الیاف اکریلیک

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
اکریلیک به الیافی اتلاق می گردد که حداقل, 85% وزن ماکرو مولکول های ان را واحد های اکریلونیتریل تشکیل دهد. چنانچه درصد اکریلو نیتریل بین 35 و 85 % باشد,الیاف به عنوان مداکریلیک شناخته می شوند.
اکریلونیتریل که ماده اولیه اصلی برای تولید پلی اکریلو نیتریل به شمار می اید ممکن است با روش های زیر تولید گردد.


الیاف ارلون
ارلون جز اولین الیاف اکریلیک است که در سال 1948 به وسیله کمپانی دوپند امریکا تهیه شد .این الیاف که هموپلیمر بودند ,تحت نام های ارلون 81 فیلامنت و ارلون 41 الیاف کوتاه (staple9 به بازار عرضه شدند

الیاف اکریلان

85-95 % ماده متشکل الیاف اکریلان را اکریلونیتریل و بقیه ان را ماده ای با خصوصیات ضعیف بازیک تشکیل می دهد.وجود این مقدار ماده بازیک سبب میشود که درجه حرارت شیشهای کوپلیمر پایین باشد.در ضمن قابلیت جذب ماده رنگرزی توسط لیف لفزایش پیدا می کند. در این حالت الیاف قابیلت رنگرزی با مواد رنگرزی اسیدی تحت شرایط اسیدی را دارند.



جهت بهبود خاصیت اکلیریک ان را با مونومر هایی کوپلیمریزه می نمایند


منومرهای به کار رفته عبارتند از :

1.ونیل استات و (یا متیل استات ) یا متیل متا اکریلات


2.اسیداکلریک و یا الیل سولفوریک اسید


خواص فیزیکی -شیمیایی
شد الیاف اکلریک الیافی هستند مقاوم در برابر محیط های اسیدی ولی در برابر محیط قلیایی مقاومت چندانی ندارند,مخصوصا در درجه حرارت های بالا الیاف اکریلیک در برابر اکسید کننده ها مقاوم هستند,به همین جهت برای بهتر سفید کردن ان از کلریت سدیم استفاده نمودند. الیاف اکلریک مقاومتشان در برابر حرارت خوب است چناچه 2 روز در معرض دمای 150 درجه سانتی گراد قرار بگیرند مقاومت اولیه ان ها کاهش نمی یابد.در دمای 200 درجه سانتی گراد رنگ ان ها زرد شده و در دمای بیش از 200 درجه سانتی گراد قهوه ای رنگ میشوند .بهترین معرف یا حلال ان ها DMFمی باشد.الیاف اکلریک با معرف هایی نظیر shirlastain یا نئو کارمین w به رنگ صورتی پریده و کدر در می ایند.



 

پیرجو

مدیر ارشد
مدیر کل سایت
مدیر ارشد
کمی درباره اسید سولفوریک
سید سولفورریک اسیدی است بسیار قوی و محلول در آب. اسید سولفوریک توسط جابر ابن حیان برای اولین بار در قرن هشتم میلادی ساخته شد. فرمول شیمیایی این اسید H۲SO۴ میباشد.
اسید سولفوریک اسیدی است فوق العاده خطرناک؛ کسانی که تجربه و دانش کافی برای کار با اسید ندارند نباید به هیچ وجه از این محلول استفاده کنند. پروتون اول این اسید به شدت تفکیک میشود ولی ka پروتون دوم آن کمتر است و کمتر تفکیک میشود.
 

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
کمی بیشتر تر در مورد اسید سولفوریک و سولفونات ها .
هنگامی که این مواد به این پلیمر اضافه می شن با ایجاد سایتهایی در روی الیاف امکان جذب رنگزای کاتیونیک رو فراهم میکنند.
 

