چگونه با کودک دروغگو برخورد کنیم؟

S i s i l

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=3][/h]

به تصورات ذهنی او پر و بال بدهید نه این که او را متهم به دروغگویی کنید. همچنین او را به دروغگویی تشویق نکنید. اگر کاری که خواسته بودید انجام نداده است درباره آن سوال نکنید تا مجبور به دروغ گفتن نشود.


در امر تربیت و پرورش کودکان مسائل متعددی مطرح می شود که هر یک به نوبه خود اهمیت دارد. مسائل ریز و درشت تربیتی چنان فراگیر و پردامنه است که والدین بدون داشتن اطلاعات و آگاهی کافی درباره مسائل تربیتی نمی توانند در تمام ابعاد تربیتی موفق عمل کنند. علاوه بر آن طی دهه های اخیر، روان شناسی کودک دستاوردهای چشمگیری داشته است و علاقه مندان به این حوزه بیش از هر زمان دیگری درباره شکل گیری شخصیت کودک، ابعاد روانی شخصیت کودک، تاثیرپذیری کودک از الگوها، تاثیر محیط اجتماعی بر شخصیت وی و ... اطلاعات کسب کرده اند. بنابراین به نظر می رسد که والدین نیز برای در پیش گرفتن تربیت آگاهانه باید اطلاعات کافی داشته باشند. یکی از مهم ترین مباحث در این زمینه دروغ گویی کودکان است که در این مطلب تلاش کرده ایم، به بررسی بخشی از ابعاد آن بپردازیم.

کودک و دروغ
خوب است بدانید دروغ برای کودک زیر ۳ سال معنا ندارد؛ زیرا آن ها نمی دانند که حوزه تفکر آن ها خصوصی است و فکر می کنند والدین می توانند ذهن آن ها را بخوانند. دروغ، مطلب یا سخنی است که با واقعیت همخوانی ندارد و معمولا کسی که دروغ می گوید آگاهانه حقیقت را تحریف می کند. اما درباره کودک، دروغ گویی را باید مطابق با سن و دوره رشدی که پشت سر می گذارد، بررسی کرد. کودک تا قبل از ۳ سالگی معنی دروغ را نمی داند و بین ۳ تا ۴ سالگی در می یابد که دیگران نمی دانند او چه فکر می کند و نمی توانند ذهنش را بخوانند.
در این سن قدرت تخیل و تصویرپردازی به اوج خود می رسد و کودک همزمان با یادگیری مهارت ها و اطلاعات جدید قدرت ذهنی خود را بالاتر می برد. در این سن داستان پردازی کودک بسیار قوی است و یاد می گیرد کار بدی را که کرده است گردن یک فرد خیالی بیندازد. او بین واقعیت و خیال، مرزی قرار نمی دهد و گاهی والدین خیال پردازی های وی را به اشتباه دروغ نام می گذارند.
کودکان متناسب با
هوش، تخیل و موقعیت های محیطی و بنا به واکنش والدین در برخورد با آن ها از حدود ۶ سالگی دروغ را می شناسند و در ۹-۸ سالگی تفاوت بین واقعیت و دنیای فانتزی را در می یابند و تا ۱۰ سالگی کاملا بین حقیقت گویی به عنوان یک کار صحیح و دروغ گویی به عنوان یک کار نادرست تفاوت می گذارند.

