technical textile

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
معرفی منسوجات صنعتی (technical textile)

این منسوجات به خاطر کاربرد ویژهای که در صنعت دارند از اهمیت بالایی برخوردارند.اگرچه در طراحی این منسوجات علاوه بر در نظر گرفتن عامل صنعتی بودن عوامل دیگری چون زیبایی را نیز به کار می بندند. فرش و الیاف به کار رفته در تزیینات داخلی معمولا جز منسوجات صنعتی به حساب نمی اید مگر اینکه از این منسوجات در داخل ماشین هواپیما یا قایق استفاده گردد.

گستره تولید
منسوجات صنعتی در حدود 40 % میزان تولیدات صنعت نساجی در کل جهان را شامل می شود و به نظر می رسد که پیشرفت و توسعه در این بخش دارای رشد افزونتری نسبت به بخش های دیگر باشد .

موارد کاربردی

زیر دریایی –هوا فضا –ساخت وساز- نظامی – حمل و نقل –ابزار ایمنی- ساختمانی

نمونه های این منسوجات

فیلترها- جلیقه های ضد گلوله –نوار پرده – کیسه های هوا در اتومبیل- کمربند اتومبیل –geotextile-نوار نقاله

کاربردهای فراوان در صنعت اتومبیل

صنعت اتومبیل یکی از بزرگترین صلایع مصرف کننده منسوجات صنعتی است که در نوع خود متنوع ترین نیز هست. محدوده کاربد انها از نخ لاستیک و شلنگ و کمربند ایمنی گرفته تا ایزوله های صدایی و حرارتی . کیسه های هواو فیلتر ها و کامپوزیت های مستحکم تهیه شده از نساجی برای بدنه و قطعاتی که باید اتصال یابند استفاده می شوند.حتی در طراحی داخلی ماشین از جمله پوشش صندلی ها وکف و بسیاری از اجزای دیگر به خاطر مستحکم بودن و موفقیت امیز بودن تمام تست های صورت گرفته کاربرد فراوان دارند.

کاربردهای پزشکی

منسوجات بهداشتی پزشکی در سطح بسیار بالایی در تولیدات عرضه شده ای از جمله پوشک بچه و محصولات بهداشتی بزرگ سالان به کار می رود. از دیگر کاربردشان در این صنعت می توان به فیلتراسیون خون و بخیه های جراحی و اندام مصنوعی و ...اشاره کرد.

روش های مختلف تولیدی

بافته شده –کش بافت –بی بافت-

که در منسوجات بی بافت الیاف به فرم نخ نخواهند بود بلکه به صورت جداگانه به صورت شبکه ای یا حصیری در امده و سپس با تکنیک های مختلف به یکدیگر اتصال می یابند
این منسوجات به عنوان لایه زیرین کفپوش ها فیلتر های هوا و پره های توربین های بادی به کار می رود .

منبع :

http://www.csiro.au/org/ps2jq.html
 

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
Medical textile

جلوگیری از جراحت و بهبود درمان زخم

Csiroمنسوجات پزشکی جدیدی برای جلوگیری از جراحت کنترل زخم و ارتقا بهبود ان طراحی نموده است.
این مهارت گسترده در زمینه طراحی تولید و تست منسوجات بر پایه پشم در 2 جهت زیر به کار بسته شده است.

  • منسوج جلنگیری کننده از زخم روی اعضا را می پوشاند تا بدین طریق از میزان پارگی سطح پوست و دیگر زخم های پوستی در زمان سال خوردگی ممانعت نماید.

2. تولیدات کنترل کننده زخم که توسط سنسور های گیرنده اطلاعات و تکنو لوژی های ارسال پاسج روند درمانی و بهبود زخم هایی چون سوختگی خراشیدگی ..و دیگر جراحات پوست را ارتقا می بخشد

در واقع csiro با بررسی عوامل زیر به این مهارت دست پیدا کرده است..
دانش حاصل از تاثیرات فیزیکی و شیمیایی الیاف بر روی ساختار پارچه
طراحی تولید منسوجات خاص برای کاربردهای پزشکی
ایجاد اصلاحات سطحی در منسوجات برای بالا بردن روند درمانی
وارد ساختن مدارات الکترونیکی به ساختار های منسوجات و اینکه چگونه در زمینه منسوجات بهبود دهنده زخم تکنولوژی سنسور ها را بهبود
 

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
منسوجات فنی

مصارف عایق سازی.

