کاخ هخامنشی بردک سیاه

DDDIQ

مدیر ارشد
يکي از بناهاي مهم تاريخي بوشهر است که به دوران هخامنشي تعلق دارد و جزو کاخهاي زمستاني اين امپراتوري بزرگ محسوب مي شده است.اين کاخ در 12 کيلومتري شمال شهر برازجان ,در ميان نخلستانهاي روستاي درودگاه در محل تلاقي دو رودخانه شاپور و دالکي قرار گرفته است.
جلگه برازجان در دوره هخامنشي اهميت فراوان دارد و علتش اين است که ايران در دوره هخامنشي صاحب نيروي دريايي شد و توانست از راه دريا به تجارت و کشور گشايي بپردازد.علت انتخاب اين جلگه نزديکي آن به خليج فارس و در پي آن تسلط بر راههاي تجاري منطقه و تحت نظر داشتن آبراهه هاي جنوبي از لحاظ سياسي و اقتصادي بوده است.تمامي اين مسائل وسيله برپايي3 کاخ سنگ سياه,بردک سياه و کاخ چرخاب رادر اين منطقه فراهم اورده است.
تالار مرکزي بردک سياه 36 ستون دارد و از اين لحاظ شبيه کاخ اپاداناي تخت جمشيد است.
استفاده از دو نوع سنگ تيره و روشن در ساختار اين کاخ, نماي بسيار زيبايي از آن را به بيننده عرضه مي کند.

کشفياتي که در کاخ هخامنشي بردک سياه انجام شده به روشن شدن بخش هايي از تاريخ و تمدن دوران هخامنشي کمک کرده است, براي مثال پيدا شدن يک دسته خنجر زنانه که از جنس عاج است به همراه چند قطعه ابزار تزييني , سکونت زنان را در اين کاخ ثابت مي کند.
اوايل سال 84 گروه کاوش توانستند نقش برجسته در گاه کاخ را بيابند که شاه را در حال ترک کاخ نشان مي دهد , در حالي که ملازمش پشت سرش (البته تصوير او از ميان رفته است)چتري آفتابي روي سر پادشاه گرفته است.


http://www.iranview.com/images/media/reza_2.jpg
در اين نقش برجسته که آن را متعلق به داريوش اول مي دانند, تاج شاه داراي سطحي صاف و بدون تزيين است و اين احتمال را قوت مي بخشد که تاج مزبور همانند تاجهاي برخي نقش برجسته هاي تخت جمشيد روکشي از طلا داشته است.به همراه اين نقش برجسته , سنگ نوشته اي به خط ميخي و زبان بابلي نو و تعداد زيادي قطعه سنگ يافت شد که اين قطعه سنگها , نقشهاي مختلفي چون دست , دسته سايبان با بخشي از تاج شاهي ,ريش مجعد و بخشهايي از صورت و گوشه چشم دارند.
مهمترين يافته کاخ هخامنشي بردک سياه , 4 قطعه طلاست که در مجموع 3 کيلو و 200 گرم وزن دارد.کاربرد و هويت دقيق اين 3قطعه هنوز مشخص نيست , اما تصور مي شود که شايد روکشهاي زرين درهاي چوبي تالار باشند يا سنگ بناي کاخ که غالبا در دوران هخامنشي روي ورقه اي ضخيم و زرين حک مي شده است.تصور مي شود قطعه چهارم قسمت بالاي يک جام زرين هخامنشي باشد که زير لبه آن يک خط ساده حک شده است.
کاخ بردک سياه در طول سالهاي گذشته بشدت مورد تخريب کشاورزان محلي قرار گرفته است.

http://www.iranview.com/images/media/reza_3.jpg
عدم زه کشي باعث شده آبياري زمينهاي کشاورزي سبب تخريب آثار بر جاي مانده از کاخ شود.عوارض جوي نيز به جريان تخريب کمک کرده است.
بسياري از ته ستونهاي کاخ يا شکسته يا جابه جا شده اند و برخي از آنها ترکيب اوليه خود را از دست داده اند.به علت نبودن هيچ گونه نظارتي! حفاري هاي غير مجاز در محوطه کاخ و اطراف آن بسيار زياد شده است


منبع : پورتال جامع گردشگری ایران - نمای ایران​
 

DDDIQ

مدیر ارشد
نابودي آخرين بقاياي کاخ داريوش اول

نابودي آخرين بقاياي کاخ داريوش اول

کاخ زمستاني داريوش اول هخامنشي در نزديکي خليج فارس 33 سال پس از سر برآوردن از دل خاک اين روزها به دليل عدم محافظت و سهل انگاري در حال نابودي تدريجي است.

