◄[ روشهای تحـــــلیل دینـــــامیکی ]► ارائه توضيحات

rasool.civil

مدیر بازنشسته
در این روشها نیروی جانبی زلزله با استفاده از بازتاب دینامیکی که سازه در جریان حرکت زمین ناشی از زلزله از خود نشان می دهد تعیین میگردد. این روشها شامل روش تحلیل طیفی و روش تحلیل تاریخچه زمانی است. کاربرد هر یک از این دو روش در ساختمانهای مشمول این مقررات اختیاری است. اثرات حرکت زمین به یکی از صورتهای طیف بازتاب شتاب و تاریخچه زمانی تغییرات شتاب مشخص می شود. طیف بازتاب شتاب برای این زلزله طیف طرح نامیده می شود. در این آیین نامه برای طیف طرح استاندارد و یا از طیف طرح ویژه ساختگاه مطابق ضوابط خاص خود استفاده نمود. استفاده از هر یک از طیفها برای کلیه ساختمانها اختیاری است. تنها در مورد استفاده از طیف طرح ویژه ساختگاه باید توجه داشت که مقدار آن نباید کمتر از دو سوم مقدار نظیر در طیف طرح استاندارد باشد.


الف : طیف طرح استاندارد


این طیف از حاصلضرب مقادیر ضریب بازتاب ساختمان در پارامترهای نسبت شتاب مبنا، ضرایب اهمیت ساختمان و عکس ضریب رفتار بدست می آید.


این طیف با فرض نسبت میرائی 5 درصد تعیین شده است.



ب : طیف طرح ویژه ساختگاه



این طیف با توجه به ویژگیهای زمین شناسی، تکتونیکی، لرزه شناسی، میزان ریسک و مشخصات خاک در لایه های مختلف ساختگاه و با در نظر گرفتن نسبت میرائی 5 درصد تعیین می شود . در صورتیکه نوع ساختمان و سطح زلزله مورد نظر منظور نمودن میرائی متفاوتی را ایجاب نماید می توان آن را مبنای تهیه طیف قرار داد . مقادیر محاسبه شده این طیف باید در ضریب اهمیت ساختمان و عکس ضریب رفتار ساختمان ضرب گردد. مقادیر طیف حاصل نباید از 3/2 مقادیر نظیر طیف طرح استاندارد کمتر باشد.


پ : تاریخچه زمانی تغییرات شتاب ( شتاب نگاشت )


شتاب نگاشت باید حد امکان نمایانگر حرکت واقعی زمین در محل احداث بنا در هنگام زلزله باشد . بدین منظور باید حداقل سه شتابنگاشت با ویژگیهای زیر در تحلیل مورد استفاده قرار گیرد


در صورتیکه شتاب نگاشت ها مربوط به زلزله های واقعی اتفاق افتاده در منطق دیگر باشند باید حتی المقدور سعی شود ویژگیهای زمین شناسی، تکتونیکی، لرزه شناسی و به خصوص مشخصات لایه های خاک در محل شتاب نگار با محل ساختمان مورد نظر مشابهت داشته باشند.


مدت زمان حرکت شدید در شتاب نگاشتها باید زمانی حداقل برابر 10 ثانیه و یا 3 برابر زمان تناوب اصلی سازه مورد نظر هرکدام بیشتر است باشد.


شتاب نگاشتهای انتخاب شده باید به مقیاس در آیند. به مقیاس در آوردن باید به گونه ای باشد که طیف بدست آمده از هر از شتاب نگاشتها با نسبت میرایی 5 درصد در محدوده زمان تناوبی ثانیه با طیفی که مطابق ضوابط قسمتهای (الف) یا (ب) بالا به دست می آید تقریباً مطابقت نماید . m شامل شماره کلیه مدهایی است که با میزان حداقل 10 درصد در جرم موثر سازه مشارکت دارند.


در به مقیاس درآوردن شتاب نگاشتها باید اثر نسبت شتاب مبنا، ضریب اهمیت ساختمان و عکس ضریب رفتار (در صورتیکه سازه با روش الاستیک خطی تحلیل می شود) منظور شوند.


به مقیاس درآوردن شتاب نگاشت در صورت غیر خطی بودن روش تحلیل باید با استفاده از روشهای تحقیقاتی قابل قبول انجام گیرد.


روش تحلیل دینامیکی طیفی با استفاده از آنالیز مدها :


در این روش تحلیل دینامیک با فرض رفتار الاستیک خطی سازه و با استفاده از حداکثر بازتاب کلیه مدهای نوسانی سازه که در بازتاب کل سازه اثر قابل توجهی دارند انجام می گیرد.


حداکثر بازتاب در هر مد با توجه به زمان تناوب آن مد از طیف طرح به دست می آید و بازتاب کلی سازه از ترکیب آماری بازتابهای حداکثر هر مد تخمین زده می شود .


الف : تعداد مدهای نوسان


در هریک از دو امتداد متعامد ساختمان باید حداقل سه مد اول نوسان یا تمام مدهای نوسان با زمان تناوب بیشتر از 4 درصد ثانیه یا تمام مدهای نوسان که مجموع جرمهای موثر ساختمان در آنها بیشتر از 90 درصد جرم کل سازه است هر کدام که تعدادشان بیشتر است در نظر گرفته شود.


