آفات گياهي:

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
ليسه ميوه
Yponomeuta padellus
(Lep.: Yponomeutidae)


درختان مورد حمله اين ليسه شامل سيب، گوجه، زردآلو، قيسي، زالزالك، گلابي، ازگيل، به، آلو، بادام و برخي درختان غير مثمر مي‌باشد. تعداد خالهاي ليسه سيب 25 تا 26 عدد ولي در ليسه ميوه 30 عدد است كه در 3 رديف طولي قرار گرفته‌اند. طرز زندگي و طرز خسارت آن شبيه ليسه سيب مي‌باشد ولي اختلافات عمده كه در زندگي ان ديده مي‌شود به شرح زير است:

1ـ پروانه ليسه ميوه زودتر از ليسه سيب شروع به پرواز مي‌كند.

2ـ در ليسه ميوه، لاروها از زير پولك زمستانه كه بيرون آمدند به صورت مينوز داخل بافت پارانشيم برگ نمي‌شوند، بلكه در روي برگهاي جوان پراكنده شده، مشغول بستن تار و تغذيه مي‌گردند.

3ـ لاروهاي ليسه ميوه تك تك در قسمت‌هاي مختلف درخت به خصوص بين برگها در پيله سفيدرنگ به شفيره تبديل مي‌شوند و پيله‌ها برخلاف ليسه سيب به طور متراكم در نزديكي هم قرار ندارد (مبارزه مانند ليسه سيب مي‌باشد).

کنترل شیمیایی:

1. مالاتیون EC57% و 2در هزار

2. آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و 2درهزار

زمان مبارزه: پس از متورم شدن جوانه ها و درست قبل از باز شدن گلها..
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
پروانه تخم انگشتري
Malacosoma neustria
(Lep: Lasiocampidae)

اين آفت به سيب، گلابي، گوجه، به، گل سرخ، گوجه زينتي و گرهي از درختان جنگلي و غير مثمر خسارت مي‌زند و در اثر تغذيه لارو درخت عاري از برگ مي‌گردد.







زيست‌شناسي
يك نسل در سال دارد. زمستان را به صورت دستجات تخم روي شاخه به سر مي‌برد. 9 ماه از سال حشره به صورت تخم بوده و در اواسط فروردين ماه تخم تفريخ شده و لاروها به تغذيه از برگها مي‌پردازند. لاروها ضمن تغذيه به تنيدن تار پرداخته و حتي رگبرگها را نيز مي‌خورند. اولين شفيره در ارديبهشت ماه تشكيل شده و شب پره‌ها از اوايل خردادماه ظاهر مي‌شوند. هر حشره ماده پس از جفت‌گيري 100 تا 200 عدد تخم مي‌گذارد.
.


کنترل:
1ـ هرس شاخه‌هايي كه روي آنها تخمگذاري شده است در انهدام آفت مؤثر است.

2ـ مبارزه شيميايي در بهار پس از ظهورلاروهاي جوان با يكي از سموم تماسي گوارشي..
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
ابريشم باف ناجور ( Gypsy moth)
Lymantria dispar

(Lep: Lymantriidae)

اين حشره آفتي است پلي فاژ و در دنيا به بيش از 500 گونه حمله مي‌نمايد. در ايران گاهي به حالت طغياني درمي‌آيد و به خصوص در نواحي شمال روي درختان جنگلي پهن برگ و درختان ميوه خسارت مي‌زند.

زيست‌شناسي
زمستان را به صورت تخم و در حالت دياپور سپري كرده و در اوايل بهار بتدريج تخمها تفريخ ولاروها خارج مي‌شوند. لاروها 45 تا 70 روز فعاليت برگخواري شديد از خود نشان مي‌دهد. انتقال لاروهاي جوان يا لاروسن اول بوسيله باد و بوسيله رشته‌هاي ابريشمي مي‌باشد. لارو پس از تغذيه در محل مناسبي تبديل به شفيره مي‌شود. شفيره بوسيله تارهاي ابريشمي به تنه درخت يا چيز ديگر خود را متصل مي‌كند. مرحله شفيرگي 10 تا 14 روز به طول مي‌انجامد. پروانه‌هاي ماده پس از خروج به علت سنگيني بدن خود قادر به پرواز دور نمي‌باشند و در همان حول و حوش محل خروج از شفيره پس از جفت‌گيري، تخمهاي خود را به صورت توده‌هاي بيضي شكل به تعداد 500 تا 2000 عدد در رويپوست صاف تنه و شاخه‌هاي جوان ميزبان و يا روي قسمت‌هاي مختلف درخت روي سنگ و روي كنده‌هاي بريده شده درخت قرار مي‌دهند. تخمها تا اندازه‌اي گرد و كرم رنگ هستند. از اواسط تابستان تا بهار آينده نزدگي خود را به حالت تخم مي‌گذارنند.


















مبازه
1ـ دشمنان طبيعي

پارازيتوئيد شفيره Brachymeria intermedia (Hym.: Chalcididae)

پارازيتوئيد لارو Exorista larvarum (Dip.: Tachinidae)

پارازيتوئيد لارو Apanteles sp. (Hym.: Braconidae)

2ـ کنترل شیمیایی

استفاده از ديفلوبنزورون (ديميلين) به نسبت 0.3 در هزار يا باکتری B.t به نسبت 2.5 تا 3 در هزار...
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
سفيده رگ سياه(Black – Veined White)

Aporia crataegi

(Lep: Pieridae)

پروانه‌اي سفيد رنگ با رگبالهاي تيره مي‌باشد. روز پرواز، به طول 20 ميليمتر با شاخك سنجاقي است. در نرها مفصل آخر شاخك و در ماده‌ها چهار مفصل آخر سفيد رنگ است. در اكثر مناق كشور وجود دارد. لارو اين آفت از برگهاي درختان ميوه مانند سيب، گلابي، گوجه، بادام، آلبالو و گيلاس تغذيه مي‌نمايد. زمستان را به صورت لاروهاي غير كامل (لاروهاي سنين 3 و 4) در داخل لانه‌هايي از تارهاي خود و برگ درختان تهيه نموده است به سر برده و يك نسل در سال دارد.





کنترل:

زنبور Apanteles glomeratus از Braconidae لاروهاي اين آفت را پارازيته مي‌كند. بريدن و سوزاندن لانه‌هاي زمستاني آفت، موقع هرس درختان نقش عمده‌اي در كاهش آفت خواهد داشت....
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
پر طاووس گلابي

Saturnia pyri

(Lep.: Saturnidae)

حشره كامل با بالهاي باز حدود 140 ميليمتر، خاكستري مايل به قهوه‌اي و روي هر بال لكه درشتي شبيه به چشم وجود دارد. لارو سبز رنگ در حداكثر رشد اندازه آن به 120 ميليمتر مي‌رسد و روي حلقه‌هاي مختلف داراي غده‌هاي آبي رنگ با موهاي بلند است. به گلابي، سيب، بادام و گاهي پسته خسارت مي‌زند. لارو از برگ تغذيه مي‌نمايد. زمستان گذراني به صورت شفره و يك نسل در سال دارد.







کنترل: با جمع‌آوري لاروهاي درشت مي‌توان به روش مكانيكي با آن مبارزه نمود..
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
سن های پا برگی (Coreidae )
اعضای اين خانواده در اندازه متوسط بوده و غدد مولد بو د آنها خوب رشد کرده است . اين غدد در طرفين قفس سينه بين پيش ران های 2 و 3 باز می شوند . سر اين سن ها باريکتر از پيش قفس سينه است . در تعدادی از گونه ها ساق عقبی رشد زيادی کرده و شبيه برگ می باشد


اغلب اين سن ها از شيره گياهی تغذيه می کنند ولی تعدادی شکارگر هستند.

مثال : گونه Anasa tristis که از آفات مهم کدوئيان می باشد


.​
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
پروانه بال دنباله‌دار

Iphiclides (=Papilio) podalirius
(Lep: Papilionidae)

به سيب، گلابي، بادام، گوجه، آلو، گيلاس، آلبالو و زالزالك حمله مي‌نمايد. لارو از برگ درختان تغذيه مي‌كند. دو نسل در سال دارد. زمستان گذراني به صورت شفيره است.





[h=2]DUSKY[/h]
دو شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۸۵, ۰۱:۳۵

پروانه فري يا كرم خراط (Leopard moth)

Zeuzera pyrina
(Lep: Cossidae)

اين حشره به گونه‌هاي بسياري از درختان مثمر و غيرمثمر حمله مي‌كند. از درختان مثمر سيب ميزبان اصلي آن در ايران است ولي خسارت آن روي گلابي، به و گردو نيز ديده شده است. از گياهان غيرمثمر مي‌توان به افرا، بيدمشك، بيد، نارون، بوط و زبان گنجشك اشاره نمود. در دنيا 150 ميزبان براي آفت ذكر شده است. درخت سيب به اين آفت خيلي حساس و زود از پا درمي‌آيد در حاليكه گردو تا حدودي مقاوم است.





زيست‌شناسي
پروانه فري در ايران هر دو سال يك نسل دارد. زمستان را به صورت لاروهاي سنين مختلف در درون شاخه درختان ميزبان مي‌گذراند. در اواسط بهار لاروهايي كه رشدشان كامل شده تبديل به شفيره مي‌شوند و اواخر بهار شب‌پره‌ها به تدريج ظاهر مي‌شوند. حشرات ماده اصولاً هيچ نوعي تغذيه‌اي نداشته و به جهت سنگيني قادر به پرواز نيستند. پس از جفت‌گيري اغلب در مدخل سوراخ خروجي، شكاف ته و حتي روي زمين تخمريزي مي‌كنند. هر حشره ماده نزديك به هزار تخم مي‌گذارد. اين تخمها خوراك مناسبي براي مورچه‌ها هستند. به فاصله يك تا دو هفته تخم‌ها تفريخ شده و لاروهاي كوچكي خارج مي‌شوند. تغذيه اصلي لاروها از چوب شاخه و تنه است. لاروها ضمن تغذيه فضولات نارنجي رنگ خود را از سوراخ ورودي كه در ضمن سوراخ خروجي آنها نيز خواهد بود به صورت گلوله‌هاي كوچك و مدور بيرون مي‌ريزند. اين فضولات در پاي درختان مبتلا جمع مي‌شوند و اين خود يكي از راههاي بسيار آسان تشخيص وجود پروانه فري مي‌باشد. كانالهايي كه در داخل چوب بوسيله لارو اين حشره بوجود مي‌آيد مستقيم و حدود 30 تا 40 سانتيمتر طول دارد و بستگي به گونه ميزبان دارد.



حمله اين آفت روي سيب استقرار ساير حشرات چوبخوار و مخصوصاً اسكوليت درختان ميوه و پروانه زنبور مانند را به دنبال خواهد داشت. چون دهانه خروجي دالانهاي لاروي پروانه فري محل مناسبي براي تخمريزي و در نتيجه خسارت پروانه زنبور مانند است.



لاروها با تارهايي بسيار نارك كه با غدد دهاني خود مي‌سازد از شاخه‌اي به شاخه ديگر منتقل مي‌شوند. لاروها پس از تغذيه كامل تبديل به شفيره مي‌شوند. دوره شفيرگي 20 تا 40 روز طول مي‌كشد. در كرج اين زمان به تدريج از اوايل ارديبهشت ماه شروع و تا اوايل شهريورماه نزديك به 5 ماه اوليه ادامه دارد. پروانه‌هاي كامل پس از ظهور از همان سوراخ ورودي خارج مي‌شوند.



کنتـــــــرل:
1ـ از دشمنان طبيعي اين آفت مي‌توان به مورچه‌هاي شكاري (عادت تخم‌خواري) و سن‌هاي Reduviidae (عادت لاروخواري) اشاره نمود.

2ـ رعايت اصول به زراعي، هرس و سوزاندن شاخه‌هاي خشك و آلوده از شدت خسارت‌هاي بعدي مي‌كاهد.

3- در موردي كه تعداد درختان آلوده كم باشد مي‌توان با فرو بردن مفتولي در درون سوراخهاي ورودي، لاروهاي آفت را از بين برد.

4ـ استفاده از قرص و خمیرهایی که گازهای سمی تولید می کنند.

5ـ امروزه در اكثر كشورهاي جهان از فرمون‌هاي جنسي به صورت تكنيك Mating disruption در قالب مبارزه تلفيقي عليه اين آفت استفاده مي‌شود.