به گزارش خبرنگار مهر، اين بناي هخامنشي پس از اين همه مدت که از دل خاک بيرون آمده هيچ‌گاه به‌اندازه‌اي که شايسته و درخور يک بناي معماري منحصر به فرد مربوط به بيش از دو هزار سال قبل باشد، مورد توجه قرار نگرفته است.

آنگونه که عکس‌هاي اين گزارش نشان مي‌دهد، اين بنا که نشاني از تمدن پرشکوه و غرورانگيز کشورمان در آن دروان بود، اين روزها به وضعيتي تاثر برانگيز دچار شده است؛ به گونه‌اي که پايه ستونهاي سنگي کاخ در هواي شرجي، مرطوب و گرم برازجان در حال اضمحلال و پودر شدن است.

بر اساس مدارک و شواهد موجود نوع و جنس سنگ‌هاي کاخ بردک سياه فاقد موارد مشابه در ديگر بناهاي تاريخي در ايران و ديگر نقاط جهان است چرا که در ساخت اين بنا از سنگهايي با دو رنگ سياه و روشن استفاده شده و علاوه بر آن نوع تراشها و سنگبري به کار رفته در ساخت اين کاخ نيز بي نظير است.


معماري کاخ بردک سياه مشابه کاخ آپادانا و داراي 36 ستون بوده است

اين کاخ که تالار مرکزي آن مشابه کاخ آپادانا و داراي 36 ستون بوده يکي از بناهاي مهم تاريخي استان بوشهر در 12 کيلومتري شمال شهر برازجان ميان نخلستانهاي روستاي درودگاه در محل تلاقي دو رودخانه شاپور و دالکي قرار گرفته است.

کاخ بردک سياه در سال 1354 در کاوشهاي باستان شناسانه گروهي از باستانشناسان کشور به سرپرستي احسان يغمايي از زير خاک بيرون آورده شد.

اين کاخ تنها بناي به جامانده از دوران هخامنشي در اين سرزمين نيست بلکه علاوه بر آن دو کاخ ديگر مربوط به دوران همين امپراطوري به نامهاي " کاخ چرخاب " و " کاخ سنگ سياه " نيز در نزديکي شهر برازجان وجود دارد که بقاياي آنها نيز در کاوش سالهاي اخير از دل خاک بيرون آورده شده است.

البته بقاياي اين کاخها نيز مانند کاخ بردک سياه در وضعيت چندان مطلوبي به سر نمي‌برد و هر روز در معرض تخريب بيش از پيش و جدي قرار دارد.


در ساخت اين کاخ از دو نوع سنگ سياه و روشن استفاده شده است

به گفته برخي از کارشناسان باستان شناسي جلگه برازجان در دوره هخامنشي اهميت فراوان داشته و علت آن نيز اين بوده که ايران در دوره هخامنشي صاحب نيروي دريايي شد و توانست از راه دريا به تجارت و کشور گشايي بپردازد.

علت انتخاب اين جلگه نزديکي آن به خليج فارس و در پي آن تسلط بر راههاي تجاري منطقه و تحت نظر داشتن آبراهه‌هاي جنوبي از لحاظ سياسي و اقتصادي بوده است. تمامي اين مسائل وسيله برپايي کاخهايي در اين منطقه را فراهم آورده است.

کشفيات باستان شناسان و کاوشگراني که کاخ هخامنشي بردک سياه را از دل خاک بيرون آورده‌اند تنها به به بقاياي خود کاخ محدود نبود بلکه آنها در حين کاوشهاي خود به اشيائي همچون يک دسته خنجر زنانه ساخته شده از جنس عاج به همراه چند قطعه ابزار تزييني برخورد کردند که مي‌تواند نشاني از سکونت زنان در اين کاخ باشد.


