[ HSE ] بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست

banoo12

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام .من آدرس چند تا سایت در مورد hse لازم دارم.نمی دونم از کجا باید پیدا کنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
کمکم کنید
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

sepehrkhosrowdad

مدیر بازنشسته
HSE چیست؟

Hse ازسه كلمه بهداشت (health) , ایمنی (safety) ومحیط زیست (environment) می باشد.
دنیای امروز دنیای رقابت است. نرخ سریع تحولات تكنولوژیك وتغیر در الگوهای مصرف ونیازهای بازار وبالا رفتن انتظارات جامعه ومسئولیتهای اجتماعی سازمانها در عرصه رقابت را روز به روز تنگ تر می نماید. شرط بقاء درچنین محیطی برخورداری از مزیتهای رقابتی درسازمان است.

تحقق اهداف سازمان درحوزه رقابط پذیری , پرداختن به موضوعات ایمنی ((Safetyبهداشت (Health) ومحیط زیست (Environment) رابه یكی ازاولویت های سازمان ها در تجارت امروز تبدیل نموده است.
فاكتورهای رقابط پذیری سازمان
1. توجه به نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین سرمایه سازمان
2. بهبود فرایندهای كاری درراستای تولید وعملیات بهره ور
3. توجه به موضوعات زیست محیطی برای تحقق توسعه پایدار

خدمات تخصصی بهداشت در ساختار HSE
اساساً واژه سلامت (Health) در سه سطح زیر تعریف شده است:

سطح 1: بهداشت کار (Occupational hygiene)
سطح 2: طب کار (Occupational medicine)
سطح 3: خدمات پرستاری و توان بخشی مرتبط با کار(Occupational Health nursing)سطح یک به لحاظ تقویت نمودن مباحث پیشگیرانه در صنعت، در ساختار HSE انجام وظیفه می نمایند
بهداشت کار یا مهندسی بهداشت در ساختار HSE شامل کلیه خدمات بهداشت محیط، بهداشت تغذیه کارکنان و بهداشت حرفه ای داخل محیط های کاری صنعت نفت می باشد.مهندسی بهداشت همانند دیگر علوم برای ارائه خدمات خود به فراخور نیاز صنعت نیازمند بهره گیری از تخصص های مختلف از قبیل شیمی، آمار، اپیدمیولوژی، فیزیولوژی، سم شناسی، آناتومی، طب صنعتی،تغذیه، توانبخشی و ... می باشد. به همین علت کارشناسان بهداشت در صنعت نفت برای ارائه خدمات هرچه موثرتر می بایست از اطلاعات واحدهایی از قبیل بهره برداری، تعمیرات، فرآیند، طب صنعتی و ... استفاده نمایند.بنابراین می بایست پس از بررسی تمامی جوانب کار و قبل از شروع بکار اصلی خود هماهنگی های لازم با بخش های مورد نیاز را انجام و از برقراری این هماهنگی اطمینان حاصل نمایند.فعالیت های بهداشت محیط از قبیل:1- شناسایی، ارزیابی و کنترل آلودگی های هوا، آب و فاضلاب و پسماندها2- تأمین آب و موادغذایی سالم با کمک بهداشت تغذیه3- سم پاشی، طعمه گذاری، مبارزه با حشرات و جوندگان
و... فعالیت های بهداشت تغذیه کارکنان از قبیل:1- شناسایی، ارزیابی و پیشگیری از آلودگی مواد غذایی بوسیله آب، خاک، هوا، گیاهان، حیوانات2- اطمینان از سلامت مواد غذایی کارکنان3- تنظیم برنامه تغذیه کارکنان با توجه به سلامت فرد و محیط های کاری آنها
و ... فعالیت های بهداشت حرفه ای از قبیل:1- شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل ریسکهای بهداشتی (عوامل زیان آور محیط کار) شامل:
  • عوامل زیان آور فیزیکی
  • عوامل زیان آور شیمیایی
  • عوامل زیان آور بیولوژیکی
  • عوامل زیان آور ارگونومیکی
  • عوامل زیان آور مکانیکی
2- پیشگیری از وقوع بیماریهای ناشی از کار کارکنان و اطمینان از سلامت آنها3- پیشگیری از وقوع حوادث، آسیب ها و حفاظت کارکنان
و...بدیهی است در تمامی بخش های مهندسی بهداشت با توجه به حیطه فعالیتها می بایست آموزش های مورد نیاز ارائه و از کاربردی بودن مفاد آموزشهای ارائه شده اطمینان حاصل گردد.

