گفته‌ها

sajad 3000

کاربر فعال تالار اقتصاد ,
کاربر ممتاز
[h=1]گفته‌ها[/h]


تجار بزرگ در دوره مشروطه با محافل روشنفکری ارتباط داشتند.
آنان نه تنها از تحولات و اصلاحات اروپا مطلع بودند، بلکه با ایجاد دفاتر نمایندگی در قاهره، بمبئی، کلکته و استانبول از قوانین تجاری دنیای سرمایه‌داری در آغاز قرن بیستم آگاهی مي‌یافتند... تجار طی حوادث سیاسی به نوعی انتخاب دست زدند و استقرار نظام سیاسی مشروطه و مشارکت خود در آن را برای ایجاد فضایی متناسب با رشد و گسترش فعالیت‌های تجاری و صنعتی موثر دانستند.
منبع: از مجلس وکلای تجار
تا اتاق ایران، سهیلا ترابی فارسانی
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت


خليج‌فارس يكي از قديمي‌ترين راه‌هاي دريايي دنيا است و احتمالا نخستين دريايي است كه انسان روي آن به دريانوردي پرداخته است.
- برگرفته از سفرنامه دریایی لاخ، تاليف سرچارلز بلگريو، ترجمه حسين ذوالقدر
انتشارات آناهيتا 1369، ص 30.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گفته‌ها[/h]


در تهران هنوز کلی مساله و ماجرا داشتیم که باید حل‌وفصل می‌شدند، به‌خصوص رابطه و قرارداد‌هایمان در مورد تجهیزات و تدارکات نظامی و بهترین تصمیم این بود که تلاشمان را برای برقراری و تثبیت رابطه بکنیم.
بحث حدود ۱۲ میلیارد دلار سفارش‌های زمین‌مانده شاه بود، تجهیزاتی نظامی که هنوز تحویل داده نشده بودند. بحث مقدار خیلی زیادی قطعات یدکی کالاهای نظامی آمریکایی هم بود که قبلا به ایران فروخته بودیم. در این مورد قبل از انقلاب، در دوران شاه، روابط خیلی گسترده‌ای برای تامین تجهیزات نظامی داشتیم، پولشان را هم نقد می‌دادند و در تهران صد‌ها نیروی نظامی هم داشتیم که این روابط نظامی پیچیده را مدیریت می‌کردند.
- به نقل از یک مصاحبه با بروس لینگن، آخرین کاردار ایالات متحده آمریکا در تهران.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گفته ها[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۷۵ کد خبر: DEN-769409

این طفره‌ها و امروز و فردا کردن و از کار گریختن در ایران و به این هرزگی حکما نمی‌توان سلطنت کرد. گیرم که من ناخوش یا مُردم، شما باید سلطنت کنید یا نه؟ اگر شما باید سلطنت بکنید بسم‌الله! چرا طفره می‌زنید.
- از نامه امیرکبیر به ناصرالدین شاه.
- منبع: عباس رمضانی، ناصرالدین شاه قاجار، تهران، انتشارات ترفند
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت


«روسيه، مبلغي معادل دو ميليون و چهارصد هزار ليره انگليسي (با بهره 5درصد) به دولت ايران وام داده و عايدات كليه بنادر ايران غير از بندرهاي خليج‌فارس را به عنوان محل استهلاك وام، گرو برداشته بود.»
- برگرفته از خاطرات سرآرتور هاردينگ، وزيرمختار بريتانيا در دوره مظفرالدين شاه قاجار
(1284-1279ه‍ ش)
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]برگي از تاريخ[/h]


یک بازرگان اروپایی برای واردات خود پنج درصد مالیات می‌پرداخت، اما یک ایرانی 5/7 درصد برای منسوجات و 14 درصد برای قند مالیات پرداخت می‌کرد، علا‌وه بر این هرگاه کالا‌های او از میان یک شهر عبور می‌کرد، مشمول مالیات راه نیز می‌شد.
- برگرفته از گزارش کنسول انگلیس
در تبریز،1851 م
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گفته‌ها[/h]