بسياري از سنگ‌هاي به کار رفته در ساخت کاخ بردک سياه به دليل عدم محافظت از بين رفته است

همچنين از ديگر موارد کشف شده در کاخ بردک سياه که شايد بتوان آنها را مهمترين يافته‌هاي اين کاخ دانست 4 قطعه سنگين طلا که وزن کل آنها به سه کيلو و 200 گرم مي‌رسد بوده است. هنوز کاربرد دقيق سه قطعه از اين طلاها مشخص نيست اما برخي بر اين عقيده‌اند که ممکن است آنها روکشهاي زرين درهاي چوبي تالار يا سنگ بناي کاخ باشند چرا که غالبا در دوران هخامنشي سنگ بناي کاخها بر روي ورقه‌اي ضخيم و زرين از طلا حک مي‌شده است.

همچنين در رابطه با قطعه چهارم اين طلاها نيز اينگونه بر مي‌آيد که اين قطعه قسمت بالاي يک جام زرين هخامنشي باشد که زير لبه آن يک خط ساده حک شده است.

در موردي ديگر که در کاوشهاي سال 84 کاخ بردک سياه کشف شده و بقاياي آن هم اکنون به شکلي غير استاندارد و بدون محافظت در محوطه کاخ افتاده است نقش برجسته‌اي حکاکي شده بر سنگ سياه است که شاه را به همراه ملازمش که چتري آفتابگير در دست دارد در حين ترک کاخ نشان مي‌دهد.


نقش برجسته سنگ سياه به دست آمده در اين کاخ در محوطه کاخ به حال خود رها شده است

در اين نقش برجسته که آن را متعلق به داريوش اول مي‌دانند تاج شاه داراي سطحي صاف و بدون تزيين است و اين احتمال را قوت مي‌بخشد که تاج همانند تاجهاي برخي نقش برجسته‌هاي تخت جمشيد روکشي از طلا داشته است. به همراه اين نقش برجسته، سنگ نوشته‌اي به خط ميخي و زبان "بابلي نو" و تعداد زيادي قطعه سنگ يافت شد که اين قطعه سنگها نقشهاي مختلفي چون دست، دسته سايبان با بخشي از تاج شاهي، ريش مجعد و بخشهايي از صورت و گوشه چشم دارند.


جنس و رنگ سنگ‌هاي استفاده شده در ساخت اين کاخ در نوع خود منحصر به فرد بود

با اين همه اين نقش برجسته منحصر به فرد که حکايت کننده بخش مهمي از تاريخ هخامنشيان در اين گوشه از جغرافياي ايران است در زير آفتاب سوزان جنوب به حال خود رها شده و تنها نگهبان اين محوطه تاريخي از سر دلسوزي چادر کهنه ماشين خود را به عنوان حفاظ بر بالاي آن قرار داده است.

بنا به گفته برخي منابع محلي کاخ بردک سياه در طول سالهاي گذشته نيز به شدت مورد تخريب کشاورزان منطقه قرار گرفته است به شکلي که عدم زه کشي زمينهاي اطراف باعث شده آبياري زمينهاي کشاورزي سبب تخريب آثار بر جاي مانده از کاخ شود و همچنين عوارض جوي و سرازير شدن آب حاصل از بارشها به گودال محل پايه ستونهاي کاخ نيز به جريان تخريب کمک کرده است.


در محافظت از بقاياي کاخ بردک سياه ابتدايي‌ترين راهکارها اتخاذ شده است

مجموع اين عوامل و نبود يک نظارت کارشناسي شده دست به دست هم داده تا بسياري از ته ستونهاي کاخ شکسته يا جابجا شده و برخي از آنها نيز ترکيب اوليه خود را از دست بدهند. البته به همه اينها نيز بايد به حفاريهاي غير مجاز زياد در محوطه کاخ و اطراف آن را نيز اشاره کرد که سهم عمده‌اي در اين فرايند تخريب داشته است.

