گلخانه

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
آفات تهديد جدي خيار گلخانه اي

آفات تهديد جدي خيار گلخانه اي

آفات تهديد جدي خيار گلخانه اي

گلخانه ها با ايجاد شرايط بسيار مناسب رشد محصولات به صورت مصنوعي براي اولين بار اين امكان را به وجود آورد ند كه محصولات مختلف را در تمام فصول به دست مصرف كننده برسانند
در چند دهه اخير تمركز جمعيت در شهرهاي بزرگي نظير تهران بازار مصرف بزرگي را براي محصولات كشاورزي فراهم كرده است. لذا زمين هاي كشاورزي، تا شعاع زيادي نسبت به اين مراكز براي رفع نيازهاي غذايي اين جمعيت اختصاص يافته است اما با گسترش جمعيت در شهرها به تدريج نياز به روش هاي جديدي كه توانايي توليد بالاتر و برداشت محصول خارج از فصل را داشته باشد، بيشتر آشكار مي شد لذا به تدريج گلخانه ها اين تحول عظيم را به وجود آوردند. گلخانه ها با ايجاد شرايط بسيار مناسب رشد محصولات به صورت مصنوعي براي اولين بار اين امكان را به وجود آورد ند كه محصولات مختلف را در تمام فصول به دست مصرف كننده برسانند.
از جمله محصولاتي كه با اين روش توليد شد خيار درختي بود كه براي كاشت و عرضه اين محصول به بازار گلخانه هاي متعددي در اطراف شهرهاي بزرگ از جمله تهران ساخته شدند. گلخانه ها با به وجود آوردن شرايط آب و هوايي مساعد مي توانند همزمان به تكثير آفت و بيماري هاي اين محصول نيز كمك كنند. در اين مقاله سعي مي شود حشراتي كه در محيط گلخانه روي محصول خيار خسارت وارد مي سازند، معرفي شوند تا گلخانه داران با شناخت بهتر اين حشرات را ه هاي مقابله با آنها را به طريق علمي به كار گيرند، زيرا بسيار ديده شده است كه يك گونه حشره توانسته به محصول گلخانه هاي زيادي خسارت هنگفتي وارد كند.
۱- شته ها (خانواده Aphididae)
شته ها از مهم ترين آفات گلخانه ها هستند كه تهديدي جدي براي خيار گلخانه اي محسوب مي شوند. در ابتداي چرخه زندگي اين حشرات ماده موسس قرار دارد. اين حشره ماده مي تواند چندين نسل را بدون جفت گيري به وجود آورد. پس از گذشت مدتي تعداد شته ها به ميزان زيادي افزايش مي يابد. در اين بين حشرات بالداري به وجود آمده اند كه مي توانند با پرواز تمام گلخانه يا حتي گلخانه هاي ديگر را نيز به تصرف خود در آورند. اما شته ها چگونه به گياه خسارت وارد مي كنند؟ اين حشرات شيره گياه را مي مكند و هنگامي كه تعداد زيادي شته اين عمل را انجام دهند گياه به تدريج ضعيف مي شود و توانايي رشد آن هم كم مي شود كه اين پديده مستقيماً روي ميزان محصول به دست آمده اثر مي گذارد. از طرف ديگر شته با انتقال عوامل بيماري زاي گياهي و نيز ترشح ماده اي چسبناك از انتهاي بدن خود به نام عسلك كه محيط مناسبي براي رشد انواع قارچ ها فراهم مي آورد نيز به گياه آسيب وارد مي كند. عسلك ترشح شده مورچه ها را نيز به سوي خود جلب مي كند و باعث مي شود كه مورچه ها گاهي خود، تخم شته ها را به گلخانه وارد كنند تا بعد از تكثير شته، مورچه از شيره آن استفاده كند. لذا در بعضي موارد از شته ها به عنوان گاو مورچه ها نام برده مي شود چرا كه مورچه ها عسلك شته ها را مي دوشند و به مصرف تغذيه خود مي رسانند. براي مبارزه با شته ها يكي از مهم ترين راه ها مبارزه با مورچه ها است. از طرف ديگر مبارزه با علف هاي هرز محيط گلخانه كه مي توانند به عنوان پناهگاهي براي شته ها به شمار روند، استفاده از كفشدوزك هفت نقطه اي كه از شته ها تغذيه مي كنند و نيز به كار گيري نوارهاي زردرنگ چسبنده كه اين حشرات را به خود جلب مي كنند و پس از نشستن حشره روي آن به آن چسبيده و نابود مي شوند، موثر خواهند بود. به عنوان آخرين راه مبارزه با شته ها و ديگر آفات گلخانه ها از سموم شيميايي نيز استفاده مي شود.
۲- [سفيدبالک‌ها] (خانواده Aleurodidae)
در ابتدا بايد يادآور شد كه مگس هاي سفيد اصلاً مگس نيستند ولي به اين نام شهرت دارند. اين حشرات خرطوم نسبتاً بلندي دارند و مانند شته ها مي توانند از شيره گياه تغذيه كنند و از اين طريق و نيز از طريق انتقال عوامل بيماري زاي گياهي خسارت خود را به خيار گلخانه اي وارد كنند. اين مگس هاي سفيد داراي گردسفيدي روي بال هاي خود هستند و به اين دليل است كه سفيد به نظر مي رسند. حشراتي كه از تخم به وجود مي آيند و پوره سن اول ناميده مي شوند متحركند. اين مرحله به راحتي امكان گسترش اين آفت را فراهم مي كند زيرا به دليل سبكي به راحتي به وسيله باد و عوامل ديگر جا به جا شده و سبب گسترش حشره در گلخانه ها مي شوند. پوره هاي سنين بعدي ثابت هستند و پس از مدتي به حشره اي بدون بال تبديل مي شوند كه بال نيز
در مراحل بعد ظاهر مي شود. مبارزه با اين آفت با استفاده از قارچ هاي حشره كش مثل مايكوتال و يا استفاده از زنبور پارازيت Encarsia formosa و نيز گونه هاي مشابه انجام مي گيرد.
۳- تريپس ها (راسته [پاحباب‌داران] Thysanoptera)

حشرات كوچكي هستند كه برخي بالدار و برخي بدون بال هستند به اين راسته از حشرات به دليل داشتن ريشك هايي در روي بال «بال ريشكداران» گفته مي شود. پنجه پاي تريپ ها به جاي ناخن، بادكش دارد كه براي چسبيدن به گياه به كار مي رود. اين حشرات نيز از شيره گياهان و از جمله خيار گلخانه اي تغذيه مي كنند. البته معمولاً خسارت چندان بالايي به جاي نمي گذارند مگر در مواردي كه تعداد آنها در گلخانه بسيار زياد شود.
گاهي در روی گیاه خیار گونه هايي از پروانه هاي خانواده Lyonetidoe كه پروانه ها يا شب پره هاي مينوز ناميده مي شوند هم فعاليت مي كنند تخم هاي اين پروانه ها اغلب در سطح زيرين برگ گذارده مي شود و لارو خارج شده از آن وارد بافت داخلي برگ شده و تغذيه مي كند. به تدريج با ادامه تغذيه اين حشره اشكالي در برگ به وجود مي آيد كه در حقيقت مسير حركت و تغذيه حشره درون برگ را نشان مي دهد.





منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
انواع گلخانه

انواع گلخانه

انواع گلخانه

تقسيم بندي از نظر درجه حرارت
گلخانه سرد : گلخانه سرد جهت حفاظت گياهان از سرما و يخبندان مورد استفاده قرار مي گيرد.
گلخانه نيمه گرم : اين نوع گلخانه براي نگهداري نباتات حساس به سرماي زمستان و آن هايي كه دماي كمتر از 10 درجه سانتي گراد براي آن ها مضر است كاربرد دارد .
گلخانه گرم : گلخانه گرم مخصوص توليد سبزي در خارج از فصل است (در مناطق سردسير به منظور كاهش تغييرات هواي خارج گلخانه ، دما و رطوبت آن اغلب آن را به صورت گود و ديواره آن را سيماني انتخاب مي كنند ) .
گلخانه گرم و مرطوب : مشابه گلخانه گرم ولي رطوبت در حد اشباع است . (با آب پاشي راهروها گرم كردن و رطوبت مورد نياز تامين مي شود )

تقسيم بندي بر حسب مورد استفاده:
گلخانه ثابت : گلخانه های ثابت گلخانه های دائمی هستند که در ساختمان آنها ازآهن و سایر مصالح استفاده گردیده است.
گلخانه های متحرک : گلخانه هایی که جوری طراحی شده اند قابلیت جابجا شدن دارند[3]
ساختمان گلخانه:
هزينه ساخت گلخانه به طور كلي به اندازه و مادهپوشش دهنده آن بستگي دارد. ساخت گلخانه با پوشش شيشه اي و قاب فلزي معمولاً بيشترينهزينه را داراست. پوشش هاي ديگر مانند فايبرگلاس، اكريليك و پلي كربنات داراي هزينهمتوسطي مي باشند. پوشش پلي اتيلن با قاب چوبي داراي كمترين هزينه است. تجهيزاتحرارتي و تهويه نيز هزينه اي با توجه به ساختمان گلخانه و اندازه آن دارند. ساختگلخانه هاي خورشيدي نيز امكان پذير است اما به مهندسي خاصي نيازمند مي باشد. اسكلتيا قاب گلخانه از فلز يا چوب ساخته مي شود. [4]
از نظر نوع سازه گلخانه ها به دو دسته چوبي يا سنتي و مدرن يا فلزي تقسيم مي شوند.
گلخانه هاي چوبي

اسكلت اصلي اين گلخانه ها از چوب با پوشش پلاستيك مـي باشد. ارتفاع در ايـن سازه هـا 2 تا 3 متر و سيستم گرمايي و تهويه مناسبي ندارد و بدليل ارتفاع پايين مناسب كشت محصولاتي نظير خيار و گوجه فرنگي نمي باشد. مزيت اين گلخانه ها قيمت ارزان احداث هر واحد آن مي باشد ولي بدليل نامناسب بودن محيط داخلي براي رشد گياه معمولاً ميزان توليد در واحد سطح در مقايسه با گلخانه هاي مدرن بسيار كمتر است. بدلايل ذكر شده اين نوع گلخانه ها توسعه نيافته است و گلخانه هاي چوبي كه قبلاً احداث شده به تدريج به گلخانه هاي مدرن تبديل مي شوند.[4,13]
گلخانه هاي فلزي يا مدرن
اسكلت اين گلخانه ها از فلز است كه معمولاً با پلاستيك هاي ضد اشعه ماوراء بنفش (uv) پوشش و داراي سيستم گرمايشي و تهويه مناسب مي باشد. ارتفاع اين نوع گلخانه ها بيش از 5/4 متراست و بدليل شرايط مناسب رشد گياه در اينگونه سازه،عملكرد در واحد سطح نسبت به گلخانه هاي چوبي افزايش دارد.
اتصال قطعات در گلخانه هاي فلزي بوسيله پيچ ومهره(پرتابل)و يا استفاده از جوش مي باشد. هزينه واحد گلخانه هاي پرتابل نسبت به سيستم جوشي 20-15% بيشتر است ولي نصب آنآسانتر و تغييرات در سازه راحت تر است. تيپ هاي مختلف سازه هاي موجود،مزايا و معايب در جدول شماره(3) نشان داده شده است

فونداسیون
فونداسیون هایی که در ایران برای گلخانه ها ساخته میشود دارای مشخصات زیر هست :
از صفحات فلزی به قطر MM 10 و 4 مفتول عاج دار 12 به طول CM 60 در پایه های بتونی حداقل به طول CM 70 و همچنین دارای فونداسیون یکپارچه در اطراف گلخانه است.
اسکلت گلخانه
اسکلت بندی گلخانه را می توان از چوب ،آهن ویا آلومینیوم ساخت. هر کدام از این مصالح دارای معایب و محاسنی است بدین ترتیب که آهن دارای استحکام بیشتری بوده ولی نیاز به هزینه های گزاف دارد.بعلاوه قابلیت هدایت آن زیاد و انقباض و انبساط حاصل از تغییردرجه حرارت خصوصا در زمستان ودر گلخانه هایی که خوب نصب نشده اند موجب شکسکتگی تعدادی از شیشه ها میشود.در اسکلت های چوبی هر چند که تیرها ضخیم در نظرگرفته می شوند ولی گلخانه ازاستحکام زیادی برخوردار نبوده و در مقایسه با اسکلت های آهنی نور کمتری از آن به داخل نفوذ میکند.قابلیت هدایت حرارت دراین اسکلت ها کمتراست.دراسکلت های غیرمنحنی ازچوب یا آهن و درطرح های منحنی شکل آهن و یا لوله مصرف می شود که این موضوع در گلخانه های بزرگ باید رعایت شود.
آنچه در یک گلخانه مطرح است فاصله بین تیرهای اصلی و فرعی آن می باشد تا ضمن استقامت کافی باعث کاهش نور در گلخانه نگردد.
اسکلت گلخانه های پلاستیکی بخاطر پوشش سبکی که دارند در مقایسه با گلخانه های شیشه ای ساده تروفاصله تیرهای فرعی را خیلی بیشتر انتخاب می کنند. تنظیم فاصله تیرهای فرعی در گلخانه های پلاستیکی (پلی اتیلن و ونیل)حائز اهمیت است.زیرا فاصله بیش از اندازه علاوه بر کم کردن عمرگلخانه سبب شکم دادن پلاستیک ها شده فضای داخل گلخانه را کم می کند.چنانچه فاصله تیرهای فرعی کم در نظر گرفته شود هزینه ها بالا رفته و نفوذ نور بداخل گلخانه کاهش پیدا میکند.
فاصله تیرهای فرعی نباید از 75 سانتیمتر کمتر باشد .فاصله بین تیرهای فرعی 90 تا 120سانتیمتر و فاصله ستون ها حدود 4.5 متر مناسب است .[3,4,6,13]
اسكلت چوب : استحكام چوب كمتر از آهن و آلومينيوم است و نور كمتري را به داخل گلخانه وارد مي كند . قابليت حرارت در آن كم است و بايد آن را با مواد نفتي مانند نفتالين مس 2 درصد يا نفتنات روي Cuprinolآغشته كرد و جنس درخت به كار برده شده در اسكلت اغلب از جنس درخت غول يا ماموت Redwood درخت كاج ،درخت سرو Cupressusاستفاده مي شود . قارچ ها با تغذيه از چوب باعث فرسودگي آن مي شود و همين قارچ ها دردماي حدود 20 تا 29 درجه و با رطوبت بيش از20 درصد رشد ميكنند كه گلخانه هم داراي اين شرايط مطلوب است پس مكاني مناسب براي رشد قارچ ها محسوب مي شود . حشرات از جمله موريانه ها با تغذيه از چوب باعث از بين رفتن آن مي شود. اما در كل عيب به كار بردن اسكلت چوب در گلخانه ها هزينه زياد آن براي نقاشي و رنگ كردن آن است كه عمر زيادي هم نسبت به آهن و آلومينيوم ندارد . [3,4,6,13]
اسكلت آهن :استحكام و قابليت حرارت در آهن بيشتر از چوب است ولي هزينه اوليه آن بالاتر است و همچنين انقباض و انبساط آهن در اثر تغييرات شديد دمايي باعث شكستگي شيشه هاي گلخانه مي شود . به خصوص در مواردي كه اسكلت به خوبي نصب نشده باشد . در اسكلت هاي منحني هم از آهن استفاده مي كنند . [3,4,6,13]
اسكلت آلومينيوم : آلومينيوم بيشتر در گلخانه هاي كوچك و فلزي به كار مي رود هزينه اوليه آن بيشتر ار آهن و قابليت انتقال حرارت در آن بيشتر از چوب مي باشد . براي مقاوم كردن آلومينيوم آن را با فلزاتي مانند آهن تركيب مي كنند و آلياژ آلومينيوم توليد مي كنندAluminium Alloys كه شبيه فولاد بوده ومقاومت آن ازفولادهم بيشتراست.


منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
نور و تامین ان در گلخانه

نور و تامین ان در گلخانه

نور و تامین ان در گلخانه

نور : انرژی خورشیدی در همه ساختار هایی گیاهی نقش دارد و نتیجه نهایی این فرایند ها در رشد گیاه است که منجر به افزایش ماده خشک می شود . در شرایطی که همه عوامل از جمله میزان دی اکسید کربن , دما و رطوبت در حد مطلوب باشد . برای انجام فتوسنتز به شدت نور در حد مطلوب نیاز است . نور کم باعث کاهش فتوسنتز و رشد گیاه و نور یشتر باعث صدمه به کلروپلاست ها و کاهش فتوسنتز می شود .
فتو پریود عبارت است از مدت زمانی از روز که نور به گیاه می تابد . طول روز بسته به فصل سال و عرض جغرافیایی تغییر می کند . در نیمکره شمالی طول روز در چهار روز از سال اهمیت ویژه دارد
1-اول فروردین (21مارس) : که خورشید مستقیما بالایی خط استوا قرار میگیرد و در این روز طول روز و شب مساوی و برابر 12 ساعت است . و به آن اعتدال بهاری می گویند .
2- سی و یکم خرداد (21 ژوئن) : که خورشید به شمالی ترین قسمت بالایی خط استوا می گیرد و طولانی ترین روز و کوتاه ترین شب سال است و به آن انقلاب تابستانی می گویند 3- سی ام شهریور (21سپتامبر ) : که خورشید مستقیما بالایی خط استوا است و طول روز و شب مساوی است و اعتدال پاییزی نامیده می شود .
4- سی ام آذر (21 دسامبر ) : که خورشید در جنوبی ترین قسمت زیر خط استوا قرار می گیرد و کوتاه ترین روز و بلند ترین شب سال است و انقلاب زمستانی نامیده می شود (شب یلدا )
نقطه موازنه نوری (Light compensation point) : نقطه ای است که در آن شدت فتوسنتز برابر شدت تنفس است . در این نقطه تمامی مواد تولید شده در فتوسنتز در تنفس به مصرف می رسد . نقطه موازنه نوری در گیاهان آفتاب پسند بیشتر از گیاهان سایه پسند است .
نقطه اشباع نوری (Light saturation point) : نقطه ای که فتوسنتز در آن حداکثر است و با افزایش نور دیگر فتوسنتز افزایش نمی یابد , نقطه اشباع نوری گویند.
کیفیت نور : اشعه ماورای بنفش با طول موج 400- 300 نانومتر باعث صدمه به گیاه شده و غیر قابل رویت با چشم انسان است . اشعه مادون قرمز با طول موج 750- 700 نانومتر خارج از حس بینایی انسان است و ضروری برای رشد گیاه است اما در فتوسنتز گیاه بی تاثیر است . طیف نوری (760- 380 نانومتر) در فتوسنتز نقش دارد . میزان فتو سنتز در نور قرمز و آبی حداکثر است . اگر گیاه فقط در معرض نور آبی قرار گیرد رشد کاهش و اندام های گیاه سفت و تیره می شود و اگر گیاه در معرض نور قرمز قرار گیرد رشد گیاه افزایش و اندام های گیاه نرم و لصیف می شود . برای انجام فتو سنتز تمامی طول موج های نور لازم است .
افزایش شدت نور : به استثنای سایه پسند ها افزایش نور در اواسط پاییز تا اوایل بهار باعث افزایش محصول می گردد . ساده بودن قاب های شیشه ای روی گلخانه ظرفیت قاب ها و افزایش عرض قاب ها باعث افزایش شدت نور وارده به داخل گلخانه می شود . اسکلت چوبی به طور کاملا محسوس شدت نور را کاهش می دهد و بهتر است چهارچوب چوبی زا با رنگ سفید رنگ آمیزی کرد تا به به جای جذب نور آن را منعکس کنند . همچنین بهتر است که قاب های شیشه ای پوشش گلخانه را نیز با رنگ سفید رنگ کنند و پوشش بیرونی قاب ها را هر دو سال یک بار و از داخل هر 5 سال یک بار رنگ آمیزی شود .
میزان کاهش نور تابیده شده به گلخانه عبارت است از : 10 درصد توسط اسکلت و 5 درصد توسط قاب شیشه ای و 7 درصد شیشه ها و 78 درصد نور وارد گلخانه می شود . شیشه ها را باید در پاییز و زمستان از موادی که برای کاهش شدت نور ورودی با رنگ پوشیده شده اند پاک کرد . این مواد حدود 20 درصد میزان نور ورودی را کاهش می دهند .
تامین نور تکمیلی :
انواع لامپ ها
1-نور سفید (حاوی رشته ملتهب تنگستن) : نور در این لامپ ها حرارت تولیدی زیاد و کیفیت نور پایین است و راندمان تبدیل انرژی الکتریکی به نورانی 7 درصد است . بخش بیشتری به گرما تبدیل می شود .
2- لامپ فلورسنت : این لامپ ها در رشد و نمو موثر هستند . عیب این لامپ ها قدرت ولتاژ پایین است و لازم است که تعداد زیادی لامپ مصرف شود که در این صورت هزینه سیم کشی و نصب زیاد آنها باعث ایجاد سایه روی گیاهان می شود. لامپ های سرد و مهتابی گرم بازده خوبی دارند(20درصد ) و مخمترین و معمول ترین لامپ فلورسنت برای رشد گیاه هستند . نور در این لامپ ها نزدیک نور آبی است .
3- لامپ های سدیمی فشار بالا : این لامپ ها ارزان و کاربرد آنها ساده است . راندومان تبدیل انرژی الکتریکی به نورانی آن حدود 20 درصد می باشد .
مدت زمان تابش 18 – 16 ساعت (نور طبیعی و تکمیلی) است . مدت زمان خاموش کردن لامپ های مکمل وقتی است که نور خورشید طبیعی محیط را کاملا روشن کرده باشد . در این زمان نور باید دو برابر نور تمکیلی لامپ ها باشد . تابش 24 ساعته در مورد اکثر گیاهان مضر و یا بی اثر است .
واکنش گیاهان در مرحله جوانی (مرحله نشا در خزانه یا جعبه نشا) زیاد و به مرور زمان از شدت آن کاسته می شود . برای یک بستر کاشت به عرض 1.2 متر , یک رشته لامپ 60 واتی به فاصله 1.2 متر از هم و در ارتفاع 1.5 متر بالاتر از سطح خاک بستر کشت و برای دو بستر یک رشته لامپ 100واتی به فاصله 1.8 متر از هم و در ارتفاع کمتر از 1.8 متر نیاز است .
برای روشن کردن هر متر مربع مساحت گلخانه 16 وات نور مورد نیاز است


منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
راندمان خنک کنندگی و کاهش تعرق در گلخانه

راندمان خنک کنندگی و کاهش تعرق در گلخانه

راندمان خنک کنندگی و کاهش تعرق در گلخانه

ارزیابی شاخص خنک کنندگی یک سیستم، می تواند مهمترین شاخص برای ارزیابی راندمان آن سیستم تلقی شود چر ا که سایر شاخص های مهم وضعیت داخلی گلخانه را از قبیل تهویه، تبخیر و تعرق و در نتیجه میزان و راند مان مصرف آب، موازنه انرژی داخل گلخانه و شرایط دمایی مورد نیاز رشد، تنفس و فتوسنتز گیاه و در نتیجه عملکرد تولید تحت تاثیر مستقیم قرار می دهد.
طول و عرض گلخانه نامحدود
• عرض هر دهانه 8 متر و حد اكثر ارتفاع 8/4 متر
• كمانها از لولة 2 اينچ
• ستونها قوطي 4*8 cm
• فاصله بين ستونهاي ابتدا و انتها 5/2 متر
• فواصل بين ستونهاي مياني 3 متر
• بين هر دو دهانه آبراه گالوانيزه از ورق 2/1 ميليمتر و ارتفاع تا آبراه 3 متر
• تمامي خركها و بادبندها و هوكها جهت دهانه هاي مياني از لولة 1 اينچ
• اتصالات دهانه هاي اول از لولة 1 اينچ
• هر دهانه داراي يك پنجره از نوع FLAP همراه راك و پينيون و گايد محور FLAP وگيربكس مركزي و متعلقاتپنجره همراه شافت مركزي جهت راك و پينيونها از لوله 3 در طول گلخانه
• كمان پنجره از لوله 3
• در هر دهانه علاوه بر محورهاي طولي پنجره 3 محور ثابت از لوله 3 قرار دارد
• داراي مقامت در برابر باد با سرعت 120 كيلومتر در ساعت
• داراي بادبند از لوله 3 جهت استحكام گلخانه در برابر نيروهاي جانبي
• پايه هاي بتوني به همراه پين اتصال ستون به پايه (ساخت در محل نصب سازه)
• ستونهاي اضافي از لولة 1 اينچ در ابتدا و انتهاي گلخانه جهت نصب هواكش و تاسيسات
• طرفين گلخانه داراي پنجرة Rollup
• خركها و بادبندهاي حاشية گلخانه و دهانه‌هاي مياني از لولة 3
• تمامي اتصالات بصورت پيش ساخته خواهد بود كه در محل اجراي پروژه توسط انواع پيچ و مهره و بست به يكديگر اتصال داده خواهد شد.
• تمامي قطعات و اتصالات از نوع گالوانيزه مي‌باشد



منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
توصیه های فنی مراحل احداث گلخانه

توصیه های فنی مراحل احداث گلخانه

در دهه اخیر یکی از مباحث جهت ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی و بخصوص برای فارغ التحصیلان این بخش بحث گلخانه و تولیدات گلخانه ای بوده است. حتی فراتر از این دستورالعملهایی جهت دریافت تسهیلات مورد نیاز احداث واحدهای گلخانه ای صادر شده تا متقاضیان با سهولت بیشتری به تسهیلات فوق دست یابند. اما به جرات می توان اقرار نمود که تعداد کثیری از آنها بدون اطلاعات فنی و علمی در زمینه تولید محصولات گلخانه ای ومدیریت گلخانه اقدام به تاسیس این واحدها نمودند که نهایتا" در اندک زمانی دچار شکست و سرخوردگی شده و از ادامه کار منصرف گشته اند.
لذا در این مقاله سعی شده تا ضمن نگاه اجمالی به این قضیه، راهکارهای اصولی و مراحل احداث گلخانه بصورت علمی و کارشناسانه ارائه گردد. بطورکلی هدف از احداث یک گلخانه صرف نظر از اینکه برای تولید گل و گیاهان زینتی باشد یا برای تولید سبزی و صیفی، ایجاد یک محیط مناسب و مطلوب از لحاظ عوامل موثر بررشد گیاه است که در این محیط، محصول یا محصولاتی تولید شوند که ضمن تامین حداکثر سودآوری با کمترین هزینه اداره شود.
مرحله نخست:
اولین و مهمترین گام در این راه این است که بدانیم گلخانه یک واحد تولیدی و تجاری است، نه یک واحد سرگرمی. لذا درصورتیکه بپذیریم این فعالیت یک فعالیت تجاری است، بنابراین باید پذيرفت که هیچ تجارتی را صرفا" با ملحوظات تئوری نمی توان به نتیجه رساند و کسب مهارت عملی و کارآموزی های جدی نیاز است تا فرد بتواند با اعتماد به نفس قدم بردارد. از دید پیشکسوتان فن گلخانه داری، طی دوره کارآموزی یک تا دو ساله جهت افرادی که تازه وارد این صنف می شوند الزامی است.
مرحله دوم:
جهت سرمایه گذاری در هر کار تجاری انجام مطالعات اقتصادی و فنی اجتناب ناپذیر است و عملا" نتایج طرح مورد نظر راهنمای سرمایه گذار می باشد. درخصوص احداث گلخانه، مواردی که باید مورد مطالعه قرار گیرند، عبارتند از:سرمایه قابل دسترس شامل منابع بانکی و شخصی.مهارتهای مدیریتی و آموزشهای فردی.نوع فعالیت یا تجارت (عمده، صنعتی یا جزئی).مطالعه نیازهای محیطی محصول مورد کشت.مطالعه بازار یا بازارهای قابل دسترس.دسترسی به نیروی انسانی کارآمد و کافی.محاسبه کلیه جوانب اقتصادی طرح.
البته انجام مطالعات صحرایی مانند نقشه برداری و توپوگرافی، هواشناسی، خاک و آب، دسترسی به سوخت مطمئن، دسترسی به جاده های اصلی و ... بسیار مهم و لازم الاجرا هستند. متاسفانه عدم توجه کافی به موارد یاد شده پروژه های زیادی را به بن بست کشانده، لذا هر مقدار وقت و هزینه در برآورد دقیق و تهیه طرح مطالعاتی منطبق بر واقعیات صرف شود، ارزشمند خواهد بود.
مرحله سوم:فاکتور مهم دیگر درا حداث گلخانه، خود سازه گلخانه می باشد. برخلاف آنچه تصور می شود سازه گلخانه دارای معیارها و استانداردهای مشخصی می باشد که گرچه در ایران هنوز بطور کامل رعایت نمی گردد، اما در کشورهای پیشرفته تر در صنعت گلخانه داری استاندارد و معیارهای فنی جامعی برای آنها تدوین گردیده است که کلیه سازندگان ملزم به رعایت آن می باشند. البته در این جا لازم به توضیح است که تدوین استاندارد سازه های گلخانه ای در ایران بدلیل تنوع اقلیمی کشور و تفاوتهای موجود بین ایران و اروپا از این لحاظ مبین این مساله است که کپی برداری از طرحهای اروپایی در ایران نمی تواند صحیح باشد و بطور قطع سازه های گلخانه ای در هر اقلیم تفاوتهایی دارند که بطور مستقیم بر عملکرد محصول، هزینه های تولید و مدیریت گلخانه تاثیرگذار است. همچنین از آنجا که گلخانه یک محیط زنده محسوب می گردد و نمی توان صرفا" از دیدگاه معماری به آن نگاه کرد، لذا بررسی و تحقیق در این خصوص نیازمند یک کار گروهی بین متخصصین کشاورزی، عمران، مکانیک و ... است. به هر حال درا ین مرحله یعنی ساخت سازه، مطالعه و مشاوره تخصصی با صاحب نظران از اهمیت ویژه ای برخورداراست.
کلیه متخصصین و صاحب نظران درا مر گلخانه داری براین عقیده هستند که ساخت صحیح و درست سازه گلخانه، متضمن دستیابی به پنجاه درصد از موفقیت پروژه است. این امر بطور مستقیم در مدیریت تولید محصول و محیط گلخانه دخالت دارد.مشکلاتی همچون شیوع بیماریهای قارچی، افت کیفیت و کمیت محصول، کنترل آفات و ... در یک گلخانه مطلوب قابل حل خواهد بود و متقابلا" در یک سازه غیر استاندارد با دشواریهای فراوان روبرو خواهیم شد. همچنین در یک گلخانه اصولی هزینه هایی که ناشی از مصرف برق برای تهویه، سوخت، سموم و ... بوجود می آیند نیز بطور چشمگیری کاهش می یابند.
مرحله چهارم:
مرحله آخر درخصوص احداث گلخانه، تجهیز گلخانه می باشد که شامل سیستمهای مختلف حرارتی، برودتی، آبیاری، تغذیه گیاهی، کنترل و ... است. سهل انگاری در این موارد نیز می تواند هزینه های تولید، تعمیر و نگهداری را تا پنجاه درصد و حتی بیشتر افزایش دهد.

انتخاب یک سیستم گرمایشی بدون محاسبات دقیق که از راندمان کافی برخوردار نباشد، مصرف سوخت شما را تا چهل درصد افزایش داده، ضمن اینکه ممکن است با انتشار گازهای سمی خطرات جدی برای محصول ایجاد نماید. همچنین بکارگیری سیستم تهویه و سرمایش بدون بررسی جوانب فنی آنها، جز اتلاف سرمایه و صرف هزینه های دائمی نتیجه دیگری دربر نخواهد داشت.
از طرفی بکارگیری درست تجهیزات و تاسیسات مورد نظر نیازمند یک سیستم کنترل خودکار می باشد که خطاهای انسانی را به حداقل کاهش دهد و هزینه های مربوطه نیز با بکارگیری این روش درحدود قابل توجهی کاهش خواهند یافت.
بنابراین بطورخلاصه می توان عنوان کرد که گلخانه یک سازه با ابعاد مختلف و زنده محسوب می گردد که هرجزء آن اثرات مستقیمی بر رشد محصول و نهایتا" کیفیت، کمیت و مدیریت محصول دارد که در پایان اثر خود را در افزایش سود و کاهش هزینه ها نشان خواهد داد.
برخي از استانداردهاي لازم جهت احداث گلخانه به شرح ذيل مي باشد:
حداقل مساحت پروژه 3000متر مربع
احداث سازه هاي لازم بهم پيوسته ا ارتفاع حداقل 4 متر با دريچه هاي سقفي و كناري به جاي تونلهاي كوانست
سيستم گرمايشي از نوع آبگرم بجاي هواي گرم
سيستم خنك كننده (تهويه) از نوع فن و پد

منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
دستگاه کنترل هوشمند شرایط اقلیمی گلخانه

دستگاه کنترل هوشمند شرایط اقلیمی گلخانه

دستگاه کنترل هوشمند شرایط اقلیمی مدل 711 پیشرفته ترین و کامل ترین سیستم کنترل گلخانه می­باشد که بهترین شرایط رشد ممکن را برای محصول در موثر ترین راه فراهم می­کند . قابلیت­های ویژه­ی این سیستم نظیر امکان کنترل نموداری شرایط گلخانه و نیز امکان کنترل رطوبت سالن براساس VPD شما را در تعیین استراتژی برتر برای دستیابی به کمیت و کیفیت محصول یاری خواهد داد .
تجهیزات شما در این سیستم به شکل کاملا هوشمند و با قابلیت های زیر کنترل می شوند:
کنترل بخاری
ايجاد زمان تاخير بين عملكرد فن و مشعل
امکان کنترل دمای سالن به شکل نمودار پلکانی
تشخیص خرابي مشعل از قبيل روشن نشدن ،‌ خاموش شدن حين كار و يا حتي خاموش نشدن
مشعل به دليل نقص فني
تشخیص نشر آلايند هاي سوختي به خارج از کوره هوای گرم
تشخیص خرابی فن و از کار افتادگی آن
تشخیص نرسيدن سوخت به هر دليل از قبيل يخ زدگي ، اتمام سوخت و ...
قابلیت از کار انداختن فن در زمان خرابي مشعل
قابلیت خاموش کردن مشعل در زمان خرابی فن
قابلیت خاموش کردن مشعل در زمان نشر آلايند هاي سوختي
امکان استفاده از فن به تنهایی

کنترل دریچه


قادر به کنترل هر نوع دریچه( جانبی ، سقفی اتوبوسی ، سقفی بال پروانه­ای ) می­باشد .
اعلام موقعیت دریچه به شکل درصد باز بودن
ترکیب شرایط دمایی داخل و بیرون سالن باعث می­گردد که باز کردن دریچه برای خنک سازی گلخانه در
حجم­های گوناگون صورت گیرد .
در خصوص جهت باز شدن پنجره­های سقفی بال ­پروانه­ای ، شرایط زیر تصمیم­ گیرنده خواهند بود :
الف . میزان تهویه مورد نیاز ب . جهت وزش باد ج . سرعت وزش باد
مواقعی که سرعت وزش باد به حد خطرناک برای سازه و یا محصولات گلخانه برسد دریچه­ها به طور
خودکار بسته می­شوند .
مجهز بودن به چشم الکتریکی برای جلوگیری از بازشدن بیش از حد دریچه و خرد شدن آن
مجهز بودن به چشم الکتریکی برای جلوگیری از بسته شدن بیش از حد دریچه و خرد شدن آن
اعلام هشدار در مواقع خرابی موتور گیربکس
کنترل فن و پد
ایجاد تأخیر بین عملکرد فن و پد
قابلیت کنترل بر اساس دور کند و تند
امکان دسته بندی فن ها به دو گروه و استفاده از دمای روشن شدن مجزا برای هر گروه
استفاده از VPD و درجه حرارت لحظه­ای سالن برای تعیین بازه رطوبت مطلوب
کنترل روشنایی
1. کنترل روشنایی براساس photo period
گیاه همواره نیاز به طول روز معینی دارد ، سیستم کنترل قادر است طول روز را محاسبه کرده و با مقدار مطلوب مقایسه ­کند. درصورت نیاز برای جبران کسری طول روز از سیستم روشنایی استفاده خواهد شد .
2. کنترل روشنایی براساسSupplementary regimes
این نوع کنترل در زمان­هایی از روز که سطح نور از حد تعریف شد­ه­ای کمتر باشد ردیف­های روشنایی را فعال می­کند . مد نظر داشته باشید که روشنایی شما در چند ردیف مجزا دسته بندی شده­ است و متناسب با نیاز می­توانیم تعدادی از این ردیف­ها را فعال کنیم .
کنترل پرده
- سیتم کنترل پرده بر سه مبنای مجزا عمل خواهد کرد :
1. کنترل پرده براساس Thermal control
الف . در روزهای بسیار گرم می­توان برای کاهش دمای سالن از باز کردن پرده ها استفاده کرد .
ب . در طول شب­های سرد زمستان با بستن پرده­ها دو نتیجه خواهیم گرفت : حفظ انرژی گرمایی و جلوگیری از چکه
2. کنترل پرده براساس photo period
سیستم کنترل قادر است طول روز را محاسبه کند ­ و در صورت نیاز برای کم کردن طول روز از سیستم پرده استفاده نماید .
3. کنترل پرده براساس Shade Control
به منظور کاهش تابش نور خورشید از پرده استفاده می­شود و متناسب با لوکس نور خورشید پرده­ها در حجم­های متفاوت باز می­شوند .
کنترل آبیاری
- سیتم آبیاری بر اساس فاکتورهای زیر فعالیت می­شود :
1 . جدول زمانبندی هفتگی :
در این جدول ما کل هفته را بر اساس پریودهای 10 دقیقه­ای می­توانیم برنامه ریزی کنیم (برای روشن و یا خاموش کردن شیرهای آبیاری) در صورتی که جدول هفتگی را تغییر ندهیم ، آبیاری در هفته های آتی نیز بر اساس همین جدول انجام می­گیرد .
2 . رطوبت خاک :
در صورتی که یکی از دستگاه های آبیاری ،رطوبت خاک را کمتر از حد تعریف شده اندازه گیری کند آنگاه آبیاری در آن منطقه فعال خواهد شد
3 . رطوبت هوا :
در پاره­ای از گلخانه­ها به دلیل کمبود امکاناتی نظیر مه­پاش ، برای جبران کسری رطوبت هوا به گونه­ای از آبیاری استفاده می­شود
فن­های چرخشی هوا
در این سیستم جهت مصرف انرژی کمتر در زمانهایی که تجهیزات تهویه فعال نمی­باشد و یا در نرخ پائینی فعال هستند فن­های چرخشی را فعال می­کنیم البته کنترل فن­های چرخشی قابل برنامه ریزی بر اساس ساعات شبانه روز و یا وجود اختلاف دمایی در نقاط مختلف گلخانه است .
نرم افزار
شما قادر خواهید بود از طریق کامپیوتر با دستگاه کنترل خود ارتباط برقرار کرده تا از این امکانات بهره­مند شوید :
1. شرایط اقلیمی هر نقطه از گلخانه را مشاهده کنید(درجه حرارت ، رطوبت ، co ، co2 ، رطوبت خاک ، لوکس نور )
2. نمایش وضعیت آب و هوای بیرون گلخانه (درجه حرارت ، رطوبت ، لوکس نور ، سرعت و جهت وزش باد ، وجود بارندگی )
3. گزارش عملکرد هر یک از تجهیزات ( بخاری ، فن و پد ، دریچه ، مه پاش ، آبیاری ، فن تهویه ، پرده ، روشنایی و . . . )
4. رسم نمودار برای اطلاعات بند 1، 2 ، 3
5. دسترسی به تنظیمات تجهیزات
6. امکان ثبت و چاپ نمودارها و گزارشات



ارتباط از راه دور
به منظور نظارت و کنترل آسان ، این امکان برای کاربر مهیا است که در هر لحظه و از هر کجای دنیا به کمک کامپوتر و خط تلفن با دستگاه کنترل هوشمند خود ارتباط برقرار کند و از تمام امکاناتی که در بخش نرم افزار یاد شد استفاده نماید .

لازم به ذکر است که کادر علمی این شرکت با تلاش روزافزون خود سعی بر ارائه مدل دیگری از این سیستم را دارند که مجهز به امکانات جدید زیر خواهد بود :
- کنترل Ec , PH آب - تست عملکردی موتور برق



منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
مواد مصرفی جهت ساخت نایلون های کشاورزی

مواد مصرفی جهت ساخت نایلون های کشاورزی

پلی اتیلن
به طر کلی در تمام جهان پوشش هایی که در ساخت گلخانه به کار می روند از جنس نایلون هایی می باشد که از مواد پلیمری
(
LDPE (Low Density PolyEthylene ساخته می شوند.

