گیاهان تراریخته

ali299

عضو جدید
امروزه در کشاورزی هیچ کدام از گیاهان زراعی به طور کامل برای نیاز های انسان مناسب نمیباشد اصلاح کنندگان گیاهی یا کارشناسان اصلاح نباتات به طور معمول ومتداول با اصلاح ویژگی هایی نظیر تحمل به بیماری ها یا تنشها ی زیست محیطی،عملکرد،کیفیت فراورده های تجارتی وساختار گیاه مشغول ومرتبط میباشند.
تعریفی ازگیاهان تراریخته:


موجودات تراريخته به موجوداتي اطلاق مي‏شوند که ماده ژنتيک (يعني دي.‏ان.‏آ) آنها به نحوي هدف‌دار توسط انسان تغيير داده شده است.

فناوري مورد استفاده اغلب تحت عنوان بيوتکنولوژي مدرن يا فناوري ژن وگاهي نيز فناوري دي‏ان‏آي نوترکيب يا مهندسي‏ژنتيک شناخته مي‏شود. اين فناوري امکان انتقال ژن از يک موجود به موجود ديگر را
،حتي بين گونه‏هايي
که با هم خويشاوندي ندارند، فراهم مي‏کند.

به
کارگیری روشها و فنون مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی به طور جدی از سال 1983 آغاز و روندی به شدت رو به رشد را به ویژه در قلمرو اصلاح گیاهان زراعی استراتژیک، طی کرد. پیشرفت در این حوزه، فوقالعاده چشمگیر است. بهطوریکه در مدتی کمتر از هشت سال، سطح زیر کشت گیاهان دستورزی شده ژنتیکی (Transgenic)، وسعتی بالغ بر 60 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان را به خود اختصاص داد. به این ترتیب، مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی به منظور تأمین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد جهان وارد عمل شده و مواد غذایی دستکاری شده ژنتیک (GMOs) به تدریج وارد بازار شد.
در سال 1986 نخستین آزمایش
های مزرعهای، با تنباکوی تراریخته، در امریکا و فرانسه صورت گرفت. چین نخستین کشوری بود که در سال 1990، تولیدگیاهان تراریخته (تنباکو) را به شکل تجاری آغاز کرد. امریکا، دومین کشوری بود که در سال 1994، گیاه تراریخته گوجهفرنگی را به شکل تجارتی تولید نمود.
file:///C:/Users/Fsc/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.jpg

پس از آن، در فاصله سال
های 1995 تا 1996، 35 گیاه تراریخته تولید شد که حدود 80 درصد آنها مربوط به دو کشور امریکا و کانادا بودند. تا سال 1999، بین 25 تا 45 درصد تولید برخی از محصولات اصلی زراعی (ذرت، سویا و غیره) در امریکا، با استفاده از گیاهان تراریخته صورت میگرفت. درحال حاضر، حداقل 25 درصد از سطح زیر کشت ذرت تراریخته و 40 درصد از سطح زیرکشت سویای تراریختة جهان در امریکاست.
وارد کردن ژن
های فراوان (مربوط به صفات مختلف) به دهها گونه گیاهی مانند گندم، جو، گوجهفرنگی، ذرت، سیب زمینی، سویا، پنبه، مارچوبه، تنباکو و چغندرقند جهت اصلاح یا بهبود فرآوردههای کشاورزی، امکان تغییر ژنتیکی در راههای بیوسنتزی گیاهان برای تولید انبوه موادی مانند روغنهای خوراکی، مومها، چربیها و نشاستهها که در شرایط عادی به میزان بسیار جزیی تولید میشوند و کنترل آفات زیستی، تنها نمونههای کوچکی از کاربردهای گسترده گیاهان ترانسژنی (تراریخته) را شامل میشوند.
file:///C:/Users/Fsc/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.png نقش گیاهان ترا ریخته در کاهش آلودگی ها

