کودهاي دامی

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
کود مرغی موجب اصلاح فعالیت بیولوژیکی ، کشت و کار و خواص شیمیایی خاک می شود ، سه تن کود مرغی تازه معادل 50 کیلوگرم سولفات پتاسیم ، 100 کیلو گرم سوپر فسفات تریپل و 50 تا 100 کیلوگرم اوره دارد .کود مرغی ترکیب شیمیایی بسیار متفاوت نسبت به سایر کودهای حیوانی دارد که در کود مرغی مقادیر نسبتا زیاد اسید اوریک و سالیر اوریدها وجود دارد و برا گیاهان زراعی می تواند از طریق خاک و داخل بافت گیاه بسیار سمی باشند.
کود مرغی تازه حدود 70 درصدرطوبت دارد.

شرایط نگهداری کود مرغی :
نگهداری توده کود مرغی در فضای باز و در معرض باد و باران موجب هدر رفتن ازت آن به شکل گاز آمونیاک می شود و بوی تند کود مرغی و کاستن تلفات روان آب و فسفر و عناصر غذایی کم مصرف ، کود مرغی را با مصرف سولفات آلومینیوم اصلاح می کنند.برای حفظ ازت کود مرغی و کاهش بوی گاز آمونیاک و تلفات ازت مصرف کود سوپر فسفات تریپل به مقدار50 کیلو گرم به ازای هر تن کود مرغی استفاده می شود. فسفات با آلومینیوم کود مرغی ترکیب شده و از هدر روی ازت مرغی جلوگیری می کند . کمپوست کردن کود مرغی با گوگرد زیست محیطی مربوط به کود مرغی را کاهش می دهد بلکه موجب افزایش تاثیر ان نیز می شود.در فرایند کمپوست سازی ترکیبات گازی دی اکسید کربن و ازت کود با هوا رفتن هدر می رود.

تعیین مقدار مصرف کود مرغی : بهترین روش در تعیین مقدار کود مرغی در هر هکتار انجام آزمون تجزیه کود مرغی می باشد. و مقدار مصرف آن با توجه به آزمون تجزیه کود مرغی و آزمون خاک زراعی تعیین می شود.

زمان و نحوه مصرف کود مرغی :در فصول مختلف سال کود مرغی را در مزارع مصرف می کنند. با مصرف آن در فصل پاییز بیشترین زمان برای تجزیه کودمرغی و آزاد سازی عناصر غذایی موجود در آن فراهم می گردد. کاربرد کود مرغی در فصل پاییز به منظور جلوگیری از هدر رفتن ازت در خاک های بافت سبک توصیه نمی شود.در کاربرد آن در فصل بهار برای هدر روی ازت در مزرعه فرصت کمی وجود دارد، بهر حال مصرف آن در فصل بهار انجام عملیات زراعی و کاشت را به تاخیر می اندازد و می تواند موجب افزایش فشردگی شود. تقریبا 35 تا50 درصدازت موجود در قسمت آلی کود مرغی برای گیاهان هر ساله قابل استفاده است ،بعد از مصرف کود مرغی تقریبا 20 درصد ازت کل آن برای گیاهان زراعی در سال دوم و حدود 5تا10 درصد آن در سال سوم قابل استفاده می باشد.


منابع مورد استفاده :www.hubcap.demsen.eduمشاهده پیوست 56614
http://www.www.www.iran-eng.ir/images/misc/pencil.png
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام بر مهندسین عزیز
لطفا تمام موضوعاتی که درمورد کود میخواید بزارید در این قسمت قرار دهید .. تا ارشیوی از انواع کودها و موارد استفاده از اونها رو در یک جا داشته باشیم..
ازهمکاری تمام دوستان متشکرم...:gol:
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

armin9298

عضو جدید
سلام مهندس جون چندتا سوال فنی ازت دارم:D:
1-بین کود های حیوانی کدوما از همه بهتره؟
2-کود مرغی خوبه یا بده؟
3-راسته که میگن کود مرغی باعث سوختن گیاه میشه؟؟؟:que::que::que::gol:
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Taimi

عضو جدید
سلام مهندس جون چندتا سوال فنی ازت دارم:D:
1-بین کود های حیوانی کدوما از همه بهتره؟
2-کود مرغی خوبه یا بده؟
3-راسته که میگن کود مرغی باعث سوختن گیاه میشه؟؟؟:que::que::que::gol:


آره کود مرغی جزء کود های هست که موقع تجزیه شدن گرماش بیشتره
 

"Pejman"

دستیار مدیر مهندسی کشاورزی گیاهان دارویی
با اجازه معصومه منم یه چیزی بگم ...

من شنیدم کود اسب حتی ممکنه آتیش بگیره !!!

منبع:دکتر سلوکی دانشکده کشاورزی زابل

حالا شاید سوختن به معنای واقعی هم باشه :D
 

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
اره منم شنیدم و بخاط میزان ازت بالاش هستن که وقتی با بقایای گیاهی یه جا انبار بشه و بهم زده نشه فعالیت میکروارگانیسم ها بالا میره و ایجاد حرارت میکنه و گاهی ممکنه اتش هم بگیره
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
كود مرغي موجب اصلاح فعاليت بيولوژيكي ، كشت و كار و خواص شيميائي خاك مي شود. سه تن كود مرغي تازه معادل 50 كيلوگرم سولفات پتاسيم ، 100 كيلوگرم سوپر فسفات تريپل و 50 تا 100 كيلوگرم اوره دارد. كود مرغي تركيب شيميايي بسيار متفاوت نسبت به ساير كود هاي حيواني دارد. اين بدان علت است كه در كود مرغي مقادير نسبتا" زياد اسيداوريك و ساير اوريدها وجود دارد و اين مواد اشكال مختلف اوره هستند و براي گياهان زراعي مي توانند از طريق خاك و داخل بافت گياه بسيار سم‍‍ي باشند. كود مرغي تازه حدود 70 درصد رطوبت دارد. كود مرغي اگر به درستي نگهداري و به مزرعه منتقل و مصرف شود كود بسيار با ارزشي مي باشد.





- شرايط نگهداري كود مرغي:


نگهداري توده كود مرغي در فضاي باز و در معرض باد و باران موجب هدر رفتن ازت آن به شكل گاز آمونياك مي شود و بوي تند كود مرغي حاصل تصعيد گاز آمونياك مي باشد و در نتيجه ارزش غذايي كود مرغي از نظر ازت كاهش مي يابد.


براي كاهش خروج گاز امونياك و بوي تند كود مرغي و كاستن تلفات روان آب فسفر و عناصر غذايي كم مصرف ، كود مرغي را با مصرف سولفات آلومينيوم اصلاح مي كنند.


براي حفظ ازت كود مرغي و كاهش بوي گاز آمونياك و تلفات ازت مصرف كود سوپر فسفات تريپل به مقدار 50 كيلوگرم به ازاي هر تن كود مرغي استفاده مي شود.


فسفات با آمونيوم كود مرغي تركيب شده و از هدر روي ازت مرغي جلوگيري مي كند. كمپوست كردن كود مرغي با گوگرد نه تنها آلودگي زيست محيطي مربوط به كود مرغي را كاهش مي دهد بلكه موجب افزايش تاثير زراعي آن نيز مي شود.


با كمپوست كردن كود مرغي محصولي بدست مي آيد كه حمل و نقل و كاربرد آن راحت تر انجام مي گيرد. در فرايند كمپوست سازي تركيبات گازي دي اكسيد كربن و ازت كود با هوا رفتن هدر مي رود. بنابراين گرچه درصد عناصر غذايي كمپوست كود مرغي بيشتر از حالت اوليه آن است اما مقدار عناصر غذايي محصول نهايي كمپوست از محصول اوليه آن كمتر است.


- تعيين مقدار مصرف كود مرغي:


بهترين روش در تعيين مقدار مصرف كود مرغي در هر هكتار انجام آزمون تجزيه كود مرغي مي باشد. در اين آزمون مقدار عناصر غذايي موجود در كود مرغي و خواص شيميائي آن مخصوصا" PH مشخص مي شود. مقدار مصرف آن با توجه به آزمون تجزيه كود مرغي و آزمون خاك زراعي تعيين مي شود.


- زمان و نحوه مصرف كود مرغي :


در فصول مختلف سال كود مرغي را در مزارع مصرف مي كنند . با مصرف آن در فصل پائيز بيشترين زمان براي تجزيه كود مرغي و آزاد سازي عناصر غذايي موجود در آن فراهم مي گردد.


كاربرد كود مرغي در فصل پائيز به منظور جلوگيري از هدر رفتن ازت در خاك هاي بافت سبك توصيه نمي شود.


در كاربرد آن در فصل بهار براي هدر روي ازت در مزرعه فرصت كمي وجود دارد. بهر حال مصرف آن در فصل بهار انجام عمليات زراعي و كاشت را به تاخير مي اندازد و مي تواند موجب افزايش فشردگي خاك شود.


در بيشتر مواقع كود مرغي را در فصول تابستان و زمستان مصرف مي كنندو هنگام مصرف كود مرغي در قبل از كاشت ، مخلوط كامل آن با شخم زدن خاك براي اجتناب از قرار گرفتن بذور در محل داراي كود مرغي زياد توصيه مي شود . چون امكان دارد بذور گياهان زراعي در اثر سميت آمونياك جوانه نزنند و يا گياهچه حاصل از آنها از بين بروند.


تقريبا" 35 تا 50 درصد ازت موجود در قسمت آلي كود مرغي براي گياهان هر ساله قابل استفاده است. بعد از مصرف كود مرغي تقريبا" 20 درصد ازت كل آن براي گياهان زراعي در سال دوم و حدود 5 تا 10 درصد آن در سال سوم قابل استفاده مي باشد.


مصرف صحيح و پخش درست آن در سطح مزرعه به منظور حداكثر استفاده از ارزش كود مرغي و و قرار گرفتن عناصر غذايي آن به يك اندازه براي گياهان زراعي مهم مي باشد. مقدار تلفات ازت كود مرغي پس از پخش در سطح مزرعه به فاصله زماني مصرف و اختلاط آن با خاك بستگي دارد. اختلاط آن با خاك در مدت 12 ساعت پس از پخش كود مرغي براي به حداكثر رساندن راندمان ازت بسيار مطلوب است. www.hubcap.demsen.edu
مزايا ومعايب مصرف كودهاي شيميايي در كشاورزي:

