گیاهان آکواریومی

گلابتون

مدیر بازنشسته
لیست گیاهان آکواریومی:


  1. گیاه الودئا
  2. گیاه کریپتون
  3. گیاه والیس
  4. گیاه لودویژیا
  5. گیاه کابومبا
  6. گیاه اکینودوروس
  7. گیاه اسپاتی فیلوم
  8. گیاه هيگروفيلا
  9. گیاه کريپتو کورين
  10. گیاه واليسنريا
  11. گیاه آنوبیاس آفزلی
  12. گیاه آلترناترا رینسکی لیلاسینا
  13. گیاه زانیچلیا پالوستریس
  14. گیاه نیلوفر آبی
  15. گیاه حبابی
  16. گیاه تکبرگ پهن
  17. گیاه کاهویی تیره
  18. گیاه کاهویی روشن
  19. جلبک توده ای دریایی
  20. جلبک توده ای مزاحم
  21. گیاه بادکنکی
  22. گیاه پناتا
  23. گیاه کاکتوس دریایی
  24. گیاه پردریایی
  25. گیاه الونگاتا
  26. گیاه برگ انجیری
  27. گیاه انگوری
  28. گیاه رونده چتری
  29. گیاه انگورخوشه ای
  30. گیاه راکموسا
  31. گیاه انگوری شاخه ای
  32. نیلوفر موزی
  33. نیلوفر آبی ببری سبز رنگ
  34. گیاه تانک
  35. باکوپای جنوبی
  36. سرخس جاوه توری
  37. سرخس جاوه
  38. روتالای کوتوله
  39. آنابياس نانا
  40. گیاه سرخس آبی آفریقایی
  41. کود دهی گیاهان آکواریومی
  42. ضدعفونی کردن گیاهان آکواریومی
  43. نکاتی مهم در مورد فواید گیاهان آکواریوم و سایر موارد دیگر
  44. گیاهان و نقش ان ها در اکواریوم
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

گلابتون

مدیر بازنشسته
گیاهان آکواریومي :

گیاهان آکواریوم نقش بسیار مهمی در ایجاد تعادل اکوسیستم آکواریوم بازی میکنن . گیاهان آکواریوم درست مثل درختان عمل میکنن و محیط آکواریوم رو زیباتر و سالم تر میکنن . دی اکسید کربن و گازهای زیان آور رو از آب میگیرن و اکسیژن پس میدن . محلی برای مخفی شدن بعضی گونه های ماهی ایجاد میکنن و محرکی هستن برای تولید مثل بیشتر ماهی ها . مواد معلق در آب رو جذب میکنن و باعث شفاف شدن آب میشن . بعضی از باکتریهای مضر و معلق در آب رو هم جذب میکنن و باعث سلامتی محیط آب میشن و بطور کلی نقش مهمی در ایجاد و پایداری اکوسیستم یک آکواریوم زیبا و سالم ایفا میکنن . برای کاشتن گیاهان از یک بستر ماسه ای یا شنی استفاده میکنن . بهتره بجای استفاده از ریگ یا ماسه های کنار دریا , از ماسه های درشت و صیقلی به درشتی 5 میلیمتر استفاده بشه تا ریشه ها بتونن در داخل این بستر نفوذ کنن . استفاده از گلدانهای سفالی هم برای کاشت گیاهانی که نیاز به خاک غنی دارن و یا دارای ریشه های ترد و شکننده و یا پراکندگی زیاد ریشه هستن مفیده . این اواخر هم سبد های پلاستیکی کوچکی ساخته شده که ریشه گیاهان رو در داخل اون قرار میدن و بعد سبد رو داخل ماسه فرو میکنن . گیاهان آکواریوم در کل به سه دسته تقسیم میشن :

گیاهان رو آبی .
گیاهان میان آبی .
گیاهان زیر آبی .

گیاهان رو آبی :

که در سطح آب شناور هستن , قابل کاشتن نیستن و روی سطح آب رشد میکنن و نیاز به نور شدید دارن و از ذرات معلق در آب تغذیه میکنن . این گیاهان مناسب برای تولید مثل ماهی های زنده زا هستن و بچه ماهی ها در لای برگها و ریشه های نازک و کوچک اونها مخفی میشن و محیط مناسبی برای زایمان ماهی های بالغ فراهم میکنن و از طرفی هم سطح آب رو تمیز و پاک نگه میدارن به علت قرار گرفتن در سطح و جذب مواد آلی سطح آب . این گیاهان در واقع به نوعی انگل و مزاحم هم به حساب میان چون در مدت کوتاهی تمام سطح آب رو میپوشونن و مانع از رسیدن نور و اکسیژن به عمق آب و گیاهان دیگه میشن نمونه این گیاهان انگل Azolla هست که در تصویر مشاده میکنید . بهتره هر چند وقت مقداری از این گیاهان رو دور بریزید و یا از ماهی های گیاهخواری مثل سیلور دالر و یا گورامی ها هم جزو ماهیهاتون داشته باشید تا این نوع گیاهان رو کنترل کنن . در ایران تنها یک نوع از این گیاهان فروخته میشه به اسم " کرفسی " یا Wisteria که گیاهی بسیار زیبا با رشدی فوق العاده ست . کافیه یک بوته کوچک از اونو روی آب آکواریوم بندازین تا در مدت خیلی کوتاهی تمام سطح آب رو بیپوشونه و زیبایی خاصی به آکواریوم بده . یکی از گیاهان دیگه که بیشتر مخصوص برکه ها ست گیاه نیلوفره که اون هم زیبایی خاصی داره و میشه در حوض هایی که ماهی طلایی نگهداری میکنن اونو پرورش داد .






گیاهانی که در لایه های میانی آب قرار دارن :

گیاهانی هستن که ریشه اونها چندان عمیق نیست و بیشتر در لایه های میانی آب معلق هستن و تا سطح آب رشد میکنن . نیاز به مواد آلی مغذی برای تغذیه ندارن و این مواد رو توسط ریشه هاشون از خود آب دریافت میکنن و نیاز به بستر مناسب ندارن .

گیاه " الودئا " Elodea :

این گیاه در ایران هم فروخته میشه و بصورت ساقه ای تُرد با برگهای ریز و فر خورده و زیباست . خیلی سریع رشد میکنه و تکثیر میشه و کافیه وقتی دراز شد اونو قطع کنیم و دوباره بکاریم . این گیاه باعث شفاف شدن سریع آب آکواریوم میشه و ذرات معلق در آب رو به سرعت جذب میکنه . در شرایط مناسب از گیاه ریشه های درازی تا سطح آکواریوم رشد میکنه و اونو زیباتر میکنه و در فصل تابستان هم گل میده .


خانواده : Hydrocharitaceae
اقلیم : بین المللی
قلم رو : بین المللی
متعلق به کشور : کانادا
ارتفاع : 100-40 سانتی متر
پهنا : 5-3 سانتی متر
میزان نور : متوسط و خیلی زیاد
دما : 20-10 درخه سانتی گراد
میزان سختی : خیلی نرم و خیلی سخت
میزان پی هاش : 10-5
میزان رشد : بسیار سریع
سختی نگه داری : آسان








گیاهانی که ریشه اونها در خاک یا ماسه و بستر آکواریوم قرار داره :

جزو زیبا ترین و با دوام ترین گیاهان آکواریوم هستن . متاسفانه در ایران گیاهان آکواریومی تنوع چندانی ندارن و به چند نوع خاص محدود شدن . در ایران فقط چند نوع با دوام از این گیاهان فروخته میشه . این گیاهان مثل گیاهان آپارتمانی دارای ریشه هستن و رشد خوبی دارن و زیبایی فوق العادی ای به محیط ماهی ها میبخشن . از مواد آلی موجود در بستر آکواریوم بعنوان کود و خاک تغذیه و استفاده میکنن و با جذب این مواد باعث زلال شدن آب و بهینه سازی محیط آکواریوم میشن . بعضی از معروفترین این گیاهان شامل گیاهان زیر میشن :

گیاه " کریپتون " Cryptocoryne :

مشهورترین و بهترین و مناسب ترین این گیاهان آکواریومی هست که خیلی مناسبه برای آکواریوم . گیاه زیبا و با دوامی هست که رشد خوبی داره و خیلی عالی تکثیر میشه . این گیاه برتری ای که نسبت به گیاهان دیگه آکواریوم داره اینه که توسط ماهی های گیاهخوار و یا حلزونها خورده نمیشه . دلیلش هم اینه که برگها و ساقه این گیاه تلخه و ماهی ها رغبتی به خوردنش پیدا نمیکنن . در ضمن این گیاه در نور کم و متوسط و دمای بالای آب هم بخوبی رشد و نمو میکنه و زیبایی خاصی داره و گل های زرد رنگی در زمستان میده که خیلی خوش بو هستن . در صورتیکه باقی گیاهان آکواریومی برای بیشتر ماهی ها غذا به حساب میان و خورده میشن و از طرفی گرمای آب و نور کم اونها رو خراب میکنه . نکته ای که در پرورش گیاه کریپتون باید در نظر بگیرید اینه که این گیاه با بعضی از انواع گیاهان نمیتونه رشد کنه و گیاهانی که در کنار این گیاه کاشته میشن , بزودی خشک میشن . یکی از این گیاهان گیاه والیس Vallisیا همون گندمی نام داره که اگر با گیاه کرپتون کاشته بشه , سریع زرد و خراب میشه و از بین میره . دلیلش هنوز مشخص نیست و این دو گیاه با هم همزیستی ندارن . گیاه کریپتون تا سطح آب رشد میکنه و برگهای مواج و زیبایی داره و اگه در نور طبیعی قرار بگیره حتا گل هم میده . در شرایط مناسب گاه به ارتفاع یک متر رشد میکنه . تکثیر اون از طریق پاجوش هایی هست که از خود گیاه خارج میشه و در مدت 6 ماه یک آکواریوم بزرگ رو بطور کامل میپوشونه و بسیار زیبا میکنه . جزو گیاهان گران قیمت به حساب میاد و یک بوته کوچک اون بین 3 تا 5 هزار تومان قیمت داره . خیلی خوبه که این گیاه رو در گلدانهای سفالی سوراخ دار و یا گلدانهای پلاستیکی مشبک مخصوصی که مثل سبد هستن بکارن تا موقع عوض کردن آب آکواریوم ریشه ش آسیب نبینه و در ضمن زیاد از حد در زیر ماسه پراکنده نشه .


خانواده : raceaeA
اقلیم : آسیا
قلم رو : جنوب شرقی آسیا
متعلق به کشور : تایلند
ارتفاع : 60-15 سانتی متر
پهنا :20-15 سانتی متر
میزان نور : کم و خیلی زیاد
دما : 28-20 درجه سانتی گراد
میزان سختی : نرم و خیلی سخت
میزان پی هاش : 9-5
میزان رشد : متوسط
سختی نگه داری :آسان









گلاب ... ادامه دارد:gol:


گیاه " والیس " Vallisneria :

جزو یکی از گیاهان زیبای آکواریومی هست که در شرایط مناسب مثل آبی با جریان ملایم و نور زیاد سریع رشد میکنه . برگهای اون باریک و نواری شکل هستن و گاه پیچ خورده هستن و تا سطح آب رشد میکنن . سریع تکثیر میشه و پاجوش هایی که از گیاه خارج میشه در مدت کوتاهی میتونه آکواریوم رو بپوشونه . این گیاه در آب سرد بهتر رشد میکنه و در فصل پاییز رنگ برگها کمی متمایل به قرمز میشه !! نوع دیگه ای هم از این گیاه هست که برگهاش پیچ خورده نیست و کاملن صاف و نواری شکل هست و رشد سریعتری داره و بصورت انبوه رشد میکنه . این گیاه گونه های زیادی داره و طول و پهنای برگها در انواع مختلف اون متفاوت هستن . اما شرایط رشد همه اونها یکسانه .


