کاشت سبــزی ترخون - طرخون -TARRAGON

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
نام علمی: ARTEMISIA DRACUNCULUS
خانواده:
ASTERACEAE - گل آفتابگردان



ترخون - طرخون:





ترخونی گیاهی چندساله بوده که اغلب واریته sativa آن عطر و طعم مخصوصی داشته و برای مصرف خوراکی کشت می شود. نام انگلیسی ترخون یعنی tarragon از نام فارسی آن گرفته شده است. بوی ترخون شبیه بوی انیسون بوده که در نتیجه وجود استراگول در هر دو گیاه است. استراگول علاوه بر خواص دارویی که دارد ماده ای سرطانزا بوده و سبب ناهنجاری جنین می شود.
ارتفاع بوته به 120 تا 150 سانتی متر می رسد. ساقه ها باریک و شاخه شاخه است. برگها 1 تا 8 سانتی متر طول دارند و به رنگ سبز براق هستند. گل آذین ترخون از نوع کاپیتول بوده و هر کاپیتول دارای بیش از 40 گل زرد رنگ و کوچک است. گاهی اوقات ترخون اصلا گل و بذر تولید نمی کند. ریشه های ترخون از نوع ریزوم است. روغن بدست آمده از ترخون دارای ترکیبات فنیل پروپانوئید مانند متیل کاویکول( 16.2%) و متیل یوگنول (35.8%) است. علاوه بر این ترکیبات، مواد دیگری از جمله ترانس آنتول( 21.1%)، آلفا-ترانس اوسیمن( 20.6%)، لیمونن( 12.4%)، آلفا پینن( 5.1%)، بتا پینن( 0.8%) نیز در ترخون یافت می شود.
گلهای ترخون هرمافرودیت بوده و با باد گرده افشانی می کنند.
ترخون دارای مقادیر بالایی ویتامین A، B و ویتامین C است. علاوه بر این دارای ریز مغذی هایی مانند روی، کلسیم، منگنز، آهن، منیزیم، پتاسیم و مس است.
ترخون خاکهای سبک( ماسه ای) و یا لومی را می پسندد که زهکش مناسبی نیز داشته باشند. در مناطق بدون سایه و یا کمی سایه به راحتی رشد می کند. اگرچه به آب کافی نیاز دارد ولی خشکی را تحمل می کند. این گیاه مکانهای آفتابی، گرم و خشک را می پسندد. اگر ترخون در خاکهای رسی کاشته شود، عمر زیادی نخواهد داشت. در خاکهای خشک عطر بیشتری پیدا می کنند. PH مناسب برای ترخون 6.5 تا 7.8 است.
ترخون در مناطقی کشت می‌شود که از هوای گرم و آفتابی برخوردار باشد. ترخون درجه حرارتهای پائین را به سهولت تحمل می‌کنند، بطوری که دمای 15-درجه سانتیگراد را بدون هیچ آسیبی تحمل می‌کند. گیاهان هنگام بروز هوای سرد در فصل بهار دچار سرما‌زدگی نمی‌شوند و به رویش خود ادامه می‌دهند.
از ترخون برای درمان مشکلات گوارشی، کمبود اشتها، حفظ آب بدن، دندان درد، ایجاد قاعدگی در زنان و درمان بی خوابی استفاده می شود. ترخون منبع خوبی از پتاسیم است. ترکیبات موجود در ترخون می تواند باکتری ها را از بین ببرد.
خواص دیگر ترخون عبارتند از: ضد کمبود ویتامین C، اشتهاآور، مدر، تب بر، خواب آور، کرم زدا. دم کرده این گیاه برای درمان سوء هاضمه، نفخ، استفراغ و ***که مناسب است. این گیاه دارای 0.3% اسانس است که 70% آن را متیل کاویکول تشکیل می دهد. این ماده باعث دور شدن حشرات می شود.
از آفات مهم ترخون می توان به مورچه قرمز( Solenopsis geminata ) اشاره کرد.
ترخون معمولا بیماری خاصی ندارد.
تکثیر ترخون از طریق بذر در زمستان تا اوایل تابستان انجام می شود. ولی از آنجاییکه بذر کمی تولید می کند تکثیر آن از طریق تقسیم بسیار رایجتر است. عمل تقسیم در بهار و پاییز انجام می شود.
مصرف طولانی مدت ترخون می تواند سبب ایجاد سرطان شود که به دلیل استراگول موجود در آن است. علاوه بر این، به دلیل تاثیر استراگول بر جنین و ایجاد ناهنجاری در آن، زنان باردار نباید از آن استفاده کنند. از سویی دیگر ترخون باعث آغاز قاعدگی شده و در زنان باردار می تواند منجر به سقط جنین شود. افرادی که به سایر گیاهان خانواده Asteraceae حساسیت دارند نیز نباید از ترخون به میزان زیادی استفاده کنند. درباره تداخل دارویی ترخون اطلاعات کافی موجود نیست.

