چهل نکته کلیدی در مورد"مس"

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
:)



1-میزان مطلوب مس در حدود 20 تا 2 (ppm) درماده خشک است. مقدار کل مس موجود در خاک‌ها معمولاً کمتر از ۵۰ PPM است


2-مس به شکل Cu[SUP]2+[/SUP] قابل جذب است


3-ميزان طبيعي مس برای رشد طبيعي گياهان بین ppm60-15 مي باشد. در مقادير بالاي ppm60 کاهش کلروفيل در گياهان ديده مي شود. گونه‌ها و ارقام گياهى از نظر تحمل به کمبود مس متفاوت هستند، مثلاً سويا تحمل زيادى به کمبود مس دارد


4-شیوه جذب ریز مغذیها(مانند مس) از خاک به سطح ریشه غالبا انتشار يا پخشيدگي Diffusion است


5-سنگ های آذرین حاوی کانی های مس و روی بیشتری نسبت به سنگ های رسوبی می باشند و همچنین در بازالت بیشتر از گرانیت است(مس در کانى‌هاى اوليه و ثانويه يافت مى‌شود.)



6-مس در فتوسنتز و همچنین در ترکیب پروتئین کلروپلاست نقش دارد. مس و روى در سوپراکسيد ديسموتاز يافت مى‌شوند که مى‌توانند O۲را در موجودات هوازى بشکنند. مس بعنوان یک آنزیم فعال کننده شناخته می شود.در زنجیره انتقال الکترون نقش دارد(بخشى از آنزيم پلاستوسيانين کلروپلاست، در سيستم انتقال الکترون بين سيستم نورى I و II را تشکيل مى‌دهد). مؤثردر بسياري از فرآيندهاي آنزيمی(مس بخشى از چندين آنزيم اکسيدکننده، نظير آنزيم آسکوربيک اسيد اکسيداز و پلى‌فنول اکسيداز مى‌باشد.)، مس در گياهان در ضمائم سيتوپلاسم يافت مى‌شود.ضروري براي عمل فتوسنتز، مؤثردر ساخت ليگنين - lignin ( ديواره سلول)و مؤثردر توليد دانه است

7-مس يک کوفاکتور براى سنتز برخی آنزيم‌هاست


8-مس فراوان در خاک باعث کمبود جذب آهن و مولیبدن می شود



9-وجود اين عنصر در سيستم هاي آنزيمي اكسيداز _ كاتالاز ضروري است


10-اين عنصر در واكنش هايي انتقال الكترون سهيم و فعال كننده چندين آنزيم مي باشد


11-توقف رشد گیاهان و کلروز برگهای پیر ، توقف يا كاهش رشد و کاهش فاصله ميانگره ها و کوچک ماندن برگ ها،مارپيچ شدن برگ‌ها مخصوصا برگ‌هاي سست غلات،بي‌رنگ شدن نوك برگ‌ها، همچنین در رشد محصولات میوه ای تاثیر می گذارد و محصولات آنها از حالت طبیعی کوچکتر هستند . برگ‌های دچار کمبود مس پیچیده شده و دمبرگ آنها به سمت پائین خم می‌شود. کمبود مس می‌تواند با کلروز خفیف سرتاسری همراه با فقدان فشار تورگور همیشگی در برگ‌های جوان مشاهده شود. کاهش تعداد گل ها و میوه ها ،توقف رشد ودانه بستن ضعيف در غلات نیز از علائم کمبود مس است.



12-منیزیم و كلسیم با مس قابلیت رقابت دارند


13-کمبود مس در درختان میوه با پلاسیدگی بر گهای انتهایی و ریزش آنها خودنمایی میکند


14-كمبود مس در مركبات بلافاصله باعث كلروز نمي شود ، اولين نشانه ي كمبود در بافت هاي جوان گياه مشاهده مي شوند . اين درختان شاخه هاي پررشدي با برگ هاي درشت به وجود مي آورند . برگ ها به رنگ سبز تيره ولي با لكه هاي زرد رنگ درمي آيند. کمبود مس در مرکبات باعث مرگ جوانه انتهایی می شود. قبل از مرگ این قسمت جوش های کوچک ، شاداب با برگهای درشت ، شفاف و تیره از انتهای شاخه ها ظاهر می شود که پس از مدتی خشک شده و تعداد دیگری می روید. رگبرگها چروکیده و خمیده می شوند.روی میوه صمغ ترشح می شود.پوست ممکن است بترکد و صمغ از آن خارج شود.