Hydrocharitaceae خانواده :
اقلیم : آسیا
قلم رو : جنوب شرقی آسیا
ارتفاع : 15-10 سانتی متر
پهنا : 15-5 سانتی متر
میزان نور : کم و خیلی زیاد
دما : 28-20 درجا سانتی گراد
میزان پی هاش :
میزان سختی : نرم و سخت
میزان رشد : متوسط
سختی نگه داری : متوسط









گیاه " لودویژیا " , Ludwigia :

در ایران به این گیاه سیوی گفته میشه و 2 نوع برگ پهن و برگ قرمز اون فروخته میشه .
جزو گیاهانمتداول آکواریوم هست . برگهای نازک و ترد و سبز روشنی داره و خیلی رشد سریعی پیدا میکنه . وقتی که به سطح آب رسید کافیه ساقه اونو از وسط قطع کنین و دوباره بکارین . در مدت کوتاهی ریشه میده و به گیاه جدیدی تبدیل میشه ! بهتره این گیاه در آکواریومی باشه که ماهی های گیاهخوار وجود ندارن چون به علت داشتن برگهای ترد , مورد علاقه ماهی هاست و برگهاش رو بزودی از دست میده و توسط بسیاری از ماهی ها خورده میشه !! نوع برگ قرمز این گیاه بصورت بوته کاشته میشه تا بواسطه برگ های قرمز رنگش دکور آکواریوم رو زیبا تر کنه .

خانواده : Onagraceae
اقلیم : آمریکای شمالی
قلم رو : مرکز آمریکا
ارتفاع : 50-20 سانتی متر
پهنا : 15-5 سانتی متر
میزان نور : کم و خیلی زیاد
دما : 30-15 درجا سانتی گراد
میزان سختی : خیلی نرم و سخت
میزان پی هاش : 8-5
میزان رشد : سریع
سختی نگه داری :خیلی آسان



اين هم نوعي ديگر :






خانواده : Onagraceae
اقلیم : آمریکای شمالی
قلم رو : شمال آمریکا
ارتفاع : 50-30 سانتی متر
پهنا : 8-5 سانتی متر
میزان نور : متوسط و خیلی زیاد
دما : 26-15 درجا سانتی گراد
میزان سختی : خیلی نرم و سخت
میزان پی هاش : 5/8-5
میزان رشد : سریع
سختی نگه داری :خیلی آسان







گیاه " کابومبا " , Cabomba :

این گیاه با برگهای بادبزنی و زیبای خودش جزو یکی از گیاهای ظریف و زیبای آکواریوم به حساب میاد . بهتره این گیاه بین گیاهان دیگه کاشته باشه چون گیاه ترد و ظریفی هست و به سادگی میشکنه و خراب میشه . رشد سریعی داره و در شرایط مناسب و نور زیاد برگهاش بزرگ میشه و جلوه خاصی پیدا میکنه . چون ریشه هاش عمیق نیست بهتره که در کوزه یا گلدان سفالی کاشته بشه .



خانواده : Cabombaceae
اقلیم : آمریکای جنوبی
قلم رو : امریکا
ارتفاع : 80-30 سانتی متر
پهنا :8-5 سانتی متر
میزان نور : متوسط و خیلی زیاد
دما : 26-18 درجا سانتی گراد
میزان سختی : نرم و سخت
میزان پی هاش :7-4
میزان رشد : سریع
سختی نگه داری :متوسط







گیاه " اکینودوروس " , Echinodorus :

گیاه بسیار زیبایی هست که در نور زیاد و بستری با املاح معدنی زیاد بصورت انبوه و بسیار سریع رشد میکنه . ساقه ها ترد و شکننده ست و در نور کم گیاه ضعیف میشه . به آبی با درجه اسیدی نیاز داره و بهتر نمو میکنه . در شرایط مناسب از پای گیاه پاجوش هایی بیرون میاد و به این ترتیب زیاد میشه . ریشه های ایم گیاه خیلی پراکنده میشه و بهتره در گلدان کاشته بشه برای جلوگیری از صدمه دیدن .



خانواده : Alismataceae
اقلیم : آمریکای جنوبی
قلم رو : جنوب آمریکا
ارتفاع : 30-15 سانتی متر
پهنا :30-15 سانتی متر
میزان نور : کم و خیلی زیاد
دما : 30-20 درجا سانتی گراد
میزان سختی : خیلی نرم و خیلی سخت
میزان پی هاش : 8-5
میزان رشد : متوسط

سختی نگه داری : خیلی آسان







گیاه " اسپاتی فیلوم " , SpathyPhillum :

یکی از گیاهان نه چندان متداول آکواریوم هست که خیلی شبیه گونه آپارتمانی این گیاهه که در گلدان و خاک نگهداری میشه ! این گیاه برای آکواریوم چندان مناسب نیست ولی بعلت ارزون بودن و برزگ بودن آکواریومیس ت های کم تجربه اونو خریداری میکنن و بعد از مدتی آب رو آلوده میکنه و خراب میشه چون گیاهی مردابیه و نباید بطور کامل زیر آب باشه و نیاز به بستری غنی از مواد آلی و هوایی با رطوبت خیلی بالا داره . برگهای بزرگ و ضخیمی داره که حتا بیرون آب هم رشد میکنه . در شرایط مناسب گلهای درشت و سفید رنگ خیلی زیبایی میده که بوی خوبی دارن .







باقی گیاهان آکواریومی چون مناسب نیستن و باعث خرابی آب آکواریوم و بد نما شدن , بدلیل خورده شدن توسط ماهی ها میشن , شرح داده نمیشه !

نکته !! در موقع کاشت گیاهان باید توجه کنید که گیاهان رو بهتره در قسمت دیواره عقبی و ته آکواریوم و یا دیواره های کناری بکارید و قسمت وسط رو برای شنای ماهی ها باز بذارید تا هم دید و جلوه بهتری داشته باش و هم ماهی ها بین انبوه گیاهان محو نشن .

گلاب شما :gol:

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

گلابتون

مدیر بازنشسته
انواع گیاه های اکواریومی






نام گياه: هيگروفيلا (HIGROPHILA)
درکشورما: به سيوي معروف هستند
درجه حرارت: 18 تا 30 درجه سانتي گراد

نور : روشن

نوع آب : سبک تا نيمه سنگين

نگهداري: بسيار آسان



نام گياه: کابومبا (cabomba)

در کشور ما به آن (شيويدي)گفت ه ميشود

درجه حرارت 18تا28 درجه سانتيگراد

نور: خيلي روشن

نگهداری: نسبتا آسان







نام گياه: کريپتو کورين(CRYPTOCOR YNE)

درکشور ما به (کيريپتون )معروف است

دجه حرارت: 18 تا 30 درجه سانتي گراد

نور: متوسط

نوع آب : سبک

نگهداري: نه چندان آسان






نام گياه: واليسنريا ( vallisneria)

در کشور ما به ان(گندمي )گفته ميشود

درجه حرارت:10تا30 درجه سانتيگراد

نور: روشن

نوع آب: نيمه سنگين

نگهداري: بسيار آسان

گلاب خانم:gol:
 

گلابتون

مدیر بازنشسته
کود دهی گیاهان آکواریومی :


گیاهان آکواریومی هم مثل تمام گیاهان طبیعی که در باغچه یا گلدان کاشته میشن برای رشد و نمو نیاز به مواد آلی یا کود دارن . در طبیعت گیاهات مواد آلی رو از بازمانده مدفوع و لاشه گیاهان و جانوران داخل آب تامین میکنن ولی چون در محیط آکواریوم وجود مدفوع و باقی مانده غذا و ... باعث فساد آب و انتشار بیماری میشه و مدام آب آکواریوم سیفون و ***** میشه , به همین دلیل باید برای رشد بهتر گیاهان از کودهای مخصوصی که برای این منظور تهیه شده استفاده کرد . کود ها دو نوع هستن : یا بصورت مایع با ترکیبات آهن دار و یا بصورت قرص . بهترین نوع هم محصولات تترا هست که طبق دستور روی بطری یا جعبه باید مصرف بشه . اگر کود مایع باشه به مقدار ذکر شده در روی بطری رو باید در آب آکواریوم ریخت و اگر بصورت قرص باشه باید قرص رو بطور کامل در زیر ریشه گیاه در شن فرو کرد . این قرص ها هیچ ضرری برای ماهی ها نداره و باعث شادابی و رشد زیاد گیاهان آکواریومی میشه و بسیار مفید و لازمه برای رشد گیاهان آکواریومی شما . در کل گیاهان آکواریومی بیشتر نیاز به کودهای آهن دار دارن و در چنین محیطی بخوبی رشد میکنن .

گاز CO2 :

از مواد دیگه مورد نیاز برای گیاهان CO2 هست که نقش مهمی رو در سلامت و استحکام گیاهان ایفا میکنه ! میشه این گاز رو بطور مستقیم در آکواریوم وارد کرد توسط کپسول هایی که ساخته شده و یا از قرص های مخصوصی که برای این منظور وجود داره میتونیم استفاده کنیم تا میزان CO2 آب رو بالا ببریم . این عمل برای استحکام گیاهان و شادابی اونها مفیده و همچنین از رسوب قشر آهک بر روی شیشه آکواریوم و سطح گیاهان جلوگیری میکنه و pH آب رو هم پایدار نگه میداره و از طرفی مقدار اکسیژن محلول در آب رو هم در سطح بالایی نگه میداره . بهترین این محصولات هم متعلق به شرکت تترا هست که در تصویر میبینید .

نابود کننده جلبک ها :

این قرص هم برای از بین بردن جلبک ها کاربرد داره و با استفاده از اون میشه جلوی تکثیر و انتشار جلبک ها رو گرفت . معمولن در آکواریوم هایی که از نور طبیعی استفاده میکنن و یا نور شدیدی بهشون تابیده میشه بعد از مدتی جلبک ها و فیتوپلانگت ون ها شروع به رشد و فعالیت میکنن و هم آب رو سبز رنگ میکنن و هم اشیاء تزئینی آکواریوم رو بد نما میکنن . از طرفی روی شیشه ها و گیاهان و ماسه ها رو هم میپوشونن و آکواریوم رو بد نما جلوه میدن . به همین دلیل هست که از این قرص میشه در کاهش و از بین بردن جلبک ها استفاده کرد . بعد از یکهفته که از مصرف این قرص گذشت جلبک ها کم کم شروع به از بین رفتن میکنن و آب زلال میشه و سطح اشیا تمیز میشه .

گلاب خاتون :gol:
 

گلابتون

مدیر بازنشسته
فواید گیاهان در آکواریوم :
جذب دی اکسید کربن موجود در آب
2- تولید و رها سازی اکسیژن
3- جذب مواد آلی حاصل از تجذیه فضولات و پسماندهای غذایی
3- تزیین و زیبا سازی محیط آکواریوم
4- ایجادمخفیگ اه و محیط طبیعی برای ماهیها و بچه ماهیها


چیزهایی که قبل از خرید گیاه باید به آن توجه شود :

1- حالت قرارگیری گیاه در آکواریوم ( کیاه غوطه وره شناور در سطحه خزندست ...)
2- میزان نور مورد نیاز گیاه
3- درجه حرارت و سختی آب مورد نیاز گیاه
4- طبیعت گیاه
5- نحوه رشد و میزان رشد گیاه



راهنماي استفاده از گياهان آكواريومي

گياهان آبزي مجموعه متنوعي است كه در اصل از مناطق گرمسير و آبهاي گرم و شيرين به كشورهاي اروپايي ،امريكا، ژاپن، و برخي كشورهاي ديگر انتقال داده شده است و به طوره صنعتي تكثير مي شود ، و براي استفاده در آكواريوم هاي زينتي در اختيار مصرف كننده قرار مي گيرد.كاشت اين گياهان در آكواريوم هاي بدون ماهي نوعي گلدان ابزي به شمار مي رود كه طراوت و جلوه خاص خود را دارد ، و در آكواريوم هاي داراي ماهي علاوه بر زيبائي چشمگيري كه دارند همچنين نوع تعادل زيست محيطي براي ماهيان ايجاد مي نمايند ، از جمله اينكه فضولات ماهيان را به عنوان كود مورد استفاده قرار داده و درمقابل اكسيژن داخل آب را تنظيم مي نمايد . و اگر تعادل تعداد و نوع ماهي با مقدار گياه و حجم آكواريوم به درستي رعايت شود ، آنگاه خدمات لازم جهت ماهيان اعم از تغذيه ، بهداشت ، تصفيه آب و ... به صورت چشمگيري كاهش مي يابد .

