها سرو می شود. این سبزی به صورت خام و در اندازه های دلخواه و بنا به سلیقه افراد در سفره های ایرانی قرار می گیرد. ترکیب سبزی خوردن شامل سبزی تره، جعفری، نعنا، ریحان، پونه، تربچه، گشنیز، ترخون، شوید، شاهی، مرزه و پیازچه است. البته همان طور که گفتیم وجود همه این سبزی ها در سبزی خوردن ضروری نیست. و می توانید چند نوع از آن ها را حذف کنید.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی قورمه سبزی​



طرز تهیه، ترکیب و اندازه سبزی قورمه سبزی در شهرهای مختلف​


ترکیب سبزی قورمه سبزی



سبزی قورمه سبزی چیست؟​

سبزی قورمه سبزی چیست؟

هنوز هم برای خیلی‌ها این سوال وجود دارد که واقعا ترکیب سبزی قورمه سبزی چیست؟ سبزی قورمه سبزی در شهرهای مختلف تا حدودی متفاوت است، هر چند شباهت زیادی هم بینشان وجود دارد. همین موضوع هم باعث می‌شود که در شهرهای گوناگون، قورمه سبزی طعم‌های مختلفی داشته باشند.
هر چند این روزها به راحتی می‌توانید سبزی قورمه سبزی خرد شده را از سبزی فروشی و سوپر مارکت‌ها تهیه کنید و شاید ضرورتی به دانستن این اندازه و ترکیب‌ها را احساس نکنید. ولی فراموش نکنید که می‌توانید با به خاطر سپردن این ترکیبات و اندازه‌ها، کیفیت قورمه سبزی را که می‌پزید تا حد زیادی بالا ببرید. در این صورت خیالتان راحت است که از اصول درستی پیروی کرده‌اید و حتما نتیجه کار بهتر خواهد بود.
به هر حال اگر تصمیم گرفته‌اید در هر شهری که هستید، طعم خورشت سبزی یا قورمه سبزی در شهرهای دیگر را هم بچشید، نسبت ترکیبات سبزی قورمه سبزی را که در ادامه می‌آید، به کار ببندید.

اهمیت رعایت ترکیب و نسبت سبزی قورمه​

حتما می‌دانید که رعایت نسبت ترکیبات سبزی قورمه، به روش هر کدام از شهرهای ایران که بخواهید درست کنید، الزامی است. به این خاطر که اضافه کردن نسبت برخی سبزی‌‌ها یا کم کردن آن‌ها، می‌تواند طعم غذا را تحت تاثیر قرار دهد. مثلا اگر اسفناج را زیاد از حد در نظر بگیرید، آب قورمه سبزی لزج می‌شود. اگر ترخون و شنبلیله را زیادی به کار ببرید، طعم قورمه سبزی‌تان تلخ خواهد شد و تره زیادی هم طعم و بوی بدی به قورمه سبزی می‌دهد.
بنابراین، رعایت نسبت ترکیبات سبزی قورمه بسیار مهم است. اما این نسبت‌ها در شهرهای مختلف، تا حدی متفاوت است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

ترکیب سبزی قورمه شمالی​

ترکیب و فوت و فن سبزی قورمه سبزی شمالی

شمالی‌ها قورمه سبزی را به شیوه متفاوت‌تری نسبت به دیگر شهرها می‌پزند. در طرز تهیه قورمه سبزی شمالی‌، از بادمجان و گوجه فرنگی سرخ شده هم استفاده می‌شود اما ترکیب سبزی قورمه سبزی شمالی‌ها (برای یک کیلوگرم سبزی قورمه) به این صورت است:
  • جعفری: ۳۰۰ گرم
  • تره: ۳۰۰ گرم
  • گشنیز: ۳۰۰ گرم
  • شنبلیله: ۱۰۰ گرم
در برخی روستاها و شهرهای استان گیلان و مازندران هم چند برگ چغندر و سیر تازه به ترکیب بالا اضافه می‌شود. «خالواش» هم یکی از سبزی‌هایی است که همراه با «چوچاق» گاهی اوقات در ترکیبات سبزی قورمه خوش‌عطر شمالی‌ها استفاده می‌شود. این دو سبزی، بومی مناطق شمالی ایران هستند.