منبع : تبیان
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

sepehrkhosrowdad

مدیر بازنشسته
ایمنی و بهداشت

ایمنی و بهداشت

ایمنی به عنوان یك مفهوم و روش مقابله با خطرات در راستای حفظ جان انسانها و جلوگیری از خسارات و صدمات از آغاز پیدایش در حال تغییر و گذار بوده است . شكل اولیه آن كه زمانی تنها یك روش ساده عمدتاً اصلاحی و نه پیش گیر انه به منظور حذف عوامل خسارات و صدمات بود، به شكل كنونی آن كه اغلب روشی پیچیده و ضوابط سخت گیرانه برای كنترل مطمئن صدمات است، دگرگون شده است . در میان قابلیتهای بارز مفهوم ایمنی ظرفیت كافی برای كارهایی فراتر از شناسایی روابط علت و معلولی و طرح ریزی روشهای كنترل عملی وجود دارد . این اقدامات، از آغاز تكوین به صورت روشهای عملی برنامه های ایمنی در آمده‌اند . به این ترتیب مهارتهای ایمنی در تمام ابعاد صنعت (از جمله صنعت ساخت ) با گذشت سالیان متمادی ، افزایش یافته‌اند . دگرگونی فزاینده‌ای در روند رو به رشد آگاهی و توانایی بر آورده سازی ابزارهای كنترل مخاطرات مورد نیاز ، به وقوع پیوسته است. شواهد این موضوع در بسیاری از آیین نامه ها و قوانین مرتبط دیده می شود. ممكن است این روند موضوعی عادی و قابل تصور به نظر آید، با این حال تجارب و نتایج عملی به ما یادآوری می كند كه علیرغم آگاهی از علل و وجود بسیاری از ابزارهای كنترلی پیشنهادی، رخدادهای منجر به صدمات و خسارات همچنان تكرار می‌شوند. در واقع می توان ادعا كرد مشكلات اجرایی، مسأله اصلی برنامه‌های ایمنی بوده اند. به كارگیری تمهیدات و موارد اشاره شده در برنامه های ایمنی تا زمانی كه بر روی كاغذ هستند، موثر و مفید و خالی از هر نوع اشكال به نظر می رسند، در حالیكه در عمل ممكن است نتایج آنها رضایتبخش نباشد . ضرورت بسترسازی تفكر ایمن كه از طریق فرهنگ سازی در بین افراد درگیر در كار اعم از مدیریت ارشد، مدیریت كارگاه و مهندسان، كارگران و متصدیان بسط و گسترش می یابد، می تواند سبب كارایی برنام ههای ایمنی گردد.


با توجه به مفهوم كلی ایمنی در انجام فعالیتهای به طریقه ایمن و خالی از خطرات ممكن، موارد زیر را به لحاظ منشاء خطرات در انواع حوز ههای عملكردی ایمنی كه در موضوع كارگا ههای عمرانی م یتواند مطرح باشد، نام برد.
1. موضوعات مربوط به تجهیزات و ماشین آلات : در این مبحث به انواع نكات ایمنی و موارد مرتبط با كار با تجهیزات، ابزار و ماشین آلات مستقر در كارگاه ها (اعم از دائم یا موقت، متحرك یا ثابت ) پرداخته می شود. در حقیقت محور اصلی این دسته از موارد ایمنی تجهیزات و نحوه تعامل آن در كار با انسانها و محیط كاری است.
2. موضوعات مربوط به نیروی انسانی : با توجه به اینكه در كارگاه های ساختمانی اساساً كارها بر دوش كا رگران بوده و بر خلاف كارخانجات صنعتی از اتوماسیون خاصی برخوردار نیست، لذا ایمنی و امنیت كاری نیروی انسانی به ویژه كارگران و متصدیان (اپراتورهای) دستگاه ها كه مستقیماً با فعالیتهای اجرایی درگیر نیستند، اهمیت فراوانی دارد . این مبحث عمدتاً به مباحث بهداشت فردی (نظیر تماس با مواد شیمیایی، اشعه و سایر موارد) و ایمنی فردی (تجهیزات، البسه و وسایل ایمنی) میپردازد.
3. موضوعات مربوط به ایمنی محیط كار (كارگاه) : در كنار ایمنی انسان و تجهیزات باید رعایت نكات و موارد ایمنی در محیط كاری و انجام ایمن فعالیتهای اصلی و پشتیبانی لحاظ شود . حریم و نحوه اجرای ایمن فعالیتهایی مانند گودبرداری، انفجار، محل قرارگیری پمپ بنزین و انبار مواد خطرناك و مواردی از این دست در این مقوله میگنجد.

