کارشناسی | ایستایی

DDDIQ

مدیر ارشد
ایستایی

تعدا واحد : 2 واحد
نوع واحد : نظری
پیش نیاز : ریاضیات و آمار


هدف:
مقصود از ارائه این درس شناخت نیروها و آشنایی با رفتارهای گوناگون و قانون مندیهای آن می باشد

موضوع:
این درس سرفصل های زیر را شامل می شود:
1- شناخت و اعمال نیروها
شرح بعضی تعاریف در مبحث نیروها - شناخت و معرفی نیرو در صفحه برآیند نیروها - نیروی متقاطع در صفحه - نیروهای غیر مشخص در صفحه - ترکیب نیروها - تجزیه نیروها - تعادل نیروهای غیر مشخص در صفحه - ترکیب نیروها - تجزیه نیروها - تعادل نیرو ( مباحث ضروری در ارتباط با مسائل فوق میتواند گسترده تر و یا اشکال مختلف قابل درک از قبیل مثالهای عملی - طبیعی - ساختمانی انجام شود)


2- سازه
شناخت سازه - تکیه گاه ها - تعادل بین دو جسم - پایداری - معینی - درجه نامعینی روشهای گوناگون تعیین پایداری ( سیستم خرپایی - شناخت خرپا- قوس سه مفصلی - قابها - سازه های مرکب)

3- تعادل و تعیین عکس العملها
شناخت انواع بارها ( بارهای متمرکز , گسترده , یکنواخت , گسترده , غیریکنواخت و....
استفاده از معادلات تعادل - نوشتن معادلات کمکی - تعیین عکس العمل در سازه های معین

4- تعیین نیروهای درونی
تعیین نیورهای درونی خرپا ( روش مفصل گره روش برش مقطع ) , تعیین و محاسبه نیروهای محوری - نیروی برشی و لنگر خمشی , ترسیم شکل تقریبی سازه

5-سازه های طبیعی
بررسی نیرو و فرم در طبیعت , بررسی حرکت نیرو در سازه های طبیعی , تحلیل فرم در طبیعت , هماننده سازی فرم طبیعی با تعاریف ایستایی

6- خصوصیات مقاطع ( خواص سازه ای سطوح)
تعیین مساحت سطوح مختلف - تعیین مرکز سطح - شناخت و محاسبه
ممان استاتیک - شناخت و محاسبه ممان اینرسی ( محوری - قطبی ) شناخت و محاسبه مدول مقطع - شناخت و محاسبه شعاع ژیراسیون


تذکر:
در رابطه با تکمیل هر یک از مباحث فوق دانشجویان می توانند با کمک مثالهای طبیعی و ساختمانی و عکس و اسلاید به تمرین یا ساخت مدل های لازم مبادرت نمایند.
آزمون این درس میتواند در دو یا سه مرحله انجام شود و نمره نهایی با دخالت دادن نمرات حل تمرین و ساخت مدلها حاصل شود . در این حالت نمره ترم به فعالیت و مشارکت طول ترم دانشجویان بیشتر ارتباط خواهد یافت همنین توصیخ می شود که ضمن هر مبحث و به تشخیص مدرس از مصادیق عینی و یا ماکت های عملی که روش کارکرد مسائل را به نحو ماموس توضیح دهد , استفاده به عمل آید



__________
فهرست تاپیک

بخش ها و تاپیکهای مرتبط با موضوع
 
آخرین ویرایش:

ahmad heidary

عضو جدید
سوال و رفع اشکال مربوط به درس ایستایی و مقاومت مصالح

سوال و رفع اشکال مربوط به درس ایستایی و مقاومت مصالح

با سلام خدمت همه مهندسین
من این تایپیک را باز کردم که سوالات مربوط به درس ایستایی را در آن قرار دهیم تا مشکلات چگونگی حل آنها را از بین ببریم. لطفا من را در این امر خیر یاری کنید.