مواردي كه آگاهي به آن ضروري است عبارتند از :

- 1 نحوه كاشت :
برای گاشتن گياهان آبزي را در آكواريوم مي توانيد به جاي آنكه تمامي كف آكواريوم را بستر دهيد ، ضروفي مانند طشت ، يا گلدان ، به اندازه هاي دلخواه آماده كنيد و بستر مربوط به كشت گياه را در آن طشت ها و گلدان ها آماده كنيد سپس آن را در آكواريوم قرار داده و انتهاي ساقه گياهان را با كمك انگشت در شن يا همان بستر مربوطه فرو كنيد .

-2 نوع بستر :
برا ي تهيه بستر لازم نيست راه دوري برويد كافي است به مقداره كافي شن معمولي كه براي مصارف ساختماني به كار مي رود در اختيار داشته باشد ( فقط دقت كنيد شن ها آلوده به مواد خارجي نباشد ) . همچنين لازم نيست كه تمامي شن ا مورد نظر را شستشو دهيد زيرا املاح موجود در آن براي ريشه گرفتن گياهان لازم است ، اما پس از كف آكواريوم را به قطر سه سانتيمتر از شن ناشسته بستر داديد مجددا با يك لايه ديگر (حدود سه سانتيمتر) از شن كاملا شسته شده ولاي گرفته روي بستر قبلي را پوشش دهيد تا گل ولاي موجود در شن ، آب آكواريوم را گل آلود نكند .

-3 شرايط نگهداري :
گياهان آبزي به همان آب و دمايي احتياج دارند كه ماهيان زينتي آكواريومي احتياج دارند ، منظور ماهيان گرم آبي هستند كه در آب شيرين زندگي مي كنند . دماي 22 درجه تا 27 درجه و Ph خنثي براي نگهداري مطلوب است ، همچنين نور طبيعي مناسب تر از نور مهتابي است ، به ويژه آنكه نور طبيعي چرخه منظم خواب و بيداري را براي گياه و ماهي حفظ مي كند و بديهي است كه گياه زنده در شرايط طبيعي بهتر از هر كس و هرچيزمي تواند خودش را ترميم كند .


نکته بسیار مهم : يكي از مهمترين عوامل پوسيدگي گياهان در آكواريوم هاي خانگي استفاده از دارو هاي گوناگون و به ويژه نمك در آب آكواريوم است كه براي درمان يا نگهداري ماهي هاي بيمار به آب اضافه مي كنند . لذا بايد ضمن آنكه ماهي را از فروشگاه قابل اطمينان تهيه مي كنيد همچنين در صورتي كه يكي از ماهي ها گرفتاره يكي از بيماري خاصي شد آن را از محل آكواريوم به ظرف ديگري منتقل نمود و پس از درمان كامل و طي دوره قرنطينه مجددا به آكواريوم اصلي باز گردانيد .


گلاب خانم :gol:
 

گلابتون

مدیر بازنشسته
گیاه " الودئا " Elodea :

این گیاه در ایران هم فروخته میشه و بصورت ساقه ای تُرد با برگهای ریز و فر خورده و زیباست . خیلی سریع رشد میکنه و تکثیر میشه و کافیه وقتی دراز شد اونو قطع کنیم و دوباره بکاریم . این گیاه باعث شفاف شدن سریع آب آکواریوم میشه و ذرات معلق در آب رو به سرعت جذب میکنه . در شرایط مناسب از گیاه ریشه های درازی تا سطح آکواریوم رشد میکنه و اونو زیباتر میکنه و در فصل تابستان هم گل میده .




Family : Hydrocharitaceae
Continent : Cosmopolitan
Region : Cosmopolitan
Country of origin : Canada
Height : 40-100 cm
Width : 3-5 cm
Light requirements : medium - very high
Temperature : 10-26 °C
Hardness tolerance : very soft-very hard
pH tolerance : 5-10
Growth : very fast
Demands : easy

- گیاهانی که ریشه اونها در خاک یا ماسه و بستر آکواریوم قرار داره : جزو زیبا ترین و با دوام ترین گیاهان آکواریوم هستن . متاسفانه در ایران گیاهان آکواریومی تنوع چندانی ندارن و به چند نوع خاص محدود شدن . در ایران فقط چند نوع با دوام از این گیاهان فروخته میشه . این گیاهان مثل گیاهان آپارتمانی دارای ریشه هستن و رشد خوبی دارن و زیبایی فوق العادی ای به محیط ماهی ها میبخشن . از مواد آلی موجود در بستر آکواریوم بعنوان کود و خاک تغذیه و استفاده میکنن و با جذب این مواد باعث زلال شدن آب و بهینه سازی محیط آکواریوم میشن .

گلاب شما :gol:
 

گلابتون

مدیر بازنشسته
توضيحات بيشتر

توضيحات بيشتر

گیاه " کریپتون " Cryptocoryne :

مشهورترین و بهترین و مناسب ترین این گیاهان آکواریومی هست که خیلی مناسبه برای آکواریوم . گیاه زیبا و با دوامی هست که رشد خوبی داره و خیلی عالی تکثیر میشه . این گیاه برتری ای که نسبت به گیاهان دیگه آکواریوم داره اینه که توسط ماهی های گیاهخوار و یا حلزونها خورده نمیشه . دلیلش هم اینه که برگها و ساقه این گیاه تلخه و ماهی ها رغبتی به خوردنش پیدا نمیکنن . در ضمن این گیاه در نور کم و متوسط و دمای بالای آب هم بخوبی رشد و نمو میکنه و زیبایی خاصی داره و گل های زرد رنگی در زمستان میده که خیلی خوش بو هستن . در صورتیکه باقی گیاهان آکواریومی برای بیشتر ماهی ها غذا به حساب میان و خورده میشن و از طرفی گرمای آب و نور کم اونها رو خراب میکنه . نکته ای که در پرورش گیاه کریپتون باید در نظر بگیرید اینه که این گیاه با بعضی از انواع گیاهان نمیتونه رشد کنه و گیاهانی که در کنار این گیاه کاشته میشن , بزودی خشک میشن . یکی از این گیاهان گیاه والیس Vallis یا همون گندمی نام داره که اگر با گیاه کرپتون کاشته بشه , سریع زرد و خراب میشه و از بین میره . دلیلش هنوز مشخص نیست و این دو گیاه با هم همزیستی ندارن . گیاه کریپتون تا سطح آب رشد میکنه و برگهای مواج و زیبایی داره و اگه در نور طبیعی قرار بگیره حتا گل هم میده . در شرایط مناسب گاه به ارتفاع یک متر رشد میکنه . تکثیر اون از طریق پاجوش هایی هست که از خود گیاه خارج میشه و در مدت 6 ماه یک آکواریوم بزرگ رو بطور کامل میپوشونه و بسیار زیبا میکنه . جزو گیاهان گران قیمت به حساب میاد و یک بوته کوچک اون بین 3 تا 5 هزار تومان قیمت داره . خیلی خوبه که این گیاه رو در گلدانهای سفالی سوراخ دار و یا گلدانهای پلاستیکی مشبک مخصوصی که مثل سبد هستن بکارن تا موقع عوض کردن آب آکواریوم ریشه ش آسیب نبینه و در ضمن زیاد از حد در زیر ماسه پراکنده نشه .



Family : Araceae
Continent : Asia
Region : South-east Asia
Country of origin : Thailand
Height : 20-60+ cm
Width : 20-15+ cm
Light requirements : low-very high
Temperature : 20-28 °C
Hardness tolerance : soft - very hard
pH tolerance : 5-9
Growth : medium
Demands : easy

گلاب بانو:gol:
 

گلابتون

مدیر بازنشسته
ضدعفونی کردن گیاهان

به یاد داشته باشید که معمولا گیاهان حاوی ناقلین بیماریهای متفاوتند. به همین دلیل ، قبل از کاشت در اکواریوم ضد عفونی گیاه امری اجتناب ناپذیر است. برای ضدعفونی میتوان از ماده الاون(Alaun) استفاده کرد. روش کار به این صورت است که یک قاشق الاون را در یک لیتر آب حل کرده و گیاهان را به مدت 5 دقیقه در آن قرار دهید. پس از خارج کردن گیاه ، آن را به خوبی شستشو دهید و سپس در اکواریوم بکارید.
روش دیگر استفاده از محلول پرمنگنات پتاسیم رقیق و شستشو با آب تمیز در چند مرحله است. جهت اینکار ، ابتدا گیاه را با آب تمیز شسته و سپس 1 گرم پودر پرمنگنات را در 4/5 لیتر آب حل کنید. آنگاه گیاه را برای ضدعفونی در آن قرار دهید. پس از آن ، گیاه را در یک اکواریوم ضمیمه قرار داده و پس از حصول اطمینان کامل از سلامتی گیاه اقدام به کاشت آن در اکواریوم اصلی کنید.


گلابتون :gol:
 

گلابتون

مدیر بازنشسته
نام : آنوبیاس آفزلی anubias afzeli
دمای مناسب : 22-24 درجه سانتی گراد

سختی مناسب :5-15
خاستگاه : آفریقا
حداکثر قد : 20 سانتی متر
سختی نگهداری: نه چندان آسان
حداقل ارتفاع آکواریوم : 35 سانتی متر






نام : آلترناترا رینسکی لیلاسینا alternanthera reineckii lilacina


خاستگاه : پروگوئه . برزیل


دمای مناسب : 24-26 درجه سانتی گراد



سختی مناسب آب : 6-10


حد اکثر رشد : 50 سانتی متر






ph مناسب :5/6-5/7







نام :زانیچلیا پالوستریس (Zannichellia Palustris)
خاستگاه : آسیا ، آمریکا ، اروپا ، آفریقا
دمای مناسب : 15-22 درجه سانتی گراد

سختی مناسب : 4-30
حد اقل فاصله از بخاری : 45 سانتی متر
حد اکثر رشد : نامحدود (پیچ پیچ)




گونه ای سازگار با تمام شریط سخت و موجود در ایران .البته بسیار کم و در صورت تکثیر با سود اقتصادی زیادی همراه است


گلاب خانم :gol:
 

denise

عضو جدید
گیاهان آکواریومی

گياهان شناوري كه در اكواريوم نگهداري ميشوند ميتوانند مواد غذايي مورد نيازشان را از مواد محلول در آب اكواريوم به دست آورند.گياهان شناور از طريق ريشه ها يا برگهايشان ميتوانند مواد غذايي مورد نيازشان را از آب اطرافشان جذب كنند.
گياهان شناور در آب داراي برگهاي لطيفي هستند و داراي سرعت رشد و تكثير خوبي هستند.
گياهاني كه در سطح آكواريوم شناور هستند به مقدار نور زيادي نيازمندند.
مواد حاصل از فعل و انفعالات زيستي موجودات اكواريومي توسط اين دسته از گياهان به خوبي جذب و مصرف ميشود.