ترکیب سبزی قورمه سبزی تهرانی​

ترکیب سبزی قورمه سبزی تهرانی

تهرانی‌ها به نسبت شمالی ها تعداد سبزی‌های کمتری را در ترکیب سبزی قورمه به کار می‌برند. برای یک کیلوگرم سبزی قورمه سبزی تهرانی، این دستور را مد‌نظر داشته باشید:
  • جعفری: ۴۵۰ گرم
  • تره: ۴۵۰ گرم
  • شنبلیله: ۱۰۰ گرم
البته که می‌توانید سبزی‌های دیگر را هم بنا به طبع خودتان اضافه کنید اما دستور اصلی ترکیب سبزی قورمه سبزی تهرانی همین ۳ نوع سبزی است. نسبت سبزی قورمه برای ۱۰ کیلوگرم، شامل ۴/۵ کیلوگرم جعفری، ۴/۵ کیلوگرم تره و ۱ کیلوگرم شنبلیله است.
نسبت سبزی قورمه برای پنج کیلو هم معادل ۲ کیلو و ۲۵۰ گرم جعفری، ۲ کیلو و ۲۵۰ گرم تره و ۵۰۰ گرم شنبلیله است. برای ۱۵ کیلوگرم سبزی قورمه تهرانی این نسبت را سه برابر کنید.

ترکیب سبزی خورش سبزی شیراز و اهواز (جنوبی‌ها)​

ترکیب سبزی قورمه سبزی شیراز و اهواز (جنوبی ها)

جنوبی‌ها نسبت به دیگر شهرها سبزی‌های بیشتری را در طرز تهیه قورمه سبزی خودشان استفاده می‌کنند. در ضمن به این غذا «خورشت سبزی» می‌گویند. تنوع در سبزی‌های این شهرها، باعث می‌شود همزمان عطر و طعم‌های مختلفی را تجربه کنید.
برخی از جنوبی‌ها، از رب گوجه فرنگی در تهیه خورش سبزی استفاده می‌کنند. یا در طرز تهیه این غذا، گاهی لیمو عمانی جای خودش را به آبلیمو یا آب نارنج می‌دهد که البته سلیقه‌ای است. اما ترکیب و اندازه سبزی قورمه سبزی دزفولی و اهوازی و شیرازی به ترتیب زیر است:
  • تره: ۲۰۰ گرم
  • جعفری: ۲۰۰ گرم
  • گشنیز: ۱۰۰ گرم
  • اسفناج یا برگ چغندر (یا ترکیب هر دو به یک نسبت): ۱۰۰ گرم
  • شوید: ۵۰ گرم
  • شنبلیله: ۵۰ گرم
  • سیر تر (سیر سبز): ۵۰ گرم
بسته به فصول سال، گاهی اوقات به جای سیر تر از چند حبه سیر در ترکیب سبزی خورشت سبزی شوشتری و دزفولی و سایر شهرهای جنوبی استفاده می‌شود.

فوت و فن سبزی خورش سبزی تبریزی (آذری‌ها)​

ترکیب سبزی قورمه سبزی تبریزی (آذری ها)

تبریزی‌ها معمولا فقط از تره و جعفری در سبزی قورمه سبزی‌شان استفاده می‌کنند و کمی شنبلیله (خشک) هم سرخ می‌کنند تا عطر سبزی‌ها بلند شود. بعضی آذربایجانی‌ها، با طعم و بوی شنبلیله رابطه چندان خوبی ندارند، ولی به این معنی نیست که از شنبلیله استفاده نکنند.
می‌توان گفت که ترکیب و اندازه سبزی قورمه سبزی تبریزی‌ها بیشتر شبیه تهرانی‌هاست. برای یک کیلوگرم سبزی قورمه سبزی تبریزی این معیار را در نظر داشته باشید:
  • تره: ۵۰۰ گرم
  • جعفری: ۵۰۰ گرم
  • پودر شنبلیله: (۲ قاشق غذاخوری)
البته برخی تبریزی‌ها بنا به سلیقه و طبع خود چند برگ اسفناج، برگ چغندر، کلم سفید یا چند شاخه ترخون هم در ترکیب سبزی قورمه به کار می‌برند ولی کاملا اختیاری است.

اصول خرد کردن سبزی قورمه​

اصول خرد کردن سبزی قورمه

  • سبزی‌ها را بعد از شستن و آبکشی، خرد و ساطوری کنید. اجازه بدهید آب سبزی‌ها خشک شود.
  • شاید جالب باشد بدانید که نوع خرد کردن سبزی قورمه سبزی، بر بهبود کیفیت طعم آن تاثیر زیادی دارد. به این صورت که هر چه سبزی‌ها را بیشتر خرد کنید، طعم آن بهتر خواهد شد. چون هم بیشتر جا می‌افتد و هم در انتها خورش سبزی ظاهر زیباتری خواهد داشت.
  • معمولا سبزی قورمه سبزی را ریزتر از سبزی آش رشته یا سایر آش‌ها خرد می‌کنند. اما همین مورد هم در شهرهای مختلف تا حدی متفاوت است. برای مثال بد نیست بدانید تبریزی‌ها معمولا به جای ساطوری کردن سبزی قورمه سبزی، آن را ریز خرد می‌کنند. یا جنوبی‌ها سبزی‌ها را به ریزترین حالت در می‌آورند.
  • در هر حال، سبزی‌های خرد شده در هر اندازه‌ای، باید یکدست باشند.

فوت و فن‌های سرخ کردن سبزی قورمه​

فوت و فن های سرخ کردن سبزی قورمه

  • در زمان سرخ کردن سبزی قورمه حتما این موضوع را در نظر داشته باشید که سبزی‌ها را همراه با روغن و همزمان به تابه اضافه کنید.
  • حرارت را روی متوسط قرار دهید که سبزی آب نیندازد و البته مراقب باشید رنگ آن‌ها هم قهوه‌ای نشود. در این صورت قورمه سبزی‌تان در آخر شفافیت ندارد و طعم آن هم به تلخی می‌زند.
  • سرخ کردن زیاد سبزی قورمه، باعث از بین رفتن خواص آن نیز خواهد شد.
  • استفاده از روغن جامد برای سرخ کردن سبزی قورمه، هر چند باعث می‌شود طعم آن لذیذتر شود ولی مدت ماندگاری آن را در فریزر پایین‌تر می‌آورد. پس اگر می‌خواهید سبزی قورمه را در فریزر نگه دارید، روغن جامد استفاده نکنید تا ضررهای احتمالی را به حداقل برسانید.

نکاتی درباره سبزی شنبلیله و اضافه و سرخ کردن آن در سبزی قورمه​

نکاتی درباره سبزی شنبلیله و اضافه و سرخ کردن آن در سبزی قورمه

راز عطر و بوی خوش قورمه سبزی، استفاده از شنبلیله است. اما در طرز تهیه این غذا، نباید در مصرف این سبزی خوش‌عطر زیاده‌روی کنید. چون اگر نسبت استفاده از شنبلیله را رعایت نکنید، طعم قورمه سبزی تلخ می‌شود. و در صورت استفاده کمتر، عطر قورمه سبزی هم کمتر خواهد شد. پس نسبت شنبلیله را در ترکیب سبزی قورمه حتما رعایت کنید.
بسیاری افراد ترجیح می‌دهند به جای شنبلیله تازه، از سبزی خشک شنبلیله استفاده کنند. در این صورت بهتر است سبزی شنبلیله را از قبل به مدت ۵ دقیقه در آب بخیسانید. سپس با یک توری یا صافی خیلی ریز آن را آبکش کنید و اجازه دهید خشک شود. سپس شنبلیله را پودر و در نهایت سرخ کنید.
می‌توانید پودر شنبلیله را به همین صورت و در مراحل پایانی (۱۰ دقیقه مانده به سرو قورمه سبزی) به خورشت اضافه کنید ولی بهتر است آن را در کمی روغن سرخ کنید تا عطر آن آزاد شود.

راهکارهایی برای خوشرنگ شدن خورش قورمه سبزی​

راهکارهایی برای خوشرنگ شدن خورش قورمه سبزی

نکته مهم این است که استفاده از اسفناج در طرز تهیه قورمه سبزی چه با گوشت باشد و چه قورمه سبزی گیاهی و بدون گوشت، رنگ این غذا را روشن‌تر می‌کند. البته برخی افراد طعم اسفناج را در کنار دیگر سبزی‌ها دوست ندارند چون به نسبت بقیه سبزی‌های قورمه سبزی، بعد از پخت، بافت لزج‌تری پیدا می‌کند. پس اگر می‌خواهید از اسفناج استفاده کنید، نسبت آن را در ترکیب سبزی قورمه سبزی رعایت کنید.
استفاده از کمی برگ خشک شده کرفس هم در ترکیب سبزی قورمه سبزی به خوشرنگ شدن آن کمک می‌کند.

سوالات متداول​

مقدار سبزی قورمه سبزی برای هر نفر چقدر است؟​

برای هر نفر، حدود ۱۰۰ گرم سبزی قورمه سبزی لازم است. اگر با پیمانه آشپزی اندازه‌گیری می‌کنید، به اندازه ۱ پیمانه می‌شود و اگر با لیوان دسته‌دار فرانسوی، پیمانه می‌گیرید، به اندازه ۲/۳ از لیوان را باید در نظر بگیرید.

چه سبزی قورمه سبزی را خوشمزه می‌کند؟​

سبزی قورمه سبزی به طور متداول، از تره، جعفری و شنبلیله درست شده است. اما در برخی شهرها برای خوشمزه شدن بیشتر خورش قورمه سبزی، از شوید، اسفناج، ترخون و حتی سیر سبز هم در ترکیبات آن استفاده می‌شود.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی آش​


ترکیب و نسبت سبزی آش




فرقی نمی کند که چه آشی درست می کنید. سبزی آش شامل اسفناج (یا برگ چغندر)، تره، جعفری و گشنیز می شود. معمولا نسبت این سبزی ها در سبزی آش برابر است. ولی می توان میزان اسفناج را بیشتر در نظر گرفت. چون همان طور که گفتیم، اسفناج به آش لعاب بیشتری می دهد. برخی هم برای خوش طعم تر شدن آش، نسبت تره را بیشتر در نظر می گیرند.

نکته مهم در سبزی آش، خرد کردن آن است. این سبزی نباید خیلی ریز خرد شود و بهتر است در آش دیده شود. معمولا سبزی آش را به قطعات یک تا یک و نیم سانتی متری خرد می کنند. در ضمن سبزی آش، برخلاف سبزی قورمه نباید سرخ شود و به صورت خام در آش استفاده می شود.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب سبزی آبگوشت بزباش​



برای پخت آبگوشت بزباش از ترکیب تره، جعفری و شنبلیله استفاده می شود. رعایت ترکیب و نسبت سبزی در آبگوشت بزباش نقش زیادی در لذیذ شدن طعم آن دارد.

برای ترکیب سبزی بزباش نسبت تره و جعفری یکسان است. علاوه بر این ۱/۸ این مقدار را شنبلیله اضافه کنید. و در کنار آن شما باید از یک هشتم این نسبت برای شنبلیله استفاده کنید. برای مثال برای تهیه ۸۵۰ گرم سبزی آبگوشت بزباش ۴۰۰ گرم تره، ۴۰۰ گرم جعفری و ۵۰ گرم شنبلیله لازم دارید.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی سوپ​





ترکیب و نسبت سبزی سوپ




سوپ های مختلف را می توان با سبزیجات متفاوت و در دسترس درست کرد. ولی سبزی مخصوص سوپ، گشنیز و جعفری است. معمولا نسبت جعفری را کمی بیشتر از گشنیز در نظر می گیرند. همچنین برای لعاب بیشتر می توانید کمی برگ اسفناج خرد شده هم به سوپ اضافه کنید. سبزی سوپ هم نیاز به سرخ کردن ندارد و لازم نیست آن ها را خیلی ریز خرد کنید.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی پلویی​



تره، جعفری، شوید، شنبلیله و سیر تازه، سبزی هایی هستند که برای تهیه سبزی پلو استفاده می شوند. نسبت این سبزی ها به جز شنبلیه در سبزی پلویی یکسان است. میزان شنبلیله را باید کمتر در نظر بگیرید که غذایتان تلخ نشود. برای خرد کردن این سبزی ها بهتر است قطعات درشت تر از سبزی قورمه و ریزتر از سبزی آش باشند. این سبزی هم قبل از استفاده در پلو، نیازی به سرخ کردن ندارد.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی کوکو​



ترکیب و نسبت سبزی کوکو




ترکیب و نسبت سبزی کوکو هم مثل سبزی پلویی است. سبزی کوکو از تره، جعفری، شنبلیله، سیر تازه و شوید به یک اندازه تشکیل شده است. معمولا سبزی کوکو مثل سبزی قورمه خیلی ریز خرد می شود. همچنین قبل از مصرف نیازی به سرخ کردن ندارد.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی کوفته و دلمه​



برای درست کردن دلمه و کوفته جعفری، تره، شوید، گشنیز، ترخون و مرزه به کار می رود. ترخون و مرزه برای عطر و طعم بخشی به غذا بسیار موثر هستند. این سبزی ها را قبل از استفاده باید خیلی ریز خرد و ساطوری کنید. ضمنا نیازی نیست که آن ها را سرخ کنید یا تفت دهید.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی ماهی و مرغ شکم پر​



سبزی ماهی و مرغ شکم پر




اگر می خواهید ماهی شکم پر یا مرغ شکم پر درست کنید علاوه بر دیگر مواد، جعفری، گشنیز، سیر تازه و نعنا را باید به عنوان سبزی مورد استفاده در این غذا به کار ببرید. سبزی ماهی و مرغ شکم پر باید خیلی ریز خرد و بعد در کمی روغن تفت داده شوند. نسبت سبزی ها در این غذا، به جز نعنا، با هم برابر است. نعنا را باید نصف بقیه سبزی های دیگر استفاده کنید. می توان میزان برگ های سیر مورد استفاده در سبزی ماهی و مرغ شکم پر را بیشتر در نظر گرفت. در صورتی هم که به سیر تازه دسترسی ندارید، می توانید حبه های سیر له شده را جایگزین کنید.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی قلیه ماهی​



ترکیب و نسبت سبزی قلیه




برای درست کردن انواع قلیه شامل قلیه مرغ، قلیه ماهی و میگو، از گشنیز و شنبلیه با نسبت ۴ به ۱ استفاده می شود. سبزی قلیه باید ریز، خرد و ساطوری و با کمی سیر له شده تفت داده شود. لازم نیست سبزی قلیه را زیاد سرخ کنید. همین که آب سبزی ها کشیده شود، کافی است.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

سبزی خورش آلو اسفناج​



برای درست کردن خورش آلو اسفناج معمولا در کنار اسفناج از تره هم استفاده می شود. نسبت تره باید نصف یا کمتر از نصف اسفناح باشد. نیازی نیست اسفناج ها را خیلی ریز خرد کنید. چون بعد از پخت و از دست دادن آب، کاملا نرم می شود. ولی تره را ریز خرد کنید.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی خورش کرفس​



ترکیب و نسبت سبزی خورش کرفس




در کنار کرفس که خودش یک سبزی مفید است، در خورش کرفس از سبزی های دیگر هم استفاده می شود. نعنا و جعفری با نسبت ۱ به ۳ در خورش کرفس استفاده می شوند. مثلا برای ۲۰۰ گرم کرفس، ۱۵۰ گرم جعفری و ۵۰ گرم نعنا به کار می رود. نعنا و جعفری در این خورش نیاز به خیلی ریز خرد شدن ندارند. اگر هم از نعنا خشک استفاده می کنید، آن را می توانید در ۱۰ یا ۱۵ دقیقه پایانی به خورش اضافه کنید. البته در برخی شهرها، به اندازه نصف نعنا از شنبلیله استفاده می شود که بستگی به ذائقه افراد دارد.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی کلم پلو شیرازی​



ترکیب و نسبت سبزی کلم پلو شیرازی




شیرازی ها برای خوش عطر و خوشمزه شدن کلم پلو از ترکیب ریحان، تره، شوید و ترخون استفاده می کنند. این سبزی ها باید خیلی ریز خرد شوند. البته نیازی به تفت دادن قبل از استفاده در غذا ندارند. نسبت ترکیب این سبزی ها هم مساوی است.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

ترکیب و نسبت سبزی ترشی​



برای درست کردن انواع ترشی و شور مثل خیار شور از سبزی های مختلف با نسبت دلخواه استفاده می شود. این سبزی ها شامل جعفری، گشنیز، شوید، ترخون، مرزه و نعنا می شود. البته لازم نیست این سبزی ها قبل از استفاده خرد شوند. همچنین به صورت خام و سرخ نشده در طرز تهیه انواع ترشی به کار می روند. استفاده از ترخون، شوید و مرزه در تهیه ترشی متداول تر است.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

نکاتی درباره استفاده از سبزی ها در آشپزی​



نکاتی درباره استفاده از سبزی ها در آشپزی




  • بهتر است سبزی های مورد استفاده در غذا ها را به صورت تازه به کار ببرید. هرچند امکان استفاده از سبزی های خشک در انواع غذا ها به جای سبزی تازه وجود دارد. اما کیفیت غذا در هنگام استفاده از سبزی تازه بسیار بالاتر خواهد بود.


  • اگر سبزی مورد استفاده در غذا را بیشتر از نیاز گرفتید، بهتر است به جای خشک کردن آن ها را در پلاستیک های فریزری بریزید و در فریزر قرار دهید. سعی کنید سبزی های فریز شده را برای طولانی مدت یخ زده نگه ندارید. چون طعم و کیفیت آن ها به مرور از بین خواهد رفت. همچنین مواد مغذی و معدنی موجود در سبزی ها کاهش خواهد یافت.


  • معمولا در برخی غذاهای محلی، از سبزی های بومی آن منطقه استفاده می شود. برخی سبزی ها بنا به شرایط آب و هوایی منطقه امکان رشد دارند. مانند چوچاق، خالواش و … که سبزی های شمالی هستند و در کنار سبزی قلیه متداول، از آن ها هم استفاده می شود.
 

Similar threads

بالا