چهل نکته تخصصی در مورد"کلسیم"

افشین باتمانی

متخصص کشاورزی
کاربر ممتاز
:)


1-میزان کلسیم در گیاهان در حدود 0/5 تا2% در ماده خشک است.

2-علائم کمبود: کمبود کلسیم به صورتی است که برگها به رنگ قهوه ای و یا سیاه ظاهر می شوند و حاشیه برگها نیز در هم فرو می روند. یکی دیگر از تاثیرهای کمبود کلسیم مرگ و پوسیدگی شکوفه و گل است.

3-زیادی کلسیم باعث کمبود کاتیونهای مهم مثل پتاسیم و منیزیم می شود.

4-کلسیم با قرار گرفتن در دیواره سلولی و استحکام بخشیدن به آن و نیز کاهش تولید اتیلن در حفظ سفتی بافت میوه نقش ایفا می کند

5-کلسیم به صورت یون ca[SUP]2+ [/SUP]، جذب گیاه می شود.


6-به طور کلی %72کلسیم با روش جريان انبوه يا حرکت توده‌اي Mass Flowجذب گیاه میشود( تا سطح ریشه)

7-کلسیم از راه اپوپلاستی (جریان غیرفعال) جذب ریشه می گردد.

8- کلسیم در گیاه بسیار کم تحرک است


9-کلسیم در ساخت لایه وسطی سلولی که از جنس پکتات کلسیم است نقش اساسی دارد.

10-کلسیم در تغذیه گیاهی یک کانی بسیار مهم است. اما فقط معدودی از خاکها دارای مقادیر مطلق کلسیم بصورت ناکافی برای رشد گیاه هستند

11-گیاهان کلسیم مورد نیاز خود را بیشتراز محلول خاک جذب میکنند

12-کلسیم نقش مهمی در ساختمان و نفوذ پذیری غشاء یاخته داشته در تقسیم یاخته و دراز شدن آن ضروری می باشد ولی در فعال کردن آنزیمها نقش عمده ای ندارد. این عنصر جذب ازت نیتراتی را زیادتر نموده و در متابولیسم ازت دخیل بوده و مقدار آن در برگ بیشتر است.

13-مقدار کلسیم در خاکها تابع سنگ مادر ، اقلیم و بافت خاک است


14-رس اشباع شده با کلسیم بیش از موقعی که با سدیم اشباع شده باشد فسفات جذب می کند.

15-فعالیت یون فسفات در محلول خاک های آهکی، عمدتاً تحت تاثیر سه عامل:
فعالیت یون کلسیم،
مقدار و اندازه ذرات کربنات کلسیم آزاد در خاک
مقدار رس می باشد
.


16-بر خلاف کلیسم، منیزیم در گیاه نسبتاً پویا بوده بنابراین علایم کمبود کلسیم از برگهای جوان شروع می شود.

17-کلسیم در تشکیل و افزایش پروتیین در درون میتوکندری دخالت دارد.

18-حرکت کلسیم و منیزیم در خاک عمدتاً بصورت توده ای است ولی جذب آنها بوسیله گیاه به هر دو طریقه توده ای و پخشیدگی تحقق می یابد.

19-مقدار کلسیم موجود در گیاه معمولا سه تا چهار برابر اندازه منیزیم است.

20- از جمله نقشهای مهم کلسیم است:
پایداری دیواره سلولی
توسعه سلول و فرآیندهای داخلی
پایداری غشاهای سلولی
تعادل کاتیون -
آنیون و تنظیم اسمزی


21-بیماری لکه تلخ Bitter Pit در اثر کمبود کلسیم بوجود می اید.

22-غلظت کلسیم و منیزیم در گیاه برعکس ازت، فسفر و پتاسیم ؛ با افزایش سن گیاه بالا تر می رود.

23-بعلت تحرک محدود کلسیم در آوند آبکش، محلول پاشی آن زیاد موثر نیست و در هنگام فصل رشد باید چندین بار تکرار شود.

24-اکسین در جابجایی کلسیم در بافت گیاه دخالت دارد.

25-در بافت های مبتلا به کمبود کلسیم، تنفس افزایش می یابد.

26-سرنوشت کلسیم آزاد شده:
در آبهای زهکشی هدر روند
به وسیله ارگانیسم ها جذب شوند
روی ذرات رس و اطرافشان جذب سطحی می شود
به صورت یک ترکیب ثانویه کلسیم ، به ویژه در اقلیم های خشک ، دوباره رسوب می کنند
.

27-نیاز به کلسیم برای رشد مطلوب در تک لپه ایها کمتر از دولپه ایها است.

28-کمبود کلسیم می تواند منجر به اختلالاتی از قبیل، سوختگی انتهای برگهای کاهو، سیاه شدن بخش درونی کرفس، پوسیدگی و له شدن انتهای گلگاه میوه گوجه فرنگی و هندوانه و بروز لکه سیاه در سیب گردد.

29-کلسیم از یون های با جذب آهسته است.

30-فلدسپار ها منشاء تمام سدیم و بخش عمده کلسیم و پتاسیم موجود در خاک می باشند. که شامل ارتوکلازها و پلاژیوکلازها می باشند

31-خاکهای گچی - آهکی PH کمتری نسبت به خاک های آهکی دارند که گچ ندارند بدلیل وجود یون مشترک کلسیم

32-سولفات های سدیم و منیزیم بدلیل حلالیت زیاد باعث شوری خاک می شوند ولی سولفات کلسیم بدلیل حلالیت کمی که دارد، باعث شوری خاک نمی شود.

33-کلسیم، پتاسیم و سدیم چون بزرگ هستند در ساختمان اکتاهدرال قرار نمی گیرند

34-رسهای مونتموریلونیتی به درجه اشباع کلسیم 70درصد یا بیشتر نیاز دارند تا این عنصر با سرعت کافی برای گیاهان در حال رشد آزاد شود. از طرف دیگر رسهای کائولینیتی براحتی میتوانند نیازهایca[SUP]2+[/SUP] بیشتر گیاهان را در درجه اشباعفقط 40تا50 درصد تامین کنند.

35-کلسیم از طریق تعرق به برگها میرسد

36-در پروفیل بسیاری از خاکهای مناطق خشک رسوبات ثانویه کلسیم کربنات یا کلسیم سولفات دیده می شود.

37-مقدار کلسیم خاکهای منطق خشک، صرف نظر از بافت خاک ، عموما در نتیجه آبشویی زیاد است.

38-محلول پاشی کلسیم برای گلهای بریده ( پس از چیدن ) طول عمر آنها را افزایش می دهد

39-تجمع کلسیم در میوه تنها در مرحله اول رشد انجام می گیرد و سپس کلسیم آن ثابت می ماند با این حال به خاطر رشد مداوم میوه ، غلظت کلسیم با توجه به سرعت رشد نهایی میوه کاهش می یابد.

40-میوه های درشت که سرعت کاهش کلسیم در آنها زیاد است، خاصیت انبار داری ضعیفی دارند بر عکس ، میوه های ریز ، کلسیم بالایی داشته ، مدت زمان طولانی تری انبار داری می شوند.
 

Similar threads

بالا