در حالیکه در گذشته از لایه های الیاف گیاهی نظیر کنف جهت عایق سازی پشت بام ها استفاده می شد وامروزه با بکارگیری روش های مدرن تولید لایه های الیاف شیشه و پلی استر بهمین منظور ساخته می شوند..از این رو پارچه های بی بافت پلی استر و شیشه به طور وسیعی جهت عایق سازی پشت بام ها مورد مصرف قرار می گیرند.الیاف و منسوجات همچنین در عایق سازی ساختمان ها و تجهیزات نقش مهمی را ایفا می کنند .در حال حاضر از الیاف شیشه به طور گسترده ای به جای الیاف ازبست استفاده می شود.یکی از مهمترین زمینه های کاربرد منسوجات فنی مواد تقویت کننده کامپوزیت هاست.به عنوان مثال لایه ی خارجی لباس اتش نشانی که لازم است در برابر گرما مقاوم باشد به منظور بازتاب حرارت با لایه های المینیومی پوشش داده می شود و در عوض در لایه های داخلی لباس از منسوجات عایق حرارتی استفاده می شود.
از سوی دیگر در تولید لباس ها و تجهیزات کوهنوردی مانند کیسه های خواب که بویژه در یخبندان مناطق سرد و خشک لازم است تا حد بسیار زیادی عایق گرمایی باشند از الیاف تو خالی (hollow fiber) استفاده می شود. این الیاف قادرند ویژگی های عایق سازی فوق العاده ای ارائه نمایند.
جدیدترین پیشرفت های صورت گرفته در این زمینه استفاده از مواد تغییر فاز دهنده حرارتی (pmc) در تولید منسوجات عایق و به منظور اعمال کنترل و مقاومت در برابر تغییرات ناگهانی دما می باشد.به علاوه در بسیاری از رشته های ورزشی جهت مقابله با افزایش بیش از حد دما از لباسها ی مخصوصی استفاده می شود. در این رابطه می توان به لباس های اسکی اشاره کرد .که در تولید ان از پارچه های فنی بسیار پیشرفته و گرانقیمت استفاده میشود.در کنار پارچه هایی با قابلیت ذخیره گرما و یا عایق بندی حرارتی می توان به تولید پارچه های فانتزی نیز اشاره کرد که با تغییر دما تغغیر رنگ پیدا می کنند .گذشته از مواردی که ذکر شد همان گونه که می دانید نیرو های نظامی کشور باید بتوانند در سخترین شرایط اب و هوایی دوام اورند.در میان نیرو های نظامی مشاهده میشود که اغلب انها حاضرند راحتی گرمایی را با لباس های سبک و کم حجم بدست اورند از این رو موسسات تحقیقاتی نظامی برای حل این تناقص بسیار تلاش می کنند.
کلیه منسوجات قادرند هوا را تا حدی در درون منافذ خود محبوس نمایند . مساله مهم و تاثیر گذار در میزان ویژگی عایق سازی منسوج نسبت الیاف به هوا و شکل قرارگیری الیاف درساختار انست .یک منسوج عایق حرارتی مطلوب شامل 10-20 در صد الیاف و 80-90 درصد هوای محبوس است! و الیاف در واقع به عنوان یک سطح نگه دارنده هوا عمل می کند. قطر الیاف در درجه دوم اهمیت قرار دارد .از انجا که الیاف ظریف تر سطح موثر بیشتری را در خود محبوس می نمایند .تعداد زیاد الیاف ظریف تر قادر است هوای بیشتری را در خودمحبوس نماید.از انجا که در مواردی نظیر کفش و دستکش کم بودن ضخامت یک پارامتر مهم محسوب می شود در تولید انها عمدتا از لایه هایی با الیاف ظریف تر استفاده می شود.راندمان وکارایی عایق سازی گرمایی لباس ها و تجهیزات نظامی زمانی بسیار مهم میشود که هدف دستیابی به بیشترین میزان عایق سازی در کمترین وزن ممکن باشد. واحد اندازه گیری میزان عایق سازی در سیستم si (TOG) می باشد و با دستگاه togmeter سنجیده می شود .

tog=m^2 k /10 watt

کلیه منسوجات عایق حرارتی تاحد زیادی تحت تاثیررطوبت (باران-تعرق) قرار می گیرند .مهمترین دلیل این امر جایگزین شدن هوا (با رسانایی کم گرما) توسط اب (رسانای خوب گرما) می باشد.