عوامل اصلی در همیت پوشش های گلخانه ای عبارتند از:
1- عبور دهی نور به حد کافی برای رشد گیاهان
2- امکان حفظ گرما و رطوبت ثابت برای رشد گیاهان
3- استحکام و مقاومت لازم و کافی جهت مقابله با شرایط آب و هوایی گوناگون

مواد LDPE که نوعی مواد پلیمری هستند، در مقابل نور خورشید، مخصوصا اشعه ماورای بنفش آن بسیار آسیب پذیرند. لذا با توجه به خاصیت مواد LDPE که پایه و اساس پوششهای گلخانه ای هستند و با توجه به تقسیم بندی طیف نور خورشید، افزودنی های خاصی جهت کمک به افزایش کارایی و عمر پوشش گلخانه تولید و به کار برده می شوند که نحوه کاربرد و توضیحات بیشتر آن در ذیل آمده است.
افزودنی ها:
UVStabilizer (تثبیت کننده UV)
در بین اشعه های نور خورشید، اشعه ماورای بنفش (Ultra Violet) با طول موج nm) 280 - 400) اثر مخربی بر نایلون های LDPE دارد. افزودنی UV Stabilizer در حقیقت هم تثبیت کننده اشعه ماورای بنفش است و هم با تغییر طول موج این اشعه آن را به طول موج های مفید برای رشد گیاهان تبدیل می کند.
طبق تحقیقات انجام شده افزایش درصد
UV Stabilizer در نایلون های LDPE باعث افزایش عمر این نایلون ها می شود.

EVA (اتیل و ینیل استات)
افزودنی
EVA سه مزیت مهم دارد:
1- کاهش هدر رفتن دمای درون گلخانه، که باعث کمتر شدن شوک های حرارتی بر گیاهان و در نتیجه، زودرسی و بالا رفتن کیفیت محصول می شود.
2- افزایش شفافیت نایلون، و بنابراین بهتر شدن خصوصیات نوری نایلون کشاورزی.
3- بهبود خصوصیات مکانیکی (
elongation) نایلون کشاورزی و افزایش مقاومت گرمایی آن بر اسکلت فلزی گلخانه.

UVAbsorber (جذب کننده UV)
جذب کننده های
UV اشعه UV را کاملا جذب می کنند و بدین وسیله از عبور آن از میان نایلون گلخانه جلوگیری می نمایند.
جذب کننده های
UV در موارد خاص مثل جلوگیری از سیاه شدن گل های رز قرمز به کار می روند.

Light Diffusion (پخش کننده نور)
پخش کننده نور در نایلون های کشاورزی جهت شکستن تابش خورشید به یک دسته اشعه، مورد استفاده قرار می گیرد. این موارد باعث می شوند که نور کافی به قسمت های سایه گیاهان نیز برسد(مخصوصا در کشت گوجه فرنگی، خیار، خربزه، یا هندوانه). محیطی که پخش کننده نور ایجاد می کند، مقدار فتوسنتز گیاه را در گلخانه افزایش می دهد و موجب کاهش نورگرایی گیاه (تلاش گیاهان برای جذب نور بیشتر که باعث حرکت به سمت نور خورشید می شود) می گردد.

AntiFog (ضد عرق)
افزودن ضد عرق باعث کاهش کشش سطحی بخار آب متراکم شده بر سطح داخلی پوشش گلخانه می شود. در نتیجه، بخار آب متراکم شده، به جای ریختن روی گیاهان کم کم به سمت پایین دیواره نایلونی گلخانه سرازیر می شود. و این مسئله باعث می شود که:
- از آسیب و بیماریهای ناشی از چکیدن مستقیم آب بر وی شکوفه ها جلوگیری شود.
- از سوختگی برگها، در نتیجه تمرکز تابش نور خورشید پیشگیری شود.
- کاهش 30 درصدی قابلیت استفاده از نور به دلیل وجود قطره های کوچک و پراکنده آب روی سطح پوشش داخلی گلخانه برطرف گردد.

AntiVirus (ضد ویروس)
افزودن ضد ویروش برای برنامه های مدیریت آفات بسیار ضروری و لازم است. این افزودنی ، از بیماری های ویروسی و خسارات ناشی از بعضی حشرات مثل: مگس های سفید، شته ها، عنکبوتهای قرمز و
Thrips (نوعی حشره سیاه رنگ) جلوگیری می کند. این افزودنی ، طول موج ها پرتو خورشید را به طول موج های مرئی مخصوصی تفکیک می ند که باعث از بین رفتن قوه بینایی حشرات دورن گلخانه می شود. به طوری که حشرات توانایی تخریب و آسیب رساندن به گیاهان را از دست می دهند.
همچنین این افزودنی نیاز به مواد شیمیایی کشاورزی را کاهش می دهد.
توجه: نایلون های حاوی افزودنی ضد ویروس نباید در گلخانه هایی که به گرده افشانی حشرات نیاز دارند به کار رود.

Infra Red (مادون قرمز)
در طول روز مواد افزودنی
IR، با بلوکه کردن (Near Infra Red) یا همان NIR با طول موج 1400 - 750 nm در خارج از گلخانه های حرارتی، موجب کاهش ناچیز دمای درون گلخانه می شود.
در طول شب موارد فوق با ایجاد مانع در مقابل (
FIR (Far Infra Red با طول موج 14000 - 3000 nm که به وسیله خاک منعکس می شود باعث افزایش دمای داخل گلخانه می شود.
کاهش ناپایداری درجه حرارت تاثیر مستقیمی در برداشت زودتر، مقدار در واحد سطح و کیفیت بهتر و یکنواختی محصول دارد.


منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گلخانه و انواع ان

گلخانه و انواع ان

مقدمه
افزایش روزافزون جمعیت بویژه در کشورهای در حال رشد و نیاز روبه رشد اغلب این کشورها به مواد غذایی و از سوی دیگر وجود میلیونها نفر جوان تحصیلکرده و علاقمند بکار و فعالیت این قبیل کشورها ، زمینه ساز بکارگیری روشها و شیوه‌های کاربردی جدیدی در استفاده از استعدادها و امکانات موجود است. برای این منظور یکی از راهکارها ، گسترش کشت گیاهان گلخانه‌ای است که هم از نظر تامین مواد غذایی مورد نیاز مردم و هم از نظر اشتغال‌زایی بسیار حائز اهمیت است.
اهداف کشت گیاهان گلخانه‌ای
پرورش تعداد فراوانی از گلهای زینتی و آپارتمانی و بعضی از ارقام محصولات زراعی.
در فصول غیر زراعی مناطق سرد سیری هیچگونه امکان تولید محصولات کشاورزی در خارج از گلخانه وجود ندارد.
بازده و میزان تولید گیاهان گلخانه‌ای در مقایسه با گیاهان غیرگلخانه‌ای بسیار زیاد است.
در کشتهای گلخانه‌ای امکان مبارزه غیرشیمیایی با آفات و بیماریها ، اقتصادی و امکان پذیرتر است.
با حداقل مصرف آب ، کود و سم حداکثر تولید بدست می‌آید.
اشتغال و در آمد بیشتری برای تولیدکنندگان فراهم می‌شود.
امکان تولید محصولات سالم و مشتری پسند فراهم شده ، ضایعات آن کاهش می‌یابد.
زمینه بسته بندی محصول و عرضه بهداشتی آن در مقایسه با سایر محصولات بیشتر است.
انواع گیاهان گلخانه‌ای
غیر از اغلب گیاهان زینتی و آپارتمانی که فقط در گلخانه‌ها و محیط‌های حفاظت شده قابل پرورش می‌باشد، تعدادی از محصولات باغی نیز در محیط‌های گلخانه‌ای براحتی پرورش داده می‌شوند که خیار داربستی ، فلفل دلمه‌ای ، گوجه فرنگی ، بادنجان و توت فرنگي از جمله این گیاهان ([Only Registered And Activated Users Can See Links] 6) هستند.
انواع گلخانه
گلخانه شیشه‌ای
این نوع گلخانه‌ها معمولا دارای تاسیسات پیشرفته‌ای هستند. شیشه ، آهن ([Only Registered And Activated Users Can See Links]) و سایر وسایل و محصولات بکار برده شده در این نوع گلخانه در مقایسه با گلخانه پلاستیکی از قیمت و استحکام بیشتری برخوردار است. سیستم آبیاری ، نوع تغذیه ، نور ([Only Registered And Activated Users Can See Links]) ، گاز کربنیک ، رطوبت به صورت تمام اتوماتیک یا خودکار و با استفاده از کامپیوتر انجام می‌پذیرد.
گلخانه پلاستیکی
اسکلت ساختمان این گلخانه‌ها بیشتر از لوله‌های گالوانیزه و یا میلگرد تشکیل شده و روی آنها با پلاستیکهای مخصوصی پوشانده می‌شود. عمر این پلاستیکها حداکثر 5 سال است. این گلخانه‌ها به صورت تونل‌های پلاستیکی تک واحدی ، مرکب ، با سقف شیروانی یا نیم دایره‌ای ساخته می‌شوند.
انواع بسترهای کشت گلخانه‌ای
کشت هیدروپونیک
در این نوع کشت برای پرورش گیاهان ، خاک استفاده نمی‌شود بلکه برای استقرار ریشه از پرلیت ([Only Registered And Activated Users Can See Links]) یا از بسترهایی حاوی بسترهای پشم سنگ استفاده می‌شود. معمولا پس از استقرار بوته‌ها در بستر ، بلافاصله آبیاری و تغذیه کامل گیاه با استفاده از قطره چکانهای مخصوص که در کنار هر گیاه در نظر گرفته شده انجام می‌گیرد.
کشت هیدروپونیک یا آبکشت مطلق
در این نوع کشت معمولا کلیه کودهای مورد نیاز گیاه را به آب مقطر ([Only Registered And Activated Users Can See Links] B1) اضافه نموده در منبعی که دارای یک پمپ آب و چندین لوله متناسب با وسعت گلخانه است وارد می‌نمایند. گیاهان در سوراخهای در نظر گرفته شده ، لوله‌های آب مستقر شده ، بطوری که ریشه این گیاهان کاملا در داخل آب قرار گرفته ، با جریان یکنواخت آب در داخل لوله‌ها مواد مورد نیاز گیاه را جذب می‌نمایند.
کشت در بستر خاک

خاک مورد استفاده در گلخانه‌ها باید دارای بافتی سبک ، هوموس‌دار و نفوذپذیر باشد. در صورت سنگین بودن بافت خاک (خاک رسی) باید با اضافه کردن مقداری شن به همراه مقداری کود حیوانی پوسیده خاک را اصلاح کرد.
‍‍‍!تنظیم دمای گلخانه و ارتباطش با میزان نور و رطوبت نسبی
گیاهان گلخانه‌ای در دمای بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد بالاترین عملکرد را دارند. و درجه حرارت مورد نیاز در شب بطور متوسط 4 ، 5 درجه کمتر از روز است. در درجه حرارت معمولی چون فعالیت گیاه به حداکثر می‌رسد بنابراین به نور بیشتری هم برای انجام فتوسنتز ([Only Registered And Activated Users Can See Links] A%D8%B2) نیاز دارد. رطوبت نسبی مورد نیاز در گلخانه بین 70 تا 80 درصد است.
تامین گاز کربنیک مورد نیاز گلخانه
برای تامین این گاز یا باید در روز تهویه کامل صورت گیرد و یا از کپسول‌های گاز کربنیک استفاده شود. در گلخانه‌های کوچک از چراغها و یا والرهای نفتی هم می‌توان برای رفع نیاز گلخانه‌ها استفاده کرد به شرطی که شعله آنها کاملا آبی باشد تا از تولید گازهای سمی ([Only Registered And Activated Users Can See Links] C+%D8%B3%D9%85%DB%8C) دیگر جلوگیری شود.

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
اجزا گلخانه

اجزا گلخانه

گلخانه



گلخانه عبارت از ساختاری است كه در آن گرما، رطوبت، نور و ميزان گازكربنيك قابل كنترل كردن است. درون آن گياهان را می‌توان در تمامی سال، به ويژه در خارج از فصل، پرورش داده، برخی از محصول‌ها را پيش رس كرد و يا قادر بود برای تمام يا قسمتی از سال گياهان را در آب و هوای نامناسب نگهداری كرد. گلخانه‌ها به طور معمول از اجزای زير تشكيل شده‌اند:
الف- چارچوب گلخانه‌:
استخوان‌بندی گلخانه از مجموعه پايه‌هايی كه به فاصله حدود 3 متر از يكديگر قرار دارند، و تيرهای سقف تشكيل شده است. در پيرامون گلخانه ديواره‌آی به ارتفاع 60 تا 90 سانتيمتر قرار دارد كه از آجر يا سيمان ساخته شده است. سقف گلخانه بايد دارای لبه‌هايی باشد كه از ريزش آب باران روی بدنه گلخانه جلوگيری كند. در قسمت بالايی سقف برخی از گلخانه‌ها محلی برای دسترسی به قسمت‌های مختلف سقف وجود دارد كه هواكش‌های گلخانه در نزديكی آن قرار دارند. در گزينش مواد برای استخوان‌بندی گلخانه بايد استحكام، دوام و هزينه نگهداری را در نظر گرفت. موادی به طور معمول در ساخت استخوان‌بندی گلخانه از‌ آن‌ها استفاده می‌شود عبارتند از: چوب، آهن، فولاد و آلومينيوم.
ب- پوشش شفاف گلخانه‌:
از آنجايی كه عبور نور از شيشه به راحتی صورت می‌گيرد، برای پوشش گلخانه به ميزان زيادی از شيشه استفاده ميشود تا گياهان درون گلخانه از نور خورشيد بيشترين استفاده را بنمايند. امروزه برای پوشش، از پلاستيك نيز استفاده می‌گردد. مهم‌ترين مواد پلاستيكی برای پوشش گلخانه عبارتند از پلی‌اتيلن(Polyethylenen) يا پلاستيك معمولی كه نور را به نسبت خوب عبور می‌دهد اما دوام آن كم است، پلی‌واينيل كلريد(Polyvinyl chloride (PVC) كه دوام آن بيشتر از پلی اتيلن است، پلی‌استر(Polyester) كه به اندازه شيشه از خود نور عبور می‌د‌هد، شفاف هم باقی می‌ماند اما خيلی گران است و سرانجام فايبرگلاس(Fiberglass) كه دوام زيادی دارد و چندين سال می توان از آن استفاده كرد ولی به تدريج در عرض چند سال، شفافيت آن كم می‌شود و از همه انواع پلاستيك گران‌تر است.
پ- سكوهای (Benches) گلخانه:
اين سكوها به منظور كنترل بهتر شرايط محيطی و بازده بهتر، داخل گلخانه ساخته می‌شوند. با آن كه ارتفاع و به ويژه عرض سكوها بسته به نوع گياهی كه پرورش داده می‌شود متفاوت است به طور معمول ارتفاع سكو را بين 85 تا 90 سانتی‌متر می‌گيرند و در ساخت آن از چوب، آجر، سيمان و غيره استفاده می‌‌شود.
ت- راهروهای گلخانه:
راهروهای گلخانه بايد به اندازه‌ای باشد كه در برابر رفت و آمد كارگران و وسايل و همچنين گاری دستی اشكالی فراهم نياورد. به طور معمول عرض راهرو را 60 تا 70 سانتی‌متر می‌گيرند.
ث- هواكش‌‌های گلخانه‌:
برای تهويه گلخانه دريچه‌هايی در جوانب يا در سقف گلخانه درست می‌كنند كه با دست يا به طور خودكار با استفاده از ترموستات و موتورهای برقی، باز و بسته می‌‌شوند.
ج- اتاق كار گلخانه:
هر گلخانه يا مجموعه‌‌ای از گلخانه‌ها بايد دارای اتاقی باشد كه در آن وسايلی از قبيل خاك، شن، پيت، كود شيميايی، ابزار كار، گلدان، انواعی از حشره‌كش‌ها و قارچ‌كش‌ها، ميز درجه‌بندی و بسته‌بندی گل‌ها و غيره وجود داشته باشد.



منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کلیاتی درباره گلخانه

کلیاتی درباره گلخانه

تعريف گلخانه
گلخانه ياGreen house به فضاي محدودي اطلاق مي­شود كه قابليت كنترل شرايط محيطي مناسب را براي رشد گياهان از نواحي مختلف در طي فصول مختلف يك سال داشته باشد. طبق اين تعريف از جمله عملكرد گل­خانه، فراهم كردن شرايط محيطي لازم و مورد نياز محصولي معين است.
گلخانه­ها بر حسب اينكه چه نوع مصالح ساختماني در آن‌ها بكار برده شده است به نوع ثابت و متحرك تقسيم‌بندي مي­شوند. گل­خانه­هاي ثابت و متحرك بنا­بر نياز در موقعيت معين، در جايي كه مدنظر ما است احداث مي­شوند.
گل­خانه­هاي ثابت، به گلخانه هایی گفته مي‌شود كه مصالح ساختماني بكار رفته در آن‌ها از جنس پايدار و با دوام باشد. پس بايد ساليان سال از آن‌ها استفاده كرد. بنابراين نكاتي در ساخت گلخانه‌هاي ثابت بايد در نظر گرفته شود.
مهم در احداث گلخانه­هاي ثابت
1. فاصله گلخانه تا بازار مصرف؛
2. كيفيت آب از نظر سختي؛
3. وجود بازارهاي فروش محلي؛
4. دسترسي به كارگران متخصص.
انواع گلخانه هاي ثابت
گلخانه يكطرفه: از يك جهت از نور كامل آفتاب بر ­خوردار است و از جهت ديگر از مصالح ساختماني پوشيده شده است. اين نحوه ساخت و ساز گل­خانه براي مناطقي با شرايط محيطي نسبتاً دشوار بسيار مطلوب است. در مناطقي كه سرماي شديد يا يخبندان‌هاي طولاني وجود دارد، ساخت اين گلخانه‌ها به صرفه مي‌باشد.
گلخانه دو طرفه: از دو جهت بطور كامل از نور آفتاب بهره­مند است. اين گلخانه براي كشت و پرورش بسياري از محصولات، ايده­آل و مناسب است. زيرا از جهت نور و درجه‌ي حرارت بطور كامل از نور خورشيد بهره مي‌برد.
گلخانه نيمه دو طرفه: از يك جهت بطور كامل از نور آفتاب برخوردار است و از جهت مقابل تا نيمه از مصالح ساختماني پر شده و نيمه ديگر از جنس شفاف (شيشه) است.
گلخانه­هاي سه­ گانه هر كدام براي يك اقليم معين مناسب مي‌باشند. اما بطور كلي براي مناطق مختلف ايران گلخانه­هاي دو طرفه بسيار مناسب و مطلوب هستند. چرا كه در كشور ما، به علت برخورداري از نور فراوان مخصوصاً در زمستان مي‌توان در مصرف سوخت صرفه­جويي بسيار خوب و با ­ارزشي داشت.
عوامل قابل كنترل در گلخانه­ها
1.درجه حرارت؛
2.نور؛
3.رطوبت؛
4. مقدار گاز كربنيك(Co2).
هر كدام از عوامل قابل كنترل در گل­خانه­ها جداگانه توضيح داده مي‌شوند.
درجه حرارت در گلخانه ها
تنظيم درجه حرارت در گل­خانه­ها شرط اوليه براي رشد و نمو بسياري از گياهان است. نياز گياهان به درجه حرارت دامنه­هاي مختلفي دارد. بعضي از گياهان درجه حرارت­هاي بالاتري نياز دارند مثل گياهان مناطق گرمسيري. بعضي ديگر در درجه حرارت­هاي كمتر از 20 درجه سانتيگراد هم بخوبي رشد و نمو مي­كنند، مانند گياهاني كه از مناطق سردسيري منقل شده‌اند نظير پامچال كه در جنگل‌هاي شمال ديده مي‌شود.
اما چگونگي تنظيم درجه حرارت در گلخانه­ها بستگي به سيستم گرمايي دارد. انواع بخاري‌ها يا سيستم‌هاي گازي و ... مي‌توانند مورد استفاده قرار بگيرند. اما دو شرط اوليه موجود در عامل گرم ‌كننده عبارتند از:
1- توان توزيع يكنواخت دما در سطح گلخانه را دارا باشد؛
2- فاقد اثرات مخرب زيست محيطي باشد.
نياز نوري گياهان
همه گياهان به يك اندازه به نور نيازمند نيستند. بعضي از گياهان نياز به نور فراواني دارند و بعضي ديگر به نور كمتري نياز دارند. بنابراين گياهان را از نظر نياز نوري به سه گروه بزرگ تقسيم مي­كنيم:
گياهان روز بلندLDP: Long Day Plants براي به گل رفتن بين 10 تا 14 ساعت به نور نياز دارند، مانند گياهان فصلي تابستانه نظير آحار، اطلسي، ناز و ميمون.
گياهان روز كوتاه SDP: Short Day Plants براي به گل رفتن نياز نوري كمتر از 12 ساعت دارند. كه در نقطه مقابل گياهان روز بلند قرار مي‌گيرند، مثل گل داودي.
گياهان بي تفاوت به طول روز NDP: Neutral Day Plants براي نگهداري در منزل بسيار مناسب و مطلوب هستند. مثل گل حنا يا بگونيا كه حساسيتي نسبت به طول روز ندارند و در تمام طول سال گل دارند.
به گل بردن گياهان روز كوتاه در طي ساعات روشنايي، طولاني به موضوع كنترل نور بر مي­گردد. در كشور ما با توجه به اينكه روزهاي آفتابي خيلي زياد است بايد نياز نوري گياه شناخته شود تا گياه در طي روزهاي بلند بخوبي از رشد رويشي برخوردار باشد. لذا گياهان روز كوتاه را به وسيله‌ي پايين آوردن ساعات روشنايي، بوسيله يك پرده تيره رنگ، و اصطلاحاً ايجاد شب­هاي طولاني به گل مي­بريم.
نور در گلخانه ها
در گلخانه­ها مقدار نور را به وسيله‌ي پوشاندن شيشه­ها با حصير، پاشيدن گِل و يا رنگ‌هاي قابل شست و شو و يا با استفاده از چادر­هاي الكترونيكي، كنترل مي‌كنيم.
كنترل رطوبت در گلخانه­ ها
تأ­مين رطوبت يكي از پارامترهاي مهم در گلخانه­ها است. براي رشد و نمو گياهان، البته بايد نيازهاي رطوبتي گياهان را بشناسيم. بعضي از گياهان به رطوبت‌هاي خيلي بالا نياز دارند و بعضي ديگر به رطوبت كمتري نياز دارند، مثل گل كاغذي. بعد از شناخت نياز رطوبتي گياهان، آن‌ها را در گلخانه­هاي خاص خود جايگزين مي­كنيم يعني همه گياهان در يك نوع گلخانه نگهداري نمي‌شوند. در سطوح تخصصي و بزرگ، هر گلخانه براي يك محصول و يا تعدادي محصول مشابه با نياز­هاي يكسان در نظر گرفته مي‌شود.
راه‌ها و روش‌هاي مختلفي براي تأمين رطوبت گل‌خانه‌ها وجود دارد كه عبارتست از:
1. آبياري؛
2. پاشيدن آب به سقف و كف و جدار گلخانه؛
3.كاربرد دستگاه‌هاي بخار ساز.
گاز كربنيك در گلخانه­ ها
كاربرد Co2 تقريباً معادل استفاده از مواد غذايي، كاربرد پيدا كرده است. در كشور ما كه گياهان از لحاظ نوري در وضعيت مناسبي قرار دارند مي‌توان با بالا بردن مصرف Co2 راندمان محصول را نيز بالاتر برد.
وجود Co2براي انجام عمل فتوسنتز ضروري است. اين واكنش شيميايي منجر به توليد محصول سبز يا عملكرد گياه مي­شود . در اين واكنشCo2 عامل بسيار مهمي تلقي مي­شود.
فرمول فتوسنتز
6 CO2 + 6 H2O à C6H12O6 + 6 O2
گلخانه­هاي ايزوله و با شرايط استاندارد داراي Co2هستند. لذا گلخانه­هايي كه ارتباط كمتري با فضاي خارج دارند و يا گلخانه­هايي كه تبادل گازي كمي دارند و در معرض رفت و آمد‌هاي مكرر و متوالي نيستند براي مصرفCo2 مناسب­تر هستند.

منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گلخانه

گلخانه به فضای محدودی اطلاق می­شود که قابلیت کنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف در طی فصول مختلف یک سال داشته باشد. طبق این تعریف از جمله عملکرد گل­خانه، فراهم کردن شرایط محیطی لازم و مورد نیاز محصولی معین است. گل­خانه­ها بر حسب اینکه چه نوع مصالح ساختمانی در آن‌ها بکار برده شده است به نوع ثابت و متحرک تقسیم‌بندی می­شوند. گل­خانه ­های ثابت و متحرک بنا ­بر نیاز در موقعیت معین، در جایی که مدنظر ما است احداث می­شوند. گل­خانه­های ثابت، به گل­خانه­هایی گفته می‌شود که مصالح ساختمانی بکار رفته در آن‌ها از جنس پایدار و با دوام باشد. پس باید سالیان سال از آن‌ها استفاده کرد. بنابراین نکاتی در ساخت گلخانه‌های ثابت باید در نظر گرفته شود.​
۱-نکات مهم در احداث گلخانه​
2- انواع گلخانه های ثابت​
۳-عوامل قابل کنترل در گلخانه​
4- نیاز نوری گیاهان
۵ -کنترل رطوبت در گلخانه
۶-گازکربنیک در گلخانه​
۷ -شهرک گلخانه ای
۸- پیوند به بیرون
نکات مهم در احداث گلخانه ­های ثابت​
1-فاصله گلخانه تا بازار مصرف؛ 2. کیفیت آب از نظر سختی؛ 3. وجود بازارهای فروش محلی؛ 4. دسترسی به کارگران متخصص. 5.مناسب بودن آب وهوای محیط 6در دسترس بودن عوامل تولید مانند سم و کود​
انواع گلخانه‌های ثابت​
گلخانه یکطرفه: از یک جهت از نور کامل آفتاب بر ­خوردار است و از جهت دیگر از مصالح ساختمانی پوشیده شده است. این نحوه ساخت و ساز گل­خانه برای مناطقی با شرایط محیطی نسبتاً دشوار بسیار مطلوب است. در مناطقی که سرمای شدید یا یخبندان‌های طولانی وجود دارد، ساخت این گلخانه‌ها به صرفه می‌باشد.​
گلخانه دو طرفه: از دو جهت بطور کامل از نور آفتاب بهره­مند است. این گلخانه برای کشت و پرورش بسیاری از محصولات، ایده­آل و مناسب است. زیرا از جهت نور و درجهٔ حرارت بطور کامل از نور خورشید بهره می‌برد. گلخانه نیمه دو طرفه: از یک جهت بطور کامل از نور آفتاب برخوردار است و از جهت مقابل تا نیمه از مصالح ساختمانی پر شده و نیمه دیگر از جنس شفاف (شیشه) است. گلخانه‌های سه گانه هر کدام برای یک اقلیم معین مناسب می‌باشند. اما بطور کلی برای مناطق مختلف ایران گلخانه­های دو طرفه بسیار مناسب و مطلوب هستند. چرا که در کشور ما، به علت برخورداری از نور فراوان مخصوصاً در زمستان می‌توان در مصرف سوخت صرفه جویی بسیار خوب و با ­ارزشی داشت.​
عوامل قابل کنترل در گلخانه ­ها​
.درجه حرارت؛​
.نور؛​
.رطوبت؛​
مقدار گاز کربنیک(Co2)
هر کدام از عوامل قابل کنترل در گل­خانه ­ها جداگانه توضیح داده می‌شوند. درجه حرارت در گل خانه ها تنظیم درجه حرارت در گل­خانه ­ها شرط اولیه برای رشد و نمو بسیاری از گیاهان است. نیاز گیاهان به درجه حرارت دامنه ­های مختلفی دارد. بعضی از گیاهان دماهای بالاتری نیاز دارند مثل گیاهان مناطق گرمسیری. بعضی دیگر در درجه حرارت­های کمتر از 20 درجه سانتیگراد هم بخوبی رشد و نمو می­کنند، مانند گیاهانی که از مناطق سردسیری منقل شده‌اند نظیر پامچال که در جنگل‌های شمال دیده می‌شود. اما چگونگی تنظیم دما در گلخانه­ها بستگی به سیستم گرمایی دارد. انواع بخاری‌ها یا سیستم‌های گازی و ... می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند. اما دو شرط اولیه موجود در عامل گرم ‌کننده عبارتند از: 1- توان توزیع یکنواخت دما در سطح گلخانه را دارا باشد؛ 2- فاقد اثرات مخرب زیست محیطی باشد. 3دی اکسید کربن را هم تامین کند. نوع دیگر گلخانه گلخانه های استوانه ای است که برای دریافت نور بیشترومقاومت کمتر در برابر باد است​
نیاز نوری گیاهان​
همه گیاهان به یک اندازه به نور نیازمند نیستند. بعضی از گیاهان نیاز به نور فراوانی دارند و بعضی دیگر به نور کمتری نیاز دارند. بنابراین گیاهان را از نظر نیاز نوری به سه گروه بزرگ تقسیم می­کنیم:​
گیاهان روزبلند: برای به گل رفتن بین 10 تا 14 ساعت به نور نیاز دارند، مانند گیاهان فصلی تابستانه نظیر احار، اطلسی، ناز و میمون.​
گیاهان روزکوتاه: برای به گل رفتن نیاز نوری کمتر از 12 ساعت دارند. که در نقطه مقابل گیاهان روز بلند قرار می‌گیرند، مثل گل داوودی.​
گیاهان بی تفاوت به طول روز: برای نگهداری در منزل بسیار مناسب و مطلوب هستند. مثل گل حنا یا بگونیا که حساسیتی نسبت به طول روز ندارند و در تمام طول سال گل دارند. به گل بردن گیاهان روز کوتاه در طی ساعات روشنایی، طولانی به موضوع کنترل نور بر می­گردد. در کشور ما با توجه به اینکه روزهای آفتابی خیلی زیاد است باید نیاز نوری گیاه شناخته شود تا گیاه در طی روزهای بلند بخوبی از رشد رویشی برخوردار باشد. لذا گیاهان روز کوتاه را به وسیلهٔ پایین آوردن ساعات روشنایی، بوسیله یک پرده تیره رنگ، و اصطلاحاً ایجاد شب­های طولانی به گل می­بریم.​
نور در گلخانه ها در گلخانه­ها مقدار نور را به وسیلهٔ پوشاندن شیشه­ ها با حصیر، پاشیدن گِل ومل و یا رنگ‌های قابل شست و شو و یا با استفاده از چادر­های الکترونیکی، کنترل می‌کنیم.​
کنترل رطوبت در گلخانه­ها​
تأ­مین رطوبت یکی از پارامترهای مهم در گلخانه ­ها است. برای رشد و نمو گیاهان، البته باید نیازهای رطوبتی گیاهان را بشناسیم. بعضی از گیاهان به رطوبت‌های خیلی بالا نیاز دارند و بعضی دیگر به رطوبت کمتری نیاز دارند، مثل گل کاغذی. بعد از شناخت نیاز رطوبتی گیاهان، آن‌ها را در گلخانه­های خاص خود جایگزین می­کنیم یعنی همه گیاهان در یک نوع گلخانه نگهداری نمی‌شوند. در سطوح تخصصی و بزرگ، هر گلخانه برای یک محصول و یا تعدادی محصول مشابه با نیاز­های یکسان در نظر گرفته می‌شود. راه‌ها و روش‌های مختلفی برای تأمین رطوبت گل‌خانه‌ها وجود دارد که عبارتست از: 1. آبیاری؛ 2. پاشیدن آب به سقف و کف و جدار گلخانه؛ 3.کاربرد دستگاه‌های بخار ساز​
گاز کربنیک در گلخانه­ها​
کاربرد Co2 تقریباً معادل استفاده از مواد غذایی، کاربرد پیدا کرده است. در کشور ما که گیاهان از لحاظ نوری در وضعیت مناسبی قرار دارند می‌توان با بالا بردن مصرف Co2 راندمان محصول را نیز بالاتر برد. وجود Co2برای انجام عمل فتوسنتز ضروری است. این واکنش شیمیایی منجر به تولید محصول سبز یا عملکرد گیاه می­شود. در این واکنشCo2 عامل بسیار مهمی تلقی می­شود
شهرك گلخانه اي​
مجموعه اي از گلخانه هاست كه در يك فضاي مشترك متمركز مي باشند، اين كشت يكپارچه و هماهنگ و جلوگيري از خردشدن مجدد اراضي​
-كاهش هزينه هاي توليد.بالا بردن توليد و در نتيجه افزايش در آمد كشاورزان
- استفاده مشترك از ماشين آلات و تسهيل در ارائه خدمات با توجه به افزايش سطح مكانيزاسيون در نتيجه صرفه جويي در منابع مالي​
- ايجاد صنايع تبديلي و جلوگيري از گسترش مهاجرت
- تشويق كشاورزان به مشاركت در كارهاي دسته جمعي
معايب شهركهاي گلخانه اي آن است كه به علت جمع شدن گلخانه ها داراي اثرات زيست محيطي مي باشند و باعث آلودگي محيط زيست می شوند​

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
كشت گلخانه اي

كشت گلخانه اي

كشت گلخانه اي

مقدمه
روش هاي معمول كشت در هواي آزاد بر اساس مساعد بودن شرايط محيط صورت مي گيرد معمولا در اكثر مناطق كشور كاشت در بهار و برداشت در اواخر نابستان و در صورت مساعد بودن هوا تا اوايل پاييز به طول مي انجامد در روش هاي معمول كشت تمامي عمليات كاشت تا برداشت تابع شرايط محيطي است .
در صورتي كه بخواهيم توليد خارج از فصل داشته باشيم بايد با به كار گيريي روش هايي عوامل محيطي مناسب رشد گياه (دما.رطوبت نسبي و نور ) را تحت كنترل داشته باشيم . كه براي اين منظور از گلخانه Greenhouse استفاده مي كنيم
استفاده از گلخانه به منظور توليد خارج از فصل سبزي هاي گلخا نه اي انجام مي شود و اهميت به سزايي در علوم باغباني دارد .
اهداف كشت گلخانه اي :
توليد محصول در محلي كه در آن محصول توليد نمي شود
تولد در زماني كه كشت محصول در هواي آزاد غير ممكن است .

مزايايي كشت گلخانه اي :
1- افزايش توليد در واحد سطح (به عبارت ديگر 10 برابر هواي آزاد ) به اين معني كه مثلا در مورد خيار توليد 20 كيلو گرم خيار در هر متر مربع در گلخانه به جاي توليد 2 كيلوگرم در همان يك متر مربع در هواي آزاد
2- توليد بيش از يك محصول در سال (كه در مورد خيار توليد سه بار در سال و همچنين در مورد گوجه فرنگي توليد دو بار در سال ممكن مي باشد )
3- افزايش كيفيت محصول توليدي (كه با كنترل دقيق و بهتر آفات و بيماري ها با روش هاي كنترل بيولوژيكي و كاهش مصرف سموم كه باعث افزايش كيفيت محصول و افزايش صادرات و حفظ محيط زيست مي شود )
4- صرفه جويي در مصرف آب (با روش آبياري تحت فشار )
5- استفاده از اراضي غير قابل كشت با سيستم هيدرو پونيك (مانند گلخانه هاي پرورش سبزي در كيش )
6- عدم وابستگي توليد به شرايط محيطي و امكان بازار يابي مناسب و تنظيم برتامه كشت مطابق با نياز بازار (مثلا در مورد خيار طوري برنامه تنظيم شود كه زمان برداشت اواخر اسفند ماه باشد )
7- تواوم كار و توليد محصول در تمام فصل هاي سال با توجه با امكان كنترل عوامل محيطي و تنظيم شرايط مورد نياز گياه
8- ايجاد فرصت هاي شغلي مناسب براي جوانان و كار آموختگان كشاورزي و استفاده از اوقات فراغت كشاورزان در فصل هاي پاييز و زمستان .

معايب كشت گلخانه اي :
1- هزينه اوليه آن زياد است و قسمت عظيم اين هزينه صرف احداث گلخانه مي شود كه البته در صورت سود مند بودن محصول توليدي اين هزينه حداكثر در سه سال برگشت داده مي شود .
2- نياز به مراقبت دايمي (برخلاف كشت در هواي آزاد كه با مراقبت كمتر ميتوان به سود قابل توجهي دست يافت) در كشت گلخانه اي حتي لحظه اي غفلت ميتواند خسارت جبران ناپذيري وارد كند (مثلا كاهش شديد دما در گلخانه در يك شب سرد زمستاني مي تواند باعث نابودي كامل محصولات گلخانه اي شود)

در صورت تصميم به كشت گلخانه اي چه بايد كرد؟

1- مشخص كردن بازار فروش sell your crope before planting) ) بايد مشخص شود محصول توليد در كجا به فروش خواهد رسيد
2- تعيين زمان هاي مختلف سال از نظر ميزان فروش محصول توليدي , زمان كسادي و اشباع بازار , و زمان خلاء و نياز شديد بازاز
3- تعيين نوع و ويژگي محصول مورد نياز كه مورد پسند مصرف كننده همان منطقه باشد (مثلا توليد كوجه فرنگي ريز يا درشت , توليد فلفل زرد,سياه ويا ....)
4- جمع آوري اطلاعات هواشناسي منطقه مورد كشت (ميانگين ده ساله حداقل دما در سرد ترين شب سال و ميانگين حداكثر دما در گرم ترين روز سال ,ميانگين ده سال بارندگي , تعداد روز هاي آفتابي, روز هاي ابري , روز هاي يخبندان , ....)
5- تعيين جهت هاي جغرافيايي و جهت وزش باد هاي غالب در منطقه
6- نوع خاك از نظر بافت , ساختمان , PHخاك , ECخاك و عناصر پر مصرف و كم مصرف , ميزان آهك , ظرفيت تبادل كاتيوني ,و....
7- وضعيت آب منطقه از نظر كمي و كيفي كه براي هر متر مربع بستر خاكي گلخانه حدود يك متر مكعب آب بايد در دسترس باشد و نيز بايد مواد حل شده جامد در آب مانند بيكربنات سديم , كلر , فلور آب , در حد مطلوب باشد
8- مسافت گلخانه تا بازار مصرف
9- دستمزد كارگر در منطقه مورد احداث گلخانه
10-جمع آورياطلاعات علمي در مورد كاشت داشت و برداشت و آفات بيماري ها و انبار داري محصول مورد كشت
11-بازديد از گلخانه هاي اطراف جهت جمع آوري اطلاعات علمي و تجربي آنان به منظور جلوگيري از تكرار اشتباه ديگران و ...

هزينه هاي ثابت گلخانه :
1- هزينه احداث 2- هزينه تاسيسات گرم كننده 3- هزينه تاسيسات خنك كننده 4- هزينه تاسيسات آبياري 5- خريد سمپاش


هزينه هاي جاري :
1- هزينه آب . برق . گازوئيل. تلفن و ... 2- هزينه بذر 3- خريد كود 4- هزينه كارگري (از كاشت تا برداشت )

كل هزينه ها = هزينه هاي ثابت + هزينه هاي جاري

سود = فروش كل (عملكرد كل * قيمت ) - كل هزينه



منبع

 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گلخانه در كشاورزي

گلخانه در كشاورزي

مقدمه
مساحت زمين هاي بهره برداري كشاورزي وقتي بين فرزندان كشاورز تقسيم مي شود به تدريج كوچكتر و كوچكتر مي شود. درآمد كشاورز در زمين هاي كوچك هم براي گذران زندگي كافي نيست و مقدارمحصولي كه از يك زمين كوچك به دست مي آيد به اندازه اي نيست كه كشاورز خرده پا را در آبادي ماندگار كند. پس كشاورز ناچار مي شود براي امرارمعاش به شهرها مهاجرت كند.
امروزه با استفاده از گلخانه و توليد محصول در يك زمين كوچك مي توانيم هم محصول بيشتري به دست بياوريم و هم چند بار در سال مي توانيم كشت و كار كنيم. اهميت كشت گلخانه اي به قرار زير است:
درگلخانه با استفاده از روش هاي جديد حتي كشاورزاني كه زمين هاي كوچكي دارند مي توانند محصول بيشتري توليد كنند به شرط اينكه آب لازم در اختيار داشته باشند و از يك قطعه زمين كوچك درآمد كافي به دست بياورند.
چون توليدمحصول زودرس و رساندن محصولات نوبرانه به بازار قيمت و درآمد بيشتري دارد اگر كشاورز حتي به كمك كشت گلخانه اي يك ماه زودتر محصول به بازار برساند، درآمد قابل توجهي به دست مي آورد. در بعضي مناطق مي توانيم در تمام مدت سال در گلخانه محصول توليد كنيم.
چون بذري كه دركشت گلخانه اي استفاده مي شود محصول با كيفيت بالائي توليد مي كند، قيمت محصول آن خود به خود بيشتر از محصولات هواي آزاد است. نشاء ها و نهال هاي گلخانه اي هم قيمت بالاتري دارند.
چون در گلخانه از سيستم آبياري تحت فشار و آبياري قطره اي استفاده مي شود در مصرف آب صرفه جوئي مي گردد. در اين سيستم، آب دقيقاً در محل پخش ريشه گياه توزيع مي شود.
تعداد كاركنان لازم براي كار در گلخانه مثلاً براي توليد 20 تن محصول حدوداً يك سوم تعداد كاركنان لازم براي كار در هواي آزاد براي توليد همين مقدار محصول است. پس توليد در گلخانه هزينه كارگري را براي يك مقدار معين محصول پائين مي آورد.
امروزه صادرات محصولات كشاورزي گلخانه اي به خارج رواج پيدا كرده كه براي كشور توليد ارز مي كند.
رساندن محصولات تازه و شاداب به بازار شهرهاي بزرگ به كمك توليد درگلخانه نزديك اين شهرها، درآمدي خوبي را نصيب اين توليد كنندگان مي كند.
مساحت اراضي قابل كشاورزي دنيا محدود است و به ناچار بايد كاري كنيم كه در يك قطعه زمين كوچك بااستفاده از گلخانه هم محصول بيشتر توليد كنيم و هم در سال چند بار بتوانيم كشت و كار كنيم.

