کشاورزی ارگانیک

نارون

عضو جدید
کاربر ممتاز
ورمی واش هم یک کود بیولوژیک مایع هست ولی نمیدونم از چی تهیه میشه!!!؟
مطالعه میکنم در مورد کشت ارگانیک و مطالبی را خواهم گذاشت.
 

yasse_sepid

عضو جدید
کاربر ممتاز
می شود واضح تر خواسته خود را بیان کنید ؟


من یه مثال می زنم

فکر کنید که یه زمین زراعی داریم و 1 الی 3 سالی محصولی در اون کشت نشده. برای شروع کار و تهیه زمین باید چه اقداماتی انجام بدیم. آیا میشه از شخم استفاده کرد؟ آخه فکر کنم در کشاورزی ارگانیک از حداقل شخم استفاده میشه؟
 

yasse_sepid

عضو جدید
کاربر ممتاز
سال پیش هم یه همایشی از طرف انجمن علمی تو دانشگاهمون برگکار شده بود. یه آقا مهندسی اومده بود که کشت ارگانیک برنج رو به صورت وسیع به اجرا درآورده بود. متاسفانه چون کلاس داشتم نتونستم از همایش استفاده کنم.
 

زهرا فرشید

عضو جدید
کاربر ممتاز
سال پیش هم یه همایشی از طرف انجمن علمی تو دانشگاهمون برگکار شده بود. یه آقا مهندسی اومده بود که کشت ارگانیک برنج رو به صورت وسیع به اجرا درآورده بود. متاسفانه چون کلاس داشتم نتونستم از همایش استفاده کنم.

حیف نرفتی باید کلاسو ول میکردی
 

نیوشاک

عضو جدید
با سلام خدمت دوستان

در مورد ورمی واش محصولی جانبی در فرایند تولید ورمی کمپوست بر پایه کود گاوی است . بدین نحو که در تولید ورمی کمپوست از کود گاوی به همراه ضایعات کشاورزی ( تفاله نیشکر و کاه و کلش و همچنین سایر دور ریز کشاورزی )برای کشت یکی از گونه های کرم خاکی استفاده می شود .

حال چون کود گاوی خاصیت بازی ( بالا بودن ph ) دارد در فرایند آماده سازی با آب پاشی های مدام مواد امونیاکی کود را از آن خارج می کنند و به این آب حاصله از عمل شست و شو ورمی واش می گویند .

در خارج از ایران این کار متداول است و در یک پایلوت کوچک جنب فارم ورامین خود در حال استفاده از این محصول برای کشت نزدیک به 10 گونه از محصولات کشاورزی می باشم .و در منطقه نظر اباد هشتگرد در مرحله اولیه زیر کشت بردن حدود 20 محصول دیگر .
 

نیوشاک

عضو جدید
من یه مثال می زنم

فکر کنید که یه زمین زراعی داریم و 1 الی 3 سالی محصولی در اون کشت نشده. برای شروع کار و تهیه زمین باید چه اقداماتی انجام بدیم. آیا میشه از شخم استفاده کرد؟ آخه فکر کنم در کشاورزی ارگانیک از حداقل شخم استفاده میشه؟

ببینید در بحث کشت ارگانیک هدف حذف کود های شیمیایی به همراه علف کشها و سموم شیمیایی است نه اینکه یکی از مراحل اصلی کشاورزی حذف شود .
و دیگر اینکه باید حداقل 3 سال از آخرین نوبت استفاده از مواد شیمیایی گذشته باشد .

حدود هزینه داشتن گواهی نامه کشت ارگانیک از شرکتهای خارجی بین 15 تا 17 میلیون تومان است تا اینکه بتوانند از علامت مخصوص کشت ارگانیک برای محصولات کشاورزی جهت صادرات استفاده کرد .
در برنامه پنجم توسعه اورده شده که در پایان برنامه حداقل 25% محصولات کشاورزی بر پایه کشت ارگانیک باشد .
 

نیوشاک

عضو جدید
و تا فراموش نکردم در فرایند تولید ورمی کمپوست - کمپوست هم سومین عنصر از سه گانه محصول است .

در این فرایند تولید ورم ( کرم ) به عنوان منبع غذایی غنی جهت خوراک طیور و ماهیان سردابی و کود حاصله جهت تولید محصول کشاورزی و ورمی واش همان مایع حاصل از شستشو و آب یاری بستر کشت کرم به عنوان یک کود مایع می باشد .

البته از محصولات جانبی کمپوست چای کمپوست هم می باشد که سر وقت به آن هم می پردازم .
 

scorpion_tur

عضو جدید
کاربر ممتاز
کشاورزي ارگانيک

کشاورزي ارگانيک

کشاورزي ارگانيک
استفاده از کودهاي شيميائي به اندازه زياد و به کارگيري بي رويه آفت کش هاي شيميائي باعث آلودگي آب، هوا و خاک مي شود. طي اين فرآيند آفت هاي موجود نسبت به سموم شيميائي مقاوم شده و آفت هاي جديدي نيز ظاهر مي شوند. سلامتي خاک نيز در اين روند تحت تأثير قرار مي گيرد و مقدار قابل جذب بعضي از ريزمغذي ها مانند روي، مس و آهن پس از مدتي در خاک کاهش مي يابد. در اثر اين عوامل توليد کشاورزان هر ساله کمتر مي شود. چگونه ممکن است که بتوانيم بدون آلوده کردن آب، خاک و هوا هميشه عملکرد زيادي از محصولات کشاورزي به دست بياوريم؟ پاسخ اين سؤال احتمالاً در کشاورزي ارگانيک نهفته است.

کشاورزي ارگانيک چيست؟

هدف کشاورزي ارگانيک، ضمن حفاظت از حاصلخيزي خاک، افزايش توليد محصول با کمترين تکيه بر استفاده از مواد شيميائي است. در واقع هدف اين سيستم کشت، حفظ و نگهداري منابع مي باشد. به بيان ديگر کشاورزي ارگانيک نگرشي علمي و نوين به آن چيزي است که اجداد ما به آن عمل مي کردند.

در اين روش کشت، کاربرد موادشيميائي به حداقل موردنياز خود کاهش يافته است. در عوض توليد محصول به نگهداري و استفاده از منابع موجود در مزرعه اصولي (عملکرد زياد) و بدون آلوده سازي آب، خاک و هوا مي باشد. دستيابي به اين هدف به يک نگرش چندجانبه و به کارگيري چندين روش مختلف توليد نياز دارد.

● مديريت تلفيقي عناصر غذائي

براي حفظ مواد آلي و زندگي موجودات زنده از جمله کرم خاکي از روش هاي شخم حفاظتي استفاده کنيد. به جاي اينکه بقاياي محصولات زراعي را بسوزانيد و يا دور بريزيد آنها را به کمپوست تبديل کنيد. هر سال حداقل ۲ تا ۳ تن کمپوست در هر هکتار به دست مي آيد. هر دو تا سه سال يک بار به مزرعه کود سبز بدهيد. براي مثال مي توانيد شاخ و برگ نازک گياه Glirieida و يا ساير درختان خانواده پروانه آسا را هنگام شخم زمين زراعي به خاک اضافه کنيد. اين عمل مي تواند نياز به کودهاي شيميائي را کاهش داده و يا از بين ببرد. از شاخ و برگ گياهان خانواده پروانه آسا به عنوان کود سبز استفاده کنيد.

کمبودهاي غذائي خاک را (براساس آزمايش شيميائي خاک) با اضافه کردن مواد معدني نظير سنگ هاي فسفره، گچ و پيريت ترميم کنيد. به جاي سعي در نابودي علف هاي هرز، جمعيت آنها را بدون به کارگيري روش هاي شيميائي کنترل کنيد.

● مديريت تلفيقي آفت ها و بيماري هاي گياهي

در کشاورزي ارگانيک به جاي استفاده از سموم شيميائي براي نابودي کامل آفت ها، با استفاده از روش هاي مختلف و عمليات گوناگون، جمعيت آنها را کنترل مي نمايند (به نحوي که خسارت آنها به زير سطح زيان اقتصادي کاهش يابد).