باتشکر فروان​





نخست برای شروع این کار من مسئله ای را قرار می دهم تا نحوه محاسبه آن را یاد بگیریم. لطفا جواب مسائل را در این سایت درج نمائید​
 

پیوست ها

  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    12.3 کیلوبایت · بازدیدها: 0

hosseini87

عضو جدید
چگونه ایستایی بخوانیم؟(سازه در معماری"گلابچی")-خلاصه ی فصل اول

چگونه ایستایی بخوانیم؟(سازه در معماری"گلابچی")-خلاصه ی فصل اول

چگونه ایستایی بخوانیم؟


(سری خلاصه هایی از کتاب "سازه در معماری" )

خلاصه و شرح: سید امیر حسینی



مقدمه:

هدف از این نوشتار ایجاد حساسیت در دانشجویان دانشکده بود به نظرم می رسد آن طوری که در دانشکده مان روی برنامه ریزی و هماهنگ بودن و سازماندهی شده بودن دو درس مقدمات 1 و 2 و ارتباط آن ها با طرح ها ی ترم های بالا می شود (که به نوبه ی خود جای تشکر از اساتید دانشکده را دارد) متاسفانه روی درس هایی از همین رشته(معماری) اما با هویتی متفاوت نظیر ایستایی –مقاومت –سازه های بتنی و ... هیچ گونه برنامه ریزی ای صورت نمی گیرد هدف ما هم معرفی کتابی است که به گفته ی مترجم آن ("دکتر گلابچی" که خود از مفاخر بزرگ و معاصر سازه در معماری می باشند) یکی از منابع درسی در بسیاری از دانشگاه های جهان می باشد.

اما سوالی که ممکن است در اول کار به ذهن برخی خطور کند این است که مگر وظیفه ی معماراست که سازه را طراحی کند پس مهندس عمران چه کاره است؟
شاید بسیاری از دوستان که به نوعی با کار های معمار بزرگ معاصر کالاتراوا آشنایی دارند جواب این سوال را بدانند.اولین چیزی که در جواب این سوال به ذهنم می رسد گفته های روز یکشنبه ی استاد خاکزند سر کلاس مقدمات است .آن جا که بحثی درباره ی معیار های ارزشمندی یک بنای معماریمطرح شد.یکی از این معیار ها سازه بود خلاصه صحبت های دکتر خاکزند این بود که امروزه عده ای از اندیشمندان معماری و ساختمان عقیده دارند که طراحی سازه با معمار و محاسبه ی آن با مهندس عمران (یا سازه و ...) می باشد درک این عقیده در تفاوت ماهوی دو واژه ی طراحی و محاسبه نهفته است گر چه باز هم در کتاب موضوع بحث(سازه در معماری) در فصل های دوم و بالاتر به شرح محاسبه و طراحی سازه پرداخته شده است ولی از آن جا که ما باید همین اول کار پاسخ این سوال را بدهیم ابتدا برای تشریح بحث از معیار های موفقیت یک سازه حرف به میان می آوریم (یکسری از این معیار ها را می توانید از فصل چهارم کتاب استخراج کنید گرچه هم در فصول دیگر کتاب حاضر و هم به نظرم خارج از آن باز هم میتوان معیار های دیگری یافت) در واقع باید به این سوال پاسخ داد که ما از سازه چه انتظاراتی داریم در گذشته اغلب سازه قسمتی از ساختمان بود که وظیفه ی پایداری و مقاومت ساختمان را به دوش می کشید اما اکنون و به خصوص بعد از ظهور معمارانی به نام مانند کالاتراوا-نورمن فاستر و ... نگاه به سازه تغییر یافته است و امروز سازه علاوه بر نقش های پیشین خود عنصری از عناصر زیبایی شناسانه نیز به حساب می آید حتی به نقل از همین کتاب (فصل اول سازه در معماری) عده ای تا آ نجا پیش رفته اند که گفته اند:"توجه عمیق به سازه ی ساختمان به صورتی غیر قابل اجتناب منجر به زیبایی خواهد شد"(گرچه این حد نیز افراط است)
حال با این تفاسیر از آن جایی که مهندسان عمران در طول تحصیلات خود دروسی برای پرورش خلاقیت و .. نمی گذرانند و هم چنین از اصول طراحی به طور کلی (مانند اصولی که در طول مقدمات 1 و 2 یاد می گیریم و در طرح ها تمرین خواهیم کرد)آگاهی ندارند بنابر این معماران هم موفق تر و هم شایسته ترند تا وظیفه ی طراحی سازه را به عهده گیرند
اما محاسبه سازه که شامل نوع و حجم مصالح و یا میزان بارهای ساختمان و .. می شود میماند برای مهندسان عمران که به حق از ما در این زمینه قویترند اما این باعث نمی شود که ما معماران از مباحثی چون ایستایی و مقاومت مصالح بینیاز شویم زیرا در نهایت کار سازه ی طراحی شده ی ما باید منطقی باشد و شاید تا حدودی ما باید حس گونه نوعی محاسبه ی سازه را نیز در مرحله ی اول به عهده گیریم.