انواع گلخانه ها و محاسن و معايب آنها
هدف اصلي ساختن گلخانه به وجود آوردن يك محيط مناسب براي رشد گياه و توليد هرچه بيشتر و بهتر محصول است. به اين منظور حرارت، رطوبت و نور و ساير موارد در گلخانه به مقدار لازم آماده مي شود و بيماري ها و آفات هم مهار مي شوند.
مي دانيم كه گياهان با استفاده از نور در برگ ها مواد لازم گياه را توليد مي كنند به اين عمل فتوسنتز مي گويند. در مناطق سردسير مقدار تابش نور خورشيد بر روي گياه بسيار اهميت دارد و چون هواي گلخانه با تابش نور گرم مي شود گياه با استفاده از نور و حرارت كافي رشد خوبي پيدا مي كند. در مناطقي كه خورشيد به صورت خيلي مايل و به مدت كم مي تابد شيب سقف گلخانه و جهت گلخانه بسيار اهميت دارد. چون اين موضوع تا اندازه اي شامل ايران هم مي شود پس بايد در ساختن گلخانه به آن توجه داشته باشيم. گلخانه ها به صورت هاي مختلف ساخته مي شوند و مورد استفاده هاي مختلفي هم دارند.

گلخانه آموزشي
هدف از ساختن اين نوع گلخانه ها آموزشي است پس بايد گلخانه داراي سكو و بستر كاشت زميني باشد. اين گلخانه مثل يك گلخانه تجاري يا توليدي است و همه امكانات آن مثل اين گلخانه ها است تا كار آموز با وظايفي كه بايد در گلخانه توليدي انجام بدهد كاملاً آشنا بشود. البته راهروها بايد وسيع تر باشد و همه تأسيسات گرم كننده،‌سردكننده هوا، آبياري و دستگاههاي خودكار هم بايد داشته باشد دستگاهها بايد خيلي كم صدا باشند. و محيط گلخانه و كلاس هاي آموزشي بايد بسيار زيبا و تميز و جذاب باشد.
گلخانه هاي آموزشي بايد در تمام طول سال قابل استفاده باشد. پس پوشش هاي آن بايد دائمي باشد. چون گلخانه آموزشي است پس نبايد انتظار داشته باشيم كه درآمد آن از محصولي كه توليد مي كند هزينه ها را بپوشاند.

گلخانه تحقيقاتي
مشخصات گلخانه تحقيقاتي مثل گلخانه آموزشي است اما به خاطر كار تحقيقاتي مراقبت محيط گلخانه درآن دقيق تر است چون جلوگيري از بروز آفات و بيماريهاي گياهي در اين گلخانه ها اهميت زيادي دارد و بايد مانع از ورود اين عوامل بشويم اين گلخانه ها پنجره تهويه ندارند و براي تهويه از سيستم مخصوص گلخانه تحقيقاتي استفاده مي شود.

گلخانه خانگي يا تفريحي
از اين گلخانه ها بيشتر براي نگهداري گلدان هاي خانگي استفاده مي شود. اين گلخانه ها معمولاً بايد زيبا ساخته شوند. چون اين گلخانه ها در فضاي باز خانه و يا با غچه ها ساخته مي شوند. اين گلخانه ها كوچك هستند اما اگر از آنها براي پذيرائي يا استراحت استفاده مي شود بزرگتر ساخته مي شوند.معمولاً اسكلت اين گلخانه ها آلومينيمي و يا چوبي است و پوشش آن بيشتر از شيشه است.

گلخانه تجاري يا توليدي
اين گلخانه ها به منظور نگهداري و يا توليد گياهان ساخته مي شوند. اين گلخانه ها بيشترين مساحت گلخانه اي را در كشور دارند. در واقع وقتي از گلخانه در كشاورزي صحبت مي شود منظور همين گلخانه هاي تجاري يا توليدي است. در اين گلخانه ها كوشش مي شود قيمت تمام شده محصول تا آنجا كه ممكن است پائين تر باشد تا بتواند در بازار با قيمت محصولات توليدكنندگان ديگر رقابت كند و توليد با خطر افزايش هزينه روبرو نشود. گلخانه هاي كوجك حداقل 750 مترمربع مساحت دارند اين گلخانه هاي براي خرده فروشي مناسب هستند. اماگلخانه هاي عمده فروشي تا 1500 مترمربع مساحت دارند. شــــــكل گلخانه تجاري به محصولي كه مي خواهيم توليد كنيم بستگي دارد.
در گلخانه هاي بزرگ، فضاي داخل گلخانه يكنواخت است و چون تغييرات حرارت و رطوبت ونور در آن ها كمتر است محصول در آن به خوبي رشد مي كند يا نگهداري مي شود. اما اگر گلخانه بسيار بزرگ باشد مهاركردن آفات در آن مشكل مي شود .
گلخانه ها بـــــه شكل هاي مختلف ساخته مي شوند كه در اينجا انواع آنها را براي شما توضيح مي دهيم. شكل گلخانه مي تواند يكطرفه، سقف شيرواني، سقف كماني، سقف گنبدي يا سقف دندان اره اي باشد.

گلخانه يك طرفه
اين گلخانه ها كنار ساختمان ياديوار ساخته مي شوند و قسمت شرقي و غربي آن معمولاً، تا نصفه يا تا سقف با ديوار آجري پوشيده شده و قسمت جنوبي آن كوتاه تر از ديوار شمالي است وسقف آن به طرف جنوب شيب دارد. در جنوب ايران شيب سقف كمتر ودر قسمت شمال كشور شيب آن را بيشتر در نظر مي گيرند تا در زمستان آفتاب عمودي برسقف بتابد سقف و قسمتي از بدنه اين گلخانه شيشه اي است.

گلخانه سقف شيرواني
معمولاً پوشش اين نوع گلخانه ها شيشه است. استفاده از شيشه به خاطر استفاده هرچه كامل تر از نور خورشيد است كه بيشتر دركشورهاي اروپائي و كانادا از اين نوع گلخانه ساخته مي شود. از اين گلخانه ها براي توليد در تمام فصل هاي سال استفاده مي شود. ازهمين نوع گلخانه براي رستوران غذاخوري هم استفاده مي كنند. شيب سقف اين گلخانه طوري است كه برف وباران از سقف به طرف پائين حركت مي كند و بوسيله ناودان ها به زمين مي رسد همين طور قطرات عرق سقف از داخل هم روي گياه نمي چكد و روي شيشه به طرف ديواره ها حركت مي كند. پهناي دو سقف اين گلخانه مساوي است و مقدار شيب آن بين 35 تا 55 درجه است. ارتفاع گلخانه 5/2 تا 5/3 متر است.
اين گلخانه به دليل سنگين بودن شيشه و عرض كم گلخانه و اتصالات زيادي كه دارد خيلي سنگين است، بهمين دليل ساختن اين گلخانه ها خيلي گران تمام مي شود. بيشترين عرض اين گلخانه ها 12 متر است. اما امروزه عرض آنها كمتر در نظر گرفته مي شود. چون شيشه قسمتي از نوري را كه از خود عبور مي دهد تبديل به گرما مي كند، معمولاً از اين گلخانه ها به عنوان گرمخانه استفاده مي شود. استفاده از پوشـــش دولايه از جنس پلي كربنات به جاي شيشه باعث مي شود كه گرماي كمتري توليد شود اما هزينه آن از شيشه بيشتر است. اسكلت اين گلخانه ها معمولاً آهني است.

محاسن اين گلخانه ها
درمقابل با دو طوفان مقاومت زيادي دارند.
حداكثر نور به داخل گلخانه وارد مي شود.
برف و عرق سقف به راحتي به پائين هدايت مي شود.
بـــراي تهويه و عوض كردن هواي داخل گلخانه به راحتي از پنجره ها استفاده
مي شود.
كنترل و مهار گرما، سرما رطوبت را با بازو بسته كردن پنجره ها به صورت خودكار
ي توان انجام داد
اين گلخانه ها را مي توان در اندازه هاي بزرگ ايجاد كرد.

معايب اين گلخانه ها
نمي توان از پوشش نايلوني استفاده كرد يا حداقل اين كار مشكل است.
ششتن شيشه ضروري است و به سختي انجام مي شود.
ضدعفوني خاك با استفاده از نور خورشيد در اين نوع گلخانه ممكن نيست.

گلخانه نيمه دو طرفه
در اين نوع گلخانه سقف آن به دو طرف شيب دارد اما اندازه شيب هاي آن مساوي نيست، شيب قسمت شمالي سقف 50 درجه و شيب سقف جنوبي 35 درجه است. با اين وضع نور خورشيد به خــــوبي وارد گلخانه مي شود و گلخانه راگرم مي كند. اگر ديواره شمالي اين گلخانه با موادي عايق كاري مي شود كه نور را برگرداند گرماي داخل گلخانه بيشتر خواهد شد. به اين ترتيب در مصرف انرژي و سوخت صرفه جوئي مي شود و گياه سريع تر رشد مي كند محاسن و معايب اين نوع گلخانه تقريباً مثل گلخانه سقف شيرواني است.

گلخانه كماني
ساختمان اين گلخانه به شكل نيم دايره يانيم استوانه است. معمولاً اسكلت اين گلخانه ها با استفاده از لوله هاي آب از جنس آهن گالوانيزه ساخته مي شود. فاصله هاي لوله هاي اصلي از هم تا 5/4 متر است و فاصله تيرهاي فرعي حدود يك متر از هم قرار دارند. قطر لوله ها بسته به بزرگي گلخانه و عرض دهنه گلخانه متفاوت است. اين گلخانه ها به صورت جدا از هم و يا چسبيده به هم ساخته مي شوند اگر گلخانه ها به هم چسبيــــــده باشند به آنها گلخانه جوي پشته اي هم مي گويند دليل استفاده از سقف كماني ايجاد حداكثر فضاي داخل گلخانه با كمترين مصالح و پوشش است وقتي سطح وپوشش كم باشد جابجائي حرارت از داخل به خارج كمتر مي شود و سوخت كمتري هم مصرف مي شود البته در تابستان مي توان با راههاي مختلف مانع از ورود گرما از بيرون به داخل گلخانه شد به همين دليل استفاده از تورها، سايه، پاشيدن مواد مناسب روي نايلون سقف وبدنه در تابستان معمول شده است. پوشش اين گلخانه ها با نايلون به راحتي انجام مي شود و به سادگي به اسكلت گلخانه محكم مي شود.
چون بدنه گلخانه نيم دايره اي است هردو طرف گلخانه در برابر باد دوام خود را حفظ مي كنند گلخانه هاي تونل مانند باد را از روي خود عبور مي دهند و در برابر فشار باد كمتر صدمه مي بينند.
وزن كم پوشش و اسكلت گلخانه كماني، باعث مي شود كه گلخانه هاي تونلي ارزان تمام بشود وبه راحتي هم نصب بشود و نور هم طور يكنواخت در اين گلخانه ها مي تابد. پوشش پلاستيكي خاصيت ضدعرق كردن دارد. مصرف انرژي در گلخانه هاي تونلي كمتر است. به همين دليل از اين گلخانه در تمام دنيا به ميزان زيادي استفاده مي شود. چون مي توان هواي فشرده به داخل اين گلخانه ها فرستاد تا 30 درصد در مصرف انرژي هم صرفه جوئي مي شود.
نوع ديگري از گلخانه هاي كماني به صورت نيــــم بيضي است كه به آن گلخانه ديوار پهلو هم مي گويند اما عيب اين گلخانه اينست كه اولاً برف نمي تواند به راحتي از سقف آن پائين بيايد وعرق و رطوبت هم به راحتي از سقف جدا نمي شود. و به جاي حركت چكه مي كند براي رفع اين مشكل در اين گلخانه ها از پوشش دولايه استفاده مي شود. و يا سقف گلخانه به صورت گنبدي ساخته مي شود.
درگلخانه هاي تونلي چون تهويه به خوبي صورت نمي گيرد بايد پنجره ها به خوبي كار كنند.
پنجره اين گلخانه ها را در سقف و در بدنه آن كار مي گذارند.

محاسن گلخانه كماني
- ارزاني و سبك بودن گلخانه
-ايجاد فضاي بيشتر با كمترين مصالح
-راحتي استفاده از پلاستيك پوششي
-مصرف كم سوخت و انرژي
- دوام در برابر با دو طوفان
- سرعت زياد نصب و راه اندازي
- قابل استفاده براي توليد هر محصول

معايب گلخانه كماني
- مشكل زياد شدن رطوبت
- مشكل تهويه كم گلخانه

گلخانه سقف گنبدي
اصولاً، اين گلخانه ها براي رفع نقص گلخانه كماني ساخته شده اند. معمولاً از اين گلخانه ها براي ساختن گلخانه هاي با عرض زياد استفاده مي شــــود.البته مي توان با قرار دادن الوار در سقف گلخانه هاي كماني اين نقص را رفع كرد. محاسن ومعايب گلخانه هاي سقف گنبدي مثل گلخانه هاي كماني است فقط برف وعرق سقف راحت تر برطرف مي شود . در محـــل تاج اين گلخانه مي توان پنجره نصب كرد. روكش اين پنجره مي تواند از شيشه باشد.

گلخانه دندان اره اي
گلخانه هاي دندان اره اي براي رفع عيب گلخانه هاي تونلي طراحي شده است. از اين نوع گلخانه براي مساحت هاي بزرگ استفاده مي شود. شيب سقف گلخانه طوري است كه در تابستان نور خورشيد را منعكس مي كند و داخل گلخانه نمي شود اما در زمستان كه خورشيد به صورت مايل مي تابد، نور از شيشه گذشته و وارد گلخانه مي شود به همين دليل از اين گلخانه در مناطق گرمسير استفاده مي شود. پنجره سقفي بوسيله چرخ و دنده باز و بسته مي شود پنجره اين نوع گلخانه ها پشت به باد قرار داده ميشود، نوعي از اين پنجره ها كشوئي است.

محاسن گلخانه دندان اره اي
•مزاياي گلخانه تونلي به طور كامل دارد
•تهويه از طريق سقف به ارزاني انجام مي شود
•تهويه از ورود نور به داخل گلخانه به حداكثر مي رسد

معايب گلخانه دندان اره اي
اين گلخانه معمولاً براي مناطق گرمسير مناسب است و بايد به صورت شرقي غربي ساخته شود.

گلخانه جوي و پشته اي
وقتي گلخانه ها چسبيده به هم ساخته شوند به طوريكه از قسمت سقف به هم چسبيده باشند و بين آنها ديواره اي وجود نداشته باشد، به اين گلخانه ها جوي و پشته اي مي گويند دراين گلخانه ها هزينه تأسيسات كمتر از گلخانه تكي است اين گلخانه ها به كارگر كمتري احتياج دارند و سرپرستي بركاركنان در آن بهتر انجام مي شود وعلاوه برآن هزينه گرم كردن گلخانه هم كمتر است البته در مناطقي كه برف مي بارد برف بين دو سقف باقي مي ماند و براي آب كــــــردن برف لازمست لوله هاي حرارتي زيرناودان ها نصب شود و ناودان ها هم شيب داشته باشند. اين گلخانه ها بايد به وسيله يك راهرو وسط به هم وصل شوند تا جابجائي گياهان از يك گلخانه به گلخانه ديگر بدون صدمه به آنها انجام شود.

ارتفاع و عرض گلخانه
عرض گلخانه معمولاً سه برابر ارتفاع گلخانه است. مثلاً گلخانه اي كه ارتفاع آن 2 متر است عرض آن بايد 6 متر باشد. اگر گلخانه خيلي بلند ساخته شود هم شكل گلخانه ناموزون مي شود و هم هزينه گلخانه زياد مي شود چون مقداري از گرماي توليد شده در ارتفاع بالائي سقف يعني در محلي كه براي گياه قابل استفاده نيست جمع مي شود. مقدار حرارت گلخانه به تدريج از كف تا سقف زياد مي شود به طوريكه با افزايش هر متر ارتفاع يك درجه به حرارت محيط اضافه مي شود.
ارتفاع گلخانه هاي فلزي بين 3 تا 5 متر انتخاب مي شود ولي ارتفاع داربست كه بوته ها به آن بسته مي شود حدوداً 2 متر است درگلخانه هائي كه سقف بلندتر دارند هزينه گرم نگاه داشتن بيشتر است اما در اين گلخانه ها آفات و امراض كمتر وجود دارد.
درگلخانه هاي بلند در زمستان مي توان يك لايه پلاستيكي در قسمت پائين تر سقف نصب كرد تا احتياج به انرژي و توليد حرارت كمتري باشد. امروزه گلخانه هائي وجود دارند كه در زمستان سقف آنها به طور خودكار پائين و بالا برده مي شود.


منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ادامه پست قبلی

ادامه پست قبلی

اندازه گلخانه
درگلخانه هاي تك واحدي عرض گلخانه حدوداً 8 تا 11 متر و طول گلخانه بين 40 تا 60 متر در نظر گرفته مي شود اما در گلخانه هاي چسبيده به هم و چند واحدي پهناي هر واحد 8 متر و طول آنها 30 تا 40 متر است. حسن گلخانه هاي بــــزرگ اين است كه تهويه در آن به راحتي انجام مي شود و مشكلات مربوط به بيماري ها در آن كمتراست. البته هزينه گرم كردن گلخانه بزرگ بيشتر از گلخانه كوچك است. از طرف ديگر استحكام و استقامت گلخانه هاي كوچك بيشتر است.
اگر با كاشتن درخت در مسير بادهاي اصلي بادشكن ايجاد شود. گلخانه دوام بيشتري پيدا مي كند.
جهت گلخانه
در ساختن گلخانه جهت آن اهميت زيادي دارد اگر منطقه مورد نظر باد خيز باشد جهت مهمترين بادها براي تعيين گلخانه اهميت بيشتري خواهد داشت. باد در زمستان باعث از دست رفتن گرماي گلخانه مي شود و در تابستان سبب از بين رفتن مقداري از سردي هواي گلخانه مي شود براي حفظ گرما در زمستان بايد ديواره كوچكتر و انتهايي گلخانه رو به باد باشد تا باد به راحتي از روي گلخانه عبور كند اگر به ناچار گلخانه در جهت مهمترين بادها ساخته شود مي توان براي تأمين نور كافي از چند لامپ فلورسنت استفاده كرد.
در شر ايط ايران در گلخا نه هاي تك واحدي اگر مشگل باد نباشد با يد جهت شر قي –غربي باشد ،چنا نچه گلخانه ها دو قلو با شند جهت گلخانه بايد شمالي –جنوبي باشد.
بادشكن
درگلخانه هائي كه داراي بادشكن هستند سوخت مصرفي كمتر است براي ايجاد بادشكن از درختاني كه رشد سريعي دارند استفاده مي شود اما بايد توجه داشته باشيم كه فاصله كاشت درختان ازگلخانه طوري باشد كه در زمستان سايه درخت روي گلخانه قرار نگيرد. فاصله درختان ازگلخانه در بدنه هاي شرقي، غربي و جنوبي بايد 5/2 برابر ارتفاع درخت باشد. استفاده از بادشكن مصرف سوخت را 5 تا 10 درصد كم ميكند. در جائي كه باد شديد باشد قبل از سوخت، ديوارسوراخ دار آجري يا بتوني ساخته مي شود تا نيروي باد را به مقدار زيادي كم كند.
قسمت هاي مختلف اسكلت گلخانه
پايه –همين طور كه ساختمان احتياج به پي و فونداسيون دارد. براي پايه هاي گلخانه هم بايد پي يا فونداسيون در نظر گرفته شود ، پايه هاي سيماني در زير خاك قرار داده مي شود جنس ستون ها ممكن است فلزي يا چوبي باشد. اگر ستون ها يعني پايه ها چوبي باشد چوب را بايد در مواد شيميائي مناسب قرار بدهيم تا مدت بيشتري دوام بياورد.
شاسي افقي
اين قسمت به صورت افقي روي پايه ها قرار داده مي شود.شاسي افقي محافظي براي سقف گلخانه است.
محافظ پائين پنجره: اين قطع در قسمت پائين پنجره ها قرار مي گيرد و جنس آن ممكن است چوبي يا فلزي باشد.
ناودان اصلي : ناودان براي جمع آوري و انتقال آب به بيرون اسكلت در گلخانه درنظر گرفته مي شود. در گلخانه جوي و پشته اي ناودان كار شاسي افقي را انجام مي دهد. ناودان ها بايد در هر 5/30 متر طول حدود 10 سانتيمتر شيب داشته باشد لازمست مراقبت شود كه برگ و ساير مواد داخل ناودان ريخته نشده باشد. قبل از اينكه هوا سرد شود و هوا يخبندان شود بايد برگها و مواد ديگر در داخل ناودان ها تميز شود. البته گلخانه هاي تك واحدي احتياجي به ناودان خارجي ندارند.
ناودان قطره : اين ناودان داخل گلخانه قرار داده مي شود و ارتفاع آن، هم سطح ناودان خارجي يا ناودان اصلي است و قطرات جمع شده آب را به زمين هدايت مي كند.
قاب گلخانه :‌ قاب گلخانه كه در واقع چارچوب اصلي گلخانه است از مهمترين قسمت هاي ساختمان گلخانه است. البته شكل قاب و اندازه آن بايد طوري باشد كه سايه كمتري به داخل گلخانه انداخته شود. قاب بايد تحمل وزن پوشش ، برف و باد را داشته باشد. قاب گلخانه بايد كانالي داشته باشد كه قطره هاي جمع شده آب داخل گلخانه را به داخل ناودان ببرد.
كشو: اين قطعه به قسمت بيروني قاب متصل مي شود تا شيشه و مواد پوشش دهنده گلخانه را در جاي خود نگهدارد، كشوها بوسيله دو يا چند پيچ به قاب گلخانه محكم مي شود.
بازوئي : از اين قطعه براي حمايت و استحكام گلخانه استفاده مي شود.
پشته : اين قطعه در قسمت برآمده گلــــخانه قرار دارد. قسمت بالائي هر قاب به پشته محكم مي شود.
كلاهك : اين قسمت در انتهاي پشته نصب مي شود و براي راه رفتن روي گلخانه براي رسيدگي به قسمت هاي گلخانه و تعميرات جزئي به كار مي رود. دستگاههاي تهويه سقفي به اين قسمت وصل مي شود.
پنجره تهويه: پنجره تهويه در تمام طول گلـــخانه و يا در بعضي از قسمت هاي گلخانه قرار مي گيرد.
پنجره تهويه كناري: پنجره تهويه كناري، گردش هواي داخل گلخانه را زيادتر مي كند وقتي اين پنجره ها باز باشد هواي گرم از پنجره هاي سقفي با سرعت بيشتر خارج مي شود. اين پنجره ها مي تواند سراسري باشد و با يك محور چرخان نايلون پنجره جمع شود.
نگهدارنده دستگاه تهويه : اين قسمت هم براي نگهدذاري دستگاه تهويه در گلخانه نصب مي وشد گلخانه بايد طوري طراحي شود كه فشارهاي سنگين را تحمل كند اما بادهاي شديد ممكن است قوي ترين گلخانه را هم خراب كند. نيروي برف در گلخانه هائي كه سيستم گرم كننده دارند مشكل ساز نيست البته اگر برف سنگين ببارد مي توانيد از بخاري قابل حمل استفاده كنيد تا برف از روي سقف آب بشود.
جنس اسكلت گلخانه : جنس اسكلت گلخانه بستگي به قيمت مصالح، و دسترسي به مصالح، شرايط آب و هوا و بالاخره شكل گلخانه دارد. آنچه مسلم است گلخانه بايد سبك و محكم باشد وهزينه اوليه و هزينه نگهداري آن كم باشد و سايه اندازي آن هم زياد نباشد التبه گلخانه بايد در مقابل باد با سرعت 100 كيلومتر بر ساعت مقاومت كند.
انواع اسكلت گلخانه : جنس اسكلت گلخانه مي تواند از چوب، آهن، آلومينيم و بخشي از آن ديوار ساختماني باشد.
اسكلت چوبي: چوب نسبت به آهن و آلومينيم استحكام كمتري دارد ونور كمتري هم در گلخانه جوبي وارد گلخانه مي شود چوب بايد با مواد مخصوصي مثل نفتنات مس 2 درصد يا نفتنات روي خيس و آغشته بشود. از چوب درخت كاج و سرو براي اسكلت گلخانه استفاده مي شود. چوب كاج عمر كمي دارد و رنگ كردن آن با رنگ سفيد مانع پوسيدگي آن مي شود عيب چوب اينست كه هزينه زيادي دارد و احتياج به نقاشي مداوم دارد.
اسكلت آهني : اسكلت آهني از چوبي محكم تر است اما هزينه آن بيشتر است البته به دليل سرد شدن و گرم شدن هوا و تغيير اندازه ، اسكلت آهني، شيشه گلخانه شكسته مي شود. در اين گلخانه ها بايد شيشه از لبه قاب ها فاصله داشته باشد. در گلخانه هاي كماني از لوله آهني استفاده مي شود معمولاً براي اينكه آهن مقاومت بيشتر ي داشته باشد آهن را با فلز روي گالوانيزه مي كنند در گلخانه با اسكلت لوله ، قسمت هاي مختلف به وسيله پيج و مهره به هم وصل مي شوند و جوشكاري نمي شود.
اسكلت آلومينيمي : از آلومينيوم بيشتر در گلخانه هاي كوچك و گلخانه هائي كه براي زيبائي ساخته مي شوند استفاده مي شود. البته هزينه آن از آهن بيشتر است.
امروزه گلخانه هاي آماده يا سفارشي با جوش و يا بدون جوش ساخته مي شوند گلخانه هائي كه پيج و مهره اي هستند قيمت بيشتري دارند اما به راحتي مي توان آنها را پياده و جابجا كرد.
ديوار حاجب : در قسمت سر و ته گلخانه، ديواري از جنس بتون يا بلوك سيماني ساخته مي شود بلندي اين ديوار از زمين 60 سانتيمتر تا يك متر است و حداقل پي آن بايد 15 سانتيمتر باشد البته براي جلوگيري از هدر رفتن حرارت بايد از داخل گلخانه يك پوشش عايق به صخامت 5 سانتيمتر و به بلندي ديوار حاجب از جنس پلي اورتان قرار داده شود. پوشش پلاستيك به اين ديوار محكم مي شود.
فاصله بين تيرهاي اصلي : فاصله بين تيرها بسيار مهم است بطوريكه هم گلخانه كاملاً محكم باشد و هم نور به قدركافي وارد گلخانه بشود. اسكلت گلخانه هائي كه پوشش پلاستيكي دارند چون پوشش آنها نسبت به شيشه بسيار سبك تر است. ساده تر است و فاصـــله تيرها و ستون ها زيادتر است. البته اگر فاصله تيرهاي فرعي از هم زياد باشد عمر گلخانه كم خواهد شد و پلاستيك شكم مي دهد و فضاي داخل گلخانه كم مي شود. بر اي رفع اين مشكل روي گلخانه را تورفلزي قرار مي دهند و بعد پوشش پلاستيكي نصب مي شود البته اگر فاصله تيرها كم باشد نوركمتري وارد گلخانه مي شود و و براي گرم كردن گلخانه بايد هزينه بيشتري بپردازيم. فاصله تيرهاي فرعي حداقل بايد 75 سانتيمتر باشد. معمولاً فاصله تيرهاي فرعي 90 تا 120 سانتيمتر و فاصله بين ستون هاي اصلي 5/4 متر در نظر مي گيرند.
زوايه شيب سقف گلخانه
زاويه شيب سقف گلخانه در گلخانه ها بستگي به شكل آنها و منطقه موردنظر دارد در گلخانه هاي پلاستيكي با سقف شيرواني اين زوايه حدود 40 درجه و درگلخانه هاي با پوشش شيشه اي 33 درجه است هرچه زاويه سقف گلخانه ،‌بيشتر باشد قطره هاي آب كه به دليل بخار آب در سقف جمع مي شود به پائين حركت مي كند تا به ناودان برسد از سقف روي گياه نمي چكد.
پوشش گلخانه : پوششي خوب است كه بيشترين نور از خودش عبور بدهد البته هيچ كدام از انواع پوشش نمي توانند همه نور را از خودشان عبور بدهند. در اين مورد شيشه بهتر از ساير پوشش هاي گلخانه است ونور بيشتري عبور مي دهد.
شيشه : هزينه استفاده از شيشه براي پوشش گلخانه زياد است اما البته نور را بيشتر از پلاستيك عبور مي دهد چون شيشه نور گرمائي را از خود رد نمي كند پس هزينه گرم كردن گلخانه شيشه اي بيشتر از گلخانه پلاستيكي است. شيشه مشجر نور را به طور مساوي در همه جاي گجلخانه پخش مي كند و باعث رشد بهتر گياه مي شود اما در موقع جابجائي ضايعات آن بدليل شكستن بيشتر از شيشه صاف و مسطح است شيشه درجه AAو A از شيشه B كيفيت بهتري دارند اما گران تر هستند. البته شيشه درجه B از نظر عبور نور قابل قبول است و زياد هم گران نيست.
نصب شيشه سخت تر از پوشش هاي ديگر است و اندازه شيشه سقف بهتر است 25 سانتيمتر در 35 سانتيمتر در نظر گرفته شود شيشه سقف مي تواند 2 تا 3 ميليمتر باشد.
پلاستيك : پلاستيك نرم در اثر حرارت به شكل دلخواه در مي آيد كه يك نوع آن پلي اتيلن است. پلاستيك سخت در برابر حرارت مقاومت دارد. فايبرگلاس و فيبر شيشه از نوع پلاستيك سخت مي باشند .
گياهان در طول روز انرژي نور خورشيد را جذب مي كنند و شب از خود حرارت پس مي دهند به همين دليل مقدار زيادي گرما از گلخانه هدر مي رود گرما از پوشش پلاسيتك عبور مي كند اما عبور گرما از شيشه انجام نمي شود.
پوشاندن گلخانه شيشه اي با پلاستيك 28 درصد مصر ف سوخت را كم مي كند اما شدت نور را هم 4 تا 15 درصد كم مي كند. عمر پلاستيك سه تابستان و دو زمستان است چون پلاستيك در اثر سرما جمع مي شود و در اثر گرما منبسط و شل مي شود پس بهتر است نصب پلاستيك در زمان مناسب انجام بشود.
يك گلخانه به چه چيزهائي احتياج دارد
زمين : زمين گلخانه بايد در محلي كه نزديك جاده اصلي باشد انتخاب بشود كه بتوان لوازم را به راحتي به آنجا ببريم و محصولات هم به راحتي به بازار برسانيم. محل گلخانه بايد دور از آلودگي هوا باشد و در آن جا باد شديد نوزد، شبكه برق و لوله كشي گاز هم بهتر است در نزديكي گلخانه عبور كرده باشد اگر كارگران بومي در منطقه وجود داشته باشند هزينه ها هم پائين مي آيد البته گلخانه هم به كارگر دائمي و هم كارگر فصلي و هم كارگر ماهر احتياج دارد.
زميني كه براي ساختن گلخانه در نظر گرفته مي شود بايد جائي باشد كه در صورت لازم بتوانيم گلخانه راتوسعه بدهيم پس بايد زمين اضافي در نظر گرفته شود. زمين گلخانه بهتر است پستي و بلندي نداشته باشد تا به هزينه تسطيح زمين احتياجي پيدا نشود . محل گلخانه بايد در جائي باشد كه زه آب گلخانه و آب باران و برف را بتوانيم از محل گلخانه خارج كنيم. ساختن گلخانه در محلي كه يك رديف درخت در آنجا كاشته شده براي جلوگيري از صدمه باد مناسب مي باشد.
ساختن گلخانه در محلي كه مه دائمي يا آب و هواي نامساعد دارد درست نيست همين طور ساختن گلخانه در محل سايه انداز كوه هم مناسب نمي باشد وجود فروشگاه ها و ساير امكانات رفاهي در حوالي محل گلخانه اهميت دارد در گلخانه هاي تجاري و جود آب كافي و مناسب كاملاً ضروري است. قبل از خريد زمين بايد حتماً آب موجود در محل آزمايش بشود تا اطمينان پيدا كنيم كه آب مناسب توليد گلخانه اي است البته در مورد زمين بايد به همة موارد فني و اقتصادي توجه كافي بشود در اين مورد قبلاً با كارشناسان مربوط حتماً گفتگو كنيد و بعد از مطالعه كامل در صورت مناسب بودن زمين براي ساختن گلخانه اقدام كنيد.
چاه: اگر آب لازم براي فعاليت گلخانه بايد از چاه تأمين بشود در مورد كيفيت آب، وجود ذخيره كافي آب در طول سال و طي سالهاي بعدي بايد اطلاعات لازم بدست بياوريد هزينه حفر چاه و الكتروپمپ و هزينه برق آن را هم بايد در نظر بگيريد هزينه ترانس برق و خط انتقال وحق انشعاب وغيره هم در نظر بگيريد در بعضي مناطق سطح آب زيرزميني مرتباً پائين مي رود و دسترسي به آب روز به روز سخت ترمي شود.
براي ايجاد يك گلخانه نيم هكتاري چه چيزهائي لازمست؟
سازه گلخانه : عرض گلخانه 8 متر و طول گلخانه 45 متر در نظر بگيريد براي اين منظور به 14 دهنه گلخانه نياز داريد. ستون ها از لوله گالوانيزه 2 ، كمان ها لوله 5/1، زيركمان ها لوله 5/1، داخل كمان ها لوله1 و لوله طولي 2 را انتخاب كنيد. شالوده يا فونداسيون بتوني يك مكعب 40 در 40 در 40 سانتيمتر است، پوشش گلخانه پلاستيكي تا سه لايه و پنجره سقفي داراي گيربكس خودكار بايد باشد. پنجره هاي پهلوئي بايد قابل جمع شدن باشند جنس درهاي ورودي بايد از آلومينيم از نوع محكم ( دابل ) انتخاب شود. ارتفاع ناودان طولي 4 متر از زمين و ارتفاع كامل گلخانه 80/5 متر بايد باشد فاصله دو كمان 5/2 متر و جنس ناودان بايد ورق گالوانيزه 5/2 باشد، قطعات نگهدارنده پلاستيك هم بايد از ورق گالوانيزه باشد. سيم هاي گالوانيزه طولي بايد فولادي و 3 ميليمتري باشد.
كوره هواي گرم : در اين گلخانه به تعداد 10 كوره هواي گرم به قدرت 170 هزار كيلوكالري احتياج است كه هر كدام از آنها مي تواند 500 متر از مساحت گلخانه را گرم نمايد.
منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
ادامه پست قبلی

ادامه پست قبلی

سيستم خنك كننده : سيستم سرما ساز بايد از نوع پريا پوشال سلولزي به ارتفاع 2 متر و عرض 8 متر با قفس نگهدارنده پوشال سلولزي و با كليه ملزومات با فن يا پنكه 35000 مترمكعب در ساعت انتخاب بشود كه قطر پروانه استيل آن 1200 سانتيمتر باشد.
قدرت پنكه يا فن بايد 5/1 اسب باشد. شما به 5 عدد از اين دستگاه خنك كننده احتياج داريد.
سيستم آبياري : آبياري اين گلخانه قطره اي است و به لوله هاي پلي اتيلن اصلي و فرعي به همراه اتصالات انژكتور ، تزريق كود، نوارهاي آبياري شيرهاي گازي، ***** ديسكي آب و فشار سنج و تانك كود احتياج داريد.
سيستم گردش هوا يا سيركوله : براي گردش هوا بايد هر 15 متر يك عدد فن 60 در 60 سانتيمتر نصب كنيد كه هوادهي آن 3500 مترمكعب در ساعت باشد.
ژنراتور برق اضطراري : براي برق اضطراري در هر 184 مترمربع كف گلخانه به يك كيلوات برق احتياج داريد پس بايد دستگاه ژنراتور شما بين 25 تا35 كيلووات آمپر باشد. مثلاً ژنراتور برق پركينز3 سيلندر ‌تبريز با اين قدرت كه در ايران سرهم كوپله شده باشد و لوازم نصب و تابلو برق ساده 28 كيلووات براي اين گلخانه مناسب است.
لوازم كار : براي كار در گلخانه به انواع وسايل احتياج داريد شما به دستكش ، چكمه، بيل، بيلجه، سرند، گلدان، قيچي ، سطل ، لباس كار، ترازو و هر وسيله ديگر نياز داريد كه بايد قبلاً ريز (فهرست ) آنها تهيه كنيد و خريداري نمائيد.
سمپاش : براي سمپاشي گلخانه به يك دستگاه سمپاش فرقوني و به عنوان نمونه موتور هوندا و پمپ ژاپني يا مشابه آن احتياج داريد.
كامپيوترو پرينتر: شما به يك سري كامپيوتر پنتيوم با چاپگر ( مانيتور 17 وغيره ) هم برا ي كارهاي گلخانه احتياج خواهيد داشت.
لوازم اداري : يك سري لوازم اداري مثل ميز، صندلي ، كمد وغيره هم مورد احتياج است.
ماشين آلات، ساختمان ديوار و ساير لوازم
علاوه بر اينها شما حداقل به يك دستگاه وانت مثل وانت نيسان و يك تراكتور باغي گلدوني كمرشكن 15 اسب هم براي انجام كارهاي گلخانه احتياج داريد. همچنين به ساختمان كارگري به مساحت 100 مترمربع با ديوار آجري، سقف تيرآهن، درب و پنجره آهني، لوله كشي آب و برق نازك كاري و سرويس و انبار و محل كار اداري و هم احتياج خواهيد داشت. در اين گلخانه به 400 متر ديوار كشي آجري به ارتفاع 2 متر هم نيازاست .
قبل از شروع كار بايد در مورد تأمين لوازم بسته بندي محصول، كود وسم و نيازهاي غذائي گياه هزينه سوخت، هزينه برق، هزينه آب هم اطلاعات لازم جمع آوري و از مواد مصرفي به مقدار لازم هم تهيه كرده باشيد.
كاركنان اين گلخانه به يك نفر مدير، 4 نفر كارگر ساده يك نفر راننده يك نفر نگهبان هم نياز دارد كه بايد در مورد حقوق و مهارت آنها اطلاع لازم را داشته باشيد.
بازديد از ساير گلخانه ها و جمع آوري اطلاعات فني، قوانين و مقررات دولتي و محيط زيست و تسهيلات بانكي و وضعيت بازار و نوع محصول مناسب بساير مهم است استفاده از كاركنان متخصص، ماهر و كارآزموده و خدمات حسابداري دقيق و مطالعه دائمي براي بهبود فعاليت و اصلاح اشكالات و توجه كامل به ايمني، نظير مسائل مربوط به دستگاه ههاي فني با برق ، سم وغيره بسيار مهم است در اينجا مناسب است در مورد پيشرفت فعاليت گلخانه اي هم گفته شود كه امروزه گلخانه ها براي تمام مدت 24 ساعت شبانه روز و 365 روز سال شرايط مناسب رشد را براي گياه آماده مي كنند و در شرايط مختلف آب هوائي مناطق و كشورهاي جهان قابل استفاده هستند.
امروزه باتكنولوژي هاي پيشرفته و سيستم هاي كاميپيوتري و اتوماتيك، آ ب و كود و نور وحرارت و رطوبت را هر وقت كه گياه لازم داشته باشد در اختيار گياه قرار مي دهند.
درگلخانه مي توان گياهان را در گلدان به صورت زميني يا روي سكوها پرورش داد. خيار وگوجه فرنگي ، فلفل و بادمجان ، توت فرنگي و كاهو و ساير سبزيجات را به صورت زميني مي توان درگلخانه پرورش دارد.
البته روش هاي جديدتري به نام هيدروپونيك هم توسعه پيدا كرده است در اين روش بدون استفاده از خاك ، گياه را در ظرف هائي كه در آن آب همراه با كود و موادغذائي گياه قراردارد رشد داده مي شود. به اين ترتيب كه ريشه گياه در مايع قراردارد اين روش به خصوص براي مناطقي كه خاك مناسب ندارند مثلاً در جزيره كيش كاملاً قابل استفاده است.
استفاده از سيستم هاي جديد ممكن است در سرمايه گذاري اوليه حتي گران تر هم تمام شود اما به دليل ايجاد شرايط بسيار مناسب و توليد محصولات بيشتر و بهتر در طولاني مدت به صرفه است.