ایمنی و قانون
تقریبا 90 % رویدادهای منجر به صدمات كه در مكانهای كاری به وقوع می پیوندند، قابل پیش بینی هستند . احتمالاً همین نسبت را می‌توان در هر جایی كه پتانسیل رویدادهای احتمالی وجود دارد، مشاهده كرد، لذا به كارگیری روشهای كنترلی مناسب اولویت ویژه ای دارد . ناگفته پیداست دانش موجود در صورت به كار گیری ، جلوی تعداد زیادی از رویدادهای منجر به صدمات را خواهد گرفت. متاسفانه عدم استفاده از این دانش كه در آمار سالانه صدمات به وضوح روشن است ، در سالهای اخیر مصوبات قانونی بیشتر و شدیدتری را ایجاب نموده است.
یكی از نمونه های این موضوع آیین نامه های حفاظت و بهداشت كار است كه در راستای ماده های 85 و 86 قانون كار از طرف شورایعالی حفاظت فنی وزارت كار و امور اجتماعی و همچنین وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشكی (در امور بهداشت كار ) تهیه و برای اجرا به تمامی كارفرمایان كشور ابلاغ شده است . به لحاظ اهمیت موضوع ایمنی و بهداشت و حفاظت كار، فصل چهارم قانون كار كلاً به این مقوله اختصاص یافته است .در ماده 85 قانون كار آمده است "برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی كشور رعایت دستورالعملهایی كه از طریق شورای عالی حفاظت فنی (جهت تامین حفاظت فنی ) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی (جهت جلوگیری از بیماریهای حرفه ای و تامین بهداشت كار و كارگر و محیط كار ) تدوین می شود، برای كلیه كارگاه ها، كارفرمایان، كارگران و كارآموزان الزامی است."
دلایل بالا بودن آمار صدمات و جراحات در صنعت ساخت می تواند ناشی از عوامل متعددی باشد. آنچه بر اساس مشاهدات انجام گرفته در كارگاههای كشور ما بیشتر به چشم می خورند، به قرار زیر است و در كشورهای دیگر ممكن است شدت و ضعف آنها ترتیب دیگری داشته باشد.
1. تمركز بر ایمنی، بسترسازی برای انجام كارها به صورت ایمن و رسوخ فرهنگ ایمنی در تفكر مدیران جایگاه چندان مناسبی را ندارد . این موضوع هم در بین مدیران عملیاتی و مستقیم بین پیمانكاران و در سطح مدیران كلان كشوری نظیر دستگاه های اجرایی باید نهادینه شده و ضوابط و الزامات مربوط ، كاربردی و اجرایی شود تا بتوان به افزایش ایمنی در كارهای عمرانی امیدوار بود . با مصاحبه هایی كه با دست اندركاران به ویژه در بخش پیمانكاری انجام شد مشخص گردید توجه چندانی به مباحث ایمنی در كارگاهها نشده و در تصمیم گیری ها و اختصاص بودجه در كارگاهها اولویت چندانی به ایمنی داده نمی شود. همچنین دقت در سیاستهای كلان نیز روشن می كند اقدامات ایمنی چندان مورد توجه سیاستگذاران این بخش نیست . در ارزیابی پیمانكاران به هیچ وجه به سوابق ایمنی پیمانكاران توجه نشده و بیشتر به قیمت پیشنهادی و زمانبندی پروژه ها توجه شده است. همچنین دیده میشود
در تدوین برخی فهارس بهای پایه ردیف خاصی برای هزینه های اتخاذ و انجام تدابیر ایمنی نه در متن فهرست بها و نه در اقلام بالاسری پیش بینی نشده است . در حالیكه آموزش پرسنل، ا ستخدام متخصصان و كاركنان ایمنی، ابزار و تمهیدات پیشگیری و درمانی امور خطرآفرین و بسیاری موارد دیگر هزینه هایی را برای پیمانكاران در بر دارد.
2. اتخاذ سیاستهای تشویقی در تفاوت قائل شدن بین پیمانكاران دارای سابقه ایمنی بهتر كه در اكثر كشورها مشاهده می شود، هنوز در كشور ما دیده نمی شود. مشاهده می شود شركتهای بیمه نیز برای بیمه كارگاهها به صورت متوسط نرخ بیمه را اعلام می كنند و سابقه ایمنی شركتهای پیمانكاری در تعیین مقدار بیمه اثرگذار نیست . طبیعی است كه این روش ناعادلانه سبب دلسردی شركته ای ایمن در درازمدت شده و با عث انجام كارها به هر نحو ممكن می شود. در بسیاری كشورها تعیین حق بیمه بر اساس سابقه ثبت شده شركتها در ادارات كار و مقدار خسارات پرداختی شركتهای بیمه بوده كه نوعی سیاست تشویقی و در عین حال تنبیهی برای رعایت اصول و ضوابط ایمنی است.