6- بهترين موقع مبارزه شيميايي زماني است كه لاروهاي سن اول به قسمت‌هاي جوان گياه كه همان رگبرگها و دمبرگها و شاخه‌هاي نازك است حمله مي‌كنند در اين موقع چون عمق نفوذ لاروها هنوز چندان زياد نيست مي‌توان با استفاده از سموم نفوذي مؤثر براي از بين بردن آفت استفاده كرد.



آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و 2درهزار

دیازینون EC60% و 1 درهزار...
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
كرم به Quince moth
Euzophera bigella

( Lep.:pyralidae)




در سال 1342 ضمن بررسي‌هاي دواچي و اسماعيلي در زمينه زيست‌شناسي و مبارزه با كرم سيب معلوم گرديد كه كرم‌زدگي ميوه‌هاي سيب، گلابي و بخصوص به منحصر به كرم سيب نيست و گاهي در ميان ميوه‌هاي آلوده لاروهاي قرمز ارغواني رنگي مشاهده مي‌شود كه اگرچه نحوه خسارت آنها به گونه كرم سيب شباهت نسبي دارد ولي از نظر شكل‌شناسي كاملاً قابل تفكيك مي‌باشند. همچنين مشاهده گرديد كه تعداد لاروهاي ارغواني رنگ نسبت به كرم سيب هرچه به پاييز نزديك‌تر مي‌شويم در زير پوستكهاي تنه درختان سيب و گلابي بيشتر مي‌شود. با تفكيك لاروها بر حسب مشخصت ظاهري و قرار دادن آنها در انكوباتور شب‌پره‌هايي بدست آمد كه از نظر شكل ظاهري كاملاً از كرم سيب متمايز بودند. نمونه‌هايي از اين حشرات براي تشخيص گونه به زوريخ ارسال گرديد و بوسيله سوتر W.Sauter گونه E.bigella تشخيص داده شد. لاروهاي اين آفت اخيراً زير پوست درختان انار مشاهده شده است.

زيست‌شناسي:
كرم به زمستان را به صورت لاروهاي كامل در داخل پيله‌هاي خاكستري رنگ و كشيده به سر مي‌برند. لاروهاي زمستان گذران در اواخر اسفندماه به شفيره تبديل مي‌شوند. شفيره در اوايل فروردين و كمي قبل از باز شدن شكوفه‌هاي سيب به حشرات كامل تبديل مي‌شوند. لارو اين حشره داراي دو رفتار چوبخواري و ميوه‌خواري است. لاروهاي چوبخوار فاقد دياپوز اجباري و لاروهاي ميوه‌خوار داراي دياپوز اجباري مي‌باشند. رفتار چوبخواري در اول فصل (نسل بهاره) مشاهده مي‌شود. برخي از لاروها تا آخر فصل اين رفتار را ادامه مي‌دهند. دوران چوبخواري روي سيب و گلابي و دوران ميوه‌خواري روي به و گردو انجام مي‌گيرد. پروانه‌هاي خارج شده از لاروهاي زمستان گذران قسمت اعظم تخمهاي خود را در شكاف‌هاي تنه و شاخه‌ها مي‌گذارند و لاروهاي حاصل از آنها شروع به چوبخواري مي‌نمايد. محل تغذيه، عمق پوست و ناحيه كامبيوه است. البته تعدادي از تخمها در طول بهار روي ميوه‌ها نيز گذاشته مي‌شوند كه لاروهاي حاصل هيچگاه قادر به ادامه اين شيوه زندگي نيستند. ميوه‌خواري از اوايل تابستان شروع مي‌گردد. در اين زمان تخمها اغلب به صورت انفرادي وگاهي 2 تا 6 تايي در روي ميوه، شكاف تنه درخت گذاشته مي‌شود. حشرات ماده محل تصال دم ميوه را به سطح آن ترجيح مي‌دهند، لاروها بيشتر از فرو رفتگي محل اتصال دو ميوه وارد آن مي‌شوند، در صورتيكه خراش‌هايي در سطح ميوه وجود داشته باشد از محل خراش‌ها نيز داخل مي‌شوند. يك لارو معمولاً چند ميوه را مورد حمله قرار مي‌دهد. ميوه‌هاي گردو معمولاً نمي‌ريزند. لاروها از زير پريكارپ و پوشش دانه آندوكارپ و گاهي از دانه تغذيه مي‌نمايند. لاروها ممكن است در داخل ميوه تبديل به شفيره شوند. اين آفت در شرايط كرج 3 تا 4 نسل در سال دارد و تراكم آن در نسل آخر به حداكثر خود مي‌رسد. به همين دليل خسارت آن در آخر تابستان و پاييز به خصوص روي سيب و گلاهي و به خيلي شديد است.

کنترل شیمیائی:

1. فوزالن(زولون) EC35% و 1.5 در هزار

2. آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و 2 درهزار

3. دیازینون EC60% و 1 درهزار

4. دیازینون WP40% و 1.5درهزار

5. اتریمفوس(اکامت) EC50% و 1در هزار

6. آزینفوس متیل WP20% و 2در هزار...
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
كرم آلو Plum fruit moth
Cydia funebrana

Syn: Grapholitha funebrana

(Lep: Tortricidae)

در اكثر مناطق كشور انتشار دارد. از آفات مهم درختان ميوه هسته‌دار شامل انواع آلو، گوجه، هلو و گاهي زردآلو و گيلاس، آلبالو و قيسي مي‌باشد. به آلو سياه خسارت زيادي مي‌زند، لاروهاي اين آفت علاوه بر ميوه ممكن است جوانه‌ها را نيز مورد حمله قرار دهند. خسارت عمده آن شامل تغذيه لارو از گوشت يا پريكارپ ميوه مي‌باشد. ميوه‌هاي كرم زده در صورتي كه لاروه ميوه را ترك كرده باشند محتوي توده متراكم فضولات سياه رنگ آن مي‌باشد. بر اثر عكس‌العمل اپيدرم ميوه ضمغي از آن بيرون مي‌آيد كه يكي از علائم تشخيص ميوه‌هاي آلوده مي‌باشد. اين ميوه‌ها اكثراً ريزش مي‌نمايند.





زيست‌شناسي
اين حشره زمستان را به صورت لارو به حالت دياپوز در داخل يك پيله سفيد چركي نسبتاً ضخيم مايل به قهوه‌اي به سر مي‌برد. اين پيله‌ها در زير پوستكهاي تنه درخت، داخل شكافها و سوراخ‌هايي كه حشرات ديگر ايجاد مي‌كنند و حتي در داخل خاك ديده مي‌شوند. در بهار پس از طي دوره شفيرگي مصادف با باز شدن شكوفه‌هاي درختان ميزبان حشرات كامل ظاهر مي‌شوند. بر اساس مشاهدات رجبي تخمهاي اين آفت تماماً روي ميوه گذاشته شده و روي برگها خيلي بندرت تخمي ديده مي‌شود. ولي در كرم سيبت عداد تخمهاي گذاشته شده روي برگها از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. لاروها به فاصله يك هفته تا ده روز از تخم خارج مي‌شوند و چون از دانه ميوه‌هاي كوچك مي‌خورند، باعث ريزش آنها مي‌گردند. طرز زندگي اين آفت با مختصر جزئياتي شبيه طرز زندگي كرم سيب مي‌باشد. تعداد نسلهاي اين آفت از 2 تا 3 نسل متفاوت مي‌باشد.



کنترل کرم آلو:
اين حشره يك آفت كليدي روي گوجه و آلو مي‌باشد. در نقاط گوجه و آلوكاري مهم كشور بايد طبق برنامه دقيقي كه در قالب پيش‌آگاهي طرح‌ريزي مي‌گردد با آن مبارزه نموده مي‌توان سم‌پاشي بر عليه مهترين آفات آلو و گوجه را نيز بر اساس مبارزه با اين حشره تنظيم نمود و به عبارت ديگر با مبارزه بر عليه اين آفت ساير حشرات مهم اين دو ميوه را زير پوشش سم برد. البته حشراتي نظير زنبور گوجه Hoplocampa minuta از نظر زمان مبارزه مطابقت چنداني با اين حشره ندارد ولي در مقابل مي‌توان مبارزه بر عليه شپشك‌هاي نخودي Eulecanium coryli شپشك آسيايي Tecaspis asiatica و حتي شته‌هاي Hyalopterus pruni و Pierochloroia’es persioae را با مبارزه با نسل اول اين آفت تلفيق نمود.

زمان مبارزه با كرم آلو را مي‌توان بر اساس تخمگذاري حشره و مشاهده اولين تفريخ تخمها پي‌ريزي نمود. اكنون كه تله‌هاي فروموني براي پيگيري و نوسان جمعيت اين حشره به بازار آمده است (Fanemone فرمول تجارتي كرم آلو) مي‌توان با استفاده از داده‌هاي آن و روشن شدن شروع و پايان نسلها و طبيعتاً با كمك گرفتن از شروع تخمگذاري حشره (با مشاهدات عيني) زمانهاي مبارزه را مشخص نمود. در زمينه استفاده از پارازيتوئيدها بايد گونه‌هاي موجود از جنس تريكوگراما را جهت كنترل نسبي اين حشره حمايت نمود.

کنترل شیمیائی:

1. فوزالن(زولون) EC35% و 1.5 در هزار

2. آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و 2 درهزار

3. دیازینون EC60% و 1 درهزار

4. دیازینون WP40% و 1.5درهزار

5. اتریمفوس(اکامت) EC50% و 1در هزار

6. آزینفوس متیل WP20% و 2در هزار...
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
خانواده membracidae ( زنجره های درختی)
در حشرات متعلق به اين خانواده پيش گرده رشد زيادی کرده و سر وشکم را می پوشاند و به اشکال مختلف ديده می شود. پوره و حشرات کامل اين زنجره ها از شيره گياهی قسمت های هوايی درختان ودرختچه ها تغذيه می کنند . در برخی از گونه ها پوره ها روی گيا هان علفی و حشرات کامل روی درختان تغذيه می کنند . اين زنجره ها 1 يا 2 نسل در سال دارند و زمستان را به صورت مرحله تخم سپری می کنند . خسارت اصلی اين زنجره ها مبوط به عمل تخمگذاری حشرات کامل ماده می باشد

مثال : زنجره سيب Cerasa bubalus .

يادآوری : زنجره ها حشراتی هستند که جهش قابل توجهی دارند ، منتهی پای عقبی جهنده ندارند و جهش بوسيله عضلات قوی در قفس سينه صورت می گيرد و نه بوسيله ماهيچه های پاها


 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شپشه برنج Sitophilus oryzae
اين حشره در تمام مناطق گرم و نيمه گرم انتشار دارد و از شپشه گندم نسبت به سرما حساس تر می باشد .

در ايران اين حشره از رشت و مازندران گزارش شده و از آفات انباری مهم برنج محسوب ميگردد .

اين آفت از غلات و بخصوص برنج تغذيه می کند و دارای اهميت اقتصادی شايان توجهی است، به علت نشو ونمای سريع، خسارت آن زياد است و در ايران ساليانه در حدود 20000 تن محصول برنج دستخوش نابودی اين آفت می گردد.

مشخصات ظاهری:

اين سرخرطومی به طول 2 تا 4 ميليمتر و به رنگ قهوه ای مايل به سياه و طول صفحه پشتی سينه اول کوتاهتر از طول قسمت مذکور در شپشه گندم است.پشت سينه و بال پوش ها پوشيده از نقاط ريز فرورفته می باشد که گرد است . بالپوشها به رنگ تيره و روی هر کدام يک جفت لکه به رنگ قهوه ای روشن در قاعده و انتهای بال پوش وجود دارد . شکل ظاهری لارو و تخم شباهت زيادی به شپشه گندم دارد.

مبارزه:

در سيلوهاو انبارها: حرارت دادن ، گاز متيل برومايد ، تترا کلروردوکربن، اشعه گاما.

در مقياس کم : استفاده از قرص های فوستوکسين(به ازاء هر 50 کيلو يک قرص).

خانم های خانه دار برنج را با مقدار زيادی نمک مخلوط می کنند

.
 