منبع
 

محمد بهبود

عضو جدید
گلخانه 2:

گلخانه 2:

مقایسه بین پوششهای شیشه ای و فایبر گلاس مقاوم

انتقال نور: در نوع شفاف این پوشش تقریباً مساوی پوشش شیشه ای است(88-90%)

انتقال گرما:گلخانه با این پوشش درزمان کوتاهتری خنک میشود

ساخت: گلخانه FRP به اجزا ساختمانی کمتری نیاز دارد
خطر آتش سوزی
آکریلیک و پلی کربنات:

آکریلیک

طول عمر 10 ساله
اشتعال پذیری
ضخامت mm16و8
قابل استفاده در گلخانه هایی با سقف قوسی
میزان گرمای از دست رفته نصف شیشه
انتقال نور 83%
پلی کربنات:
ضخامت های 6/4و8و10و 16
دارای پوشش جلوگیری از میعان
دارای پوشش اکریلیک ممانعت از عبور UV
انتقال نور 79%
میزان گرمای از دست رفته نصف شیشه


 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
گرم كردن گلخانه

گرم كردن گلخانه

گرم كردن گلخانه

حرارت خورشيدي : پوشش گلخانه در روز انرژي تابشي خورشيد را به صورت نور و امواج الكترو مغناطيسي جذب و اين انرژي گياهان , خاك و ساير اشياء موجود در گلخانه را گرم مي كند . اين حرارت جذب شده توسط اشياء داخل گلخانه در شب و در دماي پايين از آن ها منتشر مي شود و با طول موج هاي بزرگتر ساطع مي شود كه از پلاستيك عبور كرده ولي از شيشه عبور نمي كند .
اثر گلخانه اي Green house Effect : گرفتن پرتو ها ي نور با طول موج كوتاه و ساطع كردن پرتوها با طول موج بلند را اثر گلخانه اي گويند .
اثر گلخانه اي بر روي پوشش هاي مختلف متفاوت است به اين معني كه اين موج ها از پلاستيك خارج مي شود ولي از شيشه نمي تواند عبور كند.
كالري : مقدار گرمايي كه لازم است تا دماي يك گرم آب را يك درجه سانتي گراد افزايش دهد كالري گويند .
واحد گرمايي انگلستان (Btu) : مقدار گرمايي كه لازم است تا دماي يك پوند آب را يك درجه فارنهايت افزايش دهد واحد گرمايي انگلستان ناميده مي شود .
چون گلخانه در زمستان قادر نيست كه تمامي گرماي مورد نياز خود را از نور خورشيد تامين كند بنابراين نياز گلخانه به گرما از طريق مختلف لازم است كه به آنها اشاره مي كنيم :
سيستم هاي گرمايي كه براي گرم كردن گلخانه ها مورد استفاده قرار مي گيرند بايد داراي خصوصيات زير باشند : 1- امكان تامين حرارت مورد نياز در سرد ترين شب سال را داشته باشد 2- حرارت را در سر تا سر گلخانه به طور يكنواخت پخش كند كه باعث كاهش بيماري ها , رشد مناسب گياهان و افزايش كارايي آنها مي شود .
توليد گرما در گلخانه مي تواند به صورت منبع حرارتي مركزي يا موضعي باشد .
سيستم حرارتي مركزي : در اين سيستم يك يا چند ديگ بزرگ بخاري در محلي قرار داده مي شوند كه بخار آب يا آب داغ شده توسط اين بخاري ها طول مسيري كه داخل گلخانه لوله كشي شده به حركت در مي ايد و تمامي محيط گلخانه را تقريبا به يك اندازه گرم مي كند . كه البته هزينه اوليه آن زياد است .
سيستم حرارتي موضعي (Hot Air Furnace) :در گلخانه هاي پلاستيكي كه به طور موقت احداث مي شود و يا در زمان هاي خاص از سال مورد استفاده قرار مي گيرد سيستم گرم كننده مركزي مقرون به صرفه نمي باشد و بهتر است از سيستم موضعي استفاده شود . در اين روش بخاري در نقاط مختلف گلخانه قرار داده مي شود و فقط محيط اطراف خود را گرم مي كند و هزينه اوليه آن كم است از جمله اين بخاري ها مي توان به بخاري هاي منفرد و يا تراكمي اشاره كرد .
براي سوخت كامل نياز به گاز اكسيژن است كه تامين هواي تازه براي احتراق توسط لوله هاي صورت مي گيرد كه هواي تازه را وارد گلخانه مي كنند و دود حاصله از سوخت را نيز به بيرون گلخانه هدايت مي كنند البته برخي از گلخانه داران دود و دي اكسيد كربن حاصل از سوخت و احتراق را به بيرون هدايت نمي كنند و تصور ميكنند كه دي اكسيد كربن حاصل از احتراق براي فتوسنتز گياهان موثر است و به انها كمك مي كند . هدايت دود ناشي از احتراق همراه با گاز هاي ديگر در گلخانه براي گياهان و انسان مضر هستند و باعث مسموميت گياهان مي شوند (دي اكسيد كربن به صورت محدود و در شرايط ويژه اي براي برخي از گونه هاي گياهان لازم است) سوخت كامل توليد آب و دي اكسيد كربن مي كند , در حالي كه سوخت ناقص توليد اتيلن كرده و باعث كج شدگي و پيچيدگي ساقه ,باريك شدن برگ ها و سقط جوانه مي كند و همچنين حل شدن اين ماده در لايه نازك رطوبت موجود در سطح برگ ها(H2SO3) تشكيل مي شود كه در اثر اكسيد شدن توليد اسيد سولفوريك مي كند و اين اسيد موجب سوزاندن سلول ها . ايجاد نقاط زرد در برگ ها و در شرايط حاد موجب مرگ كامل برگ مي شود .
مسله مهم پس از توليد گرما انتقال آن با حداقل تلفات به گلخانه و توزيع يكنواخت در اطراف گياهان است.سيستم گرمايش گلخانه طوري طراحي مي شود تا از نيروي طبيعي براي حركت هوا استفاده شود . هوا توسط فرايندي طبيعي كنوكسيون يا همرفت (Convection) حركت مي كند . يعني هوا وقتي گرم مي شود بالا مي رود و وقتي كه سرد مي شود پايين مي آيد . حركت كنوكسيوني هوا باعث مي شود كه دماي گلخانه در جاهاي مختلف آن متفاوت باشد . براي جلوگيري از اين كار لوله هاي گرمايش بايد طوري قرار بگيرندكه قادر به توزيع يكنواخت گرما باشند.بهترين گرمايش در حالتي انجام مي شود كه از كف صورت گيرد؛ چرا كه به طور طبيعي هواي گرم به سمت بالا مي رود. گياهان اغلب داراي دماي مخصوص متوسطي براي رشد ايده آل مي باشند. در جدول زير محدوده هاي دمايي توصيه شده براي چندين محصول متداول گلخانه اي آمده است. دماي شبانه داراي بيشترين اهميت است. با اين وجود دماي روزانه بالا مي تواند موجب از بين رفتن محصولات گلخانه شود.

دماي روزانه و شبانه توصيه شده براي چند محصول متداول گلخانه اي
محصول دماي شبانه ( F) دماي روزانه ( F)
گوجه فرنگي 66-60 80-70
كاهو 55 78-70
خيار 65 80
فلفل 62 80-70
گل داودي 63-62 80-75
گل شمعداني 60-55 75-70

خنك كردن گلخانه :خنك كردن گلخانه بسيار سخت تر و پر هزينه تر از گرم كردن آن مي باشد . در تابستان هواي داخل گلخانه اغلب 11 درجه سانتي گراد و بيشتر از دماي محيط بيرون است
اثرات زيان بار دماي بالا عبارتند از : عدم استحكام ساقه ,كاهش اندازه گل , تاخير در گلدهي و مرگ جوانه . خنك كردن به منظور جلوگيري از نفوذ تابش هاي زياد آفتاب در تابستان صورت مي گيرد .
روشهاي خنك كردن عبارتند از : 1- سايه دادن .2- رنگ آميزي پوشش گلخانه 3- سايه دادن با آب آهك 4- روش تبخيري پوشال و پنكه.
سايه دادن: لازم است به طريقي پوشش گلخانه پوشانده شود تا مانع تابش مستقيم اشعه آفتاب به گلخانه گردد . اين كار هر چند كه روشنايي گلخانه را كاهش ميدهد اما تا حدي مانع كاهش دماي گلخانه مي شود . اگر پارچه روي سطح خارجي گلخانه قرار گيرد اثرسايه در كاهش دماي گلخانه بيشتر از قرار دادن پارچه در داخل گلخانه است.
رنگ آميزي پوشش گلخانه يا(White wash) : از رنگ هاي پلاستيكي براي رنگ كردن پوشش گلخانه ها استفاده مي گردد .
سايه دادن با آب آهك :در اين روش براي بهتر چسبيدن محلول آب و آهك آن را با يك قاشق روغن كتان محلول مي كنند تا به خوبي بر روي پوشش گلخانه چسبيده شود . جوهر نمك نيز اين محلول را به سهولت برطرف مي كند . ولي جوهر نمك براي اسكلت هاي فلزي و آلومينيومي زيان آور است و باعث پوسيدگي اسكلت مي شود .سايه دادن با مخلوط آب و خاک Mud)) شبيه آب آهك است اما عيب اين روش احتمال شكستگي در اثر سنيگيني حاصل از رسوب است .
روش تبخيري پوشال و پنكه: با پوشال و پنكه در روز هاي گرم مي توان تا 30-20 درجه سانتي گراد دماي گلخانه را كاهش داد البته اين روش در مناطقي با رطوبت نسبي پايين بهتر صورت مي گيرد . روش كار بدين صورت است كه در يك طرف گلخانه پوشال و در طرف مقابل آن پنكه ها قرار داده مي شود و هواي بيرون در اثر عبور از لايه هاي فيبري مرطوب خنك شده و گرماي داخل گلخانه را گرفته و از طريق پنكه خارج مي نمايد و از اين طريق جايگزين هواي گرم گلخانه مي گردد . مكانيسم عمل اين است كه آب موجود در پوشال با جذب گرماي پوشال و هوايي كه بين آن عبور ميكند تبخير مي شود و هواي گرم بيرون با از دست دادن گرما خنك شده و وارد گلخانه مي گردد.
شرايط گلخانه استاندارد : ارتفاع منطقه از سطح دريا بايد كمتر از 300 متر باشد . با افزيش ارتفاع از سطح دريا سرعت خروج هوا بايد افزايش يابد . در ارتفاعات بالا هوا رقيق تر و سبك تر مي شود و بايد حجم بالاتري از هوا در داخل گلخانه جابه جا شود تا اثر خنك كنندگي معادل ارتفاع پايين بدست آيد .
تهويه گلخانه : تهويه به معني نصب پنجره در سقف يا اطراف گلخانه به منظور ارتباط هواي داخل و خارج گلخانه است .
اهداف تهويه : 1- مبادله هواي داخل و خارج گلخانه 2- تهيه دي اكسيد كربن لازم براي فتو سنتز 3- متعادل كردن رطوبت (يعني كاهش رطوبت) هاك اكثر قارچ ها براي جوانه زني نياز به رطوبت نسبي بالا دارند . رطوبت بالا در گلخانه باعث افزايش تراكم بخار آب روي برگ های گیاه مي شود و وجود لايه آب روي برگ ها نيز باعث كمك به جوانه زني هاك ها مي شود.
تهويه اتوماتيك : تهويه اتوماتيك باعث كاهش هزينه كارگري مي شود . تهويه اتوماتيك ويكنواخت باعث ثابت نگه داشتن دما براي رشد و نمو گياهان مي شود .
محل نصب دستگاه تهويه : دستگاه تهويه در محلي نصب مي شود كه اختلاف سطح كافي با بلندترين ارتفاع گياه داشته باشد تا گياهان در معرض سيستم جريان هوا قرار نگيرد . دستگاه تهويه بايددر خلاف جهت باد غالب نصب شود .

منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
اهميت مديريت آبياري در سيستم گلخانه اي

اهميت مديريت آبياري در سيستم گلخانه اي

اهميت مديريت آبياري در سيستم گلخانه اي

کمبود آبياري :
مسئله اساسي در آبياري اين است که بعد از چه مدتي و به چه مقداري آبياري صورت گيرد.عدم آبياري به موقع و صحيح مي تواند منجر به خسارات زيادي به گياه شود که از آن جمله: به تعويق انداختن عمل فتوسنتز, کند کردن فرآيند رشد, پژمردگي ناشي از کمبود آب مورد نياز گياه,کاهش رشد سلولي گياه وکم شدن طول ميان گره ها, برگ ها کوچکتر و ساقه ها سخت و شکننده مي شوند ودر بعضي مواقع تورم برگ را نتيجه مي دهد. در موارد بسياري حاشيه برگ ها مي سوزد وتارهاي کشنده ريشه در هم مي پيچند و مي ميرند.کمبود آب مورد نياز گياه در طولاني مدت ممکن است موجب بروز علائم کمبود عناصر غذائي مورد نياز گياه گردد.
آبياري کم باعث مي شود آب به ميزان کافي در خاک نفوذ نکند و اگر اين کمبود ادامه پيدا کند ريشه ها در ناحيه خشک باقي مانده و مي ميرند, همچنين ريشه هاي جديد نمي توانند در ناحيه خشک به خوبي نفوذ کنند.
آبياري زياد:
به دو صورت مي تواند صورت پذيرد:
الف ) ميزان آب زياد باشد.
ب ) تعداد دفعات آبياري زياد باشد.
در يک خاک زهکشي شده [1] با تخلخل کافي نمي توانيم آب زيادي را در خاک نگه داريم زيرا مقدار اضافي آب از خلل و فرج خاک عبور کرده وبه اصطلاح زهکش مي شود و اين پديده را آبشوئي [2] گوئيم.
در صورتي که نمک در سطح خاک تجمع يافته باشدآبشوئي نمک هاي موجود در سطح خاک را کاهش مي دهد و نمک ها را از اطراف ريشه دور مي کند. ولي بايد توجه داشت که آبشوئي مداوم و سنگين سبب مي شود باروري و حاصلخيزي خاک کاهش يابد و تعادل عناصر غذائي خاک را به هم مي زند.
آبياري به دفعات زياد هم مشکلاتي را به همراه مي آورد. غرقاب بودن خاک مقاومت گياه را در برابر بيماري ها کاهش مي دهد و ريشه هاي آبي را توسعه مي دهد که اين ريشه ها دراز ونازک بوده و داراي تعداد کمتري از تارهاي کشنده هستند.آبياري بيش از حد زمان زيادي خاک را مرطوب نگه مي دارد و امکان تهويه خاک را محدود مي کند وکمبود اکسيژن منجر به مرگ ريشه مي شود. اولين نشانه اي که ظاهر مي شود پژمردگي گياه, کمبود عناصر غذائي و توقف رشدگياه مي باشد چرا که ريشه هاي مرده نمي تواند آب و عناصر غذائي را به خوبي جذب کنند و در اختيار گياه قرار دهند. در اثر آبياري زياد ممکن است گياه در طول روزهاي آفتابي پژمرده شوند و در عصر دوباره به حالت عادي برگردند.
از بحث هايي که صورت گرفت متوجه مي شويم که خاک محدوديت هاي زيادي را براي رشد گياه ايجاد ميکند به همين دليل در اينجا به معرفي کشت هيدروپونيک1 مي پردازيم که اين محدوديت ها را از بين مي برد
معرفي کشت هيدروپونيک:
اصطلاحاً هيدروپونيک در معناي water working مي باشد ودر عمل به معناي پرورش گياه در آب واملاح محلول مي باشد. کشت هيدروپونيک اين امکان را به ما مي دهد که در ازاي کار کمتر و زمان کمتر بازده بيشتري داشته باشيم.
تحقيقات نشان داده است که در کشت آبي اگرچه به خاک نيازي نيست ولي نياز به مواد معدني و عناصر غذائي موجود در خاک غير قابل اغماض است, اصولاً خاک مکاني براي نگه داشتن گياه, عناصر غذائي و محل توسعه ريشه است.درکشت آبي فقط عناصر غذائي مورد نياز در اختيار گياه قرار مي گيرد تا بتواند به خوبي رشد کند واين عناصر به صورت مستقيم در اختيار گياه قرار مي گيرد و گياه هرگز در معرض خطر تنش آبي و کمبود عناصر غذائي قرار نمي گيرد.
به طور کلي در کشت هيدروپونيک هر گياهي مي تواند پرورش يابد ولي بعضي از گياهان رشد و بازده بيشتري دارند مثلاً ميوهاي سته 2 مثل گوجه فرنگي, خيار و فلفل, گياهان برگي3 مثل کاهو و گياهان علفي.
پياده کردن تکنولوژي هيدروپونيک در يک سيستم گلخانه اي و يک محيط کنترل شده مزيت هاي اقتصادي زيادي را به همراه دارد. در چنين محيطي با کنترل درجه حرارت و ميزان رطوبت و نور در تمام طول سال مي توان گياه زير کشت داشت.
مزيت ها:
کشت آبي مزيت هاي زيادي را شامل مي شود که عبارتند از:
•صرفه جوئي زماني و نياز به نيروي کار کمتر:زيرا در کشت آبي نياز به عمليات تهيه بستر خاک و وجين کردن علف هاي هرز و غيره نمي باشد.
•حذف بيماري ها در نتيجه حذف خاک.
•مصرف بهينه آب به دليل آن که هيچ آبي به هدر نمي رود و علف هرزي وجود ندارد که از آب استفاده کند.
•کشت هيدروپونک به توليد کننده اجزه مي دهد که گياه را با تراکم بيشتري کشت کند در نتيجه توليد بيشتري داشته باشد.
•يک سيستم کوچک هيدروپونيک در هر جا قابل راه اندازي است.
•بازده توليد محصول, بيشتر و رشد سريعتر گياه (در صورت تأمين عناصر غذائي مورد نياز گياه)
•ارزش غذائي بالاي محصولاتي که در کشت هيدروپونيک توليد شده اند.
•مزه بهتر محصولات.
•کشت سالانه در صورت برپائي اين سيستم در محيط گلخانه و فضاي بسته.​

منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
حفاظت و پيشگيري از آفات

حفاظت و پيشگيري از آفات

حفاظت و پيشگيري از آفات

حفاظت و پيشگيري از آفات را ميتوان در سه مرحله اجرا كرد:
الف - مرحله توليد نشاء و كاشت.
در اين مرحله مي توانيد از تله هاي زرد چسبنده به ابعاد 13×8 سانتيمتر ( يك تله براي هر50 تا100 متر مربع) براي رديابي اوليه مگس هاي سفيد ، تريپس ها و شته ها استفاده كنيد اين تله ها مي بايست درطول راهروهاي داخل گلخانه ، نزديك در و پنجره ها و محلهاي ورودي هوا نصب شود و حداقل
هفته اي يكبار مورد بازديد قرا گيرد . علاوه بر بازديد تله ها بهتر است بوته هاي نشاء يا گياهچه ها را نيز بصورت هفتگي از نظر وجود كنه يا شته بررسي كنيد . وجود كنه هاي تارعنكبوتي را مي توانيد از طريق مشاهده مستقيم كنه بر روي گياه يا مشاهده آثار خسارت آن مشخص نماييد. بر اثر تغذيه كنه هاي دو نقطه اي ( كنه هاي تار عنكبوتي ) نقاط زرد رنگي در سطح برگ بوجود مي آيد . از آنجائيكه تله هاي زرد تنها براي رديابي حشرات بالدار قابل استفاده است رديابي آفات بي بالي مانند كنه ها و يا شته هاي بي بال بصورت مشاهده مستقيم در نشاء ( يا گياهچه) بسيار مهم است . شته ها بيشتر در زير برگها يا اطراف جوانه هاي رويشي و زايشي گياه مستقر مي شوند و از طريق وجود پوسته هاي سفيد رنگ آنها و يا ترشحات چسبنده براق آنها به نام عسلك بر روي اندامهاي مختلف گياه قابل رديابي هستند.
علفــــهاي هرز مي توانند منبع مهمـــي براي استقرار حشرات و كنه ها در طول سال باشند . بنـــابر اين مي بايست كليه علفهاي هرز داخل و اطراف گلخانه را نابود كنيد . از قرار دادن هر گونه گياه زينتي در
اطراف نشاء ها يا گياهچه هاي جوان خودداري كنيد زيرا اين نوع گياهان نيز مي توانند به صورت منبعي براي استقرار آفات عمل كنند.
ب - مرحله توليد محصول
در اين مرحله عمليات توصيه شده در طي مرحله قبل مي بايست ادامه يابد.
توصيه هاي بيشتر عبارتند از :
1- كليه بقاياي گياهي را از مسير راهروها و مسير آبياري به سرعت جمع آوري كنيد و هيچگونه توده زباله را داخل و يا نزديك گلخانه به حال خود رها نكنيد
2- به منظور جلوگيري از گل آلوده شدن و مرطوب شدن سطح خاك كه محل مناسبي براي تكثير مگس هاي پوسيده خوار ايجاد مي كند . خاك را بخوبي زهكشي كنيد.
3- هرگز گياهان متفرقه مانند انواع گياهان زينتي و درختچه هارا داخل گلخانه قرار ندهيد چرا كه اينها بعنوان پناهگاههاي جايگزين براي حشرات، كنه ها و ساير آفات عمل مي كنند.
4- در جاهائيكه امكان پذير است از توريهاي محافط استفاده كنيد تا از ورود حشرات جلوگيري شود استفاده از توري يك راه موثر و ساده براي جلوگيري از ورود آفات درشت مانند انواع پروانه هاي آفت، سوسكها ، زنبورها و سن ها به داخل گلخانه است.
5- حداقل يك محوطه به پهناي 10 متر فضاي عاري از هر گونه گياه يا چمن زني شده در اطراف گلخانه ايجاد كنيد ( در صورتيكه از علف كشها براي پاكسازي استفاده ميكنيد از عدم پاشش آنها در اطراف پنجره ها و هواكشهاي گلخانه اطمينان حاصل كنيد ). گياهان زنيتي و سبزيجات خانگي محلهاي استقرار خوبي براي حشرات و كنه ها هستند و به همين خاطر در نزديك گلخانه اين گياهان به عنوان علف هرز در نظر گرفته مي شود.
ج) مرحله پايان برداشت محصول
در صورتيكه بوته به حشرات و كنه هاي آفت آلوده شده با شد بلافاصله پس از آخرين برداشت محصول و قبل از حذف بوته ها اقدام به مبارزه با آفت نماييد تا جمعيت انتقالي آفت از يك دوره كشت به دوره ديگر نابوده شده يا به حداقل برسد. اين كار فرصت باقي ماندن و پخش يا پنهان شدن آفت را در درزها و شكاف گلخانه و ديگر جاهاي امن آن به حداقل ميرساند. روشهاي مبارزه با آفات در اين مرحله مي تواند شيميايي و يا غير شيميايي باشد . استفاده از يك آفت كش مناسب قبل و پس از حذف بوته ها از داخل گلخانه معمولا" منجر به از بين رفتن بخش عظيمي از جمعيت حشرات و كنه ها مي شود. از توصيه هاي كارشناســان در اين مورد استفاده كنيد . پس از مصرف آفت كشها و قبل از ورود به داخل گلخانه از انجام تهويه مناسب و كافي در داخل گلخانه اطمينان حاصل كنيد.
درجه حرارتهاي بالا بصورت يكنواخت و سراسري حداقل به ميزان 40 درجه سانتيگراد و رطوبت نسبي كمتر از 50 درصد به مدت حداقل 3 تا4 روز بطور موثري حشرات و كنه ها را كنترل خواهد كرد . پس از حذف بوته ها اين روش مي تواند تكرار شود . اين روش در ماههاي گرم تابستان به آساني و با هزينه كمتري قابل اجرا است.
پس از اجراي روشهاي فوق الذكر و حذف بوته ها مي بايست با استفاده از تله هاي زرد چسبنده آفات بالدار احتمالي از قبيل تريپس ها ، مگس هاي سفيد و شته ها رديابي شوند . بطور منظم اين تـله ها را بازديد كنيد

منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
شرايط موفقيت در توليد

شرايط موفقيت در توليد

شرايط موفقيت در توليد

1- حضور مستمر ذينفع در تمام مراحل کار ضروری است و تنها با سپردن کار به کارگر نمی توان جواب لازم را گرفت.
2- با توجه به اقليم و منطقه ای که در آن هستيد به تهيه وسائل گرمازای مناسب بپردازيد.
3- اسکلت گلخانه طوری طراحی و اجرا شود که از لحاظ تهويه مشکل نداشته باشد و در برخورد با مسائلی همچون وزش باد ء وقوع سيل و ... مقاوم باشد.
4- از سيستم آبياری قطره ای استفاده نمائيد.
5- با افراد با تجربه و کارکرده در زمينه گلخانه داری و همچنين گياهپزشکان ماهر در ارتباط مداوم باشيد و سعی کنيد از پيشرفت ها و تکنيکهای جديدی که در علم گلخانه داری حاصل می شود اطلاع پيدا کنيد.
6- تمام اموری که در رابطه با گلخانه انجام می دهيد را به صورت روزانه يادداشت نمائيد مطمئنا در فصول و کشتهای بعدی بدردتان خواهد خورد.

منبع
 

afsoon6282

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
کشت هیدروپونیک

کشت هیدروپونیک

کشت هیدروپونیک

کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای غیر متعارٿ کاشت گیاهان است . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و ...
کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استٿاده شد و مترادٿ با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود .
روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در ٿلسطین اشغالی استٿاده می شده است . در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .
در زیر انواعی از کشت های هیدروپونیک توضیح داده می شوند :
کشت آبی یا مایع : ریشه گیاه به طور مداوم در محلول غذایی قرار دارد و گیاه از قسمت طوقه ( حد ٿاصل ریشه و ساقه ) بیرون از مایع است و با پلاستیک و مقوا و ... بالا نگه داشته شده است . کشت درون لوله هم نوعی از کشت مایع است .
کشت در ماسه : ریشه گیاهان در داخل مواد جامدی که دارای قطر کوچکتر از 3 میلی متر باشند قرار دارد و این مواد مانند پلاستیک و پشم سنگ و یا هر ماده دیگری که آلی نباشد ممکن است .
کشت در سنگریزه : ریشه گیاهان در موادی که قطری بیشتر از 3 میلی متر دارند قرار گرٿته مثل سنگ خارا و گدازه آتشٿشانی و بازالت و هر ماده غیر آلی دیگر .
در این روش آبیاری به دو صورت آبیاری لوله ای ( زیرزمینی ) که مواد غذلیی در مخزنی بوده و به بستر رشد گیاه پمپ می شود و آبیاری سطحی که محلول غذایی رقیق در سطح محیط رشد توسط لوله سوراخداری پخش می شود ( کود مایع به آب مصرٿی گیاه در هنگام آبیاری اضاٿه شده است )
کشت در هوا : در این روش ریشه گیاهان در محیطی قرار گرٿته که به وسیله قطراتی آب که حاوی مواد غذایی لازم است اشباع شده است . این روش به تجهیزات پیشرٿته نیاز دارد .
کشت در ورمی کولیت : ریشه گیاه در ورمی کولیت که با موادی معدنی مخلوط شده است قرار دارد
کشت در پشم سنگ : ریشه گیاه در داخل پشم سنگ و مواد معدنی که خصوصیاتی شبیه به پشم سنگ دارند قرار می گیرد .
کشت آبی : این کشت بیشتر برای گیاهان زینتی به کار می رود .
کشت در پلاستیک : ریشه در داخل کیسه های پلاستیکی قرار داشته و مواد اطراٿ ریشه هم شامل کمپوست یا پیت یا خاک اره و ... می باشد .
به طور کلی کشت بدون خاک از دو سیستم پیروی می کند :
1-
سیستم باز : محلول غذایی مججد استٿاده نشده مثل کشت در پشم سنگ و کشت کیسه ای و کشت در سنگریزه
2- سیستم بسته : محلول غذایی مجدد مورد استٿاده قرار می گیرد و به عبارت دیگر محلول در یک چرخه قرار دارد و به آن ٿقط مواد غذایی که کاهش می یابند و آب اضاٿه می شود .



مزایا و معایب این روش نسبت به بقیه روشها


1- چون محلول غذایی مایع است به راحتی می توان آن را کنترل کرد و تنها مواد غذایی که کاهش یاٿته است را به محلول اضاٿه کرد در حالی که در خاک این کار غیر ممکن است ( هزینه زیادی دارد ) .
2- گیاهان را می توان در مناطقی پرورش داد که در حالت عادی رشد نمی کنند
3- مصرٿ آب در این روش به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و این یک مزیت برای نواحی خشک است .
4- در این روش ضد عٿونی کردن محیط رشد بسیار شده و کم هزینه است در حالی که ضد عٿونی کردن خاگ گران قیمت و غیر ممکن است . پس در این روش آلودگیهای ریشه بسیار کم دیده می شود .
5- در این روش می توان از آبهای شور هم استٿاده کرد .
6- در این روش محصول بسیار بیشتر و کیٿیت عالی داشته چون مواد غذایی به راحتی در اختیار گیاه قرار داشته است پس در حقیقت کیٿیت و کمیت محصول در واحد سطح اٿزایش چشمگیری دارد .
7- در این روش از حجم ریشه ها به شدت کاسته می شود و بزرگ شدن ریشه ها در حد میکروسکوپی است و چون ریشه ها نسبت به کشت خاکی کم شده کمتر هم دچار بیماری می شوند .
8- مهمترین عیب این روش این است که به سرمایه گذاری بالایی نیاز دارد زیرا تمام سیستمها باید اتوماتیک باشد .
9- برای کشت گیاهان با این روش به اٿرادی نیاز است که در این زمینه تخصص و آگاهی داشته باشند .
10- آلودگی آبهای زیر زمینی هم در اثر مخلوط شدن با محلول های غذایی مشکلی دیگر است .
11- دٿع ضایعاتی مثل پشم سنگ که به عنوان محیط رشد هستند هم مشکل است .
به طور کلی دوستان این روش یکی از روشهای نوین در کشاورزی بوده که بسیار جای کار دارد و در حالی که بسیاری از کشورها این کار را انجام می دهند لااقل در ایران جای کار کردن زیاد دارد و علارقم اینکه سرمایه و دانش زیادی لازم دارد ولی به عنوان یکی از رشته هایی است که آینده ای درخشان در دنیای کشاورزی دارد .

منبع
 

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
تاسیسات گلخانه ...

تاسیسات گلخانه ...

 

پیوست ها

  • IMG_2092_resize.jpg
    IMG_2092_resize.jpg
    82.2 کیلوبایت · بازدیدها: 0

mousa mp

عضو جدید
کشت گلخانه ای

کشت گلخانه ای

انواع پوششهای گلخانه ای

شیشه
تا قبل از سال 1950 فقط گلخانه های شیشه ای وجود داشت امروزه این گلخانه هاپرهزینه ترین نوع گلخانه محسوب می گردد .چون مصرف سوخت در این گلخانه ها بالاست ، نیاز به اسکلت های محکم دارند . بسته به پهنای گلخانه از اسکلتهای مختلفی می توان برای بنای آن استفاده نمود . در پهنای کمتر از 6 متر اسکلت چوبی بدون نیاز به ستونهای میانی قابل استفاده است . برای گلخانه هایی با پهنای تا حدود 12 متر اسکلت لوله ای بدون نیاز به ستون های عمودی وسط قابل کاربرد هستند ولی بایستی برای استحکام به قاب پنجره ها متصل شوند .

پوششهای پلاستیکی
پوششهای پلاستیکی می تواند از جنس پلی استر ، پلیوینل کلراید (P.V.C) پلی وینل فلوراید(P.V.F) باشد . از مزایای این پوششها عدم نیاز به اسکلتهای سنگین وکاهش هزینه گرم کردن تا حدود 40% نسبت به گلخانه های شیشه ای یک لایه است . امروزه گلخانه های پلاستیکی درصد بالایی از گلخانه های دنیا را به خود اختصاص می دهند . ولی در اروپای شرقی محبوبیت چندانی ندارد .عیب پوششهای پلاستیکی دوام کم آنهاست چرا که اشعه ماورای بنفش خورشید باعث شکنندگی و تیرگی پلاستیک می شود . اغلب پوششهای پلاستیکی از نوع پلیاتیلن بوده که معمولاً به ماده مفاوم کننده در مقابل UV( اشعه ماورای بنفش ) آمیخته شده اند که در این صورت طول عمر آنها تا حدود 3 سال قابل افزایش است . همچنین عیب دیگر این پوششها این است که در زمستان اگر هوای گلخانه سردتر بوده و با برخورد هوای مرطوب داخل گلخانه قطرات بخار آب بر روی آنها تشکژل می گردد که با پیوستن به هم بزرگ شده و با چکیدن قطرات بر سطح برگها باعث بالا رفتن رطوبت سطح برگ و ایجاد بیماری های قارچی می گردند و از طرفی با ریزش قطرات بر کف گلخانه ها باعث افزایش رطوبت بسترخاکها و کاهش میزان اکسیژن خاک می شوند . که تداوم این امر می تواند منجر به کاهش جذب عناصر غذایی و کاهش رشد عمومی گیاه شود . راه حل این مشکل استفاده از اسپری محلول مواد شوینده در آب است که بر روی سطح داخلی پوشش می پاشند که البته این مواد خیلی زود پاک می شوند . حسن این کار جلوگیری از بزرگ شدن قطرات است . امروزه در کشورهای پیشرفته پلی اتیلن و سایر پوششهای پلاستیک را به مواد نگهدارنده نور مادون قرمز (IR) آمیخته می کنند که تلفات دمای گلخانه را در شب 15 تا 25 درصد کاهش می دهند .
PVF نیز یکنوع پوشش پلاستیکی جدید است که تا ده سال دوام داشته و واکنش آن نسبت به نور و قیمت آن تقریباً معادل شیشه است . پوششهای دوبل پلاستیکی نیز کاهش هزینه سوخت تا یک سوم نقش موثری دارند . انجام پوششهای دولایه در اسکلت های سوله ای که ستون کمتری دارند راحت تر است . فاصله بین دولایه پایینی از 10-25/1 سانتی متر کمتر یا بیشتر نباشد.گلخانه های نیمه استوانه ای برای پوششهای دولایه ای مناسب می باشند .میزان کشیدگی پلاستیک بسیار مهم است . هنگامی که در یک روز سرد نصب شود می بایست آن را محکم کشید و در روز گرم کمتر کشیده شود با در هوای سرد منقبض و پاره نگردد . امروزه اکثر گلخانه های جدید در آمریکا چه به صورت دایم و یا موقت با پوششهای پلاستیکی ساخته می شوند.

سکوها و بسترهای کشت
سکو بخشی از فضای گلخانه است جایگاهی است برای قرار گرفتن گلدان ها یا کشت گیاهان در بستر های بالا تر از سطح زمین همانگونه که از نام آن پیدا است ، سکوها همواره در سطحی بالاتر از کف گلخانه ها قرار می گیرند . این عمل ضمن جلوگیری از گسترش عوامل آلوده کننده و بیماری زای گیاهی به تهویه بهتر و گرم شدن زودتر بستر کمک می کند . انتخاب شکل سکوها و مواد سازنده آنها به نوع گیاه ، گلخانه و سلیقه سازنده بستگی دارد . به طور کلی ویژگی های یک سکوی خوب عبارت است از:
الف _ از زهکشی مطلوبی برخوردار باشند .
ب_ پهنای آن طوری باشد که کارگران به آسانی به مرکز سکو دسترسی داشته باشند .
ج_ طوری نصب شده باشد که حداکثر نور را جذب کنند .
کارکردن با سکوها برای قرار دادن گلدان ها به کارگران این امکان را می دهد که بدون خم شدن کار خود را انجام دهند در صورتی که سکوها برای کشت گیاهان استفاده بهتر است 30-15 سانتیمتر عمق داشته و از زهکشی مناسبی برخوردار باشد . ارتفاع سکوها از سطح زمین می بایست به گونه ای باشد که اقدامات داشت با تسلط کارگر بر محصول امکانپذیر باشد که این امر به نوع محصول بستگی دارد . سکوها را می توان از جنس آلومینیوم ، ایرانیت ، الوار چوبی و یا مواد بتنی ساخت . آلومینیوم عمری طولانی دارد ولی گران قیمت است و چوب ارزان بوده ولی عمر کوتاهی دارد و احتمال پوسیدگی آن نیز زیاد است و همچنین عوامل بیماری زا نیز در آن نفوذ می کنند .
نحوه قرار گرفتن سکوها
بایستی سکوها را طوری نصب نمود که از حداکثر فضای گلخانه ای برای پرورش گیاهان استفاده شود . تعداد و عرض راهروها بستگی به نحوه استفاده از آنها و نوع محصول دارد .
ارتفاع سکوهای کشت 90-80 سانتیمتر است . پهنای سکوهای مجاور دیواره ها حدود 90سانتیمتر و پهنای سکوهای میانی که از دو طرف قابل دسترسی است حداکثر میبایست 180 سانتی متر باشد . سکوهای کشت گیاهان گلدانی نبایست دیواره داشته باشد و کف سکوها تا حد ممکن بایستی منفذدار باشد . تخته های چوبی سوراخدار به همراه تورسیمی محکم برای ساختن کف سکوها مناسبند .
در روش نوین به منظور استفاده موثر از حداکثر فضای گلخانه از سکوی متحرک استفاده می کنند . این سیستم فضای تولید را تا بیش از 90% مساحت گلخانه افزایش می دهد . راهروها توسط سکوهای متحرک اشغال شده که با حرکت سکو راهرو از یک سمت باز می شود و از طرف دیگر بسته می شود .
سکوها و بسترهای زمینی گلهای بریده
گلهای بریده را در شرایط گلخانه ای به هر دو شکل بسترهای سکوئی و زمینی کشت می کنند . گیاهانی مثل گل داوودی و میمون را می توان بر روی سکوها کشت نمود . ولی این سکوها بایستی نزدیک زمین قرار گیرند تا عملیات حذف جوانه ها ، محلول پاشی و برداشت امکان پذیر باشد ، میخک را نیز به علت حساسیت به بیماری پژمردگی باکتریایی برروی سکوهای کوتاه پرورش می دهند .
ضد عفونی کردن خاک سکوها راحت تر و موفقیت آمیز تر از بسترهای زمینی است . بسترهای زمینی باید به گونه ای باشند که خاک اطراف ریشه را از قسمتهای دیگر مجزا کنند . بتون برای بسترهای زمینی مناسب است .

تجهیزات و ادوات مورد نیاز در گلخانه ها
از تجهیزات و ادوات مورد نیاز گلخانه میتوان به سیستم گرمایشی, سرمایشی, ژنراتور و....... اشاره نمود.
الف- انواع سیستم گرمایشی:
1-سیستم مرکزی:سیستم شوفاژ(برای گلخانه های بالای 4/.هکتار) در این سیستم از بخار آب یا آب داغ استفاده می شود.
2-سیستم موضعی: بخ
 

هانی65

عضو جدید
سلام
دوستانی که در زمینه گلخانه داری تجربه دارن لطفا کمک کنن
من می خوام یه گلخونه در فاز اول 2000 متر اما با سازه ای خوب و کشت هیدرو پونیک صیفی جات شروع کنم .لیسانس گیاه زشکیم زمین دارم و می خوام برا باقیش وام بگیرم و اگه موفق شدم فاز بعدی شروع کنم .به صورت عملی تو گلخونه کار نکردم اما کتاب و مقال زیاد خوندم .خانوادگی هم کشاورز هستیم
لطفا راهنماییتونو به صورت خصوصی برام بذارین
یک دنیا ممنون
 

Similar threads

بالا