عایق های صوتی

فوم های پلی اورتان از سال 1983 به مظور عایق بندی صوتی و کنترل دمای محیط های داخلی بکار گرفته می شده اند. بجز روش های رایج پر کردن درزها و شکاف ها می توان از فوم ها و کامپوزیت های الیا ف لاستیک های پخش کننده حرارتی با , pvcالیاف شیشه , لایه های بی بافت سوزن زنی شده و یا حاوی رزین که الیاف مناسب و فوم های الریلیک ساخته شده اند نیز استفاده کرد. در هر حال امروزه غالبا از بی بافت های تولید شده با تکنولوژی ها و روش های جدیدتر (melt blown –spun bond) به جای سطوح بی بافت پنبه ای سوزن زنی شده و فوم های الیاف شیشه استفاده می شود .تحقیقات در این زمین ادامه دارد.

عایق های الکتریکی
بدون شک مهمترین پارامتر موثر بر عایق سازی الکتریکی منسوجات نوع الیاف است .از این رو منسوجات با استفاده از پلیمر و الیاف مناسب و به کارگیری روش ها و تکنولوژِی متناسب تولید می شوند.
به عنوان مثال می توان عایق های الکتریکی مورد مصرف در ساخت کابل های برق کابل های الیاف نوری و تجهیزات الکتریکی را نام برد.

key words:technical textile,isolation technical textile,sound control underlayment
refrence:
nonwoven technical textile technology
http://www.nonwotex.com
برای دوستانی که می خواهند اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشند
f
http://www.hightex2007.com/kategorieng.html
http://www.industry.gov.au/assets/do...LTechnical.pdf
http://www.duslo.sk/pvac.php?lm=4&se...&lang=uk&sub=6
.
 
آخرین ویرایش:

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
منسوجات فنی

مصارف عایق سازی.

.در حال حاضر از الیاف شیشه به طور گسترده ای به جای الیاف ازبست استفاده می شود.یکی از مهمترین زمینه های کاربرد منسوجات فنی مواد تقویت کننده کامپوزیت هاست.به عنوان مثال لایه ی خارجی لباس اتش نشانی که لازم است در برابر گرما مقاوم باشد به منظور بازتاب حرارت با لایه های المینیومی پوشش داده می شود و در عوض در لایه های داخلی لباس از منسوجات عایق حرارتی استفاده می شود.
http://www.duslo.sk/pvac.php?lm=4&sel=2&item=4&lang=uk&sub=6
.