ب : ترکیب اثرات مدها


حداکثر بازتابهای دینامیکی سازه از قبیل نیروهای داخلی اعضا، تغییر مکانها، نیروهای طبقات، برشهای طبقات و عکس العمل پایه در هر مد را باید با روشهای آماری شناخته شده مانن روش جذر مجموع مربعات و یا روش ترکیب مربعی کامل تعیین نمود. ترکیب اثرات حداکثر مدها در ساختمانهای نامنظم در پلان و یا در مواردی که زمانهای تناوب دو یا چند مد سازه با یکدیگر نزدیک باشند، باید صرفاَ با روشهایی که اندرکنش مدهای ارتعاشی را در نظر می گیرد مانند روش ترکیب مربعی کامل انجام شود.


روش تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی :


روش تحلیل دینامیکی ( محاسبه لحظه به لحظه بازتابهای ساختمان تحت تاثیر شتاب نگاشت های واقعی زلزله ) را می توان در مورد کلیه ساختمانها به کار برد . به طور کلی برای ساختمانهای کاملاً منظم و یا ساختمانهایی که در ارتفاع منظم هستند در صورتیکه از این روش استفاده شود می توان آنرا در دو امتداد متعامد ساختمان به طور جداگانه ای انجام داد ولی چنانچه ساختمان در پلان به حدی نامنظم باشد که نوسان آن در بعضی و یا تمام مدها عمدتاً به طور توام در دو امتداد متعامد انجام پذیرد یعنی ساختمان مدهای نوسانی داشته باشد که در آن مدها حرکت در یک امتداد توام با حرکت در امتداد عمود بر آن باشد برای ملحوظ نمودن اثرات این حرکات توام ساختمان باید بوسیله روش تحلیل دینامیکی و با استفاده از یک مدل سه بعدی محاسبه شود . در این روش بازتابهای سازه در هر مقطع زمانی در مدت وقوع زلزله با تاثیر دادن شتابهای ناشی از حرکت زمین (شتاب نگاشت) در تراز پایه ساختمان و انجام محاسبات دینامیکی مربوطه تعیین می گردد. این روش را می توان در تحلیل خطی الاستیک و یا تحلیل غیر خطی سازه های مورد استفاده قرار داد. مقایسه بین نتایج تحلیل الاستیک سازه با استفاده از طیف طرح استاندارد و یا طیف طرح ویژه ساختگاه یا آنچه از تحلیل تاریخچه زمانی خطی به دست می آید الزامی بوده و دلائل احتمالی بین آنها باید طی یک گزارش فنی جامع توجیه گردد.


طیف عکس العمل :


پیدا کردن تمام تاریخچه تغییر مکان ها و نیروها در اثر ارتعاشات زلزله با استفاده از معادلات دینامیکی کار پر زحمت و پر هزینه ای می باشد. برای بسیاری از سازه ها کافی است که فقط جواب ماکزیمم ها را ارزیابی کنیم.




طیف های طرح :


منحنی های ثبت شده شتاب زمین در حین وقوع زلزله های مختلف و طیف هایی که از آنها بدست می آیند اساس یک روش منطقی را برای طرح زلزله ای سازه ها فراهم می کنند. با وجود اینکه طیف های مختلف با یکدیگر اختلاف دارند در هر منطقه ای می توان بعضی خصوصیات مشترک در آنها پیدا کرد. با استفاده از خصوصیات مشترک و صاف کردن منحنی ها می توان برای هر منطقه ای طیف های طرح را رسم نمود که طراح سازه بتواند از آنها برای طرح سازه های مقاوم در مقابل زلزله استفاده کنند. این منحنی ها اساس تحلیل زلزله ای سازه ها به روش طیفی یا شبه دینامیکی را تشکیل می دهند.


هاوزنر بر اساس منحنی های شتاب ثبت شده در چهار تا از بزرگترین زلزله ها ی امریکا منحنی های ایده آل و صاف شده را برای طیف های تغییر مکان سرعت و شتاب رسم نموده است .


شکل منحنی های مزبور با حرکات زمین در جاهای دیگر ممکن است سازگاری نداشته باشد بلکه برای هر منطقه ای این منحنی ها شکل خاصی خواهند داشت. معمولاً این منحنی ها را برای مقدار معینی از شتاب ماکزیمم زمین (شتاب در T=0 ) میزان و مقیاس می کنند.


تحلیل سازه ها به روش شبه دینامیکی یا طیفی :


روش دینامیکی برای تعیین تغییر مکانها و نیروهای ناشی از زلزله در سازها پر زحمت و وقت گیر است و معمولاً باید به وسیله حسابگرهای الکترونیک صورت گیرد . اگر مابه جای تمام تاریخچه تغییر مکان فقط مقادیر ماکزیمم ناشی از مودهای مختلف را در بگیریم تحلیل دینامیکی سازه ها به مقدار قابل ملاحظه ای ساده می شود.


