1) درپیکر این گیاهان مواد خاصی ساخته و ذخیره می شوند که این مواد خواص متعددی دارند. ماده موثره فعال به میزان بسیارکم(معمولا کمتر از یک در صد وزن خشک گیاه)ساخته می شود. - ممکن است اندام خاصی چون ریشه، ساقه، برگ و گل و...حاوی موادموثره موردنظرباشند.نمی توان تمام اندام گیاه را منبع داروئی دانست.
2) معمولا از اندام های موردنظر بصورت تازه استفاده نمی شود.بایدتحت تاثیر عملیات خاصی چون تمیزکردن، هوا خوردن ،خشک کردن، استخراج و تصفیه قرار گرفته و سپس مورد استفاده واقع شوند.
3) گیاهان داروئی حاوی مواد موثره درمقایسه باعموم گیاهان مورداستفاده درکشاورزی مانند غلات وسبزی ها که به طور عام و روزمره مورد استفاده انسان هستند در موارد خاص قابل استفاده اند.
بطورکلی ازگیاهان داروئی حاوی موادموثره استفاده های مختلفی عمل می آیدکه به صورت زیرمی توان طبقه بندی کرد:
الف- گیاهان داروئی که مواد موثره موجود در آنها بطور مستقیم یا غیر مستقیم اثر درمانی دارندو بعنوان دارو استفاده می شوند.
ب- گیاهان ادویه ای که از ماده موثره فعال آنها در صنایع غذائی، کنسرو سازی، نوشابه سازی و... به منظور بهبود رنگ ، طعم و مزه آنها استفاده می شود مانند : نعناع ، آویشن ، دارچین ، زعفران.
ج- گیاهان عطری که اندامهای خاصی در این گیاهان حاوی ترکیباتی هستند که اسانس نامیده می شوند و دارای عطر و بوی خاصی می باشند و اسانس از راه تقطیرو یا روشهای دیگر استخراج می شوند مانند گل محمدی ، اکالیپتوس ، نارنج.
د- گیاهان رنگی که دارای مواد موثره رنگی طبیعی می باشند و در صنایع غذائی ، آرایشی و بهداشتی و ... مورد استفاده قرار می گیرند مانند حنا ، روناس و زعفران.
گاهی اوقات از یک گیاه به تنهائی می توان هر سه استفاده را نمود ، مثلا نعناع هم در صنایع دارو ئی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا خاصیت ضد باکتریائی و ضد قارچی دارد تب بر است و سبب کاهش درد نیز می گردد حاوی اسانس بوده و به عنوان یکی از گیاهان معطر معرفی می شود در صنایع غذائی به عنوان ادویه استفاده می شود . از گیاهان مشابه نعناع که دارای جمیع صفات باشند می توان آویشن، شوید، اسطو خدوس و گشنیز را نام برد.
با آن که اندام برخی از گیا هان نظیر برگ درخت گردو ، کاکل ذرت ، پوست میوه لوبیا حاوی مواد موثره می باشد و برای مداوای برخی از بیماریها بکار می روند ولی کاشت ، داشت و برداشت این گیاهان صرفا به منظور استفاده از مواد موثره موجود در اندام های آنها انجام نمی شود اساسا گیاه داروئی محسوب نمی شود.
لایل رویکردجهانی به گیاهان داروئی: استفاده روز افزون مردم ازگیاهان داروئی و تمایل شرکت های تولیدکننده موادداروئی به داروها وترکیبات بامنشاگیاهی می توان به دلایل زیردانست:
1) تهیه برخی ازموادموثره بطور مصنوعی امکان پذیرنیست و تنها بصورت طبیعی ازگیاهان قابل استخراج هستند.
2) مواد داروئی مصنوعی(شیمیائی)هرچندبطورسر یع اثرمی بخشندودارای یک تاثیرمشخص می باشندولی دراکثرمواردعوارض جانبی نامطلوب روی بدن انسان بجا می گذارند درحالیکه موادگیاهی تاثیرمفید و اثرات جانبی خوبی روی سلامت بدن دارند.
3) برخی از عطر و اسانس های مورد استفاده در صنایع آرایشی- بهداشتی- مواد شیمیائی خانگی (شامپو، صابون، خوشبوکننده های هوا و...)بدون وجود مواد مذکور ساخت آنها امکان پذیرنمی باشد.
4) در صنایع کنسرو سازی و شیرینی سازی و...در سطح دقیق و حساب شده برای بهترشدن طعم و رنگ و بوی محصول از مواد موثره استفاده می شود. مواد موثره گیاهان ادویه ای مانند زیره سبز،ترخون و گشنیز علاوه برطعم و مزه مواد غذائی که بهترمیکنند اشتها آور نیزهست و سبب هضم موادغذائی و سلامت کاردستگاه گوارش می گردد.
