[ ورزش با حیوانات ] چوگان

abyss ocean

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
چوگان


چوگان از ورزشهای کهن ایرانی است که امروزه به ورزشی جهانی تبدیل شده است. این رشته به دلیل رواج در میان پادشاهان و بزرگان به بازی شاهان معروف است. نام چوگان از نام چوبی که در آن استفاده می‌شود برگرفته شده‌است. این بازی در ابتدا عنوانی نظامی و جنگی داشت و سوارکاران ایرانی در آن استعداد اسب‌های جنگی خود را به نمایش می‌گذاشتند.

امروزه بیش از ۷۷ کشور مسابقات و برنامه‌های ویژهٔ چوگان برگزار می کنند. چوگان همچنین از جمله ورزش‌هایی است که از سال ۱۹۰۰ (میلادی) تا سال ۱۹۳۹ (میلادی) به عنوان یک ورزش درمسابقات جهانی المپیک بازی شده و هم اکنون نیز از سوی کمیته بین‌المللی المپیک به عنوان یکی از ورزش‌های جهانی شناخته شده است اما این ورزش در زادگاه خود ایران چندان مورد اقبال عمومی نیست.


تاریخچه


این بازی از نزدیک ۶۰۰ قبل از میلاد در ایران شکل گرفت و در زمان هخامنشیان بازی می‌شده است. چوگان به هنگام کشور گشایی داریوش اول در هند، در آن سرزمین رواج یافت. همچنین در دوره ساسانیان بخشی از فرهنگ بازی‌های این دوره بوده است.

رودکی نخستین شاعری است که پس از اسلام از چوگان گفتگو می‌کند و فردوسی نیز فراوان از آن نام می‌برد. فردوسی قصهٔ چوگان بازی سیاوش و افراسیاب را به نظم درمی‌آورد و در جای دیگری می‌گوید:

همه کودکان را به میدان فرستبرای دیدن گوی و چوگان فرست
سعدی، حافظ، ناصرخسرو و مولانا هم به چوگان اشاره کرده‌اند.
مغولان پس از حمله به ایران و در زمانی که با فرهنگ و هنر ایران آشنا می‌شوند چوگان بازی را نیز یاد گرفته و در سراسر امپراطوری وسیع خود رواج می‌دهند. می‌توان گفت که گرایش کشورهای شرق آسیا به چوگان به همین دلیل است. از این دوره به‌عنوان جدّی‌ترین برهه خروج چوگان از ایران یاد می‌شود.

چوگان در دوره صفویه به شکوفایی رسید.

اسناد تاریخی نشان داده اند که شاه عباس چوگان باز بوده است و حتی پیش از اینکه به اصفهان بیاید در قزوین که پایتخت ایران بوده چوگان بازی می‌کرده است. همچنین میدان نقش جهان اصفهان برای چوگان بازی بنا نهاده شده بود. اروپاییان در زمان صفویان و در زمان استعمار خود در هند، با این بازی آشنا شدند و افسران انگلیسی نیز به طور حرفه‌ای چوگان را در باشگاه کلکته آموخته و با خود با انگلیس بردند. بعدها نیز ورزش‌هایی از قبیل گلف و هاکی پدید آوردند که دسته‌های استفاده شده در این بازی‌ها به همان چوب چوگان برمی‌گردد. در سال ۱۸۶۰ (میلادی) چوگان در انگلیس متداول می‌شود. سپس از این کشور بازی به آمریکای جنوبی می‌رود و به شدت رواج می‌یابد چنانکه اکنون چوگان در آمریکای جنوبی از همه جای دنیا بیشتر بازی می‌شود و طرفداران بسیاری نیز دارد.

این ورزش در ایران پس از صفویان کم کم رو به فراموشی رفت. البته در زمان پهلوی، در ارتباط با اروپاییان، چوگان دوباره مورد توجه قرار گرفت، ولی مانند گذشته رواج نیافت. امروزه سعی می‌شود توجه بیشتری به این ورزش نشان داده شود. همچنین اقداماتی برای تاُسیس زمین‌هایی سرپوشیده برای زنان انجام شده‌است.

