اهمیت حاصلخیزی خاک و کود دهی

indicat

عضو جدید
خاک به عنوان بستر پرورش گياه مهم ترين عاملي است که بايد قبل از هر چيز به آن توجه شود.
براي داشتن يک باغچه ايده آل اولين موردي که در نظر قرار مي گيرد ترکيب بافت خاک است.

بافت خاک

بهترين خاک خاکي است که داراي ترکيب مناسبي از ماسه ، رس و کود باشد. در خاک هاي ماسه اي يا سبک ، نگهداري آب به سختي صورت مي گيرد. از طرفي در خاک هاي رسي که ظرفيت بالايي براي نگهداري آب دارند زهکشي يا خروج آب هاي اضافي با مشکل روبه رو مي شود. مخلوط مناسب اين دو نوع خاک ( شني و رسي) و استفاده از کود حيواني يا خاکبرگ ترکيب ايده آلي است که موجب حاصلخيزي زمين مي شود.

بهداشت خاک

اولين قدم براي حفط سلامت گياهان باغچه و پيشگيري از خسارت آفات و بيماري ها توجه به بهداشت خاک و نظافت باغچه است. حداقل هر دو هفته يک بار بايد باغچه را تميز کنيم.

تقويت خاک

گياهان باغچه همزمان با رشد و گلدهي به مواد غذايي کافي احتياج دارند. معمولا کود حيواني يا خاکبرگ به تنهايي جوابگوي نيازهاي غذايي گياه نيست به همين دليل ضرورت دارد از کودهاي شيميايي نيز به مقدار کم استفاده شود.

عناصر مورد نياز گياه

سه عنصر فسفر ، ازت و پتاسيم به مقدار زياد مورد نياز گياهان است اما در کنار اينها عناصري چون آهن ، روي ، موليبدن ، منيزيم ، منگنز و ... نيز به مقدار کم بايد استفاده شود.

علايم کمبود مواد غذايي

گياهاني که با کمبود مواد غذايي رو به رو هستند علايمي از خود آشکار مي کنند که از روي آن مي توان به کمبودهاي غذايي گياه پي برد. معمولا زردي و تغيير رنگ برگ ها ، کوتاه ماندن گياه و ريزش و کوچک شدن گل و ميوه آثاري از فقر مواد غذايي هستند.

برنامه کودپاشي

کود فسفات به سختي در آب حل مي شود و جذب آن نيز توسط ريشه به کندي صورت مي گيرد. به همين دليل بهتر است در اواخر زمستان همراه با کودهاي پتاسه به زمين داده شود تا به تدريج در آب حل شده و در بهار توسط ريشه جذب گردد. اوايل بهار در دو نوبت به وسيله کود اوره گياهان را تقويت کنيد. خوشبختانه کود اوره به آساني در آب حل و توسط ريشه جذب مي شود. اما گر خوب با خاک مخلوط نشده باشد متصاعد شده و از دسترس ريشه خارج مي شود.
سه نوع کود فسفات ، پتاس و اوره را به دو يا سه قسمت مساوي تقسيم نموده و در دو يا سه نوبت به زمين بدهيد اما فسفات و پتاس يک بار در طول کشت ( ابتداي کاشت ) کافي است.

عناصر کم مصرف

گياهان به عناصر ديگري چون آهن ، مس ، منگنز، روي و موليبدن هم احتياج دارند اما نياز گياهان به اين عناصر به مقدار زياد نيست به همين دليل اينها را عناصر کم مصرف ناميده اند.
در صورتي که گياهان ، علايم کمبود را از خود نشان داده و دچار ضعف شوند هر دو هفته يک بار از کودهاي کم مصرف استفاده کنيد.

روش مصرف کودهاي شيميايي

1- کود شيميايي را ابتدا روي زمين پاشيده سپس با چنگک يا بيلچه زير و رو کنيد تا در اعماق زمين قرار بگيرد.
2- بعد از کودپاشي حتما زمين را آبياري کنيد.
3- در صورتي که کود را در آب حل کنيد و با آبپاش پاي بوته ها بريزيد بهتر جذب مي شود
4- يکي ديگر از روش هاي استفاده از کودهاي شيميايي محلول پاشي روي برگ هاست.
براي اين منظور بايد کود را به دقت در آب حل نموده و روي برگ ها اسپري کنيد.
در اين روش اگر غلظت کود زياد باشد ، برگ ها دچار سوختگي شديد مي شوند.

چال کود

چال کود روشي براي تغذيه درختان ميوه است. در حالت چال کود ابتدا در اطراف ريشه ( نزديک به سايه انداز درخت) چهار چاله به عمق يک متر حفر نموده بعد از اينکه کود را در اين چاله ها ريختيم درخت را آبياري مي کنيم.
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
اهمیت حاصلخیزی خاک و کود دهی

:):):);)


اهمیت حاصلخیزی خاک و کود دهی
الف : اهميت مصرف كود در حاصلخيزي خاك

يكي از موجودات زنده اي كه به خاك وابسته است گياه است . گياه براي رشد و ادامه زندگي خود ، جائي كه هست بايستي باندازه كافي مواد غذائي وجود داشته باشد . در خاك بطور طبيعي عناصر متعددي وجود دارد . فقط ميزان اين عناصر در هر زمان بقدر كافي وجود ندارد . خاكي كه روي آن كشت و زرع ميشود بمرور زمان مواد غذائي درون خاك آن كاهش مي يابد .
در اينجاست كه اهميت تغذيه گياهي شروع ميشود . درختان نياز ساليانه مواد غذائي خود را از زمين جذب مينمايند چنانچه مواد غذائي جذب شده جايگزين نگردد در آن صورت كمبودهائي در عملكرد و يا كيفيت محصول بوجود خواهد آمد . براي جلوگيري از چنين وضعيتي عناصر مورد نياز به حد كافي بايستي اضافه نموده و آنرا تقويت نمائيم .