مقدار ماکزیمم Yn از انتگرال دوهامل بدست می آید.



چون ماکزیمم های مودهای مختلف در کی زمان اتفاق نمی افتد و همچنین لزوماً علامت یکسان ندارند نمی توان مقادیر ماکزیمم ها را با یکدیگر جمع نمود. بهترین کاری که در یک تحلیل شبه دینامیکی یا طیفی می توان انجام داد این است که جوابهای ماکزیمم بدست آمده از مودهای مختلف را بر اساس تئوری احتمالات ترکیب نود. فرمولهای تقریبی مختلفی برای ترکییب کردن ماکزیمم ها بکار می رود که متداولترین آنها فرمول جذر مجموع مربعات می باشد.



بیشتر انرژی ناشی از زلزله در چند مود اول جذب می شود. از این رو برای سازه های با درجات آزادی خیلی زیاد معمولاً کافی است که 3 تا 6 مد اول با یکدیگر ترکیب شود و بدین ترتیب در محاسبات صرفه جویی قابل ملاحظه ای نمود.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

nassa

عضو جدید
1سوال ساده استاتیکی

1سوال ساده استاتیکی

سلام دوستان. تو این شکل زیر 1 محور دوار داریم و در نفطه Aکه یاطاقان داریم نیروها در راستای محور Xو YوZ هستند (بدون زاویه) حالا برای تعیین برآیند نیروها در یاطاقان باید 2 بار از قانون کسینوسها بریم. درسته؟؟؟؟(اما در حل جوابش در نیومد!) روش کار که درسته با توجه به اینکه شکل 3 بعدیه؟؟؟؟؟​
 

پیوست ها

  • FIG.pdf
    16.9 کیلوبایت · بازدیدها: 0

goodviva

عضو جدید
اطلاعات خیلی کمی دادی. اولا منظورت از یاتاقان چیه؟ درجات آزادیش کدومن؟ بعدش فاصله ها چقدرن؟ من یه بار حل کردم جواب گرفتم.
 

kianiran

عضو جدید
سلام
بنظر میرسد که سوال را خوب مطرح نکرده ای
اگر شفت دوار است فقط Mx در یاتاقان وجود دارد
اگر نیرو های دیگری نیز وجود دارند باید اعلام کنید .
این Mx یا به کوپل نیروی f x a تجزیه میشود یا مستقیما به عنوان تلاش خارجی به سیستم دیگری وارد میشود در حالت تعادل هنوز سه پازامتر FX , FZ , MX وجود دارند که باید مساوی صفر باشند
 

mahdiargoodarz

عضو جدید
salam doste ma shoma aval bayad aval x y a ro bdast biri va nsbat be teke ga bgiri a2 b2 nmidona grfi mohands jan yana
 

e.etminan

عضو جدید
سلام

سلام

من پروژه بتن دارم ولی هنوز تو بارگذاریش موندم .چون پروژم قاب خمشیه تیرچه هام به صورت شطرنجی قرار دادم . این درسته ؟
اسانسورم دقیقا در کنار باکس پله قرار داره ولی وسطش چون نحوی اجراشو نمیدونم قرار دادن تیرچه واسم مشکل شده . نمیدونم تو این قسمتها که تیر وجود نداره سر تیرچه ها کجا قرار میگیره . اگه تیر فرعی بزارم شرایطش چه طوریه ؟
یه سوال دیگه تو قسمت پایان پله که پاگرد اصلی راهرو داریم تیرچه گذاری به چه صورته دقیقا در جهت شمشیری پله یا عمود بر آن ؟
پلان رو هم در فایل ضمیمه میزارم . خیلی ممنون میشم اگه ایرادای این تیرچه گذاری که کردم و بهم بگید .
 

پیوست ها

  • proje foolad beton1 Model (1).pdf
    24 کیلوبایت · بازدیدها: 0

mtszgh

عضو جدید
سلام

سلام

درمورد مش بندی وطراحی آن و چطور المانها و گره ها منظم باشد لطفا کمک کنید
 

zivdar

عضو جدید
سلام دوست عزیز
اینکه بارگذاری شطرنجی انجام دادی خوبه باعث میشه صلبیت سقفها و در نهایت توزیع سختی در هر دو جهت یکسان باشه ولی لزومی نداره که همیشه در ساختمانها بارگذاری شطرنجی باشه بعضی مواقع مفیده بعضی مواقع لازمه که شطرنجی نباشه
در مورد بارگذاری های کنار راه پله باید جهت تیر ریزی را عوض کنید و بار روی تیرهای اصلی باشد نکته مهم که باید بدانید این است که ( در بارگذاری شطرنجی لزومی نداره که درکلیه چشمه ها این قانون را رعایت کرد . حالا یک یا دو چشمه نشد فاجعه ای رخ نمیده
 

erfan1986

عضو جدید
مشکل در حل تمرینات تحلیل سازه 2

مشکل در حل تمرینات تحلیل سازه 2

بابا ککککککککککککککککککککککککککممممممممممممممممکککککککککککککککککککککککککککککک
 

Similar threads

بالا