رامین قاسم نتاج

اخراجی موقت
كرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis(Lep.: pyralidae)

كرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis(Lep.: pyralidae)



در تمام مناطق برنج كاري استان هاي گيلان، مازندران، گرگان و همچنين اصفهان وجود دارد. علائم خسارت آفت به دو صورت مي باشد: 1-اگر گياه جوان مورد حمله قرار گيرد ابتدا برگ مياني آن زرد شده و كم كم خشك مي شود كه اصطلاحاً به آن Dead heart گويند. 2-در صورتي كه حمله آفت مصادف با زمان خوشه كردن و گل دادن باشد، دانه در خوشه تشكيل نشده و منجر به خشكي خوشه مي گردد كه به آن اصطلاحاً White head گويند. مرحله اول خسارت را نسل اول آفت بوجود مي آورد. در اين مرحله با رشد ساقه هاي جانبي گياه در مقابل آفت عكس العمل نشان داده و حتي المقدور از كاهش محصول جلوگيري مي شود. در مرحله دوم خسارت گياه تقريباً در پايان مرحله رويش است و امكان ترميم خسارت از طريق رشد ساقه هاي جانبي ديگر وجود ندارد. ساقه هاي آلوده به آفت در اين موقع در اثر وزش باد شكسته و باعث خراب شدن و از بين رفتن ساقه هاي مجاور مي گردند.
علاوه بر برنج در موقع برداشت محصول و هنگامي كه ساقه هاي برنج كاملاً خشك مي شود بسياري از لاروهاي آفت از اين ساقه هاي خشك به طرف علفهاي هرز حاشيه مزرعه مهاجرت نموده و از آنها تغذيه مي نمايند.
زمستان را به صورت لارو كامل در داخل ساقه هاي خشك برنج و يا علفهاي هرز اطراف مزرعه به سر مي برد. در شرايط مساعد وقتي كه درجه حرارت به 10 درجه سانتي گراد مي رسد لاروهاي سن آخر تبديل به سفيره مي شوند. اولين شفيره هاي حاصل از لاروهاي زمستاني در دهة اول ارديبهشت ماه مشاهده شده اند. دورة شفيرگي 10-6 روزبوده و سپس حشرات كامل خارج مي شوند. اولين پروانه هاي آفت در شرايط گيلان از حدود نیمه دوم ارديبهشت ماه ظاهر مي شوند و اوج پرواز آنها معمولادر نیمه اول خرداد صورت مي گيرد. فعاليت آنها در شب بوده و روزها در سايه و روي برگ و ساقه برنج و علفهاي هرز به استراحت مي پردازند. پروانه هاي نر و ماده 24 ساعت پس از خروج جفت گيري کرده و حشره ماده تخمهاي خود را به صورت دسته اي روي ساقه و برگ قرار مي دهد طول دورة جنيني حدود 11-5 روز مي باشد. لاروسن اول پس از تفريخ ابتدا از پارانشيم برگ تغذيه كرده و سپس با ايجاد سوراخي از محل غلاف برگ وارد ساقه مي شود. لاروها پس از مدت 37-21 روز كه در داخل ساقه برنج تغذيه نمودند سوراخ بزرگي جهت خروج پروانه در ساقه ايجاد مي نمايند و سپس به شفيره تبديل مي شوند و هفت روز بعد پروانه هاي نسل دوم (بهاره) خارج مي گردند كه اين زمان در گيلان مصادف با اواسط تيرماه مي باشد. اگر پروانه هاي اين نسل قبل از پايان تيرماه تخم ريزي كرده باشند مي توانند نسل ديگري را در شهريور ماه بوجود آورند در غير اينصورت كليه لاروهائي كه در اوايل مرداد به بعد بوجود مي آيند پس از كامل شدن به دياپوز رفته و زمستان را بدين صورت مي گذرانند. بنابراين 3-2 نسل در سال دارند.
الف- کنترل زراعي پائيزه و زمستانه:
1- در محصول برنج بايد حتي المقدور از پائين و نزديك طوقه گياه صورت گيرد تا هر چه ممكن است لارو كمتري در مزرعه باقي بماند.
2- خوشه هاي بريده شده را به مدت چند روزي روي زمين در همان مزرعه نگه دارند تا خشك شده و سپس با خرمن كوبهايي كه كلش را كاملاً خرد مي كنند به صورت كاه گندم در آورند تا هر چه لارو در داخل ساقه مانده له شده و از بين برود.
3- كاه و كلش باقي مانده در مزرعه را با دقت كامل مدفون کرده یا بسوزانند چون محل زمستان گذراني حشره است. در اين رابطه كشت دوباره مزارع برنج با شبدر برسيم مفيد گزارش شده است.
4- زمين شخم زده را با آب تخت نمايند، اين عمل مدتها برای زارعين در زمستان اجباري بود ولي اخيراً پافشاري نمي شود.
5- علفهاي هرز حاشيه مزارع از قبیل: توق، شال تسبيح، ني، اويارسلام. قياق، سوروف، خرواش، بندواش، قميش و… را كه پناهگاه لارو در زمستان مي باشند كنده و بسوزانند.
6- از خزانه هاي برنج همه روزه بازديد كرده تا چنانچه پروانه تخم ريزي كرده باشند برگهاي آلوده را چيده و از بين ببرند. و از پوشش پلاستیکی استفاده کنیم.
7- جلوگيري از انتقال نشاء هاي آلوده به زمين اصلي و همچنين رعايت تناوب زراعي.
8- از تله های نوری یا فانوسی یا تله فرمونی استفاده کنیم.
ب- دشمنان طبيعي:
زنبور پارازيتوئيد تخم از خانوادة تریکوگراما: در این روش هر تریکوکارت ها با فاصله ده متر از یکدیگر در مزرعه نصب می شوند و در هکتار صدد عددکارت بایستی نصب شود.
دلایل کاربرد زنبور تریکوگراما:
1- کنترل اکثر حشرات زیان آور پروانه ای
2- حفظ تعادل طبیعی
3- حفظ دشمنان طبیعی در اکوسیستم زراعی برنج
4- سلامت انسان
5- عدم آلودگی آبهای سطحی، چاه ها، دریاها و مخاطرات زیست محیطی و...
کلینیک گیاه پزشکی امیر صومعه سرا، بهار 1389
PEJMAN TAJMIRI, GILAN, SOMEA-SARA, AMIR CLINIC
TEL: 09133803617----------------------TELEFAX:01823220515

+ نوشته شده در دوشنبه سوم بهمن 1390ساعت 17:16 توسط پژمان تاج میری | نظر بدهید


كرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis(Lep.: pyralidae)
در تمام مناطق برنج كاري استان هاي گيلان، مازندران، گرگان و همچنين اصفهان وجود دارد. علائم خسارت آفت به دو صورت مي باشد: 1-اگر گياه جوان مورد حمله قرار گيرد ابتدا برگ مياني آن زرد شده و كم كم خشك مي شود كه اصطلاحاً به آن Dead heart گويند. 2-در صورتي كه حمله آفت مصادف با زمان خوشه كردن و گل دادن باشد، دانه در خوشه تشكيل نشده و منجر به خشكي خوشه مي گردد كه به آن اصطلاحاً White head گويند. مرحله اول خسارت را نسل اول آفت بوجود مي آورد. در اين مرحله با رشد ساقه هاي جانبي گياه در مقابل آفت عكس العمل نشان داده و حتي المقدور از كاهش محصول جلوگيري مي شود. در مرحله دوم خسارت گياه تقريباً در پايان مرحله رويش است و امكان ترميم خسارت از طريق رشد ساقه هاي جانبي ديگر وجود ندارد. ساقه هاي آلوده به آفت در اين موقع در اثر وزش باد شكسته و باعث خراب شدن و از بين رفتن ساقه هاي مجاور مي گردند.
علاوه بر برنج در موقع برداشت محصول و هنگامي كه ساقه هاي برنج كاملاً خشك مي شود بسياري از لاروهاي آفت از اين ساقه هاي خشك به طرف علفهاي هرز حاشيه مزرعه مهاجرت نموده و از آنها تغذيه مي نمايند.
زمستان را به صورت لارو كامل در داخل ساقه هاي خشك برنج و يا علفهاي هرز اطراف مزرعه به سر مي برد. در شرايط مساعد وقتي كه درجه حرارت به 10 درجه سانتي گراد مي رسد لاروهاي سن آخر تبديل به سفيره مي شوند. اولين شفيره هاي حاصل از لاروهاي زمستاني در دهة اول ارديبهشت ماه مشاهده شده اند. دورة شفيرگي 10-6 روزبوده و سپس حشرات كامل خارج مي شوند. اولين پروانه هاي آفت در شرايط گيلان از حدود نیمه دوم ارديبهشت ماه ظاهر مي شوند و اوج پرواز آنها معمولادر نیمه اول خرداد صورت مي گيرد. فعاليت آنها در شب بوده و روزها در سايه و روي برگ و ساقه برنج و علفهاي هرز به استراحت مي پردازند. پروانه هاي نر و ماده 24 ساعت پس از خروج جفت گيري کرده و حشره ماده تخمهاي خود را به صورت دسته اي روي ساقه و برگ قرار مي دهد طول دورة جنيني حدود 11-5 روز مي باشد. لاروسن اول پس از تفريخ ابتدا از پارانشيم برگ تغذيه كرده و سپس با ايجاد سوراخي از محل غلاف برگ وارد ساقه مي شود. لاروها پس از مدت 37-21 روز كه در داخل ساقه برنج تغذيه نمودند سوراخ بزرگي جهت خروج پروانه در ساقه ايجاد مي نمايند و سپس به شفيره تبديل مي شوند و هفت روز بعد پروانه هاي نسل دوم (بهاره) خارج مي گردند كه اين زمان در گيلان مصادف با اواسط تيرماه مي باشد. اگر پروانه هاي اين نسل قبل از پايان تيرماه تخم ريزي كرده باشند مي توانند نسل ديگري را در شهريور ماه بوجود آورند در غير اينصورت كليه لاروهائي كه در اوايل مرداد به بعد بوجود مي آيند پس از كامل شدن به دياپوز رفته و زمستان را بدين صورت مي گذرانند. بنابراين 3-2 نسل در سال دارند.
الف- کنترل زراعي پائيزه و زمستانه:
1- در محصول برنج بايد حتي المقدور از پائين و نزديك طوقه گياه صورت گيرد تا هر چه ممكن است لارو كمتري در مزرعه باقي بماند.
2- خوشه هاي بريده شده را به مدت چند روزي روي زمين در همان مزرعه نگه دارند تا خشك شده و سپس با خرمن كوبهايي كه كلش را كاملاً خرد مي كنند به صورت كاه گندم در آورند تا هر چه لارو در داخل ساقه مانده له شده و از بين برود.
3- كاه و كلش باقي مانده در مزرعه را با دقت كامل مدفون کرده یا بسوزانند چون محل زمستان گذراني حشره است. در اين رابطه كشت دوباره مزارع برنج با شبدر برسيم مفيد گزارش شده است.
4- زمين شخم زده را با آب تخت نمايند، اين عمل مدتها برای زارعين در زمستان اجباري بود ولي اخيراً پافشاري نمي شود.
5- علفهاي هرز حاشيه مزارع از قبیل: توق، شال تسبيح، ني، اويارسلام. قياق، سوروف، خرواش، بندواش، قميش و… را كه پناهگاه لارو در زمستان مي باشند كنده و بسوزانند.
6- از خزانه هاي برنج همه روزه بازديد كرده تا چنانچه پروانه تخم ريزي كرده باشند برگهاي آلوده را چيده و از بين ببرند. و از پوشش پلاستیکی استفاده کنیم.
7- جلوگيري از انتقال نشاء هاي آلوده به زمين اصلي و همچنين رعايت تناوب زراعي.
8- از تله های نوری یا فانوسی یا تله فرمونی استفاده کنیم.
ب- دشمنان طبيعي:
زنبور پارازيتوئيد تخم از خانوادة تریکوگراما: در این روش هر تریکوکارت ها با فاصله ده متر از یکدیگر در مزرعه نصب می شوند و در هکتار صدد عددکارت بایستی نصب شود.
دلایل کاربرد زنبور تریکوگراما:
1- کنترل اکثر حشرات زیان آور پروانه ای
2- حفظ تعادل طبیعی
3- حفظ دشمنان طبیعی در اکوسیستم زراعی برنج
4- سلامت انسان
5- عدم آلودگی آبهای سطحی، چاه ها، دریاها و مخاطرات زیست محیطی و...
کلینیک گیاه پزشکی امیر صومعه سرا، بهار 1389
PEJMAN TAJMIRI, GILAN, SOMEA-SARA, AMIR CLINIC
TEL: 09133803617----------------------TELEFAX:01823220515
 

