منشاء نمکها در خاک

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
:)


وضعیت نمکها هم از نظر مقدار و هم نوع آنها در عملکرد خاک بعنوان مهمترین بستر تولیدی در روی زمین از اهمیت ویژه ای برخوردار است .در این تاپیک سعی بر آن بوده اندکی در این خصوص به صورت خلاصه و مختصر توضیحاتی داده شودو البته بیشتر با تکیه بر آبهای شورو قلیایی که نقش ویژه ای در این عرصه دارند.



منشاء نمکها در خاک



الف)نمکهای تولیدی از سنگهای مادر رسوبی



75% سطح زمین از سنگهای رسوبی تشکیل شده است. که 80 درصد آنها از رسوبات دریایی بجای مانده است. تقریبا 5 تا 8 درصد این رسوبات دریاییاز نمکها تشکیل شده اند.

تحت اثر فرآیندهای فرسایش و هوازدگی این مواد مادری و کانیها، نمکها به خاک منتقل میشوند.
ممکن است این نمکها دوباره در اثر انحلال در آب به نقاط دیگر منتقل شوند( و یا حتی تحت شرایطی در سطح خاک تجمع پیدا کنند)



اصولا برای تجمع نمک در روی افقهای بالایی خاک وجود آب و هوای گرم و خشک و یا گرم و نیمه خشک با سطح آب زیرزمینی بالا ضروری است (تحت اثر قاعده ی کاپیلاریته)



دماهای بیش از 35 تا 30 درجه به همراه وزش بادهای خشک به افزایش تبخیر و صعود نمک به سطوح بالایی خاک کمک میکند.در این شرایط نمکهای قلیایی به ویژه Na با دیسپرس خاک نفوذ پذیری خاک را کاهش میدهد(اثر نامطلوب) و خود همین کاهش نفوذ پذیری در صورت مهیا بودن سایر شرایط به تجمع نمکها در سطح خاک کمک میکند.(جلوگیری از نفوذ آب به اعماق و مهیا شدن شرایط کاپیلاری و صعود نمک)



البته شرایط بالا همانطور که گفته شد موقعی خطر آفرین و جدی است که سطح آب زیر زمینی بالا باشد


در غیر اینصورت آبی برای صعود کاپیلاری نمکها به سطوح بالایی خاک وجود ندارد.



در مناطق مرطوب و پر باران نمکها شسته شده و به افقهای پایینی منتقل میشوند و یا توسط آبهای جاری به دریاها میریزند(علت شورشدن دریاها و اقیانوسها) بنابراین خطر شوری خاک وجود ندارد بجز در سواحل دریاها و زمینهای مردابی پست و کم ارتفاع ساحلی که در اینجا به لحاظ شرایط نزدیکی به آب دریاها ممکن است خاکهای شور ساحلی(Marsh) وجود داشته باشند



ب)آبهای شور و قلیایی



منشاء دیگر نمکها آبهای شور هستند.مانند آب های زیر زمینی شور یا قلیایی، رودخانه های شور، دریاچه های شور و دریاها و اقیانوسها(مقدار نمک دریاهای شمالی کمتر از دریاهای استوایی است و نمک دریاچه ها از نمک دریاها و اقیانوسهای اطراف خود بیشتر است)
نمکهای تولیدی از هرطریقی که باشند (سنگ مادر و آبهای شور و غیره) در محل خود باقی بمانند یا تحت اثر عواملی مانند آب و باد به نقاط دیگر منقل شوند به شوری اولیه معروف هستند.
اما اگر تجمع نمکها در اثر فعالیتهای انسان باشد و از راه زراعتها و آبیاریهای غیراصولی خاک شور شده باشد به آن شوری ثانویه میگوئیم
آب آبیاری پس از انتقال نمکها از مسیر خود آنها را به لایه های زیرین و یا آبهای زیر زمینی منتقل میکند.با تبخیر های آتی نمکها به سطوح بالاتر آمده(capillarity) و در شرایط حتی دیده شده 20تن در سال در یک هکتار نمک در خاک وارد شده است.

ج) منشاء آتشفشانی

گازهای کلرور و مخصوصاً گوگرد همراه با گدازه های آتشفشانی در هنگامیکه آتشفشانها فعالیت دارند در شوری خاک نقش دارند.


