1- میزان فسفر در گیاهان از 0/2 تا 0/5 درصد در ماده خشک تغییر می کند.
2- علائم کمبود: اولین علامت کمبود در رشد دیده می شود و سپس برگهای پیرتر به رنگ زرشکی سیر(ارغوانی) تبدیل می شوند( در گیاه متحرک است)
3- علائم زیادی: اگر از 1% در ماده خشک بیشتر باشد باعث مسمومیت فسفر می شود. مسمومیت فسفر بر روی سایر عناصر مانند آهن، منگنز و روی تاثیر می گذارد.
4- بجز در خاکهای آلی،مقدار فسفرمعدنی موجود در خاکها همواره بیشتر از فسفر الی است.
5- فسفر و روی در خاک بر هم اثری نداشته بلکه واکنش آنها بر روی هم در داخل گیاه رخ می دهد.
6- فسفر حساس ترین عنصر غذایی نسبت به تغییرات PH می باشد.
7- مصرف زیاد کودهای فسفره در خاک می تواند موجب کمبود روی در گیاه شود.
8- آزاد شدن و قابل استفاده گردیدن فسفات در خاکهای آهکی اسانتر از خاکهای اسیدی است.
9- هر چه در خاک نسبت AL به OH کوچکتر باشد، جذب فسفر بیشتر خواهد بود.
10- مهمترین منبع فسفر خاک اپاتیت می باشد و عمدتاً رسوب معدنی فسفر به فرم فلور اپاتیت(Ca5(Po4)3f) در خاکها غالب است.
11- فعالیت یون فسفات در محلول خاک های آهکی، عمدتاً تحت تاثیر سه عامل؛ فعالیت یون کلسیم، مقدار و اندازه ذرات کربنات کلسیم آزاد در خاک و مقدار رس می باشد
12- فسفر بلوغ گیاه را جلو می اندازد(بر خلاف ازت)
13- گیاهان یون فسفر یک ظرفیتی ارتوفسفات اولیه (H2PO4-) را ترجیح می دهند(حدود ده برابر بیشتر) در حالی که در محلول خاک HPO42- فراوانتراست.
14- فسفر با جذب عناصری مثل آهن، مس و روی رقابت می کند
15- فسفر قابل دسترس یا Labile : مقداری فسفری که ظرف 24 ساعت از سطوح قابل تبادل فاز جامد از طریق تبادل با یون های دیگر، وارد محلول خاک می شود.
16- فسفر، بور و سیلیسیم در واکنش های انتقال انرژی در سیستم های گیاهی دخالت دارند.
17- غلظت فسفر، ازت و پتاسیم ؛ با افزایش سن گیاه کمتر میشود.
18- فسفر یکی از مهمترین عاملهای پدیده اوتروفیکاسیون است.
19- در خاک های آهکی وجود سطح زیاد فسفر در خاک باعث تشدید کمبود روی می شود .
20- مقدار فسفر پوسته جامد زمین 0.12 درصد می باشد و مقدار فسفر خاک از 0.02 تا 0.5 درصد در نوسان است.
21- فسفر در تشکیل بذر نقش ویژه ای دارد و به مقدار فراوان در بذر و میوه یافت می شود و می تواند عامل زودرسی محصولات بخصوص غلات باشد.
22- بدلیل تحرک اندک فسفر در خاک، ارتوفسفات ها عمدتاً از طریق پخشیدگی به ریشه گیاه می رسند
23- درصد فسفات های اینوزیتول(دسته ای از فسفاتهای آلی خاک) در خاکهای زیر پوشش جنگل بیش از دیگر اراضی است و مقدار آن با افزایش PH خاک، کاهش می یابد.
24- وجود فسفر در افزایش مقاومت گیاهان به بیماری ها نقش مثبت دارد.
25- منوکلسیم فسفات و دی کلسیم فسفات بیشترین انحلال و فلوئور آپاتیت کمترین انحلال پذیری را دارد.
26- با افزایش کودهای ازته به خاک، جذب فسفر بوسیله گیاه افزایش می یابد زیرا کود ازته رشد ریشه را افزایش می دهند
27- کودهای فسفاته و پتاسه در افزایش ارتقای کیفیت نشاسته محصول نقش دارند.