گیاهان تراریخته یا
GM گیاهانی هستند که از نظر ژنتیکی تغییراتی در آنها ایجاد شده است که سبب بروز صفات و ویژگی های مطلوب و مناسب در این گروه از گیاهان شده و عملکرد آنها را افزایش می دهد. از گذشته های دور درختان و گیاهان با جذب آلاینده های زیست محیطی مانند گازهای گلخانه ای، نقش مهمی در کاهش آلودگی ها و مسمومیت ناشی از آنها داشته اند.
محققان بر این باورند که با توجه به نقش مهم این گروه از موجودات زنده در محیط زیست می توان با استفاده از دستکاری های ژنتیکی این ویژگی را به میزان قابل توجهی در گیاهان افزایش داد. استفاده از گیاهان برای بازگشت مناطق آلوده در سطح دنیا به وضعیت پیشین خود که عاری از وجود هر نوع آلاینده باشد، روشی مناسب و ارزان قیمت است که می تواند جایگزین مناسبی برای دیگر روش های سازگار با پدیده های زیست محیطی باشد که مستلزم تخلیه ی کامل آلاینده ها از محل و یا سوزاندن آنهاست.

محققان در آزمایشات انجام شده نشان داده اند که اصلاحات ژنتیکی در گیاهانی که برای این کار در نظر گرفته می شوند، عملکرد و توانایی آنها در جذب آلاینده های محیط را افزایش خواهد داد.

ابعاد اقتصادي توليد بذر تراريخته در جهان و نتيجه‌گيري براي كشور

گياهان تراريخته يكي از دستاوردهاي مهم بيوتكنولوژي نوين در زمينة كشاورزي هستند كه در سال‌هاي اخير بخشي از بازارهاي غذايي دنيا را تسخير نموده‌اند؛ به‌طوري‌كه سطح زير كشت برخي از اين گياهان، حتي از واريتة معمولي آنها نيز بيشتر است

تحليل:

با توجه به آمار و ارقام فوق، چنين برمي
آيد كه بازار بذور تراريخته در كشورهاي مختلف، سال به سال درحال افزايش است. لازم بهذكر است كه كشور ما نيز بهعنوان يك واردكنندة محصولات كشاورزي، خواسته يا ناخواسته بخشي از اين بازار را تشكيل خواهد داد. بهطوريكه ارزش واردات سويا (بيشترين سطح زير كشت گياهان تراريخته در جهان متعلق به اين گياه است) به كشور در سال 1381، شامل روغن خام سويا، كنجالة سويا و دانة سويا، در مجموع، 672 / 386 / 712 دلار بوده است؛ در همين سال، ارزش واردات ذرت و پنبه (بهترتيب دومين و سومين گياه تراريخته مهم در جهان) به كشور بهترتيب برابر با 440 و 949 دلار بوده است. علاوه براينها، سالانه حدود يك ميليارد دلار روغن خوراكي وارد كشور ميشود كه بخشي از اين روغنها از گياه كلزا (چهارمين گياه تراريخته جهان از لحاظ سطح زير كشت) استحصال ميشود. همچنين، هر ساله مساحت زيادي از زمينهاي زراعي كشور، به زير كشت اين محصولات ميرود كه بخش قابل توجهي از آنها به دليل حملة آفات، بيماريها و علفهاي هرز از بين ميروند. به اين موارد ميتوان هزينة بالاي خريد آفتكشها، قارچكشها و علفكشها را در كشور اضافه كرد. با اين توضيحات، بهنظر ميرسد محروم ساختن كشور از فوايد و مزاياي فناوريهاي نويني چون مهندسي ژنتيك، بهخصوص توليد گياهان تراريخته، هزينهها و تهديدهاي قابل ملاحظهاي را به كشور تحميل ميكند. البته تأكيد ميشود كه بهرهگيري از اين فناوريها بايد با رعايت اصول ايمني و استانداردسازي صورت پذيرد.
در ایران اولین محصول کشاورزی تراریخته رقمی از
برنجhttp://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC است که در برابر کرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis مقاوم است تولید اولین برنج تراریخته جهان در ایران:در بهار سال ‪ ۱۳۸۵یعنی یکسال قبل در همین ایام، گزارشی تحت عنوان “بازتاب وسیع تولید اولین برنج تراریخته جهان توسط ایران منتشر شد که در کشور انعکاس گستردهای داشت
برنج تراریخته چیست و با چه هدفی تولید شده است؟

برنج تراریخته طارم مولایی اولین برنج تراریخته رهاسازی شده در جهان و اولین محصول تراریخته کشورهای مسلمان و منطقه خاورمیانه است که به سطح مزرعه راه یافته است و صدها کشاورز ایرانی آن را تولید کرده‌اند و در حال حاضر نیز به کشت آن مشغول هستند.