از مزاياي كودهاي شيميايي، بهاي ارزان، كاربرد سهل و آسان، درآمد كاذب كوتاه مدت (بدون توجه به استهلاك سرمايه اصلي يعني خاك و مواد آلي آن) است.
شيوع بيماري ها و آفات متعدد مثلاشيوع آتشك گلابي در باغ هاي گلابي كرج و قزوين، نماتد در مزارع چاي و حتي شانكر مركبات در جنوب كشور عمدتا زاييده مصرف نامتعادل كودها مي باشد.
نظرات بانك جهاني درباره مصرف كودهاي شيميايي در ايران مي تواند مؤيد مصرف نامتعادل كود در كشور باشد كه به شرح زير مي باشد: توزيع نابرابر كودهاي شيميايي، بخش خصوصي جايگاهي ندارد (تقويت بخش خصوصي و فراهم آوردن امكان رقابت فعالانه، ايجاد يك محيط تجاري و حقوقي صحيح و اتخاذ يك خط مشي پايدار و فعال از جانب دولت براي تقويت مشاركت بخش خصوصي)، نظام قيمت گذاري سبب اسراف در مصرف كود شيميايي مي شود، عدم توازن بين كود شيميايي در دسترس و كودشيميايي مورد نياز، ضعف تحقيق در كاربرد كود.
تجارب ساير كشورها در كنترل مصرف كود شيميايي مي تواند به مصرف متعادل كود در كشور كمك كند كه در زير به دو مورد اشاره مي شود: در انگلستان توليد گندم در هر هكتار در حدود 7.5تن تثبيت شده و توليد بيشتر از آن را وزارت كشاورزي صرفا به خاطر مسايل زيست محيطي ممنوع شده است.
انواع كودها و مزايا و معايب سولفات آمونيم:
معايب: پائين بودن درصد مواد غذايي آن (كه حمل و نقل آن را دچار مشكل مي كند)، عدم امكان استفاده در سيستم آبياري تحت فشار به علت گرفتگي نازل ها (تركيب سولفات با يون كلسيم و تشكيل گچ) (ملكوتي، م.ج. 1378).
مزايا: كمتر از ساير كودهاي ازته (نظير نيترات آمونيم) از خاك شسته مي شود، سولفات علاوه بر خاصيت اصلاح كنندگي خاك جذب گياه هم مي شود. سولفت آمونيم بهترين كود ازتي براي خاك هاي قليايي و آهكي ايران شناخته شده است (چون هم اسيدزا است و هم داراي مقداري گوگرد به عنوان ماده غذايي است)
نيترات آمونيم:
معايب: جاذب الرطوبه اي بودن، كلوخه اي شدن، خطر انفجار، (به هنگام انبار، نيترات آمونيم نبايد در مجاورت مواد روغني نگهداري شود. همچنين به دليل جذب رطوبت، درب نايلوني كيسه ها باز نشود) (ملكوتي، م.ج.1378).
مزايا: درصد تلفات تصعيد (به صورت آمونيم) كمتر از اوره است (چون آنيون نگهدارنده آن (نيترات) قوي تر از كربنات (آنيون) موجود در اوره است. ارجحيت مصرف براي درختان ميوه: به دليل دارا بودن دو يون قابل جذب (نيترات و آمونيم بر مصرف اوره ترجيح داده مي شود. در مراتع و ديمزارها مخصوصا در مناطق سردسيري، مصرف نيترات آمونيم بر اوره (در صورت تقسيط) ارحج است. نيترات آمونيم را نمي توان در شاليزارها استفاده نمود (به دليل آبشويي سريع نيترات و عدم نياز برنج به نيترات) تحت چنين شرايطي مصرف آمونيم ترجيح داده مي شود.
مصرف نيتروژن در سبزيجات:
تغذيه: گياهان همانطور كه قادرند از راه ريشه نيتروژن موردنياز خود را جذب كنند از راه برگ نيز مي توانند نيتروژن را به صورت آمونيم، نيترات و اوره جذب كنند.
در سبزي هايي كه عمر كوتاه و رشد سريع دارند مانند تربچه كه سي روز از كاشت تا برداشت طول مي كشد يك بار مصرف نيتروژن تكافوي نياز گياه را مي نمايد. در صورتي كه در مورد فلفل كه هشت ماه در زمين است و مرتب محصول مي دهد چند بار مصرف كود ضرورت دارد.
در نواحي مرطوب بهتر است ثلث يا ربع كود نيتروژنه را قبل از كاشت و مابقي را به صورت تقسيط مصرف شود. در سبزي هايي مثل فلفل، بادمجان، گوجه فرنگي و نظاير آن كه در طول فصل رشد محصول مي دهند، بهتر است كود سرك در دو يا سه نوبت مصرف شود.
گياهان كليسم گريز يا گياهاني كه به خاك هاي اسيدي سازش يافته اند و گياهاني كه به پايين بودن پتانسيل اكسيداسيون و احياء خاك سازش يافته اند آمونيم را ترجيح مي دهند. گياهان كلسيم دوست يا گياهاني كه در خاك هاي قليايي با پ هاش بهتر مي رويند نيترات را بهتر مصرف مي كنند. آمونيم بر خلاف نيترات، تنفس ريشه را افزايش مي دهد. در مواقع گرم معمولازيرخاك كردن كودهاي نيتروژنه ضروري است چون حرارت هوا ممكن است باعث تلفات كود شود.
شيره گياهي اخذ شده از دمبرگ گياه بهترين نمايه جهت تعيين وضعيت تغذيه اي نيتروژن گياه است، چرا كه نسبت به نوسانات تامين نيتروژن براي گياه بسيار حساس تر از پهنك است. مقدار عناصر غذايي در گياه حتي الامكان مي بايست درحد متوسط و يا حتي در نيمه بالاتر محدوده كفايت باشد. تحت اين شرايط است كه مي توان اطمينان حاصل كرد كه حتي در حضور تمام عواملي كه منجر به ايجاد اختلال در گياه مي شود احتمال وجود دارد گياهان با تمام عناصر غذايي موردنياز به حد كفايت تغذيه گرديده اند.
براي توصيه كودي نيتروژن، دو روش تجزيه گياه و آزمايش خاك مكمل يكديگرند و بايستي با همديگر استفاده شوند.
كمبود: در خيار و طالبي اولين علايم كمبود نيتروژن روشني رنگ و توقف رشد برگهاست. رنگ سبز طبيعي برگ ها، روشن يا زرد مي شود و در موارد كمبود شديد، تمام كلروفيل از بين مي رود.
شاخه ها باريك شده و سخت و فيبري مي شوند.
ميوه هاي خيار مبتلابه كمبود رنگ روشن داشته و در محل گل، نوك آنها باريك مي شود. ميوه هاي طالبي در صورت كمبود نيتروژن كوچك مي شود. عموما بيشتر مواقع در سبزيجات اول بهار كه بارندگي سنگين است كمبود نيتروژن ظاهر مي شود.
چنين كمبودي ممكن است در مرحله رسيدن محصولات نيز ديده شود. زماني كه درجه حرارت سرد شب ها تجمع كربوهيدرات ها را تسهيل كند اگر نيتروژن كافي فراهم باشد توليد محصول زياد خواهد شد. بارندگي هاي شديد، نيترات خاك را از عمق ريشه شستشو مي دهد و در اعماق پايين پروفيل خاك تجمع مي دهد. پس از پايان فصل بارندگي، نيترات خاك به صورت گاز درآمده و از خاك خارج مي شود.
پس از پايان فصل بارندگي، خاك هايي كه دچار شستشو شده اند ميزان نيترات كمي در اختيار خواهند داشت.
مواد آلي: زماني كه مواد آلي در خاك تجزيه مي شوند اولين فرم معدني نيتروژن كه آزاد مي شود آمونيم است. مواد آلي مثل كاه و كلش باعث كاهش فرم نيتراته در خاك مي شوند (نسبت C.N بالادارند- براي تجزيه شدن نيتروژن خاك را مصرف مي كنند.)
مواد گياهي مثل گراس ها باعث افزايش فرم معدني نيتروژن به ويژه نيترات خاك مي شوند (نسبت C.N پايين دارند). يكي از بزرگترين منافع استفاده از كمپوست، كاهش مصرف آب مورد نياز گياه مي باشد.
حداكثر استفاده از ماده آلي زماني حاصل مي گردد كه دو تا سه هفته قبل از كاشت دانه به خاك داده شود. در شرايط كشت و كار آبي كه زمين پيوسته زير كشت محصول مي باشد، مقدار كمپوست مورد نياز محصولاتي نظير سبزيجات، 25 تن در هكتار برآورد شده است.در مناطقي كه ميزان بارندگي 1250ميليمتر مي باشد مقدار كمپوست مصرفي 12.5 تن در هكتار توصيه مي شود و نواحي خشك (متوسط بارندگي حدود 500 ميليمتر) پنج تن در هكتار و در ديمزارها با مصرف 2.5 تن كمپوست در هكتار در سال مي توان افزايش محصول معني داري به دست آورد.
نيمي از نيتروژن و پتاسيم و تمام فسفر كود اصطبلي در قسمت جامد آن متمركز است. در صورت كمبود كود دامي يكي از بهترين راه هاي جبران تلفات مواد آلي خاك، دادن كود سبز است. در بيشتر مواقع از گياهان خانواده بقولات به عنوان كود سبز استفاده مي شود. غده هاي ريشه هاي يونجه حدود 200كيلوگرم در هكتار نيتروژن هوا را تثبيت مي كنند و شبدر معمولا100 تا 150 كيلوگرم و سويا نصف اين مقدار را تثبيت مي كند. كودهاي سبز به دليل دارابودن رويش فوق العاده و ريشه هاي قوي مي توانند مقدار زيادي از عناصر محلولي را كه در شرايط عادي بر اثر شستشو به اعماق پايين خاك حركت كرده اند جذب كنند.
همچنين اين گياهان قادرند از فسفات هاي غيرمحلول، پتاسيم تثبيت شده و عناصر كم مصرف تا حد زيادي استفاده كنند.
برگرداندن اين گياهان به خاك علاوه بر بهبود خواص فيزيكي و شيميايي و زيستي، سبب تسهيل آزادشدن عناصر غذايي پرمصرف و كم مصرف مي شود. در فصل بهار از آنجايي كه درجه حرارت هنوز زياد نشده است. نيتروژن به آرامي از مواد آلي آزاد شده و به تدريج كه هوا گرم مي شود اين فرايند شدت مي يابد.
كودهاي فسفره:
فسفر مهم ترين عنصر براي رشد اوليه گياه مي باشد و اگر به صورت نواري استفاده شود كارايي بيشتري دارد چرا كه فسفر در خاك متحرك نيست.
مصرف فسفر در خاك هايي كه بيش از 15 ميلي گرم در كيلوگرم فسفر قابل جذب دارند نتيجه اي را باعث نمي شود.
براي آنكه فسفر قابل جذب خاك، يك كيلوگرم در هكتار افزايش يابد مي بايست پنج تا ده كيلوگرم فسفر (P2O5) به خاك شني لومي يا لومي شني اضافه شود. در حالي كه در خاك هاي لوم و لومي رسي دوازده كيلوگرم فسفر (P2O5) در هكتار مي بايست به خاك اضافه شود تا ميزان فسفر قابل جذب خاك يك كيلوگرم در هكتار افزايش يابد.
زماني كه كودهاي فسفره محلول در آب به خاك اضافه مي شوند بلافاصله با خاك واكنش مي دهند و به فرم هاي نامحلول تبديل مي شوند. تنها جزء كوچكي از فسفر كودي به صورت محلول باقي مي ماند.
در خاك هايي كه مقدار فسفر قابل استفاده آنها بيش از 20ميلي گرم در كيلوگرم است از مصرف كودهاي فسفري پرهيز گردد (سيلسپور و ملاحسيني. 1384). تا حد ممكن از مصرف كودهاي فسفاتي كادميم دار به خصوص در مناطق شمال كشور پرهيز گردد.
سوپر فسفات: هزينه ساخت سوپر فسفات تريپل (غليظ) بيش از نوع معمولي است، اما بالابودن عيار فسفر باعث كاهش ميزان مصرف، كاهش هزينه حمل و نقل شده كه هزينه بيشتر آن را توجيه مي كند. استفاده از انواع سوپر فسفات بستگي به ملاحظات اقتصادي (مثل قيمت مواد اوليه، هزينه حمل و نقل و مقدار مصرف) دارد.
سوپر فسفات تريپل (غليظ)، در شرايط كشور بهتر از فسفات آمونيم است. به اين سوپر فسفات از آن جهت تريپل (غليظ) مي گويند كه فسفر محلول آن تقريبا سه برابر سوپرفسفات ساده است.
كودهاي پتاسيمي: براي افزايش يك كيلوگرم در هكتار پتاسيم (K) خاك، دو تا شش كيلوگرم در هكتار پتاسيم (K2O) مورد نياز است.
مصرف پتاسيم در پاييز در خاك هاي رسي براي آنكه ظرفيت تثبيت چنين خاك هايي را پر كند توصيه مي شود.
مصرف پاييزه پتاسيم در خاك هاي لومي شني، شني يا خاك هاي آلي توصيه نمي شود چرا كه بارندگي هاي زمستانه به راحتي باعث شستشوي كود مي شود. در سبزي هايي كه قسمت اعظم اندام هاي آن برداشت مي شود (كرفس، كلم، كاهو) برداشت پتاسيم شديدتر است.
در خاك هايي كه مقدار پتاسيم قابل استفاده آنها كمتر از 250 ميلي گرم در كيلوگرم خاك باشد از كود پتاسيم استفاده شود.
كودهاي ميكرو: عناصر كم مصرف نبايد با حشره كش ها، قارچ كش ها و علف كش ها تركيب شود، مگر اينكه كارخانه هاي سازنده، تركيب آنها را با عناصر كم مصرف توصيه نمايد.
كمبود عناصر ريز مغذي به ويژه روي به دلايل متعدد از جمله آهكي بودن خاك هاي كشاورزي (پ هاش بالاي خاك)، وجود يون بيكربنات در آب هاي آبياري، افت كيفيت آب آبياري به علت افزايش شوري ناشي از تشديد خشكسالي هاي پي درپي، كمي مواد آلي خاك هاي زراعي، مصرف نامتعادل كود به ويژه مصرف بي رويه كودهاي فسفاته و ازته و عدم مصرف كودهاي محتوي عناصر ريز مغذي به ويژه سولفات روي عموميت دارد...
 

dalin

عضو جدید
کاربر ممتاز
سلام مهندس جون چندتا سوال فنی ازت دارم:D:
1-بین کود های حیوانی کدوما از همه بهتره؟
2-کود مرغی خوبه یا بده؟
3-راسته که میگن کود مرغی باعث سوختن گیاه میشه؟؟؟:que::que::que::gol:

کود های حیوانی اول نوع پرنده ها ( مرغی - کبوتر و ... ) بعدش گوسفندی و بقیه هم در رده های بعدی هستن

کود مرغی خوبه اگر درست و به مقدار مناسب استفاده بشه

بله اگر کود مرغی زیاد استفاده کنی به دلیل ازت بالا و تولید حرارت زیاد باعث سوختگی در گیاه می شه
 

