تهیه شده توسط: مجید شهبازی پاک
مقدمه:
علاوه بر جدا کردن آب ، نفت و NGL یکی از مهمترین بخش های فرآوری گاز جدا کردن دی اکسیدکربن و گوگرد می باشد. گازهایی که از منابع نفتی حاصل می شوند، عمدتا حاوی مقادیر متفاوتی سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن هستند. این گاز طبیعی به دلیل بوی بد حاصل از محتویات گوگردی آن«گاز ترش»نامیده می شود.
گاز ترش به علت محتویات گوگردی آن که می تواند برای تنفس بسیار خطرناک و سمی باشد گاز نامطلوبی بوده و به شدت باعث خوردگی می شود. علاوه بر این گوگرد موجود در گاز ترش می تواند استخراج شود و به عنوان محصول جانبی به فروش برسد.
مباحثی که مطرح خواهد شد:
نمای عمومی پالایشگاه گاز:
انواع روشهای تصفیه گاز:
جذب در فاز جامد
عوامل موثر در انتخاب فرایند شیرین سازی:
آلکانول آمین ها:
آلکانول آمین ها مواد آلی نیتروزن داری هستند که از ترکیب مواد آلی مخصوص (معمولا الکل) با آمونیاک بدست می آیند در واکنش اصلی یکی از هیدروژنهای آمونیاک با رادیکال ماده شیمیایی آلی تعویض می گردد.هر مولکول از آمین ها حداقل یک گروه هیدروکسی (OH) و یک گروه آمینو (NH2,NH) دارند.گروه هیدروکسی با بالابردن وزن مولکولی که موجب کاهش فشار بخار و افزایش حلالیت آمین در آب می گردد و آمینو قدرت بازی کافی در محلول آمین ها در آب به منظور جذب گازهای اسیدی را بوجود می آورد.در سال ۱۹۳۰، TEA اولین آمینی بود که در شیرین سازی گاز ترش استفاده شد و در سال ۱۹۷۵، Perry و همکارانش DEA (دی اتانول آمین) را در شیرین سازی استفاده کردند و نتایج مطلوبی بدست آوردند.
مقدمه:
علاوه بر جدا کردن آب ، نفت و NGL یکی از مهمترین بخش های فرآوری گاز جدا کردن دی اکسیدکربن و گوگرد می باشد. گازهایی که از منابع نفتی حاصل می شوند، عمدتا حاوی مقادیر متفاوتی سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن هستند. این گاز طبیعی به دلیل بوی بد حاصل از محتویات گوگردی آن«گاز ترش»نامیده می شود.
گاز ترش به علت محتویات گوگردی آن که می تواند برای تنفس بسیار خطرناک و سمی باشد گاز نامطلوبی بوده و به شدت باعث خوردگی می شود. علاوه بر این گوگرد موجود در گاز ترش می تواند استخراج شود و به عنوان محصول جانبی به فروش برسد.
مباحثی که مطرح خواهد شد:
- کلیات پالایشگاه و کلیات شیرین سازی
- فرایندهای آلکانول آمینها
- شیرین سازی به کمک بسترهای جامد
- روشهای جذب فیزیکی
- فرایندهای کربنات داغ
نمای عمومی پالایشگاه گاز:
انواع روشهای تصفیه گاز:
جذب در فاز جامد
- جذب فیزیکی (غربالهای مولکولی)
- جذب شیمیایی (اکسید آهن)
- جذب فیزیکی (fluor,Purisol, sulfinol)
- جذب شیمیایی (آمین ها,فرایندهای کربنات )
عوامل موثر در انتخاب فرایند شیرین سازی:
- نوع ناخالصی که باید از گاز جدا گردد
- میزان غلظت ناخالصی و حد نشانه خلوص گاز
- جذب انتخابی گازهای اسیدی
- میزان گاز ترش و شرایط دما و فشار گاز
- عملی بودن و مطلوب بودن واحد بازیافت گوگرد
- اقتصادی بودن فرایند
آلکانول آمین ها:
آلکانول آمین ها مواد آلی نیتروزن داری هستند که از ترکیب مواد آلی مخصوص (معمولا الکل) با آمونیاک بدست می آیند در واکنش اصلی یکی از هیدروژنهای آمونیاک با رادیکال ماده شیمیایی آلی تعویض می گردد.هر مولکول از آمین ها حداقل یک گروه هیدروکسی (OH) و یک گروه آمینو (NH2,NH) دارند.گروه هیدروکسی با بالابردن وزن مولکولی که موجب کاهش فشار بخار و افزایش حلالیت آمین در آب می گردد و آمینو قدرت بازی کافی در محلول آمین ها در آب به منظور جذب گازهای اسیدی را بوجود می آورد.در سال ۱۹۳۰، TEA اولین آمینی بود که در شیرین سازی گاز ترش استفاده شد و در سال ۱۹۷۵، Perry و همکارانش DEA (دی اتانول آمین) را در شیرین سازی استفاده کردند و نتایج مطلوبی بدست آوردند.