IT براي سازندگي

anahita shams

عضو جدید
کاربر ممتاز
پروژه های عمرانی در ایران، با مشکلات متعددی مواجه هستند که برآیند تمام آنها ، فاصله گرفتن نتیجه نهایی پروژه از ایده آل هایی است که اساسا دستیابی به آنها ، فلسفه وجودی یک پروژه را دربرمی گیرد.
این مشکلات شامل طیف وسیعی از مسائل هستند که از بالا بودن ضریب خطا در محاسبات تا انحراف طرح از برنامه زمانبندی را شامل می شود و معمولا باعث می شوند تا کارفرمایان پروژه ها با هزینه های سرباری مواجه شوند که حاصل آن افزایش بی رویه قیمت تمام شده کار و بروز نارضایتی و درگیری های حقوقی بین کارفرما و مشتریان پروژه می شود.
عدم رعایت استاندارد مصالح و افزایش غیرقابل پذیرش حجم مصالح به کار رفته در این قبیل پروژه ها یکی از شایع ترین مشکلاتی است که معمولا به دور شدن برآیند کار از توجیه اقتصادی اولیه و زیانده شدن آن منجر می شود. به عنوان نمونه ، برخی پیمانکاران به طمع کسب سود بیشتر در روند اجرای پروژه ، میزان مصالح به کار رفته در آن را بسیار بالاتر از میزان مورد نیاز واقعی اعلام می کنند و بدتر از آن این که از مصالح غیر استادارد و ارزانی استفاده می کند که موجب آسیب پذیری و کاهش کیفیت محصول پروژه می شود. واقعیت این است که برآورد حجم مصالح مورد نیاز در یک پروژه وظیفه افراد متخصصی است که به آنها "متره" گفته می شود . این متخصصان معمولا با بهره گیری از دو مولفه تجربه و فرمول های محاسباتی خاص اقدام به برآورد می کنند . اما از جایی که فرایند محاسبات با روش های دستی و سنتی انجام می شود،علاوه بر آن که زمان زیادی را تلف می کند، باعث می شود تا میزان ضریب خطای محاسبه به شدت افزایش یافته و از سوی دیگر امکان نظارت و بررسی این محاسبات نیز برای کارفرما وجود نداشته باشد.
این درحالیست که فناوری اطلاعات و سیستم های نرم افزای هوشمند، راه حل های قابل اطمینان و موثری را برای خروج روند ساخت و سازهای عمرانی از بن بست مشکلات ذکر شده ارائه کرده و استفاده از آنها می تواند این مشکلات را به صفر برساند.
به عنوان نمونه می توان به برنامه های نرم افزای اشاره کرد که با استفاده از داده های اولیه پروژه ، میزان مصالح مورد نیاز در آن را با تلورانس بسیار پایین محاسبه کرده و ضریب خظای انسانی را در فرایند محاسبه حذف می کنند. این قبیل برنامه ها همچنین از این ویژگی برخوردار هستند که کارفرما و سایر کسانی که مسئولیت نظارت بر پروژه را دارند ، می توانند از کم و کیف محاسبات مطلع شده و در عین حال از میزان انطباق آنها با استانداردهای رایج و مقررات محلی ساخت و ساز اطمینان حاصل کنند.
به عبارت ساده تر، برنامه های هوشمند مدیریت پروژه این امکان را فراهم می کنند تا کارفرما و مدیران پروژه در جریان تمام مسائل مربوط به اجرا قرار داشته و در هر مرحله از روند ساخت و ساز ، میزان اطباق آن با اهداف و برنامه های پروژه را مورد بازبینی قرار دهند . در ضمن، با استفاده از بانک اطلاعاتی موجود در سیستم می توانند نسبت به کیفیت و استانداردبودن مصالح اطمینان داشته باشند.
اما، این راه حل های مبتنی بر فناوری در کشور ما با مقاومت برخی افراد مواجه می شوند و به همین دلیل نیز ، چندان مورد اقبال قرار نمی گیرند. چرا که شفافیت حاصل از به کارگیری آنها و همچنین دقت بالای محاسبات و تخمین ها موجب می شود تا برخی افراد سودجو ، فرصت و امکان سوء استفاده در روند اجرای پروژه ها را از دست داده و ناچار به رعایت قواعد بازی باشند.
با این وجود از جایی که استفاده از این راه حل ها می تواند، علاوه بر تضمین سود پروژه با اتمام به موقع آن و حذف هزینه های سربار ، باعث ارتقاء سطح کیفی طرح های عمرانی و انطباق آنها با استانداردها و مقررات امنیتی مربوط به زلزله، سیل و طوفان می شود.
به عنوان مثال ، پروژه هایی در کشورمان وجود دارد که قرار بوده تا ظرف 5 سال به پایان برسند، اما براساس اظهارات مسئولان ، پس از گذشت بیش از 11 سال ، فقط 35 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.
در نتیجه نگاهی دقیق به آمار و ارقم مربوط به پروژه های عمرانی کشور ، نشان می دهد که کاربرد فناوری در این بخش مهم اقتصادی تا چه اندازه حیاتی و غیرقابل اغماض بوده و تا چه اندازه می تواند در کاهش زمان، انرژِی و هزینه های عمران کشور موثر باشد.
واقعیت این است که ، فناوری اطلاعات و سایر فناوری ها با هدف تسهیل و تسریع امور زندگی بشر خلق شده و توسعه یافته اند، بر همین اساس، به کارگیری آنها در پروژه های عمرانی که گفته می شود یکی از ارکان اساسی توسعه کشورها به شمار می آیند، ضرورتی اجتناب ناپذیر است که بی توجهی به آن ، نه تنها هزینه های بسیاری را بر بدنه اقتصادی جامعه تحمیل می کند، بلکه می تواند موانع غیرقابل عبوری را در مسیر توسعه کشور ایجاد کند. به همین دلیل هم ، ضروری است تا نهادهای متولی دولتی مانند شهرداری ، وزارت مسکن و سایر نهادها و دستگاه های مسئول ،با در دستور کار قرار دادن فاکتورهایی نظیر فرهنگسازی ، اعمال مکانیزم های تشویقی و الزام به استفاده از چنین سیستم هایی ، به توسعه فناوری در امر ساخت و ساز کمک کرده و زمینه توسعه کلان کشور را فراهم کنند.
منبع:هموطن سلام
 
بالا