یونجه

asal arian

عضو جدید
یونجه
نام: یونجه Alfalfa
نام علمی
: Medicago sativa

امروزه توليد غذا به عنوان اصلي ترين مسئله در جهان مطرح بوده و در اين ميان توليد علوفه و دامپروري جايگاه ويژه اي مي يابد. یونجه يا طلاي سبز با نام علمي Medicago sativa و نام انگليسي Alfalfa مهمترين گياه علوفه اي دنيا و اولين گياه علوفه اي اهلي شده است که بشر اوليه آنرا به عنوان تغذيه دام تشخيص داده است.
یونجه گیاهی است علفی و چند ساله كه ارتفاع آن تا یك متر میرسد برگهای آن دارای سه برگچه می باشد برگچه های نوك تیز، سبز رنگ و بیضی شكل است .
گلهای یونجه بشكل سبز و برنگ بنفش تیره یا آبی روشن است میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی كوچكتر از آن می باشد .
یونجه ریشه ای بسیار عمیق دارد و ریشه آن تا سه متر بداخل زمین نفوذ می كند و بنابراین منبع ویتامین ها و مواد معدنی است كه از خاك می گیرد .
مبدا اصلي یونجه خاور نزديک و آسياي مرکزي بوده و ناحیه مرکزي ايران منشا جغرافيايي یونجه است. و در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح ازایران به یونان برده شد و در قرن هفتم بعد از میلاد به اروپا راه یافت . یونجه در ایران در مناطق مركزی و جنوبی به مقدار بسیار زیاد كشت می شود .
یونجه در بين گياهان علوفه اي به علت کيفيت خوب، خوشخوراکي و دارا بودن ذخائر غذايي، از جمله مواد معدني مانند کلسيم و مواد پروتئيني اهميت خاصي پيدا کرده است به طوري که یونجه بيش از 2 تن پروتئين در هکتار در سال را توليد مي نمايد. زنبور عسل گل یونجه را دوست دارد واز آن شهد زیادی بدست می آورد و تبدیل به عسل می كند .
یونجه با تثبيت ازت خاک بر حاصلخيزي خاک مي افزايد و عمري بين 4 تا 20 سال دارد که معمولا عمر مفيد آن 7 سال است. در مقابل تغييرات محيط حساس بوده و قادر است 50 تا 60 درجه زير صفر و 50 درجه بالاي صفر را تحمل نمايد.


تركیبات شیمیایی:
یونجه سرشار از ویتامین های A,C,E,K و همچنین دارای آمیلاز كه آنزیم مخصوص هضم مواد نشاسته ای است می باشد .
آنزیم های بسیاری در یونجه یافت می شود بعنوان مثال می توان از امولسین ،‌اینورتاز ، و پكتیاز نام برد .
یونجه دارای حدود 20%‌پروتئین می باشد پروتئین های موجود در یونجه عبارتند از :
لیزین ،‌آرژنین ، هیستیدین ، آدنین ، فنیل آلانین ،‌آسپاراژین و سیستین . یونجه دارای اسید فسفریك نیز هست
یونجه همچنین دارای منیزیوم ، آهن و مقدر جزئی ارسنیك و سیلیس است
بنابراین یونجه از نظر مواد غذایی بسیار قوی است و غذای خوبی برای انسان و حیوانات است .




یونجه هايي که امروزه کشت مي شوند به 4 گروه تعلق دارند:


1- گروه یونجه هاي معمولي جنس Medicago sativa داراي گل هاي بنفش رنگ هستند و بطور زيادي کشت مي شوند.

2 - گروه یونجه هاي ترکستان که همان یونجه

هاي معمولي هستند ولي مرکز پيدايش آنها آسياي مرکزي هستند. در اين گروه رشد مجدد خيلي کم است.

3 - گروه یونجه هاي الوان جنس
Medicago media هستند. اين گروه بر خلاف گروه اول داراي گلهاي الوان هستند. کاشت اين گروه اگر به منظور توليد بذر باشد عملکرد بذري پائيني دارند.

4 - گروه نان هاردي که اين گروه داراي رشد عمودي زيادي هستند. خواب زمستاني در آنها خيلي کوتاه است و يا مي توان گفت اصلا خواب زمستاني ندارد.