15-كمبود مس در گندم باعث كوچك شدن خوشه ها شده و حتي دانه نيز در انتهاي خوشه ها تشكيل نمي شود


16-در اثر کمبود مس در غلات دانه تشکیل نمی شود که علت عمده آن جلوگیری از تشکیل بساک می باشد


17-خاك‌هاي شني، گچي و آلي، اراضي مرتعي تازه احيا شده ومصرف بالاي كود ازته از جمله عوامل تشدید کننده کمبود مس هستند



18-مس در زمان کمبود در گیاه تقریبا غیر متحرک و در زمان کافی بودن متحرک است


19-گياهان يونجه ، كاهو ، يولاف ، پياز ، مركبات ، درختان ميوه و گندم بيشترين حساسيت را به كمبود مس نشان مي دهند.لوبيا ، نخود فرنگي ، سيب زميني و سويا كمترين حساسيت را نسبت به مس نشان مي دهند .


20-مس در کنترل توليد DNA و RNA و در مقاومت در برابر بيماري های گیاهی نقش دارد


21-مس به صورت يون آزاد و کمپلکس هاي غيرآلي سمي است


22-کمبود مس در خاک منجر به کمبود مس در گياهان مي شود.


23-خاک ماسه اي و خاک رسي سبک نسبت به خاک هاي رسي سنگين بيشتر در معرض کمبود مس هستند


24-زماني که pH به بالاي 7 افزايش مي يابد، ميزان مس کاهش پيدا مي کند


25-ميزان بالاي فسفر، روي، آهن، منگنز و آلومينيوم نيز جذب مس را توسط ريشه غلات محدود مي کند


26-فسفر با جذب عناصری مثل آهن، مس و روی رقابت می کند، منیزیم و كلسیم با مس قابلیت رقابت دارند


27-در طبيعت به ندرت گياهان علائم کمبود مس را بروز مي دهند


28-معمولاً كمبود مس بسيار نادر است چراكه سمپاشي ها براي مبارزه با قارچهاي پاتوژن بدليل محتوي مس این سموم، نیاز مس رابرطرف مي كنند.


29-مس درکمپلکس هاي ارگانيک رفتار سمي ندارد.


30-معمولا سمیت مس برای گیاهان دو برابر روی است


31-کمبود مس در گياهاني که در خاک هاي آلي و خاک هاي بسيار شني مي رويند،بیشتر متداول است.


32-اسيد هوميک (گونه ای از مواد آلی)به طور همزمان مي تواند ميزان مس 2ظرفیتی را در گياهان و ميکروارگانيسم ها افزايش دهد و ميزان سميت مس آزاددو ظرفیتی را بکاهد


33-گياهانی مانند گوجه فرنگي، هويج و گل کلم بشدت به مقدارزیادی مس حساسیت ویژه ای نشان میدهند و احتمال سميت در آنها خیلی بیشتر از سایر گیاهان است


34-از کودهای مهم مس میتوان به سولفات مس (کات کبود) اشاره کرد که به دو صورت خاکی و محلول پاشی به کار میرود. کمبود مس را مى‌توان به‌وسيله کلات‌هائي، نظير ) Cu-DTPA دى‌اتيل ترى‌آمين پنتهااستات) اصلاح کرد. مس که جذب سطحى شده به‌سختى روى ذرات رس چسبيده است و قدرى قابل جايگزينى با ديگر کاتيون‌ها است. به‌همين دليل بهترين طريقهٔ اصلاح کمبود مس، استفاده از کلات‌هاى مس است


35-بهترین زمان محلول پاشی(نیم درصد) مس در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه ها در بهار است چون اگر روی میوه(مخصوصا سیب و گلابی) پاشیده شود ممکن است باعث زنگارآن شود


36-سولفات مس به روش خاکی هر 2 الی 3 سال یکبار به میزان50 تا 100 گرم در 1000 لیتر آب برای هر درخت در سایه انداز در فصل پائیز و زمستان مصرف شود


37-رایج ترین کود معدنی مس دار، سولفات مس است که حدود 25 درصد مس و 13 درصد گوگرد دارد و حتی علاوه بر رفع کمبود مس می‌تواند بعنوان سمی برای مبارزه با تریپس پیاز در محصولات زراعی استفاده بشود


38-خاک‌ها به‌علت دارا بودن تمايل قوى براى جذب سطحى مس آزاد، مقدار اين عنصر را از سطح سمى کاهش داده، پس به‌صورت يک بافر عمل مى‌کند


39-وقتی منیزیم در خاك افزایش می‌یابد جذب مس را با اختلال روبرو می‌سازد. از این اثر می‌توان در هنگام مسمومیت باغ در اثر فراوانی مس استفاده كرد تا اثر مسمومیت را تقلیل داد و برعكس در مناطق با كمبود مس، افزایش منیزیم كمبود مس را تشدید می‌كند


40-در گياهاني كه كمبود مس دارند آوندهاي چوبي به اندازه كافي چوبي نمي‌شود در شرايط تعرق زياد كه مكش منفي بالائي در طول آوند چوبي رخ مي دهد اين عدم استحكام آوند سبب فرو پاشي آن مي شود كه كار انتقال آب و املاح با مشكل مواجه مي‌شود به همين دليل يكي از علائم كمبود مس عليرغم آبياري،پژمردگي آن است.
 
آخرین ویرایش:

Similar threads

بالا