جست‌وجوی مفاهیم واصطلاحات عربی و خواندن کتاب‌های پزشکی قدیمی فارسی و زیر و رو کردن این حجم از اطلاعات به خاطر خلق کردن و نوسازی چند اصطلاح قابل مصرف، بدون آنکه بخواهم فروتنی را کنار بگذارم، باید بگویم فقط از عهده هرکول برمی‌آید.
منبع: نامه‌ها و گزارش‌های یاکوب ادوارد پولاک از ایران ۱۸۶۲-۱۸۵۲
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]زمینه‌های تجاری انقلاب مشروطه[/h] روزنامه دنیای اقتصاد - شماره ۳۰۸۰ کد خبر: DEN-770608

گروه تاريخ اقتصاد- انقلاب مشروطه از طریق ائتلاف نیروهای نخستین آن، اصلاح‌طلبان لیبرال، بخش‌هایی از علما، بازرگانان، مغازه‌داران، طلاب، اصناف بازار، کارگران و اعضای رادیکال انجمن‌های مخفی که برای شکل دادن به یک مجلس نمایندگان و قانون اساسی می‌کوشیدند، ممکن شد. این یکصدایی برای نخستین بار در جریان اعتراض‌های جنبش تنباکو 92 – 1891 رخ داد و تا جایی کارش بالا گرفت که توانست بر یک تاریخ طولانی ستیز و ضدیت بین اقشار مختلف مردم پیروز شود.
فعل و انفعالات بیشتر با اقتصاد جهان کاپیتالیست و بخشی از تسلط فزاینده بر ایران توسط قدرت‌های اروپایی در نیمه دوم قرن نوزده، عامل عمده ایجاد این اتحاد و نیز تحولات انقلابی در ایران آغاز قرن بیستم بود. از دهه 1880 به این سو تجارت ایران با اروپا به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافت. این رشد، پاسخی بود به بهبود سیستم حمل و نقل، خطوط تلگراف جدید به اروپا، آغاز به کار کشتی بخار در دریای کاسپین و خلیج فارس و به خصوص باز شدن کانال سوئز.
نیاز اروپایی‌ها به پنبه، برنج، میوه، ابریشم تاثیر بسیار مهمی در کشاورزی بومی نهاد. این تاثیرگذاری با فشار روی هزینه کار سخت و بی‌مزد کشاورزی و تولیدات کارخانه‌ای همراه بود. به عبارت دیگر مجموعه قراردادهایی که با کشورهای اروپایی بسته شد، از جمله قراردادهاي گلستان (1813) و ترکمانچای (1828) با روسیه، گسترش شاخصه‌های حمایتی را که می‌توانست کارخانجات بومی را در ایران نجات دهد، ممنوع کرد. آن لامبتون، چارلز عیسوی، نیکی کدی و ویلیام فلور این بحث را دارند که انتقال از «کشاورزی معیشت‌نگر» به تولید «محصولات بازاری» و همچنین فروش اراضی خالصه شاهی به اربابان خصوصی، فرآیندی بود که در دهه آخر قرن نوزدهم شتاب پیدا کرد و به وخامت اوضاع مادی بازرگانان کوچک، صنعتگران و دهقانان منجر شد. در همین اواخر جان فوران استدلال کرده فرآیند توسعه در ایران به توسعه وابسته بوده است. این فرآیند درجه‌ای از مدرنیزاسیون را به وجود آورد و حتی بخش‌هایی از جامعه را در یک مقطع کوتاه منتفع کرد اما در دراز مدت دوام نیافت. او استدلال می‌کند که ایران در نیمه آخر قرن نوزدهم از یک اقتصاد «غیراروپایی متمرکز » در دوره صفوی به سمت بخشی از حاشیه بازار سرمایه‌داری جهانی سوق پیدا کرده است.
- بخشی از مقاله ژانت آفاری، درباره انقلاب مشروطه، ترجمه مهدی بازرگانی
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]برگی از تاریخ[/h]