چوگان بازی بی‌انگیزه‌ای نبوده است و کاملا یک بازی استراتژیک است که آمادگی سوار و اسب را با هم نیاز داشته است. سوار و اسب در بازی چوگان مشق رزم میکرده اند. اسب وقتی مقابل مانعی قرار می‌گیرد، فرار می‌کند اما اسب چوگان به سمت مانع رفته و خود را در شرایطی قرار می‌دهد که سوار، چوگان بزند. اسبی که خود با شرایط چوگان باز در میدان تطبیق می‌دهد براحتی در میدان جنگ نیز حضور می‌یابد.


مشخصه‌های زمین چوگان


طول و عرض زمین چوگان به ترتیب ۲۷۴ و ۱۴۵ متر است (البته در کشور ایالات متحده آمریکا و آرژانتین این ابعاد کمی از استاندارد رایج بزرگ‌تر می‌باشد). طول دروازه نیز ۷ متر می‌باشد.


مدت زمان مسابقه


یک بازی چوگان به ۶ دوره زمانی (چوکه) که هر کدام ۷ دقیقه می‌باشد تقسیم می‌شود. البته این استاندارد مربوط به کشور انگلستان می‌باشد ولی در آرژانتین و آمریکا این مدت زمانی به هشت قسمت تقسیم شده و بین هر چوکه استراحتی معادل۳ دقیقه و بین دو نیمه ۵ دقیقه در نظر گرفته می‌شود.


تعداد بازیکنان


در هر تیم چهار نفر بازی می‌کنند. نفر اول یک مهاجم است و کار او حمله و نیز کمک به مدافع است. نفر دوم نیز مهاجم است، ولی وظیفه او در دفاع مهم‌تر است. نفر سوم که معمولاً بهترین بازیکن تیم است، وظیفه دارد تا حرکات دفاعی را به ضد حمله تبدیل کند. نفر چهارم نیز مدافع است و وظیفه دارد توپ را از دروازه دور کند. از آن جایی که چوگان بازی‌ای با روند سریع است، امکان دارد بازی کنان یک تیم در قسمت‌های مختلفی از زمین قرار گیرند که مربوط به وظیفه بازیکن دیگر باشد. در این حالت باید وظایف آن بازیکن را انجام دهند تا به جای خود بازگردند.


هدف و قوانین بازی


هدف این بازی فرستادن توپ در دروازهٔ حریف می‌باشد. هنگامی که توپ از پشت دروازه خارج می‌شود، پرتاب توپ به تیم مورد حمله قرار گرفته تعلق می‌گیرد، مگر این که خود این تیم باعث خارج شدن آن شده باشد. در این صورت به تیم مقابل یک پرتاب آزاد (از ۸۴ متری محل خروج) تعلق می‌گیرد. پس از هر گل، دو تیم زمین خود را تعویض می‌کنند و داور توپ را در مرکز زمین قرار می‌دهد. در صورتی که دو تیم برابر شوند، وقت اضافی به آن‌ها تعلق می‌گیرد و اولین تیمی که گل بزند برنده اعلام می‌شود. هنگامی که بازیکنی به سمت جهتی که توپ در آن پرتاب شده‌است می‌تازد، تقدم با اوست در صورتی که (و تنها در این صورت) که توپ در سمت راست او باشد. در این صورت هیچ بازکنی اجازه ندارد راه او را سد کند، مگر آن که در فاصلهٔ معقولی قرار گیرد که هیچ جای خطر نباشد.


خطاهای ورزش چوگان



  1. قطع مسیر سوارکاری که در طول مسیر خود در حال زدن توپ است و با این کار، انداختن جان او در مخاطره.
  2. ضربه زدن از جهت مخالف (از سمت چپ).
  3. سوارکاری و یا زدن ضربه به شکلی که برای سایر سوارکارها خطرناک باشد.


انواع جریمه‌های بازی چوگان



  1. احتساب یک گل برای تیم مقابل درصورت برخورد خطرناک و یا خطای عمد در نزدیکی دروازه.
  2. زدن یک ضربه آزاد از فاصله ۲۷ متری در جهت مخالف دروازه، و قرار گرفتن مدافعین در پشت خط دروازه. مدافعین تنها زمانی اجازهٔ دخالت دارند که ضربه زده شود.
  3. زدن یک ضربه آزاد از فاصله ۳۶ متری با همان شرایط.
  4. زدن یک ضربه آزاد از فاصله ۵۴ متری به طوری که هیچ مدافعی تا فاصله ۲۷ متری نقطه زدن توپ قرارداشته باشد.
  5. زدن یک ضربه آزاد از وسط زمین (بدون وجود قانونی مانند آفساید و... مانند فوتبال).
  6. زدن یک ضربه آزاد از محل وقوع خطا. در این شرایط هیچ مدافعی نباید تا فاصله ۲۷ متری از نقطه زدن ضربه قرار داشته باشد.
  7. کورنر مانند فوتبال وجود ندارد ولی حرکتی مشابه به شکل زیر انجام می‌گیرد: یک ضربه آزاد از فاصله ۵۴ متری دروازه به این شرط که مدافعین در فاصله ۲۷ متری از زدن ضربه قرارداشته باشند.