با اين وجود و پس از توصيه‌ها و تذکرهاي فراوان کارشناسان و علاقمندان ميراث فرهنگي کشور سازمان ميراث فرهنگي استان بوشهر اعلام کرد اين سازمان با انجام مطالعات باستان‌شناسي و بررسي ژئوفيزيک زمينهاي اطراف کاخ بردک سياه درصدد تعيين حريم دقيق و محدوده آثار پيرامون اين محوطه تاريخي است.

اين خبر را چندي پيش احمد دشتي رئيس اين سازمان در گفتگو با خبرگزاري مهر اعلام کرده و افزوده بود: حفاظت از کاخهاي هخامنشي استان بوشهر وارد مرحله جديدي شده است. در حال حاضر تملک زمينهاي کاخ بردک سياه انجام شده و پوشش کامل به منظور حفاظت از کاخ در مقابل عوامل طبيعي هم ‌چون باد و باران و نصب تابلوهاي گردشگران با استانداردهاي اداره راه و ترابري به همراه مسافت سنج نيز صورت گرفته است.

با وجود اين گفته‌هاي اميدبخش رئيس سازمان ميراث فرهنگي استان بوشهر بايد گفت اگرچه حجم بلاهايي که تا کنون بر سر کاخ هخامنشي و پر شکوه بردک سياه برازجان آمده است با هيچ حفاظت و مرمتي قابل بازگشت نيست اما اگر مسئولان کمر همت براي جلوگيري از تخريب بيشتر آن ببندند جاي قدرداني و سپاس دارد.
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