3. در مقایسه با سایر صنعتها و شاخه های دیگر اقتصادی مشاهده می شود كه كم مهارت ترین افراد كه عموماً به لحاظ شاخصهای آموزشی مانند سطح تحصیلات و گذراندن دوره های مختلف در پایین ترین سطح ممكن قرار دارند، جذب كارهای ساختمانی و عمرانی می شوند كه بعضاً نیازمند آموزشهای تخصصی خاص برای كار با ماشین آلات تخصصی است . به عنوان مثال بیشتر رانندگان ماشین آلات سنگین در كارگاههای عمرانی به واسطه "استاد و شاگردی " و به صورت تجربی این مهارت را كسب كرده اند. این در حال است كه متاسفانه به لحاظ قانونی نیز منعی برای به كارگیری این افراد وجود ندارد . یكی از مهمترین دلایل وقوع حوادث ناشی از نا آگاهی و كمی دانش افراد حادثه دیده است ، كه در صورت به كار گیری نیروهای ماهر و آموزش دیده طبعاً میزان حوادث نیز به شدت افت خواهد كرد . این دسته افراد معمولاً ا ز ارزش و اهمیت رویه های ایمنی و ابزار مخصوص نیز بی اطلاع بوده و حتی در مواردی كه اجبار به رعایت آنها داشته باشند، به محض برداشته شدن الزام از انجام آنها سر باز می زنند و فرهنگ ایمنی برای آنها هنوز جا نیفتاده است . آمار اخذ شده از سطح كارگاههای بزرگ سدسازی كشور كه تعداد زیادی نیروی انسانی و انواع ماشین آلات در آن وجود دارد، نشان داد كه 80 درصد رانندگان و اپراتورهای دستگاهها دارای مدرك تحصیلی سیكل و پایینتر بوده اند.

4. وجود نیروهای خارج از حیطه مدیریت در كارگاههای عمرانی نیز یكی از دلایل بروز حوداث می باشد. صنعت ساخت از نظر به كارگیری پیمانكاران دست دوم و جزء و حتی اشخاص حقیقی كه به صورت خویش فرما در كارگاهها فعالیت می كنند، از دیگر صنایع متمایز می شود. این افراد با توجه به حضور در كارگاهها در معرض خطرات مختلفی هستند و از سوی دیگر با توجه به قرارداد با پیمانكار اصلی كه گاهی در حد یك صفحه دست نویس بوده و چندان اصول و ضوابط مربوطه د ر آن دیده نشده است ، خود را ملزم به رعایت اصول و ضوابط ایمنی در حوزه كاری خود نم یبینند و به این لحاظ گاهی نه تنها خود را در خطر قرار می دهند، بلكه برای دیگران نیز خطر ساز می شوند. در كشور ما دیده م ی شود به دلایل اقتصادی پیمانكاران بیشتر تمایل دارند كارها ر ا به صورت یكجا (كنتراتی) به اكیپهای كاری نظیر آرماتوربند یا جوشكار بدهند و تا حد امكان از استخدام مستقیم افراد پرهیز كنند.

