tayebe_72
عضو جدید
مواد لازم:
گندم 1 کیلو
آرد گندم 3 الی 4 کیلو
بادام یا فندق یا پسته با پوست به میزان لازم
طرز تهیه سمنو:
ابتدا گندمها را خوب تمیز کرده، میشوییم و در ظرفی میریزیم و روی آنها را با آب سرد به مدت دو روز میپوشانیم، در این فاصله چند بار آب آن را عوض میکنیم، زمانی که نوک گندمها سفید شد، در صافی میریزیم تا آب آن خارج شود، سپس گندمها را در یک پارچه تمیز و مرطوب ریخته و در دیس قرار میدهیم و در جای نسبتاً گرمی قرار خواهیم داد و تا یکی دو روز به این صورت میماند.
این غذای سنتی ایرانی، برای کودکان بسیار مفید و مغذی است.
در این فاصله، روزی یکی دو بار کمی آب روی پارچه میپاشیم تا خشک نشود. باید توجه داشته باشیم كه آب زیاد، باعث ترشیدگی گندمها میشود. بعد از دو روز که گندمها ریشه داد، پارچه را از روی آنها برداشته و در ظرف مناسب میرزیم، سپس پارچهای مرطوب روی گندمها میکشیم و باز روزی یکی دو بار روی آنها را کمی آب میپاشیم تا زمانی که گندمها ساقه پیدا کند و کمی بلند شود. پارچه را بر میداریم و زمانی که ساقه گندم، نقرهای رنگ شد، قبل از اینکه شکفته و سبز شود، آن را برای سمنو استفاده میکنیم. گندم نقرهای شده را چرخ کرده، سپس آن را در ظرفی ریخته و مقداری آب روی آن میریزم و خوب مخلوط میکنیم. سپس از صافی رد کرده و مواد موجود در صافی را بین دو دست فشار میهیم تا کاملاً شیره آن خارج شود.
آرد را در ظرفی ریخته، شیره گندم تهیه شده را به تدریج به آرد اضافه کرده و هم میزنیم، به طوری که گلوله نداشته باشد.
باید توجه داشت که مقدار شیره در حدی باشد که مایه را کاملاً رقیق کند. سپس روی حرارت قرار میدهیم و مایه را کاملاً به هم میزنیم تا زمانی که به جوش آید و غلیظ شود.
این مایه باید مرتب هم زده شود، زیرا سمنو زود ته میگیرد. آن قدر همزدن را ادامه میدهیم تا آب آن کاملاً تبخیر شده و به شکل حلوا در آید و رنگ آن کمی سرخ شود. باید متذکر شویم که در سمنو شکر یا روغن اضافه نمیشود، زیرا جوانه گندم به طور طبیعی مقداری شیرینی و چربی دارد. مجدداً به تدریج مقداری آب به سمنو اضافه کرده و هم میزنیم تا گلوله نشود و مایه یکدست و رقیق شود. حرارت را ملایم نموده و گاهی آن را به هم میزنیم تا زمانی که کاملاً غلیظ شود و به صورت سمنو در آید. در آخر، پسته یا فندق یا بادام با پوست را در سمنو ریخته، بعد از بیست الی سه دقیقه، حرارت را خاموش کرده و مورد استفاده قرار میدهیم. قابل ذکر است که این غذای سنتی ایرانی، برای کودکان بسیار مفید و مغذی است.
فوایدخوردن سمنو : خوردن آن براى رفع مالیخولیا، سرفه خشک، درد سینه
ضررهای سمنو : دیر هضم
اصلاح کننده ضررهای آن: سکنجبین و کاسنى.
سمنو را از عصاره جوانه گندم تازه و آرد کامل گندم تهیه مى کنند. سمنو خوشمزه وشیرین است و این در حالى است که به آن هیچ نوع ماده شیرین کننده اضافه نمى کنند. علت شیرینى آن ترکیب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است که طعم شیرین به آن مى دهد. مواد و ویتامین هاى موجود در گندم و جوانه آن ارزش غذایى فراوانى دارد. سمنو به سلامت افراد و پیشگیرى از پاره اى از بیماریها کمک مى کند. جدول زیر به بررسى مواد مفید آرد و عصاره و مقایسه آن با آرد تصفیه شده نشان مى پردازد.
سمنو داراى ویتامین هاى K-E-A و گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد مهم دیگر مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.
سمنو مغذى و انرژى زا است و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است.
سمنو داروى طول عمر و آرامش اعصاب است. سمنو شیرافزا است از این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن براى زنان باردار بسیار مفید است. از دیگر موارد مفید درمانى سمنو مى توان به اثرات شفابخش آن در درمان سوءهاضمه، نازایى، سختى زایمان، سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا، پادرد، کندى ضربان قلب، ریزش مو، لاغرى، یبوست، واریس، قندخون و دیابت، رشد قد، بى خوابى عصبى، احتلام، تصلب شرائین و کلسترول، ضعف حافظه، بیماران دوره نقاهت، S.M، بهت زدگى، پرکارى تیروئید، اسکیزوفرنیا، سایکوز، فسفات در ادرار، خون ادرارى، ترمیم زخم ها، فلج مغزى، مقاومت در برابر عفونت، بهبودى زخم هاى قرنیه، بیمارى رینود، اکرودینى، کولى باسیلوز، برى برى، شارکو، هوابلعى، مخملک، کوریزاى مزمن، پیستوریازیس، ورم دستگاه تناسلى، تب برفکى، ورم میزراه، سرگیجه هاى منى پر، کم خونى هیپوکروم، آرتروز، ورم زبان همراه بار، آرتریت پا و شبیکه، پارکینسون، عوراض یائسگى، پورپورا، اسپرو، اسکروفولوس، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزادى، کمک به ترمیم شکستگى استخوان و عقیم بودن، به عنوان غذا و کمک درمانى مفید و مؤثر است. در داخل این غذاى بهشت که تزئین بخش سفره هفت سین است، بادام هاى شیرین (سنگى) مى ریزند که نماد و مایه برکت است. این بادام ها را پس از پختن از سمنو خارج مى کنند، تعدادى از آنها را به عنوان برکت کیف پول در داخل کیف پول قرار مى دهند تا باعث فراوانى پول و ثروت گردد.
بادام، حاوى ویتامین E و۱ B و مقدار فراوانى از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربى است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوى شدن بیشتر این غذا مى گردد. مصرف سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان ها مى گردد و غذاى بسیار مفیدى براى زنان بویژه زنان باردار، بچه شیرده و یائسه محسوب مى شود.