DDDIQ

مدیر ارشد
کاخ بردک سياه و3 کيلو طلاي هخامنشي همچنان در بوته فراموشي

کاخ بردک سياه و3 کيلو طلاي هخامنشي همچنان در بوته فراموشي

خبرگزاري ميراث فرهنگي_ گروه ميراث فرهنگي_ درحالي‌که 4 سال از آخرين کاوش‌هاي باستان‌شناسي در کاخ هخامنشي بردک سياه مي‌گذرد، اين محوطه باستاني و 4 تکه طلاي کشف شده در آن هنوز بلاتکليف مانده و مشخص نيست چه زماني اين کاوش‌ها و مطالعه روي طلاها ادامه پيدا کند. اين درحالي است که بردک سياه هنوز در ميان درختان گز محصور است و روند تخريب در اين محوطه باستاني ادامه دارد.
به گزارش CHN، کاخ بردک سياه که در منطقه برازجان واقع شده است، روزگاري کاخ زمستاني شاهان هخامنشي در شهر باستاني تئوکا بوده که پيش از به قدرت رسيدن کوروش هخامنشي ساخته شده و احتمالا به جد وي تعلق دارد. اين کاخ نخستين بار در سال 1356 کشف شد و پس از شروع كاوش‌ها در اين محوطه نشانه‌هاي بيش از بيست كاخ، تالار و آثار معماري پراكنده به دست آمد.
پس از انقلاب نخستين بار در سال 1384 و پس از کشف کتيبه‌اي هخامنشي، کاوش‌ها در اين محوطه باستاني از سر گرفته شد و پس از يک دوره گمانه‌زني به منظور شناسايي حدود عرصه کاخ و نجات آن از ميان درختان گز، هيات باستان‌شناسي چند ترانشه باز کرده و بخش‌هايي از کاخ را بيرون آوردند. در اين ميان علاوه بر کشف تالارهاي ستون‌دار، 4 تکه طلاي هخامنشي به وزن 3 کيلو نيز کشف شد که اکنون در صندوق بانک نگهداري مي‌شود.
قطعات طلاي هخامنشي درحالي‌كه چين‌خورده بودند در كنار يكي از پايه ستون‌هاي تالار مركزي كاخ هخامنشي بردك سياه كشف شدند. در همان زمان اين آثار به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تحويل داده شد اما قرار بود تا مطالعات آزمايشگاهي براي باز كردن چين طلاها در موزه ملي انجام شود.
احسان يغمايي»، سرپرست هيات کاوش در کاخ بردک سياه با بيان اين مطلب که همچنان رايزني براي انجام کاوش در اين کاخ هخامنشي ادامه دارد، گفت:« بارها گفته شده است که کاوش‌ها در اين محوطه ادامه پيدا مي‌کند درحالي‌که 4 سال از آخرين حضور هيات باستان‌شناسي در آن‌جا مي‌گذرد اما خبري از کاوش نيست.»
وي گفت:« طلاها هم هنوز براي مطالعه در اختيار ما قرار داده نشده است و از آن‌جاکه حدس زده مي‌شود؛ احتمالا کتيبه يا نوشته‌اي درون ورق‌هاي طلاي کشف شده که چين خورده‌اند وجود دارد، اما هيچ اقدامي براي ادامه مطالعه روي آن‌ها صورت نگرفته است.»
به گفته اين باستان‌شناس؛ چين‌خوردگي طلاها به دليل عوامل جوي نيست و گويا شخصي 2500 سال پيش به عمد آن‌ها چين داده و در زير پايه ستون پنهان كرده بود تا دست كسي به آن‌ها نرسد. اما بعد‌ها خود او نيز موفق به برداشتن طلاها نمي‌شود. به اعتقاد وي اين چهارقطعه طلا مي‌تواند كتيبه‌اي از دوره جد كوروش كبير يا بخشي از روكش در يا يك تاج شاهي باشد.
همچني در کاوش‌ها، باستان‌شناسان با كشف 16 پايه ستون از تالار مركزي و 6 پايه ستون از ايوان جنوبي شيوه كلي معماري تالار و ايوان اين كاخ را شناسايي كردند. اما اکنون اين کاخ به حال خود رها شده و در حال تخريب است.
ساختار معماري ايوان جنوبي كاخ بردك سياه به شيوه معماري درگاه كاخ بارعام كوروش در پاسارگاد طراحي شده است. اين ايوان داراي 12 ستون بود كه در اين كاوش‌ها 6 پايه ستون از بين آن‌ها كشف شد.
درحال حاضر از تالار بدست‌آمده بخشي تخريب شده و حتي پايه ستون‌ها که با ملات خشت حفاظت مي‌شدند به حال خود رها شده‌اند. بخشي از ديوارهاي کشف شده تخريب شده‌اند و هر روز ريشه‌هاي درخت گز بيشتر اين محوطه باستاني را مورد تخريب قرار داده‌اند.
از سوي ديگر گزارش مطالعات انجام گرفته در سال 1384 به طور کامل در اختيار سازمان ميراث فرهنگي بوشهر قرار گرفت که هنوز منتشر نشده است.
پيش از اين و طي 3 سال گذشته بارها مدير ميراث فرهنگي استان بوشهر قول ادامه کاوش‌هاي باستان‌شناسي در کاخ بردک سياه را داده بود اما تاکنون حتي کلنگ باستان‌شناسان به اين محوطه باستاني نخورده است.
سال گذشته «احمد دشتي»، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بوشهر از خريد و تملک زمين‌هاي نخلستان اطراف کاخ بردک سياه خبر داده بود تا به اين وسيله درختان گز به مکان ديگري منتقل شوند اما هنوز اين کار انجام نگرفته است.
گفته مي‌شود که رويش درختان گز در منطقه به حدي است که اگر عکس هوايي امروز کاخ بردک سياه با عکس هوايي سال 1356 مقايسه شود، ميزان تخريب در اين محوطه هخامنشي به خوبي نمايان است.
به گفته يغمايي امروز از 5 تپه باستاني در اين محوطه تنها يك‌چهارم يكي از تپه‌ها باقي مانده و اين درحالي‌است كه پس‌از يك فصل كاوش در 4 سال گذشته، دوباره كاوش‌هاي باستان‌شناسي اين محوطه هخامنشي معلق مانده است.

از کاخ بردک سياه به عنوان سند مهمي در باستان‌شناسي کشور ياد مي‌شود. زيرا اکنون از آثار به جاي مانده هخامنشيان پيش از به قدرت رسيدن کوروش اطلاعات زيادي در دست نيست. 28 سال توقف پژوهش‌هاي باستان‌شناسي در كاخ بردك‌سياه باعث شد بخش زيادي از اطلاعات دوره هخامنشي امروز ديگر قابل دسترسي نباشد. اين فاجعه فرهنگي مي‌تواند با ادامه توقف كاوش‌ها از سر گرفته شود

تصاوير
 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Similar threads

بالا