اين عمليات عبارتند از:

بعد از برداشت محصول خاک را زير و رو کنيد تا آفت ها آشکار شوند.

جوي ها و علف هائي را که پناهگاه آفت ها مي باشند، تميز کنيد.

از رقم هاي محصولات مقاوم به آفت ها استفاده کنيد.

گياهان زراعي را در زمان مناسب کشت کنيد.

از بذرهاي سالم استفاده کنيد.

تراکم بوته در هکتار را افزايش دهيد تا چنانچه تعدادي از گياهان به وسيله آفت ها و بيماري هاي خاکزي از بين رفتند به جمعيت ايده آل گياهان لطمه اي وارد نشود

توده هاي تخم آفت ها و لارو کرم برگخوار و سوسک هاي بالغ را با دست جمع آوري و نابود کنيد.

از تله هاي نوري استفاده کنيد.

از چسب هاي مخصوص روي تنه درختان ميوه استفاده کنيد تا آفت ها نتوانند از آنها بالا روند.

از حشرات شکارچي و پارازيت و همچنين عوامل کنترل کننده بيولوژيکي مانند Bacillus thurigensis استفاده کنيد.

در صورت نياز سعي کنيد فقط از آفت کش هاي گياهي نظير چريش، محصولات Karanj معروف به (rotenone) به پيتروم استفاده کنيد.

● مديريت تلفيقي آب و خاک

آبياري را به گونه اي انجام دهيد که از اتلاف آب، فرسايش خاک و آبشوئي مواد غذائي جلوگيري شود.

● براي نيل به اين مقصود:

آبياري محصول را فقط وقتي که لازم است انجام دهيد و فقط به مقدار نياز گياه آبياري کنيد. براي اين کار مي توان مزرعه را به چند قسمت تقسيم کرد و هر قسمت را جداگانه آبياري کرد.

از آب دادن اضافي اجتناب کنيد تا از آبشوئي موادغذائي به خارج از منطقه ريشه جلوگيري شود.

سطح مزرعه را هموار و مسطح کنيد.

جداره کانال هاي آبرساني را سيماني کنيد تا از نشت آب و اتلاف موادغذائي جلوگيري شود.

به وسيله ساختن کانال و آب انبار نسبت به ذخيره سازي آب براي استفاده در آينده اقدام کنيد.

با زدن شخم در امتداد خطوط تراز و استفاده از کاه و کلش به همراه سله شکني مي توان تبخير از سطح خاک را کاهش داده و آب را در داخل خاک ذخيره کرد.

●روش هاي تهيه کمپوست

تهيه کمپوست يعني چه؟

تهيه کمپوست يک سلسله فرآيندهاي بيوشيميائي است که طي آن ميکروارگانيسم ها، مواد آلي زايد، بقاياي گياهي، ضايعات آشپزخانه، فضولات دامي و ادرار را به کمپوست که يک ماده اصلاح کننده خاک است، تبديل مي کند. محصول نهائي اين فرآيند يک کود آلي پوسيده و يکنواخت است که سرشار از موادغذائي و سياه رنگ است.

● مزاياي استفاده از کمپوست

موادغذائي را تأمين مي کند.

فعاليت هاي ميکروبي را تشديد مي کند که موجب مي شود موادغذائي خاک آزاد شوند و مورد استفاده گياه قرار گيرند.

نياز به کودهاي شيميائي را که گرانقيمت و بالقوه براي محيط زيست زيانبار مي باشند، کاهش مي دهد.

مقدار کربن آلي و ازت خاک را افزايش مي دهد و باعث مي شود که خصوصيات فيزيکي اصلاح شود. اين پديده عکس العمل خاک نسبت به کودهاي شيميائي را بهتر مي کند و عملکرد محصول را افزايش مي دهد.

ساختمان خاک را اصلاح مي کند و باعث بهبود زهکشي خاک و انجام عمليات شخم در آن مي شود.

ظرفيت ذخيره سازي رطوبت خاک را افزايش مي دهد.

با اصلاح ساختمان خاک به کاهش فرسايش بادي کمک مي کند.

● انتخاب محل مناسب براي تهيه کمپوست

محل تهيه کمپوست شما بايد داراي خصوصيات زير باشد:

۱. به راحتي قابل بازديد و بازرسي باشد.

۲. در جاي بلندي قرار گرفته باشد تا دچار آب گرفتگي نشود.

۳. نزديک محل دامداري و منابع آب باشد.

۴. از جاده دور باشد تا از آلودگي هاي سربي و ساير فلزات سمي که به نوبه خود مي توانند با آلوده سازي محصولات غذائي، سلامتي انسان و دام را به خطر بيندازد، در امان باشد.

 

scorpion_tur

عضو جدید
کاربر ممتاز
کمپوست و کودهاي دامي منابع اصلي بذر علف هاي هرز مي باشند بذر علف هاي هرز مي توانند تا حدودي در مقابل تجزيه ميکروبي مقاومت کنند. بنابراين فقط از کمپوست و کودهاي دامي کاملاً پوسيده و مزرعه خود استفاده کنيد.

روش هاي ساخت کمپوست

روش اول (روش خانگي)

موادخام موردنياز براي تهيه کمپوست


بقاياي گياهي: بقاياي گياهي، علف هاي هرز، شاخ و برگ نيشکر، برگ ها، گياهان چمني، خاکستر چوب و سبوس را با هم مخلوط کنيد. مواد چوبي و سخت را خرد کنيد.

فضولات دامي

کودهاي دامي و مواد بستر دام را که حاوي لجن اشباع از ادرار مي باشد، جمع آوري کنيد.

خاکستر چوب

خاکستر چوب، اسيديته کمپوست را مي کاهد و پتاسيم آن را افزايش مي دهد.

آب و هوا

باکتري ها و قارچ ها به هر دوي اين عوامل براي فعاليت خود نياز دارند.

● اندازه حفره مورد نياز براي ساخت کمپوست

عرض ۲ تا ۷/۲ متر

عمق ۷۵/۰ تا ۱ متر (بيشتر از يک متر نباشد)

طول ۳ متر يا بيشتر بر حسب نياز

● روش پر کردن گودال تهيه کمپوست

۱. مواد خام را به صورت لايه هائي به قطر ۷ سانتي متر به صورت يکنواخت در کف حفره بريزيد.

۲. يک لايه از خاکستر چوب (در صورت موجود بودن) را به همراه لجن کف بستر دام اضافه کنيد.

۳. يک لايه ۵ سانتي متري از مخلوطي از مواد بستر دام، کود دامي و خاک اضافه کنيد. روي آن آب بريزيد تا مرطوب شود.

۴. اين لايه ها را به ترتيب اضافه کنيد تا ارتفاع آن به ۳۰ سانتي متر بالاتر از سطح زمين برسد. سپس آب اضافه کنيد. هر چه عمل تجزيه ميکروبي پيش رود از ارتفاع توده کمپوست کاسته خواهد شد.

۵. سه بار توده کمپوست را زير و رو کنيد و هر بار بر روي آن آب بريزيد.

● زير و رو کردن

براي اينکه تجزيه مواد به خوبي صورت گيرد به هم زدن و مخلوط کردن مواد و جريان مناسب آب وهوا در آن مورد نياز است. مي توانيد براي اين کار توده کمپوست را سه بار زير و رو کنيد.

اولين زير و رو کردن ۱۰ تا ۱۵ روز بعد از پر کردن حفره

دومين زير و رو کردن ۱۵ روز بعد از پر کردن حفره

سومين زير و رو کردن بعد از ۲ ماه

در سومين مرتبه از زير و رو کردن مي توانيد کليه محتويات حفره را خارج کرده و دوباره به داخل آن برگردانيد. اين عمل به باکتري ها کمک مي کند که ازت لازم را از هوا جذب کنند.

در مناطقي که داراي بارندگي زياد مي باشند حفره کمپوست بايد به وسيله سرپوش از باران حفظ شود. در ماه هاي تابستان نبايد اقدام به ساخت و تهيه کمپوست شود.

● روش بنگلر

مواد خام مورد نياز

همان مواد يکه در روش خانگي مصرف مي شد.