برنج تراریخته با استفاده از روش مهندسی ژنتیک به نحوی تولید شده است که نوعی پروتئین به نام
‪ Cry1Abدر برگها و ساقه‌های آن تولید می‌شود که موجب مصونیت کامل این برنج در مقابل حمله آفات پروانه‌ای و از جمله کرم ساقه خوار برنج می‌شود.
در نتیجه برای تولید این محصول نیازی به کاربرد سموم شیمیایی دفع آفات نباتی نخواهد بود.

با توجه به اینکه بیشترین مصرف سموم شیمیایی حشره‌کش در کشور ما مربوط به مبارزه با کرم ساقه‌خوار برنج است، کشت این محصول فواید اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی و زیست محیطی فراوانی را به دنبال خواهد داشت که به ذکر برخی از آن‌ها اکتفا می‌شود:

مصرف سموم شیمیایی حشره‌کش در زراعت برنج کاهش یافته و به سمت صفر میل خواهد کرد. در نتیجه صدها هزار دلار ارز برای خرید سم یا مواد اولیه آن، خرید سمپاش و هزینه سمپاشی صرفه جویی خواهد شد.

هز
ینه تمام شده برنج به دلیل کاهش مصرف نهاده ها(سم)، کاهش یافته و سود خالص کشاورزان بیشتر خواهد شد.
محصول برنج تراریخته حدود
‪ ۲۰درصد بیشتر از برنج غیر تراریخته از همان گونه است. بنابراین ضمن افزایش تولید محصول در کلان کشور موجب افزایش برداشت محصول از واحد سطح و کاهش بیشتر هزینه‌های تولید و سود خالص بیشتر برای کشاورزان خواهد شد.
کاهش مصرف سموم، موجب حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از کشتار مارها، ماهیان، قورباغه ها، کفشدوزک ها، پروانه
ها و سایر جانوران مفید موجود در مزارع برنج خواهد شد.
از مسمومیت شالیکاران و فرزندان خردسال آنان به دلیل بی
احتیاطی یا زیاده روی در مصرف سموم جلوگیری خواهد شد.
نظر به این که در فرایند تولید برنج تراریخته به هیچ عنوان از حشره- کش
های شیمیایی استفاده نمیشود بنابراین محصول نهایی در مقایسه با مشابه سنتی آن سالم تر بوده و فاقد هرگونه بقایای سموم در دانه است که میتواند عوارض سویی را بر روی سلامتی مصرفکنندگان برجای بگذارد.
ب
رنج تراریخته طارم مولایی اولین دستاورد دانشمندان ایرانی است اما ژن مورد نظر از طریق تلاقی‌های برگشتی به واریته‌های دیگری نیز منتقل شده و هم اکنون لاین‌های واریته‌های پرمحصولی نظیر نعمت تراریخته، ندای تراریخته و خزر تراریخته نیز وجود دارند که در صورت تولید انبوه تحول مهمی را در خودکفایی برنج ایجاد خواهند کرد.
نقش مهم محصولات تراريخته در آينده

اين روزها بسياري از كارشناسان امور تغذيه و سلامتي وظايف و مسووليت‌هاي زيادي را متوجه دانشمندان مي‌دانند. بخصوص در اين دوران كه پيشرفت‌هاي زيادي در زمينه محصولات تراريخته كشاورزي صورت گرفته و پيش‌بيني مي‌شود در سال‌هاي آتي نسل جديدي از محصولات غذايي در قفسه فروشگاه‌ها ديده شود. در اينجا نكته‌اي مهم مطرح مي‌شود و آن چيزي نيست جز اين‌كه دانشمندان بايد فعال‌تر از گذشته وارد عمل شده و از شركت‌هاي توليدكننده مواد غذايي بخواهند دقت بيشتري در زمينه تحقيقات و استفاده از نتايج آنها در توليد مواد غذايي تراريخته و تغيير يافته ژنتيكي داشته باشند.

