کاشت جعفری

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
[FONT=courier new,courier,monospace]جعفری ( Petroselinum crispum) [/FONT]
این گیاه بصورت خودرو از زمانهای خیلی قدیم ( بیش از 2000 سال پیش ) در سواحل دریای مدیترانه (احتمالا جنوب شرقی اروپا و غرب اسیا) می رویید و از این مناطق به سایر کشورهای دیگر برده شد. به نظرSplittstoesser این گیاه بومی اروپای شرقی و آسیای غربی است. جعفری متعلق به خانواده چتریان (Umblifereae) است.
جعفری گیاهی است دو و یا چند ساله (از نظر گیاهشناسی جعفری را جزو گیاهان دو ساله می دانند) که در سال دوم تولید گل می کند. دوره رویش آن کوتاه است. جعفری دارای تیپهای مختلفی به شرح زیر است:
• جعفری برگ صاف ( P.c.var.vulgar )
• جعفری فری (مجعد) (P.c.var.hortens )
• جعفری ریشه ای (P.c.var.tubresum)
جعفری در ساختار فیزیولوژیکی و در واکنش های محیطی شبیه هویج است. نوع برگ صاف بر خلاف برگ فری (مجعد) آن دارای مواد معطر زیادتری است. فری شدن برگ به علت اختلاف سرعت رشد بافتهای بین آوندهای درون برگی است. شکل برگها در انواع مختلف جعفری و در سال اول و دوم متفاوت است. شکل برگها و رشد و نمو جعفری تابع عوامل محیطی زیادی از جمله مواد غذایی است. با کود وآبیاری زیاد و کم کردن شدت نور و سطح کربن گیری برگها از طریق چیدن برگهای قابل مصرف به طور دائم، می توان ان را در مرحله جوانی نگه داشته و از گل دادن آن جلوگیری کرد. حتی می توان گیاهانی را که به گل می روند به حالت اول برگرداند. ریشه جعفری معمولی نازک ولی محکم است که در تغذیه از ان استفاده نمی شود. عمق ریشه زیاد است ( تا عمق 160 سانتیمتر). از مجموع حجم ریشه، حدود 50 در صد آن در عمق 20 سانتیمتری، 30 در صدآن در عمق 50 سانتیمتری و 20 در صد بقیه در عمق 80 تا 120 سانتیمتری خاک قرار دارند. از آنجایی که جعفری دارای ریشه های فرعی کمی است، به همین دلیل برای به سازی خاک مناسب نیست بنابراین در تناوب زراعی جایی را به خود اختصاص نمی دهد. زمان گل و بذر دادن این گیاه در مناطق معتدل معمولا پس از تشکیل اندامهای ذخیره ای و پس از سپری شدن دوره بهارش در سال دوم پس از کاشت صورت می گیرد. زراعت جعفری ریشه ای که سطح زیر کشت آن در خارج هم زیاد نیست همانند هویج و شلغم است. تکثیر جعفری به وسیله بذر انجام می گیرد. بذر زیوایی خود را تا حدود 3 سال حفظ می کند. تندیدن بذر و رشد اولیه گیاه به کندی صورت می گیرد. و این امر به طور معمول 4-3 هفته طول می کشد. برای تسریع در روییدن بذر، بهتر است آن را به مدت 24- 12 ساعت در آب خیسانده، سپس کاشت. این کار روییدن بذر را 2- 1 هفته به جلو می اندازد. جعفریف به نسبت در برابر سرما مقاوم و کاشت آ ن در تمام مواقع سال، مگر اواسط زمستان (سرمای شدید) و اواسط تابستان (گرمای شدید) امکان دارد. بطور معمول در نواحی سردسیر بذر را در اوایل بهار، و در مناطق گرم و معتدل در اواخر پاییز می کارند. برداشت جعفری در چند مرحله صورت می گیرد.

[FONT=courier new,courier,monospace]ارزش غذایی:[/FONT]
جعفری دارای مقادیر زیادی ویتامین و املاح معدنی به ویژه کلسیم و آهن است. ویتامینهای A وBوC به مقدار زیادی در آن یافت می شود. این گیاه دارای مقادیر زیادی روغن های فرار اتری مانند آپیول (Apiol) و(Meristicin ) است به همین سبب از آن برای معطر ساختن غذاها نیز استفاده میشود.