2) معمولا از اندام های موردنظر بصورت تازه استفاده نمی شود.بایدتحت تاثیر عملیات خاصی چون تمیزکردن، هوا خوردن ،خشک کردن، استخراج و تصفیه قرار گرفته و سپس مورد استفاده واقع شوند.
3) گیاهان داروئی حاوی مواد موثره درمقایسه باعموم گیاهان مورداستفاده درکشاورزی مانند غلات وسبزی ها که به طور عام و روزمره مورد استفاده انسان هستند در موارد خاص قابل استفاده اند.
بطورکلی ازگیاهان داروئی حاوی موادموثره استفاده های مختلفی عمل می آیدکه به صورت زیرمی توان طبقه بندی کرد:
الف- گیاهان داروئی که مواد موثره موجود در آنها بطور مستقیم یا غیر مستقیم اثر درمانی دارندو بعنوان دارو استفاده می شوند.
ب- گیاهان ادویه ای که از ماده موثره فعال آنها در صنایع غذائی، کنسرو سازی، نوشابه سازی و... به منظور بهبود رنگ ، طعم و مزه آنها استفاده می شود مانند : نعناع ، آویشن ، دارچین ، زعفران.
ج- گیاهان عطری که اندامهای خاصی در این گیاهان حاوی ترکیباتی هستند که اسانس نامیده می شوند و دارای عطر و بوی خاصی می باشند و اسانس از راه تقطیرو یا روشهای دیگر استخراج می شوند مانند گل محمدی ، اکالیپتوس ، نارنج.
د- گیاهان رنگی که دارای مواد موثره رنگی طبیعی می باشند و در صنایع غذائی ، آرایشی و بهداشتی و ... مورد استفاده قرار می گیرند مانند حنا ، روناس و زعفران.
گاهی اوقات از یک گیاه به تنهائی می توان هر سه استفاده را نمود ، مثلا نعناع هم در صنایع دارو ئی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا خاصیت ضد باکتریائی و ضد قارچی دارد تب بر است و سبب کاهش درد نیز می گردد حاوی اسانس بوده و به عنوان یکی از گیاهان معطر معرفی می شود در صنایع غذائی به عنوان ادویه استفاده می شود . از گیاهان مشابه نعناع که دارای جمیع صفات باشند می توان آویشن، شوید، اسطو خدوس و گشنیز را نام برد.
با آن که اندام برخی از گیا هان نظیر برگ درخت گردو ، کاکل ذرت ، پوست میوه لوبیا حاوی مواد موثره می باشد و برای مداوای برخی از بیماریها بکار می روند ولی کاشت ، داشت و برداشت این گیاهان صرفا به منظور استفاده از مواد موثره موجود در اندام های آنها انجام نمی شود اساسا گیاه داروئی محسوب نمی شود.
لایل رویکردجهانی به گیاهان داروئی: استفاده روز افزون مردم ازگیاهان داروئی و تمایل شرکت های تولیدکننده موادداروئی به داروها وترکیبات بامنشاگیاهی می توان به دلایل زیردانست:
1) تهیه برخی ازموادموثره بطور مصنوعی امکان پذیرنیست و تنها بصورت طبیعی ازگیاهان قابل استخراج هستند.
2) مواد داروئی مصنوعی(شیمیائی)هرچندبطورسر یع اثرمی بخشندودارای یک تاثیرمشخص می باشندولی دراکثرمواردعوارض جانبی نامطلوب روی بدن انسان بجا می گذارند درحالیکه موادگیاهی تاثیرمفید و اثرات جانبی خوبی روی سلامت بدن دارند.
3) برخی از عطر و اسانس های مورد استفاده در صنایع آرایشی- بهداشتی- مواد شیمیائی خانگی (شامپو، صابون، خوشبوکننده های هوا و...)بدون وجود مواد مذکور ساخت آنها امکان پذیرنمی باشد.
4) در صنایع کنسرو سازی و شیرینی سازی و...در سطح دقیق و حساب شده برای بهترشدن طعم و رنگ و بوی محصول از مواد موثره استفاده می شود. مواد موثره گیاهان ادویه ای مانند زیره سبز،ترخون و گشنیز علاوه برطعم و مزه مواد غذائی که بهترمیکنند اشتها آور نیزهست و سبب هضم موادغذائی و سلامت کاردستگاه گوارش می گردد.