AMIR-ALI

عضو جدید
سلام مهندس جون چندتا سوال فنی ازت دارم:D:
1-بین کود های حیوانی کدوما از همه بهتره؟
2-کود مرغی خوبه یا بده؟
3-راسته که میگن کود مرغی باعث سوختن گیاه میشه؟؟؟:que::que::que::gol:
1. کود اسب بهترین و کامل ترین هست
اما همیشه این کود ها به صورت درصدی استفاده میشه
2. خوبه اما بشرطی که در حدش نگه داشته بشه بیش از اندازه باشه گیاه از بین میره
3. دقیقا
 

mahdi217_2013

عضو جدید
معرفی کود

معرفی کود

[FONT=&quot]کودهای تک عنصری ارگانیک سیسارون[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]file:///C:/DOCUME%7E1/ANAHID/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.jpg[/FONT][FONT=&quot][/FONT]​
[FONT=&quot]کود روی[/FONT][FONT=&quot] Zn [/FONT][FONT=&quot]سیسارون حاوی 105[/FONT]ü[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]گرم در لیتر ترکیبات کمپلکس روی با اسیدهای آلی و مواد ارگانیک با قابلیت جذب بالا[/FONT][FONT=&quot]

[/FONT][FONT=&quot]کود کلسیم سیسارون حاوی40 گرم در لیتر ترکیبات کمپلکس کلسیم با اسیدهای آلی و 5% مواد ارگانیک با قابلیت جذب بالا[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]کود مایع بور سیسارون حاوی 15 گرم در لیتر بور و 5% مواد ارگانیک با قابلیت جذب زیاد[/FONT]ü[FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]کود منیزیم سیسارون حاوی40[/FONT]ü[FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]گرم در لیتر ترکیبات کمپلکس منیزیم با اسیدهای آلی و 5% مواد ارگانیک با قابلیت جذب زیاد[/FONT][FONT=&quot]

[/FONT][FONT=&quot]علائم کمبود روی در گیاهان[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]بطور کلی در درختان میوه برگها حالت روزت بخود میگیرند. درحالت کمبود شدید برگها ریزش میکند[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]در درختان پسته علائم کمبود ، خصوصاً در حالت شدید آن ، در اویل فصل بروز می نماید. اولین تاثیر کمبود روی[/FONT][FONT=&quot] (Zn) [/FONT][FONT=&quot]تاخیر در بازشدن جوانه های زایشی و رویشی درخت پسته است و سپس برگهای انتهایی کوچک و تغییر رنگ یافته (کلروز) و به صورت مجموعه ای ریزبرگ و جارویی ظاهر می ‍شوند وعملاً توانایی گیاه برای فتوسنتز و ساخت کلروفیل کاهش می ‍یابد[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]درمواردی قسمتی از حاشیه برگ‍‍ها نیز به سمت بالا می ‍پیچد به طوری که حاشیه برگ به صورت کاملاً مشخص و مواج دیده می‍شود. در موارد کمبود شدید گاهی ، سرشاخه ها نیز از نوک به طرف پایین خشک می ‍شوند[/FONT][FONT=&quot] .
[/FONT][FONT=&quot]دانه های پسته نیز آشکارا کوچک‍تر و قرمز‍تر از دانه های پسته معمولی می ‍شوند. همچنین کمبود روی با رشد شاخه های بدون برگ بدلیل عدم وجود جوانه های زنده مشخص می ‍شوند[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]دردرختان سیب اولین علائم کمبودروی در زمان گلدهی رخ میدهد. شاخه ها نرم و نازک شده و فاصله بین گره ها کاهش می یابد اندازه برگها کاهش یافته و در انتهاموجدارشده و فاصله بین رگبرگها نکروز میشود این علائم در شاخه هایی محدود دیده میشود[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]در مرکبات علائم کمبود روی بتدریج ظاهر شده و در تعداد کمی از برگها لکه های قهوه ای در بین رگبرگها ایجاد میشود. همچنین برگها خیلی کوچک و باریک میشوند[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]در زیتون نقاط زرد روی برگها ظاهر و باعث توقف رشد گیاه میشود[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT][FONT=&quot]در برنج نوارهای زرد قهوه ای در امتداد رگبرگها ایجاد میشود در نتیجه مزرعه حالت قهوه ای بخود میگیرد. در گندم و کلزا کمبود روی سبب عدم رشت کافی دانه در خوشه میگردد. کمبود روی در پنبه باعث کوتاه شدن طول و کیفیت الیاف و کاهش محصول میشود[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]در کشت سویا کمبود روی سبب کلروز در برگهای جوان و ایجاد نقاط زرد در برگهای مسن شده و باعث عدم یکنواختی محصول ، کاهش عملکرد و سرانجام توقف رشد گیاه میگردد. در سیب زمینی در اثر کمبود روی سطح برگها کوچک شده و به سمت بالا و پایین لوله میشود[/FONT][FONT=&quot].

[/FONT][FONT=&quot]کلسیم: در گیاهان کلسیم باعث تقویت دیواره سلولهای گیاهی و در نتیجه بالا رفتن کیفیت و کمیت محصولات می شود. کمبود کلسیم در سیب عوارض متعدد فیزیولوژیک را به دنبال دارد که هم در باغ و هم پس از برداشت در انبار ظاهر شده و کیفیت میوه و عمر انبارداری آن را به شدت کاهش می دهد[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]از دیگر گیاهانی که به کمبود کلیسم به شدت حساسند می توان گوجه فرنگی ، هندوانه و فلفل را نام برد ، در ضمن کمبود آن در درختان میوه نظیر مرکبات و زیتون باعث عارضه مرگ سرشاخه های جوان می شود. از دیگر ویژگی های مفید کلسیم این است که باکنترل فعالیت آنزیم های پکتولیتیک مانع آلودگی های قارچی می‌شود. علیرغم آنکه اکثر خاکهای ایران آهکی است کمبود کلسیم به فراوانی در محصولات باغی و زراعی دیده می‌شود. در پایة برگ‌های دچار کمبود کلسیم نکروز نشان داده می‌شود. قابلیت تحرک بسیار کم کلسیم ، عمده‌ترین فاکتوری است که برای بیان علایم کمبود کلسیم در گیاه به کار می‌رود. علایم کلاسیم کمبود کلسیم ممکن است شامل پوسیدن میوه‌های انتهایی گوجه فرنگی [/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]سوختن میوه‌های بخش انتهایی گوجه فرنگی) ، سوختگی لبة برگ کاهو ، قلب سیاه کرفس و مرگ مناطق رشد در بسیاری از گیاهان است. همة این علایم ، بافت‌های مردة نکروتیک نرمی را نشان می‌دهند که به سرعت به سمت مناطق رشد پیش می‌رود که این امر بیشتر به جابجایی کم کلسیم در بافت‌ها مربوط است تا ذخیرة کم آن در محیط خارج. گیاهانی که رشد آهسته‌تری دارند و دچار کمبود ذخیرة کلسیم هستند ، ممکن است دوباره مقدار مشخصی از کلسیم را از برگ‌های پیرتر برای برقراری رشد جابجا کنند و در آنها فقط کلروز حاشیه‌ای برگ‌ها دیده شود[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]سرانجام این نتایج در حاشیة برگ‌ها بیشتر از نقاط دیگر برگ‌ها به وقوع می‌پیوندد و باعث تغییر شکل برگ به صورت فنجانی رو به پائین می‌شود. این علامت تا نقاط اتصال برگ به دمبرگ گسترش می‌یابد اما برگ‌ها نمی‌افتند بلکه فقط لکه‌های بافت نکروتیک شده در نوک دمبرگ ایجاد می‌شود. گیاهان تحت کمبود کلسیم مزمن ، تحمل بیشتری به پژمردگی نسبت به گیاهان استرس ندیده دارند[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]بر: بر یکی از عناصر ریز مغزی است که در تشکیل جوانه گل ، تشکیل گرده و رشد لوله گرده نقش اساس بر عهده دارد. یون بُر موجود در سطح کلاله به عنوانه یکی از عوامل که باعث تحریک جوانه زنی دانه گرده می شود ، شناخته شده است بنابراین کاربرد آن می تواند تشکیل و رشد لوله گرده را بهبود داده و از ریزش گل (به علت بارور نشدن گل) جلوگیری کند. در نتیجه در صد تشکیل میوه را افزایش می دهد[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]برگ‌های دچار کمبود بر یک کلروز عمومی خفیف نشان می‌دهند. تحمّل گیاهان به تغییرات زیاد بر ، به اندازه‌ای است که غلظت‌های مورد نیاز برای رشد گیاه تا غلظت‌های سمّی آن برای گیاهان حساس به بر ، اختلاف اندکی دارند[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]منیزیم: برگ‌های دارای کمبود[/FONT][FONT=&quot] Mg [/FONT][FONT=&quot]، کلروز پیش رونده‌ای بین رگبرگ‌ها ، همراه با توسعة نکروز در بافت‌های به شدت کلروز شده ، نشان می‌دهند. در این شکل پیشرفته ، کمبود منیزیم ممکن است ظاهراً به کمبود پتاسیم شباهت داشته باشد[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]در کمبود منیزیم ، علایم معمولاً با مناطق کلروتیک به صورت خال مانند در بافت‌های بین رگبرگ‌ها ظهور می‌یابند. بافت لامینای بین رگبرگ ، بیش از دیگر بافت‌های برگ منبسط شده ، یک سطح برجستة چروک شده تولید می‌کند که در نوک برجستگی‌ها از حالت کلروتیک به سمت نکروتیک شدن بافت پیش می‌رود. در برخی از گیاهان مانند براسیکا ( خانوادة خردل که مشتمل است بر سبزیجاتی از قبیل کلم بروکلی ، بروسل اسپروت ، کلم ، گل کلم ، کلارد ، کلم پیچ ، کلم قمری ، خردل ، کلزا ، راتاباگا ( نوعی کلم ) و شلغم ) رنگ‌های نارنجی ، زرد و ارغوانی نیز ممکن است ظهور کنند[/FONT][FONT=&quot].

[/FONT][FONT=&quot]نحوه مصرف [/FONT][FONT=&quot]SisAron [/FONT][FONT=&quot]تک عنصری[/FONT][FONT=&quot]
- [/FONT][FONT=&quot]محلولپاشی برگی: محصولات زراعی- محلولپاشی برگی به میزان 2-1 لیتر در200 لیتر آب[/FONT][FONT=&quot] –
[/FONT][FONT=&quot]درختان میوه - محلولپاشی برگی به نسبت 4-2 در1000 [/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]در صورت نیاز تکرار بفاصله حد اقل دو هفته[/FONT][FONT=&quot])
- [/FONT][FONT=&quot]آبیاری (قطره ای ، بارانی ، سطحی و ...): محصولات زراعی ، [/FONT][FONT=&quot]8-6 [/FONT][FONT=&quot]لیتر در هکتار همراه آب -درختان میوه ، [/FONT][FONT=&quot]12-8 [/FONT][FONT=&quot]لیتر در هکتار همراه آب (در صورت نیاز تکرار بفاصله حد اقل دو هفته[/FONT][FONT=&quot])

- [/FONT][FONT=&quot]بذر مال : برای بذر مال کردن هر 100 کیلوگرم بذر از 25/1-1 لیتر سیسارون استفاده کنید ، بدین منظور ابتدا بذرها را روی نایلون پلاستیکی بریزید. سپس کود سیسارون را در دو برابر آب حل کنید و بکمک سمپاش آن را روی بذرها به تدریج و یکنواخت بپاشید و بذرها را زیرو رو کنید تا کاملا یکنواخت شوند[/FONT][FONT=&quot].
[/FONT][FONT=&quot]بذرها را در سایه پهن کرده و پس از خشک شدن اقدام به کشت کنید[/FONT][FONT=&quot].

-[/FONT][FONT=&quot]با توجه به کلی بودن توصیه های فوق وهمچنین تنوع شرائط آب وهوائی وارقام محصولات کشاورزی آزمایش درسطح محدود قبل ازمصرف درسطح وسیع ضروری میباشد[/FONT][FONT=&quot].