[FONT=courier new,courier,monospace]شرایط آب و هوایی:[/FONT]
جعفری در مقابل خشکی حساس ولی در مقابل سرما بسیار مقاوم است. کشت این گیاه در هر نوع آب و هوایی امکان پذیراست ولی در آب و هوای خنک بهترین نتیجه را می دهد. جعفری یک گیاه سایه دوست است.

[FONT=courier new,courier,monospace]خواص:[/FONT]
1- جعفری از ابتلای بدن به سرطان جلوگیری می کند. و به خاطر خواص این سبزی باید آن را جزو غذای روزانه اشخاص کم خون و بچه هایی که دیر رشد می کنند وارد کرد. البته زیاده روی در مصرف جعفری جریان خون در بدن را کند خواهد نمود.
2- اسانس جعفری که ماده عمل کننده آن آپیول است و در تمام قسمتهای گیاه بخصوص دانه های آن موجود است روغنی بی رنگ، بوی آن معطر و این اسانس تقویت کننده معده می باشد و به مقدار 1 تا 2 قطره هر دفعه به عنوان ضد تب تجویز می شود.
3- دم کرده چند شاخه جعفری به مقدار یک فنجان آب، برای گرفتگی صدا و دل دردهای فصلی مفید است.
 

reza_197

عضو جدید
سلام. من جعفری کاشتم ولی فکر کنم خیلی پر کاشتم :confused:الان از یه حدی دیگه بزرگتر نمیشن می خواستم بپرسم با درو کردن مداوم ممکنه رشدشون بیشترشه یا باید کمش کنم؟
 

fgni

متخصص باغبانی
کاربر ممتاز
سلام. من جعفری کاشتم ولی فکر کنم خیلی پر کاشتم :confused:الان از یه حدی دیگه بزرگتر نمیشن می خواستم بپرسم با درو کردن مداوم ممکنه رشدشون بیشترشه یا باید کمش کنم؟
اره شما درو کن و سعی کن هر چند وقت یکبار وجین بینشون رو بکنی و مفداری کود دامی هم پای اونا بریزی ;)
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
جعفری

جعفری

جعفری سبزی خوش طعم و بسیار معطری می باشد که برای کاشت در باغچه های کوچک، کناره ها و گلدانها مناسب می باشد.



آیا می دانید؟

چنین بوتۀ ساده ای تاریخچه ای همراه با خطر و مرگ دارد. طبق اسطوره ای باستانی، تخمهای این گیاه باید تا جهنم برود و باز گردد تا جوانه بزند. یونانی های باستان این گیاه را به قهرمان خود، آرچیموروس تقدیم کرده بودند و بر این باور بودند که این گیاه در نقاطی رشد می کند که خون آرچیموروس هنگام دزدیده شدن توسط اژدها در آنجا ریخته شده بود.


نگهداری عمومی

برای افزایش محصول، برگهای رسیدۀ خارجی گیاه را مدام برداشت کنید.


امراض و آفتها

فاسد شدن ساقۀ اصلی، ایجاد خالهایی بر روی برگها و همین طور کرمهای پشۀ هویج و کرفس نیز از آفات این گیاه می باشند.


کنترلها

برای کنترل خالهای روی برگها و فاسد شدن ساقۀ اصلی، برگهای مبتلا را بچینید و از میزان آبیاری آن بکاهید. کرمهای پشه را نیز با دست بردارید.