داوری در چوگان


بازی چوگان توسط دو سر داور و یک داور قضاوت می‌شود. سرداوران برای اینکه در کم و کیف بازی قرار داشته باشند سوار بر اسب می‌باشند. در صورت توافق بین کاپیتان‌های دو تیم می‌توان قضاوت را به دو سرداور واگذار کرد ولی در صورت عدم توافق بین آن دو، تصمیم گیری حکم قطعی به عهده داور سوم است.


شروع مسابقه چوگان



در ابتدای شروع مسابقه، هر دو تیم در میانه زمین و پشت خط میانی صف آرایی کرده و چیدمان مخصوص به خود را می‌گیرند. سپس داور توپ را از فاصله ۶/۴ متری به میان آنها پرتاب می‌کند و بازی با تصاحب توپ از طرف یکی از دو تیم شروع می‌شود.


توقف بازی



توقف مسابقه چوگان در شرایط معمولی فقط در زمان پایان یک چوکه، جهت استراحت و تعویض اسب‌ها صورت می‌گیرد، ولی اگر در میان یک چوکه یکی از اتفاقات زیر رخ دهد داور می‌تواند دستور توقف بازی را صادر نماید:

  • زمین خوردن یکی از اسبها در حین مسابقه.
  • مصدوم شدن یک اسب بر اثر سانحه و یا اتفاقی غیر منتظره برای یکی از اسب‌ها (در صورت زمین خوردن سوار کار از اسب به طوری که اتفاق جدی برای سوارکار رخ نداده باشد، بازی همچنان ادامه خواهد داشت.).


نحوه ثبت امتیازات



زمانی یک امتیاز برای تیمی ثبت می‌شود که توپ از خط دروازه آشکارا بگذرد و داور صحت آن را تصدیق نماید. در صورتی که توپ به قسمت فوقانی دروازه برخورد کند ثبت امتیاز مشروط به تاُیید داور است.


اسب‌های چوگان


در ورزش چوگان معمولاً از اسبهای کوتاه قد استفاده می‌شود، بدین منظور پونی‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند. در یک بازی معمولاً از یک اسب حداکثر در دو چوکه استفاده می‌شود، البته باید بین آن‌ها یک چوکه استراحت به اسب داده شود.


وسائل ضروری اسب در حین مسابقه چوگان



  • بانداژ برای حفاظت چهار ساق اسب به منظور عدم برخورد ضربات توپ و یا چوب چوگان به ساق‌ها.
  • انتخاب افسار (دهنه، لگام) مناسب جهت کنترل هرچه بهتر اسب در حین مسابقه.


وسائل ضروری سوارکار




  • کلاه ایمنی مخصوص چوگان
  • دستکش
  • شلاق چوگان که اندازه آن تقریباً معادل ۱۰۶ سانتیمتر می‌باشد و علت آن نیز سهولت استفاده از آن حین مسابقه‌است.
  • چکمه سوارکاری بدون بند
  • زانوبند


اندازه چوب چوگان و توپ


چوب چوگان دارای طولی معادل ۱۲۹ سانتیمتر می‌باشد که انتهای آن به صورت استوانه‌ای است. معمولاً برای ساخت آن از چوب بامبو یا چوب‌های سبک و مقاومی همچون چوب درخت خرمالو استفاده می‌شود. قطر توپ حدود نیز ۲۵/۸ سانتیمتر است و در حدود ۱۴۱-۱۲۷ گرم وزن دارد، جنس توپ از چوب بید و یا بامبو می‌باشد. البته در بازی‌های تمرینی از نوع پلاستیکی و فومی آن هم استفاده می‌شود.


