4 سال كش و قوس درباره اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد

IranianWay

عضو جدید


"...امسال به دليل بالا رفتن حقوق اساتيد و هيأت علمي مجبور به افزايش شهريه شديم و در صورتي كه دولت به دانشگاه آزاد كمك كند، اين افزايش حذف خواهد شد.... "
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه خبرگزاري فارس، عبدالله جاسبي كه 27 سال بر اريكه رياست در دانشگاه آزاد تكيه زده است، در 21 شهريور 84 در حاشيه مراسم افتتاح بوفه دانشجويي در دانشگاه آزاد واحد گرگان با اعلام اين موضوع يك ماجراي پركش و قوس را كليد زد.
اين افزايش شهريه به نارضايتي دانشجويان دانشگاه آزاد دامن زد تا اينكه در 24 شهريور عده‌اي از دانشجويان دانشكده هنر و معماري دانشگاه آزاد واحد تهران مركز در اعتراض به اين اقدام دانشگاه آزاد دست به تجمع زدند.
اين نارضايتي‌ها و انتقادات به دانشگاه آزاد كه انتقادات محمود احمدي‌نژاد رئيس جمهور را در پي داشت، موجب شد كه جاسبي در ملاقات خود با رئيس‌جمهور در آذر 84 از كاهش 10 تا 18 درصدي شهريه‌هاي دانشگاه آزاد خبر دهد.

* احمدي‌نژاد: قرار شد آقاي جاسبي شهريه‌ها را پايين بياورد

بر همين مبنا رئيس‌جمهور در سفر استاني خود به ايلام در 11 آذر 84، در جمع اساتيد و دانشگاهيان اين استان و هنگامي كه با انتقادات و اعتراضات دانشجويان به دانشگاه آزاد روبرو شد، خاطرنشان كرد: "قرار شده است كه آقاي جاسبي شهريه‌ها را پائين بياورد. " رئيس‌جمهور همچنين افزود: "اگر اين كار صورت نگيرد، جاسبي را جريمه مي‌كنيم كه سه فرزندش در دانشگاه آزاد درس بخوانند و اگر باز پائين نيامد، جريمه آقاي جاسبي را سنگين‌تر خواهيم كرد. "

* معاون جاسبي: شهريه‌ها پايين نمي‌آيد

با اين وجود، حتي اين به ظاهر تهديدهاي رئيس‌جمهور نيز كارساز نشد، چه آنكه معاون جاسبي اعلام كرد كه "شهريه‌ها كاهش نخواهد يافت بلكه به جاي اين كار، به دانشجويان وام مي‌دهيم. " و اين نشان مي‌داد كه دانشگاه آزاد نه تنها هيچ قصدي براي كاهش شهريه‌ها ندارد، بلكه در همان سال 84-85 و حتي سال‌هاي بعد از آن با اعلام نرخ‌هاي علي‌الحساب، شهريه‌ها را حدود 10 درصد افزايش داد.

* آغاز طرح تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد در مجلس / نارضايتي زاكاني از عدم همكاري دانشگاه آزاد

در كنار كشاكش ميان دولت و دانشجويان و مردم از يك طرف ومسئولان دانشگاه آزاد و برخي حاميان آن از طرف ديگر، مجلس نيز طرح تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد را دنبال مي‌كرد و در اين ميان "عليرضا زاكاني " رئيس كميته تحقيق و تفحص ازآموزش عالي كشور طي نامه‌اي به حدادعادل رئيس مجلس هفتم از عدم همكاري دانشگاه آزاد در طرح تحقيق و تفحص به شدت انتقاد و اعلام كرد كه "متأسفانه دانشگاه آزاد با وجود حسن نيت و نگاه فني و كارشناسانه هيئت تحقيق و تفحص از آموزش عالي در قبال پرسش‌هاي تخصصي و مطالبات هيأت، عدم همكاري را پيشه خود ساخته و ضمن تأخير چند ماهه در پاسخگويي اوليه رياست محترم اين دانشگاه، تعلل، برخوردهاي خاص و ناصواب، عدم برآورده‌سازي مطالبات تخصصي و تعامل غيرمثبت با كارشناسان را در دستور كار خود قرار داد. "

* افشاگري زاكاني

علاوه بر اين بنا به برخي نقل‌قول‌ها، حضور علي‌ عباس‌پور تهراني، برادر زن عبدالله جاسبي به عنوان رئيس كميسيون آموزش مجلس شوراي اسلامي و حمايت‌هاي او از جاسبي نيز موجب مي‌شد كه كميته تحقيق و تفحص نتواند آنگونه كه بايد كار خود را به پيش ببرد، لذا به اين ترتيب تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد تقريباً متوقف شد و متعاقب آن زاكاني در 21 تير 85 با انتشار نامه‌اي 8 صفحه‌اي، عليه دانشگاه آزاد دست به افشاگري زد كه با واكنش تند مسئولان دانشگاه آزاد روبرو شد.

* احمدي‌نژاد: "اقدام انقلابي " مي‌كنيم

انتقادات گسترده اعضاي تشكل‌هاي دانشجويي به مديريت دانشگاه آزاد، مطالبات فراوان مردمي در خصوص دانشگاه آزاد و عدم تمكين اين دانشگاه در برابر اين قانون كه "هر گونه افزايش شهريه در هر دانشگاهي حتي دانشگاه آزاد، بايد به تصويب وزارت علوم برسد " موجب شد كه محمود احمدي‌نژاد رئيس‌جمهور در 8 آبان 85 در سخنراني خود در جمع مردم پيشواي ورامين براي نخستين بار بحث "اقدام انقلابي " را در خصوص دانشگاه آزاد اعلام كرد و گفت: "اگر دانشگاه آزاد شهريه‌ها را كاهش ندهد، درباره اين دانشگاه تصميم انقلابي خواهيم گرفت و همه ملت خوشحال خواهند شد "

* تشكيل هيئت 5 نفره توسط احمدي‌نژاد براي ترميم هيئت مؤسس دانشگاه آزاد / واكنش جاسبي

دو هفته پس از اشاره رئيس‌جمهور به "تصميم انقلابي " در خصوص دانشگاه آزاد، رئيس‌جمهور به عنوان رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي، هيأت 5 نفره (محمدرضا مخبر دزفولي، محمدعلي كي‌نژاد، محمدمهدي زاهدي وزير علوم، كامران باقري لنكراني وزير بهداشت و يكي ديگر از اعضاي اين شورا) را مأمور كرد تا براي ترميم هيأت مؤسس دانشگاه آزاد طرحي ارائه كنند. اما 25 آبان ماه، جاسبي در مراسم اختتاميه پنجاه و چهارمين اجلاس شوراي مركزي دانشگاه آزاد در واكنش تلويحي به اين اقدام رئيس‌جمهور گفت: "هر گونه تصميم‌گيري در مورد مسائل و امور دانشگاه بر عهده هيئت مؤسس و هيئت امناي اين دانشگاه است. "

* موضع‌گيري هاشمي رفسنجاني: درباره دانشگاه آزاد "موذي‌گري " و "شرارت " مي‌كنند

اول آذر 85، هاشمي رفسنجاني به هنگام افتتاح كتابخانه واحد نجف‌آباد، انتقادات مطرح شده را "موذي‌گري " و "شرارت " خواند و گفت: "برخي از موذي‌گري‌ها كه نسبت به دانشگاه آزاد آغاز شده است، شكست خواهد خورد. اگر قرار بود در مقابل اين موذي‌گري‌ها عقب بنشينيم، بايد به همان اتاق طلبگي برمي‌گشتيم و براي مردم مسئله مي‌گفتيم! ... اميدواريم بتوانيم با تلاش و كوشش خود، شرارت‌هايي كه به دنبال تضعيف دانشگاه آزاد است را دفع كنيم! "

* معرفي 5 چهره جديد به عنوان عضو هيئت مؤسس دانشگاه آزاد / موافقت شوراي انقلاب فرهنگي

چند روز بعد، جاسبي 5 چهره سياسي دانشگاهي (دكتر ولايتي، حسن حبيبي، سيد حسن خميني، محسن قمي و جعفر توفيقي) را به عنوان اعضاي جديد هيئت مؤسس دانشگاه آزاد معرفي كرد و در سوم بهمن ماه 85، شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اضافه شدن اين پنج نفر به هيأت مؤسس دانشگاه آزاد موافقت كرد.

* توقف ناگهاني / تا پشت خيمه رفتيم؛ گفتند بازگرديد

از اتفاقات جالب رخ داده در اين ميان كه واكنش‌هاي منفي شديدي را در ميان اعضاي تشكل‌هاي دانشجويي و برخي چهره‌هاي شاخص اصولگرا در پي داشت، اقدام 221 تن از نمايندگان مجلس هفتم در تهيه نامه‌اي خطاب به مقام معظم رهبري بود كه در آن از رياست دانشگاه آزاد به دليل ارتقاء علمي كشور تقدير و تشكر شده بود.
تهيه چنين نامه‌اي آن‌هم در زماني كه دولت و مردم تلاش مي‌كردند تا با ابزارهاي قانوني خود، دانشگاه آزاد را مجبور به كاهش شهريه‌ها و قانونمند كردن رياست آن كنند، يك معنا بيشتر نداشت. البته اسامي امضاكنندگان امضاكنندگان اين نامه هيچ وقت به طور رسمي افشا نشد.
پس از اين اتفاقات، تقريباً اقدامات دولت در خصوص دانشگاه آزاد فروكش كرد و در اين ميان سخني كه به گوش مي‌رسيد اين بود كه رئيس‌جمهور در جلسات خصوص خود اعلام كرده است كه "ما تا يك قدمي حصول نتيجه درباره موضوع دانشگاه آزاد به پيش رفتيم اما به واسطه برخي مصالح و به توصيه بعضي از بزرگان، فعلا اين امر را متوقف كرده‌ايم تا در وقت مقتضي اقدامات خود را مجدداً آغاز كنيم. "

* الهام آب پاكي را ريخت؛ توقف "هرگونه اقدام انقلابي و غيرانقلابي "

اما يكي از اتفاقاتي كه در اين بين رخ داد و نقطه عطفي در موضوع دانشگاه آزاد بود، سخنان غلامحسين الهام سخنگوي دولت نهم در 28 شهريور 86 در جلسه هفتگي خود با خبرنگاران بود كه در آن از توقف هر گونه "اقدام انقلابي و غيرانقلابي " دولت در مقابل دانشگاه آزاد خبر داد و گفت: " اقدام انقلابي و غير انقلابي در مورد دانشگاه آزاد متوقف شد و بحث دانشگاه آزاد بنابر دلايل و مصالحي از دستور كار رئيس‌جمهور خارج شده است و دولت در مسائل دانشگاه آزاد مداخله‌اي ندارد. "

* تشكل‌هاي دانشجويي: كوتاه نمي‌آييم

با اين وجود و پس از اين توقف اقدامات انقلابي و غيرانقلابي، دانشجويان و در رأس آنها تشكل‌هاي دانشجويي از مطالبات خود كوتاه نيامده و با برگزاري جلسات متعدد به نقد مديريت دانشگاه آزاد پرداخته و خواستار قانونمند شدن اين دانشگاه شدند.

* آغاز مباحث مربوط به اصلاح اساسنامه از 13 مهر 1387 / كريم زارع: خودمان اساسنامه را اصلاح مي‌كنيم

اما از اين پس نكته‌اي كه بيش از پيش مورد توجه قرار گرفت، بحث اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد بود،
در پي مطرح شدن اين مباحث، شوراي عالي انقلاب فرهنگي در شهريور 1387 اعلام كرد كه اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد را از 13 مهر در دستور كار قرار خواهد داد اما اين اعلام شوراي عالي انقلاب فرهنگي با واكنش هيئت امناي دانشگاه آزاد روبرو شد و كريم زارع عضو اين هيأت اظهار داشت: امكان اصلاح اساسنامه تنها از سوي هيأت مؤسس دانشگاه آزاد امكانپذير خواهد بود.

* شوراي انقلاب فرهنگي: اين شورا اساسنامه را اصلاح خواهد كرد

پس از اين اظهار نظر معاون دانشگاه آزاد، شوراي عالي انقلاب فرهنگي اعلام كرد كه هرچند با 15 روز تأخير، اما اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد را آغاز خواهد كرد.
به گفته رستمي مسئول روابط عمومي اين شورا، چگونگي تعيين روساي واحدهاي بزرگ و مادر اين دانشگاه از مهمترين موضوعات مورد تاكيد شوراي عالي انقلاب فرهنگي براي اصلاح اساسنامه است.
اما اين اعلام نظر شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز مجددا با واكنش دانشگاه آزاد و اين بار رئيس اين دانشگاه روبرو شد كه گفت: "هر وقت هيئت مؤسس دانشگاه آزاد اساسنامه را اصلاح كرد اين اصلاحات به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارسال خواهد شد. شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز پس از اينكه هيئت مؤسس دانشگاه آزاد اصلاحات لازم را بر روي اساسنامه انجام داد مي‌تواند اين مورد را بررسي كند. "

* اولتيماتوم شوراي انقلاب فرهنگي به دانشگاه آزاد / فقط تا 10 دي 87 وقت داريد / اصلاح نكنيد، اصلاح مي‌كنيم

اما اين اظهارنظرها با مخالفت جاسبي روبرو شد؛ اين مخالفت‌هاي رئيس دانشگاه آزاد منجر به اولتيماتوم اين شورا به هيئت امناي دانشگاه آزاد براي اصلاح اساسنامه تا 10 دي87 شد.
اين شورا تأكيد كرد كه اگر دانشگاه آزاد تا 10 دي اساسنامه را اصلاح و به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه نكند، شورا خود به اين كار اقدام خواهد كرد.
اما اين اولتيماتوم نيز كارساز نشد و با پايان زمان تعيين شده، اساسنامه دانشگاه آزاد همچنان بدون اصلاح ماند!

* وقف اموال به جاي اصلاح اساسنامه!

در حالي كه همگان گمان مي‌كردند هيئت مؤسس دانشگاه آزاد در حال اصلاح اساسنامه به منظور تقديم آن به شوراي انقلاب فرهنگي براي تصويب نهايي است، اما بعدها و در گفتگوي مشروح فارس با كريم زارع مشخص شد كه دقيقا در همين ايام هيئت مؤسس دانشگاه آزاد به جاي پرداختن به اصلاح اساسنامه، موضوع ديگري را پيگيري مي‌كند كه همان "وقف اموال دانشگاه آزاد " بود.
از اين روي بود كه در روزهايي كه فشارها به شوراي عالي انقلاب فرهنگي از سوي تشكل‌هاي دانشجويي براي اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد به دليل تأخير بيش از حد هيئت مؤسس اين دانشگاه به اوج رسيده بود، ناگهان در 7 شهريور 88 بيانيه‌اي از سوي هيئت مؤسس دانشگاه آزاد صادر و در آن اعلام شد كه "اموال دانشگاه آزاد اسلامي وقف شد "

*وقف خوب؛ وقف بد
وقف اموال دانشگاه آزاد در وهله اول از نگاه كارشناسان امري مبارك و ميمون به نظر مي‌آمد تا آنكه نكته‌اي قابل توجه، ديدگاه كارشناسان حقوقي و آموزشي را درباره وقف اموال دانشگاه آزاد تغيير داد. اين نكته ظريف گنجانده شده در بيانيه وقف دانشگاه آزاد از جملات پاياني بيانيه استخراج شد.
آنجايي كه هيئت موسس دانشگاه آزاد تاكيد مي‌كنند كه: "فقط متوليان حق دارند تمامي فعاليت‌هاي مربوط به اداره و توسعه دانشگاه آزاد اسلامي را به انجام برسانند و به طور كلي اداره موقوفات منحصرا تابع مفاد وقفنامه و اصول و قواعد معتبر فقهي است "
جملات پاياني بيانيه وقف اموال دانشگاه آزاد، آغازي بود بر واكنش‌هاي كارشناسان و صاحب‌نظران نسبت به پروژه "وقف اموال دانشگاه آزاد "
اما پيش از واكنش كارشناسان، يكي از نكاتي كه در بيانيه وقف اموال دانشگاه آزاد بيش از همه چيز جلب توجه مي‌كرد، اشاره هيئت مؤسس دانشگاه آزاد در اين بيانيه بر "استيذان از مقام معظم رهبري " و موافقت ايشان با اين وقف بود.
همچنين كريم زارع عضو هيئت امناي دانشگاه آزاد نيز در مصاحبه‌هاي مختلف با خبرگزاري‌ها تأكيد مي‌كرد كه اين اقدام هيئت مؤسس دانشگاه آزاد با استيذان از رهبر انقلاب صورت گرفته است.
"كريم زارع، عضو هيئت امناي دانشگاه آزاد اسلامي طي مصاحبه‌اي ضمن شرح دلايل مصوبه هيئت مؤسس اين دانشگاه براي وقف اموال تأكيد كرده بود كه وقف دارايي‌ها و اموال دانشگاه آزاد اسلامي با موافقت مقام معظم رهبري صورت گرفته تا در صورت انحلال اين دانشگاه دارايي آن در اختيار نهادهاي ديگر قرار نگيرد.
وي تأكيد كرده است كه وقف دانشگاه آزاد اسلامي پس از استيذان از مقام معظم رهبري و دريافت نظر موافق معظم له و با مشورت با حقوقدانان و صاحب‌نظران طي يك سال گذشته به تصويب رسيده است.
اما تأكيد و اصرار مسئولان دانشگاه آزاد بر استيذان از رهبري موجب شد كه رسانه‌ها در تماس‌هاي مختلف با دفتر اطلاع رساني نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري صحت و سقم اين موضوع را جويا شوند.

* واكنش دفتر مقام معظم رهبري به وقف اموال دانشگاه آزاد

پيگيري‌هاي رسانه‌ها و افكار عمومي موجب شد كه ناگهان ورق بر عليه دانشگاه آزاد برگردد. بدين صورت كه عصر روز 10 شهريور 88، دفتر مقام معظم رهبري اطلاعيه‌اي صادر كرد كه متن آن بدين شرح بود: "در پي صدور بيانيه هيأت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامي در مورخ 1388/6/7 در مورد وقف اموال و دارايي‌هاي اين دانشگاه، يك مقام آگاه در دفتر مقام معظم رهبري اعلام كرد: موافقتي از ناحيه رهبر معظم انقلاب اسلامي در خصوص وقف اموال دانشگاه آزاد اسلامي اعلام نشده است. "
پس از اطلاعيه صريح دفتر مقام معظم رهبري، واكنش‌هاي كارشناسان، حقوقدانان و سازمان اوقاف و امور خيريه نيز درباره بيانيه وقف دانشگاه آزاد آغاز شد.

* وقف اموال دانشگاه آزاد بدون تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي؟!

واكنش‌هاي رسمي از سوي نهادهاي مختلف موجب شد تا زواياي جديدي درباره اين اقدام هيئت موسس دانشگاه آزاد مشخص گشوده شود. از اين روي با اظهارنظرهاي مختلف كارشناسان و صاحب‌نظران، قانوني بودن وقف اموال دانشگاه آزاد در هاله‌اي از ابهام قرار گرفت و در اظهاراتي اين اقدام هيئت موسس دانشگاه آزاد را در جهت موروثي كردن اين دانشگاه، حركتي انحرافي و در جهت فرار از قانونمند ساختن ساختار دانشگاه آزاد و مديريت آن خواندند و وقف اموال دانشگاه آزاد را امري "غيرقانوني خواندند "
شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز در پي اقدام دانشگاه آزاد به طور صريح موضع‌گيري و اعلام كرد كه وقف اموال دانشگاه آزاد بدون مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي اعتبار ندارد.
مخبر دزفولي دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: همه موارد اصلاحي از جمله وقف اموال دانشگاه آزاد نهايتاً بايد با پيشنهاد هيئت مؤسس اين دانشگاه به تصويب نهايي شورايعالي انقلاب فرهنگي برسد.
دبير شورايعالي انقلاب فرهنگي اظهار داشت: بخش‌هايي از جمله موارد مربوط به اموال و دارائي‌هاي دانشگاه آزاد در بحث اصلاح اساسنامه آمده است كه در شورايعالي انقلاب فرهنگي مورد بررسي قرار مي‌گيرد و در آنجا اجزاي پيشنهاد وقف اموال دانشگاه آزاد كه مطرح شده است،‌ مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد.
وي با بيان اينكه وقف اموال دانشگاه آزاد بايد در اساسنامه گنجانده شود، افزود: تمام بخش‌هاي اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد از جمله بخش مربوط به اموال و دارائي‌هاي اين دانشگاه و مسايل مربوط به وقف اموال دانشگاه آزاد، نهايتاً در شورايعالي انقلاب فرهنگي در اصلاح اساسنامه تصميم‌گيري مي‌شود.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا دانشگاه آزاد تا زماني كه شورايعالي انقلاب تصويب نكرده، مي‌تواند اموال اين دانشگاه را وقف كند؟ تصريح كرد: اگر مبنا در اصلاح اساسنامه است، بايد نهايتاً در شورايعالي انقلاب فرهنگي تصويب شود و همه موارد اصلاحي از جمله وقف اموال دانشگاه آزاد بايد نهايتاً با پيشنهاد هيئت مؤسس به تصويب نهايي شورايعالي انقلاب فرهنگي برسد.


منبع:
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8810291517
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
*** s.mahdi *** سرفصل برنامه های دانشگاه آزاد در سال 94 اعلام شد دانشگاه آزاد 0

Similar threads

بالا