5. پایین بودن سطح فرهنگی كارگران به خصوص در كارگاههای ساختمانی سبب می شود تا موارد ناهنجاری فرهنگی نظیر استعمال مواد مخدر و سایر موارد ممنوعه در سطح نسبتاً بالایی رواج داشته باشد . نتیجه این موارد كاهش سطح هوشیاری و به دنبال آن بروز حوادث كاری است . در كارخانجات و سایر صنایع از طرفی به دلیل آموزشهای لازم و از سوی دیگر با توجه به ابزارهای كنترلی مناسبی كه در اختیار مدیریت قرار دارد، احتمال وقوع چنین شرایطی بسیار كمتر از كارگاههای عمرانی می باشد. آماری كه در كارگاههای عمرانی كشورهای اروپایی گرفته شده است، نشان داده است یكی از مهمترین دلایل خطاهای انسانی در حین كار های ساختمانی پایین بودن هوشیاری ناشی از مصرف الكل و مواد مخدر در حین كار بوده است.
6. تدابیر اتخاذی فعلی در كارگاههای عمرانی كشور عمدتاً مشتمل بر روشهای علاج بخشی (اصلاحی ) و نه پیشگیرانه است. هر چند این روش در مواردی از قبیل تعمیر و نگهداری ماشین آلات پذیرفته شده است، در موضوعی كه با جان و سلا مت انسانها سر و كار دارد، نباید به آن بسنده كرد . عمدتاً در كارگاهها پس از بروز حادثه یا اتفاق، اقدامات اصلاحی برای تامین ایمنی یا از میان برداشتن زمینه حوادث انجام می شود. باید در این راستا جهت گیری فعالیت و مدیریت ایمنی كارگاهی به شكلی باشد كه در كنار تعمیق فرهنگ و ارزشهای ایمنی در سطوح مختلف كاری از كارگران تا سطوح عالی مدیریت، روشهای پیشگیرانه نیز جای خود را در فعالیتهای مختلف كاری باز كنند.
7. نوع و وضعیت خاص كارگاههای عمرانی در مقایسه با سایر فرآیندهای صنعتی كارخانه ای خود عامل بروز بسیاری از مخاطرات و مسائل ایمنی است. در كارخانجات كارها به صورت دائم و تكراری در خطوط تولید انجام می شود. این
وضعیت تكراری به مدیریت فرصت می دهد تا به صورت مستمر در بهبود وضعیت و ارتقای ایمنی تلاش كند . در حالیكه در فعالیتهای انجام شده در كارگاههای عمرانی به ندرت تكرار دیده می شود. این موضوع در ساختمانهای تجهیز كارگاه به خوبی دیده می شود كه به دلیل موقتی بودن و تخریب آنها در پایان پروژه بسیاری از نكات و موارد در آنها نادیده گرفته می شود. یا به عنوان نمونه بسیار دیده می شود كه اتصالات در سیم كشی های كارگاه های ساختمانی به دلیل استفاده موقت و غیر دائم فقط با كمی نایلون پوشانده می شود . نوع نگرش موقتی به فعالیتها در كارگاههای عمرانی باعث می شود تا مباحث ایمنی از سوی مدیران و كارگران جدی گرفته نشود.
8. محیط و فضای كاری در كارگاههای عمرانی خود منشاء بسیاری از خطرات در مقایسه با فضاهای بسته و محفوظ در سایر مشاغل و صنعتها است . بر اساس آمارهای موجود مخاطرات ناشی از سقوط از ارتفاع ، تصادف با ماشینهای در حال حركت و خطرات ناشی از انفجار كه به دلیل ماهیت پروژه های عمرانی و انجام كارها در فضاهای باز فاقد اصول ایمنی و یا فضاهای بسته زیرزمینی اتفاق می افتند، درصد بالایی از حوادث را در كارگاههای عمرانی سبب میشوند.

برای اطلاعات بیشتر به نشریه 447 مديريت ايمني در كارگاههاي عمراني مراجعه کنید.

منبع: پرتال تخصصی مهندسی عمران
 

middbox

کاربر بیش فعال
دستور العمل HSE

دستور العمل HSE

سلام دوستان کسی میدونه دستور العمل HSE چیه؟
اولین باره میشنوم......:)

یکی از دوستان بهم گفت برام جالب بود.....
 

reza2011

عضو جدید
من يك سري مقالات پيدا كردم . اميدوارم مشكلت رو حل كنه ...

HSE مخفف 3 كلمه Health Safety Environment يعني سلامت امنيت محيط زيست ميباشد .

