░▒▓ ویژه نامه دفاع مقدس ▓▒░

*** s.mahdi ***

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
[h=1]روح الله (ره) میدانست «ما پیروزیم
[/h][h=2]هشت سال دفاع مقدس اگرچه با «تحمیل» آغاز شد اما هدایت و سرانجامش حاصل تحلیلهای داهیانه مردی بود که از همان ابتدا هم می دانست «ما پیروزیم».[/h]بخش فرهنگ پایداری تبیان

۳۱ شهریورماه ۵۹ کمتر از دو ماه از کشف کودتای نوژه گذشته بود که جنگنده های عراقی بر فراز آسمان ایران سایه انداختند.فرودگاهها و پایگاههای هوایی ایران نخستین و اصلیترین اهداف بمباران این جنگنده ها بود و همین هدفگیری سبب شد بسیاری از مردم تصور کنند کودتای دیگری در شرف وقوع است؛ واقعیت اما چیز دیگری بود.این بار دشمن نه با تکیه بر فریبکاری وادادگان داخلی که با استمداد از دشمنان بیرونی در برابر جمهوری نوپای اسلامی به میدان آمد و جنگی را به ایرانیان تحمیل کرد که سرنوشت آن مسیر تاریخ را تغییر داد. مقاومت هشتساله ملت مسلمان ایرانمهر تمدیدی بیمدت بود بر پای سند تولد یک جمهوری متفاوت در جهان؛ «جمهوری اسلامی ایران».
حالا دیگر سالها است که ۳۱ شهریور برای مردم ایران بیش از تلخی جنگ یادآور حلاوت حماسه است. ریشه های این طعم شیرین را اگر در تاریخ رصد کنیم به یک نام میرسیم: روح الله الموسوی الخمینی (ره). پایه گذار بزرگترین نهضت انقلابی تاریخ که توانست باایمان و استدلال، اجازه تاریخ نگاری جنگ هشت ساله را از عراق سلب کند؛ قرار شد تاریخ این سالها را هم کشور «پیروز» ثبت کند.
5 تاکتیک امام (ره)
آنچه در آستانه ۳۱ شهریور ۹۴ به بازخوانی گذاشته ایم تلاشی است برای پاسخ به یک سؤال؛ تاکتیکهای کلیدی امام خمینی (ره) در رهبری دفاع مقدس چه بود؟ سؤالی که قطعاً دایره پاسخهای آن گسترده تر از ۵ گذارهای است که متناسب باحوصله این گزارش به آن پرداخته ایم اما هر گوشه آن مملو از آموزههایی ماندگار و فراموش نشدنی است.

تثبیت و آرامش
«پس نیروهای نظامی ما کجا هستند؟» درست در روزهایی که برخی نمایندگان مجلس اینگونه از میز خطابه خانه ملت فریاد میزدند تا شاید کسی به فکر حل بحران حمله جنگنده های عراقی به ایران شود، آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس وقت مجلس به دیدار امام خمینی (ره) رفت.
روایت هاشمی رفسنجانی از این دیدار که در کتاب «انقلاب در بحران» آن را ثبت کرده شامل یک نقل قول کلیدی است: آیتالله خمینی (ره) آرام و مطمئن بودند و میگفتند «صدام مرگ خود را نزدیک کرد.» و آنقدر نیرومند و مصمم این را گفت که رئیس مجلس هم روحیه گرفت.
این خلاصه همان رویکردی بود که امام (ره) در نخستین مواجهه با اخبار داغ هجمه نیروهای عراق به ایران در پیش گرفته بودند. رویکردی که با صدور پیام مشهور ایشان همزمان با آغاز سال تحصیلی، آب سردی بر آتش اضطراب تمام ایران ریخت؛ «مردم فکر نکنند دولت و ارتش ما نمیتواند جواب عراقیها را بدهد. هر وقت لازم باشد پیامی به مردم میدهم و به صدام و کسانی که مثل او هستند ثابت میکنیم که نوکران آمریکا چیزی نیستند. مردم ایران نباید دست و پای خودشان را گم کنند. اگر مسئله جدی شد دستور میدهم عراق را سر جایش بنشانند. دزدی آمده سنگی انداخته و فرار کرده است.»