پیشرفت ها دست آوردهای کنونی

بهترین کاربرد موفقیت امیز زیست شناسی مولکولی که از اهمیت اقتصادی برخوردار می باشدبا مهندسی گیاهان با مقاومت افزایش یافته به:

(الف):بیماری های ویروسی

:1
حفاظت تقاطعی اصلاح شده (cross protection):
:2
اسید نوکائک اقاری(sattelite nucleic acid):
:3
ریبوزایم وRNAآنتی_سنس:
(ب): افات حشره ای:

(ج):علف کشها:

(د):افزایش عمر انباری میوه

کشت گياهان تراريخته مقاوم به علفکش و چالش
هاي پيش رو
چکيده
:
پيش­بيني مي­شود جمعيت جهان از7/5 میلیارد نفر در سال 1995 با حدود 70 درصد رشد به 8/9 میلیارد نفر در سال 2050 برسد. در همین حال میزان زمين­هاي زراعي قابل کشت جهان در سال 1998به ازای هر نفر 25/. هکتار بوده است که با توجه به روند رشد جمعيت تا سال 2050 به 15/0 هکتار خواهد رسيد.

همچنین افزايش عملکرد در واحد سطح از1/2٪ در دهه
ي1980 به 1٪ در دهه ي 1990 کاهش يافته است و در حال حاضر حدود 840 ميليون نفر از تغذيه ي نامناسب رنج مي برند. به نظر نمي رسد بر پايه ي فن آوري هاي موجود و بدون استفاده از فن آوری های جدید بتوان نيازغذايي آينده بشر را تامين کرد. در اين بین بهره گيري از فن آوري زيستي در کشا ورزي جايگاه ويژه اي دارد.
محصولات تراريخته از این طريق در مقياس وسيع با محيط طبيعي ارتباط دارند. چالش
هایي همچون تغيير در حساسيت علف هاي هرز مزارع گياهان تراريخته مقاوم به علف کش، انتقال ژن هاي اصلاح شده به علف هاي هرز، به وجود آمدن داوطلب ها، اثرات پليوتروپي و کاهش پيچيدگي در بوم نظام کشاورزي در مقابل اثرات مفيد آنها از موضوعات مورد بحث است.
وجود نقطه نظرهاي متفاوت در ميان دانشمندان در زمينه
ي استفاده از گياهان تراريخته شاهدي عيني است که رسيدن به اجماع در این زمینه را در آينده ی نزدیک بعيد مي سازد.
قضاوت در مورد استفاده از این گیاهان نيازمند دلايل و شواهد حاصل از تحقیقات ژنتیکی و محیطی است. اين مقاله به بازنگري برخي ازجنبه
هاي کشت گياهان تراريخته با هدف استفاده بهینه از اين
فن
آوري می پردازد.
تولید پنبه تراریخته


  • 21:50 چهارشنبه سیزدهم آذر 1387
دکتر علي جعفري رئيس موسسه تحقيقات پنبه کشور از توليد پنبه تراريخته در کشور خبر داد و گفت: بذر هيبريد پنبه جديد «بولگارد 2» ضمن کاهش هزينه هاي توليد، موجب افزايش 58 درصدي افزايش عملکرد شده است.
وي ‌کرم غوزه را نيز از مهمترين آفات پنبه در کشور دانست و افزود: هر سال بطور متوسط براي مبارزه با اين آفت 400 تن سم مصرف مي‌شود.

رئيس موسسه تحقيقات پنبه کشور يکي از ساز و کارهاي مبارزه با اين بيماري را توليد ارقام مقاوم از طريق مهندسي ژنتيک دانست و افزود:

براي اين منظور از باکتري خاکزي «پايلوس تورينجنسيس» که در برابر کرمهاي غوزه، سرخ و خاردار و بيماريها مقاوم است جدا شد و از طريق روشهاي بيو تکنولوژي به گياه پنبه وارد شد.