رامین قاسم نتاج

اخراجی موقت

محصولات ارگانیک
محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که از چند سال قبل هیچ‌گونه سموم دفع آفات گیاهی نظیر: علف هرزکش‌ها، قارچ‌کش‌ها و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت می‌شود، رشد می‌کنند. از سوی دیگر در ترکیبات میوه‌های ارگانیک هیچ‌گونه اصلاح ژنتیکی صورت نمی‌گیرد و از گازها برای رشد زودرس میوه‌ها استفاده نمی‌شود. به‌همین دلیل رنگ این نوع میوه‌ها طبیعی بوده و نه خیلی پررنگ یا کم‌رنگ‌تر از حد معمول هستند. بافت آنها مناسب و خیلی نرم یا سفت نیست. اندازه میوه‌ها هم متعادل بوده و طعم و بوی طبیعی و مناسبی دارند که البته بارزترین ملاک تشخیص میوه‌های ارگانیک از غیرارگانیک هم همین طعم و بوی طبیعی‌شان است، بعلاوه پوست میوه‌های ارگانیک کاملا متناسب با میوه بوده و زیاد ضخیم نیست. از همه مهم‌تر آن که در این نوع محصولات کاهش آلودگی خاک به کودها و سموم موجب باقی ماندن عناصر مفیدی مانند کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و ویتامینCدر سبزی‌ها می‌شود. وجود میوه‌هایی با ظاهر درشت که فاقد طعم و خاصیت هستند همگی ناشی از استفاده بی‌رویه از کودها، آفت‌کش‌ها و باقی ماندن ترکیبات آنها در محصولات است. کشاورزی ارگانیک دوستدار محیط زیست می باشد، کاملاً مشخص است که مواد شیمیائی مصنوعی بسیاری از گونه های حشرات را از بین برده و باعث آلودگی محیط زیست شده است. خطر آلودگی آبهای زیرزمینی از ناکارآمدی و استفاده مداوم از کودها و آفتکشها در حال افزایش است. کنترل طبیعی آفات ارزانتر از بکار بردن آفت کش های مصنوعی است و خیلی از راه های درمان به صورت محلی در دسترس است، بعلاوه در کنترل طبیعی آفات حداقل آلودگی خاک و آب های زیرزمینی وجود دارد. مصرف کنندگان اعتقاد دارند محصولات ارگانیک خوشمزه تر بوده و سلامتی را هم برای محیط و هم برای خودشان به دنبال دارند، آنها هزینه بالاتری می پردازند چون سلامتی برای آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است. در حال حاضر محصولات ارگانیک در حدود یک درصد از فروش غذا را در بازار جهانی شامل شده است اما به سرعت در حال افزایش بوده و در چند سال آینده از 5 الی 10 درصد نیز فراتر خواهد رفت. میزان فروش محصولات ارگانیک در آمریکا اخیراً حدود 20 بیلیون دلار بوده است، در انگلستان نیز تقاضای خرید دارای رشد 40٪ بوده است. در این راستا شرکت حامیان خوشه طلائی گیلان زمین فعالیت های مستمر و شایانی را در طی چندین سال گذشته در غالب تولید فرآورده های بیولوژیک انجام داده است
+ نوشته شده در سه شنبه هجدهم مرداد 1390ساعت 0:37 توسط پژمان تاج میری | نظر بدهید


بزرگترین ارگانیسم روی زمین یک قارچ است
محیط زیست > گیاهان - همشهری آنلاین-هلن صدیق بنای: بزرگترین و کهن‌ترین ارگانیسم روی زمین در کوه‌های آبی زندگی می‌کند. آرمیلاریا اوستویا Armillaria ostoyae نوعی قارچ است که به قارچ عسلی Honey mushroom و یا به Shoestring Rot در نزد مردم معروف است. گستره عجیب و ابعاد وسیع این قارچ آن را به بزرگترین موجود زنده در جهان تبدیل کرده است. این قارچ زمانیکه دانشمندان به دنبال علت خشک‌شدن و مرگ درختان در منطقه کوه‌های آبی اورگان بودند، کشف شد. دانشمندان سن این قارچ را حدود 8000 سال برآورد کرده‌اند. که به همین دلیل می توان آن را یک موجود باستانی زنده بر روی زمین نیز محسوب کرد. این موجود زنده دور از چشم انسان، فرصت زیادی برای گسترش در سراسر منطقه پیدا کرده و موجودات زنده دیگر نیز ندانسته روی آن قرار گرفته و به حیات پنهانی آن کمک کرده‌اند. این قارچ با گستره 10 کیلومتر مربع که حدود 1665 زمین فوتبال است و با وزن تقریبی 6000 تن هنوز در حال گسترش است. گستره‌ زنده‌ای که حدود 454 تن قارچ در سال تولید می‌کند. مسئولان محیط زیست نمی‌دانند چگونه باید رشد آن را متوقف کنند. چرا که رشد این موجود باعث مرگ درختان بسیاری شده و خواهد شد. از طرفی هم گسترش این موجود یک روند طبیعی زندگی آن محسوب می شود.

+ نوشته شده در سه شنبه سی و یکم خرداد 1390ساعت 15:44 توسط پژمان تاج میری | نظر بدهید


نماتد های پارازیت برنج
نماتد های پارازیت برنج[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]مترجمین: پژمان تاج میری - کوثر شریفی[/FONT]
برنج مهمترین محصول غذایی در جهان و از اصلی ترین غذاها برای بیش از نیمی از مردم جهان است ، که به طور عمده در آسیا جایی که بیش از 90٪ برنج جهان در آنجا پرورش داده و مصرف شده می باشد. برنج یک محصول بسیار تطبیق پذیر است و بسیاری از رقم های برنج با شرایط آب و هوایی و عملیات های زراعی مختلف تطابق پیدا کرده اند.
عمدتا پنج محیط کشت اصلی برای برنج وجود دارد (Khush, 1984) که این محیط های کشت تاثیر زیادی روی فون نماتد های انگل گیاهی و خسارتهای ناشی از آنها دارد.
1- آبیاری شده : تقریبا 53٪ از مناطق برنج جهان آبیاری می شوند که این مناطق بیش از 75٪ از کل برنج جهان را در بر می گیرند.
2- مناطق پست تغذیه شده با آب باران : تقریبا 31٪ از مناطق برنج جهان در مناطق پست کشت شده اند . مناطق پست تغذیه شده با آب باران تنوع گسترده ای از شرایط رشد وابسته به عمق و مدت ایستادگی آب روی محصول دارند، این مناطق به صورت محصور شده هستند اما کاملا به بارش باران وابسته هستند.
3- آب عمیق: این مناطق برحسب آبهای عمیقی که در رودخانه های دلتای جنوب و جنوب شرقی آسیا واقع شده طبقه بندی شده اند که 3٪ از مناطق برنج دنیا را شا مل شده اند، امکان کنترل آبی وجود ندارد، طغیان آب فقط درطول زمانی از فصل رشد که عمق آب به بیش از 3 متر تغییر پیدا کند رخ می دهد.
4- جذر و مد مناطق مرطوب: جذر و مد مناطق مرطوب در کنار ساحل دریا و داخل مناطق دهانه رودخانه رخ می دهد که این مناطق به طور مستقیم و غیر مستقیم به وسیله جذر و مد تحت تاثیر قرار می گیرند.
5- مناطق مرتفع: برنج های کشت شده در مناطق مرتفع در خاک های بدون تراکم آب سطحی رشد می کنند که بدون هیچ کنترلی و با آب باران تغذیه می شوند. برنج های کشت شده در مناطق مرتفع تقریبا 13٪ مناطق برنجکاری دنیا را شامل می شود و محصول آنها عموما کم است. اغلب برنج های آفریقا و آمریکای لاتین در مناطق مرتفع کشت می شوند.