نمونه کارهایی از کالاتراوا:

file:///C:/DOCUME%7E1/V08/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/V08/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/V08/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg


اما در این شماره از شرح فصل اول کتاب شروع می کنیم:


فصل اول : سازه در معماری

فصل اول شامل مفاهیمی کلی و نسبت به فصل های بعدی به مراتب تنها نوشتاری تر و غیر فنی تر است به خاطر همین نیز ما به مباحثی گسترده تر پرداخته ایم.
من می خواهم این بار طوری دیگر به لزوم توجه معماران به سازه و ساختمان بپردازم این گفته که ابتذال معماری معاصر ما (به جز چند مورد) در به کار گیری صرفا صوری و سطحی فرم های سنتی مان تا حدودی به عدم آگاهی معمارانمان از منطق سازه ای معماری ستی نشات می گیرد شاید در نگاه اول کمی دور به نظر آید. برای همین من با مثالی ادامه میدهم که بسیاری از ما دانشجویان با آن روبرو بوده ایم و آن این است که آیا میتوان گفت معماری ای که در عصر حاضر دارای هویت باشد لزوما باید دارای قوس و گنبد و .. باشد یا نه؟
جواب به اعتقاد خیلی ها منفی است (از جمله استاد ترم پیش ما استاد نوحی ) یکی از استدلالات منتقدان نگاه "قوس و گنبدی به معماری ایرانی یا اسلامی" این است که ساختن قوس و گنبد جزو ذات خشت بوده ولی برعکس ساخت این فرم ها با فولاد و بتن و ... که از مصالح معاصر ما هستند دقیقا خلاف ذات و طبیعت این دو مصالح است در فصل اول کتاب "سازه در معماری" هم اگرچه کوتاه ولی تا حدودی به همین قضایا پرداخته شده است (البته در فصل های بعدی همین کتاب مثلا فصل 3 به طور مفصل تری روی همین مفاهیم بحث شده است)به طور مثال چوب مصالحی است که در برابر نیروهای کششی مقاوم تر است ولی برعکس سنگ بیشتر در برابر نیرو های فشاری از خود مقاومت نشان می دهد حال به معماری گذشته نگاهی می اندازیم آن هم صورتی خیلی ساده یعنی پوشش سقف ساختمان ها به روش زیر :
file:///C:/DOCUME%7E1/V08/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.jpg

پرواضح است که در این معماری به ذات و طبیعت مصالح دقت شده است یعنی ستون ها به عنوان عضو فشاری از جنس سنگ و شیروانی که در این جا نیروهای فشاری را تحمل می کند از جنس چوب است.
ولی حال بیاییم و استفاده از فولاد و دیگر مصالح نوین را برای تولید فرم قوس مورد تحلیل قرار می دهیم .این جاست که ما مصالحی چون فولاد را که ذاتا و طبیعتا برای استفاده در عناصر سازه ای کششی مناسب است را به صورت قوس فرم می دهیم و علاوه بر صرف انرژی تازه در آن تنش هم ذخیره می کنیم (درباره تنش در فصل های بعدی کتاب توضیح خواهیم داد) حال آن که اگر ما یکبار دیگر با نه نگاهی فرمی بلکه مفهومی به معماری قوس ها توجه کنیم خواهیم دید که در گذشته به این علت از قوس گنبد استفاده میشده که تنها راهی بوده که می توانستند با خشت یا آجر دهنه های وسیع بزنند حال آن که خشت توانایی مقاومت کششی ندارد در واقع با این کار (قوس زدن) کاری می کردند که تنش کششی ایجاد نشود.و همه عناصر خشتی به عناصری فشاری تبدیل می شدند.
file:///C:/DOCUME%7E1/V08/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.jpg

البته در معماری گذشته اشتباهات بزرگ هم داریم نظیر چیزی که در پارتئون اتفاق می افتد و در سقف به غلط از سنگ به عنوان عنصری کششی استفاده شده است
file:///C:/DOCUME%7E1/V08/LOCALS%7E1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image012.jpg


منابع عکس ها:

1-hanzo.persiangig.com
2-پایگاه اطلاع رسانی علمی دانش ما
3-flicker.com
چگونه ایستایی بخوانیم؟
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

hamid-RCHandART

عضو جدید
سلام . بده ها راجع ىر س استاتيك يه كتاب مفيد هست به اسم : استاتیک کاربردی برای دانشجویان معماری و مهندسی عمران (گلابچی) کتاب خیلی خوبیه . علاقتونو نسبت به این درس بی روح بیشتر می کنه . واسه من که خیلی مفید بود . 18 فصل داره و 490 صفحه .
منم از استاتیک دل خوشی ندارم اما نباید ازش فرار کرد . حداقل به خاطر ارشد :)
موفق باشید . . .
 