[/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
 

samira20*

عضو جدید
کاربر ممتاز
تعریف کود : به هر نوع ماده معدنی یا مینرال ، آلی یا ارگانیک و زیست محیطی یا بیولوپیک که حاوی مواد غذایی مورد نیاز گیاه باشند و علاوه بر آن با تیمار گیاهی باعث افزایش کمی و کیفی محصولات شوند را کود می گویند.بسته به موادی که در کودها هست آنها را به سه دسته : 1- شیمیایی 2- آلی
(ارگانیک) 3-زیستی (بیولوپیک) تقسیم می شوند .کود شیمیایی : به کود حاصل از فرآیند های شیمیایی گفته می شود .کود آلی : کودی که منشأ طبیعی داشته باشد را کود آلی می گویند .کود بیولوپیک : نسل جدید کودها می باشند که در واقع میکرو ارگانیسم های مفیدی اند که باعث افزایش جذب عناصر و تثبیت آنها می شوند.عوامل تعین کننده زمان مصرف کود و نوع کود مورد استفاده :1-فاصله دادن کود تا زمان استفاده گیاه از آن نباید به اندازه ای باشد که با بارندگی ها همراه دشود .2-باید بین عمر گیاه و مصرف کود رابطه ای متولزن باشد بدین معنی که برای گیاهانی کمتر از 30 روز مانند تربجه عمر دارند نباید از کود شیمیایی استفاده کرد.3-نوع کود مورد استفاده نیز به سهم خود دخیل است به فرض مثال کودهای شیمیایی ازته در مقابل آبشویی شدن بسیار حساس اند و به جای آنها می توان از کودهای فسفاته و پتاسه اسفاده کرد زیرا مقاومت آنها به مراتب بیشتر از کودهای ازته است .4-مهمترین عامل نتیجه حاصل از آزمایشات خاکشناسی است که در واقع مارا مجاب به استفاده از کود لازم برای رشد می کند . بعد از تقسیم بندی کودها هر کدام از آنها را به تنهایی مورد بررسی قرار می دهیم .​
تقسیم بندی کودهای شیمیایی بر اساس عناصر مورد استفاده که شامل : 1- عناصر پر مصرف 2- عناصر کم مصرف .
عناصر پر مصرف شامل : ازت ، پتاسیم ، فسفر ، کلسیم و منیزیم می باشد .​
عناصر کم مصرف که شامل : آهن و بر و نیکل می باشد .نوع دوم تقسیم بندی بر اساس میزان سه عنصر پر مصرف است که شامل : 1-کودهای شیمیایی ازته 2-کودهای شیمیایی پتاسه 3-کودهای شیمیایی فسفاته .مثال هایی اغز انواع کودهای شیمیایی دارای عناصر پر مصرف : 1- کودهای شیمیایی ازته : 1-سولفات آمونیم2-نیترات آمونیم 3-فسفات آمونیم 4-اوره 5-آمونیاک2-کودهای شیمیایی فسفاته : 1-سنگ فسفات 2-سوپر فسفات 3-فسفات دی آمونیم .کودهای شیمیایی پتاسه : 1-سولفات پتاسیم 2-کلرو پتاسیمنکته 1) ازتی که برای تولید کودهای شیمیایی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد : ازت موجود در هوا می باشد.نکته2) برای تولید ازت ابتدا یک مول نیتروژن را با سه مول هیدروژن در شرایط فشار و حرارت وارد واکنش می کنند و ماده حاصله امونیاک می باشد .نکته3)آمونیاک خود شامل 82% ازت می باشد .برخی از ویژگی های بارز و مهم کودهای شیمیایی :1-ازت : باعث رشد سبزینه گیاه میشود.2-فسفات : در تولید ATP نقشی اساسی را ایفا می کند یا به عبارت دیگر فسفر لاتزم برای تولید ATP را فراهم می کند.پتاسیم : در عمود یا راست نگه داشتن گیاهی به مانند گندم از طریق افزایش ضخامت دیواره سلولی نقش دارد.تعاریف مهم در باره ی کود ها :1- کود کامل : کود شیمیایی که هم عناصر پر مصرف را دارد و هم عناصر کم مصرف را کود کامل می گویند .2- کود آلی : کودی منشأ طبیعی داشته باشد را کود آلی می گویند.3-کمپوست : کود آلی حاصل از تجزیه و فشرده سازی گیاهان را کمپوست می گویند .4-حاصلخیزی خاک : توانایی خاک در جهت انتقال مواد غذایی مورد نیاز گیاه از خودش به گیاه را حاصلخیزی خاک می گویند.5-میکرو ارگانیسم:به باکتری ها ، قارچ ها و جلبک ها میکرو ارگانیسم می گویند.انواع کودهای آلی : 1-گیاهی 2-حیوانی 3-انسانی
کودهای حیوانی مثل کودهای اسبی،مرغی ، گاوی و . . .کود سبز : کود گیاهی می باشد که ما گیاهی را صرفاُ جهت تاُمین کود آلی گیاه آن را میکاریم و آن را قبل از رشد زایشی به وسیله شخم زدن آنرا وارد خاک می کنیم .کودهای آلی علاوه بر تاُمین موادآلی وافزایش هوموس خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک نیز می شود .​
 

samira20*

عضو جدید
کاربر ممتاز
روش هاي كوددهي به درختان
روش چالکود : در این روش نزدیک ریشه درخت چاله هایی کنده می شود و با مخلوط کودهای
آلی و شیمیایی پر می شود . روش کار به این صورت است که ابتدا چاله هایی در قسمت
انتهایی سایه انداز درخت حفر می کنیم . 4 -2 چاله مطلوب می باشد که قطر آنها 50 – 30
سانتیمتر و به عمق 120 – 50 سانتیمتر می باشد .خاک خارج شده از چاله ها را بصورت
یکنواخت در فاصله بین ردیفهای درختان پخش و از بازگرداندن آن به چاله ها خود داری میکنیم .
چاله ها با مخلوطی از کود دامی یا خاک برگ یا کمپوست و کود شیمیایی مناسب پر شود .
ابتدا کود دامی پر می شود و کودهای مورد نیاز برای 5 سال حساب می شود . روی چاله ها ی
پر شده نهر کم عمقی زده می شود و توسط آبیاری ثقلی به صورت غرقابی انجام می گیرد .
در سالهای بعد افزودن کودهای شیمیایی متحرک و غیر متحرک بر سطح چاله ها امکان پذیر
است . چونحرکت این کودها به همراه آب آبیاری در داخل کود دامی به راحتی انجام می شود
نیازی به صرف هزینهجهت پا بیل و زیر خاک کردن کودهای شیمیایی غیر متحرک نیست . کود
ازته را نیمی در چاله می ریزند و نیم دیگر را بصورت پخش سطحی در اختیار درخت قرار می
دهند .چگونگی اجرای روش کانال کود در باغهای با تراکم زیاد و کشت نعنایی در این گونه باغات
به لحاظ اینکه فواصل درختان در روی ردیف بسیار نزدیک به هم می باشد به جای چالکود از
کانال کود استفاده می شود . مراحل احداث آن به این ترتیب می باشد :
1-ابتدا بر اساس اصول فنی احداث باغ کانالهایی به عمق 120 – 60 سانتیمتر و عرض
100 – 60 سانتیمتر با طول دلخواه حفر می شود .
2- کف کانال ها شاخه های خشکیده درختان و ضایعات مزرعه ریخته شده و روی آن در ازاء هر
متر طول کانال از 5 – 3 کیلو کلش جو و گندم و یا علفهای هرز مزرعه ریخته می شود .
3-یک تن ساری کود ( گوگرد ) و 30 کیلو در هکتار اوره روی کلشها پاشیده می شود زیرا
همانطور که می دانیم میکرو ارگانیزم های خاک جهت تجزیه کاه و کلش و تبدیل آن به مواد الی
به ازت نیازمند می باشند .
4-مقدار کود حیوانی مصرفی با عنایت به ابعاد کانال و نوع درخت به میزان 120 – 40 تن
در هکتار داده می شود . که می تواند 4 -3 % ماده آلی خام را افزایش دهد . به ازای هر 10 تن
کود حیوانی معادل 100 – 60 کیلو در هر سال هوموس بدست می آید . سپس مخلوطی از کود
های ماکروشامل 300 کیلو کود فسفاته و 400 کیلو کود پتاسه همراه با 1000 – 400 کیلو در
هکتار گوگرد کشاورزی ( ساری کود ) داده می شود . در هر متر طول کانال 5 – 3 کیلو از این
مخلوط پاشیده شود . این کود ها برای خاکهای خشک که کودهای شیمیایی و دامی مصرف
نشده باشد مصداق دارد . برای تعیین کود خاک تا عمق 120 سانتیمتر تجزیه می شود .
در صورتیکه آبیاری تحت فشار باشد و چاله ها در زیر قطره چکانها حفر شوند امکان مصرف کلیه
کودها وجود دارد . در صورتیکه قطره چکانها گرفته نشوند . در صورتیکه مشکل کمبود آهن خیلی
شدید باشد 50 -25 میلی لیتر اسید سولفوریک غلیظ را به آرامی با 20 لیتر آب ( داخل ظرف
پلاستیکی ) اضافه کرده و داخل چاله ها بریزید .
در اینجا به معرفی کود بیوفسفات طلایی می پردازیم :
-کود بیوفسفات طلایی : این کود محتوی روی می باشد و برای باغهای میوه استفاده می
شود . و به میزان 2 -1 کیلو به ازاء هر درخت میوه بارده ( جایگزین کود های فسفاته ) داده می
شود . همرا آن یک بسته 300 گرمی مایه تلقیح تیو باسیلوس نیز داده می شود که برای مصرف
ان زیر سایه آنرا با محتویات کیسه مخلوط کرده و یک کیلو از ان را برای هر درخت در یک یا چند
چاله قرار می دهیم .
 

rahman talebi

عضو جدید
کود مرغی بهتر از کود حیوانی است اما دوام و ماندگاری اون از حیوانی کمتر و باعث حاصلخیزی خاک می شود محصولاتی مثل ذرت که در تابستان کشت می شوند اگر از کود مرغی یا حیوانی استفاده شود حتما باید از کود اوره یا همان کود سفید به میزان 100 کیلو در هکتار از آب چهارم به بعد استفاده کرد تا از سوختگی محصولات جلوگیری کرد
در کل اسفاده از این نوع کود ها بهتر از کود های شیمیایی می باشد
 

*محیا*

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
اهمیت استفاده از کود حیوانی

اهمیت استفاده از کود حیوانی

اهمیت استفاده از کود حیوانی

کودهای حیوانی و مصرف آن در کشاورزی
منظور از کود حیوانی مجموعه ای از مواد بستری، ادرار و مدفوع گاو، گوسفند، مرغ یا هر حیوان دیگری است که از محل نگهداری آنها بدست می آید. درصد مواد غذایی کود حیوانی و کیفیت فیزیکی آن به عواملی مثل نوع حیوان، کیفیت مواد بستری، میزان پوسیدگی کود، تغذیه دام، میزان سدیم و مقدار بذر علف هرز، اسپور بیماریها، لارو و تخم حشرات، شن و خاک دارد.
کودهای حیوانی در زراعت از بدو اهلی نمودن حیوانات شروع شد. فضولات حیوانات وقتی روی زمین ریخته شد گیاهان در آن محل، رشد بهتری داشتند. کود حیوانی خلاف کودهای شیمیایی دارای اثرات یک جانبه نبوده بلکه از یک طرف مواد غذایی گیاه را تامین و از طرف دیگر خصوصیات فیزیکی خاک را نیز اصلاح می کند

کودهای طبیعی یا آلی
شامل کودهای حیوانی، کودهای گیاهی و کودهای آلی با منشأ مختلف نظیر کمپوست
- کود اسبی
- کود گاوی
- کود گوسفندی
- کود مرغی

1- کود اسبی :
نسبتأ خشک است ، از ازت غنی بوده ، به سرعت تخمیر شده و حرارت زیاد تولید می کند به آن کود گرم نیز می گویند. در اراضی سرد و مرطوب مصرف کود اسبی بر سایر کودها ترجیح دارد ، این کود برای گیاهان گلدار ، صیفی ،گیاهان ریشه ای و غده ای و برای سبزیهایی که رشد سریع و عمر کوتاه دارند و همچنین برای گیاهان اسید دوست ، کود اسبی توصیه شود. قابلیت استفاده عناصر غذایی آن متوسط میباشد.
اسب مقدار زیادی علف هرز می خورد و غذای خود را نرم و پودر نمی کند و در نتیجه تعدادی از بذور علف هرز سالم از دستگاه گوارش آن عبور می کنند و به همین علت کود اسبی بذر علف هرز زیادی دارد.
2- کود گاوی :
میزان آب آن بیشتر از کود اسبی است ( کود تازه تولید شده در گاوداریها، دارای رطوبتی 80 درصد است) و به خاطر بستری که از کاه دارد به کندی تجزیه می شود و حرارت آن به سرعت بالا نمی رود و به نام کود سرد معروف است.
گاو مقدار زیادی علف می خورد که آنها را خوب جویده و خرد می کند ، سیستم گوارش گاو کارایی بیشتری در هضم غذا دارد و در نتیجه کود گاوی بذر علف هرز کمتری دارد. آزاد سازی عناصر غذایی از کود گاوی تا میزان 50 % ممکن است بیش از 18 هفته طول بکشد.