نماتد های برنج
جنس ها و گونه های زیادی از نماتدها پارازیت برنج هستند ولی تنها تعداد ازآنها به صورت آشکار یا پنهان منجر به کاهش محصول شده اند (جدول 4.1 ). نماتدها عادات پارازیتی گوناگونی دارند، ولی همگی موجب خسارت مکانیکی و یا مشکل عملکرد فیزیولوژیکی که رشد گیاه را درگیر می کند شده و منجر به رشد کم و کاهش محصول می شود. بعضی از گونه ها موجب خسارت به کل مساحت مزرعه شده اما بعضی به صورت لکه ای خسارت می زنند ( جدول 4.1). با این وجود نماتد های برنج را به راحتی می توان بر حسب عادات پارازیتی اشان در دو گروه تقسیم کرد : پارازیت های برگی که از ساقه و برگ و خوشه تغذیه می کنند، و پارازیت های ریشه.
پارازیت های برگی
فقط دو گونه ی Ditylenchus angustus و Aphelenchoides besseyi به عنوان پارازیت های برگی برنج شناخته شده اند، اگر چه سایر نماتد ها مورد بررسی هستند.
Ditylenchus angustus ، عامل بیماری Ufra ( در هند) یا Tiem Dot San ( در ویتنام ) ، در بنگلادش، بورما، هند، ماداگاسکار، مالزی، تایلند و ویتنام بیشتر در دلتای اصلی رودخانه در مناطق با آب عمیق و کوهستانی رخ می دهد.
علائم خسارت
در طول رشد رویشی ، علائم خسارت نماتد به صورت تکه های سفید یا لکه های سفید در نقوش پراکنده در قاعده برگ جوان به چشم می خورد (شکل 4-1 و صفحه 1A ). لکه های قهوه ای ممکن است روی برگ و غلاف گسترش و بعدا به رنگ قهوه ای تیره تبدیل شوند و برگ های داخل غلاف ممکن است چین خورده شوند . قاعده ی برگهای جوان پیچ می خورند، غلاف برگها از شکل طبیعی خارج و گره های پایینی با انشعلبات غیر عادی متورم می شوند ( شکل 4-2 ) بعد از قسمت انتهایی، پانیکول های آلوده معمولا به صورت تو خالی پیچ می خورند، غلاف چروکیده می شود ،مخصوصا در قاعده و نوک پانیکول و برگ پرچم یچ خورده و بد شکل می شوند( شکل 4-3 و صفحه 1B ). اغلب پا نیکول ها به طور کامل با غلاف ورم کرده محصور می شوند یا فقط اندکی بیرون می ایند (شکل 4-4 ) (Butler,1913; Hashioka ,1963; Vuong and Rabarijoela, 1968; Cox and Rahman, 1980; Chakrabarti et al ,1985). تکه هایی که به رنگ قهوه ای تیره در آمده اند را می توان در گیاهان آلوده به Ufra مناطق که در مرحله ی بعد از شکل گیری پانیکول هستند ، مشاهده کرد .( صفحه ی 1C ).Ditylenchus angustus می تواند به طور جدی ارتفاع گیاه و میزان فتوسنتز برگها را کاهش دهد (Ali et al., 1997)
بیولوژی و سیکل زندگی
D. angustus یک پارازیت خارجی است، و از برگهای جوان و بافت برگی تغذیه می کند، نماتدها داخل آب در مدت یک ساعت به برنج حمله می کنند، ولی این این تهاجم بسته به سن گیاه متفاوت می باشد، گیاهان پیرتر زودتر مورد هجوم قرار می گیرند( Rahman and Evans , 1988) . در جوانه های برنج کشت شده در آبهای عمیق، می توان نماتدها را اطراف منطقه رشد مشاهده کرد ولی در برنج های کشت شده در مناطق پست کشت برنج در همه جای گیاه می توان نماتدها را مشاهده کرد. نماتدها به سمت انتهایی گیاه جهت تغذیه از بافتهای تازه تشکیل شده درون غلاف برگهای پیچ خورده مهاجرت می کنند. نماتدها روی قسمت تازه تشکیل شده پانیکول در حال رشدجهت تغذیه تجمع می یابند، در هنگام درو، نماتدها به صورت ساکن معمولا درون غلاف خشک سنبلک پایینی در هر پانیکول و نه داخل بذرچمبره می زنند، نماتدها در این حالت تا زمانی که آب مجددا برای کشت محصول برنج استفاده شود به صورت فعال یا غیر فعال باقی می مانند. برنج کشت شده در مناطق با آب عمیق در بنگلادش ، Butler (1913) بیان کرد که تکثیر D. angustus در بین ماه های می ، جوون و نوامبر با حداکثر 3 نسل اتفاق می افتد. بیشترین آلودگی برنج در رنج دمایی بین 27 تا 30 درجه سانتیگراد رخ می دهد(Butler, 1913; 1919; Hashioka, 1963; Voung and Rabarijoela, 1968 ; Voung, 1969).
بقاء و توانایی انتشار
در بین محصولات ، D. angustus به صورت فعال در جوانه گیاه برنج های حساس ( Rathaiah, 1988) و دیگر میزبان ها باقی می ماند. همچنین این نماتدها در بقایای خشک محصولات به جای مانده ، در پانیکول های محصور شده به صورت بیشتر یا اندکی در غلاف برگ های محصور شده باقی می مانند( Cox and Rahman, 1979b; Kinh, 1981). نماتدها می توانند درون آب به مدت 7 تا 15 ماه به صورت غیر فعال باقی بمانند(Butler, 1913) ولی ممکن است که بعضی از نماتدها این توانایی را نداشته باشند . زمستان گذرانی D. angustus در باقیمانده محصولات برنج است( Cox and Rahman, 1979b)، جمعیت این نماتدها بعد از برداشت محصول به سرعت کاهش می یابد ، بهرحال مراحل مختلف سیکل زندگی D. angustus هیچ توانایی ذاتی را برای کنترل کمبود آب و زنده ماندن در شرایط سخت از خود نشان نمی دهند. نماتدها برای زنده ماندن در مدت زمان طولانی به رطوبت بالا و محافظت توسط بافت گیاهی نیاز دارند( Ibrahim and Perry, 1993)، نماتدها در خاک های غرقاب برای کمتر از 4 ماه غیر فعال هستند(Butler, 1913)، و احتمالا بیماری زایی خود را در مدت کوتاهی از دست می دهند. بهرحال خاک های آلوده اگر برای 6 هفته خشک بمانند، می توانند علائم بیماری Ufra را 2 ماه بعد از کشت برنج ایجاد کند Cuk, 1982b) ). خاک اطراف گیاهان آلوده به طور عادی ایجاد بیماری نمی کند ( ( Hashioka, 1963و نقش کوچکی در انتقال بیماری و بقاء نماتد دارد. معمولا D. angustus بعد از چند روز درون آب بودن می میرند ولی در مواردی زنده مانی آنها برای مدت طولانی هم مشاهده شده است(Butler, 1919). نماتدها درون آب می میرند، ولی حتی مختصر زنده مانی آنها در آب اجازه آلوده سازی گیاهان جدید را توسط انتشار در جریان آب به آنها می دهد. ( ( Hashioka, 1963; Sein and Zan, 1977. انتقال به فواصل طولانی ممکن است توسط رواناب، کانالها و رودخانه ها صورت گیرد. نماتد می تواند در آب از گیاه آلوده به سالم، و با تماس ساقه و برگها تحت رطوبت بالا ( بیش از 75٪) انتقال پیدا کنند ( Rahman and Evans , 1988). D. angustus مرحله ذاتی بقاء ندارد و نمی تواند در شرایط سخت زنده بماند ( Ibrahim and Perry, 1993)، نماتدها را می توان داخل سنبلک های پر و یا نیمه پر برنج تازه برداشت شده یافت، ولی معمولا این نماتدها درون بذرهای خشک گیاهان آلوده یافت نمی شوند (Butler, 1919; Hashioka, 1963; Sein, 1977b ; Cuc and Giang, 1982). به جز یک گزارش از هند (Prasad and Varaprasad, 2002) ، انتشار در بذور نادر و بعید است.
شرایط آب و هوایی موثر روی پارازیتها
D. angustus دربرنج کشت شده در آبهای عمیق و برنج های کشت آبیاری شده و کشت شده در مناطق پست ایجاد بیماری می کنند و حداکثر به رطوبت بالای 75٪ برای حرکت به سمت شاخ و برگ نیاز دارند. بیماریUfra اغلب در سال های با بارندگی زیاد و در مناطق خیس بنگلادش جایی که متوسط بارندگی بیشتر از 1.6 متر است، شدید است. Cox and Rahman, 1980)). در ویتنام، بیماری اغلب در ماه های پرباران یا در مناطق با سطح بالای آب شدید می باشد (Cuc and Kinh, 1981).
میزبان های D. angustus
میزبان ها بیشتر محدود به گونه های وحشی و زراعی برنج های کشت شده در آبهای عمیق و مناطق پست هستند( Oryza sativa var. fauta, O. glaberrima, O. cubensis, O. officinalis, O. meyriana, O. latifiola, O. perennis, O. eichingeri, O. alta, O. minuta)، ولی Leersia hexandra نیز یافته هایی جهت اثبات جمعیت نماتدها دارد (Hashioka, 1963; Vuong and Rabarijoela, 1968; Sein and Zan, 1977). دو علف هرز دیگر ، Echinochloa colona و Sacciolepsis نیز یافت شده که توسط این نماتد آلوده می شوند ( Cuc, 1982a).
تجمع بیماری
نماتد Ufra می تواند میزان نیتروژن گیاهان برنج را افزایش دهد بنابراین گیاهان به عامل بلاست برنج ( Pyricularia oryza) بسیار حساس می شوند ( Mondal et al, 1986). لکه های قهوه ای ایجاد شده روی برگ توسط نماتد می تواند در درجه دوم مکان حمله قارچ های Fusarium و Cladosporium باشند ( Vuong, 1969).
اهمیت اقتصادی
انتشار Ufra به علت نیازمندی نماتد به محیط های بکر و تازه محدود شده است. این نماتد اغلب در مناطق رشد برنج متمرکز می شود ، هر ساله این نماتد در مناطق با شرایط یکسان مثل سال قبل، ایجاد بیماری نمی کند، کاهش عملکرد ایجاد شده توسط D. angustus در محصولات ملی و جهانی به ظاهر کم است. در بنگلادش برای مثال، کاهش محصول سالیانه 4٪ ( 20٪ کاهش محصول در بیش از 20٪ زمین ها) در برنج های کشت شده در مناطق با آب عمیق تخمین زده شده است ( Catling et al, 1979). هر چند، بیماری ایجاد شده توسط این نماتد یکی از خسارتزاترین بیماری های ایجاد شده روی برنج است Cox and Rahman, 1980)). D. angustus در ویتنام در Mekong delta یک مشکل جدی است که می تواند موجب 50 تا 100٪ کاهش محصول در برنج های مناطق آبیاری شونده و کشت شده در مناطق آبهای عمیق و مناطق پست شود، در طی سال 1974حدود 100 هکتار از برنج های کشت شده در ابهای عمیق یک ایالت به کلی از بین رفت ( Cuc and Kinh, 1981). در طی سال 1982، حدود 60 تا 100000 هکتار از برنج های Mekong delta تحت تاثیر D. angustus قرار گرفتند( Catling and Puckridge, 1984) و در ایالت Dong thap حدود 10000 هکتار برنج تحت تاثیر قرار گرفت ( Puckeridge, 1988). هر چند، از آن زمان به بعد خسارت ایجاد شده توسط D. angustus به مناطق برنج اساسا به میزان زیادی کاهش پیدا کرد که این به علت کاهش مشخص کشت برنج در مناطق با آب عمیق، و جایگزینی آن با کشت در مناطق پست و آبیاری شده است (Prot, 1994a). Hashioka در سال 1963 تخمین زد که 500 هکتار از برنج های کشت شده در مناطق پست جنوب تایلند به دلیل Ufra حدود 20 تا 90٪ کاهش محصول داشته اند. طبق مشاهدات انجام شده برنج در آسام و بنگال غربی و هند توسط D. angustus آلوده شده در بعضی از مناطق به طور تخمینی 10 تا 30 ٪ خسارت داشته است ( Pal, 1970; Rao et al, 1986). در بنگلادش، بدون اغراق مشاهده شد حدود 60 تا 70٪ از زمین ها که حدودا 200000 هکتار را پوشش داده شده اند توسط D. angustus مورد حمله قرار گرفته اند ( Mondal and Miah, 1989). در صورتی که بذر برنج نشاء شده به نماتد D. angustusحتی به مقدار جزئی آلوده باشد کاهش شدید محصول رخ می دهد، به دلیل آلودگی 4 تا 10٪ از بذور کاهش محصول به میزان مختلف از حدود 1.26 تا 3.94 تن در هکتار ثبت شده است ( Mondal et al, 1988).
روش های مدیریتی
راه های مختلفی برای پیشگیری و کنترل نماتد D. angustus پیشنهاد شده است، بعضی از آنها سودمند و عملی و بعضی از آنها امکان پذیر و عملی نیستند. این روشها برای به دست آوردن بهترین نتیجه بکار می روند از جمله نابودی یا حذف کاه و کلش، تناوب محصول، کنترل علف های هرز، گزینش برنج، کنترل جریان آب، واریته های مقاوم و آیش زمین.
نابودی یا حذف کاه و کلش آلوده
سوزاندن باقیمانده محصولات آلوده کنترل بسیار موثری است که برای مدت طولانی موثر است( Butler, 1919). سوزاندن به طور آنها ضروری است، هرچند این کار در مناطقی که خاک آنها بعد از برداشت از آب اشباع است یا زمانی که مقدار زیادی از کلش برای اهداف دیگر از جمله برای علوفه احشام بکار برده شده است، همیشه ممکن نیست( Mcgeachie and Rahman, 1983). شخم زدن باقیمانده محصولات می تواند Ufra را بطوری که زوال نماتد در خاک مرطوب بسیار سریعتر از آثار برگی باشد کاهش دهد ( Butler, 1919). به دنبال برداشت برنج دسته جوانه های تازو روئیده بایستی جهت جلوگیری از تکثیر بیشتر D. angustusنابود کرد که این کار همیشه مقدور نیست و بستگی به منابع مکانی و شرایط خاک دارد.
تناوب محصول
رشد محصولات غیر میزبان از قبیل کنف در تناوب با برنج های کشت شده در آب عمیق می توااند میزان بروز Ufra را در مزارعی که بالا آمدن سیلاب به حد شدید نیست کاهش دهد (McGereachie and Rahman, 1983). نشاء برنج در مناطق پست به صورت تناوب با خردل، دیگر غیر میزبان ها، و کنف نسبت به برنج هایی که به صورت متناوب کشت می شوند کمتر توسط Ufra مورد حمله قرار می گیرند(Miah and Rahman, 1985; Chakraborti, 2000b).
حذف دیگر میزبانها
از بین بردن گیاهان برنج خودرو و جوانه هایی که از ریشه های برنج برداشت شده رشد می کنند، برنج وحشی و دیگر علف های هرز میزبان ماننع انتقال نماتد های زمستان گذران در برنج به محصولات دیگر می شوند(Hashioka, 1963; Sein and Zan, 1977).
کنترل جریان آب
چون نماتدها به آسانی می توانند در سطح آب منتشر شوند، ممانعت از طغیان آب رودخانه به مزارع با بهبود و گسترش خاکریزها یا سواحل می تواند مفید باشد(( Sein and Zan, 1977.
مقاومت
تعداد وسیعی از ارقام برنج کشت شده در مناطق پست و آب عمیق در برابر angustusD. تست شده اند در ویتنام، در 4 رقم محلی با محصول بالا خط تولید افزایش یافت( IR9129-393-3-1-2, IR9129-169-3-2-2, IR9224-117-2-3-1 and IR2307-247-2-2-3) و 3 رقم ( BKN6986-8, CNI-53 and Jalaj) به صورت توصیف شده مقداری آلوده شده بودند (Kinh and Phuong, 1981; Kinh and Nghiem, 1982). رقم Burmese ( B-69-1) از Irawaddy delta در مقابل بیماریUfra متحمل بوده اند Sein, 1977a)) و رقم تایلند ( Khao Tah Ooh) حساسیت نسبتا کمی دارد (Hashioka, 1963). دو رقم از غرب بنگال، هند (Ir36 and IFT4094) نیز همچنین حساسیت کمی داشتند (Chakrabarti et al., 1985). تمام ارقام مقاوم در برنج وحشی یافت شده اند، Oryza subulata و رقم کشت شده در آب عمیق RD- 16-06 (Miah and Bakr, 1977b). رقم های کشت شده در آب عمیق از گروه Rayada بیشترین انتظار را به علت مقاومت بالایشان نشان می دهند. در بنگلادش رقم های Rayada به میزان زیادی در مقابل D. angustus مقاوم هستند و بقیه رقم ها مقاومت متوسطی را نشان می دهند( Rahman, 1987, 1994; Das and Sarmah, 1995). کولتیوار B3 Rayada به عنوان رقم با مقاومت بالا در مقابل Ufra و با محصول بالا نشان داده شده است ( Das et al, 2000). مقاومت تقریبا متوسطی با واکنش سریع نکروتیک در برابر تغذیه نماتد رخ میدهد (Plowright and Gill, 1994). و میزان اسید کلروژنیک و سنتز فیتو الکسین ساکورانتین برنج را افزایش می دهد (Plowright et al, 1996). کولتیوارهای Padmapani و Digha توسط angustusD.در مناطق بنگلادش و هند مورد حمله قرار نمی گیرند، ادعا شده این کولتیوارها به علت طول دوره رشدی کوتاهشان از بیماری فرار می کنند ( Mondal and Miah, 1987; Rathaiah and Das, 1987).
کشت انصرافی
نماتدهای angustusD. برای مدت کوتاهی زنده می مانند و طولانی شدن دوره زمستان گذرانی می تواند میزان آلودگی اولیه را کاهش دهد ( Cux and Rahman, 1980; McGeachie and Rahman, 1983; Das and Bhagawati, 1992). این هدف می تواند با بکار بردن برنج های کشت شده در آب های عمیق بوسیله استفاده از کولتیوارهای با طول مدت رشد کوتاه یا کشت ونشاء دیر هنگام دست یافتنی باشد. دستکاری الگوی کشت برنج و مهارت های کشت می تواند وسیله مناسبی برای کنترل باشد(McGeachie and Rahman, 1983). از زمانی که angustusD. به غلاف اولیه برگ در سطح آب وارد می شود (Plowright and Gill, 1994)، آلردوره های کوتاه غوطه وری جوانه های تازه می تواند آلوددگی به نماتد را کاهش دهد.
شیمیایی
کاربرد مواد شیمیایی از قبیل Carbofuran, Mocap, Hexadris monocrotophos, Phenazin و Benomil ، تقریبا موفقیت آمیز بوده ولی قیمت بالای آنها و عدم کاربرد صحیح انها را غیر اقتصادی کرده است ، به همین دلیل برای مزارع با مقیاس بالا پیشنهاد نمی شوند. بیشترین تنزل در جمعیت نماتد و شیوع بیماری توسط کربونیفر و بنومیل به تنهایی و یا به صور ت ترکیبی رخ داده است( Miah and Bakr. 1977a; Sein, 1977c; Cox and Rahman, 1979a; Rahman et al, 1981; Miah and Rahman, 1985; Nguyen et al, 1993; Mian et al, 1994). با اثبات رسید سم پاشی ترکیبی با کربوسولفان و تریازوفوس نیز موثر است (Das, 1996). میزان استفاده شده عموما غیر اقتصادی است.ماده شیمیایی آزادیراختین که از گیاه نیم Azadirakhta indica)) به دست آمده است، زمانی که به صورت ترکیبی برای تیمار بذور بکار می رود تقریبا موفقیت آمیز است یا به صورت فرو بردن جوانه های ریشه ها و اسپری پاشی و یا با تکنیک های کشتی بکار برده شده است (Chakrborti, 1999, 2000a,b). همچنین پاشش بذر نیم به تنهایی برای کنترل نماتدها موثرتر از کربوفوران عمل می کند(Rahman,1996).
خلاصه ای از مدیریت پیشگیری بر ضد D.angustus
پیشنهاد مدیریت پیشگیری بر ضد D.angustus به صورت گسترده ای برای مدیریت پروژه ی برنج های کشت آب عمیق ارائه شده است.(Anonymous,1987 )
(i ) سوزاندن بقایای محصول به طور کامل برای حذف تمامی ساقه های آلوده (ii ) طولانی کردن مدت زمستان گذرانی به وسیله ی کشت تاخیری و (iii ) استفاده از کولتیوار هایی با مدت رشد کوتاه تر.
زمانی که کولتیوارهای مقاوم در دسترس باشند استفاده از آنها بسیار موثر است.
روش های تشخیص
D.angustus در قسمت های هوایی گیاهان در حال رشد ( و باقیمانده محصولات ) بیشتر نزدیک منطقه رشد برگها و گل آذین ها دیده می شود که برای آزمایش باید از این قسمت ها نمونه برداری انجام شود . برای نشان دادن درون برگهای جوان باید از قسمتی از گیاه به طول 5 سانتی متر برش تهیه شود . نماتد ها را می توان به کمک تکه ی برش داده شده گیاه که درون محفظه کوچک روی قیف برمن یا سینی کوچکی با آب که 24 ساعت قبل یا به عبارتی شب قبل از آزمایش آماده وقرار داده شده استخراج کرد.(Chapter3) برای آزمایش فوری مواد ، برگهای پیچ خورده یا گل آذین جوان را می توان در پتری دیش همراه با آب قرار داده و مستقیما مشاهده کرد. نماتد ها در قسمت های جوان گیاه فعال هستند ، اما به زمان کمی برای از سر گرفتن فعالیتشان در پانیکول های خشکیده نیاز دارند.
Translators: Pejman Tajmiri & Kowsar Sharifi
 