تقویت باور و ایمان

ما متکی به خدا هستیم و با اتکا به خدا از هیچ چیز ترسی نداریم و شما ملت عزیز مجتمع باشید، مصمم باشید و از هیچ چیز هراس نداشته باشید؛ که هراسی هم نیست

این یک واقعیت است که بر روی کاغذ و متناسب با محاسبات نظامی و منطقی، ایران هیچ شانسی برای مقابله با ارتش عراق به خصوص در سالهای نخست جنگ نداشت و این مسئله ای بود که آرامش در مواجهه با آن تنها از عهده «یومنون بالغیب» برمیآمد.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب، در خاطرات شفاهی خود که در سال ۷۷ و در قالب برنامه تلویزیونی روایت فتح آن را ثبت کردند اشاره جالبی به یک نشست تاریخی و پیامرسانی جالب داشتند؛ «در روزهای سوم و چهارم جنگ بود. در اتاق جنگ ستاد مشترک همه جمع بودیم ... مسئولان کشور، رئیس جمهور، نخست وزیر... بحث میکردیم، مشورت میکردیم. نظامیها هم بودند. یکی از نظامیها آمد کنار من گفت: دوستان در اتاق دیگر کار خصوصی با شما دارند. من بلند شدم رفتم پیش آنها. مرحوم فکوری بود، مرحوم فلاحی بود. اینهایی که یادم است. نشستیم. گفتم کارتان چیست؟ گفتن اند: ببینید آقا! کاغذی درآوردند. این کاغذ را من عیناً دارم و توی یادداشتها نگهداشته ام که خط آن برادران عزیز ما بود. گفتند هواپیماهای ما اینها است... انواع هواپیماها بود. نوشته بودند از این نوع هواپیماها مثلاً ما ده تا آماده به کار داریم که تا فلان روز آمادگی اش تمام میشود...»
مقام معظم رهبری در ادامه روایت خود افزودند: «گفتند آقا وضع جنگ ما این است. شما بروید به امام (ره) بگویید. من هم از شما چه پنهان توی دلم قدری خالی شد. گفتیم واقعاً هواپیما نباشد چه کار کنیم. او (صدام) دارد با هواپیماهای روسی مدام میآید... گفتم خیلی خوب! کاغذ را گرفتم. بردم خدمت آقا در جماران و گفتم آقا این آقایان فرماندهان ما هستند و ما داروندار نظامیمان دست اینها است... (حالا نقل به مضمون میکنم و عین عبارت ایشان خاطرم نیست. حتماً جایی عین آن را ثبت کرده ام) ایشان گفتند این حرفها چیست؟ شما بگویید بروند بجنگند، خدا میرساند، درست میکند، هیچ طوری نمیشود.»
رهبر انقلاب ادامه دادند: «منطقاً حرف امام (ره) برای من قانع کننده نبود، چون امام (ره) که متخصص هواپیما نبود؛ اما به حقانیت ایشان و روشنایی دل و حمایت خدا از او اعتقاد داشتم و میدانستم خدای متعال این مرد را برای کاری بزرگ برانگیخته و او را وا نخواهد گذاشت. به این عقیده داشتم و لذا دلم قرص شد. همان هواپیماهایی که قرار بود بعد از پنج با شش روز بهکلی از کار بیفتند، هنوز هم دارد در نیروی هوایی ما کار میکند! ۱۴ سال از سال ۵۹ میگذرد؛ هنوز دارند کار میکنند.» (مصاحبه با برنامه روایت فتح. ۲۳ مرداد ۷۳)

تقویت شجاعت
احتمالاً با همان محاسبات مبتنی بر ایمان بود که امام (ره) هیچگاه و در برابر هیچ شیطنتی صحنه را خالی نگذاشتند و اجازه ندادند واهمه و تردیدی در دل ملت خانه کند.
طبق اسناد تاریخی عراق در مقطعی از جنگ برای تضعیف روحیه ایرانیها شایعه کرد که امام خمینی (ره) «کشته شده است» و در رسانه هایشان گفتند: «رژیم با جعل بیانیه از او سعی در پنهان کردن مرگ [امام] خمینی (ره) دارد. اگر رادیوتلویزیون ایران راست میگوید که [امام] خمینی (ره) نمرده است چرا او را نشان نمیدهد؟ حال بگذار بهشتی برای گول زدن مردم صدای [امام] خمینی را تقلید کند!»
در واکنش به این جوسازی رسانهای اما خیلی زود امام (ره) پیامی رادیوتلویزیونی منتشر کردند و گفتند: «دو سه ساعت قبل یکصدایی در بالای آسمان پیدا شد و از راههای مختلف اظهار نگرانی کردند (!) درصورتیکه مسئله ای نبود که نگرانی داشته باشد. ما قوی هستیم و قدرتمند هستیم و بر آنها غلبه خواهیم کرد. ملت ایران باید از اینطور مسائل هیچ نترسد... من از ملت بزرگ ایران خواهانم که در هر مسئله ای که پیش می آید قوی باشند، قدرتمند باشند. متکی به خدای تبارک وتعالی باشند و از هیچ چیز باک نداشته باشند. ما از آن قدرتهای بزرگ نترسیدیم، اینکه قدرتی ندارد. عراق که چیزی نیست... ما متکی به خدا هستیم و با اتکا به خدا از هیچ چیز ترسی نداریم و شما ملت عزیز مجتمع باشید، مصمم باشید و از هیچ چیز هراس نداشته باشید؛ که هراسی هم نیست.»

اشراف و آگاهی

ماسالها است که زیر بار مصائب بوده ایم و به زحمت کشیدن عادت داریم. حالا که استقلال پیداکرده ایم ۲۰ سال هم این جنگ طول بکشد ما ایستاده ایم

علاوه بر ایمان و شجاعت اما ویژگی غالباً مغفول امام خمینی (ره) اشراف عجیب ایشان بر واقعیتها و تحولات میدانی بود.بازهم اجازه دهید بخشی از خاطرات شفاهی رهبر انقلاب در گفتگو با برنامه روایت فتح را مرور کنیم: «دریکی از روزهای هفته های ابتدایی جنگ امام (ره) به من گفتند که «چند تفنگداریم؟ این را شما تحقیق کنید و به من بگویید.» من فوراً همه برادران فرمانده را جمع کردم و گفتم که حضرت امام (ره) فرموده اند مشخص کنید که ما چند تفنگداریم؟ آنها هم گفتند باشد. فوراً به همه جا اعلام شد و عددی از همه جا جمع کردند و به من گفتند اگر آن را به شما بگوییم از تعجب خنده تان میگیرد. من هم قبول کردم چون به نظرم عدد زیادی بود.»
رهبر انقلاب در ادامه خاطره خود میافزایند: «من به خدمت امام (ره) آمدم و گفتم این فهرست تفنگها است؛ اینقدر در نیروی زمینی است، اینقدر در نیروی هوایی و اینقدر در کجا و کجا... بعد که آن را برای امام (ره) خواندم ایشان تأملی کردند و با لحن بسیار خاطرجمعی گفتند؛ خیلی بیش از اینها است. من تعجب کردم که چطور حضرت امام (ره) با این نفس گرم میگویند خیلی بیش از اینها است؟! بعد امام (ره) از حرف تفنگ خارج شدند و گفتند که بدانید اسلحه و مهماتی که در کشور از پیشذخیره شده برای مقابله با کشوری مانند روسیه، جایی تعبیه شده و خیلی بیش از این حرفها ما سلاح و مهمات داریم. بروید بگردید و پیدا کنید. بعدها که گشتیم و چیزهایی پیدا کردیم که فرماندهان هم از وجود آن بی خبر بودند.»

آینده نگری
در همان سالهای آغاز جنگ، صدام متوجه اشتباه تاریخی خود شد و سعی کرد با پیشنهاد آتش بس جلوی سقوط بیشتر خود و حزب بعث را بگیرد. پیشنهادی که با قاطعیت از سوی امام خمینی (ره) رد شد. امام (ره) مردم ایران را برای جنگی طولانی آماده میکردند: «ما هم صبر داریم و هم حوصله. ماسالها است که زیر بار مصائب بوده ایم و به زحمت کشیدن عادت داریم. حالا که استقلال پیداکرده ایم ۲۰ سال هم این جنگ طول بکشد ما ایستاده ایم.»
امام خمینی (ره) با آینده نگری ویژه خود گویی از همان روزها می دانستند که قرار است تا سالها ایرانیان به بهانه سالگرد جنگ تحمیلی، جشن حماسه بگیرند و اینگونه بود که زیر بار هر پایانبندی ای برای این نبرد تحمیلی نرفتند.
امام (ره) بارها از شرایط ایران برای پایان جنگ گفته بودند. صحبت از این شرایط و کیفیت تحقق آن در مسیر قبول قطعنامه ۵۹۸ حکایتی طولانی است و در مقاطع زمانی دیگر باید به آن پرداخت اما در مقام مرور بخشهایی از سخنان امام خمینی (ره) در جمع فرماندهان ارتش در سالهای پایانی جنگ را در پایان این گزارش می آوریم: «از اولی که این جنگ شروع شد تا حالا، چه آن روز که صدام کوس قادسیه برای خودش میزد و چه امروز که دیگر اسمی از او نیست و رفته است آنجا که خدا میداند، ما مسائلی داشته ایم که یکی بوده... ما از اول میگفتیم شما ریختید در منزل ما در شهرهای ما در کشور ما حمله کردید، غافلگیرانه وارد شدید در کشور ما و آنهمه خرابی کردید و جرم کردید؛ آن همه کشتار کردید. باید بروید بیرون. یکی از شرایط ما این است که بروید بیرون... مسئله دوم مسئله خسارتهایی است که وارد کردند. قضیه جبران خسارت یک جهت مادی دارد یک جهت سیاسی و معنوی... مجرم باید معلوم بشود کیست.»
 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
ما را فراموش نکنید…

ما را فراموش نکنید…

147.jpg

وقتی واقعاً این مملکت را امام زمان (عجل الله فرجه) نگه داشته است…


پیرمردی از اهالی آن تپه خبر داده بود شب های جمعه نور سبزی در آنجا می بیند، با تعدادی از بچه ها برای تفحص راه افتادیم و بعد از چندین ساعت جست و جو پس از یافتن حدود ۴۰ شهید منطقه را ترک کردیم.
حدود دو هفته در عبور از منطقه مجداداً پیرمرد را دیدیم، ایستادیم و من گفتم: "خیلی از شما متشکرم، آدرسی که شما به من دادید، رفتیم و آنجا شهدایمان را پیدا کردیم" به ناگاه پیرمرد گفت: "نه، هنوز در آنجا شهید هست و من دوباره شب جمعه آنجا نور سبز را دیدم."
لذا مجداداً به تپه ها برگشتیم و وجب به وجب آنجا را گشتیم، اما از صبح تا ظهر هیچ خبری نشد… خسته شدیم… این را به شهدا گفتیم و از آنها خواستیم تا کمک کنند پیدایشان کنیم. در همین حین یکی از بچه ها با سر نیزه روی زمین را کوبید، نوک یک پوتین پیدا شد، سریع خاک ها را کاملاً از اطراف جنازه اش خالی کردیم. از جیبش یک کیف پلاستیکی در آوردم، در داخل آن یک وصیتامه بود، تمام کارت شهدا بعد از آنکه از خاک بیرون می آوردیم با هوا خوردن، نوشته هایش پاک می شد. اما وقتی تای کاغذ را باز کردم در عین آنکه هیچ اثری از پوسیدگی در آن نبود، نوشته هایش کاملاً سالم و ثابت باقی ماند. لذا مشتاق تر از همیشه شروع به خواندن کردم :

من سید حسن، بچه ی تهران و از لشکر حضرت رسول صل الله علیه و آله هستم … بعد از معرفی به اصل نامه اش رسیدم که اینچنین نوشته بود:
پدر و مادر عزیزم! شهدا با اهل بیت ارتباط دارند. اهل بیت شهدا را دعوت می کنند. فردا شب، شب حمله است. بدانید که شهدا بر حق اند. پشتوانه ی این مملکت، امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است. اگر این اتفاق نیفتاد، هر فکری که شما می کنید، بکنید.

پدر و مادر عزیزم! من در شب حمله، یعنی فردا شب به شهادت می رسم. جنازه ی من، هشت سال و پنج ماه و بیست و پنج روز در منطقه می ماند. بعد از این مدت، جنازه ی من پیدا می شود و زمانی که جنازه ی من پیدا شود، امام (ره) در بین شما نیست. این اسراری است که ائمه علیه السلام به من گفتند و مرا به شهادت دعوت کردند و من به شما می گویم به مردم دلداری بدهید، به آنها روحیه بدهید و به آنها
بگویید که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پشتوانه ی این انقلاب است.
بگویید که ما فردا شما را شفاعت می کنیم
و بگویید ما را فراموش نکنید
همانطور که نشسته بودیم، دفتر و مدارک دنبالمان بود، سریع مراجعه کردیم و عملیاتی را که لشکر حضرت رسول صل الله علیه و آله در آن شب انجام داده بود، پیدا کردیم، دیدیم درست همان تاریخ بوده که هشت سال و پنج ماه و بیست و پنج روز از آن گذشته است!

راوی: سرهنگ حسین کاجی
نویسنده: سایت نصر ۱۹
 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
شهیدان را یاد کنیم با یک صلوات

شهیدان را یاد کنیم با یک صلوات

مشاهده پیوست re.jpg


ای دور ترین دور ترین دورترین یار
باید بنویسم غزلی از غم بسیار

در هر نفسی یاد تو اندوه بزرگیست
در اینه ها خیره شدم بعد تو هر بار

 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
324.jpg



دونسل دوشادوش هم...
پاي ميهن و شرف و، وطن كه به ميان بيايد...ديگري فرقي نميكند متعلق به كدام نسلي...پيري...جواني...نوجواني...
و براستي مردان و زنان سرزمينم اين را به اثبات رساندند.
.
بیشه‌ی ما گرچه خاموش است امّا شیر هست‌
ناله‌ی زار مرا شاید کمی تأثیر هست

مثنوی از نسلِ ایرانی، حکایت می‌کُند
نسل من! بیدار شو "ایران"، صدایت می‌کُند .

 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
123.jpg

ما به عشق مبتلا شديم، هشت سال
از طلسم تن رها شديم، هشت سال
بعد هشت قرن انزوا درون شعر
قهرمان قصه‌ها شديم هشت سال
از مسير خاكريز تا مقر مرگ
دسته دسته جا به جا شديم هشت سال
هشت سال عاشقانه بود هرچه بود
رو گرفت و رونما شديم هشت سال
مرده بود زندگي در آرزوي ما
پيش مرگ زنده‌ها شديم هشت سال
اين ترانه نيست قصه نيست شعر نيست
ما به عشق مبتلا شديم هشت سال

اميد مهدي زاده
 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
هفته دفاع مقدس گرامی باد

هفته دفاع مقدس گرامی باد

photo_2016-09-26_22-40-14.jpg

جنگی نابرابر ......
 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
سلام برشهدا

سلام برشهدا




چند روز بعد از عملیات ، یک نفر رو دیدم که کاغذ و خودکار گرفته بود دستش ...هر جا می رفت همراه خودش می برد
از یکی پرسیدم: چشه این بچه؟
گفت: آرپی جی زن بوده
توی عملیات اونقدر آرپی جی زده که دیگه نمی شنوه
باید براش بنویسی تا بفهمه
.
.
.
.
.

گوشهایت را دادی تا ما چشم و گوشمان باز شود چشم و گوشمان که باز نشد هیچ، بماند[FONT=times new roman,times,serif]![/FONT]شرمنده ی ایثارتم شديم جوانمرد




 

**آگاهدخت**

مدیر تالار اسلام و قرآن
مدیر تالار
پنجم مهر،شکست حصر آبادان

پنجم مهر،شکست حصر آبادان

سردار مجتبی شیروانیان ظهر جمعه، در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه این هفته اصفهان با بیان اینکه شهدای انقلاب دفاع مقدس با الهام از حماسه عاشورا در برابر طاغوتیان و متجاوزان به میهن اسلامی ایستادگی و مقاومت کردند، اظهار داشت: رزمندگان ما با کمترین امکانات دفاعی و تنها با نیروی ایمان در برابر دشمن خبیثی که با همراهی بیش از ۷۰ کشور از جمله آمریکا، شوروری سابق، کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای اروپایی به ایران اسلامی حمله کرده بود، ایستادگی کردند.


وی افزود: صدام به خیال خام خود می‌خواست در یک هفته به پایتخت ایران قدم بگذارد اما رزمندگان ایرانی با تکیه بر آموزه‌های اسلامی و الهام از قیام سیدالشهدا قلم پای وی را خرد کرده و اجازه ندادند حتی یک متر از خاک ایران به دست دشمنان برسد.


مدیر کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اصفهان با اشاره به اینکه ۵ مهرماه سالروز شکست حصر آبادان است، تاکید کرد: این پیروزی با فرمان امام خمینی (ره) محقق و این حماسه با ولایت‌پذیری رزمندگان و همدلی آنها در تاریخ دفاع مقدس ماندگار شد.


وی به آزادسازی خرمشهر اشاره و تاکید کرد: دشمن با توجه به استحکامات خود در منطقه عملیاتیِ بیت‌المقدس حتی تصور نمی‌کرد نیروهای ایرانی قادر به آزادسازی خرمشهر باشند، پس از پیروزی غرور آفرین این عملیات، رزمندگان با عملیات‌هایی مانند کربلای سه تا ۱۰ و خیبر کمر ارتش عراق را شکستند.


ایران الگوی کشورهایی منطقه در دفاع از اسلام و میهن است


سردار شیروانیان با تاکید بر اینکه ایران الگوی کشورهایی مانند کشورهای لبنان، عراق، سوریه و یمن در دفاع از اسلام و میهن است، بیان داشت: در جنگ ۳۳ و ۲۲ روزه و غیره صلابت رزمندگان انقلابی که الگوگرفته از اقتدار و شجاعت رزمندگان ایرانی است در برابر دیدگان تمام دنیا به نمایش گذاشته شد آن هم در شرایطی که آمریکا نمی‌خواست این اتفاقات در منطقه شکل بگیرد.


سیره شهدای مدافع حرم الگوگرفته از رزمندگان دفاع مقدس است


وی اضافه کرد: امروز مدافعان حرم با همان سیره و روش شهدای هشت سال دفاع مقدس در جبهه‌های نبرد حق بر علیه باطل حضور دارند و با شجاعت و از جان گذشتگی خود باعث کشورمان در امنیت کامل و دور از جنگ در مرز یا شهرها باشد.
 

mani24

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
امام خمینی (ره) : “خرمشهر را خدا آزاد کرد.”

۳ خرداد ۱۳۶۱ چه روزی است؟​

تقویم ایران یک روز فراموش نشدنی در کنار دیگر روزهای مهم خود دارد و آنهم ۳ خرداد ، روز آزادسازی خرمشهر است . ۳ خرداد ۱۳۶۱ روزی است که مردم دلیر و رزمندگان جان برکف ایران خرمشهر را از چنگال دشمن نجات دادند .

فتح خرمشهر در کدام عملیات بود؟​

اگر چه خرمشهر در چهارم آبان ۵۹ سقوط کرد و دشمن حتی به منازل خرمشهر رحم نکرد اما مقاومت مردم و رزمندگان تا ۲۰ ماه بعد ادامه یافت. پس از بررسی های بسیار و انجام چند عملیات مقدماتی، در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱عملیات «بیت المقدس» در منطقه غرب رود کارون و جنوب غربی اهواز و شمال خرمشهر با رمز «یا علی بن ابی طالب(ع)» آغاز شد اما حساسیت و اهمیت اهداف موجب شد که عملیات به مدت ۲۵ روز به درازا کشید و در نهایت رزمندگان اسلام، در اوج اقتدار، خرمشهر را آزاد کردند.

فتح خرمشهر

فرماندهی عملیات بیت المقدس به عهده چه کسی بود؟​

نیروهای ایرانی با توان ۱۳۰ هزار سرباز به فرماندهی علی صیاد شیرازی، با هدف آزادسازی خرمشهر عملیات بیت المقدس را آغاز کردند. در ابتدا نیروهای عراقی از خرمشهر عقب نشینی کردند اما ارتش عراق برای پس زدن نیروهای مسلح ایران ،پاتک بزرگی را آغاز نمود و نیروهای ایرانی در مقابل پاتک گسترده ارتش عراق، مقاومت کردند و در تاریخ ۳ خرداد ۱۳۶۱ نیروهای ایرانی، به طور کامل بر شهر خرمشهر مسلط شدند. انجام عملیات بیت المقدس در ۴ مرحله برنامه ریزی شده بود، که هر مرحله یک عملیات بزرگ به حساب می آید.

مهم ترین اهداف عملیات بیت المقدس، انهدام حداقل دو لشکر از نیروی های ارتش عراق ، بازپس گیری شهرهای خرّمشهر، هویزه و پادگان حمید، خارج نمودن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد از برد توپخانه عراق ، تأمین مرز، تهدید بصره ، تداوم رزم علیه ارتش عراق و کاهش توان رزمی عراق بود.

شهید محمد جهان آرا در خرمشهر​

در آزادسازی خرمشهر جوانان و فرماندهان زیادی شهید شدند که یکی از آنان محمد جان آرا فرمانده سپاه خرمشهر بود که جایگاه ویژه ای در سازماندهی نیروها و انجام عملیات های مختلف داشت. او از همان آغاز جنگ خود را برتر از مردم ندانست و ابتدا نیروها را به میدان نفرستاد بلکه دوشادوش مردم از شهر دفاع کرد. بعد از سقوط خرمشهر و عزل بنی صدر از فرماندهی کل قوا محمد جهان آرا و تعداد دیگری از فرماندهان به دل دشمن یورش بردند و سبب شکستن محاصره آبادان در مهر ۱۳۶۰ شدند.

شهید محمد جهان آرا

به دنبال این پیروزی در روز هفتم مهر محمد جهان آرا و تعداد دیگری از فرماندهان راهی تهران شدند تا گزارش عملکرد شجاعانه نیروها را به رهبر انقلاب بدهند اما در میانه راه هواپیمای حامل آنها دچار نقص فنی شد و سقوط کرد و جهان آرا و دیگر مسافران هواپیما به شهادت رسیدند. به مناسبت آزادسازی خرمشهر و به یاد محمد جهان آرا نوحه (ممد نبودی ببینی) توسط جواد عزیزی از رزمندگان خرمشهر سروده و نخستین بار توسط حسین فخری همرزم او بر سر مزارش خوانده شد.

فتح خرمشهر چه پیامد هایی داشت؟​

فتح خرمشهر موجب انفعال ارتش عراق شد به گونه ای که نظامیان عراق تا مدت زیادی نتوانستند از لاک دفاعی خود خارج شوند. عملیات بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر سبب بازگشت روحیه و اعتماد به نفس نیروهای مسلح ایران شد.این فتح بزرگ، دفاع مقدس را وارد مرحله نوینی کرد و ایران در موضع قدرت قرار گرفت و دشمنان آمریکا و سایر قدرت ها را سخت به وحشت انداخت چرا که در بردارنده یک پیام بزرگ و دارای ارزش بود و آن پیام “ایثار و مقاومت آن هم با دست خالی” است.

نتایج فتح خرمشهر

فتح خرمشهر در کلام امام و رهبری​

امام خمینی درباره فتح خرمشهر فرموده اند:

  1. خرمشهر را خدا آزاد کرد. «روزنامه جمهوری اسلامی، ۲/۳/۷۴، صفحه ۱»
  2. فتح خرمشهر فتح خاک نیست، فتح ارزش های انسانی است. «روزنامه جمهوری اسلامی، ۱/۳/۷۵»
  3. فتح خرمشهر، فتح ارزش هاست. «روزنامه اطلاعات، ۱/۳/۷۵»
  4. فتح خرمشهر یک مسئله عادی نبود بلکه مافوق طبیعت بود. «صحیفه نور، جلد ۱۶، صفحه ۱۶۲»
  5. فتح خرمشهر یک مسئله عادی نبود، اینکه ۱۵ الی ۲۰هزار نفر به صف ما برای اسارت بیایند و تسلیم شوند، مسئله عادی نیست. «صحیفه نور، جلد ۱۶، صفحه ۱۶۲»
  6. رزمندگان عزیز ما نباید این پیروزی معجزه آسا را جز به امدادهای الهی ببینند. «صحیفه نور، جلد ۱۷، صفحه ۲۰۰»
رهبر جمهوری اسلامی آیت الله خامنه ای هم در این باره فرموده اند:

  1. با فتح خرمشهر، تاریخ ورق خورد و دنیا تغییر حالت و ارکان تفکر استعماری قدرت های جهانی که تا آن روز نیروی عظیم انقلاب و حرکت عمیق اسلا می مردم ما را باور نداشتند، متزلزل شد. «روزنامه اطلاعات، ۵/۳/۶۹، صفحه ۱»
  2. ان شاء الله خاطره این روز تاریخی و فراموش نشدنی همواره بر شما برادران عزیز ودلاوران صحنه نبرد گرا می باد. «حدیث ولایت، جلد چهار، صفحه ۲۱۰»
  3. خرمشهر با تقوا به دست آمد. «حدیث ولایت، جلد چهار، صفحه ۲۱۰»
  4. فتوحات ما در میادین جنگ، ازجمله آزادی خرمشهر با تقوا امکان پذیر شد. «روزنامه کیهان، ۳/۳/۶۹، صفحه ۱»
  5. روز آزادی خرمشهر را به عنوان یک یادبود و افتخار ملی و میهنی باید گرا می داشت. «روزنامه جمهوری اسلا می، ۳/۳/۷۳»
  6. حماسه مقاومت و آزادی خرمشهر، حادثه ای بی نظیر در تاریخ جهان است. «روزنامه اطلاعات، ۳۰/۳/۷۳»
  7. چشم و دلتان به پیروزی خرمشهر و پیروزی های آتی روشن و روشن تر باد. «ویژه نامه جمهوری اسلا می، ۱/۳/۶۲، صفحه ۳»

صدام پس از آزادی خرمشهر چه کرد؟​

عراقی ها با گرفتن خرمشهر روی دیوارها جمله معروف «جئنا لنبقی» یعنی «آمده ایم تا بمانیم» را نوشته بودند و صدام در سخنانش خرمشهر را مروارید شط العرب می نامید.وقتی خرمشهر آزاد شد بنا به گفته حسین کامل داماد صدام:فشار روحی روی صدام زیاد بود و در ۲۴ ساعت اول یک پزشک همواره بالای سر صدام بود. رئیس سابق ستاد ارتش عراق فاش کرد که صدام حسین بعد از فتح خرمشهر در جنگ با ایران، یکی فرماندهان لشگر سوم را به علت بحث و جدل با او، اعدام کرد.

صدام حسین

فتح خرمشهر چند شهید بر جای گذاشت؟​

ایران در جریان عملیات آزاد سازی خرمشهر ۶۰۰۰ شهید (۴۴۶۰ شهید سپاه و ۱۰۸۶ شهید ارتش) و ۲۴ هزار مجروح داد اما اثبات کرد که از قدرتی بزرگ تر از معادلات نظامی و پشتوانه ای به مراتب عظیم تر از مولفه های قدرت استراتژیک در حوزه دفاعی برخوردار است.

در این عملیات ۱۹هزار نفر از نیروهای عراق اسیر و ۱۶هزار نفر دیگر کشته یا زخمی شدند. همچنین ۵۵دستگاه تانک و نفربر، ۵۰دستگاه خودرو، ده ها قبضه توپ، ۵۳فروند هواپیما و سه فروند هلی کوپتر دشمن منهدم شد.

خرمشهر را خدا آزاد کرد​

این جمله تاریخی را امام (ره) بعد از پایان عملیات خرمشهر عنوان کرد زیرا امام پیروزی را از جانب خدا دانستند تا فراموش نشود همه چیز به کرم و لطف خداوند متعال بستگی دارد.

آزادسازی خرمشهر

پس از فتح خرمشهر​

در اولین اقدام رزمندگان ایرانی پس از آزادسازی خرمشهر در مسجد جامع خرمشهر نماز اقامه کردند و همه ملت مسلمان ایران غرق شادی و سرور شدند و با حضور در مساجد نماز شکر به جای آورده و ندای ا… اکبر سردادند. جنگ عراق با ایران طولانی ترین جنگ متعارف در قرن بیستم میلادی و دومین جنگ طولانی این قرن پس از جنگ ویتنام بود که نزدیک به هشت سال به طول انجامید و پس از تحمیل هزینه های سنگین به دو کشور، بدون دستاوردی برای صدام به پایان رسید.
 
بالا