3- کود گوسفندی :
بسیار خشک است و به جهت نداشتن بستر، کود آن نسبتأ زود تجزیه شده و مورد استفاده قرار می گیرد و از نظر حرارت تولیدی نسبتأ گرم است.
4- کود پرندگان :
از نظر مواد غذایی بسیار غنی است و مقدار مصرف آن بایستی به مقدار کم و با احتیاط صورت گیرد، بهتر است برای جلوگیری از سوختگی گیاه آن را با سایر کودها مخلوط کرد. به خاطر بستر خاک اره که دارند نسبت کربن در این کوها بالاست.
اثرات و اهمیت کود حیوانی در زراعت:
- در بافت خاک موثر است.
- منبع تامین مواد غذایی برای گیاه است.
- در افزایش تولید محصول مؤثر است
تأثیر کود حیوانی در خاک
- یکی از اثرات استفاده از کودهای حیوانی تامین ماده آلی خاک است، به خصوص زمانی که بقایای گیاهی به جا مانده در زمین به حدی نباشد که بتواند مقدار هوموس خاک را در حد مطلوبی نگه دارد.
- ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش داده که این امر در مواقع کم آبی بسیار مهم است.
- نفوذ آب در خاک را بهبود می بخشد.
- کود حیوانی آب درون خاک را بنحوی با ذرات خاک متصل نموده و از تبخیر و نفوذ آن جلوگیری کرده و آماده برای جذب گیاه می سازد، این امر سبب جلوگیری از فرسایش نیز می گردد.
- عملیات زراعی را آسان نموده زمین را برای گاو رو شدن بهبود می بخشد.
- این کود در زمین های سبک سبب اتصال بهتر ذرات در خاک گشته و در زمینهای سنگین خاک را پودر و سبک سبب افزایش نفوذ پذیری و پروزیته خاک می گردد.
- به علت داشتن ماده آلی سبب بهبود هوادهی خاک می گردند.
- دی اکسید کربن، اسید آلی و مواد غذایی موجود در خاک را آماده برای جذب گیاه می نمایند.
- میزان جذب حرارت در خاکهای تیره بیشتر از خاکهای روشن بوده و به همین لحاظ کمک زیادی در گرم شدن زمین و نهایتا رشد بیشتر گیاه می گردد.
- کود حیوانی قدری خاصیت قلیایی دارد که به مرور HP خاک را افزایش می دهد.
- باعث افزایش میکرو اورگانیسمها و افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک می گردد.

تاثیر کود حیوانی بر روی تأمین مواد غذایی مورد نیاز گیاه
- کود حیوانی علاوه بر کربن آلی، مقداری ازت آلی به خاک اضافه می کند، این مقدار ازت بر حسب شرایط ممکن است ناچیز یا قابل توجه باشد.
- هر چند میزان فسفر داخل کودهای حیوانی نسبت به کودهای شیمیایی بسیار اندک است ولی جذب فسفر از سوی گیاه از خاکها، بخصوص خاکهای قلیایی بسیار کم است زیرا فسفر وارده به خاک در سال اول حدود 10 تا 30 درصد قابل جذب خواهد بود در حالیکه فسفر داخل کود حیوانی در خاک جذب را آسان می نماید.
البته در کیفیت این کودها،نوع، سن، مقدار و ارزش غذایی مصرف روزانه حیوان کاری که حیوان انجام می دهد، جنس بستر و میزان آن ، نسبت مایع به جامد در کودو نحوه و تکنیک نگهداری کود بسیار مهم است.
تأثیر کود حیوانی بر میزان تولید حصول:
به عنوان ماده غذایی مورد استفاه میکرو ارگانیسم های خاک قرار می گیرد و کربنیک ، گاز آمونیاک، ترکیبات نیتراته و بسیاری از ترکیبات ساده و پیچیده دیگر را تولید کرده و مورد استفاده نباتات زراعی قرار می دهد.
برای پوسیدگی اولیه کود می توان آن را درشرایطی اهیت پوسیده بودن ( تجزیه ) کودهای حیوانی:
فراوانی ترکیبات آلی ازت دار ساده در کود حیوانی تازه بسیار مسأله ساز است. تجزیه سریع این مواد سبب آزاد شدن آمونیاک و تجمع آن در مجاورت ریشه ها گشته و موجب مسمومیت گیاه می گردد. پوسیدگی اولیه کود این مشکل را مرتفع می سازد، به همین جهت هیچ گاه نباید کود تازه به محصول تازه کاشته شده داد.
زیادی املاح در کود نیز می تواند از طریق ایجاد پتانسیل اسمزی و یا مسمومیت در گیاه مساله ساز باشد بنابراین وجود مقدار متعادلی از عناصر غذایی و عدم زیادی عناصری مثل سدیم در کود دامی مطلوب می باشد. کیفیت مواد بستری نیز نقش مهمی در کیفیت و حالت فیزیکی کود دارد.بنابراین کودی که در طویله موجود است نمی توان روزانه آن را خارج کرد، چرا که بایستی مدتی به شکل مناسبی نگهداری تا توسط باکتری های هوازی و بی هوازی تخمیر گردند. در شرایطی کودها، توسط باکترهای هوازی و با تولید گرمای 60 تا 70 درجه باعث تجزیه مواد آلی داخل آن می گردند و حتی قوه نامیه بذور علف هرز در این درجه حرارت از بین رفته و تا حد زیادی بیمارهای احتمالی در داخل آن بی اثرخواهند شد. چنانچه کودهای دپو شده فشرده شده و هوای داخل آن جایش را بهco2 بدهد تحت تأثیر باکترهای بی هوازی تخمیر شده ، که حرارت داخل کودهای حیوانی کاهش خواهند یافت، در مرحله تخمیر، تغییرات شیمیای عمده ای در داخل کود حیوانی صورت خواهد گرفت.

تغییرات ازت موجود در کود :
تخمير در شرايط هوازي فوراً شروع شده ، ترکيبات ازت دار نظير اوره به کربنات آمونيم تبديل و ظرف 5 روز باتمام خواهد رسيد سپس بلافاصله به آمونياک تبديل خواهد شد و بوي داخل طويله مربوط به گاز امونياک ميباشد.
اوره CO ( NH2)2 + 2H2O → ( NH4 )2 CO3
( NH4)2 CO 3 → 2NH3 + CO2 + H2O
چنانچه در زمان سرما و يخبندان کود حيواني در مزرعه ريخته شود یخبندان باعث تسريع در از بين رفتن امونياک خواهد شد چراکه در اثر سرما امونياک ، کريستاليزه شده و میزان آن کاهش خواهد يافت بطوريکه ظرف چند روز ميزان ان به نصف تقلیل می یابد.
تعييرات در ترکيبات کربن هيدراتها
در فاز جامد کود حيواني به ميزان زياد سلولز، همي سلولز و مواد هضم نشدني ديگر هنگام دفع فضولات از حيوانات در کودهاي حيوا ني وجود دارد اين گونه مواد شامل کاه و کلش و ساير مواديکه در بستر خواب حيوانات همراه است بميزان زياد داراي سلولز ، همی سلولز و بمقدار کم که قابليت هضم آن آسان است نظير قند و نشاسته پروتيين وجود دارد که هنگام نگهداري کودها در نتيجه به هوموس و ليگنين پروتيين تبديل خواهد شد.
تغييرات در ترکيبات کربن هيدراتها بستگي زيادي به هوادار بودن داخل کودها دارد.
تغييرات و تجزيه اين مواد در فضاي باز و حرارت زياد (37) داراي رطوبت و هوا د هي مناسب سريع تر صورت خواهد گرفت.
در تجزيه اوليه کربن هيدراتها بدوا به کربنات آمونيوم سپس به کربن دي اکسيد و آب و حرارت زياد (انرزي )تبديل خواهد شد.
تغييرات کربن هيدراتها در شرايط بي هوازي به آرامي و سختي تجزيه شده و به کربن دي اکسيد متان هيدروزن ، استيک اسيدهاي ان را بوجود مي آورد.


تغييرات در مواد معدنی
فسفر اغلب در فاز جامد کودهاي حيواني بشکل فسفر آلي و ترکيبات معدني وجود دارد
در اثر تجزيه ميکروبيولوزيکي فسفر آلي موجود در کودها به فسفر معدني و قابل جذب تبديل خواهد شد.کودهايي که تخمير شده اند فسفرهاي قابل جذب اغلب بصورت آمونيوم فسفات و منو کلسيم فسفات وجود دارد.
مقدار زيادي از پتاسيم کودهاي حيواني قابل حل در داخل آب مي باشند که گياهان به آساني آنها را جذب مي نمايند.
پتاسيم کلسيم و منيزيم غير قابل حل در آب در خلال تخمير بشکل قابل جذب گياه در خواهند آمد

کودهاي تخمير يافته تازه:
کودهاي تخمير يافته همانطوريکه از اسم آن متوجه مي شويم مواد اوليه آن کاملاً تغيير يافته و يا حداکثر مواد آن تغيير يافته است . در حالکيه کودهاي تازه حيواني فاز جامد و مايع يکي بوده ميتوانيم تفاوت آنها را بشرح زير بصورت مواد بياوريم .
الف – کودهاي تخمير يافته مواد غذائي مورد نياز گياه بيشتر اماده براي جذب در اختیار دارند . در طول دوره تخمير وزن ان کم خواهد شد . يک تن کود حيواني تازه بعد از تخمير وزن آن پنجاه درصد کاهش مي يابد.
ب – قسمت زيادي از ازت داخل کودهاي تازه قابل حل در آب ميباشد . لذا براي تجزيه مواد الي وسنتز پروتئين ميکرو اورگانيسم ها از ازت قابل حل در آب مصرف مينمايند . روي اين اصل ازت مورد نياز گياه در کودهاي تازه کاهش خواهد يافت . يا چنانچه کنترلي در نگهداري ان نشود ازت بصورت گاز به هدر خواهد رفت
ج – در کودهاي تخمير يافته فسفر قابل جذب بيشتر بوده چنانچه شستشوئي صورت نگيرد ميزان فسفر و پتاس تغييري نمي يابد
د – در پايان عمليات تخمير نسبت کربن به ازت C/N= 1/2 تقليل ميابد . در حاليکه در کودهاي تازه بزرگتر بوده و بهمين جهت کمبود ازت در گياه مشاهده خواهد شد.
عناصر معدنی موجود در چند نوع کود دامی رایج

از بين رفتن کودهاي حيواني:
در داخل طويله و يا بعد از خارج نمودن کود از طويله چنانچه رعايت اصول در نگهداري ان نشود انتقال به مزرعه قسمت عمده ان از بين خواهد رفت . بنابراين از زمان توليد تا انتقال به مزرعه از راههاي مختلفي خاصيت اين کودها بشرح زير از بين خواهد رفت.

از بين رفتن مواد مايع داخل کود :
از بين رفتن فاز مايع در کود حيواني به لحاظ مواد غذائي گياه از اهميت بالائي برخوردار است . فاز مايع و يا بعبارت ديگر ادرار از کف طويله ها و عبور از محل دپو کود حرکت کرده و چنانچه کف طويله بنحوی جاسازي نشده باشد اين مايعات به هدر خواهد رفت تقريباً 50 درصد وزن کودهاي حيواني بدواً جزء فاز مايع ميباشد.
.
نحوه شستشوي و از بين رفتن فاز مايع:
عموماً در طويله هاي سنتي و روستائي کودهاي حيواني از پنجره طويله به خارج از ان مي ريزند و يا در زير باران و هواي ازاد نگهداري مينمايند و يا با وارد شدن اب باران از سقف و ابچکان ان تحت تاثير قرار خواهند گرفت . چنانچه دپو کودهاي حيواني در فضاي باز نگهداري گردند ارزش اين نوع کودها ظرف شش ماه به نصف تقليل خواهد يافت.
البته در از بين رفتن مايعات داخل کودهاي حيواني به تنهائي نبوده بلکه مواد غذائي قابل حل در آب نيز بهمراه اين مايعات از بين خواهد رفت . يعني ازت ، فسفر ، پتاس نيز بهدر خواهد رفت . از طرفي مواد آلي قابل حل نيز به ميزان قابل توجه اي کاهش خواهد يافت . و اين موضوع رنک مايعاتي است که در زهکش و دپو اين کودها ملاحظه ميشود.

هدر رفت به شکل گاز:
در اصل هدر رفت ازت و ماده الي بشکل بخار از کودها قابل توجه است . اوره و امونياک موجود در کودهاي حيواني عمده ترين موادي است که بشکل گاز از کودهاي حيواني بهدر خواهد رفت و حرکت هوا و باد هدر رفت را تسريع مينمايد.
نگهداري صحيح کودهاي حيوان:
در حقيقت نگهداري صحيح کودهاي حيواني نگهداري مواد غذائي داخل انهاست . هدر رفت مواد غذائي در بهترين شرايط نيز اتفاق مي افتد ولي مي توانيم ميزان انرا کاهش دهيم.

