گز روغنی

* ziba *

عضو جدید
کاربر ممتاز
گز روغني" يا "گاز رخ" جزو آن دسته گونه­هايي است كه داراي ارزشهاي ويژه از نظر اقتصادي و محيط زيستي است. اين گياه به دليل وجود يك نوع روغن ارزشمند در بافت آلبومين لپه ها ي بذري آن حائز اهميت است. اين روغن به دليل پايداري طولاني در مقابل فشار، مصارف زيادي در صنايع بخصوص صنايع ساعت سازي ، آرايشي و بهداشتي و فضايي دارد بطوريكه هم اكنون هر ليتر روغن آن به ارزش 30 دلار در كشور خريداري و به خارج كشور با ارزش بيشتري فرستاده مي­شود. همچنين بذر آن بصورت آجيلي مصرف دارد. از برگ اين گونه براي ماهيگيري استفاده مي­شود. چوب آن به دليل بالا بودن صمغ و روغن داراي خاصيت ضد موريانه است.
گياه گز روغني يا گازرخ با نام علمي Moringa perengrina Fioriبراي اولين بارتوسط مرحوم دكتر جوانشير در سال 1372 وارد فلور گياهي ايران شد ولي حضور آن در كشورهاي حاشيه خليج فارس ، عربستان سعودي و فلسطين اشغالي نيز گزارش شده است..برداشت كامل بذر از اين گونة گياه به منظور مصارف آجيلي باعث شده كه زادآوري آن از طريق بذر آسيب جدي بخورد. خوشبختانه اداره كل منابع طبيعي سيستان و بلوچستان سرمايه گذاري خوبي براي گسترش اين گونه در چند سال گذشته قابل تمجيد است بطوريكه جنگلكاريهاي ارتفاعات سرباز و نيكشهر به چندين هكتار بالغ ميشود.
گرچه اين گياه قادر است در شرايط سخت اكولوژيكي زندگي كند ولي وابستگي بسيار شديدي به سازند زمين­شناسي دارد. سازند موجود در كوههاي مكران و بشاگرد از دو لايه ماسه سنگ و شيل بصورت متناوب تشكيل شده است. ضخامت ماسه سنگ حدود 10 تا 30 سانتيمتر است و گز روغني ريشه خود را از درز و شكافهاي آن به درون شيل مي­فرستد . شيل از جنس رس و آهك است و ذخيرگاه خوبي براي رطوبت است. بارشهاي زمستاني و گاهي موسمي در اواخر مرداد ماه از درز و شكاف ماسه سنگ عبور كرده و وارد شيل شده و براي استفاده درخت ذخيره ميشود. لايه ماسه سنگ بعنوان يك لايه پوششي از تبخير آن در مقابل نور خورشيد در فصول گرم سال جلوگيري مي كند.
عمده مناطق انتشار اين گونة گياه به صورت طبيعي كوههاي بشاگرد، نيكشهر تا جنوب جازموريان مي‌باشد . گلدهي گياه گز روغني هر ساله در فصل بهار صورت مي‌گيرد. زمان بذر‌دهي در بلوچستان اواخر تابستان ذكر مي‌شود كه بايستي با حضور بموقع و قبل از باز شدن ميوه اقدام به جمع‌آوري بذور شود . بذور جمع‌آوري شده پس از ضدعفوني شدن در محلي سرد و خشك نگهداري مي‌شوند تا در مرحلة بعدي در عرصه يا خزانه كشت گردند .. از آنجا كه بذر گياه حاوي روغن است، طول عمر بذر به مانند اكثر دانه‌هاي روغني كم مي‌باشد. بهمين دليل بهترين بذور جهت توليد نهال، بذور جمع‌آوري شده مربوط به همان سال است . اگرچه تكثير گياه از طريق قلمه‌‌زني ممكن است، اما به منظور پيشگيري از آسيب‌رساني به نهال، تكثير از طريق بذر توصيه مي‌شود .




منبع :

http://hamidabbasi.blogfa.com/post-100.aspx


 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
[h=1]يکهزار و 400 هکتار از اراضي سيستان زير کشت گز روغني مي رود[/h]
پيمان يوسفي آذر مدير کل جنگل هاي خارج از شمال سازمان جنگل ها و مراتع گفت: مهم ترين استفاده اقتصادي از اين گونه روغن آن است. البته از برخي گونه هاي ديگر از برگ و ريشه اين گياه هم استفاده مي شود. او درباره روغن اين گونه گياهي گفت: اين درختچه سالي 2 بار بذر مي‌دهد که از آن روغن گرفته مي‌شود. علاوه بر خوراک، در صنعت پيشرفته هواپيماسازي و ساعت‌سازي نيز به کار مي‌رود، همچنين در صنعت داروسازي، آرايشي و بهداشتي به کار مي‌رود.
او با اشاره به فروش بسته هاي روغني گز روغني در اروپا و آمريکا گفت: بسته به نوع بسته بندي روغن اين گياه تا کيلويي 100 دلار به فروش مي رسد.
مدير کل جنگل هاي خارج از شمال سازمان جنگل ها و مراتع در پاسخ به هزينه احيا گز روغني گفت: از پارسال تاکنون حدود يک ميليارد و 500 ميليون تومان در اجراي اين پروژه هزينه شده است.
يوسفي با اشاره به اينکه 700 هکتار ديگر هم امسال به زير کشت گز روغني مي رود، گفت: اين گياه يک گونه بومي است که مي تواند در شرايط خشک و با بارندگي 50 ميلي متري رشد کند. او در پاسخ به اينکه اکنون بهره برداري از گز روغني به چه صورت است، گفت: اکنون بهره برداري ها به صورت سنتي است. به همين علت ما از سرمايه گذاري در اين زمينه استقبال مي کنيم.
او درباره مکان رويش گز روغني گفت: در بشاگرد بندر عباس و همچنين در جنوب شرقي سيستان و بلوچستان در نيک شهر و فنوج زاهدان اين گونه وجود دارد. او با اشاره به رويشگاههاي طبيعي اين گونه گفت: حدود يک ميليون هکتار رويشگاه طبيعي داريم که به دليل بهره برداري هاي سنتي وضعيت خوبي ندارد و بايد احيا شود.
يوسفي آذر زمان رسيدن به بهره برداري صنعتي از گز روغني را بين سه تا چهار سال اعلام کرد