چگونگی کاشت بذر و یا گیاه

جعفری گیاهی دو ساله است که به صورت سالیانه رشد می کند. یک نقطۀ آفتابگیر و یا نیمه سایه را برای کاشت این گیاه انتخاب کنید. خاک آن باید آب را به خوبی رد کند. برای تقویت خاک، به آن کود آمادۀ گیاهی و یا حیوانی اضافه کنید. می توان این گیاه را در گلدان نیز کاشت. در آخر زمستان، زمانی که سرمای هوا کاهش یافت و احتمال یخ زدگی از بین رفت و زمانی که دمای خاک به 25 درجۀ سانتیگراد رسید، بذر را بپاشید. بذرها را با فاصلۀ 8 تا 10 سانتیمتر از هم و در عمق نیم سانتیمتری قرار دهید. می توانید هشت هفته قبل از پایان سرما و یخبندان، بذرها را داخل یک گلدان کاشته و در منزل نگهداری کنید و پس از زمان سرما و یخبندان آن را به بیرون منتقل کنید. پس از کاشت، آنها را آبیاری کنید. زمانی که ارتفاع گیاه به 10 سانتیمتر رسید، فاصلۀ آنها را به 15 تا 20 سانتیمتر برسانید. می توانید برای حفظ رطوبت خاک، از کود در پای آن استفاده کنید.


آبیاری و تقویت

گیاه را در زمان رشد اصلی تحت نظر بگیرید. اجازه دهید در میان آبیاری ها، خاک خشک شود. ماهیانه با تقویت کننده هایی که آرام آرام عمل می کنند آن را تغذیه کنید.


راهنمایی های باغچه ای

می توانید بذرها را پیش از کاشتن، یک شب تا صبح در آب غوطه ور کنید. کاشت مستقیم بذر، باعث رشد گیاه به طور رونده می شود. کاشت بذرها و رشد دادن نشاها، در سرعت عمل گیاه تأثیری ندارد. جابجایی گیاه فقط رشد آن را به تعویق می اندازد.


مزایا


  • معطر بودن
  • تحمل یخ زدگی سطحی
  • تحمل سایۀ مناسب
استفاده های باغچه ای


  • گلدانها
  • حاشیه گذاری
  • کناره های باغچه های گلدار
استفاده های دیگر


  • قابل طبخ و خوراکی
  • رنگ (ساقه های خشک شدۀ آن ایجاد رنگ می کنند)
ترکیب کردن

می توانید آن را با دیگر بوته های خوراکی و قابل طبخ ترکیب کنید. مانند رازیانه، ریحان، پیازچه، شوید، گل لادن و غیره.
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
اطلاعات اولیه برای کشت جعفری

اطلاعات اولیه برای کشت جعفری

جعفری:

جعفری گیاهیست دوساله و بعضی از انواع آن دائمی می باشند .
برگ های این گیاه در سال اول کاشت بطور دسته جمعی از زمین بیرون آمده و بلند می شوند .
ولی در سال دوم برگ ها روی زمین پهن و از میان آنها ساقه گل خارج می گردد .گلهای جعفری چتری و در انتهای ساقه قرار دارند .
رنگ گل ها زرد مایل به سبز می باشد .
مصرف جعفری به صورت خام و یا پخته صورت می گیرد .

آب و هوا و خاک :

این گیاه را می توان در تمام زمین ها کاشت و اگر زمین دارای خاک قوی و مواد پوسیده باشد محصول قابل توجهی خواهد داد .

روش کاشت :


جعفری ، را با توجه به وضع هوا می توان از اوایل اسفندماه تا اواخر شهریورماه و پس ازآنکه زمین را قبل آبیاری کرده باشند به صورت دستپاش (کرتی ) کاشت و کمی خاک نرم و یا خاک برگ پوسیده روی آن پاشید .
بذر جعفری نسبتا دیر سبز می شود . حد اقل مدت ۲۰—تا۳۰ روز بطول می انجامد . به همین علت بایستی زمین را همیشه مرطوب نگهداشت تا بذرها خراب نشوند . پس از ۲ تا۳ ماه بعد از تاریخ کاشت جعفری بهره برداری از محصول آغاز می گردد و در تمام طول سال حتی در زمستان محصول قابل برداشت است .