عمق بحرانی آب زیر زمینی



همانطور که گفته شد سطح ایستابی یا همان سطح سفره آب زیرزمینی یکی از عوامل موثر در شوری و قلیایی خاک هاست.بنابر این با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه و میزان تبخیر سطحی باید سطح آب زیر زمینی از یک حد مجازی بالاتر نباشد.همانطور که پیش تر گفتیم با افزایش درجه حرارت محیط و نزدیک شدن سطح سفره آب زیرزمینی به سطح خاک، آب زیرزمینی حاوی نمک در اثر صعود کاپیلاری و به کمک تبخیر سطحی شدید نمکها به لایه های بالایی و همچنین سطح خاک منتقل شده و در آنجا انباشته میشوند.(مشکل ساز)



برای تعیین حد مجاز سطح ایستابی و بر اساس دمای محیط روابطی تجربی(روابط کووداkovda( به شکل زیر وجود دارد:



که در این روابط



Y( سطح مجاز آب ایستابی بر حسب سانتیمتر)


t( درجه حرارت میانگین سالیانه منطقه بر حسب سانتیگراد)


رابطه اول(برای خاکهای سنگین)


Y=170+8 t +15
یا
Y=106+8t +10

رابطه دوم(برای خاکهای سبک)


Y=170+8 t - 15
یا
Y=106+8t – 10

رابطه سوم(برای خاکهای متوسط)


Y=170+8 t
یا
Y=106+8t

(علت اختلاف بخاطر تجربی بودن فرمولهاست)




غلظت نمکها در آب آبیاری

استفاده از آبهایی با غلظت نمک بیش از حد در زمان ابیاری و به ویژه در شرایط نامساعد زهکشی کار بسیار غیراصولی است.به گونه ای که با این کار پس از گذشت چند سال و با تبخیرهای متوالی، نمکهای موجود در آب آبیاری در خاک انباشته شده(شوری ثانویه) و در اثر همین شوری ثانویه هزینه های بسیار سنگینی به پیکره زمینهای کشاورزی تحمیل شده است(در ایران در قسمتهایی از خوزستان و آذربایجانها این شوری ثانویه دیده میشود)



آبهای زیرزمینی که د ر مناطق خشک ونیمه خشک کشورمان به روشهای مختلف مانند قنات و چشمه و چاه به مصرف آبیاری میرسند ممکن است حاوی نمکها، بیش از حدمجاز مصرف باشند و باید به دیده ی شک به آنها نگریست(آزمایش شوند)



اصولا عدم توجه به غلظت نمک و غلظت بحرانی نمک موجود درآب آبیاری و همچنین سطح ایستابی منطقه امری خلاف اصول مهندسی کشاورزی است.



غلظت بحرانی غلظت نمک در آبی است که ضمن حرکت در اعماق پروفیل خاک می تواند نمک خود را در خاک رسوب داده و آنرا شوروقلیایی کند.(غلظت بحرانی نمکهای کلرور و سولفاتی حدود2.5 گرم در لیتر و برای نمکهای سدیمی 1 گرم در لیتر است)


غلظت نمکها در آب آبیاری از روی هدایت الکتریکی(EC) و یا مقدار نمکهای موجود درآن مورد ارزیابی قرار میگیرد.



آبهای با هدایت الکتریکی با کنداکتیویتی کمتر از 750 میکروموز بر سانتیمتر(µmhos/cm) یا 0.75دسی زیمنس بر متر(ds/m) معمولا مشکلی برای مصرف ندارند



1 (mmhos/cm) میلی موز بر سانتیمتر = 1 دسی زیمنس بر متر(ds/m)



به ارقام زیر توجه کنید:



وضعیت آب هدایت الکتریکی(ds/m) غلظت نمکها(گرم در لیتر) وضعیت آبیاری



شیرین
0.25
کمتراز
2.5
بی خطر




متوسط
0.25
تا0.75

2.5-7.5
احتیاط



شور

0.75 تا
2.25


7.5-22.5

فقط در خاکهای سبک نفوذپذیر با سطح

آب زیرزمینی کمتر از سطح ایستابی بحرانی و
گیاهان مقاوم



خیلی شور

2.25 تا
5

22.5 -50

خطرناک




فوق العاده شور
بیشتر از 5
بیشتر ا ز
50
غیرقابل مصرف









از فرمول زیر هم غالبا برای تعیین غلظت نمکها در آب استفاده میشود



غلظت نمک ها ی محلول(ppm) =

640
ضربدر ECبرحسب(ds/m)