خواص داروئی:
یونجه از نظر طب قدیم ایران گرم است . البته تازه آن گرم و تر و خشك شده آن گرم و خشك است
1
-یونجه از نظر اینكه دارای بسیاری از مواد معدنی می باشد شیره آن برای بچه هایی كه در حال رشد هستند و استخوان بندی محكمی ندارند بسیار مفید است . حتی امروزه پودر این گیاه را در داروخانه ها می فروشند كه آنرا می توان برای بچه های شیر خوار مصرف كرد .
برای تهیه شیره یونجه باید مقدر 300 گرم یونجه را در یك لیتر آب ریخت و آنرا جوشانید تا مقدار آب آن به نصف تقلیل یابد سپس آنرا صاف كرده و مقدار كمی عسل به آن اضافه کرده.
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
نکات طلایی یونجه

نکات طلایی یونجه

[h=3]:):):);)

ALFALFA[/h]

  1. جدا شدن دو ناو و آزاد شدن اندامهای جنسی (پرچم)، خامه، کلاله و قسمتی از تخمدان در یونجه تریپینگ نامیده می شود.
  2. عمل تریپینگ بوسیله باد، حشرات و زنبور برگخوار (مگاچیل) و کمتر بوسیله زنبور عسل انجام می شود.
  3. PH مناسب برای یونجه 4/7 می باشد که قلیایی بوده و اگر محیط اسیدی شد نیاز به آهک دادن می باشد.
  4. یونجه در خوزستان در آبان ماه کشت می شود و در اسفند فروردین چین اول برداشت می شود.
  5. 55 45 درصد وزن کل گیاه را برگها تشکیل می دهند. پس کیفیت علوفه مربوط به برگهای آن است.
  6. Medicago sativa در مقایسه با Medicago mediaعمق ریشه بیشتر ولی انشعابات ریشه کمتری دارد.
  7. تراکم جوانه های رویشی بر روی طوقه یونجه می باشد. بنابراین از چین سوم به بعد بایستی یونجه را از کمی بالاتر ببریم.
  8. در یونجه 3/1 انتهایی برگچه ها دندانه دار است.
  9. ساقه یونجه تو پر است(محل ذخیره مواد غذایی).
  10. چین اول یونجه زیاد نیست و معمولاً باید زده شود تا جوانه های رویشی زیاد گردند.
  11. در خوزستان یونجه در تابستان به گل می رود و با به گل رفتن یونجه خشبی شده و کیفیت علوفه پایین می آید.
  12. در کشت یونجه بایستی توجه نمود که آهک را یکباره به زمین ندهیم زیرا تعادل یونی برهم می خورد و باید به صورت تدریجی به زمین، آهک داد.
  13. مقدار بذر مورد کاشت 4 تا 30 کیلوگرم در هکتار است. 4 کیلو برای بذرگیری و از آن بیشتر جهت تولید علوفه می باشد.
  14. هر چه درجه حرارت بیشتر باشد مقدار بذر کمتری می کارند.
  15. نظر به اینکه یونجه ریشه عمیق دارد هرگز نباید جهت شخم زمین آن از دیسک استفاده نمود زیرا دیسک خاک را پودر نموده و خاک سله می بندد.
  16. در خوزستان یونجه را بصورت چندساله می کارند و چین اول و دوم آن ضعیف است.
  17. یونجه نسبت به تبادلات گازی بسیار حساس است.
  18. مقاومت به سرما در یونجه نسبی است.
  19. بهترین خاک برای کشت یونجه، خاک گرم و آهکی با PH حدود 4/7 است.
  20. در اراضی سنگین که امکان نفوذ ریشه از 30 تا 40 سانتیمتری کم است به جای یونجه از شبدر استفاده می شود.
  21. یونجه ضد نماتد است و در اثر شیوع این آفت یونجه سه ساله می کارند.
  22. وزن هزاردانه یونجه 3-2 گرم است.
  23. سطح آب تحت الارض نباید بیش از 2 متر باشد.
  24. یونجه در درجه حرارتهای خیلی بالا و پایین قادر است با رفتن به حالت رکود (خواب) فعالیت خود را متوقف کرده و بدینوسیله از گرمای شدید تابستان در مناطق گرمسیر و سرمای شدید زمستان در مناطق سردسیر جان سالم به در ببرد.
  25. در درجات حرارت بالا با ریزش تعدادی از برگها با کاهش سطح تعرق در برابر خشکی مقاومت می کند.
  26. گلبرگ بزرگ بالایی درفش بوده و 4 گلبرگ پایین دو عدد ناو و دو عدد بال می باشد.
  27. جهت مبارزه با سس در مزرعه یونجه از علفکش داکتال استفاده می شود.
  28. یونجه یک گیاه اپی جیل است.
  29. بیشترین میزان پروتئین یونجه در گلهاست.
  30. با افزایش سن یونجه تنها هیدراتهای کربن افزایش می یابند و پروتئین، مواد معدنی و چربیها کاهش می یابند.
لغت
معنای فارسی لغت معنای فارسی لغت معنای فارسی
pod غلاف Crack شکاف، ترک nursery
خزانه
Stalk
ساقه، پایه Sprout جوانه زدن Early planting هراکش
indefinite نامحدود quiescent بیحرکت، خاموش Sprinkler irrigation آبیاری بارانی
impervious نفوذ ناپذیر turnip شلغم Basin irrigation آبیاری کرتی