چوگان در خطر سرقت تاریخی


آذربایجانی‌ها در دوازدهم آذر ماه یکهزارو سیصدو نودو دو شمسی تنها ورزش کاملاً ایرانی را به عنوان میراث ناملموس خود در هشتمین اجلاس سالیانه یونسکو ثبت کردند.از ایران محمدحسن طالبیان، مدیر دفتر تدوین پرونده‌های نامزدی ثبت جهانی ایران، یدالله پرمون رئیس مرکز منطقه ای میراث ناملموس یونسکو در ایران، محمد رضا مجیدی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو و مرتضی رضوانفر معاون پژوهشی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای دفاع از پرونده طب سنتی ایران و اعتراض به ثبت چوگان به نام آذربایجان در این اجلاس شرکت کردند اما در نهایت اجلاس به گونه ای پیش رفته که نماینده آذربایجان از کشورهای حاضر به واسطه آنکه مخالفتی با ثبت این بازی باستانی و ورزش امروزی به نام آذربایجان نداشته اند، تشکر کرد!
 

abyss ocean

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
چوگان میراث جهانی ایران



فرهنگ و تاریخ > میراث‌ایران- گروه ادب وهنر- محمد باریکانی:
اعتراض ایران به پرونده ثبت جهانی چوگان توسط کشور آذربایجان کار را به جایی رساند که پرونده آن کشور در هشتمین اجلاس جهانی میراث ناملموس بشر در آذربایجان با عنوان «چوگان، بازی محلی قره‌باغ» ثبت شد.

این برای نخستین‌بار در جهان است که نام چوگان با کشور آذربایجان و منطقه قره‌باغ، آن هم به‌عنوان یک بازی محلی معرفی شده است. چوگان را یک بازی کاملا ایرانی در جهان می‌شناسند و اسناد و کتیبه‌های تاریخی و باستانی در این موضوع وجود دارد، ولی داستان تلاش برخی کشورها برای ثبت جهانی چوگان به سال‌های پیش بازمی‌گردد. ثبت جهانی چوگان از سال‌های میانی دهه 80 مطرح شد اما سال‌88 زمزمه تلاش‌های قطر برای ثبت جهانی این بازی ایرانی شنیده شد. زمزمه‌ها بلافاصله واکنش فعالان میراث فرهنگی در ایران را برانگیخت و با تلاش‌های انجام شده، پرونده ثبت چوگان توسط قطر بسته شد.

چوگان در قره‌باغ، اعتراض در ایران

نام چوگان در میراث جهانی یونسکو نخستین‌بار همین سه‌شنبه هفته گذشته با منطقه قره‌باغ در کشور آذربایجان گره خورد و جهان برای نخستین‌بار نام چوگان را در کنار نامی جدای از ایران شنید. آذربایجان چوگان را بازی محلی قره‌باغ معرفی کرده و از یونسکو خواسته بود این بازی محلی را در فهرست میراث معنوی در خطر، ثبت جهانی کند و یونسکو نیز چنین کرد. در ایران غوغایی برپا شد. انجمن‌های میراث فرهنگی بیانیه‌ای اعتراضی به این اقدام کشور آذربایجان نوشتند.
رئیس دفتر یونسکو در تهران پیش‌تر و در واکنش به نامه اعتراضی رئیس سازمان میراث فرهنگی به یونسکو و مقامات آذربایجان نیز گفته بود که اعتراض‌ها به یونسکو اشتباه است و ایران می‌تواند پرونده چندملیتی چوگان را به یونسکو ارائه کند.