: منابع
 
آخرین ویرایش:

old eng

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
سلام
رشتتون رو فوقالعاده دوست دارم من.خ خوش به حالتون.
یه سوال اینکه میگید از طریق تقسیم همون قلمه اینا. بذاریم تو آب ریشه میده بعد بکاریم اینطوری؟ یعنی همین ترخونی که میخریم میخوریم رو بذارم تو اب ریشه میده بعد میتونم بکارمش؟ بذرش کلا بذر سبزی گرونه؟
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
سلام
رشتتون رو فوقالعاده دوست دارم من.خ خوش به حالتون.
یه سوال اینکه میگید از طریق تقسیم همون قلمه اینا. بذاریم تو آب ریشه میده بعد بکاریم اینطوری؟ یعنی همین ترخونی که میخریم میخوریم رو بذارم تو اب ریشه میده بعد میتونم بکارمش؟ بذرش کلا بذر سبزی گرونه؟
سلام گلم.
اونی که شما میگی بذر رو بکاری و بعد در آب بذاری تا ریشه بده بهش میگن نشاء که مثلا برای کاشت برنج انجام میشه.
تقسیم بوته روشش فرق داره.
بعد از بذرکاری وقتی که بذر ما ریشه داد، ریشه ها رو از زمین خارج میکنی و قطعه قطعه می کنی.
هر قطعه ی از ریشه رو در یک قسمتی از خاک به صورت جداگانه به صورت خطی می کاری.بعد از کاشتن ریشه ها آبیاری میکنی.
فقط حواست باشه قبل از این کار خاک خشک باشه و به گیاهت آب نداده باشی.فاصله بین ریشه‌ها میتونه بین 25 الی 30 یا 40 باشه.
نه فکر نکنم زیاد گرون باشه.
:):gol:
 

old eng

کاربر بیش فعال
کاربر ممتاز
سلام گلم.
اونی که شما میگی بذر رو بکاری و بعد در آب بذاری تا ریشه بده بهش میگن نشاء که مثلا برای کاشت برنج انجام میشه.
تقسیم بوته روشش فرق داره.
بعد از بذرکاری وقتی که بذر ما ریشه داد، ریشه ها رو از زمین خارج میکنی و قطعه قطعه می کنی.
هر قطعه ی از ریشه رو در یک قسمتی از خاک به صورت جداگانه به صورت خطی می کاری.بعد از کاشتن ریشه ها آبیاری میکنی.
فقط حواست باشه قبل از این کار خاک خشک باشه و به گیاهت آب نداده باشی.فاصله بین ریشه‌ها میتونه بین 25 الی 30 یا 40 باشه.
نه فکر نکنم زیاد گرون باشه.
:):gol:
خیلی لطف کردین
تو فکرشم یه تدبیرایی برای سبزی بیاندیشم. آخه ما خیلی سبزی میخوریم با غذا:دی فکرشم که میکنم بخوام خودم بکارم برداشت کنم اینا واقعا خیلی هیجان انگیزه:w21:
 

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
موفق باشید.
اگه علاقه داشته باشید،حتما براتون هیجان انگیزتر هم میشه!:):gol:
 

Similar threads

بالا