کشت گياهان تراريخته مقاوم به علفکش و چالشهاي پيشرو
حمید رضا عشقی زاده[SUP]1[/SUP] ، علی اشرفی[SUP]1[/SUP] و مرتضی زاهدی[SUP]2[/SUP]
1- دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
2- عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
چکيده
پيشبيني ميشود جمعيت جهان از7/5 میلیارد نفر در سال 1995 با حدود 70 درصد رشد به 8/9 میلیارد نفر در سال 2050 برسد. در همین حال میزان زمينهاي زراعي قابل کشت جهان در سال 1998به ازای هر نفر 25/. هکتار بوده است که با توجه به روند رشد جمعيت تا سال 2050 به 15/0 هکتار خواهد رسيد. همچنین افزايش عملکرد در واحد سطح از1/2٪ در دههي1980 به 1٪ در دههي 1990 کاهش يافته است و در حال حاضر حدود 840 ميليون نفر از تغذيه ي نامناسب رنج ميبرند. به نظر نميرسد بر پايهي فنآوريهاي موجود و بدون استفاده از فن آوریهای جدید بتوان نيازغذايي آينده بشر را تامين کرد. در اين بین بهرهگيري از فنآوري زيستي در کشاورزي جايگاه ويژهاي دارد. محصولات تراريخته از این طريق در مقياس وسيع با محيط طبيعي ارتباط دارند. چالشهایي همچون تغيير در حساسيت علفهاي هرز مزارع گياهان تراريخته مقاوم به علفکش، انتقال ژنهاي اصلاح شده به علفهاي هرز، به وجود آمدن داوطلبها، اثرات پليوتروپي و کاهش پيچيدگي در بومنظام کشاورزي در مقابل اثرات مفيد آنها از موضوعات مورد بحث است. وجود نقطه نظرهاي متفاوت در ميان دانشمندان در زمينهي استفاده از گياهان تراريخته شاهدي عيني است که رسيدن به اجماع در این زمینه را در آيندهی نزدیک بعيد ميسازد. قضاوت در مورد استفاده از این گیاهان نيازمند دلايل و شواهد حاصل از تحقیقات ژنتیکی و محیطی است. اين مقاله به بازنگري برخي ازجنبههاي کشت گياهان تراريخته با هدف استفاده بهینه از اين
فنآوري می پردازد.
کلمات کليدي: فنآوري زيستي، محصولات تراريخته، مقاومت به علفکش، بومنظام کشاورزی
مقدمه
محصولات تراريخته يا اصلاح ژنتيکی شده در اثر انتقال ژنها يا واحدهاي وراثتي موجودات زنده از
گونههاي ديگر به يک گياه به وجود ميآيند(18). تا کنون نقل و انتقال ژن در بيش از 40 گونهي گياهي از کشورهاي مختلف گزارش شده که مهمترين آنها ذرت، برنج، سويا، پنبه، کلزا، سيب زميني، چغندر قند، گوجه فرنگي، يونجه و... که در هر يک از آنها اهداف اصلاحي متفاوت و مشخصي از طريق انتقال ژن دنبال شده است. در بسياري موارد ژنهايي که براي توليد محصولات تراريخته استفاده ميشوند
file:///C:/Users/rg/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg
از باکتريها يا ويروسها دريافت ميگردند. به طور کلی محصولات تراريخته محتوي دو نوع صفات اصلاحشدهي ژنتيکي هستند:
يک دسته محتواي مواد سمي حشرهکش از B.t باکتريوم و دستهي ديگر مقاوم به يک علفکش هستند. معمولا در اثر انتقال ژن در اين نوع محصولات، درصد روغن و زمان رسيدگي نیز علاوه بر صفات مهندسی ژنتیک شده تغيير خواهند کرد(18).
جدول1. مهمترين گياهان تراريخته ( کلايو جيمز، 2004).
file:///C:/Users/rg/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpg
پيشبيني ميشود جمعيت جهان از7/5 میلیارد نفر در سال 1995 با حدود 70 درصد رشد به 8/9 میلیارد نفر در سال 2050 برسد (نمودار3) (15). میزان زمينهاي زراعي قابل کشت جهان در سال 1998به ازای هر نفر 25/. هکتار بوده است که با توجه به روند رشد جمعيت در سال 2050 به 15/0 هکتار خواهد رسيد. در همين حال افزايش عملکرد در واحد سطح از1/2٪ در دههي1980 به 1٪ در دههي 1990 کاهش يافته است و درحال حاضر حدود 840 ميليون نفر از تغذيه ي نامناسب رنج ميبرند (1).