● اندازه حفر

پهنه ۲ متر عمق ۱ متر طول ۶ متر

● روش پر کردن گودال

۱. ابتدا يک لايه از ضايعات يا بقاياي محصولات مزرعه را به قطر ۱۵ سانتي متر در کف حفره پهن کنيد و آن را مرطوب کنيد.

۲. سپس يک لايه ۵ سانتي متري از کود دامي و لجن بستر دام را روي آن بريزيد.

۳. روي آن را با لايه اي از خاک به عمق ۵/۲ تا ۵ سانتي متر بپوشانيد.

۴. اين عمل را آنقدر تکرار کنيد تا ارتفاع توده به ۵/۰ متر بالاتر از سطح زمين برسد مواد موجود در حفره پس از ۸ تا ۹ ماه مي پوسد و آماده بهره برداري مي شود.

● روش Nadep (روي زميني)

موادخام اوليه

موادآلي زايد در حدود ۱۵۰۰ کيلوگرم

کود دامي ۹۰ تا ۱۰۰ کيلوگرم (۸ تا ۱۰ سبد)

خاک خشک الک شده ۱۷۵۰ کيلوگرم (۱۲۰ سبد)

خاک اشباع از ادرار دام (خاک کف بستر دام) بسيار مؤثر است. ابتدا کليه مواد خارجي غيرقابل پوسيدن مانند شيشه، سنگ و پلاستيک را از آن خارج کنيد. به اندازه کافي آب روي توده بريزيد تا هميشه مرطوب بماند.

● ساخت انبار

يک انبار به شکل مکعب مستطيل و به ابعاد ۳ متر طول در ۱ متر ارتفاع با ديوارهاي آجري و کف ساروج بسازيد. روي ديوارهاي طرفين انبار در حدود چهار سوراخ و روي ديوارهاي انتهائي هرکدام دو سوراخ براي تهويه تعبيه کنيد.

سطوح داخلي و کف انبار را با مخلوطي از گل و کود دامي اندود کنيد.

● روش پر کردن انبار

لايه اول يک لايه فشرده از مواد زايد مزرعه به قطر ۱۵ سانتي متر

لايه دوم محلول کود دامي حاوي ۴ کيلوگرم کود دامي مخلوط با ۱۰ سطل آب که به خوبي همزده شده است.

لايه سوم يک لايه ۲ سانتي متري از خاک نرم الک شده (۶۰ تا ۶۵ کيلوگرم) اين مواد را آنقدر لايه لايه روي هم بريزيد تا ارتفاع توده در حدود ۱۵ سانتي متر از لبه لايه لايه ديوار انبار بالاتر برود. يک لايه ۱۵ سانتي متري ديگر از خاک نرم روي توده اضافه کنيد. سپس روي توده را با يک لايه کود دامي به طور کامل بپوشانيد.

منابع :
----------------------
WWW.iran tarvij.ir
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
کشاورزی ارگانیک

کشاورزی ارگانیک

استفاده از کودهای شیمیائی به اندازه زیاد و به کارگیری بی رویه آفت کش های شیمیائی باعث آلودگی آب، هوا و خاک می شود. طی این فرآیند آفت های موجود نسبت به سموم شیمیائی مقاوم شده و آفت های جدیدی نیز ظاهر می شوند. سلامتی خاک نیز در این روند تحت تأثیر قرار می گیرد و مقدار قابل جذب بعضی از ریزمغذی ها مانند روی، مس و آهن پس از مدتی در خاک کاهش می یابد. در اثر این عوامل تولید کشاورزان هر ساله کمتر می شود. چگونه ممکن است که بتوانیم بدون آلوده کردن آب، خاک و هوا همیشه عملکرد زیادی از محصولات کشاورزی به دست بیاوریم؟ پاسخ این سؤال احتمالاً در کشاورزی ارگانیک نهفته است.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
کشاورزی ارگانیک چیست؟

هدف کشاورزی ارگانیک، ضمن حفاظت از حاصلخیزی خاک، افزایش تولید محصول با کمترین تکیه بر استفاده از مواد شیمیائی است. در واقع هدف این سیستم کشت، حفظ و نگهداری منابع می باشد. به بیان دیگر کشاورزی ارگانیک نگرشی علمی و نوین به آن چیزی است که اجداد ما به آن عمل می کردند.

در این روش کشت، کاربرد موادشیمیائی به حداقل موردنیاز خود کاهش یافته است. در عوض تولید محصول به نگهداری و استفاده از منابع موجود در مزرعه اصولی (عملکرد زیاد) و بدون آلوده سازی آب، خاک و هوا می باشد. دستیابی به این هدف به یک نگرش چندجانبه و به کارگیری چندین روش مختلف تولید نیاز دارد.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
● مدیریت تلفیقی عناصر غذائی :
برای حفظ مواد آلی و زندگی موجودات زنده از جمله کرم خاکی از روش های شخم حفاظتی استفاده کنید. به جای اینکه بقایای محصولات زراعی را بسوزانید و یا دور بریزید آنها را به کمپوست تبدیل کنید. هر سال حداقل ۲ تا ۳ تن کمپوست در هر هکتار به دست می آید. هر دو تا سه سال یک بار به مزرعه کود سبز بدهید. برای مثال می توانید شاخ و برگ نازک گیاه Glirieida و یا سایر درختان خانواده پروانه آسا را هنگام شخم زمین زراعی به خاک اضافه کنید. این عمل می تواند نیاز به کودهای شیمیائی را کاهش داده و یا از بین ببرد. از شاخ و برگ گیاهان خانواده پروانه آسا به عنوان کود سبز استفاده کنید.
کمبودهای غذائی خاک را (براساس آزمایش شیمیائی خاک) با اضافه کردن مواد معدنی نظیر سنگ های فسفره، گچ و پیریت ترمیم کنید. به جای سعی در نابودی علف های هرز، جمعیت آنها را بدون به کارگیری روش های شیمیائی کنترل کنید.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
● مدیریت تلفیقی آفت ها و بیماری های گیاهی :
در کشاورزی ارگانیک به جای استفاده از سموم شیمیائی برای نابودی کامل آفت ها، با استفاده از روش های مختلف و عملیات گوناگون، جمعیت آنها را کنترل می نمایند (به نحوی که خسارت آنها به زیر سطح زیان اقتصادی کاهش یابد).
این عملیات عبارتند از:
بعد از برداشت محصول خاک را زیر و رو کنید تا آفت ها آشکار شوند.
جوی ها و علف هائی را که پناهگاه آفت ها می باشند، تمیز کنید.
از رقم های محصولات مقاوم به آفت ها استفاده کنید.
گیاهان زراعی را در زمان مناسب کشت کنید.
از بذرهای سالم استفاده کنید.
تراکم بوته در هکتار را افزایش دهید تا چنانچه تعدادی از گیاهان به وسیله آفت ها و بیماری های خاکزی از بین رفتند به جمعیت ایده آل گیاهان لطمه ای وارد نشود
توده های تخم آفت ها و لارو کرم برگخوار و سوسک های بالغ را با دست جمع آوری و نابود کنید.
از تله های نوری استفاده کنید.
از چسب های مخصوص روی تنه درختان میوه استفاده کنید تا آفت ها نتوانند از آنها بالا روند.
از حشرات شکارچی و پارازیت و همچنین عوامل کنترل کننده بیولوژیکی مانند Bacillus thurigensis استفاده کنید.
در صورت نیاز سعی کنید فقط از آفت کش های گیاهی نظیر چریش، محصولات Karanj معروف به (rotenone) به پیتروم استفاده کنید.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
● مدیریت تلفیقی آب و خاک :

آبیاری را به گونه ای انجام دهید که از اتلاف آب، فرسایش خاک و آبشوئی مواد غذائی جلوگیری شود.

● برای نیل به این مقصود:


آبیاری محصول را فقط وقتی که لازم است انجام دهید و فقط به مقدار نیاز گیاه آبیاری کنید. برای این کار می توان مزرعه را به چند قسمت تقسیم کرد و هر قسمت را جداگانه آبیاری کرد.

