آندزیت

Loving Geologist

عضو جدید
آندزیت:
سنگ آتشفشانی ریزبلور و معمولا تیره رنگ است که از کانی های پلاژیوکلاز (آندزین، والیگوکلاز) و مافیک چون بیوتیت، هورنبلند و پیروکسن تشکیل گردیده است. کوارتز، اسفن، آلکالی فلدسپار و کانه های فلزی از مهم ترین کانی های فرعی آندزیت ها محسوب می گردند. سرسیت، کائولینیت، کلریت، اپیدوت، لوکوکسن، هماتیت و کلسیت از جمله کانی های دگرسانی آندزیت ها هستند. بافت آندزیت ها معمولا پورفیری با یک زمینه ریز دانه می باشد. فنوکریست های آندزیت های پورفیری را بلورهای پلازیوکلاز (غالبا با بافت منطقه ای) و کانی های مافیک تشکیل می دهند. زمینه سنگ می تواند شیشه ای یا جریانی باشد . بافت حفره ای و بادامکی نیز در آندزیت ها معمول است و عموما حفرات به وسیله کانی هایی چون کوارتز، کلریت، و کلسیت پر شده اند.
آندزیت ها را برحسب نوع کانی های مافیک آنها به اولیوین آندزیت، پیروکسن آندزیت، هورنبلند آندزی و بیوتیت آندزیت تقسیم بندی می نمایند. با این وجود هورنبلند که معمولا به شکل بلورهای منشوری کشیده می شود و در درجه دوم بیوتیت به عنوان مهم ترین کانی های مافیک آندزیت ها محسوب می گردند.
در زیر به برخی از انواع مهم آندزیت ها اشاره می کنم:
ایسلندیت: این نام توسط کارمایکل (1964) برای تمایز آندزیت های وجود در آتشفشان های نوع مرکزی ایسلند و آندزیت های کوهزایی ابداع شد. البته به عنوان آندزیت غیرکوهزایی نیز شناخته شده است. این سنگ ها نسبت به آندزیت های کوهزایی از الوین فقیرتر و از آهن غنی تر هستند. کارمایکل ایسلندیت را سنگ های حدواسطی می داند که مقدار سیلیس آنها بیش از 65 درصد است.
بونیتیت: یک آندزیت شیشه ای اولیوین و برونزیت داری است که دارای مقادیر اندکی فلدسپار یا فاقد آن است. بونیتیت از نظر عناصر دیرگداز Mg، Ni، Cr غنی بوده و دارای مقادیر نسبتا زیادی از مواد فرار هستند.
پروپیلیت: کلیه آندزیت هایی که تحت تاثیر دگرسانی نوع پروپیلیتی شدن قرار گیرند به این نام خوانده می شوند. در این نوع دگرسانی یک مایع آبکی حاوی CO2 روی کانی های سنگ های آندزیتی اثر گذاشته و انها را دگرسان می کند. در نمونه دستی این سنگ سبز و خاکستری است و در زیر میکروسکوپ تجزیه بیوتیت و هورنبلند بوسیله کلریت، کلسیت، اسفن، کانه های آهن و تجزیه پیروکسن توسط باستیت به همراه کلریت و کلسیت به خوبی دیده می شود. فرآیند آلبیتی شدن پلاژیوکلازها در این سنگ معمول است.
 
بالا