ب : جذب و انتقال مواد غذائي :

ريشه عامل اصلي جذب مواد غذائي است . در شرايط خيلي محدود ساير قسمتهاي اندام گياه كه در بالاي خاك وجود دارند نيز ميتوانند مواد غذائي را جذب نمايند ولي هيچوقت باندازه مورد نياز نمي توانند مواد غذائي را جذب نمايند .
براي جذب از راه ريشه به وجود يك سيستم ريشه مناسب و خوب نياز است . گياهان آب و مواد غذائي را توسط ريشه هاي موئي گرفته و به اندامها ميرسانند . روي اين اصل وجود يك ريشه افشان انبوه سبب جذب آسان و مناسبي براي گياه بوجود خواهد آورد .

همچنين بافت خاك و رطوبت موجود در آن تاثير زيادي در جذب مواد غذائي خواهد داشت . از طرفي ريشه در جستجوي مواد غذائي درون خاك دنبال عناصر ميگردند كه قابليت جذب خوبي داشته باشند و يا قابليت جذب آنها بالا باشد . ريشه عناصر مواد غذائي را با استفاده از خصوصيات فيزيكي و شيميائي از روش اسمزي با تبادل يوني و تماسي جذب مينمايند كه با استفاده از جذب سلولي انتقال مي يابند . انتقال مواد غذائي از پايين بطرف بالا و بالعكس صورت ميگيرد . يعني مواد غذائي از سمت ريشه سمت برگ و ميوه رفته كه در اثر فتوسنتز مواد غذائي مجدداً به ريشه و ساير اندام گياه نقل مكان مي يابند.

ج : چگونه مواد غذائي مورد نياز درختان و گياهان را تعيين مينماييم :

براي تعيين كودهاي مورد نياز روشهاي فني بكار گرفته ميشود از جمله :

1- آزمايشات مزرعه اي
2- آزمايش خاك
3- آزمايش گياه
4- آثار كمبود در گياه
5- روشهاي راديو ايزوتوپها

1 - روش آزمايشات صحرائي و مزرعه اي

قديمي ترين روش ، آزمايشات صحرائي و يا مزرعه اي ميباشد . براي تعيين ميزان كود مورد نياز بهترين نتيجه را خواهد داد . ولي اين روش زمان و هزينه زيادي را در بر خواهد داشت .در اين روش قطعاتي را انتخاب و ميزان و انواع مختلف كود را به زمين داده و بهترين آنها را انتخاب مينمايد .

2- روش آزمايش خاك

امروزه براي تعيين حاصلخيزي بيشترين جايگاه را آناليز خاك بخود اختصاص داده است . هدف از تجزيه خاك تعيين ميزان مواد غذائي موجود درخاك و كمبود عناصر را بشرح زير انجام ميگردد :
- نحوه نمونه برداري خاك .
- عناصر غذائي قابل جذب در نمونه .
- تفسير نتايج نمونه خاك .
- توصيه كودي.

- نحوه تهيه نمونه خاك

قبل از تهيه نمونه خاك ، اختلافات موجود در مزرعه نظير شيب ، رنگ خاك ، تيپ خاك ، تپه ماهور و عوارض و آب زيرزميني را بايستي در نظر داشته و در هر يك از اين نقاط نمونه جداگانه اي تهيه نمود . چنانچه اراضي مورد نظر تماماً يكنواخت و با يك مديريت اداره شده باشد براي هر دو هكتار يك نمونه بايستي تهيه نمود .

روي اين اصل بطور تصادفي بصورت زيك زاك ( يا شكل N ) در مزرعه حركت نموده 8-6 نقطه از زمين را توسط مته و يا بيل به عمق 25-0 نمونه برداشته و با هم مخلوط و يك نمونه مركب تهيه و باندازه يك تا دو كيلوگرم آنرا جدا نموده و در كيسه پلاستكي ميريزيم و سپس به آزمايشگاه ارسال ميداريم . اگرخواستيم با بيل نمونه برداري كنيم بدواً زمين را به عمق 25 سانتيمتر بشكل v درآورده سپس از سمت صاف آن به ضخامت 3-2 سانتيمتر و به عمق 25 سانتيمتر نمونه ، برميداريم . اين عمل در 8-6 نقطه تكرار خواهد شد و از مخلوط كردن آنها يك نمونه مركب باندازه يك تا دو كيلوگرم برميداريم . و اگر منظور نمونه برداري در باغات مركبات باشد بايستي نمونه برداري حدود 8 نقطه را بطور تصادفي در باغ انتخاب نمود و در محل آبچكان درختان ، چاله اي به عمق 60 سانتيمتر بشكل V تعبيه و از يك سمت به قطر 3-2 سانتيمتر به عمق 30-0 و 60-30 جداگانه نمونه خاك تهيه و در ظروف جداگانه آنها را خوب مخلوط و يك نمونه مركب به وزن 2-1 كيلوگرم از خاك روئي به عمق 30- 0 و ميزان 2-1 كيلوگرم از عمق 60-30 سانتيمتر تهيه و به آزمايشگاه ارسال نمود .