رامین قاسم نتاج

اخراجی موقت
شب پره زمستاني يا آگروتيس (Lep.: Noctuidae) Agrotis Segetum

معرفي آفت
در تمام مناطق ايران انتشار داشته و علاوه بر چغندرقند به ريشه و طوقه گياهان مختلفي مانند ذرت، پنبه، خيار، گوجه، سيب زميني، يونجه، آفتابگردان و
حمله مي نمايد. لاروهاي جوان از قسمتهاي هوائي ميزبان تغذيه كرده و چندان خسارتي ندارند. در سنين بالاتر از محله طوقه و يا كمي پائينتر تغذيه نموده و سبب قطع شدن گياه مي گردند. از اين نظر به آن Cut worm يا كرم طوقه بُر گويند.
زيست شناسي:
زمستان را به صورت لارو سنين آخر در عمق 15-10 سانتي متري خاك مي گذرانند. در بهار با مساعد شدن شرايط آب و هوا لاروهاي بالغ از عمق زمين به طرف سطح خاك (حدود
cm6-5) بالا مي آيند و براي خود لانه از خاك به شكل گهواره تهيه مي كنند و داخل آن تبديل به شفيره مي گردند. دورة شفيرگي 20-15 روز، سپس حشرات كامل ظاهر مي شوند. خروج پروانه هاي نسل زمستاني در طول نيمه دوم فروردين ماه مي باشد. حشرات كامل روزها زير كلوخه ها و بوته ها پنهان شده و اوايل غروب به بعد شروع به پرواز و جفت گيري مي كنند. تخمها به صورت تك تك يا در دسته هاي چند تائي (از 1 تا 8 تائي) در پشت برگ چغندرقند يا علفهاي هرز مانند پيچك، سلمه و پنيرك قرار مي دهند. يك پروانه ماده به طور متوسط 800 عدد تخم مي گذارد. دورة جنيني تخم 5-4 روز سپس لاروهاي جوان خارج، ابتدا از برگهاي جوان تغذيه مي كنند و از سن دوم به بعد از ناحيه طوقه تغذيه مي نمايند. دورة لاروي حدود يك ماه و در اين مدت 5 مرتبه پوست عوض مي كنند و سپس در داخل خاك تبديل به شفيره مي شوند. دورة شفيرگي حدود دو هفته و بعد از آن حشرات كامل نسل دوم تقريباً در اواخر خرداد ماه ظاهر مي شوند. در اين موقع تقريباً ريشه هاي چغندرقند قوي گرديده است. لذا در اين نسل آفت نمي تواند خسارت و صدمه شديدي وارد كند بنابراين نسل دوم را بيشتر روي ساير محصولات زراعي و علفهاي هرز مي گذراند. شب پره هاي نسل سوم آفت كه از اواخر مرداد ماه و اوايل شهريور ماه ظاهر مي گردند. روي چغندرهاي جواني كه به منظور بذرگيري كشت شده اند تخم ريزي مي كنند و لاروهاي اين آفت در شهريور ماه خسارت شديدي وارد مي كنند. اين لاروها كه اكثراً كامل مي گردند و زمستان را تا بهار سال بعد در اعماق خاك مي گذرانند بنابراين 3 نسل در سال دارد.
کنترل:
1- جمع آوري و انهدام بقاياي به جا مانده از محصول و شخم عميق بلافاصله بعد از برداشت.
2- از بين بردن علفهاي هرز داخل و حاشيه مزارع.
3- کارباریل ، طعمه مسموم(5%) در مراحل اولیه رشد، یک نوبت، شب هنگام
4- دیازینون
EC60%و 1.5 لیتر در هکتار
5- کلرپیریفوس(دُرسبان)
EC40.8% و 2لیتر
6- اتریمفوس(اکامت) EC50% و 2- 1.5 لیتر در هکتار آفات چغندر قند برگخوار کارادرینا (Lep.: Noctuidae) Spodoptera exigua معرفي آفتموسوم به آفت برگخوار يا كارادرينا كه از برگ ذرت و ساير گياهان علوفه اي و نيز چغندرقند تغذيه كرده و در تمام مناطق كشت از مراحل اولي رشد گياهي مزارع خسارت شديد ايجاد مي كند. در مزارع ذرت مصرف زياده از حد كود شيميائي موجب رشد سريع و در نتيجه تخم ريزي انبوه كارادرينا مي گردد. کنترل: متاسیستوکس 1لیتر در هکتارکارباریل WP85%و 3کیلوگرمفوزولن EC35%و 3لیتر در هکتارگوزاتیون 1لیتر در هکتار.شب پره زمستاني يا آگروتيس Segetum Agrotis (Lep.: Noctuidae)معرفي آفتدر تمام مناطق ايران انتشار داشته و علاوه بر چغندرقند به ريشه و طوقه گياهان مختلفي مانند ذرت، پنبه، خيار، گوجه، سيب زميني، يونجه، آفتابگردان و حمله مي نمايد. لاروهاي جوان از قسمتهاي هوائي ميزبان تغذيه كرده و چندان خسارتي ندارند. در سنين بالاتر از محله طوقه و يا كمي پائينتر تغذيه نموده و سبب قطع شدن گياه مي گردند. از اين نظر به آن Cut worm يا كرم طوقه بُر گويند.زيست شناسي:زمستان را به صورت لارو سنين آخر در عمق 15-10 سانتي متري خاك مي گذرانند. در بهار با مساعد شدن شرايط آب و هوا لاروهاي بالغ از عمق زمين به طرف سطح خاك (حدود cm6-5) بالا مي آيند و براي خود لانه از خاك به شكل گهواره تهيه مي كنند و داخل آن تبديل به شفيره مي گردند. دورة شفيرگي 20-15 روز، سپس حشرات كامل ظاهر مي شوند. خروج پروانه هاي نسل زمستاني در طول نيمه دوم فروردين ماه مي باشد. حشرات كامل روزها زير كلوخه ها و بوته ها پنهان شده و اوايل غروب به بعد شروع به پرواز و جفت گيري مي كنند. تخمها به صورت تك تك يا در دسته هاي چند تائي (از 1 تا 8 تائي) در پشت برگ چغندرقند يا علفهاي هرز مانند پيچك، سلمه و پنيرك قرار مي دهند. يك پروانه ماده به طور متوسط 800 عدد تخم مي گذارد. دورة جنيني تخم 5-4 روز سپس لاروهاي جوان خارج، ابتدا از برگهاي جوان تغذيه مي كنند و از سن دوم به بعد از ناحيه طوقه تغذيه مي نمايند. دورة لاروي حدود يك ماه و در اين مدت 5 مرتبه پوست عوض مي كنند و سپس در داخل خاك تبديل به شفيره مي شوند. دورة شفيرگي حدود دو هفته و بعد از آن حشرات كامل نسل دوم تقريباً در اواخر خرداد ماه ظاهر مي شوند. در اين موقع تقريباً ريشه هاي چغندرقند قوي گرديده است. لذا در اين نسل آفت نمي تواند خسارت و صدمه شديدي وارد كند بنابراين نسل دوم را بيشتر روي ساير محصولات زراعي و علفهاي هرز مي گذراند. شب پره هاي نسل سوم آفت كه از اواخر مرداد ماه و اوايل شهريور ماه ظاهر مي گردند. روي چغندرهاي جواني كه به منظور بذرگيري كشت شده اند تخم ريزي مي كنند و لاروهاي اين آفت در شهريور ماه خسارت شديدي وارد مي كنند. اين لاروها كه اكثراً كامل مي گردند و زمستان را تا بهار سال بعد در اعماق خاك مي گذرانند بنابراين 3 نسل در سال دارد.کنترل: 1- جمع آوري و انهدام بقاياي به جا مانده از محصول و شخم عميق بلافاصله بعد از برداشت.2- از بين بردن علفهاي هرز داخل و حاشيه مزارع.3- کارباریل ، طعمه مسموم(5%) در مراحل اولیه رشد، یک نوبت، شب هنگام4- دیازینون EC60%و 1.5 لیتر در هکتار5- کلرپیریفوس(دُرسبان) EC40.8% و 2لیتر6- اتریمفوس(اکامت) EC50% و 2- 1.5 لیتر در هکتارلارو جوانه مركزي چغندرقند (بيد چغندر قند يا لتياي چغندرقند)Scrobipalpa ocellatella (Lep.: Gelechiidae)معرفي آفتدر اغلب مناطق چغندر كاري ايران انتشار دارد ولي مناطقي را كه آب و هواي خشك دارند ترجيح مي دهند. اين آفت مونوناژ بوده و فقط روي چغندرقند فعاليت دارد. لارو اين آفت پس از خروج خود را به قسمت مركزي بوته رسانده و با چسبانيدن برگها به يكديگر شروع به تغذيه مي كند كه در نتيجه اختلاط فضولات لاروها و شيره گياه، جوان ها كاملاً به هم چسبيده و سياه مي گردند و قسمت مركزي بوته از ماده ساروج مانند سياه رنگي پوشيده مي شود كه لاروها در داخل آن فعاليت و تغذيه مي كنند.زيست شناسي:زمستان را به صورت لارو در داخل بقاياي چغندرقند به سر مي برد و در بهار در داخل پيله هاي سفيد و ابريشمي تبديل به شفيره مي گردد. ظهور حشرات كامل در اواخر فروردين ماه و اوايل ارديبهشت ماه صورت مي گيرد. پروانه ها فعاليت شبانه دارند و پس از جفت گيري تخمهاي خود را در اطراف جوانه مركزي يا در كنارة رگبرگها و يا انتهاي دمبرگ قرار مي دهند. تخمهاي به صورت انفرادي و يا در دستجات 6 تائي گذاشته مي شود. تعداد تخمهاي 50-40 عدد براي حشره ماده است. دورة جنيني حدود 8-4 روز و سپس لاروها خارج و به ترتيبي كه گفته شد خسارت مي زنند. دورة لاروي حدود 20 روز بوده سپس لاروها در همان محل تغذيه يا بر روي خاك و كلوخه ها پس از تنيدن پيله نازك سفيد رنگ تبديل به شفيره مي شوند. دورة شفيرگي حدود 12 روز و پس از آن پروانه هاي نسل بعدي خارج مي گردند. دورة زندگي يك نسل كامل آفت در تابستان حدود 35 روز طول مي كشد. تعداد نسل آن در اروميه 3 نسل، در مشهد 5 نسل، در اصفهان 6 نسل مي باشد. اين آفت مخصوص مناطق گرم و خشك است. روي همين اصل صدمه آن در اوايل بهار زياد جلب توجه نمي كند و از اوايل تابستان كه هوا گرم و خشك است شدت مي يابد.کنترل:1-چراندن مزرعه چغندرقند قبل از برداشت.2-جمع آوري بقاياي چغندرقند در مزرعه شامل جمع آوري و سوزاندن بوته هاي باقي مانده و سرهاي قطع شده در پايين آوردن جمعيت كه معمولاً به صورت لاروهاي سنين مختلف در جوانه مركزي زندگي مي كنند اهميت دارد.3-شخم عميق پس از برداشت محصول.4-يخ آب زمستانه براي از بين بردن لاروهاي زمستان گذران5- سموم دیازینون، اتریمیفوس، فنتوآت EC و 1.5 لیتر در هکتار؛ یک نوبتكك چغندرقند Col.: chrysomelidae) Chaetocnema tibialis