مواد زير بستر حيوان :
استفاده از بستر مناسب در حقيقت براي تميز و خشک نگهداشتن بستر حيوانات است . استفاده از بستر مناسب در نگهداري و جذب ادرار داخل فضولات حيواني نهايتاً مواد غذائي مورد نياز گياه است . لذا بکار بردن نوع اين مواد نظير کاه و کلش و نسبت ان در جذب و نگهداری آب و مواد غذائي موثرند بطوريکه کلش چند برابر گاه ميتواند مواد غذائي قابل حل در آب و ادرار را نگهداري نمايند . همانطوريکه قبلاً نيز گفته شد استفاده از کودهاي تازه در مزرعه اثر سوء در توليد محصول خواهد

مصرف کودهاي تازه مستقيماً در مزرعه
بعضي از کشاورزان کودهاي تازه حيواني را مستقيماً به مزرعه برده وارد خاک مينمايند . يا در نقاط مختلف بصورت دپو کوچک ريخته و بعداً با شخم وارد خاک مينمايند . با وارد نمودن کودهاي تازه به مزرعه قبل از عمل تخمير سبب خواهد شد که بذر علفهاي هرز و يا احياناً بيماريهاي مختلف وارد مزرعه کردند و اگر بصورت کوپه اي در جاهاي مختلف در مزرعه رديفي نيز نگهداري گردند سبب ميشود تا مواد غذائي در اثر بارندگي و يا تبخير مواد غذائي و مواد الي به هدر رود لذا براي جلوگيري از هدر رفت مواد غذائي نگهداري کود و تخمير آن ضروريست.


نحوه ، ميزان و زمان مصرف کودهاي حيواني در مزرعه
زمان ، شکل و مقدار مصرف کود در زمين با خصوصيات فيزيکي و شيميائي خاک و نوع گياه شرايط اقليمي و نوع کودهاي مصرفي متفاوت خواهد بود.

زمان مصرف کودهاي حيواني
مصرف اغلب کودها در زمان کاشت تاثير بهتري داشته است . در زمينه زمان مصرف کودهاي حيواني نيز چنين است . يعني کودهاي حيواني که کاملاً تخمير شده است بايستي همزان با کاشت و يا همزمان با مصرف کودهاي شيميائي مصرف نمود چراکه مواد مغذي داخل کودهاي حيواني نيز شسته شده به هدر ميرود.
مواد مغذي در کودهاي مورد مصرف در پائيز کمتر تاثير داشته است و نتايج مصرف بهاره مفيدتر است . مصرف کودهاي حيواني در خاکهائي با بافت ریز هدر رفت مواد غذائي کمتر اتفاق ميافتد . در اين گونه مواقع مصرف کود در پائيز و يا اوايل زمستان که در منطقه بروز يخبندان نباشد اشکالي نيست . البته تثبيت مواد غذائي در اينگونه از خاکها بيشتر است . در خاکهاي سبک و شني و يا اراضي شيبدار که احتمال شستشو و فرسايش خاک مدنظر باشد زمان مصرف به زمان کاشت نزديک ميباشد.

نگهداري مناسب کودهاي حيواني در يکجا
براي جلوگيري از هدر رفت به هر نحوي که ممکن است کودها را يکجا دپو نموده و بشکل مناسبي براي تخمير آماده نمائيم . براي اينکار موارد زير عمده و ضروريست
الف – کودها در محل نگهداري، فشرده شوند
ب – باندازه کافي در دپو و نگهداري کودها رطوبت وجود داشته باشد
ج – نگهداري کود بايستي در حد مقدورات در فضاي سرپوشيده و يا در جريان حرکت هوا قرار داشته باشد
د – جابجائي کودهاي دپو شده صورت نگيرد . اين چهار مورد از موارد عمده اي است که بايستي بکار گرفته شود
يکي از راههاي جلوگيري از هدررفت که در بعضي از دامداريهاي بآسانی قابل تاٌمین است مواد زير بستر حيوانات در کف بستر طويله ها است گه کاملاً با پاهاي حيوانات مخلوط و فشرده خواهند شد . در اين روش ميزان زيادي مواد مورد مصرف بستر بکار گرفته شود.



نحوه مصرف کودهاي حيواني به خاک
کودها را باید درمزرعه بشکل يکنواخت پخش نموده سپس با شخم زير خاک برد. در يک هکتار بميزان 10 تن کود حيواني سوخته مصرف ميگردد .انجام اين عمل توسط دستگاهي است که در کف تریلی و پشت بندها بسته شده و کود را به طوريکنواخت در مزرعه پخش مينمايد . عمق مصرف در خاک بستگي به نوع خاک و نوع کود و شرايط اقليمي دارد . بطور مثال براي خاک شني در عمق داده ميشود. ميزان مصرف کود حيواني
بطور کلي جهت تعيين مقدار کود حيواني به فاکتورهايي نظير ماده الي خاک ، نوع گياه مورد کشت ، بافت خاک ، ميزان باران بايد توجه داشت . مثلاً براي خاکهائي که از لحاظ ماده الي فقير باشند بايد ميزان کود حیوانی زيادتر مصرف نمود . از طرفي خاکهائيکه داراي بافت سبک هستند نسبت به خاکهاي سنگين مصرف کود حيواني بيشتر خواهد بود و يا در مناطقي که داراي باران زيادي باشند مصرف کود زيادتر خواهد شد . نياز گياهان به کود حيواني متفاوت خواهد بود .
 

*محیا*

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
کودهاي دامی

کودهاي دامی


مقدمه:
مصرف کودهاي دامی در زراعت و باغات از بدو اهلي نمودن حيوانات شروع شده است . فضولات حيوانات وقتي روي زمين ريخته شد گياهان در ان محل رشد سريعتري داشته اند روي اين اصل مصرف ان در همان زمانها شروع شده است . کود حيواني برخلاف کودهاي شيميائي اثرات يک جانبه نبوده بلکه از يک طرف کمک بر تامين مواد غذايي را نموده و از طرف ديگر خصوصيات فيزيکي خاک را نيز اصلاح مينمايد کود دامی نوعی از کود است که از فضولات حیوانات اهلی مختلف،از اسب گرفته تا مرغ و کبوتر بدست میاد.کود دامی در زراعت و باغات جهت اصلاح بافت و ساختار خاک و همچنین تغذیه گیاهان به کار میرود.این نوع کود دارای مقادیر مختلفی از ازت میباشد که بسته به نوع منشاء آن فرق میکند،به طور کلی هرچه جثه حیوانی که کود از آن به دست میاید کوچکتر باشد،کود دامی قویتر است،مثلا کود گوسفندی از کود گاوی قویتر بوده و کود مرغی از گوسفندی.


کودهاي دامی و مصرف آن درباغات میوه
از میان کودهای دامی هر کدام کاربرد خاص خود را دارد،.کود مورد استفاده میبایست کاملا پوسیده بوده و عاری از آفات و بذور علف های هرز باشد.البته معمولا به علت تغذیه دامها از علف های هرز،طبیعتا بذور این گیاهان در فضولات حیوانات دیده میشود.اما در صورت پوسیده بودن کودها و سرند نمودن مناسب کود این مشکل برطرف میشود.
کود پوسیده دارای نشانه های مختلفی است،کود پوسیده بوی تند فضولات حیوانی را نمیدهد،نرم است و اگر دست را داخل آن فرو کنیم گرمای خاصی احساس میشود.رنگ کود پوسیده نیز روشن است و اصولا هرچه کود پوسیده تر باشد رنگش روشن تر میگردد.
در استفاده از کود دامی باید دقت نمود که اولا کود را سرند نموده،ثانیا کود پوسیده استقاده نمود.زیرا کود نپوسیده نه تنها باعث تقویت خاک نمی شود،بلکه موجب کاهش نیتروژن خاک نیز میگردد،زیرا برای پوسیده شدن در خاک،بخشی از ازت خاک را نیز جذب می نماید و به این ترتیب خاک فقیرتر می گردد. در هر حال نباید کود تازه حیوانی را در پای گیاه قرار داد. تجزیه اولیه کود تازه حیوانی که سریع انجام میگیرد موجب آزاد شدن آمونیاک و تجمع آن در مجاورت ریشه گشته و موجب خسارت به گیاه میگردد.


کود مرغی

کود مرغی موجب اصلاح فعالیت بیولوژیکی ، کشت و کار و خواص شیمیایی خاک می شود ، سه تن کود مرغی تازه معادل 50 کیلوگرم سولفات پتاسیم ، 100 کیلو گرم سوپر فسفات تریپل و 50 تا 100 کیلوگرم اوره دارد .کود مرغی ترکیب شیمیایی بسیار متفاوت نسبت به سایر کودهای حیوانی دارد که در کود مرغی مقادیر نسبتا زیاد اسید اوریک و سالیر اوریدها وجود دارد و برا گیاهان زراعی می تواند از طریق خاک و داخل بافت گیاه بسیار سمی باشند.
شرایط نگهداری کود مرغی :
نگهداری توده کود مرغی در فضای باز و در معرض باد و باران موجب هدر رفتن ازت آن به شکل گاز آمونیاک می شود و بوی تند کود مرغی و کاستن تلفات روان آب و فسفر و عناصر غذایی کم مصرف ، کود مرغی را با مصرف سولفات آلومینیوم اصلاح می کنند.برای حفظ ازت کود مرغی و کاهش بوی گاز آمونیاک و تلفات ازت مصرف کود سوپر فسفات تریپل به مقدار50 کیلو گرم به ازای هر تن کود مرغی استفاده می شود. فسفات با آلومینیوم کود مرغی ترکیب شده و از هدر روی ازت مرغی جلوگیری می کند . کمپوست کردن کود مرغی با گوگرد زیست محیطی مربوط به کود مرغی را کاهش می دهد بلکه موجب افزایش تاثیر ان نیز می شود.در فرایند کمپوست سازی ترکیبات گازی دی اکسید کربن و ازت کود با هوا رفتن هدر می رود.
تعیین مقدار مصرف کود مرغی : بهترین روش در تعیین مقدار کود مرغی در هر هکتار انجام آزمون تجزیه کود مرغی می باشد. و مقدار مصرف آن با توجه به آزمون تجزیه کود مرغی و آزمون خاک زراعی تعیین می شود.
زمان و نحوه مصرف کود مرغی :
در فصول مختلف سال کود مرغی را در مزارع مصرف می کنند. با مصرف آن در فصل پاییز بیشترین زمان برای تجزیه کودمرغی و آزاد سازی عناصر غذایی موجود در آن فراهم می گردد. کاربرد کود مرغی در فصل پاییز به منظور جلوگیری از هدر رفتن ازت در خاک های بافت سبک توصیه نمی شود.در کاربرد آن در فصل بهار برای هدر روی ازت در مزرعه فرصت کمی وجود دارد، بهر حال مصرف آن در فصل بهار انجام عملیات زراعی و کاشت را به تاخیر می اندازد و می تواند موجب افزایش فشردگی شود. تقریبا 35 تا50 درصدازت موجود در قسمت آلی کود مرغی برای گیاهان هر ساله قابل استفاده است ،بعد از مصرف کود مرغی تقریبا 20 درصد ازت کل آن برای گیاهان زراعی در سال دوم و حدود 5تا10 درصد آن در سال سوم قابل استفاده می باشد.
ترکیب کود های حیوانی :
.در ترکیب کود های حیوانی ،عناصر غذایی متنوعی وجود دارد،بر اساس نوع تغذیه دام ،درصد و نوع مواد بستر زیر پای دام ، مقدار رطوبت و قدمت و درجه پوسیدگی یا خشک شدن ،نوع دام ، سن دام، مقدار و ارزش غذائي مصرف روزانه حيوان، نوع کاري که حيوان انجام ميدهد . ،نسبت کود مايع ( ادرار ) و جامد ،نحوه و تکنيک نگهداري کود ترکیب کودی تغییر میکند .
معمولا" به جهت نبودن بستر اصطبل گوسفند ، کود آن بسرعت تجزیه و دوام آن در خاک کمتر است . در مرغداریها که بیشتر از خاک اره و در گاوداریها بیشتر از کاه بعنوان مواد بستر استفاده میکنند بنابراین چون سرعت تجزیه کاه بیشتر از خاک اره میباشد و دوام خاک اره در خاک بیش از کاه است.کود گاوی نیز سریعتر از کود مرغی تجزیه میگردد.