از آب دادن اضافی اجتناب کنید تا از آبشوئی موادغذائی به خارج از منطقه ریشه جلوگیری شود.
سطح مزرعه را هموار و مسطح کنید.
جداره کانال های آبرسانی را سیمانی کنید تا از نشت آب و اتلاف موادغذائی جلوگیری شود.
به وسیله ساختن کانال و آب انبار نسبت به ذخیره سازی آب برای استفاده در آینده اقدام کنید.
با زدن شخم در امتداد خطوط تراز و استفاده از کاه و کلش به همراه سله شکنی می توان تبخیر از سطح خاک را کاهش داده و آب را در داخل خاک ذخیره کرد.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
روش های تهیه کمپوست

تهیه کمپوست یعنی چه؟

تهیه کمپوست یک سلسله فرآیندهای بیوشیمیائی است که طی آن میکروارگانیسم ها، مواد آلی زاید، بقایای گیاهی، ضایعات آشپزخانه، فضولات دامی و ادرار را به کمپوست که یک ماده اصلاح کننده خاک است، تبدیل می کند. محصول نهائی این فرآیند یک کود آلی پوسیده و یکنواخت است که سرشار از موادغذائی و سیاه رنگ است.
● مزایای استفاده از کمپوست
موادغذائی را تأمین می کند.
فعالیت های میکروبی را تشدید می کند که موجب می شود موادغذائی خاک آزاد شوند و مورد استفاده گیاه قرار گیرند.
نیاز به کودهای شیمیائی را که گرانقیمت و بالقوه برای محیط زیست زیانبار می باشند، کاهش می دهد.
مقدار کربن آلی و ازت خاک را افزایش می دهد و باعث می شود که خصوصیات فیزیکی اصلاح شود. این پدیده عکس العمل خاک نسبت به کودهای شیمیائی را بهتر می کند و عملکرد محصول را افزایش می دهد.
ساختمان خاک را اصلاح می کند و باعث بهبود زهکشی خاک و انجام عملیات شخم در آن می شود.
ظرفیت ذخیره سازی رطوبت خاک را افزایش می دهد.
با اصلاح ساختمان خاک به کاهش فرسایش بادی کمک می کند.
● انتخاب محل مناسب برای تهیه کمپوست :
محل تهیه کمپوست شما باید دارای خصوصیات زیر باشد:

۱. به راحتی قابل بازدید و بازرسی باشد.
۲. در جای بلندی قرار گرفته باشد تا دچار آب گرفتگی نشود.
۳. نزدیک محل دامداری و منابع آب باشد.
۴. از جاده دور باشد تا از آلودگی های سربی و سایر فلزات سمی که به نوبه خود می توانند با آلوده سازی محصولات غذائی، سلامتی انسان و دام را به خطر بیندازد، در امان باشد.
کمپوست و کودهای دامی منابع اصلی بذر علف های هرز می باشند بذر علف های هرز می توانند تا حدودی در مقابل تجزیه میکروبی مقاومت کنند. بنابراین فقط از کمپوست و کودهای دامی کاملاً پوسیده و مزرعه خود استفاده کنید.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
روش های ساخت کمپوست

روش اول (روش خانگی)

موادخام موردنیاز برای تهیه کمپوست:

بقایای گیاهی: بقایای گیاهی، علف های هرز، شاخ و برگ نیشکر، برگ ها، گیاهان چمنی، خاکستر چوب و سبوس را با هم مخلوط کنید. مواد چوبی و سخت را خرد کنید.
فضولات دامی
کودهای دامی و مواد بستر دام را که حاوی لجن اشباع از ادرار می باشد، جمع آوری کنید.
خاکستر چوب
خاکستر چوب، اسیدیته کمپوست را می کاهد و پتاسیم آن را افزایش می دهد.
آب و هوا
باکتری ها و قارچ ها به هر دوی این عوامل برای فعالیت خود نیاز دارند.

● اندازه حفره مورد نیاز برای ساخت کمپوست :

عرض ۲ تا ۷/۲ متر
عمق ۷۵/۰ تا ۱ متر (بیشتر از یک متر نباشد)
طول ۳ متر یا بیشتر بر حسب نیاز
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
● روش پر کردن گودال تهیه کمپوست :

۱. مواد خام را به صورت لایه هائی به قطر ۷ سانتی متر به صورت یکنواخت در کف حفره بریزید.
۲. یک لایه از خاکستر چوب (در صورت موجود بودن) را به همراه لجن کف بستر دام اضافه کنید.
۳. یک لایه ۵ سانتی متری از مخلوطی از مواد بستر دام، کود دامی و خاک اضافه کنید. روی آن آب بریزید تا مرطوب شود.
۴. این لایه ها را به ترتیب اضافه کنید تا ارتفاع آن به ۳۰ سانتی متر بالاتر از سطح زمین برسد. سپس آب اضافه کنید. هر چه عمل تجزیه میکروبی پیش رود از ارتفاع توده کمپوست کاسته خواهد شد.
۵. سه بار توده کمپوست را زیر و رو کنید و هر بار بر روی آن آب بریزید.

● زیر و رو کردن

برای اینکه تجزیه مواد به خوبی صورت گیرد به هم زدن و مخلوط کردن مواد و جریان مناسب آب وهوا در آن مورد نیاز است. می توانید برای این کار توده کمپوست را سه بار زیر و رو کنید.
اولین زیر و رو کردن ۱۰ تا ۱۵ روز بعد از پر کردن حفره
دومین زیر و رو کردن ۱۵ روز بعد از پر کردن حفره
سومین زیر و رو کردن بعد از ۲ ماه
در سومین مرتبه از زیر و رو کردن می توانید کلیه محتویات حفره را خارج کرده و دوباره به داخل آن برگردانید. این عمل به باکتری ها کمک می کند که ازت لازم را از هوا جذب کنند.
در مناطقی که دارای بارندگی زیاد می باشند حفره کمپوست باید به وسیله سرپوش از باران حفظ شود. در ماه های تابستان نباید اقدام به ساخت و تهیه کمپوست شود.
 

"Amir masoud"

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
● روش بنگلر

مواد خام مورد نیاز
همان مواد یکه در روش خانگی مصرف می شد.

● اندازه حفر

پهنه ۲ متر عمق ۱ متر طول ۶ متر

● روش پر کردن گودال

۱. ابتدا یک لایه از ضایعات یا بقایای محصولات مزرعه را به قطر ۱۵ سانتی متر در کف حفره پهن کنید و آن را مرطوب کنید.
۲. سپس یک لایه ۵ سانتی متری از کود دامی و لجن بستر دام را روی آن بریزید.
۳. روی آن را با لایه ای از خاک به عمق ۵/۲ تا ۵ سانتی متر بپوشانید.
۴. این عمل را آنقدر تکرار کنید تا ارتفاع توده به ۵/۰ متر بالاتر از سطح زمین برسد مواد موجود در حفره پس از ۸ تا ۹ ماه می پوسد و آماده بهره برداری می شود.

● روش Nadep (روی زمینی)

موادخام اولیه
موادآلی زاید در حدود ۱۵۰۰ کیلوگرم
کود دامی ۹۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم (۸ تا ۱۰ سبد)
خاک خشک الک شده ۱۷۵۰ کیلوگرم (۱۲۰ سبد)
خاک اشباع از ادرار دام (خاک کف بستر دام) بسیار مؤثر است. ابتدا کلیه مواد خارجی غیرقابل پوسیدن مانند شیشه، سنگ و پلاستیک را از آن خارج کنید. به اندازه کافی آب روی توده بریزید تا همیشه مرطوب بماند.

● ساخت انبار

یک انبار به شکل مکعب مستطیل و به ابعاد ۳ متر طول در ۱ متر ارتفاع با دیوارهای آجری و کف ساروج بسازید. روی دیوارهای طرفین انبار در حدود چهار سوراخ و روی دیوارهای انتهائی هرکدام دو سوراخ برای تهویه تعبیه کنید.
سطوح داخلی و کف انبار را با مخلوطی از گل و کود دامی اندود کنید.