دستور العمل HSE پيمانكاران ... دانلود فايل اول .... دانلود فايل دوم

ضوابط , دستورالعمل ها و راهنماهای ملی مرتبط با HSE


ضوابط زیست محیطی استفاده مجدد از آب های برگشتی و پسا بها نشریه شماره 535

دستورالعمل امداد و نجات در معادن نشریه شماره 488

دستورالعمل پایش کیفیت آب های سطحی (جاری) نشریه شماره 522

راهنمای بهره برداری و نگهداری از شبکه های جمع آوری فاضلاب نشریه شماره 520

مدیریت ایمنی در کارگاه‌های عمرانی

راهنمای اندازه‌گیری و ثبت پارامترها درتصفیه‌خانه‌های فاضلاب و پردازش آن

راهنمای طبقه‌بندی کیفیت آب خام، پساب‌ها وآب‌های برگشتی برای مصارف صنعتی و تفرجی

مقررات فنی مواد منفجره و آتشباری در معادن

آیین نامه طراحی بنادر و سازه های دریایی ایران - جلد دهم: ملاحظات زیست‌محیطی بنادر

دستورالعمل ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح های آب و فاضلاب در مرحله اجمالی

دستورالعمل ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح های آب و فاضلاب در مرحله تفصیلی

دستورالعمل کنترل کیفیت در تصفیه خانه های آب

ضوابط بهداشتی و ایمنی پرسنل تصفیه خانه های فاضلاب


هر كدوم از نشريات يا دستور العمل ها رو هم كه خواستي در اين تاپيك اعلام كن ... موفق باشي .
 

V A H ! D

کاربر فعال تالار مهندسی صنایع ,
کاربر ممتاز
سلام دوستان کسی میدونه دستور العمل HSE چیه؟
اولین باره میشنوم......:)

یکی از دوستان بهم گفت برام جالب بود.....


سلام ...

در تأئید صحبت های آقا باید عرض کنم که :

دستور العمل HSE یا ایمنی بخش مهمی از هر صنعت و کاری رو تشکیل میدن ...

الان در کارخانجات صنعتی بزرگ این دستور العمل ها به اجبار داره پیاده میشه ...

که هم برای بالا بردن راندمان کاری و هم کاهش هزینه های حوادث و بیماری های ناشی از کار کارگران کاربرد داره و هم اینکه تمام مسائل مربوط به محیط زیست رو پوشش میده ...

اهمیت این موارد تا حدی هست که دانشگاه ها اینگونه رشته ها رو در خودشون جای دادن ...

بطور مثال رشته ایمنی صنعتی که از گرایشهای مهندسی صنایع است و همین طور رشته بهداشت حرفه ای و ...

شاید بشه گفت الان حضور این مهندسان در هر محیط کاری و صنعتی الزامی شده ...


.
.
.

پر حرفی کرم ...

موفق باشید ...
 

shahram_anvar

عضو جدید
کاربر ممتاز
HSE

HSE

ایمنی بعنوان حفاظت انسان و کارآیی او از صدمات و پیشگیری از صدمه دیدن انسان تعریف می‌شود.
اولین تلاش انسان در جهت بهبود ایمنی 2000 سال پیش در کتاب تاریخ طبیعی Pliny و Elder آمده است. بعنوان مثال در این کتاب گفته شده که برای جلوگیری از استنشاق مواد سمی‌ کارگران باید از ماسک های حفاظتی استفاده نمایند و از اولین وسایل ایمنی لامپ های ایمنی معادن را می توان نام برد.هدف از اجرای مقررات ایمنی و دستورالعمل های مربوطه،امکان بوجود آمدن محیط سالم است بنحوی که کارگران بدون دغدغه خاطر و بدون ترس از خطرات صنعت بکار خود ادامه دهند. بدین ترتیب ترس از آینده نامعلوم که زائیده و معلول حوادث و سوانح در محیط کار می باشد در جامعه صنعتی ما رخت بر خواهد بست. بدون وجود مسئول ایمنی نه تنها قدمی در راه پیشرفت صنعتی برداشته نمی‌شود بلکه صنعت دچار هرج و مرج و از هم پاشیدگی شده و دیر یا زود به سوی زوال تدریجی سوق پیدا مینماید.