وسلام:gol:
 
آخرین ویرایش:

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
سلام و تشکر به نظر میرسه که در اکثر نقاط مرکزی ایران ec اب ابیاری در محدوده شور - خیلی شور و حتی فوقالعاده شور است منتها با این شرایط زراعت و باغبانی صورت میگیرد و استفاده از اب با ec 12 و بالاتر هم مشاهده میشود و البته با ec حدود 8 زیاد و معمول بوده . ضمن اینکه گفته میشود گیاهانی نظیر پسته و خرما تا ec 6 تاثیری در عملکردشان مشاهده نمیشود بنابراین به نظر من در صورت داشتن زهکش مناسب و اب کافی فرمول بالا بسیار سختگیرانه است ( موضوع کشت و کار در ایران با این شرایط از نظر من کلا غیر قابل قبوله چون اب کافی هم نداریم )
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
سلام و تشکر به نظر میرسه که در اکثر نقاط مرکزی ایران ec اب ابیاری در محدوده شور - خیلی شور و حتی فوقالعاده شور است منتها با این شرایط زراعت و باغبانی صورت میگیرد و استفاده از اب با ec 12 و بالاتر هم مشاهده میشود و البته با ec حدود 8 زیاد و معمول بوده . ضمن اینکه گفته میشود گیاهانی نظیر پسته و خرما تا ec 6 تاثیری در عملکردشان مشاهده نمیشود بنابراین به نظر من در صورت داشتن زهکش مناسب و اب کافی فرمول بالا بسیار سختگیرانه است ( موضوع کشت و کار در ایران با این شرایط از نظر من کلا غیر قابل قبوله چون اب کافی هم نداریم )
سلام و ممنون
متوجه نشدم منظورتون کدام فرمول بود؟چون 2 فرمول ارائه شده
ضمنا این فرمولها تجربی هستن
بعد هم درسته به عدد ecباید توجه کرد اما قبل از اون باید به نوع نمکها هم توجه داشت... نوع نمک نسبت به حجم نمک در بحث شوری خاک تاثیر بیشتری داره.برا همینم هست که در فرمولهایی مثل sarیا espنقش عناصر و تاثیر گذاری اونها رو از هم جداگانه در نظر میگیرن.در ضمن بافت خاک رو هم در نظر داشته باشین
درسته شاید بعضی از گیاهان کم و بیش با آبهای شور مدارا کنن. اما در موضوع تولید پایدار و کشاورزی علمی بحث بر حفظ خاک برای همه ی نسلهاست نه فقط بخاطر کشت خاصی قسمتی از خاک این سرزمین رو به باد فنا داد.
به ذهنم رسید در راستای همین صحبت شما همین امروز یه مطلب تقدیم کنم..انشاله جواب سوالاتتون رو اونجا داده باشم
 
آخرین ویرایش:

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
سلام و ممنون
متوجه نشدم منظورتون کدام فرمول بود؟چون 2 فرمول ارائه شده
ضمنا این فرمولها تجربی هستن
بعد هم درسته به عدد ecباید توجه کرد اما قبل از اون باید به نوع نمکها هم توجه داشت... نوع نمک نسبت به حجم نمک در بحث شوری خاک تاثیر بیشتری داره.برا همینم هست که در فرمولهایی مثل sarیا espنقش عناصر و تاثیر گذاری اونها رو از هم جداگانه در نظر میگیرن.در ضمن بافت خاک رو هم در نظر داشته باشین
درسته شاید بعضی از گیاهان کم و بیش با آبهای شور مدارا کنن. اما در موضوع تولید پایدار و کشاورزی علمی بحث بر حفظ خاک برای همه ی نسلهاست نه فقط بخاطر کشت خاصی قسمتی از خاک این سرزمین رو به باد فنا داد.
به ذهنم رسید در راستای همین صحبت شما همین امروز یه مطلب تقدیم کنم..انشاله جواب سوالاتتون رو اونجا داده باشم
سلام منظور از فرمول جدولی بود که در مورد هدایت الکتریکی اب و مجوز استفاده از ان در کشاورزی بود که برای ec 2.25 تا 5 محدوده خطرناک و بالاتر از 5 غیرقابل مصرف معرفی شده بود و در ان شوری به طور خاص هم مطرح نشده که مثلا در صد سدیم عدد قابل توجهی باشد یعنی فرمول حالت عمومی و در شرایط معمول رو بررسی کرده و نظر من با توجه به توصیه های دیگری است که حد استانه رو برای داشتن محصول صد در صد تعدادی از گیاهان باغی و رزاعی بالای 4و5 و6 قرار داده اند و وتعدادی دیگر نیز در این شرایطمحصول اقتصادی تولید میکنند از طرفی در صورت داشتن زهکش مناسب شوری به خاک اضافه نشده و یا در حد ثابتی میماند ( در صورت مشابه بودن وضعیت اب وخاک ) اصلاح خاک نیز با مواد مختلف همرا ه با ابیاری نیز وجود دارد بنابراین نظر من اینه که میتوان در شرایط داشتن زهکش مناسب (شوری ثانیه نداریم )با شرایط خطرناک و غیر قابل مصرف این جدول ابیاری انجام داد
البته سوتفاهم نشه از مطالب شما دارم استفاده میکنم واینها سوالاتی است که برام ایجاد میشه
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
سلام منظور از فرمول جدولی بود که در مورد هدایت الکتریکی اب و مجوز استفاده از ان در کشاورزی بود که برای ec 2.25 تا 5 محدوده خطرناک و بالاتر از 5 غیرقابل مصرف معرفی شده بود و در ان شوری به طور خاص هم مطرح نشده که مثلا در صد سدیم عدد قابل توجهی باشد یعنی فرمول حالت عمومی و در شرایط معمول رو بررسی کرده و نظر من با توجه به توصیه های دیگری است که حد استانه رو برای داشتن محصول صد در صد تعدادی از گیاهان باغی و رزاعی بالای 4و5 و6 قرار داده اند و وتعدادی دیگر نیز در این شرایطمحصول اقتصادی تولید میکنند از طرفی در صورت داشتن زهکش مناسب شوری به خاک اضافه نشده و یا در حد ثابتی میماند ( در صورت مشابه بودن وضعیت اب وخاک ) اصلاح خاک نیز با مواد مختلف همرا ه با ابیاری نیز وجود دارد بنابراین نظر من اینه که میتوان در شرایط داشتن زهکش مناسب (شوری ثانیه نداریم )با شرایط خطرناک و غیر قابل مصرف این جدول ابیاری انجام داد
البته سوتفاهم نشه از مطالب شما دارم استفاده میکنم واینها سوالاتی است که برام ایجاد میشه
سلام دوست عزیزم
نمیدونم چرا تصور کردین من ناراحت شدم!!!!! کسی که توی مباحث علمی ناراحت بشه به نظرم دور این مقوله رو خیط بکشه بهتره.
شما درست مطلب رو گرفتین...من یه موضوع با عنوان مقاومت گیاهان به شوری رو برا این منظور مطرح کردم..فکر کنم دیده باشین
فرمولها در بحث کشاورزی پایدار قابل استناد هستند و برای کشتهای خاص و مقطعی وارد جزئیات دیگه ای میشن.شما به درستی اشاره کردین.
 

حمید 88

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
سلام دوست عزیزم
نمیدونم چرا تصور کردین من ناراحت شدم!!!!! کسی که توی مباحث علمی ناراحت بشه به نظرم دور این مقوله رو خیط بکشه بهتره.
شما درست مطلب رو گرفتین...من یه موضوع با عنوان مقاومت گیاهان به شوری رو برا این منظور مطرح کردم..فکر کنم دیده باشین
فرمولها در بحث کشاورزی پایدار قابل استناد هستند و برای کشتهای خاص و مقطعی وارد جزئیات دیگه ای میشن.شما به درستی اشاره کردین.