● روش پر کردن انبار

لایه اول یک لایه فشرده از مواد زاید مزرعه به قطر ۱۵ سانتی متر
لایه دوم محلول کود دامی حاوی ۴ کیلوگرم کود دامی مخلوط با ۱۰ سطل آب که به خوبی همزده شده است.
لایه سوم یک لایه ۲ سانتی متری از خاک نرم الک شده (۶۰ تا ۶۵ کیلوگرم) این مواد را آنقدر لایه لایه روی هم بریزید تا ارتفاع توده در حدود ۱۵ سانتی متر از لبه لایه لایه دیوار انبار بالاتر برود. یک لایه ۱۵ سانتی متری دیگر از خاک نرم روی توده اضافه کنید. سپس روی توده را با یک لایه کود دامی به طور کامل بپوشانید.
 

sharifi soltani

عضو جدید
سلام ممنونم از مطالبتون

سلام ممنونم از مطالبتون

ولي يه سوال واسه جي تو كشور ما از اين روش كمتر استفاده ميكنن با وجود اين همه فوايدي كه داره؟
 

foodtechnology

عضو جدید
کاربر ممتاز
محصولات ارگانیک

محصولات ارگانیک

[TR]
[/TR]




نیم ساعتی به تعطیلی نیم روز میدان تره بار مانده، اما هنوز جمعیت زیادی در غرفه ها مشغول خرید هستند. از مدیر بازار تره بار می پرسم غرفه محصولات ارگانیک دارید؟ بعد از اینکه پاسخ چند تلفن را می دهد، می گوید: «محصول ارگانیک نه ولی محصول سالم داریم، غرفه شماره ۱۴» می گویم: محصول سالم یعنی چه محصولی؟ «محصول سالم به محصولی می گویند که سم و کودش کنترل شده باشد اما ارگانیک محسوب نمی شود.» چیز زیادی نصیبم نمی شود، ولی بهترین کار این است که به غرفه ۱۴ سری بزنم. فروشنده داد می زند: «میوه خوب می خوای، بدو که داره تمام می شود، انار درجه ۱، سیب و پرتقال مجلسی فقط در این غرفه!»


جلوتر که می روم، می بینم تمام میوه ها فله ای است و فقط ۶ ۵ نوع میوه بسته بندی دارد که جلوی چشم مشتری ها نیست اما قیمت هایش با غرفه کناری تفاوت دارد. انار در این غرفه کیلویی ۲ هزار و ۸۲۰ تومان است و در غرفه مجاور هزار و ۸۳۰ تومان! سیب زرد هزار و ۹۲۰ تومان و در غرفه محصولات معمولی هزار و ۳۵۰ تومان! از فروشنده که تندتند برای مشتری هایش کیسه های میوه را پر می کند، می پرسم چرا قیمت میوه های این غرفه گران تر است؟ با لهجه کردی جواب می دهد: «برای اینکه محصولات ما ارگانیک است.» می پرسم ارگانیک یعنی چی؟ درحالی که انارهای درشت و خوش رنگ و لعابش را نشانم می دهد، می گوید: «یعنی مریض نمی شی، میوه سالم، میوه ای است که سم و کود شیمیایی ندارد و طبیعی است. چند کیلو بریزم؟»

می پرسم آن میوه هایی که بسته بندی شده، چه فرقی با این میوه ها دارد؟ جواب می دهد: «آنها را قبلا بسته بندی کرده ایم. این میوه ها هم مثل همان هاست ولی وقت نکردیم بسته بندی کنیم.» یک کیلو انار می خرم و در صف می ایستم تا نظر مشتری ها را هم بپرسم. یک خانم تقریبا ۵۰ ساله پشت سرم ایستاده و فقط یک کیسه انگور در دستش است. می پرسم می دانستید این غرفه محصولات سالم و ارگانیک عرضه می کند؟ می گوید: «نمی دانم ارگانیک چیه! این چیزها را برای فروش خودشان می گویند ولی میوه هایش درشت تر و بهتره.»


● محصولات عرضه شده در میادین میوه وتره بار واقعا ارگانیک هستند

همان طور که گفتیم، سازمان میادین میوه و تره بار اخیرا غرفه هایی احداث کرده که محصولات ارگانیک عرضه می کنند. برای اینکه از جزییات آن بیشتر آگاه شوم و مشخص شود آیا این محصولات واقع ارگانیک هستند یا نه، سراغ دکتر حسین جعفری، معاون بهداشت و کنترل کیفیت سازمان میادین میوه و تره بار، رفتم. وی با بیان اینکه در حال حاضر، ۱۷ مرکز محصولات سالم، ارگانیک، طبیعی، IPM و شناسنامه دار عرضه می کنند، به من می گوید: «قرار است تا پایان آذرماه تعداد این غرفه ها به ۷۰ و تا پایان سال به ۱۰۰ مرکز برسد.» دکتر جعفری به شدت از ارگانیک بودن محصولات که در غرفه ای به همین نام عرضه می شود، دفاع می کند و توضیح می دهد: «محصولات ارگانیک باید ۳ دوره را بگذرانند و بعد تحت نظارت یک شرکت ممیز قرار گیرند. این شرکت ها مورد تایید سازمان استاندارد هستند. در حال حاضر ۵ شرکت ایرانی و بازرسی کننده خارجی در کشور برای نظارت بر محصولات ارگانیک وجود دارد که در ۳ دوره گذرا محصول را بررسی و بعد از تایید، آن را عرضه می کنند. سازمان میادین میوه و تره بار یک شبکه زنجیره ای برای اقتصادی کردن محصولات ارگانیک ایجاد کرده و محصولاتی که شرکت ها تایید می کنند و به آنها گواهی ارگانیک داده می شود، عرضه می کند.» آن طور که جعفری بیان می کند، گواهی و تایید این شرکت ها روی محصول و بسته وجود دارد، اما گاهی یک جعبه ۲۰ کیلویی سیب وارد می شود که روی آن گواهی نصب شده اما محصول فله ای توزیع می شود و ممکن است تاییدیه روی تک تک میوه ها نباشد. البته در تمام دنیا نیز این گونه است و همه محصولات ارگانیک ممکن است بسته بندی نداشته باشند، اما کد رهگیری و مشخصات روی جعبه اصلی ذکر می شود.


● ارگانیک با سالم متفاوت است

موضوع دیگری که با معاون بهداشت و کنترل کیفیت سازمان میادین میوه و تره بار مطرح کردیم، تفاوت محصولات عرضه شده در غرفه ها بود که با نام های سالم، طبیعی یا ارگانیک عرضه می شوند. جعفری پاسخ می دهد: «محصولات طبیعی، تحت نظارت نبوده اند اما هیچ سم یا ماده شیمیایی ای به آنها زده نشده است و آنها طبیعی رشد کرده اند، مانند گیاهان دارویی. محصول سالم را کشاورزان می کارند ولی باقیمانده سموم آنها براساس استانداردهای کشور کنترل می شود. محصول IPM (تحت مدیریت تلفیقی آفات) نیز در میادین میوه و تره بار عرضه می شود. این محصولات تحت کنترل و نظارت وزارت جهاد کشاورزی هستند.»

وی به مردم اطمینان می دهد محصولاتی که در غرفه های ارگانیک عرضه می شوند، موردتایید، ارگانیک و سالم هستند: «سموم شیمیایی و فلزات سنگینی که در محصولات کشاورزی به کار می رود، عامل ابتلا به بسیاری از بیماری ها در آینده محسوب می شوند مثلا نیتراتی که در سیب زمینی وجود دارد، با ابتلا به پروستات در کهنسالی مرتبط است یا سربی که در پیاز است، برای زنان بیماری زاست بنابراین به جای آنکه در کهنسالی هزینه های هنگفتی صرف درمان بیماری کنید، از هم اکنون به فکر تهیه محصولات سالم باشد. زمانی که استقبال از این محصولات بیشتر شود، قیمت آن نیز کاهش پیدا می کند.»


● مردم باید از ارگانیک بودن محصول اطمینان داشته باشند

شاید یکی از دلایلی که هنوز مردم از محصولات ارگانیک استقبال نکرده اند، این باشد که محصولات ارگانیک را نمی شناسند و از فواید آن بی اطلاع هستند. از سوی دیگر، قیمت این محصولات بسیار گران است.