درصد ازت کود گاو بیشتر از کود گوسفند و مرغ است ولی درصد فسفر و پتاسیم کود مرغ از کود گاو و گوسفند بیشتر است. زیادی املاح در کود مرغ میتواند خطراتی را در صورت استفاده از کود جمع آوری شده از مرغداریها بدنبال داشته باشد. و این مسئله ای است که باید به آن بیشتر توجه شود.
هر چند ميزان فسفر داخل کودهاي حيواني نسبت به کودهاي شيميائي بسيار اندک است ولي جذب فسفر از سوي گياه از طريق خاکها بخصوص خاکهاي قليائي بسيار کم ميباشد زيرا فسفر وارده به خاک در سال اول حدود 10 تا 30 درصد قابل جذب خواهد بود در حالکيه فسفر داخل کود حیوانی در داخل خاک جذب را اسان مينمايد .
باتوجه به آنکه قسمتی ازعناصرغذایی کودهای حیوانی غیرقابل جذب اند ودرصدمواد غذایی آنها در مقایسه با کودهای شیمیایی بطور عام بسیاری کم است ضرورت مصرف مقادیرزیادی کودحیوانی را ایجاب می کند با تجزیه وفساد یک تن کود حیوانی 5 کیلو گرم ازت و5/2 کیلو گرم فسفر و5کیلو گرم پتاس ومقداری عناصر دیگر مانند کلسیم ومنیزیم واهن وگوگرد آزاد می شود که به نسبت 5/-25/-5/ درنظر می گیرد.
 

*محیا*

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
کاربر ممتاز
کودهاي دامی 2

کودهاي دامی 2

اثرات و اهميت کود حيواني:
1- در بافت خاک موثر است .
2- منبع تامين مواد غذايي براي گياه است .
3- در افزايش توليد محصول موثرند . که بشرح زير توضيح داده ميشود .

تاثير کود حيواني در خاک
* ظرفيت نگهداري اب در خاک را افزايش ميدهد . که اين امر در مواقع کم ابي کمک شاياني خواهد نمود .
* نفوپذيري اب در خاک را بهبود مي بخشد .
* کود حيواني اب درون خاک را بنحوي با ذرات خاک متصل نمود و از تبخیر و نفوذ آن جلوگيري کرده و اماده براي جذب گياه می سازد و همين امر سبب جلوگيري از فرسايش نيز ميگردد .
* کود حيواني عمليات زراعي را اسان نموده و زمین را براي گاو رو نمودن بهبود میبخشد .
* کود حيواني در خاکهاي شني سبب اتصال بهتر ذرات در خاک گشته و در خاکهاي رسي سبب افزايش پروزيته و نفوذپذيري خاک ميگردد .
* کودهاي حيواني بعلت داشتن ماده الي سبب بهبود هوادهي خاک ميگردند کودهاي حيواني کربن دي اکسيد و اسيدهاي الي و مواد غذايي موجود در خاک را اماده براي جذب گياه مينمايد .
* ميزان جذب حرارت در خاک تيره بيشتر از خاکهاي روشن بوده و بهمين لحاظ کودهاي حيواني کمک زيادي در گرم شدن زمين و نهايتاً رشد بيشتر گياه ميگردد .
* کود حيواني قدري خاصيت قليائي دارد که بمرور با مصرف کودهاي حيواني PH خاک افزايش ميابد
* کود حيواني باعث افزايش ميکرو اورگانيسم گردیده و باعث افزايش فعاليت بيولوژيکي خاک ميگردد .

اهميت کودهاي حيواني در ميزان توليد محصول :

همانطوريکه قبلاً نيز اشاره شد تاثير کودهاي حيواني چه بر روي خاکهاي زراعي و چه به لحاظ داشتن مواد مغذي يک کود با ارزش ميباشد . در اغلب مواقع اثرات مثبت کودهاي حيواني را در افزايش توليد محصول محرز است .
چه در موسسه تحقيقات خاک و اب و چه در ساير مراکز تحقيقاتي در خارج کشور موارد ياد شده بالا به اثبات رسيده است . اثرات مفيد کودهاي حيواني ظرف 4-3 سال از بين خواهد رفت .

تخمير کودهاي حيواني :
کودي که در طويله موجود است نمي توان روزانه انرا خارج کرده به سر مزرعه برد . چراکه بايستي مدتي بشکل مناسبي نگهداري تا توسط باکتريهاي هوازي و بي هوازي تخمير گردند . در شرايطي کودها ، توسط باکتريهاي هوازي و با توليد گرما ی 60 تا 70 درجه باعث تجزيه مواد الي داخل ان ميگردند و حتي قوه نامیه بذور علوفه هرز در این درجه حرارت از بين رفته و تا حد زيادي بيماريهاي احتمالي در داخل ان بي اثر خواهند شد . چنانچه کودهاي دپو شده فشرده شده و هواي داخل ان جايش را به CO2 بدهند تحت تاثير باکتريهاي بي هوازي تخمير شده ، که حرارت داخل کودهاي حيواني کاهش خواهند يافت در مرحله تخمير تغييرات شيميائي عمده اي در داخل کود حيواني صورت خواهد گرفت که خلاصه اي از ان ذيلاً اورده شده است.
تغييرات در مواردي که داراي ازت ميباشند :
تخمير در شرايط هوازي فوراً شروع شده بدواً ترکيبات ازت دار نظير اوره بشکلي که در فرمول زير مشاهده ميشود به کربنات آمونيم تبديل و ظرف 5 روز باتمام خواهد رسيد سپس بلافاصله به آمونياک تبديل خواهد شد و بوي داخل طويله مربوط به گاز امونياک ميباشد .
اوره CO ( NH2)2 + 2H2O → ( NH4 )2 CO3
( NH4)2 CO 3 → 2NH3+ CO2 + H2O
چنانچه در زمان سرما و يخبندان کود حيواني در مزرعه ريخته شود یخبندان باعث تسريع در از بين رفتن امونياک خواهد شد چراکه در اثر سرما امونياک ، کريستاليزه شده و میزان آن کاهش خواهد يافت بطوريکه ظرف چند روز ميزان ان به نصف تقلیل می یابد .

تعييرات در ترکيبات کربن هيدراتها :
در فاز جامد کود حيواني به ميزان زياد سلولز، همي سلولز و مواد هضم نشدني ديگر هنگام دفع فضولات از حيوانات در کودهاي حيوا ني وجود دارد اين گونه مواد شامل کاه و کلش و ساير مواديکه در بستر خواب حيوانات همرا ه است بميزان زياد داراي سلولز ، همی سلولز و بمقدار کم که قابليت هضم آن آسان است نظير قند و نشاسته پروتيين وجود دارد که هنگام نگهداري کودها در نتيجه به هوموس و ليگنين پروتيين تبديل خواهد شد .
تغييرات در ترکيبات کربن هيدراتها بستگي زيادي به هوادار بودن داخل کودها دارد .
تغييرات و تجزيه اين مواد در فضاي باز و حرارت زياد (37) داراي رطوبت و هوا د هي مناسب سريع تر صورت خواهد گرفت.
در تجزيه اوليه کربن هيدراتها بدوا به کربنات آمونيوم سپس به کربن دي اکسيد و آب و حرارت زياد (انرزي )تبديل خواهد شد.
تغييرات کربن هيدراتها در شرايط بي هوازي به آرامي و سختي تجزيه شده و به کربن دي اکسيد متان هيدرو‍‍زن ، استيک اسيدهاي ان را بوجود مي آورد.


تغييرات در مواد معدنی
فسفر اغلب در فاز جامد کودهاي حيواني بشکل فسفر آلي و ترکيبات معدني وجود دارد.در اثر تجزيه ميکروبيولوزيکي فسفر آتي موجود در کودها به فسفر معدني و قابل جذب تبديل خواهد شد.
کودهاييکه تخمير شده اند فسفرهاي قابل جذب اغلب بصورت آمونيوم فسفات و منو کلسيو فسفات وجود دارد. مقدار زيادي از پتاسيم کودهاي حيواني قابل حل در داخل آب مي باشند که گياهان به آساني آنها را جذب مي نمايند.پتاسيم کلسيم و منيزيم غير قابل حل در آب در خلال تخمير بشکل قابل جذب گياه در خواهند آمد .




کودهاي تخمير يافته تازه
کودهاي تخمير يافته همانطوريکه از اسم آن متوجه مي شويم مواد اوليه آن کاملاً تغيير يافته و يا حداکثر مواد آن تغيير يافته است . در حالکيه کودهاي تازه حيواني فاز جامد و مايع يکي بوده ميتوانيم تفاوت آنها را بشرح زير بصورت مواد بياوريم .
الف – کودهاي تخمير يافته مواد غذائي مورد نياز گياه بيشتر اماده براي جذب در اختیار دارند . در طول دوره تخمير وزن ان کم خواهد شد . يک تن کود حيواني تازه بعد از تخمير وزن آن پنجاه درصد کاهش مي يابد .
ب – قسمت زيادي از ازت داخل کودهاي تازه قابل حل در آب ميباشد . لذا براي تجزيه مواد الي وسنتز پروتئين ميکرو اورگانيسم ها از ازت قابل حل در آب مصرف مينمايند . روي اين اصل ازت مورد نياز گياه در کودهاي تازه کاهش خواهد يافت . يا چنانچه کنترلي در نگهداري ان نشود ازت بصورت گاز به هدر خواهد رفت .
ج – در کودهاي تخمير يافته فسفر قابل جذب بيشتر بوده چنانچه شستشوئي صورت نگيرد ميزان فسفر و پتاس تغييري نمي يابد .
د – در پايان عمليات تخمير نسبت کربن به ازت C/N= 20/1 تقليل ميابد . در حاليکه در کودهاي تازه نسبت C/N بزرگتر بوده و بهمين جهت کمبود ازت در گياه مشاهده خواهد شد .

از بين رفتن کودهاي حيواني
در داخل طويله و يا بعد از خارج نمودن کود از طويله چنانچه رعايت اصول در نگهداري ان نشود انتقال به مزرعه قسمت عمده ان از بين خواهد رفت . بنابراين از زمان توليد تا انتقال به مزرعه از راههاي مختلفي خاصيت اين کودها بشرح زير از بين خواهد رفت .
- از بين رفتن مواد مايع داخل کود :
از بين رفتن فاز مايع در کود حيواني به لحاظ مواد غذائي گياه از اهميت بالائي برخوردار است . فاز مايع و يا بعبارت ديگر ادرار از کف طويله ها و عبور از محل دپو کود حرکت کرده و چنانچه کف طويله بنحوی جاسازي نشده باشد اين مايعات به هدر خواهد رفت . همانطوريکه قبلاً نيز اشاره شد تقريباً 50 درصد وزن کودهاي حيواني بدواً جزء فاز مايع ميباشد .
نحوه شستشوي و از بين رفتن فاز مايع
عموماً در طويله هاي سنتي و روستائي کودهاي حيواني از پنجره طويله به خارج از ان مي ريزند و يا در زير باران و هواي ازاد نگهداري مينمايند و يا با وارد شدن اب باران از سقف و ابچکان ان تحت تاثير قرار خواهند گرفت . چنانچه دپو کودهاي حيواني در فضاي باز نگهداري گردند ارزش اين نوع کودها ظرف شش ماه به نصف تقليل خواهد يافت .

البته در از بين رفتن مايعات داخل کودهاي حيواني به تنهائي نبوده بلکه مواد غذائي قابل حل در آب نيز بهمراه اين مايعات از بين خواهد رفت . يعني ازت ، فسفر ، پتاس نيز بهدر خواهد رفت . از طرفي مواد آلي قابل حل نيز به ميزان قابل توجه اي کاهش خواهد يافت . و اين موضوع رنک مايعاتي است که در زهکش و دپو اين کودها ملاحظه ميشود.

هدر رفت به شکل گاز .
در اصل هدر رفت ازت و ماده الي بشکل بخار از کودها قابل توجه است . اوره و امونياک موجود در کودهاي حيواني عمده ترين موادي است که بشکل گاز از کودهاي حيواني بهدر خواهد رفت و حرکت هوا و باد هدر رفت را تسريع مينمايد .
نگهداري صحيح کودهاي حيواني
در حقيقت نگهداري صحيح کودهاي حيواني نگهداري مواد غذائي داخل انهاست . هدر رفت مواد غذائي در بهترين شرايط نيز اتفاق مي افتد ولي مي توانيم ميزان انرا کاهش دهيم . براي اينکار استفاده از روشهاي زير تا حدودي مناسب خواهد بود .

مواد زير بستر حيوان
استفاده از بستر مناسب در حقيقت براي تميز و خشک نگهداشتن بستر حيوانات است . همانطوريکه قبلاً نيز اشاره شد استفاده از بستر مناسب در اينجا نگهداري و جذب ادرار داخل فضولات حيواني نهايتاً مواد غذائي مورد نياز گياه است . لذا بکار بردن نوع اين مواد نظير کاه و کلش و نسبت ان در جذب تثبيت آب و مواد غذائي موثرند بطوريکه کلش چند برابر گاه ميتواند مواد غذائي قابل حل در آب و ادرار را نگهداري نمايند . همانطوريکه قبلاً نيز گفته شد استفاده از کودهاي تازه در مزرعه اثر سوء در توليد محصول خواهد داشت .