شکست آذربایجان در بازی چوگان

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور اما آخر هفته گذشته در حاشیه بازدید از نمایشگاه صنایع‌دستی در خانه هنرمندان تهران، ثبت جهانی چوگان به‌عنوان بازی محلی قره‌باغ را شکستی برای آذربایجان و موفقیت برای ایران خواند. به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، آذربایجان قصد داشت چوگان را به‌صورت مطلق به نام خود ثبت کند، درحالی‌که آنچه در یونسکو به ثبت رسید «چوگان، یک بازی محلی با اسبی مخصوص در منطقه قره‌باغ» است.
به گفته نجفی، در متن اصلی سند یونسکو اعلام شده که شکل اصلی چوگان در ایران است و حتی نام «تبریز» نیز در این سند آمده است. با تکیه بر همین سند محمدعلی نجفی گفته است که راه برای ایران باز است تا چوگان به‌عنوان یک ورزش جامع به نام ایران ثبت شود. آنطور که رئیس سازمان میراث فرهنگی می‌گوید، یونسکو در موضوع ثبت آثار معنوی به تحول نیاز دارد که با پیشنهاد ایران این اتفاق می‌افتد و برخی اختلاف‌های بین بعضی کشورها، به‌ویژه کشورهای همسایه که قبلا تحت پوشش یک کشور یا یک حوزه فرهنگی بودند، برطرف می‌شود. پیش‌تر در موضوع ثبت جهانی تار آذربایجان در فهرست میراث ناملموس جهان اعتراض‌ها به ثبت این ساز به نام آذربایجان بالا گرفته بود.
همان زمان نیز یونسکو اعلام کرد که ایران می‌تواند پرونده ثبت جهانی تار ایرانی را تهیه و به‌منظور ثبت در فهرست جهانی میراث ناملموس به یونسکو ارائه کند. مسئولان وقت سازمان میراث فرهنگی و خانه موسیقی ایران نیز اعلام کردند که در همکاری مشترک با یکدیگر برای ثبت جهانی تار ایرانی در فهرست جهانی اقدام خواهند کرد؛ موضوعی که تاکنون هیچ خبر جدیدی از آن به رسانه‌ها نرسیده و مشخص نیست پرونده ثبت جهانی تار ایرانی در چه مرحله‌ای است؟ همین نگرانی در موضوع پرونده ثبت جهانی چوگان به نام ایران هم وجود دارد؛ پرونده‌ای که هنوز مشخص نیست آیا اقدام جدی در ارائه آن به یونسکو انجام خواهد شد یا همچون پرونده تار ایرانی مشمول گذر زمان است؟

چوگان در گستره ایران بزرگ


هزاران سال پیش‌تر از آنکه شاه اسماعیل صفوی بر عمارت عالی قاپو در میدان نقش جهان اصفهان بنشیند و در محوطه وسیع این میدان تاریخی بازی چوگان تماشا کند، شاهزادگان هخامنشی در سال‌های 600پیش از میلاد مسیح نشسته بر اسب، آرایش نظامی می‌گرفتند و چوگان به راه می‌انداختند. چوگان به‌دلیل رواج در میان پادشاهان و بزرگان به بازی شاهان نیز معروف بود و سوارکاران ایرانی می‌توانستند استعداد اسب‌های جنگی خود را در بازی چوگان محک بزنند. آثار به‌دست آمده از هزاره‌های گذشته بیانگر آن است که چوگان با کشورگشایی داریوش اول به هندوستان رفت. رودکی نیز نخستین شاعری است که پس از اسلام از چوگان سخن گفت و فردوسی داستان بازی چوگان سیاوش و افراسیاب را به نظم درآورد. چوگان اما در دوره صفویه به شکوفایی رسید. اسناد تاریخی نشان می‌دهند که شاه عباس صفوی خود چوگان‌باز بود و حتی پیش از آنکه اصفهان را پایتخت اعلام کند، در قزوین که پیش از اصفهان پایتخت ایران بود چوگان بازی می‌کرد. در دوران حضور شاه عباس در اصفهان بود که میدان تاریخی نقش جهان برای بازی چوگان بنا نهاده شد. همان‌ زمان که چند میدان چوگان‌بازی در نقش جهان میزبان صدها سوارکار چوگان بود، افسران انگلیسی در دوره استعمار توانستند چوگان ایرانی را که به مدد داریوش اول به هند رفته بود، در باشگاه کلکته بیاموزند و آن را با خود به اروپا ببرند. در سال ۱۸۶۰ میلادی چوگان در انگلستان متداول ‌شد و اگرچه اکنون در بیش از ۷۷ کشور جهان به‌صورت حرفه‌ای جریان دارد، از همان دوره صفویه در ایران رو به فراموشی گذاشت و امروز تنها 4تیم ورزشی مشتمل بر 16ورزشکار حرفه‌ای چوگان در ایران وجود دارند. دیگر از دوران شکوه چوگان در ایران خبری نیست، اما از استرالیا و آرژانتین تا دبی، هند و پاکستان چوگان یک ورزش پرطرفدار ملی و محلی است که به‌صورت عمومی اجرا می‌شود. درحالی‌که ایران مهد چوگان و ایرانی‌ها مبدع این ورزش پر‌طرفدار در جهان بوده‌اند، دبی حداقل دارای 2هزار چوگان‌باز حرفه‌ای است.
 

Similar threads

بالا