دلایل دروغ گویی
با این که دلایل دروغ گویی در کودکان بسیار متعدد است اما می توان به بخشی از آن ها اشاره کرد.
در اولین درجه بهتر است به تمایز قائل نشدن بین واقعیت و تخیل اشاره کنیم زیرا تعداد زیادی از کودکان دروغ نمی گویند بلکه
ذهنیات خود را بر زبان می آورند اما والدین با واکنش عجولانه و اشتباه سعی می کنند گفته کودک را تصحیح کنند و او را از دروغ گویی برحذر دارند.
گاهی والدین، دروغ را آموزش می دهند. به عنوان مثال
در حضور او از ویژگی در کودک صحبت می کنند که فاقد آن است. اگر به کودک اجازه ندهیم در جمع اظهار نظر کند و او را به سکوت وادار کنیم، او به دروغ گفتن روی می آورد؛ عملی که بعضی از والدین ناآگاهانه آن را انجام می دهند.
دروغ گویی نشانه اغتشاش درونی و نبود امنیت روانی در کودک است، وقتی که فرد کودک یا بزرگسال خود را در معرض خطر یا تهدید ببیند اگر شیوه صحیح با آن را نداند، به اشتباه سعی می کند با دروغ گفتن احساس امنیت و آرامش پیدا کند.
گاهی کودک
احساس عزت نفس نمی کند و درد حقارت باعث می شود برای ترمیم شخصیت خود دروغ بگوید.
در واقع آنچه در دروغگویی کودکان
مایه نگرانی است این است که شخصیت واقعی کودک را به یک شخصیت غیرواقعی تبدیل می کند. در چنین شرایطی زمینه بروز اختلالات شخصیتی و ناسازگاری های اجتماعی در کودک ایجاد می شود و سلامت روانی وی به خطر می افتد. طبیعی است که نمی توانیم نقش محیط اجتماعی را در شکل گیری شخصیت کودک نادیده بگیریم زیرا کودک از همه سو تحت تاثیر محیط پیرامون و الگوهایی است که در مقابل او قرار دارند. اگر والدین الگوی خوبی نباشند و در مقابل کودک دروغ بگویند، طبیعی است که کودک مانند آن ها رفتار خواهد کرد.
گاهی بچه ها برای آزمودن والدین دروغ می گویند تا واکنش آنها را بسنجند. در چنین مواقعی لازم است والدین به جای نشان دادن واکنش تند و شدید، تلاش کنند تمرکز کودک را از روی موضوع دروغگویی به راستگویی معطوف کنند.


چه کنیم
اولین گام برای مقابله با دروغگویی کودکان افزایش اطلاعات و آگاهی ما به عنوان والد است. لازم است درباره رفتارهای کودک و دلایل دروغگویی اش آگاهانه تصمیم گرفت. هرگز نباید کودک را دروغگو خطاب کرد. این القاب منفی باعث از دست رفتن اعتماد به نفس وی می شود و او را به سمت دروغگویی بیشتر ترغیب می کند. لازم نیست بگویید این چندمین بار است که دروغ می گویی. کافی است بفهمید که کودکتان بدون اعتراف به دروغگویی، دروغ گفته است. اگر می دانید دروغ گفته است از او نخواهید اعتراف کند. این کار او را جری تر می کند.
اگر درباره فرود آمدن یک بالگرد در خیابان حرف می زند از او درباره چگونگی هدایت بالگرد و ... بپرسید. به تصورات ذهنی او پر و بال بدهید نه این که او را متهم به دروغگویی کنید. همچنین او را به دروغگویی تشویق نکنید. اگر کاری که خواسته بودید انجام نداده است درباره آن سوال نکنید تا مجبور به دروغ گفتن نشود. کافی است تذکر بدهید که کارش را هنوز انجام نداده است.
بیان ارزش صداقت بهتر از تکرار مضرات دروغگویی است، به کودک اجازه دهید لذت راستگویی را بچشد تا مزه تنبیه دروغگویی را، همچنین بگذارید احساسات خود را به هنگام انجام رفتار درست یا نادرست به زبان بیاورد در این صورت شما بهتر می توانید ریشه دروغگویی وی را شناسایی کنید.


وقتی صداقت دشوار است
مهم است که بدانید چرا کودک دروغ می گوید:
شاید درباره نمره اش دروغ می گوید زیرا احساس می کند تحت فشار قرار می گیرد و از ترس عواقبی که نمرات پایین به دنبال دارد، واقعیت را پنهان می کند. بنابراین او قربانی رفتار نادرست والدین خود شده است. اگر متوجه این وضعیت شدید با او صحبت کنید و درحالی که همه جانبه از او حمایت می کنید، دلایلش را بشنوید. در این جا هر دو باید تغییر رفتار دهید.