28- مصرف همزمان ازت با فسفر در روش پخش نواری بازده جذب فسفات را به دلایل زیر افزایش می دهد:
توسعه ریشه - کاهش PH در محل پخش کود - افزایش ارتوفسفات اولیه به ارتوفسفات ثانویه
29- رفتار فسفر و آرسنیک در خاک ها مشابه است
30 - کمبود فسفر همانند کمبود روی باعث افزایش تراوایی غشاء ریشه میشود.
31- منحنی جذب فسفات مانند منحنی جذب پتاسیم است
32- فسفات بر خلاف نیترات و سولفات، در درون گیاهان احیا نمی شود
E-Value-33 فسفر قابل دسترس یا همان فسفر لبیل (مجموع فسفر محلول و تبادلی) را اندازه می گیرد
34- اگر فسفر به خاک اضافه کنیم یک مرحله جذب تند یا سریع داریم (24-48 hr) و یک مرحله جذب کند (یک هفته تا یک ماه)، که جذب سریع همان جذب اختصاصی است و البته مقدار کمی هم غیر اختصاصی است
35- فسفر از جمله عناصری است که سریع جذب گیاه می شود ( Fast Aborbingion )
36 - غنی ترین بخش گیاه از نظر فسفر، دانه است
37-مناسبترین روش تعیین فسفر قابل استفاده در خاکهای آهکی روش اولسن است که با محلول نیم نرمال بی کربنات سدیم با PH=8.5 ، عصاره خاک تهیه می شود. بی کربنات و هیدروکسیل به صورت دو رقیب، فسفات را از ذرات خاک جدا می کنند. حد بدست آمده فسفر در این روش بین 45- 5 پی پی ام است.
38- هم دماهای جذب فسفر، مقدار فسفر جذب شده را به عنوان تابعی از غلظت فسفر تعادلی نشان داده و با استفاده از آن قدرت تثبیت فسفر در خاک ها را می توان تخمین زد
39- آپاتیت که ماده اصلی سنگ فسفات را تشکیل می دهد
40- سوپر فسفات ها که شامل سوپر فسفات(ساده) معمولی (%20 P2O5) و سوپر فسفات (تریپل)غلیظ (%46 P2O5) است
2- علائم کمبود: اولین علامت کمبود در رشد دیده می شود و سپس برگهای پیرتر به رنگ زرشکی سیر(ارغوانی) تبدیل می شوند( در گیاه متحرک است)
3- علائم زیادی: اگر از 1% در ماده خشک بیشتر باشد باعث مسمومیت فسفر می شود. مسمومیت فسفر بر روی سایر عناصر مانند آهن، منگنز و روی تاثیر می گذارد.
4- بجز در خاکهای آلی،مقدار فسفرمعدنی موجود در خاکها همواره بیشتر از فسفر الی است.
5- فسفر و روی در خاک بر هم اثری نداشته بلکه واکنش آنها بر روی هم در داخل گیاه رخ می دهد.
6- فسفر حساس ترین عنصر غذایی نسبت به تغییرات PH می باشد.
7- مصرف زیاد کودهای فسفره در خاک می تواند موجب کمبود روی در گیاه شود.
8- آزاد شدن و قابل استفاده گردیدن فسفات در خاکهای آهکی اسانتر از خاکهای اسیدی است.
9- هر چه در خاک نسبت AL به OH کوچکتر باشد، جذب فسفر بیشتر خواهد بود.
10- مهمترین منبع فسفر خاک اپاتیت می باشد و عمدتاً رسوب معدنی فسفر به فرم فلور اپاتیت(Ca5(Po4)3f) در خاکها غالب است.
11- فعالیت یون فسفات در محلول خاک های آهکی، عمدتاً تحت تاثیر سه عامل؛ فعالیت یون کلسیم، مقدار و اندازه ذرات کربنات کلسیم آزاد در خاک و مقدار رس می باشد
12- فسفر بلوغ گیاه را جلو می اندازد(بر خلاف ازت)
13- گیاهان یون فسفر یک ظرفیتی ارتوفسفات اولیه (H2PO4-) را ترجیح می دهند(حدود ده برابر بیشتر) در حالی که در محلول خاک HPO42- فراوانتراست.