جا داره اینجا یه بحث مختصری درباره ازبست داشته باشیم

ايران به الياف جايگزين "آزبست" در صنعت ساختمان‌سازي دست يافت

خبرگزاري جمهوري اسلامي :مدير پژوهش مركز تحقيقات ساختمان و مسكن گفت: ايران به الياف جايگزين "آزبست" در مقياس آزمايشگاهي در صنعت ساختمان‌سازي دست يافت. مهندس مرتضي خرمي روز يكشنبه درگفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: تحقيقات كارشناسان ثابت كرده است آزبست يا پنبه نسوز كه ماده‌اي معدني به شكل الياف و با مصارف گوناگون است، براي سلامت انسان بسيار مضر است و در بسيار از كشورها مصرف آنها ممنوع شده است. اين ماده در ساخت بسياري از مواد از جمله لباس، ترمز اتومبيل، آستر كلاچ، رنگ، مواد ساختماني ، محصولات سقفي و كف، لوله‌هاي سيماني، واشر و همچنين به عنوان عايق در لوله و ديگ بخار به كار مي‌رود. وي در ادامه ابراز اميدواري كرد با انجام تحقيقات تكميلي، تا پايان سال جاري توليد كارخانه‌اي الياف جايگزين آزبست ميسر شود. پايگاه اينترنتي رويترز اعلام كرده بود كه از هر ده مورد مرگ ناشي از سرطان ريه يكي با خطرهاي شغلي مرتبط است و در سراسر جهان صد و بيست و پنج ميليون ميليون نفر در محيط كار خود در معرض آزبست قرار دارند كه هر ساله دستكم به مرگ نود هزار نفر مي‌انجامد. آزبست كه تركيباتي معدني متشكل از منيزيوم، سيليسيوم و آهن است، در فارسي به نامهاي پنبه كوهي يا پنبه نسوز نيز خوانده مي‌شود. وي اظهار داشت: طي بررسي‌هاي صورت گرفته بر روي اين الياف ، وجود آن در مصالح ساختماني موجب آسيب رساندن به سلامت انسان مي‌شود كه با توجه به اين امر، حذف آن از مصالح ساختماني در دستور كار قرار گرفت. به گفته خرمي كه خود يكي از مجريان اصلي اين طرح است دوام، مقاومت در برابر آتش، سادگي در فرآيند توليد، شكل پذيري، نصب و جنبه‌هاي اقتصادي آزبست از امتيازات اصلي آن است. وي با اشاره به اينكه امروزه در بسياري از كشورهاي جهان استفاده از آزبست ممنوع شده گفت: وقتي آزبست به مدت طولاني در معرض شرايط جوي شامل باران، آفتاب، باد و يخ‌بندان قرار گيرد، دچار ساييدگي مي‌شود كه بعد از آن الياف در فضا پراكنده مي‌شود و افرادي كه در فضاي آلوده به آن قرار دارند از طريق استنشاق، آنها را وارد ريه‌هاي خود مي‌كنند. وي گفت: كارگراني كه در كارخانه‌هاي توليد ورقه سيمان آزبستي فعاليت دارند و يا افرادي كه در تخريب ساختمان‌هايي كه داراي اين نوع محصول هستند بيشتر از ديگر افراد در معرض خطر قرار دارند. مدير پژوهش مركز تحقيقات ساختمان و مسكن افزود: در نتيجه اجراي پروژه‌هاي تحقيقاتي گسترده‌اي كه در اين ارتباط از سال‌هاي گذشته آغاز شد، در اوايل سال هشتاد و شش به الياف جايگزين دست يافتيم كه اكنون در مرحله توليد آزمايشي قرار دارد. وي تصريح كرد: براي دست يابي اين الياف جايگزين آزمايشات متعددي با استفاده از ني هندي، تفاله نيشكر، برگ موز، پوست فندق و گردو، ضايعات كارخانه چوب بري، سبوس برنج، الياف شيشه، سراميك، فولاد، پلي پروپلين، چوب، اكروليك، كربن، الياف سلولزي، پشم و كرك انجام شده كه خوشبختانه به نتيجه مطلوب به دست آمد. خرمي در ادامه گفت وگو با ايرنا گفت اكنون در كشور ده كارخانه در زمينه توليد محصولات ساختماني داراي آزبست فعاليت دارند. به گفته او در سال هزار و نهصد و نود و نه توليد محصولات آزبستي در كشورهايي مانند سوئد، نروژ، دانمارك، ايتاليا، هلند، اتريش، سويس، فرانسه، اسپانيا و آلمان ممنوع شد ولي ايران هنوز اين محصول را از كشورهايي مانند روسيه، آمريكاي جنوبي و افريقاي جنوبي وارد مي‌كند
 

M.Deylamian

مدیر بازنشسته
پارچه های سه بعدی (3d textile)

پارچه های سه بعدی (3d textile)

استفاده از پارچه های سه بعدی به بعنوان کفی بهداشتی در کفش های طبی و کار



در این مطالعه هدف تولید پارچه های سه بعدی حلقوی بافت با ساختار های مطلوب و تکمیل ضد میکروب جهت استفاده در کفش بوده است و بدین منظور از پتانسیل های فنی ماشین ها ی راشل دومیله سوزن استفاده شد.


چشم انداز پزشکی


از ان جا که شیوع بیماری دیابت از یک سو به تغییر ساختار سنی جوامع و سوی دیگر به عادت های نادرست افراد از قبیل فعالیت نا کافی و مصرف زیاد کالری و افزایش وزن مربوطه می شود .در مراحال پیشرفته کاهش احساس درد در افراد تاخیر در رسیدگی به زخم ها و الودگی ها را به دنبال دارد و نتیجه ای که در غالب موارد اجتناب ناپذیر به نظر می رسد .قطع عضو مربوطه است .در این گونه موارد با توجه به کاهش فشار استفاده از لایه های نرم جهت کفی پاها و انجام مراقبت های ویژه به منظور جلو گیری از زخم و الودگی ضروری است .براساس گزارشات اولویت رفع تنش از اندامهای مجروح و تحت فشار تامین اسودگی پاها در کفش است امروزه از مواد مختلفی در ساخت کفش های طبی استفاده می شود.این گونه کفش ها به تنظیم و بهبود نقص ها و بدشکلی پاها و قرار گیری درست پاها و جلو گیری از خستگی کف پا ساق و مهره های ستون فقرات کمک موثری می کنند .