دکتر ربابه شیخ الاسلام، متخصص اپیدمیولوژی تغذیه، یکی از طرفداران مصرف محصولات ارگانیک است و جلسه های متعددی را با مسوولان جهاد کشاورزی برای ترویج تولید محصولات ارگانیک داشته است.

وی معتقد است: «مردم از کجا باید بدانند محصولی که می خرند ارگانیک است؟ چون قیمت این محصولات گران است باید به آن اطمینان داشته باشند؟ روش جلب اعتماد مردم این است که روی محصول شناسنامه وجود داشته باشد و نهادی که مورد اطمینان آنهاست، محصول را تایید کرده باشد. از سوی دیگر، اگر سیاست گذاران به طب پیشگیری و تغذیه اعتقاد دارند، باید از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک حمایت کنند. بسیاری از تولیدکنندگان به دلیل هزینه زیاد فرایند تولید محصول ارگانیک، نمی توانند چنین محصولاتی را تولید کنند، در صورتی که اگر آزمایشگاهی در وزارت جهاد کشاورزی یا وزارت بهداشت راه اندازی شود که هزینه زیادی از تولیدکننده نگیرد و از آنها حمایت کند، این محصولات رونق بیشتری می یابند.»

دکتر شیخ الاسلام در ادامه حرف هایش محصولات ارگانیک را این گونه توصیف می کند: «محصول ارگانیک، محصولی است که تمام مراحل کاشت، رشد، نمو و برداشت آن عاری از هرگونه موادشیمیایی و مخرب باشد بنابراین اول خاک را آزمایش می کنند تا مطمئن شوند باقیمانده سموم و هر نوع ماده شیمیایی در آن وجود نداشته باشد و از کودهای طبیعی خاک برگ به گیاه استفاده می کنند و از طریق روش های طبیعی بیولوژیکی، آفت ها را از بین می برند. گاهی ۵ سال طول می کشد تا یک محصول ارگانیک تولید شود و مجوز بگیرد. جلسه های زیادی در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد تا واژه «ارگانیک» را معنی کنند، اگر آن را «سالم» ترجمه می کردیم و می گفتیم این خیار سالم است، این شبهه برای مردم ایجاد می شد که بقیه خیارها ناسالم هستند. حتی ترجمه «طبیعی» نیز همین نتیجه را داشت، بنابراین هنوز ارگانیک معنی نشده است.»


● هر محصولی را ارگانیک ننامیم

انجمن ارگانیک ایران از سال ۸۵ تاسیس شده و از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک حمایت می کند. مهندس مهدی مهدی پور، دبیر این انجمن، در گفت وگو با «سلامت» در مورد نحوه گرفتن گواهی نامه ارگانیک می گوید: «۳ سال قبل از اولین برداشت در باغ ها و ۲ سال قبل از کاشت در مزارع، مدیریت ارگانیک انجام می شود و تحت نظارت قرار می گیرد. طبق استانداردهای ارگانیک، سال اول برداشت، محصول به عنوان محصول معمولی وارد بازار می شود و از سال دوم و سوم به بعد، درحال گذار عرضه خواهد شد تا زمانی که گواهی ارگانیک را از شرکت های بازرسی مربوط دریافت کند. پس از دریافت این گواهی نامه، نشان انجمن ارگانیک نیز به آنها داده خواهد شد.»

وی محصولاتی که در میادین میوه و تره بار عرضه می شود، محصولات سالم می داند نه ارگانیک: «فقط در چند فروشگاهی که تحت نظارت انجمن است، محصولات ارگانیک وجود دارد و در حال حاضر در کشور آب انار، آب انگور، زیتون، چای، زعفران، رب گوجه فرنگی، پسته، کشمش، انجیر، گندم و کلزا به صورت ارگانیک تولید می شوند.»


● ارزش غذایی محصولات ارگانیک بیشتر از سایر محصولات است

سازمان غذا و دارو، یکی از نهادهای نظارتی بر سلامت محصولات غذایی و کشاورزی است و مسوول نظارت بر باقیمانده سموم و آفت کش ها، اما بحث محصولات ارگانیک برای این سازمان چقدر اهمیت دارد؟ مهندس حضرتی، کارشناس معاونت غذای سازمان غذا و دارو، در این باره توضیح می دهد: «در مورد باقیمانده سموم با مسوولان وزارت جهاد کشاورزی جلسه های متعددی برگزار کردیم و اقدام هایی در حال انجام است اما در مورد محصولات ارگانیک، نتیجه قطعی در مورد اقدام های انجام شده به دست نیامده است و نمی توان در مورد آن اظهارنظر کرد.»

وی در پاسخ به سوال های «سلامت»، فقط شرایط ارگانیک شدن محصول را برشمرد و به بیان فواید آن برای سلامت انسان بسنده کرد: «در تولید محصولات ارگانیک حداقل ۳ سال قبل از برداشت محصول زمین نباید با آب فاضلاب آبیاری شود و باید عاری از املاح، سرب و کلریدپتاسیم باشد. در موادغذایی از موادافزودنی، شیرین کننده ها و رنگ دهنده ها نباید استفاده شود و اصلاح ژنتیک در گیاهان نباید صورت گیرد. علاوه بر اینها، محل نگهداری محصول ارگانیک از غیرارگانیک باید جدا شود چون برخی مواد قابل انتقال هستند. انتقال ژن و القای مصنوعی هورمون ها هم نباید انجام شود. با این اوصاف، موادغذایی ارگانیک ارزش غذایی بیشتری نسبت به سایر محصولات دارد؛ کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر و ویتامین C در محصولات ارگانیک بیشتر است و این محصولات آنتی اکسیدان بالایی دارند. طعم بهتر، ماندگاری بیشتر و مقاومت بالاتر در برابر صدمه ها هنگام حمل و انبارداری از دیگر فواید محصولات ارگانیک است.»

فواید فراوان محصولات ارگانیک برای محیط زیست و سلامت انسان بر هیچ کس پوشیده نیست اما موضوعی که باید به آن توجه داشته باشیم، این است که این محصولات هنوز در کشور ما جایگاه خود را پیدا نکرده اند و مردم آنها را کالای لوکس و گران قیمت می دانند. علاوه بر آن، هنوز اقدام های جدی برای شناساندن این محصولات انجام نشده و مهم تر آنکه اعتماد مردم به این محصولات جلب نشده تا به راحتی هزینه بیشتری برای خرید آن بپردازند. از سوی دیگر، محصول ارگانیک استانداردهای تعریف شده ای دارد و نمی توان به راحتی هر محصولی را ارگانیک نامید.
 

shiba.s.a

کاربر فعال مهندسی کشاورزی ,
محصول ارگانیک، از مزایا تا معایب

محصول ارگانیک، از مزایا تا معایب




محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ هستند.

محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که از چند سال قبل هیچ‎گونه سموم دفع آفات و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده است و فقط با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت می‎شود رشد می‎کنند.

در ترکیبات میوه‎های ارگانیک هیچ‎گونه اصلاح ژنتیکی صورت نمی‎گیرد و از گازها برای رشد و زودرسی میوه‎ها استفاده نمی‎شود و به همین دلیل رنگ این نوع میوه‎ها طبیعی بوده و نه خیلی پررنگ یا کم‎رنگ‎تر از حد معمول هستند.

بافت آن‎ها مناسب است و خیلی نرم یا سفت نیست، اندازه میوه‎ها هم متعادل بوده و طعم و بوی طبیعی و مناسبی دارند که البته بارزترین ملاک تشخیص میوه‎های ارگانیک طعم و بوی طبیعی آن‎ها است.

پوست میوه‎های ارگانیک کاملاً متناسب با میوه بوده و زیاد ضخیم نیست، در این نوع محصولات کاهش آلودگی خاک به کودها و سموم موجب باقی ماندن عناصر مفید مانند کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و ویتامین C در سبزی‎ها می‎شود.

متأسفانه میزان محصولات ارگانیک کم است و به دلیل افزایش جمعیت، محصولات ارگانیک پاسخ‎گوی نیاز مصرف‎کنندگان نیست و کشاورزان برای تأمین نیاز بازار، محصولات دیگر از جمله محصولات گلخانه‎ای خارج از فصل را تولید می‎کنند که کمبودهای عناصر مفید را دارند، چون نور مستقیم به داخل گلخانه نمی‎تابد و همچنین در گلخانه‎ها کود و سم زیاد استفاده می‎شود.