مصرف کودهاي تازه مستقيماً در مزرعه
بعضي از کشاورزان کودهاي تازه حيواني را مستقيماً به مزرعه برده وارد خاک مينمايند . يا در نقاط مختلف بصورت دپو کوچک ريخته و بعداً با شخم وارد خاک مينمايند . با وارد نمودن کودهاي تازه به مزرعه قبل از عمل تخمير سبب خواهد شد که بذر علفهاي هرز و يا احياناً بيماريهاي مختلف وارد مزرعه کردند و اگر بصورت کوپه اي در جاهاي مختلف در مزرعه رديفي نيز نگهداري گردند سبب ميشود تا مواد غذائي در اثر بارندگي و يا تبخير مواد غذائي و مواد الي به هدر رود لذا براي جلوگيري از هدر رفت مواد غذائي نگهداري کود و تخمير آن ضروريست .
نگهداري مناسب کودهاي حيواني در يکجا
براي جلوگيري از هدر رفت بهر نحوي که ممکن است کودها را يکجا دپو نموده و بشکل مناسبي براي تخمير آماده نمائيم . براي اينکار موارد زير عمده و ضروريست .
الف – کودها در محل نگهداري، فشرده شوند .
ب – باندازه کافي در دپو و نگهداري کودها رطوبت وجود داشته باشد .
ج – نگهداري کود بايستي در حد مقدورات در فضاي سرپوشيده و يا در جريان حرکت هوا قرار داشته باشد
د – جابجائي کودهاي دپو شده صورت نگيرد . اين چهار مورد از موارد عمده اي است که بايستي بکار گرفته شود.
يکي از راههاي جلوگيري از هدررفت که در بعضي از دامداريهاي بآسانی قابل تاٌمین است مواد زير بستر حيوانات در کف بستر طويله ها است گه کاملاً با پاهاي حيوانات مخلوط و فشرده خواهند شد . در اين روش بميزان زيادي مواد مورد مصرف بستر بکار گرفته شود .




روش پوساندن و فراوری کود دامی:
برای پوساندن کود دامی بهتر است،از یک چاله برای انبار نمودن کود استفاده شود،البته میتوان کود را در روی زمین نیز دپو نمود.کود نپوسیده دامی را در چاله ریخته و به اندازه یک چهارم آن کاه و کلش اضافه میکنیم.وجود کاه و کلش موجب تسریع فرآیند تخمیر کود میگردد،سپس به ازای هر تن کاه و کلش 100 تا 150 کیلوگرم اوره اضافه میکنیم و مخلوط حاصل را به طور یکنواخت مخلوط نموده و روی آن را با نایلون کاملا میپوشانیم،بعد از 3 تا 4 ماه کود دامی به کلی میپوسد و آماده استفاده میگردد.
با توجه به تفاوت نسبتا زیاد قیمت کود دامی پوسیده با نپوسیدهفاین روش فرآوری کود دامی برای واحدهای تولیدی مقرون به صرفه به نظر میاید.


دپو کردن کود دامی
مصرف مواد نگهدارنده با کودهاي حيواني
براي جلوگيري از هدرفت ازت داخل کودهاي حيواني مصرف مواد شيميائي معمول گشته است . مواد شيميائي مورد مصرف اوره و ترکيبات ازت دار موجود در کودهاي حيواني توسط مواد شيميائي از تجزيه آنها جلوگيري کرده و موادي که بصورت گاز بهدر مي رود مانع از تشکيل گاز در اين مرحله خواهند شد . موادي نظير فسفريک و يا سولفوريک و يا هيدوکلريک اسيد از موادي شيميائي و اسيد قوی هستند مواد محافظ ميباشند . اين مواد با اسيدي نمودن محيط مانع از تجزيه اوره شده و يا آمونياک را بصورت نمک تبديل کرده و از فرار آن بشکل گاز ممانعت مي کند .
بخاطر گراني اينگونه مواد شيميائي و نحوه مصرف انها در عمل محدوديتهايي را بوجود مي آورد .
از بين مواد شيميائي بالا اسيد فسفريک نسبت به بقيه ترجيح داده ميشود چراکه مصرف آن نه فقط از هدررفت ازت جلوگيري ميکند بلکه خود باعث افزايش فسفر قابل جذب گياه را در کود میشود . ساير مواد محافظ در اين زمينه Caso4 ، Cacl و Ca ( NO3 ) 2 را ميتوان نام برد
در امريکا بجاي استفاده از اين مواد از کود سوپرفسفات تريپل بميزان 50-30 کيلوگرم در یک تن کود محافظتي براي هدررفت در کودهاي حيواني مصرف مينمايند . ولي بهتر است از کودهاي سوپرفسفات ساده استفاده نمود چون در کود تريپل ميزان سولفات کلسيم کمتر است .

ميزان مصرف کود حيواني در باغات میوه
بطور کلي جهت تعيين مقدار کود حيواني به فاکتورهايي نظير ماده الي خاک ، نوع گياه مورد کشت ، بافت خاک ، ميزان باران بايد توجه داشت . مثلاً براي خاکهائي که از لحاظ ماده الي فقير باشند بايد ميزان کود حیوانی زيادتر مصرف نمود . از طرفي خاکهائيکه داراي بافت سبک هستند نسبت به خاکهاي سنگين مصرف کود حيواني بيشتر خواهد بود و يا در مناطقي که داراي باران زيادي باشند مصرف کود زيادتر خواهد شد . نياز گياهان به کود حيواني متفاوت خواهد بود . مثلا برای هر اصله نخل 15 تا 30 کیلو گرم و هر اصله مرکبات 7 تا 10 کیلو گرم متفاوت خواهد بود .




نحوه مصرف کودهاي حيواني در باغات میوه
1- روش پخش سطحی
2- روش چالکود
3- روش کانال کود

چالکود، طرحی نو در تغذیه درختان میوه
روش چالکود نوع خاصی از جایگزینی موضعی کودها می باشد. در این روش نزدیک ریشه درخت چاله هایی حفر شده ، سپس با مخلوط کودهای آلی و شیمیایی پر می شود. محاسن این روش عبارتند از :
♦قدرت تثبیت کنندگی ماده آلی، که چاله توسط آن پر می شود. برای اکثر کودهای شیمیایی، بسیار کمتر از خاک می باشد. بنابراین کودهای شیمیایی اضافه شده، بیشتر برای گیاه قابل جذب می باشد.دربــرخی از بــاغ ها، نفــوذ پذیری خاک محدود می باشد و آب بخوبی در خاک نفوذ نمی کند. چاله های پر شده با مواد آلی، نفوذآب به داخل خاک را تشدید می کنند.
♦آهک فراوان در خاک مشکل مهمی در رشد و فعالیت ریشه درختان و جذب برخی عناصر از جمله آهن می باشد چاله های پر شده با مواد آلی مکان های فاقد آهک و مکان مناسبی برای ریشه ها می باشد. از آنجا که عناصر کم مصرف به مقدار کمی مورد نیاز گیاه می باشد همین حجم محدود اما مناسب از نظر شرایط جذب عناصر کم مصرف در بسیاری از موارد می تواند مشکل یک درخت را حل کند.
♦سنگینی بافت خاک مشکل دیگری در برخی از باغ ها می باشد چنین خاک هایی پس از آبیاری مدت زمان طولانی تهویه ضعیفی داشته و فاقد اکسیژن کافی برای ریشه ها می باشند. کمی اکسیژن و زیادی دی اکسید کربن و بی کربنات به شدت به ریشه ها صدمه رسانیده و جذب عناصر غذایی را مختل می نمایند.
♦با استفاده از روش چالکود مشکل علف های هرز تا حد زیادی کاهش می یابد. کود دامی که منبع عمده بذر علف های هرز می باشد به صورت توده در چاله قرار گرفته و بذر علف ها محل مناسبی برای رویش ندارند.
♦کودهای شیمیایی غیر متحرک در خاک نیز درصورتیکه بر سطح چاله ها قرار گیرند به راحتی توسط جریان آب به اعماق چاله منتقل شده و در دسترس ریشه درخت قرار می گیرند.
♦از آنجا که درخت یک گیاه دائمی بوده و سالیان دراز در باغ باقی می ماند، به دلایل مختلف، هرسال تراکم ریشه در حوالی منطقه چالکود بیش از پیش افزایش یافته و سطح تماس ریشه با این منطقه غنی از کود افزایش می باید که بدین ترتیب کارایی مصرف کود افزایش و مقدار مصرف کود در هکتار را می توان کاهش داد.

چگونگی اجرای روش چالکود در باغ های با تراکم کم
الف- محل حفر چاله
در ابتدا چاله هائی در قسمت انتهایی سایه انداز درختان حفر می شود علت حفر چاله ها در قسمت انتهایی سـایه انداز درخت آن است که بیــشتر ریشه های جوان و فعال در این منطقه قرار می گیرند و توانایی ریشه های جوان و فعال در جذب آب و عناصر غذایی بیش از ریشه های پیر می باشد. درضمن حفر چاله در چنین مناطقی به ریشه های اصلی و قطور درختان صدمه نمی رساند. محل چاله باید در جایی باشد که آب آبیاری حتماً به طریقی آن را خیس کند.
-تعداد چاله
در صورتی که تعداد چاله کم باشد، تماس ریشه درختان با مناطق اصلاح شده خاک کم بوده و اثر بخشی روش کامل نیست افزایش تعداد چاله نیز هزینه بر و پر خرج خواهد بود. در مجموع برای درختان میوه بیش از 10 سال 4-2 چاله برای هر درخت توصیه می شود در باغ های پرتراکم به جای چالکود از کانال کود استفاده شود.
-قطر و عمق چاله
در باغ ها حفر چاله با وسایل معمول چون بیل و کلنگ انجام می شود در چنین حالتی قطر چاله ها بین 50-30 سانتی متر خواهد بود . در صورتی که از مته پشت تراکتوری استفاده شود. قطر چاله حدود 35 سانتی متر خواهد بود و عمق 120- 50 سانتی متری مناسب است.
-چگونگی پر کردن چاله ها
خاک خارج شده از چاله ها بصورت یکنواخت در فاصله بین ردیف های درختان پخش و از بازگرداندن دوباره آن به داخل چاله خودداری کنید. چاله ها را به مخلوطی از ماده آلی (کود دامی یا خاک برگ یا کمپوست زباله) و کود شیمیایی مناسب پر کنید. هنگامی که برای اولین بار چاله ای را پر می کنید بهتر است ابتدا کود دامی مورد نیاز برای پر کردن چاله را با کودهای شیمیایی به خوبی مخلوط نموده و سپس درون چاله بریزید. با لگد کردن کود داخل چاله تا حد زیادی آن را بفشارید و در صورت نشست مجدداً کود دامی اضافه کنید تا هم سطح خاک شود.


چگونگی اجرای روش کانال کود در باغ های با تراکم زیاد
در این گونه باغات به لحاظ اینکه فواصل درختان در روی ردیف بسیار نزدیک به هم می باشد به جای چالکود از کانال کود استفاده می نمائیم که شرح عملیات به این صورت خواهد بود:
ابتدا بنابر اصول فنی احداث باغ کانال هایی به عمق 60 الی 120 سانتی متر و عرض 60 الی 100 سانتی متر با طول دلخواه حفر می شود.کف کانال ها شاخه های خشکیده درختان و ضایعات مزرعه ریخته شده روی آن در ازاء هر متر طول کانال از 3 تا 5 کیلوگرم کلش جو و گندم و یا علف های هرز مزرعه ریخته می شود.
یک تن ساری کود (گوگرد) و 300 کیلوگرم در هکتار اوره روی کلش ها پاشیده می شود زیرا همان طور که می دانیم میکرو ارگانیزم های خاک جهت تجزیه کاه و کلش و تبدیل آن به مواد آلی به ازت نیازمند می باشند.
مقدار کود حیوانی مصرفی با عنایت به ابعاد کانال و نوع درخت به میزان 40 تا 120 تن در هکتار داده می شود، که می تواند 3 الی 4 درصد ماده آلی خام را افزایش دهد. سپس مخلوطی از کودهای ماکرو شامل 300 کیلوگرم کود فسفاته و 400 کیلوگرم کود پتاسه همراه با 400 تا 1000 کیلوگرم در هکتار گوگرد کشاورزی (ساری کود) داده می شود. در نهایت بر روی کانال پر شده نهر کم عمقی زده می شود و آبیاری ثقلی به صورت غرقابی انجام می گیرد.
 
بالا