 

denise

عضو جدید


گیاهان، اولین چرخه تولید مواد غذایی هستند. آنان با جذب نور و گاز کربنیک از محیط، عمل فتوسنتز انجام می دهند. نتیجه این فرایند، تولید اکسیژن است. این عمل در طی شب و در مدت زمان تاریکی، بالعکس می شود.



این قاعده در مورد گیاهان آبزی نیز صادق است. گیاهان آبزی با جذب نور – اگرچه آن نور مصنوعی باشد – و گرفتن گاز کربنیک از محیط آب، تولید اکسیژن می نمایند. این فرایند نقش بسیار حیاتی در تامین اکسیژن آب جهت تنفس ماهیها و در کل، آبزیان دارد . به علاوه، وجود پوشش گیاهی به عنوان سایه بان، پناهگاه، مخفیگاه و زایشگاه طبیعی در مخازن آکواریوم پر اهمیت است.

باید توجه داشته باشید که گیاهان آکواریومی به چند مورد اساسی نیازمندند
کف پوش مناسب:برای نگهداری گیاهان داشتن کف پوش مناسب از اساسی ترین نیاز
هاست.سنگ ها باید حدود 2-3 میلیمتر باشند .کلسیم آنها باید بسیار اندک
باشد.نباید زبر و نوک تیز باشند.زیرا در این صورت گیاه شما قادر به ریشه
دواندن نیست و براحتی صدمه دیده و موجب مرگ گیاه می شود.یکی از بهترین پوشش
ها که امروزه در اکثر مغازه های آکواریوم یافت می شود سنگریزه های ساحل است
زیرا که فاقد مواد مضر بوده و نیز بسیار صیقل خورده و مناسب است. گیاهان در
این نوع شن به راحتی می توانند ریشه دار شوند همچنین این بستر موجب می شود تا
با رشد ریشه ها در کف استقامت و ماندگاری آنها در کف آکواریوم افزوده
شود.استفاده 100% از شن نیز توصیه نمی شود.زیرا شن ها می توانند به تکه ای
سخت و محکم تبدیل شوند که مانع رشد ریشه ها می شود.همچنین از خاک به دلیل
داشتن برخی مواد مضر بپرهیزید.همچنین برای کاشت گیاهان می توانید از گلدانهای
سفالی یا پلاستیکی استفاده کنید.البته منظور گلدان صرف نیست بلکه می توانید
از ظرف ماست ،لیوان یکبار مصرف و دیگر ظروف استفاده کنید. در اینصورت یکی از
مسایل مهم در کاشتن گیاهان آکواریومی که در آمدن آنها پس از کاشت است برطرف
خواهد شد.برای این منظور سطلی را از آب پر کنید و در داخل این سطل اقدام به
کاشتن گیاهان نمایید.سپس ظروف را به آکواریوم منتقل کنید.ریشه ی گیاه را در
هنگام کاشتن به خوبی پهن کنید و از آسیب وارد کردن به آن دوری کنید.در هنگام
کاشت و یا در هر زمانی برگ های خراب، سوراخ و یا صدمه دیده را جدا کنید زیرا
انرژی که صرف بازیابی این برگ خواهد شد می تواند برای تولید برگ های تازه و
سرحال به کار رود ..
مواد مغذی : برخی از مواد برای رشد گیاهان نیار است.یکی از این مواد آهن
است که در سبزه و نیز رشد رنگدانه های سبز گیاهان به کار می رود.دیگر مواد
مورد نیاز گیاهان عبارتند از:منگنز،روی،منیزیم، مس، پتاسیم، سولفور، فسفر،
کلسیم، و نیتروژن.البته این به این معنی نیست که شما باید تک تک این مواد را
تامین کرده و در اختیار گیاه قرار دهید. بلکه بیشتر این مواد در آب شیر موجود
است و برخی نیز از طریق ماهی ها و و باقی مانده ی غذا ها تامین می شود.تنها
چیزی که در این مورد نیاز دارید داشتن مقداری کود مایع(یا بصورت قرص)برای
آکواریوم است که از وجود مواد مورد نیاز برای گیاهانتان اطمینان حاصل کنید.از
دیگر مواد مورد نیاز ماهی ها نیترات است که با تبدیل اوره ی حاصل از ادرار
ماهی در اختیار گیاهان قرار می گیرد.
نور: از دیگر سوالاتی که ممکن است در ذهن اکثر افراد مطرح شوداین است
که آیا نور آکواریوم من به اندازه ی کافی است؟باید توجه داشته باشید که
استانداردی که برای همه ی آکواریوم ها و تمام گیاهان صدق کند وجود ندارد بلکه
میزان نور با توجه به موقعیت آکواریوم و گیاهان درون آن تعیین می
. شود.ولی به یاد داشته باشید که نور زیاد همیشه رشد زیاد را به دنبال ندارد
یعنی شما نمی توانید با داشتن اندکی ماهی نور آکواریوم را زیاد کرده و انتظار رشد گیاهان را داشته باشید(وبرعکس). بلکه باید همواره تعادلی میان نور و گازکربنیک آکواریوم برقرار باشد.
پس همیشه سعی کنید این تعادل را حفظ
کنید.استانداردی که برای اکثر آکواریوم ها به طور نسبی صادق است 1.5-2
وات(Watt) برای هر 4 لیتر(1gallon=3.7853) می باشد.البته در مورد رنگ نور سعی
کنید رنگ های مختلف(طیف های مختلف) را امتحان کرده و بهترین را انتخاب کنید.و
اصلا نگران گیاهان نباشید زیرا گیاه می تواند ظرف چند روز دوباره به حالت
قبلی باز گردد. یکی از بهترین نورهایی که می تواند مورد استواده قرار گیرد
ترکیبی از 2 لامپ فلورسنت و لامپ هالوژن است .

گیاهان آکواریوم در کل به سه دسته تقسیم میشن :
- گیاهان رو آبی .
- گیاهان میان آبی .
- گیاهان زیر آبی .
-گیاهان رو آبی : که در سطح آب شناور هستن , قابل کاشتن نیستن و روی سطح آب رشد میکنن و نیاز به نور شدید دارن و از ذرات معلق در آب تغذیه میکنن . این گیاهان مناسب برای تولید مثل ماهی های زنده زا هستن و بچه ماهی ها در لای برگها و ریشه های نازک و کوچک اونها مخفی میشن و محیط مناسبی برای زایمان ماهی های بالغ فراهم میکنن و از طرفی هم سطح آب رو تمیز و پاک نگه میدارن به علت قرار گرفتن در سطح و جذب مواد آلی سطح آب . این گیاهان در واقع به نوعی انگل و مزاحم هم به حساب میان چون در مدت کوتاهی تمام سطح آب رو میپوشونن و مانع از رسیدن نور و اکسیژن به عمق آب و گیاهان دیگه میشن نمونه این گیاهان انگل Azolla هست که در تصویر مشاده میکنید . بهتره هر چند وقت مقداری از این گیاهان رو دور بریزید و یا از ماهی های گیاهخواری مثل سیلور دالر و یا گورامی ها هم جزو ماهیهاتون داشته باشید تا این نوع گیاهان رو کنترل کنن . در ایران تنها یک نوع از این گیاهان فروخته میشه به اسم " کرفسی " یا Wisteria که گیاهی بسیار زیبا با رشدی فوق العاده ست . کافیه یک بوته کوچک از اونو روی آب آکواریوم بندازین تا در مدت خیلی کوتاهی تمام سطح آب رو بیپوشونه و زیبایی خاصی به آکواریوم بده . یکی از گیاهان دیگه که بیشتر مخصوص برکه ها ست گیاه نیلوفره که اون هم زیبایی خاصی داره و میشه در حوض هایی که ماهی طلایی نگهداری میکنن اونو پرورش داد .
- گیاهانی که در لایه های میانی آب قرار دارن : گیاهانی هستن که ریشه اونها چندان عمیق نیست و بیشتر در لایه های میانی آب معلق هستن و تا سطح آب رشد میکنن . نیاز به مواد آلی مغذی برای تغذیه ندارن و این مواد رو توسط ریشه هاشون از خود آب دریافت میکنن و نیاز به بستر مناسب ندارن .



منبع : http://fish-aqu.blogfa.com/post-12.aspx


 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
گیاهان آکواریومی:

گیاهان آکواریومی:

گیاهان آکواریومی

گیاهان آبزی مجموعه متنوعی است كه در اصل از مناطق گرمسیر و آبهای گرم و شیرین به كشورهای اروپایی ،امریكا، ژاپن، و برخی كشورهای دیگر انتقال داده شده است و به طوره صنعتی تكثیر می شود ، و برای استفاده در آكواریوم های زینتی در اختیار مصرف كننده قرار می گیرد.كاشت این گیاهان در آكواریوم های بدون ماهی نوعی گلدان ابزی به شمار می رود كه طراوت و جلوه خاص خود را دارد ، و در آكواریوم های دارای ماهی علاوه بر زیبائی چشمگیری كه دارند همچنین نوع تعادل زیست محیطی برای ماهیان ایجاد می نمایند ، از جمله اینكه فضولات ماهیان را به عنوان كود مورد استفاده قرار داده و درمقابل اكسیژن داخل آب را تنظیم می نماید . و اگر تعادل تعداد و نوع ماهی با مقدار گیاه و حجم آكواریوم به درستی رعایت شود ، آنگاه خدمات لازم جهت ماهیان اعم از تغذیه ، بهداشت ، تصفیه آب و ... به صورت چشمگیری كاهش می یابد .

مواردی كه آگاهی به آن ضروری است عبارتند از :

۱- نحوه كاشت : به دو صورت می توان گیاهان آبزی را در آكواریوم كاشت الف : می توانید به جای آنكه تمامی كف آكواریوم را بستر دهید ، ضروفی مانند طشت ، یا گلدان ، به اندازه های دلخواه آماده كنید و بستر مربوط به كشت گیاه را در آن طشت ها و گلدان ها آماده كنید سپس آن را در آكواریوم قرار داده و انتهای ساقه گیاهان را با كمك انگشت در شن یا همان بستر مربوطه فرو كنید .

۲- نوع بستر : برا ی تهیه بستر لازم نیست راه دوری بروید كافی است به مقداره كافی شن معمولی كه برای مصارف ساختمانی به كار می رود در اختیار داشته باشد ( فقط دقت كنید شن ها آلوده به مواد خارجی نباشد ) . همچنین لازم نیست كه تمامی شن ا مورد نظر را شستشو دهید زیرا املاح موجود در آن برای ریشه گرفتن گیاهان لازم است ، اما پس از كف آكواریوم را به قطر سه سانتیمتر از شن ناشسته بستر دادید مجددا با یك لایه دیگر (حدود سه سانتیمتر) از شن كاملا شسته شده ولای گرفته روی بستر قبلی را پوشش دهید تا گل ولای موجود در شن ، آب آكواریوم را گل آلود نكند
.
۳-شرایط نگهداری : گیاهان آبزی به همان آب و دمایی احتیاج دارند كه ماهیان زینتی آكواریومی احتیاج دارند ، منظور ماهیان گرم آبی هستند كه در آب شیرین زندگی می كنند . دمای ۲۲ درجه تا ۲۷ درجه و Ph خنثی برای نگهداری مطلوب است ، همچنین نور طبیعی مناسب تر از نور مهتابی است ، به ویژه آنكه نور طبیعی چرخه منظم خواب و بیداری را برای گیاه و ماهی حفظ می كند و بدیهی است كه گیاه زنده در شرایط طبیعی بهتر از هر كس و هرچیزمی تواند خودش را ترمیم كند .

