تراس بندی و کار در شیب و دیوارهای نگهدارنده ( Retaining Wall) در طراحی فضای سبز

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز

تراس بندی و کار در شیب و دیوارهای نگهدارنده ( Retaining Wall) در طراحی فضای سبز



گاه پستی و بلندی موجود زمین ما را ناچار به تراس بندی فضای سبز می کند و گاه مفهوم اصلی طرح و کاربرد تفاوت در ارتفاعات از سوی طراح به زمین مورد نظر تحمیل می شود.
در حالت اول مانند هنگامی که بر روی یک تپه یا شیب بیش از ۴۰ ٪ فضای سبز اجرا می کنیمُ کاشت گیاهان بر روی شیب زیاد می تواند باعث شسته شدن خاک و سختی نگهداری گردد. مثلا چمن زنها در شیب زیاد ممکن است چپ شوند و نیز آب بر روی شیب حرکت کرده و مقدار کافی از آن جذب نگردد. در چنین مواردی استفاده از تراس بندی با استفاده از دیوارهای نگهدارنده ( Retaining Wall ) ضرورت می یابد.برای مثال در شکل یک می توانید ببینید که به علت تمایل به حفظ نخلهای موجود و ارتفاع آنها نسبت به خیابان ناچار به استفاده از دیوار نگهدار شده ام.

گاهی نیز طراح می خواهد از اختلاف ارتفاع بعنوان یک عنصر زینتی استفاده کند ( شکل یک - کاربرد زینتی تراس بندی در پارک الممزر دبی)

و یا بنا به محدودیت های دیگر مثل کوچک بودن قطعه فضای سبز تراس بندی به طرف بالا یا بر عکس به طرف پایین را به عنوان یک ابزار طراحی به کار می گیرد. در شکل ۳ بنده مجبور شدم با توجه به کوچک بودن قطعه از تقسیم فضای سبز به ارتفاعات استفاده کنم و محل نشستن را زیر ارتفاع موجود بسازم و مشاهده می کنید که دیوار نگهدار این کار را برای من انجام داد.

دیوارهای نگهدارنده انواع مختلفی دارند که در مطلب بعدی به برخی توضیحات و نقشه اجرایی می پردازیم
 

DDDIQ

مدیر ارشد
نقشه اجرایی دیوارهای نگهدار در طراحی فضای سبز و تراس بندی و محل بازی کودکان

نقشه اجرایی دیوارهای نگهدار در طراحی فضای سبز و تراس بندی و محل بازی کودکان

قبل از پرداختن به نقشه های اجرایی مطلبی را اضافه کنم و آن استفاده از دیوارهای نگهدار در حاشیه سازی محل بازی کودکان است. چنین دیواره ای علاوه بر ایجاد امنیت بیشتر برای محل بازی کودکان می تواند به عنوان نیمکت برای نشستن والدین مورد استفاده قرار بگیرد که این صرفه جویی در هزینه می شود.
در چنین حالتی پهنای دیوار نگهدارنده را ۵۰-۶۰ سانتی متر بگیرید و روی آن را بر حسب بودجه با بلوکهای سیمانی یا سنگ طبیعی بپوشانید. همینطور که می دانید به سنگ کاری بر روی یک دیوار copping و بر روی دیواره های آن cladding میگن.
لبه سنگ یا بلوک در جهت زمین بازی باید حتما پخ باشه برای ایمنی بچه ها. من اکثر اوقات زمین بازی بچه ها رو میگم حفاری کنن که ۵۰ سانتی متر پایین تر از ارتفاع موجود معابر پارک باشد و با یک شیب ( Ramp ) ورودی براش می سازم و اینجوری بچه ها احساس امنیت بیشتری می کنن و دیوار نگهدار اختلاف ارتفاع رو پر می کنه. حالا به یک نقشه دیوار نگهدار برای این منظور نگاه کنید:




و اما وقتی دیوار نگهدار برای تراس بندی به کار میره باید به مسایل سازه ایش توجه بیشتری کنید. اگر ارتفاع دیوار بیشتر از یک متر باشه حتما بسته به نوع خاک محل از انواع مهار برای نگه داشتنش استفاده میشه. در دیوارهای نگهدار بلند بهتره دیوار با یک زاویه ۵ ٪ به طرف عقب مایل باشه و این البته باعث زیبایی دیوار هم میشه. زیر سازی دیوار نگهدار رو دست کم نگیرید و اگر ریشه درختان ممکنه به دیوار فشار یا آسیب وارد کنه از یک لایه مرز زیستی (Bio-Barrier ) استفاده کنید که با استفاده از هورمون ریشه ها رو از دیوارتون فراری بده.
اینم نقشه همون دیواری که دیدید تو خیابون ساخته بودم از ناچاری






منبع: وبلاگ طراحی فضای سبز
 
بالا