- نحوه نمونه برداري از برگ :

در اين اواخر آناليز برگ و ساير اندامهاي گياه عموميت يافته و با استفاده از نتايج آن توصيه هاي حاصلخيزي توسط متخصصين ارائه ميگردد . فقط بايد توجه داشت براي استفاده بهتر از نتايج برگ در توصيه كودي لازم است خاك همان مزرعه نيز حد اقل يكبار تجزيه و تحليل گردد .
در تهيه نمونه برگ :
نوع گياه و واريته آن ، سن درخت و شاخه اي كه نمونه از آن گرفته ميشود ( با ميوه بوده و يا بدون ميوه ) سلامت درخت و غيره را بايستي دقت نمود . چنانچه آثار بيماري و يا كمبود شديد در بعضي از درختان مشاهد گردد نمونه هاي اينگونه درختان بايستي جداگانه تهيه گردند .

در باغات عموماً حدود 20 % درختان براي تهيه نمونه برگ بطورتصادفي و بشـكل زيك زاك ( N ) انتخاب مينماييم .
بهترين زمان نمونه برداري بطور كلي ( سياه ريشه ها )‌ 12 - 8 هفته بعد از گلدهي ميباشد كه معمولاً در تير خواهد بود . لذا نمونه هاي برگ را از ارتفاع صورت از وسط و شاخه هائيكه آفتاب خور هستند تهيه ميگردند . نمونه را در داخل كيسه هاي پلاستيك كه داراي سوراخ هستند ميريزيم و فوراً به آزمايشگاه انتقال ميدهيم .

د : موارديكه در توصيه ميزان كود بايستي مد نظر قرار گيرد .

1- شرايط اقليمي :
- گرما
- نور
- باران
گرما :
در صورت يكسان بودن ساير شرايط و فاكتورها چنانچه مناطقي داراي روزهاي گرم و شبهاي سرد باشد مصرف كود بيشتر خواهد بود .
نور :
نور رابطه نزديكي با مصرف كود دارد . بطوريكه در سايه بعلت كمبود و پايين بودن كربن هيدرات ميزان مصرف كود كمتر خواهد بود بالعكس با افزايش نور كود بيشتري بايد مصرف نمود .
باران
مصرف كود رابطه مهمي با فاكتور آب دارد . آب مواد غذايي را در خود حل كرده و بشكل قابل جذب توسط گياه جذب و انتقال ميدهد . روي اين اصل در مواقع كمبود آب ميزان مصرف كود نيز مناسب با آن خواهد بود در غير اينصورت توليد اقتصادي نخواهيم داشت .

2- فاكتور خاك :

- حاصلخيزي خاك
قبل از مصرف كود وضعيت حاصلخيزي خاك را بايستي مشخص نمود . سپس برحسب نياز ميزان و نوع كود تعيين و مصرف شود .
- اسيديته خاك
براي جذب مواد غذائي از سوي گياه PH خاك از اهيمت بالائي برخوردار ميباشد . براي جذب آسان اين عناصر ، PH خاك بايد بين 7-6 باشد .

- ظرفيت نگهداري آب در خاك
فاكتور آب و يا باران در اينجا به بافت خاك بستگي دارد . يعني ميزان آبي كه بافت خاك در داخل خود حبس و نگهداري مينمايد .

بطور مثال به خاكهاي شني هر چقدر آب بدهيم خيلي اهيمت ندارد . از طرفي در خاكهاي رسي بعلت جذب بالاي آب در اين نوع خاكها گياه از آب موجود آنطوريكه بايد شايد نمي تواند استفاده نمايد .




درجدول زير آب قابل استفاده در خاكهاي مختلف نشان داده شده .

ميزان آب در ارتفاع 150 برحسب ميليمتر(mm )
نقطه پژمردگي (گرم)
آب قابل استفاده ظرفيت مزرعه
(گرم )
بافت خاك
105​
30​
100​
S
180​
80​
200​
S.L.
270​
120​
300​
L.S.
300​
150​
350​
L
216​
220​
400​
CL
150​
300​
450​
C

عمليات زراعي
وقتي باغي احداث ميشود خاكهاي آن باغ سالهاي زيادي تحت اشغال در مي آيد . در سالهاي اول براي دفع علفهاي هرز با عمليات زراعي از جمله شخم انجام ميشود ولي نبايستي شخم عميق در باغات انجام شود چراكه سبب از بين رفتن ريشه هاي فرعي ميگردد براي كود پاشي يا بصورت سرك روي زمين پاشيده سپس با عمليات زراعي زير خاك نمود و يــا بصورت چالــكود مصرف كرد .


3- گيــاه

n نوع گياه و يا درخت :

درختان مختلف نيازهاي غذائي متفاوتي دارند . در جدول زير نيازهاي غذائي بعضي از درختان سياه ريشه مواد غذائي جذب شده در يك هكتار توسط درختانيكه در سال اول بارده هستند .