۴- یكی از مهمترین عوامل پوسیدگی گیاهان در آكواریوم های خانگی استفده از دارو های گوناگون و به ویژه نمك در آب آكواریوم است كه برای درمان یا نگهداری ماهی های بیمار به آب اضافه می كنند . لذا باید ضمن آنكه ماهی را از فروشگاه قابل اطمینان تهیه می كنید همچنین در صورتی كه یكی از ماهی ها گرفتاره یكی از بیماری خاصی شد آن را از محل آكواریوم به ظرف دیگری منتقل نمود و پس از درمان كامل و طی دوره قرنطینه مجددا به آكواریوم اصلی باز گردانید .
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
گیاهان ابزی
کی از سوالاتی که برای اکثر آکواریوم داران مطرح می شود این است که آیا من هم باید در آکواریوم خود گیاه داشته باشم؟در جواب این سوال باید بدانید که آکواریوم بدون گیاه مانند خانه ی بدون اثاثیه است!!!

از جمله عواملی که نگهداری گیاهان را اجتناب ناپذیر می کند تامین غذا برای ماهیان،کمک به بهتر جلوه نمودن ماهی ها،ایحاد سرپناه برای ماهی های کوچک،بچه ماهی ها، ماهی های ضعیف،ماهی های باردار،تامین امنیت ماهی ها و ایجاد مکانی برای تخم ریزی آنها می باشد.همچنین ریشه گیاهان با جذب پس مانده ی غذا ها و فضولات آنها مانع از تجمع آنها در تانک شما می شود.

سوال: پرا اکثر گیاهان من بعد از حدود یک ماه از بین می رود؟آیا همیشه مجبور هستم که به خریدن گیاهان ادامه دهم؟آیا گیاهان پلاستیکی بهترین گزینه برای من خواهند بود؟

باید توجه داشته باشید که گیاهان آکواریومی به چند مورد اساسی نیازمندند:
-کف پوش مناسب:برای نگهداری گیاهان داشتن کف پوش مناسب از اساسی ترین نیاز هاست.سنگ ها باید حدود 2-3 میلیمتر باشند .کلسیم آنها باید بسیار اندک باشد.نباید زبر و نوک تیز باشند.زیرا در این صورت گیاه شما قادر به ریشه دواندن نیست و براحتی صدمه دیده و موجب مرگ گیاه می شود.یکی از بهترین پ.شش ها که امروزه در اکثر مغازه های آکواریوم یافت می شود سنگریزه های ساحل است زیرا که فاقد مواد مضر بوده و نیز بسیار صیقل خورده و مناسب است. گیاهان در این نوع شن به راحتی می توانند ریشه دار شوند همچنین این بستر موجب می شود تا با رشد ریشه ها در کف استقامت و ماندگاری آنها در کف آکواریوم افزوده شود.استفاده 100% از شن نیز توصیه نمی شود.زیرا شن ها می توانند به تکه ای سخت و محکم تبدیل شوند که مانع رشد ریشه ها می شود.همچنین از خاک به دلیل داشتن برخی مواد مضر بپرهیزید.همچنین برای کاشت گیاهان می توانید از گلدانهای سفالی یا پلاستیکی استفاده کنید.البته منظور گلدان صرف نیست بلکه می توانید از ظرف ماست ،لیوان یکبار مصرف و دیگر ظروف استفاده کنید. در اینصورت یکی از مسایل مهم در کاشتن گیاهان آکواریومی که در آمدن آنها پس از کاشت است برطرف خواهد شد.برای این منظور سطلی را از آب پر کنید و در داخل این سطل اقدام به کاشتن گیاهان نمایید.سپس ظروف را به آکواریوم منتقل کنید.ریشه ی گیاه را در هنگام کاشتن به خوبی پهن کنید و از آسیب وارد کردن به آن دوری کنید.در هنگام کاشت و یا در هر زمانی برگ های خراب، سوراخ و یا صدمه دیده را جدا کنید زیرا انرژی که صرف بازیابی این برگ خواهد شد می تواند برای تولید برگ های تازه و سرحال به کار رود.

۲-مواد مغذی : برخی از مواد برای رشد گیاهان نیار است.یکی از این مواد آهن است که در سبزه و نیز رشد رنگدانه های سبز گیاهان به کار می رود.دیگر مواد مورد نیاز گیاهان عبارتند از:منگنز،روی،منیزیم، مس، پتاسیم، سولفور، فسفر، کلسیم، و نیتروژن.البته این به این معنی نیست که شما باید تک تک این مواد را تامین کرده و در اختیار گیاه قرار دهید. بلکه بیشتر این مواد در آب شیر موجود است و برخی نیز از طریق ماهی ها و و باقی مانده ی غذا ها تامین می شود.تنها چیزی که در این مورد نیاز دارید داشتن مقداری کود مایع(یا بصورت قرص)برای آکواریوم است که از وجود مواد مورد نیاز برای گیاهانتان اطمینان حاصل کنید.از دیگر مواد مورد نیاز ماهی ها نیترات است که با تبدیل اوره ی حاصل از ادرار ماهی در اختیار گیاهان قرار می گیرد.

۳-نور،CO2: از دیگر سوالاتی که ممکن است در ذهن اکثر افراد مطرح شوداین است که آیا نور آکواریوم من به اندازه ی کافی است؟باید توجه داشته باشید که استانداردی که برای همه ی آکواریوم ها و تمام گیاهان صدق کند وجود ندارد بلکه میزان نور با توجه به موقعیت آکواریوم و گیاهان درون آن تعیین می

شود.ولی به یاد داشته باشید که نور زیاد همیشه رشد زیاد را به دنبال ندارد بلکه باید همواره تعادلی میان نور و CO2 آکواریوم برقرار باشد. یعنی شما نمی توانید با داشتن اندکی ماهی(CO2 کم) نور آکواریوم را زیاد کرده و انتظار رشد گیاهان را داشته باشید(وبرعکس). پس همیشه سعی کنید این تعادل را حفظ کنید.استانداردی که برای اکثر آکواریوم ها به طور نسبی صادق است 1.5-2 وات(Watt) برای هر 4 لیتر(1gallon=3.7853) می باشد.البته در مورد رنگ نور سعی کنید رنگ های مختلف(طیف های مختلف) را امتحان کرده و بهترین را انتخاب کنید.و اصلا نگران گیاهان نباشید زیرا گیاه می تواند ظرف چند روز دوباره به حالت قبلی باز گردد. یکی از بهترین نورهایی که می تواند مورد استواده قرار گیرد ترکیبی از 2 لامپ فلورسنت و لامپ هالوژن است.

نابود کننده جلبک ها :

این قرص هم برای از بین بردن جلبک ها کاربرد داره و با استفاده از اون میشه جلوی تکثیر و انتشار جلبک ها رو گرفت . معمولن در آکواریوم هایی که از نور طبیعی استفاده میکنن و یا نور شدیدی بهشون تابیده میشه بعد از مدتی جلبک ها و فیتوپلانگتون ها شروع به رشد و فعالیت میکنن و هم آب رو سبز رنگ میکنن و هم اشیاء تزئینی آکواریوم رو بد نما میکنن . از طرفی روی شیشه ها و گیاهان و ماسه ها رو هم میپوشونن و آکواریوم رو بد نما جلوه میدن . به همین دلیل هست که از این قرص میشه در کاهش و از بین بردن جلبک ها استفاده کرد . بعد از یکهفته که از مصرف این قرص گذشت جلبک ها کم کم شروع به از بین رفتن میکنن و آب زلال میشه و سطح اشیا تمیز میشه .



گاز CO2 :

از مواد دیگه مورد نیاز برای گیاهان CO2 هست که نقش مهمی رو در سلامت و استحکام گیاهان ایفا میکنه ! میشه این گاز رو بطور مستقیم در آکواریوم وارد کرد توسط کپسول هایی که ساخته شده و یا از قرص های مخصوصی که برای این منظور وجود داره میتونیم استفاده کنیم تا میزان CO2 آب رو بالا ببریم . این عمل برای استحکام گیاهان و شادابی اونها مفیده و همچنین از رسوب قشر آهک بر روی شیشه آکواریوم و سطح گیاهان جلوگیری میکنه و pH آب رو هم پایدار نگه میداره و از طرفی مقدار اکسیژن محلول در آب رو هم در سطح بالایی نگه میداره . بهترین این محصولات هم متعلق به شرکت تترا هست که در تصویر میبینید .


کود دهی گیاهان آکواریومی :

گیاهان آکواریومی هم مثل تمام گیاهان طبیعی که در باغچه یا گلدان کاشته میشن برای رشد و نمو نیاز به مواد آلی یا کود دارن . در طبیعت گیاهات مواد آلی رو از بازمانده مدفوع و لاشه گیاهان و جانوران داخل آب تامین میکنن ولی چون در محیط آکواریوم وجود مدفوع و باقی مانده غذا و ... باعث فساد آب و انتشار بیماری میشه و مدام آب آکواریوم سیفون و ----- میشه , به همین دلیل باید برای رشد بهتر گیاهان از کودهای مخصوصی که برای این منظور تهیه شده استفاده کرد . کود ها دو نوع هستن : یا بصورت مایع با ترکیبات آهن دار و یا بصورت قرص . بهترین نوع هم محصولات تترا هست که طبق دستور روی بطری یا جعبه باید مصرف بشه . اگر کود مایع باشه به مقدار ذکر شده در روی بطری رو باید در آب آکواریوم ریخت و اگر بصورت قرص باشه باید قرص رو بطور کامل در زیر ریشه گیاه در شن فرو کرد . این قرص ها هیچ ضرری برای ماهی ها نداره و باعث شادابی و رشد زیاد گیاهان آکواریومی میشه و بسیار مفید و لازمه برای رشد گیاهان آکواریومی شما . در کل گیاهان آکواریومی بیشتر نیاز به کودهای آهن دار دارن و در چنین محیطی بخوبی رشد میکنن .




گیاه " اسپاتی فیلوم " , SpathyPhillum :

یکی از گیاهان نه چندان متداول آکواریوم هست که خیلی شبیه گونه آپارتمانی این گیاهه که در گلدان و خاک نگهداری میشه ! این گیاه برای آکواریوم چندان مناسب نیست ولی بعلت ارزون بودن و برزگ بودن آکواریومیست های کم تجربه اونو خریداری میکنن و بعد از مدتی آب رو آلوده میکنه و خراب میشه چون گیاهی مردابیه و نباید بطور کامل زیر آب باشه و نیاز به بستری غنی از مواد آلی و هوایی با رطوبت خیلی بالا داره . برگهای بزرگ و ضخیمی داره که حتا بیرون آب هم رشد میکنه . در شرایط مناسب گلهای درشت و سفید رنگ خیلی زیبایی میده که بوی خوبی دارن .
 

MehD1979

متخصص زراعت و اگرواکولوژی
کاربر ممتاز
مقدمه

گیاهان تیره نیلوفر آبی (Nympheaceae) علفهایی آبزی و پایا با برگهایی ساده‌اند. گلها از تیپ مارپیچی یا حلقوی و سه پر هستند. برچه‌ها آزاد یا چسبیده بهم و در حالت اخیر تمکن تیغه‌ای دارند. میوه به شکلهای متفاوت برگه ، فندقه یا سته مانند است. در بافتهای درونی این گیاهان معمولا سلولهای شیرابه‌ای وجود دارند. تمام گیاهان این تیره آبزی و دارای 7 جنس و تقریبا 100 گونه در جهان هستند. در ایران سه جنس با 4 گونه از این تیره در آبهای راکد و شیرین شمال و غرب کشور می‌رویند.