نظم و نظافت کارگاهی (House Keeping ):
روزگاری فروش زیاد و یا تعداد کارکنان و بزرگی کارخانه موجبات افتخار یک شرکت را فراهم می آورد زیرا ظاهرا فروش بالا و تولید انبوه،کاهش هزینه تولید و سود بالاتر را تضمین می‌کرد.در دیدگاه جدید مدیریتی مهارت کارگر خط تولید و نیز شرایط تولید و محیط کارخانه و کیفیت محصول است که تعیین کننده فروش و سود شرکت است. پاکیزگی در سیستم پنج سین مدیریتی ژاپن یعنی پاکیزگی انسان،ماشین آلات ،مواد و محیط می باشد.
ایمنی محیط کار:
ایمنی محیط کار از مهمترین شرایط اولیه ورود به محیط کار است. رعایت اصول ایمنی و حفاظتی از اساسی ترین ارکان کارهای صنعتی است. در این جهت در تمامی مکانهای صنعتی سعی بر آن شده تا آنجا که ممکن است شرایط خطر ساز را از محیط کار از بین ببرند واز طرف دیگر وسائل استحفاظی شخصی از قبیل لباس کار، کلاه ایمنی، عینک ایمنی، کفش ایمنی، دستکش ایمنی و وسائل مخصوص و مناسب با هر شغلی باید تهیه ودر دسترس قرار گیرد.
هنگام کار در کارگاههای صنعتی و کار با ماشین الات و ابزار صنعتی رعایت نکات ایمنی مربوط به شغلی از اصول عقلی است.
عدم رعایت نکات ایمنی، بطور غیر مستقیم عامل ایجاد حادثه است. هرچند ممکن است عوامل دیگری بعنوان عوامل مستقیم محسوب شوند و در ایجاد حادثه موثر باشند.

مهمترین عوامل موثر در ایجاد حادثه بشرح زیر است:

1- عدم آشنایی با محیط کار و طرز کار ماشین الات
2- جابجائی نادرست وسائل و ابزار سنگین
3- سقوط اشیاء
4- استفاده نادرست از ابزار کار و وسائل
5- روی هم انباشتن وسائل در کارگاه
6- عدم بکار گیری وسائل حفاظتی
7- شتاب و عجله در انجام کار
گذشته از اینها، عوامل دیگری نیز هستند که هر یک در جای خود ممکن است حوادث ناگواری را برای افراد ایجاد کنند. برای جلوگیری از حوادث ناشی از این عوامل می توان با اتخاذ روشهای صحیح و مناسب و رعایت اصول حفاظتی و ایجاد نظم وترتیب و جدی گرفتن محیط کار به اندازه قابل توجه ای حوادث را تقلیل داد.
هر فردی موظف است که با کمک های اولیه آشنایی داشته باشد تا در صورت بروز حادثه بتواند جان دیگران را از خطرات نجات دهد.

نکاتی که باید برای جلوگیری از حادثه رعایت شوند:
لباس کار:

الف_ هنگام کار باید از لباس کار مناسب استفاده شود، لباس کار باید سالم و بدون پارگی باشد چرا که ممکن است قسمت های پاره لباس به ماشینی که در حال حرکت و دوران است گیر کرده و خطراتی بوجود آید.
ب_ از بستن دستمال گردن، شال، کروات، ساعت، انگشتر و غیره باید خوداری شود زیرا ممکن است در اثر یک بی احتیاطی منجر به بروز حادثه شود.
پ_ بهتر است از لباس کاری استفاده شود که یکسره بوده و تمام دکمه های آن بسته باشد.
ت_ لباس کار نباید گشاد باشد مخصوصا قسمتهای سر آستین ودامن آن؛ روپوش کار نباید به میزانی تنگ باشد که اعضای بدن هنگام کار با اشکال مواجه شوند. ث_ آستین ها را نباید به طرف بالا برگرداند و یا لوله کرد.