[h=3]نکات طلایی یونجه 2 ALFALFA[/h]

  1. جهت کشت یونجه نیاز به ازت استارت 80-20 کیلوگرم در هکتار می باشد.
  2. نخستین برگ اولیه در یونجه قلبی شکل است.
  3. در خوزستان یونجه را در آبانماه کشت می کنند و آبیاری را سعی می کنند بوسیله بارندگی تامین نمایند تا مزرعه یکنواخت تر گردد. سپس در بهمن ماه واکاری می کنند.
  4. با افزایش طول رشد مقدار پروتئین کاهش می یابد.
  5. یونجه در مراحل اولیه جوانه زنی به شوری خاک حساس است.
  6. یونجه بدرد سیلو نمی خورد.
  7. بهترین مصرف یونجه بصورت روزانه و چاپر شده است.
  8. یونجه به پاخوری حساس است. ولی هنگام برداشت که مقداری برگ روی زمین می ریزد بهتر است گوسفندان کوچک را به حالت راه رفتن وارد مزرعه نموده و خارج نمایند.
  9. عمق برش در یونجه باید حدود 6-5 سانتیمتر باشد تا مقداری جوانه باقی بماند.
  10. در برداشت یونجه، موور می برد، رک بهم می زند و بیلر جمع آوری و بسته بندی می نماید.
  11. بهترین یونجه جهت مناطق سرد قره یونجه است که به کم آبی مقاوم بوده و کیفیت و کمیت آن از بقیه ارقام بومی بیشتر است.
  12. یونجه همدانی مخصوص مناطق سرد، یزدی معتدل و بمی و بغدادی برای مناطق گرم می باشند.
  13. یونجه بمی به یونجه هفت چین معروف بوده و محصولش از یزدی و همدانی بیشتر است.
  14. هنگام گلدهی یونجه مقدار پروتئین زیاد ولی درصد پروتئین کمتر از زمان جوانه زنی است.
  15. آفت سرخرطومی یونجه هنگامی که رشد بطئی است حمله می کند و راه مبارزه با آن برداشت یک چین اجباری است.
  16. در شرایط مساوی گیاهان خانواده لگومینوز از نظر پروتئین و کلسیم از غلات غنی ترند.
  17. در واریته های مقاوم به سرما طوقه در زیر خاک تشکیل می شود ولی در مناطق با زمستان معتدل طوقه یونجه در بالای خاک بوده و لذا رکود ندارند.
  18. در طول ماههای گرم و خشک اندازه برگها کوچک می شود.
  19. اصطلاح lucern sickness به تخلیه عناصر غذایی بخصوص پتاس و فسفر اطلاق می شود.
  20. بهنگام چرا جوانه های قاعده و برگهای باقیمانده توسط حیوانات قطع می شود. این موضوع دلیل عمده کاهش تولید یونجه در چراگاه است.
  21. برداشت بذر در یونجه بایستی هنگامی انجام شود که 3/2 غلافها قهوه ای شده باشند.
  22. باکتریها تحمل اسیدی بودن خاک را نداشته و قسمتی از آنها از بین خواهد رفت و ایجاد گره بر روی ریشه کم خواهد شد با اضافه کردن مقدار باکتری این مساله تا حدی جبران خواهد شد بنابراین در خاکهای اسیدی نسبت آغشته کردن بذر یونجه با باکتری لگومینوز بیشتر از حد معمول می باشد.
  23. وجود ذخایر کربوهیدراتهای غیر ساختمانی در یونجه در زمان برداشت موجب بهبود رشد در چین بعدی می گردد.
  24. ایجاد نفخ در دامها بر اثر چرای تازه یونجه و شبدر سفید می باشد.
  25. در یونجه ارزش غذایی چین دوم بهتر از چین اول است.
  26. محل تولید جوانه های جدید پس از برداشت یونجه از بالای طوقه است.
  27. برای کاشت یونجه جهت تولید بذر بخاطر بوجود نیامدن رقابت بین بوته های گیاه نسبت به کشت جهت علوفه فاصله بین ردیفها را بیشتر می گیرند.
  28. عمل تریپینگ در یونجه توسط گونه های مختلف زنبور صورت می گیرد.
  29. مناسبترین تناوب برای یونجه پس از کاشت پنبه و چغندر می باشد.
  30. بهترین روش برای چرای دامها که دچار نفخ نگردند کشت مخلوط یونجه با گیاهان خانواده گرامینه است.
 