كلسيم
پتاس
فسفر
ازت
تعداد درختان در هكتار
نوع درخت
9/63​
7-61​
7/15​
8/57​
86​
سيب​
6/42​
37​
8/7​
1/33​
296​
گلابي​
8-127​
7/80​
2/20​
5/83​
296​
هلو​
46​
6/42​
5/9​
1/33​
296​
گوجه​
8/73​
9/63​
4/17​
51​
593​
به​


n پايه درخت
n سن درخت
n بزرگي درخت
n فاصله كاشت

- سن درخت
سن درخت متناسب با بزرگي درخت نيز ميباشد . روي اين اصل وقتي سن درخت افزايش يابد ميزان كود مصرفي نيز افزايش مي يابد . فقط اين افزايش در پيك توليد متوقف ميشود .

- بزرگي درخت
بزرگي درخت رابطه نزديكي با ميزان مصرف كود دارد . معيار بزرگي درخت قطر ساقه است يعني اگر قطر درخت افزايش يابد مصرف كود نيز اضافه ميشود .

- فاصله كاشت
با افزايش تعداد درخت در هكتار ميزان مصرف كود نيز افزايش مي يابد .
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
خواص زئولیت:


زئولیت دارای مواد اولیه
مانند پتاسیم، کلسیم، سدیم، آلومنیوم، منیزیم، سیلسیوم، فسفر، گوگرد، مس،
آهن، منگنز، و... که به عنوان بهترن مکمل غذایی دامی و کودهای کشاورزی
محسوب شده و در بهره برداری و تولید بیشتر محصولات کشاورزی و دامی نقش
مهمی ایفا می نماید.



دارای خاصیت ضد عفونی
کنندگی و پاکسازی است که از عوارض قارچی خاک، گیاه و محصول ( به خصوص
آفلاتوکسین) جلوگیری کرده، به حفظ سلامتی ریشه و ساقه کمک شایان می
نماید، که بهترین محصول بدون قارچ را به بازار صادرات عرضه می کند. با
توجه به این خاصیت زئولیت، می توان زئولیت را در بسته بندی و یا انبار
محصولات استفاده نمود تا از قارچ زدگی، فساد و خرابی آنها ممانعت نمود.



قابلیت فراوان در جذب و
ذخیره سازی آب دارد که این امر باعث می شود: اولا آب مصرفی گیاه ذخیره شود
تا در هنگام لزوم از زئولیت به خاک تزریق شده و مورد استفاده قرار گیرد.
دوما به علت ذخیره سازی آب از شسته شدن و هرز رفتن مواد مغذی کودها به
سطوح پایین خاک جلوگیری به عمل می آورد، که این مورد خود به تنهایی باعث
مقوی ماندن خاک می شود و از فقیر شدن خاک از مواد غذایی ممانعت می نماید.
سوما در مصرف آب صرفه جویی می شود. با استفاده از این خاصیت حتی می توان
زئولیت را در بسته بندی یا انبار محصولات استفاده نموده، تا رطوبت موجود و
اضافی را جذب نمود، از فساد و گندیدگی محصولات جلوگیری به عمل آورد.



به علت در بر داشتن عناصر
مفید مورد نیاز رشد جانداران، خاک زراعی تحت کاشت را غنی می سازد و باعث
ازدیاد، افزایش و درشت تر شدن محصول باغات و مزارع ( علی الخصوص محصولات
غده ای مانند سیب زمینی و...) و نیز بهبود رشد گیاهان و درختان و همچنین
زودرس شدن میوه آنها می شود. تاثیر زئولیت در نوع کشت آبی و دیمی متفاوت
نبوده بلکه از عملکرد یکسانی بر خودار است، اما از نظر مقدار مصرف با
همدیگر متفاوتند.
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
نقش اسید هیومیک واسید فلوویک درتغذیه گیاه
- SisAron- HM حاوی 40 درصد ترکیبات آلی شامل اسید هیومیک و اسید فالویک، ترکیبات آلی ازته ، اسیدهای آمینه و ترکیبات مفید دیگر بوده که از بهترین مواد قابل جذب و مفید برای رشد گیاه و افزایش محصول می باشد. اسید هیومیک مخلوطی ازمولکولهائی بسیار بزرگ با قابلیت کلات کنندگی عناصر فلزی میباشد.
مزایای استفاده از SisAron- HM
-افزایش کیفیت و کمیت محصولات زراعی و باغی- افزایش جوانه‌ ، شکوفه و بزرگ شدن میوه - افزایش مقاومت گیاه به خشکی - افزایش فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک - قابلیت کلات کنندگی عناصرریزمغذی مانند آهن ودرنتیجه افزایش قابلیت جذب آنها توسط گیاه - افزایش جذب کودهای شیمیائی در صورت استفاده همزمان با آنها- افزایش مقاومت گیاه به شوری و کم‌آبی . - تسهیل تعریق و تعرق گیاهی و تقویت سیستم ریشه

نحوه مصرف SisAron- HM
- محلولپاشی برگی: محصولات زراعی- محلولپاشی برگی به میزان نیم تا یک لیتر در200 لیتر آب –
درختان میوه - محلولپاشی برگی به نسبت 1 تا 2 در1000 (در صورت نیاز تکرار بفاصله حد اقل دو هفته)
- آبیاری (قطره ای ، بارانی، سطحی و ...): محصولات زراعی، 6-4 لیتر در هکتار همراه آب -درختان میوه ، 8-4 لیتر در هکتار همراه آب (در صورت نیاز تکرار بفاصله حد اقل دو هفته)
محصولات گلخانه ای:
آبیاری یک لیتر در 1000 متر مربع
محلولپاشی نیم لیتر در 200 لیتر آب