14- فسفر با جذب عناصری مثل آهن، مس و روی رقابت می کند
15- فسفر قابل دسترس یا Labile : مقداری فسفری که ظرف 24 ساعت از سطوح قابل تبادل فاز جامد از طریق تبادل با یون های دیگر، وارد محلول خاک می شود.
16- فسفر، بور و سیلیسیم در واکنش های انتقال انرژی در سیستم های گیاهی دخالت دارند.
17- غلظت فسفر، ازت و پتاسیم ؛ با افزایش سن گیاه کمتر میشود.
18- فسفر یکی از مهمترین عاملهای پدیده اوتروفیکاسیون است.
19- در خاک های آهکی وجود سطح زیاد فسفر در خاک باعث تشدید کمبود روی می شود .
20- مقدار فسفر پوسته جامد زمین 0.12 درصد می باشد و مقدار فسفر خاک از 0.02 تا 0.5 درصد در نوسان است.
21- فسفر در تشکیل بذر نقش ویژه ای دارد و به مقدار فراوان در بذر و میوه یافت می شود و می تواند عامل زودرسی محصولات بخصوص غلات باشد.
22- بدلیل تحرک اندک فسفر در خاک، ارتوفسفات ها عمدتاً از طریق پخشیدگی به ریشه گیاه می رسند
23- درصد فسفات های اینوزیتول(دسته ای از فسفاتهای آلی خاک) در خاکهای زیر پوشش جنگل بیش از دیگر اراضی است و مقدار آن با افزایش PH خاک، کاهش می یابد.
24- وجود فسفر در افزایش مقاومت گیاهان به بیماری ها نقش مثبت دارد.
25- منوکلسیم فسفات و دی کلسیم فسفات بیشترین انحلال و فلوئور آپاتیت کمترین انحلال پذیری را دارد.
26- با افزایش کودهای ازته به خاک، جذب فسفر بوسیله گیاه افزایش می یابد زیرا کود ازته رشد ریشه را افزایش می دهند
27- کودهای فسفاته و پتاسه در افزایش ارتقای کیفیت نشاسته محصول نقش دارند.
28- مصرف همزمان ازت با فسفر در روش پخش نواری بازده جذب فسفات را به دلایل زیر افزایش می دهد:
توسعه ریشه - کاهش PH در محل پخش کود - افزایش ارتوفسفات اولیه به ارتوفسفات ثانویه
29- رفتار فسفر و آرسنیک در خاک ها مشابه است
30 - کمبود فسفر همانند کمبود روی باعث افزایش تراوایی غشاء ریشه میشود.
31- منحنی جذب فسفات مانند منحنی جذب پتاسیم است
32- فسفات بر خلاف نیترات و سولفات، در درون گیاهان احیا نمی شود
E-Value-33 فسفر قابل دسترس یا همان فسفر لبیل (مجموع فسفر محلول و تبادلی) را اندازه می گیرد
34- اگر فسفر به خاک اضافه کنیم یک مرحله جذب تند یا سریع داریم (24-48 hr) و یک مرحله جذب کند (یک هفته تا یک ماه)، که جذب سریع همان جذب اختصاصی است و البته مقدار کمی هم غیر اختصاصی است
35- فسفر از جمله عناصری است که سریع جذب گیاه می شود ( Fast Aborbingion )
36 - غنی ترین بخش گیاه از نظر فسفر، دانه است
37-مناسبترین روش تعیین فسفر قابل استفاده در خاکهای آهکی روش اولسن است که با محلول نیم نرمال بی کربنات سدیم با PH=8.5 ، عصاره خاک تهیه می شود. بی کربنات و هیدروکسیل به صورت دو رقیب، فسفات را از ذرات خاک جدا می کنند. حد بدست آمده فسفر در این روش بین 45- 5 پی پی ام است.
38- هم دماهای جذب فسفر، مقدار فسفر جذب شده را به عنوان تابعی از غلظت فسفر تعادلی نشان داده و با استفاده از آن قدرت تثبیت فسفر در خاک ها را می توان تخمین زد
39- آپاتیت که ماده اصلی سنگ فسفات را تشکیل می دهد
40- سوپر فسفات ها که شامل سوپر فسفات(ساده) معمولی (%20 P2O5) و سوپر فسفات (تریپل)غلیظ (%46 P2O5) است
آخرین ویرایش: