پوسیدگی خاکستری پیاز Onion Gray blight
عامل این بیماری سه گونه قارچ میباشد که تولید Blight میکند :
Botrytis squamosa
B. cinerae
B.allii
پوسیدگی عمیق قهوهای با کپک خاکستری روی آن و اسکلرتهای سیاه از علائم پوسیدگی گردن پیاز است .
در ایران مهمترین عامل پوسیدگی پیاز B.allii میباشد .
گونه B.squamosa تولید سوختگی بسیار شدید در برگ میکند و گیاه را از بین میبرد. اما در گونه B.cinerae تنها نقاط زیر قهوهای روی برگ ایجاد میشود B.allii عمدتاً به غده حمله میکند و به عنوان پاتوژن برگی زیاد مطرح نیست ، اما گاهی به برگهای زخمی حمله کرده و موجب تولید لکه های ریز می شود که بسیار کم این وضع اتفاق میافتد. در اغلب موارد اسپور این قارچ اگر روی برگ سالم قرار گیرد جوانه زده و موجب زردی خفیفی در برگ میکند. قارچ بوتریتیس در مناطق خنک و مرطوب مسئله ساز است . کنیدیوفر آن درختچهای است که در انتهای کنیدیوم و استریگما قرار دارد . این قارچ اسکلرت هم تولید میکند . علاوه بر این در پیاز بذرزاد هم میشود . اسکلرت در بقایای گیاهی به مدت زیادی باقی مانده و موجبات پایداری قارچ را فراهم میکند .
اسکلرت میتواند جوانه زده و تولید کنیدیوم و کنیدیوفر کند و بدینوسیله قارچ پراکنده شود اما در مواردی که شرایط مناسب است اسکلرت تولید آپوتسیوم میکند و آسکوسپورنیز وسیله پراکنش قارچ میشود . بقایای گیاهی منبع خوبی برای پایداری قارچ میباشد و پراکندگی معمولاً با کنیدیوم است .
کنترل :
1- بهداشت زراعی و حذف منابع آلودگی مانند پیازهای قدیمی و بیمار
2- بذر سالم و جدا کاشتن پیازهای بذری و مزرعه پیاز
3- تناوب با صیفی جات ، کاهو ، کرفس ، غلات
4- سمپاشی با دی تیوکارباماتها
5- خشک کردن پیاز قبل از انبار (2 روز در دمای 35-30درجه سانتی گراد)
لکه موجی ناشی از (Early Blight) Alternaria
در این بیماری لکههای موجدار روی برگ گیاه ایجاد میشود اما تنها با این فاکتور نمیتوان بیماری را شناخت . این قارچ به بادمجان ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، طالبی ، خیار چنبر و .... حمله میکند .
میزبان مهم در استان فارس گوجه فرنگی و در ایران سیب زمینی می باشد. در استان بوشهر روی کلیه میزبانان ذکر شده این قارچ را داریم . گونه ای از قارچ که به گوجه فرنگی حمله میکند A.solani است و در خیارچمبر قارچ A.cucumerinum عامل بیماری میباشد . البته در ایران حقیقتاً مشخص نیست چه گونهای از قارچ عامل بیماری در این محصولات است . در سیب زمینی تغذیهی زنجره از گیاه نیز موجب ایجاد علائم لکه موجی میشود که با آلترناریا قابل اشتباه است . اما در گوجه فرنگی در اغلب موارد قارچ آلترناریا دخالت دارد به ویژه در مناطق مرطوب مانند هرمزگان و بوشهر که گوجه فرنگی کاری در فصل زمستان است شاخه و برگ و میوه به شدت خسارت می بینند . آلترناریا سیب زمینی عمدتاً در مناطق شمال کشور مسئله ساز است که عمدتاً گونه A.alternata میباشد. اسپورآلترناریا بسیار مشخص است . جدارهای طولی و عرضی که جنس را به ما معرفی میکند .
آلتر ناریا درگوجه فرنگی بذر زاد و در سیبزمینی غده زاد است ، اما در سایر محصولات مانند طالبی چنین وضعیتی ندارد . این قارچ روی مواد عالی نپوسیده و بقایای گیاهی زنده می ماند ( به شکل اسپوریاریسه ) و تا زمانیکه بقایای گیاهی زنده است ، این قارچ هم زنده است و میتواند تولید اسپور کند . در گوجه فرنگی آلترناریا به شاخه حمله کرده که یک طرف آن را می خشکاند . میوه گوجه فرنگی و نیز محل اتصال میوه به ساقه هم مورد حمله قارچ قرار می گیرد . در استان فارس و بسیاری نقاط ایران آلترناریا موجب بوته میری گیاهان جوان گوجه و سیب زمینی میشود ، که معمولاً این امر در صورتی اتفاق میافتد که آلودگی بذر و یا آلودگی چشم سیب زمینی را داشته باشیم .
عامل این بیماری سه گونه قارچ میباشد که تولید Blight میکند :
Botrytis squamosa
B. cinerae
B.allii
پوسیدگی عمیق قهوهای با کپک خاکستری روی آن و اسکلرتهای سیاه از علائم پوسیدگی گردن پیاز است .
در ایران مهمترین عامل پوسیدگی پیاز B.allii میباشد .
گونه B.squamosa تولید سوختگی بسیار شدید در برگ میکند و گیاه را از بین میبرد. اما در گونه B.cinerae تنها نقاط زیر قهوهای روی برگ ایجاد میشود B.allii عمدتاً به غده حمله میکند و به عنوان پاتوژن برگی زیاد مطرح نیست ، اما گاهی به برگهای زخمی حمله کرده و موجب تولید لکه های ریز می شود که بسیار کم این وضع اتفاق میافتد. در اغلب موارد اسپور این قارچ اگر روی برگ سالم قرار گیرد جوانه زده و موجب زردی خفیفی در برگ میکند. قارچ بوتریتیس در مناطق خنک و مرطوب مسئله ساز است . کنیدیوفر آن درختچهای است که در انتهای کنیدیوم و استریگما قرار دارد . این قارچ اسکلرت هم تولید میکند . علاوه بر این در پیاز بذرزاد هم میشود . اسکلرت در بقایای گیاهی به مدت زیادی باقی مانده و موجبات پایداری قارچ را فراهم میکند .
اسکلرت میتواند جوانه زده و تولید کنیدیوم و کنیدیوفر کند و بدینوسیله قارچ پراکنده شود اما در مواردی که شرایط مناسب است اسکلرت تولید آپوتسیوم میکند و آسکوسپورنیز وسیله پراکنش قارچ میشود . بقایای گیاهی منبع خوبی برای پایداری قارچ میباشد و پراکندگی معمولاً با کنیدیوم است .
کنترل :
1- بهداشت زراعی و حذف منابع آلودگی مانند پیازهای قدیمی و بیمار
2- بذر سالم و جدا کاشتن پیازهای بذری و مزرعه پیاز
3- تناوب با صیفی جات ، کاهو ، کرفس ، غلات
4- سمپاشی با دی تیوکارباماتها
5- خشک کردن پیاز قبل از انبار (2 روز در دمای 35-30درجه سانتی گراد)
لکه موجی ناشی از (Early Blight) Alternaria
در این بیماری لکههای موجدار روی برگ گیاه ایجاد میشود اما تنها با این فاکتور نمیتوان بیماری را شناخت . این قارچ به بادمجان ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، طالبی ، خیار چنبر و .... حمله میکند .
میزبان مهم در استان فارس گوجه فرنگی و در ایران سیب زمینی می باشد. در استان بوشهر روی کلیه میزبانان ذکر شده این قارچ را داریم . گونه ای از قارچ که به گوجه فرنگی حمله میکند A.solani است و در خیارچمبر قارچ A.cucumerinum عامل بیماری میباشد . البته در ایران حقیقتاً مشخص نیست چه گونهای از قارچ عامل بیماری در این محصولات است . در سیب زمینی تغذیهی زنجره از گیاه نیز موجب ایجاد علائم لکه موجی میشود که با آلترناریا قابل اشتباه است . اما در گوجه فرنگی در اغلب موارد قارچ آلترناریا دخالت دارد به ویژه در مناطق مرطوب مانند هرمزگان و بوشهر که گوجه فرنگی کاری در فصل زمستان است شاخه و برگ و میوه به شدت خسارت می بینند . آلترناریا سیب زمینی عمدتاً در مناطق شمال کشور مسئله ساز است که عمدتاً گونه A.alternata میباشد. اسپورآلترناریا بسیار مشخص است . جدارهای طولی و عرضی که جنس را به ما معرفی میکند .
آلتر ناریا درگوجه فرنگی بذر زاد و در سیبزمینی غده زاد است ، اما در سایر محصولات مانند طالبی چنین وضعیتی ندارد . این قارچ روی مواد عالی نپوسیده و بقایای گیاهی زنده می ماند ( به شکل اسپوریاریسه ) و تا زمانیکه بقایای گیاهی زنده است ، این قارچ هم زنده است و میتواند تولید اسپور کند . در گوجه فرنگی آلترناریا به شاخه حمله کرده که یک طرف آن را می خشکاند . میوه گوجه فرنگی و نیز محل اتصال میوه به ساقه هم مورد حمله قارچ قرار می گیرد . در استان فارس و بسیاری نقاط ایران آلترناریا موجب بوته میری گیاهان جوان گوجه و سیب زمینی میشود ، که معمولاً این امر در صورتی اتفاق میافتد که آلودگی بذر و یا آلودگی چشم سیب زمینی را داشته باشیم .