2- به نظر می رسد که اسیدهای هیومیک ترکیبات آلی باعث کاهش خشک شدن سریع قطرات محلول غذایی در سطح برگ شده که نهایتا می تواند در جذب بیشتر عناصر غذایی نقش داشته باشد. از طرفی، محلول پاشی اسیدهای هیومیک در دراز مدت، تجمع بیشتر مواد فتوسنتزی را ترغیب و کارایی بیشتر آنها را از محلول پاشی پنجم به بعد باعث می گردد که از طریق افزایش مقدارقند و کاهش پوسیدگی، نقش مثبتی در کیفیت محصول تولید شده دارد
3-گرینــفر انرژی Greenfer Energy مخلوطی از کلات آهن EDDHA محلول در آب و هیومیک اسید وفولویک اسید مخصوص جذب از ریشه مقدار PH پایدار آهن کلات شده 3 تا 11 مقدار کل عصاره هیومیک 21درصد( هیومیک اسید 17درصد، فولویک اسید 4درصد).
به همراه 4 درصدآهن کلات شده با EDDHA-ارتو-ارتو 5/2درصد.





کاربرد آهن کلات شده با ای- دی -دی- اچ- آ(EDDHA)منجر به جلوگیری و جبران کمبود آهن در انواع خاک ها از جمله خاک های آهکی و قلیایی می گردد.
این اثرات شامل:


  • جلوگیری و اصلاح کمبودهای ناشی از کلروزآهن به سرعت و به طور موثر درخاک های مختلف
  • افزایش جذب عناصر غذایی میکرو و ماکرو برای گیاه در انواع خاک و شرایط محیطی
  • آزاد کردن ترکیبات معدنی.
  • ظرفیت تبادلات کاتیونی خاک را بهبود بخشیده، جمعیت توده میکروبی خاک را فعال می سازد.
  • توسعه ریشه گیاه را افزایش داده و سبب رشد و تکامل صحیح گیاه می گردد.
مقدار مصرف و روش استفاده در خاک:

کاربرد جهت درختان زیتون، میوه، مرکبات : مقدار دوز مصرفی به میزان کمبود و اندازه درخت بستگی دارد:

· برای درختان جوان 30-10 گرم به ازاء هر درخت</SPAN></SPAN> درابتدای تولید محصول : 50-30 گرم به ازاء هر درخت
· درختان بارده (اندازه متوسط) : 130-50 گرم به ازاء هر درخت
· درختان بارده (اندازه بزرگ ) : 160-120 گرم به ازاء هر درخت





این مقدار می تواند به 2-3 مرحله در طول دوره تقسیم شود . اولین زمان مصرف بهتر است در اواخر زمستان در هنگامی که شکوفه دهی آغاز میشود انجام شود، سپس بعد از 30-40 روز دو مرتبه تکرار گردد. سومین مرحله استفاده در هنگام جوانه زنی در تابستان است.


جهت تاکستان و بوته ها : 30-10 گرم برای هر گیاه کاربرد آن به اندازه گیاه بستگی داشته و در طول سال پخش می شود.

جهت گل رز : 30-10 گرم در 100 لیتر آب در طول تابستان و 15-7 گرم در100 لیتر آب در فصل زمستان


سبزیجات گیاهی و باغی : 5-4 کیلوگرم در هکتار در هر بار استفاده با آب آبیاری بسته به نوع نیاز و اندازه محصول.

4-3 بار استفاده درطول دوره محصول زراعی توصیه شده و اولین مرحله استفاده بعداز انتقال نشاء یا در آغاز فعالیت رویشی می باشد.



  • چگونه در آب مخلوط کنیم؟


ابتدا مقدار مصرفی را در تانکی جداگانه حل نموده برای مدت 3-5 دقیقه تکان دهید،سپس استفاده نمایید.

سازگاری:

انرژی گرینفر با اکثرکودها و تولیدات شیمیایی که به صورت طبیعی در کشاورزی به کار می روند سازگار است. ولی با این حال قبل از مخلوط کردن، تست نمایید.
با روغن های معدنی ، نیترات کلسیم، ترکیبات اسیدی و محصولات با واکنش اسیدی یا کالاهای محتوی مقدار قابل توجهی کلسیم یا منیزیم مخلوط نکنید.

هشدار:
دور از دسترس کودکان قرار دهید. دور از مواد غذایی، آب آشامیدنی و خوردنی نگهداری شود. از تماس چشم با آن خودداری شود. در صورت تماس با چشم فوراً با مقدارزیادی آب شستشو دهید.
از در معرض نورقرار دادن آن جلوگیری کرده و در پاکت اصلی نگهداری کنید.

تنها در صورت لزوم استفاده شود. بیش از مقدار مناسب استفاده نکنید.