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
شرکت پلی اکريل ايران:

شرکت پلی اکريل ايران:


شركت پلي اكريل ايران بزرگترين توليد كننده نخ و الياف پلي استر و الياف اكريليك در ايران مي باشد كه با تامين قسمتي از مواد اوليه قريب به 400 واحد بزرگ و كوچك صنعت نساجي در كشور به لحاظ تامين يكي از نيازهاي اساسي جامعه و نقش آن در فرآيند اشتغال از اهميت خاصي در ميان بخش هاي اقتصادي برخوردار مي باشد.
طبق برآوردهاي موجود نياز كشور به نخ و الياف مصنوعي بالغ بر 290 هزار تن در سال مي باشد كه اين شركت با توان توليد 1295000 تن در سال حدود 45% از نياز داخلي را تامين مي نمايد.


الیاف اکریلیک از نظر خواص فیزیکی و کاربردی جایگزین مناسبی برای پشم طبیعی است که در سه نوع الیاف, نوار و تاپس در دو کارخانه اکریلیک 1 و 2 شرکت پلی اکریل تولید می گردد. عمده محصول تولیدی کارخانه اکریلیک 1 با 23000 تن ظرفیت قابل دسترسی در صنعت پتو بافی مورد مصرف قرار میگیرد و کارخانه اکریلیک 2 که در راستای اجرای طرح های توسعه و تامین نیازهای بازار گردیده است با ظرفیت 32500 تن الیاف مورد مصرف در صنایع نساجی و فرش ماشینی در دنیرهای مختلف از 2/1 تا 15 و با طول برشهای متنوع و در دو نوع سفید یا رنگی, و با شفافیت های براق یا نیمه مات و همچنین نوارهای TOW مورد مصرف در تاپس اکریلیک را تولید می نماید و با وجود تفاوت در تکنولوژی دو کارخانه اکریلیک, مواد اولیه اصلی مورد مصرف در هر دو کارخانه سه ماده شیمیایی اکریلونیتریل ( AN ), متیل اکریل ( MA ) و دی متیل فرم آمید ( DMF ) می باشد که بدلیل عدم تولید داخلی از خارج از کشور تامین می شوند.

تاپس:
نوار پلی استر 3/3 دیتکس موسوم به نوار آنتی پیل, پس از تولید توسط کارخانه پلی استر, در قسمت تاپس به تاپس پلی استر تبدیل می گردد که این محصول در تولید پارچه های مرغوب فاستونی به کار می رود. همچنین نوار اکریلیک داخلی یا خارجی بوسیله ماشین آلات مدرن و همراه با انجام عملیات فیزیکی بصورت الیاف منقطع در آمده و در صنایع تولید کاموا و کشبافی مورد مصرف قرار می گیرد. ظرفیت قابل دسترسی تاپس پلی استر 4000 تن و تاپس اکریلیک سالیانه 13000 تن می باشد.
 

arefeh sadat

عضو جدید
سلام به دوستان محترم.
یه مقاله خوب و جامع در مورد الیاف اکریلیک می خوام
کسی می تونه کمکم کنه؟؟؟؟؟؟
 

eng_textile

عضو جدید
الياف اكريليك از مهم ترين و پرمصرف ترين الياف مصنوعي به شمار مي رود. الياف اكريليك از نظر خواص و موارد استفاده با وزن مخصوص كم، جايگزين پشم است. و در تهيه فرش ماشيني، پتو، لباسهاي زمستاني، كشباف هاي ضخيم، به مصرف مي رسد.
file:///C:\DOCUME~1\ALI~1.DEL\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image002.jpg

از نظر ساختار پليمري، اصطلاح الياف اكريليك به اليافي گفته مي شود كه زنجير پليمر آن شامل حداقل 85 درصد وزني كومنومراكريلونيتريل باشد و همچنين مشابه آن الياف مد اكريليك است كه شامل حداكثر 85 و حداقل 35 درصد وزني كومنومراكريلونيتريل مي باشد. در حال حاضر شركت پلي اكريل ايران به عنوان تنها توليد كننده الياف اكريليك ( فرشي، پتويي و ساير منسوجات ) در داخل كشور و در مجموع با ظرفيت توليد ساليانه در حدود 60000 تن بخشي از نياز بازار اين محصول را برآورد مي سازد. در شركت پلي اكريل ايران الياف اكريليك بر حسب نوع مصرف و نيز روش ريسندگي در دو كارخانه مجزا توليد مي شود كه در ادامه شرح هر يك از اين توليدات ارائه مي گردد.