وجود میوه‎هایی با ظاهر درشت که فاقد طعم و خاصیت هستند، همگی ناشی از استفاده بی‎رویه کودها، آفت‎کش‎ها و باقی‎ماندن ترکیبات آن‎ها در محصولات است.

برخی از میوه‎هایی که خارج از فصل وارد بازار مصرف می‎شوند وارداتی هستند که با مهندسی ژنتیک تهیه شده‎اند و حاوی ژن‎های تغییر شکل یافته‎ای هستند که باکتری‎های موجود در روده را تغییر می‎دهند و موجب مقاوم شدن بدن به آنتی‎بیوتیک می‎شوند.

در این تغییرات ژنی میوه‎ها مدت بیشتری روی درخت می‎مانند تا کشاورز و باغ‎دار هزینه سردخانه و انبارداری ندهدو در زمان دلخواه وارد بازار کند که ماندگاری زیاد روی درخت از مواد مفید میوه‎ها کم می‎کند.

یک کارشناس زراعت که سال گذشته پروژه تولید محصول سالم را در شهرستان سلسله در زمینه تولید محصول خیار سالم در روستاهای جوانمرد و دره‎تنگ دو قطب جالیز شهرستان اجرا کرده است، در این باره گفت: محصول سالم و ارگانیک دو مقوله مجزا هستند.

پیمان یوسفوند ادامه داد: محصول ارگانیک محصولی است که در تولید آن از هیچ‎گونه ماده شیمیایی مصنوعی استفاده نشود.

وی اضافه کرد: در واقع مزرعه تولید محصول ارگانیک باید یک فرآیند سه ساله را طی کند و سپس آزمایشگاه این مزرعه را از نظر میزان باقی‎مانده سموم تأیید کند.

این مدرس دانشگاه پیام‎نور سلسله در تعریف محصول سالم گفت: محصول سالم محصولی است که در تولید آن می‎توان از کودهای شیمیایی استفاده کرد، اما میزان باقی‎مانده سموم در مزرعه آن نباید از حد مجاز بیشتر باشد.

یوسفوند در تشریح پروژه تولید محصول سالم خود در شهرستان سلسله گفت: با همکاری کلینیک گیاه‎پزشکی شهرستان دو منطقه دره‎تنگ و جوانمرد که به عنوان قطب‎های جالیز شهرستان شناخته می‎شوند برای اجرای این پروژه بزرگ انتخاب شدند.

وی ادامه داد: مشکلی که خیارهای تولیدی این مناطق داشت مصرف بیش از حد سموم بود.

این کارشناس زراعت خاطرنشان کرد: مخصوصاً سمی همچون دورسبان که دوره ماندگاری آن در محصول تولیدی ۲۱ روزه است و برای محصولی همچون خیار که تازه‎خوری دارد، برداشت آن پس از دو روز از پاشیدن سم و عرضه آن به بازار بسیار خطرناک است.

یوسفوند تصریح کرد: مهم‎ترین هدف گروه ما در تولید محصول سالم تغییر نگرش کشاورزان نسبت به سموم و نهاده‎های کشاورزی بود.

وی یادآور شد: به گفته خود کشاورزان آنها در تولید محصولات خود از کود دامی تازه استفاده می‎کردند که فوق‎العاده خطرناک است، چرا که کود دامی تازه منشأ تمام بیماری‎ها است.

این مدرس دانشگاه پیام‎نور سلسله ادامه داد: گروه ما که متشکل از مرکز تحقیقات کشاورزی، اداره حفظ نباتات و ترویج استان و شرکتی که برند محصول سالم را می‎داد بود، بدون اغراق کار بسیار بزرگی انجام داد.

یوسفوند اضافه کرد: مهندس کلهر از مرکز تحقیقات کشاورزی استان که ۲۵ سال روی کودهای دامی تحقیق کرده بود نحوه صحیح فرآوری کودهای دامی را به ما آموزش داد.

این کارشناس زراعت یادآور شد: قبل از تولید محصول سالم به گفته خود کشاورزان آن‎ها هفته‎ای یک بار از سم مبارزه با آفات، حشرات و قارچ‎کش‎ها استفاده می‎کردند.


وی تأکید کرد: ما با حذف سم دورسبان کار بسیار بزرگی صورت دادیم و از طرف شرکتی که برند محصول سالم را می‎داد به این کشاورزان وعده داده شد که در صورت حذف سم دورسبان و استفاده از کودهای زیستی به جای کودهای شیمیایی محصول این ۳ کشاورز ۳۰ درصد بالاتر از قیمت بازار خریداری خواهد شد.

یوسفوند ادامه داد: این کشاورزان به جای استفاده از سم حشره‎کش از کارت آبی(تریپس که نوعی آفت خیار است جذب این کارت‎ها می‎شود) و یک قارچ‎کش بیولوژیک در جالیزهای خود استفاده کردند.

این کارشناس زراعت تصریح کرد: در نهایت سازمان حفظ نباتات و شرکت برند و نماینده سازمان کشاورزی از محصول هر سه کشاورز نمونه‎برداری انجام دادند که خوشبختانه هر سه محصول سالم بود.

وی با گلایه از شرکت برند محصول سالم که به وعده خود به کشاورزان عمل نکرده بود، افزود: اگر این شرکت به وعده خود به این کشاورزان عمل می‎کرد نه تنها آن‎ها بلکه سایر کشاورزان برای ادامه همکاری در سال‎های آتی ترغیب می‎شدند، اما متأسفانه اعتمادسازی صورت گرفته در میان کشاورزان از بین رفت.

این مدرس دانشگاه پیام نور خاطرنشان کرد: اگر این روند دو سال ادامه پیدا می‎کرد، ما در سال سوم به کاشت محصول ارگانیک می‎رسیدیم، اما متأسفانه این‎گونه نشد.

یوسفوند با بیان اینکه اگر محصول سالم با همان قیمت محصول معمولی به فروش برسد عملکرد کشاورز پایین می‎آید، تصریح کرد: لازم است در این زمینه دولت وارد عرصه شده و با ایجاد غرفه‎هایی در بازارچه‎ها برای فروش محصولات سالم و ارگانیک با قیمت بالاتر کشاورز را حمایت کند.

وی ادامه داد: حمایت از نهاده‎های کشاورزی از طریق اهدای کود زیستی و کارت‎های آبی به‎صورت رایگان به کشاورزان نیز در این زمینه می‎تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

این کارشناس زراعت تصریح کرد: البته باید در این راه خود کشاورز هم مشتاق به انجام کار باشد و آگاهی کشاورزان را نسبت به تولید محصول سالم و ارگانیک نیز بالا برد.

یوسفوند خاطرنشان کرد: در این راه رسانه‎های عمومی نیز باید فرهنگ‎سازی لازم را برای خرید محصول سالم و ارگانیک در میان مردم صورت دهند، چراکه نقش رسانه‎های عمومی در این زمینه بسیار تأثیرگذار است.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله در تعریف کشاورزی ارگانیک گفت: کشاورزی ارگانیک یا کشاورزی زیستی نوعی کشاورزی است که در تولید و فرآوری محصولات آن از کودهای شیمیایی، سموم، هورمون‎ها و دگرگونی‎ها و دستکاری‎های ژنتیکی استفاده نشود.

فریدونی ادامه داد: همه مراحل تقویت زمین، کاشت و برداشت با استفاده از نهاده‎های طبیعی همچون کود زیستی، ورمی‎کمپوست، حشرات سودمند و ریزاندامگان کارآ یا EM باشد.

وی تصریح کرد: کشاورزی ارگانیک سیستمی تولیدی است که سلامت خاک، اکوسیستم‎ها و انسان را پایدار می‎سازد و بر فرآیند بوم‎شناسانه، تنوع زیستی و چرخه‎های سازگار با شرایط محلی تکیه دارد.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله در تشریح معایب کودهای شیمیایی و محاسن تولید محصولات ارگانیک اظهار کرد: امروزه مصرف زیاد کودهای شیمیایی و سم در محصولات کشاورزی در تمام جهان و بخصوص در ایران یک معضل عمده بهداشتی است.