معرفي آفت
حشرت كامل اين آفت علاوه بر چغندرقند به چغندر علوفه اي و وحشي و همچنين علفهاي هرز، سلمك، گزنه، ترشك و ترتيزك حمله و از آنها تغذيه مي كند. بيشترين صدمه و خسارت اين آفت در مرحله 2 تا 4 برگي گياه مي باشد و بعد از مرحله 8 برگي به علت خشبي شدن برگهاي خسارت آفت اهميت اقتصادي ندارد. لاروها از ريشة گياه تغذيه مي كنند و خسارت قابل توجه ندارد ولي حشرات كامل از برگ تغذيه و در سطح برگ سوراخهاي گرد و نامنظم ايجاد مي نمايد كه در تراكمهاي بالا اين سوراخهاي كوچك بهم متصل شده و حفره هاي بزرگتري را ايجاد مي كنند. چنانچه تراكم جمعيت آفت در مراحل 4-2 برگي بالا باشد تمام مزرعه را از بين برده بطوريكه واكاري مجدد نياز مي باشد.



زيست شناسي:
زمستان را به صورت حشره كامل در زير گياهان خشكيده، كلوخه ها و شكافهاي زمين و حتي داخل خاك به سر مي برند. با مساعد شدن شرايط آب و هوائي وقتي كه متوسط درجه حرارت به حدود 10 درجه سانتي گراد برسد حشرات كامل خارج و شروع به فعاليت مي نمايند. ظهور حشرات كامل از اواسط فروردين ماه شروع و تراكم جمعيت آنها در اواخر ارديبهشت ماه به حداكثر خود مي رسد.
كك ها در روزهاي گرم و آفتابي از برگها تغذيه نموده و خسارت مي زنند. سپس جفت گيري نموده و حدود 6 روز بعد تخم ريزي مي نمايند. تخمگذاري بيشتر در محل طوقه چغندرقند و ساير گياهان ميزبان و نيز در سطح خاك مجاور طوقه انجام مي شود. تخمها به صورت انفرادي قرار داده مي شوند و حداكثر تعداد تخم مشاهده شده در پاي يك بوته چغندرقند 7 عدد مي باشد. نشو و نماي لاروي حدود 27 وز به طول مي انجامد. محل فعاليت لارو در خاك و بيشتر از عمق سه سانتي متر به پائين و در اطراف ريشه ها مي باشد. دورة شفيرگي حدود 13 روز مي باشد. محل تشكيل شفيره بيشتر به قسمتهاي سطحي خاك و تا عمق دو سانتي متري مي باشد. ككهاي نسل جديد از اواخر خرداد ماه فعاليت خود را آغاز مي كنند. جمعيت ككهاي نسل جديد از اواخر خرداد ماه و اوائل تيرماه رو به افزايش نهاده و در اواخر تيرماه به حداكثر خود مي رسد تراكم جمعيت كك چغندرقند مزارع ديركاشت به علت وجود شرايط مناسب براي فعاليت حشره به مراتب بيشتر از مزارع زود كاشت و ميان كاشت است. ككها پس از مقداري تغذيه با شروع سرما به تدريج در زير كلوخه ها و خاك و يا بقاياي چغندرقند يا ساير پناهگاهها تا بهار سال بعد زمستانگذراني مي كنند. بنابراين يك نسل در سال دارد. کنترل:
1- با توجه به طرز زندگي آفت كه ككلها زمستان را در زميني كه چغندرقند بوده است و يا در حوالي آن بسر مي برند بنابراين زدن شخم عميق پس از برداشت محصول و يخ اب در صورتي كه كليه زارعين اين برنامه را انجام دهند جمعيت آفت را براي سال بعد پائين مي آورد.
2- از كشت متوالي چغندرقند در يك زمين بايد خودداري شود زيرا كه باعث بالا رفتن جمعيت ككها مي گردد.
3- از بين بردن علفهاي هرز ميزبان آفت به خصوص سلمه تره، ترشك، گزنه، ترتيزك و بوته هاي چغندرقند خودرو در بهار از اطراف و كنار مزارع باعث كاهش جمعيت آفت مي گردد.
4- آبياري مرتب زراعت و ايجاد رطوبت كه براي فعاليت آفت نامناسب مي باشد باعث مي شود كه خسارت آن كاهش يابد.
5- تقويت گياه با كودهاي حيواني و شيميائي سبب رشد سريع گياه و باعث مي شود كه تحمل آن در برابر آفت زياد كند.
6- کارباریل(سوین)
WP85%
و 3کیلوگرم
7- فوزولن
EC35%
و2.5- 2 لیتر
8- اتریمفوس(اکامت)
EC50% و 1لیتر درهکتارنکته: از سموم فوق در مرحله 4- 2 برگی(حقیقی) میتوان استفاده کرد خرطوم كوتاه چغندرقند (Col.: Curculionidae) Conorrhynchus brevirostris

اين سرخرطومي تقريباً در كليه مناطق چغندرقند كاري كشور وجود دارد ولي شدت شيوع آن بيشتر در خراسان، فارس،‌ مياندوآب، كرمان، كرج مشاهده مي گردد. خرطوم كوتاه چغندرقند يكي از آفات اختصاصي چغندر به حساب مي آيد زيرا فعالتي و خسارت اين آفت به جز انواع چغندر (قندي-لبوئي-علوفه اي) و علفهاي هرز سلمه تره-شور-خزنه، روي ديگر محصولات زرعي مشاهده نگرديده است.

طرز خسارت:
الف-حشره كامل خرطوم كوتاه:
به محض سبز شدن چغندر در اوايل بهار در مناطق سردسير و همزمان با رويش دو برگ اوليه (كوتيلدون) حشرات كامل خرطوم كوتاه در مزرعه ظاهر گرديده و شروع به تغذيه از برگهاي جوان مي كنند. طرز خسارت بدين ترتيب است كه سوسك خرطوم كوتاه خود را به بوتة جوان چغندر چسبانيده و از يك طرف شروع به خوردن مي كند به طوري كه برگ به شكل داس در مي آيد.

ب- لارو:
خسارت لارو به ريشة اصلي چقدر مي باشد كه در نتيجه تغذيه ريشة گياه به دو قسمت تقسيم مي شود و بوته مي خشكد. طرز رسيدن لارو به ريشه بدين ترتيب است كه از زير خالهاي سياه كه در واقع روپوش تخم مي باشد لارو زرد رنگ كوچكي از تخم خارج مي گردد. پس از جويدن قسمت زير برگ به روي زمين مي افتد و به تدريج از داخل خاك به طرف ريشه چغندر مي رود و شروع به خوردن اين اندام مي كند و در نتيجه باعث پژمردگي و زرد شدن و بالاخره خشكيدن بوته مي گردد.