واقعیت دیگری که به تجارت زیان می‌رساند این بود که در حین ترانزیت مقامات مسوول محلی جوازی را که در بندر ورود برای کالا صادر شده بود، معتبر نمی‌شمردند و می‌کوشیدند که پول بیشتری دریافت کنند. معمولا این امر فقط وقتی اتفاق می‌افتاد که کالا در دست یک نماینده ایرانی یا یک تبعه اروپایی که اروپایی تبار نبود، قرار داشت.
- بر گرفته از سفرنامه کارلا سرنا
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گفته‌ها[/h]



انقلاب مشروطه ضربه‌های سنگینی بر پیکره گفتمان پدرسالارانه وارد آورد و در واقع نقطه آغاز شکل‌گیری دولت مدرن در ایران محسوب می‌شود.
سلطنت به قانون محدود شد، دولت از حالت شخصی و انتساب به ایل قاجار به دولت ایران تحول یافت، گام‌هایی در راه رفع دوگانگی از حاکمیت و تفکیک دین از سیاست برداشته شد، جامعه مدنی به نحوی ضعیف و ناپایدار شکل گرفت، قانون تشکیلات ایالتی تصویب و ضرورت تشکیل مجلس و انجمن‌های محلی، ایجاد نظام وظیفه عمومی و توزیع املاک اربابی میان دهقانان پیش‌بینی شد، لوایحی در جهت اصلاحات مالی و شیوه واگذاری امتیازات به دول و سرمایه‌گذاران خارجی تصویب شد و گام‌هایی در جهت اصلاحات اقتصادی برداشته شد.
منبع: فریدون آدمیت، ایدئولوژی نهضت مشروطیت.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]برگي از تاريخ[/h]


امام مسقط هنگامی­ که اغتشاشات د‌اخلی باعث قطعه‌قطعه شد‌ن ایران گرد‌ید‌ه بود‌، آن را به تصرف خود‌ د‌ر آورد‌.
د‌ر حال حاضر هم این جزیره با موافقت شاه و د‌ر مقابل نیمی از د‌رآمد‌ گمرک که بسیار ناچیز است د‌ر اختیار امام قرار د‌ارد‌. هرمز د‌ر حقیقت صخره لم یزرعی است که د‌ر آنجا به جز آب ِ آب انبارها، آبِ د‌یگری وجود‌ ند‌ارد‌، ولی اهمیت جزیره به سبب موقعیت جغرافیایی آن است که بر تمام خلیج و تجارت آن تسلط د‌ارد‌.
منبع: رویا ابراهیمی «سفرنامه سرهنگ گاسپار د‌روویل د‌ر عهد‌ فتحعلی شاه» کتاب ماه تاریخ و جغرافیا، ش ۷۷-۷۸، اسفند‌ ۸۲ و فرورد‌ین ۸۳.
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گفته‌ها[/h]

درجهانی گرفتار مصیبت و جان کندن، هرچیز مثبت، هر تلاشی، ولو کار [آفریننده‌ای] که زندگی را بازتولید می‌کند، در حقیقت کمکی است به افزایش آن مصیبت.» تئودور آدورنو، منشورها،
ص 271، ترجمه پویا ایمانی
 

onia$

دستیار مدیر تالار مدیریت
[h=1]گفته‌ها[/h]


کمال‌الملک با استعدادهای برجسته و شخصیت ویژه‌ای که داشت، در پاریس به کپی کردن آثار دوره رنسانس در موزه لوور مشغول می‌شود؛ همزمان با آنکه در پاریس جنبش عظیم ‌امپرسیونیستی برپا بود. کمال‌الملک اندک تماسی با این جنبش برقرار نمی‌کند. این واقعیت برآمده از عقب‌ماندگی حیرت‌آور دربار قاجار است.
بهرام دبیری، نقاش معاصر
 
بالا