اهداف پروژه


هدف یافتن راه کار هایی جهت کم نمودن فشار به پاها و قرار گیری ایمن انها با قابلیت بالای تنفس (عبور هوا) جهت راحتی پاها به منظور انجام مراقبت های بهداشتی برای بیماران دیابتی و افرادی که طی کار فشار زیادی به پاهایشان وارد می شود بوده است .


پارچه های سه بعدی فضایی ویژه ای تولید و ازمایش شدند. این پارچه ها به فرم لایه های منسوج همراه با مواد سلولزی متداول برای کفشهای طبی و یا کفش های کار است .



فرایند های ساخت تکمیل و ازمایش نمونه ها


در واقع از بین تمامی تکنولوژی های مختلف نساجی مناسبترین و بهترین تکنولوژی جهت ایجاد امکان انتقال رطوبت و تنظیم حرارت با بکارگیری ترکیبات ویژه ای از مواد ماشین های راشل دومیله سوزن است .ساختار و طراحی ویژه این پارچه ها با قابلیت حفظ فاصله لازم نه تنها قرارگیری مناسب پاها درون کفش را تنظیم می کند بلکه تنظیم دما و تهویه حتی تحت تاثیر وزن بدن را ممکن می سازد. به منظور به کارگیری این پارچه های سه بعدی در کفی کفش و جلوگیری از ایجاد الو دگی انجام عملیات تکمیلی ضد میکروب ضرورت دارد.چرا که در صورت بروز چنین الودگی هایی به درمان های طولانی مدت و صرف هزینه های گزاف نیاز است .در مورد کفش های کار نیز استفاده از تکمیل های ضد میکروب می تواند از رشد باکتری و بوی بدن جلوگیری کند.


به کارگیری نخ های پلی اتیلن ترفتالات و پلی امید با روکش نقره بهترین راه حل است .بعلاوه طبق تحقیقات استفاده مضاعف از لایه های نازک نقره و عامل های ارگانیک قادر است به سطح منسوج خاصیت ضد میکروب و ضد قارچ بدهد ولی با توجه به اینکه در صورت استفاده از عامل های ارگانیک امکان ایجاد حساسیت پوستی وجود دارد به نظر می رسد که بهترین راهکار استفاده از لایه های نقره می باشد .


همچنین استفاده از لایه های فوم پلی پروپیلن تر فتالات به قطر 3-4.5 میلی متر در سطح پشت پارچه را بررسی کرده است .این فرایند به کاهش ضخامت پارچه های سه بعدی کمک می کند .


جمع بندی


علی رقم این که این پارچه ها قابلیت رفع تنش را به تنهایی ندارد در صورت امکان استفاده از انها به همراه لایه های دیگر خصوصیات مطلوب تری حاصل می شود .که به کار کیری انها در تماس مستقیم با پاها بسیار سودمتندو جالب به نظر میرسد این محصول بر روی بیماران دیابتی مطالعه شد .الگوی پیشرفتت بیماری و نظرات مثبت این بیماران مشخص شد که این پارچه ها قادرند قرارگیری مطلوب و تهویه مورد نظر را حاصل نمایند


این پارچه ها به منظور به کار گیری در کفش کار نیز مورد مطالعه قرار گرفتند و نتایج نشان دا د که راحتب و تهویه در حین فعالیت زیاد بود.ساختار های سه بعدی قابلیت عبور هوا و دفع رطوبت پاها و در نتیجه ارئه راحتی پوشش را دارند .لذا پارچه های سه بعدی جایگزین مناسبی برای کفی کفش هستند.


بر گرفته از مجله نساجی امروز(اردیبهشت 85)


Ref: “functional spacer fabrics for medical inlays in melliand English 10/2005,pp.152-153.orthopedic shoes”
 

Similar threads

بالا