حمید رضا عشقی زاده[SUP]1[/SUP] ، علی اشرفی[SUP]1[/SUP] و مرتضی زاهدی[SUP]2[/SUP]
1- دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
2- عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
چکيده
پيشبيني ميشود جمعيت جهان از7/5 میلیارد نفر در سال 1995 با حدود 70 درصد رشد به 8/9 میلیارد نفر در سال 2050 برسد. در همین حال میزان زمينهاي زراعي قابل کشت جهان در سال 1998به ازای هر نفر 25/. هکتار بوده است که با توجه به روند رشد جمعيت تا سال 2050 به 15/0 هکتار خواهد رسيد. همچنین افزايش عملکرد در واحد سطح از1/2٪ در دههي1980 به 1٪ در دههي 1990 کاهش يافته است و در حال حاضر حدود 840 ميليون نفر از تغذيه ي نامناسب رنج ميبرند. به نظر نميرسد بر پايهي فنآوريهاي موجود و بدون استفاده از فن آوریهای جدید بتوان نيازغذايي آينده بشر را تامين کرد. در اين بین بهرهگيري از فنآوري زيستي در کشاورزي جايگاه ويژهاي دارد. محصولات تراريخته از این طريق در مقياس وسيع با محيط طبيعي ارتباط دارند. چالشهایي همچون تغيير در حساسيت علفهاي هرز مزارع گياهان تراريخته مقاوم به علفکش، انتقال ژنهاي اصلاح شده به علفهاي هرز، به وجود آمدن داوطلبها، اثرات پليوتروپي و کاهش پيچيدگي در بومنظام کشاورزي در مقابل اثرات مفيد آنها از موضوعات مورد بحث است. وجود نقطه نظرهاي متفاوت در ميان دانشمندان در زمينهي استفاده از گياهان تراريخته شاهدي عيني است که رسيدن به اجماع در این زمینه را در آيندهی نزدیک بعيد ميسازد. قضاوت در مورد استفاده از این گیاهان نيازمند دلايل و شواهد حاصل از تحقیقات ژنتیکی و محیطی است. اين مقاله به بازنگري برخي ازجنبههاي کشت گياهان تراريخته با هدف استفاده بهینه از اين
فنآوري می پردازد.
کلمات کليدي: فنآوري زيستي، محصولات تراريخته، مقاومت به علفکش، بومنظام کشاورزی
مقدمه
محصولات تراريخته يا اصلاح ژنتيکی شده در اثر انتقال ژنها يا واحدهاي وراثتي موجودات زنده از
گونههاي ديگر به يک گياه به وجود ميآيند(18). تا کنون نقل و انتقال ژن در بيش از 40 گونهي گياهي از کشورهاي مختلف گزارش شده که مهمترين آنها ذرت، برنج، سويا، پنبه، کلزا، سيب زميني، چغندر قند، گوجه فرنگي، يونجه و... که در هر يک از آنها اهداف اصلاحي متفاوت و مشخصي از طريق انتقال ژن دنبال شده است. در بسياري موارد ژنهايي که براي توليد محصولات تراريخته استفاده ميشوند
|
از باکتريها يا ويروسها دريافت ميگردند. به طور کلی محصولات تراريخته محتوي دو نوع صفات اصلاحشدهي ژنتيکي هستند:
يک دسته محتواي مواد سمي حشرهکش از B.t باکتريوم و دستهي ديگر مقاوم به يک علفکش هستند. معمولا در اثر انتقال ژن در اين نوع محصولات، درصد روغن و زمان رسيدگي نیز علاوه بر صفات مهندسی ژنتیک شده تغيير خواهند کرد(18).
جدول1. مهمترين گياهان تراريخته ( کلايو جيمز، 2004).
محصول | سطح زير کشت (ميليون هکتار) | ٪ گياهان تراريخته |
سوياي مقاوم به علفکش | 4/48 | 60 |
ذرت Bt | 2/11 | 14 |
پنبه Bt | 5/4 | 6 |
ذرت مقاوم به علفکش | 3/4 | 5 |
کلزاي مقاوم به علفکش | 3/4 | 5 |
ذرت Bt و مقاوم به علف کش | 8/3 | 4 |
پنبه Bt و مقاوم به علف کش | 3 | 4 |
پنبه مقاوم به علف کش | 5/1 | 2 |
جمع کل | 81 | 100 |
|
پيشبيني ميشود جمعيت جهان از7/5 میلیارد نفر در سال 1995 با حدود 70 درصد رشد به 8/9 میلیارد نفر در سال 2050 برسد (نمودار3) (15). میزان زمينهاي زراعي قابل کشت جهان در سال 1998به ازای هر نفر 25/. هکتار بوده است که با توجه به روند رشد جمعيت در سال 2050 به 15/0 هکتار خواهد رسيد. در همين حال افزايش عملکرد در واحد سطح از1/2٪ در دههي1980 به 1٪ در دههي 1990 کاهش يافته است و درحال حاضر حدود 840 ميليون نفر از تغذيه ي نامناسب رنج ميبرند (1).
|