الف – الياف اكريليك توليدي در كارخانه اكريليك یک (فرشي، پتويي)
تكنولوژي توليد الیاف اکریلیک کارخانه اکریلیک یک تحت لیسانس شرکت DuPont آمریکا با ظرفيت توليد ساليانه 24000 تن می باشد. كارخانه اكريليك یک علاوه بر محصولات با ظرافتهاي 1/3 تا 11 ديتكس و با طول برشهاي 32 تا 155 ميلي متر كه بنا به درخواست مشتريان مي تواند ارائه گردد، توانایی تولید الیاف میکرودنیر را با مصارف فرشی و پتویی به صورت بريده شده (استيپل) داراست. کارخانه اکریلیک یک دارای گواهینامه از Okeo-Tex آلمان جهت عدم وجود مواد زیان آور در منسوجات می باشد.
مونومرهای اصلي به کار رفته در توليد الياف اكريليك، اكريلونيتريل(AN) و متيل اكريليت (MA) یا وینیل استات (VA) مي باشد. الیاف اکریلیک تولیدی این بخش از روش پلیمریزاسیون Slurryو روش ریسندگی Dry Spinning تهیه می شوند. روش های بکار رفته در تولید الیاف در این بخش ویژگی های منحصر به فردی در محصول این کارخانه ایجاد نموده است به نحوی که آن را در ردیف محصول کارخانجات مهمی همچون Bayer آلمان قرار داده است.

مزایای روش پلیمریزاسیون به کار رفته در این بخش انعطاف پذیری بالای آن می باشد. به طوری که سرعت پلیمریزاسیون حدود ده برابر پلیمریزاسیون محلول بوده و راندمان مناسبی دارد. وجود آب در محیط واکنش مشکلات استفاده از حلال را کم می کند. پلیمر بدست آمده، وزن ملکولی بالا و PDI باریکی دارد که باعث افزایش خواص فیزیکی-مکانیکی الیاف از جمله مقاومت در برابر پارگی (قوام و تطویل مطلوب) و غیره می گردد. از مزیت های منحصر به فرد این روش پلیمریزاسیون، امکان سنتز پلیمر بدون کومونومر رنگ پذیری است در حالی که پلیمر حاصله قابلیت رنگ پذیری شیمیایی را دارا باشد.

از جمله مزایای خشک ریسی عدم وجود ریز حفره (Void) در ساختار الیاف و تخلخل کم آن است که در نتیجه الیاف حاصله جلای بهتری خواهند داشت و زیر دست این الیاف مطلوب تر است. همچنین به دلیل همین ویژگی طول عمر الیاف بیشتر خواهد بود. عدم وجود ریز حفره ها منجر به دیرتر کثیف شدن الیاف می شود و از طرفی باعث زودتر تمیز شدن الیاف در شستشو می گردد. یکی از ویژگی های الیاف تولید شده به روش خشک ریسی، سطح مقطع Dog-Bone آن است. این ویژگی باعث افزایش قابل توجه قوام و استحکام نخ تولید شده نسبت به سایر روش ها می باشد، به طوری که به راحتی می توان از الیاف اکریلیک تهیه شده به روش خشک ریسی در ماشین های فرش بافی با سرعت بالا استفاده نمود. همچنین به دلیل همین ویژگی، حالت ارتجاعی (Resilience) الیاف بیشتر خواهد بود. این خاصیت در تهیه محصولاتی مانند فرش که دائما تحت تنش فشاری می باشند و پس از حذف تنش الیاف باید به حالت اول برگردند و به صورت ایستاده قرار بگیرند، دارای اهمیت خاصی می باشد، که ویژگی های فوق الیاف تهیه شده به روش خشک ریسی را در مقایسه با سایر روش ها ارزشمندتر ساخته است.