مشخصات

اختصاصات دستگاه رویشی

گیاهانی آبزی ، یا ریزومی پایا در لجن کف و بستر مردابها و آبگیرها هستند. برگها و گلها مستقیما از ریزوم پدید می‌آیند. برگها معمولا دوگانه ، عده‌ای از آنها غوطه‌ور و عده‌ای دیگر دارای پهنک مدور و شناورند. پهنک برگ گاهی بسیار بزرگ و غول آساست. در بین گیاهان این تیره فقط نلومبیوم (لاله مردابی) دارای برگهایی با پهنک هوایی در خارج آب است.
اختصاصات دستگاه زایشی

گلها منظم ، نر ماده ، کامل‌اند و همیشه در سطح آب باز می‌شوند و این امر بندرت در هوا و خارج از سطح آب انجام می‌گیرد (بیشتر در جنس نلومبیوم). در جنس کابومبا ، که خاستگاه آن آمریکاست ، گلها کاملا حلقوی و از نوع سه پر ، یعنی دارای 3 کاسبرگ و 3 گلبرگ و 3 تا 6 پرچم و 3 برچه هستند. در جنس نوفار گل نیمه حلقوی است.
شرح جنسهای تیره نیلوفر آبی در ایران

جنس نوفار

این جنس یک گونه به نام نیلوفر زرد (نوفار لوتئوم) دارد. این گیاه دارای ریزوم پایا ، متورم و ضخیم در لجن بستر مردابها و آبهای راکد دائمی است. برگها و گلها مستقیما از ریزوم پدید می‌آیند. برخی از برگها غوطه‌ور در آب ، عده‌ای دارای دمبرگ بلند و پهنکی مدور در سطح آب هستند. گل آن بسیار بزرگ، زرد رنگ ، منظم و نر ماده است و به علت داشتن دمگل بسیار دراز در سطح آب باز می‌شود. کاسه پنج قطعه‌ای گل در ابتدا سبز رنگ است و سپس در سطح رویی یا در هر دو رو زردرنگ می‌شود.

گلبرگها ، که بی‌شمارند ، منشا ناپرچمی دارند و مانند گل پئونیا در دنبال مارپیچ استوار پرچمها قرار می‌گیرند و تقریبا تمام حالات حد واسط تبدیل پرچم به گلبرگ را در آنها می‌توان دید. بساک پرچمها بسیار درشت است. مادگی که از 5 تا 15 برچه تشکیل می‌شود، برخلاف سایر جنسهای این تیره ، جدا برچه نیست بلکه برچه‌های آن در سطح جانبی بهم چسبیده و تخمدان چند خانه را بوجود می‌آورند که هر خانه‌اش محتوی تعداد بی‌شماری تخمک واژگون و پراکنده در تمام سطح جدار است. کلاله‌ها نیز مانند برچه‌ها بهم می‌پیوندند و صفحه‌ای مسطح را با شیارهایی که اثر رگبرگ میانی برچه‌هاست بوجود می‌آورند.





میوه کپسول گوشت‌دار شکوفاست که در آب باز می‌شود. دانه‌ها ، که در پوشش لعابی قرار دارند، در آب پراکنده می‌شوند و مدتها در سطح آب باقی می‌مانند. پوست دانه‌ها ، که سخت و غیر قابل نفوذ است، به خوبی می‌تواند توانایی رویشی دانه را برای مدتی بسیار طولانی حفظ کند. دانه دارای جنین دولپه‌ای است که کمی در طول بهم چسبیده و دارای آلبومن مضاعفی است که از آلبومن عادی و پریسپرم حاصل از خورش تشکیل می‌شود. نوفار ، که نیلوفر زرد نامیده می‌شود، در آبهای راکد غرب ایران ، در باختران و حوالی آن می‌روید.
جنس نمفه‌آ

این جنس در ایرانی گونه‌ای با گلهای سفید رنگ دارد که در آبهای گیلان و مازندران می‌روید و نیلوفر سفید نامیده می‌شود. در آبهای مازندران احتمالا گونه دیگری با گلهای زرد رنگ در گذشته بیشتر و اکنون بندرت در آب بندانها انتشار دارد. رنگ گلها در گونه‌های مزبور خیلی متفاوت و بسیار زیبا و درخشان است. از این رو انواع آنها را در استخرها به عنوان زینت می‌کارند.

این گیاه در مصر باستان از گیاهان مقدس به شمار می‌رفته است. برگهای مدور این گیاه ، که دمبرگ بسیار دراز دارند، و همچنین گلهای درشت آن در سطح آب باز می‌شوند ولی میوه آنکه متشکل از برچه‌های بهم پیوسته است کپسول سته مانندی را تشکیل می‌دهد که در آب فرو می‌رود. پرچمها روی نهنج گوشت‌دار قرار دارند. گلبرگها اصولا فاقد نوشجای هستند.




جنس لاله مردابی یا سله باقلا

این جنس نیز یک گونه دارد که در آبهای راکد و شیرین سواحل شمالی ایران (گیلان) و بویژه در مردابهای بندر انزلی و رشت ، لاهیجان و لنگرود فراوان می‌روید. برگهای آن ، که مستقیما از ریزوم داخل لجن پدید می‌آیند ، دارای دمبرگ بسیار بلند و پهنک گسترده‌اند و بر اثر رشد زیاد دمبرگ اغلب برگها در خارج از سطح آب باز می‌شوند ، پهنک برخی از برگها نیز که در سطح آب باز شده‌اند بتدریج بر اثر رشد دمبرگ از آب خارج می‌شود.

گلهای بسیار بزرگ و زیبای این گیاه ، که غالبا در چند سانتیمتری تا یک متری خارج از آب باز می‌شوند، رنگ صورتی شفاف دارند. برچه‌ها در سطح ژینوفور بسیار دراز مخروطی شکل قرار گرفته‌اند و سطح اینژینوفور به هنگام رسیدن دانه‌ها به 20 تا 30 سانتیمتر مربع می‌رسد. گونه ایرانی این نیلوفر به لاله مردابی (نلومبیوم کاسپیکوم) مشهور است.
 

