پروتئین ها

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
پروتئین ها
پروتئین ها از نقطه نظر شیمیایی پیچیده ترین ساختار و کاراترین عملکرد را در بین مولکول های شناخته شده دارند.شاید شگفت اور نباشد که در نظر بگیریم ساختار و فعالیت هر پروتئین طی مـیـلـیـاردها سال ازتاریخ تکامل توسعه یافته و به خوبی سازش یافته است .پروتئین ها از لحاظ سـاخـتـاری مـتـنـوع تـریـن مـاکـرومـولـکـول هـا در سـلول هستند.هر چند دامنه ی تعداد
امـیـنـواسـیـد هـای پـروتـئـیـن هـا از حـدود 30 امـینواسید تا بیش از 10000امینواسید متفاوت اسـت،امـا اکـثـر پـروتئین ها بین 50تا 2000امینواسید دارند.پروتئین ها می توانند کروی یا رشته ای باشند.انها می توانند ساختارهای طناب مانند،صفحه مانند،حلقوی و یا کروی ایجاد نمایند.


تعیین ساختار پروتئین اغلب با تعیین توالی امینواسیدهای ان اغاز می شود.این عمل به چند روش قابل انجام است.برای سال های زیادی توالی پروتئین به وسیله ی انالیز مستقیم امینواسیدها در پروتئین خالص شده انجام می شد .اولین پروتئینی که توالی امینواسیدهای ان مشخص گردید،هورمون انسولین بود که توالی ان در سال 1955منتشرگردید،امروزه می توانیم ترتیب امینواسیدهادر پروتئین را بسیار اسان ترواز طریق تعیین توالی ژن رمز کننده ی ان،تعیین کنیم.به محض اینکه توالی نوکلئوتیدها در DNAای که پروتئین مورد نظر را رمز گذاری می کند،مشخص گردیدمی توان به کمک رمز های ژنتیکی ، از روی توالی نوکلئوتیدی ،توالی امینواسیدها هم را به دست اورد .توالی امینواسیدی میلیون ها پروتئین هم اکنون با این روش مشخص گردیده و به صورت بانک داده (databases) الکترونیکی گسترده ،جمع اوری شده است و این امکان را برای کاربر فراهم کرده است تا توالی امینواسیدی هر پروتئین را فورا به دست اورد.


هرچند تمام اطلاعات موردنیاز برای تا خوردگی یک زنجیره ی پلی پپتیدی در توالی آمینواسیدی ان نهفته است اما هنوز نمی توانیم،جزئیات کنفورماسیون سه بعدی پروتئین (ارایش فضایی اتم های ان )را بااستفاده ی تنها از توالی ان با اطمینان پیش بینی کنیم.در حال حاضر تنها راه برای کشف الگوی دقیق تاخوردگی پروتئین ها انجام ازمایش با استفاده از کریستالوگرافی اشعه x یا با روش اسپکتروسکوپی رزونانس مغناطیسی هسته ای می باشد. که تاکنون ساختار حدود 20000 پروتئین مختلف به طور کامل با این تکنیک ها برسی شده است.اکثر انها ساختار سه بعدی منحصربه فردی دارند که بسیار پیچیده و نامنظم بود.


اگر هر کدام ازشما علاقه مند بودید که بدانید روش های کریستالوگرافی و اسپکتروسکوپی رزونانس چیست ،من حتما در پست های بعدی برای شما این روش هارو توضیح خواهم داد .
 

ch3oh

عضو جدید
sسلام
مگه پروتیین ها فلکسیبل نیستند؟ پس چجوری کانفورماسیون مشخص براش تعیین میشه؟ طیف nmr شون انقدر شلوغ میشه که نمیشه تفسیر کرد یعنی ساختار سه بعدی مشخصی نمیده
 

bid-majnoon

عضو جدید
sسلام
مگه پروتیین ها فلکسیبل نیستند؟ پس چجوری کانفورماسیون مشخص براش تعیین میشه؟ طیف nmr شون انقدر شلوغ میشه که نمیشه تفسیر کرد یعنی ساختار سه بعدی مشخصی نمیده

تا جایی که من می دونم کانفورمیشن مشخصی دارن، مگه اینکه تحت شرایطی کانفورمیشن تغییر کنه. توی این یه مورد سلولی خیلی بهتر از بیوشیمی توضیح میده براتون.
مثلا در مورد پروتئین های کانالی که به طور عادی بسته اند، اتصال پروتئین به یه ماده باعث تغییر کانفورمیشن اون و در نتیجه باز شدن کانال میشه.
در مورد طیف nmr شاید خلوص پروتئین مشکلی داشته یا پروتئین دچار شکستگی شده. چون ترکیب آمینواسیدها و بار کلی پروتئین روی نتیجه تاثیرگذاره.
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
م کمک برای ساخت پودر پروتئین زیست شناسی 1

Similar threads

بالا