ویژگی های خاص الیاف اکریلیک یک:
رنگ پذیری یکنواخت و با دوام بسیار بلند مدت
مقاومت در برابر عوامل محیطی از جمله نور خورشید و ...
مقاومت بالا در برابر پارگی (قوام و تطویل مناسب)
مقاومت در برابر آبرفتگی
خواص آنتی استاتیک
جلای بالا و زیر دست مطلوب الیاف
طول عمر بالای الیاف
استحکام بالای نخ تولید شده از این الیاف
حالت ارتجاعی (Resilience) بالای الیاف
دیرتر کثیف شدن و از طرفی زودتر تمیز شدن الیاف در شستشو

محصولات ویژه تولیدی کارخانه اکریلیک یک:
الیاف ویژه فرشی استیپل : این الیاف در طول برش های مساوی و یا با طول برش متفاوت (Variable Cut) و با ظرافت های متنوع بنا به درخواست مشتری قابل عرضه به بازار هستند
الیاف جایگزین آزبست (PolyBest) : این الیاف با طول برش های کوتاه (4 الی 6 میلیمتر)، ظرافت های بالا (1.5 دیتکس) و استحکام و مدول بالا جایگزین مناسبی برای الیاف آزبست هستند.
ب- الياف اكريليك توليدي در كارخانه اكريليك II ( الياف فرشي و نوار)

محصولات توليدي كارخانه اكريليك II با تكنولوژي SNIA ايتاليا كه داراي فرآيند پليمريزاسيون محلول و ريسندگي به روش ترريسي با حلال DMF مي باشد تهيه مي شوند. مواد اوليه اصلي مصرفي اين كارخانه اكريلونيتريل(AN) و متيل اكريليت (MA) مي باشند. ظرفيت توليد ساليانه كارخانه اكريليك II 36000 تن مي باشد. اين كارخانه داراي دو خط توليد تقريباً مشابه و بصورت موازي بوده كه در يكي از خطوط، امكان رنگرزي الياف بصورت Gel Dyeing وجود دارد.
الياف حاصله داراي سطح مقطع لوبيايي شكل و از مقاومت بسيار بالايي در برابر نور خورشيد و عوامل محيطي يعني ثبات بالاي رنگ و مقاومت مكانيكي الياف برخوردار مي باشند. كاربرد اين الياف عمدتاً در صنايع فرشي و منسوجات مي باشد كه با طول برشهاي مختلف مورد مصرف قرار مي گيرند.

الياف توليدي كارخانه اكريليكII در شركت پلي اكريل ايران متناسب با نياز بازار در 3 گروه اصلي به شرح جداول ذيل، طراحي، توليد و به بازار عرضه مي شوند:
الف- محصولات استيپل (Staple)
ب- محصولات نوار (Two)
ج- محصولات ويژه (Special products)

الف- محصولات استيپل شامل الياف با ظرافتهاي 7/16 -11 – 9/8 – 7/7 – 6/5 – 3/3 – 7/1 ديتكس مي باشد كه در جدول زيرمشخصات فني آنها آورده شده است.
ب- محصولات نوار شامل 9/8 – 6/5 – 3/3 ديتكس و به سفارش مشتري مطابق با مشخصات فني ذيل تهيه و ارائه مي شود. ( قابل تبديل به 20% High Bulk )
ج- محصولات ويژه : اين محصولات داراي كاربردهاي خاص مي باشد كه در ذيل بعضي از خواص محصولات ويژه آورده شده است:

1- محصول Acrylic Super White ( شامل تمام ديتكس ها): اين الياف كاربرد مخصوص در صنعت فرش، پارچه، پوشاك، لباسهاي بيمارستاني، بهداشتي و ورزشي داشته و داراي قابليت صادرات در حجم گسترده مي باشد.
2- محصول الياف رنگي Gel Dyed Fiber ( شامل تمام ديتكس ها) : اين الياف براي نخستين بار در ايران با تكنيك Gel Dyeing توليد گرديد خواص بسيار خوب الياف رنگي حاصل از اين تكنولوژي در مقابل نور خورشيد و شرايط شستشوي مختلف و حفظ درخشندگي و كيفيت رنگ با گذشت زمان، و در عين حال توجيه پذيري اقتصادي اين روش باعث توليد اين گونه الياف گرديد.
3- الياف 9/8 ديتكس استيپل با طول برش مختلف 134- 114 به نسبت 33% و 67% ( Variable Cut Length Fiber)
4- الياف ضد ميكروب Antimicrobial acrylic fiber ( شامل تمام ديتكس‌ها): اين الياف داراي ويژگي بسيار جالب مقاومت و اثر كشندگي بر روي طيف وسيعي از باكتريها و ويروس‌ها مي باشد. همانگونه كه مي دانيم سطح وسيعي از تماس مردم از طريق لباسها و پوشاك و پوششهاي مربوط به الياف انجام مي شود كه در صورت برقراري خواص ضد ميكروب پيشگيري از رشد و انتقال باكتريهاي بيماري‌زا به آساني و با هزينه بسيار اندك عملي مي گردد
 