raha

مدیر بازنشسته
من فصلای مهمش رو بهتون میگم... شما شروع کنید به خوندن... سوالاتی که مبهمه یا اشکال دارین رو اینجا بپرسید...
اگه خلاصه ی فصل ها رو قبل از سوالات بزارین واسه کسایی که این کتاب رو ندارن که دیگه خیلی عالیه:gol::gol:

فصل های مهم کتاب استاتیک کاربردی؛ 1،2،4،5،7،8،12،13،18
 

مهشادی

عضو جدید
سلام.من این کتاب و برای استاتیک 1.2وسازه ی فلزی خوندم.برای استاتیک 1 به نظرم فصل های 1.2.3.4.6.13 کافی باشه ولی باز زه استادتون بستگی داره که تا چه حد درس بده.منم خوشحال میشم اگه بتونم کمکی بکنم.
 

DDDIQ

مدیر ارشد
جزوه پارسه - ایستایی

جزوه پارسه - ایستایی

جزوه
دروس فنی ساختمان - ایستایی
موسسه آموزش عالی پارسه

فصل 1: کلیات و مفاهیم
فصل 2: سیستم های دو نیرویی
فصل 3: تعادل ذره
فصل 4: بارهای وارد بر ساختمان ها
فصل 5: مقاومت مصالح
فصل 6: تنش نهایی , تنش مجاز , ضریب ایمنی
فصل 7: الزامات سازه ای
فصل 8: سیستم خرپایی
فصل 9: سیستم قابی
فصل 10 : سازه های کششی
فصل 11: سیستم های پوسته ای
 

پیوست ها

  • ايستايي.pdf
    2.5 مگایابت · بازدیدها: 0

DDDIQ

مدیر ارشد
سلام
میشه کتاب ایستایی کاربردی آقای گلابچی رو برای دانلود بذارید ؟
کسی داره؟
ممنون

سلام دوست خوبم

استاتیک کاربردی گلابچی
#559 .. #607

سلام دوستان
من مارالم. امروز عضو شدم:redface:
ترم 1 کارشناسی ناپیوسته معماری-طراحی داخلی
کاردانی ایستایی پاس نکردم. الانم تو چارتمون نیس
میشه ی جزوه کوچولو و مختصر واسم بذارید؟ اونقد ک ممکنه در آینده شغلی یا تحصیلی لازمم شه
پیشاپیش ممنون:w30:

سلام دوست خوبم
راستش رو بخواین ایستایی چندان در آینده شغلی شما کاربرد نداره ! و برای کنکور ارشد مجموعه معماری و هنرهای ساخت هست که به درک شما از سازه و نیروهای وارد بر سازه کمک میکنه ....

این جزوه ها رو ببینید جزوه دکتر فیروزی میتونه براتون مفید باشه ...


ایستایی و فن ساختمان
ساختمان 1#127
ساختمان 2-سامع#127
استاتیک کاربردی گلابچی#559 .. #607
کتاب ایستایی ساختمان (رشته عمران) #1092 .. #1093
ایستایی پارسه#10
سئوالات ایستایی بهمراه پاسخ #576

- جزوه ایستایی دکتر فیروزی- قسمت 1- بردار#543
2 - گشاور و تعادل و خرپا و قاب#569
3-خرپا و قاب#570
3- بار گسترده و خواص سطوح#600
4 - نیروهای داخلی#601
5- ممان اینرسی #614

- سی دی شماره 1 دکتر سروش نیا :​
نمودار های برش و خمش / :پارت 1#606 / پارت 2: # 610 / پارت 3 : #612 ( دستورالعمل اجرای سی دی # 617- #641
فیلم تهیه شده از نرم افزار #669

جزوة پایداری و معینی دکتر فیروزی (استاد دانشگاه تهران) #693
نمونه سوالات میان ترم ایستایی- دکتر فیروزی #636 / #638

 

ellliiii

عضو جدید
سلام دوستان میشه حل المسایل کتاب استاتیک پی بیر و جانسون رو بذارید ممنون میشم
 

atefeh.d

عضو جدید
سلام ببخشید من یه جزوه خوب میخواستم واسه مقاومت مصالح.همه میگن خلاصه جزوات دکتر گلابچی خیلی خوبه.هر کسی داشت لطف کنه بزلره شدیدا نیاز دارم بهش
 

Similar threads

بالا