وي نام اين بذر تراريخته را «بولگارد» خواند و اظهار داشت: گياه حاصل به عنوان والدين تلاقيها با ارقام تجاري در توليد بذر هيبريد بکار گرفته و موجب تحول اساسي در افزايش توليد و کاهش هزينه هاي توليد پنبه شد.

جعفري با اشاره به عرضه روز افزون ژنهاي تجاري مقاوم به بيماريها و آفات اين محصول در دنيا تاکيد کرد: در صورت رفع موانع قانوني زيست محيطي و تغيير رويکرد مسئولان در خصوص استفاده از محصولات تراريخته با توجه به پتانسيل هاي موجود در کشور قادر هستيم تا در جهت بومي کردن تکنولوژي بذر هاي تراريخته اقدام کنيم.

تأثیر گوجه فرنگی تراریخته بر کنترل سرطان

گوجه فرنگی تراریخته بر بیماریهایی مانند بیماری های قلبی و اختلالات ناشی از کهولت سن مانند آلزایمر نیز تاثیری مطلوب خواهد داشت.
محققان با ترکیب ژنتیکی دو گیاه گوجه فرنگی و نوعی گل تزئینی، میوه گوجه فرنگی به رنگ ارغوانی تیره تولید کرده اند که بر سلولهای سرطانی تاثیر کنترل کننده دارد.
میوه گوجه فرنگی ارغوانی که از آمیزش ژنتیکی گوجه فرنگی و گل میمون با نام علمی "
snapdragon" به وجود آمده است، قادر خواهد بود طول عمر را در مبتلایان به سرطان افزایش دهد.ژن این گل تزئینی باعث تولید رنگدانه های "انتوثینین" که بیشتر در انواع تمشکهای وحشی یافت می شود، در گوجه فرنگی شده و رنگ پوست و مغز آن را به رنگ ارغوانی تیره تبدیل می کند.
محققان بر این باورند که این ترکیب ژنتیکی علاوه بر اینکه بر روی انواع خاصی از سرطان تاثیر مستقیم خواهد داشت، بر بیماریهایی مانند بیماری های قلبی و اختلالات ناشی از کهولت سن مانند آلزایمر نیز تاثیری مطلوب خواهد داشت.

همچنین این گیاه تاثیر خود را بر جلوگیری از عفونت، چاقی و بروز دیابت نیز نشان داده است.
محققان به منظور آزمایش تاثیر این گیاه بر روی سرطان، پودر خشک شده این میوه را با غذای موشی که یکی ژنهای حیاتی ضد سرطان وی برداشته شده بود، مخلوط کرده و به وی خوراندند.

در شرایط عادی سلولهای سرطانی باید به سرعت در بدن موش پراکنده شده و موش را از پا در می آوردند اما نتایج نشان داد که این موشها به نسبت موشهایی که از گوجه فرنگی ارغوانی مصرف نکرده بودند 40 روز بیشتر به زندگی خود ادامه دادند.

با مشاهده این نتایج محققان قصد دارند با انجام آزمایشهای متعدد بر روی انسانها میزان تاثیر این گیاه را بر روی بهبود سرطان در انسان سنجیده و شیوه ای جدید را در کنترل این بیماری ارائه دهند.

بر اساس گزارش تلگراف، مصرف این میوه هنوز در کشورهای جهان آغاز نشده و علاوه بر این تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله انگلستان مصرف محصولاتی را که دچار تغییرات ژنتیکی شده اند، اکیدا ممنوع اعلام کرده است

همچنین قبل از آغاز فروش گسترده این گیاه در سراسر جهان، آزمایشهای سنگین و سختی بر روی آنها انجام خواهد گرفت تا از بی ضرر بودن این گیاه برای انسانها اطمینان قطعی حاصل شود و پس از آن فروش این گیاه در کشور های هند، چین و ایالات متحده آغاز خواهد شد.

 

تراریخت

عضو جدید
سلام آقای علی من دانشجوی ارشد هستم و در رابطه با محصولات تراریخته تحقیق میکنم ممنون میشم اگر بتونید مطالبی که در این رابطه دارید را برام بفرستید
 

Similar threads

بالا