eng_textile

عضو جدید
رنگرزي الياف اكريليك

رنگرزي الياف اكريليك

بهترین و مناسب ترین طبقه از مواد رنگزا که برای رنگرزی اکریلیک به کاربرده می شوند ، مواد رنگزای بازیک یا کاتیونیک می باشند.گرچه این طبقه از مواد رنگزا بر روی الیاف پنبه و پشم ثبات نوری و شستشویی بسیار پایینی دارند اما خواص ثباتی آنها بر روی الیاف اکریلیک خوب است.
رنگرزی اکریلیک با مواد رنگزای بازیک طی سه مرحله انجام می شود.
-1ماده رنگزا جذب سطح الیاف می شود
-2ماده رنگزا از سطح الیاف به داخل آن نفوذ می کند
-3ماده رنگزا در داخل الیاف تثبیت می شود.
رنگرزی الیاف اکریلیک با مواد رنگزای بازیک مشکلاتی را به همراه داشته و معمولاً حصول رنگرزی یکنواخت دشوار می باشد. برای برطرف کردن مشکل فوق معمولاً از مواد کمکی که به آنها کند کننده یا ریتاردر می گویند استفاده می شود. ریتاردر ها موادی هستند که باعث یکنواخت شدن رنگرزی می شوند.

ریتاردر Retarder​
این ماده به عنوان یک کند کننده پایدار (Permanent Retarder) و یکنواخت کننده ((Dye leveling Agent در صنایع نساجی ( با توجه به نوع رنگ و لیف ) مورد استفاده قرار می گیرد.
فرمول شیمیایی : بنزالکونیوم کلراید
ظاهر : مایع شفاف و بی رنگ
: PH قلیایی
حلالیت : به هر نسبتی در آب حل می شود
زمان نگهداری : به مدت یک سال در شرایط معمولی قابل نگهداری است.
بسته بندی : هر 100 کیلوگرم از ماده فوق توسط دو کیسه پلی اتیلنی که درون بشکه پلاستیکی قرار می گیرد بسته بندی می شود.
ریتاردر ها را بر اساس ساختار شیمیایی شان می توان به دو دسته تقسیم کرد که عبارتند از :
1-ریتاردرهای آنیونی 2- ریتاردر های کاتیونی
به کاربردن ریتاردر به مقدار بیش از حد مورد نیاز علاوه بر آنکه نسبت جذب ریتاردر را کاهش می دهد نسبت جذب ماده ی رنگزای مصرفی را نیز به میزان قابل ملاحظه ای کاهش خواهد بود به همین دلیل است که در مورد رنگرزی الیاف اکریلو نیتریل کلیه موادی که جهت تأمین منظورهای مختلف به خصوص مواد کمکی که به عنوان کندکننده مصرف می شوند می بایستی تحت شرایط حساب شده به حمام رنگرزی اضافه شوند.
 

mzh_tk

عضو جدید
سلام دوستان...من برای پایان نامه ی لیسانس روی رنگرزی الیاف اکریلیک پروژه ای رو انجام دادم و به جای ریتاردر از ماده ی دیگه ای استفاده کردم، که بسیار به صرفه تر و هیچگونه الودگی تولید نمیکنه،پایه طبیعی هم داره...همچنین ثبات نوری و تا حدودی ثبات شستشویی اکریلیک رو افزایش داده...اگر مورد قبول باشه آیا کسی هست که در کارخونه فرش کار کنه و بتونه به صورت ازمایشی در رنگرزی استفاده کنه یا خیر؟
 

Similar threads

بالا