خطرات ناشی از بی اعتنائی به وسائل و نکات ایمنی:
مهمترین وسائل ایمنی عبارتنداز:
الف_ کلاه ایمنی: استفاده از کلاه ایمنی برای حفاظت موی سر و جلوگیری از خطرات تماس آن با وسائل متحرک مخصوصا برای افرادی که موی سرشان بلند است ضروری است .همچنین در کارگاههائی که خطر برخورد سر با لوله واشیاء دیگر وجود دارد استفاده از کلاه ایمنی لازم وضروری است.
ب_ عینک ایمنی: هنگام کار با وسایلی مانند سنگ سنباده، جوشکاری، چکش کاری با قلم روی فلزات و ... برای محافظت چشم باید از عینک های مخصوص استفاده کرد تا از ورود اجسام خارجی، تابش نورهای زیان آوربه چشم جلوگیری به عمل آید.
پ_ کفش ایمنی : باید هنگام کار از کفش های بدون بند استفاده کردتا از خطرات زیر پا ماندن بند کفش جلوگیری شود و در مواردی مانند حمل ابزار و کالاهای سنگین لازم است از کفش و پوتین های ایمنی استفاده شود تا سقوط اشیاء باعث مجروح شدن نشود.
جهت دستیابی به صنعتی منضبط و کارگاهی تمیز با کارگران بهره ور و کاهش ریخت و پاش راهکارهای زیر توصیه می‌شود:
1. علامت گذاری و نوشتن مشخصات مواد و یا قطعاتی که در داخل قوطی ها و یا بشکه ها هستند و نوع آنها مشخص نیست.
2. لوازم ضروری از لوازم غیر ضروری تفکیک شده و وسائل غیر ضروری از محیط کار دور نگه داشته شوند.
3. ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده و کف سالنها و راهروها بعد از هر شیفت تمیز شوند.
4. اقلام پر مصرف در نزدیکی محل مصرف قرار داده شوند.5. برای نظافت و بهداشت شخصی کارگران باید یک برنامه مدون وجود داشته باشد.

منبع : http://hamidchazani-safety.persianblog.ir/post/995/

دانلود نمونه کامل HSE PLAN
 

عزيز خشمان

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
فراخوان جایزه ملی HSE و مدیریت بحران



موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست کشور و سازمان مدیریت بحران کشور بهد شرکت ها، سازمان ها، کارنجات و صنایع که دارای بالاترین استانداردهای HSE بوده و شاخص های مدیریت بحران را کسب بنمایند تندیس ملی اهدا خواهد کرد.

با پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز، بیماری های شغلی و آلاینده های زیست محیطی نیز افزایش یافته و در نتیجه نگرانی های جامعه بشری را در پی خواهد داشت. امروزه مردم سراسر جهان دریافته اند که محیط زیست یک سرمایه مشترک میان نسل قدیم، نسل حاضر حاضر و آیندگان می باشد؛ لذا حفظ و حراست از آن یک وظیفه می باشد. همچنین سازمان ها به این باور دست یافته اند که نگرش ابزاری به نیروی انسانی صحیح نبوده و انسان محور اصلی توسعه محسوب می گردد. بسیاری از مدیران، موفقیت یک سازمان را تنها سوددهی و رضایت مشتریان ندانسته و کاهش حوادث شغلی، صیانت از محیط زیست، حفاظت از منابع و تجهیزات را نیز از مولفه های اصلی موفقیت می پندارند.

همینطور است مدیریت بحران که از اهداف اصلی آن، آموزش کارکنان جهت مقابله با بلایای طبیعی و ایجاد آمادگی در مقابل آن می باشد. همگان بر این باورند که سرمایه گذاری و برنامه ریزی در زمینه مدیریت بحران نه تنها زیانی برای سازمان نخواهد داشت بلکه در صورت بروز شرایط اضطراری، سازمان با حداقل خسارات و مشکلات روبرو خواهد شد.

در این راستا موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران جهت تشویق سازمان ها و تغییر نگرش مدیران به مقوله HSE و مدیریت بحران در نظر دارد به سازمان هایی که سیستم مدیریت HSE و همچنین سیستم مدیریت بحران را پیاده نموده و به آن پایبند می باشند جایزه ملی اهدا نماید. از اینرو برای ارزیابی سازمان ها بایستی اظهار نامه مربوطه را تکمیل و با پست پیشتاز به آدرس ما ارسال نمایند.

اساتید و کارشناسان پس از بررسی و امتیاز دهی سازمان های مربوطه را از بخش های مختلف انتخاب نموده و با آنها تماس گرفته و راهنمایی های لازم را جهت مراحل بعدی خواهند نمود.

آخرین مهلت ارسال اظهارنامه: 10شهريور 1393

نشانی پستی: تهران - صندوق پستی 155-16895 - موسسه مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای ایران



 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
I کفش ایمنی ویژه دانشجویان عمران مهندسی عمران 0

Similar threads

بالا