نکته:


توصیه ها و اطلاعات جمع آوری شده از چندین مطالعه و آزمایشات بدست آمده است. با این وجود در طول کاربرد یک محصول چندین فاکتور وجود دارد که خارج از کنترل ما است (نحوه کاربرد، شرایط آب و هوایی و غیرهپس هر نوع توصیه، بایستی باید با شرایط سازگار شود







1مواد هــومیک عبارتند از برخی ترکیبات موجود در ساختار بعضی از خاک ها که به آن خاک غنا و برکت می دهند، این مواد در اثر یکسری واکنش های مینرالینزه شدن تدریجی به وجود می آیند و مواد هـومیک در اصل به عنوان 90% – 85% ساختار آلی خاک های با قدرت زراعی بالا را تشکیل می دهند. این مواد در اثر فعل و انفعالات صورت گرفته بر روی باقی مانده بدن حیوانات و یا گیاهان متلاشی شده در خاک تشکیل می شوند.
خود مواد هـومیک با توجه به نوع ساختار و نیز ترکیب مواد مختلف در ساختمان آنها به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند. مواد هـومیک در داخل محلول های اسیدی و قلیایی به صورت متفاوت حل می شوند که بر این اساس مواد هـومیک به 3 دسته کلی قابل تقسیم می باشند :
1) مواد هـومین ***که در هیچ یک از رده های PH حل نمی گردند.
2) اسیدهای هـومیکی*** قابل انهلال در PH>2 .
3) اسیدهای فولو و*** که در تمام PH قابل انحلال می باشند.
هر مولکول موجود در ساختار مواد هـومین با مولکولهای دیگر آن ماده متفاوت است و این مربوط به نوع ساختار و شکل ترکیبی آن می باشد. حل شدن مواد باقی مانده بر خاک و تاثیرات میکروارگانیزم های موجود در خاک در آن واحد با 2 نوع مکانیسم مختلف صورت می گیرد :
1) مولکول های بزرگی مانند پروتین ها، چربی ها و نشاسته به مولکول های کوچکتری تقسیم می شوند.
2) سنتز مواد هـومین به توسط مولکول های بدست آمده از شکستن مولکول های بزرگتر.
در این میان تاثیر مواد و جانوران زنده ای که درون خاک زندگی می کنند، من جمله برخی کرم های حلقوی بعد از هر بارندگی نیز به تعداد زیاد در خاک مشاهده می گردند، در تشکیل این مواد هـومینی غیر قابل انکار است چنانچه چارلز داروین ( نظریه پرداز معروف تکامل تدریجی ) قبلا به تاثیر این جانداران بسیار مفید در بارور کردن خاک اشاره کرده بود. زیرا مواد هومینی براحتی هضم نمی شوند .
دانشمند معروف پریا نیشنیکوف، بر تاثیرات گیاهان و درختان بر ساخت مواد هـومین در خاک اشاره کرده است. برای گیاهان و درختان، شکسته شدن ساختار مواد هو موسی بر اثر وجود میکرو ارگانیزم های همزیست است.
مواد هومین موجود طبیعی، بسیار کم در طبیعت از لحاظ بیولوژیکی و شیمیایی فعال هستند زیرا در ترکیب ساختار آنها فلزات موجود درخاکها که مانع آزادی عمل آنها به صورت طبیعی می شوند و جذب آنها را به خودی خود برای گیاهان و درختان غیر ممکن می کنند، لذا برای جذب بیشتر آنها توسط گیاهان و درختان، این مواد را به روش های بیوشیمیایی فعال می کنند تا قابلیت انحلال آنها در آب بیشتر شود و در نهایت به راحتی جذب گیاه گردند. مواد فعال کننده که برای شکستن ساختار مولکولی بزرگ این مواد و تبدیل آنها به مولکول های ریز قابل استفاده می شوند، بعد از اضافه کردن محلولی، از مولکول شکسته شده، و جدا می گردند و بنابراین، این مواد کودی می توانند از طریق روزنه های گیاه و غشاء نازک آنها جذب و مورد استفاده گیاه واقع گردند.
=2در تکنولوژی تولید کوده اورگانیک مایع ( Ferbanat L ) از روش شکستن مولکول های بزرگ و تبدیل آنها به مولکول های کوچک استفاده می شود.
مواد فعال ساز بیولوژیکی خاک و گیاهان+ عناصر میکرو > > میکروهـومات >> مواد هـومین<
اسیدهای هـومیک برای مناطق نسبتا خشک و زمین های زراعی وسیع مهم می باشند چون در فعال کردن میکروارگانیسم های موجود در خاک کمک زیادی می کنند. میکرو هـومات ها در مناطق کم آب و نسبتا خشک به گیاه کمک می کنند تا طول دوران رشد زیادی را داشته باشد.
از میکروارگانیسم های ( باکتری ها ) موجود در مناطق ریشه گیاه می توان به
Pseudomonas , Bacillus , Azomonas , Agrabacterium , Flaro Bacterium , Acrobacter
اشاره کرد که به گیاه یا درخت تاثیر مثبت می گذارند، یعنی در رشد گیاه و نیز در از بین بردن باکتری های منفی مزاحم نقش عمده ای دارند. این باکتری ها در سنتزهورمون های گیاه نیز نقش عمده ای دارند. باکتری های موجود در خاک ( در ناحیه ریشه گیاهان )، خاک و گیاه سه قسمت از یک اکوسیستم می باشند که در کنار هم زندگی همزیستی دارند.(باکتری+خاک+گیاه) فعالیت های متا بولیکی ریشه)