رامین قاسم نتاج

اخراجی موقت
گیاهان و نقش آنها در آکواریوم

گیاهان و نقش آنها در آکواریوم

عده زیادی از آکواریوم دارهای مبتدی گمان می کنند که گیاهان فقط به دلیل زیبایی ای که دارند در داخل آکواریوم قرار می گیرند .بنابراین در کشورهایی مثل ایران که تهیه گیاهان مناسب مخصوص داخل آکواریوم تا حدودی مشکل است ، برای این منظور به گیاهان مصنوعی روِی آورده می شود .عده ای دیگر نیز نه تنها نقش گیاهان را تولید اکسیژن می دانند ، بلکه در صورت فقدان آنها سعی می کنند از طریق تهوِیه بیشتر ، کمبود آنرا جبران نمایند .تجربه و تحقیق نشان داده است که اثر گیاهان در داخل آکواریوم به مراتب مهمتر از حد تصور فوق بوده و گیاهان از این نظر دارای اهمیت وِیژه ای می باشند .این اثرات به ترتیب اهمیت عبارتند از :
۱) جذب مواد سمی
جذب تمام یا قسمت عمده ای از مواد دفعی و سمی که حاصل متابولیسم و فعل و انفعالات حیاتی ماهی است توسط گیاهان انجام می گیرد .مهمترین این مواد ترکیبات ازته مانند آمونیوم است که در واقع ترکیبی از ادرار ماهی می باشد .آمونیوم از ترکیبات سمی خطرناک است که به طور دائم توسط ماهی تولید و به آب اضافه می شود و حتما باید از محیط زیست آن بطور مرتب جدا گردد .هیچ نوع *****ِی بجز گیاهان و باکتریهای نیتروزوموناس نمی توانند این مواد را از حالت سمی به ترکیب غیر سمی تبدیل نمایند .
این مواد نه تنها جذب گیاهان می شوند ، بلکه مشابه کود شیمیایِی باعث افزایش رشد و نمو آنها نیز می گردند .
۲) جذب گاز کربنیک حاصل از بازدم ماهی ها و سایر آبزیان داخل آکواریوم
گیاهان در مقابل نور ، گاز کربنیک حاصل از بازدم ماهی ها و سایر آبزیان داخل آکواریوم را به طور مرتب جذب کرده و تبدیل به ماده می نمایند .اگر چه پمپ هوا و تهوِیه آب نیز همین کار را انجام می دهند ، اما با وجود این گیاهان داخل آکواریوم در این مورد اثر خاصی دارند .اگر تراکم گیاهان داخل آکواریوم متعادل باشد ، درهنگام شب که گیاهان نیز خود تولید گاز کربنیک می کنند ، تهویه معمولی آب برای از بین بردن گاز کربنیک حاصله کفایت می کند .
۳) تولید اکسیژن
اگر چه تولید اکسیژن در داخل آکواریوم واجد اهمیت زیاد است ، اما با وجود این با توجه به اینکه ازطریق تهوِیه به بهترین وجه بخصوص درهنگام شب می توان اکسیژن مورد نیازراتامین نمود ،اهمیت تولید آن به وسیله گیاهان بعداز جذب مواد سمی و گاز کربنیک بسیار حائز توجه است.
۴) زیبایی و طراوت داخل آکواریوم
۵) کنترل میزان نفوذ به داخل آکواریوم
گیاهان داخل آکواریوم می توانند به بهترین وجه میزان نفوذ نور مستقیم و حتی غیر مستقیم را بداخل آکواریوم کنترل نمایند .بدیهی است ماهی ها نیز با توجه به نیازِی که به تابش میزان مشخصی از نور دارند می توانند نقطه مورد نظر خود را در آکواریومی که دارای گیاهان آبزی می باشدپیدا نمایند .اگر اهمیت وجود گیاهان را در داخل آکواریوم از دید ماهی ها نگاه کنیم ، بدون شک اثر کنترل نور توسط گیاهان براِی آنها به مراتب مهمتر از اثر زیبایی آنها برای صاحب آکواریوم و حتی خودشان می باشد .
۶) محل تخم ریزی و یا لانه گذاری
گیاهان طبیعی اثر بسیار مهمی در تخمریزی اکثر انواع ماهی ها دارند .بیشتر ماهی ها تخمهای خود را بر روِی شاخ و برگ گیاهان و یا در زیر برگها می ریزند .گیاهان همچنین اثر مهمی در لانه سازی برخی از ماهی ها هنگام تخم ریزی دارند .برای مثال انواع گورامی ها که برای تخمریزی خود ایجاد لانه هایی از هوا می کنند ، برای تثبیت و اسکان لانه خود از شاخ و برگ گیاهان استفاده می نمایند .فقدان گیاه در داخل آکواریوم باعث متلاشی شدن لانه آنها می گردد .
۷) پناهگاه نوزادها
نوزاد اکثر ماهی ها از گیاهان آبزی به عنوان پناهگاه استفاده می نمایند .اگر تراکم گیاهان داخل آکواریوم درحد طبیعی برای نوع ماهی تکثیر شده باشد نوزادها می توانند به بهترین وجهی در داخل آنها پنهان شده و خود را از دسترس والدین و یا سایر ماهی های دیگر آکواریوم دور نگه دارند چون اکثر ماهی ها تخم و نوزاد خود یا سایر ماهی ها را می خورند .
گیاهان همچنین پناهگاه خوبی برای برخی از ماهی های بزرگ هستند که مورد حمله گاه و بیگاه سایر ماهی ها قرار می گیرند، گاهی ممکن است ماهی های یک گونه مشابه وِ یا دو ماهی از گونه های مختلف با یکدیگر جدال نمایند که اگر ماهی مورد تعرض بتواند خود را برای مدتی پنهان نماید از دست ماهی متجاوز مصون خواهد ماند .
۸) تولید غذا بطور غیر مستقیم برای برخی از ماهی ها
برخی از ماهی ها علاقه خاصی به خوردن انواع آلگ ها و باکتریها دارند .آلگ ها و باکتریها به مقدار زیاد بر روِی شاخ و برگ گیاهان تولید می شوند .اکثرا ماهی هایی از این قبیل می توان دید که روِی شاخ و برگ گیاهان را به منظور خوردن باکتریها و آلگهای رشد یافته بر روِی آنها بازرسی می نمایند .
می توان نتیجه گیرِی کرد که گیاهان پلاستیکی مصنوعی حتی اگر زیبا هم باشند ، نمی توانند احتیاجات ماهی ها را برآورده نمایند .در هر حال از آنجا که تهیه و تامین برخی از انواع گیاهان آبزی در داخل کشور مشکل است با توجه به موارد ذکر شده در اکثر مواقع باید ترتیبی اتخاذ گردد که قسمتی از احتیاجات ماهی ها از طریق دیگر تامین گردد .
● نحوه کاشتن و قرار دادن گیاهان در داخل آکواریوم
مثل گیاهان خاکی ، گیاهان ریشه دار آبزی باید در داخل موادی که در کف آکواریوم قرار می گیرند کاشته شوند.بهترین موادی که می توان برای کاشتن گیاهان بکار برود مخلوطی از ماسه شسته شده با سنگریزه ها می باشد .سنگریزه اگر با ماسه مخلوط شود تهوِیه کف آکواریوم را تسهیل می نماید .اگر در آکواریومی گیاهان فقط در ماسه و مخصوصاً ماسه های ریز کاشته شوند، به علت فرو رفتن دانه های ریز ماسه دریکدیگر فضای خالی بین آنها کم شده و تهویه در داخل آن بخوبی انجام نمی گیرد.در این آکواریومها مواد غذایی اضافی پس از رسوب در کف آکواریوم فاسد شده و تولید لایه ای از لجن می کند که خود باعث مسدود شدن روِی ماسه ها و عدم تهوِیه آنها می شود .اگر اکسیژن از طریق آب وارد رسوبات کف آکواریوم نشود ، وجود مواد غذایی اضافی آنها باعث تولید برخی از مواد سمی ازجمله هیدروژن سولفوره شده که خود باعث نامساعد کردن شرایط داخلی آکواریوم می شود .
اگر چه خاک از نظر تولید و سطح نگهداری باکتریها ارزش بیشتری از ماسه دارد، اما با وجود این به کار بردن آن در داخل آکواریوم به هیچ وجه توصیه نمی شود ، زیرا هر قدر هم که در به کار بردن و کنترل آن سعی شود باز هم باعث گل آلود کردن آب می شود .در برخی از آکواریومها که هدف فقط پرورش گیاهان است میتوان فقط از خاک کف نهرها که بصورت گل تمیز در آمده است استفاده کرد .خاک باغچه به هیچ وجه مناسب مصرف در آکواریوم نمی باشد .
● عمق ماسه کف آکواریوم
عمق ماسه کف آکواریوم بستگی کامل به نوع گیاهی دارد که در آن کاشته می شود .در هر صورت عمق رسوبات کف باید به اندازه ای باشد که بتوان بخوبی گیاهان ریشه دار ۵ تا ۶ سانتیمتر را در آن کاشت .از آنجا که معمولا انواع گیاهان درشت و ریز در داخل آکواریوم کاشته می شوند لذا، بهتر است که ماسه کف آکواریوم از قسمت عقب بطرف جلو دارای شیب باشد و گیاهان بزرگتر در قسمت عقب و گیاهان متوسط در قسمت میانی و گیاهان کوچکتر در قسمت جلویی آن کاشته شوند.در چنین وضعی ممکن است عمق ماسه در قسمت مجاور دیواره عقبی آکواریوم حدود ۵ تا ۶ سانتیمتر و در مجاورت دیواره جلویی آن ۲ تا ۳ سانتیمتر باشد .ایجاد شیب عقب به جلو در کف آکواریوم دارای دو مزیت است:یکی مواد غذایِی زائد به طور دائم از قسمت عقب آکواریوم به طرف جلو آمده لذا خارج کردن آنها با یک لوله لاستیکی کاملا آسان خواهد شد .
به منظور تسهیل بیشتر در امر تمیز کردن کف آکواریوم ، می توان شیشه ای به طول داخلی آکواریوم و عرض ۲ تا ۵/۲ سانتیمتر را در داخل آن و به فاصله ۳ سانتیمتر از دیواره جلویی جاگذاری کرده و ماسه کف را طوری ریخت که شیب کم قسمت جلویی به آن ختم شود .در چنین وضعی در قسمت جلوِی آکواریوم شیاری به عرض ۳ سانتیمتر و به عمق ۲ تا ۵/۲ سانتیمتر و به طول داخلی آکواریوم برای جمع شدن مواد زائد کف وجود خواهد داشت که تمیز کردن آن بسیار آسان بوده و سیفون کردن مواد زائد تغییری در وضعیت ماسه ها ایجاد نخواهد کرد .همین کار را می توان با به کار بردن سنگریزه های کوچک و قرار دادن آنها بصورت کمانی در قسمت جلویی آکواریوم انجام داد ولی قرادادن نوار شیشه ای بهتر است.
● نحوه حمل و نقل گیاهان آکواریومی
حمل و نقل گیاهان از کشوری به کشور دیگر معمولا با هواپیما انجام می شود و گیاهان در شرایط مرطوب از محلی به محل دیگر فرستاده می شوند .در آکواریومهای خانگی باید خریدن گیاهان پس از آماده کردن آکواریوم و قبل از اضافه کردن ماهی ها به آکواریوم انجام شود .گیاه خریداری شده را حتما باید در روزنامه ها و یا پارچه مرطوب به خانه برد .اگر گیاهی پنجاه درصد رطوبت خود را از دست بدهد ، در صورتی که از بین نرود ، مدتها طول خواهد کشید تا به حالت طبیعی برگردد .اگر گیاهان از آبگیرهای داخلی گرفته شده اند باید حمل آنها به محل مورد نظر به همان ترتیب و در روزنامه و کاغذ مرطوب انجام گیرد .در صورتیکه فاصله حمل و نقل زیاد است ، باید مرتبا روزنامه یا پارچه را مرطوب کرد تا از خشک شدن گیاهان جلوگیرِی شود .در صورت امکان می توان حمل و نقل را در داخل یک سطل آب انجام داد به شرطی که تهویه آن به طور مرتب انجام گیرد تا از خفه شدن گیاه جلوگیری شود .
● نحوه کاشتن گیاهان در کف آکواریوم
پس از آماده شدن آکواریوم باید ماسه ها به بهترین وجه شسته شوند .ماسه شسته شده باید با شیب مورد نظر در داخل آکواریوم ریخته شود .اگر قرار است سنگهای تزیینی نیز در داخل آکواریوم قرار گیرند باید آنها را پس از ریختن ماسه ، در داخل آکواریوم جاگذاری کرد .هنگام آب گیری آکواریوم بمنظور جلوگیری از بهم خوردن شیب ماسه ها و جابجا شدن آنها ، بهتر است یک بشقاب روِی آنها قرار داده و مقداری آب داخل آن ریخت ( تا پر شدن سطح ماسه ها ) .در این موقع می توان اقدام به کاشتن گیاهان نمود .بهتر است ابتدا گیاهان بزرگتر کاشته شوند .
کاشتن گیاهان پر ریشه سخت تر از سایر گیاهان است .
یک هفته پس از کاشتن گیاهان در صورتی که هیچگونه مشکلی وجود نداشته باشد ، می توان ماهی ها را در داخل آکواریوم ریخت .
● آیا لازم است به گیاهان داخل آکواریوم کود داده شود ؟
بدون شک داشتن گیاهان سرسبز و جالب در داخل آکواریوم علاوه بر زیبایی ، اثر مطلوبی بر روِی ماهی ها نیز دارد .از آنجا که معمولا به گیاهان داخل گلدان و گیاهان باغچه انواع کود شیمیایی و غیره داده می شود ، اکثر آکواریوم دارها فکر می کنند برای رشد و نمو و شاداب کردن گیاهان داخل آکواریوم نیز باید به آنها کود داده شود .کود دادن به گیاهان آکواریوم کاری بسیار خطرناک است و بطور کلی در آکواریومهایی که تعداد ماهی و میزان گیاه داخل آن متعادل می باشد هرگز احتیاجی به دادن کود نیست ، زیرا مواد دفعی ماهی ها کلیه احتیاجات مورد نیاز گیاه را تامین می نمایند .اگر در آکواریومی که گیاهان آن شاداب و سرحال هستند ، ماهی ها بیرون آورده شوند ، به زودی گیاهان نیز حالت پژمردگی بخود خواهند گرفت .دلیل اصلی آن عدم تامین برخی مواد غذایی لازم برای آنهاست که در شرایط معمولی توسط ماهی ها تولید می شوند .اگر ماهی ها مجددا" به آکواریوم برگردانده شوند ، گیاهان نیز بزودی بحالت اول خود برمی گردند .
اگر میزان تراکم ماهی در مقایسه با تراکم گیاه نامتعادل و در نتیجه گیاهان احتیاج به کود داشته باشند ، بهترین کود ، محلول کود خشک شده و یو وی شده گوسفند است که باید با یک قطره چکان بلند و یا با لوله به آرامی در داخل ماسه و در مجاورت ریشه گیاهان به میزانی که باعث تخریب آب آکواریوم نگردد، ریخته شود .
اخیرا" کود شیمیایی مخصوص گیاهان آکواریومی به صورت کپسول ساخته شده است که مصرف آنها صد در صد مورد تایید نمی باشد .
البته روش دیگری برای تسریع در رشد گیاهان آکواریوم خصوصا" مخازنی که صرفا" جهت تکثیر گیاه راه اندازی می شوند وجود دارد که آن استفاده از راکتور کربن است . ( در خصوص نحوه تهیه و ساخت و عملکرد آن مطلب مفصل و کاملی بزودی در صفحه نخست وبلاگ ارائه خواهد شد ) .
اخیرا سینی های کوچک پلاستیکی یا سفالی به ابعاد ۷×۱۲ و عمق ۵ سانتیمتر درست شده است که می توان خارج از آکواریوم ابتدا گیاهان را در داخل آنها کاشت و سپس به تعداد مورد نیاز از آنها در داخل آکواریوم قرار داد .کف آکواریوم در این نوع کاشت گیاهان می تواند کاملا لخت بوده و یا ماسه داشته باشد .در صورت داشتن ماسه ، سینی های محتوِی گیاهان را باید در داخل ماسه جاگذاری نمود .این روش برای تمیز کردن آکواریوم و صید ماهی بسیار خوب می باشد .در این روش می توان ابتدا سینی گیاهان را از آب خارج کرده و سپس اقدام به صید ماهی نمود.
● محل کاشتن گیاه در آکواریوم
همانطور که قبلا ذکر شد در یک آکواریوم که سطح آن به صورت مستطیل است ، پس از ریختن ماسه با شیبی از عقب به جلو باید گیاهان بزرگتر در قسمت عقب و گیاهان کوچکتر در قسمت جلوِی آکواریوم کاشته شوند .در چنین وضعی گیاهان بزرگتر جلوِی تابش نور به گیاهان کوچکتر را نخواهند گرفت .
آنچه که مهم است اینست که هنگام کاشتن گیاهان باید بفکر جای خوب و محل شنا برای ماهی ها بود .بهترین روش بمنظور تامین فضای کافی براِی حرکت ماهی ها اینست که سعی شود در قسمت جلوِی آکواریوم چیزی کاشته نشود .ولی بهتر است همواره قسمت جلوِی آکواریوم به صورت نیم دایره و با توجه به وسعت آن تا حدوِدی خالی بماند .
● PH مناسب برای رشد و نمو گیاهان
به طور کلی PH مناسب برای رشد و نمو گیاهان بین ۷ تا ۵/۷ می باشد .بعضی گیاهان در آبهای خنثی یا آبهای کمی قلیایی رشد و نمو بهتری خواهند داشت .برای بیشتر ماهی ها نیز همین حد PH مناسب است .
● ضد عفونی کردن گیاهان داخل آکواریوم
رشد و نمو بیش از حد خزه ها ممکن است گاهی شفافیت آب آکواریوم را از بین برده و ظاهر آنها را ناخوشایند سازد .در اینگونه موارد می توان از پر منگنات پتاسیم برای ضد عفونی کردن آنها استفاده نمود .برای این منظور باید ابتدا ماهی های داخل آکواریوم را بیرون آورد و به ازای هر لیتر آب آکواریوم ۱۵ میلیگرم پر منگنات پتاسیم که قبلا به صورت محلول در آمده است به آب اضافه کرد .بعد از دو ساعت باید آب محتوِی پر منگنات تخلیه و به جای آن آب تمیز به آکواریوم اضافه شود .هنگام تخلیه اگر مقداری آب محتوِی پر منگنات در کف آکواریوم باقی ماند، اشکالی نخواهد داشت .
● گزینش گیاهان
همواره باید از گیاهان جوانتر و شادابتر برای کاشتن در آکواریوم استفاده نمود زیرا گیاهان جوانتر به مراتب بهتر از گیاهان مسن می توانند خود را با شرایط جدید آکواریوم سازش دهند .
● انواع گیاهان آکواریومی
به طور کلی گیاهان آکواریومی باید دارای خصوصیاتی مانند کوچک بودن نسبی ، رشد نسبی ، زیبایی و مقاومت در برابر تغیِیرا ت داخل آکواریوم باشند .هر گیاهی که واجد این خصوصیات باشد برای مصرف در داخل آکواریوم مناسب است .از آنجا که وارد کردن و حمل و نقل گیاهان گاهی توام با مشکلات است باید از انواع گیاهان آبزی موجود در آبگیرها بخصوص مرداب بندر انزلی و گیاهانی که احتمالا" در آبگیرهای جنوبی کشور یافت می شود استفاده کرد .اکثرا به علت گرمتر بودن آب آکواریوم ، در مقایسه با محیط زیست طبیعی ، این گیاهان را ممکن است نتوان بخوبی نگهداری کرد .اگر چه در حال حاضر انواع زیادی از گیاهان برای نگهداری در آکواریوم ها شناخته شده اند ،اما ۵ جنس از آنها از نظر مصرف بر انواع دیگر برتری یافته اند که عبارتند از :
▪ والیزنر Vallisneria
▪ ساژیتار Sagittaria
کابومبا ، آناکاریس و میر یوفیلوم که دو جنس اول آنها علف مانند و ۳ جنس دیگر دارای ساقه های رونده بوده و برگهایی به آنها متصل می باشند .
هریک از این گیاهان دارای مصرفی خاص بوده ، همه آنها به آسانی به دست می آیند و تکثیرشان آسان است .بیشتر گیاهانی را که در آکواریوم فروشیها می توان به دست آورد جزء این جنسها می باشند .