بله اون مطلب رو هم خوندم ممنون خوشحالم که این مباحث در کنار چالشهای خود دوستی ونزدیکی هم میاره
خب تا اونجا که من میدونم گیاهان در اب و خاک شیرین رشد بهتری دارند ولی در شرایطی که که محدودیتهای جدی در این بحث وجود داره در بحث کشاورزی پایدار برای حفظ خاک(نه اب چون در اینجا تاکیدی رو اون نیست)هم ونه در ایران بلکه در کل دنیا (چون در مطلب شما در مورد کشور هم بحث نشده ) بسیاری از محصولات رو میشه کشت کرد بدو ن اسیب دیدن خاک
و چند سوال : شوری خاک کشت شده به طور معمول بدون اضافه کردن کود به خاک نسبت به خاک کشت نشده چگونه است
یعنی چه میزان در شوری ان تاثیر گذار است
شوری خاک چگونه بدست می اید ؟ در صورتی که اب و خاک از نظر شوری کاملا یه شکل باشند ابیاری با این اب (در صورت داشتن زهکش مناسب )تاثیری در شوری خاک دارد یا نه
 

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
بله اون مطلب رو هم خوندم ممنون خوشحالم که این مباحث در کنار چالشهای خود دوستی ونزدیکی هم میاره
خب تا اونجا که من میدونم گیاهان در اب و خاک شیرین رشد بهتری دارند ولی در شرایطی که که محدودیتهای جدی در این بحث وجود داره در بحث کشاورزی پایدار برای حفظ خاک(نه اب چون در اینجا تاکیدی رو اون نیست)هم ونه در ایران بلکه در کل دنیا (چون در مطلب شما در مورد کشور هم بحث نشده ) بسیاری از محصولات رو میشه کشت کرد بدو ن اسیب دیدن خاک
و چند سوال : شوری خاک کشت شده به طور معمول بدون اضافه کردن کود به خاک نسبت به خاک کشت نشده چگونه است
یعنی چه میزان در شوری ان تاثیر گذار است
شوری خاک چگونه بدست می اید ؟ در صورتی که اب و خاک از نظر شوری کاملا یه شکل باشند ابیاری با این اب (در صورت داشتن زهکش مناسب )تاثیری در شوری خاک دارد یا نه
ممنونم بابت پرسیدن این سوالات...واقعا از اینکه اینقد به موضوع نزدیک هستین خوشحال شدم....مشخصه که عملا کار کردین و زیاد میانه خوبی با تئوری صرف ندارین..
و اما جواب سوالات

اینکه گفتین شوری خاک کشت شده با کشت نشده و بدون کود چه وضعیتی دارند...اگه همه چیز در مورد این 2تا خاک(مخصوصا بافت)یکسان باشه بستگی به گیاهی داره که داخل اون کشت شده....به هرحال گیاه از مواد خاک و حتی نمکها در حال مصرفه...مخصوصا نمکهای سولفاته....اما به نظر نمیرسه اونقدر حجم برداشت عناصر زیاد باشه که تاثیری داشته باشه ...مخصوصا در شوریهای بالا...البته بازم میگم بستگی به گیاه کشت شده داره....مثلا یونجه که چند سال باقی میمونه به نسبت کشت جو طبعا تاثیر متفاوتی خواهد داشت.البته عوامل دیگه ای مثل نقش ریشه در افزایش انحلال نمکها و بعد آبشویی بیشتر اونها که یه بحث ویژه ایه هم بی تاثیر نیستن.
اینکه شوری خاک چه جوری محاسبه میشه که خب روش اون مشخصه....اما در حالت تخصصی تر وقتی در مورد شوری خاک و تاثیر اون در ادافولوژی بحث میشه فقط توجه به ecکار اشتباهیه....باید نوع کشت...بافت خاک...نسبت نمکهای خاص(sar - esp) و ec در کنار هم بررسی بشه ...دقیقا مثل طعم غذا میمونه...بعضی ها به یه غذای کم نمک میگن شور...بعضی ها به یه غذای شور میگن خوش نمک...باید دید شرایط چی هست بعد بگیم خاک شوره یا نه......باید مشخص بشه برا چه گیاهی شور و چه گیاهی خوش نمکه! از قدیم گفتن علف به دهن بزی باید شیرین بیاد...!!!!!!!!!!گیاه باید بگه این شرایط براش شوره یا نه...
اینکه آب و خاک یکسان شور باشن تاثیر داره یا نه...قطعا موثره....خاک حتی اگه شور باشه..اما با آب شیرین آبیاری بشه غلظت نمکها رو بهتر، سریعتر و بیشتر کاهش میده...اما آب شور بسته به شرایط(مثلا دما) ممکنه وضعیت رو بدتر کنه ...مخصوصا توی بحث نگهداری آب و فشار اسمزی
درحد بضاعتم توضیحاتی رو ارائه دادم...انشاله که مفید واقع شده باشه
 
آخرین ویرایش:

Similar threads

بالا