از یک طرف گیاه در حال رشد غذای لازم را برای زندگی باکتری های موجود در آن ناحیه را فراهم می کندو از طرف دیگر این باکتری ها با فعل و انفعالات صورت گرفته در بنیانشان غذای لازم را برای رشد گیاه فراهم نموده وفعالیت های بیولوژیکی وفیزیولوژیکی ریشه ای را بیشتر میکنند و تمام این حرکات و واکنش ها در خاک صورت می گیرد. علاوه بر این باکتری های موجود در ناحیه ریشه گیاه، از گیاه در برابر مواد هومین ریخته شده در منطقه ریشه محافظت کرده و نیز بین تولید این مواد و استفاده گیاه از آنها یک حالت تعادل برقرار می کند و بنابراین خاک را همواره با قابلیت باروری بالا حفظ می کند. قرار گرفتن باکتری های موجود در منطقه ریشه گیاه بستگی به سن گیاه، مورفولوژی ریشه و نوع مواد غذایی میکروارگانیسم ها بستگی دارد که این به تاثیرات محیط نیز مرتبط می باشد.
دو نوع باکتری Pseudomanas(Bacillus دارای قابلیت بزرگ کردن و حالت آنتی بیوتیکی برای گیاه می باشند. در ضمن این نوع باکتری ها برای متابولیست ثانویه نیز به کار گرفته می شوند و علاوه بر این باکتری ()(ASSOCIATIVUS در حفاظت از گیاه نیز به کار می رود. بنا به این دلایل استفاده از Ferbanat L برای زمانهای طولانی رایج خواهد بود. نظریه هیلت نر سال 1904 HILTNER
نتیجه اینکه استفاده از Ferbanat L در تولید محصولات زراعی به دلایل داشتن پتانیسل بالا در استفاده اکولوژیک و قابلیت بالای آن در تنظیم نیتروژن و مقاوم کردن گیاه در برابر آفت ها و نیز افزایش رشد گیاه دارای اهمیت بسیار فراوانی است. استفاده از کود Ferbanat L باعث می شود تا دیگر نیازی به سموم و داروهای گیاهی برای از بین بردن علف های هرز نباشد. استفاده از فربانات.ال باعث افزایش قابلیت زراعی زمین های روستاها می گردد. قابلیت باروری خاک از 12% تا%70 بالا می رود که دیگر نیازی به استفاده از هورمونهای مضر نخواهد بود و مهمترین مزیت استفاده از Ferbanat L رسیدن به سطح محصولات بسیار استاندارد و با کیفیت عالی می باشد. یکی از مهم ترین مزیت های استفاده از این میکروهـومات ها تاثیر بسیار مثبت آنها در افزایش قابلیت سنتز(پروتین وکربن هیدرات) گیاه و متابولیسم آنها خواهد بود.
افزایش قابلیت زراعی خاک و مقاومت آن در برابر باکتری ها و یا علف های هرز، عدم نیاز به مواد شیمیایی و سمی از دیگر مزایای استفاده از Ferbanat L می باشد. دانمارک یکی از کشورهایی است که اهداف بالا را در سال 2010 به واقعیت خواهد رساند. علاوه بر آن کشورهای اتحادیه اروپا و در راس آن انگلستان رسیدن به اهداف بالا را سرلوحه برنامه های کشاورزی مدرن و ارگانیگ قرار داده اند.
تولید بالا در محصولات کشاورزی تنها از طریق استفاده از کودهای شیمیایی امکان پذیر نیست. علاوه بر این استفاده از این نوع کودها سالیانه در تمام نقاط جهان کاهش نیز می یابد ( به دلیل آثار شیمیایی و گاها سمی آنها ). این در حالی است که مصرف کود ارگانیک مانند Ferbanat L روز به روز بیشتر می گردد و بر مصرف سالیانه آنها به طور متوسط %25 اضافه می شود. واکنش های بین میکروهـوما تها و نیز میکروارگانیسم های ( باکتری های ) موجود در ریشه گیاهان تاثیر بسیار زیادی در رشد گیاه و تامین تغذیه آن دارند.
متاسفانه به دلیل آشنایی کم کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی با کودهای آلی هنوز استفاده رایج از این نوع کودها، در مناطق روستایی متداول نشده است. امروزه استفاده از کودهای شیمیایی به دلیل آثار مخرب و زیانبار آنها بر روی محیط زیست در حال منسوخ شدن است. استفاده از برخی باکتری های مفید آلی بصورت کمپلکس میکروبیولوژیکی مانند (آ سوکیا تی وس)ومیکرو هومات ها وباکتری های پاتوژنیکی ریشه. همگی سهم بیشتری در جهت روند رشد وبرداشت محصولات طبیعی را داشته و خاک را برای بارور کردن هر چه بیشتر آن… نتایج زیر را به دنبال داشته است :
1) خاک های با رورشده به این روش، در حدود%25 – %70کاهش استفاده از کودهای شیمیایی فسفاته و نیتروژن دار ازت را به دنبال داشته است.
2) تولید محصولات کشاورزی با استاندارد و کیفیت و نیز کمیت بالا را تضمین می کند.
3) استفاده از علف کشهای بسیار گران را منسوخ می کند. PESTIT
4) زمین های زراعی زیادی را می توان با این روش بارورتر کرد.
5) تمام فضولات به دست آمده ناشی از جانداران و گیاهان’که قبلا دفع می شدند در این روش مورد استفاده قرار می گیرند.
6) در این روش قابلیت با روری و مساعد بودن زمین زراعی جهت کشت افزایش می یابد که این مساله همراه با اضافه کردن مواد بیولوژیک و عناصر حیاتی به خاک ممکن می گردد.
7) افزایش تولید محصولات کشاورزی به مقدار 30%-50%
محصولات کشاورزی تولید شده به این روش به دلیل استفاده از کودهای ارگانیک ( نه شیمیایی، غیرسمی و غیر هورمونی ) خواهند بود
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
حاصلخیزی خاک