 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
با تلاش محققان جهاد كشاورزي هرمزگان؛
گونه گياهي گز روغني احيا شد
خبرگزاري فارس: رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي هرمزگان از احياي گونه‌ گياهي كمياب و در حال انقراض گز روغني (Moringa peregrina) از طريق تكثير ژنوتيپ‌هاي برتر اين گونه به‎روش‌هاي مختلف رويشي از قبيل كشت بافت و ريز ازديادي خبر داد.


به گزارش خبرگزاري فارس از بندرعباس به نقل از روابط عمومي سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان، محمدامين سلطاني‌پور با بيان اينكه اين تحقيق توسط دكتر حسين ميرزايي ندوشن، عضو هيئت علمي موسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع كشور انجام شده است در خصوص نتايج آن افزود: گز روغني يا گازرخ يكي از گونه‌هايي است كه به شرايط خشك مقاوم است و به‎رغم اهميت زياد از نظر دارويي، زيست‎محيطي، صنعتي و غذايي در معرض خطر بوده و با توجه به فرسايش ژنتيكي در طي ساليان متمادي روند تخريب آن حكايت از انقراض قريب الوقوع اين گونه باارزش گياهي دارد. اين مقام مسئول ادامه داد: به دليل جمع‌آوري بيش از حد بذر گونه گياهي گز روغني در كشور شاهد تخريب رويشگاه‌هاي آن هستيم و با توجه به اينكه ژنوتيپ‌هاي پرمحصول از اين گونه يافت شده مي‌توان اين رويشگاه‌هاي در حال تخريب و انقراض را احيا كرد. وي وضعيت اين گونه گياهي در رويشگاه‌هاي موجود در دنيا از جمله عربستان، مصر، ‌ايران را در حال فرسايش ژنتيكي توصيف كرد و افزود: به همين دليل روش‌هاي تكثير گز روغني مورد بررسي قرار گرفته و تكثير گز روغني به روش‌هاي رويشي مانند كشت بافت، كشت مريستم و ريزازديادي نتايج بسيار موفقيت آميزي داشته است. وي با بيان اينكه در راستاي احياي رويش‌گاه‌هاي گز روغني روش‌هاي كارآمدي در توليد نهال اين گياه در سطح گسترده ارائه شده است ابراز داشت: با به كارگيري روش‌هاي مختلف تكثير رويشي و غيررويشي، ضمن حفظ تنوع ژنتيكي و القاي اين تنوع، نهال كافي در راستاي احياي گز روغني نيز توليد مي‌شود. سلطاني‌پور اظهار داشت: اين گونه گياهي داراي تنوع ژنتيكي با قابليت‌هاي بالايي است كه مي‌توان از آن در ارتقاي جمعيتي و كاربردي اين گونه استفاده كرد. وي همچنين در رابطه با وجه تسميه اين گونه گياهي به شباهت آن به درخت گز و وجود 40 تا 50 درصد روغن در بذر آن اشاره كرد و اظهار داشت: اين گياه داراي كاربردهاي دارويي، زيست‎محيطي، صنعتي و غذايي است ‌و مي‌توان از روغن اين گونه گياهي به دليل مقاومت بالايي كه در مقابل گرما و پوسيدگي دارد در دستگاه‌هاي صنعتي استفاده كرد. وي يادآور شد: اين گونه گياهي ضمن كاربردهايي كه در رفع مشكلات پوستي و خواص آنتي‎اكسيداني و ضدميكروبي، ضدسرطاني، ضدديابت و كلسترول دارد داراي اسيدآمينه‌هاي نادري است كه در ديگر گونه‌هاي گياهي كمتر يافت مي‌شود. اين مسئول همچنين در مورد ديگر خواص اين گونه گياهي مفيد ياد‌آور شد:‌ در گازرخ دو اسيد آمينه ديگر وجود دارد كه در شبكيه چشم يافت شده و براي تقويت ديد از آن استفاده مي‌كنند. وي ادامه داد: گز روغني داراي پروتئين‌هاي ريزي است كه در تصفيه آب از آن استفاده مي‌كنند به گونه‌اي كه در برخي كشورهاي دنيا از پروتئين‌هاي بذر اين گونه گياهي به جاي عناصر صنعتي تصفيه‌كننده آب استفاده مي‌شود. وي گفت: ريختن پودر پروتئين اين گونه گياهي در آب گل‎آلود، باعث فولوكوله شدن و ته‎نشين شدن گل و لاي، ذرات و ميكرو ارگانيسم‌هاي معلق در آب مي‌شود.
 

nabiyollah

عضو جدید
با سلام
دوستان من پروژه ام در مورد کشت بافت گز روغنی هست اگه فایل کتابی یا پایان نامه ای دارید لطفا برایم ایمیل کنید (nabi.ashrafi@gmail.com)
با تشکر
 
بالا