جاذبه های گردشگری استان مرکزی

samira.bas

عضو جدید
کاربر ممتاز
جاذبه های گردشگری استان مرکزی



پیشینه اراک

شهر اراک از نظر تاریخی نسبت به سایر شهرهای استان از قدمت چندانی برخوردار نیست زیرا زمان احداث شهر به دوره قاجار وسلطنت فتحعلی شاه میرسد.در اوایل سلطنت قاجار در بلوک عراق(قسمت زیادی از محدوده امروزی استان مرکزی )به علت وسعت زیاد وجمعیت فراوان ،همواره نا امنی واختلافات محلی بروز می کرد.در زمان فتعلی شاه قشونی به نام ((عراق))تشکیل گردید و ((یوسف خان گرجی))از فتحعلی شاه تقا ضا نمود که برای مرکز قشون عراق عجم ،قلعهای نظامی احداث نماید. به همین جهت تاسیس ساختمان اولیه شهر به صورت قلعهای به نام سلطان آباد شروع شد.و در سال 1231ه.ش.به پایان رسید. هنگامی که راه آهن جنوب از کنار شهر عبور کرد و ایستگاهی در کنار شهر احداث گردید. نام ایستگاه را اراک گذاشتند.سپس بخشنامهای ابلاغ گردید که نام آبادیهای مجاور ایستگاه به نام همان ایستگاه خوانده شود. از این رو این منطقه ((اراک))نامیده شد.برای کلمه اراک معانی گوناگونی ذکر گردیده است که تعدادی از آنها عبارتند از :تخت پادشاهی ،پایتخت،باغستان ونخلستان،شهرستان،باغ و بارگاه.پروفسور هرتسفلد آلمانی ((اراک))را شکل فارسی کلمه((عراق))وبه معنی سرزمین هموار دانسته است.





موزه چهار فصل
بنای حمام چهار فصل اراک یکی از زیباترین آثار معماری و کاشیکاری ایران در قرون اخیر است، شاید به جرات بتوان گفت که این حمام با تزئینات ویژه آن در کشورهای اسلامی اثری منحصر به فرد است.
ساختمان حمام با شکل گیری اراک در حدود 100 سال پیش و در زمان حکومت احمد شاه قاجار توسط شخصی به نام حاج محمد ابراهیم خوانساری ساخته شده است. این حمام حدود 1600 متر مربع مساحت داشته و از چهار بخش مجزا مردانه، زنانه، حمام ویژه اقلیت های دینی و حمام خصوصی تشکیل شده است. آب مورد نیاز حمام از آب جاری قنات تامین می شده و به لحاظ تامین آب و همچنین حفظ گرما و حرارت، کف حمام حدود 3 تا 5/3 متر از کف خیابان پایین تر ساخته شده است. حمام از بخشهای دالان رودی، رختکن مردانه و زنانه سربینه مردانه و زنانه، گرمخانه خصوصی و عمومی، هشتی بین گرمخانه و رختکن خزینه آب انبار و سایر بخش های مرتبط تشکیل شده است.



تقریباً تمامی بنای داخلی حمام بوسیله کاشیهای معرق هفت رنگ تزئین شده در رختکن حمام از هنر و زیبایی بی نظیری برخوردار است. سقف تمامی بخش های حمام با آجر و ملات گچ و آهک به صورت گنبدی طاق زده شده است. گنبد سربینه بر روی 8 ستون که به اشکال بسیار زیبای گل و مرغ و سرباز قاجاری کاشیکاری شده است، استوار می باشد. کف حمام با سنگ های سیاه گرانیت و ملاط آهک و ساروج پوشیده شده است. نام چهار فصل برگرفته از تابلوهای کاشی خوش نقش و نگاری است ، که چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان را در قسمت سربینه حمام مردانه به تصور کشیده است.
هم اکنون از مساحت حدود 16 هزار متری بنا، حدود 5 هزار متر آن شامل سربینه مردانه و گرمخانه، رختکن و هشتی بین گرمخانه و رختکن به موزه اختصاص یافته است و اشیاء بسیار مهمی متعلق به دوره های مختلف قبل و بعد از اسلام در آن نگهداری می شود. تنگ های سفالی، کاسه، خمره، قدح، پیمانه، انواع مجسمه، آفتابه و لگن، سنگ نوشته و ابزار آلات کشاورزی و دفاعی در این موزه نگهداری می شود. محراب تاریخی و با ارزش مسجد جامع ساوه که از آثار منحصر به فرد معماری و گچ بری دوره سلجوقیان است در این محل نگهداری می شود.
حمام چهار فصل در تاریخ 10/8/1355 به شماره 1339 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.




:gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol::gol:






یه جایی هست نزدیک شازند(30 کیلومتری اراک) که بهش می گن جاده معکوس، اینجا شما وقتی دنده ماشین رو دنده عقب بزارین رو به جلو و اگر بلعکس ماشین رو به عقب حرکت می کنه. خیلی جالبه!!!:smile:
 

Similar threads

بالا