حاصلخیزی خاک

حاصل خیزی خاک - توانائي خاک جهت تأمين ضروريات نبات به آب مواد معدني :

كاربرد صحيح و علمي كودهاي شيميايي براي حصول شرايط بهينه در بهـره وري از منـابع آب و خـاك منـوط بـه شـناخت كامل حاصل خيزي خاك، ت عيين نياز گياه به عناصر كودي پر مصرف و كم مصرف در شرايط مختلف اقليمي و محيط هـاي كشت و سعي در تلفيق و اصلاح عوامل رشد به منظور برداشت حداكثر محصول به طـور مـستمر اسـت ).2) بـه منظـور تهيـه نقشه هاي رقومي حاصل خيزي خاك براي اراضي زراعي در نواحي مختلف استان گلستان، 1572 نقطه كه به طور تقريبـي به سطحي معادل 560 هزار هكتار تعلق دارند، نمونه هاي خاك تهيه و آزمايش هايي براي آنها ترتيب داده شد . بـا اسـتفاده از نتايج آزمايشگاهي، در سامانه اطلاعات جغرافيايي براي عوامل مورد مطالعه نقشه هاي موضوعي با عوارض نقطـه اي تهيـه گرديد . اين خصوصيات كه مربوط به 30 سانتي متر خاك سـطحي مـي باشـند، شـامل فـسفر و پتاسـيم قابـل جـذب، هـد ايت الكتريكي، بافت، مقدار كربن آلي، آهك، رس، و سليت است . پس از تهيه نقشه اوليه، با مطالعات صحرايي محدوده منطقه مطالعاتي تعيين و رقومي شد . با استفاده از روش هاي آماري و امكانات رايانه اي، با نقشه محدوده مطالعاتي، هر لايه نقطـه اي به يك لايه سطحي تبديل گرديد . در ه ر يك از اين نقشه ها هر محدوده ، نشان دهنده سـطحي از منطقـه مطالعـاتي بـا دامنـه تعريف شده در راهنماي نقشه است . به منظور افـزايش امكـان اسـتفاده از نقـشه هـاي حاصـل خيـزي، اطلاعـات و نقـشه هـاي موضوعي مانند نقشه راه هاي استان، موقعيت شهرها، مرز شهرستان ها، شاخه هاي اصـ لي و فرعـي رودخانـه هـا ( گرگـان رود، اترك و قره سو ) ، خطوط تراز 1 و اطلاعات ديگري از قبيل موقعيت سدهاي استان، به نقـشه هـاي تهيـه شـده در مراحـل قبـل افزوده شد . پس از تهيه و تكميل نقشه ها، مساحت واحدهاي تفكيك شـده محاسـبه گرديـد . بـراي اسـتفاده سـريع تـر، ارقـام تقريبي مربوط به سطح ك ل ( سطح مطالعه شده ) ، سطح واحدهاي تفك يك شده براي هر عامـل مـورد مطالعـه و درصـد آنهـا نسبت به سطح كل به صورتجدول ارائه شده است . در آخر نقشه هاي خروجي با مقياس 1:1/000/000 به همراه نرم افزار و اطلاعات حاصله به بخش هاي مختلف ارسال گرديد

حاصل خيزي خاک:

توانائي خاک جهت تأمين ضروريات نبات به آب مواد معدني ( مواد غذائي ) در طول مدت زمان رشد و نموي آن ميباشد. حاصل خيزي زمين سه قسم است.

1- حاصل خيزي طبيعي خاک.

2- خاصل خيزي مصنوعي خاک.

3- حاصل خيزي اقتصادي خاک.


1) حاصل خيزي طبيعي خاک :

عبارت از محصول دوره طولاني پروسه تشکيل خاک است. بدين معني که در جريان سال هاي متمادي بشکل طبيعي بميان ميآيد.

2) خاصل خيزي مصنوعي خاک :

در نتيجه مداخله انسان بالاي زمين از طريق بلند بردن سکتور زراعت و سرمايه گذاري در جهت اصلاح و بهبود و کيفيت زمين به وجود ميايد.

3) حاصل خيزي قتصادي خاک :

در نتيجه آميزش حاصل خيزي طبيعي و مصنوعي خاک به وجود ميآيد. حاصل خيزي اقتصادي خاک کيفيت زمين را منحيث عامل توليد زراعتي مشخص ميسازد.

شاخس هاي حاصل خيزي خاک:

حاصل دهي زمين:- مقدار حاصلي که از في جريب يا في هکتار زمين بدست مي آيد و يا مقدار توليد مجموعي ويا عايد حاصلي که در مقابل في واحد مصرف از يک هکتار زمين بدست مي آيد نشان دهنده قدرت حاصل خيزي خاک و يا کيفيت زمين مهحيث وسيله توليد ميباشد.



تعريف منابع توليد:

هر علمي که در پروسه توليد بکار گرفته ميشود منابع يا عامل توليد ناميده ميشود. مهمترين آنها در فعاليت هاي کشاورزي عبارت اند از:

1- زمين يا سطح زير کشت.

2- نيروي کار ( نيروي کارگر)

3- سرمايه در اشکال مختلف و به وژه ماشينات زراعتي مثل تراکتور کامپاين و غيره...

4- آب

5- تخم بذري

6- کود کيمياوي

7- ادويه جات کيمياوي و غيره

قابل تذکر است که نور خرشيد نيز به عنوان يکي از ضروري ترين عوامل توليد اند که در تمام توليدات و محصولات زراعتي مورد نياز است.
 

Similar threads

بالا