تاثیر مستقیم والدین بر گرایش کودکان به دروغگویی یا راستگویی
واکنش شدید و تند والدین در مواجهه با دروغگویی کودک باعث می شود کودک نقطه ضعف والدین را پیدا کند و با شناخت حساسیت والدین نسبت به این موضوع، از دروغ برای جلب توجه آنها استفاده کند. در بعضی موارد این والدین هستند که کودکان را تشویق به دروغ گفتن می کنند. ارائه واکنش غیرمنطقی و تند نسبت به دروغگویی یا خیال پردازی کودک، ارائه ندادن الگوی مناسب، پنهان کاری در مقابل کودک، ناآگاهی نسبت به تاثیر گفتار والدین بر کودک، باعث می شود کودک از آن به عنوان حربه ای برای توجیه رفتارهای خود و رسیدن به اهدافش استفاده کند.






گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
www.seemorgh.com/lifestyle
منبع : khorasannews.com




 

Maryam_miri

اخراجی موقت
در تاپیک پیشین (در مورد دروغگویی) نیز نوشتم.

بگذارید مثالی بسیار روشن بگویم...
ایران به جنایت گاوکشی، می گوید گاوبازی!!!
مردم کشورهای کثیفی (اسپانیا، مکزیک، پرتغال، جنوب فرانسه و ...) که این جنایت سادیسمیک و خونریزی را دارند نیز، این نام (گاوکشی) را بر آن نهاده اند! حال ما در کمال بی شرمی به خود دروغ می گوییم (گاوبازی).

زمانیکه به خود دروغ بگوییم، دیگران را چه باک!؟
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار

چرا کودکان و نوجوانان دروغ می‌گویند؟​



علت دروغگویی کودکان و نوجوانان


به همان اندازه که ممکن است دوست داشته باشیم فکر کنیم فرزندان ما همیشه حقیقت را خواهند گفت، واقعیت این است که دروغ گفتن چیزی است که بیشتر کودکان بالاخره آن تجربه می‌کنند. والدین باید در نظر داشته باشند که دروغ گفتن بخشی طبیعی از رشد کودک است و در بیشتر موارد، کودکان از این رفتار پیشی می گیرند. اصلا می‌دانستید که به عقیده دانشمندان دروغگویی برای مغز کودکان مفید است؟ یعنی بچه‌هایی که دروغ می‌گویند حتی IQ بالاتری نسبت به بقیه کودکان دارند.


چرا کودکان دروغ می‌گویند؟​


چرا کودکان دروغ می‌گویند؟


اگر می‌خواهید بدانید علت دروغگویی در کودکان و نوجوانان چیست باید والدین هنگام پرداختن به این مشکل رایج، سن کودک ، شرایط و دلایل دروغ و اینکه چند بار درگیر این رفتار است را در نظر بگیرند. به عنوان مثال، بسیاری از کودکان کوچک‌تر، معمولاً کوچکتر از ۶ سال و در سنین پیش دبستانی، هنوز نمی‌توانند تمایز قاطعی بین خیال و واقعیت قائل شوند و «دروغ» آن‌ها ممکن است فقط تصویری از تصورات آن‌ها باشد. گفته می‌شود کودکان در سن ۴ سالگی و پیش از دبستان کاملاً قادر است عمداً دروغ بگوید تا دچار مشکل نشود یا چیزی را که می خواهد بدست آورد. برخی از دلایل شایع دروغ گفتن در کودکان دبستانی و ابتدایی یا نوجوانان عبارتند از:

*بازی خیالی آرزو کردن که نزد بچه‌ها بسیار محبوب است

*ترس از مجازات

* تمایل به لاف زدن برای دوستان / همکلاسی‌ها برای تقویت وضعیت و تحت تأثیر قرار دادن آن‌ها

*برای سر باز زدن از کاری که نمی‌خواهند انجام دهند (مثل تمیز کردن اسباب بازی‌ها)

*تمایل به ناامید کردن والدین هنگامی که انتظارات ‌آن‌ها زیاد است

*نارضایتی از مسئله‌ای در زندگی به خصوص در مورد نوجوانان

*تلاشی برای جلب توجه




با بچه‌ای که دروغ می‌گوید چگونه رفتار کنیم؟​


با بچه‌ای که دروغ می‌گوید چگونه رفتار کنیم؟


در ادامه به نکات و جزییاتی می‌پردازیم که موقع برخورد با دروغگویی کودک یا نوجوان باید حتما رعایت کنید:


۱- در مورد علت اصلی دروغ تحقیق کنید


در مورد علت اصلی دروغ تحقیق کنید


در مورد علت اصلی دروغ تحقیق کنید. آیا کودک شما به راحتی گفتن و تعریف کردن یک داستان بلند به عنوان بخشی از یک بازی فانتزی را بلد است؟ آیا او قصد دارد شما را گمراه کند زیرا نمی خواهد مجازات شود؟ اگر فرزند شما به سادگی از تخیل خود استفاده می‌کند به او کمک کنید، بدون اینکه دلایل خلاقیت او را دلسرد کنید، تا بین واقعیت و داستان فرق بگذارد.

برای مثال اگر اصرار دارد که او با دوستان خیالی خود به ماه رفته برایش توضیح بدهید که به نظر می‌رسد خیلی سرگرم کننده است و بدتان نمی‌آید شما هم به آن‌ها ملحق شوید البته اگر زیاد این تخیل را تکرار می‌کند. از طرف دیگر اگر ادعا کند که یک دوست خیالی چیزی را شکسته است که او خودش نمی‌خواسته به آن دست بزند ابتدا به او اطمینان دهید که اگر به شما بگوید واقعاً چه اتفاقی افتاده است، دعوایش نمی‌کنید و دردسری پیش نمی‌آید.

سپس برای او توضیح دهید که می‌فهمید که با وجودی که بعضی اوقات راحت تر می‌توان باور کرد که شخصی کار را انجام داده که دوست ندارد به آن اعتراف کند اما گفتن حقیقت همیشه به بهتر شدن امور کمک می‌کند.


۲- طوری رفتار کنید که بچه با شما احساس راحتی کند


برای جلوگیری از دروغ گفتن کودک طوری رفتار کنید که بچه با شما احساس راحتی کند


جوری رفتار نکنید که بچه ها احساس کنند که نمی توانند برای گفتن حقیقت با شما راحت باشند. اگر کودکی نگران و مضطرب است که شما عصبانی شوید، ممکن است سعی کند به هر قیمتی از گفتن حقیقت خودداری کند. نکته مهم این است که به کودک خود کمک کنید تا احساس امنیت و پشتیبانی از جانب شما داشته باشد. به این ترتیب او متوجه می‌شود که می‌تواند بدون از دست دادن محبت و عشق شما، با شما صحبت کند.

در حقیقت، تحقیقات نشان می‌دهد وقتی بچه ها را به دلیل دروغگویی مجازات یا تهدید می‌کنید کمتر احتمال دارد که در آینده هم حقیقت را بگویند. به فرزندتان توضیح دهید که اگر او حقیقت را به شما بگوید، عصبانی نخواهید شد و حقیقت برای شما مهم‌تر از هر چیز دیگری است.

سپس با آرامش گوش دهید و سعی کنید هیچ رفتار اشتباه و نادرستی که کودک را می‌ترساند نداشته باشید. به جای سرزنش کردن کودک به خاطر دروغ گفتن بر پیامدهای دروغ گفتن او تمرکز کنید. اگر او سعی داشت دروغ بگوید او را بخاطر صادق بودنش با شما ستایش کنید. تصدیق کنید که گفتن حقیقت باید برای او حتما دشوار بوده اما خیلی خوب است که با شما صادق بوده و راستش را گفته است.



۳- عواقب دروغ گفتن را به بچه توضیح دهید


عواقب دروغ گفتن را به بچه توضیح دهید


به جای مجازات کردن کودک به خاطر دروغگویی عواقب این کار را برای او توضیح بدهید. تفاوت در چیست؟ مجازات از عصبانیت شما ناشی می‌شود در حالی که توضیح عواقب یک کار نادرست باید بر اصلاح رفتار نادرست متمرکز باشد. به عنوان مثال ، اگر فرزند شما نسبت به انجام کارهای خود دروغ گفت، در مورد اهمیت مواجه با اشتباهی که انجام داد با او بحث کنید. برای کودک توضیح دهید تا برای جبران اشتباهش یک کار درست را انجام دهد؛ مثلا انجام کارهای اضافه بر برنامه مناسب سنش در خانه. مثلا دستمال کشیدن میز تحریرش یا جمع کردن لوازم اتاقش.