زيست شناسي:
زمستان را به صورت حشره كامل (در زير كلوخه ها و خاك) و در شرايط مساعد گاهي به شكل لارو (در داخل خاك و ريشه هاي چغندر باقيمانده) به سر مي برد. در مناطقي كه شرايط جوي براي فعاليت آفت مساعد مي باشد خرطوم كوتاه را به اشكال مختلف (تخم، لارو، شفيره، حشره كامل) مي توان ديد ولي به هر حال در مناطق سردسيري كه يخبندان هاي زمستاني وجود دارد اكثراً اين آفت زمستان را به صورت حشره كامل و در زير كلوخه هاي خاك، بقاياي گياهي و داخل شكاف زمين به سر مي برد. در مناطق سردسير در اوايل بهار كه هوا گرم شد، سوسكهاي خرطوم كوتاه از پناهگاههاي زمستاني خود بيرون مي آيند و به طرف مزارع چغندري كه تازه سبز گرديده و دو برگي هستند مي روند. موقع ظهور حشرات كامل در بهار بسته به شرايط آب و هوائي و رويش چغندر در هر منطقه اي فرق مي كند. در آب هوائي نظير كرج ظهور خرطوم كوتاه و تقريباً از اواسط فروردين ماه مي باشد ولي به هر حال موقع ظهور اين آفت همزمان با سبز شدن چغندر است. حشرات كامل زمستان گذراني كرده پس از ورود به زراعت چغندر شروع به تغذيه مي كنند و تعدادي را كه زمستان را به صورت لارو باقي مانده بودند تبديل به شفيره و سپس حشره كامل گرديده و به دنبال حشرات كامل اولي، وارد زراعت چقدر مي گردند و به همين جهت است كه پيدايش اين آفت در مزارع چغندر در بهار تدريجي و طولاني است. سوسكهاي خرطوم كوتاه روزهاي آفتابي و گرم فعاليت زيادتري دارند و در روزهاي ابري و باراني حركت و تغذيه زيادي ندارند و در زير كلوخه ها و بوته پنهان مي گردند. حشرات كامل خرطوم كوتاه در بهار پس از مختصر تغذيه اي جفت گيري و سپس تخم ريزي را شروع مي‌كنند. تخمها در اول بهار روي دو برگ اوليه (كوتيلدون) و دمبرگها گذاشته مي شود. به اين ترتيب كه سوسك خرطوم كوتاه ابتدا با خرطوم خود حفره كوچكي در برگ ايجاد مي كند و سپس حشره كامل ماده در داخل اين حفره يك عدد تخم مي گذراد، بعد روي آن را با ترشح مخصوص دهان (بزاق) خود مي پوشاند به طوري كه روي تخم به صورت يك پولك يا خال سياهي در مي آيد. رنگ خالها ابتدا سبز و پس از چند روز در مجاورت هوا و آفتاب سياه مي گردند. تعداد خالهاي سياه روي هر بوته جوان چغندر بسته به شدت و ضعف آفت متفاوت است. حداقل يك عدد و حداكثر تا 15 عدد در هر بوته مشاهده گرديده است. دورة نشو و نماي تخم حدود 10 روز طول مي كشد. سپس از داخل آن لارو كوچك زرد رنگي خارج مي گردد. اين لارو يكي دو روز در همان محل تخمگذاري از برگ تغذيه و قسمت زير برگ را سوراخ مي كند و به روي زمين مي افتد كه به داخل خاك فرو مي رود و خود را به ريشه گياه ميزبان مي رساند. لاروها وقتي كه به ريشه چغندر رسيدند اول براي خودشان لانه اي از گل شبيه كوزه در مجاورت ريشه درست مي كنند. به طوري كه اين لانه به ريشه چغندر چسبيده و لارو از قسمت داخل به تدريج از ريشه تغذيه مي كند. در ابتدا بوته هاي آلوده به لارو حالت زرد و پژمردگي دارند كه با قطع كامل ريشه در اثر تغذيه لاروها بوته خشكيده و از بين مي رود. دورة لاروي حدود 2 ماه طول مي كشد كه پس از آن در همان لانه اي كه لارو از ابتدا براي خود درست كرده تبديل به شفيره مي گردد. دورة شفيرگي حدود 2 هفته طول مي كشد تا حشرات كامل خرطوم كوتاه خارج گردند و اين موقع در آب و هوايي نظير كرج تقريباً مصادف با اوايل تير ماه مي باشد. پس از پايان دورة شفيرگي حشرات كامل خرطوم كوتاه با شكستن لانه هاي گلي از زير خاك خارج مي گردند. رنگ اين حشرات در ابتدا قهوه اي روشن و بدن آنها نرم مي باشد كه به تدريج در مجاورت آفتاب حشره به رنگ خاكي در مي آيد و بدن آن نيز سفت و سخت مي شود. چنانچه شرايط آب و هوايي مساعد باشد (فارس) حشرات كامل مجدداً جفت گيري و تخم ريزي مي كنند ولي تخمها در نسل دوم بيشتر روي دمبرگها و طوفه گياه قرار داده مي شود كه لاروها پس از خروج از تخم روي خاك مي افتند و به داخل ريشه فرو مي روند. ضمناً تعداد آنها در يك ريشه چغندر به چند عدد هم مي رسد. در صورتي كه ريشه ها قوي باشند. با وجود تغذيه لارو، گياهان مقاومت كرده و خشك نمي شود. مگر اينكه در اثر تغذيه لارو و ايجاد راه نفوذ عوامل بيماريزا چغندر بپوسد، ولي به هر حال از وزن ريشه و ميزان قند چغندر به تعداد زيادي كاسته مي شود. علاوه بر اين ريشه هاي آسيب ديده خاصيت انباري خوبي نداشته و در سيلوهاي كارخانه بيشتر به عارضة پوسيدگي مبتلا مي گردند. آفت خرطوم كوتاه در شرايط كاملاً مساعد مي تواند تا 3 نسل در سال توليد مثل كند ولي در مناطق سردسيري 1 نسل بيشتر ندارد و مهمترين خسارت اين آفت در نسل اول به زراعت چغندر وارد مي گردد.

کنترل
1- شخم عميق پس از برداشت چغندر و دادن يخ آب در فصل زمستان براي از بين بردن سوسكهاي خرطوم كوتاه و لاروها و شفيره هاي باقي مانده در زمين
2- عدم كاشت چغندر در زميني كه سال قبل به زير كشت اين محصول بوده و همچنين عدم كشت در زمينهائي كه شني هستند و آب را به خوبي نگهداري نمي كنند و در نتيجه موجب فعاليت خوب آفت مي گردند.
3- آبياري مرتب و به موقع زراعت جهت نامناسب ساختن محيط فعاليت براي افت.
4- وجين و از بين بردن علفهاي هرز سلمه تره، شور، خرفه در بهار كه از ميزبانها و پناهگاههاي اين آفت مي باشند.
5- در زماني كه تفريخ تخمها (خال سياه) شروع شده باشد در صورتي كه زراعت آبياري گردد. لاروهاي زير اين آفت اكثراً در گل و لاي مدفون شده و از بين مي روند و نمي توانند در چنين شرايطي خود را به ريشه چغندر برسانند و اگر لازم باشد مي توان آبياري را براي مرتبة دوم نيز به فاصله كوتاهي از آبياري مرحله اول تكرار نمود.
6- کارباریل(سوین)
WP85%
و 3کیلوگرم
7- فوزولن
EC35%و 2.5- 2 لیتر
8- اتریمفوس(اکامت)
EC50% و 1لیتر درهکتار
خرطوم بلند چغندر قند (Col.: Curculionidae) Linxus incanescens

معرفي آفت
در دو مرحله حشره كامل و لارو خسارت مي زند حشرات كامل در اوايل بهار از قسمت دمبرگ تغذيه نموده و در نسلهاي بعدي به تعداد زياد در وسط بوته هاي چغندر جمع مي شوند و به شدت برگهاي جوان را مورد تغذيه قرار مي دهند و آنها را مشبك مي كنند. لاروهاي حشره نيز از مقر دمبرگ چغندر تغذيه مي كنند كه در نتيجه باعث خالي شدن قسمت داخلي دمبرگها و پژمردگي و زردي برگها مي گردند. دمبرگهاي آلوده در اثر تغذيه لارو از بيرون قهوه اي و سياهرنگ مي شوند و در اثر باد و يا تكان خوردن به زودي مي شكنند. اين حشره علاوه بر چغندرقند از علفهاي هرز خزنه و سلمه تره نيز تغذيه مي نمايد.

زيست شناسي:
زمستان را به صورت حشره كامل در زير كلوخه ها و بقاياي گياهان باقي مانده و گاهي تا عمق چند سانتي متري زير خاك بسر مي بنرد. در بهار پس از گرم شدن هوا كه در آب و هوايي نظير كرج حدود اواخر فروردين ماه مي باشد، حشرات كامل به تدريج از پناهگاه زمستاني خود خارج مي گردند و روي چغندرهاي بذري و علفهاي هرز، چغندرهاي بهاره هراكشت كه چهار برگي شده و داراي دمبرگ باشند مي روند و شروع به تغذيه از دمبرگ مي نمايند. پس از چند روز تغذيه حشرات كامل جفت گيري و تخم ريزي را شروع مي نمايند. سر خرطومي ماده با فرو بردن خرطوم خود در داخل دمبرگ حفره اي ايجاد مي كند و سپس يك عدد تخم در داخل آن مي گذارد. تخمها بسته به حرارت محيط حدود 7 روز بعد باز مي شوند و از داخل آنها لاروهاي سفيد كوچكي بيرون مي آيند كه در همانجا از قسمت داخلي ساقه تغذيه و دالاني در آن توليد مي كنند. در هر دمبرگ از يك تا ده عدد لارو ممكن است وجود داشته باشد. دورة لاروي حدود 22 روز طول مي كشد كه پس از رشد كافي در داخل دمبرگ تبديل به شفيره مي گردند. دورة شفيرگي حدود 8 روز طول مي كشد كه پس از آن به حشره كامل تبديل مي شوند و با سوراخ كردن دمبرگها خارج مي گردند. بطور كلي دورة زندگي يك نسل كامل در شرايط مساعد حدود 35 روز طول مي كشد. خرطوم بلند چغندر تا 3 نسل در سال توليد مي كند و تخمريزي اولين نسل آفت روي چغندر موقعي است كه بوته ها 6-4 برگي شده و داراي دمبرگ باشند و اين موقع تقريباً اواسط ارديبهشت ماه مي باشد. خسارت نسلهاي دوم و سوم آفت از نسل اول بيشتر است زيرا با رشد دمبرگهاي چغندر و ضخيم شدن آنها محل مناسبي براي تخمريزي حشرات كامل و تغذيه لاروها بوجود مي آيد.

کنترل:
1- شخم عميق پس از برداشت محصول و يخ آب زمستانه.
2- وجين علفهاي هرز خرنه و سلمك در بهار در خارج يا داخل مزرعه.
3- از سموم اتریمفوس و دیازینون به مقدار 1 لیتر در هکتار، به محض دیدن حشره بالغ میتوان استفاده کرد. كنه تركستاني (Acari.: Tetranychidae) Tetranychus turkestani

معرفي آفت
تقريباً به تمام نباتات زراعي مخصوصاً صيفي جات، پنبه، سويا، كرچك، چغندرقند، بادمجان، گياهان زينتي، درختان ميوه و علفهاي هرز حمله مي كند. در مزارع چغندرقند علف هرز پيچك شديداً به اين آفت آلوده مي گردد. كنة مزبور از شيره گياهي برگها تغذيه نموده كه در اثر شدت حمله برگها زرد و قهوه شده و برگهاي آلوده خاك آلود به نظر مي آيد و در چنين وضعيتي ميزان محصول و عيار قند به طور قابل توجهي كاهش مي يابد. زمستان را به صورت كنة ماده جفت گيري كرده در پناهگاههاي مختلف زير و لابه هاي برگها و علفهاي هرز و شكاف زمين و زير كلوخه ها به سر برده و فعاليت خود را در بهار شروع مي نمايد.

کنترل:
1-شخم عميق بعد از برداشت محصول.
2-وجين علفهاي هرز حاشيه مزارع.
3-استفاده از بروموپيلات (نئورون) به مقدار 1.2 ليتر در هكتار يا پروپارژيت (اومايت) به مقدار يك ليتر در هكتار. شته سياه باقلا (Hom: Aphididae) Aphis fabae

معرفي آفت
به تمام اندامهاي هوائي گياه اعم از برگ، ساقه و گل حمله مي نمايد و با تغذيه از شيره گياهي باعث ضعف و زردي در گياه مي شود و با ترشحات عسلك و تجمع گرد و خاك روي گياه موجب اختلالات فيزيولوژيك در گياه مي شود. خسارت غير مستقيم اين آفت انتقال بيماريهاي ويروسي است. در دنيا بيش از 200 ميزبان دارد و يكي از اين گروه ميزبانها گياهان خانوادة
Chenopodiaceae و بويژه چغندر قند مي باشد.

زيست شناسي:
اين شته دو ميزبانه بوده كه ميزبان اول آن شمشاد زينتي و ميزبان دوم آن گياهان پهن برگ يكساله است. از مرحلة تخم تا توليد شته هاي بالدار دخترزا روي ميزبان اول و از مرحله شته هاي بالدار دختر زا تا توليد افراد جنسي نر و ماده روي ميزبان دوم سپري مي شود.
زمستان را به صورت تخم در روي ميزبان اول بسر مي برد. در بهار شته هاي بالدار زنده زا ميزبان اول را ترك كرده و به روي ميزبانهاي دوم از قبيل صيفي جات، حبوبات، همچنين گياهان خانوادة
Chenopodiaceae بويژه چغندرقند مي روند. در اواخر تابستان ماه هاي بالدار ***upare ظاهر مي شوند كه بالدارند و به روي ميزبان اول برمي گردند و افراد نر و ماده را بوجود مي آورند كه پس از جفت گيري ماده ها در حاشية برگها و پائين جوانه ها تخم ريزي مي كنند و بدين ترتيب كه در يك سال چندين نسل بوجود مي آورند.

کنترل:
تیومتون(اکاتین)
EC25%
اکسی دیمتون متیل(متاسیستوکس)
EC25%
دیمتوآت(روکسیون)
EC40% زنجرك هاي چغندرقند Empoasca decipiens
Circulifer (=Neoaliturus) heamatoceps
Circulifer (=Neoaliturus) tenellus
Hom: Cicadellidae

زنجرك هاي فوق از مهمترين ناقلين عوامل بيماريزاي ويروسي بوده و ناقل بيماري كرلي تاپ در چغندرقند مي باشند. کنترل:
تیومتون(اکاتین)
EC25%

اکسی دیمتون متیل(متاسیستوکس)
EC25%
دیمتوآت(روکسیون)
EC40%
 

Similar threads

بالا