جعفری در مقابل خشکی حساس ولی در مقابل سرمابسیار مقاوم است. کشت این گیاه در هر نوع آب و هوایی امکان پذیر است ولی در آب وهوای خشک بهترین نتیجه را می دهد . جعفری یک گیاه سایه دوست است. زمین مورد کشتباید نرم مرطوب و دارای مواد غذایی کافی باشد. زمین های نیمه سنگین با هوموس ، لومیو شن لومی بهترین زمین های کشت این گیاه می باشند. در خاکهای عمیق و قوی به علت وفور مواد غذایی خوب رشد می کند. نظر به اینکه معمولاً از برگ این گیاه استفاده میشود، بنابراین احتیاج آن به کودهای از ته بیشتر است ،PH مناسب خاک برای این گیاه 6تا 7 است.
آماده سازی خاک
زمین مورد کشت باید نرم ، مرطوب و دارای موادغذایی کافی باشد. کود دامی نپوسیده برای رشدو نمو گیاه مناسب نیست و باعث اختلالرشد در گیاه می شود. میزان کودهای شیمیایی با توجه به نوع و مواد غذایی موجود درزمین حدود 90 تا 100 کیلوگرم ازت (در دو مرحله)، 80 کیلوگرم p2o5 و 160 تا 130کیلوگرم K2O در هکتار است. اگر بخواهند عمل برداشت را در چند مرحله اجراء کنند،بهتر است پس از هر بار برداشت مقداری کودازته به زمین بدهند (25 تا 30 کیلوگرم درهکتار)
.

تاریخ و فواصل کاشت


زمان کاشت جعفری در سبزیکاریهای بزرگ و درمناطق معتدله در بهار و گاهی نیز در پائیز است جعفری را در ردیفهایی به فاصله 15 تا 20 سانتی متر روی ردیف میکارند.فاصله بین ردیفها در کشتهای مکانیزه 25 سانتی متراست.


کاشت

تکثیر جعفری به سهولت از طریق کاشتن دانه صورت می گیرد. مقدار بذر با توجه به نوع کشت و جنس خاک حدود 5/3 تا 6 و گاهی اوقات بین 8 تا 10کیلوگرم در هکتار است.عمق کاشت 2 تا 3 سانتی متر است. بذر گیاه را از اسفند تافروردین در ردیفهایی به فاصله 15 تا 25 سانتی متر روی ردیف می کارند فاصله بین ردیفها در کشت های مکانیزه 25 سانتی متر است.بخاطر ظرافت بذرها و طولانی بودن مدت جوانهزدن آنها (حدود 3 هفته) در هر هکتار 4 کیلوگرم بذر مخلوط به ان می افزایند.

داشت
سمپاشی قبل از کشت با دورینول (Deurinol) هکتاری 4 تا 5/6لیتر با تنوران (Tenoran) هکتاری 8 کیلوگرم و بعد از کشت با آفالون (Afalon) هکتاری 5/1 کیلوگرم با پوتابلان (Potablan) هکتاری 8 کیلوگرم در 400 تا 600 لیتر آب و 2 تا 3 بار دیسک و چنگک زدن ماشینی ضروری است.



برداشت
میوه های جعفری را از اول مرداد تا شهریور ماه،ریشه هادر آبان ماه و برگها را از اواسط خرداد تا اواسط آبان محصول برداری می نمایند. چیناول برگ جعفری را از اواسط تا اواخر خرداد با علف چین یا کمپاین سبزی چین برداشت میکنند برگهای جعفری را معمولاً بر حسب نوع بذر کشت شده و دفعات بذر پاشی،شرایط آب وهوایی و آبیاری تا مهر ماه با فواصل حدود 4 هفته‌ای، 3 تا 4 بار برداشت می کنند. ریشه جعفری را از اواخر مهر تا اوایل آبان ماه با چغندر کن یا کمپاین مخصوص چغندر وسیب زمینی برداشت می نمایند. میوه های جعفری هم در شهریور ماه آماده استفاده میشوند.از هر هکتار زمین 2/1 تن میوه(دانه)پاک شده و 30 تن گیاه تازه بدست می آید. برگهای برداشت شده را در دستگاههای خشک کن در حرارتی معادل 40 درجه سانتی گراد خشککرده و در ماشین برگ چین یا در دستگاههای برش در اندازه های 2 میلیمتر می برند.ریشههای را که با دست یا به وسیله شخم زن برداشت شده شستشو داده و آنها را بوسیلهماشینهای مخصوص به قطعات کوچک تقسیم می کنند و در دستگاههای خشک کن در حرارت 60 تا 80 درجه سانتی گراد خشک و سپس پرداخت می نمایند.میوه ها را نیز در دستگاه های بذرپاکن در شرایط استاندارد پرداخت و بوجاری می نمایند.
 

Similar threads

بالا