VAHID.MAKU

عضو جدید
پر بازده ترین رقم یونجه

پر بازده ترین رقم یونجه

سلام دوستان من میخاستم در مورد ارقام پر بازده یونجه اطلاعاتی کسب کنم و رقم مناسب برای اب و هوای کوهستانی اذربایجان غربی رو انتخاب کنم لطفا راهنماییم کنین مشخصات رقم و میزان عملکرد در هکتار رو برام بگین ممنونم:gol:
 

shiba.s.a

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
سلام
بازده یه رقم که خب با خیلی فاکتورها تغییر میکنه.نمیشه یه عدد ثابت در نظر بگیریم.بگیم این رو بکاریم تا حالا اینقدر بازده داشته حالا هم همینقدر بازده داره.
ولی به طور کلی چهارتا رقم توی ایران متناسب با محل کشت میشن که شامل همدانی و یزدی و بمی و بغدادی هستن که بیشتر بر اساس نام ناحیه ای که در آنجا کشت می شن نامگذاری شدن.

1) یونجه همدانی :
رشد و نمو در مناطق سرد و مقاومت زیاد به سرمای زمستان.
یونجه همدانی نسبت به یونجه رنجر که در گذشته برای کشت در مناطق سرد سیر توصیه می شد مزایای زیادی دارد.
رشد متوسطی داشته و سالیانه بیش از 5-4 چین بیشتر تولید نمی نماید .
ساقه های بلند خشبی با شاخ و برگ نسبتاً کم داره و ارتفاع بوته ها به طور متوسط تا 85 سانتی متر هستن.
به آب نیاز فراوانی دارد . هر 10-8 روز بایستی آبیاری شود پس برای جاهایی که کم آب هستن توصیه نمیشه.
حداکثر عملکرد این رقم در زمان ظاهر شدن حدود گل ها است .

2- یونجه یزدی :
کیفیت و عملکرد بالاست .
خاص مناطق معتدله هست البته می توان در مناطق نسبتاً گرم و خشک هم کشت کرد.
ارتفاع بوته 60-50 سانتی متر ولی دارای شاخ وبرگ نسبتاً زیاد و برگ های بزرگتر است .
سالیانه تا هفت جین تولید مینماید به همین خاطر به یونجه هفت چینی نیز معروف است .

3- یونجه بغدادی :
یونجه بغدادی مخصوص مناطق گرمسیری هست و به همین خاطر در نواحی جنوبی ایران و استان خوزستان کشت می شود .
از مشخصات بارز مقاومت به گرماست بطوریکه در شرایطی مانند استان خوزستان با گرمای سوزان بدون رکود در سرتاسر سال رشد می کند.
ارتفاع بلندی داشته که بیش از 1 متر نیز می رسد بطور متوسط سالیانه 10 چین تولید می نمایند . من حتی از یکی از استادام شنیدم که تا 16 چین در سال برداشت کرده.

4- یونجه بمی :
یونجه بمی مانند یونجه بغدادی مخصوص مناطق حاره ای یا گرم است .
ارتفاع متوسطی 65-60 داشته و برگ های نسبتاً بزرگی دارد .
سالیانه می تواند تا بیش از 10 چین تولید نماید .
این رقم نیز مانند رقم یزدی به یونجه هفت چین معروف است.
 
بالا