 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
معرفی گیاهان و جلبک های موجود در آکواریوم آب شور

معرفی گیاهان و جلبک های موجود در آکواریوم آب شور

گیاه حبابی

گیاه حبابی Boergenesia

این گیاه به نور زیاد احتیاج دارد و نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آبشور به نسبت مابقیه گیاهان آسان میباشد

نیاز به مکمل آهن دارد و در دمای 24 الی 27 رشد مطلوبی دارد

در کاهش نیترات و فسفات تاثیر چندانی ندارد ولی برای زیبایی گزینه خوبی است

این گیاه تنها بر روی سنگها رشد میکند

 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه تکبرگ پهن Anadyomene wrightii

این گیاه به نور متوسط رو به زیاد احتیاج دارد و نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آبشور به نسبت مابقیه گیاهان دشوارتر میباشد

نیاز به مکمل آهن دارد

در کاهش نیترات و فسفات تاثیر زیادی ندارد ولی برای زیبایی و تنوع در رنگ ها گزینه خوبی است

این گیاه تنها بر روی سنگها رشد میکند


 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه کاهویی تیره Avrainvillea obscura


این گیاه به نور زیاد احتیاج ندارد و نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آبشور به نسبت مابقیه گیاهان آسان میباشد

نیاز به مکمل آهن دارد

در کاهش نیترات و فسفات تاثیر دارد البته نه به میزانی که جوابگوی تانکهای ماهی باشد

این گیاه تنها بر روی سنگها رشد میکند و در مواقعی روی بستر دریا میروید

 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه کاهویی روشن Avrainvillea cf. nigricans


این گیاه به نور متوسط رو به زیاد احتیاج دارد و نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آبشور به نسبت مابقیه گیاهان آسان میباشد

نیاز به مکمل آهن و کلسیوم دارد دمای مطلوب این گیاه 22 الی 25 درجه سانتی گراد میباشد

در کاهش نیترات و فسفات تاثیر دارد البته نه به میزانی که جوابگوی تانکهای ماهی باشد

این گیاه تنها بر روی سنگها رشد میکند و در مواقعی روی بستر دریا میروید

رشد زیادی دارد و به سرعت زیاد میشود
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
جلبک توده ای دریایی Boodlea composita

این گیاه به نور زیاد احتیاج دارد و نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آبشور به نسبت مابقیه گیاهان آسان میباشد

هر چند که به دلیل شکل ظاهر این گیاه اکثرا آن را جلبک مینامند و تمایلی برای نگهداری از این گیاه را ندارند

این گیاه نیاز به مکمل هایمختلف ندارد و در دمای 24 الی 28 درجه رشد خوبی دارد

در کاهش نیترات و فسفات تاثیر چشم گیری دارد

این گیاه بر روی سنگها و ماسه ها و بعضی بر روی بعضی از مرجانهای دریایی رشد میکند و باعث مرگ مرجانها میشود

رشد زیادی دارد و به سرعت زیاد میشود
بهتر است از این گیاه فقط در رفیوجیوم استفاده شود

 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
جلبک توده ای مزاحم cf. Boodlea vanbossae

این جلبک رشد زیادی دارد

در جذب نیترات و فسفات تاثیر خوبی دارد

در هر دمایی معمولا رشد میکند

نیاز به نرو شدید دارد به صورتی که برای جلوگیری از رشد این جلبک نور را کاهش میدهند

نمای زیبایی ندارد و با رشد در تانک باعث خفگی بسیاری از مرجانها خواهد شد
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه بادکنکی Bornetella sphaerica

این گیاه با توجه به ظاهر زیبا علاقمندان بسیاری دارد

نگهداری از این گیاه مقداری دشوار میباشد

این گیاه به مکمل های آهن و کلسیوم فوق العاده نیاز دارد

به نور شدید با رنگ تقریبا صورتی نیاز دارد

در صورت فقر کلسیوم سفید خواهد شد و از بین میرود

در جذب نیترات و فسفات تاثیر چندانی ندارد

رشد کمی دارد و با جابجایی و تغییرات شیمی آب خراب میشود
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه پناتا Bryopsis pennata

این گیاه در شرایط مطلوب رشد زیادی دارد

هیچ گاه سنگی را که قبلا این گیاه بر روی آن وجود داشته جابجا نکنید چون بعد از گذشت مدتی مجددا بر روی همان سنگ میروید

مقداری نگهداری دشواری دارد به نور متوسط رو به بالا نیاز دارد

جذب نیترات و فسفات معمولی ولی زیبایی چندانی دارد
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه کاکتوس دریایی Caulerpa brachypus

این گیاه از نظر نگهداری یکی از دشوارترین گیاهان آکواریوم است و با فقر کلسیوم به سرعت خراب میشود

نور فوق العاده بالا نیاز دارد

دمای نگهداری این گیاه نباید از 27 درجه سانتی گراد بیشتر شود

به دلیل شباهت به کاکتوس اکثرا این گیاه را کاکتوس دریایی مینامند

زیبایی خاصی دارد و توسط ماهیان گیاه خوار خورده نمیشود
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه پردریایی Caulerpa cupressoides

این گیاه یکی از انواع گیاهانی است که در خلیج فارس یافت میشود

نگهداری این گیاه در آکواریوم های آب شور دشوار نیست

این گیاه به مکمل های کلسیوم و آهن نیاز دارد و در اثر عدم وجود نیترات از بین میرود

حذب نیترات بالایی دارد و میتواند آکواریوم را از وجود نیترات پاک کند ولی به دلیل اینکه مایعی سمی از خود ترشح میکند معمولا در آکواریوم نگهداری نمیشود

سم این گیاه قوی نیست ولی میتواند بر شرایط زندگی ریف ها تاثیر بدی داشته باشد

نور زیادی برای رشد این گیاه لازم نیست
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه الونگاتا Caulerpa elongata

این گیاه معمولا به همراه لایوراک بسیار دیده میشود

و در آکواریوم رشد خوبی دارد ولی به دلیل نرم و لطیف بودن توسط ماهی ها از بین میرود

نور زیادی برای رشد لازم دارد و به مکمل ها احتیاجی نیست

اکثر نرم تنان آکواریوم این گیاه را میخورند

رشد این گیاه بالاست و جذب نیترات و فسفات چندانی ندارد
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه برگ انجیری Caulerpa filicoides

این گیاه یکی دیگر از گیاهان حساس آب شور میباشد

نگهداری از این گیاه بسیار دشوار است سطح نیترات بالا این گیاه را از بین میبرد

به مکمل های آهن و ویتامین گیاهان نیاز دارد

در صورت نیترات پائین و نور مناسب رشد بسیار بالایی دارد

به طوری که تمام سطوح آکواریوم را میتواند بپوشاند

این گیاه توسط نرم تنان و ماهیان گیاهخوار از بین میرود
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه انگوری Caulerpa macrophysa

نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آب شور آسان است

این گیاه جذب نیترات و فسفات بالایی دارد و میتواند آکواریوم شما را بیمه کند

این گیاه به مکمل آهن و نور مناسب نیاز دارد

رشد این گیاه فوق العاده زیاد است

سعی کنید زودتر از 15 روز این گیاه را آرایش نکنید

با قطع شدن شاخ و برگ ها مایعی ترشح میشود که میتواند جانداران ریز یا همان پلنگتونها را از بین ببرد پس هنگام چیدن شاخ و برگ زیاده روی نکنید
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه رونده چتری Caulerpa racemosa var exigua

این گیاه یکی دیگر از انواع انگوری هاست ولی مقداری با آنها فرق دارد شکل ظاهر این گیاه دقیقا همانند انگوری اما خالی از مایع درونی است

این گیاه نیز در جذب نیترات و فسفات بسیار عالی عمل میکنند

نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آب شور دشوار است

این گیاه به مکمل آهن و نور مناسب نیاز دارد

رشد این گیاه فوق العاده زیاد است

در شرایط عالی میتواند تمامی سطوح آکواریوم را بپوشاند

 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
گیاه انگورخوشه ای Caulerpa racemosa

این گیاه یکی دیگر از انواع انگوری هاست

کلا خانواده گیاهان انگوری در جذب نیترات و فسفات بسیار عالی عمل میکنند

نگهداری از این گیاه در آکواریوم های آب شور آسان است

این گیاه جذب نیترات و فسفات بالایی دارد و میتواند آکواریوم شما را بیمه کند

این گیاه به مکمل آهن و نور مناسب نیاز دارد

رشد این گیاه فوق العاده زیاد است

سعی کنید زودتر از 15 روز این گیاه را آرایش نکنید

با قطع شدن شاخ و برگ ها مایعی ترشح میشود که میتواند جانداران ریز یا همان پلنگتونها را از بین ببرد پس هنگام چیدن شاخ و برگ زیاده روی نکنید
 

Similar threads

بالا