۴- به کودک خود برچسب دروغگو بودن نزنید


علت دروغگویی در کودکان و نوجوانان هر چه که باشد به فرزندتان، حتی اگر دروغی گفته باشد، برچسب دروغگو نزنید. برچسب‌ها نه تنها به روان کودک صدمه می‌زنند بلکه می‌توانند تاثیری ماندگار و مادام‌العمر روی شخصیت کودک داشته باشند. اگر شما به او لقب دروغگو بدهید هیچ بعید نیست که خود را به عنوان یک شخص دروغگو باور کند و مطابق با آن در تمام ارکان زندگی با دروغگویی عمل کند.


۵- در مورد انتظارات خود واضح و رو راست باشید


در مورد انتظارات خود واضح و رو راست باشید


در مورد انتظارات خود واضح و سرراست باشید. به فرزند خود بگویید دروغ گفتن چیزی است که شما در خانواده خود نمی خواهید آن را داشته باشید. به او این مسئله را توضیح بدهید که گفتن حقیقت به همان اندازه رفتارهای خوب دیگری که از او انتظار دارید برای شما ارزش دارد. ارزش‌هایی مثل صحبت کردن با شما با احترام و صحبت نکردن در حالی که پشتش به شماست یا تلاشش برای دعوا نکردن با خواهر و برادرهایش.




۶- رفتار خود را هنگام گفتن حقیقت ارزیابی کنید


رفتار خود را هنگام گفتن حقیقت ارزیابی کنید


رفتار خود را هنگام گفتن حقیقت ارزیابی کنید. آیا خود شما وقتی می خواهید از موقعیتی دوری کنید یا چیزی را که می‌خواهید بدست آورید اغلب به دروغگویی متوسل می‌شوید؟ به عنوان مثال، فرض کنید فرزند شما بشنود به همسایه‌تان می گوید که شما نمی توانید از گربه‌اش وقتی که سفر است مراقبت کنید چون خودتان شما یک خویشاوند بیمار دارید و باید از او مراقبت کنید.

در حالی که حقیقت این است که شما از آن گربه خوش‌تان نمی‌آید و دوست ندارد از آن نگهداری کنید. در این موقعیت فرزند به خصوص اگر نوجوان باشد از شما این پیام را دریافت کند که بزرگترها برای پیش بردن اهداف‌شان و در برخی موقعیت‌ها دروغ می گویند پس حتما دروغ گفتن در برخی شرایط ایرادی ندارد.


۷- به تأثیر دروغ گفتن کودک در روابط توضیح دهید


به تأثیر دروغ گفتن کودک در روابط توضیح دهید


یکی از راه‌های ترک دروغ گفتن در کودکان و نوجوانان این است که در مورد تأثیر دروغ گفتن در روابط با او صحبت کنید. توضیح دهید که دروغ گفتن می‌تواند به اعتمادی که بین افرادی که عاشق یکدیگر هستند، آسیب برساند. از فرزندتان بخواهید تصور کند اگر در مورد چیزی به او دروغ گفته‌اید چه احساسی پیدا می‌کند. آیا او دفعه بعد حق دارد به شما شک کند؟ آیا این مسئله بر نحوه اعتماد او به شما تأثیر می‌گذارد؟

در پایان به خاطر داشته باشید که علت دروغگویی کودکان و نوجوانان هر چه که باشد، اگر کودک یا نوجوان شما مرتباً و به دفعات دروغ می‌گوید ، حتی پس از دیدن عواقب دروغ گفتنش و اطمینان خاطر از عکس‌العمل شما، ممکن است زمان آن رسیده باشد که برای ارزیابی رفتار و توصیه ‌ای بیشتر با یک روانشناس متخصص کودکان صحبت کنید.
 

Similar threads

بالا