فریدونی ادامه داد: در حال حاضر سرانه مصرف سم در محصولات کشاورزی به ازای هر نفر ۴۰۰ گرم و هم‎چنین میزان مصرف کودهای شیمیایی از ۲٫۵ به ۳٫۵ میلیون تن در ده سال گذشته رسیده است.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: در کشاورزی متعارف بیش از ۳۰۰ نوع ترکیب شیمیایی خطرناک نظیر آفت‎کش‎ها و علف‎کش‎ها و کودهای شیمیایی به‎منظور کنترل آفات و حشرات استفاده می‎شود.

وی ادامه داد: بقایای این مواد علاوه بر آلوده کردن آب‎های زیرزمینی و هوا، جذب گیاهان و درختان شده و بخشی از آن در محصولات کشاورزی از قبیل میوه‎ها وسبزی‎ها رسوب کرده و در موقع مصرف به بدن انسان منتقل می‎شوند.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله تأکید کرد: متأسفانه آب‎های آلوده شده با این مواد به مصرف انسان رسیده و عوارض ناشی از آن‎ها را تشدید می‎کند.

فریدونی خاطرنشان کرد: تحقیقات انجام گرفته در مورد اثرات سوء این مواد حاکی از آن است که ۶۰ درصد سموم دفع آفات، ۹۰ درصد قارچ‎کش‎ها و ۳۰ درصد حشره‎کش‎ها سرطان‎زا هستند.

وی با بیان اینکه برای تولید محصولات سالم هیچ راهی جز کشاورزی ارگانیک نداریم، تصریح کرد: در کشاورزی ارگانیک که اساس آن بر مدیریت صحیح خاک و محیط رشد گیاه استوار است، به گونه‎ای عمل می‎شود که در تغذیه گیاهان و درختان تعادل بین عناصر مورد نیاز خاک به هم نخورد و در هنگام رشد نیز نیازی به استفاده از سموم و آفت‎کش‎ها نباشد.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله ادامه داد: در این نوع کشاورزی در تغذیه خاک کشاورزی به جای استفاده از کودهای شیمیایی از کودهای طبیعی نظیر خاک‎برگ، جلبک‎ها و کودهای حیوانی و بیولوژیک استفاده می‎شود.

فریدونی با بیان اینکه در صورت نیاز به مبارزه با آفات نیز به جای کاربرد سموم و آفت‎کش‎های شیمیایی از شیوه‎های بیولوژیک همچون زنبورها و باکتری‎ها و یا ارقام مقاوم به آفت‎ها در کشت و ذرع استفاده می‎شود، گفت: در این نوع کشاورزی از دانه‎های اصلاح شده ژنتیک و در معرض تابش اشعه قرار گرفته استفاده نمی‎شود.

وی خاطرنشان کرد: طبق گواهی آزمایشگاه مرجع خاک محل تولید محصولات ارگانیک نباید از ۳ سال پیش باقی‎مانده سموم و کودهای شیمیایی داشته باشد.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله اضافه کرد: برای باروری خاک از کمپوست‎ها، کودهای حیوانی و کودهای آلی استفاده شده و زمین دچار کمترین دستکاری می‎شود.

فریدونی در مورد مشکلات پیش روی کشاورزان برای کاشت محصولات ارگانیک اظهار کرد: چون میزان علف‎کش‎ها و کودهای شیمیایی در مزارعی که این محصولات در آن‎ها تولید می‎شود به حداقل می‎رسد در نتیجه عملکرد پایین‎تری نسبت به کشت‎های رایج دارد و به تبع آن سطح درآمدی کشاورز پایین می‎آید.

وی در تشریح راه‎حل‎های پیشنهادی تصریح کرد: باید بازاریابی و فروش این محصولات را در جامعه ایجاد کرد و محصول ارگانیک را با قیمت بالاتری به بازار عرضه کرد.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله تأکید کرد: نیاز است که دولت در این زمینه وارد شود و با ایجاد بازارچه‎ها و تخصیص یارانه تولید محصولات ارگانیک زمینه را برای استفاده از این محصولات در جامعه فراهم کند.

فریدونی خاطرنشان کرد: چون میزان باقی‎مانده سموم و کودهای شیمیایی در این محصولات به حداقل می‎رسد به ارتقاء سلامت و بهداشت جامعه کمک می‎کند و در درازمدت اثر اقتصادی آن توجیه‎پذیر است.
 

Phyto

مدیر تالار مهندسی كشاورزی
مدیر تالار
برخی از روش های سنتی کنترل بیولوژیک برای دفع آفات

توصیه میشود قبل از بکارگیری این روشها حتما در مقیاس کوچک این روشها را امتحان کنید و در صورت نتیجه بخش بودن بصورت عملی بکار بگیرید.

1) جوشانده برگ و دانه ورباسکوم ار تیره میمون خاصیت حشره کشی دارد و برای سمپاشی علیه شته در سبزیجات و گیاهان زینتی کارایی دارد.
2) استفاده از محلول 10% شیر تازه گاو در کنترل و پیشگیری از بیماری قارچی سفیدک سطحی به ویژه در گلخانه ها(بخصوص خیار) موثر است.
3) برگ تازه گوجه فرنگی در حشره کشی کاربرد دارد.اگر این برگ بامحلول کربنات سدیم ترکیب شود حشره کش کارآمدی است. ( ضمنا تر کیبی از a گرم برگ تازه گوجه فرنگی له شده+ a سی سی سرکه +با20 برابر مقدارسرکه) آب مقطر و یا آب جوشیده ترکیب و صاف گردد یک ترکیب حشره کش خواهید داشت .)
4) چنانچه برگ گردو را در آب بجوشانیم ترکیب حاصله دافع مورچه ها و زنبورهاست(مالیدن این ترکیب روی پوست در نزدیک شدن بدون دردسر به کندوها کمک میکند). حتی از خروج کرمهای داخل خاک به سطح ممانعت میکند.
5) محلول1 در1000 توتون در دفع حشرات مکنده موثر است
6) دود ناشی ازسوزاندن بومادران، سیاه دانه ، گل بابونه ،برگ غار ،ثمرغاهستندج انگشت، راز عطرها، پونه، درمنه، باریچه،بیخ سوسن،سکبینه،چوب انار و ساقه های نازک انار از بین برنده حشرات است .
7) بخور بومادران،اکالیپتوس و سیاه دانه دافع حشرات است .
8) دود ناشی از سوزاندن گل آفتابگردان حشرات، موش و حتی قورباقه را فراری میدهد .
9) پشه و مگس از گل آفتابگردان فراری هستند .
10) پوست و برگ چنار خاصیت سوسک کشی دارد.
11) سیر دافع شپشک مخصوصا در انبارهای مواد غذایی است.
12) برای کشتن موش از ترکیب عسل+ خریق سیاه از تیره آلاله+ قاووت استفاده کنید.
13) اسانس افسنطین،اکالیپتوس(مخصوصا شپش) و گیاه آنغوزه دافع حشرات است .
14) در نعناع(در خوزستان به همرااه بسته های خرما شاخه های نعناع را برای فراری دادن حشرات قرار میدهند)، استخودوس،آنغوزه،گلپر،بابو نه، زوفا(برای پروانه سفید کلم )، شمعدانی،پونه، برگ و میوه اسفند،بالنگ، علف گربه، اکلیل کوهی و دارچین خاصیت دفع حشرات مشاهده شده است .
15) با قراردادن چندتا میخک توی پوست پرتقال و گذاشتن آن توی کمد لباسها بید فراری میشود...پوست ترنج هم همین خاصیت را دارد.
16) جوشانده برگ و سرشاخه خرزهره در کشتن کنه،موریانه ،ساس و کرمهای باغچه و مگسهای خاکی موثر است.
17) بخار کافور در دفع حشرات و برخی جانوران ریز موثر است
18) تجربه نشان داده است باغاتی که در آنها مرغ و خروس نگهداری میشود در خصوص شیوع برخی از آفات مصون هستند.
 

Similar threads

بالا